VanMoof sluit tijdelijk winkels en vraagt uitstel van betaling aan

VanMoof heeft uitstel van betaling aangevraagd en de rechtbank in Amsterdam heeft deze aanvraag goedgekeurd. Het bedrijf meldt tegenover Tweakers dat winkels van het merk daarnaast tijdelijk gesloten worden. VanMoof zegt contact op te gaan nemen met klanten.

VanMoof S5 en A5In een statement laat de Nederlandse e-bikeproducent weten dat VanMoof-winkels voor de veiligheid van zijn medewerkers tijdelijk gesloten zijn. Eerder vandaag meldde Het Parool dat enkele boze klanten zich voor een filiaal in Amsterdam hadden verzameld. Zij konden hun e-bike niet meer ophalen. Ook schreef Bright dat tientallen lezers de afgelopen maand na annulering van een bestelling hun geld nog steeds niet hebben teruggekregen. VanMoof laat weten dat er zo snel mogelijk contact wordt opgenomen met klanten die nog wachten op een levering of reparatie.

VanMoof Global Holding B.V. heeft uitstel van betaling aangevraagd en dat heeft de rechter toegekend. Volgens het bedrijf hebben daarentegen ook VanMoof B.V. en VanMoof Global Support B.V. uitstel van betaling aangevraagd. Daarvoor is voor zover bekend tot dusver geen goedkeuring gegeven. Wat dat betekent voor klanten en voor het bedrijf is niet duidelijk.

De rechtbank heeft twee bewindsvoerders benoemd die samen met het management van VanMoof de situatie gaan beoordelen. Daarnaast is er een 'afkoelingsperiode' afgekondigd die twee maanden van kracht is. Gedurende deze tijd kunnen schuldeisers geen aanspraak maken op betalingen van VanMoof. De e-bikemaker zegt dat er naar een oplossing gezocht wordt waarmee het bedrijf kan voortbestaan. Vaak is een uitstel van betaling daarentegen een voorbode voor faillissement, al is het vooralsnog te vroeg om dat te concluderen.

Het bedrijf pauzeerde enkele weken geleden al verkopen van nieuwe e-bikes via zijn webshop, naar eigen zeggen om bestaande orders beter te kunnen afhandelen. Dinsdag schreef Tweakers dat VanMoof volgens betrokkenen daarentegen financiële problemen zou hebben. Het bedrijf zou geen nieuwe investeringen meer hebben kunnen veiligstellen en zou al langere tijd verlies draaien. Dit zorgde al langer voor zorgen over het voorbestaan van de Nederlandse fabrikant.

Door Yannick Spinner

Redacteur

12-07-2023 • 19:36

520

Submitter: iampeter

Reacties (520)

520
515
259
31
0
168
Wijzig sortering
Als investeerder (helaas) kreeg ik zojuist deze email:
Dear all,

For the past months we have been engaged in an intensive process to implement a cost saving plan and to secure vital additional funding to support VanMoof's path to profitability. Despite the best efforts of our team, we have not yet been successful.

On Wednesday July, 12 the district court of Amsterdam granted VanMoof Global Holding B.V. (preliminary) suspension of payment (‘surseance van betaling’) and appointed two administrators (‘bewindvoerders’). VanMoof B.V. and VanMoof Global Support B.V. have filed for suspension of payments as well. The court has also ordered a cooling down period (‘afkoelingsperiode’) of two months. Together with the management of VanMoof, the administrators are currently assessing the situation in order to find a solution so that VanMoof can continue its activities.

Due to the recent developments, we have decided to temporarily close the brand stores for the safety of our colleagues in the stores. We work hard to continue our services and will separately contact all customers as soon as possible regarding pending deliveries or repairs.

We will keep you updated as soon as we have more news to share.

Best,
--
Taco Carlier & Carlo Camaiora
Als (ex) fietsenmaker kan ik je zeggen, het was bagger kwaliteit.
Richt je op betere merken, Koga, Trek e.d.

Probleem is dat fietsen op t moment niet lopen. Tijdens corona had iedereen geld voor een fiets over (ebikes), de vraag was hoger dan het aanbod door niet leverbare onderdelen. Veel fietsen winkels hebben enorme orders gedaan met het idee dat het toch wel verkoopt. Maar dat laatste staat stil. Niet helemaal, maar niet passend bij de voorraden. Gerenommeerde merken zeggen je bestelt minimaal voor €"vul in"k anders raak je je dealerschap kwijt. Veel winkels doen dat, doe je het niet, dan zit er ineens zo'n factory store van een merk in je buurt.

In Duitsland zie je weer de vertrouwde kortingen van 20 soms tot zelfs 30 procent. Want de herfst nadert en dan komen de 24 modellen en die wil je in je winkel hebben. Marges zijn altijd 30-40% gebleven, dus er zit echt wel ruimte in.
En als klant wil ik toevoegen: pak een fiets met generieke onderdelen. Als je fietscomputer, accu, en motor op verschillende merken te vinden zijn, dan kan je ze waarschijnlijk jaren later nog steeds vervangen.

Wat dat betreft was mijn Giant ebike ook een flater. De fietscomputer moest vervangen worden, maar die was nergens meer te krijgen want Giant produceerde de fiets niet meer. Accu kon nog wel maar werd ook schaarser. En zelfs de tandwielen set en versnelling was net een beetje raar waardoor de vervanging daarvan een beetje beun werd.

Ik heb nu elektrisch spul van Bafang wat onder andere door Cortina nog wel eens wordt gebruikt, en hoewel ik daar toch enige bedenkingen bij heb, kan je tenminste makkelijk aan nieuw spul daarvoor komen. Geen ervaring met Bosch maar die zijn in principe ook generiek.

Bij Bafang had ik wel een keer dat de pin van de oplader in mijn accu was afgebroken. Ik snap nog steeds niet hoe dat kan. De pin aan de binnenkant van een soort barrel jack, en zit wat dieper. Aan de accu kant zit waar die in gaan ook verzonken, waardoor je de pin niet scheef erin of eruit kan halen. De plug zit er dan al half in. In de handleiding staat ook geen waarschuwing. Dat maakt me wel wat banging bij het opladen, straks gebeurt het me nog eens weer. De fietsenwinkel roept alleen maar "gebruikersfout gebruikersfout" zonder ook maar een hypothese te geven van wat fout had kunnen gaan. Ding is minder dan een jaar oud en dan ben je wettelijk verplicht om te bewijzen dat de schuld bij de klant ligt, maar zelfs een hypothese zodat ik weet hoe ik het wellicht kan voorkomen willen ze niet geven. Ik ga dus binnenkort een advocaat erbij halen.
Bafang is niet al te fijn spul. Als je die onderdelen open naast een Bosch legt zie je aan alle kanten dat het gemaakt is om puur zo goedkoop mogelijk te produceren. Aan de andere kant zou dit voor de koper ook duidelijk moeten zijn als je ziet wat het moet kosten. Het is in ieder geval beter gecontroleerd/reguleert dan die (semi)illegale fatbikes met no-brand Chinesium accu's en motoren erop vanaf Ali of shady winkeltjes. Dat is gewoon gevaarlijk spul.

Ik heb zelf Bosch spullen op mijn Koga zitten. Aan de ene kant mooi dat ik bij elke winkel een vervangende accu/LCD/motor kan halen maar aan de andere kant bezitten ze ook wel een flinke monopolie. Een grote speler heeft ook wel zo zijn minpunten. Alleen de situatie die je schetst was voor mij reden genoeg om een Bosch systeem te kiezen. En haal je fiets bij een goeie fietsenmaker. Als je moet bakkeleien over je laadplug die defect gaat binnen garantie dan is het gewoon een slechte winkel. Of ben je bij zo'n dozenschuiver geweest?
Was bij Fietsenwinkel.nl. Fysiek in de winkel uitgezocht. Ze hebben verschillende filialen. Aanvankelijk erg tevreden, ze waren goed met helpen, smeerden me niet iets aan dat beter en duurder was dan nodig, gewoon een verjaard modelletje dat precies goed was. Anders had ik zo 1000 euro meer uitgegeven.

Alleen toen het probleem zich voordeed was mijn filiaal dicht vanwege verhuizing, dus moest ik het via hun landelijke klantenservice oplossen. En die deden me echt een flink potje moeilijk.

Achteraf gezien had ik dan toch maar liever Bosch gehad. Dan heb je alsnog ook een generiek merk dat op meerdere fietsen wordt gebruikt. Maar toch wat betere kwaliteit.
Bosch is tegenwoordig alleen nog maar Made in China. Tegen Made in Germany prijzen, dat dan weer wel. Het is een kwestie van tijd voordat Bosch hetzelfde lot ondergaat als Philips: helemaal uitgehold en naar de klote.
Philips is helemaal niet naar de kloten. Dat heet nu Signify, NXP, ASML, ASMI, TomTom en Philips en nog een paar. Al de grote concerns zijn wereld wijd op geknipt, anders wordt het veel te log en onbestuurbaar.
Een apparaat waar Philips op staat is die naam tegenwoordig onwaardig. De familie zouden zich omdraaien in hun graven als ze zouden zien hoe hun erfgoed is verkwanseld.
Die stelling moet je eens in een ziekenhuis zeggen. Je wordt vierkant uitgelachen.
Philips maakt slaapapparaten tegenwoordig en de rest is verkocht aan Chinese bedrijven.
Een iPhone is ook Made in China, en dan kan je wellicht vanalles van Apple vinden, de telefoons zijn echter wel van een sublieme kwaliteit.
Het gaat (vaak) pas mis als het ontwerp ook uit China komt, vandaar een Apple iPhone toch wel wat beter in elkaar zit dan een GioneeS25UltralPhone 950MP van 8 tientjes.
Idem met Bosch, zolang Duitsers voor het zeggen hebben hoe de Chinezen hun producten moeten maken, heb ik er wel vertrouwen in dat de kwaliteit niet slecht zal zijn.
Als je als bedrijf je eigen specificaties kan doorgeven kun je de producten overal laten maken, ook in China. Natuurlijk is het belangrijk dat er een goede kwaliteitscontrole plaatsvindt, maar dat geld ook voor Made in EU.
Bij andere fabrikanten laten maken met jouw specificaties is al zo oud als de weg naar Kralingen (Rome is ook goed :) ). Een goed voorbeeld zijn de HEMA-rookworsten die door Unox gemaakt worden. Ze smaken echt anders dan de Unox-worsten.
Als je als bedrijf je eigen specificaties kan doorgeven kun je de producten overal laten maken, ook in China.
Klopt, en als een Duits of Amerikaans bedrijf deze specificaties strak doorgeeft, en erop toeziet dat ze exact worden nageleefd, dan maakt het inderdaad niets uit waar het gemaakt wordt. Vandaar Made in China eigenlijk niet zoveel zegt. Designed in China zegt wat dat betreft meer ;)
Een goed voorbeeld zijn de HEMA-rookworsten die door Unox gemaakt worden. Ze smaken echt anders dan de Unox-worsten.
Erg offtopic, maar grappig dat je dit noemt. In een ver verleden ooit eens vakantiewerk gedaan in de Unox fabriek in Oss.
De HEMA rookworsten worden inderdaad echt gerookt, de Unox worsten zien geen wolkje rook, die gaan in een bad met aroma's, geheel kunstmatig dus.
ik koop niks van bosch waar accu's in zitten, bosch veranderd continue de accu en, leverd de accu's van de oude generatie niet meer zodat je een nieuwe moet kopen, heb onder tussen 2 perfect werkende bosch accuboor machines zonder accu's thuis liggen. Voor accu spul zal ik nooit meer bosch kopen. Dat is wat ze berijkt hebben met consumenten pesten.
Bosch gebruikt al jaren dezelfde accu's voor zijn e-bike systemen. Gen 1, 2, 3 en 4 gebruiken allemaal dezelfde accu's en alle onderdelen zijn uitwisselbaar. Pas sinds dit jaar is er het nieuwe smart systeem op de markt gekomen. En die komt naast het huidige systeem, dus dat blijft ook allemaal gewoon leverbaar.
Wat je zegt over Bosch gaat dus absoluut niet op voor de e-bike systemen.
Ik heb ooit zo'n steelstofzuiger van Bosch gekocht en wilde ook een (schroef)boormachine met dezelfde accu kopen. Dat heeft jaren geduurd en uiteindelijk toch op zoek gegaan en gewoon bij de Gamma gevonden. 2 apparaten met dezelfde accu. Hoe oud zijn uw boormachines?
ik ben het Makita bol werk in gestapt. Meer dan 180 apparaten die de zelfde accu's gebruiken .
En ook nog Chinese slechte maar prijs/kwaliteit heel goede apparaten
Bosch groen of Bosch blauw?

Daarnaast, je kunt zelf de accu packs vervangen voor dezelfde soort van een goed merk (kost je wat tijd, maar is wel te doen).
Waar heb je het precies over wanneer je Bosch zegt? Want je hebt budget Bosch wat gewoon goedkoper is en je hebt de "echte" kwaliteit Bosch.

In de lokale bouwmarkt vind je bijvoorbeeld ook Bosch gereedschap maar dat is 90% goedkopere meuk want de consument wil niet teveel uitgeven. Kijk je naar Bosch Professional ben je een stuk duurder uit maar het kwaliteitsverschil is ook enorm.

En om het dan even semi-relevant te houden: Ik had een cheap-ass MTB'tje in Duitsland gekocht voor iets van €260 euro met Shimano versnellingen én remmen. Dat zal andere kwaliteit zijn als wanneer ik een MTB van €2000 zou kopen waar ook Shimano onderdelen op zitten. Je kan er van uitgaan dat een fietsje van €260 niet lang mee gaat, is het dan Shimano wat goedkope Chinese rommel maakt of heb ik dan een onrealistische verwachting dat omdat het Shimano is het per definitie goede kwaliteit moet zijn?
Waar heb je het precies over wanneer je Bosch zegt? Want je hebt budget Bosch wat gewoon goedkoper is en je hebt de "echte" kwaliteit Bosch.

In de lokale bouwmarkt vind je bijvoorbeeld ook Bosch gereedschap maar dat is 90% goedkopere meuk want de consument wil niet teveel uitgeven. Kijk je naar Bosch Professional ben je een stuk duurder uit maar het kwaliteitsverschil is ook enorm.

En om het dan even semi-relevant te houden: Ik had een cheap-ass MTB'tje in Duitsland gekocht voor iets van €260 euro met Shimano versnellingen én remmen. Dat zal andere kwaliteit zijn als wanneer ik een MTB van €2000 zou kopen waar ook Shimano onderdelen op zitten. Je kan er van uitgaan dat een fietsje van €260 niet lang mee gaat, is het dan Shimano wat goedkope Chinese rommel maakt of heb ik dan een onrealistische verwachting dat omdat het Shimano is het per definitie goede kwaliteit moet zijn?
Ook "blauwe Bosch" komt tegenwoordig veel uit China. En daar betaal ik gewoon niet voor. We moeten af van dat laffe excuus "Designed in ...". Ik zag net iemand Apple als voorbeeld aanhalen hoe Made in China ook "goed" kan zijn. Stel jij je eens voor dat je 50 weken van het jaar niet in Appingedam, maar in Marseille 80 uur per week moet werken voor een hongerloon terwijl je kinderen thuis door je ouders moeten worden opgevoed tot ze met 14 jaar ook een fabriek aan de andere kant van het continent in kunnen. Dat moeten wij niet belonen, dat moeten we bestraffen door niets Made in China te kopen.
Dus omdat het uit China komt is het niet goed? Dan kan jij niks kopen, ook niet het apparaat van waar je de reactie getypt hebt. Dus je bent nu heel hypocriet bezig. Of typ je dit niet vanaf een Logitech toetsenbord, een HP laptop, een Apple of Samsung of een Lenovo tablet o.i.d.? Of wil jij het driedubbele gaan betalen voor dezelfde apparatuur?

Ik snap je punt heel goed alleen heb je allerlei (milieu) organisaties en de Westerse politiek die het enorm tegenwerkt zelf dit soort producten te gaan produceren en ik zie dit de komende jaren niet veranderen helaas.

Ook wil 99,9% van de bevolking niet het dubbele of meer gaan betalen voor hetzelfde product.

En wij kunnen verder niets aan doen dat daar een enorme overbevolking gaande is waardoor logischerwijs ontzettend veel armoede ontstaat.

Maar stel ik zou een kwart of de helft meer moeten betalen voor een product wat met goede arbeidsomstandigheden is gemaakt zou ik het direct doen.
Ik zou nog kunnen toevoegen dat het tot een paar jaar geleden nog zo was dat als jij je meuk in China wilde verkopen, je dan door de Chinese overheid werd gedwongen om daar te produceren. Weet niet of het nog zo is. Dat hadden wij natuurlijk ook moeten doen voor alles wat de Chinezen in Europa willen verkopen. Vuurwerk en plastic bende. Ik zou ook nog kunnen beginnen over copyright waarvan China het bestaan niet schijnt te kennen. Niets elektrisch of mechanisch wat in China is geproduceerd overleeft mij, althans niet functionerend. Hun satellieten flikkeren ongecontroleerd uit de lucht. We zouden de eigenaren van bedrijven waarvan de produkten na minder dan 10 jaar niet meer werken moeten doodgooien met hun eigen rotzooi.

Maar dit is een fietsentopic. Ik heb een Gazelle. Uit de jaren '80 van de vorige eeuw. Heb onlangs het zadel vervangen en natuurlijk al menig paar banden versleten. Ja, de verf heeft krassen. Mechanisch is er niets mis met die fiets. Remmen, ketting, tandwielen, kabels: alles origineel. Mijn kinderen zullen hem erven zoals ik hem van mijn vader heb geerfd. Mijn vader heeft maandenlang geld opzij moeten zetten voor die fiets maar hij verdomde het om er eentje made in China te kopen bij de Kwantum Hallen. Mocht Gazelle nog bestaan als dat ding ooit de geest geeft (en in Nederland produceren), dan komt er gewoon weer een Gazelle in de schuur.

Je hebt gelijk als je zegt dat mensen niet altijd METEEN kunnen betalen voor kwaliteit. Ik heb jaren moeten sparen voor sommige aankopen maar ik koop ze wel voor het leven. Vijf jaar sparen voor een Beosystem, dat deed niet iedereen. Ik wel en ik heb er nog steeds plezier van. Dat is niet meer in de mode: everything all at once immediately heerst.

Wat ik wil zeggen is dit: de paar bedrijven die hier nog kwaliteit KUNNEN produceren, die moeten we beschermen en belonen door hun produkten te kopen. Bedrijven die dat verkwanselen (zoals Philips en Bosch), laten die hun meuk maar aan de chinezen zelf verkopen en kijken of ze daarvan kunnen overleven.
En waarop baseer jij je?
Ik ben geen fietsenmaker maar bouw als hobby custom elektrische fietsen voor mezelf en kennissen/bedrijven. Ik heb verschillende offroad e-bikes gebouwd met de BBS02B welke ondertussen al 10k-15k kms hebben op de teller met heel zwaar gebruik, cargo bikes met dagelijks gebruik en zelden issues gehad. Je beseft dat je letterlijk de grootste OEM van ebike drive units bagger noemt? Moest het zo slecht zijn zouden er niet miljoenen en miljoenen exemplaren van verkocht worden.

Ja, de eerste BBS01 en BBS02 hadden wat zwakkere pinion gears van Nylon welke kapot gingen, zeker wanneer gebruikers er 1000W of meer door haalden. Ik kan zeggen dat mijn bikes begrenst zijn op 25KM/h (tenzij puur voor mountain bike gebruik) maar wel 1250W hebben met een 52V accu van EM3EV op een BBS02B. Dit voor het koppel op de cargo bikes wat het fijn maakt om mee te rijden voor de gebruikers zonder al te veel moeite te moeten doen.

Ik gebruik wel altijd premium onderdelen zoals lekkie cranks en tandwielen, Lekkie mounting hardware (doet heeeeel erg veel voor het gevoel), custom software voor de tuning om het wat progressiever en veiliger te maken, KMC Speedelec kettingen (rated voor 10000KM) en een Eggrider als boordcomputer. Met deze combinatie heb ik nooit maar dan ook nooit issues gehad, het zijn meestal de gearbox van Shimano of andere onderdelen die het begeven na 5000-8000kms, wat ook normaal is met zoveel koppel.

Natuurlijk als je soms naar de absurd gevaarlijke creaties kijkt online van doebhet zelvers die nul ervaring hebben met het bouwen van fietsen en accu systemen etc, tja...

Daarentegen krijg ik vaak de vraag van mensen mer dure merkfietsen met Bosch motors, vooral de Performance CX lijn en de goedkopere varianten, die meestal net na de garantieperiode allerlei issues ervaren, dit terwijl deze zijn afgesteld op een fractie van het vermogen en koppel van een Bafang.

Dus mijn conclusie is eerder in de omgekeerde richting. Bafang drive units zijn extreem betrouwbaar, kunnen heel veel abuse hebben en de onderdelen zijn goedkoop en gemakkelijk te vinden.
En haal je fiets bij een goeie fietsenmaker.
Hoe waardevol en realistisch is dit? Oprechte vraag. Wij hebben onze fietsen ook bij goede fietsenmakers in de buurt gehaald. Tegelijkertijd zijn we ook al 2x verhuisd en de fietsenmakers waar we de fietsen hebben gekocht, zijn te ver weg.

De nieuwe fietsenmaker om de hoek is gelukkig ook een fijne. Die doet graag het onderhoud nu van onze fietsen. Die weet niet eens waar onze Gazelle, Batavus, Woom en Urban Arrow fietsen gekocht zijn…
En als klant wil ik toevoegen: pak een fiets met generieke onderdelen. Als je fietscomputer, accu, en motor op verschillende merken te vinden zijn, dan kan je ze waarschijnlijk jaren later nog steeds vervangen.
Als een fietsenmaker er überhaupt nog tijd en energie in wil steken om iets te repareren of vervangen. De wachttijden zijn er immens en de kennis van e-bikes schiet al snel te kort, merk ik. Ik had recent een e-bike bij de hand met een motor op het voorwiel, die haperde. Ik heb de fiets bij twee fietsenmakers ter reparatie aangeboden; de eerste wilde er niet eens aan beginnen want 'de zoektocht kost te veel tijd die klanten over het algemeen niet willen betalen' en de tweede zei dat 'ik korting kon krijgen op een nieuwe' en vervolgens 'dat hij nog 200 euro voor de oude fiets wilde geven'.

Uiteindelijk zelf gaan zoeken en al snel vond ik dat er een voedingsdraad aan de binnenzijde van het spatbord door erosie was doorgesleten, waardoor er soms sluiting ontstond. Nieuwe voedingsdraad, klein beetje verlegd, en klaar.
Dat is de reden dat ik mijn e-bike ook bij een fietsenmaker gekocht heb en niet via internet.
Hij was daar ook heel duidelijk in. Fietsen die daar gekocht waren kregen voorrang als het om reparaties ging.

