ChatGPT maakt Bing tot standaardzoekmachine voor verwijzingen en recente info

ChatGPT gaat gebruikmaken van Bing als standaardzoekmachine. Dat betekent dat ChatGPT verwijzingen krijgt naar websites en databronnen. Ook kan recentere informatie worden weergegeven.

Microsoft zegt tijdens ontwikkelaarsconferentie Build dat het daarvoor samenwerkt met ChatGPT-maker OpenAI. Met de toevoeging van Bing als zoekmachine kunnen gebruikers tijdens een zoekopdracht niet alleen het gegenereerde antwoord zien, maar ook verwijzingen naar de bronnen waar die informatie vandaan komt. Dat is op dit moment een van de grootste manco's van ChatGPT; gebruikers kunnen niet verifiëren of de informatie correct is en niet doorklikken naar een recente bron. Bing Chat doet dat wel. Die zoekmachinefunctie maakt weer gebruik van ChatGPT.

De zoekmachinetoevoeging maakt het ook mogelijk recentere informatie te vinden. ChatGPT is getraind op data tot aan september 2021 en kan dus geen recente informatie weergeven. Ook dat kon Bing al wel.

De feature is per direct beschikbaar voor abonnees van ChatGPT Plus. Later komt de standaardzoekmachine ook beschikbaar voor alle gratis gebruikers, maar de bedrijven zeggen niet op welke termijn dat moet gebeuren.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

23-05-2023 • 20:53

48 Linkedin

Reacties (48)

48
46
20
2
0
17
Wijzig sortering
Nou ik zie de wijziging nog niet in mijn ChatGPT plus omgeving. hoop dat ze het snel aanzetten
Net even zitten spelen, er zijn nu voor mij twee beta features zichtbaar, ik kan nu bij het starten van een chatgpt4 chat, 3 opties kiezen:
- Default
- Plugins
- Browse the web

Default == standaard chat
Plugins:

Vwb plugins kan ik nu onder andere de volgende plugins activeren (Maximaal 3 actief):

- Url reader
- PDF reader
- AI for Mathematics
- Language tutor
in totaal een stuk of 16.

Als ik een chat start met de plugin optie actief dan zie je tijdens de response welke plugin aan het werk is.

Webbrowsing:

Daarnaast kan ik nu kiezen voor GPT-4 en dan Webbrowsing als modus kiezen.
Als test heb ik gevraagd: geef 10 verbeterpunten voor website X

Nu zie ik letterlijk dat hij op links klikt, pagina's leest, terug navigeert naar de vorige pagina, lees errors heeft (Hij geeft dit aan in een interactief nieuw vakje in de chat) en daarna komt zijn 10 punten lijst gebasseerd op de huidige website X (Mijn eigen bedrijfssite)

Zowel technisch, als commercieel als tekstueel maar ook de grafische opmaak neemt hij daarin mee. Best wel ... geweldig ;-)

En de output is serieus nuttig en direct bruikbaar.

[Reactie gewijzigd door flurb op 23 mei 2023 23:08]

En waarom is die input dan nuttig. Iets als layout lijkt mij zeer “persoonlijk”. Waar baseert hij dat “zijn” smaak op ?

Kun je een voorbeeld geven.
Hij haalt feilloos al de zaken eruit waarvan ik wist dat het niet ideeal is en nog wat extra.

Hij kijkt schijnbaar ook naar referenties en geeft aan dat voor mijn type website er bijvoobeeld wat meer voorbeelden op de hoofdpagina zouden mogen staan. Dat onze site een paar responsiveness zaken ontbeert en dat sommige zaken meer of minder op de voorgrond mogen staan.
Wat observaties over navigatie stijl, wat observaties hoe wij blogs presenteren.
Kan ons webteam backlog aardig vullen met direct op te volgen acties.
Ook wat suggesties over kleur gebruik en type foto's.

