Senior creative director van Dragon Age 4 verlaat BioWare

Matt Goldman, de senior creative director van de aankomende rpg Dragon Age 4, heeft BioWare verlaten. Dat meldt Kotaku op basis van een interne e-mail. Het is nog niet bekend wie de rol van Goldman overneemt.

BioWare-manager Gary McKay meldt in de e-mail dat Goldman en BioWare 'wederzijds zijn overeengekomen om elkaar te verlaten', schrijft schrijft Kotaku. Afgelopen dinsdag was zijn laatste dag bij de studio achter de Dragon Age- en Mass Effect-franchises. "We begrijpen dat het vertrek van Matt een impact heeft op jullie, en ook op de ontwikkeling van het spel", meldt McKay aan medewerkers van BioWare. "Wees gerust, onze toewijding aan een kwalitatief hoogwaardige Dragon Age-game is niet afgenomen en we zullen geen game uitbrengen die niet voldoet aan de standaarden van BioWare."

De ontwikkelaar heeft het vertrek inmiddels ook bevestigd tegenover The Verge. Er zijn de afgelopen tijd meer hooggeplaatste medewerkers vetrokken bij BioWare. In december 2020 verliet Dragon Age-producer Mark Darrah de studio, samen met general manager Casey Hudson. Die twee werkten beiden zo'n twintig jaar bij de Canadese studio, die onderdeel uitmaakt van EA. In maart vertrok ook Jonathan Warner, de director van Anthem. Dat gebeurde kort nadat de studio het werk aan die game stillegde.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

25-11-2021 • 10:17

38 Linkedin

Reacties (38)

38
37
10
3
0
26
Wijzig sortering
Eerst de general manager samen met de producer en nu creative director? Lastig om te geloven dat de kwaliteit van de series gewaarborgd kan blijven. Nu moet ik zeggen dat ik persoonlijk vind dat de kwaliteit al omlaag is gegaan sinds het meer een action rpg is geworden maar dat heeft meer te maken met design keuzes. ;) Hopelijk wordt het niet nog een fiasco als Andromeda of Anthem.

[Reactie gewijzigd door Waswat op 25 november 2021 10:40]

Het triple-A game geweld is zwaar aan het verliezen van de indie games. Talent moet de ruimte krijgen, creatieve expressie is een belangrijk onderdeel van gaming. De platgeslagen zooi van de grote publishers begint te vervelen en het verdienmodel eromheen laat consumenten afhaken. Of: het dient slechts een deel van de markt. De casual-mainstream markt. Maar er is ondertussen ook een sloot voorbeelden van kaskrakers die niet van de grote drie komen. Daar ligt dus net zo goed potentie.

Bovendien werkt de krapte op de arbeidsmarkt dit soort zaken ook in de hand. Mensen gaan lopen en over naar betere salarissen, of betere arbeidsomstandigheden. En ik denk dat de ruimte voor creatieve expressie daarin ook een groot onderdeel is. Daar kun je allerlei aannames aan hangen, ik denk dan bijvoorbeeld aan de alles verstikkende discussie over inclusiviteit in games, en de geforceerde ontwerpkeuzes die daarmee samenhangen.

Een ander element is cloud. In feite ben je als dev een abonnementje geworden voor de publisher. Bestaanszekerheid staat onder druk, doorontwikkeling wordt 'agile' gemaakt maar in de praktijk zien we te vaak dat het product bij release nog lang niet af is.

Bioware is allang uitgehold overigens, dat zag je vanaf Dragon Age 2 al.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 25 november 2021 11:34]

", ik denk dan bijvoorbeeld aan de alles verstikkende discussie over inclusiviteit in games, en de geforceerde ontwerpkeuzes die daarmee samenhangen."
Ik zie maar heel weinig effect deze zn. discussie behalve heel veel lawaai. Evt kun je een tradionele held als vrouw spelen en zijn same gender relaties mogelijk afh van het spel. Veel meer gebeurt er niet en dat is ook niet zo verstikkend. Het volgt de entertainment industrie als geheel.
Nou, je hebt gelijk dat je er in de games qua gameplay niet zo heel veel van terug ziet. De huidskleur en geslacht van karakters in games is veelzijdiger, evenals de sexuele oriëntatie. Allemaal dingen die de gameplay in principe niet beïnvloeden.