En mijn buurvrouw had een Stella. Wilde die bij een andere fietsenmaker inruilen, maar die zei dat ze fietsen van een aantal merken (waaronder Stella) niet inruilden. Gazelle, Sparta etc was geen probleem.
Dat doen steeds meer fietsenmakers. Steeds vaker is de eerste vraag: "waar heb je die fiets gekocht?" i.p.v. "wat mankeert er aan?".
Dat is ook precies een beetje het ding met generiek. Daar kan je nog wel eens zelf aan prutsen zoals jij hebt gedaan. Bij VanMoof zit alles geïntegreerd in het frame. Daar was het jou waarschijnlijk nooit gelukt om die kabel te vervangen.
Anoniem: 420148 @Amanoo13 juli 2023 14:34
Die kun je uit het frame halen met een torx-schroevendraaier. Dus als je met VanMoof moederborden wil kloten, dan kan dat in principe gewoon. Hebben ze zelfs videos op hun YouTube van staan https://www.youtube.com/watch?v=ybkFPR-Zhc0

Ik bedoel, die gasten op de werkplaats moeten ook alles uit elkaar kunnen halen, dus er is geen reden waarom je dat zelf niet zou kunnen doen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 420148 op 22 juli 2024 21:30]

Off-topic maar voor jou relevant: ik heb ook een defecte pin in die barrel plug gehad. De accurestauratieman die ik vroeg of dit vaker voorkwam vertelde dat hij twee accu's per week met dat pinnetjes afgebroken in de accu binnenkreeg. Bekend zwak punt waardoor hij Bafang in z'n geheel afraadde. Gebeurde vaak in de eerste twee jaar en was géén gebruikersfout maar een designfout. Mijn fietsenmaker maakt het ook vaak mee en adviseert leveranciers over te stappen naar andere accu's van Bafang alleen vanwege die laadplug.
Beetje fietsenwinkel lost het kosteloos op. Want door deze actie zijn ze jou sowieso kwijt. Goed dat je juridische hulp zoekt! Zitten . Helaas veel rotte appels tussen.
Het is ooit de reden geweest dat ik een ebike van Riese&Müller kocht ipv een Strömer.

Volgens wat ik her en der wat lees komt die in de buurt van VanMoof.
Van beiden heb ik info van reviews enz, jammer genoeg niet in de praktijk. Het valt me dus op dat je zelden 3 jaar oude Strömers en zeker VanMoofs ziet zonder defecten. Of toch, defecten die reeds hersteld zijn.

Dan moet je bij beiden nog steeds naar de specialist wat de €€€€€tjes flink laat doortellen.

Ik heb al enkele keren een batterij van Bosch op mijn werkbank gehad met defect stuurprintje. Een kapotte diode zorgt voor de ellende, dus dat is in no-time gefixt.
Eens op een forum gelezen dat hetzelfde zich voordeed bij een Strömer. Het printje loshalen van de batterij om het defecte onderdeel te vervangen en de microcontroller start niet meer terug op. Enkel de leveranciers van de batterijen kan dat eventueel terug oplossen.
Dan mag zo'n Strömer een pak beter en sneller rijden dan mijn Riese&Müller, zolang ik daar niet zelf kan aan werken verkies ik een fiets met het Bosch systeem.

De uitval bij VanMoof moet dan toch zodanig erg geweest zijn dat die eronder door gaan. Strömer knalt lekker verder.
De controller van fiets accu's start vaak niet meer op als de spanning eraf gaat. Dat is gedaan om te voorkomen dat je zelf de cellen vervangt als die versleten zijn. Om je dus te dwingen om een hele (veel te) dure nieuwe accu te kopen. Heel flauw dus. De truuk is dan om te zorgen dat de controller onder spanning blijft tijdens het vervangen van cellen.
Wat veelal buiten beeld blijft zijn de prijsafspraken in de sector. Er zijn bij veel gerenommeerde (high-end) merken prijsafspraken met minimale verkoopprijzen voor dealers. Voer je de prijs niet, dan raak je het merk kwijt. Veel winkels zitten dus óók nog eens met producten waarvan de leverancier de prijs bepaald, met minimale orders voor 2024, maar de oude voorraad raak je niet kwijt. De leveranciers schuiven het eigen probleem (te grote fabricaat ingeschaald op corona) af op de eigen dealers.

[Reactie gewijzigd door m4ikel op 22 juli 2024 21:30]

Dat was heel vroeger (minimale prijzen afdwingen is trouwens illegaal) Er zijn ook bedrijven die oude voorraden in het geheel opkopen en met groot voordeel in hun eigen winkel zetten. Met nieuwe modellen liggen de prijzen vaak bij elkaar in de buurt, maar met uitloopmodellen zakken de prijzen fors.
Eens dat dit zeker niet legaal is maar kan je vertellen dat bij de grote speler waar ik aan het werk ben dit mij toch gewoon verteld is. We moeten deze prijs op de website vragen en de winkel kan het lager zijn maar dan ziet de fabrikant het niet. Anders hebben we het probleem met hun dat we geen fietsen meer gaan krijgen. Soms gewoon 2-300 verschil tussen de fiets in de winkel en op de website. Het is heel bijzonder met gebeuren doet het 100%
Dan zou die grote speler zich eens moeten gaan bedenken om een rechtzaak te starten als ik het zo hoor ;)
Ik denk alleen dat het probleem veel breder is dan deze ene speler. Denk leuker voor de ACM om onderzoek er naar te doen. Dan kan je pas echt het heleprobleem aanpakken
Dat is waar. Wel bizar dat er van die cowboys zijn die de regels aan hun laars lappen.
en dat mag zich dan een grote speler noemen. Ik zeg ook eerlijk ze willen zo veel mogelijk verkopen dat is prima, maar als je monteurs hoort in de werkplaats wat voor een bagger wij soms verkopen. Ik ga er nu weg dat is misschien maar goed ook. Maar ik verkoop geen fiets waar ik zelf niet achter sta.
Maar blijf het bijzonder vinden dat ze onder de druk van Pon ( gazelle, cannondale) flyer, trek en het moeder bedrijf van batavus sparta en koga ( weet even de naam niet het gewoon maar blijven vol houden.

Ik hoop echt dat de ACM in deze markt in grijpt of dat er voldoende info is voor een onderzoek. Ik zelf kan het moeijlijk verkopen hoor ja daar is die 300 duurder is gewoon idioot
Dat is allang niet meer zo en anders “ruilt” de klant toch iets in? :)
Ik werk met/in deze sector en kan je garanderen dat dit nog steeds aan de orde is.
Probleem is dat fietsen op t moment niet lopen.
Je moet ook niet lopen met fietsen. :+

Wat ik hier in de buurt vooral zie is dat de goeie universele fietsenmakers al jaren lang maanden van tevoren volgeboekt zijn voor onderhoud, de 'grote jongens' franchisers vallen met bosjes om. Volgens mijn fietsenmaker zijn ze daar erg blij mee. Niet met die marginale marge verkopen en 'internet vergelijkvers' die voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten. Of bedrijven die allerhande sales taxes eisen. Service en kwaliteit houd een merk draaiende en gezond, niet korte termijn mode knallers en 'factory stores'. Zowel in kwaliteit als service scoort VanMoof bijzonder belabberd dus het was natuurlijk nog maar een kwestie van tijd tot de stekker eruit getrokken werd.
Van de week gingen dus Harley Davidson e-fietsen weg met 75% korting.
Ja die waren binnen 1 uur uitverkocht en staan nu allemaal voor 2500 op marktplaats. Wordt af en toe ook wel moe van dit soort mensen hoor.
Probleem is dat fietsen op t moment niet lopen
Zou dat verkoop probleem bij jullie regionaal zijn? Sommige fietsenmakers die ik ken doen geen onderhoud meer aan fietsen die ze niet zelf hebben verkocht omdat ze het veel te druk hebben (ook met het klaarmaken van nieuw verkochte fietsen). In 2022 was het geen corona maar is de verkoop toch gestegen.

Dat de verkopen bij Van Mooff niet lopen dat geloof ik meteen. De slechte kwaliteit die (in het verleden) is geleverd heeft de naam niet goed gedaan.
Merken kunnen ook veranderen. Mijn ouders hebben al meerdere Koga-fietsen gehad, vanwege de hoge kwaliteit. Echter met de huidige fietsen zijn veel problemen. Hoofdzakelijk met de dempers in de voorvorken, die zijn na een rit van enkele tientallen kilometers soms al weer kapot. De dealer gaf aan dat hij dit soort problemen erg veel zag op het moment bij Koga, en daarom ook met het dealerschap stopt, hij kon zelf niet meer achter de kwaliteit staan.

Moraal van het verhaal: Een merk geeft uiteraard enigehouvast over de kwaliteit, maar ook daar kan soms ineens verandering in komen.
Ik denk altijd aan Koga fietsen die snel last hebben dat het frame scheurt..

Tegenwoordig is het vaak zo als iets gelikt uit ziet en grof geld gevraagd voor wordt dan is het goed, althans zo denken ze in Amsterdam.

Wil je beetje kwaliteit moet ik toch eens naar Duitse fietsen kijken, Rose in bocholt maakt echt goede kwaliteit bikes.
Wat vindt je van Batavus?
Geen fietsenmaker maar ik volg al sinds de jaren'80 de markt en Batavus is over het algemeen gewoon zeer degelijk met een goede prijs/kwaliteit verhouding.
Mijn vriendin heeft een andere ervaring met haar Batavus fiets. Roest al op punten na een jaar (staat onder een dak buiten), onderdelen rammelen, lak laat los op plekken
Dan moet ze hem terugbrengen en garantie claimen want dat is niet normaal en zeker de loslatende lak is gedekt onder garantie.

[Reactie gewijzigd door Groningerkoek op 22 juli 2024 21:30]

Heeft ze gedaan. Er werd verteld dat de schroeven geen RVS schroeven meer zijn doordat de fiets zo licht mogelijk moest zijn en dat het bij de handvatten "erbij hoort". Dat was dat dus (ik vraag het net na), de laklaag dat loslaat zou vallen onder gebruikerssporen. Lamp en rammelende opbouwstukken zijn gemaakt.
Ik zou de rechtsbijstand inschakelen en er werk van maken
Ik heb zelf een Gazelle, geen Batavus, maar ook ik had bij deze fiets (nu 2 jaar oud) loslatende lak op het frame. Bij mij was het gelukkig snel opgelost, terug naar de fietsenmaker, kreeg daar te horen dat ik op hun kosten een nieuwe fiets kon uitzoeken want dat hoorde niet zo.

Zo gezegd, zo gedaan. Deze nu 2 jaar, niks aan het handje.
Prima fiets voor het geld. Een beetje no nonsense fiets maar nu wel in veel kleurtjes leverbaar.
Veel modellen hebben een Bosch systeem en dat werkt gewoon goed.
Vind de zelf te zwaar en net even minder goed afgewerkt (lasnaden) en de gebruikte lak is minder.
Mijn zoon werkt bij een groot fietsverhuur bedrijf als reparateur, die is erg te spreken over batavus
Ik zit zelf te kijken naar een (e) mountainbike. En ik wacht denk ik ook nog even. Ik ben niet goed genoeg om het verschil tussen 2024 en 2023 te merken maar op 5000 euro is 20% toch de moeite. Dus ik ben er wel blij mee.
Ik koop sinds mid '80 om de paar jaar een nieuwe MTB en waar ik eerder al fietsen bestelde voor ze in de winkel stonden om maar het nieuwste van het nieuwste te hebben omdat ontwikkelingen snel gingen en de volgende generatie echt merkbare verbeteringen bracht is het tegenwoordig vooral kijken naar een shop die een model van vorig jaar opruimt omdat de echte ontwikkeling er wel uit is.

Tip: Je zou ook over de grens kunnen kijken, zeker Zwitserland heeft goede prijzen op de duurdere E-mtb's (dankzij de lage BTW) en 2e hands is er ook mooi spul te koop, ook van een jaar oud. Bekende merken als Trek zijn zeer goed met fabrieksgarantie dus kun je prima zonder de garantie van de winkel, en de onderhoudsbeurten die je bij aankoop krijgt zijn prima zelf te doen, want dat is niet meer dan afstellen en de spaken spannen. (als MTB'er moet je dat al kunnen op een grasveldje halverwege de route ;) )
En je heb het over 20% maar 40% korting op een uitloopmodel is echt geen uitzondering.
Tuurlijk. Officieel moet je dan nog 10% invoerrechten aftikken en 21% BTW want het is geen EU.

Dus ik zou NIET in Zwitserland kijken, tenzij je van risico lopen houdt
Nee we hebben vrij verkeer van goederen met Zwitserland.

https://en.m.wikipedia.or...an_Free_Trade_Association
Je mag inderdaad gewoon invoeren, maar als je goederen in de EU invoert dien je het BTW tarief van het bestemmingsland te betalen. Andersom net zo, als ik in Duitsland boodschappen deed en die mee terug naar Zwitserland nam dan kon ik de Duitse BTW terugkrijgen en als ik het grensbedrag haalde bij de Zwitsers weer BTW betalen (En eventuele invoerrechten zoals bijvoorbeeld op Vles)
Volgens mij is terugvorderen van btw alleen mogelijk bij zakelijk transacties. Particulieren hebben over het algemeen geen btw-nummer.

Mocht ik het verkeerd hebben, dan hoor ik dat overigens graag.
Technisch gezien vorder jij als consument dan ook geen BTW terug, het is de verkoper welke BTW plichtig is, die kan aangeven dat een goed na verkoop is uitgevoerd en dan de BTW niet afdragen (of terugvragen indien reeds betaald)

Er zijn wel voorwaarden en die kunnen per land verschillen.

- BTW teruggave in Nederland pas mogelijk na een aankoop van 50,-
- BTW teruggave alleen mogelijk als het goed wordt uitgevoerd voordat de 3e maand na aankoop is verstreken
- Je moet bewijs hebben van uitvoer, dus bonnetje stempelen waar je de EU verlaat.
- Het is een vrijwillige regeling en de winkelier hoeft niet mee te werken, en ook bepaald deze de methode welke wordt geaccepteerd.
Niet helemaal. Auto kopen daar is meestal gewoon 10% invoerrechten en 21% btw.

BTW dus altijd, invoerrechten ligt aan de goederencode.

Vrij verkeer is er, maar betalen zul je.
Dat is als je het laat verzenden.

Als je hem zelf invoert kun je de Zwitserse mwst van 7,7% terugkrijgen en moet je inderdaad de NL 21% betalen en heb je als particulier niets te maken met verdere invoerrechten.

Persoonlijk lekker een paar dagen heen gaan, fiets proberen voor aankoop en dan een paar dagen lekker rossen in de bergen (geweldige trails aldaar) en dan gewoon op de trekhaak of in de kofferbak mee terug. niemand die het dan nog boeit bij de grens en aan de persoon de keuze om wel of niet te stempelen.
Zou kunnen dat er inderdaad geen invoerrechten op een fiets zitten, mijn fout, maar die btw dien je dus gewoon te betalen. Het is daar natuurlijk wel veel beter uitproberen dan in het vlakke NL ;)
Niet alles in Nederland is vlak. Schoorl, Amerongen, Nijmegen en eea in Limburg uiteraard. Geen 1000hm, maar je wordt er toch goed moe van. Gelijk een reden om zelf te blijven fietsen zonder motor.
Weer wat geleerd, zo vaak die grens over geweest met op zijn hoogst paspoort controle dat ik het eigenlijk nooit verder heb uitgezocht.

En zelfs hier op de Veluwe kun je op de lusjes nog mooie hoogtemeters maken :-)
Al naar gelang hoe duur de fiets is, is het dan voordeliger om de fiets daar te kopen, testen en op de fietsdrager zelf mee te nemen. Tenzij je zes fietsen achterop zet is er geen hond die ernaar kraait bij de grens of je die wellicht niet in Zwitserland gekocht hebt ;)
Wat vind je als ex-fietsenmaker van Cowboy? Full disclosure: Leuk Belgisch alternatief waar ik zelf een tevreden eigenaar van ben (C3, geen aandelen).
Anoniem: 85014 @JTW12 juli 2023 21:46
Als niet fietsenmaker lijkt het mij dat Cowboy een frame maakt waar standaard componenten niet op passen. Maw om het even wat dan mis is, moet vervangen worden door een Cowboy component. Wanneer zoals Vanmoof Cowboy dan failliet gaat: heb je pech. Bovendien zijn de componenten heel duur voor wat je krijgt.
Geen universele onderdelen. Vergelijk het met Apple en een Windows pc.
Cowboy zit zat ook in de problemen, want deze vroegen investeerders om meer geld !
https://www.made-in.be/vl...-flirt-met-faillissement/
Dit is wel specifiek voor E-bikes, niet veel anders met goedkope scootertjes en stepjes uit azie die zowel op benzine of electrisch rijden, zit allemaal aparte onderdelen in die andere bekende merken niet volgens die specificaties maken.

Houdt het merk op met bestaan zit je met een dure paperweight, dat blijf je altijd wel houden met dit soort goederen.
Hi Avalaxy,

Welke merken zijn nog meer goed voor e-bikes?

Groet,

Hexxa
Ik ben eigenlijk wel benieuwd wanneer jij als investeerder ingestapt bent, en waarom. Dit omdat ik me niet kan voorstellen dat iemand, behalve een risicozoekende investeerder, in een bedrijf stapt wat in 2021 een verlies van bijna 78 miljoen geleden heeft op een omzet van nog geen 66 miljoen. En dat soort cijfers al jarenlang heeft.

Is het het (te) mooie plaatje wat voorgehouden is? Als buitenstaander zie ik de communicatie van het bedrijf en denk bij mezelf "je vergeet even wat essentiele dingen te melden". Voorbeelden: "we verkopen niet meer om leveringen in te kunnen halen" wat blijkt te zijn "we kunnen niks meer verkopen want we krijgen geen onderdelen meer" en "we sluiten de winkels i.v.m. veiligheid personeel" moet eigenlijk zijn "we hebben onder de pet gehouden dat het slecht gaat, en nu komen mensen verhaal halen". Ben erg benieuwd hoe jij daar als investeerder tegenaan kijkt.

[toegevoegd] Ik zit eens wat rond te neuzen in artikelen, en als ik dan de cijfers van 2018 zie, maar een paar jaar daarvoor, dan moet het financieel wel heel erg in een neergaande spiraal terecht gekomen zijn... En er is veel met geld heen en weer geschoven. Mijn gevoel: er is niemand die zich er aan waagt om de zaak over te nemen zonder dat het eerst compleet failliet gegaan is.

[Reactie gewijzigd door Calypso op 22 juli 2024 21:30]

Van Moof is (naast de problemen) als fiets geweldig. Het is dé standaard als je het hebt over een electrische fiets. Ze zijn trendsetter, met een mooi strak design en veel innovatieve features. Dat het wel eens niet werkt accepteren we ook bij al onze andere tech (de ROD op de oude xbox..) als het nog vollop in ontwikkeling is, dus waarom niet bij Van Moof? Daarnaast, als je gaat investeren, doe dat dan in een bedrijf dat iets moois maakt (en pluspunten dat het van Nederlandse bodem is). De getallen zijn wel erg dramatisch om te zien, door de populariteit en de luxe prijs had ik eigenlijk verwacht dat het wel goed ging met Van Moof.

[Reactie gewijzigd door sjoerdadlp op 22 juli 2024 21:30]

Ze zijn geen trendsetter. Motor in het voorwiel is geen trend. Niet verwisselbare accu is geen trend. Vast accu is ook geen trend, kan niet eens mee naar binnen om opgelaadde te worden en ik heb geen stroom in mijn kelderbox. Zie je best vaak in appartementen complexen.
Gebrek aan een service organisatie is helaas wel een trend aan het worden.

Had je willen investeren in een Nederlands e-bike product dan had je beter voor Stella kunnen kiezen.
Stella heeft ook allemaal financiële problemen op het moment hoor. Die doen het niet veel beter.
Maar dat is toch echt wel je eigen mening
Ik vind er helemaal niks aan Van Moof , Cowboy .. ik vind ze zelfs gewoon lelijk maar dat is ook gewoon een mening.

Maar wat ze zeker niet hadden was betere techniek, betere performance, een beter dealernetwerk dan merken als Flyer, Trek, Riese en Müller , Stromer, .... en laat nu net vooral dat laatste belangrijk zijn. Je fiets gewoon op ieder moment nagenoeg overal ter herstelling kunnen aanbieden om een uur of een dag later gewoon weer verder te kunnen rijden.
Misschien in Amsterdam, maar Nederland is groter dan alleen Amsterdam. Ik zal je eerlijk zeggen, ik volg het nieuws rondom het merk nu al een tijdje, weet dus waaraan ik ze kan herkennen, fiets ongeveer 200 km per week voor m'n plezier en ik heb er eigenlijk nog nooit 1 gezien. Genoeg elektrische fietsen, maar geen VanMoofs.

Maar het zal wel komen omdat ik uit een dorp kom en veel op het platteland fiets.
Het grappige is dat, hoe populair de VanMoof in Amsterdam ook is, het eigenlijk een super onhandig ding is: In principe moeten VanMoofs direct aan de lader vanwege de ingebouwde accu en praktisch geen enkele Amsterdammer kan dat ding makkelijk binnen zetten: Je ziet laadsnoeren door brievenbussen, verlengsnoeren vanaf 3 hoog naar beneden op straat, mensen die de fiets maar de trap op sjouwen en als klap op de vuurpijl weet ik een huis waar de bewoners 4 VM's hebben en een laadsnoer door een gat in de gevel naar buiten hebben gelegd.

Zo'n VanMoof ziet er leuk uit, maar is apart van alle andere bezwaren ook gewoon vrij onhandig op te laden als je daar niet de faciliteiten voor hebt.
Zo gaat dat met dingen. Persoon 1 wil er 1 omdat "het anders is", en de volgende 10 personen denken er hetzelfde over nadat ze persoon 1 erop hebben zien fietsen.

Vervolgens denkt een heel grote groep dat ze hip zijn als ze ook op zo'n ding rijden, maar verliezen de praktische aspecten uit het oog. En voor je het weet wordt er hier op Tweakers door iemand gesuggereerd dat een bepaald merk/type "de standaard" voor E-bikes zou zijn. Wat weer zorgt dat Persoon 1 al lang een breed naar een ander speeltje aan het kijken is.

Mijn opmerking over "ik zie er nooit 1" was ook meer sarcastisch bedoeld: een VanMoof is niet bedoeld om afstanden op te fietsen (want daarvoor is de accu te klein), en dus zul je-m in de praktijk alleen in een stad zien.

Ik geloof best dat er een markt voor een fiets van het type VanMoof is. Maar die markt is (landelijk gezien) een niche markt ten opzichte van andere E-bikes.
De Apple onder de fietsen :+
Was het maar Apple, dat is tenminste nog degelijk genoeg. Bij VanMoof hebben ze op de degelijkheid beknibbeld en nu overstijgen de reparatiekosten de winst op de verkoop. Dag verdienmodel.
Doelde meer op “status” dan op kwaliteit
Ik woon in Utrecht en hier zijn ze ook erg populair! Maar het is wel een 'hippe' fiets voor 'rijke' mensen. Amsterdam Zuid staat er vol mee. Misschien dat een electrische fiets in de stad logischer is om te hebben, qua afstanden die je ermee kan afleggen.
Euh. Nee, juist buiten de stad is een electrische fiets logischer om naar de stad te komen.

En dat ze het in Utrecht goed doen komt omdat daar zo'n beetje hetzelfde 'hippe' volk woont als in Amsterdam. Buiten de Randstad zie je dat merk echt vrijwel nooit.
Inderdaad, amsterdam en utrecht staat er vol mee. Maar bijvoorbeeld Almere, een andere redelijk grote stad, geen van moof te bekennen.
Ik woon aan de grens van de randstad, en ik heb er nog nooit 1 gezien, behalve bij een kennis in de garage, want hij is kapot :+ Maar dat is letterlijk de enige die ik heb gezien buiten de randstad. Het is idd een hippe fiets voor hippe mensen (ondanks mijn kennis niet hip is :P) maar echt niet de "standaard" wanneer het aankomt op e-bikes.
Hier in Groningen zie je ookveel VanMoofs rijden en staan, zowel de S3/X3 als de S5/A5. Zal inderdaad wel een stadsdingetje zijn.
Van Moof is een randstad speeltje
Dat idee heb ik ook. Ik woon in Sneek, en hier wordt ontzettend veel gefietst, maar ik heb hier nog nooit een VanMoof gezien. Twee keer per week werk ik in Amsterdam, en daar zie ik ze overal.

Een paar weken geleden had Radar nog een item over VanMoof, met mensen die al tientallen reparaties hebben gehad, of die al een jaar wachten op reparatie. VanMoof heeft het te druk met reparaties (door de slechte kwaliteit), en andere fietsenmakers kunnen er niets mee.

Marktplaats wordt gelijk overspoeld. Alleen vandaag al zijn er 45 stuks te koop gezet.

[Reactie gewijzigd door Bergen op 22 juli 2024 21:30]

Ik ben benieuwd of Fons' afspraak met de directie in augustus nu nog doorgaat. :+
In Groningen zie ik ze dagelijks ook rijden hoor.

En soms opgevoerd. Dan wel de dikste fietshelm (speed-e-lec) op. Maar geen verzekeringsplaatje...
Als ik je reactie lees dan herken ik echt helemaal niks in je verhaal, wat bij mij suggereert dat we helemaal niet inmekaars bubble zitten qua interesses, geografie, fietsenkennis en alles.

* Ik woon niet in de Randstad, maar in Groningen. Ik zie zelden een VanMoof..

* Ik fiets zelf veel (niet op e-Bike) en zal nooit een VanMoof kopen omdat het veel te duur is voor wat je ervoor krijgt én je zelf niet kunt repareren én het niet kunt uitbesteden aan een lokale fietsenmaker.

* Je schrijft innovatieve features, het is een bloody fiets.. Wat is er innovatief aan en wat is vollop in ontwikkeling, een (stads)fiets is volledig uitontwikkeld en daar een eBike van maken is ook allang gedaan door allerlei bedrijven die letterlijk 100+ jaar ervaring hebben met fietsenmaken.

* Investeren doe je in dingen waarvan je denkt dat ze meer waard zijn, niet bij een bedrijf die het presteert om in de hoogtijd-Corona-jaren gigantische verliezen te scoren.
* Je schrijft innovatieve features, het is een bloody fiets.. Wat is er innovatief aan en wat is vollop in ontwikkeling, een (stads)fiets is volledig uitontwikkeld en daar een eBike van maken is ook allang gedaan door allerlei bedrijven die letterlijk 100+ jaar ervaring hebben met fietsenmaken.
- accu in frame (zonder dat het frame 20cm dik wordt)
- ingebouwd slot dat je kan inschakelen met een knop
- mobiel als sleutel
- app :)
- simpele, automatische versnelling
- gps tracker + "find my bike"-service

En dat allemaal voor de prijs van een middenklasse bosch e-bike. Je gaat moeite hebben om een concurrent te vinden met dezelfde features.

Ik zou er nooit 1 kopen omdat het gewoon matige kwaliteit is en nergens te fixen is behalve bij VanMoof zelf, maar het is wel een goede deal. Ik denk dat als ze ze duurder maken en wat betere service bieden met de extra omzet per fiets, dat ze net zo hard of zelfs beter verkopen.

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 22 juli 2024 21:30]

- accu in frame (zonder dat het frame 20cm dik wordt)
Bij ander merken stoppen ze de accu ook massaal in het frame, maar wat mij betreft is dit vorm boven functie. Praktisch gezien zijn er volgens mij vrijwel alleen maar nadelen:
- Minder standaardisatie in de vorm van de accu en dus een flink grotere kans dat er na enige jaren geen vervangende accu meer te krijgen is
- Lastiger verwijderen en plaatsen van de accu in het frame, dan in de bagagedrager
- Bij een accu in de bagagedrager is men min of meer verplicht om een stevige bagagedrager te gebruiken ipv die lichte prut-dingen

Het enige voordeel dat ik kan verzinnen (los van het visuele) is dat de bagagedrager lager kan zijn.
De meeste fabrikanten gebruiken gewoon een standaard in-frame accu van Bosch, genaamd de Bosch PowerTube. Deze hebben gewoon een standaard formaat en kan je vaak net zo makkelijk verwijderen als op de bagagedrager. De accu zit dan vast aan een deel van het frame van de fiets, en de accu + deel van dat frame zijn dan afneembaar.

Het bagagedrager-argument vind ik maar raar, gezien de draagcapaciteit van bagagedragers volledig los staat van de aanwezigheid van een accu. Als jij een stevige bagagedrager wenst, kan je prima modellen vinden ongeacht de locatie van de accu.

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 22 juli 2024 21:30]

De meeste fabrikanten gebruiken gewoon een standaard in-frame accu van Bosch, genaamd de Bosch PowerTube.
In elk geval visueel zie ik veel verschil, maar als er een standaard-accu in een stuk frame wordt gehangen, is de situatie wellicht beter dan ik dacht.
Het bagagedrager-argument vind ik maar raar, gezien de draagcapaciteit van bagagedragers volledig los staat van de aanwezigheid van een accu. Als jij een stevige bagagedrager wenst, kan je prima modellen vinden ongeacht de locatie van de accu.
De accu heeft een behoorlijk gewicht en vereist dus een stevige bagagedrager als hij daarin gemonteerd wordt. Bij de diverse keren dat ik keek naar e-bikes viel het mij steeds op dat ik bij fietsen met de accu in het frame vaak slechte bagagedragers zie, maar de bagagedragers er altijd stevig uitzien als daar de accu in zit.

De ervaring met fietsen met bagagedrager-accu's zijn ook goed. Die bagagedragers zijn de stevigste die ik ooit gehad heb.
In elk geval visueel zie ik veel verschil, maar als er een standaard-accu in een stuk frame wordt gehangen, is de situatie wellicht beter dan ik dacht.
Het verbaasde mij ook hoor, ik was niet snel overtuigd doen de winkelier het me vertelde
Ik heb een Trek FX2+ met een accu in het frame. Voor mij is een voordeel dat het lichter is, het zwaartepunt van de fiets lager ligt en meer centraal, de accu onzichtbaar is (maakt de fiets minder opvallend als e-bike → minder diefstalgevoelig), en de accu er ook niet uit gestolen kan worden, al weet ik niet hoe vaak dat in de praktijk gebeurt. Ik kan de fiets thuis opladen in de garage dus ik zou hem er nooit uithalen. Enige nadeel is dus bij vervanging, maar die 1x in de 5-8 jaar dat ik hem binnen moet steken weegt niet op tegen de dagelijkse voordelen voor mij.

[Reactie gewijzigd door rijkvanwel op 22 juli 2024 21:30]

Even gekeken naar plaatjes van de Trek FX2+ en ik zie direct dat het een e-bike is door de dikke onderbuis. Een dief die op zoek is naar e-bikes zal dat denk ik zeker wel herkennen.

Maar het is wel een goed punt dat de accu mogelijk lastiger te verwijderen is door een dief, al lijkt me dat het bij elke verwijderbare accu mogelijk is.
- ingebouwd slot dat je kan inschakelen met een knop
- mobiel als sleutel
- app :)
...
- gps tracker + "find my bike"-service
Die allemaal vaker niet dan wel werken, als ik de VanMoof eigenaren in mijn kring hoor.
Dat zal best ja, maar het is wel innovatief
De vraag is of het innovatief is om een fiets met 5 wielen te bouwen, of het gewoon een nutteloze toevoeging is. Dat bepaald uiteindelijk de markt wel, zo ook hier blijkbaar ... jammer voor de werknemers en eigenaren die ongetwijfeld laatst in de rij zullen komen te staan.
Een slot die je met een druk op de knop kan activeren en met je telefoon "automatisch" kan unlocken is zeker geen nutteloze toevoeging.
Dat is een mening, geen feit. Wat mij betreft is het een zeer nutteloze oplossing voor een probleem dat niet bestaat.
Ik fiets altijd op mijn VanMoof door de stad, en zie regelmatig andere VanMoof fietsen.

Dus oogkleppen af ;)
In Groningen zit een goede servicepunt. trendyEBikes. Super goed geholpen voor de kleine dingen die ik heb gehad.

Fiets nog steeds met veel plezier en weinig ellende op de VanMoof S3

Ik hoop dat het zo blijft..
Tja de definitie van "zelden" vs. "regelmatig" is natuurlijk een beetje subjectief.

Ik zie misschien 2-3x in de week een VanMoof in Groningen op gemiddeld zo'n 300-400 fietskilometers/week. In contrast zie ik meer Decathlon eBikes dan VanMoof's, dus tja..

Er zit wat, 1 servicepunt voor VanMoof in Groningen-stad? Nou ja, het is idd. "lokaal" - en ook meteen het enige servicepunt ten noorden van de lijn Zwolle... Dat is misschien lokaal als je in de stad woont, voor de rest.. niet handig...

Ik hoop dat je VanMoof goed blijft functioneren, de klagers zijn natuurlijk het meest vocaal, maar het track-record bij VM is gewoon niet zo best, helaas...
Er zitten zeker aardige innovaties op, en handigheden die in de stad in theorie kunnen werken. Bijvoorbeeld het schopslot is in theorie erg handig (als het werkt), net als je telefoon als sleutel. Maar in de grote stad heb je ook een kettingslot nodig, tot zover het gemak van het snelle schopslot. Automatische verlichting, geen schadegevoelig display, standaard een alarm, versnellingen die werken als een cvt, allemaal heel handig in de stad.

Toch heb ik geen VanMoof gekocht. Ik fiets naar werk van Utrecht naar Zeist en terug, en wil dan een semi-tourfiets. Ik heb een normaal slot en een lichte scooterketting (het blijft Utrecht...), een Bosch middenmotor met instelbare ondersteuning en een Shimano Alfine naafversnelling. De ondersteuning van een VanMoof is altijd dezelfde, en boven de ingestelde maximumsnelheid fietst de fiets zwaar. Mijn Alfine naaf rijdt bijna net zo licht als een derailleur, 35-40 van een heuveltje af kost weinig moeite.

Een elektrische fiets is in de stad mijns inziens niet nodig, juist buiten de stad wil je er eentje. En dan eentje die met goede standaardonderdelen is opgebouwd, zodat ie lang meegaat en goed onderhouden kan worden.
Een elektrische fiets is in de stad mijns inziens niet nodig, juist buiten de stad wil je er eentje.
Dit is natuurlijk erg persoonlijk. Met de vergrijzing en het overheidsbeleid om thuis te wonen komen er steeds meer oude mensen voor wie ook een ritje naar de supermarkt zwaar kan zijn.

Al is een VanMoof met alle (digitale) technische snufjes juist niet zo'n goede fiets voor die doelgroep.
Dat het wel eens niet werkt accepteren we ook bij al onze andere tech (de ROD op de oude xbox..)

Ware het niet dat niet 100en mensen smorgens op een Rrod Xbox naar het werk hoefden en dat MS WEL capaciteit had om dingen te fixxen

Van Moof heeft wel de marketing en design kennis in huis maar 10% van wat daar loopt weet wat een fietsbel is en dat het zadel met de punt naar voren moet.
Pardon, de gevestigde orde was al veel verder en beter. Duurder betekent ook niet altijd beter.

Het is meer een hippie fiets dan een goede kwalitatieve fiets.

Gevalletje van teveel hooi op je vork genomen, en dan het dan niet waar kunnen maken.
Van Moof is (naast de problemen) als fiets geweldig. Het is dé standaard als je het hebt over een electrische fiets.
Bij lange na niet. Van Moof is een hipster merk, niet de status quo. Dé standaard voor een e-bike is een Bosch middenmotor. Alles daarom heen ontwikkeld zich nog steeds. Zo zie je steeds vaker een riem Ipv een ketting, de enviolo traploze versnellingen, etc.

En zeker, de gevestigde orde is zich meer op design aan het richten dan voorheen, zeker ook mede door Van Moof successen. Maar onder aan de streep moet je gewoon een degelijke fiets leveren met een goede service bij de mensen om de hoek. En dat kan van Moof alle 3 niet. Dat gaan de Gazelle’s, Batavus, Koga, Trek, Cortina, etc allemaal altijd winnen. Dat is dé standaard: een degelijke fiets bij je fietsen maker op de hoek.
Mooie fietsen met leuke features in een enorm snel groeiende markt. Alsof de eerste Tesla’s winstgevend en vrij van foutjes waren. We zijn Tweakers toch?
De vergelijking tussen Tesla werd vaak gemaakt door al die influencers en product pluggers als Bright (al dan niet om click bait en SEO redenen), maar het enige dat Tesla en VanMoof gemeen hebben is dat ze beide bepaalde toezeggingen niet waar kunnen/konden maken.

Zelf eigenaar van een S3 fiets (samen met zoonlief) is het bijna een unicum dat de fiets van ons het met nog net geen 5100km op de teller het nog doet zonder minimaal een keer gerepareerd e moeten zijn, Hoeveel reacties we wel niet hebben gehad als je ergens bij een stoplicht stond: "is dat een VanMoof? Daar zijn toch zoveel problemen mee?" of "ik heb ook zo'n godvergeten kutfiets gehad, NOOIT MEER!!1!!" en dan lekker hard zodat iedereen het kon horen.

We gaan er dan ook als een gevoelige snowflake mee om, de fiets heeft een hoog aaibaarheidsgehalte, maar dat is vooral om hem heel te houden. Uiterlijk ontwerp/design 8 - technisch ontwerp 3 - marketing (gelieg) een 1. Groot gemaakt door influencers, kapot gemaakt door slechte kwaliteit en gelieg (lees marketing.)

Wie weet zijn er nog DURFinvesteerders die toch nog geld er in willen pompen, als ze die 2 broers Carlier met een veel te hoog VOC gehalte eruit kunnen werken wie weet en hopelijk voor al het personeel, en natuurlijk ons als eigenaren.
Dan heb je inderdaad echt geluk. Ik heb een s3 nog van de preorders en heb denk ik al een stuk of 7 garantie reparaties gehad. En vaak waren het de dure onderdelen. Accu 2x, electronica cartridge 2 keer, eshifter 1x, voorfork en remmen, voorwiel plus motor. Hoe je het zonder reparaties al die tijd hebt kunnen doen is echt een wonder!
Groot gemaakt door influencers
Tja, dat werkt alleen maar wanneer alle mensen op 'social' media alles geloven wat er verteld wordt.....
Het mag inmiddels toch duidelijk zijn dat 'influencers' een verlengstuk van STER & Co zijn en dus dik betaald worden voor de onzin die ze uitkramen.
Mooi is persoonlijk. Leuke features ook (waar hecht je waarde aan). Snel groeiende markt? Ongetwijfeld. Maar echt uniek is VanMoof niet; ze maken elektrische fietsen, behalve de traditionele merken zijn er ook nog een flink aantal "hippe" merken die hetzelfde doen. Tesla was daar toch een stuk unieker in.

Als je dan een snel groeiende markt hebt, en je hebt een product wat blijkbaar toch niet zo uniek is dat je koploper bent (en eigenlijk 1 van de weinigen die het kan), dan kun je toch niet jaar na jaar na jaar een groter verlies permitteren? Dat gaat een keer fout.

En wat betreft Tesla: dat bedrijf heeft geluk gehad; een paar keer op het randje gebalanceerd, maar wel altijd koploper geweest/1 van de weinigen die het konden. En dat zie ik bij VanMoof toch echt niet...
VanMoof was zeker wel de eerste, of één van de eerste fabrikanten die een elektrische fiets op de markt hebben gezet die lijkt op een gewone moderne stadsfiets. De VanMoof is voor een e-bike namelijk erg compact, en ziet er niet zo lomp uit als de generatiegenoten van die tijd (en nu soms nog).

Echter blijkt inderdaad wel dat de kwaliteit zwaar ondermaats is. En alle unieke onderdelen én de eigen reparatiecentra maken het niet makkelijker als fabrikant om de kosten in bedwang te houden.
lang geleden zag las ik een stukje over vanmoof en daarin staat dat ze geen fietsen wouden verhuren.
idealen zijn prima, maar dat kan ook je ondergang zijn.
er is en kan nog veel meer winst en omzet worden behaalt als vanmoof fietsen ging verhuren.
ik ga hier geen bedrijfsplan schrijven van hoe en wat, maar er liggen ontzetten veel potentie in het verhuren van fietsen en dan bedoel ik niet alleen in de grote steden.
als je een van de grootste investeerders/beleggers bij vanmoof bent en je hebt een zetel in het bestuur dan had ik dit door gedrukt om in ieder geval e-fietsen te verhuren.

idealen zijn prima, maar je moet ook realistisch zijn.

[Reactie gewijzigd door solozakdoekje op 22 juli 2024 21:30]

VanMoof's verhuren? Met hun onderhoudsproblemen? Die omzet die je suggereert kan ik nog geloven, de winst niet. VanMoof heeft door hun onderdelenkeuze een kostenprobleem, en dat komt dubbel hard aan als ze voor eigen rekening fietsen gaan verhuren. Niet alleen moeten ze dan nog meer onderhoud ophoeste, ze hebben ook nog regelmatig inkomstenverlies door onverhuurbare fietsen.
Inderdaad. Juist bij verhuur is betrouwbaarheid en robuustheid cruciaal. Dat laatste ook omdat mensen vaak minder zorgvuldig omgaan met spullen die geen eigendom zijn.

Sowieso is kwaliteit van dagelijkse verbruiksproducten van groot belang. Er zijn flink wat keukenapparaten waarbij men via slimme marketing mensen overhaalt dat dit een onmisbaar product is, maar waar dat apparaat in werkelijkheid meestal vrijwel ongebruikt in een hoek komt te liggen. In dat geval krijgt de fabrikant weinig garantieclaims wanneer zo'n apparaat na 200 keer gebruik kapot gaat. Maar een fiets willen veel mensen dagelijks gebruiken.
ik zeg toch ook niet dat vanmoof deze e-fietsen moeten gebruiken voor het verhuren, ze maken het zich zelf moeilijk, ze willen niet dat soorten fietsen bouwen die voor het verhuren geschikt zijn.
20 jaar geleden was er een sparta ion met geïntegreerde batterij. VanMoof is niet zo bijzonder behalve de app en de hipster gehalte (Marketing).
Exact. Ze wilde graag de Sonos van de fietsenmaker worden. Het enige wat ze daarvan gelukt is is dat het ook overpriced rommel is waar iedereen intrapt.
Het verschil met Sonos is volgens mij wel dat Sonos misschien rommel is (geen idee, het hele huis hangt er mee vol en het klinkt goed) maar wel gewoon goed werkt.
Dat is ook wat hij zegt, ze wilden graag worden, ze zijn het niet geworden. Juist doordat ze rommel zijn gaan verkopen ipv bang-for-the-buck producten.
Ah ja je kon dat op twee manieren interpreteren. Omdat hij zegt ‘ook’ alsof Sonos dat ook is.
Nee, Sonos werkt wel, alleen is het veel te duur voor de kwaliteit van het geluid. Het is een merk met een image dat niet overeen stemt met de kwaliteit.
VanMoof was zeker wel de eerste, of één van de eerste fabrikanten die een elektrische fiets op de markt hebben gezet die lijkt op een gewone moderne stadsfiets.
Dat ben ik toch niet met je eens hoor. Toen de VanMoof Electrified uitkwam stonden de fietsenwinkels vol met standaard rijwielen die je alleen als e-bike kon herkennen door de broodtrommel op de bagagedrager of de vierkante megabidon op de onderste buis.

En als VanMoof iets niet wilde, dan was het wel lijken op een gewone moderne stadsfiets. Sterker nog, je herkent een VanMoof uit duizenden.
Toen ze met ebikes begonnen waren ze wel degelijk de Tesla onder de ebikes. Verschil is management, in ieder geval is Musk heel goed in het aantrekken van extra geld.
En in het verkopen van CO2-rechten, dat lukt met ebikes ook niet helaas.
Ze waren verre van de Tesla.

Voor Tesla bestonden er amper (betaalbare) en in de praktijk bruikbare elektrische auto’s.

Voor Vanmoof waren er al heel veel betaalbare en bruikbare ebikes van A-merken op de markt.
Er waren en zijn dus betaalbaardere en bruikbare alternatieven van A merken, Tesla had geen concurrentie.
Exact. De traditionele fiets merken verkopen al jaren veel meer maar dan ook echt veel meer e-bikes dan VanMoof.
Sterker nog, Stella is de kampioen van de e-bikes. Ook in 2011 opgericht.
Ja ik zie het. Maar die hebben wel nog genoeg onderpand in hun grote voorraad. Klinkt mij in de oren als tijd voor een mooie kortingsactie om de voorraad om te zetten in liquiditeit.

Las ook al dat de detailhandel ook grote voorraad schijnt te hebben van diverse merken. De hele branche schijnt na de jaren met tekorten veel geïnvesteerd te hebben in voorraad terwijl de vraag is ingezakt.

Zou me niks verbazen als binnenkort toch leuke aanbiedingen de kop gaan opsteken.
Sorry, maar Stella onder de fietsmerken, net iets als Korfbal onder de sporten,
In Nederland misschien een bekend merk, maar wereldwijd, stellen ze geen drol voor.

Niet als je ze naast merken als Specialized, Trek, Scott, Gaint en inmiddels ook Cube zet.

En heel eerlijk, als ik naar de prijzen van VanMoof kijk..... dan denk ik "dat kan nooit wat goeds zijn". 8)7

Design ziet er leuk uit, maar de instap model stadsfieten met redelijke componenten beginnen bij de A-merken bij €2500. Alles wat daar onder zit, neem ik persoonlijk niet serieus. Je kan goedkoper gewoon bijna niets maken met een goede motor en akku.

En dan wil een VanMoof met eigen motoren en componenten voor €2000 een fiets op de weg zetten?

[Reactie gewijzigd door yzf1kr op 22 juli 2024 21:30]

Verschil was beursgenoteerdheid destijds van Tesla. Die konden op den duur aandelen heul duur aan de man brengen en dus liquiditeit maken.

Dat kan van Moof niet. Heb altijd een beetje een idee gehad dat het een in opdracht van een 2tal Nederlanders een Ali express order fiets was.
Jammer dat jij je niet inleest. Het grootste probleem bij vanmoof is dat het orderboek veel groter is dan de productie, een orderstop was dus weldegelijk een goed idee.

Maar dan moeten de aandeelhouders niet gaan bokken.
Dat zeiden ze, maar kom op zeg dat is natuurlijk gewoon gelul, een lange lijst met orders betekent gewoon dat je levert wat je produceert en dat is de meest ideale situatie voor en fabrikant en zeer zeker geen probleem. Dat je af en toe een orderstop inlast om de lijst niet te lang te maken is normaal.

Als je de verkoop wel opschroeft door kwaliteitsvermindering en/of je service niet mee laat groeien, of voor een dusdanig bedrag verkoopt dat je tekort komt voor garantie en service dan creëer je als bedrijf zelf een probleem maar daar moet je niet de koopbereidheid van de consument de schuld van geven.

[Reactie gewijzigd door Groningerkoek op 22 juli 2024 21:30]

Nee dat is geen gelul.

Even heel simpel: stel de fabriek kan 500 fietsen op een maand afleveren(ik maak het simpel) en je verkoopt er regulier 1000 dan loop je dus elke maand achter. VanMoof doet dat al jaren.


Daarnaast heeft vanmoof ook regelmatig actieweken georganiseerd, dan kun je fantastische cijfers prestenteren, stel je verkoopt er dan 2000 maar de fabriek levert er nog steeds 500 af.

Laatst kon je nog een VanMoof tegen aantrekkelijke prijs kopen terwijl ze heel goed wisten dat ze qua capaciteit niet meer kunnen leveren dit jaar.


Vanmoof heeft zich altijd geconcentreert op nieuwe klanten, heb je eenmaal besteld dan word je eindeloos vooruit geschoven, ga je lastig doen dan krijg je het plekje van een andere klant, die dan de dupe is.
Als je weet dat je 1000 fietsen kunt verkopen, en maar productiecapaciteit hebt voor 500, dan zijn er grofweg twee mogelijkheden: Ofwel het verkopen van 500 extra fietsen levert meer op dan het kost om de productiecapaciteit uit te breiden (m.a.w., kapitaal dat je daarin investeert heeft een positieve ROI), en dan moet er (bij een beetje gezond bedrijf) ook wel een bank of investeerder te vinden zijn om die investering te financieren. Ofwel het levert niet meer op (of je kunt de financiering niet rond krijgen), en dan moet je het houden bij de 500 die je wel kunt leveren (en je kunt in ieder geval proberen je winstmarge te vergroten door de prijs te verhogen totdat de vraag gelijk is aan je aanbod).
Maar Van Moof zag blijkbaar nog een derde optie?

Jarenlang structureel fietsen "verkopen" terwijl je weet dat je niet kunt leveren, is niet "concentreren op nieuwe klanten". Dat is simpelweg cash binnenhalen van consumenten die denken een fiets te kopen, maar feitelijk geld lenen aan Van Moof, renteloos en zonder vaste aflostermijn. Dat zou dan ook weer een verklaring kunnen zijn waarom een bedrijf dat kampt met productieproblemen toch actieweken organiseert om de verkoop op te krikken...

Overigens, als Van Moof inderdaad structureel meer verkoopt dan ze kunnen produceren, en hun orderboek tot ergens in 2024 vol zit, dan is dat niet een probleem dat ze met een "korte" verkoopstop gaan oplossen, zoals je in een andere post beweert.
Ik denk dat je het heel aardig samenvat.

Al heb ik niet het idee dat ze dit bewust doen, in de jaren dat ik bij vanmoof kom en heb gewerkt heb ik nooit aandacht gemerkt voor aftersales.


Het was altijd verkopen, verkopen, verkopen. De broertjes hadden nooit echt een idee over de stappen daarna.


In 2019 is er wel geinvesteerd in een eigen fabriek maar die is vrij klein, zelfde geld voor de assamblage afdeling in europa.


En een fatsoenlijke onderdelenstrategie hebben ze ook niet.


Naar mijn mening is het opbouwen van een wereldwijd merk en branding/marketing veel belangerijker geweest voor vanmoof dan de echte productie en aftersales. Dat is uiteraard fout.

[Reactie gewijzigd door xajac op 22 juli 2024 21:30]

Even heel simpel: stel de fabriek kan 500 fietsen op een maand afleveren(ik maak het simpel) en je verkoopt er regulier 1000 dan loop je dus elke maand achter. VanMoof doet dat al jaren.
Dan is er sprake van wanbeleid en wellicht zelfs oplichting, want men verkocht dan producten waarvan ze wisten dat ze die niet op een redelijke termijn konden leveren. Sowieso hadden ze dan de prijzen beter omhoog kunnen gooien en de extra inkomsten dan gebruiken om de fabriek uit te breiden.

Maar volgens mij klopt je hele verhaal van geen kant en was het echte probleem dat hun product zo slecht was dat ze gigantisch hoge garantiekosten hadden. Hier in de reacties zie je ook iemand die zoveel reparaties van dure onderdelen heeft gehad dat VanMoof vermoedelijk minimaal 3 keer de kosten van de fiets heeft gemaakt, aan kosten voor onderdelen, arbeid, verzending, etc. Tenzij hun winstmarge absurd hoog is, wat overduidelijk niet zo is, is dat gewoon geen houdbaar bedrijfsmodel.
Zoals ik zei:

"Dat je af en toe een orderstop inlast om de lijst niet te lang te maken is normaal."

VanMoof heeft dat niet gedaan, die heeft de lijst laten groeien tot ze er niet meer onderuit konden komen dat er gen geld meer is om te produceren en te leveren. En dat je dan een dag voor surseance van betaling wordt verleent vertelt dat je tijdelijk met de verkoop stopt om de productie en levering van bestaande bestellingen te kunnen inhalen is niets meer of minder dan tactisch ontwijkend gelul voor de bühne. Want op het moment dat je dat publiceert is op de achtergrond je advocaat al bezig om die surseance van betaling rond te krijgen.

Van mij mag er ook wel goed gekeken worden of er niet verkocht is op een moment dat al duidelijk was dat dit geld besteed zou worden aan andere dingen en dat er geen geld meer zou zijn om de fiets van die specifieke klant niet meer te leveren, want dan spreek je in mijn beleving van wanprestatie.
Het probleem is niet dat er geen geld meer is of dat leveranciers niet willen leveren.


Het probleem is een lening waarover een deal is gesloten met een aandeelhouder en een financiele instelling. Na de interne aankondiging van de verkoopstop hebben ze de deal afgeblazen en alsnog betaling geeist. Daardoor was er maar 1 keuze.
Nee, het probleem is dat er geen geld meer was. Ze kunnen niet meer aan hun verplichtingen voldoen. Dat een investeerder de hand maar eens op de knip houdt omdat die er geen toekomst meer in ziet is niet zo gek. Ze hebben zelf uitstel van betaling aangevraagd, dat doe je niet als er genoeg geld is. Ze zijn nooit winstgegevend geweest en gaat ook niet gebeuren. En nee, dat komt niet door een te dik orderboek. Dat komt door wanbeleid en veel teveel garantiegevallen.
Vanmoof is as we speak cash liquide genoeg om aan zijn verplichtingen te voldoen tegenover leveranciers en klanten. Cash geld is geen probleem.


Alles draait om die lening, als die daadwerkelijk geint word dan gaan ze kapot.


Als ze op een of andere manier een akkoord bereiken over die lening dan kan de hele zaak worden afgeblazen, wat niet wil zeggen dat ze er dan financieel goed voorstaan.
Sure, ze staan er financieel echt mega goed voor. Verlies op verlies en 200m+ uit hebben staan aan leningen met flinke rentes die ze al niet meer op konden hoesten. Dat iemand dan niet nog meer geld erin pompt is dan het probleem.
Dat is de situatie die eigenlijk al vanaf het begin zo is, vanaf het begin zijn ze zwaar beleent


Ik heb het over cash geld, de rekeningen van vanmoof zijn voldoende gevuld om zowel hun personeel, klanten en leveranciers te kunnen betalen, er is geen liquide probleem.


Alles draait om die lening, word die uitgesteld dan is vanmoof back in bussiness. Al jaren worden de leningen uitgesteld zonder enig probleem, iets wat vaak voorkomt bij startups.


Niemand heeft gevraagd om een extra investeringsronde. Tot vandaag.

[Reactie gewijzigd door xajac op 22 juli 2024 21:30]

VanMoof moest begin dit jaar op zoek naar een extra lening van 10-40m. Niet om een lening af te betalen maar om gewoon aan verplichtingen te voldoen van leveranciers en rente van de eerdere leningen die ze zijn aangegaan. Die extra lening is er niet gekomen blijkbaar en dus gaan ze nu falliet. Ze verbranden elk jaar vele miljoenen. Ik weet niet hoe jij met je geld omgaat maar dit is de definitie van liquide problemen en wanbeleid. Als ze nu weer een lening van 50m krijgen kunnen ze weer 6 maand verder en begint het weer opnieuw.
Fout ze verbranden inderdaad veel geld maar er is geen extra lening nodig!


Alles draait om de bestaande leningen als die on hold worden gezet, zoals al jaren gebeurd, dan is vanmoof gewoon weer in de situatie van vorige maand. Dat betekend dat er op de korte en middenlange geen dringende fatale problemen meer zijn.


Ja ze maken dan nog steeds flink verlies en er staat nog steeds flinke leningen open maar er is geen dringende reden meer voor surrance van betalingen, ze zijn liquide genoeg om personeel, leveranciers en klanten te kunnen betalen. Ze zijn uiteraard niet liquide genoeg om die 200 miljoen op te hoesten.
Ze zijn niet liquide genoeg om de rente te betalen. Ze verbranden met een omzet van 90m een 70m aan verlies. Ze hebben 200m+ uit staan aan leningen. Begin dit jaar weer een extra injectie nodig van 10-40m om te overleven. Dat geld is nu ook op. HOE kun je nou volhouden dat geld geen issue is? Ja, zolang een investeerder miljoenen in de bodemloze put blijft pompen. Zo heeft niemand in de wereld geld problemen. 200m aan leningen is zo 15m aan rente. Hoe ga je dat betalen met een verlies van 70m? Wie moet die 70m + 15m rente gaan betalen? Weer een andere investeerder?
Er is geen injectie nodig zolang de aandeelhouders hun lening uitstellen.


Een groot deel van de leningen staat uit bij aandeelhouders en het is volstrekt normaal bij tech startups om die jarenlang uit te stellen.

Je hebt gelijk over de toekomst maar als er een akkoord komt is er geen acute reden meer om failliet te gaan, dan zijn we weer op de oude weg.


Vanmoof kan aan zijn dagelijkse verplichtingen voldoen maar niet die leningen aflosssen, het zijn investeerders leningen.
Ze draaien miljoenen per maand verlies. Dan kun je niet verder op de oude weg. Je hebt geld nodig of je gaat falliet. Maar goed, blijkbaar zie je het anders. We zullen zien wie er gelijk krijgt.
Begrijp nou toch eens dat dit conflict draait om een opgeeiste lening niet om acute financiele problemen.


Zolang de leningen worden uitgesteld, zoals eigenlijk al gebeurt sinds de oprichting, is er voorlopig niks aan de hand.


Ik zeg het een keer: als er een akkoord word bereikt over deze lening dan is meteen de surrance van betaling van de baan en bestaan we volgend jaar nog. Geen probleem.
Sorry, maar wat je zegt is pertinent onjuist. Even heel simpel gesteld is het van het niveau:

"Ik kan prima in mijn huis blijven wonen, want ik kan gas-water-licht prima betalen. Dat de bank zo moeilijk doet over de hypotheek-betalingen is het probleem!"

Maar veelzeggender zijn hun jaarcijfers. 82 mijoen omzet en 77 miljoen verlies. Bedenk even hoe je dat voormekaar krijgt.

Ze hebben crowdfunding gedaan, zg. om te investeren maar dat was eigenlijk om de eerdere lening bij de Rabobank versneld af te lossen, want Rabobank voorzag al problemen. Toen was er geen geld meer om te investeren en tja.. guess what..

Het hele probleem is dat ze nu zo ruim in de schulden zitten (>200 miljoen aan leningen) dat de rente-last daarop hun simpelweg nekt. Want de rente die ze betalen daarop kunnen ze niet uit hun winst betalen, want ze draaien juist verlies.

Het hele bedrijf verbrandt geld sneller dan ze het kunnen verdienen, dan kun je allerlei onzin-kreten bezigen als "Ja maar als niemand bij VanMoof hun geld terugvraagt is er geen probleem" maar met die redenering gaat niemand failliet.
Als er geen liquide probleem was, dan stonden containers met nieuwe fietsen niet vast in Rotterdam omdat ze de inklaring dan gewoon konden betalen.
Ze hebben dus geen geld om de lening terug te betalen die kennelijk opeisbaar is?
Dat is toch een gebrek aan geld, dat is toch hoe bedrijven failliet gaan?
Ze hebben dus geen geld om de lening terug te betalen die kennelijk opeisbaar is?
Dat is toch een gebrek aan geld, dat is toch hoe bedrijven failliet gaan?
Ja kort door de bocht klopt dat.


Maar dat staat volledig los van de liquide middelen die op de bank staan, vanmoof heeft genoeg liquide middelen om de BEDRDIJFSVOERING voort te zetten en iedereen te leveren.


Het gaat puur en alleen om die lening die plotsklap niet word verlengt, als daarover een deal komt dan is er geen reden meer voor een surrance van betaling.
Sorry maar zo werkt het niet. Als een lening opeisbaar is, dan dient die afbetaald te worden. Als dat geld er niet is, dan is er een financieel probleem. De termijn waarop een lening terugbetaald moet worden, is vastgelegd bij het aangaan van de lening.

De stelling, ik heb genoeg geld om de bedrijfsvoering door te zetten als ik geen schulden hoef af te betalen, die is echt heel bijzonder.
Bij tech startups is het heel normaal om betaling van leningen uit te stellen, hoort erbij.


Anders zou VanMoof al heel lang niet meer bestaan
VanMoof bestaat al 14 jaar. Dat is toch geen startup meer?

Verder moet je vroegtijdig beginnen met onderhandelen over herstructureringen van leningen, dat kan je er niet op aan laten komen. Surseance van betaling aanvragen betekend dat je creditrating richting junk gaat. Dan wordt lenen heel erg lastig. Maar wellicht heeft VanMoof daar geen last van omdat ze meer met investeerders dan met banken te maken hebben.

Maar goed, genoeg speculatie, ik ken de cijfers van VanMoof niet.
Heeft schijnbaar dus te lang bestaan, startup fase is allang voorbij. Begrijp ook niet helemaal dat ze tot nu toe investeerders konden vinden die er nog geld in wilden stoppen.

[Reactie gewijzigd door dredger op 22 juli 2024 21:30]

Het probleem is juist wel dat er niet voldoende geld is, als je verlies over een jaar groter is dan je omzet en je al maanden probeert om investeerders bereid te krijgen om geld te overleggen. Dan is geld op je eigen bankrekening je primair probleem.

Tevens als je een deal sluit die ook weer afgeblazen zou kunnen worden dan heb je dus geen deal gesloten anders zou je naleving kunnen eisen.
Ik heb me ingelezen. VanMoof vond het nodig om op te blijven schalen zonder de problemen aan te pakken. Daardoor werden de problemen groter en dacht men het op te kunnen lossen door op te schalen. Is het heel gek dat ik als boerenknul kan begrijpen dat daarmee je problemen ook groter worden?
Dat is precies het probleem.

En dat staat haaks op " Voorbeelden: "we verkopen niet meer om leveringen in te kunnen halen" wat blijkt te zijn "we kunnen niks meer verkopen want we krijgen geen onderdelen meer" "
Als jij denkt dat je problemen rondom de kwaliteit van je product (want anders heb je niet zoveel garantieafhandelingen die je bergen met geld kosten) kunt oplossen door vooral meer fietsen te verkopen dan mis je volgens mij de essentie van het probleem: verkoop een goede fiets waarvoor je geen aftersales kosten hebt, en je verlies zal ook afnemen.

Het enige wat je ziet en hoort over VanMoof is "geleverd en niet goed", "reparaties duren lang", etc. Dat kun je onmogelijk lang volhouden als merk zijnde, zeker niet als je je concentreert op uitbreiding ipv oplossing.
Het garantieprobleem is al opgelost via kwikfit.


Jij probeert te framen dat vanmoof een stop heeft ingelast omdat ze geen onderdelen meer geleverd krijgen, dat is pertinent fout, kwikfit heeft een magazijn vol onderdelen voor de komende jaren.

De directie heeft weken geleden al beslist om een orderstop te doen omdat het opschalen gruwelijk uit de klauwen is gelopen, als je vandaag besteld dan sta je in de boeken voor het voorjaar 2024.

Als reactie daarop hebben aandeelhouders en een financiele partij besloten dat er geen uitstel zou komen voor het terug betalen van een lening, dit was eerder wel toegezegd.
Kwikfit lost het garantieprobleem toch niet op? Ze zouden wel gek zijn...
Het enige dat Kwikfit doet is de klanten helpen, de reparaties uitvoeren, en als het iets is dat onder garantie valt de rekening naar VanMoof sturen.

Kwaliteitsproblemen zijn er al jaren en worden niet opgelost door VanMoof ondanks herhaaldelijke beloftes.
Daarbij draait VanMoof al jaren met mega-verliezen, en ook die situatie wordt niet beter.
En aangezien financiers geconfronteerd worden met stijgende rentepercentages, wordt het dus steeds lastiger om bedrijven te blijven financieren als er niet op afzienbare termijn zicht is op winstgevendheid.

Wat ook niet helpt is dat de CEO Gillian Tnas in mei is opgestapt, een jaar nadat ze is aangesteld. Dat geeft ook bij investeerders niet echt vertrouwen.
Kwikfit lost het in zoverre op dat klanten eindelijk geholpen worden en dat zij zorgen voor een goede onderdelen strategie. Zij zorgen voor capaciteit,zowel qua monteurs als qua onderdelen.


Geld is niet zozeer het probleem bij vanmoof, de huidige crisis gaat over een lening die verlengt zou worden maar opeens is afgeblazen.


Als de plooien rondom die lening worden glad gestreken dan is ook het gevaar voorlopig geweken.


Vanmoofs echte problemen zitten in de productie(veel te weinig), geen onderdelenstrategie(kwikfit) en eindeloze wachtijden voor reparaties(kwikfit)

[Reactie gewijzigd door xajac op 22 juli 2024 21:30]

Zeg maar tegen me dat ik het niet begrijp, maar als ik geen geldprobleem zou hebben dan zou ik niet verwachten dat het uitblijven van 1 lening dit tot gevolg zou hebben. Sterker nog: ik denk dat als geld niet echt een issue was en ik alle beloften tot op heden nagekomen was t.o.v. degene die me die lening moest verstrekken of uberhaupt een solide naam had opgebouwd t.o.v. een nieuwe verstrekker van een lening, dat er dan helemaal geen issue gemaakt zou worden van het het korte tijd stoppen met verkopen.

Net zo min als dat ik 1 betaling op mijn hypotheek mis ik meteen een deurwaarder aan de deur krijg die dreigt m'n huis in de verkoop te zetten als er niets anders aan de hand is. Als ik echter 1 betaling mis, de bank ook weet dat ik maanden achterloop met allerlei andere betalingen, en nog wat dingen meer - ja, dan wordt die kans ineens een stuk aannemelijker.

Ik hoop dat het zo simpel is als dat jij het stelt - voor al de huidige klanten en mensen die wachten op een al (gedeeltelijk) aanbetaalde fiets, maar de track record die VanMooff opgebouwd heeft lijkt niet echt solide te zijn.

Toen ze 3, 4 jaar geleden een investeringronde deden kwamen ze met omzetverwachtingen binnen 2 jaar die nu ruimschoots niet gehaald zijn. Sterker nog, ze verwachtten ca een jaar later zwarte cijfers te kunnen presenteren. Ze hebben alleen maar rode cijfers gepresenteerd vanaf het begin... Als ik ze 3 jaar geleden een lening verschaft zou hebben met die beloftes, en ze zouden nu aankomen met "graag verlengen want we hebben het geld nog nodig en kunnen je niet terug betalen", dan zou ik daar ook 2x over nadenken, en als er dan een signaal kwam "we verkopen niets meer de komende periode"... dat wordt heel lastig gladstrijken...

[Reactie gewijzigd door Calypso op 22 juli 2024 21:30]

Er is een heel groot verschil tussen liquide genoeg zijn om personeel, huisvestiging, leveranciers en klanten te kunnen betalen of in een keer een miljoenen lening terug betalen.


Uiteraard heeft vanmoof met deze verliescijfers geen 200 miljoen(dit conflict gaat over een gedeelte daarvan) in zijn achterzak zitten.


Uitstel van de lening betekend dat ze weer verder kunnen.


Ik ga er even vanuit dat jij genoeg geld hebt om je hypotheek te betalen, eten, gas water en licht en alle andere kosten maar stel dat de bank zegt dat je de hypotheek in 1 keer moet aflossen....... Dan zit je zwaar in de panarie.

[Reactie gewijzigd door xajac op 22 juli 2024 21:30]

Ja, er is een verschil tussen liquiditeit en solvabiliteit, maar het is ook weer niet zo dat ze helemaal los staan van elkaar. Stel, bijna een jaar geleden heb ik een ton geleend van de bank, met een looptijd van een jaar. Daar heb ik nog wat van over, genoeg om de komende maanden mijn rekeningen te betalen, dus ik ben liqiuide genoeg. Tenminste, als de bank eventjes akkoord wil geven dat ik die lening pas volgend jaar aflos... (En dan moet ik misschien elders nog wat lenen om ook komend jaar de rente te kunnen betalen).

Dan kun je wel zeggen dat bij startups leningen altijd standaard worden uitgesteld, maar blijkbaar is het toch niet zo vanzelfsprekend, en dat hangt natuurlijk af van in hoeverre de investeerder er nog toekomst in ziet.

Je geeft het voorbeeld van een hypotheek. Maar daar zijn er duidelijke afspraken vastgelegd over aflossing, en zou het wel heel uitzonderlijk zijn als de bank opeens op de stoep staat met de eis om opeens alles af te lossen.
Komt de aflossing voor Van Moof als een verassing omdat dit in ging tegen eerder vastgelegde afspraken, of ging men er maar gewoon van uit dat aflossing "vanzelfsprekend" uitgesteld zou worden?
Waarschijnlijk het laatste, gezien de deadline duidelijk was.
Ik ga er even vanuit dat jij genoeg geld hebt om je hypotheek te betalen, eten, gas water en licht en alle andere kosten maar stel dat de bank zegt dat je de hypotheek in 1 keer moet aflossen....... Dan zit je zwaar in de panarie.
Dat "ineens" is een rare. Want dat kan best gebeuren met (een deel van) een hypotheek (aflossingsvrije hypotheken hebben dat nu eenmaal), maar dan weet je dat. Een geldverstrekker staat over het algemeen niet zomaar op de stoep om te vragen om z'n geld, daar zijn afspraken over - wanneer een geldverstrekker dat wel zou doen (buiten afspraken om) heeft-ie volgens mij geen poot om op te staan bij het aanvragen van een faillissement. En is het dus in beginsel je eigen schuld wanneer je op dat moment dat geld niet beschikbaar hebt. Echter, in verreweg de meeste gevallen zal een bank dan best een nieuwe hypotheek willen verstrekken omdat ze het huis als onderpand kunnen gebruiken. Wanneer doet een bank het niet? Als ze duidelijke indicaties hebben dat ze het geld niet terug kunnen krijgen. VanMooff heeft tot op heden, wat ik al een paar keer heb gezegd, wel een goed gehouden verhaal, maar het veel te vaak niet waar kunnen maken. Op een gegeven moment houdt het dan op voor een bank of investeerder.

Als je dan jarenlang lening op lening gestapeld hebt, alleen verlies lijdt, en je financiele doelstellingen keer op keer niet haalt, dan heb je dus een huis op drijfzand gebouwd, of zoals hier ook al aangegeven is, een financiele pyramideconstructie. Dan gaat dat op een gegeven moment (nu dus waarschijnlijk) mis, en dondert alles in elkaar.

Stel dat je gelijk hebt. Stel dat deze plooi gladgestreken wordt. Hoe naief moet je dan zijn als investeerder om nog in te stappen? De volgende lening die afloopt krijg je hetzelfde verhaal. Want een verlies wat al jarenlang richting je omzet gaat of (zoals afgelopen jaar zelfs groter is) dat buig je niet zomaar om.

[Reactie gewijzigd door Calypso op 22 juli 2024 21:30]

Als ze daadwerkelijk een vol orderboek hebben tot bijna een jaar vooruit, dan zou de (her)financiering van de productie geen probleem mogen zijn.

De sales stopzetten vanwege zogenaamd teveel vraag is ook een heel rare zet. Verhoog dan de prijzen als de vraag zo groot is (net als Tesla in 2021/22). Dan verbetert tenminste ook de brutomarge.

Financiering wordt een probleem als (het zicht op) de fundamentele winstgevendheid er niet is. Kennelijk is de marge op die fietsen onvoldoende en/of zijn er veel te veel garantiekosten en/of is de overhead veel te groot om zelfs bij enorme orderaantallen nog steeds niet in de zwarte cijfers te komen.

Als de aandeelhouders en investeerders geen uitstel geven op de aflossing van de lening, is dat een teken dat deze partijen (die een hoop meer weten dan de gemiddelde burger) er geen vertrouwen in hebben dat het goed komt. Dat beslissen ze niet lichtzinnig, want in feite kunnen ze alle investeringen gaan afschrijven nu.

Wellicht dat een doorstart uit faillissement de balans kan opschonen, maar het merk imago zal ook wel een flinke knauw hebben opgelopen. Ben benieuwd wie het over wil nemen.

[Reactie gewijzigd door bilgy_no1 op 22 juli 2024 21:30]

Zover ik weet heeft het niet willen verlengen van de lening rechtstreeks te maken met de verkoopstop.


Wat vanmoof nodig heeft is dat er even niks bijkomt aan de achterkant, zowel bij de bestaande klanten als aan de order kant moet er eerst flink schoongemaakt worden.


Er is nooit een fatsoenlijke strategie geweest voor na de verkoop.
Zelfs als de financiele problemen de komende tijd opgelost worden, wat denk je dat de impact is? Denk je dat klanten dan rustig zes maanden gaan wachten op de levering? Om te zien of er met de kerst weer extra geld nodig is?
Of zullen ze massaal hun orders cancellen omdat ze geen vertrouwen meer hebben?
Zelfs als de financiele problemen de komende tijd opgelost worden, wat denk je dat de impact is? Denk je dat klanten dan rustig zes maanden gaan wachten op de levering? Om te zien of er met de kerst weer extra geld nodig is?
Of zullen ze massaal hun orders cancellen omdat ze geen vertrouwen meer hebben?
Op voorwaarde dat dit goed uitgelegd word hoeft dat geen probleem te zijn, zelfs vertrouwen wekken.

Massaal orders cancellen is in feite een bankrun, dan gaan ze alsnolg failliet en is de consument de gebeten hond, er blijft niks voor ze over.


VanMoof is liquide genoeg om te overleven en te leveren zolang de leningen niet worden opgeeist. Ik wil nogmaals benadrukken het gaat niet om extra geld of een investeringsronde maar om een conflict over een lening.
VanMoof is liquide genoeg
In het geval je het bericht hierboven hebt gemist: nee, VanMoof is uberhaupt niet liquide. Die liquiditeiten (cash) had moeten komen uit een investeringsronde, omdat de cashflow uit de organisatie er niet meer is.

Als de lening het enige probleem was, en het bedrijf cashflow-positief, dan hadden ze die wel omgezet in aandelen.
Wie wil er nu aandelen VanMoof hebben??
Nu? Niemand. En dat is dus wat ik zeg: de schuldeisers hebben liever dat de boedel verkocht wordt, en het restantje cash terugbetaald. Elke maand die ze doormodderen blijft verlieslatend En dát is het voordeel van een lening boven aandelen; aandeelhouders kunnen zo'n faillisement niet aanvragen.
Zoals jij het uitlegt is er geen conflict. Een lening heeft voorwaarden. Aan die voorwaarden voldoet VanMoof niet als ze niet aflossen op de afgesproken datum. Dan is er sprake van een default.

Maar goed, ik ga alleen af op wat jij verteld, ik ken de cijfers van VanMoof niet.
Als je er zo naar kijkt dan heeft vanmoof ongeveer 200 miljoen aan schulden. Een verlies die ongeveer even hoog is als de omzet en zijn ze knetter failliet.
  • Liquide is korte termijn, overleven is lange termijn, en dan gaat het niet alleen om liquiditeit, maar ook om solvabiliteit. En die is simpelweg slecht.
  • Ergens eerder zeg je dat het conflict ontstond na de interne aankondiging van de verkoopstop. Niet vantevoren, of in ieder geval voor het doorzetten naar extern, door de directie overlegd met de belangrijkste investeerders (aan wiens infuus ze hangen)?
  • Wat "opeisen" en "conflict" betreft is het natuurlijk de vraag wat er bij die lening is afgesproken. Wil de investeerder eerder terugbetaald worden, of wil Van Moof uitstel. In dat laatste geval lijkt me dat het weinig verschilt met andere manieren om vreemd vermogen aan te trekken. Overigens heeft Van Moof begin dit jaar nog extra geld moeten ophalen omdat ze anders misschien 2023Q1 al niet overleefd zouden hebben...
[list]
• Liquide is korte termijn, overleven is lange termijn, en dan gaat het niet alleen om liquiditeit, maar ook om solvabiliteit. En die is simpelweg slecht.
dat mag duidelijk zijn met 200 miljoen aan schulden
• Ergens eerder zeg je dat het conflict ontstond na de interne aankondiging van de verkoopstop. Niet vantevoren, of in ieder geval voor het doorzetten naar extern, door de directie overlegd met de belangrijkste investeerders (aan wiens infuus ze hangen)?
Klopt, de aandeelhouders en de financiele instelling hebben altijd een gematig beleid gevoerd. Ergens tussen de twee aankondigen is het mis gegaan. Een aantal grote fondsen hebben geinvesteerd in vanmoof en zijn ook schuldieiser. Net als diverse particulieren en een financiele instelling.
• Wat "opeisen" en "conflict" betreft is het natuurlijk de vraag wat er bij die lening is afgesproken. Wil de investeerder eerder terugbetaald worden, of wil Van Moof uitstel. In dat laatste geval lijkt me dat het weinig verschilt met andere manieren om vreemd vermogen aan te trekken. Overigens heeft Van Moof begin dit jaar nog extra geld moeten ophalen omdat ze anders misschien 2023Q1 al niet overleefd zouden hebben...
[/list]
Ze willen uitstel, technisch gezien hebben de partijen recht op betaling. Vanmoof heeft pas geleden aan een groep particulieren laten weten niet te gaan betalen en verwachten dat ook van de fondsen.
[...]
VanMoof is liquide genoeg om te overleven en te leveren zolang de leningen niet worden opgeeist. Ik wil nogmaals benadrukken het gaat niet om extra geld of een investeringsronde maar om een conflict over een lening.
De definitie van surseillance van betaling is dat ze juist niet genoeg liquiditeit hebben om aan alle vorderingen te voldoen. Zal best kunnen dat de vorderingen op de lening daar een deel van uitmaken, maar het gaat er bij mij niet in dat het alleen daar aan ligt. Meestal begint een lening na een bepaalde periode met aflossen in termijnen, naast uiteraard de rente. Dus als de enkele termijn al voor deze situatie zorgt is de operationele cashflow niet erg sterk.

Uitzondering is als de lening in 1x moet worden afgelost ('bullet'), maar dan zouden de verstrekkers heus wel serieus kijken naar de mogelijkheid van uitstel. Hoe dan ook, op dit moment schatten ze dus in dat ze door het faillissement waarschijnlijk meer van de lening kunnen terugkrijgen dan wanneer het bedrijf operationeel blijft.
Waarschijnlijk is er geen cent afgelost, net als bij zoveel startup(ja ik weet zezijn 14 jaar oud) worden leningen eindeloos vooruit geschoven en uitgesteld.


Zonder dat hadden ze allang niet meer bestaan.
Als ze daadwerkelijk een vol orderboek hebben tot bijna een jaar vooruit, dan zou de (her)financiering van de productie geen probleem mogen zijn.
Dat is alleen het geval als ze daadwerkelijk winst maken per verkocht product (met de kosten voor reparaties onder garantie daarin meegenomen). Een vol orderboek met producten waar je verlies op maakt is nu niet echt aantrekkelijk.
Dat is precies wat ik 2 alineas daarna schreef...
Hoe is het garantie probleem dan opgelost via Kwikfit? Heeft VanMoof een financiële storting gedaan in een fonds bij Kwikfit van waaruit de reparaties onder garantie betaald gaan worden?

Als VanMoof failliet gaat, vervallen normaliter alle garanties. Tenzij de curator iets gaat regelen met een garantie fonds. Meer ben bang dat daar niet genoeg geld voor is uit de boedel mocht VanMoof failliet gaan.

Verder geldt, mocht VanMoof failliet gaan, wie gaat dan de Cloud services en het app onderhoud verzorgen? Gaat Kwikfit dit gratis doen?
Niet alleen dat bij wie gaan ze de onderdelen bestellen?
Jij probeert te framen dat vanmoof een stop heeft ingelast omdat ze geen onderdelen meer geleverd krijgen, dat is pertinent fout, kwikfit heeft een magazijn vol onderdelen voor de komende jaren.
Dit lijkt mij erg sterk, anders zou Van Moof niet zoveel problemen hebben om de productie op pijl te houden.

Van Moof had letterlijk afgelopen maanden niet eens poen om hun containers in te klaren bij de haven van Rotterdam.
Dit heeft niks met productie te maken, die vind plaats in taiwan niet in eureopa, kwikfit heeft genoeg onderrdelen bestelt om lang vooruit te kunnen. Die zijn in nederland en beschikbaar.

[Reactie gewijzigd door xajac op 22 juli 2024 21:30]

Van Moof produceerd die in Taiwan en kunnen het zonder de input van Van Moof niet direct inkopen en omdat het 1 fabriek is welke de boel produceerd zullen nieuwe fietsen de voorrang krijgen.
Fout, meeste onderdelen komen niet uit taiwan en worden niet exclusief voor Vanmoof gemaakt.(ze zijn wel behoorlijk incourant hier)


De fabriek van vanmoof staat wel in taiwan. Zoals ik al zei kwikfit beschikt over een grote eigen voorraad onderdelen, we(kwikfit en vanmoof) zijn hier al maanden mee bezig, we zijn geen amateurs.

[Reactie gewijzigd door xajac op 22 juli 2024 21:30]

"we". Ik had al zo'n vermoeden vanwege je drang tot consequent het minst negatieve scenario te willen uitdragen, en aspecten als sentiment t.o.v. een merk weg te cijferen.

Van Kwikfit weet ik dat het op organisatorisch gebied geen amateurs zijn. Bij VanMoof... tja... in mijn beleving op z'n minst naief en dromers.

De tijd zal leren wat er daadwerkelijk aan de hand is/was, en in hoeverre dit een hobbel is voor VanMoof of dat het kaartenhuis in elkaar stort. Wie weet is de deal met Kwikfit financieel wel de nagel aan de doodskist geweest in plaats van de oplossingsrichting.
Toch een aantal dagen na het nieuwsbericht maar een reactie op m'n eigen reactie... KwikFit heeft inmiddels aangegeven dat diverse soorten onderdelen niet meer in voorraad zijn, waaronder bepaalde type accu's. Dit hadden velen hier (waaronder ik) al een beetje zien aankomen, en als het nu, een paar dagen later, al bewaarheid wordt dat de verkrijgbaarheid van onderdelen ook bij KwikFit een issue is, tja...

Dan kun je wel zeggen "we zijn geen amateurs", maar dit oogt in elk geval als "maar een goede inschatting maken is in elk geval niet gelukt"

[Reactie gewijzigd door Calypso op 22 juli 2024 21:30]

Fout, meeste onderdelen komen niet uit taiwan en worden niet exclusief voor Vanmoof gemaakt.(ze zijn wel behoorlijk incourant hier)
Dat worden ze wel, het meeste van Van Moof is proprietary namelijk, enerzijds door custom maten anderzijds omdat een bestaand iets aangepast is specifiek voor de fiets.
De fabriek van vanmoof staat wel in taiwan. Zoals ik al zei kwikfit beschikt over een grote eigen voorraad onderdelen, we(kwikfit en vanmoof) zijn hier al maanden mee bezig, we zijn geen amateurs.
Ik had al zo'n vermoeden dat je verbonden bent aan Van Moof aangezien je post gedrag in dit draadje. Ook leuk dat je de problemen ontloopt qua inklaring van Van Moof fietsen vanwege het gemis van cash.
Fout, bijna alles komt uit china.


Niks van de producten is proprietary of exclusief door VanMoof ontworpen, dat is marketing.


Wel gaat het om onderdelen die hier in europa op zijn zachts gezegd niet courant zijn en die niet van de gevestigde merken afkomstig zijn.
Niks van de producten is proprietary of exclusief door VanMoof ontworpen, dat is marketing.
Dat is het wel, niet verbonden fiets reparateurs kunnen vrijwel niets 1 op 1 vervangen. Natuurlijk de hele comotroller en accu module. Stuur assembly etc is uniek aan Van Moof, de aangepaste versnelling is uniek aan Van Moof, de remmen, zelfs het zadel.

En je blijft maar zaken ontlopen.
Zoals ik al zei: dit zijn allemaal producten die hier inderdaad incourant en niet verkrijgbaar zijn maar dat is iets anders dan proprietary.

VanMoof is geen eigenaar van de ontwerpen en heeft ze ook niet zelf ontworpen. Het zijn allemaal spullen die voornamelijk in china worden geproduceerd en niet exclusief voor vanmoof.
Toon mij een fiets met die onderdelen zoals Van Moof, en ga eens in op het feit dat Van Moof niet eens geld had om spullen in te klaren bij de haven van Rotterdam. Dat containers daar hebben vast gestaan. Je claimed dat ze liquide genoeg zijn.
Hier in europa zijn die er niet.


Dat noemen we incourant iets totaal anders dan propriertary.
Buiten Europa, ik vraag jou gewoon om voorbeelden van je claims. Ik hou alleen aan wat fietsenmakers van high end shops mij vertellen.
Zoek dan eerst eens het verschil op tussen proprietary en incourant.........
Ik ben daar prima bekend mee, maar nogmaals, fietsenmakers geven zelf aan dat de hardware proprietary is.

Spoiler, er is geen enkele andere fiets op de wereld welke de controle module en batterij module van Van Moof gebruikt. Want deze is specifiek voor Van mooi en hun fiets ontwerp gemaakt. De versnelling is afgeleid van een bestaand model ja, maar wel aangepast voor Van Moof. Het gehele stuur met de zogenaamde stealth look is specifiek voor Van Moof gemaakt.
Daar ben ik het niet mee eens. Een aantal vrienden van mij hebben doorlopend problemen met de VanMoof. Bij een begon de accu te roken. Dat hebben op verzoek van VanMoof aan de eigenaar van internet gehaald. Er zouden maar 5 gevallen zijn in Nederland. En dat doet VanMoof omdat ze zich positioneren als zijnde een fabrikant van fietsen die veilig binnen kunnen worden opgeladen. Die fiets is toen vervangen.

Twee van de drie fietsen van vrienden van mij zijn terug gedaan. De fiets was al drie weken niet bruikbaar en werd ook niet gerepareerd omdat onderdelen niet worden geleverd door de leveranciers. Een zo'n onderdeel is de electric shifter voor de S3.

Degenen die leasen en een defect hebben kunnen volgens mij de fiets terug doen. Ze hebben een fiets waar ze geen gebruik terug doen en de niet defecte dagen restitueren. Wat ik begrijp was het de Friesland bank die de lease constructie verzorgde en die heeft één fiets uiteindelijk terug genomen.

https://www.vanmoof.com/blog/nl/ride-the-future-e-shifter
Onderdelen worden wel geleverd, ze komen voornamelijk uit het oosten, die kunnen dit soort onderdelen met duizende per dag produceren. Je hoeft maar te bellen.

Opslag is een veel groter probleem, als je wilt dat er genoeg voorraad is moet je ook investeren in flinke magazijnen, dat is heel duur en een bezuiniginspost.
Welnee, er zijn maar 190.000 VanMoof verkocht in al die jaren. Als je de onderdelen voor 1900 fietsen op voorraad wil houden heb je genoeg aan een normaal pakhuis. Huur is dan een paar ton per jaar.
Voor een bedrijf met honderden miljoenen aan financiering geen enkel probleem.
Inkoop kosten van die voorraad is ook maar een paar miljoen euro.
Op de bedragen die er in VanMoof omgaan peanuts.

[Reactie gewijzigd door wiseger op 22 juli 2024 21:30]

VanMoof had 93 miljoen kosten, 72 miljoen omzet.

De kostprijs is hoger dan de omzet. De kostprijs is de inkoopprijs materialen en daar moeten nog de loonkosten en alles nog van af.
🍿
Welke loonkosten? We hebben het hier over reserve onderdelen die ergens opgeslagen moeten worden. Dan heb je de kosten van die onderdelen plus de kosten van warehousing door een derde partij.
Wat denk je van de winkels van VanMoof, het personeel dat ze in dienst hebben, de tijd die nodig is om die onderdelen om te bouwen. Die kosten jouw niets (garantie), maar VanMoof wel.

En leuk dat je in een jaar tijd je fiets 10 of 20 maal hebt laten repareren, maar dat is elke keer wel een half of één uur tijd en dus loon.
Dat is een heel ander onderwerp. Ja garantie leveren is heel duur, iedereen is het er wel mee eens dat je beter kwaliteit kan leveren dan zoveel reparaties onder garantie uit te voeren.

Maar het ging hier over het op voorraad hebben van onderdelen. Onderdelen op zich zijn niet zo duur, warehousing kosten vallen ook wel mee. Dan is het hebben van problemen in je service apparaat of in je productie lijn wegens gebrek aan onderdelen veel erger dan het op voorraad nemen van die onderdelen.

Xajac beweerde dat het geen enkel probleem was om genoeg onderdelen te laten fabriceren, dat het geen financieel probleem maar een logistiek probleem was. Daar ben ik het niet mee eens.
Zoek jij eens op waar dat pakhuis van vanmoof staat....... Waarom wachten klanten al maanden op onderdelen voor reparaties? Het is toch zo simpel....
En bedenk je eens hoeveel onderdelen er zijn.


De voorraad in utrecht is piepklein.

[Reactie gewijzigd door xajac op 22 juli 2024 21:30]

Je kent de uitspraak:“De huid niet verkopen voordat je de beer geschoten hebt“?

VanMoof blijkbaar niet. 😂
Ik ben eigenlijk wel benieuwd wanneer jij als investeerder ingestapt bent, en waarom
In 2019. Het was een combinatie van imposante groei, mooie toekomstverhalen en het prospect van een beursgang die ze ons voor ogen hielden. Na mijn investering zijn er nog meerdere investeringsrondes geweest (van serieuze partijen) waar de waardering van het bedrijf flink vermenigvuldigd is. Maar eigenlijk sinds de rentes stijgen is de lucht eruit en blijkt het toch in elkaar te storten als een piramidespel.

Overigens heb je gelijk dat het altijd een risicovolle investering was, maar als jong persoon met een goede baan matchte dat ook wel mijn investeringsprofiel :)

Edit: speelt ook wel mee dat er destijds niet zoveel concurrentie was als nu.

[Reactie gewijzigd door Avalaxy op 22 juli 2024 21:30]

Dank voor je reactie. Het was gewoon een serieuze interesse - ik kan me voorstellen dat (gezien de investeringsbrochures die ze hadden) dat het er allemaal heel mooi uitzag, aan de andere kant deden ze dat hetzelfde met de fietsen, en die kregen langzaamaan ook een wat andere naam.

Sterkte met de afhandeling, ik hoop dat je nog iets van je investering terug ziet, maar ik heb er een hard hoofd in.
Sterkte met de afhandeling, ik hoop dat je nog iets van je investering terug ziet, maar ik heb er een hard hoofd in.
Thanks! Die kans schat ik op 0%. Maar dat hoort er bij :)
Op welke moment stapte je in?
Zie m'n reactie, 2019. En op een later moment nog een tweede ronde gedaan. Maar dat had ik beter niet kunnen doen...
Inderdaad relatief laat, maar ik zou niet er direct vanuit gaan dat je investering weg is, ik vermoed dat er een partij de boel gaat opkopen.
Wanneer het bedrijf failliet gaat en de bezittingen worden opgekocht door een nieuwe investeerder, zijn het juist de oude investeerders die hun geld kwijt zijn.

Tenzij er natuurlijk nog geld over is na het afbetalen van de geldeisers, maar die kans is erg klein.
is een dure fiets geworden.
zelf in 2019 ingestapt, toen een goed geloof in het verhaal en de potentie, helaas nu een beetje veel problemen met de groei die ze door hebben gemaakt zeker met de quali van het product. Initieel als crowdfunder, later omgezet naar reguliere shares.
Vervelend vind ik het wel maar aan de andere kant: sometimes you win sometimes you lose, no risk no gain.
Zou mooi zijn als in de Pricewatch opgenomen zou kunnen worden of een product ook stand-alone (dus zonder verbinding met de fabrikant/leverancier) volledig te gebruiken is en zal blijven zijn.

En met volledig bedoel ik dat alle functies waarmee bij verkoop geadverteerd wordt ook beschikbaar blijven ongeacht de grillen van de fabrikant.

Louis Rossmann is hier de laatste tijd vrij actief mee bezig, en hij heeft echt bizarre voorbeelden van zaken waarbij consumenten plotseling met onwerkbare apparatuur zitten omdat een fabrikant iets uit zet, failliet gaat, of maar gewoon vindt dat je moet upgraden naar wat nieuws.

Hoog tijd ook dat de wetgever hier in duikt.
Dat doet de wetgever al tot op bepaalde hoogte, echter is er nog niet voorzien in bijv. een faillissement. Dan vervallen in principe alle afspraken, tenzij een overnamepartij zich meldt die "alles" overneemt.

Theoretisch zou je dit kunnen omzeilen door bijv. te eisen dat een fabrikant een soort waarborgfonds heeft van waaruit voortzetting van de dienst gefinancierd wordt. Behalve dat dit een flinke kostenpost voor ontwikkeling/startup is (en dus vaak niet haalbaar) moet je ook de juridische constructie zo maken dat een curator er niet alsnog aanspraak op gaat maken.

Voor "grotere" contracten zou je een ESCROW overeenkomst kunnen eisen (dat in geval van failliet gaan broncode aan een afnemer beschikbaar wordt gesteld). Ook dat is niet zaligmakend.

Ik heb een dik jaar terug zijdelings een faillissement meegemaakt van een dienstverlener in de publieke sector waarbij het beheer van toch wel cruciale objecten via een clouddienst liep. De curator heeft gedreigd de dienst meteen uit de lucht te halen, tenzij er door klanten betaald werd (voor iets waar ze eigenljk al betaald hadden); een aantal heeft dat met de rug tegen de muur gedaan. Een aantal hadden een ESCROW overeenkomst en hebben daar een beroep op gedaan, maar wisten vrijwel meteen al dat dat korte termijn voordeel geeft: het doorontwikkelen (al is het alleen maar bugfixes) gaat verhoudingsgewijs veel te duur zijn, dus iedereen gaat de apparatuur uitfaseren.

Het beste advies wat ik kan geven: zorg dat essentiele functionaliteit nooit via een cloud loopt. Zie de rest (wat via cloud loopt) als een bonus die werkt zolang het duurt. Als je wel essentiele functionaliteit via een cloud hebt omdat het niet anders kan: zorg dat je zelf in controle bent en eigenaar bent. Ga er altijd van uit dat een cloudoplossing kan falen (voor korte of lange tijd).
uitstel van betaling betekend vrijwel altijd een faillissement, veel succes je mag via de curator achteraan aansluiten bij de schuldeisers om de resterende geldbedrag te innen waarvan de kans zeer klein is als je daar nog iets van gaat zien.

Edit: en een "doorstart" betekend ook vaak de schulden "kwijtgescholden" worden, ofwel ook dan naar je geld kan fluiten want een bedrijf gaat niet voor niks failliet.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 22 juli 2024 21:30]

als consument ben je kansloos
Als consument heb je meer kans dan toeleveranciers, wij als consument worden voor veel zaken beschermd via de wet.

Maar vaak nadat de bank en belastingdienst zijn geweest is de geldpot wel op(groot schuldeisers), toeleveranciers krijgen nog wat kruimels.
Het resultaat kan ook zijn dat een gerenomeerd bedrijf het over gaat nemen, hoewel de investeringen bij vanMoof waarschijnlijk in de weg zullen staan.
De merknaam is inmiddels vervuild, hoeveel vertrouwen zullen klanten er nog in hebben denk je?
Merknaam is helemaal niet vervuild, maar indien dit wel zou zijn kan men nog altijd:
- Product/Portfolio management direct inhuren en inzetten.
- Een doorstart met grote partij aangaan welke betere garanties voor continuïteit kan bieden.
- Luisteren naar de klachten van je klanten en via Product/Portfolio management direct met oplossingen te komen.
- Alle afwijkende fietsonderdelen aan de scrutiny van de klant onderwerpen door deze zo snel mogelijk te open sourcen en aan 3e partijen te leveren.
- Je garanties via een vanMoof dealer programma aan fietsen verkopers/winkels aan te bieden
- Stoppen met de wereld te beloven en terug te gaan naar de kernwaarden van het bedrijf/product
- Een platform op te zetten dat een stevige bodem is voor lange termijn groei
- Product fencing op te zetten om hun services op te schalen indien de fences goed lopen.

Ik vind het jammer als een mooi Nederlands produkt/bedrijf zou omvallen die nuchterheid in het design heeft zitten in een wereld die alleen maar extras en beloftes doet die men niet nakomt. Het had nooit zover moeten komen. Ze hadden een nuchtere versie moeten voeren die goedkoper was maar alleen te verkrijgen na een topmodel met iets betere specs. Ze hadden hun onderdelen moeten verkopen aan de markt zodat ze hier goede feedback via fietsenmakers hadden kunnen krijgen om tot een beter onderdeel te komen en vertrouwen te verdienen.

Ik weet zeker dat het niet te laat is voor het merk zelf, ik denk echter dat de investeringen in het verleden een eventuele overname in de weg kan zitten.
Mensen die eerst onderzoek doen(en dat zijn er steeds meer die dat doen) voordat ze een product kopen zullen zeer snel geneigt zijn om het product links te laten liggen als internet vol staat met dat merk heeft zoveel mankementen.

In de fietsenwereld is er genoeg concurrentie, klant stapt zeer makkelijk naar een ander merk, dan is wel degelijk het merk vervuild, negatieve verhalen blijven bij mensen heel lang hangen.

Enige wat je dan nog kan doen is belofte,s doen met zeer lang fabrieksgarantie en ook gaan waar maken.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 22 juli 2024 21:30]

Je vergeet dat er in het geval van IoT producten de gebruiker vaak anderen aanspoort tot aanschaf om zo te garanderen dat hun eigen product in de toekomst nog te gebruiken is. Mond op mond reclame is nog steeds de sterkste vorm van reclame voor een product.
Dit is geen LoT product, het blijft een fiets met remote slot.
Hoe werkt het met een lease fiets, moet je die terug brengen naar de nieuwe eigenaar van vanmoof en wat als die niet komt?
Hangt een beetje van de precieze constructie af, maar als ze dat bij VanMoof een beetje competent geregeld hebben, zal het bij een faillissement zonder doorstart betekenen dat de curator op enig moment jouw fiets komt opeisen. Zo kan hij deze verkopen om te proberen nog wat geld in het laatje te brengen voor de schuldeisers. Dan krijg je een vergelijkbaar tafereel zoals de veiling bij Lightyear eerder dit jaar, waar je zo ongeveer alles wat los en vast zat kon kopen.

Als er wél een nieuwe eigenaar komt, dan zal deze hoogstwaarschijnlijk de leasecontracten gewoon voortzetten, maar ook dat is natuurlijk beetje afhankelijk van de precieze constructie.
Goeie vraag. In geval van overname door nieuwe eigenaar zal deze ook de bestaande lease contracten moeten overnemen lijkt me. Bij een faillissement wordt de lease fiets waarschijnlijk terug gevorderd door de schuldeisers. Mits ze de administratie op orde hebben, natuurlijk.

In het gunstigste geval valt de boel om en kun je de fiets houden, als er geen haan naar kraait.
Ik sprak tijd terug een AA die daar heeft rondgelopen, die gaf me link naar stukje wat eerder dit jaar was gepost, er schijnt zelfs 1 van die presentaties uit een investeringsronde ergens rond te drijven.. helaas nog niet gevonden
https://www.accountancyva...-bij-noodlijdend-vanmoof/

Beetje boekhouden en je weet dat dit hele hele slechte cijfers zijn met een management die meer illusie dan realiteit beleeft. Was het idee goed? Zeker. Was de uitwerking goed? Nouja.. de gedachte erachter. Waren de laatste 2 jaar juiste keuzes gemaakt? Commercieel gezien.. misschien, klant/praktisch? Niet echt.
Software was wel goed. Hardware niet zo. Dit goldt ook voor Tesla overigens.

Goede kans dat zij nu kopje onder gaan door vooral de hoge rente. De vraag zou zijn hoe zij van plan zouden zijn winstgevend te worden? Maar in het algemeen moet men zich afvragen of je niet heel erg afhankelijk ben van een externe invloed die heel sterk kan veranderen (zoals rente).

In Nederland gaat van Moof onder, maar in GB zijn heel veel kortlopende hypotheken, waarbij die mensen nu het risico lopen dat ze hun toekomstige hypotheeklasten niet meer kunnen betalen bij een renteherziening.
De president van vanMoof heeft inmiddels alles wat met vanMoof te maken heeft van haar Linked in verwijderd ook heeft ze alle artikelen die over haar gingen op de vanMoof site laten verwijderen.

https://www.linkedin.com/in/gilliantans/

https://web.archive.org/w...-in-new-role-as-president

Ik denk dat als iemand deze stappen maakt, dat het een stuk erger allemaal is dan vooralsnog duidelijk is. Ik verwacht weinig goed nieuws hier nog uit horen.

Ik heb mijn S3 als een van de eerste en heb er wel wat jaren plezier uitgehaald, overigens ook heel veel frustratie met omdat hij telkens stuk ging. Maar goed als mijn vanMoof nu e-rommel wordt dan zou het niet super erg zijn, heb mijn geld er wel uit kunnen fietsen. Maar het zou wel mooier zijn als ik hem toch nog wel kan blijven gebruiken voorlopig. Laten we hopen dat er toch nog iets van gemaakt kan worden, zodat mijn fiets gewoon indien nodig nog de onderdelen kan krijgen. Maar ben bang dat de eerstvolgende keer dat hij stuk gaat ik op zoek zou moeten gaan naar een nieuwe.

[Reactie gewijzigd door ro8in op 22 juli 2024 21:30]

Ze is ook een grote investeerder in vanmoof. Voordat ze officieel aantrad was ze al jaren in de achtergrond betrokken.

[Reactie gewijzigd door ro8in op 22 juli 2024 21:30]

Dat denk ik niet, goh hoe zijn uw referentie,s
Je moet wel met een heel sterk verhaal komen wil je nog een keer als directeur aangenomen worden bij een nieuw bedrijf.
Weet iemand of je nog kunt fietsen als VanMoof haar servers uit zou zetten? Ik lees overal dat je de app nodig hebt voor ontgrendelen.
In het NRC artikel staat:
Ook de officiële VanMoof-app, waarmee eigenaren hun fiets van het slot kunnen halen, is niet voor alle klanten bereikbaar.
[...]
Potentieel ingrijpender is het feit dat de fietsen geen sleutel hebben. De fietsen kunnen op twee manieren worden geopend: met een app of met een code die je in kunt stellen via de app. Als VanMoof failliet gaat en niemand het bedrijf overneemt, dan zal de app na een tijdje waarschijnlijk verdwijnen uit de appstores van Apple en Google.
Opties:
- Doorstart VanMooff
- iemand anders houdt de servers en apps draaiende
- het slot hacken
- het app-slot eruit slopen

Over ontwerpfout gesproken. |:(
Hopelijk hebben degene met de VanMoof iets aan deze github repository:

https://github.com/grossa...f-encryption-key-exporter
Unfortunately, in recent months news have come up saying VanMoof isn’t in a very good financial state and had to be rescued in December 2022 by a number of unnamed investors, source. Also, at the time of writing this README, end of June 2023, VanMoof has halted all sales.

The Bluetooth connection between your smartphone and your VanMoof is encrypted for security purposes. Each time you log into your VanMoof account, this encryption key is being downloaded from VanMoof’s server. If these servers will go offline one day - for whatever reason - the encryption keys are lost forever and you have no way of communicating with your bike.

With this tool, we want to make sure everyone can use their VanMoof even after these servers become unreachable - preventing e-waste.
Een fiets e-waste noemen is ook nogal wat... eeuwig zonde.

[Reactie gewijzigd door langestefan op 22 juli 2024 21:30]

Zou nooit een fiets kopen waarbij je een telefoon nodig hebt om hem te unlocken.

Als ik ga fietsen neem ik niet eens een telefoon mee, ik ga weg voor de rust.
Blijf mij steeds weer verbazen dat mensen iets kopen en dan hun hipster leverancier de controle geven over het eigendom.... iets dat trouwens ook gebeurd met meer dingen dan fietsen.
Het voordeel is dat je de fiets achteraf nog op slot kan zetten, hij meteen alarm geeft als iemand hem probeert te stelen en VanMoof zogenaamde hunters heeft, die proberen je fiets op te sporen.


Of dat opweegt tegen de nadelen........
Ik heb een fietsverzekering bij de anwb, die hebben er een chip opgeplakt en die hebben ook "Hunters", die ik gelukkig een tevens helaas al twee keer heb kunnen bellen, en mijn fiets staat(nu met brommerslot) gelukkig weer in de achtertuin.

Dat is dus zeker geen uniek verkooppunt voor VanMoof
Ik betwijfel of jouw chip diefstal kan herkennen en zorgt voor een adaquate gps locatie?
Nee, maar een alarm is sowieso nutteloos. Het enige dat je daarmee bereikt is dat mensen zich groen en geel ergeren aan die klereherrie, en je fiets gaat alsnog gewoon die bus in.

En klaarblijkelijk werken die chipjes voor locatiebepaling, anders had die fiets nu niet meer bij 'm in de tuin gestaan. Nog nooit van Apple Airtags gehoord? Zelfde principe.
Klopt mensen kijken helemaal niet om naar een alarm die afgaat.
Zo denk ik ook snachts op bed alweer een K autoalarm en draai me weer om want je weet dat het vaak vals alarm is, was het niet vals alarm tja.
Geen alarm nee, maar zodra ik zie dat mn fiets weg is, kan ik de ANWB bellen en dat speuren ze m zo op, locatienauwkeurig tot enkele meters. En ik spreek dus uit recente ervaring.
Tuurlijk zijn er voordelen wanneer je leverancier controle heeft waarbij ik als koper, veronderstel, ongelimiteerd eigenaar te zijn.

Los daarvan was dat met software lang al niet meer het geval. Een "eigenaar" koopt geen "product" maar een recht het op de voorwaarden van de fabrikant, het gebodene een bepaalde tijd te (kunnen) gebruiken.
In het geval die maker er dus niet meer is of bv het product volgens hun voorwaarden EOS/EOL is, is de koper ook het recht van gebruik kwijt.

Best wel bizar hoe dit met van alles heel "normaal" is geworden dat iets na een aantal jaar; niet meer (goed) zal functioneren,
Als ze failliet zijn hebben ze geen hunters meer.
Niet alleen hipstermerken hoor. Je ontkomt er gewoon niet meer aan :(.

Smart TV? Doet het feitelijk niet zonder account bij de fabrikant. Robotmaaier? Robotstofzuiger? Veel klokthermostaten..

Zijn Samsung, LG, Husqvarna, Honeywell, etc., dan ook allemaal hipstermerken?

Komen we niet meer uit zonder een 'AVE' vanuit de EU.
(AVE = Algemene Verordening Eigendomsbescherming.)

[Smart: dat ik dus wat zinnigs met de netwerkverbinding van de TV kan doen (KPN app, Netflix, whatever). Voordat ik ook maar één zo'n app werkend erop heb, moet ik aan een LG account (met 'n fors pak voorwaarden). Evenzo voor updates van het toestel zelf, die me toch beveiligingsnoodzaak lijken voor iets wat aan het net hangt. Verder heb ik geen benul in welke zin een van de door mij genoemde apparaten wezenlijk meer ontworpen zou moeten zijn om met je telefoon te bedienen dan zo'n fiets.]

[Reactie gewijzigd door Gwaihir op 22 juli 2024 21:30]

Een TV heeft gewoon HDMI ingangen die werken zonder account en zonder internetverbinding, dus niet overdrijven.

Apparaten die ONTWORPEN zijn om met je telefoon te bedienen zijn uiteraard een ander verhaal. Maar dan weet je welk risico je neemt. Een fiets is niet ontworpen om met je telefoon ontgrendeld te worden, dat is een oplossing voor een niet bestaand probleem en dus een ontwerpfout.
Als je smart tv het niet zou doen zonder internet verbinding met de merk gebonden server, dan zou ik het met jou eens zijn. Maar dat is niet zo.
Benieuwd naar jouw smartTV… mijn twee meest recente aankopen (LG CX rn LG C2) doen het prrrrima zonder enig account. Kan netflixen, youtuben, tv kijken, hem als monitor gebruiken - geen enkel probleem.

Nav je edit: updates moet ik ook zonder account haast van me af slaan.

Mijn robotmaaiers werken ook zonder wifi. Als wat je zei waar was had je vast een punt, maar geen van je voorbeelden klopt. IMO zijn het toch vooral hipsterfabrikanten en níet de grote namen.

-knip- blijkbaar is het sinds de 2023 modellen niet meer mogelijk apps te downloaden zonder account. Dat is opzich wel kwalijk. Desalniettemin, kun je ook gewoon chromecasten en dan ben je er ook. Het account is voor de smart-functies die gebruik maken van de LG servers (dus niet de TV zelf). Zo ver als een TV die niks doet zonder account zijn we nog niet, en dat is wel de analogie die je met deze fiets zou trekken.

[Reactie gewijzigd door Boxman op 22 juli 2024 21:30]

Ik heb een C1 en daar kan je geen apps downloaden zonder account.
Zonder internet toegang werken spraak commandos niet.
Chromecast heeft de tv niet.
Als je je zorgen maakt over een account maken, is spraakherkenning wel het laatste wat je zou moeten gebruiken. Een hotmic in je kamer die continue al je gesprekken naar LG’s servers stuurt om te analyseren op commando’s…
Mijn punt is juist dat het allemaal naar de cloud moet terwijl het prima lokaal had kunnen draaien.
Voor spraakherkenning snap ik dat juist absoluut.

je zou daar in elke tv een behoorlijk zwaar processor opslag etc voor inbouwen.
Wat al behoorlijk prijzig is. En vervolgens gebruiken 90% van de klanten het niet, en van de 10% die het wel gebruiken, gebruiken zer het vervolgens nog steeds 99.9% van de tijd niet.


Dan is het veel efficienter om een paar centrale servers te hebben draaien waar dat op afgehandeld word.
Voor basiscommando's (kanaalzwemmen, volume, menu besturing) kan spraakherkenning prima lokaal draaien. Bedrijf waar ik werk heeft een product dat de basisfuncties voor smarthome en A/V apparatuur allemaal lokaal afhandelt, en dat met een niet heel bijzondere ARM chip. Zodra je een tv-gids of het weer wilt raadplegen maakt hij verbinding met Amazon of Microsoft, wat de klant ook kiest.
De TV doet niets smarts zonder account en 't is toch een smart TV? Qua analogie kun je die fiets ook simpelweg van het slot laten en er als vanouds een ketting omheen leggen. Da's net als wie zegt dat z'n smart TV het prima doet via HDMI met externe kastjes..

De TV is net nieuw, dus inderdaad het 2023 model. Wat de updates betreft: die timing kan toeval zijn geweest: ik kreeg de eerste (pas) aangeboden direct na inloggen. Husqvarna is volgens jou geen grote gevestigde naam, zeer actief met robotmaaiers? En volgens anderen Honeywell (met Evohome) ook niet op het gebied van slimme thermostaten?

Eens dat Hue, die ik dus ook niet noemde, een aangename uitzondering is: biedt een zeer volwaardige ervaring cloudvrij. En voor het overige: uiteraard fijn dat er nog tegenvoorbeelden zijn. Snap niet waarom de trend die ik schets dus niet zou bestaan..
Omdat je een zware overdrijving schetst door te zeggen “een smarttv doet het feitelijk niet zonder account”. Is gewoon onzin, hoe je het ook went of keert.

De TV functioneert prima. Een non-smartTV bestaat niet meer, geen enkele fabrikant maakt een TV waar niet een bak optionele smart-functies aan zijn toegevoegd.

Als LG een TV had uitgebracht zonder smart-functies en waar je dus ook geen account voor nodig hebt, dan was je dus wél tevreden geweest? Nou, dat is dus feitelijk elke willekeurige TV waar je geen account voor aanmaakt.

Bovendien houdt verder helemaal niks je tegen om voor je account een bak onjuiste informatie op te geven.
Ik geloof niet dat ik je begrijp. Mijn TV heeft geen Internet verbinding, is nergens voor nodig.
KPN kastje levert TV en diverse streaming apps. Google TV boxje levert de rest van de streaming apps.
Updates op een prima TV vind ik niet nodig.
Thermostaat heeft geen Internet, nergens voor nodig.
Dyson steelstofzuiger heeft geen Internet nodig .
Duux ventilatoren werken met afstandbediening, geen Internet nodig. Wil je ze met een app kunnen bedienen, zijn ze ook nog eens dertig euro duurder.
Hue box heeft lokaal internet maar kan niet naar buiten, heb ik dichtgezet.
Zoveel moeite is het nou ook weer niet om je apparaten van het Internet te houden.
2FA via telefoon vind ik ook niet fijn, maar soms helaas geen andere optie : /
Andere optie is er vaak wel doormiddel van herstelcodes.
Ik was laatst naar een ventilator voor in huis aan het kijken. Staat er bij coolblue als minpunt 'kan niet bediend worden met een app'. Hoe is dat een minpunt, mijn fucking ventilator heeft helemaal geen verbinding met iets nodig.
En als er dan een custom firmware komt waarmee je met een aparte app de fiets alsnog kan unlocken.

Dan betekent dat dus dat er een makkelijke weg is om firmware te flashen.

Dan maakt dat meteen die fiets erg aantrekkelijk om massaal te jatten en opnieuw te flashen door criminelen lijkt me.
Ik betwijfel of er een mogelijkheid is om de firmware te flashen als VanMoof failliet gaat.
Ik heb geen idee hoe die van moof fietsen aangestuurd worden. Mogelijk hebben ze er nog een jtag poort opzitten, al zal doe wel uitgeschakeld zijn.

Dan nog verwacht ik niet dat ze zelf een eigen microcontroller gebouwd hebben dus is een microcontroller transplantatie met alternatieve firmware ook altijd nog een mogelijkheid.

Al verwacht ik niet dat dieven zover gaan.
Nee dieven slopen halve auto's uit elkaar op de parkeerplaats. Maar een pcb vervangen in een fiets is inderdaad teveel moeite.

Laat ik het anders zeggen, als je er geld mee kunt verdienen, dan zijn er mensen die het doen.
Dat gebeurt waarschijnlijk al wanneer de backend van de app offline gehaald wordt. Is het mogelijk om er een alternatief slot in te bouwen?
Een alternatief slot zal een ketting worden.


Vraag is meer hoe kom je van het huidige slot af....
Als het nu nog werkt, zou ik als de wiedeweerga mijn fiets van slot halen en nooit meer op slot zetten, tenzij met een ketting oid.
Totdat een "lolbroek" er een schopje tegenaan geeft: https://youtu.be/jrIC9l7lacs
Mits die niet automatisch op slot gaat na vijf minuten niet gebruikt o.i.d. :D
Ik dacht dat een ingebouwd kettingslot juist een design-feature van de VanMoof fiets was.
Slijptol :P
Werkt altijd, en zonder app ;)

Maar zonder gekheid het is natuurlijk belachelijk dat zodra die servers offline zijn niemand z'n fiets nog kan gebruiken...

Ik hoop voor iedereen die het betreft dat er een oplossing word gezocht voor dit probleem.
Daar zal de curator niet happig op zijn.
Boormachine, ijzerzaag?
Vraag een reguliere inbreker die haalt probleemloos het slot voor je eraf.
Kan niet, slot is een eenheid met de rest van de fiets via de firmware.
Soort startonderbreker van auto,s dus, ja dan lukt het idd niet en kun je er alleen een domme fiets van maken ofwel je moet zelf trappen.
Dat wordt dan volgens de BRIGHT video een flinke work-out met heel zwaar trappen als de fiets in lockdown mode is gegaan.
Nee dat is een bewuste design-keuze geweest vrees ik, zo heeft het bedrijf de controle over jouw permanents... en hebben ze een mooie motivator om je speelgoed bij hen te laten onderhouden, want als je iets stouts doet ben je je toegang kwijt. Dat jij met een probleem zit als zij failliet gaan is voor het bedrijf dan niet meer relevant, wie ga je ervoor aanklagen? Een failliet bedrijf?
Je klaagt de curator aan. Dat is waar die functie voor bedoeld is.
Nee dat is niet de functie van de curator.
Nee, een curator is ervoor om financieel orde op zaken te stellen. Een eventuele overname is een mogelijkheid, maar het gaat er vooral om zoveel mogelijk schuldeisers zo goed mogelijk schadeloos te stellen. Een curator aanklagen heeft echt totaal geen zin, die is er niet voor om het bedrijf draaiende te houden of consumenten schadeloos te stellen. Als consument kom je altijd op de laatste plaats bij een faillisement.
Een curator heeft óók als taak om leiding te geven aan het bedrijf, als de werkzaamheden deels nog doorlopen. Het is niet alsof bedrijven juridisch onschendbaar worden als er een curator wordt aangesteld. En de oude directie kun je niet aanklagen voor dingen die de curator doet.

Wellicht voor de duidelijkheid: dit wordt waarschijnlijk geen persoonlijke aansprakelijkheid, want je vordert een prestatie die door het bedrijf geleverd moet en kan worden. Als VanMoof dat niet doet, dan worden die fietsen e-waste. Dat zou dus schade zijn die onstaat door een beslissing van de curator, ná vandaag (want die servers zijn vandaag nog in de lucht).
Er is inderdaad wat te zeggen voor analoog en mechanisch, alsook backup plannen etc.
In het NRC artikel staat:


[...]


Opties:
- Doorstart VanMooff
- iemand anders houdt de servers en apps draaiende
- het slot hacken
- het app-slot eruit slopen

Over ontwerpfout gesproken. |:(
Dit wist ik niet, echt bizar. Wat vreselijk voor huidige eigenaren en mensen die nog op hun fiets aan het wachten zijn :(
Is geen ontwerpfout, doen al die hipstermerken.
Een vriend van mij heeft een VanMoof, maar door onenigheid over een reparatie is zijn toegang tot de app ontzegt.

Wat hij in ieder geval niet meer kan, wellicht mis ik nog iets:
  • Ontgrendel code veranderen
  • Verlichting aan/uit zetten, staan nu standaard aan
  • Toon van de bel veranderen
Wat een bizar verhaal. Toegang tot de app ontzegd vanwege een geschil over een reparatie?
De fiets kon 9 van de 10 keer geen connectie maken met de accu, daarvoor ging hij naar het servicecenter. Toen ze de fiets aan het repareren waren kwamen ze zogenaamd een haarscheur tegen in het frame van de fiets en dit zou door hemzelf veroorzaakt zijn. (Dat zou best kunnen, aantal keer gevallen)

Na het vinden hiervan zeiden ze dat dit niet gerepareerd kon worden en was de fiets total loss verklaard. Hij kon zijn fiets wel terug krijgen, maar dan moest hij ondertekenen dat VanMoof niet verantwoordelijk is etc.

Dit wilde hij niet ondertekenen en na een paar maanden over en weer mailen en bellen is hij naar het servicecenter gegaan en heeft hij zijn fiets opgeëist, maar daarna is hem dus wel de toegang tot de app ontzegt.

Inmiddels is dit ongeveer 10 maanden geleden en doet de fiets het nog maar deze krijgt steeds meer gebreken met de elektronica welke dus niet meer gerepareerd kunnen worden.
You’ll own nothing and you’ll be happy.

Werkelijk. Laat dit een les voor velen zijn (als het nog kan). Kies voor producten die niet na aankoop door de fabrikant gecontroleerd kunnen worden.
Dat zeiden we 10 jaar geleden ook m.b.t. telefoongebruik...met een defecte prive telefoon weet ik nu hoe het is om dagelijkse zaken te kunnen regelen in Nederland, bijv. bankzaken of met het OV...of je VanMoof fiets, alles gekoppeld aan 'jouw' telefoon (die dan ook nog bezit is tot afbetaald van de leverancier)

Alles gekoppeld en gemonitord..allemaal om 'jouw' leven gemakkelijker te maken en we trappen er allemaal in en wijzen dan naar China want daar wordt je in de gaten gehouden en is alles 'owned'...

[Reactie gewijzigd door litebyte op 22 juli 2024 21:30]

Voor bankzaken of OV kan prima zonder telefoon, het is een optie geen plicht net als contactloosbetalen ook prima met bankpas ipv mobiel kan.
Tja. Veel fatsoenlijke fietsfabrikant en geven levenslange garantie op het frame...
levenslange garantie is vaak niet levenslang garantie, daarmee wordt bedoelt 10 jaar.
"levenslange garantie" is inderdaad niet je leven lang garantie. Het gaat over de gebruikelijke levensduur van het verkochte product. Niet de levensduur van de gebruiker. Soms wordt de "levenslange garantie" ook nog eens beperkt tot de eerste koper én moet dit met het originele aankoopbewijs worden aangetoond.
Ik weet eerlijk gezegd niet of dit helemaal klopt hoor, ik gebruik de hele app alleen de app "Moofer" en die stuurt alle commando's via bluetooth, misschien moet die maat van je die app eens proberen!
Dus als een medewerker van VanMoof vind dat ie schandalig behandeld wordt, worden functionaliteiten op een reeds verkocht product achteraf beperkt?

Als dat echt waar is, dan is het wellicht maar beter dan een dergelijk bedrijf ophoudt te bestaan.
Hij heeft er zelf voor gezorgd dat zijn fiets niet meer veilig was. Stel dat hij een ongeluk zou krijgen met de fiets kan hij het bedrijf aanklagen.

Dat was de reden dat hij eerst moest tekenen, dit wilde hij niet en werd fysiek agressief naar mij toe, en heeft met geweld de fiets meegenomen.
Je bedoelt dat hij zijn eigen fiets heeft meegenomen die jullie hem niet terug wilde geven? Om hem zo te dwingen iets te tekenen wat hij niet wilde?

Wat is dat nou voor een onzin, stel dat hij een ongeluk kreeg? Daar gaan jullie niet over. Het enige wat je hoefde te doen was vastleggen dat de fiets al schade had en dat je de eigenaar dat meegedeeld had.

Het hele idee dat je achteraf een fiets die al betaald is gewoon achterover kan drukken omdat je vind dat hij niet langer veilig is, te gek voor worden. Zodra de fiets door de klant afgerekend is, heb je er niets meer over te vertellen. Is het de fiets het eigendom van de klant. Maar kennelijk heeft VanMoof hele rare ideeën over iemands eigendom.
Dat klinkt er als de persoon van wie zijn Amazon account geblokkeerd was toen een Amazon bezorger vond dat zijn automatische deurbel rassistisch klonk.

Toen was opeens zijn huis stilgevallen want alles liep in zijn huis via Amazon Alexa.

Wie ben jij om iemand zijn eigendom gijzelen? Je zegt het zelf: toen hij ZIJN fiets had meegenomen.

Ten eerste idioot dat je een account nodig heb voor je fiets. Ten tweede volslagen gestoord dat een service medewerker dat account kan blokkeren als zijn ego geschonden word.

Voel je je groot nu?

[Reactie gewijzigd door jorisvergeerTBA op 22 juli 2024 21:30]

Dit klinkt echt heel bizar.

In wat voor tijd leven we dat je een fiets koopt waarvan de fabrikant basis functies kan uitzetten.

Wat heb je dan gekocht? Blijkbaar is het niet jouw bezit.
Ik weet niet of dit verhaal waar is maar ik vind dit soort zaken buitengewoon gevaarlijk. Dit soort dingen vallen onder ‘Pay forever own nothing’ filosofie die steeds meer bedrijven hanteren. Kijk bijvoorbeeld naar de automotive industrie.

Steeds vaker zie je producten waarvan data, autorisatie of funtionaliteit via een server gaat zodat een bedrijf bepaald wanneer een product eigenlijk EoL is. Persoonlijk blijf ik verre weg van dit soort producten.

Een VanMoof is niet goedkoop. Dat er nu een kapitaal aan fietsen achter slot en grendel zit waar de eigenaar niet bij kan komen is zeer kwalijk.
Kun je het licht op een VanMoof alleen aan/uit zetten met de app?
Je hebt 3 lichtinstellingen: 'auto', 'always on' en 'off'. Bij auto gaan ze aan als het donker is en de andere twee lijken mij vanzelfsprekend.

Maar zonder de app kan je deze instelling dus niet meer aanpassen.
Uit mijn andere post:

… hiermee haal je die authenticatie key (en alle andere data) eenvoudig uit de VM cloud (zolang die live is) :) Is veilig en van een member van de vanmoofing community (Marius Angelmann)

https://vanmoof.grossartig.io/
of mirror
https://vanmoof.rip/

en de source
https://github.com/grossa...f-encryption-key-exporter

Roept simpelweg de API aan om die data te krijgen. Je kan het ook eenvoudig zelf als je het niet vertrouwd door de juiste VanMoof API aan te roepen (zie source).

Dit is voor S3/X3, niet de 5
Dit wil toch niet als non-Tweaker, dit is leuk voor ons maar voor de doorsnee persoon echt geen doen. Er moet gewoon een fatsoenlijke oplossing komen.

Uiteraard wel bedankt voor de toevoeging hier! Voor ons wel heel handig.

[Reactie gewijzigd door crazyboy01 op 22 juli 2024 21:30]

Elke oplossing moet ergens beginnen toch? Als dit werkt, en er is straks genoeg vraag naar, is het een kwestie van tijd voor er een stappenplan is met een app, en dat een fietsenmaker dit kan regelen voor de "gewone mens"
Zeker waar, maar de netste oplossing zou natuurlijk een officiële zijn, en geen gefabriceerde. Helemaal omdat deze oplossing eigenlijk geen 'begin' is. Dit werkt nu nog, maar hij trekt een key uit de API van VanMoof. Zolang die API online is, is er sowieso niets aan de hand. Zodra die API offline is begint het gezeur, maar dan ben je ook te laat voor deze oplossing (als je dit vóóraf hebt gedaan, dan heb je dus nog wel geluk). Een officiële oplossing zou je zonder tussenkomst van die API kunnen bevrijden. Of een onofficiële, maar deze is iig niet voor langdurig gebruik door fietsenmakers etc en ook niet iets om op door te bouwen.
En wat kun je vervolgens met die authenticatie key?
Er staan al diverse libraries op GitHub, die weliswaar nu nog uitgaan van een VanMoof cloud die actief is, maar met die key heb je genoeg om lokaal een bluetooth connectie met de fiets op te zetten om te ontgrendelen etc.

Kwestie van tijd voordat we de eerste apps in de store zullen verschijnen die je de key laten invoeren en op die manier lokaal een verbinding kunnen opzetten met je fiets. Dus wat dat betreft is er niet zoveel aan de hand.
Ontgrendelen moet lokaal blijven kunnen met de ontgrendelcode, als je die ingesteld hebt. Hoop ik vurig 😥
Zo kun je tenminste ook fietsen als je je telefoon niet bij je hebt. Mijn vader heeft hem zo eens gebruikt.
Ik gebruik altijd die code en nooit de app. Traag werkt die app. Soms sta je minuut te wachten op een bluetooth connectie.
Code is redelijk snel en werkt altijd
Ik gebruik altijd die code en nooit de app. Traag werkt die app. Soms sta je minuut te wachten op een bluetooth connectie.
Code is redelijk snel en werkt altijd
Ik snap je helemaal.

Voor mijn gemoedsrust fijn te lezen dat ik niet de enige ben met slechte app-ervaringen. Ik gaf de vermeende slechte Bluetooth connectivity van mijn telefoon al de schuld. Toegegeven, die is dan ook goedkoop. Maar die verbindt wel zonder problemen met allerlei andere Bluetooth apparaten. Dagelijks. Inmiddels verwijder ik vaak de onthouden Bluetooth-verbinding en maak hem opnieuw aan. Meestal wil hij dan ontgrendelen. Maar onvoorspelbaar wanneer wel en wanneer niet.

Ik vind het zo jammer dat vrijwel elke actie zo'n hard geluid geeft: "Let op fietsendieven, dit is het herkenbare unieke VanMoof geluid!". Daarom vermijd ik de code invoeren liever. Vijf keer onnodig hard geluid:
1. Knop ingedrukt houden;
2. Eerste cijfer invoeren (zacht piepje per keer en dan een harde om aan te geven dat je invoer window is beëindigd);
3. Tweede cijfer invoeren;
4. Derde cijfer invoeren;
5. Onnodig hard opstartgeluid van de fiets. Tenminste, als je de code goed had. Zo niet, begin opnieuw.

Het harde geluid vind ik wel de grootste tegenvaller. Viel me niet op in de online reviews van tevoren, of niet genoeg op gelet. Verbindingsproblemen staan op nummer twee als grootste ergernis.

Ik kon vanavond nog steeds ontgrendelen, van terras terug naar huis 😅
En alle kritiek ten spijt (hoe makkelijk en terecht ook): ik vind het wel een fijne fiets verder.
Het schijnt via de app zonder Internet te kunnen maar er is ook een back-up procedure, dan moet je met de knopjes op het stuur een code invoeren.
Zolang je ingelogd bent wel. Dat heb ik gisteren maar even geprobeerd (voor de zekerheid, niet wetende dat het zo snel zou gaan). Ik weet niet hoe dat is als je niet ingelogd bent. Dat ga ik ook niet meer proberen ;)
Ik vind dat dit soort dingen zonder internet moeten werken (computer servers. Had mijn eerste elektrische fiets in 2011 (vanwege mijn ziekte). Die had deze "onzin" niet.

Een les geleerd?

[Reactie gewijzigd door obimk1 op 22 juli 2024 21:30]

Ff de slijptol pakken en voor paar tientjes eentje met een sleuteltje kopen…
Mijn buurman heeft een VanMoof die heb ik een keer geleend. Het ding heeft een pincode. Meer heb ik niet nodig gehad om te kunnen fietsen. Ook na het opladen, het was gewoon automatisch slot erop (wat echt niets voorstelt trouwens, het is gewoon een palletje in een uitsparing die ingeklikt wordt in het achterwiel) maar met de pincode kon ik zonder app, het slot er vanaf krijgen en fietsen.
Als het aan het bedrijf ligt heb je ze hoe dan ook nodig: ze bieden geen officiele manier om zonder hun app die fietsen te kunnen gebruiken. Het hele verdienmodel lijkt fiets+app, standaard ook afhankelijk via hun online service.

En zelfs als je onafhankelijk zou willen zijn lijken ze tot nu toe geen zekerheid te hebben geven dat je hun app of onlineservice echt niet meer nodig hebt.
Kennelijk omdat ze graag willen dat klanten niet onafhankelijk zijn voor de duizenden euro's die klanten uitgeven aan deze cloudfiets met zeer beperkte vrijheid op gebruik en reparatie.

Ik weet niet hoe het juridisch zit, maar als al deze klanten zo zwaar afhankelijk zijn van het bedrijf door die fiets te kopen dan lijkt het meer op een investering en niet slechts een koop. Dan zijn de klanten mogelijk een van de grote schuldeisers om hun investering nog in waarde terug te zien: genoeg informatie om zelfstandig te kunnen zijn of een deel van de investering in de service terug.

[Reactie gewijzigd door kodak op 22 juli 2024 21:30]

Als consument sta je achteraan als ze failliet gaan.
Daarnaast is er een 'afkoelingsperiode' afgekondigd die twee maanden van kracht is. Gedurende deze tijd kunnen schuldeisers geen aanspraak maken op betalingen van VanMoof.
Dus als je als klant nog geld van ze krijg wegens een geannuleerde bestelling kan je de komende twee maanden ook fluiten naar je geld? 8)7

[Reactie gewijzigd door HKLM_ op 22 juli 2024 21:30]

Jep. In feite is het bedrijf waar je je geld even aan geleend hebt er niet meer (zodra het failliet is). Eerst belastingdienst en banken die bij de curator geld gaan halen. En dan is er niets meer over. Gone. Bedrijf opgeheven.
Weet je dat je helemaal gelijk hebt. Elke keer als ik dit zeg, dan gaan er allemaal mensen van nee in nederland is de consument heel goed beschermd en je hebt gewoon recht op je spullen of geld terug.

Maar deze mensen hebben nog nooit zoiets mee gemaakt en leven echt nog in de fantasie van dat het hier in Nederland allemaal zo goed geregeld is voor ons mensjes.

Belastingdienst en banken en alle andere met een heel groot juristen team plukken alles kaal en alles wat daarna overblijft (meestal niets) wordt onderverdeeld onder alle benadeelde consumenten.
Het is in Nederland helemaal niet zo netjes geregeld en je hebt als consument bescherming tot aan het moment dat er partijen met meer prio boven je staan.

Sterker nog het kan zelfs zo ver gaan dat als jouw fiets waar jij eigendom van bent daar nog in de service plaats staat deze straks gewoon in de veiling mee verkocht wordt en je hem gewoon kwijt bent.

[Reactie gewijzigd door ro8in op 22 juli 2024 21:30]

Sterker nog het kan zelfs zo ver gaan dat als jouw fiets waar jij eigendom van bent daar nog in de service plaats staat deze straks gewoon in de veiling mee verkocht wordt en je hem gewoon kwijt bent.
Als het aantoonbaar jouw fiets is dan kun je de curator bericht geven dat je jouw fiets op wilt halen, hier zijn aparte dagen voor waar je (vaak tegen kleine kostenvergoeding) je fiets op kunt halen. Het is zelfs zo dat als jij voor een nieuwe hebt betaald en die staat in het magazijn al voor jou gereserveerd met registratie dat die voor jou is (nummer op factuur, adres op doos o.i.d.) dat deze ook uitgeleverd moet worden.

[Reactie gewijzigd door Groningerkoek op 22 juli 2024 21:30]

Als dan niet in de tussentijd het computersysteem en administratie totaal overhoop zijn gehaald waarop de curator jouw bonnetje nog zou kunnen vergelijken.

Ik snap dat men van alles vind van hoe het zou moeten zijn en ik ben het daar ook gewoon mee eens, maar ik heb zelf mee gemaakt dat je ook al heb je je factuur en bankafschrift en alles netjes bij je, je gewoon niets mee krijgt en vervolgens later jouw spullen gewoon tussen de inboedel ziet staan tijdens de veiling en je gewoon dikke pech hebt. Curators zijn te druk in gesprekken met belangrijkere partijen en jij mag dan inderdaad op een vaste dag komen kijken of jij toevallig nog wel terug gevonden wordt in die overhoop gehaalde administratie. We hebben allemaal nette wetten en regels, maar de praktijk gaat een stuk minder netjes.

Ik kan alleen maar iedereen adviseren die nog een fiets moet krijgen of daar een fiets heeft staan om maar alvast goed voor te sorteren en zeker niet netjes op je beurt te gaan wachten. Er staat bij die service heel wat fietsen en er zitten waarschijnlijk heel wat werknemers inmiddels op hun geld te wachten. Het zou mij niets verbazen dat er al wat werknemers gewoon op een fiets naar huis zijn gegaan en al een tijdje niet meer netjes alles hebben lopen invoeren.
Factuur en bankafschrift laten alleen zien dat je betaald hebt. @Groningerkoek heeft gewoon gelijk: het is pas joiw fiets als er een specifiek exemplaar aan jouw bestelling wordt gekoppeld. Het probleem van VanMoof is dat ze veel meer verkochten dan produceerden, dus er zijn vrij weinig van dit soort exemplaren. Die paar fietsen die ze maakten konden ze snel uitleveren.
U heeft de klok horen luiden maar weet - kennelijk - niet waar de klepel hangt. Een faillissement kent doorgaans een pluraliteit van crediteuren, waarvoor in de Faillissementswet is voorzien in een stelsel van voorrang en rangschikking.

Dat consumenten als concurrente crediteuren in de regel met lege handen achterblijven (maar vóór evt. aandeelhouders) is niet bevreemdend. De toko is immers over de kop gegaan vanwege een liquiditeitstekort. Kort en wel, (i) separatisten (e.g. banken of andere kapitaalschieters) hebben verhaal buiten het faillissement om op basis van hun zekerheidsrechten, niet geheel vreemd dat zij geen ongesecuritiseerd leningen willen verschaffen (dat doet uw hypotheekverstrekker ook niet); (ii) boedelschuldeisers (e.g. de curator), immers zonder betaald te worden doet de curator zijn/haar werk niet - overigens genoeg faillissementen waarin de boedel onvoldoende toereikend is om de curator te voldoen; (iii) preferente schuldeisers (e.g. Belastingdienst, UWV, werknemers), ik neem aan dat u niet vindt dat werknemers salaris (met inbegrip sociale premies etc.) moeten worden onthouden ten behoeve van consumenten (?) en tsjah belastingen - de kurk waarom dit land drijft; (iv) concurrente schuldeisers, die mogen op pari passu basis uitvechten wie de kruimels krijgt.

Overigens is het faillissement van de DSB een mooi voorbeeld van een faillissement waarin óók de concurrente crediteuren volledig zijn voldaan. Voor zover uw "leger van juristen".

[Reactie gewijzigd door snep op 22 juli 2024 21:30]

Danku inderdaad weet ik niet helemaal waar in dit geval de klepel hangt en sprak ik enkel uit ervaring. Je uitleg bevestigd verder wel dat mijn ervaring juist was.

Ik wil alleen aangeven aan iedereen die nog een uitstaande order of fiets heeft staan nu niet rustig moet gaan wachten denkende dat ze hier in Nederland niet gewoon hun geld of product kwijt kunnen zijn. Want precies zoals je het zegt is dit wel degelijk eigenlijk vaker wel dan niet het geval in dit geval dus door het onderscheid tussen preferente schuldeisers en concurrente schuldeisers. Ik zeg zeker niet dat iemand zijn fiets voor zou moeten gaan op het salaris van een ander, maar voor de mensen die wel hun fiets of geld terug willen, weet dus dat je het op hard moet gaan spelen. Want zoals bij zoveel faillissementen grote kans dat je anders gewoon je geld of fiets kwijt bent.
Als je bij een bedrijf koopt wat bij een waarborgfonds is aangesloten, heb je wel kans op een groot gedeelte van je geld, of een andere vorm van tegemoet koming. Mijn buren hebben zonnepanelen bij een of andere cowboy bestelt, dus ook niet aangesloten bij een waarborgfonds. Ze moesten het hele bedrag vooruit betalen, anders werden de panelen niet bestelt.
Toen ze geplaatst moesten worden, waren ze ineens failliet, en het geld kwijt.
Je vergeet een groep, nog voor de banken en belastingdienst komen eerst de salarissen van de eigen medewerkers (niet inhuur)
Werknemers en Belastingdienst vallen in dezelfde groep en hebben gelijkgesteld belang.

En daarvoor komt eerst nog de Curator met zijn kosten.

En daarvoor komt nog iets anders: De banken (en sommige andere instituten) regelen vaak een zekerheidsbelang bij leningen, en dat is direct opeisbaar zelfs buiten de curator om.
Klopt niet, ik heb 3 keer een faillissement meegemaakt, als eerste komt de belastingdienst, en dan de rest v/d schuldeisers. Als er dan nog wat overblijft (wat meestal niet het geval is) is dat voor de salarissen.
Als deze niet betaald kunnen worden betaald het UWV de achterstallige salarissen (volgens mij tot max. 3 maanden), en een gedeelte van eventuele overuren.
Neuh. Ik heb destijds geen cent meer van mijn voormalig werkgever gekregen. Dat was vanaf dat moment allemaal geld van het UWV.
Dat is niet helemaal waar, de wet regelt dat het UWV dat voorschiet zodat jij er niet zelf achteraan hoeft.


Dat wil niet zeggen dat het ook uit hun zakken komt, belastingdienst en uwv zijn vaak de grootste schuldeisers.
En het zijn geen malse bedragen voor dit soort fietsen. Zou je, als je hem met een creditcard aangeschaft hebt, hier nog iets mee kunnen? Die hebben wat betere garanties/verzekeringen volgens mij.
De fiets waar vooral de problemen mee zijn (3 serie) is relatief goedkoop, destijds net geen 2000,- Euro hebben wij er voor betaald. Daarintegen de 5 serie is naar verhouding gebruikte onderdelen en...'features' weer veel te duur 3500,- Euro.

Om de zaak (lees verkopen te redden) hebben ze nog een 'fail safe' S4 uitgebracht maar die kwam en veel te laat en was vanaf begin niet goed leverbaar, mogelijk al om financiele redenen
Als je pech heb zie je geen cent meer terug..
Ja tuurlijk. Je bent 1 vd schuldeisers.
Mja, maar als het geld eerder op is. Dan heb je pech ;)
Klopt. Zo werkt een faillissement.
Niet alleen de komende 2 maanden, als ze failliet zijn ben je daarna ook je geld kwijt :)
Ik denk dat je dan sowieso kan fluiten naar je geld :(
Ze zitten al diep in de schulden,

Eerst de separatisten (hypotheekschulden e.d. opeisbaar buiten de curator om)
Dan de boedelcrediteuren en boedelvorderingen (kosten die de curator maakt voor beheer, verdeling etc..)
Dan de preferente schuldeisers (Loonvorderingen, UWV, Belasting e.d. )
Dan de concurrente schuldeisers (leveranciers, klanten e.d.)
En als laatste de postconcurrente schuldeisers (aandeelhouders)

De cijfers en de berichten in de media in ogenschouw nemende zal er al niet genoeg zijn voor de preferente schuldeisers, als klant met een vordering kun je het echt schudden.
Waarschijnlijk voor altijd.
Dus als je als klant nog geld van ze krijg wegens een geannuleerde bestelling kan je de komende twee maanden ook fluiten naar je geld? 8)7
Hopen dat je het via een creditcard/paypal met koperbescherming hebt gekocht, dan ben je er tegen verzekerd. Ik heb dit aan de hand gehad met een geboekt en vooruit betaald hotel wat failliet ging. Reden voor mij om tegenwoordig alle duurdere aankopen op die manier te doen.
Dat was wel te verwachten. Anders besteed je het onderhoud niet uit bij Kwik Fit.
Kwik-fit is een van de weinige die heel snel een landelijk netwerk kan opzetten en een grootschalige opslag van onderdelen. Een logische keuze dus.


Vanmoof verkoopt al jaren veel te veel ten opzichtige van de productie, kwestie van vooruit schuiven en gaten vullen. Als gevolg daarvan is de beschikbaarheid van onderdelen en de aftersales om te janken.

[Reactie gewijzigd door xajac op 22 juli 2024 21:30]

Ze verkopen wel, maar op een of andere manier boeken ze bijna net zoveel verlies als omzet, en da's toch best knap. Een klein vogeltje fluistert me in dat dat niet houdbaar is... zeker niet als je daadwerkelijk iets produceert, en je dus gewoon bruto-winst zou moeten draaien.
Het is weer zo'n gehyped gebakken lucht bedrijf dat afhankelijk is van investeerders in plaats van gewoon een valide bedrijfsvoering met gezonde winst...
Het is met dit soort fabrikanten uikijken geblazen. Babboe en Qwic zijn precies hetzelfde. Je kunt daar wel een elektrische fiets bestellen en krijgt hem ook wel na maanden wachten, maar wanneer er onderdelen nodig zijn mag je er ook rustig een half jaar op wachten.

Je kunt nog het beste een generiek chinees merk kopen waar de onderdelen gewoon voor op aliexpress staan.
Je kunt wel denken, ik koop een fiets die in NL gemaakt is, dus wanneer er iets mee is, komt dat wel goed.
Maar in de realiteit is dat dus gewoon het tegenovergestelde.
Yup Van Moof concept was te mooi om waar te zijn. Heb een Riese und Müller met een traploze naafversnelling. 10 jaar oud, Bosch accu moet vervangen worden en dan kan ie weer 10 jaar mee. Verder nooit een lekke band gehad met die 28 inch Schwalbe ballonbanden die niet eens tubeless zijn. Das Deutsche kwaliteit. Anders dan die marketingcrap van Moof omdat iedereen het rijdt.
Kwik-fit is een van de weinige die heel snel een landelijk netwerk kan opzetten en een grootschalige opslag van onderdelen. Een logische keuze dus.
In mijn ogen niet, kwikfit doet auto's, geen fietsen, en er zijn ook diverse landelijke ketens van fietsenwinkels, zoals bike-total en profile (die ook nog eens beide onder Dynamo Retail Group) en er zijn ondernemingen als Fietsned, die onderhoud in het hele land doen.
Maar ik vermoed dat de fiets-industrie zijn vingers niet wilde branden aan VanMoof.

[Reactie gewijzigd door Zer0 op 22 juli 2024 21:30]

Kwikfit zit al een behoorlijke tijd in de fietsen. Hebben ze ruime ervaring mee.


Daarnaast wil de fietsindustrie niet meewerken met vanmoof omdat ze vinden dat vanmoof aan broodroof doet, door specifiek gereedschap en software te verplichten die alleen vanmoof certified dealers kunnen aanschaffen.

[Reactie gewijzigd door xajac op 22 juli 2024 21:30]

Op een paar locaties, lang niet landelijk, tweede grootste stad, geen kwikfit fietsonderhoud....
En fietsonderhoud, dat wil je op fietsafstand.
En een stella komt gewoon aan huis met de bestelbus ;)
Precies Stella, dat was het eerste wat bij me op kwam.
Ik zie dat ook als een pluspunt , service en betrouwbaar, Ook als je ergens met een defect staat kan Stella een monteur, bus aan sturen.
Is dat dan niet gewoon andersom? Vanmoof wil niet meewerken met de gangbare industrie door ervoor te zorgen dat hun fietsen met standaard gereedschap en standaard onderdelen werken?

Vanmoof heeft er bewust voor gekozen om de reguliere fietsenmaker dwars te zitten door alles proprietary te maken, en daar plukken ze nu de vruchten van. Apple doet dat ook, maar in tegenstelling tot VanMoof heeft Apple in ieder geval zijn supply chain op orde.
Je marges worden bepaald door VanMoof. daar zit niemand op te wachten. }:O
Een beetje automonteur kan ook prima aan fietsen sleutelen hoor, zo speciaal is dat allemaal niet.
Dan doen veel leasemaatschappijen ook. Domweg omdat er een groot landelijk netwerk is. Zo gek is dat dus niet.

[Reactie gewijzigd door Frame164 op 22 juli 2024 21:30]

Kwik-fit heeft in 1800 punten in europa dus past perfect bij hun ambitie.
Kwikfit heeft 9 locaties in Nederland, en 2 in de UK waar ze fietsonderhoud doen, geen 1800
Het is wel een bedrijf dat de potentie heeft om op te schalen van 11 naar 100+ locaties. Waarschijnlijk geen nieuw onroerend goed nodig, alleen wat materiaal. Personeel zou het grootste probleem kunnen zijn.
Kan je dat toelichten? Waarom zou je je onderhoud uitbesteden aan een externe partij als je merkt dat je onderneming op faillissement afstevent?
Om je klanten dienstbaar te blijven.


In dit geval heeft het daar niks mee te maken, VanMoof verkoopt teveel voor de productie en aftersales.

Gevolg is dat onderdelen slecht verkrijgbaard zijn en aftersales niet bestaand, dit wilde ze oplossen door een groot partij te contracteren.
Dat klopt niet. De onderdelen die nodig zijn voor onderhoud kan je alleen bij VanMoof zelf krijgen. Of ze zelf de service verlenen of een derde partij dat doet maakt niets uit voor de aantallen onderdelen die nodig zijn voor de service verlening.

Als VanMoof failliet zou gaan, dan zijn de onderdelen niet meer verkrijgbaar bij VanMoof. Dan is het maar afwachten of een ander de rechten wil kopen uit de failliete boedel en wil laten produceren dan wel zelf wil gaan produceren. Er is in dat geval geen enkele zekerheid dat de onderdelen op termijn nog verkrijgbaar zullen zijn.
Fout, vanmoof gebruikt geen eigen onderdelen, hoewel ze dat wel zo framen, alles wat zij gebruiken zijn incourante spullen van derde leveranciers. Als je gaat googlen en de juiste nummers hebt kun je ze zelf ook bestellen, er zijn ook fietsenmakers die vanmoofs onderhouden zonder partner te zijn.


Kwikfit heeft in de afgelopen maanden een magazijn gevuld met alle onderdelen en kan uit eigen voorraad leveren.


Hun voorraad is bizar veel groter dan wat VanMoof zelf kan leveren.
Stel je nou dat Kwikfit een magazijn met onderdelen heeft gevuld die niet van VanMoof afkomstig zijn maar van derde partijen? Of hebben ze onderdelen ingekocht bij VanMoof?
Officieel heeft VanMoof de transactie geregeld, praktisch gezien regelt kwikfit alles.


Vanmoof is heel belangerijk voor kwikfit, zeker als ze failliet gaan.
Vanmoof is heel belangerijk voor kwikfit,
Nee, VanMoof was/is voor Kwikfit waarschijnlijk een gok, waarvan ze het verlies kunnen leiden als het mis gaat.
No way kwikfit wilt een landelijk netwerk voor elektrische fietsen opzetten en daar is VanMoof een belangerijk onderdeel van, ze hebben een leading customer nodig.


Mocht vanmoof wel failliet gaan dan is kwikfit de enige die over de software(heeft elke dealer) en grootschalige voorraad van onderdelen kan beschikken, dat brengt ze in een luxe positie.
Ook KwikFit krijgt weinig informatie van VanMoof over hoe nu verder. "We weten verder niet veel. We bekijken het nu even met de dag. Als er straks geen onderdeel meer aanwezig is, dan wordt het wel lastig."

https://nos.nl/artikel/24...araties-bij-fietsenmakers

Het lijkt er dus niet op dat Kwikfit over een grootschalige voorraad van onderdelen kan beschikken.
Zou ook raar zijn, VM kan niet snel genoeg produceren omdat ze oa noet genoeg onderdelen kunnen krijgen, en Kwikfit zou er bergen hebben?

[Reactie gewijzigd door Zer0 op 22 juli 2024 21:30]

Ze weten wel hoe het voorlopig verder moet, staat in hetzelfde artikel. Ze voeren geen reparaties uit onder garantie, de klanten moeten zelf de rekening betalen en maar kijken of ze die bij VanMoof in kunnen dienen.
"Wij kunnen mensen gewoon nog helpen met hun fietsen", zegt Arjan van der Meer van KwikFit. "We hebben nog onderdelen liggen, we sturen mensen niet weg. Alleen moeten ze het nu wel zelf betalen, want we weten niet hoe dit afloopt."
Ja, tot de onderdelen op zijn.....
Mocht vanmoof wel failliet gaan dan is kwikfit de enige die over de software(heeft elke dealer) en grootschalige voorraad van onderdelen kan beschikken, dat brengt ze in een luxe positie.
Die "grootschalige" voorraad valt vies tegen :)
https://www.bnr.nl/nieuws...anmoof-onderdelen-zijn-op
Maar als het waar is wat je zegt, als VanMoof samen met Kwikfit maanden bezig is geweest om ervoor te zorgen dat er nog onderdelen en service geleverd kan worden na een eventueel faillissement van VanMoof, dan wist VanMoof toch ook al heel lang dat het mis zou gaan?

Of is dit alles een gelukkig toeval dat het dan toevallig zo gelopen is en de magazijnen net gevuld zijn voordat de uitstel van betaling werd aangevraagd?
Dat heb ik nooit gezegd, VanMoof is al maanden bezig met kwikfit omdat de wachttijden en de beschikbaarheid van onderdelen tot een kookpunt is opgelopen. Dat kon zo niet langer,er moest heel snel grote actie ondernomen worden.


Kwikfit kan snel een onderdelen strategie opzetten en service verlenen in 10 winkels(voornamelijk in de randstad) daarnaast willen zij graag landelijk gaan.


VanMoof heeft niet kwikfit niet ingeschakeld met de wetenschap dat ze failliet gaan.


De hele financiele problemen zijn pas vrij recent ontstaan toen een aandeelhouder en een financiele instelling een deal over een lening plotseling opbliezen nadat de directie een verkoopstop voorstelde.
Toch begrijp ik het dan niet helemaal. Als VanMoof het onderhoud ging uitbesteden aan KwikFit en zij hun magazijnen al dik gevuld hadden, waarom wilde VanMoof dan toch een verkoop stop invoeren? Kwikfit kon dan toch het service probleem relatief snel oplossen waardoor VanMoof zich volledig op de productie kon richten?
Omdat Vanmoof zich altijd heeft gericht op nieuwe klanten, problemen los je op door nog meer nieuwe klanten ter werven.

Niemand heeft zich ooit afgevraagd:

1.Hoe je dit soort aantallen fietsen kan produceren? ze hebben een eigen fabriek in taiwan die dit niet kan bijbenen, daarvoor hadden ze diverse partners.

2. Hoe kun je op grote schaal fietsen assembleren, de meeste europese vanmoof fietsen worden in utrecht in elkaar gezet, veel te weinig capaciteit.

3. Niemand heeft ooit aan aftersales gedacht, in het begin deed de receptioniste dat, uiteraard is deze afdeling gegroeit maar veel te weinig.

4. Niemand heeft ooit bedacht hoe je een servicenetwerk opzet.

5. Niemand heeft nagedacht over een onderdelenstrategie, de leveranciers kunnen wel produceren maar je moet ze wel opslaan.


Verkopen verkopen verkopen was het antwoord op elke crisis.


In de covid19 tijd heeft vanmoof zijn verkopen verdubbelt maar de directie wist dat de fabriek dat niet aan kon, gevolg was slechte kwaliteit en extreme wachtlijsten.


Vandaag de dag staan de orderboeken gevuld tot dik in 2024, daar ligt het niet aan. De deal van kwikfit lost dus alleen de problemen voor bestaande klanten op.
Ik als leek denk dan: geld stroomt wel binnen dus, omdat geen vraag naar de producten het probleem niet is. Maar ik vraag me dan af hoe het komt dat ze op een faillissement afstevenen..
Vrij simpel: Als je producten verkoopt die snel kapot gaan, dan ben je heel veel tijd en geld kwijt aan garantie afhandeling. Sommige klanten moeten met in een jaar tijd dezelfde fiets 3 of 4 keer terug naar VanMoof omdat er weer iets kapot is of vast zit aan hun fiets. Je moet heel wat marge draaien op nieuwe fietsen om dit soort reparaties goed te maken.
Klinkt logisch ja. Ik heb inderdaad veel gehoord over kwaliteitsproblemen.
Het lijkt me meer dat KwikFit om garanties heeft gevraagd voor het geval dat VanMoof failliet gaat. Het is vrij standaard om in contracten iets op te nemen wat er gebeurt met een contract na het einde van één van beide partijen. Logischerwijs kan het contract niet meer bestaan, maar wat moet/mag de ander dan? Concreet: Wat mag KwikFit nu?

En het is niet zo dat zo'n clausule over een faillisement betekent dat VanMoof verwachtte om failliet te gaan. Er was waarschijnlijk ook een andere clausule over fusies en overnames. En VanMoof kan natuurlijk maar op één van die twee manieren eindigen.
Is goedkoper, als je tenminste voldoende onderdelen kan leveren.
En daar is 'hij' dan toch....
Er zijn deze maand erg veel faillissementen heb ik het idee. Zou het te maken hebben met de coronasteun die deze maand terug betaald moet worden?

Ja, ik weet dat er in dit geval veel meer factoren meespelen, maar als je hoort van bedrijven dat er ineens een extra kostenpost terugbetaald moet worden in de vorm van coronasteun kan dat net de nekslag geven.
Wij hebben nml net hetzelfde meegemaakt met 1 van onze aannemers nml.

Wel jammer voor alle gedupeerden. Volgens mij is er meer dan genoeg vraag naar deze fietsen, maar zijn ze een beetje slachtoffer van eigen succes geworden?
Teveel fietsen van matige kwaliteit de weg op waardoor je de vraag en de reparaties niet aan kan.

Onder aan de streep; jammer! :(
Vanmoof produceert al jaren te weinig ten opzichtige van de verkoop. Ze schuiven alles voor zich uit, vullen gaten maar dat kan niet zo doorgaan.
Je kunt de faillisementen niet zomaar met elkaar vergelijken en 1 simpele oorzaak er aan koppelen. Er zijn bedrijven die kunstmatig in leven zijn gehouden met coronasteun en nu echt niet meer verder kunnen (zonder steun waren die 3 jaar gelden al op natuurlijke wijze failliet gegaan), er zijn inderdaad bedrijven die niet in staat zijn om de coronasteun terug te betalen, er zijn bedrijven die zich domweg niet aan de veranderende markt hebben aangepast (denk aan geen rekening houden met webwinkels, geen rekening houden met dat er langzaam minder spullen worden gekocht maar wel meer wordt uitgegeven aan diensten), en je hebt bedrijven die gewoon niet op de juiste manier gegroeid zijn en nu door een samenloop van omstandigheden (geen goede cashflow, productproblemen) zoals VM het niet redden.
Nee hoor, dit heeft niets te maken met Corona steun. VanMoof maakt al vele jaren verlies, in 2021 zelfs meer verlies dan er aan omzet gedraaid werd. Volgens het FD miste ze deze week een rente betaling aan investeerders. Die dreigde met een ingebreke stelling en het opeisen van de volledige schuld. Zover komt het dus niet want er is nu uitstel van betaling aangevraagd en verleend.

Als je dan leest dan 10 procent van de s3 binnen een jaar gerepareerd moest worden onder garantie, dan weet je genoeg. Er was een groot probleem met de kwaliteit. De fietsen zijn simpelweg van matige kwaliteit. Kopers klaagde al tijden steen en been op de sociale media over de vele gebreken en de lange tijd dat het duurt om ze herstelt te krijgen.
Het VM ontwerp ziet er grappig en "hip" uit. Maar als je wat langer in het fietsenwereldje zit zag je al direct dat het naast een strak ontwerp en hippe functies gewoon een brol fiets is. Voorwiel motor, echt alleen de low budget merken/merloze fietsen verkopen dit nog, o nee hoor VM doet het ook gewoon, en de mensen slikken het. Volgens mij was er met elk ontvangen fiets wel iets mis, hoeveel kromme wielen kwamen er niet uit de doos? tientallen problemen. En ipv kwaliteit onderdelen te gebruiken, gebruikt VM zowat overal eigen spul met afwijkende maten. Het is niet dat ik ze het niet gunde, maar het is/was gewoon ronduit troep, maar wel fancy marketing, dat dan weer wel.

[Reactie gewijzigd door Dacuuu op 22 juli 2024 21:30]

Het is geen eigen spul, het is niet courant spul.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.