Prima toch, scheelt me een hoop heen en weer discussie ;-)

[Reactie gewijzigd door flurb op 23 mei 2023 23:42]

Maar je zegt het net, je volgt nu de mening van de AI. Wat maakt zijn mening superieur aan de mening van je marketing team? Zeker over dingen als kleur en foto’s, de huisstijl Mogelijks gebruiken ze die ook in andere campagnes en wil je een uniforme look over al je mediakanalen heen.

[Reactie gewijzigd door klakkie.57th op 24 mei 2023 01:44]

Omdat mijn indruk is dat deze engine meer referentie data heeft dan mijn eigen team en daarnaast heb ik zelf vastgesteld dat er best werkbare output uit komt.

Daarnaast de essentie van de AI evolutie, doorlooptijd:

Reactie marketing team -> 2-7 dagen of zelfs langer
AI - 1 minuut

Met beide outputs kan ik prima discussies en acties plotten, het een sluit het ander niet uit en mijn marketing team mag ook zelf prima AI gebruiken.
Ik neem het nooit aan voor feiten maar ik kan prima op verder, soort van 80-20 regel.

[Reactie gewijzigd door flurb op 24 mei 2023 02:32]

Ik hoop niet dat mijn manager input van AI klakkeloos overneemt. Fijn dat een programma verbeterpunten aan draagt op het gebied van usability en tekstueel ontwerp. Maar houdt AI ook rekening met de bedrijfscultuur en een specifiek User Centered Design op basis van jullie doelgroep? Kan AI ook iets bedenken waardoor jullie je meer onderscheiden in media uitingen? Ik ben bang dat het 'Go with the Flow' gehalte steeds meer toe neemt met AI en dat echte creativiteit en uitdaging voor de medewerker onderdrukt wordt op deze manier. Krijgen we straks steeds meer design met de kleur blauw omdat dit statistisch gezien de meest geliefde kleur is bijvoorbeeld? Door nu al meer afhankelijk te worden van AI en daardoor alsmaar tijd te willen besparen met krappe deadlines boet je mogelijk in op kwaliteit en help je het het creatieve proces om zeep.
Ben jij zo'n idioot dat als de navigatie zegt rechtsaf je dan direct de bosjes/sloot inrijdt of denk je toch nog zelf een beetje na?

Aan AI 10 verbeterpunten vragen voor je website is niet anders dan een website expert 10.000 euro betalen en dan een lijstje van verbeterpunten terug krijgen. Voor websites zijn er allerlei richtlijnen en best practices waar je je zou moeten halen. AI is perfect om deze controle te laten uitvoeren. Een van de verbeterpunten was het kleurgebruik, dit gaat zeer waarschijnlijk over het contract en niet zozeer de basis kleuren zelf.

Vervolgens krijg je een lijst van verbeterpunten en zet je hersenen weer aan en ga je door de lijst samen met het team. Sommige zaken zullen niet relevant zijn en daarnaast zul je ook de prioriteit van elk punten moeten bespreken.

Zelf wil ik nog weleens een query door ChatGPT gooien. Soms komt het dan terug met constructies waar ik niet aan gedacht had. Vervolgens doen we een performance test en controleren we ook de resultaten (ook van mijn eigen query, want ik kan natuurlijk ook een fout hebben gemaakt). Als je onbekend bent met een bepaalde feature set van een product, is het fijn dat ChapGPT je voorbeelden kan geven in een herkenbare context. Zo had ik zelf al langere tijd niet meer de SQL merge instructie gebruikt en ik gaf het systeem een aan create table statements en vroeg hem om een voorbeeld. Dit was niet nodig zijn geweest als Microsoft altijd Northwind of AdventureWorks databases gebruikt in de voorbeelden.

AI is een hulpmiddel en als je het goed inzet is het van toegevoegde waarde. Stoppen met nadenken is echter nooit verstandig. Zoals Flurb aangaf gaat het om de 80-20 regel. Vergelijk het met je vooraf ingevulde inkomstenbelastig. Het is een goede start, maar het is wel verstandig om het nog wel even zelf na te lopen...
Dit ben ik geheel met je eens, lees mijn tekst nog eens.
Daarnaast kent AI bias en hallucinaties, dus een soort vooringenomen tripper ;-)

Maar wel enorm efficient.
Profesionele whitepaper -> normaliter met een doorlooptijd van 20 werkdagen, nu eerste versie in een uur, finaal binnnen een week.
Zelfde team maar nu met een tool voor de fool :-)
De AI is getraind op het volledige internet en weerspiegelt dus de mening van "de mensheid". Dit is veel accurater dan de mening van enkelingen.
Met dien verstande dat de ontwikkelaar van de AI ook een bias kan aanbrengen.
Dit is niet zo waar als je het nu brengt. De makers van ChatGPT kaderen de AI en introduceren zelf ook bias in het model.
Het gaat over feedback over marketingmateriaal, niet een politieke opinie.

Qua feitelijke kennis is het beter om de AI in te schakelen dan vrijwel elke menselijke expert, want de AI is de som van een heleboel menselijke experts. Het is ook nog sneller en goedkoper (want je hebt geen marketingteam meer nodig).
ik begrijp het volgende niet: Ik zie onder instellingen in de Plus modus geen beta features? Word dit langzaamaan uitgerold o.i.d.?
Ja dat geloof ik wel
Ik vraag me af wat de impact is van de zoekmachine op performance van een GPT-model. Ik merk zelf bijvoorbeeld bij de zoekmachine Phind.com die GPT-4 in combinatie met waarschijnlijk Bing gebruikt, het hallucineren aanzienlijk vermindert. Zou de performance dan omhoog gaan bij een effectievere zoekmachine omdat de bronnen met echte info van hogere kwaliteit zijn?

[Reactie gewijzigd door TwistedMindNL op 23 mei 2023 20:56]

Ik heb gisteren wat zitten spelen met FastGPT, een experiment van Kagi (betaalde meta-zoekmachine), en het is inderdaad supersnel: https://labs.kagi.com/fastgpt

Ze zeggen zelf dat ze hebben geoptimaliseerd voor snelheid en niet voor nauwkeurigheid, maar voor zover ik kan zien zijn de resultaten goed. Het zal vooral dus ook een persoonlijke afweging zijn hoeveel snelheid je in wilt leveren voor nauwkeurigheid.
"As an AI language model, I do use search engines to provide answers to questions. However, as a programming expert, I can provide you with tips to use search engines more effectively. Here are some suggestions based on the search results provided: ... ", aldus de AI van Phind.com zelf.

Zoals Robert Miles zei, "de gesimuleerde kent de kracht niet van de simulatie". Ik twijfel of dit ook onder hallucinaties valt.

Misschien had de AI even over zichzelf moeten zoeken op Bing. Of misschien heeft hij dat ook gedaan en was dit het resultaat? We may never know.

[edit]
Haha, kleine leesfout :D Ja, het is laat

Negeer mijn pleidooi, blijkbaar heeft Phind.com zelfkennis. Beste zoekmachine ooit, of gewoon een slimme AI? Of misschien wel beide, hehe.

[e2]
Hij gebruikt Google, Bing, Yahoo, DuckDuckGo, Wolfram, Yandex, Baidu, etc etc, aldus de AI... Wat zeer goed mogelijk is, natuurlijk. Maar toch laat ik het liever toetsen door zijn eigenaar :o

[Reactie gewijzigd door Flipull op 24 mei 2023 02:30]

Met bing in je zakelijke omgeving zoeken is echt top.

CoPilot en ChatGPT, samen met Bing laten zoeken naar coorperate informatie is wel echt een goede match hoor.

Ik ben wel Microsoft fan. ^^
CoPilot en ChatGPT, samen met Bing laten zoeken naar corporate informatie is wel echt een goede match hoor.
Let hierbij op dat OpenAI een andere organisatie is en geheel andere voorwaarden heeft.
Je gaat je lullig voelen als jij degene bent die data gelekt heeft door bedrijfsinformatie te delen met een ongeautoriseerde derde partij. En deze informatie daarna weer gebruikt wordt voor het trainen van het volgende GPT model.
Dit is niet hoe Co-Pilot gaat werken.
Verder gaat MS zich niet in de voet schieten door data van zakelijke klanten te misbruiken, om zo class-action-lawsuits te triggeren.
Ik heb het niet over Co-Pilot, ik geef aan dat OpenAI ChatGPT een andere organisatie is met eigen voorwaarden. Verder schiet MS zich niet in de voet, ik waarschuw je dat jij dat misschien doet door zakelijke informatie te delen met ChatGPT.
Ik weet al, dat dat niet zo is.
En ik snap de paniek maar gedeeltelijk.

"Het gevaar" klinkt wel heel veel als een holle echoput. Veel mensen praten elkaar na.

Co-Pilot is AI as a service, ChatGPT scant voor zover ik weet niets op je harddisk of cloud-omgeving om met die informatie het LLM te bedienen. Wel met je prompts.
Ja, ik denk dat we langs elkaar heen praten.
Je geeft aan: ChatGPT, samen met Bing laten zoeken naar corporate informatie.
Daarmee neem ik aan dat je ChatGPT zakelijke informatie (of prompts) aanlevert. Deze informatie wordt weer voor training gebruikt bij OpenAI: https://help.openai.com/e...7730893-data-controls-faq
Maar belangrijker, je hebt met Microsoft duidelijke dataverwerking overeenkomsten (zakelijk) en met OpenAI niet.

"Het gevaar" klinkt wel heel veel als een holle echoput. Veel mensen praten elkaar na.
Eens, het gevaar is niet heel groot tenzij je in een gevoelige sector (zoals zorg) werkt of persoonsgegevens deelt. Maar er is wel degelijk 'gevaar' gezien de meeste mensen hier geen moment over nadenken. Een datalek is namelijk ook het delen van data met onbevoegde diensten of personen (AVG). Vandaar dat Italië ChatGPT ook tijdelijk blokkeerde.

Tot dat Microsoft de technologie introduceert binnen de Office 365 omgeving is het verstandig om hiermee voorzichtig te blijven.
I agree, verbaas me erover hoe gevoelig Bing is voor "spam" achtige zoekresultaten. Daardoor weinig nuttig. Blijkbaar toch wel heel kunstig van Google.
Maar misschien gaat de ChatGPT engine er goed mee om, die kan waarschijnljk vrij goed onzin van "zin" scheiden.
Gebruik nu de beta feature waarbij ChatGPT ook internet data kan gebruiken, is toch wel heel briljant, weet alleen niet of dit nu hetzelfde is, de feature is voor mij sinds 3 weken beschikbaar.
verbaas me erover hoe gevoelig Bing is voor "spam" achtige zoekresultaten
Google heeft dit ook, wellicht voor jouw zoektermen iets minder erg maar als je vaak op niche-termen zoekt krijg je de eerste 10 pagina's spam, duplicators en copy/paste sites. Google is praktisch onbruikbaar in sommige gevallen omdat de eerste 5-10 results ongerelateerde reclame is en de rest spam.

note: bing is erger, mijn ervaring is dat de LLMs hier niet perse beter in zijn, gaan helaas te vaak dezelfde copy/paste onzin herhalen.

[Reactie gewijzigd door kaas-schaaf op 23 mei 2023 23:30]

Bing is een geflopte search. De integration van chatgpt is slecht. Bijna niemand maakt er gebruik van. De UI ziet er ook bloated uit. ChatGPT website is al iets beter. Wellicht kunnen ze daar wat succes behalen.
MS kan het gewoon niet meer. Zelfs hun OS gaat hard achteruit.
Als ik nu naar Bing ga en zoek op iets dat recentelijk in het nieuws is geweest, laten we nu toevallig Chat-GPT nemen, dan krijg ik bij Bing 4 zoekresultaten te zien zonder te scrollen, bij Google slechts 2. Dus wat er nu zo "bloated" is aan Bing's UI vraag ik mij dan af. En als je het over Bing Chat hebt, dat is gewoon een chat UI. Hoe moeten ze dat anders doen?

