VanMoof krijgt investering van 128 miljoen dollar

De Nederlandse e-bikefabrikant VanMoof heeft in een nieuwe investeringsronde in totaal 128 miljoen dollar opgehaald. VanMoof zegt dat het dit bedrag onder meer gaat gebruiken om de productie uit te breiden.

Het Nederlandse bedrijf zegt dat met deze recente investeringsronde in totaal 182 miljoen dollar is opgehaald in minder dan twee jaar tijd. Een jaar geleden werd er bijvoorbeeld 40 miljoen tijdens een investeringsronde opgehaald en in mei van vorig jaar was dat 13,5 miljoen dollar. VanMoof weet dus tijdens dit soort rondes steeds meer geld op te halen.

Volgens VanMoof wordt de nieuwe financiering verder aangewend om de manier waarop hardware- en softwarecomponenten worden gemaakt 'opnieuw uit te vinden' en om de e-bikes 'toegankelijker te maken voor consumenten'. Daarbij moet gedacht worden aan een 'verschuiving van verticale integratie naar circulaire integratie' voor wat de toeleveringsketen betreft. Verder zal het geld dus gestoken worden in de productie- en toeleveringsketen om zodoende de productie te kunnen uitbreiden. Het bedrijf zegt dat dit soort aanpassingen moeten leiden tot lagere prijzen voor de e-bikes.

De huidige investeringen zijn onder meer afkomstig van Hillhouse Investment, de partij die ook de financiering leidde. Daarnaast heeft Gillian Tans, de voormalig ceo van Booking.com, geld toegezegd. Ook bestaande durfinvesteerders Norwest Venture Partners, Felix Capital, Balderton Capital en TriplePoint Capital zijn weer van de partij. Welke bedragen de individuele investeerders hebben neergelegd, wordt niet gezegd.

VanMoof is in 2009 opgericht en is met name bekend van de in april vorig jaar geïntroduceerde X3 en de S3. Deze nieuwste elektrische fietsen van het bedrijf hebben net als hun voorgangers een ledscherm en een connectie met app en zijn voor een prijs van 2198 euro te bestellen. De fietsen zijn ook te leasen voor een maandelijks bedrag van 78 euro. Beide modellen hebben een elektromotor met een vermogen van 250W, een turboknop, een in het frame verborgen 504Wh-accu en een kicklock in het achterwiel. De app maakt via een versleutelde bluetoothverbinding contact met de fiets, zodat bij een eventuele diefstal is na te gaan waar de fiets zich bevindt.

VanMoof

Door Joris Jansen

Redacteur

01-09-2021 • 13:42

224

Reacties (224)

224
219
138
24
0
48
Wijzig sortering
Ik als Fietsenmaker (fietsspecialist beter woord) kan alvast vertellen dat Van Moof beter de kwaliteit kan opschroeven inplaats van een uitbreiding van assortiment. De fietsen die men op het moment levert en altijd geleverd heeft tot dusver zijn echt van tenenkrommend slechte kwaliteit.
Van Moof is een hipstermerk, en dat is het ook gelijk.

Wielen zijn bizar slecht, goedkope velgen, slechte kwaliteit spaken, slecht spaakpatroon. slecht lakwerk op velgen en last but not least, de gebruikte naven zijn geen a segment naven. Rare keuze voor asmoeren. alles roest onder je reet vandaan.

frame, het moet je smaak zijn, maar het laswerk is slecht, veel framebreuk, en het lakwerk. non existence. direct matte lak over metaal. binnen 4 weken is complete frame. dull en lelijk. en lakschade is standaard. (overigens bij andere Menken ook. zelfs Koga)

motor, voorwiel motor. meer zeg ik niet. en nog een goedkoop chinees ding ook.

overigen componenten allemaal budget en slecht.

maar wel pronken met premium! toont maar aan hoe weinig investeerders weten van fietsen :P
Ik als voormalig fietsspecialis herken mij hier wel in. De kwaliteit is niet al te best, net als Roets en merken als Veloretti. Maar die merken verkopen in de randstad goed. Kwaliteit koop je van Koga, Trek of Specialized. Wil je iets degelijks dan is Gazelle prima of Batavus. Maar Hipsters houden van authentieke gebruikerssporen.
Ben benieuwd naar jullie mening over het Merk Cowboy? Het is de Belgische tegenhanger van VanMoof. Ik heb de cowboy4 ST gepreordered, vandaar mijn interesse :)

https://www.youtube.com/watch?v=re85v25a_Sw
Ik heb toevallig deze zomer de cowboy 3 gehad.
Ik was erg onder de indruk van de kwaliteit en klantenservice.
Het is wel een heel andere fiets dan de vanmoof, de voornaamste reden om voor de cowboy te gaan was voor mij de riemaandrijving met torquesensor dat fietst echt super.
Helaas was de zithouding te sportief voor mij en heb ik van de 30dagen proef gebruik gemaakt om hem te retourneren.

Alles van aankoop tot en met de teruglevering was top geregeld.
Ooh fijn dat je ervaring goed was. Die sportieve zithouding hoeft voor mij ook niet zo vandaar dat ik voor de ST gegaan ben. Zit je toch wat rechterop zo lijkt het.

Dank voor je reactie :)
Ik heb een S2 van oktober 2019. Best wel tevreden van. Voorlopig nog niks stuk gegaan behalve 2 lekke banden (de banden van de S2 waren goed maar nogal dun). Hij is ook 1 maal gestolen geweest en ik heb hem dankzij het trackingsysteem teruggevonden in het politiekantoor (hij was tijdens de diefstal al opgemerkt door de politie). Dus dat werkt ook naar behoren :)
Aandelen?

edit: je zit op een batterij en het primaire frame is populaire stijl vrouwenfiets. Woosh :P

[Reactie gewijzigd door GamingZeUs op 24 juli 2024 02:23]

Ik heb de V2 en ben er erg blij mee. Rijdt heerlijk (woon-werkverkeer 18km enkele reis). Zit is wel erg sportief. Klantenservice reageert prompt. Nadeel vind ik dat je alle onderdelen (lekker zadel, fijne handvatten, slot, standaard) aftermarket moet halen en zelf installeren.
Net dezelfde ervaring maar dan vanuit een eindgebruikers viewpoint.
Meerdere mensen in mijn omgeving die deze hebben aangeschaft (ikzelf had nochtans geadviseerd om voor een premium merk te gaan). Argument was elke keer "het ziet er leuk uit".
Maar na x maand komen de eerste gebreken al boven - het is gewoon duidelijk een hipster merk.

Ik twijfel er dan ook niet aan dat het opgehaalde bedrag zal gaan naar social media campagnes en het marketing team (die verdomd goed weten hoe ze weinig technisch onderlegde klanten moeten verleiden)

Jammer maar helaas is dit gewoon een trend van de tijd, investeringsmaatschappijen zijn op zoek naar snelle en veel winst en die vind je bij dit type producten. Leuke analogie met de game markt waar je ziet dat de big bucks te vinden zijn bij de freemium games. de gemeenschappelijke factor is de weinig kritische klant die snel beïnvloed is door marketing.

edit: zoals terecht aangehaald hieronder moet ik de nuance maken tussen verschillende investeringsmaatschappijen, er zijn wel degelijk partijen die kiezen voor structureel gezonde partners. Echter heb je even vaak investeringsmaatschappijen die (bewust?) voor deze marketing rommel kiezen.

[Reactie gewijzigd door bramv101 op 24 juli 2024 02:23]

Als iemand die juist investeringen aantrekt vanuit investering maatschappijen denk ik dat dit niet geheel terecht is. Immers dit bedrijf is al ruim 12 jaar daar en heeft slechts een paar honderd miljoen opgehaald waarvan de laatste grote investering pas recentelijk. Zij doen het eigenlijk erg traag qua ontwikkeling en het verbaast me eigenlijk qua investeringspatroon dat ze uberhaubt nog geld kunnenn aantrekken.

Wat typerend is hoe sommige bedrijven Chinese low quality rommel herverpakken en elders in de markt weten te zetten zonder dat investeerders noch consumenten zich hierbij vragen stellen. Ik zit in China en dit frame zie je voor een paar honderd euro online retail. Dus wholesale (minus batterij/motor/software) zal dit eerder een 50 euro kostende fiets zijn. Het verbaast me dat dit soort trucs eigenlijk werken. Als investeerder zou ik hiervan huiveren zeker als je online de feedback leest van mensen zoals jezelf.

Marketing brabbel zoals circulaire ontwikkelingen krijg je toch spontaan een spastische darm van.
Vergis je niet in de kostprijs, VM had in hun Glossy uit 2017 het over winst maken in 2019, maar ze schrijven nog steeds felrode cijfers. In de nieuwe plannen hebben ze het maar niet meer over winst, maar over expansie.

Het is duidelijk, de gebruiker is niet de doelgroep, het gaat ze om de investeerders.

[Reactie gewijzigd door roffeltjes op 24 juli 2024 02:23]

En met hun marketing machine, 500FTE, e.d. vliegen de miljoenen elke maand de deur uit.
500 Marketing FTE's??
Een paar honderd miljoen in 12 jaar om een fietsmerk op te zetten. Ik zou verwachten dat je voor die pakweg 20 miljoen per jaar gemiddeld, toch een sjieke eigen fietsfabriek op kan zetten, zelfs in de EU. En dan laat ik de inkomsten uit verkochte fietsen nog buiten beschouwing.
Tsja, het is lastig om een fiets met veel winst te verkopen. De markt zit best wel voor. Op dat punt heeft Carlier gewoon gelijk.

En verder klopt er gewoon heel veel wel aan het concept, het probleem is de uitvoering. Neemt niet weg dat een betrouwbare VM achtige fiets met strak design een gapend gat in de markt is waar de Carliers duidelijk oog voor hebben.

Maar dan kom je weer bij het verdienmodel... En ook daar heeft Carlier gelijk, geld zit hem niet in verkoop maar investeerders.

Alleen is het resultaat niet goed voor het product. Feit dat ze de kosten nog meer willen drukken stemt me dan ook niet hoopvol :|
Het is een strakke fiets om te zien - zonder fratsen. Het trekt je gemakkelijk de gehele stad door. Simpele instellingen via een app.

Je moet even zien dat dat nieuw was en nog is. Zolang het de enige bekende "zakelijke e-fiets" is zal het populair blijven.
Maar @Dutchzilla zegt net dat bij Koga lakschade ook standaard is :?

Dus dan blijft over Trek, Cube, Specialized?

-Edit: waarbij Specialized in ieder geval nauwelijks normale fietsen heeft. 99% mountainbike of racefiets, een of twee modellen met een bagagedrager en spatborden.

[Reactie gewijzigd door Jeroenneman op 24 juli 2024 02:23]

Kalkhoff, bulls, cannondale en Scott zijn ook prima. Cube is een beetje als bulls, de Lidl onder de fietsenmerken, prima kwaliteit maar weinig innovatief.
Je doet Cube wel wat tekort. Ze hebben goed en duidelijk design wat zeker wel strak is binnen het genre.

Ook qua kleurstelling is Cube altijd wel goed verzorgd (meestal een saai model en een gewaagder model qua kleur).
Ik heb zelf 2 Cannondale fietsen (een Cad2 en een Cad13). Je merkt wel dat de frames tegenwoordig veel minder kunnen hebben, daartegenover zijn de rij eigenschappen echter perfect, en natuurlijk weegt het ook niets. Prijs van zo'n nieuwe racefiets zit wel snel op 2500.

Cannondale heeft de productie van frames weer naar de VS gehaald, omdat er toch kwaliteitsproblemen waren. Mijn Cad2 frame is echt onverwoestbaar, daar zit al meer dan 150.000km op. USA hand made! De Cad13 welke ik nu nieuw heb is ook USA made, zo niet dan was ik waaarschijnlijk uitgeweken naar een ander merk.

[Reactie gewijzigd door paradoXical op 24 juli 2024 02:23]

Hier recentelijk een Koga E-Nova Evo gekocht. Geen streepje lakschade te bekennen, MTB en vorige stadsfiets, beide Koga ook niet. Het is een gebruiksartikel, geen kunst dus kwaliteit van de spullen vind ik belangrijker dan eventueel een veegje hier of daar. Weet ook niet wat voor soort fietsenwinkel Junkie werkt, van die voordeel toko's kopen vaak B-spul op bijvoorbeeld.

Al moet ik van horen zeggen ook wel bekennen zoals hierboven dat VanMoof goed scoort qua hipster gehalte maar daar houdt het verder ook mee op. Mijn fietsmaker gaf aan dat Gazelle en Batavus gewoon veel betere kwaliteit zijn. Al is het 'gaaf gehalte' tegenwoordig voor een flinke meute kennelijk belangrijker dan degelijke kwaliteit. Wat op zich wel zorgelijk is voor de toekomst van merken die degelijkheid belangrijker vinden.
Ik wil eigenlijk al twee jaar een elektrische fiets kopen, maar precies wat je zegt: Het is óf een degelijk merk maar doodsaai seksloos ontwerp óf de recensies zijn zo negatief dat ik het niet aandurf.

Misschien ligt het aan mij, maar als ik dan toch 2500, 3500 euro uitgeef voor een beetje degelijke elektrische fiets, wil ik dat het er ook een beetje oogstrelend uit ziet.
Als eindgebruiker vind ik wel dat Batavus inderdaad goed is, maar wel minder dan vroeger. Maar blijft wel mijn favoriete merk. :)
Zeker waar, maar vooral wat zwaarder dan de rest.
Helaas is het las- en lakwerk van Koga niet meer zo goed als toen ze nog Miyata frames gebruikten. Het is niet slecht, maar het was beter ;)
Ik mis een Dutch ID. Deze komen goed uit de tests, en ik heb na een private test bij de fabriek, de Phantom besteld. Hiervoor had ik gelijkwaardige Koga en Gazelle Ultimate getest, maar die reden niet zo lekker als de Phantom. Dan praat je wel over een dikke €4000 dus dat zijn andere bedragen dan een van Moof. Maar ik vind het wel een merk dat nogal eens vergeten wordt. Ik heb overigens geen belangen bij Dutch ID, maar dat terzijde :9
Kwaliteit is denk ik wel echt achteruit gegaan. Ik rij op een vanmoof uit 2012 en toen ik hem kocht heb ik wel wat boutjes en moeren omgewisseld voor RVS maar verder was er niets mis mee. Onderhand beginnen de verlegen bij de spaken lichte corrosie te vertonen,. Maar al met al is het een prima ding. Over Koga hoor ik tegenwoordig ook slechte verhalen, die hebben een hoop fietsen gemaakt met bizar slechte as lagers. Fietsen kopen is zo makkelijk nog niet.
Mwhaaa, Apple is lanf geen hipster merk meer en ook de kwaliteit tov andere merken in dezelfde branch zeer goed te noemen.
Volgens mij bestellen ze bij VanMoof wholesale fiets onderdelen via aliexpress en zetten ze het goedkoop in elkaar om dan voor een premium prijs te verkopen. Het is nog net geen dropshipping. Apple ontwikkelt zelf zijn producten, ook duur maar er zit ook echt eigen werk achter.
Vm is een heel andere categorie dan Apple of Tesla. Ze zitten in de categorie prijsstunters.
VanMoof is ook meer een marketing bedrijf dan een fietsspecialist. Ze pompen enorm veel geld in gelikte marketing (website, filmpjes, social media, reclames via Bright etc). Ze draaien natuurlijk felrode cijfers maar halen om de zoveel tijd weer een smak durfkapitaal op dankzij hun ijzersterke marketing en sales pitches.

De fietsen zien er superstrak uit en zitten vol gimmicks (boost knop, display in frame, instelbare fietsbellen, Apple FindMy etc.). Ze kampen echter wel met de nodige problemen.

Één van de problemen is dat de fiets direct af fabriek worden geleverd. Ze worden maar zeer beperkt aan een quality control onderworpen en niet zoals gebruikelijke fietsen afgemonteerd en nagekeken geleverd. Na het bestellen is het een volledige gok hoe de fiets bij je thuis komt: werkt de accu goed? werkt de E-shifter wel? Geen vage errors codes? Piepende remmen? Of is je fiets wel perfect? Totaal willekeurig.

Een ander probleem is de hoeveelheid custom onderdelen, van achternaaf tot boostknop tot E-shifter versnellingen tot het inframe accu met cartridge. Een gewone fietsenmaker kan de remmen, banden en ketting nakijken, maar de rest van custom onderdelen en elektronica zijn eigenlijk niet te fixen. Je bent dan overgelaten aan een VanMoof servicepunt of een 'erkende' partner fietsenmaker die de fiets kent + de onderdelen van VM krijgt.

Wat je vooral ziet is dat er enorm veel problemen zijn met de custom E-shifter en achternaaf waardoor de fiets automatisch schakelt. Als je een beetje power op de pedalen zet krijg je een enorme klak in de trappers, dat klinkt niet best. Er zijn inmiddels erg veel gevallen bekend waarvan de Eshifter en/of het achterwiel zijn vervangen omdat de fiets niet of nauwelijks goed schakelt. Ze hadden wat dat betreft beter bijvoorbeeld een Enviolo Automatiq kunnen gebruiken waarvan de kwaliteit enigszins bewezen is. Ook het ontbreken van een krachtsensor vind ik verwonderlijk - wat rustiger fietsen is lastig omdat de fiets constant naar de 25km/h wil.

Nu is VanMoof niet de enige met deze problemen. Andere internetfietsenboeren als Cowboy en Veloretti leveren ook vanuit de fabriek met de nodige kwaliteitsissues en matige controle. De strategie is vaak zo snel mogelijk groeien en dus veel geld pompen in marketing terwijl de customer support té klein blijft en overspoeld wordt met vragen. Je ziet dat de marketing en sales goed gaan terwijl de levertijden, kwaliteit, aftersales en de rest van de keten flink achterblijven en uit balans raakt.

Maargoed er is enorm veel vraag naar Ebikes en al helemaal naar Ebikes die er gelikt uitzien, dus er is bestaansrecht voor deze bedrijven. Van de gevestigde merken (Gazelle, Batavus etc) snap ik niet dat ze niet zelf inspelen op een fietsenlijn met allerlei super hippe fietsen, maar dan met hun eigen expertise en kwaltieit. Desnoods maken ze een hip dochtermerk waarvanuit de gelikte fietsen leveren die wel goed worden afgemonteerd en nagekeken vóór levering.

Zijn de fietsen dan barslecht? Soms wel, soms niet, je moet geluk hebben :) Ik heb zelf een VM proefgereden, een Cowboy 1 & 3 gehad en nu een Veloretti Ace. Alle 3 waren niet zonder problemen, maar àls ze eenmaal goed fietsen is het wel echt een genot. Voor een grote groep mensen maken ze fietsen ineens weer leuk en je pakt gewoon sneller de fiets, ook voor grotere afstanden. De kracht van deze merken is dat ze fietsen aantrekkelijk maken en daar zijn ze verdomd goed in.

Zodra er wat significants stuk gaat moet je echter wel tijd en geduld hebben. Er zijn genoeg mensen met goede ervaringen maar dus ook een aanzienlijk deel met issues. De problemen bij VanMoof vind ik persoonlijk het gevaarlijkst omdat je na de 3 jaar garantie termijn zit met een vaste accu en veel custom onderdelen van zo-zo kwaliteit, dat gaan dan dure reparaties worden vrees ik. Ik vind het sowieso wel verwonderlijk dat VanMoof nota bene een Amsterdams bedrijf is en dan een niet verwijderbare accu kiest.. praktisch is anders :+

[Reactie gewijzigd door stin00 op 24 juli 2024 02:23]

Verwijderbare accu duur ivm veiligheidstesten en certificering.
Niet-verwijderbare accu spreekt ook ander koperspubliek aan.
Helaas heb je helemaal gelijk ik heb ook in al mijn onkunde een tijd terug een VanMoof gekocht en binnen het jaar zat er al meer roest op dan mijn 15 jaar oude rammel Batavus fiets, daarnaast is de hardware/software ook niet geweldig regelmatig foutmeldingen gehad en reparaties duren minimaal 2 weken en meestal langer. En dan niet te vergeten dat je wel serieus geld betaald voor zo fiets het is dus niet een "speeltje" waarbij je dit soort gekkigheid kan verwachten. Na dit drama een Cube gekocht en nu rijd ik Canyon en ik kan niet beschrijven hoeveel keer beter de kwaliteit is.
Dat blijkt anders niet niet uit de testen van oa. de Fietsersbond. Die zijn altijd kritisch genoeg. :P

https://www.fietsersbond....wboy-mokumono-en-vanmoof/
Ik vind het interessant dat veel experts vanmoof’s van slechte kwaliteit vinden. Heb er 4 (gehad) sinds 2014. 1 gestolen (zonder sim) en 2 verkocht. Mijn eerste stond 3 jaar buiten, meerdere keren gevallen en alles bleef top werken zoals licht (fiets van 600e). Andere ook nooit gedoe gehad. Meerdere vrienden hebben er ook 1 en nooit gedoe. Je leest wel meerdere negative reacties online, maar dat heb je bij andere merken ook. Vooral bij traditionele merken zoals Gazelle gaat de verlichting bv meteen kapot als je fiets 1x valt.
De eerste versie van vanmoof was wel slecht/goodkoop, die zie je vaak verroest staan net als de ‘volkskrant fietsen’ :+
Ik rij sinds de introductie een witte Smart S. Nog nooit iets mee gehad. Op een enkel krasje in de lak na, is de fiets nog uitstekend. Maar misschien was het geen maandagochtendexemplaar.
Welke merken vind jij nu dan wel goed?
Daar ben ik ook wel benieuwd naar! Over vanmoof hoor ik ook heel veel slechte verhalen. En een niet verwijderbare accu is in de stad ook echt een no-go, echt erg slecht over nagedacht; ik ga echt niet steeds mijn fiets 4 verdiepingen omhoog tillen om hem op te laden. Net zoals de niet herkenbare bel en het alarmsysteem wat het onmogelijk maakt om je fiets uit een rek te halen en een slot los te maken zonder dat hij gaat grommen.

[Reactie gewijzigd door OMEGA_ReD op 24 juli 2024 02:23]

Is dit echt een probleem? Tegenwoordig is het gebruikelijk om fietsen mee naar binnen te nemen en aan de muur te hangen.

[Reactie gewijzigd door RxTweak op 24 juli 2024 02:23]

Nou ik weet niet waar dit gebruikelijk is, maar ik heb dit in mijn woonplaats Amsterdam nog nooit ergens gezien. Misschien leuk voor een insta kiekje, maar in de praktijk betwijfel ik dat het gebruikelijk is. Daarnaast weegt zo'n vanmoof ook ±20kg, probeer dat maar even een paar keer per week aan je muur op te hangen.
Mijn oom en tante (Rotterdam en ook geen tuin), hangen de fietsen inderdaad ook aan de muur in het trapgat.
Geen idee of het verder gebruikelijk is. Maar wat moet je anders als je geen tuin hebt zoals veelal het geval is in de grotere steden.
De fietsen zijn net te duur om aan een slotje aan de lantaarnpaal te laten staan.
Gebruikelijk? Nieuwe vorm van behang ofzo?

Waarom niet in mijn garage, tuinhuis, onder de overkapping, in de tuin?
garage, tuinhuis, onder de overkapping, in de tuin
In Amsterdam? Of een andere grote hipsterstad? Haha, je mag blij zijn met een hal waar ie in past.
Als je met de trap moet is dit wel degelijk een nadeel.
Daar heb je toch die 'bikehunters' voor als die op een container naar weet-ik-waar gebracht wordt...
https://www.vanmoof.com/shop/nl_nl/bikehunters

Opladen is wel een ding dat je dat niet los kan maken heb ik zo nooit bij stil gestaan, meeste e-bike rentals kan de accu in de gang aan de lader op vakantie...
https://azor.nl/ maakt goede fietsen.

De witte fietsen op de Hoge Veluwe zijn Azor. Die fietsen staan dag en nacht buiten, voor iedereen beschikbaar, en fietsen desondanks heerlijk.

Ik heb twee weken geleden mijn zelf-samengestelde Azor opgehaald bij m'n lokale fietsenmaker. Het toffe is dat je bijvoorbeeld ook je tandwielen kan kiezen. Zo heb ik voor een wat kleiner-dan-standaard, en achter een wat groter-dan-standaard tandwiel gekozen zodat ik makkelijker de heuvels hier in Arnhem kan beklimmen.
Kijk, zo lees je nog eens wat...

Ook Arnhemmer hier en was ook naar een Azor aan het kijken. Met welke lokale fietsenmaker had je contact?
Ook Arnhemmer hier en was ook naar een Azor aan het kijken. Met welke lokale fietsenmaker had je contact?
Walt-bikes in Elst (ik woon schuytgraaf). Als je erheen gaat refereer dan maar aan "die zwarte Azor met die dikke banden (55-622 :Y) "

In het centrum van Arnhem zit ook een 'premium' dealer (geen ervaring mee) waar je je zelf-samengestelde Azor af kan laten leveren: bij de 'gewone' kan je ze alleen uit de folder bestellen.
Azor maakt hele goede fietsen. En ze testen hun onderdelen ook op degelijkheid: https://www.youtube.com/watch?v=cE_36Er2B1Q :)
https://www.youtube.com/watch?v=SZVOcyzmAN8 .. blijft leuk :+

[Reactie gewijzigd door 12_0_13 op 24 juli 2024 02:23]

Ik rijd al 7/8 jaar op een Azor. Fiets staat altijd buiten, wordt dagelijks gebruikt, 20 km woon/werk (pre Corona), is onverwoestbaar. Frame met dubbele poedercoating kent geen enkele roestvorming.

Wel een paar keer groot onderhoud nodig geweest, maar dat komt meer omdat ik zelf weinig tot niets aan onderhoud doe. Dit is by far de beste aankoop die ik ooit heb gedaan.

Goed verhaal ook dat ze werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Ik heb ook een azor, staat al 10 jaar lang buiten in Amsterdam, nog nooit problemen mee gehad.

Heb wel eens gezocht naar een e-bike conversie kit maar vind ze allemaal zo lelijk. Iemand ervaring met zo’n kit?
Anoniem: 159816 @Harm_H1 september 2021 14:52
Ik gok de gevestigde merken die al jarenlang fietsen maken zoals Batavus, Gazelle, Koga, Trek en Giant.
Er staat letterlijk in zijn tekst dat Koga fietsen (deels) dezelfde problemen hebben.
Ik las dat als dat lakschade standaard is, maar als hij het hele frame en de rest van alle onderdelen ook bedoelt hoor ik het graag.
Er is een tijd geweest (ik weet niet of dat nog steeds zo is) dat Gazelle de cartridge waar de crank met de lagers in zat met plastic bussen in het frame perste. Dat was gewoon altijd een garantie op ellende. In mijn middelbare schooltijd brak minimaal 1 keer per jaar de trapas opnieuw. Uit eigen ervaring is een fiets met zoveel mogelijk merkonderdelen van bijvoorbeeld Shimano of SRAM het recept voor zo min mogelijk problemen. Als stadsfiets de laatste tijd veel goede ervaringen met Giant. Gewoon standaard Shimano Nexus spul op de fietsen en de trapascartridge gewoon in het frame geschroefd.
Jep, eigenlijk is het niet zo lastig om een goede fiets samen te stellen, al staat en valt het met een goede uitlevering... Als het vanaf de start niet goed is gaat het inderdaad snel stuk.

On topic, heel veel issues zoals kromme wielen of nu met veloretti ongekrimpte remkabels gebeuren ook met andere merken, maar dan pikt meestal de FM het eruit voordat hij uitlevert (helaas meestal...). Een goed gespannen wiel blijft heel en een gekrimpte remkabel zal niet losschieten...probleem al voorkomen voordat het is gebeurd.

En tuurlijk zijn de grote merken niet onfeilbaar... Genoeg af te dingen op design. Onderdelen. Marktverkaveling etc. Etc.
Bergamont, Stromer, Simplon, Bulls, Cylan, BMC, Cannondale, Ghost etc.. etc...

Mijn vrouw heeft een Kalkhoff

Van Moof kost rond de 2.200,- voor dat bedrag koop je gewoonweg geen hoogwaardige kwaliteit E-bike, en aangezien ze de prijs ook niet echt kunnen drukken met massa-productie moeten ze de prijs wel drukken via de kwaliteit. Tevens vindt ik van Moof extreem karig in hoeverre je de fiets kunt personaliseren, handvaten en mandjes en dat is het zo ongeveer wel, zelfs iets normaals als een geveerde voorvork zit niet in het programma.

Sowieso het idee dat kwa merken en keuze de markt in Nederland vrij beperkt is, in Zwitserland zie ik veel meer merken.

[Reactie gewijzigd door Groningerkoek op 24 juli 2024 02:23]

Het is een stuk uitstraling en marketing dat voor de hype heeft gezorgd van deze fiets, maar je bent niet de eerste die ik over de kwaliteit hoor. Ik ben dan wel benieuwd waarom er niet een andere partij net zulke 'mooie' fietsen maakt en deze wel kwalitatief hoogwaardig maakt. De markt is er blijkbaar wel voor, nu nog een degelijk merk dat dit ook inziet....

Ik persoonlijk vind een Cowboy ook een mooie fiets, maar zou het niet snel aandurven omdat ik het merk verder niet ken en de kwaliteit niet kan keuren

[Reactie gewijzigd door Patrick_Wolf op 24 juli 2024 02:23]

Ik persoonlijk vind een Cowboy ook een mooie fiets, maar zou het niet snel aandurven omdat ik het merk verder niet ken en de kwaliteit niet kan keuren
aparte keuze om een smartphone houder erop te zetten die maar bij 1 merk werkt.
Ja, past wel bij de doelgroep die ze proberen aan te spreken denk ik ;-)
Naast verschillende iPhone hoesjes hebben ze ook een universele die je kan verstellen.
Ik heb zelf een cowboy v1+. Deze was een tijdje te koop voor 990 euro. Voor die prijs hoefde je niet lang na te denken. Echter 2000+ voor die fiets, ik weet het niet. Ik heb met mijn fiets toch wel wat issues.
Nou zijn er in de nieuwe modellen wel wat verbeteringen doorgevoerd, maar de elektronica is bij de v2 en v3 gelijk gebleven. Een bafang motor in de achteras met torque sensor en de controller is van een canadees bedrijf.

Overigens fietst dat ding (zeker als je de begrenzer er af haalt) wel echt als een ongetemd paard, en dat bedoel ik positief, het is een raket! :)
Qua looks ook echt ongeëvenaard als je het mij vraagt.

[Reactie gewijzigd door ZeromaNoiS op 24 juli 2024 02:23]

Die issues zijn zeker alleen op te lossen bij de leverancier en niet bij een 'fietsenmaker' op de hoek? Dat is een beetje de 'angst' die ik heb bij dit soort merken. Ik val echt voor het uiterlijk en gadgets, maar ben zo bang voor de duurzaamheid van het geheel. Ik heb nu een fiets die 8 jaar oud is, het gekste wat ik daarmee heb gehad is een gescheurd zadel.
Als het gaat om remmen, wielen, enz. dan kan je er prima zelf aan sleutelen. Alle electronica en motor zijn echter “custom”, dus je kan er niet mee terecht bij de fietsenmaker waarschijnlijk.
De support van cowboy is echter erg goed. Alles integreert met de app, dus als je vanuit de app een probleem meldt kunnen ze je direct helpen. Als er dan toch een lastigere reparatie uitgevoerd moet worden dan komen ze je fiets aan de deur repareren.
Ze werken met een netwerk van cowboy “partners”. Dit zijn mensen die zelf een cowboy fiets hebben en merkambassadeur zijn. Bij hun boek je ook de proefrit.


Bij mij was de torque sensor slecht vanaf dag één, maar dat is opgelost. Verder geen issues met 1500km op de teller.

Ik vind het een slim businessmodel en ik ben wat dat betreft wel positief over het merk.

En eerlijk, ik denk dat er weinig elektrische fietsen zo lekker fietsen als de cowboy. Het ontbreken van versnellingen en de torque sensor in combi met de achterwielaandrijving maken dat hij erg lekker fietst.
Lekkerder dan bijv de Shimano middenmotor fietsen naar mijn mening.

Maar ja, de prijs, voor 990 euro een no brainer, voor 2400 zou ik zelf wat langer moeten nadenken. ;)

[Reactie gewijzigd door ZeromaNoiS op 24 juli 2024 02:23]

Voor 1000 euro zou ik het ook durven. Maar ik vind generieke onderdelen van bekende merken wel fijn qua maintenance.
"maar wel pronken met premium! toont maar aan hoe weinig investeerders weten van fietsen :P"

Als een investeerder je stront ziet verkopen voor caviaar en de omzet/winst zit in de lift, dan stapt ie gewoon in hoor. Kwaliteit product of smerige verdienmodellen is irrelevant, als het verkoopt, dan verkoopt het
Omzet zit in de lift, winst is er tot op heden nog nooit gemaakt.
Dat was in het begin bij Tesla ook. Als je maar steeds blijft groeien, hoeft dat in het begin ook helemaal geen probleem te zijn
Ik vindt de vergelijking met Tesla lastig, je kunt een bedrijf dat hele fabrieken moet bouwen wat vele miljarden kost niet echt vergelijken met een bedrijf dat voornamelijk elders laat produceren in reeds bestaande fabrieken en dan in elkaar schroeft. En met het groeien gaan ook de lasten steeds verder omhoog, inmiddels werken er 500FTE bij van Moof en opent men volop winkels op zeker niet de goedkoopste locaties. En men heeft enorme doelstellingen, in de 1e 12 jaar heeft men 150.000 fietsen verkocht, en de komende 5 jaar denkt men er 10 Miljoen weg te zetten, en dat terwijl het nog af te wachten is hoe de groei van de sector het doet na de enorme omzetgroei dankzij Corona. En inmiddels zijn ze het meest gefinancierde E-bike bedrijf ter wereld.. Ik hoop voor ze dat het lukt, maar heb mijn twijfels.
Welke nieuw product of start-up stapt er tegenwoordig niet aggresief de markt op? Zo'n beetje elke start-up biedt haar product goedkoper of zelfs gratis (hallo Twitter) totdat er genoeg mensen gewend aan zijn geraakt. Dan "opeens" komt er een vorm van betaling. Dan is de gebruiker zowaar nog verbaasd ook, terwijl dat natuurlijk vanaf dag 1 netjes in het businessplan beschreven stond.
Als je al 12 jaar fietsen verkoopt dan spreken we niet meer van een nieuw product of een start-up.
Ik heb eenmaal op een S3 van een collega mogen fietsen. Ik voelde gelijk al dat het bij deze fiets te doen is om het flitsend voorbij rijden. De turbo knop (gaat volgens mij harder dan toegestaan) icm de zeer slecht presterende remschijven is echt vragen om ongelukken.

Ik rijd een Cortina E-Mozzo. Ook twijfels gehad voor wat betreft de kwaliteit maar elk onderdeel is van een gerenommeerd merk, meestal Shimano. Deze fiets gekocht voor 1900 euro ivm overjarig model.

Volgens mij weet geen enkele fietsenmaker waar nieuwe onderdelen voor de vanmoofs vandaan te halen? Behalve natuurlijk bij vanmoof zelf...
Ik rijd een Cortina E-Mozzo. Ook twijfels gehad voor wat betreft de kwaliteit maar elk onderdeel is van een gerenommeerd merk, meestal Shimano. Deze fiets gekocht voor 1900 euro ivm overjarig model.
Ik heb een jaar geleden getwijfeld of ik een Van Moof zou kopen of een Cortina E-Mozzo. Ben uiteindelijk voor de Cortina gegaan, precies om de redenen die je hier nu noemt en het feit dat bij de Cortina de accu te verwijderen is zodat ik m'n fiets in de berging kan laten staan en de accu in m'n appartement kan opladen.
Ik heb de ook een E-Mozzo N8 van Cortina na een tip voor een aanbieding van een of andere webshop van het forum hier. 1700 euro.

Doet het prima en ziet er leuk uit. Verwijderbare accu, goede capaciteit, genoeg kracht om de stijlste heuvel van Nederland op te rijden, alles van Shimano. Heb hem opgevoerd met een app tot Amerikaanse snelheid (ondersteuning tot 31 km/h). Ik merk dat dat de sweet spot is qua snelheid. 25 km/h is net te traag. Harder wil je niet gaan.

Wel heb ik één terugkomend gebrek: het achterwiel gaat langzaam een beetje scheef staan in het frame. Ik weeg ook 115 kg dus dat wiel krijgt het zwaar te verduren. Ik schroef dit nu elke maand weer even recht met de aanpassingsschroeven op het frame en er is geen blijvende schade, maar dit is wel jammer.

Voor de prijs ben ik echter erg tevreden.

[Reactie gewijzigd door Grotbewoner op 24 juli 2024 02:23]

Collega van me kocht de elektrische variant van Van Moof. Na maanden wachten kwam ie dan eindelijk binnen. Uitgepakt, zelf in elkaar zetten, kreeg ie het wiel niet goed bevestigd in de vorm doordat er iets niet deugde met de remmen. Uren getracht de helpdesk aan de lijn te krijgen. Dat blijkt vrijwel onmogelijk. Hele fiets terug gestuurd en voor een ander merk gegaan.

Forum van van Moof blijkt vol te staan met dit soort problemen. Contructie fouten, noem maar op. Te snel te groot geworden lijkt me.
Verbaast me niets. Als ik zie hoe vaak ik een van moof advertentie krijg geserveerd op youtube (wat bepaald niet goedkoop is, vermoed ik) dan zie ik een merk dat teveel aandacht heeft voor marketing. Als ik hun investor sheet bekijk (na lang zoeken via google), gaat idd een behoorlijk deel naar maketing en sales, brandstores op peperdure locaties (mijn fietsenmaker zit in een voormalige loods in een buitenwijk). Hun nieuwe Marketing Director komt van Heineken, ook wel bekend van hun kwaliteitsfietsen :P

Helaas voor vanmoof zal ik nooit hun kwaliteit proberen, bij elke youtube ad krijgt een merk een minnetje van mij.

[Reactie gewijzigd door mekkieboek op 24 juli 2024 02:23]

Een fietsenmaker had een tweedehands Van Moof te koop, maar gaf me de tip dat deze fietsen veel non-standaard onderdelen hebben, waardoor reparatie en vervanging van onderdelen duurder is.
Mwah, dit klinkt meer als de S1 en (weliswaar iets minder) de S2. Smart bikes kwaliteit was ook minder inderdaad. Die kwaliteit van de fietsen is alsmaar beter aan het woorden, persoonlijk vind ik de voorwielmotor misschien wel fijner, en dit was ook een bewuste keuze van VanMoof omdat dit minder zichtbaar is.

Ik zou eerder hopen dat ze wat meer geld in support en QC stoppen. Daar gaat het het meeste mis.
Om deze reden heb ik destijds lekker een Azor gehaald, stukken beter volgens mij.
Ik verbaas me ook vooral over de TV reclame van VanMoof. Een reclame die in Nederland wordt getoond, maar overduidelijk niet past bij de Nederlandse markt. Ik vind het allemaal wel erg pretentieus overkomen. Maak dan voor Nederland een andere commercial, want wie heeft er nou geen fiets in Nederland?

[Reactie gewijzigd door MadDogMcCree op 24 juli 2024 02:23]

Helaas vanaf dag 1 al het geval bij VanMoof, met de software en Electronica is het helaas net zo beroerd. Veel storingen, constante afstelling (die 'automaat' voor de naafversnelling bijvoorbeeld), bugs en vervanging nodig.
Investeerders hoeven ook niet persé iets te weten van fietsen, zolang het maar opbrengt
Het is helaas voor de investeerders nog de vraag wanneer van Moof voor het eerst winst gaat maken.
Ik herken mij deels in wat je zegt maar deel ook niet. Mijn vrouw heeft een vanmoof. (tweedehands, niet elektrisch). en deze bevalt over het algemeen prima.

Over de kwaliteit van de wielen kan ik niet veel vertellen, ik ben geen specialist. De lak kwaliteit zou je een punt kunnen hebben. De fiets staat altijd eigenlijk altijd buiten en is aardig verkleurd.

Toch fietst de fiets beter dan bijna alle fietsen waar ik eerder op heb gefietst. En door de eenvoudige opzet heb je geen last van plastic onderdelen die ik bij menig (Batavus) fietsen er af heb horen vallen dus dat is een pre.
Ja, ik ben ook op zoek naar een ebike. Ik heb eigenlijk helemaal geen idee hoeveel een fiets kost. Ik heb een fiets van mijn ouders gekregen en die werkt nog prima. Maar die staat helaas in Nederland en niet VK.

Erg lastig om een degelijke fiets te vinden en de fietswinkels hier in Londen gaan al snel over naar de racefietsen
Wat ik me altijd afvraag bij die moofjes, is hoe makkelijk de batterij te vervangen is. een fiets is voor minstens 10 jaar. Een batterij houdt het nooit 10 jaar uit.

Maar goed, de fiets zelf houdt het dus niet eesn een paar jaar vol. Best verspillend eigenlijk.
Maar uit business oogpunt lijkt dit wel de beste strategie, maak het zo goedkoop mogelijk en focus op de branding, helaas maar waar.
Dat er sowieso nog producenten zijn met voorwielmotoren snap ik echt niks van.

Waardeloos gevaarlijke klotedingen en dan breng ik het nog subtiel.
Waarom nou weer gevaarlijk? If anything veiliger aangezien je soortvan all-wheel drive hebt en dus meer controle als 't glad is.
Nee dus, als je ook maar iets een bocht maakt ennl trapt op een blaadje of een beetje ijs lig je gegarandeerd direct op je smoel.

Buurvrouw stond zelfs gewoon stil te wachten en op het moment dat ze ging trappen en de ondersteuning werd wakker lag ze vrijwel meteen.

En een soort van alle wheel drive, are you serious?????? 8)7
Ik heb dik 5000km op de fiets staan en ik me echt nog ooit overkomen. Da's echt meer bij fietsen die in 1x dan vermogen erin knallen of heel slechte banden hebben. Ik heb afgelopen winter zelfs in de sneeuw en ijs m'n dagelijkse rit gemaakt op besneeuwde wegen en dat ging perfect. Waar iedereen moest afstappen knalde ik met 25 voorbij, zonder ook maar een beetje het gevoel dat ik controle of tractie verloor.
Nou dan kun je niet fietsen.
Ik fiets al 3 jaar met voorwielaandrijving en helemaal niets mis mee :-)
Ik haat fietsen, vanuit de grond van mijn hart, echt haten. Met de vanmoof fiets ik overal naar toe. Ik heb een vanmoof S3 aangeschaft voor onder de 2000 euro. Ja, er zijn een hoop problemen met de S3's van vrienden en daar balen ze van. Ook bij mij is in het eerste jaar een tandwiel kapot gegaan. Ik verwacht ook nog wel meer problemen met die van mij.
Het ding is alleen, als de fiets het doet, dan vind ik het echt een fantastisch product. Die van mij doet het verder gewoon, dus ik ben ontzettend blij met die van mij.
Ik heb goed mijn best gedaan, maar ik kan voor deze prijs gewoon geen alternatief vinden. Design, gebruikers gemak (oa automatisch schakelen, turbo), snelheid, range, etc.

Ik raad het volgende altijd aan: twijfel je over een S3? Maak een proefrit en als je hem koopt, zorg dan dat er een service punt in de buurt zit. Want er gaat waarschijnlijk wat stuk. Wil je dit niet, ga dan niet lopen schreeuwen dat je dat belachelijk vindt, maar koop dit product dan gewoon niet. Wacht dan tot deze 120+ mio investering is gebruikt om het ontwerp en de productie (keten) te verbeteren tot jij het wel acceptabel vindt.
Of koop gewoon een andere, saaiere elektrische fiets met componenten waar de lokale monteur wel aan mag komen en bespaar jezelf een hoop gezeik. Ook hier kan een proefritje gedaan worden. Kijk maar eens of ze echt zo anders fietsen.
Die zijn er dus niet. Zijn meteen kapot als ze 1x vallen, een vanmoof niet en dat heb je nodig in een stad waar je fiets wel eens (per ongeluk) wordt omgegooid.
Of bedrijven moeten gedwongen worden om alleen standaard componenten te gebruiken (zodat onderdelenmakers verbieden 'hun' onderdelen aan particulieren/derden te verkopen tegengegaan wordt) en onderhoud door derden verplicht faciliteren (ontwerpen van alle hardware vrijgeven en alle tools on firmsware te onderhouden ook)
Moet ik helemaal naar Amsterdam als ik een nieuwe accu in de S3/X3 wil hebben?
https://support.vanmoof.c...reparatieafspraak-boeken-

Nee. Nee je hoeft niet perse naar de meest voor de hand liggende plek in NL als het gaat om fietsdichtheid in het geval je accu het begeeft over 3 á 5 jaar.
Heb je een bron voor die enigszins geïrriteerde uitspraak? Amsterdam is veruit de grootste stad van Nederland, maar over het algemeen zien we Utrecht als een echte fietsstad. Ik zie nergens cijfers terug over fietsdichtheid.
Praat mee in het Ervaring met VanMoof-topic hier op Tweakers:
Ervaringen met VanMoof Electrified (S/X/S2/X2/S3/X3)
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod 1 september 2021 13:47
Daarbij moet gedacht worden aan een 'verschuiving van verticale integratie naar circulaire integratie' voor wat de toeleveringsketen betreft.
Oprechte vraag; wat staat hier en wat betekent dit uiteindelijk voor de consument?
Verticale integratie houdt in dat je steeds meer onderdelen van het product zelf maakt. Dus bijvoorbeeld in plaats van een frame in te kopen, fabriceren ze zelf frames. In het meest extreme voorbeeld zouden ze zelf de ijzererts delven, om het staal te maken voor het frame.

Ik verwacht dat circulaire integratie daarmee een soort in-house recycling van de producten is waarmee ze uit oude fietsen nieuwe kunnen maken, maar zeker weet ik dat niet.
Ik verwacht dat ze hier bedoelen dat verticale integratie vooral binnen de keten ‘upstream’ is, dus alle voorafgaande stappen om de fiets mogelijk te maken. En met circulaire integratie alles ‘downstream’ na het maken en verkopen. Dan komt het terugkrijgen van je fietsen (en dus grondstoffen, onderdelen, etc.) om de hoek kijken. ‘Reverse supply logistics’ opzetten zal een grote rol spelen.
Voor een mijnbedrijf is downstream natuurlijk ook niet zijn producten van zijn klanten weer terugkrijgen. Downstream is gewoon de 'richting' waarin je producten gaan als je ze verkoopt. Voor VanMoof is downstream niet zo lang, het gaat naar hun klanten, en die klanten zijn de eindgebruikers*. Maar voor het mijnbedrijf, wat de erts delft waaruit de fietsen van VanMoof uiteindelijk bestaan, is downstream natuurlijk een stuk langer. Dit heeft niets met "het terugkrijgen van je fietsen" te maken.

Sterker nog, een mijnbedrijf kan zeker wel aan downstream verticale integratie doen, door zelf zijn gedolven erts te rafineren en verwerken tot producten (of andere spelers daar in overnemen). Verticale integratie kan prima beide kanten op werken.

Ik vind "circulaire integratie" een beetje gek, maar ik denk dat ze inderdaad wel bedoelen dat ze de hele keten meer circulair willen maken, en dat misschien willen doen door in die keten hun eigen activiteiten uit te breiden. Maar van downstream of upstream zou ik niet willen spreken, omdat in een circulaire economie die klassieke definitie van upstream en downstream niet meer echt (helemaal) van toepassing zijn. Stel het metaal van de fiets wordt omgesmolten om een nieuw frame van te maken, gebeurt dat dan downstream of upstream van VanMoof? De smelterij zit in de 'klassieke' benadering toch echt upstream... Maar goed, allemaal terminologisch geneuzel.

* ja goed, je kan natuurlijk van alles verzinnen, bij maaltijdbezorgers (of andere commerciële gebruikers van elektrische fietsen), eindigen de fietsen niet bij de eindgebruiker, de eter(s) van de bezorgde maaltijd.
Ik vermoedt dat het een buzzword is om niet te hoeven zeggen dat ze de verticale integratie gedeeltelijke ongedaan willen maken en dus meer gaan outsourcen.

In het tradionetele "linear" denken is er een leverancier of dienstverlener en een koper of dienstafnemer. Bij verticale integratie heeft de koper een hele grote vinger in de pap bij leveranciers of neemt de taken van de leverancier zelf op zich.

Als je zelf in-house ook de recycling gaat doen of in-house de hele keten circulair maakt is dat ook gewoon een sterkere verticale integratie. Je gaat immers taken doen die nu/voorheen door een recyclingbedrijf of 2e hands fietsendealer/maker worden gedaan. Dat is niet ineens meer circulair omdat je het zelf doet en niet uitbesteed.

Als VanMoof elke fiets die verkocht is ook weer overneemt na de gebruiksfase, die zelf deassembleerd, onderdelen direct hergebruik, andere onderdelen recycled en bijv het koper weer gebruiken in een nieuw gemaakt onderdeel is de fiets als product "circulair" en vanMoof als bedrijf sterk verticaal geintegreerd. Als het voor elke stap een partner of leverancier heeft is het ook "circulair", dezelfde uitkomst, maar is VanMoof als bedrijf niet verticaal geintreerd, Vandaar mijn gedachte dat ze wel graag circulair willen zijn, maar dat ze niet alles in hun eentje gaan doen. Anders hadden ze wel gesteld nog sterker verticaal te willen integreren om sneller of beter naar circulariteit te gaan.... zoals Tesla claimt te doen met batterij recycling en Apple stappen zet om iphone weer in te zamelen :+

Het is niet meer of minder circulair als een bedrijf alles zelf doet of alles uitbesteed.
VM heeft vrijwel alles al geoutsourced, dat hele verticale integratie verhaal is uit de dikke marketingduim gesabbelt en sites als Tweakers doen toch niet aan waarheidsvinding dus who cares.

1. De onderdelen komen van toeleveranciers (oa Tektro). Een minispeler als VM kan helemaal niet zelf onderdelen gaan maken, dat kunnen alleen de giganten en ook die doen dat met mate (het is niet rendabel).
2. Tenzij ik er naast zit heeft VM niet een eigen container overslag, dus die dingen gaan via dezelfde kanalen als alle Aziatische spullen in een container naar Europa.
3. VM is ook geen expediteur, dus verder vervoer is ook gewoon geoutsourced.

Wat is het verschil tussen Batavus en VM?

Batavus assembleert in Nederland en levert via een dealer die een laatste check doet.
VM assembleert in Azie en levert zonder check rechtstreeks uit aan de klant.

En daar zit de kern van het kwaliteitsprobleem. Niks mysterieus aan.
Ze focuste eerst op verticale integratie: e.g. meer rollen in de levering sleten vervullen, door bijvoorbeeld naast fietsen ook de zadels zelf te maken ipv te kopen, of door zelf fietsenwinkels te openen ipv te verkopen aan distributeurs.

Circulaire integratie in deze context is dat ze weer aansluiting willen vinden bij de consument aan het einde van de “consumer lifecycle”. Die lifecycle begint al bij awareness van het merk en eindigt bij het weggooien van de fiets. In feite betekent dit voor de consument dat ze meer op abonnementen vorm gaan focussen (of lease) ipv met een verticaal geïntegreerde keten de fietsen aan de man proberen te brengen.

Maar dat is mijn interpretatie :+
Volgens het boekje heb je gelijk, maar VM maakt zelf geen onderdelen, ze laat ze maken ter specificatie. Daar is trouwens niets fundamenteel mis mee.
Veelal commercieel gezwam, maar in de basis komt het er op neer dat binnen een circulaire omgeving de 'eindproduct' op elk stadium terug in het productieproces kan en wederom een toevoeging kan geven aan het toeleveringsproces.

Dus grondstof->materiaal->productie->consument
Waarbij product bij consument langzaam een 'einde oefening' wordt tot deze wordt weggegooid.

Bij circulair probeer je dus al bij de consument het product weer terug in de productie te krijgen, retourgezonden fietsen dus refurbish geven, kapotte fietsen onderdelen hergebruiken, afgeschreven fietsen recyclen terug in productie.

Denk 'tweedekans', denk 'lever je oude phone in', denk 'recylce accus', maar dan samengevat in een mooi nieuw woord.

Eigenlijk een principe wat al op vele markten wordt gebruikt/gedaan, maar het klinkt natuurlijk 'stoer' om deze term te gebruiken. Ik heb nog ergens een hele uitleg van LogiCE mocht je nog wat leesvoer willen hebben.
https://www.researchgate....ics_in_a_Circular_Economy

[Reactie gewijzigd door SinergyX op 24 juli 2024 02:23]

Iets waar heel veel partijen al decennia over klagen en waar fixit redelijk op gebied van ict redelijk bekend om mee is geworden.( https://assets.cdn.ifixit...to/manifesto_nl_final.jpg )

De grote vraag is altijd hoe het kan dat een onderdeel, of enkele daarvan zelden makkelijk te vervangen zijn terwijl het soms om slijtage gevoelige of defect gevoelige onderdelen gaat.

Nu proberen bedrijven met veel commercieel gezwets er een draai aan te geven aan iets wat normaal moet zijn en niet en niet waar je tegen planned obsolescence aankijkt waar je na een paar jaar een compleet product mag weggooien.
Goeie vraag! Heb de zit ook 3x gelezen en ik heb best wat ideeën wat ze hiermee bedoelen maar echt duidelijk is het niet.
Beetje een vage beschrijving in het artikel en een tikkeltje misleidend maar ik gok het Apple Find My netwerk. Waar de eigenaar dus wel een iPhone voor zal moeten hebben.
Hoe kom je bij apple's find my network?

Vertical integration is gewoon ik maak alle componenten zelf, circular zal dan dus een buzzword zijn voor 'ik maak toch niet meer alles zelf'

[Reactie gewijzigd door dec0de op 24 juli 2024 02:23]

Omdat VanMoof hier groots mee te koop loopt op hun website. In dit netwerk is elke iPhone, iPad enz een beacon die communiceert met andere Find My enabled devices. Hierdoor krijg je eigenlijk een soort van grid dekking wereldwijd zolang er maar eens in de x tijd iemand met een ander iDevice langs loopt.
Wat is er, behalve de "look", zo bijzonder aan deze fiets? Serieuze vraag.
Ik ben geen van Moof expert maar volgens mij is dit vrij beperkt. De accu is geïntegreerd (maar dat hebben heel veel fietsen). Hij heeft een voorwiel motor (wat verre van ideaal is) en automatisch schakelende versnellingen.
Clean design is zijn sterkste verkoop punt samen met een best scherpe prijs volgens mij?
Die scherpe prijs valt wel mee. Voor dezelfde prijs vorig jaar een Sparta m8 gekocht, zelfde specs qua accu alleen met middenmotor die veel stiller is. Voorwiel motoren elektrische fietsen zijn doorgaans voor 1500 tot 2000 euro wel goed te krijgen hiir, afhankelijk van het merk.
Heeft die een geïntegreerde accu? Dan snap ik niet dat Sparta alsnog zo'n accupakket onder de bagagedrager monteert.
Nee, niet geïntegreerd, maar dat vind ik juist fijn. Kan ik de accu lekker binnen opladen in de droge ruimte ipv in mn vochtige schuur
UUHM bij meer dan 90% van alle fietsen op de markt kan je de accu verwijderen/uit de fiets halen

bij deze fiets is de accu en de controller 1 unit. dus als 1 van de 2 defect is moet je gelijk alles vervangen in de gehele unit wat vele malen duurder is

een fiets zoals de:
https://www.cortinafietse...ts/product/CEOC8BMMD50LSM
is vele malen beter. heeft een fietsdrager, handmatige versnelling, hogere NM trapondersteuning.
EN IS: verkrijgbaar bij de normale fietshandel, waardoor je deze niet bij een speciaal service punt hoeft af te geven in een of ander godvergeten gat.

Zelfs na het toevoegen van een hogere capaciteit accue en een 5 jaar volledig casco enra fietsverzekering ben je alsnog goedkoper uit dan die vanmoor fiets.
En die fiets is met die bagagedrageraccu dan ook heel erg lelijk. (mijn smaak 🙏) Tegelijk sla je volgens mij hiermee de spijker op z'n kop, het gaat bij VanMoof om design en gemak en niet per sé om goede specificaties. Ik zal Apple er niet als voorbeeld bijhalen want dan schop ik tegen wat zere beentjes, maar de vergelijking dringt zich wel aan.
Apple is premium prijssegment, VM is prijsstunter.
Ik dacht "hebben" tot ik las .....
"Online niet op voorraad"
Mischien is deze wel op vooraad bij je lokale fietswinkel.
Wat is het nadeel van een voorwiel motor dan ?
Het voelt ook wat lomper aan. Er zit gewicht in je voorwiel, dat komt als je een elektrische mtb hebt bijvoorbeeld het stuurgedrag niet ten goede. Ook heb je kabels die er heen moeten en het gevoel is anders, zoals o.a. ook de kans op onderstuur bij doorslippen.

Een middenmotor op de trapas zal het meest natuurlijke gevoel geven, in het achterwiel kan ook nog wel overigens, het gewicht zit dan alleen wat verder naar achteren maar meesten merken dat niet.
De motor levert koppel op het voorwiel, maar dat is het sturende wiel waardoor je minder bandcontact hebt wanneer je een bocht maakt. Hierdoor is de kans op slippen groter. Een middenmotor levert koppel op het achterwiel, deze stuurt niet en is tevens het wiel waar het meeste gewicht op zit. Hierdoor is de kans op slippen met een middenmotor kleiner.
Ik heb zelf geen elektische fiets, maar wel op een aantal gereden via het werk om van locatie naar locatie te fietsen.
Mijn ervaring: Fietsen met een voorwiel motor zijn wat tricky in de bochten met wat blaadjes, hierdoor is de kans op 'wegglijden' van het voorwiel redelijk groot als je in de bocht blijft trappen.
Dit is puur praktisch, of er ook technische verschillen inzitten zoals vermogen e.d. weet ik niet
Yup, met voorwiel motor is trappen in een bocht waar het glad is not done. Als je achterwiel een beetje slipt trek je dat nog wel recht, maar een voorwiel glijdt zo onder je vandaan.
Heb zelf een cortina met voorwiel motor en was ook bang voor slippen en dergelijke.
Maar zoveel kracht zit er niet in dat motortje, je kan prima de bochten door trappen.

Het grote nadeel is dat je eerst een halve meter moet hebben afgelegd voordat de motor bijspringt om te ondersteunen.
Onze elektrische bakfiets (juppending i know, maar ontzettend handig met 3 kinderen onder de 4) heeft een middenmotor, deze heeft gelijk ondersteuning zodra je kracht op de trappers zet. Dit is echt een voordeel bi je een zware fiets.
1 van de nadelen is dat je banden sneller kunnen slijten, omdat de motor als het ware de fiets vooruit trekt [dit is uit mijn ervaring met mijn laatste E-bike die ook een voorwiel motor had, hiervan slijte de banden wat sneller dan van mijn huidige E-bike]
[ik koos die fiets toen omdat die een Dual accu had, voor een dubbel als grote actieradius] [2x 350Wh accu's].

voor de rest is er weinig verschil tussen een fiets met voorwiel, tussen motor, of achter motor.
Het is de Apple onder de fietsen, net als Tesla de Apple onder de auto's is. Je betaald voor design, bouwkwaliteit (doorgaans) en om ermee te pochen. Het is nu eenmaal een segment van de markt.
Het is geen Apple |:(

1. Het is een prijsvechter.
2. De kwaliteit bij levering is abominabel (aldus opricher Carlier die sprak over ruim 10% defecten bij levering!)
3. De gebruikte onderdelen zijn bottom of the barrel (kan je traceren via o.a. SA naaf, Remmetjes)
In tegenstelling tot Apple staat Tesla juist bekend om de matige bouwkwaliteit. Of dat blijvend is of niet valt te betwisten maar ik zou ze om die redenen niet met elkaar vergelijken.
Wat dat betreft kunnen Tesla en VanMoof elkaar de hand schudden. Goed design, goede "specs", matige kwaliteit.
Dat is wat je helaas nooit uit de Youtube of Bright reviews haalt.
Design en specs worden aangeprezen als het beste wat te krijgen is. Maar dat veel fietsen na X maanden kuren krijgen, waarna een fase van niet-geholpen-worden aanbreekt, dat zie je pas in topics en fora als deze.
Bright is een product plug kanaal, net zo betrouwbaar als een gemiddelde gesponsorde influencer. Die krijgt natuurlijk ook geen 'zet hem zelf maar in elkaar exemplaar' Diepgang van de review is vaak om te huilen....met een hoog 'ik vind' gehalte.

Rij er nu zelf bijna 2 maanden op (1000km ruim) Het is een hele leuke fiets, met allerlei functionaliteit die je bij andere merken als 'uniek' ziet, of waar je extra voor moet betalen. Bij VanMoof zijn al die 'extra' functionaliteiten gecombineerd.

Aan de andere kant geven al die 'extra's' nu net de grootste problemen. Dan met name de automatische versnelling, maar ook verschillende kleienere onderdelen. Bereikbaarheid van de klantenservice zijn ook veel klachten over.
Omdat VanMoof daarnaast veel onderdelen in-house ontwerpt en fabriceert (eigen fabriek Taiwan) is het ook lastig om zelf snel alternatieve onderdelen te vinden, vaak passen die niet.
Een VanMoof leek mij ook heel interessant na wat reviews en filmpjes te hebben bekeken totdat ik er 1 in het echt zag. Vond de bouwkwaliteit wat tegenvallen. Zal wel heerlijk fietsen en heeft ook mooie functies maar mijn huidige "normale" fiets ziet er steviger uit 8)7
Interessant ik hoor juist om mij heen dat ze blij zijn met de kwaliteit maar dat het qua service en levertijden een beetje te wensen overlaat.
Anoniem: 933945 @zzzzz1 september 2021 13:57
'Design' is maar een mening.
Ik woon op een steenworp afstand van VanMoof en zie er dus heel veel en bij mij doen ze stuk voor stuk pijn aan m'n ogen zo ongelooflijk lelijk zijn ze.
Omdat ze stug vasthouden aan hun 'look' ga ik dus nooit klant worden. :)
In Amsterdam zie je VanMoof fietsen veel rijden. Hier in Nederland :P krijg je best vaak reacties 'wat een mooi ontwerp' als je op een VanMoof fiets rijdt. De fiets doet het relateif niet alleen goed in Nederland, In Japan hebben inmiddels 2 collega's van mij een X3 (beide overigens problemen met de versnelling en te warm worden van de batterij.)

Dat baby blauw is dan misschien wat Te voor velen. :)
Ja, twee buurmannen hier in de mews hebben een Vanmoof fiets :)
Toen ze nog normale fietsen verkochten, was het 5 model erg fijn, dat had een geintegreerd kettingslot dat je er zo uittrok, wat een fijne fiets was dat, op de kwaliteit van alles behalve het frame en het slot na dan, het roestte weg als je het bekeek.
Is het frame niet 90% van de hele fiets?
Onderdelengroep is minstens zo belangrijk als Frame. Dus nee een frame is geen 90%
De bevestiging van de spatborden roestte makkelijk weg, het standaard zadel was niet meer dan een plak nepleer over een plastic frame, oncomfortabel, handvatten waren rubber buisjes met hetzelfde nepleer overheen, het rubber zet uit. Maarja, dat kun je makkelijk allemaal zelf vervangen.

Ondanks dat alles, vond ik het een fijne stadsfiets, dat slot was zo fijn.
Je hebt zojuist bijna de hele fiets beschreven als iets wat slechte kwaliteit is
mijn fiets heeft dit ook, dit heet de sport stand
Dat is wel degelijk iets anders. Je sport stand is de hoogste ondersteuningsstand (250 w) deze turboknop brengt het vermogen tijdelijk naar 500 w.
UUHM mijn fiets heeft een trapondersteuning van 80 Nm. "cortina E-octa"
Waarbij die VanMoof fiets maar max 50Nm heeft.

Waarbij het vermogen tot ruim, 750watt kan. [is alleen bij FLINKE tegewind en op volledige trapondersteuning met de sportstand]

Normaal is de trapondersteuning max 200-300 watt [Peak 500 watt], bij de cortina E-octa die ik heb. en dit is op de ECO stand met 50% ondersteuning [stand 3/5]
Gaat die dan langzamer?
Serieus antwoord, niet heel veel. Veel zijn redelijk standaard onderdelen (en dan nog wel het lagere segment als ik het zo begrijp uit het e-bike topic).
o.a.
Een ingebouwde 4G verbinding voor het traceren van je gestolen fiets
Een automatische versnelling
Een kicklock en een automatische unlock van je slot (met je telefoon of Apple Watch)
Een ingebouwd alarm systeem
De fiets is volledig in te stellen via de app (oa trap weerstand, beltoon etc.)
Het is ten eerste geen apple onder de fietsen. Trek je dus niets aan van dat soort rare vergelijkingen zoals de tesla of apple onder de fietsen...omdat een aantal influencers en product plug kanalen zoals Bright dat schrijven/zeggen (zie het als clickbait)

Het is een electrische fiets dat een aantal 'features' die je bij ander merken als 1 'unieke feature' ziet heeft gecombineerd in 1 fiets. Het is een hele leuke fiets (uit ervaring, ook nog na ruim 1000km in een kleine 2 maanden.) Maar wel een hele leuke fiets met een waarschuwing, dat is dat best veel bezitters er problemen mee hebben. Dan gaat het om problemen (mede door die 'unieke' features...) dat je dus niet kan fietsen.
Jep. Het had met Apple kunnen worden vergeleken als ze het S2 prijspeil hadden aangehouden en hun fietsen voor uitleveren allemaal met het handje zouden nalopen. Ze hebben echter radicaal het roer omgegooid en gaan prijsstunten, waarbij ze de hele QC het raam uit hebben gegooid (dat mag de klant zelf doen via een piepsysteem).
Een Van Moof is een soort Apple product: clean design, van alles geïntegreerd, bedienen via een app, en volgens de makers 'hufter proof'. Hufter proof in die zin dat bv verlichting en accu geïntegreerd zijn en dus niet (zomaar) te stelen of kapot te maken. Er valt nog genoeg te slopen voor wie dat echt wil, maar dan moet je ofwel grof geweld gaan gebruiken of een kniptang meenemen om remkabels en de motorkabel in de voorvork kapot te knippen. Maar dat is een beetje vergezocht.

Het grote argument (voor mij) om deze fiets te kopen is dat hij er inderdaad mooi (subjectief) uit ziet, en voorzien is van een zogenaamd kick-lock: een pin die door het achterwiel gaat en die je activeert door er tegen te tikken met je voet (trappen klinkt alsof het kracht kost). Als je dat wilt (en instelt in de app) gaat dan meteen het alarm erop. Zit iemand aan de fiets, gaat het alarm af (steeds harder) en na verloop van tijd locked ie de gehele electronica. Je hebt dus niet veel meer aan die fiets, want het is dan een hele zware gewone fiets. De electromotor doet het dan niet meer. En mocht je een spaciale verzekering hebben afgesloten bij Van Moof, gaan zogeheten Bike Hunters ook daadwerkelijk achter de fiets aan. Er zit nl een sim kaart in en hij kan zijn positie verklappen. Ze moeten dan wel in de buurt zijn, maar hij blijft tot ie down gaat zijn positie doorgeven.

Dat dus en de integratie met een app. Volgens mij zijn geen van de features individueel uniek, maar hier zitten ze bij elkaar. Het ontwerp is redelijk uniek; ik merk dat inderdaad veel mensen het herkennen en elkaar aanstoten en tegen elkaar zeggen 'daar heb je zo'n Van Moof'. Of mensen vragen er naar omdat ze het van horen zeggen kennen en meer willen weten. Niet dat ik 'm voor die aandacht heb gekocht.

Voor de mensen die een vooroordeel hebben over voorwielaandrijving zou ik graag willen uitnodigen om een keer een proefrit te maken. Ik heb nl zelf geen ervaring met andere e-bikes, behalve de Cortina van mijn vriendin. Die heeft ook voorwielaandrijving en ik moet zeggen dat het bij de Van Moof veel en veel fijner werkt. Op de Cortina voel je de motor trekken aan het stuur, en voelt het op bepaalde momenten zelf een beetje instabiel aan. Bij de Van Moof heb ik daar écht helemaal geen last van. Ik merk niet dat er aan het voorwiel getrokken wordt. Geen idee hoe ze dat doen, want de motor begint best snel met ondersteunen en is ook lekker vlot weg, zeker met de turbo knop (die best verslavend is).

Echter, ik heb 'm alleen maar gekocht omdat ik in Rotterdam woon en er een Van Moof bike doctor in de stad is. En dat is maar goed ook, want ik ben al 3x terug geweest. Als ik daarvoor steeds naar Amsterdam had gemoeten, had ie al lang op Marktplaats gestaan. Dus Van Moof: organiseer je QA en zorg ervoor dat er meer bike doctors komen. En de bike doctor is een hippe naam voor fietsenmaker. De reguliere fietsenmaker moet doorgaans niets hebben van fietsen die via internet verkocht worden. En met de electronica en andere specifieke Van Moof onderdelen kunnen ze niets omdat ze die niet kunnen bestellen.
En dat hij goedkoper is dan veel andere elektrische fietsen.
Vergelijkbare e-bikes?
VanMoof kan je met geen enkele andere ebike vergelijken...met 1 uitzondering, dat zijn dan ook fietsen.
Zeker niet met de Cowboy ebike wat nog wel eens gebeurd. Beide zijn bijna tegenpolen, alleen 'reviewers' doen het voor click bait redenen.
Wat bedoelt u exact met 'tegenpolen'?
Het zijn beiden e-bikes met een apart design.
Totaal andere fietsen, ook vooral qua fietservaring (daar gaat het tenslotte toch om) Probeer ze ook beide uit, dan zal je het enorme verschil ook merken.
Ah, uw claim was subjectief. ;)

Ik ga ze zeker keertje proberen. Een vriendelijke mede tweaker gaf me een referral code _/-\o_ _/-\o_
Zeker doen. De achterwielaandrijving op zichzelf van de Cowboy is fijner (veel natuurlijker fietsen) Bij de VanMoof hoef je eignelijk niet te trappen, je moet de pedalen ronddraaien. Mocht je bij een heuveltje op wel moeten trappen...dan gebruik je de boost button.
Ik heb nu een HIMO (20" China ding) met 'gashendel' ;)
'gashendel; ipv een knopje, dat kan ook natuurlijk :-) Ik heb geen idee wat het is...maar VanMoof is feitelijk ook een China ding (Taiwan), verpakt in een typisch Nederlands marketing verhaal en verkocht met een hele hoge VOC mentaliteit.
ik heb bezit een vanmoof S3 en die bevalt prima! Rijdt heerlijk!
Je moet alleen geen probleem krijgen, want het aftersales gedeelte is nog steeds niet up to date!
Nog niet lang geleden kon je ze ook bellen, maar dat hebben ze ook afgeschaft! Aleen chatten en mailen, niet fijn. Als ze dat nou eens goed op orde gaan krijgen en de service verbeteren dan worden alle bezitters van vanmoof een stuk blijer.
De keuze van onderdelen en technisch ontwerp maakt dat er veel problemen zijn, dat is jammer want de fiets is echt leuk. Je kan dus geluk hebben of niet. 10% met problemen (problemen dus dat je niet kan fietsen) wordt door een van de eigenaren van VanMoof zelf toegegeven, reken maar dat het wel iets meer zal zijn.

Kijk je in Amsterdam dan zie je er letterlijk honderden fietsen. Dus het kan wel.
Ik denk niet eens dat het de onderdelen zijn (al is die bolt-on schakeloplossing wel heel erg verdacht) als wel het feit dat ze zonder een laatste check de fiets bij de klant brengen. Dat zie je nu ook weer bij Veloretti.

Er is een reden dat er maar één succesvol fietsenmerk is die direct aan de klant levert; Canyon. En zij zijn wel prijsvechter, maar juist in het hogere segment., waarbij juist het stukje kwaliteit zo goed moeglijk geborgd wordt door fietsen voor levering helemaal na te lopen en door een eigen support die compleet is ingesteld op het bedrijfsmodel.

Het idee dat je wel even de markt openbreekt door af-fabriek te leveren en de kosten niet door te berekenen naar de klant gaat gewoon niet werken, want dan gebeurd de laatste check door de (niet technische) klant die dit weer meldt via het "piepsysteem".
Nu inmiddels 1000km verder in nog geen twee maanden tijd en nog geen enkel serieus probleem. Maar als je dan zo nu en dan bezitters van een vorig jaar exemplaar spreekt of die van het model 2. Dan krijg je toch wel de indruk dat veel onderdelen nu niet echt zijn gemaakt met het doel om lang vol te houden.

Een stadsfiets is in mijn ogen een fiets die je rustig buiten kan laten staan en die een keer kan omvallen of je ergens tegenaan kan zetten zonder gelijk beschadigd te zijn of niet na een paar maandjes buiten begint te roesten. Dit is geen stadsfiets, die is vooral een leuke gadget op wielen waar je zuinig op moet zijn.

Tja en beide eigenaren ontbreekt het niet aan een flinke dosis VOC mentaliteit :)
Ik sluit me bij je aan! Sinds een paar maanden een S3 en ben meer dan tevreden.
Als het zo'n goede fiets is, hoe komt het dan dat je met de after sales te maken hebt gehad?
"De app maakt via een versleutelde bluetoothverbinding contact met de fiets, zodat bij een eventuele diefstal is na te gaan waar de fiets zich bevindt."

Ik neem aan dat je dan al in de buurt van de fiets moet zijn om hem te kunnen lokaliseren ?

[Reactie gewijzigd door SmokingSig op 24 juli 2024 02:23]

Ik zag laatst een item over bike hunter op TV. Dat staat ook op de website:
https://support.vanmoof.c...werkt-de-locatietracking-

Er staat overigens nog steeds hoe de fiets data verstuurd, maar gezien de manier van locatie bepaling is dat in te vullen :)
Onze "bike hunters" :| Ze brengen het lekker popi jopie, ik krijgt toch altijd jeuk van dit soort gedrag van merken.

Ik snap nog steeds niet hoe de versleuteling hier bij komt kijken, versleuteling lijkt mij te suggereren dat alleen je eigen telefoon een verbinding kan maken, terwijl je juist een netwerk van apparaten nodig hebt?

Daarnaast moet er vroeger of later ook van GPS en/of zendmasten gebruik gemaakt worden waarvan de locatie bekend is, bluetooth zelf heb je niets aan.
er hoeft alleen maar iemand met een iPhone in de buurt te zijn om hem te kunnen lokaliseren want het verloopt via het Find My Network van Apple.
Ow dat ken ik niet. Bedankt!
Ik heb lange tijd zitten nadenken over de aanschaf van een VanMoof en twee weken terug de beslissing gemaakt. Wat me er van hield waren de vele klachten op Google Reviews en vooral op Reddit. Het leek een beetje alsof iedereen met een VanMoof ontevreden was.

Wat mij van gedachten heeft doen veranderen was een topic op reddit, gezien de vele klachten had iemand eentje geopend onder de noemer "The - I am happy with my VanMoof - topic"; toen ik daar vervolgens 100+ verhalen las van iedereen die nooit problemen had was ik over.

Ik fiets er nu een weekje op, gisteren (gratis, want ik een referral code gebruikt) mijn voorrek bij de winkel er laten opzetten, en ook dat is prima verlopen.
Anoniem: 361276 @Sneek1 september 2021 17:46
Het probleem is als je niks van fietsen weet dan lijkt het een goede fiets, maar als je daarna op bijvoorbeeld een Canyon gaat rijden en dan terug op een VanMoof dan zie je alle problemen. Ik heb ook een VanMoof gehad en die had binnen een jaar al roest en een hoop foutmeldingen. Daarna een Cube en nu een Canyon, als je daar eenmaal mee hebt gereden en dan weet je gewoon dat het zoveel beter kan.
Wat een onaardige comment, ik weet enorm veel van fietsen. Ik heb mij er in verdiept, verschillende fietsen geprobeerd. Me verdiept in de materiaalkeuze, bouwkwaliteit, en software.

Maar je zult vast gelijk hebben, wegwerpfietsen van €2k die allemaal na een jaartje stuk zijn. Deze investering van €128m is ook weggegooid geld, hadden ze jou maar als expert in dienst.
Anoniem: 361276 @Sneek2 september 2021 16:08
Wat is bedoelde is meer dat de gemiddelde klant voor VanMoof waarschijnlijk niet zoveel van fietsen weet maar meer een "leuke" fiets wil hebben zonder echt te weten hoe en wat er precies aan hardware gebruikt is, ik bedoelde het niet persoonlijk ik ken je niet en waarschijnlijk heb je wel je huiswerk goed gedaan. Je zal dan ook zeker wel zijn opgevallen dat alle keuzes die ze maken zeker niet voor het beste materiaal of technieken zijn gekozen.

Zakelijk gezien denk ik trouwens dat ze het heel goed doen, ze maken veel reclame en middelmatige producten (goedkope inkoop en fabricage) verkopen voor de hoofdprijs is zakelijk gezien natuurlijk perfect. Het is net als met horloges (waar ik trouwens iets meer van weet) merken zoals MVMT, Daniel Wellington, Filippo Loreti die eerste klas rommel verkopen voor de hoofdprijs aan mensen die niks van horloges weten. Zakelijk gezien top, maar je moet het niet zelf gebruiken voor dat geld kan je ook een echt horloge kopen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 361276 op 24 juli 2024 02:23]

Dus als je de recensies filtert die negatief waren, is je oordeel positief. Tja, dat zien ze graag bij VanMoof. Hopelijk doet hij het over 3 jaar nog goed. Lijkt me lastig om te repareren.

[Reactie gewijzigd door Grotbewoner op 24 juli 2024 02:23]

Ben wel benieuwd hoeveel % deze investeerders terugkrijgen. Het zijn nogal een bedragen voor een paar fietsen ;)
Een VanMoof S3 met alles er op en er aan is dan ook €3556. Pak 'm beet 1000 euro minder als je alleen de basis fiets + diefstal tracking neemt. Eind vorig jaar waren er 155.000 van hun fietsen in gebruik. Op dat aantal zou 128 miljoen euro, ongeveer een derde tot een kwart zijn.
Een VanMoof S3 met alles er op en er aan is dan ook €3556.
Uh? Hoe geraak jij aan 1000€ opties? 8)7
Peace of Mind onderhoud en diefstal is al €590,-. Nog een rekje voor en achter en je komt aardig in de buurt...
8)7 8)7 8)7
Peace of Mind onderhoud en diefstal is al €590,-. Nog een rekje voor en achter en je komt aardig in de buurt...

[Reactie gewijzigd door OxWax op 24 juli 2024 02:23]

Gecopypaste van hun bestel formulier (enkel een spatie en puntje verwijderd). Gewoon alle opties aanvinken, en het diefstal tracking + onderhoud voor 3 jaar contract.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.