No Man's Sky-maker Hello Games werkt aan 'ambitieuze' nieuwe game

No Man's Sky-ontwikkelaar Hello Games is begonnen aan zijn volgende grote project. Dat laat directeur Sean Murray weten in een interview met IGN. Het project wordt geen sequel voor NMS, maar is volgens de topman net zo ambitieus.

"We zijn op de achtergrond al een tijdje bezig met iets behoorlijk ambitieus. Het is een klein team, maar zo hebben we het graag", vertelt Murray aan IGN. "Net als No Man's Sky is het zo'n project dat, zelfs als er duizend mensen aan zouden werken, nog steeds onmogelijk zou lijken."

Verdere details over de nieuwe game zijn nog niet bekend. De game is volgens Murray sinds september vorig jaar in een 'zeer vroeg' ontwikkelstadium, maar Murray zegt dat No Man's Sky voorlopig nog gewoon updates blijft krijgen. "No Man's Sky wordt niet afgeremd door het volgende project, maar het nieuwe ding wordt ook niet afgeremd door No Man's Sky", zegt hij. "We hebben het geluk dat we mensen vrij kunnen laten bewegen om te werken aan wat hen opwindt."

Het is niet de eerste keer dat Hello Games grote ambities uitspreekt. No Man's Sky kwam in 2016 uit en voor de release deed Sean Murray een hoop beloftes die bij de release niet werden waargemaakt. In de jaren na de release is die game door gratis updates volledig op de schop gegaan en No Man's Sky is nu nog altijd populair. Gisteren nog kwam Hello Games met een gratis Outlaws-update die combat in de ruimte aanpast en een nieuwe onderwereld met piraten toevoegt. Murray zegt dat Hello Games 'zijn lesje heeft geleerd' na de release van NMS.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

14-04-2022 • 14:35

45 Linkedin

Lees meer

Reacties (45)

45
44
23
5
0
13
Wijzig sortering
Na de hoeveelheid updates die er zijn uit gegeven om van dit spel toch nog iets goeds te maken verdient wat mij betreft ook zijn credits. Daar mag menig ontwikkelaar iets van leren. Die brengen een brakke game uit en vinden het daarbij wel welletjes.

Ze verdienen echt wel een goede tweede kans.

Maar zoals altijd, nooit meer games pre-orderen, hier niet, bij EA niet, nergens niet
Na de hoeveelheid updates die er zijn uit gegeven om van dit spel toch nog iets goeds te maken verdient wat mij betreft ook zijn credits.
Nou, het spel voelt nog steeds aan als een leeg frame met wat gameplayelementen er tegenaan geplakt. Er is sowiso amper gameplay en wat er is is vrij saai met enorm veel herhaling van matige gampeplay.
Daar mag menig ontwikkelaar iets van leren.
Alsjeblieft niet!
Nog meer games die bij uitbrengen totaal niet aan de verwachtingen voldoen en die na jaren development nog steeds niet als een geheel aanvoelen.
Ze verdienen echt wel een goede tweede kans.
Behalve dan dat die gast je in je gezicht zegt datie het weer op gaat fucken (Sean Murray: "Net als No Man's Sky is het zo'n project dat, zelfs als er duizend mensen aan zouden werken, nog steeds onmogelijk zou lijken.").
Ik denk dat de kans klein is dat ze mijn munnies krijgen.
Nou, het spel voelt nog steeds aan als een leeg frame met wat gameplayelementen er tegenaan geplakt. Er is sowiso amper gameplay en wat er is is vrij saai met enorm veel herhaling van matige gampeplay
Mwa.. niet helemaal mee eens. Ik denk dat je het doel van No man Sky niet echt begrepen hebt.
In NMS ben je iemand die niet meer weet wie hij of zij is. Daar moet je achter komen. Gaande weg ga je leads achteraan om dit te achter halen terwij lje probeerd te overleven en te leven. De gameplay is erg traag. Het duurt heel lang voor je wat hebt. Maar het is een exploratie game. In deze heeft het iets weg van Minecraft in de zin dat het niet echt een aanwezig verhaal heeft (Meer dan in minecraft dat wel)

