VanMoof krijgt nieuwe investering na zorgen over voortbestaan van het bedrijf

De Nederlandse e-bikefabrikant VanMoof heeft een nieuwe kapitaalinjectie gekregen van zijn aandeelhouders. Dat was volgens het bedrijf geen overbodige luxe: zonder deze investering was het bedrijf na twee maanden in de problemen gekomen.

Een woordvoerder van VanMoof heeft na vragen van Het Financieele Dagblad laten weten dat het bedrijf een beroep heeft moeten doen op zijn aandeelhouders, al wil de woordvoerder niet zeggen hoeveel geld de investeerders hebben ingelegd en of het om eigen vermogen gaat of dat ze leningen hebben verstrekt. De krant schrijft dat in het voorlopige jaarverslag over 2021 staat dat het bedrijf gesprekken heeft gevoerd met investeerders en leveranciers om tussen de 10 en 40 miljoen euro te storten.

Het FD schrijft dat VanMoof in het voorlopige jaarverslag over 2021 en het bijbehorende directieverslag dat de situatie tot 29 december vorig jaar beschrijft, erkent dat er nieuw geld nodig is, omdat er anders twijfel zou kunnen ontstaan 'over het vermogen van het bedrijf om zijn activiteiten na het eerste kwartaal van 2023 voort te zetten'. De jaarrekening is voorlopig en dus nog niet ondertekend, omdat de accountant dat weigerde wegens 'materiële onzekerheid' over de zoektocht naar nieuwe investeringen. Verder schrijft de krant dat uit het jaarverslag naar voren komt dat VanMoof heel goed op de uitgaven moet letten. Het bedrijf heeft leveranciers gevraagd of het facturen later mag voldoen om genoeg geld in kas te hebben totdat de nieuwe kapitaalinjectie is verwezenlijkt.

Alleen de zittende investeerders blijken nu daadwerkelijk geld in VanMoof te hebben gestoken. Het gaat onder meer om de in Londen gevestigde durfinvesteerder Balderton Capital en de Chinese investeringsmaatschappij Hillhouse Investment. Het laatstgenoemde bedrijf nam in 2021 de Philips-divisie voor huishoudelijke apparaten over. Zowel Balderton als Hillhouse waren in september 2021 al onderdeel van een investeringsronde waarbij VanMoof in totaal 128 miljoen dollar ophaalde. Een jaar daarvoor stak Balderton ook al geld in de fietsfabrikant.

Het bedrijf heeft in de afgelopen jaren snel uitgebreid. Zo werden er winkels in allerlei Europese steden, in Tokio en in New York geopend. Daardoor steeg de omzet flink, maar de snelle groei ging ook gepaard met flinke verliezen. Vorig jaar was er een verlies van 78 miljoen euro en dat was in 2021 ook het geval. Volgens het FD betekent dit dat VanMoof in rap tempo door de ongeveer 200 miljoen euro heen raakt die het bedrijf in de afgelopen jaren bij investeerders ophaalde.

Een andere reden voor de huidige financiële situatie die genoemd wordt, zijn de problemen met de fietsen, zoals relatief veel mankementen en lange wachttijden voor reparaties. Daardoor moest de fabrikant in 2021 al 8 miljoen euro opzijleggen. Een reden voor de lange wachttijden voor reparaties is dat klanten niet naar een reguliere fietsenmaker kunnen; VanMoof gebruikt alleen eigen onderdelen.

VanMoof is in 2009 opgericht door de broers Carlier, al is de operationele leiding van het bedrijf sinds vorig jaar in handen van de Gillian Tans, de voormalig ceo van Booking.com. De fabrikant is bekend van minimalistische, relatief dure e-bikesmodellen, zoals de S5 en de A5 die een jaar geleden werden geïntroduceerd. Deze hadden toen een adviesprijs van net geen 2500 euro.

VanMoof S5 en A5
VanMoof S5 en A5

Door Joris Jansen

Redacteur

23-01-2023 • 08:09

300

Reacties (300)

300
300
187
12
0
75
Wijzig sortering
Vanmoof gaat in mijn ogen letterlijk ten onder aan haar succes. Ik fiets al heel wat jaren Vanmoof en was ooit een groot fan. De Vanmoof no 5 was mijn eerste, en in mijn ogen de beste fiets die ze ooit gemaakt hebben. Met het slot dat verdween in het frame en zijn unieke design trok ik altijd veel bekijks en daarover kreeg ik menig compliment. Remmen, versnellingen en andere basis-onderdelen waren in die tijd nog van de grote leveranciers en van goede kwaliteit.

Vier Vanmoof's later fiets ik op de S3 en heb ik op de verschillende modellen de kwaliteit van gebruikte onderdelen achteruit zien hollen. Remmen, versnellingen, verlichting: alles voelt slechter en slechter aan en gaat hoe dan ook kapot. Ik ben geen voorzichtige gebruiker, een fiets is een gebruiksvoorwerp maar ik spring er ook zeker niet lomp mee om.

Het meest kwalijke van dit alles is dat ik met elke nieuwe fiets ook de kwaliteit van de klantenservice achteruit heb zien hollen. Toegeven: ik heb nog nooit een euro betaald voor de reparaties. Uiteindelijk wordt alles netjes vergoed als het binnen een jaar of twee jaar stuk gaat. Echter; de service is langzaam (je kunt een week wachten op een reactie) en kan nu zelfs alleen nog maar bij specifieke fietsenmakers over een week of drie. In het begin kon ik Vanmoof nog bellen en hoefde ik maar een bonnetje van een fietsenmaker om de hoek te scannen en mailen en had ik de reparatie binnen een dag weer op mijn rekening staan. Nu moet ik via de app (bellen kan niet meer) een afspraak maken bij een geautoriseerde dealer. In mijn geval blijkt dat een superonvriendelijke fietsenmaker voor wie de Vanmoof-handel een noodzakelijke bijverdienste lijkt. Geheel met tegenzin, als ik 'm op kom halen steevast "dat is geen fiets, dat is een Vanmoof". Het ergste is: ik moet 'm gelijk gaan geven.

Dit is mijn laatste Vanmoof. Jammer, het design is nog steeds prachtig. Uit pure ellende rij ik tegenwoordig met de fiets achterop naar A'dam (1,5 u) om 'm daar te laten repareren. Vaak nog met commentaar van de shop als ik een dag te vroeg kom omdat ik dan in de buurt ben. Na ophalen kan ik weer even toe maar je weet dat er over een paar maanden weer iets stuk is.

Misschien moet ik de S3 maar te koop zetten nu Vanmoof nog in leven is. Zonder onderdelen en zonder specifiek Vanmoof gereedschap kunnen fietsenmakers 'm simpelweg niet onderhouden. Onderhoud dat hard nodig is om 'm in leven te houden. Om nog maar te zwijgen over de koppeling met de app die je simpelweg nodig hebt om 'm van 't slot te halen of instellingen aan te passen. Ik vrees dat dat niet of slecht gaat werken op het moment dat hun servertjes uit de lucht gaan.
Ik fiets al heel wat jaren Vanmoof en was ooit een groot fan. De Vanmoof no 5 was mijn eerste, en in mijn ogen de beste fiets die ze ooit gemaakt hebben. Met het slot dat verdween in het frame en zijn unieke design trok ik altijd veel bekijks en daarover kreeg ik menig compliment. Remmen, versnellingen en andere basis-onderdelen waren in die tijd nog van de grote leveranciers en van goede kwaliteit.

Vier Vanmoof's later fiets ik op de S3 en heb ik op de verschillende modellen de kwaliteit van gebruikte onderdelen achteruit zien hollen.
Als je sinds de oprichting in 2009 vijf Vanmoof's versleten hebt dan kan je toch niet echt zeggen dat het goede fietsen zijn?
Vier. En je hoort me nergens zeggen dat ik de oude versleten heb. Sterker nog: spijt dat ik ze heb weggedaan. ;)
Waarom koop je niet een 2e hands no 5?
Of zijn die slecht te krijgen?
Koop er 2 dan heb je altijd wel 1 die werkt. ;)

Lijkt me dat iets wat goed is gebouwd jaren mee moet kunnen gaan.
Mijn drie meestgebruikte fietsen (samen doorgaans toch goed voor 10.000 km per jaar) zijn stuk voor stuk ouder dan het bedrijf vanMoof. De oudste is zelfs tweemaal zo oud...

Drie verschillende fabrikanten, en ze geven allemaal geen krimp (buiten vervanging van de slijtageonderdelen uiteraard, maar dat kan ik zelf.)

Op durzaamheid is er dus nog wel een wereld te winnen voor vanMoof (/rijders).
Jeetje, ik heb met je te doen en dat voor slechts €2498,- 8)7

[Reactie gewijzigd door KL643 op 22 juli 2024 23:57]

Ik heb 'm met korting gekocht en betaalde - uit m'n hoofd - ongeveer 1.800 euro. Destijds een scherpe prijs voor een elektrische fiets met zo'n design en echt toffe features. Het instellen van het geluid van de bel (hate it or like it) is echt grappig, het 'schopslot' waarmee je 'm binnen een tel op slot zet en de powerbank voor extra range zijn wel uniek. Uiteraard: met de kennis van nu had ik 'm niet gekocht, dat mag duidelijk zijn.
Mag je dat belgeluid eigenlijk wel aanpassen? Want bij motorvoertuigen mag je de toeter niet aanpassen (en volgens mij bij treinen de tyfoon ook niet).
Wat vreemd dat ze bij fietsen minder moeilijk doen.
Nee niet vreemd, er bestaat niet zoiets als een typegoedkeuring voor fietsen. Gelukkig maar..
Nou ja, bij motorvoertuigen en treinen willen ze dat iedereen het geluid kan herkennen door overal hetzelfde geluid te hanteren, en op een bepaald aantal dB. Maar bij een fiets vinden ze dat kennelijk allemaal niet belangrijk…
Zal wel een ding zijn bij e-bikes. Gewone fietsbellen klinken allemaal hetzelfde.. ze doen of ting ting, of tring tring. Zelf nooit een e-bike gehad, ik wist niet eens dat je het belgeluid kan aanpassen. Wat een onnodige en overbodige feature.
Wat vreemd dat je denkt dat dat vreemd is?

Een kind mag fietsen, maar om auto te rijden en al helemaal voordat je een trein mag besturen moet er toch echt wat training plaatsvinden.

Jezus. Mensen zoals jij is wat er mis is met dit land.
Huh? Wat heeft training er mee te maken? Het ging over het GELUID van de fietsbel en díe vergeleek ik met een toeter en tyfoon. Bij een toeter en tyfoon mag dat geluid niet veranderd worden, maar bij een fietsbel blijkbaar wel. En dát vind ik vreemd. Fietsers kunnen ook ongelukken veroorzaken, dus m.i. moet het belgeluid net zo herkenbaar zijn als van een toeter of tyfoon, als de wet toch zo is ingericht.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 22 juli 2024 23:57]

Erg goede uitleg, ik vroeg me wel af koop je elke 3-4 jaar een nieuwe fiets omdat de oude total loss was of gewoon om iets nieuws te hebben?
Dat waren prima fietsen. Zeker niet total loss. Twee keer een nieuwe gekocht om iets nieuws te hebben. Één keer vanwege emigratie en remigratie.
Vanmoof gaat in mijn ogen letterlijk ten onder aan haar succes. Ik fiets al heel wat jaren Vanmoof en was ooit een groot fan. De Vanmoof no 5 was mijn eerste, en in mijn ogen de beste fiets die ze ooit gemaakt hebben. Met het slot dat verdween in het frame en zijn unieke design trok ik altijd veel bekijks en daarover kreeg ik menig compliment. Remmen, versnellingen en andere basis-onderdelen waren in die tijd nog van de grote leveranciers en van goede kwaliteit.
De reden dat ik 2 jaar terug na 8 jaar op mijn eerste no 5 een zo goed als nieuwe tweedehandse heb gekocht. Deels onder het motto, wat er niet op zit kan ook niet kapot ;-)

En hij trekt nog steeds bekijks en mensen vinden het nog steeds een gaaf design met het slot in het frame. Kan geen S-model tegenop.
Zonder onderdelen en zonder specifiek Vanmoof gereedschap kunnen fietsenmakers 'm simpelweg niet onderhouden. Onderhoud dat hard nodig is om 'm in leven te houden. Om nog maar te zwijgen over de koppeling met de app die je simpelweg nodig hebt om 'm van 't slot te halen of instellingen aan te passen. Ik vrees dat dat niet of slecht gaat werken op het moment dat hun servertjes uit de lucht gaan.
Geen standaard onderdelen is voor mij al een "no-go", maar zeker het speciale gereedschap dat blijkbaar niet vrij verkrijgbaar is. Daar bovenop de app die, wat ik nu begrijp, vereist is voor de "werking" van de fiets.

Verder erg vervelend voor jou uiteraard.
Vanmoof gaat in mijn ogen letterlijk ten onder aan haar succes.
Niet aan haar eigen succes, maar aan haar eigen mismanagement. Er wordt meer aan marketing uitgegeven dan aan QA/QC. Je kunt met een mooi verhaal veel spullen verkopen, maar het houdt geen stand als het producten van slechte kwaliteit zijn. En dat gebeurt nu. Ik heb zelf weinig problemen gehad met mijn S3. Een keer weigerde mijn kicklock goed te openen (schoot meteen weer dicht) en dat is gerepareerd. Maar wat je zo links en rechts hoort, is bij de wilde spinnen af. En het begint nu wéér met de S5. Er zit totaal geen leerproces in.
Toen ik hoorde van de elektrieke S2 wilde ik er eerst een kopen. Maar toen ik het topic hier op Tweakers zag, heb ik daar vanaf gezien. Teveel kans op problemen, en dan moet ik de fiets in de trein gooien om naar dat verrotte Amsterdam te gaan omdat er nergens service is.
Ik heb dan ook pas bij de S3 toegehapt omdat ik verwachtte dat men geleerd zou hebben en niet dezelfde problemen zou krijgen. Maar dat bleek dus niet het geval. Inmiddels was ik verhuisd naar Rotterdam en daar is een Bike Doctor. En die heb je nodig ook. Gelukkig heb ik 'm niet heel hard nodig gehad. Tot nu toe één keer voor dat slot en een keer voor een terugroepactie.

Ik rij nu dan wel tevreden op mijn S3 rond. Het is een mooie fiets, maar de problemen (die anderen gelukkig hebben) zijn te talrijk. Dat kun je niet maken. En ik hoor met die S5 weer precies hetzelfde. Dus ja, dan ga je uiteindelijk failliet. Eigen schuld. Niets eigen succes...
Bekend van de dure e-Bikes? 2500 euro is niet opvallend .duur voor een high-end e-Bike, dat is nog minder dan die van veel 'gevestigde merken' als Gazelle en Batavus want die kosten al gauw rond de 4000 euro. Voor een lagere prijs kom je al gauw op een onbekend merk uit of je hebt een goedkopere fiets die er niet uit ziet en niets bijzonders te bieden heeft. De service van Moof komt wel negatief in het nieuws en zeker via social media de laatste tijd, misschien moeten ze daar in investeren.

[Reactie gewijzigd door Ootje70 op 22 juli 2024 23:57]

Het is ook geen high end ebike (bezitter hier) dat is nu net het probleem. Het is (was) een hype bike met features (problemen) die je alleen gecombineerd bij VanMoof krijgt. Een uitermate gevoelige troetelfiets (de snowflake onder de ebikes) waar je voorzichtig mee moet zijn...van de lak, tot het kicklock en van de trapondersteuning tot de automatische versnelling. Een leuke fiets, geen goede fiets.
Het is de enige beetje mooie hippe fiets. Alle andere ebikes zien er niet uit. Deze mening heeft bijna iedereen die ik zie. Dat is de enige reden dat veel mensen een vanmoof willen. Slecht fiets, maar mooi.
Hippe fiets...ja, als je meegaat in de marketing van VM is het een hippe fiets (liefst omschreven als de iphone op wielen.) Wat mooi of niet mooi is, is nogal subjectief.

Het is een tijdloos ontwerp dat ze al meer dan 10 jaar voeren (de S3 en daarvoor) dat ze hebben voorzien van electronica. De 5 serie is in mijn ogen duidelijk een stap terug. Hoop dat het wel een stap vooruit is in betrouwbaarheid als je kijkt naar problemen met de 3 serie

Als je kijkt naar hipheid, zou ik eerder kijken naar de fietsen van Mokumono, niet alleen qua ontwerp, maar ook qua productieproces nogal vooruitstrevend, en grotendeels gemaakt in de EU
En ik ken dus bijna niemand die VM mooie fietsen vind. Ik vind ze zelfs uiterst lelijk.
De meeste ebikes zien eruit als fietsen, zoals stadsfietsen er al een hele tijd uitzien.
Ik vind dat het stuur van de Van Moof te laag zit voor een stadsfiets.
Stuur moet 10-15 cm boven het zadel zitten bij een Nederlandse stadsfiets.
Dan zit je rechterop en dat geeft meer comfort.
En een kramp in mijn handen dat ik kreeg van die te kleine handvaten en het zadel dat veel te hard is.

Heb nu een Gazelle geen kramp, oké ik wel al 2 x het kleinste tandwiel van derailleur moeten vervangen. Binnen 6000Km
Mijn vrouw heeft een jaar nu volledig probleemloos en naar tevredenheid een Veloretti Ivy en die vind bijna iedereen mooi. Afwerking is mooi, lak is sterk en de motor is fijn icm met de automatische versnelling. Jammer is alleen dat de app weinig mogelijkheden biedt en de instellingen voor de automaat niet worden onthouden en je dit via de app van de fabrikant moet doen. Verder een mooie fiets met prima service.
Er zijn veel betere design bikes te vinden die niet bij elke sneeuwvlokje terug hoeven.

Ik begrijp werkelijk waar niet dat iemand nog een VanMoof zou kopen na alle ellende die je er over leest.
Cortina blau, ik heb de versie zonder kabels en die is strakker als een van Moof
Die van mij zijn tot dusver probleemloos. Gelukkig want dat ik zeker geen gegeven. Wat wel opvalt is de opvallend lage prijzen voor onderdelen en reparatie
Je hebt er kennelijk meerdere, net als @emile.
Waarom is dat? Normaal koop je een fiets toch voor lange tijd, b.v. 15-20 jaar.
Met een Gazelle kun je in Nederland naar zowat iedere fietsenmaker.
Nou high end e-bike kan je een vanmoof echt niet noemen. (ik werk zelf in een fietsenzaak )
merken van remmen motor en dergelijke zijn niet te vinden er kan van alles zijn opgezet. Accu geen idee welk merk cellen ze gebruiken of hoe betrouwbaar het is. Weet wel dan een vriendin van mij haar fiets al 10x naar de maker terug heeft gebracht. Zelf de meeste niet high end fietsen hebben tegenwoordig al wel een middenmotor tja je hebt je accu achterop dat klopt.
Maar laat ik stellen we hebben ooit een cube fiets gehad voor ongeveer 2600 euro waar in een motor van 85nm in zat en een accu van 625wh. Dat kan ik high end noemen, al die apps en dergelijk is leuk maar hoor daar ook vaak te veel storing over. Het blijft het is net wat je wilt maar vanmoof ik zou het links laten liggen.
Janoz Moderator PRG/SEA @Ootje7023 januari 2023 09:46
Die Gazelle en die Batavus hebben vervolgens wel een berg 'features' die een vanMoof niet heeft. Features als als verwisselbare/vervangbare accu, riem aandrijving, een middenmotor ipv een inferieure voorwielmotor, standaard een bagagedrager, etc.

Hmmm..

Eigenlijk op de riem aandrijving na zit dat allemaal ook op de Cortina van mijn dochter. Die heeft me minder dan 2K gekost en hoefde ik niet zelf in elkaar te zetten toen ik hem kreeg.

Dus nee, ik snap niet hoe je een vanMoof überhaupt durft te vergelijken met een Gazelle of een Batavus. Zelfs een Cortina biedt meer waar voor je geld.
Ik heb liever een voorwielmotor dan een hubmotor. En niet eens voor de reden dan VanMoof 't koos (minder opvallend, verhullen dat 't een eBike is). Voor mij geeft het een extra stukje vastigheid in gladweer, je hebt namelijk effectief all-wheel-drive. In de sneeuw was 't ding rock solid
Voorwielmotors geven juist problemen met stabiliteit en vastigheid. Veiligste is is juist een middenmotor. Het is niet voor niets dat alle sportievere EMTBs een middenmotor hebben.
Bij de middenmotor vraag ik me dan af: is dat niet een grotere belasting op de versnellingen?
Heb geen e-bike, dus ik spreek niet uit ervaring.
Het is zeker een grotere belasting op de delen die de kracht van je motor overbrengen op het wegdek. De ketting moet een versterkte zijn anders rekt hij teveel en de Shimano 7 of 8 versnellingsnaaf is eigenlijk niet eens sterk genoeg en ze raden dan ook een 5 bak Shimano aan of enviolo.
Janoz Moderator PRG/SEA @DamirB23 januari 2023 11:35
Grappig dat je dat zegt, want voorwielmotoren staan juist bekend om de slechtere stabiliteit en wendbaarheid. Ze worden voornamelijk op e-bikes toegepast omdat het de goedkoopste oplossing is.
Je gaat echt zo op je gezicht met een voorwielmotor, als de motor vaart maakt als je in een bocht zit. Zijn ook alleen op snelheid in te stellen niet op kracht en dat is nu juist de 'kracht' van een middenmotor, zeker die met een instelbare trapsnelheid etc.
Dat is toch echt afhankelijk van hoe deze is afgesteld. Uitgaande van jouw reactie Voorwielmotor staan juist bekend om dat je sneller onderuit gaat als het glad is of als er veel bladeren liggen. Ik heb op diverse fietsen proef gefietst. En de fietsen met een hubmotor of de motor in het achterwiel vond ik het prettigste en voorspelbaar rijden.
Een voorwielmotor kan met sneeuw en ijs wel eens voor verrassingen zorgen. Echter, het lijkt me wel superieur op het gebied van efficiëntie en lage slijtage: in feite is het een stappenmotor. De enige mechanische zwakke punten hierbij zijn de lagers. Bij een middenmoter komt er veel meer belasting op de ketting/riem en tandwielen waardoor deze extra hard slijten. Bij een naafmotor slijt dit veel minder snel.
Ik heb liever een voorwielmotor dan een hubmotor. En niet eens voor de reden dan VanMoof 't koos (minder opvallend, verhullen dat 't een eBike is). Voor mij geeft het een extra stukje vastigheid in gladweer, je hebt namelijk effectief all-wheel-drive. In de sneeuw was 't ding rock solid
Een voorwielmotor is een hubmotor....

Maar los daarvan, is zeker bij glad en regenachtig weer een voorwielmotor veruit de minst veilige, en een middenmotor (op de trapas) de veiligste. Met een voorwielmotor heb je namelijk niet heel direct invloed op de ondersteuning. Bij een middenmotor stopt de kracht op het aangedreven wiel op het moment dat je je trapperst stil houdt, dus ook al raak je in een slip. Een voorwielmotor zal dan altijd nog een fractie van een seconde kracht blijven geven en juist dat kan er voor zorgen dat je alsnog onderuit gaat.

Dat je fiets in de sneeuw rock solid was is niet raar, sneeuw wordt pas glad als het tot ijs is samengeperst. Een fiets met middenmotor was zeker niet minder solid geweest hoor.
@DamirB
Je krijgt veel commentaar, maar ik ben het helemaal eens. Een voorwiel aandrijving is superieur in gladde omstandigheden. En daarbij is een middenmotor gewoon achterwielaandrijving.

[Reactie gewijzigd door RoHa90 op 22 juli 2024 23:57]

Het gaat om de uitstraling. Een gazelle of batavus zijn natuurlijk dood saaie en beetje suffe merken. Net als Cortina. Fietsen zien er niet mooi uit. Een vanmoof wel.
Doet me denken aan een gym waar ik een tijd naar toe ging. Mensen waren alleen maar aan het loungen en chillen in hun dure outfit.
Nu ga ik naar Basic Fit.
Jij kon niet trainen omdat anderen aan het loungen waren in hun dure kloffie?
De nieuwe Sparta D-Rule is anders een heel mooi fietsje. Goede verlichting die ook stapsgewijs aangaat, erg leuk!
Precies, mensen kopen de Vanmoof vanwege het design. Daarom kopen ze geen Gazelle of ander merk. Al die verhalen over kwalitiet etc. Niet relevant. Die kijken niet naar Bosch of Bafang spul of de verstandige verwijderbare accu. Vanmoof koop je om design en coole features. En die mensen vinden 2-2.5k prima en zien wel of de fiets het overleefd, ondanks alle negatieve reviews kopen ze hem toch wel. Voor de hippe boys, die innovatie cool vinden. Is geen fiets voor de gemiddelde vergrijsde Nederlander die 2 dezelfde Gazelles van 4k achter zijn auto heeft hangen voor tripjes. Dat is ook niet de markt voor Vanmoof.

[Reactie gewijzigd door Mischaaaaa op 22 juli 2024 23:57]

De features die je opnoemt (afneembare accu, riemaandrijving, geen voorwielmotor) zitten allemaal op mijn Cowboy e-Bike. De combinatie van de krachtsensor op de trappers en de achterwielmotor maakt dat de fiets een hele natuurlijke ondersteuning biedt. Een van de nadelen is dan weer wel dat de standaard buitenbanden erg glad zijn, maar dat is relatief makkelijk op te lossen.

Hun circulaire lijn is erg betaalbaar (ik heb de C1 zakelijk gekocht voor circa 900 euro) en ik vind het design persoonlijk zeker on-par met vanMoof. Het merk Cowboy wordt dan ook wel gezien als de Belgische tegenhanger van vanMoof.
Precies. Cowboy, Veloretti, Bird, Watt.. Zomaar wat merken die ook gewoon hippe e-bikes maken met een veel betere prijs/kwaliteit verhouding.
Die Veloretti hebben een Bafang 65nm middenmotor met band ipv ketting, een vervangbare 504 Wh batterij, mooie componenten, een Envilolo automatische versnellingsnaaf maar ook mooie lak en velgen. De app doet wat hij moet doen. High-end of niet, doet wat hij moet doen en fietst heerlijk. je hebt geen bal aan het licht anders dan de je zichtbaar bent, daar is vorm voor functie gegaan. Ze hebben ook tegen een net tarief een support/aanvullend garantie pakket...
Het is een smak geld voor een fiets met een bluetooth-module. Daar doen Gazelle en Batavus niets aan af. Als je een half jaar moet wachten op een reparatie, dan is je laatste opmerking heel zacht uitgedrukt.
Is wel heel overdreven, reperaties zijn over het algemeen binnen een dag of een paar dagen (ligt aan materiaal en dergelijke) klaar. Natuurlijk zijn er uitzonderingen maar dat geldt ook bij anderen.

Zelf een nieuwe kicklock en nieuwe achterwiel gekregen, in de ochtend gebracht en voor 17:00 uur klaar.

Uiteraard zijn er uitzonderingen.
Ook die laatste zin is een eufemisme.
In de Google reviews staan reparatietijden van weken tot maanden. De reviewscore is 2,4, en dat is echt bijzonder slecht voor een onderneming. VanMoof moet zich diep schamen.

Enkele reacties (dit zijn de laatste reacties op Google):
Uiteindelijk heb ik een afspraak gemaakt met VanMoof voor reparatie. Deze heeft 3 maanden geduurd. Tijdens deze drie maanden ben ik niet op de hoogte gehouden door VanMoof dus na 2.5 maanden ben ik zelf maar gaan bellen voor een update.
Echter ga ik vandaag voor de 3e keer na aanschaf (4 maanden geleden) terug voor reparatie. Inplannen van een afspraak duurt zeker 2 weken en soms zelf een maand. In mijn geval ga ik vandaag weer terug om dat de vorige reparatie niet geholpen heeft.
aar wanneer je ook maar enige hulp nodig hebt duurt het allereerst al twee (!) maanden voordat je überhaupt terecht kan bij de reparatie-service.
Mocht je service nodig hebben, dan duurt het ruim drie maanden voor je je fiets weer kan gebruiken.
In totaal duurde het 7 weken voor de fiets was gerepareerd. Langer dan de wachttijd voor een nieuwe fiets.
Die is nu al in 3 maanden tijd voor de derde keer stuk (accu, versnellingen etc). Van de support moet ik maar een afspraak maken: dan moet je meer dan 2 weken wachten op een afspraak en krijg je geen leenfiets in de tussentijd. Dramatisch..
Nee is geen euforisme ja er waren veelproblemen qua reparaties heb ik ook last van gehad. Inmiddels is een beurt of een reparatie bij mij binnen een dag gerepareerd.

De problemen met de accu is bekend, net als de electronica. Maar het schopslot, achterwiel, ketting, de e-shifter enz. is snel gerepareerd en dan ga ikniet eens na een officiele vanMoof maar een gecertificeerde maker.

Ook de klantenservice is stukkenverbeterd dan pak weg ene jaar geleden en ja het leveren blijft een dingetje.

Maar dat reparaties een half jaar duren is overdreven, het zal voorkomen zal ik niet ontkennen. Ook dat het vaker voorkomt dan een keer ook dat ontken ik niet.
Laten we hopen dat ze hun zaakjes oplossen. Dat scheelt een hoop gefrustreerde klanten. Ze hebben natuurlijk wel mooie producten.
Helemaal mee eens het zijn simpele en mooie producten.
Bekend van de dure e-Bikes? 2500 euro is niet opvallend .duur voor een high-end e-Bike
Er staat dan ook niet voor niks: "relatief dure e-bikesmodellen". Voor een fiets zonder A-merk-componenten is 2500 Euro best prijzig, zeker als je in ogenschouw neemt dat de tussenhandel (fietsenmaker en diens service) is wegbezuinigd.
Ja, als je het zo bekijkt en de fietsen goedkoop gebouwd zijn dan kan ik daar niets tegen inbrengen. Ze zijn duurder dan een Veloretti en dat zijn toch wel betere en mooiere fietsen imho.

[Reactie gewijzigd door Ootje70 op 22 juli 2024 23:57]

Nee inderdaad is 2500 niet opvallend duur. Er zijn nog wel wat Batavus modellen die rond de 2600 zitten.
Ik heb vorig jaar mijn E-go velder gekocht met adviesprijs 2400, en de prijzen zijn natuurlijk wat gestegen.
Dan heb je weliswaar niet alles super high-end, maar is het in ieder geval wel allemaal Bosch(motor, accu) Shimano (versnellingen), Tektro (remmen).

[Reactie gewijzigd door pweide op 22 juli 2024 23:57]

Het is opvallend duur, voor hoe goedkoop ze gebouwd zijn :P
Niet duur voor een High-end e-bike, maar VanMoof fietsen zijn niet high-end.
Ze zijn duur voor wat je er voor krijgt. Je betaalt vooral voor het design en de merknaam terwijl de componenten en service erg slecht zijn. Daamee zijn ze dus erg 'duur' voor wat je krijgt.
Ja, 2500 euro is een dure e-bike, en 4000 euro is al helemaal achterlijk.
Maar ja het mag allemaal wat kosten voor de moderne luie mens met 2 linker handen.
Zelf heb ik een fiets van marktplaats gehaald voor 5 tientjes (volledig aluminium beachcruiser)
E-bike setje eronder van 1350 euro (100nm bafang middenmotor, 17Ah accu, kleurendisplay)
Vervolgens omdat het kan nog een setje schijfremmen, knappe wielen, nieuwe versnellingsgroep, etc etc,
Middagje sleutelen en je hebt voor 1800,- een "high end" e-bike die alles voorbij rijdt, zelf te repareren is (of anders door elke willekeurige fietsenmaker), en ook nog eens volledig naar eigen smaak is (smaken verschillen, maar ik vind het een prachtige fiets).
Dat is appels en peren vergelijken.

De fietsen van Gazelle en Batavus zijn veel rijker uitgerust en dat is voor mij ook de reden om een Batavus te kopen.
Dit!

De Vanmoof komt misschien heel duur over wegens het design; de dikke buizen en de moderne doffe lak, maar eigenlijk zit er weinig marge op. Zeker als je weegt hoe veel van de onderdelen custom zijn, en hoeveel van de features nergens anders op zitten.

(Mijne heeft soms een slippende versnelling wat ik irritant is maar niet zo kwalijk. Het ergste is wmbt dat ze in de regen nog wel eens uitvallen, terwijl in de kijharde regen fietsen toch wel heel Nederlands is)

[Reactie gewijzigd door GamingZeUs op 22 juli 2024 23:57]

Rare vraag, maar was het niet beter om het bedrijf ten onder laten gaan? Heb hier vaker gelezen dat de kwaliteit tegenwoordig best ten onder doet voor wat je betaald. Want waar verschilt vanmoof zich echt in in vergelijking tot hun concurrentie?
Want waar verschilt vanmoof zich echt in in vergelijking tot hun concurrentie?
De naam. Een groep mensen wil graag gezien worden met 'dure' merken, Rolex, Chanel etc.
Voor mij is het deels de naam, ik had altijd het idee dat ze wel bekend stonden om de goede kwaliteit. Maar de laatste tijd lees ik steeds meer klachten over de kwaliteit en leveringen dus die deuk in het imago is er inmiddels.

Maar voor het grootste deel vind ik het gewoon hele mooie fietsen, dat is voor mij ook wat waard. Ze zijn minimalistisch en het frame ziet er strak uit. Als je dat vergelijkt met een hoop 'oude' merken die gewoon een bestaande fiets lijken uit te brengen waar toevallig een accu in zit vind ik de VanMoofs 100x mooier.

Eigenlijk de reden waarom ik de vorige versie (S4) niet heb gekocht is omdat ze geen krachtsensor gebruikten maar een rotatiesensor, dat lijkt me heel onnatuurlijk fietsen. Plus ze gebruikten voorwielaandrijving, wat ik nog steeds een heel rare setup vind. Met de huidige fietsen hebben ze dan wel de rotatiesensor gewijzigd naar een krachtsensor, maar nog steeds die voorwielaandrijving. Daarbij komt dat ze ook weer een puist duurder zijn geworden. Terwijl ooit de S3 tov de S2 juist flink goedkoper was geworden. Als laatste vind ik dat ze met het minimalistische wel heel ver doorslaan, eerst met die ledjes in het frame waardoor je steeds naar beneden moest kijken, nu dan met ledjes aan je stuur die knipperen of verkleuren, moet je weer codes uit je hoofd gaan leren. Als je een mooi strak schermpje ontwerpt dat je in de bovenkant van het stuur verwerkt kun je nog steeds minimalistisch zijn en is de communicatie veel duidelijker.

Inmiddels neig ik meer richting een Cowboy of een Veloretti denk ik.
Je moet voor de grap eens hun reviews op trust-klopt erbij pakken:
https://nl.trustpilot.com/review/www.vanmoof.com
Zal wel mijn leeftijd zijn, maar ik krijg zo'n jeuk van al die marketing-bla-bla in de reacties van het bedrijf zelf...

"Dank je wel voor het delen van je ervaring"
"Wat vervelend..."
"We snappen goed hoe frustrerend..."
"We werken hard..."
"We nemen je feedback graag mee..."
"Bedankt voor het schrijven van je recensie..." (recensie van 1 ster)

Krijg echt rode vlekken in m'n nek van dit soort reacties. Je hoort het ook wel eens als je bij een bedrijf eindelijk door de klanten 'service'-muur bent gebroken. Kap zo'n iemand dan ook direct af met een tekst als "U kunt er niks aan doen, weet dat u dit voor moet lezen. Maar ik ben niet debiel en laten we gewoon met elkaar praten."
Kap zo'n iemand dan ook direct af met een tekst als "U kunt er niks aan doen, weet dat u dit voor moet lezen. Maar ik ben niet debiel en laten we gewoon met elkaar praten."
"Jouw gemoedstoestand is belangrijk voor ons. Wat vervelend dat je dat zo ervaart. Wij begrijpen dat valse empathie frustrerend is, en werken hard aan verbetering. Bedankt voor je feedback, maar wij kunnen ons hier niet in vinden."

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 23:57]

Daar zit waarschijnlijk niet eens meer een mens achter, maar een Bot met een een script vol platitudes, geheel toegesneden op de meeste klachten.
Goh... ik heb weleens gehoord van iemand die een paar keer naar huis mocht lopen omdat zijn VanMoof dienst weigerde en op slot bleef. Leuk, als je een rondje gaat fietsen door de polder. Ik dacht dat zoiets exemplarisch was want ik heb ook het idee van goed spul bij de merknaam VanMoof. Nou, als ik de reacties hier lees is het vooral de marketing die goed was. En op Trustpilot is het een slagveld.

Ik ben op dit moment niet in de markt voor een e-bike, maar dit merk gaat op de banlijst.
Ik neem reviews altijd een beetje met een korreltje zout. Mensen zijn eerder geneigd om een slechte review te plaatsen als iets tegenvalt dan dat ze een goede review plaatsen omdat het zo fijn werkt.
Dit is sowieso absoluut waar. En ik moet er ook bij opmerken dat het gemiddelde cijfer tov een paar maanden geleden wel omhoog is gegaan (die was < 3) dus wellicht zit er ook progressie in.

Maar alsnog...
Een collega van mij heeft sinds vorige week een Bird.
Lijkt heeeeel erg op een Van Moof. En deze heeft wel universele onderdelen en een LCD display in het stuur. Er zit een achterwiel motor op. Maar geen idee hoe de sensoren zitten. Dan kan ik ook zo snel even niet vinden.

https://birdfiets.nl/birdbike-nl/
250Watt motor, 346Wh batterij?
Zoveel(weinig) vermogen heb ik op m'n Himo Z20 een Chinees van 650€.
M'n Gazelle Ultimate heeft een koppel van 75Nm en 625 watt batt.
De ''nieuwe'' Bird Bike heeft een riem ipv een ketting en een 500Watt motor.
Deze is tot nu toe alleen in de USA te koop helaas. Even geduld!
Goeie tip, dat van die universele onderdelen vind ik ook wel een plus bij Veloretti bijvoorbeeld. Kun je bij elke (elektrische) fietsenboer terecht voor reparaties.

Hij heeft zeker VanMoof-trekjes!

[edit]Dit is hetzelfde Bird als het merk dat al een paar jaar ervaring heeft met eStepjes en huurfietsen, dus dat geeft wel wat vertrouwen

[Reactie gewijzigd door Gulli op 22 juli 2024 23:57]

Met name de levering en contact met vanMoof is gewoon slecht, is wel wat verbeterd maar het is en blijft slecht.
Een tijdje geleden heb ik gelezen dat Cowboy ook in de financiële problemen zit, net zoals Van Moof, dus ik zou voorzichtig zijn met de keuze tegenwoordig.

https://www.hln.be/binnen...e-van-de-tunnel~a71667ea/
Maar van moof is niet duur... Ja voor wat je krijgt misschien wel maar het is de goedkope klasse van e-bikes.
2500 is natuurlijk niet de goedkope klasse, dat zijn de fietsen van 500 euro bij de supermarkt en bouwmarkt
Een e-bike van een goed merk (Gazelle o.i.d.) start ook bij die prijs. Ook veel geld, maar die zijn het ook daadwerkelijk waard in tegenstelling tot een VanMoof (kwaliteitscomponenten, fatsoenlijke ondersteuning etc.)
Ook zogenaamd goede merken laten steeds meer in China of andere Aziatische landen zo goedkoop mogelijk produceren. Slechte kwaliteitscontrole levert dan sterk wisselende kwaliteit. Je kunt mazzel hebben of pech als naar gelang of je een batch hebt die wel of niet goed is geproduceerd.
Heb je voorbeelden?

Voor zover ik weet laten vrijwel alle merken de frames in Azië maken, en veel van de andere onderdelen komen daar ook vandaan. Maar zo'n beetje alle fietsen die je in Nederland bij de fietsenmaker kunt kopen worden gewoon in Europa geassembleerd. Simpelweg omdat het transport van complete fietsen vanuit Azië veel te duur is. Een fiets in doos is best groot en kwetsbaar, en je vervoert idioot veel lucht.
Kwaliteiscomponenten kiezen en fatsoenlijke ondersteuning heeft niets met China te maken, dus waarom je dat nu hier opbrengt? Het VanMoof probleem zit hier in Nederland.
Dan nog zitten ze onder de prijsklasse van de gevestigde fietsmerken zoals Gazelle, Batavus, etc.
Maar daar krijg je dan ook een erg kale fiets voor terug bij VanMoof.
Mja ok goedkoop is het verkeerde woord, zeg middenklasse (qua prijs, niet qua kwaliteit).
Het enige wat ik positief vind aan de Moof is dat ik ze mooi vind.
De extra's, de software/hardware afhankelijkheid, reparatie mogelijkheden ( zelf of bij een fietsenmaker ), de prijs en de kwaliteit vind ik belachelijk waardeloos.
Maar ja, het gezegde is toch " het is wat de gek er voor geeft" ;P
'dure' merken, Rolex, Chanel etc.
Die mogen dan duur zijn, ze zijn wel waardevast. Sterker nog, ze stijgen in waarde. Wanneer jij 10 jaar geleden een Rolex horloge of Chanel tas zou hebben gekocht, zou je die vandaag de dag voor al snel voor het 3-voudige kunnen verkopen. Met een fietsje (die het niet doet) gaat je dat niet lukken...
Heb je het wel eens geprobeerd? Ja, soms gebeurt het wel eens dat een specifiek model een revival beleeft, bijvoorbeeld als een bekende actrice ermee gezien wordt. Dat zie je dan nog wel eens in de media terugkomen. Maar alle modellen die niet in de media komen? Die zakken gewoon in prijs.

Toegegeven, een 10 jaar oude Chanel tas blijft meer waard dan een 10 jaar oude Hema tas, maar "waardevast" is niet echt het goede woord.
Uhhh, ja, een 10 jaar oude Chanel tas in goede staat is anno nu veel meer waard dan wat je er 10 jaar geleden voor hebt betaald. Of dat met álle modellen het geval is, dat weet ik niet, welk met de bekende modellen waar dit al tientallen jaren het geval is. Dus doe je vrouw een plezier, en koop een mooie tas. Financieel word je er niet slechter van.

Prijs 2013: 3450 euro
Prijs 2023: 9700 euro

Nu zal 2e hands wel iets minder waard zijn dan een nieuwe, maar een 8000 euro krijg je er wel voor wanneer de tas in goede staat is. Dat is een rendement van 230% in 10 jaar tijd. En dankzij het productiebeleid van Chanel (kunstmatige schaarste) ook een vrijwel gegarandeerd rendement. Rolex doet overigens precies hetzelfde, ook daar kunstmatige schaarste en elk jaar de prijzen significant omhoog.

[Reactie gewijzigd door cariolive23 op 22 juli 2024 23:57]

Helaas kan je op een Chanel niet fietsen. 8)7
Ik kende het merk voor dit artikel niet, maar als ik de foto's van de 2 modellen zie vraag ik me af waar het businessmodel zit. Het is een minimalistisch design wat, lijkt me, aantrekkelijk is voor een jongere doelgroep. En die doelgroep zie ik niet zomaar 2,5k neerleggen voor een fiets.
Daarmee heb je volgens mij onbedoeld de werkelijke doelgroep blootgelegd: mensen die zich willen onderscheiden van de massa, voldoende te besteden hebben en zich jong voelen.
... die zich willen onderscheiden van de massa...
... en dan allemaal dezelfde fiets kopen? |:(
Ik van denk ik onder de doelgroep. Als ik naar de mainstream e-bikes kijk, zou ik mij kapot schamen om daarop gezien te worden in het openbaar voor m'n 70ste. VM maakt gewoon hele mooie bikes en die prijs is zeker niet zo hoog als je aflegt tegenover autobezit in de stad of bijvoorbeeld een (deel)scooter.

Goed de service is belabberd en de accu is niet afneembaar, dus ik zou het alsnog niet nemen. Maar ik heb alsnog liever een VM dan zo een opa/oma e-bike.
Kapot schamen voor de fiets waarop je zit? Denk je dat anderen het iets boeit op wat voor fiets jij rijdt? :+

Als een jonge gast op een van moof zit vind ik dat juist eerder lachwekkend. Te lui om zelf te fietsen en daar nog 2500 euro voor over hebben ook.

Maar ieder natuurlijk zijn ding, ik ga zo even een klein boodschapje halen op mijn 25 jaar oude batavus :+
Mwah als de jongere 10+KM enkele reis moet fietsen?
Beter een E-bike dan een scooter/brommer.
Goed voor de conditie.. Ik fietste er 18 naar de middelbare school, enkele reis.

Maarja, er is in 15 jaar veel veranderd. *mompelt iets over burnouts en watjes*
Lang niet iedereen kan die afstand fietsen. Ook niet met training.
Mensen zijn nu eenmaal anders gebouwd.
We hadden het over jongeren toch? Iedere jongere zonder ziekte kan prima een uurtje fietsen met wat training. Geen zin hebben is wat anders, dat hebben we allemaal wel eens.

Maar ik begrijp heus wel dat een elektrische fiets een stuk gemak is, en dat staat iedereen natuurlijk vrij (en voor sommige groepen juist ideaal!). Mijn reactie was op een bewering dat iemand zich kapot zou schamen om op een mainstream e-bike te rijden, maar een van moof zou hij zich niet voor schamen.

Ik vind dat een lachwekkend statement, want ik vind een e-bike (dus ook de van moof) inderdaad iets voor de zwakkeren. Maar ieder zijn mening toch :)
Mwah in mijn tienerjaren (meisje) was ik op zich goed getraind, maar niet voor duurloop.
Als judoka was ik meer getraind op de korte felle acties van een paar minuten.
Waardoor ik heel goed deed op dat soort dingen bij gym, maar het waardeloos deed op dingen als de cooper-test. Hetzelfde zou zijn met die lange afstand fietsen.

Het is maar hoe je getraind bent. De ene training sluit de andere uit.
Als we het over 2 a 5KM hadden ben ik het volledig met je eens. Dat zou iedere niet-zieke jongere moeten kunnen. Maar 10+ KM enkele reis is andere koek.
Haha dan hebben we nogal wat andere standaarden.
Ik loop elke morgen 4 a 5 kilometer met de hond en in het weekend loopt mijn zoontje van bijna 5 vaak genoeg mee (al loop ik dan tussen de 3 en 4km, tot max een uur).

Als je nog geen 10 kilometer kunt fietsen als gezonde tiener/jongere is er echt is mis met je fysieke gesteldheid. Ik heb toen natuurlijk geen onderzoek gedaan, maar wij fietste met hele groepen die 18km enkele reis. Dat moest ook wel, want de bus reed 1 keer in de 2 uur, als je geluk had en elektrische fietsen waren er nog niet/veel te duur.
Lets agree to disagree.
Het ligt er natuurlijk ook aan wat voor 10KM. Vooral op 1 tempo kunnen fietsen (langs een dijk of zo) is heel wat anders qua belasting dan telkens te moeten afremmen en weer optrekken. Dat laatste kost een hoop meer moeite.

Maar het is ook hoe kom je aan: Nog fris of stinkend naar zweet? Dat laatste is absoluut niet fijn voor je klasgenoten/collega's.
Daar stond ik dan weer niet bij stil, 10 kilometer dwars door Amsterdam is inderdaad een stuk anders dan wat wij reden, een stukje stad en daarna lekker tussen de velden. Al waait het tussen die velden wel een stuk harder :9

En na 18km met tegenwind was je inderdaad wel blij met je flesje deo in je kluisje!
Ieder zijn smaak, maar de meeste e-bikes zien eruit als een normale fiets.
Ik hoef überhaupt geen e-bike, maar voor mij zou VM echt helemaal onderaan staan omdat ik ze echt spuuglelijk vind.
Ik vind het niet zo erg hoor. Veel liever dat men op een elektrische fiets zit dan in de auto, het is hier in Noord Holland druk genoeg. Zelf hoef ik het ook niet, liever de snelheid en betrouwbaarheid van mijn huidige fiets, maar zou ik dagelijks lange afstanden moeten rijden zou ik wel zo'n 45km/h fiets overwegen of een racefiets.
Diezelfde doelgroep twijfelt ook niet über het neerleggen van 1,5k voor een telefoon, liefst elk jaar.

Er is wel degelijk een groep die zich wil onderscheiden van de rest door middel van dure spullen en hippe merken. Alleen lijkt de (slechte) kwaliteit van deze fietsjes zich nu tegen het merk te keren en is de groep vijver niet groot genoeg (meer) om te blijven bestaan.
Bezoek even hun website. Bekijk wat reviews op Youtube en dan zis je dat het best een mooi merk lijkt met mooie fietsen met veel, op het eerste oog, onzichtbare features.
Net als apple producten word ik er best hebberig van. Als je dan leest dat ze relatief veel issues hebben en een gemiddelde foetsenwinkel dit niet kan/mag oplossen dan haak ik wel af.
Hier in Amsterdam is de doelgroep zo ongeveer 'jonge mensen met eerste of tweede baan'. Die wonen in de stad en hebben geen auto nodig, dan is 2,5k voor een hippe fiets best te doen.

Ik heb zelf overigens een Vanmoof van vóór de elektrificatie en toen was de kwaliteit al beroerd. Gelukkig zijn de meeste onderdelen wel standaard uitwisselbaar: alleen de LED verlichting lijkt custom.
Dat doen ze blijkbaar wel. Het is de laatste tijd wel regelmatig in het nieuws dat mensen hun moofje *braak* zo lang moeten missen.
Marketing en imago. Ik vind het merk een Apple-esque uitstraling hebben.

Overigens houdt daar de vergelijking met Apple denk ik ook op want Apple levert (over het algemeen) ook hoge-kwaliteit hardware, waar dat bij VanMoof klaarblijkelijk te wensen over laat.

Over je eerste statement: als de investeerders er nog fiducie in hebben dat VanMoof nog kan verbeteren en winstgevend kan worden, is het logisch dat ze nog meer geld erin pompen. Anders moeten ze hun hele investering afschrijven, nu maken ze nog kans dat het toch nog wat wordt.
Nou, ik denk dat de perceptie van Apple is dat ze hoge-kwaliteit hardware leveren. Maar als je je een beetje gaat verdiepen in hun hardware, valt dat soms toch best tegen. Ik noem een butterfly keyboard, loszittende GPU's, gekkigheid met schermen, de nodige softwareproblemen. Een gemiddeld Apple forum staat vol met ellende en zelf werk ik ook al tientallen jaren met Apple producten en de kwaliteit (qua aantal defecten die ik tegenkom) is echt niet beter dan bij high-end concurrentie.

Bij Apple is het de naam en het imago dat ze opgebouwd hebben, mensen vergeven vrij gemakkelijk problemen bij Apple of leggen ze zelfs buiten Apple neer. Doet je wifi het op je iphone niet goed? Dan is dat altijd de schuld van je AP bijvoorbeeld. Terwijl ze juist naar mijn erg ruime ervaring met Apple altijd relatief zwak zijn als 't op wifi aankomt. Tests onderbouwen dat ook. Maar veruit de meeste klanten zullen de schuld niet bij Apple neerleggen.

VanMoof dacht dat ook zomaar even te kunnen doen en komen er nu achter dat als je een Apple wilt proberen te zijn, dat dat iets meer tijd en moeite kost dan gewoon roepen dat je bijzonder bent. Dat moet je langzaamaan opbouwen, niet van de één op de andere dag. De realiteit en wat mensen ervaren is namelijk lang niet altijd hetzelfde. Een merk als Tesla heeft ook z'n fans, VanMoof dacht zoiets te kunnen worden qua fietsen, maar ook Tesla bestaat al behoorlijk lang en heeft veel moeite moeten doen om relevant te blijven.
Ik ken anders een hoop Tesla rijders die na hun leaseperiode geen Tesla meer willen.

Tesla heeft de ev op de kaart gezet, maar momenteel zijn er genoeg autofabrikanten die het (imo) beter doen qua afwerking en uitstraling.

Maar ik ken een hoop mensen die weer een Apple product aan zouden schaffen.
Ik heb beide en schaf gerust weer beide aan (Apple en Tesla). Ben met beide merken tevreden. Mijn M3 is de fijnste auto die ik ooit heb gehad. Ik heb van alles gereden. Het is wel niet voor iedereen: als je een rijdend bankstel met schommelwerking zoekt dan ben je bij Tesla aan het verkeerde adres. Het lijkt meer op een sportwagen: hard, direct en veel rijplezier.
Iedereen wil een Mercedes-Benz, dat is al zo sinds '71. Feit is dat dat voor de ene helft van de Teslarijders sowieso onbereikbaar was, terwijl de andere helft Tesla is gaan rijden omdat dit flink goedkoper was dan de Mercedes* die men voorheen had.

De eerste groep kan nu echter ook uit andere merken kiezen die dezelfde fiscale voordelen genieten, en beter bij de smaak passen. De tweede groep ziet in dat het minimalistische principe van Tesla toch niet geheel hun ding was en dat men toch iets teveel had gespaard voor wat men lief was.

*of andere luxe wagen van voorkeur
Mwah, kwaliteit is met fietsen sowieso een ding. Alles moet in de fabrieken ook alleen maar sneller en meer.
Accell Group (batavus, sparta, koga) bijvoorbeeld houdt heel erg vast aan de lokale fietsenmakers, en de fietsenmakers halen vaak de problemen er nog wel tussenuit, ze vinden het niet fijn, maar als klant merk je het vaak niet. Andere online merken krijg je de fiets zonder tussenkomst van fietsenmaker oid, los van eindcontroleurs natuurlijk in de fabriek, de fiets in huis, en komen de fouten vaker aan het licht.
Mee eens. Ik heb het gevoel dat er zo rond 1980 een omslag heeft plaatsgevonden in de fietsproductie.
De fiets ging van een apparaat voor het leven naar een hebbedingetje dat na 5 jaar verveelt. En dus ook niet langer mee hoeft te gaan.
Ik heb het er wel eens met een fietsenmaker over gehad, en die beaamde dat er rond die tijd werd overgestapt op goedkopere onderdelen en dat er bezuinigd werd waar mogelijk. De klanten bleven komen voor nieuw en hippe kleuren, de omzet steeg, dus alles prima.

Maar als je nu een goede fiets wilt kopen moet je erg opletten en misschien wel beginnen met het vervangen van de slechte onderdelen.

Mijn moeder heeft een Junckers fiets gekregen toen ze ging trouwen(in 1956)
Toen ze overleed in 2016 zat er nog nauwelijks roest op, en was de fiets nog gewoon bruikbaar.
Alleen de banden en het licht waren vervangen, en een achterwiel(dikkerd achterop genomen, niet slim)

Mijn vrouw heeft een paar jaar een geleden een BSP fiets gekocht via haar werk. Daar zat binnen een week roest op.
Het geinige zwarte uiterlijk bestaat uit RVS onderdelen die zwart gespoten zijn.
Alles piept en kraakt. Het licht(batterijtjes) werkt meer niet dan wel.
We hebben contact gehad met de BSP klantenservice, en die heeft de winkel een spuitbus zwarte lak laten gebruiken om de boel bij te werken. Maar dat valt er natuurlijk ook weer binnen de kortste keren af.
Ook zijn er een paar roestige boutjes vervangen door andere. De handvaten zijn nu vastgelijmd. Maar dat is dweilen met de kraan open.

Ik word heel chagrijnig van dat soort spullen.

[Reactie gewijzigd door zipb op 22 juli 2024 23:57]

Rare vraag, maar was het niet beter om het bedrijf ten onder laten gaan?
Voor de aandeelhouders niet. Zij zijn dan hun investeringen kwijt.
En nu zijn ze verwaterd als ze niet mee doen.
Met een verlies van tientallen miljoenen euro's hadden ze toch al lang break even moeten draaien.

Ik wist dat ze het moeilijk hadden, maar dat ze weer op een paar weken van een nakend failliet stonden...

Feit is, als ze zo krap bij kas zitten, dat kwaliteit, betrouwbaarheid en service niet de eerste prioriteit gaan worden, en dat zou wel moeten als je de problemen kent.
Ze blijven focussen op verkopen en marketing, maar wat levert het op als je blijkbaar nog verlies maakt op iedere geleverde fiets...

Ik vind dat die geldschieters behoorlijk goedgelovig zijn.
Goede punten. Het artikel is ook erg duidelijk. Dat alleen de oorspronkelijke geldschieters erin zijn gegaan klinkt inderdaad als de bodemloze put waar ze aan 'vast zitten'. Een nieuwe investeerder blijft er ver van.

Nu zullen dit soort herfinancieringen en faillissementen normaler worden komend jaar. Voor alle bedrijven, het 'goedkope' geld lijkt op.
BNR meldde vanochtend nog dat faillisementen historisch laag blijven. De inflatie is zo hoog, omdat bedrijven hun prijzen effectief kunnen verhogen. Schulden daarentegen stijgen niet met de inflatie mee.
Normaal... ik had toch verwacht dat een bedrijf na 14 jaar als eens wat winstcijfers kan afleveren...
Dit is "beyond" startup, onafhankelijk van het feit of dat nu goedkoop of duur geld geweest is...
Ja 14 jaar, En dan omzet 85M verlies 70M+ dan gaat het geld er snel doorheen indedaad. Die 40M extra finaciering is dus goed voor ongveer 6 maanden.
Zit je dan met je e-bike met propietary onderdelen zou VanMoof failliet gaan en geen doorstart maken :X
Ach Saab is.ook al een tijdje dood. Onderdelen zijn nog prima te krijgen. Er is vaak wel een leverancier die handel ziet in alleen onderdelen.
Een auto is alleen lastig te vergelijken met een fiets. Een auto bestaat toch grotendeels uit onderdelen die vanuit andere merken komen zoals Bosch.

Edit; Ik miste inderdaad het woord "deze fiets", excuus. Bij normale fietsen valt het wel te vergelijken.

[Reactie gewijzigd door ronn0 op 22 juli 2024 23:57]

Bij de meeste fietsen is dit ook waar, SRAM, Shimano, etc, produceren de onderdelen. De fabrikant ontwerpt een frame en laat deze in Taiwan maken, vervolgens worden of daar of hier de onderdelen er op gemonteerd die van SRAM, Shimano en dergelijken komen.

Maar vanMoof is zo eigenwijs geweest om best wat custom onderdelen te maken, zoals de remhendels, de electronica enzo.

Bij de meeste e-bikes gebruiken ze een motor van een bekende leverancier (Bosch middenmotoren bijvoorbeeld), dus als de fietsenfabrikant failliet gaat is dat niet zo'n groot probleem, maar daar wijkt vanMoof best in af. Zelfs grote spelers als Gazelle gebruiken over het algemeen componenten die gewoon van andere partijen komen. Soms zijn de bagagedrager of de stuurpen een echt gazelle component, maar die kan je rustig vervangen door een off the shelf component.

Nog los van die cloud functies (fiets locken bij diefstal, remote unlocken) die de fiets aardig kunnen bricken.
Wat ik dus nog steeds heel vreemd vind,
Maar vanMoof is zo eigenwijs geweest om best wat custom onderdelen te maken, zoals de remhendels,
dat kleine grut kun je tegenwoordig laten uitprinten met heel goede kwaliteit en het kost relatief weinig omdat je complete batches kunt maken.


Het is mij een raadsel waarom het dan nog zo duur kost en waar dat geld allemaal in zit.
Het is mij een raadsel waarom het dan nog zo duur kost en waar dat geld allemaal in zit.
Marketing?
Nouja, over het algemeen niet per se. De fiets bestaat vaak ook voornamelijk uit normale fietsonderdelen, en onderdelen van Bosch en Shimano.
Maar het is vooral VanMoof die in alles bijzonder is, wat problemen gaat geven als het bedrijf failliet zou gaan.
Koop bijv. een Batavus of Gazelle, en alle onderdelen zijn wel uitwisselbaar, omdat alle standaarden gewoon afgevinkt worden, nadeel hiervan is natuurlijk dat alle fietsen op elkaar lijken, en het weinig innovatief meer is.
Koop bijv. een Batavus of Gazelle, en alle onderdelen zijn wel uitwisselbaar,
Bindt me er niet op vast, maar volgens mij heeft Gazelle een zadelpendiameter van 29,8mm en doet Batavus het met 27,2mm. Niets dat niet op te lossen valt, maar het geeft wel aan dat zelfs de meest simpele zaken die altijd standaard zijn.
Maar zowel 29,8mm en 27,2mm kun je bij elke fietsenmaker krijgen. Net als een casette of tandwielblad, loop een fietsenmaker binnen en ze kunnen je helpen.
Niet voor van Moof fietsen. Is er iets kapot, kun je alleen bij van Moof of hun servicepartners terecht, en die zitten niet overal.
Maar zowel 29,8mm en 27,2mm kun je bij elke fietsenmaker krijgen. Net als een casette of tandwielblad,
Dan noem je inderdaad twee artikelen die maar weinig fietsenmakers zelf maken, dat ManMoof die anders maakt is opvallend. Maken ze ook hun eigen ketting? Ik weet wat de kettingkast van gazelle al een probleem vormt voor niet-dealers. Dan kun je beargumenteren dat je fiets het ook doet zonder kettingkast, maar je levert weldegelijk op comfort in.
Nou is er wel een verschil tussen een probleem opleveren met een kettingkast demonteren of fysiek onderdelen niet kunnen vervangen omdat je ze niet kunt bestellen. Wanneer een fietsenmaker niet precies weet hoe iets werkt kunnen ze een servicemanual raadplegen, of desnoods een youtube filmpje opzoeken. Met een Van Moof heb je daar allemaal niets aan.

Of ze ook hun eigen ketting maken weet ik niet, maar zo goed als niets op de fietsen is standaard, alles moet via Van Moof geleverd worden.
Ook Batavus alleen al heeft meerdere verschillende formaten, dat daar gelaten, dit zijn wereldwijd altijd wel standaard 3 of 4 maten die gebruikt worden op alle type fietsen, van normale omafietsen tot elektrische MTB's.
Ovale zadelpennen bij wielrenners uitgezonderd trouwens.
Mijn ervaring van het bouwen van fietsen in verschillende fabrieken waar ik gewerkt heb, is dat kettingskasten en achterspatborden altijd de grootste problemen geven. Een achterspatbord kan je altijd in de lijn nog wel in orde maken, of andere gaatjes knippen, of zelfs boren.
Maar het aanlopen van kettingkasten is een heel ander hoofdstuk, hier heb je altijd de afstand van trapas tot kettingblad waar rekening mee gehouden moet worden, maar als dat eenmaal goed is, is soms de kettingkast wat scheef ten opzichte van de achternaaf, en als Shimano dan de marges precies de verkeerde kant op heeft gehouden (heel vaak met Nexus 7 icm Hesling kettingkasten), dan kan je wat gaan bijbuigen, maar dat is nooit de oplossing voor lange termijn, en komen vaak je versnellingen in het nauw.
Hier komt ook nog eens bij dat de fietsen op de kop gemonteerd worden, en het dan qua eindcontrole op de kop niet aanloopt, maar als de fiets dan rechtop staat, het begint te ratelen, en je kan immers niet op iedere gemaakte fiets door de fabriek gaan fietsen :+
Ik weet niet hoe het bij van moof zit maar weel elektrische fietsfabrikanten gebruiken ook gewoon bosch elektronica. Veel fietsenbouwers zijn framebouwers die overal en nergens shoppen voor schakelgroepen, middenmotoren remmen ed. En dan een fiets assembleren.
Ik weet niet hoe groot de markt is voor Saab onderdelen, maar ik vermoed dat die niet te vergelijken is met die voor van moof onderdelen. Het zou me zeer verbazen als iemand in die laatste brood zou zien, denk dat je eerder gewoon je fiets naar het schroot kan brengen dan.
Bij saab speelt nog enigzins mee dat de laatste jaren veel gesnoept werdt uit de onderdelen emmer van Opel :+
Saab onderdelen vielen buiten het faillissement, daarnaast zitten er veel generieke onderdelen in een Saab. Vanmoof is misschien wat klein om een onderdelentak te houden…
Valt mee. Toen klant saab kocht moesten we hem vertellen dat over 6 maanden op zijn vroegst een poging konden doen om reservesleutel te bestellen voor zijn 2de hands auto die hij net kocht.
Hooo! Klopt maar: ken je de Saab autos? Dat zijn robuuste autos, relatief simpel, relatief weinig elektronica, betrouwbaar en makkelijk te onderhouden. Het design maakt dat alles mogelijk, incl. dat onderdelen later beschikbaar zijn.

Dat komt omdat het design het mogelijk maakt.
Bij 'moeilijke', complexe ontwerpen die propietary zijn (relatief moeilijk voor een fiets) is het erg lastig om na het omvallen van de producent repareerbaarheid door derden op te zetten.

Dat zou een harde verplichting moeten zijn.
Zolang het merk bestaat zijn ze wettelijk verplicht om tot 20 jar na productie van een auto model, onderdelen te leveren.
Gezien Volvo het merk heeft gekocht blijft de regel van kracht.
Voor een fiets kan je dat echt wel vergeten.
Is dat zo? waar kan ik dat vinden en geldt dat voor alles wat gerepareerd kan worden? bv koffieapparaat of camera?
Als je een Nederland wet Nummer verwacht ga je het niet vinden omdat het op wereld niveau is geregeld en gekoppeld zit aan import regels.
Het is behoorlijk uitgebreid dus als het je echt intereseert kan je beter even googlen.
En wat je tweede vraag betreft is dit enkel voor voertuigen met een chassis nummer wat geregistreerd wordt in landelijke voertuig databases.
Motor,vrachtwagen,auto,vliegtuig ect...
Je koffiezet apparaat heeft dat niet
Thx! zal eens kijken of ik daar iets over kan vinden.
"Op wereld nivo geregeld".

Ongeveer het enige wat op wereldnivo is geregeld zijn de WTO regels. En wat de WTO zegt over reserve-onderdelen is dat ze geacht worden te komen uit het land wat het originele voertuig leverden. Dus je Nissan reserve-onderdelen komen formeel uit Japan, ook al heeft Nissan ze vanuit een ander land naar Nederland verscheept. Maar 20 jaar? Nope. Er is uberhaupt geen verplichting. Kan ook niet, want de WTO regels zijn bindend voor landen, niet voor bedrijven.
Ongeveer het enige wat op wereldnivo is geregeld zijn de WTO regels.
I geloof dat zo'n beetje iedereen ondertussen wel bekend is met het WHO vanwege de pandemie, dus je verhaaltje over de WTO valt een beetje in het water of niet?
De verplichting zit in een import verbod/sacnties. Dat is ook bijvoorbeeld de reden waarom er EU versies van amerikaanse auto's bestaan. In de VS hanteren ze over het algemeen 10 jaar. Dus gooien wij hier er met gemak 20-40k bpm bovenop. Is het illegaal? Nee, roken ook niet, maar je gaat er wel voor dokken aan de hand van wetgeving.
Nogmaals als je een specifiek wetgeving zoekt ga je die niet vinden. Het wordt heel anders geforceerd want een rechtbank doet vrij weinig in het buitenland.
Over die 20 jaar leveringsverplichting.. die bestaat niet en is ook geen 10 jaar zoals je vaak leest.
De wettelijke termijn wordt bepaald door BW 6:2/6:248
(redelijkheid en billijkheid).
Ook bestaat er geen Europesche wet die dit regelt.
daar was ik ook nieuwsgierig naar. Ik weet wel bv dat Gitzo (statief maker) ALLE onderdelen levert 30 jaar na uitkomen van een product. Maar of ze dat verplicht zijn/waren weet ik niet. Of dat het een stuk service is. Dat was ook de reden dat ik een dure Gitzo kocht. Hoef ik maar 1 keer in mijn leven een statief aan te schaffen.

[Reactie gewijzigd door mr.loepie op 22 juli 2024 23:57]

Saab is in 2010 niet aan Volvo verkocht maar aan Spyker cars.
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Saab_Automobile
Bij autos zijn de regels en logistieke ketens heel anders dan bij fietsen.. dus je kan dat niet 1:1 vergelijken..
Buiten dat zaten de laatste Saab modellen vol met GM onderdelen, en aangezien GM nog bestaad is het geen wonder dat de onderdelen daarvan goed te krijgen zijn..
Zelfs nu VanMoof blijft bestaan is dit een probleem. Je kunt bijvoorbeeld niet zomaar bij een fietsenwinkel je fiets laten nakijken want wij zijn er helaas achter gekomen dat zelfs veel winkels VanMoof gewoon boycotten.

Mijn vriendin was afgesneden door een andere fietser en had daardoor wat schade. En toen was het vrijwel onmogelijk om de fiets bij de winkels in onze buurt te laten repareren. Niemand wilde er aan beginnen. Uiteindelijk besloten de fiets dan maar gewoon niet te repareren..

Sinds kort zit er nu wel een officiële VanMoof reparateur in de buurt maar dat is pas vrij recent zo ontstaan. Het lijkt er ook op alsof die man echt verdrinkt in de reparaties.

Ik denk dat wanneer er schaarste ontstaat aan onderdelen, het niet direct een probleem zal zijn. Het zal er echter wel voor zorgen dat de handel in reserveonderdelen en tweedehands onderdelen veel gaat opleveren en duur wordt.

Je mag wel hopen dat ze voor de fietsen die je via een app of cloud moet bedienen een soort firmware unlock optie moeten krijgen zodat je niet met een dooie fiets achterblijft wanneer het doek valt.
Is het boycotten of hebben ze gewoon de onderdelen niet? Zoals ik uit het artikel begrijp zijn de onderdelen exclusief voor VanMoof fietsen. Dus misschien kunnen reguliere fietsenwinkels ze gewoon niet repareren?
Goede vraag, er werd ons letterlijk verteld dat de winkel het zelf niet wilde doen. Ze wilden zelfs niet het wiel weer recht maken door de spanning op de spaken aan te passen.

Het was dus niet alleen dat ze geen toegang hadden tot onderdelen, maar de dingen die wel gedaan konden worden weigerden ze dus ook.

Uiteindelijk hebben we zelf geleerd om spaken te spannen middels wat youtube videos en zo is het al iets beter geworden. Goed genoeg om mee te fietsen.

Verder ben ik nogal een bedreven 3D-ontwerper en printer, dus de kapotte onderdelen opnieuw getekend en geprint. De fiets werkt nu weer helemaal naar behoren, maar toch, de kwaliteit is nooit zo goed als een fabrieksonderdeel.

Het gaat ook om een van de laatste niet-ebike modellen. En VanMoof deed zelf al heel erg moeilijk over de reparatie omdat ze zich volledig op ebikes hebben gestort.
Ik denk dat het echt boycotten is, De plaatselijk fietszaak heeft zelfs op zijn gevel staan met een bord "Wij repareren GEEN Stella fietsen" zelfde geldt voor VanMoof die valt onder de zelfde categorie.
Of zoals Fluttershy stelt: dat Stella-fietsen alleen bij een 'gecertificeerd' Stella servicecenter voor onderhoud gebracht mogen worden. En dat de winkel zo aangeeft dat ze dat niet zijn. Dat is dan geen boycotten.
Buiten dat, waren zijn woorden dat hij ze überhaupt niet wil repareren omdat het net als vanmoof kwalitatief slechte fietsen zijn. Mensen kopen een fiets via het internet en hij mag de problemen dan opknappen en dat paste hij voor, waren zijn eigen woorden.
En geloof me ook die Stella's zijn altijd wel wat mee.
Stella kan dat wel willen, maar juridisch hebben ze geen poot om op te staan. Wat Stella wél kan doen, is hun garantie alleen te laten uitvoeren door gecertificeerde servicecentra. Verschil: onderhoud is een dienst die door de eigenaar wordt afgenomen, maar de uitvoering van garantie is een dienst die door Stella wordt afgenomen.
Dat kan zijn, maar ik snap wel dat een 'gewone' fietsenwinkel niet aan die juridische strijd wil beginnen en dus gewoon zegt: ga maar naar Stella met je fiets!

Wil je als consument in het vervolg toch gewoon voor onderhoud naar de fietsenwinkel om de hoek, koop dan daar ook die fiets. En anders is die fietsenwinkel om de hoek er sowieso niet meer straks.
Ze hebben het materiaal en de onderdelen niet. Ik heb een S3. Voor het bijvullen van de olie in de remmen heb je Vanmoof-specifiek materiaal nodig. Een gebruikelijke set voor het bijvullen van olie past simpelweg niet op een Vanmoof-fiets.
Dus misschien kunnen mogen reguliere fietsenwinkels ze gewoon niet repareren?
Als een bedrijf gewoon de regel heeft enkel reparaties te faciliteren via aangesloten derden, dan voldoe je daar als niet-aangesloten derde niet aan de voorwaarde om een reparatie uit te mogen voeren.

Het is niet ongehoord dat bedrijven reparaties door derden actief tegen werken.
Dat is een bekende eigenschap van de Nederlandse fietsenmaker. Is het niet "zijn merk", dan weigert hij te repareren. Ze vragen liefst de adviesprijzen. Ze hebben veel te veel macht gekregen.
Om eerlijk te zijn heb ik er juist wel begrip voor. VanMoof is hier de foute partij en niet de fietsenmakers.
In dit geval wel, maar het probleem dan fietsenmakers veroorzaken bestaat al veel langer. Het begin toen buitenlandse merken de Nederlandse markt binnen kwamen.
Ik concludeer dat de fietsenmarkt over zijn geheel zeer onvolwassen is. Onderdelen zijn slecht te krijgen, prijzen worden kunstmatig hoog gehouden, markten worden afgeschermd, de levertijden zijn enorm.
"Dat is een bekende eigenschap van de Nederlandse fietsenmaker. Is het niet "zijn merk", dan weigert hij te repareren. Ze vragen liefst de adviesprijzen. Ze hebben veel te veel macht gekregen."

Dat is een beetje te kort door de bocht. Gazelle had er aan handje van om alleen maar Gazelle onderdelen op hun fietsen te monteren. Later kwam Kronan die gebruik maakte van een speciale bandenmaat.
Nu Van Moof die dezelfde fout maakt. Onderdelen zijn Van Moof specifiek, dat hebben de fietsenmakers niet liggen. Als je kijkt naar de onderdelen die Van Moof gebruikt daar valt "geen eer aan te behalen".
Repareren gaat niet vervangen wel maar dan is het binnen de korste keren weer stuk.
Dan heeft de fietsenmaker het gedaan...

"Ze vragen liefst de adviesprijzen."
Gelukkig wel: de hele korting, korting, voor minder, voor minder cultuur moet eruit.
Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik betaal vrijwel nergens de adviesprijzen voor. Zeker niet voor elektronica (waar de fiets inmiddels ook onder valt).

Dat er geen onderdelen zijn, is een ander verhaal. Het gaat erom dat fietsenmakers zelfs weigeren om een band te plakken.
Of dit allemaal zo is weet ik niet. Dat ze mijn stadsfiets niet fixen heb ik nog nooit meegemaakt. Maar vergeet niet dat fietsenmakers al jaren te weinig collegas kunnen vinden. Dat betekend dat ze de prijs kunnen opdrijven. Maar ook dat ze meer mensen kunnen helpen als de bij hun eigen bekende producten blijven.

Als het specifiek over van Moof fietsen gaat, dan snap ik wel dat ze daar geen zin in hebben als ze de materialen toch niet hebben. Ga met een Tesla naar een universeelgarage en bij de meeste issues wordt je weggestuurd omdat ze de materialen niet kunnen inkopen.
Bij mijn LBS kon ik niet terecht met mijn dochters Decathlon fiets om haar achter deraileur af te stellen.
Gelukkig heeft de decathlon een goede en goedkope service center, maar helaas moest ik daardoor
wel de fiets met de auto brengen en ophalen.

Ik snap de reden waarom mijn LBS decathlon fiets weigert want reparaties aan (sommige) decathlon fietsen
kosten veel meer tijd omdat de kwaliteit van Btwin (huismerk decathlon) derailleurs en v-brakes veel minder is dan Shimano.
De onderdelen van Decathlon fietsen zijn ook gewoon Shimano/Sram voor de duurdere modellen, voor de goedkopere modellen is het meestal Microshift.
V-brakes zijn zo standaard, daar zou het niet aan mogen liggen.
De reden dat veel fietsenmakers niet aan Decathlon fietsen willen werken heeft niets te maken met de tijd die het kost (die kunnen ze gewoon in rekening brengen) maar omdat ze geen omzet willen mislopen bij de verkoop van de fiets.
Ik heb hetzelfde met mijn Canyon fiets, zeker geen slechte afmontage (Shimano XT/SLX) maar ik heb hem niet bij hen gekocht.
Gelukkig zit er een onafhankelijke fietsenmaker in de buurt die 1) betere service levert, 2) goedkoper is, en 3) Het niet boeiend vind waar je je fiets koopt, hij verdient net zo lief aan reparatie alleen en beseft dat niet iedereen een fiets wil die hij kan leveren.
Dan heb je geluk met jouw LBS, maar helaas kon ik bij die van mij niet terecht en dat heeft alles te
maken met de extra tijd die het kost om simpele reparaties en afstellingen te doen op decathlon fietsen.
Mijn dochter heeft nu een Giant fiets met shimano v-brakes en het afstellen hiervan gaat veel makkelijker en sneller en zo is het ook met de andere kritieke onderdelen zoals derailleurs.

Gelukkig ben ik vanwege mijn hobbie in staat om bijna alle reparaties zelf te doen, maar soms vanwege tijdgebrek is het fijn om bij een fietsenwinkel terrecht te kunnen al heb je een btwin, vanmoof of stella fiets.
Vergeet ook de cloud koppeling niet die dan wegvalt
Cloudkoppeling op je fiets? Ik mag hopen dat dit alleen voor extra features gebruikt wordt (bijv. vastleggen routes e.d.) en dat dit niet essentieel is voor de werking van de fiets?

Zou dat wel zo zijn, dan zou ik in ieder geval niet begrijpen dat iemand ooit zo'n fiets zou kopen.
Het diefstalalarm, batterijstatus op afstand enzo zijn wel features waar je zo'n kreng voor koopt ja.
diefstalalarm begrijp ik nog dat je daar een cloud dienst voor nodig zou kunnen hebben. Maar waarom zou ik overal waar ik ben ( en mijn fiets niet is ) willen weten wat de batterijstatus is? Dat zijn toch dingen die je checked vooraf/achteraf?
Vanmoof maakt het mogelijk om updates over the air te ontvangen en houdt ritstatistieken van je bij, van je stadsgenoten en dat van wereldwijd. Ik kan elke dag zien hoeveel km er bijv. gemiddeld is gefietsg in Arnhem.
Vanmoof maakt het mogelijk om updates over the air te ontvangen en houdt ritstatistieken van je bij, van je stadsgenoten en dat van wereldwijd. Ik kan elke dag zien hoeveel km er bijv. gemiddeld is gefietsg in Arnhem.
Het is een fiets. Waarom zou ik een fiets willen updaten :+ En die statistieken is leuk maar wat heb je daar nou exact aan? Leuk voor de getalfetisjisten dat dan weer wel ;)
Je realiseert je dat er elektronica in zit? Dat daar software op draait waar misschien fouten in kunnen zitten?

Dat jij het niet snapt betekent niet dat het niet nodig ;)
In mijn Trek e-bike met Bosch motor + display zit ook elektronica. Toch hoef ik die echt niet te updaten.
Is minder geavanceerd in de zin dat je geen verbinding via het internet kan maken, maar blijkbaar is het best mogelijk om de elektronica van software te voorzien die niet afhankelijk is van (regelmatige) updates. In elk geval niet waar het de basisfuncties betreft, zoals verlichting en het regelen van de mate van ondersteuning.
In mijn Trek e-bike met Bosch motor + display zit ook elektronica. Toch hoef ik die echt niet te updaten.
Mwahhhh.... loop eens lang je dealer en vraag hem de firmware te updaten. In November is er een nieuwe versie gekomen die wat slimmer is.
Dat jij niet hoeft te updaten, betekent niet dat als je dezelfde fiets een jaar later had aangeschaft, dat daar geen verschillen inzitten.

Dat zijn twee hele verschillende dingen.
Je zou ook voor een robuust ontwerp kunnen gaan zodat je er lang mee kan doen. Je weet wel, echte duurzaamheid.
Ja dat zou kunnen. Maar in de praktijk zal versie 1.0 altijd verder worden ontwikkelt. Het kan ook gewoon zijn dat er nieuwe inzichten ontstaan in het ontwerp van de accu etc.

Ik vind het erg makkelijk om te zeggen "een robuust ontwerp". Het laat me zien dat je gewoon niet in product ontwikkeling zit.

Zelfs vroeger, toen men ontwierp voor de lange termijn, was het zo dat er fouten werden ontdekt in de eerste versie, die vervolgens werden opgelost.

Zelfs ESA is het overkomen ;) https://en.wikipedia.org/wiki/Ariane_flight_V88

Het komt overal voor. Bij ontwikkeling van software kun je nog zo'n robuust ontwerp maken, er zullen altijd fouten inzitten. Dus beter kan je ze achteraf patchen, als je dat niet kan dan zitten de early adopters gewoon vast aan software fouten.

[Reactie gewijzigd door LittleKiller op 22 juli 2024 23:57]

Ga je echt op zo'n niveau discussiëren? Je kent mij niet eens 8)7
"Het laat me zien dat je gewoon niet in product ontwikkeling zit. "
Ik snap zo'n reactie als jij in de productontwikkeling van wegwerp producten of andere rotzooi zit.

Bovendien heb jij het over het corrigeren van problemen in de introductiefase.
Ik heb het over het grootste deel van de gebruiksfase.
Een goed productontwerp zorgt voor een lange bruikbaarheid.

Dat jij dat niet normaal vindt, ligt aan jou.

[Reactie gewijzigd door Dooxed op 22 juli 2024 23:57]

De Ariane is een raket van ESA, niet van NASA
En toch heeft niemand meer een Nokia 3210… ok tot voor kort geleden nog een minister president…

Duurzaamheid heeft niet als voorwaarde dat het lang mee moet gaan. Het belangrijkste is dat het circulair is en anders heel goed recyclebaar.
Lang mee gaan is m.i. altijd duurzamer dan welk recycle model dan ook.
In mijn beleving staat de term duurzaam voor het langer gebruiken. Het duurt langer voordat het is afgeschreven, zowel technisch, financieel als sociaal (en op andere vlakken).
Naar mijn idee heet duurzaam wel met hergebruik (2e hands markt) te maken maar niets met recycling (vernietigen en de materialen hergebruiken). Over de tussenvorm, het slopen en onderdelen hergebruiken is het naar verhouding. En zo is het ook met reparatie door onderdelen te vervangen.

Maar toegegeven, dat is mijn zicht op duurzaam, vooral omdat er zo veel andere labels zijn die op andere varianten geplakt kunnen worden.

Zo heb ik ook mijn ideeën over recycling: Dat blijkt in veel te veel gevallen down-cycling te zijn: Er wordt geen gelijkwaardig product van gemaakt maar een minder-waardig product, zoals plastics in bermpaaltjes.
Dan koop je een oma-fiets.
Of, als je toch wil opschieten, een ligfiets of velomobiel. (Daarvoor heb je geen ondersteuning nodig om makkelijk boven de 25-32km/h (De meeste van Moof's rijden ruim boven de 25) te komen)
snap de vraag, maar het zijn handige gimmicks. Mijn eigen VM had een keer een specifieke update nodig, dat kon toen gewoon op de locatie waar ik toen was na een chat met VM.
Eens, volgens mij schieten we door , lijkt er op dat de elektrische fiets een snorfiets in disguise aan t worden is en men daarnaast problemen bij een oplossing zoekt. Het blijf t een stuur met wielen , meer moet t niet zijn... toch ?
Als VanMoof het verlies wat meer wil beperken willen vast zorgverzekeraars deze data kopen.
En precies die info zou ik nou helemaal niet willen delen met een bedrijf en met de wereld.
Dan kun je je 'smart'telefoon ook beter helemaal thuislaten
Ja geen idee. Ik heb ook een praktische fiets die niet roest enzo. En de fiets die ik heb mét batterij (Bullitt) check ik inderdaad bij vertrek.
En de fiets die ik heb mét batterij (Bullitt) check ik inderdaad bij vertrek.
Als ik er even verder over nadenk: ik zit te werken en moet over een uur ergens anders zijn. Dat is 10 minuten fietsen, maar ik weet niet of de accu nog vol zit. Het zou dan best fijn kunnen zijn om dat te kunnen checken zonder helemaal naar de fietsenkelder te moeten afdalen. Ik had natuurlijk bij het parkeren moeten kijken of de accu aan de lader moet, maar ik ben ook maar een mens, ik vergeet dat soms (eigenlijk nooit, maar het zij verre van mij om een mens te veroordelen die dat wel vergeet, ik vergeet andere dingen).
edit:

Ik wil iedereen die niet in een dal woont, die niet terug hoeft te fietsen na een bezoek en die geen lichamelijke uitdagingen heeft oproepen er rekening mee te houden dat jouw situatie niet voor iedereen opgaat.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 22 juli 2024 23:57]

Als het 10 minuten fietsen is maakt de accu toch weinig uit? Ofwel hij was helemaal leeg toen je aankwam, dan had je het wel geweten, ofwel er zit nog genoeg in. Of je moet ff 2 kilometer zelf wat extra trappen.
Tja dan zou ik toch persoonlijk denken: peddelen met die hap... dan worden die 10 minuten er maar 15.
Voor 10 minuten fietsen heb je toch geen accu nodig ?
Blazen we onze eerste wereldproblematiek nu niet wat op?

Dan fiets je toch zonder accu ondersteuning in een kwartier naar je afspraak? En dan loop je toch even helemaal naar de fietsenkelder?
Begrijp me niet verkeerd, leuk dat het kan maar techniek is niet zaligmakend en je kan niet alles oplossen met meer techniek.
Je fiets werkt niet zonder een volle accu? Waarom zijn dan die pedalen aanwezig? :o
Tegenargument: als er toch al een verbinding met een clouddienst is vanwege het diefstalalarm, waarom zou je dan niet via die verbinding andere data doorsturen die handig kan zijn? Geef je er niet om, dan kijk je er niet naar?
Geef je er niet om, dan kijk je er niet naar?
Dat lijkt een antwoord op de vraag
Maar waarom zou ik overal waar ik ben ( en mijn fiets niet is )
Maar de context was:
batterijstatus op afstand (...) waar je zo'n kreng voor koopt ja.
De vraag is dus, koop je inderdaad een VanMoof (onder meer) omdat je de batterij op afstand uit kunt lezen, en zo ja, in welk scenario?
De vraag is dus, koop je inderdaad een VanMoof (onder meer) omdat je de batterij op afstand uit kunt lezen,
Vast niet iedereen maar sommigen ongetwijfeld ja
en zo ja, in welk scenario?
Luiheid.
Ik vergeet wel eens iets, dus het kan voor mij nuttig zijn iets op afstand te checken.

Als jij een flink stuk fietst en je moet hem onderweg opladen, dan wil je misschien tijdens je lunch weten of je accu vol genoeg is om door te gaan, of dat je nog even wacht. Het maken van zo'n systeem zit wat effort in, om een extra tag, die je toch al hebt, dan ook mee te sturen is dan nauwelijks nog extra werk.
Ik heb zelf een speed pedelec, deze staat in de garage geparkeerd hier bij mijn huis.
Als ik 's morgens opsta kijk ik altijd even hoe vol de batterij is zodat ik deze eventueel nog even aan de oplader kan hangen voor ik vertrek. Uiteraard zou ik ook naar de garage kunnen wandelen om de fiets te ontgrendelen en dan te kijken hoe vol de batterij is, maar dit scheelt me weer 3 - 4 minuten.

Ben het deels met je eens dat niet alle data nuttig is, denk dan even aan de temperatuur van de batterij/ motor. Hoewel dat deels weer handig is om te weten of ik de batterij eruit moet nemen om hem binnen op te laden (je kan deze niet laden onder de 3 graden)...
De volgende gen Gazelles zijn ook fully smart : display, battery, ...
Uiteraard passen de vorige gen batterijen er niet op en vice versa. |:(
Misschien is het alleen maar goed als dergelijke fabrikanten falliet gaan. Ik zie hier gewoon een bedrijf wat je niet wil hebben in een wereld waar je minder e-waste wil hebben.
Die onderdelen komen gewoon uit een fabriek in China of Vietnam. Als ze failliet gaan worden die onderdelen waarschijnlijk zelfs goedkoper.
Ik ben in het bezit van de laatste niet-elektrische VanMoof, de S2 smart. Op zich een prima fiets, met altijd wel wat gebreken die je allicht ook bij andere fietsen hebt. Probleem zit 'm alleen in de unieke onderdelen. Neem een remblokje: alleen te vervangen door een VanMoof remblokje (volgens mijn fietsenmaker) en dus moet je die dan online bestellen. De software op de fiets in combinatie met de app (iOS) is ook niet bepaald ok te noemen wat mij betreft. Je fiets gaat automatisch van het slot als je in de buurt bent, maakt dan een bepaald geluid. Je kunt instellen dat 'ie dat thuis niet doet, maar dat werkt voor geen meter. Gevolg: de ingebouwde batterij loopt leeg en daardoor kan het dus zijn dat je "leeg" vertrekt waardoor het alarm dan niet werkt als het wel nodig is. Dan nog even over "de bel". Da's een geluid van een soort onderzeeër. Op zich grappig, maar niemand die snapt dat dat de bel is van een VanMoof die achter je rijdt en dus gaat niemand opzij....
Om positief te eindigen: ik ben wel uitermate enthousiast over hoe de fiets rijdt! :)
Op zich een prima fiets, met altijd wel wat gebreken
Huh? Prima betekent voor mij geen gebreken. Zeker niet als je meer dan 1000 of zelfs 2000 euro betaald.

Om over unieke onderdelen nog maar te zwijgen.
Nee dat snap ik, maar normale slijtage van bijvoorbeeld de remmen is natuurlijk logisch. Als door die slijtage je remmen constant piepen is dat wel irritant natuurlijk. Vraag is of dat een VanMoof probleem is of gewoon algemeen, maar in combinatie met unieke remblokjes dus niet bepaald relaxed.
Ok, maar slijtage valt bij mij niet onder gebreken ;)

Dat simpele onderdelen als remblokje bij een 'gewone' fietsenmaker (dus geen 'merk-dealer') niet op voorraad zijn kan ik op zich wel inkomen. De vraag is dan wat de levertijd is, één of twee dagen langer piepende remmen is niet veel meer dan lichtelijk irritant, maar als het een ontwerpfout is/zou zijn wordt het natuurlijk een ander verhaal.
“Je fiets gaat automatisch van het slot als je in de buurt bent, maakt dan een bepaald geluid. Je kunt instellen dat 'ie dat thuis niet doet, maar dat werkt voor geen meter.”
Dat is niet alleen irritant voor de eigenaar. Ik had een tijdje twee overburen met allebei zo’n kreng en ik werd horendol van dat kutgeluid meerdere keren per dag.
Nou precies dat. Als gebruiker herken je het, maar heb al diverse malen de buren aan de deur gehad met de vraag wat dat gekke geluid nou de hele tijd is.
offtopic; dat vind ik dus ook zo enorm irritant aan mensen die het geluid niet uitzetten van de auto wanneer deze op of van het slot gaat. Beep-beep, of soms zelfs de claxon. Je hebt toch al lampen die knipperen? Zet die herrie uit. Als ik in de VS een huurauto meekrijg staat dat altijd standaard aan, eerste dat ik doe nadat ik ben ingestapt is dat stomme geluid uitzetten (net als bij een nieuwe telefoon alle geluidjes uit, gelukkig neemt iOS dat tegenwoordig over op je nieuwe telefoon en hoef je niets meer in te stellen).

/rant
Was te verwachten. Zoals zoveel bedrijven waren zij echt innoverend. Nu worden ze ingehaald en is de kwaliteit verslechterd met dus dit als gevolg
Wat was er innoverend aan dan? Ik zie eigenlijk weinig tot niets unieks. Ik zie wel wat hippe termen voorbij vliegen, maar de meerderheid van hun doelgroep loopt daar niet echt warm voor en innovatief klinkt het ook niet echt.
Een soort cloud lock functie is innovatief op een fiets. Ook de ingebouwde tracking is innovatief. Wordt de fiets gestolen heeft niemand er iets aan. Mits de servers van Van Moof in de lucht blijven natuurlijk. Stel je voor dat dat bedrijf failliet gaat maar je fiets gelocked blijft.

Voor mij de grootste reden om nooit een Van Moof te kopen. Afhankelijkheid van derden bij je bank, telefoon, internetverbinding etc is al erg genoeg. Om daar nu je fiets ook kwetsbaar voor te maken? Lijkt me niet nodig.
Maare, dat bieden concurrenten toch ook aan? Gazelle doet dat ook op veel van hun fietsen. Wat is daar precies innovatief aan?
Ze waren daar innoverend in. Dat ze nu worden ingehaald is logisch. Ze staan zelf stil.
Dit nieuws gecombineerd met de verhalen over de slechte kwaliteit en service die de ronde doen, zullen wel niet bijdragen aan vertrouwen bij de consument.
Precies, als je nu nog een Van Moof koopt ben je knettergek.
Dit gaat gewoon ploffen, dat is een kwestie van tijd.
Zeker met al dat slechte nieuws mbt defecte fietsen en wachttijden van maanden.
Beter maken ze er meerdere bedrijven van. Dan het bedrijf dat produceert en verkoopt (en waar dus alle garanties liggen) failliet laten gaan, en dan nog jaren goed geld verdienen met een bedrijf dat onderdelen voor die fietsen verkoopt en beheert en reparaties uitvoert. Garantie bestaat niet meer, dus alles voor de volle mep.
Rechters hebben nogal de neiging om niet in dit soort doorzichtige trucs te trappen.
Je moet zoiets dan ook niet op het laatste moment doen, en je moet er ook niet teveel kapitaal mee uit het hoofdbedrijf sluizen. Een apart bedrijf welke onderdelen beheert/levert en kosten voor garantie doorberekend aan het verkopende is de normaalste zaak ter wereld. Dankzij zo'n constructie konden Saab auto's bijvoorbeeld ondanks het faillissement gewoon van onderdelen voor reparaties worden voorzien alsof er niets was gebeurt.
Het opsplitsen van bedrijven pakt niet altijd gunstig uit. Zeker niet als het slecht gaat dan prikt iedereen daar doorheen.
Dit moet je aan de voorkant doen, niet aan de achterkant zoals nu.
Het is nu pappen en nathouden maar binnen nu en een jaar is het afgelopen.

Dat is het nadeel tegenwoordig, dit soort slechte nieuws, negatieve reviews en recensies hebben een enorme bereik. Dit gaat in een stroomversnelling en zelfs onterecht negatieve informatie is dan niet of nauwelijks nog te bestrijden.
De fabrikant is bekend van de minimalistische, relatief dure e-bikesmodellen,
Als het daarbij bleef, was het probleem niet zo groot, want met hun eigenzinnige ontwerpen zouden ze prima hun eigen gecreëerde niche in de markt kunnen pakken en vasthouden of zelf uitbouwen. Wat ik mis in die artikel is de problematiek die dit merk heeft met de kwaliteitsbewaking, waardoor er zo veel aftersales activiteiten per fiets nodig blijken te zijn, dat ze onmogelijk nog winst kunt maken op de producten die ze verkopen.
Volgens mij staat dat (in andere woorden) in het artikel:

"Een andere reden voor de huidige financiële situatie die genoemd wordt, zijn de problemen met de fietsen, zoals relatief veel mankementen en lange wachttijden voor reparaties."
Waarom winkels in het buitenland en niet eerst meer winkels in NL? Markt veilig uitbouwen en je service area klein houden.
Omdat ze juist gezien willen worden in de grote wereldsteden, niet in Nederlandse dorpen. Ze willen gezien worden als luxe merk, en dat bereik je niet in Nederland.
De locaties van hun buitenlandse winkels zeggen al genoeg.
Dit soort merken denkt niet na over kwaliteit, denkt niet na over after sales, ze willen alleen gezien worden op de grote, dure plaatsen en zo snel mogelijk naam maken.
€2500,- is voor hun oude s3, de nieuwe S5 kost €3000,-.

Toch een hoop geld voor weinig kwaliteit, we zullen het wel zien of ze in leven blijven.
Vanmoof is de afgelopen jaren omhooggehyped door waardeloze productpluggers van Bright, DPG media en tal van zogenaamde influencers die het liefst de fiets omschreven als de iPhone of de Tesla onder de ebikes. Zogenaamde reviews maar feitelijk deden ze niets anders dan de features van de fiets bespreken, niet de problemen. Nu is er enkele weken in de DPG media een ware hetze campagne tegen vanmoof (lees trending) ... Mogelijk heeft een van de redacteuren van DPG zo'n hekel aan z'n VM fiets gekregen dat ie een gecombineerde anti-campagne is begonnen (premium artikelen overigens.... :))

[Reactie gewijzigd door litebyte op 22 juli 2024 23:57]

Tesla vind ik een passende vergelijking. Ook niet heel duur, stomme unieke onderdelen, slechte bouwkwaliteit, fans met passie en leuke gimmicks.

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 22 juli 2024 23:57]

De vergelijking is vooral gemaakt om een bepaald beeld op te roepen (ook zeker om SEO redenen - daarom staat het vaak in de titel) van een revolutionaire ontwikkelaar en enterprise.

Dat is VM niet. VM is niet de initiatiefnemer om op grote schaal als pionier electrische fietsen te gaan ontwerpen. Het heeft geen unieke processen zoals Tesla (batterij toepassingen en massaproductie) Het enige waar je een vergelijking in kan zien is dat Tesla (Elon Musk) ook lijdt aan een 'gezonde' dosis zelfoverschatting en megalomaanheid. Lees vooral de diverse interviews met de eigenaren van VM

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.