ChatGPT-apps krijgen mogelijkheid om internet te doorzoeken met Bing

OpenAI heeft zijn ChatGPT-app voor iOS de mogelijkheid gegeven om het web te doorzoeken met zoekmachine Bing van Microsoft. Bing is de enige mogelijkheid om ChatGPT online te laten gaan in de apps.

'Browse with Bing' is alleen beschikbaar voor betalende klanten, zegt OpenAI. Om de functie te activeren, moeten gebruikers eerst Browsing activeren in de New Features-sectie van de app, waarna het bij het model wisselen mogelijk is om de functie te gaan gebruiken.

Dat OpenAI alleen Bing aanbiedt, heeft er vermoedelijk mee te maken dat Microsoft een belangrijke investeerder is in OpenAI. Microsoft deed meerdere miljardeninvesteringen in de start-up, de recentste een half jaar geleden. Microsoft hoopt erop met AI-integraties Bing een betere positie te geven op de markt voor zoekmachines.

ChatGPT voor iOS

Update, 04-07: Een verwijzing naar de niet bestaande Android-app van ChatGPT is uit het artikel verwijderd.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

28-06-2023 • 08:23

56

Reacties (56)

56
55
27
0
0
19
Wijzig sortering
Ik blijf me verbazen over die hype van <iets> bovenop Bing of <iets> bovenop Google Search.

Ja, Bing vind porno filmpjes. Voor de rest heeft Bing hetzelfde probleem als de Google zoekmachine. Steeds meer "goede data" verdwijnt achter een betaalmuur of een afgesloten groep. Goede data is goud waard, en de meesten weten dat ondertussen wel. Dat geef je niet "gratis" weg aan een zoekmachine.

Als ik elke keer op de "bekende" SEO websites uitkom als ik iets wil kopen, bijvoorbeeld amazon, bol, aliexpress, beslist (...), of irritante spam krijg "installeer onze app voor een optimale beleving" (twitter, linkedIn, snapchat (...), is het snel voorbij. Kunnen ze er nog zoveel AI er "bovenop" leggen, wat er niet is kan niet gevonden of geanalyseerd worden.
Veel van de goede data staat tegenwoordig steeds vaker op pagina 2 van de search engines. Want de kleine sites wordt verdrukt door een SEO- en enorme sites die voornamelijk nog meer reclame bevatten.
Dan heb je nog geluk. Ik vind zoekmachines al 10+ jaar meer en meer onbruikbaar worden doordat je geen normale zoekresultaten meer kunt krijgen.

Waar blijft dat vinkje om al die betaalde zoekresultaten uit te schakelen?
Als je wil dat jouw belang vooropgesteld wordt, moet jij degene zijn waar het geld vandaan komt. Ik ben al tijden tevreden gebruiker van Kagi. Geen reclame, personaliseerbare resultaten, en AI features en leuke trucjes als het automatisch herschrijven van urls (https://reddit.com -> https://old.reddit.com).

Het kan prima, maar niet als alles betaald moet worden van advertenties.
Dank, deze kende ik nog niet. Ga er zeker eens naar kijken.
Ik ben wel heel benieuwd nu, weet jij ook een zoekmachine die wél die "goede data" weet te vinden? (serieus geinteresseerd)
Vraag me ook af hoe dit gaat met AI. Google, Microsoft of wie dan ook gebruikt content van allerlei sites en voegt alles samen om een antwoord te geven, maar de enige die er beter van gaat worden is de zoekmachine. Ze tonen de bronnen, echter vraag ik me af hoeveel mensen daar daadwerkelijk nog op gaan klikken. Gaat nog een enorme juridische strijd worden wanneer de clicks uit de zoekmachines gaan teruglopen.
Het bericht suggereert dat er al een officiële Android app zou zijn, maar die is er (helaas) nog niet. Wel onderweg volgens de makers.
Om heel eerlijk te zijn vraag ik me wel af waarom je voor zoiets een dedicated app zou willen. De browserversie werkt goed, en omdat het een bron-api is, zou ik eerder integratie in andere apps (ter ondersteuning van iets) verwachten dan echt een dedicated chatbot-app. Die heb ik al, en dat is mijn webbrowser.
Gemak en visuele triggers.
Qua gemak vind ik het zelf makkelijker om een app aan te tikken dan een browser openen, op de balk tikken, 'chat.' intikken en dan drukken op chat.openai.com in de lijst met resultaten.
Visuele triggers voor bedrijven zijn ook belangrijk als iets een plek op je homescreen, of zelfs app drawer krijgt, zorgt dat psychisch ook voor (onbewuste) triggers
In Android heb ik gewoon een shortcut naar de website op mijn homescreen gezet. Dan heb je eigenlijk geen verschil meer met een gewone 'app'.
Idem voor iOS. Als het een PWA (progressive web app) is, dan krijg je ook gewoon notificaties enzo. :)
Behalve dat m'n websessie nog wel eens wil verlopen en ik opnieuw moet inloggen. Ik verwacht dat een toegewijde mobiele app dat niet doet. En dat de UX er net iets netter in zal zijn.

Iemand een idee of de iOS app een aftreksel van web is, of is het netjes native gebouwd met natuurlijke UX?

[Reactie gewijzigd door erikieperikie op 25 juli 2024 19:35]

In de app versie verloopt de sessie inderdaad niet. De mobiele web versie is identiek aan de desktop versie en dat is wel lekker vertrouwd. De app werkt net wat anders. Het is een nette UX maar ik moest er wel even aan wennen. Als je van links naar het midden swiped krijg je een overzicht met je chat history, en als je van rechts naar het midden swiped kun je een nieuwe chat starten.
Bij de app (in iOS) kan je voice commands ingeven ipv tekst. Misschien niet heel erg spannend want dit kan standaard al op iOS, maar ik had het idee dat het wel beter werkt dan Siri.
Zelf heb ik de App op iOS en die App is een goede 3x+ zo snel als op mijn PC.
Aha, ik was al verbaasd en wilde net gaan zoeken. Als die er was zou die net uitgekomen zijn inderdaad, want dit laat al heel lang op zich wachten. De iOS app is al best lang uit.
"best lang" = 4 weken....
In NL. In US al ruim 2 weken langer. En gezien het moeilijker is om iets in de apple store te krijgen dan in de play store is dat nogal opmerkelijk.
Het is niet alsof het veel moeilijker is een Android app te maken dan een iOS app voor een applicatie als dit...
Misschien omdat Bing een concurrent van Google is en niet van Apple.
Dat kon al enkele weken toch ?

Hij is overigens weinig zinnig... Het zoeken duurt heel lang en gaat ook vaak fout.. Je kunt wel zien wat hij aan het doen is en dat is niet veel anders dan wanneer je het zelf zou doen (alleen langzamer). Je kunt zien dat hij de data op de website bekijkt als ware het input aan chatgpt die hebt ingevoerd, kost even tijd voordat de reactie komt. Tel daar dan de browsing tijd bij op.
Om eerlijk te zijn heb ik al een paar keer een brainstormsessie gehouden op chatgpt met Bing search aan en gaan die minder goed dan gewoon te werken rond de cut-off date. Het is voorlopig makkelijker om zelf iets te zoeken waar chatgpt niet aan kan, en dit in het gesprek te injecteren als een parameter i.p.v. chatgpt zelf te laten zoeken.
Waarom Bing? Google is qua zoekresultaten veel beter
Google is qua zoekresultaten veel beter
Ik gebruik al jaren andere zoekmachines, waaronder Bing, maar vooral DDG en heb nog nooit de behoefte gehad om Google te gebruiken.
Als ik dan een keer op Google kom omdat die staat ingesteld op een andere machine, als ik bij een collega zoek, krijg ik eerlijk gezegd nooit het idee dat die zoekresultaten beter zijn.

Ik vraag me dus af in hoeverre dit iets is wat je daadwerkelijk zelf ervaren hebt, en zo ja hoe lang geleden, of dat anderszins bepaald is.
DuckDuckGo is ook eigenlijk niet een eigen zoekmachine, DDG fungeert als een doorgeefluikje dat jouw zoekopdracht doorzet naar Google op een zodanige manier dat jouw browser er niet aan te pas komt en google geen informatie over jou krijgt.
Dus dat de zoekopdrachten van Google hetzelfde lijken als die van DDG klopt.
"lijkt" want als ik iets zoek op een computer van een collega krijg ik nooit meteen de goede antwoorden. We hebben toch net een iets andere focus in het werk waardoor de zoekbubbel niet goed genoeg overlapt.
En dat is inderdaad de reden waarom de een vind dat Google beter is en de ander Bing. Ik zoek al jaren met Bing en met succes omdat mijn zoekbubble in Bing zit en niet in Google.
Het is van alles, maar geen Google die DDG gebruikt, volgens Wikipedia:
DuckDuckGo's results are a compilation of "over 400" sources according to itself, including Bing, Yahoo! Search BOSS, Wolfram Alpha, Yandex, and its own web crawler (the DuckDuckBot); but none from Google.
Dat is niet juist. DDG maakt vooral gebruik van Bing en niet van Google: https://help.duckduckgo.c...ly%20source%20from%20Bing

Ik probeer DDG overigens ieder jaar een tijdje en de Engelse resultaten zijn ok, maar in het Nederlands vind ik het echt onvoldoende.
Van DDG vind ik het handig dat je eenvoudig van land kunt wisselen voor de zoekresultaten. Bij Google moet je daar diep de instellingen voor induiken en dan opnieuw je zoektermen invoeren.
Lijkt mij logisch. Google heeft geen cent betaald, Microsoft 10 miljard.
Ah, die kant gaan ze op.
Wat had jij gedacht? 10 miljard ontvangen van Microsoft en vervolgens met Google aan de slag?
Mijn fout, had de laatste alineas niet gelezen.

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 25 juli 2024 19:35]

Omdat papa microsoft daar de centjes voor heeft neergelegd :p.
Zo goed is Google Search al lang niet meer. Waarschijnlijk een combinatie van te veel SEO praktijken die de resultaten proberen te vervuilen (feitelijk een heel leger van miljoenen mensen die in totaal miljarden te spenderen hebben om 24/7 Google's data aan te vallen) en de enshittification van Google (eerst is de gebruiker koning, daarna de klant, en tot slot worden gebruiker en klant slachtoffer als de aandeelhouder koning wordt).

Als ik tegenwoordig iets zoek wat moeilijk te vinden is gebruik ik een combinatie van DuckDuckGo, Google en Qwant.

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 25 juli 2024 19:35]

Omdat OpenAI en Microsoft samenwerken, een alliantie vormen.
Om er net voor te zorgen dat deze stelling binnenkort niet meer opgaat.
Omdat Bing zelf al een tijdje met 'Bing Chat' gebruik maakt van ChatGPT, dus dat is een hele makkelijke feature om in te bouwen. Zie Ander Tweakers nieuws over Bing chat
Ik heb de laatste paar jaar verschillende zoekmachines gebruikt. Ik had eerst zonder na te denken Google in gebruik. Toen stapte ik over naar Startpage (= anonieme Google). Ik merkte eigenlijk niet heel veel verschil. Daarna stapte ik over naar DuckDuckGo vanwege privacy. Wederom weinig verschil. Nu heb ik Ecosia in gebruik, maar wederom: weinig verschil.

Zo links en rechts gebruik ik Bing ook wel, juist vanwege die chatintegratie, maar ook daar vind ik wel wat ik zoek. Het is echt maar een enkele keer dat ik iets niet kan vinden en dan naar een andere zoekmachine overstap. Grosso modo leveren ze me allemaal wel wat ze moeten en zijn ze voor mij volledig inwisselbaar.

[Reactie gewijzigd door P_Tingen op 25 juli 2024 19:35]

5 jaar geleden had je gelijk. Inmiddels gebruik ik best vaak "per ongeluk" bing. Omdat het indirect via veel sites en apps inmiddels de standaard zoekmachine is. Bing is behoorlijk vooruit gegaan. Probeer het maar eens.
Mijn ervaring is dat ik met bing nooit in 1 keer het juiste vind. Met Google daar in tegen bijna altijd.
Het verschil in resultaten bij de zelfde zoek term is echt schokkend.
Mijn ervaring is dat ik bij Google eerst door 3 pagina’s tijd vretende YouTube tutorials en advertorials heen moet voordat je gewoon bij een site komt die uitlegt wat je nodig hebt
Misschien ligt dat aan jouw personalisatie. Je kunt instellen dat Google je zoekopdrachten niet onthoudt.
Is deze functie alleen voor de apps of ook voor de webversie van chat.openai com.
Zoeken met Bing was al een tijdje een optie bij de webversie, je moet dan wel het Plus abonnement hebben, maar dat geldt ook voor de app.
Vind dit best een vreemde zet. Waarom zou je dan nu nog Bing chat gebruiken of vice versa?
Dubbelzijdige samenwerking, mensen die al bing chat gebruiken zullen nu niet perse overstappen naar ChatGPT en ChatGPT gebruikers zullen niet direct overstappen naar Bing Chat. Verwacht dat de functionaliteiten ongeveer identiek van elkaar zijn.

Als ze een eenzijdige samenwerking zouden aangaan, dus bijvoorbeeld alleen Bing Chat zullen gebruikers van ChatGPT wellicht overstappen naar Bing of andersom. Beide bedrijven willen hun gebruikers natuurlijk behouden dus ik verwacht vandaar deze keuze.
ChatGPT onthoudt al je gesprekken. De voordelen van Bingchat heb ik nog niet ontdekt.
Bij Bing chat geeft hij toch de bron van wat hij zegt erbij?
De keer dat ik die gecontroleerd heb waren het dode links.
Ik maak nu al een tijdje gebruik van de betaalde versie van ChatGPT, inclusief de 'Browse with Bing' en 'Beta Plugins' functies.
Persoonlijk merk ik dat ik het prettiger vind om ChatGPT in combinatie met de 'Browse with Bing' functie te gebruiken, in plaats van direct een vraag te stellen aan Bing.
Ik zie bij mijn instellingen dat ik "browse with bing" kan activeren.
Als ik vervolgens vraag of hij iets kan zoeken zegt ie:

I'm sorry for any confusion, but as an AI, I'm not currently able to conduct real-time internet searches or browse the internet outside the knowledge I was trained on, which goes up until September 2021.
Als je het redelijk kort en bondige artikel had gelezen, had je kunnen weten dat je het eerst zelf moet activeren in new features.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.