Het voelt heel leeg omdat het ook heel groot is. en alles is procedurally generated. Wel ben ik van mening dat ze een update mogen uit brengen waarbij je planeten hebt waar je steden op hebt en dorpjes waar je shops etc in kan vinden. Daarnaast kunnen ze ook wat elementen overpakken van Satisfactory dat je bepaalde resources kan automatiseren en dit automatisch naar je mainbase kan laten transporteren als deze op een andere planeet zit. Het spel mist inderdaad nog een hoop, maar het is niet meer een leeg frame. Dat gevoel heb ik voornamelijk bij Star Citizen.
Behalve dan dat die gast je in je gezicht zegt datie het weer op gaat fucken (Sean Murray: "Net als No Man's Sky is het zo'n project dat, zelfs als er duizend mensen aan zouden werken, nog steeds onmogelijk zou lijken.").
Ik denk dat we dit maar gewoon af moeten wachten in plaats van conclusies trekken
Het spel mist inderdaad nog een hoop, maar het is niet meer een leeg frame.
Maar dat zei ik ook niet.Ik zei dat het een frame is waar een aantal gameplayelementen tegenaan geplakt zijn met plakband.
en alles is procedurally generated.
Grappig ja, want wat mij betreft is het vooral de vaiatie die mist in het spel. Op wat kleine random factoren na lijken de meeste planeten heel erg op elkaar.
Maar het is een exploratie game.
Voor een exploratie game valt er bijzonder weinig te ontdekken. De researchtree voor je spullen en wapens is nog het meest interessant, maar als je dat hebt gehad dan blijkt dat het eigenlijk nergens voor nodig was. Ik heb een carrier met meerdere schepen, ik heb max wapen en tool met max upgrades. Ik heb een half dorp gebouwt met allerlei voertuigen. En toch heb ik het gevoel dat ik ik niks bereikt heb en dat er eigenlijk niks te doen valt. Het hele upgraden is een vrij zinloze onderneming in dit spel en toch is dit hetgeen wat de meeste gameplay oplevert. Het programma bestaat uit een zooi gameplayelementen, maar het is niet echt een game.
Gaande weg ga je leads achteraan om dit te achter halen terwij lje probeerd te overleven en te leven.
Ik had enkel helemaal aan het begin een beetje het gevoel dat ik moest overleven. Maar zodra je je eerste paar planeten hebt gehad is het eigenlijk gewoon meer van hetzelfde met een enorm lage moeilijkheidsgraad. Het wordt dan een ontzettend grindy game en op zowat elke planeet is precies hetzelfde te beleven.
Met wat vrienden is het nog wel leuk om een beetje rond te trekken, maar het voelt alsnog super oppevlakkig en grindy aan. Het is telkens precies hetzelfde level maar dan met wat cosmetische verschillen en alles een beetje door elkaar gehusselt. Alle activiteiten worden super saai nog voordat het flinterdunne verhaal zich ook maar een beetje begint te ontwikkelen. Ik teleporteerde naar een ander universum en alles was nog in essentie precies hetzelfde.

En als ik eerlijk ben dan denk ik dat dit nooit als een spel is bedacht. Er is nooit een goed plan geweest van hoe dit allemaal moest gaan werken. Alles lijkt er achteraf met plakband er tegenaan geplakt te zijn, vaak zonder een goed doel. Ik ben er van overtuigd dat die gast bij het aankondigen van dit spel niet meer had dan een wereld generator (die uiteindelijk ook niet zo overtuigend bleek te werken als in de filmpjes).
Ik denk dat we dit maar gewoon af moeten wachten in plaats van conclusies trekken
Ik wacht nergens op. Als het wat wordt dan hoor ik het wel via culturele osmose ofzo.
Ik kan me alleen maar volledig bij je conclusies aansluiten. Ik speelde NMS kort na release en zag dat er van alles aan scheelde maar de kern van het spel stond toen net als nu prima overeind: planeetjes op je eigen houtje ontdekken, lekker rustig aan, beetje Zen zelfs met die muziek, af en toe werd het een heel klein beetje spannend maar het was vooral leuk om te zien wat er gegenereerd werd.

Daar was de lol voor mij na ongeveer 60 uur wel vanaf. Pas later ging Hello Games features in de game patchen, en ja, ook ik heb de reis gemaakt die jij beschrijft, maar de game is inderdaad geen echte game met goede gameplay, er is vooral een bult manieren bedacht om zogenaamde progressie en een doel te hebben. Maar je bent nog steeds je eigen verhaal aan het schrijven en als je inspiratie daarvoor op is, is de game zielloos.
Daarnaast kunnen ze ook wat elementen overpakken van Satisfactory dat je bepaalde resources kan automatiseren en dit automatisch naar je mainbase kan laten transporteren als deze op een andere planeet zit.
Doen een combinatie van je eigen dorp hebben en ontwikkelen en de dingen die je in je freighter kan bouwen hier niet al wat van?
Doen een combinatie van je eigen dorp hebben en ontwikkelen en de dingen die je in je freighter kan bouwen hier niet al wat van?
Wat een rare manier om Starbound te schrijven..
Heel af en toe start ik No Man's Sky wel eens op. Wat ze verkochten was het spelen van je eigen soort Star Trek. To go where noone has gone before. Complexe en unieke planeten tegen komen. Ecosystemen, buitenaardse rassen met eigen culturen en complexiteiten.

Zelfs met alle updates en nieuwe elementen, blijf ik hetzelfde gevoel houden als bij launch. Allemaal leuk en aardig, maar na het eerste of tweede zonnestelsel heb je het allemaal wel weer gezien en blijkt het allemaal een saaie grind te zijn. Ik herken gewoon de random generator. De Minecraft world generator is beter en afwisselender.
Deel hetzelfde. Bij launch was ik enthusiast, maar daar kwam ik al snel op terug. Laast nog een keer geprobeerd, maar ik krijg er ook nog steeds geen gevoel bij.
Dat is het idd wel; de vormen en kleuren van alles mag dan anders zijn, de gameplay is nog steeds hetzelfde. De core gameplay loop - en corrigeer me als ik het verkeerd heb - is rondlopen en materiaal verzamelen. Daar zijn wat dingen bovenop gebouwd, zoals het bouwen van een basis, maar de core gameplay blijft hetzelfde. En dat is jammer, want zeker toendertijd was het een enorme technische uitdaging dat volgens mij nog steeds niet geëvenaard is. Volgens mij deed Elite: Dangerous ook iets met procedurele generatie voor bijv. hun planeten.
Inderdaad. Elke nieuwe update speel ik maximaal een paar uur en dan verlies ik weer mijn interesse. Ergens op een forum omschreef iemand het heel mooi: wide as an ocean, but deep as a puddle
Ik herken gewoon de random generator. De Minecraft world generator is beter en afwisselender.
Ja, precies dit inderdaad. :/
In begin was het een zooitje met NMS maar in de jaren daarna is het echt een toffe game geworden. :)

Petje af voor de ontwikkelaars want er zit daar een team die met passie een game ontwikkelen/verbeteren en niet om het grote geld doen.
Wat je na alle updates van de game vindt even buiten beschouwing gelaten; de manier waarop NMS gehyped werd en het resultaat in de verste verte niet overeen kwam met wat er gezegd werd is gewoon ècht matig.

Updates of niet, gewoon ècht slecht aangepakt.
Hello Games is van underdog developer die teveel beloftes heeft gedaan bij de release van een grote titel, uitgegroeid naar een geweldige studio die veel hart en support heeft voor hun games. Ik kijk uit naar deze volgende titel en wens ze veel succes en plezier bij de development. Als je wil weten wat de historie is van Hello Games, dan kan ik je alleen maar deze video van de Internet Historian aanraden:
https://www.youtube.com/watch?v=O5BJVO3PDeQ
Pre-orders zullen ze waarschijnlijk minder binnen krijgen. Maar wel Kudos voor het bedrijf dat ze aan het spel zijn blijven werken. Ze konden evengoed het spel in early-access hebben gehouden en nooit afgewerkt hebben zoals bij zoveel andere games.
Snap sowieso nooit het idee achter Pre-orders. Ja oke pre-loaden wel, maar daar hoef je niet maanden van te voren een game voor te kopen.. Maar goed persoonlijk wacht ik altijd eerst ff wat reviews af voordat een game aan te schaffen. Vooral hedendaags.
Het probleem van een game bedrijf (en al helemaal als ze zich niet bij een grote publisher willen aansluiten) is geld.. hun moeten 99% van al het werk doen voordat ze iets betaald krijgen, dat is grotendeels de reden dat ze pre-order enzo doen om het licht aan te houden bij dat soort bedrijven. Dus ik snap het wel, betekend ook nog niet dat ik het doe ;) Ik wacht dan liever tot een early realease, zodat je wat hebt voor je geld, en niet alleen een belofte. (en dan weet je ook in wat voor status je het koopt).

Ik denk dat de pre-orders inderdaad wel tegen zal vallen bij ze, zeker een gevalletje: eerst zien dan geloven.
Ik snap ook wel dat het bedrijf graag preorders wilt, ik snap alleen niet waarom consumenten er ook daadwerkelijk in mee gaan.
Voor de zelfde reden dat mensen ook donaties doen aan het goede doel. Ze willen graag het project steunen en aantonen dat het project waar aan gewerkt word gewild is onder de mensen. Door de game te Pre-Orderen kan je dit laten zien samen met de steun die men geeft op social media over hoe tof ze het er uit vinden zien.
Het probleem van een game bedrijf (en al helemaal als ze zich niet bij een grote publisher willen aansluiten) is geld..
Dat is het probleem van elk bedrijf dat een product verkoopt.
Inderdaad, tenzij er iets specifieks op maat gemaakt wordt als comissie ofzo, dan kan je nog wel eens betaal afspraak hebben door een aanbetaling vooraf te doen bijv. Maar praktisch ieder commercieel product dat je in zijn geheel kan kopen, zal exact hetzelfde zijn: Eerst enkel investeren in ontwikkeling en productie, pas daarna zien of het een succes is en de investering terugverdiend kan worden (en hopelijk winst). Dat is de gok van ondernemen.

De industrie heeft het voor elkaar heeft gekregen om pre-orders te normaliseren en zijn er vervolgens ook naar gaan gedragen. Zo'n houding van "boeie, we hebben het geld toch al" en dat uit zich in games die gewoon niet af zijn en/of stampens vol bugs zitten.
Ik wacht tegenwoordig "echte reviews" af, want ik dacht bij cyberpunk al goed bezig te zijn door te wachten op reviews voordat ik mn last minute pre order plaatste. (zodat ik kon pre loaden en meteen met release kon spelen aangezien ik poep internet heb met een 6-9 mbs download)

De enige reviews die je nog kan vertrouwen zijn van de mensen die er niet voor betaald krijgen, daarvoor moet je helaas wel wachten tot het spel dan ook daadwerkelijk echt uit is. Aghja liever dat dan elke keer geld kwijt of moeite moeten doen voor een refund.
Precies, Daarom heb ik Cyberpunk nog niet in mijn bieb staan. Wacht wel tot ie helemaal af is.. Ook het Tweakers cijfer was behoorlijk hoog..
De beste man moet iets minder interviews geven deze keer.
Of minder (ambiteuze) beloftes maken tijdens de interviews.
Ik denk dat dit het probleem ook wel oplost.
Ik heb bij deze game het in het begin best fanatiek gespeeld. Op PS4 nog. Bij iedere patch denk ik: man, ik wil het weer spelen! Dan begin en ik denk ik na een half uurtje: pff, wat een gedoe met dat schip repareren, haha. (Op Steam inmiddels, via Nvidia Shield op mijn tv.) Is het de moeite om een keer echt door te zetten voor al die nieuwe content?
Nee, nog steeds hetzelfde... ik kom er maar niet in.
Hello Games verdient na 6 jaar wel een compliment in hoe zij No Man's Sky hebben weten te verbeteren. Natuurlijk hadden ze nooit de game in een dergelijke staat moeten uitbrengen, maar ze hebben ook bewezen dat ze graag het goed willen doen. De hoeveelheid update, die ook nog eens gratis zijn, zijn voor mij reden om de studio een goede tweede kans te geven. Ik ga ervan uit dat ze het met hun nieuwe game wel direct goed willen doen. Maar goed, ik wil eerst zien hoe dat gaat uitpakken dus absoluut geen pre-orders (dat moeten we sowieso nooit doen).
Ze moeten Sean Murray niet met de pers laten praten, dat komt niet goed. Een groot deel van de teleurstelling in No Man's Sky kwam doordat Sean Murray te grootse beloftes maakte.

[Reactie gewijzigd door EnigmaNL op 14 april 2022 16:55]

Ik hoop dat ze hebben geleerd van No Man's Sky en het dit keer beter zullen aanpakken.
"Murray zegt dat Hello Games 'zijn lesje heeft geleerd' na de release van NMS"

[Reactie gewijzigd door hans3702 op 14 april 2022 14:47]

Hij heeft volgens mij wel vaker iets gezegd wat niet helemaal klopte xD Ik hoop dat die dit dus ook echt meent. Maarja we zullen het zien :)
"Net als No Man's Sky is het zo'n project dat, zelfs als er duizend mensen aan zouden werken, nog steeds onmogelijk zou lijken."
Volgens mij gaat die daar weer hoor :P

[Reactie gewijzigd door FavouriteSongs op 14 april 2022 19:11]

Wat ik ergens misschien wel verwacht is een koude release zonder al te veel poespas. Gewoon zonder pre-order periode.

Hun zijn bij mij echt wel weer in de goede gratie. Ik had No Man's Sky als pre-order en het spel is achteraf echt wel geweldig geworden. Ik heb het een paar maanden terug nog eens goed doorgespeeld, niet normaal hoeveel er allemaal is toegevoegd.

Echter, door de vele pre-order gedrochten ben ik wel genezen van het pre-orderen. No Man's Sky was echt wel een van de laatste voor mij geloof ik.
Komen ze weer aan met hun ambitieuze project met een klein team. Kan iedereen weer vast betalen voor een game die over 10 jaar uitkomt.
Ah shit, here we go again.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee