Multiscope: groei aantal Nederlandse bezitters e-bikes en e-scooters stagneert

De groei van het aantal Nederlanders met een e-bike, e-scooter of licht elektrisch voertuig stagneert op 43 procent. Dat meldt Multiscope op basis van onderzoek onder 5500 Nederlanders. Het aantal bezitters van dergelijke voertuigen steeg in het afgelopen jaar met 1 procentpunt.

Het gaat om Nederlanders die 18 jaar of ouder zijn en in 2023 minstens één elektrische fiets, elektrische scooter of licht elektrisch voertuig bezitten. Onder die laatste categorie vallen bijvoorbeeld elektrische steps of elektrische bakfietsen. Het aantal bezitters is over de afgelopen vier jaar wel flink toegenomen, meldt Multiscope in de E-bike Monitor. In 2020 en 2021 ging het nog om respectievelijk 35 en 36 procent van de Nederlandse bevolking. Een jaar later steeg dit percentage 'mede dankzij de coronapandemie' naar 42 procent. Een jaar later, in 2023, kwam hier nog een procentpunt bij.

De elektrische fietsen, scooters en lichte voertuigen hebben samen een waarde van 12,9 miljard euro. Hiervan is 96 procent een elektrische fiets, 3 procent een elektrische scooter en 1 procent een lev. De totale waarde van de drie voertuigcategorieën nam het afgelopen jaar met 500 miljoen euro toe.

Voor het onderzoek zijn 5554 Nederlandse respondenten ondervraagd, volgens Multiscope is dit representatief voor de Nederlandse bevolking. Van de respondenten zegt 65 procent niet van plan te zijn om in de toekomst een e-bike, e-scooter of lev aan te schaffen. Een jaar eerder was dit nog 52 procent. Een tiende van de Nederlanders denkt binnen een jaar een van de elektrische voertuigen aan te schaffen. Een kwart zegt dit op 'de langere termijn' te doen.

Multiscope-marktonderzoekers geven wel aan dat het aantal respondenten dat daadwerkelijk een nieuw voertuig koopt, vaak lager uitvalt dan het aantal mensen dat daarvoor zei er een te gaan kopen. De onderzoekers zeggen dan ook dat de huidige stagnatie mogelijk blijft doorzetten.

Door Hayte Hugo

Redacteur

21-03-2024 • 00:01

205

Reacties (204)

204
202
70
4
0
116
Wijzig sortering
Ik vraag me af of er al onderzoek is gedaan naar hoe deze manier van vervoer invloed heeft op jongeren en hun gezondheid (gewicht). Ik snap die trap ondersteuning best voor oudere of mensen met een beperking. Maar ja ook zat jongeren die nu nog minder ‘zelf’ bewegen.
Hangt er denk ik ook mede vanaf waar ze vandaan komen. Als die e-bike een oude en vervuilende brandstofscooter (of brommer) vervangt is het nog altijd winst natuurlijk. Ten eerste voor het milieu (minder uitstoot), de omgeving (minder lawaai), als ook voor de berijder zelf (meer beweging).

En enige beweging is nog altijd beter dan géén beweging.

Maar ik ben het wel met je eens, en het RIVM geeft recent ook al aan dat er veel te weinig bewogen wordt, voornamelijk door jongeren idd, met alle gezondheidsgevolgen vandien:
Steeds minder mensen bewegen voldoende, blijkt uit onderzoek van het RIVM. Aan de zogenoemde beweegrichtlijn van het instituut voldeed vorig jaar 45 procent van de mensen. In 2019 bewogen meer mensen genoeg, namelijk 49 procent. Het zijn volgens de onderzoekers vooral hoogopgeleiden en jongvolwassenen die korter op de fiets zitten en minder wandelen. Ook jongeren voldoen vaak niet aan de beweegrichtlijnen, ondanks dat ze meer zijn gaan sporten.

Alle leeftijdsgroepen zijn minder gaan bewegen, maar de daling is het grootst bij jongeren tot 29 jaar. Een mogelijke verklaring is de e-bike, omdat jongeren wel meer sporten. Toch halen ze de beweegrichtlijn niet, want ze brengen minder tijd door op bijvoorbeeld de fiets. "Een mogelijke verklaring is het gebruik van de e-bike. Daarmee leg je dezelfde afstand af in minder tijd, wat zou kunnen zorgen voor minder minuten fietsen per week."

Het RIVM noemt dit "een zorgelijke ontwikkeling". "Veel zitten hangt samen met een hoger risico op hart – en vaatziekten, diabetes type 2 en eerdere sterfte. Dit verband is sterker als mensen minder bewegen. Bij mensen die zeer actief zijn en ruim aan de beweegrichtlijnen voldoen is dat verband er bijna niet."

De beweegrichtlijn van het RIVM is opgesteld door de Gezondheidsraad en houd in dat volwassenen elke week minstens 2,5 uur matig of zwaar intensief bewegen, zoals wandelen en fietsen. Voor kinderen is dat elke dag minstens 1 uur. Daarnaast moeten volwassenen minimaal 2 keer per week spier- en botversterkende activiteiten doen en kinderen minimaal 3 keer per week.
Zie https://www.rtvutrecht.nl...-als-mogelijke-boosdoener
Ook al is enige beweging beter dan geen beweging; zet de beweging op een elektrische fiets geen zoden aan de dijk. Ook al ga je de hele dag op een elektrische fiets zitten dan zal de gezondheidswinst nog steeds marginaal zijn.

Ten eerste doordat je lichaam behoefte heeft aan kwalitatieve beweging. Balanceren, coordineren, rekken, strekken en matig kracht gebruiken. Monotoon je benen meebewegen op een motertje valt hier niet onder.

Ten tweede doordat je lichaam veel later pas overgaat op vet verbranding doordat het verbruik van energie een stuk lager ligt met een elektrische fiets. Vergelijk maar eens je lichaamstemperatuur als je normaal fietst ten opzichte van een elektrische fiets.

Ten derde doordat vetmassa verlagen grotendeels komt doordat je spiermassa opbouwt, welke zelfs in tijden van inactiviteit energie blijven gebruiken. Ook hier geld; met je benen meebewegen op een motertje bouw je geen spiermassa op.
Balanceren, coordineren, rekken, strekken en matig kracht gebruiken.
Dat doe je toch evengoed met een elektrische fiets. Die geeft trapondersteuning naar gelang hoe hard je trapt, je zal altijd zelf een deel van het vermogen moeten leveren.

De meeste mensen gaan ook gewoon een stuk sneller met de elektrische fiets dan zonder, wat betekent dat er niet veel minder hard getrapt wordt.
De gemiddelde fiets snelheid is 17-18 km per uur. Elektrische fietsen gaan doorgaans tot maximaal 25 km per uur.

Ik fiets altijd stevig door, rond de 25 km per uur en verbrand daarmee 800 kcal per uur. Met een elektrische fiets kan je met die snelheid op hoge trapondersteuning (wat de meesten doen) ongeveer 70% van je energie verbruik wegstrepen.

https://www.fietsenwinkel...n-verbrandt-u-met-fietsen

[Reactie gewijzigd door PWSteal op 22 juli 2024 15:31]

De gemiddelde fietssnelheid per rit is 12km/h, mannen 14 en vrouwen 10. Bron: CBS.
Dat verschil zit 'm in dat PWSteal gewoon naar de fietssnelheid kijkt, dus hoe snel fiets je over een fietspad, en bij de snelheid per rit worden ook stoplichten meegerekend, voorrang verlenen (voor de 2% van de bevolking die dat nog doet), drukke kruispunten, etc.
Op het ritje naar mijn werk (11km) doe ik gemiddeld 17 km/u. Gedeeltelijk door de stad. Ik heb een matige conditie, ben te zwaar en 60 jaar oud. Telt het CBS ook peuters mee?
Dat is enkel het geval bij fietsen met een middenmotor of de motor in het achterwiel, die zijn doorgaans naast een rotatiesensor uitgerust met een krachtsensor: hoe groter de kracht op de pedalen des te hoger de ondersteuning.

Fietsen met een voorwielmotor hebben doorgaans enkel een rotatiesensor. Let er maar eens op, dikwijls zie je een onnatuurlijk lage trapfrequentie in relatie tot de gereden snelheid: rotatiesensor icm versnelling en ondersteuning in hoogste stand.
Dus jij stelt dat een fiets met voorwielmotor zonder trapondersteuning kan rijden? Zoiets als vroeger een Solex.
Als je een klein beetje druk op de pedalen zet vliegen ze al vooruit
Maar dat houdt nog steeds in dat het ronddraaien van de pedalen niet het volgen van de motor is, zoals door sommigen hier wordt gesuggereerd. De motor volgt het trappen en niet andersom. Hoe licht het trappen ook is.
Mee eens. E-bikes zijn wel ideaal voor bijvoorbeeld oudere mensen, die niet (goed) meer met een gewone fiets overweg kunnen, om wat voor reden dan ook.

Dan wordt het al snel een keuze tussen er helemaal niet meer uit gaan, of er op uit gaan op een e-bike. Dan heeft die e-bike natuurlijk wel degelijk de voorkeur, als de keuze tussen die 2 opties gaat.

Gaat het om spiermassa opbouwen en vet verbranden is overigens fietsen ook niet de beste manier, dan kan je beter voor wandelen kiezen. Daarmee verbrand je, als je het over dezelfde afstand bekijkt, meer vet namelijk. En voor je hersenen en botten is het ook beter:
Per kilometer wandelen verbrand je ongeveer zestig calorieën. Dat is aanzienlijk meer dan met fietsen. Fietsend verbruik je per kilometer namelijk twintig calorieën. Als je er normaal gesproken vijf minuten over doet om naar de supermarkt te fietsen, kan je dus aardig wat winst behalen door voortaan te gaan lopen. Het kost je waarschijnlijk niet meer dan een kwartier, maar je verbruikt er wel extra calorieën mee.

Wandelen is naast beter voor uw calorieverbruik, ook beter voor je brein. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Mexico. Elke keer dat je voeten de grond raken, krijgt je slagader een boost. Daardoor wordt het bloed sneller naar uw hersenen getransporteerd. Zelfs een wandeling van drie tot vijf minuten helpt al om de bloedsomloop naar de hersenen te vergroten. Een goede bloedtoevoer zorgt er onder andere voor dat het geheugen in topconditie blijft en het vermindert ook nog eens de kans op een beroerte.

Als je last hebt van osteoporose (red. een chronische aandoening van het skelet, waarbij de botsterkte afneemt), dan is het verstandig om vaker te gaan wandelen in plaats van fietsen. Bij osteoporose is het namelijk belangrijk dat je de botten goed belast. Hierdoor kan het lichaam werken aan verbetering van botstructuur en botmassa. Door tegen de zwaartekracht in de botten te belasten, is dat effect groter. Wandelen, hardlopen en traplopen zijn hier goede voorbeelden van. Fietsen daarentegen weer niet, omdat je hierbij niet de botten sterker maakt.
Zie https://www.vierstroom.nl...onder-fietsen-of-wandelen

Al met al is het een balans dus. Een e-bike kan zeker nuttig zijn, mits voor groepen waar het alternatief helemaal geen beweging is (dus die ouderen bijvoorbeeld). Gezonde jonge mensen kunnen beter de gewone fiets pakken of nog beter, waar mogelijk, gaan wandelen. Voor de gezondheid heeft dat dus meer voordelen.

Maar dat is dus als je alleen naar gezondheid kijkt. Een e-scooter (het artikel/onderzoek gaat immers niet alleen over e-bikes) kan echter ook andere voordelen hebben, als het bijvoorbeeld een brandstof-scooter vervangt levert het ook milieuwinst op (geen uitstoot), en minder geluidsoverlast voor omwonenden.
ACM Software Architect @wildhagen21 maart 2024 10:45
Daarmee verbrand je, als je het over dezelfde afstand bekijkt, meer vet namelijk.
Dat lijkt me in de context van het RIVM-advies niet zo relevant. Daarin wordt tenslotte een bepaalde tijd aan activiteit geadviseerd en niet een bepaalde afstand.

In je eigen voorbeeldlink geven ze al aan dat er per tijdseenheid meer energie wordt gebruikt voor fietsen.

De andere gezondheidsvoordelen van wandelen vs fietsen blijven dan natuurlijk wel in stand. Hoewel dat vast allemaal weer per geval verschilt, mij werd op een gegeven moment door een fysiotherapeut juist fietsen geadviseerd ipv wandelen omdat fietsen de schouders meer belast (en dus meer traint) :)

[Reactie gewijzigd door ACM op 22 juli 2024 15:31]

Dit gaat er totaal aan voorbij wat de ebike vervangt. Het vervangt zelden of nooit wandelen, af en toe maar de gewone fiets, en héél vaak de auto of ander gemotoriseerd vervoer naar werk. Een dikke plus voor bewegen dus.

Er zijn bovendien ook veel recreatieve fietsers. Die gaan 30-100km op een dag recreatief toeren. Het vervangt daar geen ander vervoer, maar een andere bezigheid. Ook in de meeste gevallen een dikke plus voor bewegen.
... Het vervangt ... af en toe maar de gewone fiets ...
Heb je een bron waaruit dit blijkt? Ik zie namelijk steeds meer kinderen in de leeftijd 10-15 jaar met een e-bike, voor hen is dat echt geen vervanger van gemotoriseerd vervoer, maar komt het in plaats van de gewone fiets.
Welk soort vervoer of welke activiteit ze vervangen ervaar ik in mijn fietsenwinkel.

Cijfers zijn er trouwens wel. Van CLO of ook de fietsmonitor. Mensen zijn meer gaan fietsen dankzij de elektrische fiets.
"Je benen meebewegen op een motertje" is wel heel gechargeerd. Moderne elektriche fietsen vereisen allemaal kracht om de motor te laten werken. Ook kun je vaak de ondersteuning instellen van marginaal, tot "turbo". Maar zelfs in de turbostand, moet je nog steeds gewoon kracht leveren om vooruit te komen.

Het verschilt nauwelijks met gewoon fietsen, behalve dan dat je simpelweg harder gaat met de zelfde inspanning of dat je tegenwind effectief opheft. Natuurlijk is de hoeveelheid energie die je verbrand minder dan wanneer je geen ondersteuning hebt, maar het is echt niet zo dat je alleen maar lafjes hoeft mee te bewegen.
Mwa, ik kan harder fietsen dan mijn vrouw die een elektrische fiets heeft (25km/u begrenst) op mijn oude fiets met 27 versnellingen.
Wedden dat je mij niet bijhoudt ;-)
Je verhaal komt niet helemaal overeen met wat de wetenschap tegenwoordig zegt en ook niet met hoe ik het rijden op een e-bike ervaar:
Ten eerste doordat je lichaam behoefte heeft aan kwalitatieve beweging. Balanceren, coördineren, rekken, strekken en matig kracht gebruiken. Monotoon je benen meebewegen op een motertje valt hier niet onder.
Al deze dingen zijn nog steeds van toepassing op een e-bike vergeleken met normaal fietsen. Maar gewoon wandelen (liefst met een backpack gevuld met wat gewicht) lijkt wel superieur te zijn als vorm van LISS activiteit.
Voor mij geld ook dat ik specifiek een e-bike heb zodat ik ook in slecht weer en veel tegenwind geen excuus heb om de fiets niet te pakken. Een dag forensen met de e-bike levert mij 60 minuten zone 2 cardio op. Met veel wind zou ik veel vaker de auto nemen als ik geen e-bike had.
Ten tweede doordat je lichaam veel later pas overgaat op vet verbranding doordat het verbruik van energie een stuk lager ligt met een elektrische fiets. Vergelijk maar eens je lichaamstemperatuur als je normaal fietst ten opzichte van een elektrische fiets.
Het ligt heeeel wat genuanceerder dan bovenstaande. Puur naar gezondheid kijkend zou het merendeel van de fysieke activiteit in zone 2 (lichte intensiteit) doorgebracht moeten worden. Die zone is ook de meest ideale omgeving voor aerobe verbranding en zal het lichaam optimaal gebruik kunnen maken van vet als brandstof. Ga je hoger in intensiteit wordt een groter component van de energie gehaald uit glycolyse, een proces wat restproducten geeft waardoor de zuurgraad in de spieromgeving stijgt en vetverbranding minder goed kan plaatsvinden.
Fiets je op een gewone fiets met wat tegenwind zit je al snel in zone 3. Op een e-bike zal de trapondersteuning variabel zijn maar zodanig dat het veel makkelijker is in zone 2 te blijven. Bovendien is (bij veel mensen) de mentale aversie tegen langere ritten lager en zal dus (hopelijk) leiden tot meer en langere fietsritjes. Perfect voor 'vetverbranding' maar vooral gezondheid: Voor goed resultaat wil je minimaal 20 minuten maar liefst langer verblijven in zone 2.
Ten derde doordat vetmassa verlagen grotendeels komt doordat je spiermassa opbouwt, welke zelfs in tijden van inactiviteit energie blijven gebruiken. Ook hier geld; met je benen meebewegen op een motertje bouw je geen spiermassa op.
Dat effect ('naverbranding') bestaat maar is veeeeel kleiner dan de sportwetenschappers een paar jaar geleden dachten.
Vergelijkbaar verhaal voor het thermisch effect van spiermassa: Ja, het is actief weefsel maar zonder activiteit schijnt het 'extra' vet verbrandings vermogen van spieren minimaal te zijn. Het grootste aandeel van NEAT (het 'verbruik' van je lichaam onder normale omstandigheden) zijn je organen. Verschil in BMR tussen verschillende individuen lijkt voor een deel te zitten in het verschil in orgaan massa, iets waar je weinig invloed op hebt (naja, je lever misschien door flink aan de alcohol te gaan :) )

Veel van bovenstaande wordt uitgebreid besproken op de serieuzere sites zoals StrongerByScience (b.v. deze of deze.
Een makkelijkere te consumeren maar toch redelijk betrouwbare bron (denk ik) zijn verschillende podcasts van Peter Attia (The Drive) waar hij soms dit soort dingen bespreekt met experts (en dus niet alleen zijn eigen mening verkondigt).
Lijkt mij dat die cardio zones ook relatief zijn. Waar jij met trapondersteuning in zone 2 zit, zit een atleet in zone 1, terwijl iemand met morbide obesitas mogelijk al zit te zweten in zone 3. Gezond worden en blijven is een kwestie van jezelf uitdagen. Wanneer het te makkelijk gaat, zal je conditie steeds verder teruglopen. En ik weet niet wat de onderzoeken zeggen, maar ik heb altijd veel gefietst en enkele jaren ook redelijk fanatiek gewielrend en heb op een E-bike in de duinen op Ameland nooit het gevoel ook maar enige inspanning te moeten leveren tot ik de trapondersteuning z.g.a. uitzet. Met andere woorden: er is geen uitdaging, dus blijf ik ook privé een E-bike gebruiken, dan zal de conditie in de loop van de jaren alleen maar verder afnemen. Mogelijk stand ik dan uiteindelijk op een stabiel niveau, maar ik betwijfel of dat een niveau is dat conditioneel fit genoeg is. Ik zit dan met trapondersteuning toch liever in zone 1 of zonder trapondersteuning in zone 2 en bij tegenwind dan maar zone 3.

Vroeger hadden we ook geen trapondersteuning en konden jongeren ook gewoon met de fiets naar school. Enkele uitzonderingen hadden een brommer of scooter en nog grotere uitzonderingen gingen met het OV. Het bestaan van E-bikes zorgt ervoor dat jongeren in het algemeen gewoon minder inspanning leveren.

Voor ouderen vind ik het overigens prima, maar daarbij ben ik dan weer van mening dat de maximale snelheid wel een stukje omlaag mag. Veel ouderen die ooit jonger waren, hebben nooit harder dan zo'n 18 tot max 20 km/u gefietst en nu ze kwetsbaarder zijn en het reactievermogen stukken trager is, kunnen ze opeens tot 25 km/u fietsen. Het slaat nergens op en het aantal ongelukken is dan ook niet verbazingwekkend.

En dan is er nog de groep forenzen die nu de E-bike pakt waar men eerder de auto pakte. Prima natuurlijk, maar veel van die forenzen rijden afstanden die ze eerste ook met een gewone fiets konden rijden, terwijl ze toen ook al de auto pakten. Dus laten we elkaar en ons zelf niet voor de gek houden. Wil je gezond bezig zijn, dan is het prima dat je de auto laat staan, maar als gezond bezig zijn je motivatie is, pak dan een gewone fiets of een racefiets.
En wat als je van een wagen komt? Binnen enkele dagen kan ik mijn pedelec gaan afhalen, bijna 35km enkele rit te doen om op het werk te geraken waar je heel de dag aan een bureau zit.

De fiets is dan iets langer onderweg, al valt dat met een pedelec ook weer mee. Met een gewone fiets was ik er nooit aan begonnen.
Mijn punt is dat de gezondheidsvoordelen marginaal zijn, desondanks dat ze er zijn in bepaalde situaties; van auto naar elektrische fiets overstappen of bijvoorbeeld voor ouderen die anders niet fietsen. Buiten dat zijn er nog een hele hoop andere redenen te benoemen waarom het ook een positieve ontwikkeling kan zijn.

De grote maar zit hem erin dat het gebruik ervan compleet is doorgeschoten doordat het de normale fiets is gaan vervangen. In 2022 was bijvoorbeeld het aandeel elektrische fietsen dat verkocht was al 57%. https://www.raivereniging...p-blijft-stijgen-in-2022/ Als je nog wat historische cijfers erbij pakt zie je dat het totaal aantal fietsen ook al een tijd dalende is. De enige conclusie die je kan trekken is dat de elektrische fiets de normale fiets de markt uitdrukt.
Op een elektrische fiets kun je prima zweten, je gaat alleen 2x zo snel.
Het verhaal van geen beweging op een e-bike komt van mensen die er zelf geen hebben en niet weten hoe het werkelijk zit.

Op een fiets bouw je sowieso weinig spiermassa op, je werkt aan je conditie(cardio).
Bedenk ook als mensen geen e-bike gebruiken ze alternatieven gebruiken zoals OV of de auto.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 22 juli 2024 15:31]

Dank je voor je reactie. En je hebt zeker gelijk dat wat ze hiervoor hadden meetelt. Maar gezien dat tienjarige soms al op die dingen zitten denk ik dat er sowieso een grote groep is die ‘opgroeit’ met ‘geen beweging’ en niet een scooter oid hiervoor had.
Ik denk/vrees dat je gelijk hebt, maar...
  • ... het is niet omdat je een tienjarige op een e-bike ziet, dat je ook ziet van hoe ver hij komt. Wie weet nam hij voor 10 km vroeger de bus of werd hij/zij gebracht met de auto.
  • ... er wordt nogal snel gewezen op de 'jongeren', maar het lijkt me een maatschappelijk probleem. Als je een volwassene in een auto ziet, is dat niet per definitie dat deze van ver komt. Ik ken er alvast heel veel die voor heel kleine afstanden de auto nemen. Met een vooruitperspectief en achterbankkinderen als gevolg. Zie ook deze cartoon.
Zelf hebben we geen eigen auto. Bij niet al te slecht weer weer doen we (inclusief onze tieners) tot 30 km met de e-fiets. Mijn zoon is al aangesproken door een oudere man Amai, zo jong al elektrisch, terwijl de zoon eigenlijk vééééél meer beweging heeft dan sommige (de meeste?) volwassenen.
Daar heb je ook gelijk in. Echter geldt ook ‘jong geleerd oud gedaan’. Dus hoe ‘luier’ de nieuwe generatie nu opgroeit, des te groter de kans dat ze op latere leeftijd dat doorzetten.

Maar zeker waar, je kan niet iedereen over één kam scheren, en volwassenen zijn zeker niet perfect.
enige beweging is nog altijd beter dan géén beweging.
Je citeert hier de beweeg richtlijn 2017, maar niet volledig. Deze stelt wanneer het halen van de beweegnorm niet haalbaar is door bijvoorbeeld ouderdom of handicap uitgegaan moet van elke extra beweging is winst. Wanneer de minimale beweeg norm haal baar is moet je hier van uitgaan, omdat je anders de lat ernstig verlaagd.
Er zijn meerdere onderzoeken gedaan naar het effect van een e-bike tov een gewone fiets. Helaas niet specifiek over jongeren.
De resultaten zijn wisselend, maar over het algemeen is de conclusie dat beweging buiten belangrijker is dan de intensiteit daarvan. Voor wie normaal lange afstanden fietste (>7.5 km) geeft het gebruik van de e-bike een iets verminderd effect op de conditie.
De e-bike haalt ook jongeren uit de bus. Die hebben een flinke gezondheidswinst.

Of je nu met of zonder ondersteuning fietst het is een fysieke bezigheid en wie fietst heeft over het algemeen minder moeite (lagere psychologische drempel) om zich fysiek in te spannen.

De heer Scheerder lijkt er iets anders over te denken (https://www.gelderlander....3A%2F%2Fwww.google.com%2F), maar ook hij stelt dat elke vorm van beweging goed is voor lichaam en brein. Een goed argument tegen de elektrische ondersteuning geeft hij niet.
Ik had een OV kaart van mijn werkgever. Na 1,5 jaar overgestapt naar een fiscaal gunstige e-bike.
Afstand is ~8-9 km en mijn voornaamste motivatie is vooral om te voorkomen dat ik op de heenweg aankom en eerst op kantoor onder de douche moet stappen.

Het geeft vooral een hoop vrijheid en gemak, als het weer ballen is dan alle tijd en max motortje aan.
Lekker weer of terug naar huis, kijken hoe ver ik kan komen zonder dat de motor aanslaat omdat ik 25+ fiets. En hier in Zuid-Limburg heb ik 2* bergop & bergaf en waaien doet het overal.

Het is n=1, maar voor mijzelf voelde ik wel het verschil toen na een paar maanden Corona ik bij beter weer voor mijn lol op de fiets stapte voor een langer stukje. Het ging beduidend minder makkelijk :/ .
Maar 8 a 9 km is toch ideaal voor gewone fiets?
Ik ben 46 en fiets elke dag 23km naar werk op gewone tourfiets (11km enkel reis). Ebike zou voor mij een straf zijn, dan 'mag' ik veel minder energie verbruiken... Zelfs met regenbui is fiets fijner & sneller dan de auto...
Met circa 10km fietsen is zweten toch ook geen ding?

[Reactie gewijzigd door vandermark op 22 juli 2024 15:31]

Maar misschien ben jij dan wel de positivo in deze situatie.
Ik ken weinig mensen die zeggen dat ze liever in een regenbui fietsen dan op dat moment de auto te pakken :+
Vind jij. Andere mensen vinden weer iets anders. 10 kilometer pak ik de auto voor, daar rij ik sneller mee weg dan dat ik mijn fiets uit de schuur heb en heb geen last van regen, wind of zweten. Zomers heerlijk de airco aan. Eigenlijk pak ik al voor een kilometer de auto haha.
Een afstand van 23 km is mijn auto echt 3x sneller dan dat ik met de fiets ben. Ik woon dan wel niet in een grote stad.
Vind jij. Andere mensen vinden weer iets anders. 10 kilometer pak ik de auto voor, daar rij ik sneller mee weg dan dat ik mijn fiets uit de schuur heb en heb geen last van regen, wind of zweten. Zomers heerlijk de airco aan. Eigenlijk pak ik al voor een kilometer de auto haha.
Een afstand van 23 km is mijn auto echt 3x sneller dan dat ik met de fiets ben. Ik woon dan wel niet in een grote stad.
Tja en wanneer je midden 50 bent mag je aansluiten in de rij bij de cardioloog...

Beetje flauwe opmerking misschien (en ik ken je uiteraard niet dus niet persoonlijk bedoeld), maar dit soort lifestyle keuzes hebben uiteindelijk ook invloed op gezondheid.

[Reactie gewijzigd door bilgy_no1 op 22 juli 2024 15:31]

Ik sport vrij intensief 4x per week dus voorlopig zal dat wel loslopen hoop ik. Als ik straks midden zestig ben en uit de kinderen, zal ik een wat minder haastig leven krijgen en vaker de fiets pakken, want daar maak ik nu ook al, zij het recreatief, graag en veel gebruik van, zelfs hele vakanties lang met bagage mind you.
Maar gemiddeld genomen heb je wel gelijk natuurlijk. Als je ziet hoe dik en ongezond mensen worden vandaag de dag...

[Reactie gewijzigd door Tweddy op 22 juli 2024 15:31]

Als ik op 10 km van mijn werk woonde ging ik hardlopen. Scheelt weer een hoop tijd als ik dat niet op een ander moment hoef te plannen...

Rustig fietsend is dat ongeveer 30 minuten (incl verkeer). Rustig hardlopend doe ik het in 55 minuten.

Door het te combineren zou ik dan 30 minuten besparen!

Helaas woon ik op 250 km van mijn werk (waar ik om de week een paar dagen naartoe moet).

[Reactie gewijzigd door bilgy_no1 op 22 juli 2024 15:31]

De gemiddelde fietser fietst 12km/h. Mannen 14, vrouwen 10. (Bron: CBS) Vandaar dat 10km ook niet als korte rit gezien wordt.
Maar een uur hardlopen naar je werk en ook weer een uur terug: Chapeau!
Daar neem ik me dan weer de tijd niet voor, ik ken mezelf.
Fiets staat wel standaard op de laagste (van 5) ondersteuningsstand maar hiermee doe ik er dan ook ~20 min over met ~100 hoogtemeters. Dat betekent dat meestal de motor vrij weinig te doen heeft.

En redelijk door weer en wind, of het moet al hozen. Dan pak ik toch maar de bus voor het gemak.
Maar brommers en snorfietsen waren altijd al vanaf 16 jaar. Ik zie hier (Bloemendaal e.o.) een flink deel van de jeugd al vanaf 11-12 jaar op VanMoofs en Phat Fours rondkarren.

Die 4-5 jaar minder aerobic beweging 2x per dag zal echt wel van invloed zijn op de ontwikkeling van de algemene fitheid. Juist die levensfase is heel erg vormend.
Volgens mij is het ook zo dat er wel kinderen op de fiets gaan die voorheen de bus zouden pakken. Dus een grotere afstand kunnen afleggen.
Gezien de prijs van een elektrische fiets snap ik sowieso niet zo goed dat er blijkbaar nog zoveel gezinnen zijn die voor elk kind zo'n fiets aanschaffen.

Het lijkt me een prima uitkomst voor kinderen die in buitengebied kilometers over een winderige dijk naar school moeten fietsen elke dag, maar als gezin in een stad zouden wij nooit zo'n fiets kopen voor de kids. Jonge benen, fietsen zal je :+

Ik verbaas me echter elke dag weer met de hoeveelheid elektrische fietsen die ik zie voor schoolgaande kinderen (of die steps waarmee ze overal tussendoor scheuren....).
Ik denk toch dat de meeste fietsen afdankertjes zijn van ouders die zelf een nieuwe kopen en niet zozeer e-bikes die specifiek voor de kinderen gekocht worden.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 22 juli 2024 15:31]

En waarom kopen de ouders een nieuwe dan? Dat zullen ze vast niet gedaan hebben als de kids er geen 'nodig' hadden. Hoe dan ook wordt er geld uitgegeven aan een nieuwe e-bike..
Versleten accu? Andere wensen? Gewoon wat nieuws?
Waarom kopen mensen nieuwe auto's in plaats van gewoon door te rijden in hun oude.
Een auto is geen fiets. Veel mensen ruilen vaak hun auto in voor een nieuwe, maar doen dat niet met hun fiets hoor. Dat is, of iig was, niet zozeer een status symbool.

Ik wil gewoon zeggen dat het feit dat de kinderen toch een elektrische fiets willen, toch de ouders sneller een nieuwe fiets doet kopen.
Je fietst niet veel? :)

Tegen de tijd dat je fietsaccu versleten is, zal de rest van de fiets ook niet meer al te best aan toe zijn.
Aangezien je alleen al aan de kale accu 500 euro kwijt gaat zijn is het echt niet zo gek om gewoon periodiek een hele nieuwe fiets te kopen.
Zeker niet als het je primaire vervoersmiddel is en je er gewoon budget voor hebt.
Daarin verschillen auto's en fietsen precies niets.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 22 juli 2024 15:31]

Ja helemaal mee eens, ik zie nuttige situaties maar ook vaak dat je zoiets hebt van waarom en hoe dan. Maar ja veel types die ik in mijn wijk zie hebben ‘lage huurlasten’ en hechten een hoge waarde aan ‘statussymbolen’.

Lijkt mij voor later nog een lastige vraag als ‘alle cool kids’ zoiets hebben, wil je dan dat je kind mee kan gaan qua dat (en aanleren dat status via geld belangrijk is…) of hem door jou overtuigingen al dan niet buiten sluiten van bepaalde groepen (los van of je die groepen goed of slecht vind). Lastig allemaal.
Ik snap je punt en ik ben blij dat wij hier nog lang niet zover zijn qua leeftijd, maar uiteindelijk zal het antwoord voor ons zijn dat we daaraan niet mee gaan doen. We gaan geen duizenden euro's uitgeven zodat anderen ons kind aardig gaan vinden...
De statistieken hier gaan ook over 18+. Dus ik ben inderdaad benieuwd of de trend onder de 18 jaar ook vlak is. Voor mijn gevoel zie ik steeds meer schoolgaande jeugd op elektrische fietsen fietsen.

Je moet als ouders ook sterk in je schoenen staan als jouw kind als enige in een groepje nog geen elektrische fiets heeft en hard moet trappen. En met de fatbikes is het ook nog eens een statussymbool geworden.
Hebben we het nog niet eens over die Fat bikes waar veel jongeren op fietsen. die gewoon ruim dubbel zo snel gaan als een gewone elektrische fiets. Levensgevaarlijk die dingen.
Ja ik zou dit niet focussen op fatbikes. Het is het gezicht van overlast maar regels moeten gewoon algemeen gemaakt worden en van toepassing zijn op het hele segment. Anders zie je over een paar jaar dat weer iets anders hip is en dezelfde problemen geeft.
En 2x zo zwaar zijn en dus iets meer pijn doen bij een botsing. Vreselijke dingen.

Ook uit het oogpunt van duurzaamheid: goh, laten we es 3x zoveel materiaal gebruiken voor iets wat hetzelfde doet....
Alleen als ze opgevoerd worden...

Een 'fat bike' is namelijk gewoon een e-bike zoals alle anderen, gaat max. 25km/u en heeft trapondersteuning nodig.

Dat ze opgevoerd kunnen worden, een gashendel gekocht kan worden, etc doet daar niet aan af.
Dat kan ook met een VanMoof (via de app zelfs, handig!), maar toch is de focus van de afgunst/haat gericht op de fat bike...

Eigenlijk is zo'n fat bike, los van zijn imago probleem, ideaal voor bejaarden. Een lage, comfortabele zit, stabiel dankzij de dikke banden. Stuk veiliger dan zo hoge smalle fiets met dunne bandjes waar bejaarden nu 25km/u op racen ;)
Waarom zou je er onderzoek naar willen doen.
Overgewicht is vooral een eet probleem.
Je kan sporten tot je er bij neervalt maar als je je intake niet onder controle krijgt blijf je dik.
Heel veel ervaring mee.

Met een e-bike ben je nog steeds gewoon aan het fietsen. Je gaat niet vanzelf vooruit. Je gaat alleen makkelijker sneller en verder. Vooral fijn als je zonder zweetplekken op kantoor aan wil komen.
Ondanks populaire gedachte is voorwaartse beweging niet gratis. (die twijfelachtige fatbike troep die wel uit zichzelf kan accelereren buiten beschouwing gelaten)

Ze kunnen ook de bus pakken. Of een scooter. Vragen we ons ook niet van af wat dat met je gezondheid doet...
Of al dat zittende werk wat je even later gaat doen. :)

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 22 juli 2024 15:31]

Er is meer aan gezondheid dan alleen gewicht. En ja ‘elk pondje komt door het mondje’ is het gezegde maar de realiteit is natuurlijk complexer. Een actieve leefstijl is niet alleen bevordelijk voor verbranding maar kan ook andere welvaartsziekten zoals diabetes (volgens mij type 2) tegen gaan.

Door kinderen al weinig in te laten spannen raken ze gewend aan ‘luiheid’. Natuurlijk kost trappen op een elektrische fiets ook energie maar de mate waarin verschilt nogal.

En natuurlijk zijn er goede reden te verzinnen wanneer het wel logisch is of wanneer niet. En iedereen ook de vrijheid om zo zijn eigen keuzes te maken. Mijn overtuiging is dat ik vroeger vaak genoeg wel tot een ‘uur ver weg’ fietste zonder problemen. Was vaak nog steeds ongeveer even snel als met het OV afhankelijk van waar je moest zijn. En als voordeel dat je niet ‘voor tijd x’ naar huis moest.

Maar nog steeds mijn mening/overtuiging met een snufje bezorgdheid voor de toekomstige generaties en bijkomende gemeenschapskosten.
Ik snap dat gezondheid complexer is.
Maar ik werd pas dik toen ik negen uur per dag op een kantoor ging zitten en geconfronteerd werd met dingen als "stress" omdat ik me om van alles zorgen moest gaan maken in het leven. (zowel op en buiten werk overigens)

Ik geloof er gewoon geen reet van dat zo'n e-bike op een betekenisvolle manier op de gezondheid van onze jongere generaties slaat.
Buiten dat pendelen wat ze doen voor school en bijbaantjes is hun baseline voor activiteit gewoon veel hoger dan de gemiddelde volwassene.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 22 juli 2024 15:31]

Met een e-bike ben je nog steeds gewoon aan het fietsen. Je gaat niet vanzelf vooruit
Een fatbike (kan/) heeft dus een gashendel waarbij je dus zelf vooruit gaat...
Als je 40+ KM per dag totaal moet reizen, dan is een E-bike een beter en gezonder alternatief dan de scooter of brommer.

Je hoeft de trapondersteuning ook niet ten alle tijd op MAX te hebben. Minimaal is ook goed, MAX is vooral voor de flinke tegenwind.

boven de 80KM [totaal] is een Ebike minder interesant, omdat de reistijd dan langer is dan 1.5-2 uur
Het zal de obesitas epidemie niet helpen te verhinderen nee, maar om nou met de vinger naar ebikes te wijzen gaat me te ver. Kinderen spelen veel minder buiten, sporten minder en eten slechter dan vroeger. Je zou nog zelfs een lans kunnen breken voor de ebike onder jongeren die de drempel om nog iets te gaan bewegen verlaagt.
Zeker waar dit is gewoon een punt van de (grote) taart aan problemen en oorzaken.
Zover dat invloed heeft op de gezondheid, heb ik geen idee, maar ik weet wel dat de keuze naar een e-bike makkelijker is dan een auto op bepaalde leeftijd en dit te blijven gebruiken nadat je 18 bent, omdat je met een e-bike nog relatieve afstand kunt afleggen, zonder dat je daarvoor direct een auto(rijbewijs) moet aanschaffen.

Voor mijn idee was die drempel naar een scooter met rijbewijs vroeger toch groter. Daardoor heb ik die stap nooit gemaakt tot ik een auto moest hebben vanwege de afstand naar werk, ik had wel een fiets, maar daar ging ik zeker niet die afstand mee reizen. Wat met een e-bike toch al snel(ler) kan.
Het is jammer dat de EU een Nederlands verbod op verkoop nieuwe brandstof snorfietsen per 2025 heeft geblokkeerd. Zou fijn zijn als die stinkende lawaai dingen snel uit het straatbeeld verdwijnen.
Verkopen die dingen nog veel dan? Ik dacht dat de populariteit daarvan compleet gekelderd was omdat je er tegenwoordig een helm op moet dragen. Daarmee kun je in bijna alle gevallen toch beter gewoon een brommer/scooter (die 35/45 mag) kopen in plaats van zo'n vreemd geknepen model dat ingehaald wordt door e-bikes als die zelf niet ook een beetje opgevoerd is.
Toen ik zocht naar wat de snelste manier was om naar mijn nieuwe werk te gaan… was het eerste antwoord: ‘met een opgevoerde (E-)snorfiets, dan mag je namelijk overal op het fietspad itt een scooter’

De 2e optie was een opgevoerde sjoemelscooter zonder kenteken aka Fatbike.

Ik heb het in de afgelopen 5 jaar nog nooit voor elkaar gekregen om een van bovenstaande soorten fietsen in te halen. Enkel andersom.

Tsja.. ik fiets nu braaf op mijn E-bike die max 25KM ondersteund zoals het hoort. Nu haalt 75% van de mensen (soms 8-10 jarigen) mij in met 10-25KM/h verschil. Vaak ook nog zonder helm want: een fiets die 50 kan is blijkbaar nog altijd een fiets. Ook snorfietsen veelal zonder helm, want toch vrijwel geen handhaving.

Ik ben benieuwd hoeveel % nog met een E-bike (of vergelijkbaar geclassificeerd) zou worden behaald wanneer opgevoerde (E-)(snor-)fietsen uit het straatbeeld gehandhaafd zouden worden. Ik denk richting 20-25%

[Reactie gewijzigd door Thalaron op 22 juli 2024 15:31]

Ik vind het wel apart... Ik hoor dat vaker hier maar hier in het zuiden merk ik niet zoveel van opgevoerde e-bikes (al zie ik de laatste tijd wel ook vaker van die fatbikes waarvan ik vermoed dat ze gewoon een 'gas'hendel hebben). Misschien is dat meer een Randstad probleem, sowieso de indruk dat mensen daar toch wat minder sociaal naar elkaar zijn (waarschijnlijk omdat er gewoon te veel mensen op elkaar gepakt zitten).
Ik woon in omgeving Eindhoven, dus niet echt randstad lijkt mij :)
Grote stad probleem dan denk ik.
Ik woon in een dorp in het midden van het land en hier is 'de fatbike' helemaal geen probleem.
In de basis is het natuurlijk ook gewoon een e-bike net als elke andere e-bike. Waarom je het dan een sjoemelscooter noemt snap ik niet. Noem je een VanMoof ook een sjoemelscooter omdat die via de officiele app al opgevoerd kan worden?

Dat mensen dingen doen die niet mogen (opvoeren van scooters, e-bikes, etc) maakt niet dat het product inherent 'fout' is he ...
Ik weet niet of je het prettig vind om te weten, maar er wordt langzaamaan steeds meer gecontroleerd, specifiek op opgevoerde fietsen.

Hier in de buurt heeft en politie al een mooie verzameling in beslag genomen fietsen :) Het is even de adem inhouden totdat de consensus is dat het het risico niet waard is om m op te voeren en daarna zal het wel afnemen is mijn gok.

Ik zou me wel kunnen vinden in een tijdje een zero tolerance beleidt. Gaat je FIETS veul te hard? Inleveren. Snel genoeg leren de meeste het wel af.
Die verkoop is flink gedaald inderdaad. Zelf blijf ik bewust op mijn niet opgevoerde snor brommer rijden op het fietspad.

Liever ingehaald worden door ebikes dan tussen de auto's moeten rijden met 40-45 terwijl die allemaal 50 of harder rijden
Ja dat kan ik me ook weer goed voorstellen... Ik heb toen ik mijn e-bike kocht ook even naar speed-pedelecs gekeken maar dat is helemaal niks. Dan moet je dus ook op die weg tussen de auto's die jou allemaal terug naar het fietspad vloeken omdat ze niet snappen dat je op een speed-pedelec zit en daar niet mag rijden... En de meeste van die dingen daar rij je ook effectief geen 45 op, eerder 35 vaak.
Die stinkende dingen zijn naar mijn mening wel betrouwbaar in de winter of bij warme dagen qua radius km. Een accu verliest zijn capaciteit tijdens veroudering en in de winter.
In mijn situatie wanneer ik naar Goes wil rijden vanuit Vlissingen en weer terug heb ik 54km nodig. Jaar 1 zal dit met de accu van de elektrische brommer wel lukken maar 1 jaar verder heb je al te maken met degradatie. En als de accu versleten of kapot is, dan kan je gelijk jouw voertuig wegdoen (bijwijze van spreken is jouw voertuig total loss) want de aanschaf van een nieuwe accu is duur. Ook is er geen standaard qua hoe en wat voor formaat er moet zijn voor een brommer of een fiets accu. Dus is jouw (brom)fietsaccu over 5 jaar nog te verkrijgen?
Laatst heb ik serieus gekeken naar een elektrische scooter 45km maar de accu was €1700 per stuk en er konden er 2 in.
Dan wil men elektrisch rijden de standaard maken.... . ;(

[Reactie gewijzigd door aliberto op 22 juli 2024 15:31]

In mijn situatie wanneer ik naar Goes wil rijden vanuit Vlissingen en weer terug heb ik 54km nodig
De trein geen optie? Is ook elektrisch en vele malen sneller. Niet alle afstanden zijn geschikt voor een electrische fiets of scooter.
Niet iedereen woont bij een treinstation.
Eens, maar wel van Vlissingen naar Goes. De eerste en laatste kilometers kan je dan fietsen op een niet electrische fiets ;)
Maar dan ben je geketend aan de tijden van de NS, en kan er zomaar een trein uitvallen. Gelukkig gebeurt dit niet vaak ofzo.... :|
Tja, ik kan ook allerlei nadelen bedenken. Als je met de scooter gaat ben je overgeleverd aan de weergoden, je scooter kan zomaar uitvallen, lekke band en ga zo maar door.
Ik heb tot nu toe minder vaak een lekker band gehad dan dat de treinen waren uitgevallen
Maar goed, ligt allemaal aan preferentie.
Als je op de scooter kan kan je ook op de speedpedelec. Gewoon niet dik zijn.
Dat is wel erg kort door de bocht. Niet iedereen kan fietsen door bijvoorbeeld problemen met evenwicht op fiets, niet goed kunnen bewegen knieën of vele andere medische redenen.
Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Maar dat zijn uitzonderingen. Er wordt veel te weinig bewogen in Nederland.
De trein geen optie? Is ook elektrisch en vele malen sneller.
Een enkele reis van station naar station is 20 minuten. Dat is puur vanaf het moment dat de trein vertrekt, tot het moment van aankomst.

Hoe is dat "vele malen sneller" dan met een scooter?

Natuurlijk geeft @aliberto niet exact de adressen op, maar het zou mij niet verbazen als de totale reis van start tot bestemming sneller is met de scooter.
17 minuten met de intercity ;)

Met een scooter (max snelheid 45km/u) doe je er 1 uur en 12 minuten over. Er van uit gaan dat je continu 45km/u kan gaan. Al zou je 20 minuten fietsen van het station wonen en nog 20 minuten fietsen bij aankomst ben je nog steeds sneller met het openbaar vervoer.

Edit: reis is natuurlijk heen en weer.

Het kan niet altijd afhankelijk van waar je woont, maar het OV is wel een optie bij steden die met een intercity verbonden zijn.

[Reactie gewijzigd door david-v op 22 juli 2024 15:31]

17 minuten met de intercity ;)
De tijd varieert tussen 16 en 24 minuten, afhankelijk van hoe laat je op de bestemming moet zijn. Ik pak eerlijk een gemiddelde, jij pakt de best mogelijke tijd. Werk je bij de NS ofzo?
Met een scooter (max snelheid 45km/u) doe je er 1 uur en 12 minuten over.
Die 54 km was HEEN EN TERUG. Een enkele reis is dus 36 minuten van deur tot deur. Zelfs als je zijn tekst verkeerd gelezen hebt, weet je zelf toch ook wel dat Vlissingen en Goes geen 54km uit elkaar liggen? Of ben je zo slecht in Nederlands én topografie?
De tijd varieert tussen 16 en 24 minuten, afhankelijk van hoe laat je op de bestemming moet zijn. Ik pak eerlijk een gemiddelde.
Daarom zei ik ook intercity en niet sprinter ;). 1 uur 12 met de scooter is ook niet haalbaar, maar goed, we dwalen af.
Werk je bij de NS ofzo?
Beetje flauw dit, vind je niet? Werk jij voor een scooter zaak ofzo?
Ik moet 25 minuten lopen naar het Vlissingse treinstation. Dan de reis naar Goes met de trein. Het scheelt niet veel maar in tijd ben ik 5 a 10 minuten sneller met de brommer. Ook ben ik niet afhankelijk van het openbaar vervoer. Wel heb je te maken met regenbuien of slik of sneeuw/ijs. Mijn scooter rijd 1 op 35 dus van Vlissingen naar Goes en weer terug kost mij dan 1,5 liter benzine. De trein is veel duurdere alternatief.

Als je kijkt naar een elektrische brommer en de accu kost €1700 (of er kunnen er zelfs 2 in) dan is dit best veel benzinegeld waar je een tijdje voor kunt brommeren.
Precies. En dat 5-10 minuten sneller, is dat puur reistijd, of kan je 5-10 minuten later van huis vertrekken? Want stel dat je ergens om 10:00 moet zijn, en met de trein die om 9:43 aankomt red je dat net niet, dan moet je 9:27 pakken. Kost ook weer een kwartier. Terug ook: als de trein niet precies aansluit op jouw loop- of fietssnelheid, dan sta je op het perron te wachten. Dus dan kan de werkelijke tijdswinst nog groter zijn dan die 5-10 minuten.

Intussen beweert david-v nog altijd dat OV "vele malen sneller" is, ondanks dat hij z'n aanname van 54km enkele reis wel heeft aangepast.

[Reactie gewijzigd door Arumes op 22 juli 2024 15:31]

Bijna al die accu's zijn gewoon uitneembaar en via een normaal stopcontact op te laden. Als je naar je werk gaat is het dus geen enkel probleem. Alleen voor de boodschappen is het dan niet echt mogelijk. Maar 20+ km enkele reis voor wat boodschappen zullen niet veel mensen doen.
Ik denk overigens dat een enkele reis van meer dan 20km op een scooter in Nederland überhaupt verre van gebruikelijk is.
Ik denk overigens dat een enkele reis van meer dan 20km op een scooter in Nederland überhaupt verre van gebruikelijk is.
Jonge studenten in buitengebieden/dorpen met brak OV:

*sad noises*
Er is ook nog Nederland buiten de randstad?
Mijn schoonvader heeft een Brekr.

Jouw Brekr beschikt standaard over een krachtige 2.0 kWh accu waarmee je 45 tot 70 kilometer kunt rijden. Je hebt zelfs de mogelijkheid om een tweede accu te plaatsen. Daarmee verdubbel je het bereik naar 90 tot 140 km.

Ga je het in de winter ook wel mee redden hoor.
En bij een harde tegen wind gaat de actie radius nog veel verder omlaag. Nou komt dat gelukkig niet zo vaak voor.
Elektrische voertuigen is zeker de toekomst, ik heb zelf al 5 1/2 jaar wat men nu een FatBike noemt voorheen gewoon een fiets met dikke banden, De accu,s zijn nog steeds 100% van de opgegeven capaciteit.
Op mijn nieuwe auto krijg ik 10 jaar garantie op de accu , dat kan men ook makkelijk geven omdat bij 2500 laad cyclussen het accu pakket nog 98% van zijn capaciteit moet hebben.
Verminderde accuduur in de kou is een heel realistisch iets inderdaad, maar echt niet onoverkomelijk, kan je gewoon incalculeren.

Als jij veertig kilometer moet pendelen elke dag en je brommertje kan 80 doen voor het aan de sap moet red je het in de winter ook wel hoor.
En veel mensen kunnen zo'n uitneembare accu op werk ook wel in een stopcontact steken.

Mijn fiets verliest breed genomen 20 tot 30 procent radius in de kou.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 22 juli 2024 15:31]

Ik ben een weekje in China voor werk, toevallig vrijwel uitsluitend elektrische scooters hier. Erg rustig straatbeeld, je hoort ze vrijwel niet (wanneer ze je met 100 tegelijk van de sokken rijden ;-)).
Af en toe een schattig toetertje als je op het trottoir loopt en ze willen erlangs.

Beter dan de nederlandse altzheimer gashendel rijders (brabrabrabrabrabraaaaabraaaaaaaaaabraaaaaaaaaaaaaaaaaaap)

[Reactie gewijzigd door kid1988 op 22 juli 2024 15:31]

Zelfde ervaring. In shenzhen is bijna alles elektrisch. Het is daar midden in de stad echt relatief heel stil en schoon. Geen uitlaatgassen of motor/scooter herrie.
Is geen toeval, China heeft het gebruik van motorfietsen/scooters met brandstofmotor in grote steden gewoon verboden. Er zitten ook voordelen aan totalitaire regimes :P
Bromfietsen op benzine faseren zich door de helmplicht, milieuzones, strengere euronormen en een goed elektrisch aanbod vanzelf wel uit. Het kabinet hoopt er nog steeds voor te zorgen dat vanaf 2030 alleen elektrische brommers mogen worden verkocht. Het gaat hoe dan ook, vroeg of laat gebeuren, net als bij auto's (2035).
Ik heb vele malen meer last van motoren, snorfietsen maken tenminste niet je hele wijk wakker.
wel de snorfietsen welke geen uitlaat hebben. Niet de motoren met gewoon een normale uitlaat.
Niet de motoren welke netjes over de straat rijden, wel de snorfietsen die over het voetpad voor de deur jakkeren.
Elektrische fietsen hoor ik nooit. Gewone fietsen wel (zaterdag nacht, met lallende bestuurders, onderweg van de kroeg naar huis).
Ofwel, het hangt er ook wel vanaf wie er op zit.

Er zijn ook auto's welke geluidoverlast veroorzaaken (Civic met uitlaat type aardappelkanon). Dus generalisaties helpen niet echt mee.
Daarover verschil wel van mening... Hetzelfde geldt voor motorrijders als voor brommerrijders en snorfietsrijders. Sommige willen dat dat ding zoveel mogelijk herrie maakt en daar doen ze dan ook alles aan...
Zeurende minderheid zou ik niet zeggen. Het is een beetje op en af de laatste jaren, verkoop van elektrische brommers vs benzine.

Maar goed, als we niet meer naar de pijpen gaan dansen van een zeurende minderheid, morgen vuurwerk verbieden.

Oja en je vega vergelijking is echt ontzettend dom. Want vega producten zijn doorgaans minder milieubelastend dan een vlees alternatief (al is dat vergeleken met kip niet altijd het geval). Scooters op benzine zijn altijd slechter voor het milieu dan elektrische varianten. Want directe uitstoot.
wat een rare reactie.
niemand dwingt je vegetarische producten te eten. Niemand dwingt je hun levensstijl over te nemen. Jou gezondheid gaat er niet aan onderdoor.
De enige last die je ondervind is wat jij van de producten en mensen vindt en die "last" is dus hoogst subjectief.

Dat is een heel verschil met benzine aangedreven scooters.
Dat ik last heb van het geluid die zulke dingen regelmatig produceren kun je nog subjectief noemen. De uitstoot (stank, fijnstof) echter niet. Dat is gewoon slecht voor mijn (en jouw) gezondheid.
Dus, lekker afschaffen die zooi.
Moeten we ook maar de verkoop van vega producten gaan verbieden in de EU, want ik heb een schurfthekel aan vegetariërs die een ander hun levensstijl opdringen. Dit terwijl de producten naar mijn mening niet te eten zijn.
Vegetariërs vallen meestal nog wel mee. Het zijn over het algemeen veganisten die een bijna evangelistische bekeringsdrang hebben ;)
Niet te eten is misschien een kwestie van je keuze, maar zeker een kwestie van verwachting. Verwacht je vleesvervanger die net zo goed smaakt als een lekkere sappige biefstuk? Dan wordt je inderdaad altijd flink teleurgesteld. Verwacht je iets lekkers naast je aardappels en groete, als variatie op een goedkope kant-en-klaar gehaktbal, vissticks, kipburger, etc. dan zijn er tal van smakelijke plantaardige alternatieven.
Deze plantaardige producten vleesvervangers noemen was de grootste fout die ze konden maken. Daarmee suggereer je dat het iets met vlees te maken heeft, waardoor mensen het met een vergelijkbaar vleesproduct gaan vergelijken. Dat valt altijd tegen, omdat het geen vleesproduct is.
Wanneer je een gehaktbal of kipburger een biefstukvervanger gaat noemen, valt dat ook tegen, omfdat het niet in de buurt komt van een lekkere sappige biefstuk. Maar op zichzelf zijn het lekkere producten waar niets mis mee is. Hetzelfde geldt voor de nieuwe plantaardige producten.

Je gaat pasta, brood, groente/ fruit, patat, chocolade ook niet afkraken omdat het geen vlees is. Het zijn gewoon andere producten.
Ik hoef geen elektrische fiets ik rijd op eigen kracht vaak harder dan 25 km/u.
Ik verbaas mij over hoeveel mensen een elektrische fiets rijden, ik zou zelf pas een elektrische fiets willen als het echt niet meer gaat op een gewone fiets, de heuvels. Ik sport niet, daar heb ik een gruwelijke hekel aan, mijn enige lichaamsbeweging is fietsen, wandelen en yoga, maar van die drie geeft fietsen toch de grootste aerobe belasting, dus daardoor is het dat mijn longen, hart en spieren nog een beetje fit blijven. Als ik elektrisch zou gaan fietsen, zou het hard achteruit gaan met mijn conditie, denk ik.

Bovendien denk ik aan de milieubelasting: de winning van mineralen voor de accu is een grote belasting en het schijnt dat zo'n accu ook maar 5 jaar mee gaat. Dan is louter het staal van mijn gewone fiets toch heel wat milieuvriendelijker (daarom zou ik ook geen elektrische auto willen: geen elektrische auto is heel wat milieuvriendelijker, mijn enige vervoersmiddelen zijn mijn stadsfiets en mijn sportieve fiets - en mijn benenwagen ;) ).
Mij heeft mijn e-bike me juist weer meer op de fiets gekregen. Ik kan ook net zo hard trappen op die fiets als op een gewone, ik zit regelmatig boven de maximale ondersteunde snelheid en dan is de belasting niet minder want de motor staat gewoon uit. Maar die e-bike haalt voor mij de scherpe kantjes er af waardoor fietsen leuker wordt. Ik trek snel weer op als ik moest stoppen, heuvels zijn geen probleem (ik woon in zuid Limburg) en als ik moe word kan ik gewoon iets rustiger fietsen en de motor meer laten helpen. Dat laatste zorgt er voor dat ik met een geruster hart aan grotere afstanden begin terwijl ik voorheen liever in de buurt van huis bleef of gewoon de auto pakte. En door dat op te bouwen heb ik dan steeds minder die motor nodig.

Natuurlijk weet ik echter ook dat lang niet iedereen er zo mee om gaat. Veel mensen zetten gewoon die motor op maximum en peddelen alleen voor de vorm een beetje mee. Maar het is dus niet zo dat een e-bike per definitie geen goede workout kan bieden.
Dat hoor ik inderdaad ook wel van anderen terug, dat je met een ebike wel voor langere afstanden kiest. Maar als ik goede zin heb dan kom ik op mijn sportieve fiets toch ook best wel ver. En het zijn juist de dagelijkse ritjes (boodschappen, vrienden bezoeken, naar yogales) die zorgen dat ik de meeste van de dagen toch wel wat beweeg en die afstanden worden niet langer wanneer ik een ebike zou hebben, ik zou alleen maar mijn spieren/hart/longen minder intens gebruiken terwijl de afstand gelijk blijft.

En wat toch zelf trappen betreft, als ik bij mijn vader ben en daar de ebike gebruik (hij heeft geen andere fietsen dan twee ebikes, die van hem en die van mijn overleden moeder), dan laat ik hem ook altijd op de eco-stand, maar eigenlijk nog het liefst uit (waar hij woont, zijn er geen heuvels).

[Reactie gewijzigd door FairPCsPlease op 22 juli 2024 15:31]

Hier nog zo iemand. Voorheen reed ik ook altijd op een conventionele fiets, maar 15 km was het maximum. Sinds ik op een e-bike rijd ga ik veel verder. Afstanden van > 40 km zijn nu heel normaal. En ik woon op de Veluwe waar het af en toe ook behoorlijk klimmen is.
Met mijn vorige e-bike heb ik in 6,5 jaar > 41.000 km gereden. Met een conventionele fiets zouden dat er nog geen 5000 zijn geweest.
PS, mijn e-bike staat praktisch altijd op eco stand.

[Reactie gewijzigd door WOteB2 op 22 juli 2024 15:31]

Het is ook een stukje confort natuurlijk. Als ik door Arnhem fiets kom ik prima de heuvels op, maar je gaat er wel van zweten. Als je dan voor woon-werkverkeer een paar keer een steile heuvel op moet en niet bezweet op werk wil komen kan een e-bike erg lekker zijn.
Een ebike is geen vervanging van een fiets maar een substituut voor een auto, ov, enz. In ons geval een speed pedelec ipv tweede auto.

[Reactie gewijzigd door SvenHe op 22 juli 2024 15:31]

Ik ben ook nog relatief jong (35-40) en fiets nu 2 jaar elektrisch. Niet omdat ik de ondersteuning nodig heb etc. Ook niet omdat ik lui ben.

Wel omdat ik:
1: exact weet hoelang ik onderweg ben, ongeacht weer en wind
2: niet bezweet op mijn werk aankom..

Ik kreeg eerder ook de opmerking van een collega of dat ik niet wat lui was. Die collega pakt na 5 min. Lopen de bus naar het station en is vanuit de trein praktisch thuis bij uitstappen. Afstand 10KM. Ik fiets enkel 13KM en doe daar circa 40 min. Over…
Ik wil de lichaamsbeweging ook niet missen en daarom koop ik binnenkort ook weer een gewone fiets, geen e-bike. Herken dat wel van je.

Wat betreft milieubelasting kun je ook anders redeneren trouwens. Op een gewone fiets heb je meer energie uit voedsel nodig, wat ook het milieu belast.
De electrische VanMoof gaf mij een groot voordeel toen een deel van het Groningse Julianaplein gestremd was in 2022. Helaas heeft mijn VanMoof het loodje gelegd en komt er een tweede stremming van ring zuid aan van 5 maanden, waar de autorit straks net zo lang duurt als de fietsrit.

Het valt mij op de gewone fiets, om eerlijk te zijn, toch iets tegen om rond de 55km per dag te fietsen. Het scheelde me het afgelopen jaar, met de ebike, wel ruim 125 euro in de maand aan branfstofkosten, mede omdat ik voor grotere afstanden tot soms wel 45-50 km, de electrische fiets pakte inplaats van de auto. Ondertussen op de gewone fiets ligt die grens in de praktijk voor mij bij de 15 km.
:) Daar is natuurlijk een antwoord op, de milieubelasting van voedsel: zoveel mogelijk veganistisch, lokaal en van het seizoen eten en bijna volledig biologisch eten en ik kom een heel eind ;) .
Zoals anderen, zonder mijn ebike zou ik vrijwel nooit voor de fiets kiezen. Ik gebruik dat ding om ergens naartoe te gaan, niet om te sporten. En als ik ergens naartoe ga (of terugkom) wil ik niet bezweet toekomen. Natuurlijk een relatief verwende houding, maar niet iedereen wilt die lichaamsbeweging op de fiets.
Hoe lang houd je het vol? Op een degelijke fiets kom ik ook wel boven de 30 uit, maar als je elke dag 2 uur moet fietsen kan dat wel eens pittig zijn. Dat vind ik met een elektrische fiets nog wel een opgave, laat staan met een benenmotor.
Als je elke dag 2 uur fietst dan is dat na 2 maanden geen enkel probleem meer.

Toen ik een half jaar geleden sportief ging fietsen kon ik een uurtje bij ongeveer 20 km/h fietsen. Inmiddels ga ik makkelijk 100km bij 23 km/h inclusief stevige beklimmingen.
Nou ja, ik heb wel een tijd heen en weer moeten fietsen voor een stage. Dat was zo'n 20 kilometer in totaal. Maar ik merkte toch wel dat ik elke dag wat trager werd. In het begin was het driekwartier heen en driekwartier terug. Aan het eind werd dat toch een uur en na dat uur was ik ook echt wel gaar. Al had ik toen niet de allerbeste fiets. Gewoon een ding van 150 euro bij de fietsenmaker.

[Reactie gewijzigd door Amanoo op 22 juli 2024 15:31]

Daar wen je vanzelf wel aan. Plus de voldoening dat je het op eigen kracht hebt gedaan.
Ik heb een ebike gehad, die ging stuk en nu rijd ik op een hele soepele fiets, en haal vaak andere ebikers in. Maar dit is alleen met windje mee of wind stil. Met tegenwind mis ik mijn oude fiets wel
Deed ik ook voordat ik een elektrische fiets kocht.
Elke dag trap ik nu alle mensen voorbij zonder ENIGE moeite 😂 maar met 25km/uur.

Toch wel een vooruitgang, ook al is het niet meer harder dan 25.
Met een windje in de rug rij ik makkelijk 30 op de E-bike en zodra het wind tegen is schakelt het motortje in heerlijk :Y)
Nou helemaal mooi toch? Maar misschien als je een blessure krijgt of gewoon ouder, wordt het wel interessant.
Ik ben 51 en vind het totaal niet nodig.
Als je de elektrisch fietsen 1 op 1 vergelijkt met conventioneel fietsen (op basis van minuten op de fiets), komt elektrisch fietsen er helemaal niet zo slecht uit.

Uiteraard is fietsen zonder ondersteuning een betere workout. Maar cardiovasculair gezien is elektrisch fietsen een betere workout dan wandelen.

Verschillende onderzoeken bevestigen dit trouwens.

Neem erbij dat elektrische fietsers vaker langere afstanden doen. Bij ons vervangt het alleszins de auto voor woon-werkverkeer (15km enkel).

Elektrische steps hebben geen nuttige usecase in mijn ogen. Dan kan je beter fietsen.
Elektrische steps hebben geen nuttige usecase in mijn ogen. Dan kan je beter fietsen.
Ik weet er wel een hoor. Voor gecombineerde reizen. Dus bijv. eerste stuk met auto/bus/trein en het laatste stuk met de step. Waarom step? Omdat ze kleiner zijn op te vouwen en dus makkelijker mee te nemen in het eerste vervoersmiddel.

Ik ga geen 35km fietsen, maar 30km met de auto (OV is geen optie) naar de rand van de stad, en dan de laatste paar kilometer op de step zou wel een optie kunnen zijn.

Waarom doe ik het niet? Omdat de regels voor steps zo ondoorzichtig zijn dat ik er gewoon niet aan ga beginnen.
Kan je die laatste paar km niet met een plooifiets doen?

Akkoord, is toch nog een stuk groter dan een step, maar als je toch met de wagen gaat, kan het.

Uiteraard doe je zelf lekker wat je wil. De enige keer dat ik een step gebruikte was toen ik met mijn been in het gips was. Toen heeft het zeker z’n nut bewezen. Dus ik moet mijn menig van hierboven bijstellen; er zijn wel degelijk usecases
Plooifiets, vind ik wel een leuk woord :D

Maar ja, ik zit wel naar een vouwfiets te kijken, maar een step zou practischer zijn.
Op z’n Vlaams gezegd hè
Nou, ik wil graag de auto en de file laten staan en de trein pakken. Om van huis op het station te geraken en bij aankomst op kantoor te komen wacht ik al jaren op invoer van het LEV kader zodat ik middels een portable eStep net zo snel op kantoor kan zijn als met de auto. Het is van de zotte dat het alleen in ons land nog niet is toegestaan legaal een eStep te besturen. Onverzekerd is geen optie.
43% van de volwassenen heeft een e-bike.

Ben benieuwd hoeveel er een fiets of auto hebben? 8,7 miljoen personenauto's op 14,7 miljoen volwassenen = 59%, maar dat is een maximum: sommige mensen zullen twee of meer hebben. Dan liggen die twee niet eens zo ver uit elkaar.

Aldus iemand die voor de keuze stond: speed pedelec of auto... Het werd de eerste.
Iedereen onder de 18 bijvoorbeeld heeft geen auto, je kan dus beter naar huishoudens kijken. In onze schuur staan 7 fietsen (waarvan één elektrische) voor drie personen, en voor de deur twee auto's. In heel Nederland zijn er 24 miljoen fietsen op 8 miljoen huishoudens, dus gemiddeld 3 fietsen per huishouden en 1 auto.
Of hoop een respondenten geeft niet eerlijk toe dat ze een verboden fatbike hebben? Waar vallen die trouwens onder?
Op zich zijn deze niet illegaal. Veel zijn wel opgevoerd en/of rijden zonder trappen waardoor het eigenlijk brommers zijn met alle regels die daarvoor gelden (typekeuring, verzekering, helmplicht).
Denk dat @flaskk de "sjoemelscooters" bedoelt. Dit zijn voertuigen met gashendel (volledig zelf aangedreven). Dit zijn dus de gashendel fatbikes, of de speed-pedelacs zonder kenteken of de jusite verlichting.

Het is verboden(illegaal) om met een onverzekerd motorvoertuig te rijden op de openbare weg.

Volgens mij ziet de WVW een voertuig welke volledig zelf-aangedreven of met een maximale (hulp)aangedreven snelheid van hoger dan 25kmh als een motorvoertuig.

Denk dat de grootste weerstand tegen deze voertuigen vooral komt omdat ze onverzekerd zijn, dus als je van de sokken gereden wordt door zo'n ding (en in het onwaarschijnlijke geval dat de bestuurder niet de plaats van het ongeval verlaat) is het moeilijk om eventuele schade of letsel te verhalen
Ik vind de sjoemelscooters maar een bijzonder fenomeen. Ik woon in een gemiddelde stadswijk in de provincie, het soort wijk als wellicht de meeste Tweakers, dus iedereen moet zien wat ik zie.... Jongetjes en meisjes van 10-11 jaar die met zijn drieen op een sjoemelscooter zitten, en met 50-60 km/u tegen het verkeer in rondjes rijden over de drukke rotondes van doorgaande wegen. Niet één, maar tientallen.

Toen ik 16 was, was het een dagtaak om mijn snorscooter die "wel 50" reed uit het zicht van de bromsnorren te houden want de wijkagent zag van 5km afstand al de leovincie-uitlaat zitten. Maar wel op een machine die gebouwd was op 80km/u met veilige remmen etc. Een eindeloos kat-en-muis-spelletje.... Maar dat hele kat-en-muis-spelletje is er nu niet, de politie en stadsBOA's kijken ernaar en doen niéts.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 22 juli 2024 15:31]

Mijn scooter reed ook 50 met wind mee na een kilometer rechtdoor, 60 op de teller. Hadden sms-groepen waarmee je werd gewaarschuwd als er weer een rollenbank bij school in de buurt stond. Elke paar weken weer sleutelen, het had wat.

Tegenwoordig rijden inderdaad tieners zonder enig inschattingsvermogen en verkeersinzicht op apparaten die zonder enige moeite 25+ gaan, op hun achterwiel, met meerdere personen erop.

Oude-man-geluidjes: die fatbikes zouden nog per direct verboden moeten worden, zonder uitzondering.

Oh, en nog een mening: als je een volwassene op zo'n ding ziet zitten, is dat helemaal lachwekkend. Koop gewoon een stadsfiets, al dan niet met trapondersteuning, stelletje lutsers.
Of simpelweg jonger dan 18 jaar die een sjoemelscooter hebben.
Zijn die al verboden dan? Of bedoel je dat ze er 1 hebben die niet mag (zelf rijdend enzo)

[Reactie gewijzigd door Elorad op 22 juli 2024 15:31]

Hangt helemaal van de fatbike af en of deze wel of niet opgevoerd is:

https://www.rijksoverheid...-elektrische-fiets-e-bike
De doelgroep van de opgevoerde fatbikes (excuses voor het pleonasme) vult denk ik geen enquêtes in.
Ik zie anders genoeg van die e-bikes en scooters op straat of in het grasveld liggen. Van die witte krengen die huren ze fftjes en pleuren alles zo op straat op plaatsen waar die krengen niet horen
Wat ook gewoon een fout is van de verhuurder. In Parijs staan ze keurig netjes in de aangewezen vakken. Moet ook wel, want je kan je sessie alleen stopzetten als je hem in dat vak zet en er een foto van maakt. Doe je het niet, dan wordt het een duur dagje en doe je het niet goed, dan krijg je een waarschuwing met mogelijk tot gevolg dat je account geblokkeerd wordt. (En een nieuwe aanmaken met dezelfde creditcard is ook niet zomasr gedaan).
Ja dat zou je aan de verhuurder kunnen wijten. Maar ook faalt de overheid dan weer om wetten te maken die dit dan aanpakken. Ze zouden bijvoorbeeld verplicht aan beide zijkanten een QR code moeten hebben. Als je die scant zou je dan direct overlast moeten kunnen melden met zo min mogelijk stappen/dingen in te vullen. Nu maken die bedrijven het (opzettelijk) complex/lang om overlast te melden omdat dat hen geen profijt oplevert.

Tevens zouden gemeente ook (zeker in drukke gebieden) parkeervakken moeten toewijzen en strikt handhaven (op huur en al het andere dat overal maar neergegooid wordt).
ik zie vaak de verkeerde mensen op die dingen jonge mensen die beter zelf volledig kunnen trappen, maar ook ouderen voor wie het eigenlijk te hard gaat, als je ziet hoeveel (eenzijdige) ongevallen er plaats vinden door de hogere snelheid ernstige verwondingen, terwijl een jong persoon met alleen blauwe plekken en een kneuzing er vanaf kom breken die ouderen heupen en wat niet meer.
de zintuigen en verwerking snelheid laat te wensen over.

en dan jongelui die lopen te stunten vooral op die fat bikes , ze kosten een fortuin ook nog....
fat bikes , ze kosten een fortuin ook nog
Een fortuin?!? Het valt mij juist op dat ze een stuk goedkoper zijn, dan e-bikes van A-merken. Zag er laatst een paar staan, bij een fietsenhandelaar in de buurt, in de prijs-range van 900 a 1500 Euro.
Verkeerde mensen?
Ik ben ook volledig gezond en fit en toch neem ik voor bepaalde ritten mijn elektrische fiets. Gewoon een afweging vanuit gemak en diefstalgevoeligheid. Je gaat natuurlijk niet je 3500 euro dure fiets buiten een winkelcentrum stallen. Te snel? Zo'n fiets gaat net zo hard als jij dat wil (tot 25km/h) en ouderen blijven zo veel langer mobiel en fit. Je moet als oudere wel bewust (gemaakt) worden van het risico van alsmaar de turbostand gebruiken. Het vervangt voor mijn bejaarde ouders heel veel autoritten. Dat ook jongeren trapondersteuning willen is ook logisch toch? Gemak dient de mens.
Ik zal volgend jaar noodgedwongen een e-scooter moeten kopen, aangezien mijn gemeente het noodzakelijk vind om zelfs relatief schone 4-takt scooters te verbieden. Flink balen, aangezien ik net voor die aankondiging voor 500 Euro een omkeuring & reparaties aan de scooter heb laten uitvoeren. En de 400 Euro sloopsubsidie is een wassen neus, aangezien dat alleen maar in een korte tijdspanne toegewezen wordt & je daar geen vooraankondiging van krijgt.
Ja, Amsterdam pakt zaken wel heel rigoureus aan.
Niet alleen A'dam, ook andere steden, zoals Utrecht & Nijmegen worden getroffen. Belachelijk aangezien men beter een uitsterf-beleid kan uitvoeren. Nu worden mensen onnodig op kosten gejaagd, terwijl de milieuwinst verwaarloosbaar is (zie bijvoorbeeld het laatste rapport aangaande het terugbrengen vd. snelheid op snelwegen).
Brommers vervangen door de elektrische variant levert wel wat milieuwinst op vermoed ik omdat er ook nog heel wat super vervuilende rondrijden.
Vervangen levert alleen milieuwinst op als het voertuig economisch total loss is. Vevangen om het milieu levert milieu schade op (je hebt nl al een voertuig en nu moet een tweede gemaakt worden).

Uitsterf beleid zou milieuvriendelijker zijn.
In dat opzicht heb je wellicht gelijk. Als je kijkt naar de directe gevolgen voor de locale luchtkwaliteit niet.

Geeft het belang van betere recycling alleen maar aan.

[Reactie gewijzigd door Tweddy op 22 juli 2024 15:31]

Mede daarom rij ik liever mijn brandstofvoertuigen op. Nog afgezien vd. veel te hoge aanschafkosten, die je momenteel hebt...
Wat 2-takt scooters betreft heb je gelijk, maar een 4-takt scooter is amper vervuilend, aangezien ze net zoals auto's gewoon een katalysator hebben, vaak icm. injectie.
Wat is amper vervuilend? Ze verbruiken toch fossiele brandstof en stoten toch wat uit? Zet jij je 4-takt maar eens 5 minuten aan in je woonkamer.
Zoals blijkt uit diverse onderzoeken blijkt is de milieuwinst marginaal. Zoals ik al zei is een uitsterfbeleid veel meer rendabel, aangezien je veel minder milieubelasting hebt, als je met een bestaande 4-takt scooter blijft rijden, totdat die op is. Maar ja, dat willen GL-apostelen niet horen, aangezien ze denken dat elektrische aandrijving de heilige graal is...

[Reactie gewijzigd door MazDaMan1970 op 22 juli 2024 15:31]

Maar wat is marginaal? Vergelijk het eens met een 4-takt die 5 minuten draait in je woonkamer op een rollerbank en dan een elektrische scooter. Bij de eerste liggen je parkietjes op hun rug en kan je de tv en elkaar niet meer verstaan.

[Reactie gewijzigd door Tweddy op 22 juli 2024 15:31]

Vind ik geen goed vergelijk. Je moet de hele footprint meenemen, van productie tot eindproduct & dan is het veel duurzamer om een bestaand product op te maken, ipv van onnodig een nieuw product te kopen, wat voor de nodige milieubelasting zorgt (nog afgezien vd. mileubelasting die relatief goedkope LiON accu's veroorzaken...)

[Reactie gewijzigd door MazDaMan1970 op 22 juli 2024 15:31]

Ben ik met je eens als je naar de totale milieubelasting wereldwijd kijkt. Kijk je naar de lokale belasting hier in Nederland in steden en dorpen maakt het wel degelijk een enorm verschil.
Geeft het belang van betere recycling alleen maar aan.
De scooters die nu naar de sloop gebracht worden, zullen maar voor een klein deel gerecycled worden, vrees ik. In ieder geval zullen de onderdelen niet meer hergebruikt worden, aangezien landelijk oudere scooters, die geen Euro 5 goedkeuring hebben, uit het straatbeeld verdwijnen.
Heb een segway s125. Top ding


Echter niet aan te raden als je niet makkelijk kan opladen of in buitenland woont waar winter echt koud kan zijn.
Ik overweeg de lichtere uitvoering (brommer-versie) vraag mij alleen af, hoe de kwaliteit hiervan is, aangezien het een relatief nieuw merk is, tov. de gevestigde merken, zoals Kymco & Sym (goede ervaringen met die 2 Taiwanese merken).
Rijd er nu sinds okt 22 op. Top ding. Nooit echt iets van gedoe.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.