Ipv dat we blijven rommelen met privacy etc,
moet er bovenop bestaande wetgeving een termijn worden gesteld van vb 3 jaar. Als je alle benodigde toestemming hebt gehad, dan mag je de data maximaal 3 jaar gebruiken.
Eigenlijk is dat al zo. Bedrijven mogen data van de wet niet langer bewaren dan noozakelijk. Maar over wat "noodzakelijk" is verschillen de meningen nogal.
Ik denk wel eens dat we belasting moeten heffen over data. Data werkt op internet als geld, je kan er diensten mee "kopen". Misschien moeten we daar dan ook maar inkomstenbelasting of BTW of ziets over gaan heffen. Dan is het nog maar een kleine stap naar vermogensbelasting.
Laat de bedrijven maar belasting betalen over de (persoons)data die ze hebben opgeslagen. Dan hebben die bedrijven opeens een dringende financiele reden om nog eens goed na te denken hoeveel en welke data ze echt nodig hebben en wat er ook wel weg kan.
Even een vleuge science fiction. Stel nu dat de robotisering van onze maatschappij een groot succes wordt en al het hand & productiewerk voortaan door robots wordt gedaan. Van aardappels verbouwen tot auto's bouwen tot rioleringsbuizen aanleggen tot hersenchirurgie. Het lijkt logisch dat er dan een handvol grote bedrijven overblijft die eigenaar zijn van alle robots. Ik denk dan aan Amazon of Google of een dergelijk bedrijf dat door een combinatie van schaal en robotisering de hele wereld weg kan concurreren.
De meeste huidige banen zullen dan verdwijnen. Dat lijkt misschien leuk voor dat grote bedrijf maar als mensen geen inkomen hebben dan kunnen ze ook niks kopen. Daar heeft niemand iets aan. Bedrijven kunnen alleen werken als mensen iets van waarde hebben om spullen mee te kopen. Behalve als andere bedrijven bereid zijn om te betalen.
Dat is precies het hoe internet nu werkt. Gewone mensen betalen niet met geld voor de diensten van Google of Facebook. Ze betalen met hun data zodat andere bedrijven er geld tegenover zetten om voor de deinsten te betalen. Dat hoeft niet bij diensten te blijven, voer het een klein beetje verder door en een bedrijf als Thuisbezorgd of Amazon gaat "gratis" voedsel uitdelen in ruil voor je data. Om daar van te kunnen leven zal je wel flink veel data moeten aanleveren.
De vraag is wel waar het ophoudt. Waarom zouden bedrijven nog iets over ons willen weten als we toch geen inkomen hebben om uit te geven? Maar ook dat is eigenlijk al de huidige situatie op internet. Heel veel mensen kopen nooit iets via internet maar maken wel gebruik van de "gratis" diensten. Hun waarde is hun data. Op grond van die data kun je namelijk voorspellingen doen over andere mensen die wel (nog) geld hebben. Dat is echter ook een eindige situatie. Volgens die patroon zal het geld namelijk steeds meer geconcentreerd worden in een kleine groep terwijl een steeds groter groep geen geld heeft. Uiteindelijk ben je dan miljoenen mensen aan het dataminen om het gedrag van 1 persoon met geld te voorspellen of te manipuleren.
Klinkt heel eng maar ook dat doen we al. Iedere 4 jaar organiseren we een grote datamineoperatie waarbij we de voorkeuren van miljoenen mensen samenbrengen in een hand vol mensen die miljarden te besteden hebben. Verkiezingen noemen we dat.
Allemaal kleine stappen dus op paden die we al lang en breed zijn ingeslagen. Maar met een groot verschil: de wet. Verkiezingen zijn in de wet geregeld en kunnen niet zomaar worden veranderd als een of andere minister daar zin in heeft. De belangrijkste delen staan in de grondwet en die veranderen is helemaal moeilijk. Dat is heel anders dan het bedrijfsleven waarin de gebruiker/klant niks te zeggen heeft, geen inspraak, geen rechten, geen rechtspraak, geen invloed, niks.
Omdat mijn verhaal al lang genoeg is ga ik de eindconclusie even kort brengen:
Hef belasting over data en zorg dat mega bedrijven hun bijdrage aan de maatschappij (bliijven) leveren. Maak belasting minder afhankelijk van het salaris van werknemers en meer afhankelijk van het inkomen van bedrijven. Het invoeren van een basisinkomen zou deze overgang versimpelen.