Gerucht: Microsoft wil bieden zodat Bing standaardzoekmachine wordt in Firefox

Microsoft zou een bod willen uitbrengen om van Bing de standaardzoekmachine te maken in Firefox. Dat meldt nieuwssite The Information. Momenteel is Google de standaardzoekmachine in de browser, maar dat contract loopt dit jaar af.

Standaardzoekmachine in Firefox
Standaardzoekmachine in Firefox

The Information hoorde van twee bronnen dat er een bod aan zit te komen. Als Bing de standaardzoekmachine in Firefox zal worden, zou dat volgens Microsoft kunnen zorgen voor een hoger marktaandeel van zijn zoekmachine. Veel gebruikers laten de standaardzoekmachine in de browser steevast staan. Firefox heeft een marktaandeel van enkele procenten op de browsermarkt.

Behalve het contract van Mozilla dit jaar loopt volgend jaar het contract van Google met Apple af. Daarmee zou er een kans kunnen komen om de standaardzoekmachine te worden op Apples iPhones en iPads. Dat is wel een dure overeenkomst; Google zou Apple meer dan 10 miljard dollar per jaar betalen daarvoor. Mozilla krijgt volgens geruchten van enkele jaren geleden rond 400 miljoen dollar per jaar.

Microsoft is bezig om te proberen Bing groter te maken op de zoekmarkt, in de nasleep van de introductie van het op ChatGPT gebaseerde Bing Chat. Bing bestaat sinds 2009, maar heeft de dominante positie van Google op de zoekmarkt tot nu toe niet kunnen bedreigen.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

11-05-2023 • 14:32

110

Reacties (110)

110
105
54
0
0
34
Wijzig sortering
Firefox heeft een marktaandeel van enkele procenten op de browsermarkt.
Op basis van Statcounter, waarvan Firefox de trackers in de loop van de jaren meer en meer blokkeert.
Hoor ik iedere keer wanneer Firefox en statistieken genoemd worden, maar ondertussen zie ik "in het echt" Firefox lang niet meer zo vaak voor komen (lees: vrijwel nooit) in vergelijking met de Firefox 3.5 dagen. Dus die enkele procenten lijken behoorlijk correct.
ligt helemaal aan de situatie/omgeving; ene werkplek is ingezet op chrome, andere zie je firefox. Lijkt meestal de persoonlijke voorkeur van de ictér te zijn, niet direct beleidsmatig besproken.

persoonlijk acht ik mozilla een 'netter' bedrijf dan google, daarom nu bijna 20jr de default browser voor mij.

betreft statistieken; leugens, grove leugens, en statistieken :+

bing/edge kan mij gestolen worden, vind beide bagger.
firefox is vrij open van basis, bevalt het niet is het aan te passen.

maar goed, de zoekmachine markt is redelijk 'gesloten' de kans dat er een nieuwe speler (succesvol) bij komt acht ik <1%. Zodra iets beetje potentie heeft, koopt microsoft of google (of meta) het wel op.
maar goed, de zoekmachine markt is redelijk 'gesloten' de kans dat er een nieuwe speler (succesvol) bij komt acht ik <1%. Zodra iets beetje potentie heeft, koopt microsoft of google (of meta) het wel op.
Wat je dus ziet is dat 'de zoekmachine' veranderd en meer naar een gespreksvorm gaat met behulp van AI. Waarom denk je anders dat Microsoft/Bing zoveel investeert in ChatGPT en andere partijen zoals Facebook, Google en Twitter met hun eigen alternatief willen komen? ;)
Oeh Microsoft heeft echt nog 100e andere usecases.

Toch gaaf als je tegen PowerBI iets kan zeggen in de trend van:

"ik heb erp systeem X, CRM systeem y en excelsheets 1, 2 en 3. Maak daar even een dashboard van die inzicht geeft in bedrijf proces x. Deze moet beschikbaar komen voor alle sales managers. Alle data moet in de nacht van een update worden voorzien"

Dan wordt het gemaakt en kan je inhoudelijke feedback geven voor een 2e versie etc
Idd, kan 2/3 van de data-engineers/analisten eruit gegooid worden.
Bij ons zijn de users administrator op hun devices en dat zie je Firefox ook nog bij specifieke personen maar het overgrote deel installeert Chrome (wij vanuit ICT leveren standaard alleen Edge)
op het werk inderdaad Chrome, thuis al jaren Firefox. maar dit was vele, vele, jaren geleden ook een bewuste keuze destijds, omdat Firefox minder RAM gebruikt(e), ook nu thuis circa 20+ tabbladen waarvan 10+ YT en de RAM blijft minder dan wanneer ik chrome opstart met een zelfde hoeveelheid of minder tabbladen, zelfs discord (chromium) verbruikt meer dan me firefox.

Destijds was er in de gaming wereld periode geen strijd met "can i run it" maar heb ik genoeg RAM (als ik me goed herrinner intel 2 duo/quad core tijdperk) om te gamen en met elkaar te buurten.
ligt helemaal aan de situatie/omgeving; ene werkplek is ingezet op chrome, andere zie je firefox. Lijkt meestal de persoonlijke voorkeur van de ictér te zijn, niet direct beleidsmatig besproken.
Ja, maar zo kan ik overal wel wat op verzinnen. Ik zie in mijn directe omgeving alleen Linux op de computer, dus dan zal Linux op computers wel een groot marktaandeel hebben…
Anoniem: 1322 @himlims_12 mei 2023 11:07
Lijkt meestal de persoonlijke voorkeur van de ictér te zijn, niet direct beleidsmatig besproken.
Er was een lange periode dat Firefox moeilijk te beheren was in bedrijfsnetwerken. Je moest bestanden met instellingen verspreiden in plaats van simpelweg een ADMX beleid instellen in AD (en volgens mij moest dat bestand ook nog op een lastige locatie staan zoals het gebruikersprofiel maar het is lang geleden). Je zag toen dat dit teveel gedoe was voor veel beheerders en dat Firefox naar de achtergrond verdween. Google Chrome daarentegen was uitstekend te beheren, ze hebben al vanaf het begin een goed 'enterprise' programma. Daarnaast kwam ik ook applicaties tegen die Chrome vereisten.

Het is dus een combinatie van factoren geweest maar wel de schuld van Mozilla in mijn oogpunt. Ze hadden zich volledig gericht op de consument.
Ik gebruik ze allebei, ook op de werkplek.
Maarja front-end dev dus ik moet wel :+
Ik wou dat meer front-end devs zo dachten... ;) De hegemonie van Chrome en op Chromium gebaseerde browsers begint bij tijd en wijle aardig wat gelijkenissen met het Internet Explorer vs Firefox tijdperk te krijgen.
Nou ja, ik gebruik zelf firefox als mijn daily driver dus ik test alles sowieso op firefox.
In mijn ervaring is het vaak zo dat als het op firefox werkt, het 9/10 keer ook op chrome werkt.
Herkenbaar haha! Ook een front end dev hier :+ En vergeet safari niet natuurlijk
Voorheen was het anders maar nu is het: Werk FF (developer edition) want die heeft toch nog lekkerdere frontend tools en geeft kleuren correct weer (chrome doet dat niet (!)). Thuis af en toe frontend dingetjes dus FF maar daily driver is daar Brave (Desktop, Tablet en iPhone )
Ik zie Firefox juist steeds vaker. Zeker sinds vorig jaar denk ik wel dat Firefox terug op de radar is gekomen. Het is wel degelijk een audience dat ook adblockers en privacy controls weet te waarderen, dus dat speelt toch mee.
Nu Mullvad Browser bestaat (zo zou Firefox eigenlijk standaard moeten zijn...), TOR zonder het netwerk, gaat 'Firefox' inderdaad nog meer gebruikt worden.
Gaat traag, maar zie ook dat meer mensen privacy toch wat belangrijk gaan vinden.

Hopelijk brengt Mullvad ooit nog een tweede browser op de markt, met zowel uBO en een ondersteunde uMatrix.
Tegenwoordig zie ik Firefox juist weer populairder worden nu alle alternatieven verschillende Chromium versies zijn.
En de rest van de alternatieven is een Firefox versie... ik zou willen dat we nog wat meer variatie hadden.
Goeie, die hebben we inderdaad nog voor de MacOS gebruikers, al vind ik die wel echt buiten de boot vallen omdat die sinds 10 jaar niet meer op andere platforms te gebruiken is. Voor velen dus geen optie, en daarmee ook geen serieuze concurrent voor Chrome. Wat dat laatste ermee te maken heeft? Doorgaans veel. Bij Safari zit dat nog redelijk goed, omdat het mee wordt geleverd met een groot OS. Er bestaan wel meer hele kleine namen met een andere engine, maar dat zijn eigenlijk nooit bruikbare alternatieven omdat ze niet ondersteund worden door webdevs. Daar zijn ze simpelweg niet interessant genoeg voor. Dat betekent dat als je die gaat gebruiken, je continue geconfronteerd wordt met dat je persé geen Chromium of Firefox wil gebruiken en het je vooral heel erg beperkt. Wanneer zo'n random browser flink in marktaandeel zou winnen, zullen ook steeds vaker mee worden genomen in tests. Alleen zo krijg je er anno 2023 een andere engine tussen voor je nieuwe dagelijkse standaardbrowser.

Op iOS vind ik de mobiele versie van Safari zelfs nog een bezwaarlijker verhaal dan Chrome, want álle iOS browsers moeten achterliggend dezelfde engine als Safari gebruiken. Je gebruikt daar dus eigenlijk breed genomen altijd verplicht Safari en er is geen enkele concurrent, er zijn alleen appmakers die hun functies op Safari mogen plakken en er daarna een eigen icoon op mogen zetten. Maargoed, dan gaan we licht offtopic.

[Reactie gewijzigd door crazyboy01 op 25 juli 2024 07:22]

Heldere uitleg, dankjewel
Hoe vaak Firefox voorbij komt, hangt ook af van de site/bron die gebruikt is om die data te verzamelen. Als je statistieken gebruikt van bijv. een site voor computerlesse voor senioren, dan krijg je (of zou je moeten krijgen) hele andere statistieken dan bijv. een tech-savy site als Tweakers.

Maar dat zijn ook meteen de lui die de zoekmachine meteen aanpassen, en restrictieve instellingen en ad-blockers hebben.
Dat ligt danaan je omgeving. Hier is het overal zowel zakelijk als prive allemaal Firefox.

Vanuit privacy is dat alleen maar toe te juichen. Met behulp van about:config kun je bijna alles zelf aanpassen.

In plaats van dat een commercieel bedrijf dat voor jou doet met allerlei telemetrie stuff erin 'om de service te verbeteren'. Right.
Ja precies, ik voel me als de laatste der Mohikanen op ons werk. Sommige SAP / MS dingen werken ook niet in FF, moet dan weer Edge gebruiken.
Na Chrome, Edge en Safari is FireFox toch wel de grootste in de browsermarkt. Ik schat dat het gebruik van FF ergens tussen de 5 en 7 procent schommelt. Het is dus heel goed mogelijk dat je dat dus weinig in het wild tegenkomt.
Ik gebruik Firefox al jaren en ben er nog steeds nog heel erg tevreden over.
Op mijn werk moet ik echter Chrome of Edge (brrrr) gebruiken.
Kan je hier meer over vertellen.....dit soort info lees je namelijk niet vaak.
Firefox wordt relatief wat meer gebruikt door de wat tech-savy gebruiker. Dit soort gebruikers gebruikt vaker ad-blockers plugins dan gemiddeld, wat Firefox lager zal doen uitvallen op trackers als Statcounter. Bovendien wordt Statcounter ook nog eens standaard geblokkeerd door Firefox in Strict mode of met Enhanced Tracking Protection. Zie: https://github.com/discon...blob/master/services.json
(Firefox gebruikt deze database.)
Ik vind het tijd voor een rem op de uitbreiding van de techreuzen.
Er zijn een stuk of vijf grote bedrijven in zo ongeveer iedere markt dominant zijn. Allemaal kunnen ze claimen niet dominant te zijn door selectief naar een stukje markt te kijken, maar ondertussen kom je steeds weer dezelfde namen tegen. Voor sommige specifieke doelen zijn is er nog één onafhankelijk alternatief (bv Twitter in de markt voor korte berichten) maar dat worden er ook steeds minder want uiteindelijk worden dat soort bedrijven steeds weer opgekocht door een van de grote spelers.

Binnen de markt van zoeken is Google inderdaad groter dan Bing maar je kan niet zeggen dat de markt beter wordt door Bing wat te laten groeien. Dat blijven MS en Google die onderling kruimels heen en weer schuiven terwijl de markt op slot blijft voor andere partijen. Voor kleinere partijen (die geen miljarden over hebben om mee te spelen) is het onmogelijk om daar ooit nog tussen te komen.

Zelfs een revolutionair nieuw systeem zoals GPT lijkt niet genoeg te zijn om een eigen plek te veroveren. De gevestigde grote bedrijven zijn nu opeens in actie gekomen en zijn ofwel bezig met OpenAI over te nemen ofwel met hun eigen alternatief zodat ze OpenAI niet meer nodig hebben.
Hopeloos. Ik zie echt alleen nog radicale uitwegen, bv een maximale waarde of een maximaal aantal klanten instellen voor de grootste bedrijven.
bv Twitter in de markt voor korte berichten
Je weet dat je op elk platform een kort bericht kunt plaatsen toch hopelijk?
Voor kleinere partijen (die geen miljarden over hebben om mee te spelen) is het onmogelijk om daar ooit nog tussen te komen.
Lijkt erop dat juist nu met de AI race er opeens weer kleine partijen mogelijkheden zien. OpenAI was een onbekende tot voor kort, nu is het de belangrijkste speler. Midjourney komt opeens uit het niks. De tijd van zolderkamerbedrijfjes in de IT ligt achter ons, maar ik zie toch overal wel kleine spelers in de IT.

Je ziet nu ook hoe snel het kan omkeren. Bedrijven die gigantisch zijn geworden, kunnen door nieuwe techniek opeens in de problemen raken. In die zin is het niet heel anders dan de afgelopen decennia en zitten we nog volop in ontwikkeling. Hoe vaak zijn smartphone bedrijven gekomen en gegaan? Welke mp3 speler producenten zijn er nog actief? Wie maakt er nog rewritable cd's?

Als je het vergelijkt met andere veel stabielere sectore (bijvoorbeeld banken, bakkers, olieproducenten e.d.) is de IT een markt waar nog bizar veel gebeurd in korte tijd.
Je weet dat je op elk platform een kort bericht kunt plaatsen toch hopelijk?
Dat is precies mijn punt.
Lijkt erop dat juist nu met de AI race er opeens weer kleine partijen mogelijkheden zien. OpenAI was een onbekende tot voor kort, nu is het de belangrijkste speler. Midjourney komt opeens uit het niks. De tijd van zolderkamerbedrijfjes in de IT ligt achter ons, maar ik zie toch overal wel kleine spelers in de IT.
Die kleine spelers worden onmiddelijk opgekocht of weggeconcurreerd zodra ze succes hebben. Kijk maar naar OpenAI. Die hebben er nu maar voor gekozen om met MS in zee te gaan, terwijl de andere techbedrijven hoog van de toren blazen over hun eigen AItjes.
Je ziet nu ook hoe snel het kan omkeren. Bedrijven die gigantisch zijn geworden, kunnen door nieuwe techniek opeens in de problemen raken.
Wanneer is er voor het laatst een top-10 softwarebedrijf verdwenen, anders dan wanneer het wordt overgenomen door een nóg groter bedrijf?
In die zin is het niet heel anders dan de afgelopen decennia en zitten we nog volop in ontwikkeling. Hoe vaak zijn smartphone bedrijven gekomen en gegaan? Welke mp3 speler producenten zijn er nog actief? Wie maakt er nog rewritable cd's?
Je hebt het vooral over hardware, ik heb het over software. Dat er producten bijkomen en afgaan is duidelijk. Maar in mijn ogen onderstrepen deze voorbeelden mijn punt. Geen van de bedrijven die groot was in MP3-spelers of rewritables bestaat nog. Nouja, eentje, Apple, en dat is een van de usual suspects.
Wat mobiele telefoons betreft zijn er inderdaad meerdere hardware-fabrikanten maar als het om de software gaat zijn er maar 2 smaken: apple en google.
Heel veel succesvolle nieuwe telefoonbedrijven zie ik trouwens ook niet. De meeste telefoons komen van bedrijven die al heel lang bestaan, nieuwe merken zijn meestal dochters van bestaande fabrikanten, of worden snel opgekocht.
Als je het vergelijkt met andere veel stabielere sectore (bijvoorbeeld banken, bakkers, olieproducenten e.d.) is de IT een markt waar nog bizar veel gebeurd in korte tijd.
Zeker, maar het kan dus ook bizar snel fout gaan.

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 25 juli 2024 07:22]

Denk dat we gewoon van mening verschillen. Ooit van Nokia gehoord? Symbian? BlackBerry? Die dachten ook de markt geheel voor zichzelf te hebben. Enkele jaren later is het gehaal anders. Er is niks wat mij zegt dat de grote spelers van nu, ook de grote spelers van over 2, 5 of 10 jaar zijn.

Dat opkopen van kleinere spelers is meer een symptoom van het vrijwel gratis geld wat door lage rentes beschikbaar was, dan dat dit een specifiek iets is in de IT markt.
In de ict is nokia nog steeds een grote speler
Aangezien ICT een Nederlands dingetje is, maakt dat van Nokia niet bepaald een wereldspeler. ;)

Ik zou persoonlijk ook echt niet weten waar ze nog in meedraaien. Al hoef dat niet veel te zeggen natuurlijk wanneer het de professionele markt betreft.
Maar niet meer in de markt voor mobiele telefoons. Daar was het ooit heer en meester, waaraan andere telefoonfabrikanten zich probeerden te spiegelen.
Nu doet het originele Nokia niets meer met toestellen zelf en is er een ander bedrijf dat in de marge van de markt nog een beetje meelift op de oude glorie van de merknaam Nokia.
Maar niet meer in de markt voor mobiele telefoons. Daar was het ooit heer en meester, waaraan andere telefoonfabrikanten zich probeerden te spiegelen.
Nu doet het originele Nokia niets meer met toestellen zelf en is er een ander bedrijf dat in de marge van de markt nog een beetje meelift op de oude glorie van de merknaam Nokia.
Cisco, IBM en Oracle zijn alle drie geloof ik wel in de top 5 geweest en nu buiten de top 10?

Sommige bedrijven zijn dan misschien wel overgenomen, maar na de val zoals yahoo.
OpenAI is gewoon Microsoft. MS zit er met zoveel sloten geld in dat hun zowat de koers bepalen van OpenAI.
OpenAI is niet van Microsoft, en dat willen ook zo houden. Dat is wat ik tenminste kan opmaken uit de publieke gegevens. Ze hebben een deal met Microsoft, en daar kan Microsoft goed aan verdienen, maar uiteindelijk komen alle aandelen terecht in een non-profit. Maar dan moet Microsoft wel eerst z'n 10 miljard 100x terug verdient hebben.
Je hebt werkelijk geen idee wat de kleur van de dollar doet. Als men 10miljard in je bedrijf investeert dan heb je weinig keuze meer dan te luisteren naar jouw gulle gever.
Hmmm ik dacht ergens gelezen te hebben daar ze juist 90% van de aandelen willen verkopen en het restant in de non-profit te stoppen
Binnen de markt van zoeken is Google inderdaad groter dan Bing maar je kan niet zeggen dat de markt beter wordt door Bing wat te laten groeien. Dat blijven MS en Google die onderling kruimels heen en weer schuiven terwijl de markt op slot blijft voor andere partijen. Voor kleinere partijen (die geen miljarden over hebben om mee te spelen) is het onmogelijk om daar ooit nog tussen te komen.
Google heeft jaren lang op zijn gat gezeten. Zoeken is praktisch ongewijzigd gebleven en zelfs achteruit gegaan over de laatste jaren. Dat Bing groter zou worden is dus zeer zeker welkom.
Misschien moet Microsoft maar eerst investeren in een desktop Bing dark mode. Vrijwel elke zoekmachine heeft een dark mode behalve Bing.
Safari zou ondertussen een 15x groter marktaandeel hebben dan Firefox, wat wel aardig kan verklaren waarom daar zo een groot prijsverschil inzit. Daarnaast natuurlijk ook nog eens het publiek die FF gebruikt, de kans is groot dat deze groep ook Adblock gebruikt, terwijl dat bij Safari niet gaat werken... Dus een partij die meer advertentie kijk klantjes wil hebben, zal dus ook vrij snel meer geld neerleggen voor Safari vs. Firefox.

Bron:
https://gs.statcounter.com/browser-market-share
AdBlock is gewoon te downloaden vanuit de App Store voor Safari :)
Sowieso gekleurd, omdat op IOS alles onder water op de Safari engine draait.
Waarom gaat ad-block bij Safari niet werken? Safari heeft ook gewoon extensions...

Hier, random eentje (uit een willekeurig gekozen resultaat uit een zoekmachine): https://apps.apple.com/us...safari/id1440147259?mt=12.
Ze werken alleen wel wat slechter in Safari viel mij op, vergeleken met FF.

Er is een reden waarom de dev van Ublock Origin nooit een iOS versie van de extensie had gemaakt, ook een reden waarom ik hoop dat iOS in de toekomst echt andere browser engines toestaat, kan de normale FF erop.
Het wordt een interessante tijd in tech land. AI schud de boel flink door elkaar. Microsoft heeft nu een kans om door te pakken met iets dat eindelijk een keer anders en beter is dan wat Google te bieden heeft.

Uiteindelijk wint open source het hopelijk:
https://www.semianalysis....-have-no-moat-and-neither
Dat is de vraag. Ik zie niet ineens iedereen van Chrome/Google naar Edge/Bing Chat vliegen. Want je hebt persee Edge nodig voor Bing chat en dat is toch wel het grootste struikelblok. Microsoft wil twee vliegen in één klap slaan.

En als je toch ChatGPT wilt gebruiken kan dat ook op de site van OpenAI zelf. Heb je geen Bing voor nodig. En dan komt Bard binnenkort nog, Google kennende gaan ze dat ook behoorlijk pushen en de meeste mensen gebruiken nog altijd Google.

Ik denk dat het een Betamax/VHS verhaaltje weer gaat worden.
Ja.. Ik heb even geen voorbeelden paraat, maar voor mijn gevoel is Microsoft niet altijd even strategisch op dit front. Maar het zou toch wel mooi zijn als ze een beetje kunnen inhalen op Google.

ChatGPT is natuurlijk vrij beschikbaar, maar dat is niet de meest recente versie. Bovendien zie ik wel toegevoegde waarde in een combinatie van zoeken op het internet + een ai die meekijkt en meedenkt. ChatGPT is geen search engine, dat is gewoon een ander product.

Corrigeer me als ik het verkeerd zie, maar Betamax/VHS strijd was toch beslist doordat Betamax geen porn wilde bieden ondanks dat het technisch een beter product was? Het ligt waarschijnlijk aan mij maar ik zie niet hoe dit vergelijkbaar is. In dit stadium weten we sowieso nog niet wie het beste product op dit gebied gaat hebben, en als je die link checkt, is de kans dus sterk aanwezig dat open source deze enorme slag gaat winnen. Heeft porno er ook nog iets mee te maken? :D
Uiteindelijk wint open source het hopelijk:
https://www.semianalysis....-have-no-moat-and-neither
Dit is wel heel interessant. Hopelijk krijg je wat meer +2, want ik zit alle links door te klikken. Ik heb een poosje terug LLaMA-13B geprobeerd, en ik dacht: Dat moet nog iets beter. Misschien volgend jaar. Maar amper een maand later is Vicuna-13B dus al Bard aan het evenaarden.
Kleine quote:
LLMs on a Phone: People are running foundation models on a Pixel 6 at 5 tokens / sec. (offline dus.) While our models still hold a slight edge in terms of quality, the gap is closing astonishingly quickly. Open-source models are faster, more customizable, more private, and pound-for-pound more capable. They are doing things with $100 and 13B params that we struggle with at $10M and 540B. And they are doing so in weeks, not months.
Nu ben ik nieuwsgierig: Draait dat op alle snelle telefoons, of specifiek op Pixels vanwege de TPU?

[Reactie gewijzigd door Sando op 25 juli 2024 07:22]

Bij ieder bericht rond zoekmachines, bing en google moet ik denken aan een nieuwsbericht van de tijd dat bing als standaard in de microsoft browsers was geïntroduceerd, dat "Google" de meest gezochte term in bing was. :+

Over deze update/upgrade in firefox: Hopelijk is het aanpassen van de default alleen voor hen die de default nooit hebben aangepast. Zelf gebruik ik in firefox standaard duckduckgo.
dat "Google" de meest gezochte term in bing was. :+
"Google" was ook de meest gezochte term op Google. Het enige wat dat zegt is dat mensen dom zijn.
het zegt vooral dat browsers eerst een zoek opdracht doen voordat ze naar een site gaan. Voorheen (ooit) groeven browsers in de historie en stond daar van de vorige keer google.com wat automatisch uitbouwde naar https://www.google.com/. Maar sinds de url-balk en de zoek-balk zijn gecombineerd...

Doet me er aan denken dat ik de bug nog moet insturen dat ik in de settings de zoekbalk en de url-balk heb gescheiden. En een google-search opdracht tikt in de url balk, niet in de zoek balk....
"Google" was ook de meest gezochte term op Google. Het enige wat dat zegt is dat mensen dom zijn.
Nee, Google was de meest gezochte term in de adresbalk/omnibar. Het enige wat dat zegt is dat mensen zonder instructies en zonder documentatie vaak niet weten dat de adresbalk opeens verbonden was met Google.
Ik ken genoeg mensen die Google als startpagina hebben ingesteld, en elke website waar ze heen willen niet in de adresbalk, maar gewoon in die zoekbalk intikken omdat ze het verschil gewoon niet snappen. Via die route kom je er toch ook?
Wordt het een wereldwijd bod of alleen voor de Amerikaanse markt? In het verleden wist Yahoo de positie van standaardzoekmachine in Firefox te krijgen in de VS.
Dat is een goede vraag want nog niet zo lang geleden waren het een stuk of vier verschillende zoekmachines (o.a. ook Yandex en Baidu) die default waren in Firefox, afhankelijk van de regio.

Er is ook nog een of twee keer een onderhandeling geweest waar Mozilla succesvol verschillende partijen tegen elkaar uit kon spelen door tegen elkaar op te laten bieden. En een periode dat het personeel van Mozilla de relatie met Google niet zag zitten en het bod van Google afgeslagen is.

Het is in ieder geval zo dat er niet alleen meer spelers op de zoekmachine markt zijn dan pak-em-beet tien jaar geleden, maar ook dat de kwaliteit van Google zo ver achteruit gegaan is het laatste jaar dat alternatieven een kans maken om te concurreren op kwaliteit.
Ik hoop voor Mozilla dat ze er dik voor betalen, dat gun ik ze van harte.

Maar het gaat voor mij niets uitmaken, het eerste wat ik bij een verse installatie altijd doe is de zoekmachine op Duckduckgo zetten (om vervolgens achter iedere zoekopdracht !g te typen omdat de resultaten van Google toch beter zijn.) Bing wil ik net zoals Edge nog steeds niet, puur en alleen al om hoe aggressief ze het proberen te pushen.
Gelukkig is Duckduckgo onder water Bing, dus hoef je er niets van te missen
(om vervolgens achter iedere zoekopdracht !g te typen omdat de resultaten van Google toch beter zijn.)
Dat zeg ik ;)
Ik denk dat ze genoeg krijgen, google betaalde er bijna 300 miljoen dollar per jaar voor: https://allthingsd.com/20...ting-microsoft-and-yahoo/
Firefox heeft een marktaandeel van enkele procenten op de browsermarkt.
Laten we niet vergeten dat in de tijd dat Firefox 30% van de markt had die totale markt ook maar 1 miljard groot was. Inmiddels zijn er een paar miljard mensen bij gekomen op Internet (vooral doordat meer Aziaten en Afrikanen nu internet kunnen veroorloven) en is de koek dus groter. Een browser die nu 10% aandeel heeft zal meer gebruikers hebben dan een browser die tien jaar geleden 30% had.

Daarom heeft Firefox ook nog steeds zo'n 200 miljoen gebruikers, menig tech gigant kan alleen maar dromen van dat soort aantallen. Stel dat 80% de default zoekmachine niet verandert dan krijgt de partij die dit contract wint dus het verkeer van 160 miljoen gebruikers hun richting op.

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 25 juli 2024 07:22]

Ongegveer een jaar geleden begonnen met Bing te gebruiken naast Google om te kijken wat het verschil was. Waar in de eerste jaren van Bing de zoekresultaten een drama waren, merk ik dat ik nu bijna exclusief Bing gebruik en prima vind wat ik zoek.
Bing was jaren de minder goede zoekmachine, en Microsoft wist dat. Nu hebben ze Bing chat met koppeling naar ChatGPT en doen ze weer mee.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.