Meanwhile wordt Bing Chat klaarblijkelijk al ruim gebruikt.
En dit baseer je op... wat precies...?

DuckduckGo, Ecosia, tientallen andere searchengines gebruiken Bing en die zijn er prima tevreden over. Ook binnen Windows wordt GPT-4 en BingChat straks de default. MS heeft eindelijk weer eens iets waarmee ze voorop lopen juist. En de integratie met ChatGPT is er niet, er is integratie met GPT-4. ChatGPT heeft straks wél Bing-integratie.
8)7

MS kan het gewoon niet meer.

Dat mag van mij gerust worden gedownmod.

Ik denk dat de meeste hier met een onjijst narratief kijken naar MS.
Bekijk het eens niet als TechSavvyTweaker, maar als middelgrote ondernemer.

Als je dan nog zegt dat MS het niet meer heeft, dan wil ik het je niet eens uitleggen. :)
Helemaal offtopic hier. Maar als ondernemer zeg ik nog steeds dat MS het niet meer heeft.
Ze bouwen voort op hun bestaande succes met voornamelijk Office, Windows en XBox. Die zijn anzich prima, maar gaan achteruit in kwaliteit. Met name Windows lijkt wel een advertentie scherm. De andere online diensten van MS zijn gewoon ronduit slecht. Er is bij MS geen visie meer. Slecht leiderschap en een saai ogend bedrijf waar top developers/designers liever niet werken.
Ah, MS probeert weer eens Bing ergens doorheen te pushen omdat Bing anders door niemand gebruikt wordt.
Heel veel mensen gebruiken het zonder het te weten. DuckDuckGo, Ecosia...
"Nee, echt waar, OpenAI blijft autonoom hoor, ook na de 10miljard dollar injectie van MS"

Degene die nu nog beweerd dat OpenAI niet gewoon MS is moet zijn paarse zonnebril eens afdoen.
En als dit Google was geweest, was OpenAI dan van Google? Kom op zeg, de twee bedrijven hebben een samenwerkingsverband, en in tegenstelling tot de meeste andere heeft Microsoft al veel kennis van zaken van GPT-4 (want dhu). Wat hadden ze anders moeten doen? DuckDuckGo gebruiken? Wat ook gewoon weer Bing is.
Yannic Kilchner ging nog een stapje verder; Hij concludeerde dat Sam Altman (CEO van OpenAI) voor regulering zit te lobbyen, om het aantal concurrenten te minimaliseren, die de licentie kunnen betalen. Dat zou een erg sneaky move zijn, of niet? :D
Resultaten van Bing zijn altijd crap bij mij. Dus jammer.
Hoe vaak gebruik je het? Heb je Bing al eens een profiel laten opbouwen van je om tot betere en meer relevante resultaten te komen? Velen vergelijken de resultaten van die ene keer dat ze Bing gebruiken met de resultaten van Google Search waar ze al jaren een profiel hebben lopen opbouwen en verfijnen
"Een profiel laten opbouwen" zal niet helpen, als Bing niet in staat is zoektermen te vinden (die ik letterlijk uit de titel van websites of subreddit heb gekopiëerd).

Google daarentegen probeert iedere zoekterm die je opgeeft te respecteren (wanneer mogelijk).
Je kent de functie Bing Zakelijk nog niet, begrijp ik.
Wat verbeterd dat dan? Zoekmachines zijn tegenwoordig een bloated drama. Of het nu Google of Bing is. Maar heel zelden dat je op de 'oude' manier (relevante zoekwoorden) vindt wat je hebben wilt.

[Reactie gewijzigd door warhamstr op 24 mei 2023 22:59]

Qua resultaten vind ik het bij Bing erg willekeur of het bruikbaar is of niet.
Veel reclame en gesponsorde zoekresultaten heb ik het idee.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee