Tip de redactie

Square Enix brengt Life is Strange 2 in februari uit voor Nintendo Switch

Door Daan van Monsjou, 23 januari 2023 21:3522 reacties

Square Enix brengt Life is Strange 2 volgende maand uit voor de Nintendo Switch. De game verschijnt op 2 februari voor dat platform. Life is Strange 2 was de enige game in de franchise die nog niet beschikbaar was voor de Switch.

Square Enix kondigt de Switch-versie van Life is Strange 2 aan op Twitter. De game verschijnt op donderdag 2 februari. Volgens de Nintendo eShop kost de port 32 euro en krijgt het spel een downloadgrootte van ongeveer 27GB. De game bevat alle vijf de episodes uit de titel, waarvan de eerste ruim vier jaar geleden voor het eerst verscheen.

Episode 1 van Life is Strange 2 verscheen aanvankelijk in september 2018 voor de PS4, Xbox One en pc. Het was de laatste game in de serie die nog niet speelbaar was op de Nintendo Switch. Square Enix bracht eerder Life is Strange: True Colors al uit op de Switch. Ook Life is Strange en zijn prequel Before The Storm waren al beschikbaar op de console, als onderdeel van de Arcadia Bay Collection.

Reacties (22)


Apple brengt iOS 16.3 uit met ondersteuning beveiligingssleutels voor Apple ID

Door Daan van Monsjou, 23 januari 2023 20:2954 reacties, submitter: Magure

Apple heeft maandagavond iOS 16.3 en iPadOS 16.3 uitgebracht. Het bedrijf introduceert hiermee ondersteuning voor fysieke beveiligingssleutels voor Apple-accounts. Ook komt Advanced Data Protection met uitgebreidere e2e-encryptie voor iCloud wereldwijd beschikbaar.

Apple voegt onder meer Security Keys for Apple ID toe aan de nieuwe iOS- en iPadOS-versies. Daarmee kunnen gebruikers een fysieke FIDO-beveiligingssleutel als een Yubikey instellen, die vervolgens is vereist om met een Apple-account in te loggen op nieuwe apparaten. Gebruikers dienen daarvoor twee verschillende beveiligingssleutels te hebben, waarbij er een dient als back-up. Apple kondigde de komst van die functie vorig jaar al aan, en zei toen dat deze 'begin 2023' beschikbaar zou komen.

Met de software-updates komt ook Advanced Data Protection voor iCloud wereldwijd beschikbaar. Daarmee worden meer soorten data voorzien van end-to-endencryptie in iCloud. Daaronder vallen bijvoorbeeld foto's, notities, spraakmemo's, apparaatback-ups, reminders en back-ups van de Berichten-app. Dergelijke bestanden worden momenteel nog niet end-to-end versleuteld. Gebruikers kunnen Advanced Data Protection inschakelen in de iOS-instellingen, onder 'iCloud' in het 'Apple ID'-menu.

De update voegt ook een nieuwe Unity-achtergrond en ondersteuning voor de recent aangekondigde HomePod-smartspeaker toe. Verder is het voortaan vereist om aan-uitknop en een volumeknop tegelijkertijd in te drukken om de Emergency SOS-functie te gebruiken. Dat moet voorkomen dat gebruikers per ongeluk een alarmnummer bellen. Apple spreekt daarnaast over verschillende bugfixes.

Bron: Apple

Reacties (54)


Thunderful Games kondigt citybuilder SteamWorld Build aan

Door Daan van Monsjou, 23 januari 2023 19:5329 reacties, submitter: Xtuv

Thunderful Games kondigt SteamWorld Build aan, een komende citybuilder in de SteamWorld-serie. De game komt later dit jaar uit voor de pc, current-gen- en last-genconsoles. Een concrete releasedatum is nog niet bekend.

In SteamWorld Build bouwen spelers een mijnbouwstad boven op een verlaten ondergrondse mijn, maakt Thunderful Games bekend in een livestream. Die mijn zou volgens geruchten mineralen en eeuwenoude technologieën bevatten. In het spel breiden spelers gaandeweg hun stad uit met onder meer wegen, treinen, boerderijen en restaurants. Tegelijkertijd verkennen ze de ondergrondse mijn om grondstoffen te verzamelen en uiteindelijk de planeet te ontvluchten.

SteamWorld Build wordt de vijfde game in de SteamWorld-franchise. De game komt in 2023 gelijktijdig uit voor de pc, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S en de Nintendo Switch. Thunderful Games brengt daarnaast een demo van de game uit via Steam. Build wordt daarnaast de eerste 3d-game in de franchise; eerdere titels beschikten allemaal over 2d-graphics.

Er wordt momenteel gewerkt aan drie andere SteamWorld-titels. In 2021 werd SteamWorld Headhunter al aangekondigd. Die actionadventuregame krijgt eveneens een 3d-weergave en speelt zich af in thirdpersonperspectief. Er wordt ook gewerkt aan een puzzelgame voor smartphones en een strategiespel in de serie, schrijft Eurogamer.