Echter ging het statement over de verstikkende discussie, en daar is toch wel degelijk sprake van. Kijk eens naar de ophef bij The Last of Us II. Qua gameplay en spanning in het verhaal maakt het allemaal niks uit, maar het feit dat er zoveel discussie ontstaat kan toch haast niet tijdens het ontwikkelproces ook een invloed gehad hebben.
Ben het wel met je eens dat de cosmetische effecten van inclusiviteit mij ook niet tegenstaan. Vind die variatie in hoe karakters er tegenwoordig uitzien best een vooruitgang. Echter denk wel ik dat dit op de werkvloer best een drukkende werking op creativiteit kan hebben als het de boventoon begint te voeren. In hoeverre dat gaande is, vind ik moeilijk te beoordelen. Maar als de kwaliteit van de AAA games van tegenwoordig een graadmeter is voor de sfeer binnen een ontwikkelteam, denk ik dat er sowieso iets gaande is binnen de grote gamebedrijven. Of dat nu de walgelijke fratboy praktijken binnen Blizzard en Ubisoft zijn of een overdreven nadruk op politiek correcte onderwerpen ( of een combinatie) laat ik even in het midden.
en Robbaman: ik heb het idee dat die discussie eerder gevoed wordt in fora met spelers die moe worden van de zoveelste uiting, en vooral tegen elkaar roepen en zich ingraven in loopgraven, dan van een werkelijke discussie gaande is op de werkvloer. Misschien hebben jullie meer inzicht in hoe dit er bij de gameindustry aan toegaat. De last of us II heb ik niet zo gevolgd.
De idote praktijken en het wanmanagement is bizar en een flink probleem denk ik. En dat zal de creatieve sfeer totaal niet ten goede komen. Wat dat betreft is er veel rot in de entertainment industry.
Een indie studio die ietsjes meer mensen aanneemt na een succes neemt nog steeds bijna niemand aan tov AAA. Indie is meer een grote loterij dan een grote werkgever.
Veel indie studios worden opgezet en geleid door oud-senior AAA devs. Er is een soort gaming-MKB aan het ontstaan.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 26 november 2021 14:21]

Ja. Alleen als we het over AAA kaskrakers hebben en Indie kaskrakers dan praten we nog steeds over miljarden inkomsten VS miljoenen inkomsten. Klein verschilletje. Je kunt ook niet stellen dat developers die getrained zijn om AAA geweld op te leveren maar even over kunnen schakelen op het maken van indie games. Het is een hele andere discipline en denkwijze.

Daarnaast had diezelfde indie markt niet tot stand gekomen als AAA gaming niet platgeslagen en log was geworden en zo blijft... Ik zie het als een noodzakelijk kwaad dat er een hele markt van games is waar men meer uitgeeft aan graphics en dopamine verslaving dan gameplay en originaliteit. Hoe gaan ze anders nog consoles marketen vandaag de dag bijvoorbeeld... Niet met Untitled Goose Game of Haunted Chocolatier hoor. Zelfs met Elden Ring niet blijkbaar, "te lelijk".
Krapte op de arbeidsmarkt in de game industrie? :+
Uberhaupt in IT personeel. Of je nu ontwikkelt binnen of buiten gaming maakt denk ik niet zoveel uit.
Wij zijn een middelgrote studio en ontvangen meerdere sollicitaties per week. Denk dat een bedrijf als Bioware er misschien wel honderd ontvangt.
I stand corrected!
we zullen geen game uitbrengen die niet voldoet aan de standaarden van BioWare
Dat statement was voor die 2 spellen een stuk meer waard inderdaad
Zeg dat. Bioware was vroeger mijn favoriete developer maar sinds het moment dat EA het over heeft genomen gaat het helaas van kwaad naar erger.

Bij Andromeda heb ik het afgeleerd om te pre-orderen en vanaf nu koop ik ze alleen nog maar uit de budget bak.
Dathad ik bij DAI al door, durude zeker een half jaar voor het spel speelbaar was.
Eens, maar voor mij was het meer dat ik de gameplay verschrikkelijk vond van DA:I spel. Een jaar over gedaan om uit te spelen.

Bij Andromeda kwam er ook nog eens bij dat ik het hele verhaal totaal ongeïnspireerd vond (uiteraard is dit een persoonlijke mening). Ik denk dat het vertrek van Drew Karpyshyn ook een flink verlies is geweest voor Bioware.
Bioware is een naampje, producten/spellen worden gemaakt door mensen, welke weer worden gestuurd door de eisen en limitaties die worden gesteld door de eigenaren.

De Bioware die bestond toen Baldur's Gate en Neverwinter Nights werden gemaakt, is niet dezelfde die Mass Effect 1 en Dragon Age 1 hebben gemaakt. Zelfs al bij ME2 zag je behoorlijke changes en bij DA2 nog veel grotere. Tegen de tijd van ME3 en DA:I was het alweer een heel ander bedrijf.

Zelfs als je dezelfde mensen zou houden, mensen blijven ook niet hetzelfde, zeker als daar 20 jaar tussen zit...
Volgens mij staat er toch juist dat deze creatieve mensen al 20 jaar bij het bedrijf werkten toch?
Ja, maar in het geval van Matthew Goldman was hij echt niet altijd de creative director, ten tijde van DA2 was hij een artist of een art director (tegenstrijdige bronnen). 20 jaar geleden was hij gewoon een deel van het art team...

Er was trouwens helemaal niets mis met de art van Anthem of de MEA, alleen technische implementaties en gameplay issues, dat zijn heel andere teams imho.
Dit is zo waar.
Mensen maken in dat opzicht ook de studio. En sommigen waren op moment bijna een keurmerk.
Bioware had dit en uiteraard ook Blizzard.

Maar al ver voor de huidige ellende van Blizzard zag je al wat scheurtjes ontstaan in het onaantastbare merk. Starcraft 2 is en blijft in meesterwerk in bijna alle opzichten. Maar het grote epische verhaal waren veel karakters centraal stonden werd in deel 2 bijna een domme love story.
Diablo 3 is kritische best goed ontvangen, maar ligt bij fans erg gevoelig. Veel vanwege gameplay mechanics en artstyle, maar ook het verhaal was zo frkn crap. Daar speel je Diablo niet perse voor, maar in deel 1 en 2 was dit best tof gedaan en droeg bij aan die karakterisieke ambiance.

Squaresoft bracht op SNES en PS1 de ene na de andere klassieker uit. Rond die PS3/X360 waren zij enorm zoekende.
FF14 en FF7 Remake geven weer hoop. FF7R zonder twijfel mijn GOTY dat jaar. Maar een vrij specifiek scene/slot in Shinra building maakte me enorm zenuwachtig voor deel 2. Omdat de ambiance zo immens afwijkt van het origineel... Veel minder donker en eigenlijk gewoon dom. Die teleurstelling maakt me bijna sceptisch voor deel 2. En voormalig director Kitase is ook bij dit project weer betrokken.

Dus ja.. studios en mensen zijn geen garantie.
Bij 343 verlieten ook veel mensen de studio tijdje terug en las je beetje het zelfde dat men weinig hoop had voor halo, en nu word de mp als beste van de 3 grote shooters gezien en previews van sp zijn ook positief overal. Kan dus alle kanten op gaan het is afwachten wat bioware gaat doen. Maar mijn hoop is na andromeda en anthem ook laag helaas.
De multiplayer gaat weer terug naar zijn unieke roots, en dat wordt beloond.
Geen COD gevoel meer. Maar meer het vertrouwde gevoel van Halo 3.

Er zijn genoeg vernieuwingen toegevoegd, maar ze storen niet.
Ja en ze gaan xp systeem na launch en even break voor team ook veranderen wat fans willen dus 343 luister wel naar community
Dragon Age is altijd al hit-and-miss geweest. DA:I was velen malen beter dan DA2, welke op vele vlakken geflopt was. Om nou te zeggen dat de kwaliteit van de *series* gewaarborgd zou moeten blijven, zou ik liever niet willen zeggen. Ik zou in dit geval gewoon afwachten en zien.
Ik vond DA2 anders prima vermakelijk. Geen instant classic ofzo, maar wat mij betreft een solide game.
Ik heb DA2 met plezier meerder malen gespeeld omdat er gewoon een goed verhaal in zit. Ik heb niet gestoord aan de hergebruikte assets. Ik meen oprecht dat deel 2 zwaar underrated is.

