'Apple introduceert binnenkort nieuwe zoekfunctie App Store'

Apple werkt aan een vernieuwing van de zoekfunctie binnen downloadwinkel App Store. Die zoekfunctie heeft als codenaam Pegasus en zou betere zoekresultaten moeten genereren, al is onbekend hoe dat precies is.

Apple iOS App Store-advertentie
Apple iOS App Store-advertentie

Pegasus zit al als zoekfunctie in diverse apps van Apple, maar moet naar de App Store komen, meldt Bloomberg-auteur Mark Gurman in zijn nieuwsbrief. Het is onbekend in welke opzichten Pegasus beter is dan voorgaande zoekfuncties van Apple. Gurman meldt niet meer details dan de betere resultaten.

Daarnaast kijkt Apple naar het toevoegen van generatieve AI aan de zoekfuncties binnen iOS en macOS. Het is onduidelijk hoe dat er precies uit zou gaan zien. De zoekfunctie is onder beheer van John Giannandrea, die eerder bij Google werkte en die een groot team heeft gekregen om Pegasus te ontwikkelen in de afgelopen jaren. Vorige week kwam naar buiten dat Microsoft en Apple erover hadden gesproken dat Apple mogelijk Bing zou overnemen.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

02-10-2023 • 08:44

34

Reacties (34)

34
34
10
0
0
17
Wijzig sortering
Als ik iets zoek, zoek ik dat via Google. De meeste zoekfuncties zijn erg slecht, en daar is dat van Apple geen uitzondering op.

Neem als voorbeeld ChatGPT of Flappy Bird in de App Store. Als je dit zoekt, dan zie ik zoveel troep voorbij komen; dat ik het mantra van Apple’s eigen ‘reviewproces = betere kwaliteit apps beleid’ niet meer kan geloven.

[Reactie gewijzigd door iApp op 22 juli 2024 18:50]

Flappy Bird ga je inderdaad niet vinden met de App Store zoekmachine, deze is namelijk al jaren geleden uit de App Store verwijderd.

ChatGPT is er gewoon? First hit.

Apple's mantra in het review proces is dat de software veilig en compatible is met daarnaast de functionaliteit die het belooft. Of dat jouw inziens 'goede' software is, dat is geheel daargelaten. Apple hecht verder geen waardeoordeel aan de inhoud van een app, dat is aan de maker.
Tenzij iemand voor een zoekwoord betaalt, dan komt die bovenaan. Weliswaar aangeduid als advertentie. Maar voor een aantal grote apps is dit verwarrend.
*Second hit.

Wellicht kijk je er al automatisch overheen, maar het 1e resultaat in een Apple Store search is reclame voor iets wat je niet zocht.
In geval van beveiligingssoftware zoals authenticators is dat eerste resultaat niet zelden een "scam app" overigens, als we het toch over veilgheid hebben.

Resultaat 2 is meestal wel wat je zoekt, en daar valt dan ook niet zoveel aan te verbeteren. De update zal wel gefocused zijn rond dat 1e resultaat.
reclame tel ik niet als hit voor de resultaten van een search engine :)
Die reclame is dan ook vooral bedoeld voor de mensen die dat wel als het eerste resultaat zien. En de reclame is zoekterm afhankelijk dus sowieso wel de eerste uitkomst van de zoekmachine.

Goed dat jij daar weerbaar tegen bent maar dat geldt lang niet voor iedereen.
eens, maar dat was niet het punt van de discussie ^__^
Flappy birds staat die nog in de App Store ?, maar als ik ChatGPT typ is de 1ste hit toch dacht ik wel de juiste app.

https://apps.apple.com/nl/app/chatgpt/id6448311069

Al zou ik dat denken dan, ik heb nog niet 1 keer chapgpt gebruikt. of de website zelfs nog niet eens bezocht.
Dus ik kan er ook naast zitten :).
Nee hoor, het is helemaal correct. Dat is de echte.

Ik snap ook niet precies wat de klacht is van iApp. Hij geeft 2 voorbeelden waarvan chatGPT gewoon te vinden is als eerste resultaat, en Flappy birds al sinds 2014 niet meer in de app store staat. Niet vreemd dus dat je enkel copycat apps vindt.
Flappy Bird?? Goed voorbeeld.
En ChatGPT is gewoon prima te vinden.
ChatGPT prima te vinden... Vind je? Denk je niet dat een groot deel ChatGPT Nederlands (-ontwikkeld door ipad- wie heeft die naam goedgekeurd) zullen downloaden?
En toen ChatGPT net uit kwam was het echt een ramp om de juiste te vinden omdat anderen OpenAI al voor waren geweest (hij zal nu door het algoritme wel bovenaan gezet worden).

[Reactie gewijzigd door SunnieNL op 22 juli 2024 18:50]

Die zoekfunctie is echt dramatisch van apple, je moet de naam van de app precies spellen anders krijg je hem niet. En daar moet je dan eerst door ads heen worstelen van apps met dezelfde functionaliteit.

Ik begrijp niet dat ze zich zo verlagen bij Apple door ads in de zoekresultaten te tonen, dit zorgt altijd voor een slechtere user experience.
Laat ze dit ook maar implementeren in Apple Music, als je niet helemaal weet hoe de artiest heet zal hij echt niet meedenken. "Fran Bauer" laat dus ook geen resultaten zien. mega verveld altijd geweest. ofwel je moet Google erbij gebruiken die het voor je uitzoekt hoe je het wel schrijft.
Ik denk dat enkel een zoekfunctie niet meer voldoende is... ik merk dat ik een soort vergelijkend waren onderzoek mis. Als je een to-do app zoekt, dan zijn er ontzettend veel, maar essentiële informatie als iCloud sync of wat er nu precies gratis werkt en wat achter een betaalmuur zit is lastig op te zoeken.

Ik download dan vaak maar een serie apps, doe eventueel kopen of een in app purchase. Snel functies testen en dan weer geld terugvragen. Dat zou toch beter moeten kunnen? Een vink lijstje met welke technologieën/api's in gebruik zijn zou al een hoop schelen.
In dat geval zou Apple dan een lijstje moeten maken met functies die een to-do app zou kunnen bevatten die de ontwikkelaar moet aanvinken. Dat lijkt me haast onmogelijk, omdat apps vaak ook crossovers bevatten naar een andere functionaliteit.
Als ik een to-do app zou zoeken doe ik soms jouw manier en soms google ik eerst gewoon naar to-do apps. Dan lees je snel genoeg de verschillen en wat je per app kan verwachten.
Plus ontwikkelaars kunnen ook zeggen dat er een bepaalde functie in zit terwijl dat niet zo is. Ik gebruik geen iOS, maar op andere OS'en zie ik nu al dat dat wel eens gebeurt.
Het gaat niet specifiek om alle features maar vooral om gebruikte technologieën. Of iets van een template waarin je makkelijk features kunt aanvinken zodat je beter kan vergelijken. Zo zijn er bijvoorbeeld nog altijd apps die geen iCloud sync of de vernieuwde foto kiezer.

Reviews op sites gaan vaak niet heel diep. Of behandelen vaak niet wat ik wil weten. Zo was ik laatst op zoek naar een self hosted music library. Die behandelen dan wel apps voor iOS maar uiteindelijk kom je er dan achter dat er geen enkele op een Apple TV werkt. Dat soort basics.
Voor de tweakers zijn dat wellicht basics, het overgrote deel van de iOS/Android gebruikers heeft nu al geen flauw idee waar jij het over hebt. Dat zie je dan ook terug in wat de meeste reviewers behandelen. Ik heb me er al lang bij neergelegd dat als je iets specifieks wil dat je erg vaak zelf onderzoek (wat een 2 beladen woorden tegenwoordig :P ) moet doen.
Community apps zoals AppRaven zijn al in dat gat gestapt waarbij de gebruikers (en developer) al ontzettend veel nuttige (en minder nuttige) collecties hebben gemaakt voor diverse soorten apps en gaat het veelal meer per type app (specifiek genre) of functionaliteit + genre (denk bijv. aan FPS betaald met controller support).

Ik ben zelf ook een fervente gebruiker van die app en heb al heel veel kwaliteits apps op die manier gevonden. Er zit overigens ook een zeer uitgebreide zoekfunctie in (Menu > App Filter) die app en manieren om notificaties te krijgen voor apps (denk aan prijs verlaging, gratis, updates), app toevoegingen aan collecties. Ik heb destijds eenmalig betaald voor de app en is het geld dubbel en dwars waard geweest. Er zit in de betaalde versie overigens ook geen advertenties. Je download overigens uiteindelijk gewoon de apps uit de App Store.
En ander pijn punt met dit soort stores zijn de promoties van apps. Ben ik op zoek naar iets bv om meters te bekijken. Dan krijg je ook spelletjes te zien “dump ways to die”.
Ook Google heeft er en handje van om zoek resultaten te laten zien die totaal niet relevant zijn..

Zoeken in maps naar een B&B nou, dan denk Google dat je ook op zoekt bent naar en een of ander bouw bedrijf…
Ik vind het wel interessant dat ze dit Pegasus noemen, naar de gelijknamige grote misbruikte vulnerability om iemands iPhone te hacken.
https://en.wikipedia.org/wiki/Pegasus_(spyware)?wprov=sfti1

Ik zou de naam misschien toch vermijden in dat geval.
Ik hoop ook dat er met zoeken rekening word gehouden met het land/region waar de iPhone op is ingesteld, met name de voorgestelde resultaten tijdens het zoeken. Nu zitten daar soms apps tussen die vervolgens niet tussen de daadwerkelijke zoekresultaten staan omdat de app niet gedownload mag worden in je huidige land.
Dat het niet gedownload mag is natuurlijk waardeloos dat die getoond wordt. Maar maak aub niet zo dat het op land is want ik beweeg altijd hemel en aarde om geen Nederlandse resultaten te krijgen. Als ik de Nederlandse meuk zou moeten ondergaan zou ik gek worden.
Volgens mij worden apps die je niet mag downloaden wegens beperkingen in een land niet getoond, dit was jaren geleden ook niet toen Pokémon go uit kwam.

Deze begon in Australië ofzo en zag je dus niet, dus moest je ander account of instellingen er voor wijzigen.
Zolang ze het zoek-functies noemen blijf ik ze wantrouwen. Het gaat niet om het zoeken maar om het vinden. En zolang ze het alleen maar over verbeteren hebben en niet specificeren voor wie het verbeterd wordt heb ik ook zo wat wantrouwen.

Vind functies kunnen altijd verbeterd worden. Naar mijn idee zou je bij het zoeken/vinden van een app op voorhand willen kunnen aangeven of je zoekt op een functie, een naam van een app of de naam van een leverancier. In de lijst met gevonden apps zou je willen kunnen zien op basis waarvan ze in die lijst zijn gekomen. Was ze gevonden op basis van de functie, op basis van de naam van de app of de leverancier of misschien wel op basis van een keyword en reclame...
Stel dat Apple inderdaad zijn eigen zoekmachine wil uitbrengen om met Google te concurreren, en dat ze hun App Store als belangrijker beschouwen dan het internet (want: $$$) , waar zouden ze dan beginnen met het uitrollen van die zoekmachine?
Mijn probleem met de appstore is niet de zoekfunctionaliteit maar de curatie. En dan bedoel ik met name als een nieuwe (of bekende) app verschijnt, je gelijk ook een hoop nep apps krijgt met (bijna) de zelfde naam, beschrijving en pictogram. Met een beetje pech staat een nep app ook nog eens op plaats 1 in je resultaat.
Apple verdedigt hun Appstore zonder alternieteven en sideloading nou net met het argument dat ze zo (al dan niet schadelijke) troep buiten de deur houden. Daar is wel iets aan af te dingen.
Na 15 jaar in de App Store moet ik zeggen dat ik zelden gebruik maak van de Store. Tegenwoordig download ik veel minder apps en degene die ik wel download, haal ik via externe kanalen die me naar de App Store leiden.
Ja ik bedacht mij precies hetzelfde. Alle apps die ik nodig heb, die heb ik al. Ik kijk nooit in de app store. Komt misschien ook doordat ik die instelling gebruik dat als je te weinig opslag hebt, de app wordt verwijderd, maar hij nog wel als een icoontje blijft staan mocht je hem weer willen installeren.
Apple werkt aan een vernieuwing van de zoekfunctie binnen downloadwinkel App Store. Die zoekfunctie heeft als codenaam Pegasus en zou betere zoekresultaten moeten genereren, al is onbekend hoe dat precies is.
Ze zouden beter eerste de app-zoekfunctie in de Iphone aanpakken. Nu gebruik ik de Appstore om apps te zoeken op mijn telefoon want dan kan ik klikken op 'open'. Bijvoorbeeld gisteren wilde ik de app openen om sterren te identificeren. Ik zou zoeken op 'Star sky app' ofzoiets. App store geeft 'Skyview' als resultaat en idd het was die app die ik zocht. Als ik die termen op mijn Iphone zoek dan komt hij met zero resultaten aan.

Ik heb best wel wat handige apps op mijn telefoon staan waarvan ik de exacte naam niet ken en ze maar een keer per jaar gebruik (goedkope ticket search, las second deals, compas, stroboscope, Wifi analysers, GIFmaker, 3D scanner, plattegrondmaker, , en elke keer moet ik weer langs de appstore gaan om ze te zoeken.

Dat kan toch niet in 2023 met een SOC die gemaakt is voor machine-learning?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.