Reacties (29)


Mass Effect-veteraan en production director Dragon Age Dreadwolf verlaat BioWare

Door Daan van Monsjou, 23 januari 2023 18:5624 reacties

BioWare-veteraan Mac Walters heeft de studio eind vorig jaar verlaten. Dat maakt hij bekend op LinkedIn. Walters was onder meer lead writer voor Mass Effect 2 en 3. Hij was ook production director van Dreadwolf, de volgende game in de Dragon Age-serie.

Walters bevestigt in een bericht op LinkedIn dat hij na 19 jaar is vertrokken bij BioWare. "Zoals sommigen van jullie al weten, heb ik eind vorig jaar besloten BioWare te verlaten", schrijft de ontwikkelaar. Op zijn LinkedIn-profiel is te zien dat Walters momenteel een carrièreonderbreking houdt om persoonlijke doelen na te streven. De BioWare-veteraan geeft verder geen reden voor zijn vertrek.

Mac Walters werkte sinds september 2003 bij BioWare. Hij begon daar als schrijver voor de game Jade Empire, die in 2005 uitkwam voor Xbox en pc. Daarna werkte hij als senior writer voor de eerste Mass effect-game. Later was hij lead writer voor Mass Effect 2 en 3, narrative director voor Anthem, de creative director voor Mass Effect Andromeda en de project director voor de Mass Effect Legendary Edition-remasters.

Sinds januari 2022 was Walters de production director voor Dragon Age Dreadwolf, de eerste grote game in de Dragon Age-franchise sinds Inquisition uit 2014. Dreadwolf heeft tot op heden geen releasedatum. BioWare kondigde in 2018 aan dat het werkt aan een vierde game in de serie en maakte vorig jaar de naam van het spel bekend.

Reacties (24)


Lightyear stopt met productie Lightyear 0-zonneauto

Door Daan van Monsjou, 23 januari 2023 17:47303 reacties, submitter: Kapitein187

Lightyear legt de productie van zijn eerste zonneauto stil. Dat bevestigt het bedrijf op maandag. Atlas Technologies, de dochteronderneming waarin de Lightyear 0-productie is ondergebracht, heeft op maandag uitstel van betaling aangevraagd.

De beslissing om te stoppen met de Lightyear 0-zonneauto is genomen als onderdeel van een 'strategische herstructurering', schrijft het bedrijf in een persbericht. Lightyear-ceo Lex Hoefsloot zegt tegen het Financieele Dagblad dat 'in overleg met investeerders is besloten de stekker uit de Lightyear 0 te trekken'. Volgens de ceo is 'deels onder druk van de investeerders' besloten om door middel van het uitstel van betaling het bedrijf te herstructureren. Het is onbekend wat dit betekent voor de ruim 600 medewerkers van het bedrijf, die op maandag op de hoogte zijn gebracht.

Lightyear heeft maandagochtend uitstel van betaling aangevraagd bij de rechtbank. Het bedrijf doet dat voor Atlas Technologies, zijn dochteronderneming die verantwoordelijk is voor de productie van de Lightyear 0. Atlas Technologies Holding, die onder meer de intellectuele-eigendomsrechten bezit, en Lightyear Layer B.V. vallen niet onder de aanvraag.

Het bedrijf wil zich naar eigen zeggen vanaf nu volledig gaan richten op de ontwikkeling van zijn Lightyear 2-zonneauto, waarmee het bedrijf uiteindelijk de massamarkt wil betreden. De productie van die zonneauto moet in 2025 beginnen en de auto moet bij release minder dan 40.000 euro kosten. Het bedrijf heeft voor de ontwikkeling van de Lightyear 2 wel extra financiering nodig, meldt het FD. Lightyear hoopt in de komende weken daarvoor 'enkele belangrijke investeringen af te ronden'.

Lightyear begon in november met de productie van zijn Lightyear 0-zonneauto, waar het bedrijf sinds 2016 aan werkte onder de noemer Lightyear One. Het bedrijf produceerde de auto bij de Finse autofabrikant Valmet Automotive. Lightyear was van plan om maximaal 946 exemplaren van de zonneauto te produceren. Het voertuig kostte aanvankelijk 150.000 euro, hoewel dat later werd opgehoogd naar 250.000 euro. Tweakers publiceerde vorig jaar een preview van deze zonneauto.

Reacties (303)


Microsoft investeert 'miljarden dollars' in ChatGPT-maker OpenAI

Door Arnoud Wokke, 23 januari 2023 16:00136 reacties

Microsoft investeert 'miljarden dollars' in OpenAI, zegt de maker van chatbot ChatGPT. Microsoft heeft al twee keer eerder in de organisatie geïnvesteerd en doet dat nu voor de derde keer. Het zou gaan om tien miljard dollar.

OpenAI bevestigt de investering van 'miljarden dollars' en volgens Bloomberg gaat het om tien miljard dollar. Dat lijkt erop te duiden dat Microsoft het werk van OpenAI als strategisch belangrijk ziet voor zijn toekomst. Het bedrijf is verder kosten aan het besparen en ontslaat tienduizend mensen. Dat Microsoft tien miljard dollar wil investeren, was eerder al een gerucht.

In ruil daarvoor werkt OpenAI met Microsoft aan diverse initiatieven. Zo zit er al technologie van de organisatie in onder meer GitHub Copilot en Microsoft Designer. Eerder gingen er al geruchten dat plaatjesgenerator Dall-E in PowerPoint moet komen, terwijl Outlook, Word en zoekmachine Bing ondersteuning zouden moeten krijgen van ChatGPT. In 2019 investeerde het bedrijf al een miljard dollar in OpenAI en ook in 2021 kwam er een investering van Microsoft.

Reacties (136)


Spotify ontslaat zes procent van personeel

Door Arnoud Wokke, 23 januari 2023 14:5674 reacties, submitter: juliank

Spotify gaat ongeveer zes procent van zijn personeel ontslaan. Dat heeft oprichter en directeur Daniel Ek bekendgemaakt. Het gaat in totaal om rond zeshonderd mensen wereldwijd. Volgens Ek heeft Spotify in de afgelopen jaren te veel mensen aangenomen.

Met de stap wil Spotify kosten besparen, zegt Ek. Er werken rond tienduizend mensen bij Spotify, waardoor het getal van zes procent uitkomt op ongeveer zeshonderd mensen. Het is onbekend bij welke afdelingen en in welke landen de ontslagen precies zullen vallen.

Volgens Ek heeft Spotify in het afgelopen jaar veel meer mensen aangenomen dan de groei in omzet rechtvaardigde. Dat was volgens de oprichter toch al niet houdbaar geweest. Bovendien is de economie in de afgelopen tijd verslechterd, wat volgens hem de ontslagen noodzakelijk maakt. De organisatiestructuur verandert met de ontslagen ook, waarbij chief content officer Dawn Ostroff vertrekt. Ze werkte sinds 2018 bij Spotify.

In een lange rij techbedrijven is Spotify het nieuwste dat ontslagen aankondigt. Google deed dat vrijdag. Microsoft maakte onlangs bekend dat tienduizend banen worden geschrapt, wat volgens het bedrijf neerkomt op minder dan vijf procent van het totale personeelsbestand. Ook Amazon ontslaat personeel; hier zullen achttienduizend medewerkers hun baan verliezen. Facebook-moederbedrijf Meta kondigde vorig jaar al aan dat elfduizend banen komen te vervallen.

Reacties (74)


KPN introduceert TV+-settopbox met Android TV voor 3,50 euro per maand - update

Door Hayte Hugo, 23 januari 2023 14:26293 reacties, submitter: Julius

KPN heeft TV+ geïntroduceerd, een settopbox met Android TV waarmee abonnees lineaire tv kunnen kijken en apps via de Play Store kunnen downloaden. Zo kunnen klanten bijvoorbeeld streamingdiensten bekijken met TV+. Het kastje ondersteunt ook Chromecast.

De TV+-box is beschikbaar bij de internet- en tv-abonnementen en kost 3,50 euro per maand zonder lineaire televisie. Willen klanten ook tv, dan kost dit in totaal 12,50 euro per maand. De TV+-settopbox ondersteunt 4k, HLG, HDR10+, Dolby Vision en Dolby Atmos. Voor de besturing is er een bluetoothafstandsbediening, met een Google Assistent-knop voor spraakbediening.

KPN zegt de TV+-box onder meer aan te bieden aan klanten, zodat klanten binnen één omgeving zowel lineaire tv als streaming kunnen kijken. Het apparaat heeft een ethernetpoort, een HDMI-poort en een USB-A-poort. Verder is er Wi-Fi 6-ondersteuning en is de TV+-box 10,5x10,5x2,5cm groot. Tijdens gebruik is het energiegebruik maximaal 4W, in stand-by is dit 2,5W. Er is ook een ecostand; dan verbruikt de TV+-box in stand-by 1W. Bestaande klanten krijgen 'binnenkort' de mogelijkheid om over te stappen naar TV+, zegt de provider.

Update, 26 januari: KPN zegt dat de TV+-box ook toegang krijgt tot de HD Glas-kanalen. Deze tv-kanalen hebben een hogere bitrate dan andere kanalen en zijn al beschikbaar op andere KPN-boxen.

Reacties (293)


Eerste gebruikers melden dat dualsim via e-sims werkt op Google Pixel 7

Door Arnoud Wokke, 23 januari 2023 14:2320 reacties

Enkele gebruikers met een bèta van de volgende feature-upgrade voor Android 13 melden dat dualsim met twee e-sims bij hen werkt op de Google Pixel 7. Het was al langer duidelijk dat ondersteuning daarvoor eraan kwam.

Bron: Tornado15550/Twitter

Volgens telecomjournalist Mishaal Rahman van Esper zijn er minimaal drie mensen bij wie het werkt, maar ook mensen bij wie het niet werkt. Daarom speculeert hij dat het gaat om een serverside-update van de e-simmanager op de Pixel 7. Het is nog onduidelijk of het gebruik van twee e-sims tot gevolg heeft dat de fysieke simkaart niet meer actief kan zijn.

De functie heet eSIM MEP, of Multiple Enabled Profiles. Die functie zit al in de Pixel 7, maar was tot nu toe niet geactiveerd. Eerder heeft Google gezegd dat de functie in maart uitkomt en dat ligt in lijn met de verschijning in de bètaversie nu. De bèta van de feature-upgrade, die eens in de drie maanden komt, is voor de release in maart.

