Arduino brengt Uno Mini-bordje uit met USB-C-poort

Het Italiaanse Arduino heeft een Uno Mini uitgebracht, een kleine versie van zijn Uno-bordje. Het gaat om een Limited Edition die onder meer de traditionele USB-B-poort verruilt voor een modernere USB-C-aansluiting.

Arduino Uno Limited Edition, november 2021
Arduino Uno Limited Edition

De specs komen vrijwel overeen met die van de Uno Rev3, maar hij is een stuk kleiner. Waar de Uno Rev3 68,6x53,4mm groot is, gaat het bij de Mini Limited Edition om een bordje van 34,2x26,7mm. De Mini is dus 913 vierkante millimeter groot, waar de Rev3 3663 vierkante millimeter is. Arduino claimt daarom dat de Mini een kwart van het formaat is van de Rev3.

De kleur wijkt ook af, want hij maakt gebruik van een zwart en goud printplaatje. Het bordje heeft een ATmega328P-microcontroller op 16MHz, met 32KB aan flashgeheugen en 2KB aan sram. De aansluitingen zijn dezelfde als op de reguliere Uno.

Het Italiaanse bedrijf maakt de versie naar eigen zeggen vooral voor verzamelaars, om te vieren dat er tien miljoen exemplaren van zijn Uno-singleboardcomputer over de toonbank zijn gegaan. Het jubileumbordje gaat 40 euro kosten.

Arduino Uno Limited Edition, november 2021

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

25-11-2021 • 10:19

58

Reacties (58)

58
58
54
0
0
4
Wijzig sortering
Voor verzamelaars misschien, maar voor kleine toepassingen zijn er betere oplossingen voor minder dan 5 euro.
Welke dan? Ik ben met een projectje bezig waar de Uno te groot voor is, hoewel ik nog niet zover ben zouden wat alternatieven fijn zijn.
Raspberry Pi PICO, een stuk kleiner dan de Uno, kost nog geen 5 euro, wel nog relatief nieuw, maar de community komt al aardig goed op gang.
Inderdaad een mooie.

Moet wel gezegd worden dat hij iets langer is dan de uno-mini. (51mm vs 34,2mm). Hij is wel smaller (21mm vs 26,7mm)

De specs lijken mij ook wel veel veel beter?

- 133 MHz vs 16MHz
- 2MB on-board QSPI Flash vs 32KB aan flashgeheugen
- 264KB on-chip SRAM vs 2KB aan sram.
- $4 vs 40 euro
De specs lijken mij ook wel veel veel beter?
Dat klopt, veel beter zelfs.
Maar dat komt natuurlijk ook omdat de Uno uit 2010 komt (de Mega328 uit 2007 afaik), en dit Raspberry product in 2020 is ontwikkeld. Dus daar zit wel ruim 10 jaar vooruitgang tussen.
Ik heb overigens ergens al mod's gezien waar ze nog een 1.5cm van de PCB kunnen afzagen, dus als het moet kan de pico nog iets kleiner ;)
Met wifi erbij zou hij echt killer zijn (vooral door support voor Micropython, wat mij betreft)
Ideaal alternatief voor de Uno. Dual Core ARM, met gebruik van de core voor de Arduino-Pico gewoon te programmeren via de Arduino IDE. Veel Arduino libraries werken ook prima met de Pico en steeds meer libraries worden aangepast om te kunnen werken met de Pico vanuit de IDE. Mooiste feature vind ik dat je de twee cores onafhankelijk van elkaar kunt laten werken (setup/loop en setup1/loop1 voor tweede core).

En de USB is te programmeren als HID zoals muis/keyboard, MIDI interface etc. Zoals ook op de Arduino Leonardo (ATmega 32U4).
Arduino/Geekreit Nano, of als je iets krachtigers wilt een ESP8266 in de vorm van een NodeMCU bordje (beide bij Chinese webshops)

https://www.banggood.com/...N&ID=6300464&rmmds=search

https://www.banggood.com/...CN&ID=522225&rmmds=search
ESP32 zou ik aanraden boven de ESP8266. Helemaal als je meerdere analoge inputs wilt gebruiken icm wifi.
De analoge input van de ESP32 is overigens behoorlijk brak. Het geeft wel een beetje een indicatie. Ik heb wel eens een analyse gedraaid in de hoop dat ik het in software kon corrigeren, maar het was helemaal niets. De gemeten waarde sprong direct omhoog bij een kleine verhoging vanaf 0V, was dan eventjes lineair, om vervolgens heel erg af te vlakken (dus bij hogere voktage is een groot verschil in voltage een klein verschil in gemeten waarde, als ik me mijn analyse goed herinner).

Haalt niet weg dat de ESP32 een leuk bordje is. Je hebt op de gewone versie een low power RISC V coprocessor, je hebt een dual core op 240MHz, Bluetooth en WiFi, en nog van alles. En je hebt ook allerlei varianten die weer hun eigen use cases hebben. Alleen de DAC is niet super gedetailleerd en de ADC is gewoon brak. Als je een nauwkeurige analoge waarde wil zal je extra chips moeten toevoegen. Die zijn gelukkig niet zo duur.
Bedoel je hetgene dat op volgende grafiek zichtbaar is?

https://i0.wp.com/randomn.../ADC-non-linear-ESP32.png

Als je wil meten moet je eigenlijk gewoon binnen de 0.2-3V range blijven als dat mogelijk is. Verder volkomen gelijk dat het vervelend is en zelfs binnen de 0.2-3V range is het niet super nauwkeurig want exact lineair verloopt het ook niet.

[Reactie gewijzigd door GoldenBE op 30 juli 2024 16:11]

Wel zoiets ja, alleen mijn metingen gaven een veel slechter beeld dan dit. Wellicht dat mijn bordje slechter was. Wel had ik inderdaad een range waarin het lineair was, dus daarbinnen lukt het nog een klein beetje.
Niet als je weinig stroom wilt verbruiken. 8266 is toch zuiniger als je de rest niet nodig hebt.
Onderschat niet de coprocessor op de ESP32. Je kan de CPU zelf uitzetten, of af en toe aan als je wat meer nodig hebt, en verder heel veel op de RISC-V chip doen.
ESP32 is een geweldig ding!
Ben er zelf ook een paar projectjes mee aan het doen en qua size is het hetzelfde als dit bordje.
Ik heb een button box gemaakt van zo'n module. werkt echt mooi _/-\o_
Je zou kunnen kijken naar QtPy bijv. of Seeedstudio Xiao. Ligt ook aan hoeveelheid IO die je nodig hebt. Teensy bordjes zijn ook wel aanrader hoewel de Pi 2040 natuurlijk ook flink aan de weg aan het timmeren is.
Van Arduino zelf heb je bijvoorbeeld de nano. Deze heeft dezelfde Atmega328 MCU die de Uno ook heeft maar dan een stuk kleiner.
https://www.olimex.com/Pr...-ASM/open-source-hardware

[Reactie gewijzigd door Ro-K6 op 30 juli 2024 16:11]

Als je een klein beetje om kan gaan met een soldeerbout kun je de ATmega328PU uit de arduino uno verwisselen, en na het programmeren en testen gebruiken als standalone chip met minimale externe componenten.

Zoals andere al zeiden is een ESP32, d1 mini of een ESP01 ook lekker klein, veel krachtiger dan een arduino ATmega328PU, en heeft wifi onboard! (wel is het voltage wat gebruikt wat gebruikt wordt lager)
Ik koop zelf altijd voor €5 Nano-klonen waar je de headers zelf van moet solderen, en laat de ICSP headers er dan vanaf om nog nét een klein beetje hoogtewinst te halen. Werkt prima.
De Uno is sowieso niet zo'n heel logische keuze meer in het huidige microcontroller landschap. Ik kan maar 2 redenen verzinnen om een "Genuino" Uno te willen gebruiken: je hebt hem nodig voor je opleiding (gaat specifiek in op de ATMEGA 328P) of je wilt hem gebruiken als programmer voor ATMEGA328P DIP chips, die je dan steeds een nieuwe op het bord kunt prikken zonder een AVR programmer nodig te hebben.

Als je dezelfde pin layout nodig hebt, maar geen van de twee bovenstaande opties, is de Leonardo een betere optie omdat die native USB ondersteund en dus als USB device (muis/toetsenbord/whatever) kan fungeren. Ben je niet gebonden aan de pin layout, dan zou ik voor de Pro Micro gaan (de Pro Mini en de Nano hebben m.i. geen bestaansrecht), omdat die dezelfde ATMEGA 32U4 heeft als de Leonardo en dus hetzelfde voordeel. Wil je juist meer pinnen dan kun je naar de Mega kijken.

Buiten Arduino zijn er nog Legio 32-bit microcontroller bordjes die zuiniger, sneller en goedkoper zijn, zoals de STM32 "Blue Pill", Raspberry Pi Pico, of ESP32 als je WiFi of Bluetooth nodig hebt. Worden allemaal ondersteund door de Arduino IDE en zijn allemaal een slag kleiner dan de Uno. Uit de stal van Arduino zelf heb je voor 32-bit nog de M0 (32-bit Uno) en de Due (32-bit Mega), maar die zijn weer wat duurder.

[Reactie gewijzigd door Neophyte808 op 30 juli 2024 16:11]

Raspberry Pi Pico is ook een tof ding. Krachtig en veel documentatie.
ESP01 gebruik ik veel, en wanneer meer i/o's nodig zijn kun je een ESP8266 of ESP32 pakken. super klein maar krachtig, en je hebt gelijk bluetooth en wifi.
bij de ESP01 soldeer ik er altijd wel een grotere 8MB opslag chip op, dat is wel zo fijn met OTA over the air updates. gewoon via wifi nieuwe firmware laden, heerlijk!
Klopt. Ik begrijp dat Arduino een organisatie is (en heb overigens ook een legit Arduino Uno liggen) maar heb de kostprijs nooit begrepen. Een simpele microcontroller kost geen drol, of je ze nu uit China via AliExpress haalt of via een andere weg.
Arduino is natuurlijk veel meer dan alleen de hardware. Door de software hebben ze microcontrollers toegankelijk gemaakt voor een grote educatieve en hobbydoelgroep! Dat kost ook geld om te ontwikkelen.

Dat vervolgens China alternatieven zoals Espressif daarop mee liften is natuurlijk wel ironisch.

[Reactie gewijzigd door WeeJeWel op 30 juli 2024 16:11]

Je doet hier Espressif wel een beetje te kort want die gaan duidelijk verder waar Arduino ophoudt.
ESP32 kan Arduino code draaien, deze laag is door Espressif gemaakt om ook de hobbyisten toegang te geven tot hun platform.

Denk dat het merendeel van de commerciële producten met een ESP32 erin gebruik maakt van het Espressif IoT Development Framework. Als je de beste performance / power usage ratio wilt halen, red je dat niet met het vrij generieke Arduino framework, maar zul je meer "native" software moeten gebruiken.

Arduino is het meest populaire cross-platform framework voor embedded systemen, dus de keuze wanneer een fabrikant naast hun eigen platform ook een generiek platform wil aanbieden. Ik ken geen grote spelers naast Arduino zelf die het Arduino Framework als enige optie aanbieden.
Ik moet zelf ook eens IDF leren. Zeker omdat ik nu professioneel met de ESP32 werk. Voor nu maakt het niet uit, we gebruiken toch Arduino IDE code in mijn huidige project (ook omdat studenten dan snel aan de slag kunnen). Maar er kan best eens een keer zijn dat ik liever IDF zou gebruiken.
Vergeet niet dat het Arduino een open-source platform is, China mag dus prima kopieën maken en afgeleiden maken. Ik vermoed dat deel van de hogere kosten daar vandaan komen, en op die manier hebben mensen de keuze: steun ik Arduino door iets meer te betalen of kijk ik enkel naar mijn eigen portemonnee. 2 á 3 tientjes voor een originele Arduino uno R3 blijft natuurlijk niet echt duur.

Leuk om te horen dat er al 10.000.000!!! Arduino bordjes verkocht zijn!
Edit, incorrect.

[Reactie gewijzigd door Accretion op 30 juli 2024 16:11]

China mag wel degelijk kopieën maken omdat het open source is.

Zie https://opensource.org/osd
Klopt, is wat kort door de bocht geformuleerd, als ik me niet vergis was dat echter wel de insteek van Arduino (iedereen mag het namaken)
Dat heeft ooit ongetwijfeld geld gekost, maar in de laatste x jaar heb ik daar geen enkele wijziging aan zien gebeuren.
ESP32 ed zijn voor kleine toepassing net zo geschikt en inderdaad goedkoper. Met wifi aan boord en goede tooling (ESPhome) heel makkelijk in te zetten om snel slimme apparaten te bouwen.
Lolin D32 Pro heeft daar mijn voorkeur. alhoewel de D1 kleiner is.

[Reactie gewijzigd door kwakzalver op 30 juli 2024 16:11]

https://www.tinytronics.n...ni32-v1.3-esp32-4mb-flash

Deze is nog kleiner en heeft ook bluetooth aan boord. Ben hier recent op over gestapt, ongelofelijk wat er mogelijk is met 9 euro tegenwoordig.
Die heb ik ook liggen (v1.5), maar daar moet (of moest) je, dacht ik, de LED verwijderen om in deep-sleep op zo'n 80uA te komen. Support in platformio/esphome is voor deze wel beter, dan voor de firebeetle2, die is gewoon nog te nieuw.

[Reactie gewijzigd door MDKlapwijk op 30 juli 2024 16:11]

D1 is dus prima indien alleen WiFi benodigd is.
Mooi dat ze van de lompe B-poort afstappen. :)
De kleinere maat is zeer welkom, maar wel jammer dat alle huidige hat's niet meer passen.
De kleinere maat is zeer welkom, maar wel jammer dat alle huidige hat's niet meer passen.
Misschien een breakout/verloop-hat maken die je op de mini kan zetten en daarom weer de reguliere hats's voor de uno/leonardo gebruiken.

Dan ontbreekt het nut natuurlijk wel een beetje van de kleine afmeting maargoed daar ontkom je niet aan met de normale/oude hat's.
Niet mee eens. USB B is naar mijn idee de meest betrouwbare USB connector, in tegenstelling tot (veel) USB C connectors die veel fragieler zijn en minder goed contact maken.
Zal dit limited edition zijn omdat ze niet genoeg chips kunnen krijgen om dit product langdurig te produceren?
Blijkbaar treft het de Atmega328 ook idd, levertijden tot begin 2023, maar de SAMD's zijn nog veel lastiger te krijgen.
Hmmm ja, die pinnen zijn zo weer lekker compatible met niks. Veel development bordjes zorgen ervoor dat ze 'arduino' headers hebben zodat alle shields voor arduino er ook op passen. Dat gaat nu dus niet.
Een veelgebruikt kleiner format is de 'feather', maar dat is ook weer anders.

Maar de kleuren van het nieuwe bordje zijn wel erg mooi!
Arduino is zeker goed geweest voor het embedded ecosysteem want het heeft de barrier of entry enorm verlaagd door te werken aan de juiste tooling (al miste de originele arduino IDE wel super veel features).
Dit bordje is echt puur voor verzamelaars, alles op schaal is natuurlijk totaal niet handig, maar ziet er wel grappig uit. De headers op dit bordje hebben nu een hele gekke pitch (1.27mm?), waar je niet makkelijk random dingen op aan kunt sluiten, wat totaal tegen het doel van Arduino in gaat.

Als je in een kleinere formfactor een Arduino achtig bordje wilt aanbieden, kies je nooit voor de zelfde verhoudingen als het origineel.
Zo dan 40 euro voor een mini-bordje..

Ik kan een WEMOS D1 kopen voor 5 euro. En dan is dat nog met een ESP ook, dus mooi met WiFi. Tuurlijk, wat minder flash e.d. Maar dit Arduino-bordje gaat geen hoge ogen gooien denk ik Maar dat zal voor de verzamelaar ook niet echt uitmaken ook.
Wemos heeft ook de S2. Is een ESP32 maar ook met USB C en wat meer ingangen :)
Ik dacht leuk gelijk doen. Tot ik de prijs zag. 40 euro !
Arduino zal denken, we blazen de Atmega328 maar weer nieuw leven in, want de levertijden van de SAMD's lopen inmiddels op tot eind 2023. Leuk bordje verder.
Mooi dat ze die castellated gaten hebben toegevoegd zodat je 'm op een eigen pcb kan solderen. Maar veel te duur inderdaad, hopen dat china dit design overneemt :D
arduino is hier veel te laat mee, er zijn al genoeg clone bordjes die USB C gebruiken.
Die 40 euro is ex BTW en verzend kosten, als je dat erbij optelt ben je 59 euro armer.
Bijna 60 euro voor Arduino vind ik wel eg duur, maar ja het is een Limited Edition.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.