Brave Search verwijdert laatste connecties met Bing-zoekmachine

De zoekmachine Brave Search heeft naar eigen zeggen de laatste overblijfselen van de connectie met Microsofts zoekmachine Bing verwijderd. Tot voor kort werd zo'n 7 procent van alle zoekopdrachten in Brave Search nog via Bing verwerkt.

Volgens de privacygerichte browser was 'totale onafhankelijkheid altijd het hoofddoel van Brave' en daar paste de afhankelijkheid van 'big tech' niet bij. De zoekmachine gebruikt daarom volgens Brave voortaan een volledig eigen index zonder gebruik van de Bing-zoekmachine-api. Daar zou de gebruiker eventueel nog wat last van kunnen hebben: "Het verwijderen van alle verzoeken via Bings api kan een effect hebben op bepaalde zoekopdrachten, voor sommige regio's en voor zoekresultaten specifiek voor een taal." Brave spoort gebruikers aan om zoveel mogelijk feedback te delen, wat gemakkelijk gemaakt is door een speciale knop onder de zoekbalk te plaatsen.

Als bijkomend voordeel van de onafhankelijke zoekindex bespaart Brave hier vermoedelijk ook wat geld mee, aangezien Microsoft de prijs voor het gebruik van de Bing-api volgende maand aanzienlijk verhoogt. Een gemiddeld abonnement kost, afhankelijk van de beperkingen wat het maximale aantal transacties per seconde betreft, vanaf 1 mei zo'n drie tot tien keer zoveel als voorheen. Met 22 miljoen zoekopdrachten per dag, waarvan dus zo'n 7 procent via Bing verliep, was Brave Search op basis van de oude prijzen van een S1-abonnement gemiddeld bijna 11.000 dollar per dag kwijt aan de zoekresultaten via Bing. Met de nieuwe prijzen zou dat zo'n 38.500 dollar per dag worden.

Brave Search

Door Yannick Spinner

Redacteur

28-04-2023 • 21:14

41

Submitter: Sando

Reacties (41)

41
39
24
2
0
7
Wijzig sortering
DuckDuckGo gebruikt toch ook Bing? Zijn zij ook bezig om zelf te gaan indexeren vanwege de hogere kosten van de Bing-api?
Duckduckgo gebruikt inderdaad al vele jaren Bing voor hun zoekresultaat. Ze hebben echter ook een eigen webcrawler: https://help.duckduckgo.c...ages/results/duckduckbot/

Zover mij bekend hebben ze géén plannen om geheel zelfstandig verder te gaan, zoals Brave die wel had, en te stoppen met Bing.
Betekent dit dat Microsoft alsnog meekrijgt wat je zoekt bij duck duck go?
Nee want bing krijgt enkel verzoeken vanuit ddg tenzij bing speciale meuk in zijn resultaten injecteert die ddg er niet uit kan of wil halen

Maar dat ddg. Bing gebruikt is precies de reden om het niet te gebruiken wat een bagger resultaten komen daaruit
Ik vind DDG de laatste tijd een stuk beter dan Google. Met Google krijg ik veel te veel link spam nu.
Eens. Ik denk niet dat DDG zoveel beter is geworden maar er wordt veel geschreven over hoe kwaliteit van Google Search het laatste jaar achteruit is gegaan.

Het is natuurlijk anekdotisch want N=1 maar ik merk zelf ook dat ik steeds minder nog naar Google uitwijk voor mijn zoekopdrachten.

Ik vermoed dat Google Search last heeft van twee dingen:

1) Google Search is het grootste doelwit voor linkspam, schimmige SEO praktijken en content farms vol met LLM gegenereerde troep.
2) voor Alphabet is geld verdienen belangrijker dan goede search resultaten en Google Search is nu ook ten prooi gevallen aan ‘enshittification’.
Hoewel dat klopt, kom ik voor de wat lastigere zoekopdrachten toch vaak beter uit met !g.
Bing's resultaten zijn nu niet bepaald geweldig.
Voor mij zijn de resultaten van Google nog altijd niet te verslaan. Jammer van de ads, maar voor doorsnee zoekopdrachten krijg ik daar nog altijd het beste resultaat.

Dat verandert wanneer je opzoek bent naar 'download' sites of adult content. Google Video's doet het voor dat laatste nog aardig, maar de normale zoekresultaten zijn ontzettend gefilterd en veel is uit de zoekresultaten verwijderd. Dat staat dan ook letterlijk onderaan de pagina. Bij Bing is dat niet, die laat gewoon alles zien. En om die reden is Bing in bepaalde communities ook een populair alternatief.
Google's resultaten zijn vooral heel erg goed als je op zoek bent naar iets binnen je eigen google bubble. Zodra je op zoek bent naar iets wat niet binnen je eigen bubble valt zijn de resultaten abominabel slecht.

Laat ik nou nagenoeg alleen gebruik maken van een search engine als ik echt iets nieuws nodig heb..... En dan heb je dus niets aan Google.
Ik ben opgegroeit met google voordat die een bubbel had. Dus ik zoek nog altijd met de typische steekwoorden zoals vroeger. Dat zou betekenen dat DDG perfect voor mij zou moeten werken, maar als dingen als "pizzaria <naam> <mijn woonplaats>", niet werken dan houd het voor mij toch een beetje op. Dat kan moeilijk iets te maken hebben met mijn bubbel.

Overigens google ik veel in private browsing en al dan niet via VPN. Dat zou toch zonder bubbel moeten zijn en ook dan krijg ik veel betere resultaten.

@droofx Gelukkig heb ik het ook over zoeken in ddg. En ik heb wel een zoekmachine nodig die snapt dat ik veel spelfouten maakt, dus ja, ik zou letterlijk naar pizzaria wat schijnbaar verkeerd gespeld is zoeken :)

@hscheper ik weet hoe het werkt met browser finger printing en alles. Als ik niet wil dat het in mijn history terecht komt werkt private browsing prima, als ik iets niet in mijn bubbel wil hebben, dan gebruik ik een andere browser :)

[Reactie gewijzigd door jaenster op 22 juli 2024 23:31]

Ik heb deze zoekopdracht geprobeerd en het werkt zoals verwacht perfect. Tenzij je letterlijk gezocht hebt naar pizzaria ipv pizzeria en alles tussen quotes hebt gezet. Dan vindt google inderdaad niet veel
Het is een groot misverstand dat inPrivate/Ingonito browsen je privacy beter beschermd. Het verwijdert voornamelijk je cookies, etc. lokaal, maar meer ook niet. Google er maar eens op! :)
Ik gebruik nu al jaren geen google meer maar enkel DDG of Ecosia (wat in the end ook Bing is) en voor de meeste dingen vind ik die resultaten gewoon beter, zeker bij iets technischere zoekopdrachten vind ik het geweldig dat ik direct snippets van Stackoverflow kan zien.

Ik vind de resultaten van google op dit vlak ronduit bagger. Google geeft niet wat het meest relevant is terug, maar juist datgene wat de beste SEO scores heeft. Vaak zijn dit sites die alleen maar bestaan om reclame inkomsten te vergaren via zo veel mogelijk views, de content is gewoon bagger.

Enkel als Bing het niet weet ga ik naar Google en dat gebeurt nu niet zo heel vaak meer. Eigenlijk doet Google het alleen maar beter als het gaat om "lokale" dingen en dan kan ik evengoed Maps gebruiken. Zelfde verhaal als ik een specifiek product zoek (dat niet in de pricewatch zit), maar dan gebruik ik Shopping.
Bing.com/videos is voor adult content beter Dan Wat Google te bieden heeft.
Zeer belangrijke info. Thanks
Voor mij zijn de resultaten van Google nog altijd niet te verslaan. Jammer van de ads, maar voor doorsnee zoekopdrachten krijg ik daar nog altijd het beste resultaat
Dan zou ik Startpage aanraden. Die gebruikt Google voor z'n resultaten, zonder jouw data door te sturen en met veel minder reclame.
Ik heb DDG ingesteld als standaard zoekmachine in mijn browser, al is het maar voor het gebruik van !bangs.

Kan vanuit de url bar direct in zoveel sites zoeken, waaronder Tweakers.

https://duckduckgo.com/bangs
Als je via Linux een simpele traceroute van duck duck go doet dan zie je dat heel het traject over de msn servers van Microsoft loopt.

Dus wat mensen ook mogen beweren, duck duck go gebruikt volledig het Microsoft netwerk voor hun infrastructuur. Je kunt dus heel grote vraagtekens plaatsen bij de beloofde privacy van duck duck go.

Ze hebben ook al meermaals deals gemaakt met Microsoft die bewijzen dat duck duck go eigenlijk niet serieus met privacy bezig is maar dit gewoon gebruiken om mensen die niet beter weten te misleiden.
DuckDuckGo gebruikt inderdaad ook Bing (daar sneert Brave in de blogpost ook nog naar), maar ik weet niet of er aan een eigen index gewerkt wordt daar.

Edit: ook DuckDuckGo heeft ook eigen indexes maar ik kan zo snel nergens vinden welk percentage van de zoekopdrachten door Bing verwerkt wordt en welke door eigen indexes.

[Reactie gewijzigd door YannickSpinner op 22 juli 2024 23:31]

Het lijkt me niet zozeer alleen kosten, maar ook een manier om jezelf te onderscheiden en zelf dingen te ontwikkelen die je met de standaard API's niet kunt. Je wilt je product toch ook steeds beter maken en een eigen crawler kan daarbij helpen.
$11.000 per dag. Wow. Zoveel had ik nooit gegokt. 4miljoen per jaar. Mijn eerste vraag is: hoe kan Brave dat betalen? Wat ik het verdienmodel?

Chat GPT to the rescue:

“Brave verdient geld door middel van Brave Ads, Brave Search, Brave Rewards, en Brave VPN. Adverteerders betalen Brave om hun advertenties te tonen aan gebruikers en een deel van dat geld gaat naar de gebruikers.

Brave Search is privacyvriendelijk en verdient geld door te betalen voor zoekresultaten van Bing en een deel van de advertentie-inkomsten te delen met gebruikers.

Brave Rewards laat gebruikers geld doneren aan contentmakers en Brave neemt een commissie.

Brave VPN is een betaalde service die gebruikers een veilige en private internetverbinding biedt.”

Iemand die wat meer details kent?
Dat zijn toch alle details wat je nodig hebt? Als er aandelen zijn, dan is er vaak nog wel een financieel document te vinden, maar volgens mij is Brave gewoon gesloten wat dat betreft.

Ze proberen vooral met extra diensten inkomsten te genereren. Iets wat Vivaldi en anderen ook doen. In ieder geval niet met browse-data, wat volgens mij alleen maar positief is. Al zijn sommigen ook wel erg snel met bepaalde zaken toebedelen aan Brave en niet zozeer het ont-googlen van de basis.
Ze verdienen geld met advertenties. Hoe lang zou het duren tot de adverteerders gerichter willen adverteren en het niet meer zo privacy vriendelijk is?
Maar waarom? Ster heeft al laten zien dat gericht adverteren niets oplevert ten opzichte van content gebaseerde ads. Tweakers gaat dat in een toekomstig (uitgebreid) artikel hopelijk ook mooi aangeven.

Dat gericht adverteren meer oplevert is een fabeltje die 'ze' graag in de wereld houden.
Gericht adverteren levert vooral meer geld op voor de platforms die de advertenties verkopen.
Hun 'snelle' marketingboys hebben een leuk verhaal aan hun klanten, waardoor ze die advertenties kunnen verkopen. Bepaalde gegevens uit je profiel zijn misschien bruikbaar (geen reclames voor maandverband maar voor aftershave aan een man, etc.), maar nog wekenlang advertenties voor product X omdat je naar product X hebt gezocht zijn vrij nutteloos wanneer die zoektocht direct naar een aankoop hebben geleid.
Een chatGPT prompt is 10 keer duurder dan een internet search.
En dat niet alleen: het is een taalmodel, geen antwoordmachine. In dit geval lijkt het aannemelijk, maar soms lukt ChatGPT maar wat. Al is het dan wel grammaticaal juist gelul.
Misschien moet ik toch maar eens een keer brave's search proberen.
Duckduckgo als een site is leuk, de !bang's blijven fijn maar de resultaten van het zoeken zijn gewoon niet geweldig.
Zal per experiment eens een tijdje !brave gebruiken, om te zien hoe het bevalt.
Je kan ook bangs gebruiken op Brave search: https://search.brave.com/bangs
Mooi om te zien, kan dat ook doen, maar voor nu blijf ik even op duckduckgo
Eh... Ik hoor nooit iemand over StartPage:
https://www.startpage.com/
Dat zou beter/veiliger zijn dan DDG...?
Ik heb het een tijd gebruikt, totdat het bekend werd dat de eigenaar van Startpage een advertising company is.
Geldt helaas alleen nog voor de reguliere zoekopdrachten. Het zoeken van afbeeldingen moet alsnog via Google of Bing.
Ik heb al best wat mensen aan brave geholpen, het is echt een verschil tussen een haast onbruikbare mobiele internetervaring en vooral youtube, en dat het gewoon mooi werkt.
Een Indiase vrouw was helemaal blij dat ze bollywood films volledig kon zien, die ze eerst überhaupt niet kon vinden. Ik weet niet precies hoe dat zit maar ze is in ieder geval gelukkig.
Maakt ook Spotify reclamevrij...
Spotify levert me dagelijks mijn gekozen muziek en zonder reclames. Ik gebruik dus niet de desktop uitvoering, want daar komen de reclames na een eerste goede 30 dagen al snel binnen. Ik gebruik the webbrowser voor Spotify. Omdat ik Nightly Firefox standaard gebruik en die ververst elke 1 of 2 dagen lijkt het er op dat Spotify iedere dag opnieuw begint met een 30 dagen vrij van reclames periode.
Dat google nog altijd de zoekmachine nr1 is dat mogen duidelijk zijn.
Maar in de paar jaar dat ik ben overgestapt op de Brave browser en search moet ik eerlijk toegeven dat ze een 2e plaats verdienen wat betreft zoekacties.
Na installatie van de Brave browser moet er wel nog wat fine tuning gebeuren.
Maar dan is het genieten bij gebruik :+
Selfhosted search engine "Whoogle" without Google tracking, but with Google results.... :)

Link naar github: https://github.com/benbusby/whoogle-search
Ik moet leren lezen, nvm.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 22 juli 2024 23:31]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.