Dankzij de functie kunnen gebruikers in plaats van een fysieke simkaart en e-sim ook twee e-sims naast elkaar gebruiken. Dat zou bijvoorbeeld van pas komen als gebruikers van een e-sim in het thuisland op reis ook met een e-sim willen werken, bijvoorbeeld omdat het op de plek van bestemming goedkoper en handiger is.

Reacties (20)


Google ontslaat veel mensen bij incubator en Fuchsia OS

Door Arnoud Wokke, 23 januari 2023 13:5754 reacties

Google heeft bij zijn vorige week aangekondigde ontslagronde buitenproportioneel veel mensen ontslagen bij diverse afdelingen. Onder meer bij het eigen besturingssysteem Fuchsia en bij Area 120 vallen veel ontslagen.

Bij Fuchsia moet 16 procent van de 400 medewerkers weg, meldt The New York Times. Fuchsia geldt als toekomstig besturingssysteem voor apparaten en het draait nu al bijvoorbeeld op de Nest Hub Max. Google bracht de Nest Hub Max uit met Android Things, een speciale, uitgeklede versie van Android voor internet-of-thingsapparaten. Fuchsia is niet ontwikkeld rond een Linux-kernel, maar rond de door Google zelf ontwikkelde Zircon-kernel. Google wil de software als general-purpose-OS met de focus op beveiliging, updates en prestaties inzetten voor verschillende apparaten.

Er zijn naar verhouding nog veel meer ontslagen bij incubator Area 120, meldt Bloomberg. Drie van de projecten gaan naar Google, de rest zal stoppen en alle medewerkers moeten weg. Het is onduidelijk om hoeveel projecten en om hoeveel mensen het gaat, maar dat is in elk geval een meerderheid. De site van Area 120 maakt momenteel melding van zes projecten. Area 120 stopt in de loop van dit jaar.

Dat Google 12.000 mensen gaat ontslaan, bleek vrijdag. Google heeft onder meer te maken met een neergang op het terrein van digitale advertenties, waar vrijwel alle inkomsten van het bedrijf uit komen. Alphabet is bepaald niet het enige grote techbedrijf dat een ontslagronde gaat doorvoeren. Zo maakte Microsoft onlangs bekend dat 10.000 banen worden geschrapt, wat volgens het bedrijf neerkomt op minder dan 5 procent van het totale personeelsbestand. Microsoft-ceo Satya Nadella zei onlangs in een interview al dat de techsector 'twee lastige jaren' tegemoet gaat. Ook Amazon gaat snijden in het personeel; hier zullen 18.000 medewerkers hun baan verliezen. Facebook-moederbedrijf Meta kondigde vorig jaar al aan dat 11.000 banen worden geschrapt.

Area 120 by Google, januari 2023

Reacties (54)


Topman Instagram: 'We waren vorig jaar te veel gefocust op video'

Door Arnoud Wokke, 23 januari 2023 13:5447 reacties

Instagram was vorig jaar te veel gefocust op het pushen van video, zegt een topman van Meta die verantwoordelijk is voor Instagram. Sindsdien is de balans wat hersteld, zo claimt hij. Daardoor moeten posts met foto's het weer beter doen.

Mosseri 2022

In een Q&A met gebruikers, waarvan The Verge een transcript heeft gepubliceerd, zegt Adam Mosseri dat de focus te veel lag op video vorig jaar. "Er zijn een aantal fotografen die boos zijn. Ik wil duidelijk zijn: hoewel we meer nadruk hebben gelegd op video's, waarderen we foto's."

Vervolgens zegt hij dat Instagram het algoritme heeft aangepast om foto's en video's meer in balans te brengen. "Ik denk dat we te veel gefocust hebben op video in 2022 en de ranking te veel gepusht hebben. Daardoor toonden we te veel video's en niet genoeg foto's. Dingen als hoe vaak iemand een foto liket tegenover een video en hoe vaak iemand een reactie geeft op een foto tegenover een video is nu ongeveer gelijk. Dat is een goed teken dat dingen nu meer in balans zijn."

De woorden van Mosseri zijn niet meer terug te vinden op Instagram zelf, omdat het ging om een Story die automatisch na 24 uur verdwijnt. Instagram kreeg vorig jaar veel kritiek nadat er steeds meer video's in de feed verschenen van accounts die gebruikers niet aan het volgen waren. Daarmee wilde Meta vermoedelijk proberen om Instagram meer als TikTok te maken, een platform dat draait om het kijken van video's van accounts die je niet volgt op basis van interesses.

Reacties (47)


Bloomberg: iPads krijgen oledscherm en er komt geen nieuwe HomePod mini

Door Arnoud Wokke, 23 januari 2023 12:3350 reacties

Apple zou volgend jaar iPad Pro-modellen willen voorzien van een oledscherm. De iPad Pro's hebben nu een lcd of miniledscherm. Er komt daarentegen voorlopig geen nieuwe HomePod mini, zo meldt Bloomberg.

Bloomberg-redacteur Mark Gurman zegt volgens 9to5Mac in het afgesloten deel van zijn nieuwsbrief dat er dit jaar weinig vernieuwing zit in de nieuwe iPad-modellen, maar dat er volgend jaar een nieuw ontwerp komt met oledschermen in de Pro-modellen.

Hoewel er al jaren geruchten gaan over oledschermen in de tablets van Apple, is er nog geen model geweest met oledscherm. Onder meer iPhones en de Apple Watch hebben al jaren oledschermen en Samsung rust zijn luxere tablets al meer dan tien jaar uit met oledschermen. Wel heeft de grootste iPad Pro sinds een paar jaar een miniledscherm.

Na de aankondiging van de nieuwe HomePod vorige week hoeven gebruikers niet te rekenen op een snelle release van een nieuwe HomePod mini. Gurman zegt niets te weten over de ontwikkeling van een opvolger daarvan. Er zijn nu ook geen nieuwe functies in de duurdere HomePod die de mini nog zou moeten krijgen. Apple kondigde de HomePod mini in oktober 2020 aan, maar bracht hem pas vorig jaar uit in Nederland en België.

IPad Pro 2021

Reacties (50)


Google verliest bij Indiase Hoge Raad en moet gebruikers apps laten verwijderen

Door Arnoud Wokke, 23 januari 2023 11:48115 reacties

Google heeft het beroep bij de Indiase Hoge Raad verloren. Daardoor mag het fabrikanten niet langer verplichten om apps mee te leveren als die de Play Store willen installeren op telefoons. Ook moet Google ervoor zorgen dat gebruikers meegeleverde apps kunnen verwijderen.

Chrome in de Play Store
De nieuwe regels gaan donderdag in, schrijft Reuters. Vanaf dan mag Google niet langer aan fabrikanten van smartphones die de Play Store op hun telefoons zetten, verplichten om ook onder meer Google Maps, Gmail en YouTube op hun telefoons te zetten. Daarnaast moeten meegeleverde apps verwijderbaar zijn. De uitspraak van de Hoge Raad betekent niet het einde voor het beroep, maar Google moet alvast voldoen tot een lagere rechter eind maart zich uitspreekt over het bezwaar dat Google heeft aangetekend.

Volgens Google helpt de verplichting om Android gratis te houden voor fabrikanten en zo ook de prijzen voor smartphones lager te houden. De Indiase autoriteit Competition Commission of India bepaalde in oktober dat die praktijk de concurrentie de voet dwars zet. Google verplicht fabrikanten die de Play Store van Google willen meeleveren, om een aantal andere apps ook te installeren en die een prominente plek te geven. Fabrikanten gaan daarin mee, omdat de Play Store vrijwel alle apps bevat die gebruikers op Android-telefoons zoeken. Fabrikanten mogen naast apps van Google ook andere apps meeleveren en doen dat ook vaak. Op veel telefoons worden bijvoorbeeld ook apps van Microsoft of Meta voorgeïnstalleerd.

Het was al eerder bekend dat Google de Indiase boete aanvocht. De Indiase commissie begon 3,5 jaar geleden met het onderzoek naar Google omdat de techgigant van telefoonfabrikanten eist dat de volledige Google Mobile Suite vooraf geïnstalleerd wordt op toestellen. Eerder kreeg Google ook in andere landen boetes voor zijn machtsmisbruik rondom Android. Zo moet Google van de Europese Commissie een boete van ruim 4 miljard euro betalen. Een Italiaanse markttoezichthouder legde Google een boete op omdat het bepaalde apps weerde uit de Google Play Store die concurreerden met Googles apps. Daarnaast is Google in de VS voor de rechter gesleept vanwege zijn dominantie op het gebied van zoekmachines.

Reacties (115)


Gerucht: iPhone 15-telefoons hebben afgeronde schermranden

Door Arnoud Wokke, 23 januari 2023 11:26155 reacties

Apple zou volgens een nieuw ontwerp de schermranden van zijn iPhone 15-telefoons weer willen afronden, zo zegt een nieuw gerucht. Sinds de iPhone 12 zijn die plat. Het scherm zelf blijft wel plat, zo beweert leaker ShrimpApplePro.

Het gaat om schermen met dezelfde diagonalen als de huidige modellen, zo beweert ShrimpApplePro. De leaker heeft de afgelopen jaren een goed, zij het niet vlekkeloos trackrecord opgebouwd op gebied van Apple-geruchten. De leaker zou zijn informatie hebben van iemand die de telefoons heeft gezien.

Alle iPhone 15-modellen zouden het Dynamic Island krijgen met twee cameragaten in het scherm, zoals de huidige iPhone 14 Pro-modellen. Dat gerucht ging al eerder. De schermen blijven plat, maar de schermranden worden weer afgerond. Dat was tot aan de iPhone 11 ook al zo. Het effect moet vergelijkbaar zijn met de Apple Watch.

Het is normaal dat rond deze tijd van het jaar de eerste geruchten over het ontwerp van nieuwe iPhones naar buiten komen. In de cyclus komen vervolgens cad-tekeningen naar buiten van de nieuwe modellen, waarna een beeld ontstaat van hoe de nieuwe modellen eruit komen te zien. Daar zijn nu nog geen betrouwbare afbeeldingen van.

Apple iPhone 14 Pro

Reacties (155)


ING-klanten ervaren problemen met overboekingen en weergave van spaarrekeningen

Door Joris Jansen, 23 januari 2023 11:2274 reacties, submitter: NepGangster

Klanten van ING Nederland kunnen op dit moment problemen ondervinden bij het doorvoeren van overschrijvingen. Daarnaast meldt de bank dat er problemen zijn waardoor spaarrekeningen van klanten en de saldi van die rekeningen niet worden weergegeven.

ING Nederland meldt op Twitter dat er sprake is van deze problemen en zegt dat het hard aan een oplossing werkt, maar dat het nog lastig kan inschatten wanneer alles weer naar behoren werkt. De bank biedt zijn excuses aan. Het kan ook dat het ING-puntensaldo van het spaarpuntensysteem van de bank niet wordt weergegeven.

De meldingen over de problemen gaan zowel over de mobiele app als de website, ook al melden sommige klanten dat de hinder voor hen alweer voorbij is. Op storingswebsite Allestoringen.nl is te zien dat de problemen in de loop van maandagochtend begonnen. Ook hier maken klanten melding van de storing.

Reacties (74)


Bitwarden en Dashlane fixen bug met wachtwoorden op onveilige sites

Door Arnoud Wokke, 23 januari 2023 10:5949 reacties, submitter: C-asper

Wachtwoordmanagers Bitwarden en Dashlane hebben een bug gefikst die het mogelijk maakte dat gebruikers per ongeluk op gesandboxte sites wachtwoorden invulden. Ook Safari was kwetsbaar; het is onbekend of Apple zijn browser heeft gefixt.

Login

Bitwarden heeft zijn software gefixt en Dashlane tekent aan dat het in de door Google-onderzoekers gevonden bug geen kritiek probleem zag, meldt The Daily Swig. De wachtwoordmanagers vulden door de bug per abuis de wachtwoorden in op onveilige sites, zegt Google. Daardoor konden die wachtwoorden in verkeerde handen komen. Het is onbekend of de kwetsbaarheid actief is misbruikt.

Google publiceerde het lek vorige week, drie maanden nadat het de betrokken wachtwoordmanagers op de hoogte had gesteld. Andere wachtwoordmanagers als LastPass en 1Password hadden de bug niet en ook browsers Edge en Chrome waren niet kwetsbaar, zegt Google. Wachtwoordmanagers moeten wachtwoorden niet automatisch invullen als een pagina of formulier gesandboxt is en veel wachtwoordmanagers houden zich daar dus ook aan.

Reacties (49)


Call of Duty: Modern Warfare II krijgt een hardcoremodus

Door Joris Jansen, 23 januari 2023 10:5479 reacties

Call of Duty: Modern Warfare II krijgt binnenkort een hardcoremodus. Deze modus is onderdeel van veel voorgaande Call of Duty-titels. Waarschijnlijk wordt deze gamemodus geïntroduceerd als het tweede seizoen over drie weken uitkomt.

Infinity Ward meldt op Twitter dat de hardcoremodus binnenkort uitkomt. De ontwikkelaar zegt er niet bij wanneer deze modus precies zijn opwachting maakt, maar dat zal tijdens het komende tweede seizoen van Call of Duty: Modern Warfare II zijn. Dat seizoen moest op 1 februari uitkomen, maar dat werd onlangs verschoven naar 15 februari. Er komen dan onder meer nieuwe speelvelden en wapens beschikbaar. Daarnaast krijgt Warzone 2, het battleroyaleonderdeel van de shooter, een nieuw, kleiner speelveld.

De hardcoremodus schrapt onder meer de gebruikelijke head-updisplay die bij shooters bijvoorbeeld informatie in beeld toont over het aantal kogels dat nog in het magazijn zit. Verder zal het beschieten van teamgenoten daadwerkelijk schade toebrengen en waarschijnlijk zullen tegenstanders veel minder kogels vergen om ze te verschalken; de time-to-kill gaat flink omlaag.

Call of Duty: Modern Warfare II kreeg vorig jaar al wel een modus die sterk op de hardcoremodi van weleer lijkt, genaamd de Tier 1-playlist. Bij deze speellijst hebben spelers minder health en een beperkte head-updisplay, en is friendly fire actief. Destijds kon deze wijziging op de nodige kritiek rekenen omdat ze als een zinloze naamswijziging van de hardcoremodus werd beschouwd.

Reacties (79)


Ontwikkelaar Tweetbot stopt met ontwikkeling en maakt Mastodon-client

Door Arnoud Wokke, 23 januari 2023 10:4891 reacties

De ontwikkelaar van Tweetbot is na de aanpassing van de voorwaarden voor het gebruik van de Twitter-api gestopt met de ontwikkeling van Tweetbot. Tapbots, zoals het bedrijf heet, richt zich nu helemaal op zijn client voor Mastodon.

Tapbots Ivory voor Mastodon

Tweetbot heeft in totaal twaalf jaar bestaan, zo schrijft Tapbots. "We hebben alles gepakt dat Tweetbot zo goed maakte en gebruikt als startpunt voor de toekomst van Ivory", zo schrijft de ontwikkelaar. Volgens Tapbots is het met de beperkingen voor gebruik van de api niet meer te doen om een Twitter-client te ontwikkelen.

Mastodon-client Ivory is nog niet uit, maar de ontwikkelaar test het nu in een bètaversie. Afgelopen week paste Twitter de voorwaarden voor het gebruik van de api aan. Volgens die nieuwe voorwaarden mogen ontwikkelaars Licensed Materials niet gebruiken om een 'vervangende of vergelijkbare dienst of een vervangend of vergelijkbaar product' als Twitters producten te maken, of hier een poging toe te doen.

Vermoedelijk stopte Twitter deze toegang omdat het bedrijf advertentie-inkomsten mist door deze thirdpartyapps. De api mag nog wel voor andere doeleinden worden gebruikt, zoals het beter zoeken naar tweets, het beheren van accounts, voor advertentiedoeleinden en het delen van tweets op externe sites.

Update, 13:40: Zoals @jelv zegt, komt Ivory binnenkort uit en heeft Tapbots ook zijn prijzen bekendgemaakt.

Reacties (91)


TikTok heeft functie waarmee medewerkers videoviews kunnen opkrikken

Door Arnoud Wokke, 23 januari 2023 10:3846 reacties

TikTok heeft een functie waarmee medewerkers ervoor kunnen kiezen om een bepaalde video bij veel gebruikers op de For You-pagina te laten zien en zo het aantal views kunstmatig op te krikken. Het bedrijf gebruikt het bijvoorbeeld om influencers de potentie van het platform te tonen.

Bij TikTok heet de functie in de praktijk 'heating', schrijft Forbes. TikTok had het bestaan van de functie tot nu toe geheim gehouden en beweerde dat alleen het algoritme invloed had op welke video's op de For You-pagina komen. Dat is de primaire pagina van de app waarop video's staan die gebruikers kijken.

TikTok en moederbedrijf ByteDance gebruikten de functie bijvoorbeeld om influencers die hun eerste stappen op het platform zetten een handje te helpen om veel views te halen. Ook zetten TikTok-medewerkers de functie in om de views omhoog te helpen van influencers met wie TikTok een deal wilde sluiten. In het verleden gebruikte TikTok de functie ook om video's te pushen die geen muziekvideo's waren, toen het platform nog vooral in gebruik was voor dans- en playbackvideo's.

Medewerkers met wie Forbes heeft gesproken, zeiden dat zij zelf in hoge mate konden beslissen welke video's ze wilden pushen. Het artikel spreekt alleen over de VS, maar het ligt voor de hand dat 'heating' ook mogelijk is in andere landen. TikTok heeft een transparantiefunctie waarmee gebruikers kunnen opzoeken waarom de app een video aanbeveelt, maar de optie voor 'heating' staat daar niet bij.

TikTok For You

Reacties (46)


OpenAI lijkt 42 dollar per maand te willen vragen voor betaalde versie ChatGPT

Door Arnoud Wokke, 23 januari 2023 10:22177 reacties, submitter: MrWouterNL

OpenAI lijkt 42 dollar per maand te willen vragen voor de betaalde versie van ChatGPT. Het was al eerder duidelijk dat er een Pro-versie zou komen, maar sommige gebruikers hebben de optie al kunnen zien op de site en het abonnement kunnen afsluiten.

De optie voor het abonnement verscheen afgelopen weekend op de site van ChatGPT linksonder in de kolom onder de naam 'upgrade your plan', zo blijkt uit een overzicht van Synthedia. Vervolgens werd duidelijk dat OpenAI 42 dollar per maand wil hebben voor de dienst. Sommige gebruikers hebben de dienst kunnen afsluiten en hebben betaald.

De Pro-versie geeft onder meer de garantie om met ChatGPT te kunnen communiceren, ook als het druk is. Bovendien kunnen betalende klanten meer vragen stellen per uur, krijgen ze sneller antwoord en krijgen ze eerder toegang tot nieuwe functies. Een api voor ChatGPT is er nog niet, zoals er voor bijvoorbeeld GPT-3 wel is.

De betaaloptie is intussen weer van de site gehaald en OpenAI heeft verder nog geen details op de site gezet. Het is onbekend waarom de optie weer is verdwenen. Het bedrag van 42 dollar lijkt niet toevallig gekozen, omdat ChatGPT draait om antwoorden geven en 42 in The Hitchhiker's Guide to the Galaxy het antwoord is op het leven, het universum en alles.

Het werd al eerder duidelijk dat OpenAI werkt aan een betaalde versie van ChatGPT. Daarvoor verscheen een formulier online. ChatGPT Pro zou een manier zijn om geld te verdienen met de chatbot, die sinds enige tijd gratis te gebruiken is. OpenAI bracht in november een publieke versie uit van AI-gesprekstool ChatGPT.

ChatGPT over ChatGPT Pro. Zoals wel vaker met de chatbot klinkt het correct, maar is het dat niet.

Reacties (177)


'Samsung TV Plus-streamingdienst komt wellicht naar televisies van derden'

Door Joris Jansen, 23 januari 2023 08:4737 reacties

Samsungs overweegt om zijn gratis streamingdienst Samsung TV Plus beschikbaar te maken voor andere televisiefabrikanten. Dat stelt techredacteur Janko Roettgers op basis van meerdere bronnen.

In zijn Lowpass-nieuwsbrief schrijft Roettgers dat Samsung hiervoor met enkele concurrenten heeft gesproken, zo melden meerdere bronnen die bekend zouden zijn met deze gesprekken. Een van deze gesprekspartners zou het Chinese TCL zijn, al is niet duidelijk hoe vergevorderd deze gesprekken zijn en of ze nog altijd gevoerd worden. Woordvoerders van TCL en Samsung wilden geen antwoord geven op vragen van Roettgers.

Het Zuid-Koreaanse bedrijf zou eerder al het plan hebben gehad om individuele kanalen van de streamingdienst in licentie te geven aan andere televisiefabrikanten, maar die gesprekken zouden volgens een bron tot niets hebben geleid. Om toch het publiek van de streamingdienst te laten groeien, zou Samsung nu dus overwegen om de dienst in zijn geheel beschikbaar te maken voor concurrenten.

Samsung begon in 2015 met de streamingdienst TV Plus en die was voorheen alleen beschikbaar voor bezitters van Samsung-tv's die op Tizen draaien, maar later kregen ook bezitters van Galaxy-telefoons en -tablets met Android 8.0 of hoger toegang en in 2021 kwam het bedrijf met een webversie voor de Verenigde Staten. In april 2021 maakte Samsung TV Plus beschikbaar in de Benelux. Gebruikers kunnen daarmee gratis naar zowel lokale als wereldwijde kanalen kijken, met onder andere nieuws, sport en entertainment. De zenders hebben advertenties.

Samsung TV Plus

Reacties (37)


VanMoof krijgt nieuwe investering na zorgen over voortbestaan van het bedrijf

Door Joris Jansen, 23 januari 2023 08:09299 reacties

De Nederlandse e-bikefabrikant VanMoof heeft een nieuwe kapitaalinjectie gekregen van zijn aandeelhouders. Dat was volgens het bedrijf geen overbodige luxe: zonder deze investering was het bedrijf na twee maanden in de problemen gekomen.

Een woordvoerder van VanMoof heeft na vragen van Het Financieele Dagblad laten weten dat het bedrijf een beroep heeft moeten doen op zijn aandeelhouders, al wil de woordvoerder niet zeggen hoeveel geld de investeerders hebben ingelegd en of het om eigen vermogen gaat of dat ze leningen hebben verstrekt. De krant schrijft dat in het voorlopige jaarverslag over 2021 staat dat het bedrijf gesprekken heeft gevoerd met investeerders en leveranciers om tussen de 10 en 40 miljoen euro te storten.

Het FD schrijft dat VanMoof in het voorlopige jaarverslag over 2021 en het bijbehorende directieverslag dat de situatie tot 29 december vorig jaar beschrijft, erkent dat er nieuw geld nodig is, omdat er anders twijfel zou kunnen ontstaan 'over het vermogen van het bedrijf om zijn activiteiten na het eerste kwartaal van 2023 voort te zetten'. De jaarrekening is voorlopig en dus nog niet ondertekend, omdat de accountant dat weigerde wegens 'materiële onzekerheid' over de zoektocht naar nieuwe investeringen. Verder schrijft de krant dat uit het jaarverslag naar voren komt dat VanMoof heel goed op de uitgaven moet letten. Het bedrijf heeft leveranciers gevraagd of het facturen later mag voldoen om genoeg geld in kas te hebben totdat de nieuwe kapitaalinjectie is verwezenlijkt.

Alleen de zittende investeerders blijken nu daadwerkelijk geld in VanMoof te hebben gestoken. Het gaat onder meer om de in Londen gevestigde durfinvesteerder Balderton Capital en de Chinese investeringsmaatschappij Hillhouse Investment. Het laatstgenoemde bedrijf nam in 2021 de Philips-divisie voor huishoudelijke apparaten over. Zowel Balderton als Hillhouse waren in september 2021 al onderdeel van een investeringsronde waarbij VanMoof in totaal 128 miljoen dollar ophaalde. Een jaar daarvoor stak Balderton ook al geld in de fietsfabrikant.

Het bedrijf heeft in de afgelopen jaren snel uitgebreid. Zo werden er winkels in allerlei Europese steden, in Tokio en in New York geopend. Daardoor steeg de omzet flink, maar de snelle groei ging ook gepaard met flinke verliezen. Vorig jaar was er een verlies van 78 miljoen euro en dat was in 2021 ook het geval. Volgens het FD betekent dit dat VanMoof in rap tempo door de ongeveer 200 miljoen euro heen raakt die het bedrijf in de afgelopen jaren bij investeerders ophaalde.

Een andere reden voor de huidige financiële situatie die genoemd wordt, zijn de problemen met de fietsen, zoals relatief veel mankementen en lange wachttijden voor reparaties. Daardoor moest de fabrikant in 2021 al 8 miljoen euro opzijleggen. Een reden voor de lange wachttijden voor reparaties is dat klanten niet naar een reguliere fietsenmaker kunnen; VanMoof gebruikt alleen eigen onderdelen.

VanMoof is in 2009 opgericht door de broers Carlier, al is de operationele leiding van het bedrijf sinds vorig jaar in handen van de Gillian Tans, de voormalig ceo van Booking.com. De fabrikant is bekend van minimalistische, relatief dure e-bikesmodellen, zoals de S5 en de A5 die een jaar geleden werden geïntroduceerd. Deze hadden toen een adviesprijs van net geen 2500 euro.

VanMoof S5 en A5

Reacties (299)


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee