Gerucht: Dragon Age 4 staat op de planning voor een release in 2023

Dragon Age 4 loopt volgens betrokkenen op schema voor een release in 2023. BioWare kondigde het langverwachte vierde hoofddeel van de rpg-franchise in 2018 aan. Sindsdien is er nog weinig nieuwe informatie over de game bekendgemaakt.

Bronnen bevestigen tegenover VentureBeat dat er op zijn vroegst in 2022 pas nieuwe informatie naar buiten komt over Dragon Age 4. Vooralsnog zijn er alleen een korte teaser en concept art van de game beschikbaar. BioWare en EA lieten op Twitter al weten dat Dragon Age 4 niet getoond zou worden tijdens het EA Play Live-evenement van afgelopen donderdag.

De Dragon Age-franchise bevat tot dusver drie gerenommeerde hoofddelen, gemaakt door BioWare, waarvan de laatste game in 2014 uitkwam. De studio staat bekend om rpg's als Mass Effect, Anthem, Star Wars: Knights of the Old Republic en de eerste twee Baldur's Gate's. Electronic Arts bracht tussen 2009 en 2014 daarnaast ook enkele Dragon Age-spin-offs uit voor onder andere smartphones en webbrowsers. Er kwamen ook meerdere boeken, stripboeken, video's en zelfs een bordspel uit rond Dragon Age.

Update, 21:55: Het cv van BioWare is iets verduidelijkt. Aanvankelijk werd Baldur's Gate aan BioWare toegeschreven, terwijl de latere games uit de franchise door andere studios gemaakt werden. Ook is Anthem aan het rijtje toegevoegd.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Yannick Spinner

Redacteur

23-07-2021 • 19:38

46 Linkedin

Reacties (46)

Wijzig sortering
Langverwacht? Ik had na het geweldige eerste deel geen behoefte meer aan een vervolg toen ik zag hoe ze de speelstijl hadden veranderd.
Doe je jezelf toch een beetje tekort. True, niet alles is vlekkeloos qua game design en zeker deel twee is een beetje meh, maar de wereld en characters zijn zo tof dat ik daar ruim doorheen kijk. Inmiddels alle delen gespeeld inc de geweldige dlc (m.n. Tresspasser), boeken en comics gelezen en ben helemaal klaar voor meer avontuur :D
(ik blijf het zeggen) Ik vond ook DA2 erg leuk en Inquisition minder... Weet een beetje hoe dat komt ook wel, maar hoop nog steeds dat ik een manier vind om Inquisition net zo leuk te vinden als de 1e 2... Ik vond de 1e 2 sterker verhaal gedreven met de PC autonoom iemand. In Inquisition moest je allemaal filler quests doen... Werd dat spuugzat... Heb em wel uitgespeeld trouwens hoor met e.e.a. aan DLC
Ik heb DA:I inmiddels al vier kansen gegeven, maar telkens haak ik af vanwege die filler quests. Helaas scoorde de game erg goed en zijn er veel fans, dus EA heeft geen reden om het ditmaal anders aan te pakken.
Heb me prima vermaakt met de game. Geen idee waarom er "helaas" mensen zijn die het spel wel leuk vinden.
Omdat als er veel mensen het wel leuk vinden de volgende game met hetzelfde concept gemaakt gaat worden waardoor degenen die dit zeggen nu al kunnen zeggen dat dit geen game voor hun gaat worden
Ik had hem voor 9 euro gekocht in de Xbox store. En zelfs voor die 9 euro valt hij me tegen.

DA:I is de meest zielloze rpg die ik ooit gespeeld heb. Het voelt letterlijk alsof ze een MMO met grindquests een offline patch hebben gegeven. Toen ik later mass effect Andromeda speelde voelde dit als een kopie van DA:I maar dan in de ruimte.

Die laatste game heeft behoorlijk veel kritiek gekregen dus ik hoop dat ze er wat mee doen. Af en toe valt er geen touw aan vast te knopen bij EA wat betreft de richting die het bedrijf op gaat. De CnC remaster vond ik bijvoorbeeld wel weer erg geslaagd. En tot nu toe de meeste games van respawn zijn ook best goed (lijken ze tot dusver redelijk de vrije hand te geven).
Ondanks dat Andromeda inderdaad de fillerquests had, vond ik de gameplay in deze vele malen beter dan in DA:I. Gaf echt een lekker gevoel om al die skills op elkaar af te stemmen zonder de beperkingen van classes. Toegegeven, veel dingen voelde niet uitgewerkt genoeg, maar de gameplay en de locaties vond ik erg goed gedaan.
Helemaal mee eens, en ze hebben in Mass Effect Andromeda precies dezelfde formule toegepast met slechte filler quests en steeds gecopy paste content in elke open world zone (puzzels bijvoorbeeld). Dus ik verwacht van hun volgende game ook niet veel anders (inclusief voor de volgende mass effect).
Precies mijn probleem. Ik kom er niet echt in, DA:Origins meerdere malen, meerdere uren geprobeerd. Maar het lukt gewoon niet om te willen blijven spelen.
DA2 is zwaar ondergewaardeerd. Mensen verwachten een volledig vervolg op Origins, en dat was DA2 gewoon niet. Het was kleinschaliger, simpeler, meer een interim verhaal dat vrij persoonlijk is dan een volwaardige opvolger. Maar als interim deel is het geweldig. Het is gewoon een zeer persoonlijk verhaal.
Het verhaal van DA2 was sterk. De versimpelde gameplay en de repetitieve omgevingen waren wat mij betreft toch echt wel wat minder.
Kan kloppen maar dat vind ik echt veeeeel minder belangrijk dan een goed verhaal. Dus bij mij staat deze ook ver boven DAI (die pas echt repetitief is, niet in omgevingen maar in wat je moet doen). Ik vond DA2 echt heel leuk om te spelen en heb mij geen moment gestoord aan de kritieken.

[Reactie gewijzigd door RoamingZombie op 24 juli 2021 13:14]

Beide hebben hun charmes wat mij betreft, maar ik geef je ook wel deels gelijk over DA:I. Die heb ik nooit uitgespeeld omdat ik gewoon de interesse een beetje verloor. Misschien komt dat nog eens.
Ben ik met je eens, heb wel de 2 vervolg delen gespeeld maar vond de eerst qua verhaallijn, origins verhalen en gameplay beter, hoop dat ze terug gaan naar een vervolg op basis van Origins :)
Ik heb van dragon Age 1&2 echt enorm genoten. Dus ja, voor mij is het langverwacht. Baldurs Gate 3 is leuk, maar het mist gewoon iets wat de bioware spellen wel hebben.
Nou Bioware, laat maar zien of je het nog kunt dan... Ben benieuwd maar ik zou er in ieder geval niet meer blind op vertrouwen.
Nou Bioware, laat maar zien of je het nog kunt dan... Ben benieuwd maar ik zou er in ieder geval niet meer blind op vertrouwen.
Precies, heb ook nog weinig vertrouwen in BioWare, na de grote flops die Mass Effect: Andromeda, en Anthem heten.

Neverwinter Nights, en Dragon Age: Origins, en Mass Effect, Mass Effect 2, en Mass Effect 3 waren fantastisch, heb de Mass Effect spellen meerdere keren uitgespeeld, MDK 2 nooit gespeeld maar wel MDK uit 1997 die door Shiny Entertainment gemaakt was, erg leuke spel was dat, samen met Earthworm Jim (1994), Earthworm Jim 2 (1995), en Sacrifice (2000).

En aan de weinig reacties te zien hier onder deze nieuws bericht, interesseert het VEEL mensen het niet meer BioWare nieuws.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 23 juli 2021 21:04]

Zelfs in Andromeda kan ik de potentie van BioWare zien. Er zitten elementen in van het gouwe ouwe BioWare. Maar het blijft wel bij sporen. Na alle patches is het een vermakelijk spel geworden, maar het is echt niet beter dan dat. Een 6/10, en eigenlijk verwachten we van BioWare toch wel meer. Als het spel de tijd had gekregen die het inclusief patches had, en dan nog een paar maandjes extra om het verhaal echt glad te strijken en alle technische problemen nog eruit te krijgen, denk ik dat het een 8/10 had kunnen worden.
Zelfs in Andromeda kan ik de potentie van BioWare zien. Er zitten elementen in van het gouwe ouwe BioWare. Maar het blijft wel bij sporen. Na alle patches is het een vermakelijk spel geworden, maar het is echt niet beter dan dat. Een 6/10, en eigenlijk verwachten we van BioWare toch wel meer. Als het spel de tijd had gekregen die het inclusief patches had, en dan nog een paar maandjes extra om het verhaal echt glad te strijken en alle technische problemen nog eruit te krijgen, denk ik dat het een 8/10 had kunnen worden.
Misschien, maar het is niet meer BioWare zo als we die kunnen, de meeste zijn daar weg gegaan naar al die blunder spellen, en wat ik begreep zaten er weinig mensen tussen die de Mass Effect Trilogie gemaakt hebben, tijdens het maken van Andromeda.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 23 juli 2021 21:29]

en wat ik begreep zaten er weinig mensen tussen die de Mass Effect Trilogie gemaakt hebben, tijdens het maken van Andromeda.
Dat komt ook omdat het eigenlijk een andere studio was, die daarvoor alleen support had gegeven aan de andere takken van BioWare.
Even voor de duidelijkheid, Andromeda is gemaakt door een heel nieuw team, BioWare Montreal, waar de originele Mass Effect gemaakt is door het "echte" BioWare, wat binnen EA's bedrijfsstructuur bekent staat als BioWare Edmonton.
Echt BioWare, andere BioWare... BioWare is BioWare anders is het geen BioWare. Het is van den zotte dat je met een vergrootglas moet gaan speuren naar welke studio het geeft gemaakt om te weten of je (voor hetzelfde geld) top of flop koopt.
Wat ik aan Andromeda zo jammer vind is dat ze te snel hebben opgegeven na alle kritiek wat ze kregen over de bugs enz. Er zat echt wel potentie in, open einde waar je makkelijk nog wat DLCs aan kon koppelen maar ze wilden hun tijd liever besteden aan Anthem.. Wat uiteindelijk nog een grotere flop was.

De keuze van opgeven en vervolgens de tijd die je extra hebt door op te geven te besteden aan een game die zo slecht is, heeft voor mij het vertrouwen bij BioWare zo beschadigd dat is het spel waarschijnlijk eerst bij streamers en reviewers zal bekijken alvorens ik het ga kopen.

Enige game die ik laatst wel heb gekocht van BioWare is Mass Effect Legendary Edition, maarja dat is ook een game van de goede oude tijd van BioWare.
de meeste zo niet alle ervaren developers die hadden gewerkt aan de Mass Effect trilogie waren weg en in ruil daarvoor kregen we een team met woke gekkies die alles verprutsten.
"Woke gekte" was iets dat alle Mass Effect delen hadden. Al vanaf deel 1 werd daar door de anti-SJW's over geklaagd. Gezeur over feminisme omdat je een vrouwelijke hoofdpersoon kon spelen of omdat de Asari zo sterk waren. De mogelijkheid voor homoseksuele relaties. Etc. Het lijkt me stug dat dat nu ineens een probleem is maar voorheen niet. Het leuke aan de serie is dat je er ook helemaal geen last van hoeft te hebben als je gewoon voor MaleShep kiest (of in het geval van ME:A Scott Ryder) en verder alleen met vrouwelijke NPC's flirt.

Lijkt me ook stug dat door "wokeheid" dode gezichten, bugs, of een voorspelbaar verhaal in Andromeda zijn gekomen. De twee hebben vrij weinig met elkaar te maken. Ook een spel met enkel heteroseksuele alfa mannen kan kapot gaan door bugs. Ook ultrawoke spellen zoals Mass Effect 1-3 of Dragon Age Origins kan hoog aangeprezen zijn.

Klachten over "wokeheid" komen in de regel gewoon neer op "ik vind dit slecht maar ik weet niet waarom, er zit wel een lesbische vrouw in dus dat moet wel de reden zijn". Niet dat het nooit een probleem is. Ik kijk ook CW shows, ik ben bekend met de Supergirl serie. En dat is dus inderdaad heel erg woke, en mede daardoor pure bocht. Het gebeurt zeker. Maar zelfs met die serie is meer mis dan alleen dat. Maar meestal als" woke" als probleem wordt aangewezen, is het gewoon iemand die helemaal niet in staat is om een mening te vormen. Die heeft al een mening klaar staan, en elk slecht medium wordt met die ene mening bestempeld. Het is het meest luie argument dat je kan hebben. Tenzij je het hebt over series als Supergirl, bij zulke uitzonderingen moet ik je gelijk geven.
Onzin, hele spel zat vol met propaganda, en als je de developers ziet dat bevestigd dat alleen maar. Er mochten ook geen aantrekkelijke vrouwelijke characters meer in het spel zitten.
Nou dit dus. BioWare is nu alleen nog de naam en de classic ip’s. Heel veel mensen die daar in de goede tijd werkten zijn al lang weg en de laatste games hebben niet bewezen dat er nog genoeg kwaliteit over is in die studio.
Net als Blizzard dus.
Alle goeie studio's gaan kapot helaas... Met name door samenwerking met of overname door het grote geld. Leuk voor de oprichters en de aandeelhouders, zeer slecht voor de spelers.
Dit inderdaad. Ik geloof zeker dat ze het nog kunnen. Ze hebben genoeg laten zien om dat te bewijzen. Maar tegelijk hebben ze ook zoveel verkeerd gedaan, dat het verre van vanzelfsprekend is.
Hopen dat het goed wordt. Ik ben voorzichtig hoopvol. BioWare is en blijft onder EA toch een studio die zowel grote successen als enorme floppen heeft. Als ik alle geruchten hoor zijn grote belangrijke schrijvers pas weg nadat ze hun werk wel af hadden, en zou alles precies goed moeten lopen. De serie heeft ook nog veel potentie.

Zelf vind ik tot nu toe dat BioWare nog redelijk goed weet om te gaan met Dragon Age. Origins wordt natuurlijk veelal geprezen. Dragon Age 2 heeft veel kritiek gehad omdat het niet echt een deel 2 was. Als kleinschalig interim verhaal vind ik het echter enorm goed. Vooral de characters zijn geweldig. Dragon Age 2 is echt ondergewaardeerd, puur omdat de verwachtingen destijds gewoon te hoog waren. En ook Inquisition is een spel waar ik veel lol aan heb gehad. Veel kritiek, maar de mensen die het leuk vonden, vonden het ook echt fantastisch. En daar zijn er veel van. Hopelijk kan Dragon Age 4 dit in stand houden.

Maar ja, het blijft spannend. Wordt het een Inquisition, die ondanks kritiek zeer populair was? Een DA2, die best goed was maar te hoge verwachtingen had? Een Andromeda, die na vele patches een acceptabel 6/10 score mag krijgen, maar ook echt niet meer is. Of zelfs een Anthem, wat gewoon één grote flop was? Bij BioWare kan het allemaal.
Twee is ondergewaardeerd maar deel drie wat mij betreft overgewaardeerd: grote mooie wereld maar qua verhaal en personages heel erg meh (op een paar uitzonderingen na).

Combat werd elk deel makkelijker en simpeler, wat mij betreft ook jammer.

Spel als deel 1 maar dan met moderne graphics graag en dan koop ik deel 4 wel, anders hoeft t voor mij niet zo.
Waarom staat Baldur's Gate hier genoemd? Het huidige Bioware is totaal iets anders dan het team dat Baldur's Gate uitbracht.

Alleen de naam is hetzelfde. Misleidend zo.
Terecht, het artikel is geüpdatet, bedankt voor de feedback!
Top, dank voor het verwerken :)
Ik had persoonlijk veel liever een nieuwe Jade Empire gezien. Heb niet zoveel met sci-fi (Mass Effect) en dit soort fantasy (Dragon Age), maar een kleurrijke RPG in een schitterende oosterse setting met martial arts, dat sprak me (ong) 20 jaar geleden al aan, en met de huidige mogelijkheden wat betreft open world omgevingen en effecten, zou dat natuurlijk nog veel interessanter zijn.
Jade empire was ook leuk inderdaad! Mass effect serie en de eerste twee delen dragon age zijn ook prima wat mij betreft, maar iets als jade empire is veel zeldzamer en zou zeker weer eens leuk zijn met moderne techniek.
Hopelijk gaat het meer op Dragon Age 1 lijken, dat blijft toch het beste deel uit de serie.
Zo'n zin aan! Alleen nog de Dark Fortress comic en dan moet de gap tussen Inquisition en deel vier toch echt dicht zijn. Veel foreshadowing, veel opbouw. Nu alleen nog hopen dat ze het waar kunnen maken in een nieuwe game

[Reactie gewijzigd door Evil_king op 23 juli 2021 19:54]

Hopelijk komt er een sterker verband tussen deel 3 en 4 dan voorheen met deel 1 en 2 en 3 want dat was veel te zwak terwijl er epische characters waren naast Morrigan, Alistair, Flemmeth, Leliana, Loghain, Hawk waren ook Shale, Meril, Anders, Fenris, Isabella, etc. de moeite waard geweest om in het verhaal te houden in deel 3.
Die karakters hielden het voor mij leuk.
Morrigan en Oghran in je party: heerlijk!
Ah inderdaad Oghren is ook een heerlijke character maar mijn favoriete samenstelling was meestal Morrigan + Shale + Alistair of jouw Mabari erbij inruil voor Shale maar Morrigan was en is altijd mijn favo }> dat kreng zeikt alles en dat iedereen af en doet het in style met humor en dan nog eens de Gore erbij.

Persoonlijk vindt ik Wynne zelfs voor als jij een Joan of arc character speelt te saai en te heilig en Zevran en Leliana werken op mijn zenuwen wat jammer is want qua uiterlijk en skills zijn hun toch uitstekende characters..

Met Dragon age Inquisition heb ik een elf mage Heretic en elf archer die een romance met Solas hadden en een elf ridder als martelaar die wel voor de Chantry kiest maar Solas probeert te redden en er zijn wel menselijke en kunari characters maar op één of andere manier blijf ik maar met elven spelen in DA3 en hopelijk worden de elven in deel 4 in ere herstelt.

[Reactie gewijzigd door Tri Force op 23 juli 2021 21:30]

Zal vast net zoals hun laatste paar spellen (DA:I en ME:A) wel weer grote open world areas met steeds dezelfde saaie content zijn, zoals lage qualiteit side quests, puzzels die ze in elke map hergebruiken i.p.v. dat ze zo nu en dan met iets nieuws komen, fetch quests, etc.

Ik kan niet wachten /s
Na de grote flop van deel drie op de xbox 360, waar onwijs veel glitches en bugs zaten waardoor het praktisch onspeelbaar was, is heel de serie voor mij afgeschreven. Hij liep wel goed op de ps4/xbox one, maar helaas had ik de nieuwe gen consoles toen nog niet.

Eerste keer dat ik een game mocht retourneren nadat ik hem gespeeld had :P
Dat dacht ik ook na DA2 wat qua verhaal en omvang van wereld nogal tegenviel en DA3 bijna onspeelbaar was op XB360 maar na een een tijdje en goede reviews en zelfs een GOTY editie toch maar deel 3 gekocht en ik speel het nog steeds :)

Dragon age Inquisition GOTY is regelmatig in de aanbieding voor omstreeks de 10€ a 15€ als ik jouw was toch een gokje wagen want het is een goed spel en voor die prijs met alle dlc bijna diefstal.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee