E-bikefabrikant Stella is failliet, geen info over ondersteuning slimme functies

De Nederlandse e-bikefabrikant Stella Fietsen is failliet verklaard. De winkels en servicepunten blijven vooralsnog gesloten. De curator bekijkt of een doorstart vanuit faillissement mogelijk is. Het is onduidelijk wat er gebeurt met de slimme functionaliteit van bestaande Stella-fietsen.

Stella Fietsen B.V. schrijft op zijn website dat het uitstel van betaling van het bedrijf vrijdag is omgezet naar een faillissement. De curator, Frans van Oss, heeft vandaag alle werknemers op de hoogte gebracht. Momenteel blijven alle winkels en servicepunten gesloten. De curator deelt uiterlijk 15 november informatie met klanten die een aanbetaling hebben gedaan of hun fiets ter reparatie hebben afgegeven.

De fabrikant geeft echter geen verdere informatie met betrekking tot de ondersteuning van de slimme functies van zijn smart-e-bikes. Deze fietsen hebben een gps-tracker, die verbinding maakt met de Ella Assistant-app. Gebruikers kunnen via deze app gereden kilometers bijhouden, de huidige locatie van hun fiets zien en ook diefstal melden. Het is niet bekend in welke mate de app blijft werken.

Volgens van Oss zijn er nog steeds geïnteresseerde partijen voor een mogelijke doorstart. De komende tijd gaat de curator met enkele partijen in gesprek om te kijken of een doorstart van Stella Fietsen vanuit faillissement nog mogelijk is. Verder inventariseert de curator de verhoudingen tot leveranciers en andere belanghebbenden, om ze 'zo goed mogelijk nader te kunnen informeren'.

Stella fietsen
Bron: Stella

Door Idriz Velghe

Redacteur

08-11-2024 • 17:24

204

Reacties (204)

204
199
140
3
0
38
Wijzig sortering
Ik denk dat het voortaan lastig om te zeggen waar en welk je merk je het beste kunt kopen:

- Stella failliet
- Accel Group was ook bijna failliet (eigenaar van Batavus, Koga, Sparta e.a)
- VanMoof falliet (wel een doorstart)
- Qwic is falliet gegaan ( wel een doorstart)
- WATT is fallliet gegaan (geen doorstart)

Wat me eigenlijk opvalt is ondanks verschillende berichtgeving dat het merk Cowboy het nog niet zo slecht doet, terwijl ik eerder had verwacht dat die failliet zou gaan. Veloretti is ook nog wel betrouwbaar gezien PON en de grootste speler Gazelle daar achter zit. als je kijkt naar standaard onderdelen, dan is Gazelle het meest betrouwbaar. Volgens mij heeft Veloretti wel wat custom onderdelen, zoals het scherm.

Ik denk dat de markt gewoon nu verzadigd is na Corona.

[Reactie gewijzigd door MvdW- op 8 november 2024 20:59]

Accell is een heel ander beestje. Even los of die al dan niet langs de rand van het faillisement zoudan zijn gegaan, de grote merken zelf overleven dat waarschijnlijk wel, desnoods via een ander concern.

Maar wat veel belangrijker is, Stella, Van Moof en Watt liepen niet via het dealernetwerk. Als Batavus over de kop gaat bestaat je FM op de hoek gewoon nog en kan hij je fiets repareren. Er zijn niet of nauwelijk merk eigen onderdelen op die fietsen.

Bij Stella, VM en Watt is echter ook het servicenetwerk weg. Stella's zou je FM op de hoek nog wel kunnen fixen, zolang het een Bosch Motor betreft, maar VM en Watt zijn gewoon niet meer te fixen. En dat geldt voor Qwic ook met die eigen motoren.

Dus je opmerking dat het lastig is om een merk te kiezen? Nope, De grote merken zijn gewoon het meest solide. Zelfs als Accell of Pon ze van de hand doen bklijven die merken wel bestaan.
Als Cannondale bezitter zeg ik Cannondale :+
Prima fietsjes en afgemonteerd met A-klasse spul van Bosch en Shimano.
Niet de goedkoopste uit het fietsenhok, maar kwaliteit heeft nu eenmaal een prijs.
Snap niet zo goed wat je hiermee wilt zeggen. De Stella fiets die mijn vrouw vorig jaar heeft gekocht heeft ook een Bosch motor en Shimano schakelmateriaal. Fiets is oerdegelijk.
Sprak toen al met filiaalhouder over problemen bij Stella en zijn mening was dat het bedrijf veel te veel personeel op hoofdkantoor had zitten. Allemaal overhead.
De reden voor het faillesement was evident. Te grote voorraden en een servicenetwerk wat het niet aan kon.

Er is een reden dat verticale integratie in de fietsenbranche eigenlijk altijd mislukt, het is te kapitaal krachtig en niet wendbaar genoeg. Alleen Canyon is een succes verhaal.
Vinden in alle branches, alle filiaalmanagers niet dat er teveel mensen op het hoofdkantoor zitten? En vinden ze ook niet altijd dat zijn alles te makkelijk bepalen vanuit hun luie stoel?
Toch maar vreemd dat Stella dan afwijkt van de Bosch software, ee eflow app bv

Bij Riese Mueller kan je kiezen, je kunt de Bosch app gebruiken ofwel hun eigen app(die niet goed vertaald is en af en toe Duits bevat)
Maar de frames worden in Turkije in elkaar geflanst.
De enige eçht 100% Nederlandse fabrikant is Azor uit Hoogeveen.

Heb zelf een Cannondale gehad en dat was een prima fiets. Heb nu een Azor en dat is toch nog even beter. Bovendien kun je een Azor helemaal naar eigen smaak configureren.
Niet helemaal mee eens. Binnen de Shimano producten zijn er ook een duidelijk verschil in kwaliteit. Dus zeggen dat Shimano A klas is ligt aan het model en de locatie waar het is gemonteerd.
Vaak zijn duurdere Shimano onderdelen niet duurzamer, wel zijn ze veel lichter en werken ze verfijnder en beter.
Daar ben ik het helemaal niet mee eens, de fietsenmarkt is potentieel groter dan de automarkt. Om onze gezinsauto zou ik vervangen zou ik toch minstens twee bakfietsen, twee speedpedelecs een longtail willen, maar momenteel is dat letterlijk duurder dan een auto.

Het probleem is dat buiten Nederland en Vlaanderen het nog niet echt is aangeslagen waardoor massaproductie niet echt mogelijk is en ze nog duur blijven.
Tja, en voor mijn vervoersbehoefte wil ik eigenlijk ook een klein electrisch autootje voor boodschappen, een grote SUV voor verhuizingen enzo, een sportwagen voor in het weekend, en dan nog een station voor vakanties. Zit er allemaal niet in, dus ik hou m'n fietsje wel. En daarmee is in theorie de automarkt groter dan de fietsenmarkt, en in praktijk niet.
5 auto's gaan natuurlijk nooit goedkoper zijn dan 1 fiets. Maar 5 fietsen zijn gewoon simpeler, kleiner, gebruiken veel minder materiaal, en milieuvriendelijker dan 1 auto. Technisch gezien staat er niets in de weg om fietsen even goedkoop te maken als auto's (paar honderd euro voor een degelijke elektrische fiets).

De automarkt is in praktijk al groter dan de fietsenmarkt, daarmee dat auto's belachelijk goedkoop zijn in vergelijking met fietsen.
Ik weet echt niet wat jouw definities van goedkoop zijn, maar ik weet wel dat mijn auto 10x duurder was dan m'n fiets, en alsnog is het een 2ehands budget-modelletje. Mijn fiets is een keurige middenmoter met bandje en lekker licht. Daarnaast weet ik dat elk grapje met m'n auto me honderden euros gaat kosten, of het nou een stel nieuwe banden, een ingetikte ruit, of een kras op de zijkant is, en dan heb ik het nog niet over een kapotte versnellingsbak. Bij m'n fiets waren er wat spaken stuk, en een velg verbogen. 50 euro graag. Daar heb ik amper een halve autoband voor, en dan mag ik nog eens 30 euro afrekenen om hem erop te krijgen.

Verder, 5 fietsen voor een heel gezin lijkt me vrij normaal, maar om nou 2 bakfietsen te hebben is ook wat overdreven. Kinderen kunnen nog ouderwets in een zitje voor/achterop, of ze hebben hun eigen fiets.

Even rekenen zegt mij dat voor 1.5k je een prima normale fiets hebt, bakfietsmarkt ken ik niet, maar onze vrienden bij de ANWB vinden 4-5k voor zo'n ding prima, en dan nog 2 electrische fietsen a 3-4k. Dan kom ik uit op 10-15k, en daar heb ik nog geen nieuwe Volkswagen voor, zelfs geen Upje. Voor wie nu vindt dat een bakfiets 10k moet kosten en een electrische fiets ook: dan wil ik ook vergelijken met minimaal een Audi A5 ofzo, _met_ opties. Tjakka, 70k.
Je moet kijken naar wat je voor de prijs krijgt. Een Dacia spring heb je voor 19k (10k zie ik nu zelfs op hun website , maar misschien mis ik iets). Daar krijg je een 1 ton auto met 26kWh batterij voor. Daar alleen kun je al 50~100 electrische fietsen van maken. Materiaal kost is natuurlijk niet alles, maar een auto heeft buiten materiaalkosten ook veel meer. Voldoet aan de strenge Europese veiligheidsnormen, heeft airco, airbags, gps, lane assist, ...

Speedpedelecs moeten aan meer regels voldoen dan andere fietsen, maar die zijn ook stukken duurder en je krijgt er eigenlijk niet zoveel meer voor terug.
Mijn punt is: iedereen die een fiets wilde, heeft al een fiets gekocht tijdens corona. Ik heb het niet over gezinnen en of auto's.
Mijn punt is dat dat helemaal niet waar is. Vraag is een functie van de prijs, ik wil wel een speedpedelec en een bakfiets kopen, maar ze zijn gewoon te duur. Zeker als je dan nog eens buiten Nederland en Vlaanderen kijkt is er nog een gigantische potentiële markt voor fietsen.
Dat er buiten Nederland en Vlaanderen nog een markt is voor fietsen, dat zal best. Ik heb het over de Nederlander, die tijdens corona al hun fiets gekocht hebben. Die hoeven nu op dit moment geen fiets.

En als er genoeg vraag is, hoe komt het dan dat de één naar de andere omvalt of in zwaar weer terecht komt?

[Reactie gewijzigd door MvdW- op 10 november 2024 00:21]

Vraag is een functie van prijs, maak fietsen 10x zo goedkoop en er zullen nog veel meer Nederlanders een fiets kopen. Prijs is een functie van productievolume, hoe meer volume hoe lager de prijs. Dat is waarom ik het over andere landen en auto's heb. Auto's zijn een voorbeeld van wat mogelijk is in een grote wereldwijde markt.
Niet alleen corona. Als je kijkt hoeveel ebikes er de laatste jaren verkocht zijn zal het allemaal wat minder worden. Iedereen die een ebike wil hebben (en kan betalen) heeft er ondertussen wel 1. Over een paar jaar krijg je pas een aardige vervangingsmarkt.
Nou ik wil wel een e-bike en ik kan het ook betalen, maar ik wil wel meer dingen en als ik kijk naar hoe vaak ik fiets dan vind ik het ineens veel geld. En natuurlijk is er de kans dat ik door het elektrische deel vaker ga fietsen, maar er is ook een grote kans dat die vooral in de schuur mooi staat te zijn.

Met andere woorden het zijn net geen prijzen om er even bij te kopen en dat is dus echt een verschil met de "normale" fiets die bijna iedereen wel in de schuur had staan.
Wil je een degelijke fiets ga je naar de 2k, waarom zou je in dit land 2k betalen voor en fiets waar het altijd regent waait of koud is? Pak dan liever het ov of auto.
Het regent in Nederland gemiddeld 192 dagen per jaar. Dat betekent overigens niet dat het in heel Nederland regent op al die dagen, maar dat het ergens in Nederland regent.
Er staat inderdaad wind, maar het hele punt van een fiets met elektrische ondersteuning is dat je daar nauwelijks last van hebt.
Een gevoel van koude is natuurlijk subjectief. Maar gemiddeld is het in Nederland 10,5 graden (KNMI).

Gelukkig geldt jouw gevoel niet voor de rest van Nederland en kunnen veel mensen fijn op de fiets naar hun bestemming.
Veel fabrikanten/mensen stapten in de hype-train zonder echt een idee te hebben wat voor markt-value een product nu daadwerkelijk heeft incl. de levensduur van een product.

Je ziet het in veel meer sectoren voorkomen, als je in X jaren de markt verzadigd blijft er weinig over om een gezonde markt te houden... Daarnaast mag je toch wel verwachten dat een fiets minimaal 10 jaar meegaat (ik heb nog een "stap" fiets die gaat al 15 jaar mee en die was al minstens 10 jaar oud toen ik hem kocht).
Ter info: Gazelle is ook onderdeel van PON groep
Zal het aanpassen, thanks.
Cube gaat stabiel en scoort goed bij consumentenbond. Geniet zelf ook van een model.
Mooie Rose kopen? Of als je iets goedkoper zoekt een leuke Decathlon bike?


Zolang je een universele fiets hebt met een bosch/Shimano/bafang motor je bij de meeste fietsenmakers wel terecht kan.
Wat ik zelf vooral heb gedaan toen we onze Gazelle Bakfiets en gewone fiets kocht; zoeken naar fietsen met ‘reguliere componenten’, onze fietsen hebben een Bosch motor/accu systeem. Natuurlijk kan Bosch omvallen maar als Gazelle failliet gaat kan ik rekenen op onderdelen van derden.

Deze wijsheid had ik al voor vanMoof koppie onderging omdat ook fabrikant ondersteuning eindig kan zijn (stoppen met een lijn) en wij deze fietsen kopen voor de komende 5-10 jaar en ik ook niet afhankelijk wil zijn van dure ‘dealer’ reparaties.

In theorie zijn er straks zat fietsmotoren nieuw/ tweedehands te koop (voor als bosch weer stopt met zijn lijn). Idem voor de verwijderbare vrij standaard accu
Als Bosch failliet zou gaan is dat vervelend voor de schuldeisers, maar de curatoren zullen wel een koper vinden voor de activiteiten. Juist omdat er zo'n aftermarket vraag is, is dat geen bedrijf wat zomaar verdwijnt.
VanMoof is overgenomen/opgegaan in Amerikaans bedrijf. Dus geen doorstart.
VanMoof is overgenomen door het Britse Lavoie.... 🤷
Een overname is wat anders dan een doorstart. Een doorstart is meestal zelfstandig als merk doorgaan. Een overname betekend meestal dat het merk, zoals ook in dit geval, opgaat in een ander merk.
Veloretti is dan wel weer onderdeel van PON, niet dat die niet failliet kunnen gaan maar die kans is toch wel vrij klein.
Daarom is het ook een betrouwbaar merk, zoals ik beschrijf.
Dat de PON holding niet om kan vallen ben ik mee eens. Maar als een dochter slecht draait trekt Pon zonder knipperen de stekker eruit.
Die doen echt alles voor geld, dus een langer rekken voor de service is niet waarschijnlijk.
Mijn advies zou zijn een Cube fiets of een Riese & muller of Kalkhoff en pegasus, deze gekozen omdat dit grote merken uit Duitsland zijn.
Deze zullen toch een stuk minder snel omvallen als een kleine Nederlandse speler zoals Stella.

Wat ik zelf afraad is een fiets van een merk kopen zoals Canyon, die krijg je als bouw pakket thuis gestuurd.
En moet je dus zelf in mekaar zetten en als je problemen hebt moet je die ook zelf oplossen.
Bijna geen fietsen winkel waar je terecht kan met problemen.
Omdat die niet zijn aangesloten bij fietsenwinkels en de winkels dus geen spullen hebben voor reparatie.
Bij Stella zal het niet direct in een probleem vallen omdat de spullen die gebruikt zijn (bosch middenmotor, en shimano versnellingen) in elke fietsen winkel op de plank liggen.
Beetje het zelfde als wat je terug zag bij vanmoof en defecte fietsen.

Zelf een cube kathmando pro 750, heerlijke fiets en 1 van de betere prijs kwaliteit verhouding.
Daarom heb ik een heel generieke saaie fiets gekocht. Er zat wel Bluetooth op voor een appje, maar alles daarvoor gewoon lokaal. Als ik een tracker toevoeg, dan ook gewoon een los ding dat ik in eigen beheer heb.

Al die merken met fancy volledig geïntegreerde fietsen zijn erg mooi, totdat je dit soort grappen krijgt. Daar kwam ik al snel achter met mijn eerste ebike, een tweedehands Giant waarvan alles in-house of niet standaard was. Zodra de fiets verouderd is en er een nieuw model komt, kan je ook niet meer aan een nieuwe fietscomputer komen als die niet goed meer is. En zelfs de tandwielen waren niet standaard en een gedoe om te vervangen. Het was net de VanMoof ervaring voordat die failliet gingen. Ik was er snel klaar mee. Achteraf had ik beter met Bosch onderdelen kunnen gaan in plaats van Bafang, dat merk is toch wel wat Chinees qua kwaliteit, maar tenminste wordt het door alles en iedereen gebruikt en zijn nieuwe onderdelen makkelijk te krijgen en te vervangen.

[Reactie gewijzigd door Amanoo op 8 november 2024 18:06]

Ik heb mijn fiets bij de Decathlon gekocht, gewoon een waar de enige elektronica de voor en achterlichten zijn. Ideale fiets, kostte bijna geen drol voor een nieuwe fiets, en heeft dan ook eens trommelremmen en naast het zelf monteren van lekkerdere handgrepen kan ik gewoon lekker heen en weer fietsen.

Op zich word ik ook een beetje misselijk als ik elke e-bike speler zie die hun eigen vendor-locked systemen er aan onderhouden, om natuurlijk te voorkomen dat je naar een andere/concurrerende fietsenmaker kan gaan voor je problemen. Ik zou het dan ook uiterst laag (maar niet verrassend) vinden als het straks blijkt dat al die Stella's gebricked worden, of waar de hardware niet meer uit te lezen valt omdat de broncode/software in een digitale put gegooid word.
en heeft dan ook eens trommelremmen
Is dat de beste soort rem voor een fiets? Ik zit soms wel eens fietsen te vergelijken en dan kan je bijvoorbeeld ook filteren op het type rem en dan weet ik nooit het verschil..
Ligt eraan. Trommelremmen zijn gesloten, dus weinig onderhoud. Maar ze remmen ook niet erg hard. Net als roller brakes.
Schijfremmen remmen het beste, maar ook duurder, fragieler en uiteindelijk moet je wel de remblokjes vervangen.
Velgremmen zijn goedkoper, maar slijten ook harder en remkracht zit er zo'n beetje tussenin.
Trommelremmen is iets van vroeger. Die had ik in de jaren 80 op mijn Batavus Bato.
Rollerbrackes lijken erop maar zijn echt anders en op een e-bike levensgevaarlijk. Als je plots moet remmen doen ze bijna niks en heb je een remweg waar je u tegen zegt.
Hydrolische velgremmen zoals Magura remmen super. Dat heet met moment te maken. Maar als je met Magura te snel remt en inderdaad er minder controle over hebt dan ga je zeker onderuit. De (hydrolische) schijfremmen doen het ook goed maar omdat ze relatief dicht op je as zitten is er feitelijk meer remkracht nodig. De blokjes slijten ook wat harder.
Als ik mocht kiezen nam ik Magura op de velg. Maar mijn huidige fiets heeft schijfremmen.
Onze kids en ook mijn vrouw hebben fietsen gehad met rollerbrakes. Die zijn na wat ongelukjes snel vervangen door fietsen met beter remmen.

In het kort: rollerbrakes remmen wat mij betreft te slecht om op een fietste zitten.
Helemaal eens voor wat betreft de Magura hydraulische velgremmen. Zijn goed te doseren en doen mij denken aan de werking van de remmen op mijn motor. Een stoppie maken is heel goed mogelijk!
Zo oud? Ik ben opgegroeid met de simpele remblokjes op het wiel in de jaren 80 en 90. Pas vanaf 2000 de trommelrem. En die fiets heb ik nu nog.
Nooit een terugtrap (voor remmen) fiets gehad?
Schijfremmen remmen per definitie harder dan velgremmen, ook Magura verlgremmen komen niet in de buurt van een schijfrem. De redenen:

1/ een schijfrem heeft veel minder travel, hooguit 2mm (dus hele gunstige hefboom)
2/ de massief stalen schijf niet plooit, daar waar een velg hol alu is en dit wel doet.
3/ Tot slot is een remschijfblokje veel harder en agressiever, daar waar dit bij een velgrem niet kan omdat dan je alu remvlak eraan gaat.

Verder remmen schijfremmen in de regen dramatisch beter, ook een Magura velgrem is in de regen veel minder effectief dan in droge omstandigheden.

Dus nee, Magura velgremmen zijn echt niet vergelijkbaar met remkracht van een stel goede schijfremmen en je hebt in tegenstelling tot wat jij denkt ook duidelijk veel meer handkracht nodig. FWIW, Ik heb 120k+ kilometers met Magura velgremmen gereden en mijn vrouw heeft nog steeds een fiets met deze remmen.

Betreft slijtage, Magura remblokken slijten veel harder dan schijfremblokken. Ik doe met een stel magura blokken een kilometer of 2000 in de winter. De reden is dat een velg veel sneller vervuilt en het materiaal van de remblokken noodgedwongen zachter is (ander is je velg weg).
Standaard zitten er Shimano c3000 serie rollerbrakes op, die remmen slecht, de c6000 serie remt beduidend beter.
Tot je keihard remt en over de kop vliegt doordat ze locken... Zelf voor Rollerbrakes gekozen, is een doorontwikkelde trommelrem en die blokkeert niet. Ofwel, wordt je niet gelanceerd als je te hard remt. Als tandarts genoeg ongelukken zien gebeuren door voorwielen die geblokkeerd raakten...
Mensen die over de kop gaan vrliegen eigenlijk altijd over het stuur, niet omdat hun voorwiel blokkeert. Wat er gebeurd is dat ze niet recht achter eht stuur zitten en de remkracht niet aankunnen, meestal ook met een links rechts verschil waardoor het wiel omklapt.

Simpelweg, ik kan mijn achterwiel een meter hoog remmen (stoppie) als ik me schrap zet... een fiets gaat eigenlijk niet over de kop.

Maar even los daarvan, een schijfrem is ontzettend goed te doseren, juist door de geringe jhandkracht en de voorspelbaarheid van het systeem. Er is geen reden om voor inferieure remmen te kiezen.
Velgremmen op een ebike moetje niet willen. Je kan namelijk door je velg heen remmen en een nieuw wiel maakt al je kostenbesparingen ongedaan.
Met goed onderhoud gebeurt dat niet maar de meeste fietsen krijgen pas onderhoud als ze kapot/versleten zijn als het niet over de ketting gaat.
Voor mij nooit meer hydrologische velg remmen ...
Doen het niet in de regen en je hele fiets zwart
Ik heb trommelremmen op mijn Sparta, die remmen prima.
Fiets met mijn benen gemiddeld 20 tot 25 km/u.
Leuk om e-bikes in te halen met een gewone fiets in de hoogste versnelling (4).
AL dat luie volk met hun dikke kont op volledige trap ondersteuning.
En dan net doen of je fietst.
Fietsen is de meest simpele en gezonde workout die je kan doen.
Gewoon zorgen dat je Bosch koopt zonder verder locking zoals moov oid.

Natuurlijk, Bosch kan ook omvallen maar dat is wel een iets andere orde van grootte dan Stella.
Stella gebruikt ook gewoon Bosch of Shimano componenten hoor. Er is bijna geen ebike leverancier die eigen spul maakt. Alleen VanMoof deed dat geloof ik.
Giant. Althans, in ieder geval toen ik nog een Giant had was dat in-house rommel.
Zelf heb ik die negatieve ervaringen niet met Giant, nu na 4 1/2 jaar gebruik. Motor is in feite Yamaha, onderdelen zoals display, accu zijn nog steeds verkrijgbaar. Geen idee hoe oud jouw Giant is. Giant is een van de grootste E-bike merken v.d. wereld. Dus wel iets anders dan Stella of van Moof..
Ik weet niet meer hoe oud de Giant was en ik heb hem inmiddels ook niet meer, maar hij zal ouder dan een decennium zijn geweest.
In het midden/duurdere segment gebruikt Giant al jaar en dag zeer betrouwbare Yamaha motoren, die een prima servicenetwerk hebben.
Eigen spul maakt of ontwerpt en het dan door anderen laat maken?
VanMoof doet dit nog steeds. De 5 lijn bestaat ook naar eigen ontwerp geproduceerde onderdelen waar flinke verbeteringen in zitten. Alle de 'oude' VanMoof's zijn een stuk minder van kwaliteit

Staat los van wel/geen electronica of eigen onderdelen.
Dan heb je het over de motor of software aansturing?
Bosch is een soort Apple.
Als je Bosch wilt, dan krijg een Bosch motor, Bosch batterij, Bosch display, Bosch app en voor dealers gaat de service ook via Bosch.
In principe is het Bosch rijgedrag gelijk, ongeacht welk merk fiets je koopt.
Bosch heeft wel voornamelijk middenmotoren, dus je moet schakelen om goede ondersteuning te krijgen, want de motor zit voor de versnellingen. En Bosch is een stukje duurder dan een huismerk van de fietsfabrikanten.
Bosch een soort Apple noemen zou ik niet doen.

Bosch is voor heel veel fietsfabrikanten de leverancier van de elektrische aandrijving. Zij maken de motor, elektronica, batterij, batterijlader, ... . En het mooie is dan ook dat dat enorm gestandariseerde onderdelen zijn. Een fietsenmaker die goed is in het herstellen van fietsen met een aandrijving van Bosch kan zowat alle merken met Bosch onderdelen wel aan.

En als je denkt dat Bosch niet goedkoop is, moet je eens kijken naar fietsen met een motor in het achterwiel, dan val je pas omver van de prijs. Die gaan vlot over de 10k.
Die ondersteunen ook allemaal effectief tot 45km/h, kunnen remenergie terugwinnen (scheelt weer wat op de remblokjes).
De motor trekt niet op de ketting, scheelt weer wat op het aantal kettingen die verslijten (al worden de Bosch 45km/h fietsen nu wel meestal met riem uitgevoerd).
De 'goedkope' speed pedelecs beginnen vanaf 5000€, als ge dan meer features wilt, stijgen de prijzen snel.
Nee, hij doelt waarschijnlijk op de Neodrive Z20 in Idworkx, avagnon en Santos. Dat zijn 25kmpu motoren.
Geen idee maar de infomatie klopt sowieso niet.

Mijn Tenways CG600PRO heeft een achterwiel motor en koste me 1.6/1.7K ofzo? mag ook maar 25km/u
@Blokker_1999 wijst op motoren van fietsen van 10k+. Hij heeft het dan duidelijk niet over Tenways van 1600-1700,-.
In principe zijn naafmotoren volgens mij de goedkoopste opties. Babboe bakfietsen hadden bijvoorbeeld een achternaam motor. En er zijn genoeg issues met Babboe, maar de ondersteuning is prima. De motor heeft minder koppel dan een Bosch, dus je moet wel een beetje zelf kunnen fietsen om weg te rijden bij het stoplicht als de fiets zwaard beladen is. Dat de Stromers zo duur zijn heeft andere redenen (die ik nooit heb kunnen begrijpen). Dat je nu snellere fatbikes kan kopen voor 1/10e van de prijs als een Stromer speed pedelec vind ik wel opmerkelijk.

Ik heb overigens een Stromer ST2 (niet meer), een VanMoof S3 en een Babboe gehad. Voor dagelijks gebruik heb ik liever een simpele fiets met een naafmotortje dan een lompe middenmotor. Maar ik heb dan ook niet veel ondersteuning nodig om comfortabel 25km/h te fietsen, ook niet met een bakfiets
Naafmotoren heb e in vele prijsklassen. Neodrives en Stromer motoren zijn veel duurder dan Bosch.

Waarom Stromer zo duur is ligt aan de thermische beperking van naafmotoren; dat is en blijft een uitdaging. Een naafmotor is relatief simpel te oververhitten en dat is niet goed vor de levensduur van de motor. Een middenmotor heeft door de interne overbrenging daar veel minder last van (in de praktijk niet).

Dus een Stromer motor met fors vermogen en goede kwaliteit is een heel andere prijsklasse dan een babboe motortje.
Dat klopt helemaal. En voor een gewone elektrische fiets is dat kleine goedkope naafmotortje ruim voldoende om zonder echte inspanning 25km/h te fietsen.

Het kleine naafmotortje op de VanMoof is geloof ik zelfs voldoende om 45 te fietsen als je de begrenzer eraf haalt.

Alleen voor als je een zware bakfiets eenvoudig een steile heuvel over wil krijgen heb je echt wat beters nodig.
de reden dat ze zo duur zijn is veel simpeler: omdat mensen het betalen...
In China koop je een speedpedelec voor een een paar duizend euro, maar die mogen hier helaas niet op de weg
En de tegenhanger is bangfang uit China?
Er zijn echt tig elektrische fietssystemen, Europees, Amerikaans, Japans of Chinees.
Bafang is een wat grotere Chinese. Bafang is niet op het niveau van Bosch, maar wel goedkoper
Dat is al gauw zo. Bij mijn Giant was dat niet anders. Bij mijn huidige Brinckers met Bafang onderdelen ook niet.
Ja precies, zelfs al zou Bosch omvallen, en dat zie ik al niet snel gebeuren, dan heb je nog tig van die dingen overal en nergens omdat ze voor zoveel merken worden geproduceerd. VanMoof vind je alleen op een VanMoof, maar Bosch (en ook Bafang) vind je overal en nergens.
Ik zou het net iets anders stellen: Koop een fiets met Bosch/Yamaha/Shimano bij een betrouwbare dealer.

Service loopt via hem...
De smartfunctie van Stella fietsen stelt niet zo heel veel voor. Zonder die functie moet je zelf je kilometers bijhouden en onthouden waar je je fiets parkeert.

De e-bike fabrikanten doen inderdaad steeds meer aan klantenbinding door van van alles en nog wat eigen versies te maken die net iets afwijkt van de gebruikelijke maten. Heel irritant.
Afwijkende maten kan Giant inderdaad ook erg goed. Die oude fiets had ook tandwielen die precies net zo anders waren dat je niet heel makkelijk vervanging kon vinden zonder ook de rest van de versnelling te vervangen. Dat was helemaal op elkaar ingericht en allemaal net een beetje anders.
Altijd dezelfde reacties wanneer er één merk van een bepaalde productgroep omvalt.
Blijkbaar zijn veel mensen toch op zoek naar een stukje bevestiging dat hun ‘domme’ techniek toch wel de goede keuze is. Beetje kort door de bocht.
Je draait oorzaak en gevolg om. Dit is geen bevestiging voor mijn keuze, dit is de reden waarom ik de keuze überhaupt heb gemaakt. Toen VanMoof nog financieel geweldig ging (of in ieder geval leek te gaan) en een faillissement van Stella al helemaal ondenkbaar, was mij al pijnlijk duidelijk dat een fiets met allemaal geïntegreerde onderdelen van het merk zelf gewoon e-waste wordt wanneer er een nieuw model met nieuwe onderdelen uitkomt. Dat is exact wat er met mijn Giant gebeurde, voordat ik mijn huidige fiets kocht. Ik wilde niet weer een stuk e-waste.
Nee, niet omdat domme techniek een goede keuze is, maar omdat de smart-functies die afhankelijk zijn van een service van de fabrikant een gevaar inhouden. Het gebeurt te vaak dat een fabrikant failliet gaat of een service beëindigd waardoor de gekochte spullen ineens een stuk van hun functies verliezen. Bij Van Moof liep je zelfs het risico dat het slot niet meer werkte. Sommige smart-spullen zijn zonder de smart-functies zelfs compleet nutteloos. Wel vervelend als jouw voordeur niet meer opengaat omdat de fabrikant van het smart-lock failliet is.
Domme techniek mist natuurlijk een aantal functies, maar blijft wel gewoon werken als de fabrikant over de kop gaat.
Dit wel enorm balen. Ik heb binnenkort een onderdeel nodig (bedieningskastje voor op het stuur).
Aangezien Stella eigen spullen gebruikt, kan ik ook alleen hun reserve onderdeel gebruiken.

Hopelijk kan ik nog ergens via de boedelveiling oid wat op de kop tikken.
Suggesties zijn welkom.
Afgelopen jaar een vervangend scherm voor mn vrouw besteld. Was prima te vinden ook al was de fiets 5 jaar oud. Oudere modellen worden wel moeilijker denk ik.

Inmiddels zijn we over naar een andere met Bosch. Veel breder verkrijgbaar (ook gereviseerd of regulier tweedehands).
Had de accu en het display stuk. Gelukkig voor 200 euro een compatible fiets kunnen kopen met 2 zga nieuwe accu's en een goed display waarvan de motor stuk was. Alle onderdelen eraf gehaald en de rest naar het oud ijzer gebracht...... Andere accu voor 100 verkocht aan een ader met een kapotte accu dus voor weinig hopelijk nog even op de weg.....
Prachtig jongen, al die "eigen" meuk.
Zo wordt 20x het wiel uitgevonden voor het belang van de eigenaar.
Niet de eigenaar van de fiets maar het bedrijf.

Het is één van de secundaire redenen dat ik geen elektrische fiets overweeg.
De primaire redenen is dat ik geen huisvrouw of bejaarde ben en prima mijn eigen fiets kan voorstuwen.

[Reactie gewijzigd door itContinues op 8 november 2024 17:51]

Goh, dat is geen reden om geen ebike te kopen hoor,

Ik persoonlijk wil ook NIETS dat niet opensource is of zelf makkelijk kan hersteld worden, en voor die reden ook geen nieuwe ebike voor mij, heb op 2de hands een mooie ebike gekocht voor 200,- euro (batterij was stuk) , batterij hersteld (koste 30minuten werk, kabel op BMS printje wat los) , heb bij de fabrikant van deze "oude" ebike een 2de defecte batterij gevonden die ze naar mij opstuurde voor slechts 12 euro (moest enkel transportkosten betalen)

Met beide batterijen kan ik op High nog meer dan 40 km doen en op medium nog bijna 100km (opgelet, ik duw wel zelf nog goed mee :) ) , ik rij nu met de fiets naar het werk, (20km op , 20km terug) sinds ik hem heb al 1100km gedaan, das dus al +- 150 euro aan diesel uitgespaard :)

Ik ben ook niet hoog bejaard , maar met de ebike kom ik op 45-50 minuten op het werk (met de auto doe ik het op 30-60 minuten valt te zien naar het verkeer) , en als ik het met mijn gewone fiets doe , dan doe ik het op 70-80 minuten maar sta ik nat in het zweet.

Ik was eigenlijk van plan om de batterijen een revisie te geven met nieuwe cellen en een BMS met bluetooth en een opensource app op mijn telefoon, maar beide batterijen zijn eigenlijk nog te goed om al te reviseren :)

Ik hoop wel dat er tegen dat ik een nieuwe ebike wil en geen tweede hands meer vind ze wel terug iets maken waar er GEEN dichtgetimmerde app van nodig is, hoop dat europa daar nu eindelijk eens iets gaat aan doen, maarja :( commerce hééé
Er zijn natuurlijk valide redenen voor een elektrische fiets. Ik heb het ook overwogen toen ik verder moest fietsen. Maar het gros van de mensen kiezen voor gemak. Datzelfde geldt voor autogebruik overigens. Ik ben me bewust van het gemis aan nuance in mijn statement. Maar hopelijk snap je het punt dat ik ermee wil maken.

Mensen die er een valide een valide reden hebben voor een elektrische fiets hoeven zich ook niet aangesproken te voelen. Het is wel jammer dan mensen die vaardigheid lijken te missen tegenwoordig.

Ps. voel je vooral niet aangesproken. ik ben blij dat je zo reageert geeft me de kans om er op te reageren.
Oh, maar voelde mij niet aangevallen hoor :)

wou gewoon mijn specifiek geval er bij zetten,

Ik neem trouwens de ebike ENKEL voor het woon-werk verkeer,
naar de bakker, apotheek, alles in de buurt doe ik al altijd met de gewone fiets , en nu dus nog altijd ook al heb ik ook een ebike,

daarom dat ik ook een groot voorstander ben van een killometer kost voor de wagen (en dus ENKEL die kost) in mijn opinie zou de eigendom van een wagen NIETS (behalve de aankoop) mogen kosten en zou die ENKEL iets mogen kosten als je hem gebruikt,
dan zouden misschien wat meer mensen stoppen met om hun 2 ton zware SUV te gebruiken om 2km verderop een brood te gaan halen !!!!!

Mijn wagen word voor moment enkel nog gebruikt 1x per week om de inkopen te gaan doen voor mijn familie en mijn broer (die op het werk woont) en dat breng ik dan mee naar het werk voor hem.
De primaire redenen is dat ik geen huisvrouw of bejaarde ben en prima mijn eigen fiets kan voorstuwen.

Je weet dat er ook andere mensen op e-bikes rondrijden en dat er ook een medische reden kan zijn waarbij de e-bike de enige mogelijkheid is om nog te kunnen fietsen?
Mijn vrouw is afhankelijk van een beenprothese, dus natuurlijk weet ik dat en ik ken ook mensen die het nodig hebben.

Maar er rijden nog veel meer mensen rond op elektrische fietsen omdat ze lui zijn en zich niet willen inspannen. Ondanks dat het heel goed voor hun zou zijn om gewoon helemaal zelf te trappen zodat ze echt aan de benodigde beweging komen.

Mijn vrouw heeft overigens ook geen elektrische fiets nodig.

[Reactie gewijzigd door itContinues op 8 november 2024 19:27]

Er rijden ook veel mensen rond met een auto omdat ze 'te lui' zijn voor een alternatief. Dat is de vrij keuze van mensen, ook van mensen die volgens jullie te lui zijn om zelf te trappen.
Helemaal waar, betekent niet dat je er niks over mag zeggen. Tegelijk mag je ze er ook op aanspreken dat het onzinnig is om voor een zak chips 3 minuten extra besteden om bij de lokale chipdealer te komen in hun Evoque direct uit hun werk waarmee ze bijdragen aan het spits moment bij de supermarkt en hun wachttijd nog langer wordt.
Ik heb bij het uitzoeken van mijn ebike gewoon expliciet een leverancier uitgezocht die algemene onderdelen gebruikt. De moter is van bosch, wat spul van shimano etc. Elke fietsenmaker kan mijn ebike repareren er is niets bijzonders op te vinden. Het enige dat van de frabrikant is, is de vorm van het chassis, maar aan de binnenkant van de klep voor de batterij zit een standaard bosch batterij geschroefd kan zo een nieuwe op.

Het is dus prima mogelijk om een algemeen te servicen e-bike te krijgen.
Het is ook eens secundaire reden om er geen te hebben, want je hebt gelijk, het kan wel.

Overigens is het erg grappig dat niemand reageert op mijn echte punt.

Dat al die proprietaire systemen worden ontwikkelt om geld te maken en niet om een goed en langlevend product te maken. Iets dat erg belangrijk is als je het over zoiets als een fiets hebt.

[Reactie gewijzigd door itContinues op 9 november 2024 08:04]

Dat andere punt is correct, niets over te zeggen. Heb het al honderd keer gezegd. Maar helaas heb ik nog niemand kunnen overtuigen en wet te maken die open gedocumenteerde systemen afdwingt, of het nou een game console of fiets is. Zeker nadat de support vervalt.
ln die zin zou het welverstandig zijn om regulatie op Europees niveau te creëren die de standaardisatie en ontwikkeling van cruciale onderdelen van voertuigen verplicht. Is ook weer erg leuk voor de DIY'ers onder ons.
De duurdere Stella fietsen is ook vrijwel allemaal standaard. Reden om uiteindelijk een Stella te kopen ipv een Gazelle (de Stella was flink goedkoper en rijdt beter).
Niet de eigenaar van de fiets maar het bedrijf.
Ik las ook wie dat was. Ben M. Wist niet dat hij ook in dit deel van de markt al een stevig vinger in de pap had.
gewoon op marktplaats kijken
Een smart... fiets? Een app bij je fiets? Gods, ik ben nu echt officieel een boomer. :?
De enige mensen die ik ken die dat leuk vonden zijn boomers. Overal lopen te vertellen hoe geweldig die apps en zo zijn. I.p.v. dat ze gewoon flink gaan trappen op die leeftijd. Juist op die leeftijd moet je je spieren echt gaan trainen om de aftakeling tegen te gaan.
Ben ik helemaal met je eens.
En ik peer op de fiets nog bijna alles voorbij, inclusief heel wat e-bikers met al hun apps. :D
Precies, ik zeg ook altijd als ze vragen waar de accu zit, dat ik nog steeds ZELF fiets. En ik fiets een hoop accu's voorbij.
Als ze aan mij vragen waar mijn accu zit zeg ik "Op mijn zadel. Ziet er prima uit, toch?" 8-)
Hebben niet alle ebikes dat? Mijn Specialized Turbo uit 2012 had dat al. Nu een Specialized Vado 5.0, ook een heerlijke fiets om met dochterlief achterop de Cauberg op te rijden....
Mijn danspartner en beste vriendin heeft een ebike zonder apps.
Ik heb zelf nog nooit een ebike gehad.

Wat doet die app dan? Routerplanner, oid?
Ligt aan de fiets. Die van mij kan o.a. de hoeveelheid ondersteuning in eco, sport en turbostand instellen, instellen welke schermen er op het display staan, hoe de radar ingesteld staat, motor diagnostiek kun je inzien, je kan er ook de fiets mee op slot zetten en ik ben vast wat vergeten.
Probleem bij Stella was dat niemand weet wat een fiets echt kost. De kortingen vlogen je om de oren. Ik ken in ieder geval niemand die een Stella zonder korting heeft gekocht. Het gevoel is voor mij vergelijkbaar met bijvoorbeeld een keuken kopen bij een Mandemakersgroepwinkel....en de vragen die dat oproept....wat kost iets echt?

Ik heb een Pegasus en daar hebben mensen ook vast een mening over. Zonder korting met een prijs die overal hetzelfde was.
Tsja, accu’s kosten in bulk tegenwoordig onder de 200 $/kWh, een kleine electromotor zal in bulk hooguit $200 kosten, wat kabels en een controller chipje van twee tientjes ofzo, en dan weet je de meerkosten wel tov een klassieke fiets.

In andere woorden, de prijzen van de fiets zelf daar ligt het niet aan daar zit ruime marge op. Garantie afhandelen kost een stuk meer dan bij een klassieke fiets, mensen kiezen voor andere merken, etc.
Ik vraag me dit ook steeds af. Gewone fiets van 400 a 500 euro + (250w motor + accu + controller + kabelboom) = 2500 euro. (???)
Zelf een fiets omgebouwd met een set van 550 euro en na 12 jaar rij ik nog steeds met diezelfde fiets (sinds 3 jaar met nieuwe accupakket weliswaar)
Verder bromfiets met toch heel wat zwaardere en duurdere onderdelen kost minder dan 2000 euro. Hoe kan een ebike duurder zijn dan een bromfiets?

Het lijkt alsof er kunstmatig van alles wordt ondernomen om de ebike het veel duurdere broertje van de gewone fiets te laten zijn.

Zonnepanelen waren oorspronkelijk heel wat duurder dan nu. E-bikes zijn echter blijvend duur. Het nieuwtje is er echt van af, e-bikes zijn een commodity geworden.
Wat voor mij nog altijd raar blijft, is dat je voor een Stromer met 500 Wh accu en 750 W motor 10k betaalt, maar tegelijk voor 3-4k euro op een electrische brommer met 3000 Wh accu en 2000 W motor rondrijdt.

Natuurlijk kan je stellen, je betaalt voor die trappers en derailleur, maar als je 45 km/u rijdt, dan doet dat meetrappen maar een symbolische 5-10% van het werk, dus om daar nou zoveel extra voor te betalen…
omdat 90% van de speedpedelecs gekocht worden met een soort mobiliteitsbudget. Geld dat je enkel kan gebruiken voor een fiets, en dan kiezen de mensen de duurste, en zetten de verkopers hun prijzen gewoon zo hoog mogelijk, men koopt het toch...
Bijna niet te snappen dat er dan ook zo veel overkop gaan, die moeten gigantische winsten maken toch?
Dit mobiliteitsbudget is alleen een lokaal Nederlands ding, dat verklaart niet de prijzen in heel Europa.

Nou moet ik zeggen dat de prijzen van speed pedelecs wel wat gedaald zijn, de 10k waar ik het over had is wat overdreven.

Maar ik blijf het scheef vinden dat je voor de prijs van een speed pedelec met een miezerige accu en weinig vermogen ook gewoon een 125cc-klasse e-motorfiets kan kopen met letterlijk 10x de accucapaciteit en 10x het vermogen (plus veel sterker uitgevoerde remmen, vering, frame etc).

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 10 november 2024 15:17]

Hier in België koopt iedereen zo een speedpedelec net omwille van de fietslease optie, en de fietsvergoeding. Anders zou men nooit zo veel geven voor een fiets, maar inderdaad een 125cc kopen. Ikzelf kocht me een éénwieler die ook 5 keer meer accu en vermogen heeft, maar wel 1/5de van de prijs van zo een speedpedelec... Maar dus geen fietsvergoeding en de volle 55% belasting op mijn eindejaarstoelage.
Je tarieven zijn nog minstens een factor 2 te hoog ingeschat. Op een extra accu verkoop zit meer winst dan op een gehele normale fiets.
Tsja, Mandemakers was ook eigenaar van Stella, dus dat schets je heel treffend.

En pegasus? Prima Duits merk, een aanrader.
Je ziet dat veel fietsfabrikanten heel goed gingen ten tijde van de corona crisis. Hogere omzet werd geboekt en daarom werd er uitgebreid en werden er ook nieuwe mensen aangenomen. Na Corona zie je dat de vraag gekelderd is en menig fietsfabrikant het erg moeilijk heeft gekregen. Ook komt er steeds meer interesse en concurrentie van fabrikanten in het buitenland.
Ja en ook veel fabrikanten die alles in eigen beheer hielden, net zoals Vanmoof en STella had het ook dacht ik.
Er is iets mee terug na de dealer, in plaats van de fietsenwinkel in de buurt.

Dit kost gewoon enorm veel geld uiteindelijk, wil niet zeggen sommige fietsenwinkels ze niet konden maken.
Maar ja als ze over algemeen niet verkocht worden buiten Stella zelf om, dan kan je ook meestal niet ergens anders laten maken/onderhouden.

Mij dus ook nooit gezien op zulke dingen, ik wil ze gewoon brengen waar ik zelf wil.
En niet het op laten halen, thuis moeten zijn voor reparatie etc ofzo. of voor terug brengen.
Ja en ook veel fabrikanten die alles in eigen beheer hielden, net zoals Vanmoof en STella had het ook dacht ik.
Giant kan er ook wat van. Ik zie die niet snel failliet gaan, het is best een bekend merk, maar ook allemaal eigen spul. En als je fiets dan verouderd is, is het de vraag welke onderdelen je nog kan krijgen. Die van mij werd praktisch e-waste toen de fietscomputer geen zin meer had. Die was verouderd, en dus niet meer te krijgen. Voor mij alleen nog fietsen met heel generieke onderdelen, zoals van Bosch ofzo.
Wow, gewoon ter interesse, van welk jaar is jouw Giant? Ik heb er ook een e-bike van Giant (ik denk van 2013 ofzo), ooit zeer goedkoop tweedehands gekocht en ik heb eigenlijk zeer makkelijk (in een gewone fietsenwinkel) de fietscomputer kunnen laten vervangen (want die was inderdaad ook kapot) en ook de batterij makkelijk kunnen laten vervangen (reviseren).

Misschien is het bij moderne modellen allemaal wel erger geworden? Bij mij is het eigenlijk allemaal nog heel eenvoudig (fietscomputer kan ook niet zo heel veel, gewoon de modules van ondersteuning kiezen). Toch goed om te weten en over na te denken als ik ooit een nieuwe fiets zou moeten kopen...

[Reactie gewijzigd door blinchik op 8 november 2024 23:34]

Ik weet niet uit welk jaar, ik heb hem inmiddels ook niet meer, maar ik denk juist heel ietsjes ouder dan jouwe. En ik was er tig winkels mee langsgegaan en had ook allerlei emails verstuurd, maar kon met geen mogelijkheid meer aan een vervanger komen.
Maar die volgen een traditioneler business model: leveren via fietsenwinkels waardoor de service veel beter ingericht is. Stella zal best wel aardige fietsen hebben gehad maar doordat ze de service zelf wilden of moesten doen hadden veel klanten slechte ervaringen. Als je dat dan moet gaan oplossen kost het ontzettend veel geld en tegelijkertijd krijgt je merk een slechtere naam waardoor je minder nieuwe fietsen gaat verkopen.
Accell, het bedrijf achter fietsmerken Haibike, Winora, Ghost, Batavus, Koga, Lapierre, Raleigh, Sparta, Babboe en Carqon stond dit jaar ook op de rand van de afgrond.
Giant heeft geen vendor lock-in oid hoor. Gebruiken motoren van Bosch, yamaha en dergelijke.
Dan wel custom spul van Bosch, Yamaha, en dergelijke, welke alleen bruikbaar zijn op Giant systemen. Tenzij er inmiddels iets is veranderd, maar toen ik een Giant fiets had kon er echt geen Bosch fietscomputer op.
Stella is en was een fiets met een eigen frame en voor de rest standaard onderdelen. Eigenlijk kan iedere fietsenmaker ze onderhouden. Wat nu bij faillissement wel erg prettig is.
Mook bleek meuk. Stella verrassend niet gered. Wat is er nog (wel goed) Veloretti? Lijkt aardig positief, ook met doorontwikkeling, en app support.

Loopt draadje op forum; forumtopic: Ervaringen met Veloretti Electric

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 8 november 2024 18:11]

Specialized. Cube. Cannondale. Koga. Trek. Om er maar een paar te noemen. "Echte" fietsmerken.
Best irritant als je slimme apparaat plotseling net zo slim als als een dom apparaat wat 1/5 kost. Zag je ook al bij die smart tv's en smart home gadgets.

Verbaas me dat er nog een verplichting is om het dan open source o.i.d. te maken.
Verschil is dat het verschil tussen een smart tv een een domme een $15 chipje is (en hij prima werkt zonder de “slimme” functionaliteit), terwijl een e-bike al snel 2-3x zo duur is als een klassieke fiets.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 9 november 2024 09:47]

Oh huh, afgelopen week waren bij de albert heijn en de Mediamarkt Stella e-bikes toch nog in de aanbieding?

https://nieuwsfiets.nu/20...markt-en-albert-heijn-in/

Wie o wie heeft er via AH / Mediamarkt zo een fiets gekocht en nog niet ontvangen?

[Reactie gewijzigd door mapa2011 op 8 november 2024 17:36]

Dan weet je ook gelijk waarom ze in de aanbieding waren.
Dan weet je ook gelijk waarom ze in de aanbieding waren.
uhhm leg uit, e-bikes van Stella waren in de aanbieding omdat Stella als fabrikant failliet dreigde te gaan? Ik snap m niet.
Cashflow creëren.
In de aanbieding doen, met de hoop snel geld binnen te krijgen.
MM/AH hebben honderden fietsen gekocht, in essentie heeft Stella de stock die ze hadden gedumpt bij deze twee om zo extra cashflow te genereren. Zoals ik in het artikel lees ging het ook al om iets oudere modellen, dus stock die gewoon al enige tijd in het magazijn staat, geld gekost heeft maar nooit heeft opgebracht, dan kan je die zelfs met wat verlies beginnen verkopen.

Met de cashflow die daar uit komt hebben ze mogelijks nog enkele rekeningen kunnen vereffenen, ofwel om het failisement af te wenden, ofwel om een voordeel te geven aan 1 van de schuldeisers die anders pas lager zou staan met zijn vordering dan andere bij faillisement.
Het was waarschijnlijk een wanhopige poging om een grote voorraad toch nog verkocht te krijgen tegen zwaar verlies. Het liquideren van stock door de fabrikant wordt natuurlijk niet als dusdanig als oorzaak van de promotie verteld, anders koopt enkel een idioot die dingen met features die zelfs hun garantietermijn niet overleven.

Tip voor toekomstige gedupeerden (ik was ooit werkzaam bij MM bij de dienst naverkoop en later verkoop):
- als je hem nog niet ontvangen hebt: cancel je aankoop.
- als je hem online gekocht hebt: retourneer asap onder je recht bij verkoop op afstand
- als je hem al hebt en ook maar iets van de functionaliteiten stopt binnen de garantietermijn: retourneer hem
in alle 3 de gevallen heb je als consument recht op een terugbetaling en mag je een (extra) korting, tegoedbon of vervangend product weigeren.
Ik weet niet of dit advies nog werkt als de verkoper failliet is. Als je echt gekocht hebt bij AH, dan heb je een redelijke kans op geld terug (tenzij ze werken als Amazon als platform en zich voor de rest van niks aan trekken).

Maar als je bin Stella gekocht hebt online in de laatste dagen, dan zou ik niet terugsturen, want er is geen geld voor terugbetalingen.
Je zou enkel nog via de verzekering van je credit card iets kunnen terug krijgen als die geen ontsnappingsclausule hebben.
ik reageerde op een post die over aankopen bij winkels gaan, niet over rechtstreekse aankopen bij een failliete winkel of rechtstreeks van de fabrikant.
Als je bij Ah gekocht hebt.. wordt ie gewoon geleverd denk ik. Was een batch die via een tussenhandel geleverd wordt en niet meer in de stella boedel vallen.
Bij MM/AH lijkt het mij dat zij altijd als verkopende partij optreden. Zij zijn nu niet direct bekend als een verkoopsplatform voor derden. En dan blijven zij ook verantwoordelijk voor o.a. de garantieafhandeling.
Je vergist je in de garantie-termijn. Consumenten hebben géén recht op terugbetaling. Binnen de garantie heb je recht op reparatie of terugbetaling, en de verkoper mag kiezen.
klopt, maar veel succes aan een winkel om functionaliteit die op clouddiensten steunt te repareren. De verkoper heeft dan nog maar slechts 1 keuze ;)
Die van de AH zou niet via stella zelf gaan. Dus heb je nog steeds recht op je fiets/geld terug.
AH is ook niet het bedrijf om zijn klanten zomaar af te vallen, toch AH?
Toeval of niet, Neato robot stofzuigers waren 1 of 2 jaar geleden ook in de aanbieding bij AH. Vlak daarna werd bekend dat Neato er mee op hield.
Tja, als een bedrijf in echt zwaar weer zit gaan ze (eindelijk) accepteren dat hun voorraad niet tegen de gewenste boekwaarde verkocht wordt, maar afgewaardeerd moet worden. En dan zijn er dealtjes, waar de AH wel raad mee weet. Die zijn ook in staat om in 1x heel veel te verkopen, dus kunnen ze de hele partij meenemen.

Waarom Stella en zoveel anderen niet eerder gaan 'stunten' en het magazijn opruimen? Vindt de boekhouder maar niks, want dat kost op papier geld. Daarnaast gaan klanten dan een lagere prijs verwachten (in plaats van naar de concurrent te gaan), en dat kun je als bedrijf helemaal niet hebben.
Ga er maar vanuit dat die app en tracker binnen één maand niet meer werken.

Die gps tracker heeft een internet modem. Zodra de rekening daarvoor niet meer betaald wordt sluit de provider die af.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.