DAI, heb ik een keer uitgespeeld. De tweede keer kwam ik er gewoon niet meer door heen, zo afschuwelijk vind al die busywork quests en de combat. Lege gebeden met fetch quests en mmo invloeden;
Ik vond DA:I persoonlijk de slechtste tot nu toe, en DA2 was weer een stuk zwakker dan deel 1. Bij DA:I voegde de open world amper wat toe en was vooral erg leeg met in elke map zo'n beetje dezelfde gerecycelde puzzels, de side quests waren grotendeels erg saai en vaak niet meer dan wat busywork, fetch quests, etc. Combat was ook niet echt bijzonder. Het was echt goed te merken aan de kwaliteit van de wereld dat het spel veel te snel gereleased is (zoals achteraf ook het geval bleek te zijn).
De kwaliteit van de series werd al niet gewaarborgd, dus dat ze dat voor de komende spellen ook niet zullen doen zou niet onverwacht zijn, zie copy pasta in DA 2, of de open world in DA:I (erg leeg, vooral gevuld met fetch quests en busy work en een paar gerecycelde puzzels), of Andromeda en Anthem. Bij DA 2 moest het in 14-16 maanden ontwikkelt worden, dus moesten ze wel veel content recyclen en veel crunchen om het te kunnen halen. Bij DA:I kregen ze 18 maanden, wat aan de kwaliteit van de open world ook goed te merken is. De remaster van ME had in de latere spellen ook nog zijn issues, alleen de eerste van die 3 spellen werkte bij mij goed toen het uit kwam, de rest kon ik initieel niet eens spelen door UI issues.

Op kwaliteit gebied gaat het al heel lang fout bij Bioware. Ben benieuwd of het ooit nog eens echt goed zal gaan daar.

[Reactie gewijzigd door Corodix op 25 november 2021 13:20]

De geforceerde overstap naar Frostbite engine heeft ook niet geholpen, maar naar het schijnt gebruik Mass Effect 4 weer Unreal Engine.
Dit is zeker een angstaanjagend verhaal. Een grote naam die verantwoordelijk was voor veel goeds in een studio die tegenwoordig toch wel problematisch is. Maar het moet herhaald worden dat Matthew Goldman eerder nog vrolijk zat te teasen over Dragon Age 4. Dit is ogenschijnlijk in één week tijd gebeurd. We weten niet waarom dit is, maar het klinkt als een zeer accuut voorval. Het zou heel goed kunnen dat er in zijn persoonlijke omgeving een noodgeval heeft voorgedaan waardoor hij accuut niet meer kan werken. Vooralsnog zien we geen indicatie dat hij ergens anders aan de bak gaat, dus de reden kan echt van alles zijn.
Deze gast is 4 maanden geleden begonnen. Klinkt niet als goed nieuws voor Bioware
Of juist wel, waarom aanmodderen met elkaar als het niet loopt? Dat gebeurt ook in bedrijven en uiteindelijk is er niemand bij gebaat. Dus misschien heeft BioWare of die man zelf wel de keuze gemaakt omdat verwachtingen niet overeenkwamen. Dat is speculeren voor ons allemaal.
Matthew Goldman werkt al sinds 1998 bij Bioware, met een uitstapje naar Ensemble Studio van Microsoft voor 3 jaar.

https://www.linkedin.com/in/matthew-goldman-80b3a01/
Die stem is van Varric toch :D (Brian Bloom)? Moet zeggen dat ik het einde van Inquisition wel gehaald heb - maar dat het helaas niet kon ontkomen aan een hoog niveau grindquests zeker als de game vorderde (ga nou weg met je shards, reee 8)7 ).

Desalnietteplus, meneer Solas verdient nog wel een tik op zijn oog, dus vooruit.
Hudson heeft op eigen houtje het einde van ME3 geschreven en doorgedrukt. En we weten allemaal wat er van Anthem is geworden.

Als deze persoon uit hetzelfde hout komt kan ik er niet rouwig om zijn.
we zullen geen game uitbrengen die niet voldoet aan de standaarden van BioWare
Gezien Dragon Age Inquisition, Mass Effect Andromeda en Anthem zegt dit niet al te veel, behalve dat het niet slechter zal zijn dan die 3?

Deel 4 zal dan vast een prachtig spel worden, met een release datum in de richting van: net voor een Black Friday, of net voor de feestdagen in december, of net voor het einde van een fiscaal jaar van EA. (lees, alle 3 zijn gezien de geschiedenis van EA releases een gigantische red flag. Dus als het zo'n release date krijgt, bereid je dan maar vast voor op het ergste en pre-order het absoluut niet!)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee