VanMoof introduceert zijn eerste speed pedelec

Het e-bikebedrijf VanMoof heeft zijn eerste speed pedelec geïntroduceerd. De zogenaamde VanMoof V moet snelheden van 50km/u kunnen bereiken. De fiets heeft een adviesprijs van 3498 euro en komt naar verwachting eind 2022 uit.

De nieuwe e-bike beschikt over een tweewielaandrijving, voor- en achtervering, dikkere banden en een speciaal frame waardoor het volgens VanMoof mogelijk wordt om sneller langere afstanden te kunnen afleggen in vergelijking met andere fietsen. Wat de precieze specificaties van de speed pedelec zijn is nog niet bekendgemaakt. De fiets is vooralsnog alleen te reserveren via een aanmelding op de VanMoof-website. Het voorschot bedraagt 20 euro.

Verder bevat de e-bike net als VanMoofs S3- en X3-fietsen een turboboostknop, waarmee de fiets automatisch kan versnellen, een optie om automatisch te schakelen en een zogenoemde kicklock. Daarmee kan de bike op afstand op slot worden gezet. Ook bevat de pedelec een dubbele motor, wat volgens het fietsbedrijf zorgt voor een 'krachtige acceleratie'. Daarnaast moet de VanMoof V een 'intelligente motorregeling' bevatten, die de elektrische aandrijving van de fiets verbetert, aldus de fietsenmaker.

VanMoof VVanMoof VVanMoof V

Door Kevin Krikhaar

Redacteur

12-10-2021 • 17:00

414

Reacties (414)

414
412
164
17
1
178
Wijzig sortering
Van mij part moeten ze dan verplichten dat die dingen op de rijbaan moeten. Levensgevaarlijk die dingen op het fietspad.

Aan de andere kant, ook weer irritant op de rijbaan.

Hmm ik weet het niet. :p
Ik ben zelf een pedelec rijder en op sommige fietspaden is het gewoon levensgevaarlijk. Niet alleen voor de ander weggebruikers, maar ook voor de pedelec rijder.

Waar ik mee worstel is dat men ervan uit gaat dat omdat het 45 km/u kan rijden, je dat ook maar doet. Terwijl ik heel veel fiets alsof het een gewone fiets is tss de 25 and 28 km/u. En dan is het op de rijweg veel en veel te gevaarlijk. Ik ben dus eerder van mening tot 30 op het fietspad, wil je sneller ga je op de rijweg, waar je dan ook snel moet rijden.

Dan heb je ook ineens een regeling voor de wielertoeristen en de mountainbikers die me regelmatig voorbij komen.

Het is een erg mooie oplossing om de wagen wat meer thuis te laten, maar er is idd nog werk aan regelgeving.
Ik ben dus eerder van mening tot 30 op het fietspad, wil je sneller ga je op de rijweg, waar je dan ook snel moet rijden.
Sterker nog, het is wettelijk bepaald dat max snelheid op een fietspad sowieso 30 is binnen bebouwde kom
https://wetten.overheid.nl/BWBR0004825/2021-07-01, zie artikel 20
Binnen de bebouwde kom gelden de volgende maximumsnelheden:
a.voor motorvoertuigen 50 km per uur;
b.voor bromfietsen en gehandicaptenvoertuigen, uitgerust met een motor:
1.op het fiets/bromfietspad 30 km per uur;
2.op de rijbaan 45 km per uur;
3.op het fietspad, voor de hier bedoelde gehandicaptenvoertuigen, 30 km per uur;
c.voor gehandicaptenvoertuigen, uitgerust met een motor, en snorfietsen als bedoeld in artikel 1, eerste lid, onderdeel e, subonderdeel d, van de wet op het trottoir of het voetpad 6 km per uur.
Ik interpreteer dit als dat voertuigen met een motor een maximum snelheid hebben van 30km per uur.

[Reactie gewijzigd door Ruudjah op 22 juli 2024 17:36]

Dus racefietsers mogen sneller dan 30 en speedpedelecs niet als ik het goed begrijp?
Dank. En zo is het. Alleen die opmerking op het einde...waar dat fietshelmpje voor is....boven 25 km/u heeft zo'n schuimdop geen nut. Daaronder alleen voor roadrash. Wel oppassen voor laaghangende takken.
Fietsers moeten zich wel aan de maximale snelheid houden. Als er een 30 km limiet is, geldt die ook voor fietser en bromfietsers.
Uit het stukje dat BCC hierboven linkt destilleer ik juist dat fietsen zonder motor zich niet aan die limiet hoeven te houden.
En velomobielen, etc Echte fietsen hebben geen snelheidslimiet
Inderdaad. Anders zou dit betekenen dat elke ligfiets deze wet overtreedt. Die dingen gaan ook gigantisch hard
Gemiddelde snelheid van fietsers ligt rond de 16km/h afhankelijk van de bron (https://www.google.com/se...id=chrome-mobile&ie=UTF-8 ), dus met 10km/h extra ben je zeker niet aan het fietsen alsof het een gewone fiets is.
Als ik zonder motor naar en van het werk fiets haal ik op de lange fietsen een constante 27km/u. Gemiddeld over de rit zal het lager zijn. Hoewel afhankelijk van het weer heb ik ook vaak vlotter gefietst.

Mijn punt is dat als ik op een normale, niet racefiets, deze snelheid kan halen gedurende een langere rit, dit gewoon normale snelheden zijn. Per definitie.

Dat het landelijk gemiddelde zoveel omlaag gaat door (ik chargeer) al die appende scholieren doet daar niet aan af.

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door mcbeef op 22 juli 2024 17:36]

Maar dan ben jij een heel fit persoon in de kracht van zijn of haar leven. Je kan niet de hele bevolking hieraan spiegelen. Ik spreek je over een jaar of twintig ;-)
Ik vindt dat ook normale snelheden, 16 km/u is echt geen snelheid, tussen 25 en 30 km/u fiets ik ook altijd.
Ik ben ook nog maar 38 jaar en heb veel gefietst van school en werk.
Maar mijn dochter van 8 fietst ook wel sneller dan 16km/u hoor.

Ik heb verder wel een kwalitatief goede fiets, die niet zwaar is (<15kg), dunne banden waar ik regelmatig de druk van controleer, ketting die ik regelmatig smeer/ schoon hou, ...
(Bewust geen dingen gekozen als vering, is alleen maar extra gewicht en kosten, en heb banden met minder weerstand er om gelegd)

Als je een oude niet goed onderhouden fiets pakt ligt de snelheid een stuk lager.
Uiteraard scheelt het als je regelmatig fietst, maar als je fiets in goede conditie is scheelt ook veel.
Iets normale snelheden vinden is natuurlijk heel erg subjectief.
https://www.fietsersbond....-type-fietsen-vergeleken/ Hier zijn verschillende fietsen vergeleken met op iedere fiets gefietst op een vermogen van 100W. Iets wat voor de meeste mensen haalbaar moet zijn om op een comfortabel tempo te fietsen. Op de stadsfiets tussen de 16-22km/h komt daaruit als gemiddelde.

Als je eens op straat zou gaan staan observeren, dan zal je zien dat de meeste fietsers zonder ondersteuning met een behoorlijk snelheidsverschil worden ingehaald door de e-bikers die gemiddeld 25-27 km/h gaan.
Dat is voor de meesten ook de reden om voor een e-bike te kiezen. Niet voor niets worden er amper nog gewone fietsen verkocht en kiezen ook scholieren voor e-bikes, omdat ze met de gewone fiets de groep met e-bikers amper kunnen bijhouden.

Als ik naar mijn persoonlijke situatie kijk, dan schaal ik mijzelf tot fanatieke hobbymatige fietser, zowel wielrennen als mountainbiken. Op de mountainbike zit ik op Strava zeker bij de snelste 20% op de meeste routes die ik vaker fiets(zowel vlakke als heuvelachtige routes in Overijssel). Aangezien Strava vrijwel alleen door sporters gebruikt, denk ik dat ik veilig kan stellen dat ik t.o.v. de gemiddelde Nederlander een bovengemiddelde conditie heb.
Op de racefiets fiets ik 30km/h en sneller gemiddelden, maar niet zonder dat ik na de tijd moet douchen. Op de stadsfiets(redelijk normaal model met 8-speed naafversnelling) zit ik tussen de 18-20km/h als ik comfortabel fiets over iets langere afstanden >10km. Als ik harder fiets dan kom ik echt niet zweetloos over. Als ik naar mijn werk zou fietsen zou mijn gemiddelde snelheid denk ik rond de 18 km/h liggen om comfortabel en fris op werk te komen.

Zoals al gezegd denk ik dat ik fitter ben dan de gemiddelde Nederlander, dus ik denk dat de gemiddelde fietser in Nederland echt niet sneller fiets dan 16-18km/h. En dan is een standaard e-bike dus al zo'n 10km/h sneller wat in verhouding echt wel een behoorlijk verschil is, ruim 1,5x zo snel.

Als ik Google Maps gebruik om een fietsroute te plannen, dan lijkt het erop dan zij ook rekenen met 18km/h. Ik kan zo 1-2-3 niet vinden waar dit op is gebaseerd, maar ik kan me er wel in vinden.

Nu weet ik niet op welke manier bepaalde mensen hier hun snelheden meten en of deze dus heel realistisch zijn, maar als je echt 25-27km/h gemiddeld fietst van en naar je werk zonder je helemaal in het zweet te fietsen dan ben je naar mijn mening echt wel een stuk fitter dan de gemiddelde Nederlander en heb je wellicht ook een iets sportievere fiets.

[Reactie gewijzigd door Sheiky op 22 juli 2024 17:36]

Nu weet ik niet op welke manier bepaalde mensen hier hun snelheden meten en of deze dus heel realistisch zijn, maar als je echt 25-27km/h gemiddeld fietst van en naar je werk zonder je helemaal in het zweet te fietsen dan ben je naar mijn mening echt wel een stuk fitter dan de gemiddelde Nederlander en heb je wellicht ook een iets sportievere fiets.
Zoals je link al aangeeft, met een racefiets, 27kmpu en windkracht twee tegen zit je al op 200 watt. De tester woog 75kg, dus hij zat al op 2.7 watt per kg. Doe je dit met een stadsfiets ligt je vermogen aanmerkelijk hoger.

Een vuistregel voor een amateurwielrenner is 3watt per kg doe je mee in de wedstrijdklasse ( B ) en ben je vermoedelijk een gangmaker in het clubpeloton (uiteraard ook afhangend of er niet toevallig een beul in je club zit).

Dus als je continue meerdere kilometers 27kmpu rijdt op een recht stuk en een niet-racefiets heb je of wind mee, of ik adviseer je om eens een keer een rondje mee te rijden op een wielerclub om te kijken waar je precies staat ;)

[Reactie gewijzigd door roffeltjes op 22 juli 2024 17:36]

Wel een vrij basic gewone fiets (Batavus Zonar 27V), maar ik ben vast redelijk fit inderdaad.
Ik heb er wel 25mm racefiets banden op zitten, want de standaard banden vond ik te dik, en voelde ik te veel weerstand bij hogere snelheden.
Het gekste op mijn gewone fiets was gemiddeld 36km/u over 7 km. (woon-werk, gemeten met strava, 239w)
Dat is niet zweet loos.

Maar 25 km/u gemiddeld over die afstand vindt ik rustig fietsen.
Het gaat er mij ook niet om of ik de verhalen van sommigen mensen wel of niet geloof, het gaat erom dat de fitheid van de gemiddelde Nederland door sommige mensen behoorlijk wordt overschat. En dat naar mijn mening een snelheid van 16-18km/u gemiddeld echt wel realistisch is voor de gemiddelde Nederlander. Dat het verschil met de gemiddelde e-biker daardoor aanzienlijk is (8-10km/u)en voor velen ook de reden is om een e-bike aan te schaffen. Om zo EN sneller op de bestemming aan te komen EN minder vermoeid over te komen.

Op mijn racefiets of mountainbike zijn mijn gemiddelde snelheden ook heel anders. En 25km/u gemiddeld op een wat lichtere trekkingfiets met racebandjes kan voor een geoefend fietser zeker in de categorie rustig fietsen vallen, dat geloof ik echt wel. Maar dit is denk ik niet de weerspiegeling van de gemiddelde Nederlander ;)
Gemiddeldes!
Zet Strava aan, ga fietsen, stop Strava en post je gemiddelde snelheid.
Niet wat je "denkt" gemiddeld te rijden.
Iemand die "gewoon" fietst zal 16-20km/u gemiddeld halen, inclusief vertraging in bochten, afslaan, stoplichten enz.
Heb ik gedaan :)
Gekste op mijn gewone fiets was gemiddeld 36km/u over 7 km. (woon-werk)
Ik zie dat mijn dochter al gemiddeld 16.9km/u haalde over 4km toen ze 5 was. (naar school, dus met tas e.d.)
Nu fiets ze nog wel een stuk sneller.
Maar denk dat wij ook niet "gewoon" fietsen ;)
gemiddeld 36km/u haal ik zelfs niet met mijn auto als ik naar het werkt toe ga laat staan met de fiets.
post een screenshotje van je strava kunnen we fact checken.

en als je werkelijk 36km/u gemiddeld fiets moet je echt gaan kijken of je bij een wielerclub terecht kan.
Solliciteer maar bij een wielerteam ;-)
Uh ik ben niet extreem fit of jong, heb denk ik eerder een gemiddelde conditie en ben 41 jaar oud, maar ik fiets naar mijn werk ook zo'n 25-27 km/h (kruissnelheid, gemiddelde snelheid ligt vaak rond de 22-24). Dat doe ik tweemaal per week als het niet hard regent of vriest, over een afstand van 18 km. Een fatsoenlijke fiets en zin om door te fietsen zijn de enige ingrediënten die je daarvoor nodig hebt.
Ben een paar jaar jonger, maar als ik dat zou doen zou ik toch wel eerst even moeten douchen op werk...

Maar gezien de omschrijving van deze reis gaat dat niet door een centrum heen vermoed ik. 25KM/u fietsen langs een weiland met een N weg erlangs is prima, maar in de grote stad met zebrapaden, stoplichten, rotondes en vooral veel mensen in de spits zit ik ook altijd rond de 17KM/u. Je kan gewoon 20% van de tijd niet rijden (stoplichten e.d.) of zal je moeten aanpassen als in de auto op een 2 baans weg.

De fatsoenlijke fiets is ook wel een punt. De reden dat ik niet aan een ebike of kwaliteitsfiets begin is vooral dat ie niet lang heel blijft op die manier.

Van buiten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag of Utrecht aan komen fietsen en dan het centrum in / door naar werk en dan 25KM/u halen dan ben je wielren prestaties aan het neerzetten of ben je zo'n door-rood-rijd-raket.
Ben een paar jaar jonger, maar als ik dat zou doen zou ik toch wel eerst even moeten douchen op werk..
Haha dat snap ik helemaal! Ik heb geluk dat ik:
- niet veel zweet
- als meubelmaker gerust een beetje bezweet kan rondlopen op de werkplaats

De route die ik rijd is deels fietspaden die het bos, deels ventwegen en fietspaden langs provinciale wegen, en nog een stuk over een voormalig vliegveld en een stuk door/langs buitenwijken. Ik heb wel een aantal stoplichten en rotondes, maar niet teveel, en kan flink lange stukken ongestoord doorkachelen. Bij een licht windje tegen is niets zo fijn als een elektrische fietser waar je een tijdje achter kan schuilen :*)
Dit, bij mijn eerste electrische bike kon ik enkel van het motortje gebruik maken als ik heuvel op ging. Normale bike heb ik ook een cruise snelheid van 28 - 30, zal wel komen omdat ik dagelijks 40km doe.
Komop, ik ga met mijn "racefiets" vaak touren en Strava meldt nauwelijks iets boven de 27 km/u gemiddeld... Een gemiddelde van 27 is op Strava (alleen, niet in groep) best wel snel. Je kan jezelf vergelijken met andere Garmin Connect gebruikers bv en daar zie ik dat ik met mijn gemiddeldes van 25 in het racefiets segment ongeveer in de helft zit van de verdeling.

Ik stel voor dat je Strava even aanzet en het resultaat post van een van je fietsritjes ;-)

[Reactie gewijzigd door ? ? op 22 juli 2024 17:36]

Hoezo is een gemiddelde van 22-24 km/h dan vreemd? Volgens mij was ik duidelijk over dat die 25-27 km/h een kruissnelheid was, dus normale snelheid op langere stukken zonder oponthoud als stoplichten, voorrangskruisingen of scherpe bochten.

Op Strava zit ik niet te wachten.
Ik heb wat overgewicht, heb een Koga Silverace, en haal op mijn ritten regelmatig electische fietsers in die op de max van hun snelheid zitten.

En ik ben ver voorbij de 30 ;)
Als het dan windstil is lever je meer dan 250 watt continue en wordt het tijd een licentie aan te schaffen. Binnen een jaar rij je alles en iedereen aan gort, je zal als beginner immers aanzienlijk sneller worden (en gewicht verliezen).

Als je windkracht twee tegen hebt dan lever je 400 watt en dan moet je toch eens kijken of je een stage bij een profploeg kan doen. Alberto contador zal rond de 6 watt per kg hebben gezeten en woog 62kg, dus op het vlakke maak je gehakt van een groot deel van het profpeloton.

Ik vermoed toch een beetje dat je die 27kmpu+ haalt op een kort stukje met flink meewind ;)

http://www.hembrow.eu/personal/kreuzotter/espeed.htm

[Reactie gewijzigd door roffeltjes op 22 juli 2024 17:36]

Ik fiets sinds mijn 14e boven de 25km/h (toen had ik mijn eerste metertje, wat natuurlijk niet 100% accuraat is). Ik heb een tijdje in een ploeg gefietst maar dat is niks voor mij.
Tegenwoordig doe ik van mijn huis naar mijn werkplek (28.1km) 1 uur en 20 minuten. Daar zit 1 brug bij en 1 aquaduct met een redelijk lange en niet te stijl fietspad.

Ik heb geen idee hoeveel Watt ik produceer, interesseert me ook geen drol. Ik fiets gewoon in de 7e en 8e versnelling. En doe dit al zeker 20 jaar. Fiets gemiddeld 300-350km per week. Wielrenners halen mij met gemak in, dus je cijfertjes kloppen niet helemaal.

Tegenwind ed heb ik redelijk last van, dan gaat de tijd echt wel omhoog. Maar alles onder windkracht 3 merk je niet veel van. Ik heb natuurlijk wel een fiets, geen gazelle of batavus ;)

EDIT:

Ik heb via jou link mijn gegevens ingevoerd en komt uit op 160 Watt ;)

[Reactie gewijzigd door MaltWisky op 22 juli 2024 17:36]

Wielrenners halen mij met gemak in, dus je cijfertjes kloppen niet helemaal.
De cijfers kloppen, maar dat een wielrenner je inhaalt terwijl jij op je Koga rondrijdt is evident (zeker als ze samen rijden)t. Had jij echter ook een racefiets dan zien zij vermoedelijk een stip aan de horizon (uitgaande van de tongue-in-cheek 400 watt), of je rijdt in de buurt waar Jumbo Visma zijn thuishaven heeft :+
Tegenwind ed heb ik redelijk last van, dan gaat de tijd echt wel omhoog. Maar alles onder windkracht 3 merk je niet veel van. Ik heb natuurlijk wel een fiets, geen gazelle of batavus ;)
Als je denkt dat geen verschil maakt zit je er ongelovelijk naast.

25 kmpu op een racefiets in de beugels: Windkracht 2 (10kmpu) mee: 60 watt.
25 kmpu op een racefiets in de beugels geen wind: 100 watt.
25 kmpu op een racefiets in de beugels: Windkracht 2 (10kmpu) tegen: 160watt

Of als je160 watt continue neemt:
- 37kmpu
- 31kmpu
- 25kmpu

Verschil tussen fietsmerk is er verder niet of nauwelijks, alles draait om de aerodynamica.
Ik heb via jou link mijn gegevens ingevoerd en komt uit op 160 Watt ;)
Met jouw rechtop fiets, geen wind en 160 watt kom je op 23.5kmpu en rijdt iedereen met een e-bike langs je. Met 250 watt rij je 28.1 kmpu en haal je ze (relatief langzaam) voorbij.

Als je een racefiets hebt (en je geeft aan dat je die niet hebt) zit je met 160 watt op 27.5 kmpu en rij je heel langzaam langs een ebike.

[Reactie gewijzigd door roffeltjes op 22 juli 2024 17:36]

Het verschil tussen fietsmerken/componenten is er wel degelijk! Ik ben 300 euro voor mijn achternaaf kwijt. Daar kan je wel 2 van kopen van "normale" fietsen.

En dan zal ik wel 200-250Watt plus verbruiken, so what ?
Het verschil tussen fietsmerken/componenten is er wel degelijk! Ik ben 300 euro voor mijn achternaaf kwijt. Daar kan je wel 2 van kopen van "normale" fietsen.
In de Silverace zit toch een Nexus 8, die was ergens tussen de 150-200 euro (maar dat is pre onderdelen krapte, ik heb uberhaupt moeite een courante prijs te vinden).

Die heeft Batavus (voor de idiote onderdelen krapte) ook op zijn modellen gehad (ik heb nu 5 Batavus fietsen gehad met een Nexus/Alfine 8).

Dat je meer watts kan verstoken is meer om aan te geven dat je zeker niet een gemiddeld persoon bent en dus niet de doelgroep bent voor een ebike ;)
Dat kan hoor!! En veel van mijn collega's en kennissen zullen dat ook doen. Maar dat is heel normaal hier in het hoge noorden ;) het gross fiets vanaf hun 12e ong, elke dag makkelijk 40 km. Tegenwoordig heb je van die suikerspin kinderen die zelfs als ze in de stad wonen een ebike krijgen ..... wat echt niet goed is voor die kinderen!!

En nee, die heb ik na een half jaar versleten (mijn fiets was 1-2 jaar oud toen ik hem kocht) en nu zit er een Alfine SG-S7001 in :) een heel stuk beter.

Ik heb wel gekeken naar een Pedelec maar zag er het nut niet echt van in (en de prijs). Er is hier in de buurt wel een Pedelec rijder die me af en toe achterop komt en dan een stukje met me mee fietst. Die fietste nooit 2-3 jaar geleden, en sinds hij een Stromer van het werk gekregen heeft is hij in die 2-3 jaar nu zo ver dat hij niet meer op de max ondersteuning fietst! Maar waar hij wel altijd over klaagt is het feit dat hij idd vaak op de rijbaan moet, en dan word hij vaak rakelinks ingehaald. Zegt meer over de automobilisten imo.

[Reactie gewijzigd door MaltWisky op 22 juli 2024 17:36]

Ik zie dat je uitgaat van ebikes die precies 25kmph rijden. Twee punten daarbij:

1. In mijn ervaring vermindert de traphulp tegen die 25kmph en kan het best dat die al uitslaagt rond 24.3 ofzo. Het is niet 100% precies afgesteld. Dit zal ook heel erg van de fiets afhangen. Je wil in ieder geval niet rijden met een hulp die aan en af gaat, dus dan rij je iets trager.

2: Mensen met een ebike willen niet 100% van de tijd de maximum snelheid gaan, noch maximale hulp ingeschakeld hebben. Als twee mensen samen fietsen ter ontspanning of ze geen echte haast hebben, kan het best dat ze rustig trappen en 20-21kmph doen. In dat geval haal je die mensen aan 24kmph echt wel duidelijk in.
Je kunt ook niet de gehele bevolking spiegelen aan een snelheidspunt. De snelheid is een distributie van snelheden, en daarmee is de verwachting die de fietser heeft van snelheid ook een distributie van door ervaring normaal geacht snelheden. Stukken 27 rijden is prima te doen en zie je best vaak gebeuren, zeker nu je ook gewone elektrische fietsen hebt. En verder heb je nog de scooters.

Ik heb als fietser op een normale fiets niet zoveel moeite met scooters en elektrische fietsen op een snelheid van rond de 25 a 30. Dan is 45 tot 50 soms best een schrik. Het verlangt ook van normale fietsers dat ze sneller reageren op situaties met een speed-pedelec.

Waar ik me wel aan stoor is de enorme felheid van het voorlicht van voornamelijk speed-pedelecs en elektrische fietsen.
Nee, dat maakt dat het voor jou gewone snelheden zijn, niet voor de rest van de wereld.
Mijn punt is dat de rest van de wereld rekening kan houden met wat ze gemiddeld tegen komen en verwachten. Namelijk fietsers die 16 km/h gaan, en misschien eens 20.
Als jij daar als enkeling ver boven uit stijgt kun je niet verwachten dat de rest dat aan ziet komen.
Net als dat wanneer ik eens lekker op de snelweg doortrap naar 150 of harder, ik niet moet verwachten van mijn medewegmisbruikers dat zij daar rekening mee kunnen en moeten houden.
"dus met 10km/h extra ben je zeker niet aan het fietsen alsof het een gewone fiets is."

Euhm, jawel, fietsen alsof op een gewone fiets, want een gewone fiets.
Echter niet fietsen zoals een gewone? (Gemiddelde) fietser. Is dat niet je punt?

@Il Duce toerfietsers fietsen veeeeeeel vlotter hoor.
Toerfietsers zijn dan ook een bestaand probleem, ook hiervoor geldt dat dit niet voor alle toerfietsers geldt.
Idem voor elektrische snorfietsen.
Alsof wij rekening houden met hoe ze in de Filipijnen fietsen en omgekeerd
Dan moet je je verwachtingen bijstellen. Een normale fiets snelheid is tegenwoordig 25. Ik woon in een dorp en overal rijden mensen zo hard op fietsen. Dat is een normale snelheid, of het nu gaat om ouderen op elektrische fietsen of jongeren die naar school fietsen. Een enkeling zal langzamer rijden, maar dat is een enkeling.

Als je in de auto zit op de snelweg, moet je zeker rekening houden met mensen die te hard rijden. Dat moet iedereen. Je kunt er niet van uit gaan dat mensen zich aan de snelheid houden. Doe je dat wel, breng je mensen in gevaar. Het klopt dat het niet mag, maar het gebeurd wel en het gebeurd veel. Als je daar niet op kunt anticiperen, is het niet verstandig om de weg op te gaan.
Belangrijk verschil: 27 km/h fietsen is legaal en (op veel plekken) geoorloofd, en ook zeker geen uitzondering. Dat kan je van 150 km/h rijden in de auto niet zeggen.
Dat zal dan wel niet in de Vlaamse Ardennen zijn :9
Als ik zonder motor naar en van het werk fiets haal ik op de lange fietsen een constante 27km/u. Gemiddeld over de rit zal het lager zijn. Hoewel afhankelijk van het weer heb ik ook vaak vlotter gefietst.
De wetgeving is dan ook niet afgestemd op de polder, maar zit hem juist in de stad.

Overigens neem ik alle stoere verhalen hier met een korreltje zout. Mijn broer is wedstrijrenner en een collega van me is zelfs nog steeds veel-winnaar bij de amateurs.

Ik rij wel eens met ze waarbij zij een gewone fiets hebben.

-> In de stad rij ik ze er met mijn ebike finaal af.
-> Met windkracht 3 tegen hangen ze gewoon in mijn wiel

Dat je met weinig wind/wind mee op een recht stuk 27 rijdt, tuurlijk, maar dat is echt een best case scenario.
Nou, als je dat tempo fietst op een stadsfiets dan zou ik me inschrijven voor de Tour de France van volgend jaar. Moet je met ruime voorsprong kunnen winnen.
Nou, als je dat tempo fietst op een stadsfiets dan zou ik me inschrijven voor de Tour de France van volgend jaar. Moet je met ruime voorsprong kunnen winnen.
Dat is overdreven, maar in de B klasse van de amateurs zit je dan wel bij de beteren (op club niveau verwacht ik dan zelfs prijzen).

Om deze te duiden, ik reed op mijn racefiets in de regio Amsterdam (dus je hebt wel het een en ander aan stops) over 100km 25-27kmpu en stond met enige regelmaat op het podium. Nu trainde ik zeker op die lange stukken niet tot ik verrot ging en ging ik aanzienlijk harder (en dieper) tijdens blokken training, maar mensen hebben wel de neiging gemiddeldes te overschatten ;)
[...]
Om deze te duiden, ik reed op mijn racefiets in de regio Amsterdam (dus je hebt wel het een en ander aan stops) over 100km 25-27kmpu en stond met enige regelmaat op het podium. Nu trainde ik zeker op die lange stukken niet tot ik verrot ging en ging ik aanzienlijk harder (en dieper) tijdens blokken training, maar mensen hebben wel de neiging gemiddeldes te overschatten ;)
Dat moet ik onthouden, sinds ik zelf ook niet met kruissnelheden lager dan 25-30 de weg op ga. ;)
[...]
Dat moet ik onthouden, sinds ik zelf ook niet met kruissnelheden lager dan 25-30 de weg op ga. ;)
B-cat is (was?) op clubniveau laagste niveau, dus dat een fit persoon daaraan mee kan doen is natuurlijk ook niet alsof je als beginnend voetballer de eredivisie in gaat ;)

Gemiddeldes zeggen niet alles (sowieso zal je moeten wennen aan het rijden in een groep), maar als je met een racefiets (structureel) in een uur 30 kmpu aflegt (dat is net ff anders dan kruissnelhied^^) kan je het peloton normaal gesproken makkelijk volgen (wat iets anders is dan meedoen voor de prijzen). Doe je dat kunstje op een stadsfiets dan doe je wel mee met de prijzen :+

Het is een kwestie van wattage, ~200-250 watt continue (pak hem beet 3 watt per kg) is gewoon vrij veel voor een ongetraind mens.

[Reactie gewijzigd door roffeltjes op 22 juli 2024 17:36]

Dat jou dat lukt zonder veel moeite maakt het nog niet de norm. Ik denk verder dat de snelheid op wijde fietspadden zonder kruisend autoverkeer al gauw hoger ligt dan in een drukke binnenstad.
Ook een gemiddelde maakt het geen norm.
Ik dacht altijd dat ik wel flink over de 20 fietste, maar er staat nu zo'n paal voor automobilisten en toen ik hard probeerde te fietsen zei hij 23 :/
die palen zijn ook absoluut niet accuraat haha. zelfs een keer gehad reed ik 40 op de teller, 37 volgens flitsmeister en 20 kpmph volgens zo'n ding. OF dat ik veel te hard ga volgens dat ding. Rijd ik netjes 50 op de teller, ding geeft 70+ kpmph aan.

Dit dingen zijn gewoon een gedrocht.
Mwoh deze klopt wel redelijk hoor, 53 op de cruise control zegt ie :)
Maar het is de snelheid (of een tikkie harder) die gewone e-bikes ook rijden (die niet op de gewone rijbaan hoeven/mogen), dus voor zijn argument maakt het niks uit dat er ook langzamere fietsers zijn.

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 22 juli 2024 17:36]

Tja cijfers en gemiddelden.. Nog steeds hele bevolkinggroepen die daar flink van afwijken. Ik heb sinds kort een e-step (ja illegaal in NL) die voldoet aan de Duitse wetgeving van max 20 km/h en ik werd links en rechts ingehaald door "gewone" fietsers op het fietspad. Het is zeer storend als je niet meekan met het overig verkeer op je pad. Heb toen de step ingesteld op max 25 km/h en het is nu veel fijner op het fietspad.
Op basis van het gemiddelde alleen kan je dat natuurlijk niet zeggen. Met een gemiddelde van 16 km/h kan 50% van de fietsers nog steeds boven de 30 km/h rijden.
Je verwart gemiddelde snelheid met kruissnelheid. De gemiddelde snelheid ligt veel lager dan de kruissnelheid door o.a. wachten voor verkeerslichten, afremmen in bochten. En dan is het nog het verschil tussen slenterfietsen en forensenverkeer.
Je gaat echt volledig voorbij aan zijn punt. Sterker nog, je maakt het nog krachtiger, want als je volgens jou met je speed pedelec rijdt zonder ondersteuning, zou de gemiddelde persoon 16 rijden. En dat op de rijweg. Ontzettend gevaarlijk dus! En dat was ook het punt van Doxie.

Overigens is de gemiddelde fietssnelheid van fietsers voor dit punt echt totaal nutteloos om erbij te halen. De doelgroep "speedpedelec-rijders" is een heel andere doelgroep dan "alle fietsers", dus zullen de speedpedelecrijders ook een ander gemiddelde hebben als ze 'normaal fietsen'.
Uiteindelijk voor de wet maakt het niet uit wat je er mee doet, maar wat het apparaat kan.

Ik kan er ook voor kiezen om met de motor altijd maar 25km/h te rijden. Dan zou ik toch ook op fietspad mogen? Zou wel heerlijk zijn kon ik heel wat vertraging vermeiden door over de fietsbrug over het kanaal te gaan ipv omrijden over de weg. :+

Vanuit een gezondheidszorg perspectief maak ik mij enorm zorgen met de almaar stijgende (en snellere) aantal e-bikes. Ongelukken nemen toe, ook doordat er simpelweg meer gefietst wordt.

Onoplettendheid van de fietsers (jong en oud) is al een probleem, laat staan als er snelheidsverhoging bij komt.

Veel meer ouderen “fietsen” harder dan eigenlijk goed voor ze is en kijken nauwelijks, maar zie dit ook bij (jong) volwassenen met e-bikes die harder fietsen met minder moeite en vervolgens nauwelijks kijken.
Ik fietste net naar huis in het donker en had al 2x bijna een ongeluk met gewone fietsers (verkeerde kant van de weg en geen licht), moet er niet aan denken 's avonds iemand met 25+ tegen te komen.
Dan noem je ook net mijn ergernis nummer 1... fietsers aan de verkeerde kant van de weg, zonder licht (en dan vaak ook nog met telefoon in de hand).
ja maar dat mag dus allemaal niet.ik erger me soms ook best wel vaak als ik in de auto zit dat ik een fietser tegenkom die helemaal geen licht heeft zelfs geen reflecterende banden.Sommige mensen denken dat we in engeland zitten.

[Reactie gewijzigd door rjmno1 op 22 juli 2024 17:36]

Sommige? Inmiddels gaat ook een flink deel van 40+ fietsers het liefst 'op z'n Engels'...
En totaal geen schaamte, want 'iedereen doet het toch al'.
Nou, ik dus niet!
Ik heb er een keer eentje van het fietspad afgedrukt omdat ik letterlijk geen andere keus meer had (behalve zelf [ook] op mijn smoel gaan), je had die halve gare moeten horen schelden en dreigen! Kwam daarna achter me aan en ging, toen ik dat zag en remde, nog een keer vol onderuit in een poging mij nog een 2e keer (duidelijk nu iets 'bewuster') in gevaar te brengen. }>
Ja klopt sommige mensen leren het nooit.
In België kan men vaak niet anders, omdat als er al ergens een fietspad te bespeuren is, het meestal een meter breed is en maar lang 1 kant van de weg.
Helaas worden fietsers hier zelden bekeurd, dus er word niet aan de verkeersregels gehouden. Het is hier normaal om verkeerd om de rotonde over te rijden. Fietsers realizeren zich niet dat ze dan achter iemand's schouder vandaan komen.
Als je het weet kijk je, maar iemand die niet bekend is met die rotonde zal er niet vanuit gaan dat iemand ineens van achteren komt en een bocht van 90 graden maakt.
Maar rotonde's zijn ook achterlijk voor fietsers, moet je soms 3 keer oversteken om linksaf te slaan.
3 keer oversteken (en voorrang hebben), of aangereden worden omdat je uit iemand's dode hoek komt en plots voor z'n neus staat.
Inderdaad echt onvoorstelbaar wat je tegenkomt. Ik heb het ook al vaker gehad dat fietsers zonder licht tegen het verkeer inrijden. Van de week kwam ik zelfs nog 2 voetgangers tegen die op een aardedonkere weg gingen liggen (denk om iets te zoeken). Je zou denken dat je dan op z'n minst even bijschijnt met je zaklamp, maar dat deden ze niet. Dan kom je aanfietsen en zie je opeens rare contouren op het fietspad...

Het mooiste vond ik nog wel die jongen die in de polder gewoon op me kwam inrijden, omdat hij drukker bezig was met z'n smartphone dan met zijn positie op de weg. Hij had echt niks door. Maar dat is het probleem. Het interesseert ze echt niks.
Uiteindelijk voor de wet maakt het niet uit wat je er mee doet, maar wat het apparaat kan.
Ik denk dat mbt auto en motorfiets het nu net wel uitmaakt voor de wet wat je er mee doet en niet wat hij kan. Maar volgens de letter van de wet heb je voor een pedelec gelijk :-)

Al is het standpunt van de wetgever erg dubieus omdat je in veel plaatsten wel verplicht wordt om op het fietspad te rijden. Iets wat ik voor een motor nog nooit heb gezien trouwens.

(In België) kan je wel tegelijk bestraft worden als je te traag rijdt. Dit onder de noemer dat je andere hier onnodig mee in gevaar brengt, en erkent men dus dat een te groot snelheidsverschil potentieel gevaarlijk is.

Mbt gezondheid en oplettendheid heb je absoluut gelijk, maar dat is niet anders dan met elk voertuig waarmee je op de openbare weg komt.

Persoonlijk geloof ik sterker in dit soort 'kleinere' elektrische voertuigen, dan het hele wagenpark om te gooien. Maar zoals we hier zien is er nog veel (denk) werk, voorlopig dus vooral ons gezond verstand gebruiken! De huidige regelgeving lijkt me dan ook vooral 'oud' en heeft dringend nood aan een update!
Ik denk dat mbt auto en motorfiets het nu net wel uitmaakt voor de wet wat je er mee doet en niet wat hij kan. Maar volgens de letter van de wet heb je voor een pedelec gelijk :-)
Uiteraard chargeerde ik om mijn munt te verduidelijken.
Al is het standpunt van de wetgever erg dubieus omdat je in veel plaatsten wel verplicht wordt om op het fietspad te rijden. Iets wat ik voor een motor nog nooit heb gezien trouwens.

(In België) kan je wel tegelijk bestraft worden als je te traag rijdt. Dit onder de noemer dat je andere hier onnodig mee in gevaar brengt, en erkent men dus dat een te groot snelheidsverschil potentieel gevaarlijk is.
Onnodig zacht rijden is ook strafbaar in Nederland. Hoewel dit over het algemeen voor autoweg of snelweg van toepassing is. En daar geld over het algemeen ook weer een minimum snelheid dat ie voertuig moet kunnen rijden
Mbt gezondheid en oplettendheid heb je absoluut gelijk, maar dat is niet anders dan met elk voertuig waarmee je op de openbare weg komt.
True, echter merk je dat kwetsbare weggebruikers juist veel minder aandacht besteden aan de omgeving en/of regels. Denk ook mede dankzij het fijt dat bij een ongeluk zei altijd beschermd zijn. Moeten goede huizen komen om dat aan te vechten.

Met hogere snelheid betekend dat ook meer (lijfelijke) schade. Dan kun je voor de wetgever wel in het gelijk staan maar dat haalt je hersen schade niet weg. Dan nog niet te spreken over het schuldgevoel van de bestuurder.
Persoonlijk geloof ik sterker in dit soort 'kleinere' elektrische voertuigen, dan het hele wagenpark om te gooien. Maar zoals we hier zien is er nog veel (denk) werk, voorlopig dus vooral ons gezond verstand gebruiken! De huidige regelgeving lijkt me dan ook vooral 'oud' en heeft dringend nood aan een update!
Mee eens! Kleinere electrische voertuigen bied een uitkomst. Maar daar moet de wetgeving inderdaad in mee gaan waarbij vooral naar veiligheid gekeken wordt en preventie van schade bij een ongeval. Bijvoorbeeld een verplichte helm voor gemotoriseerde/geassisteerd voertuigen op twee wielen.
Dat gaat over het niet naleven van regels en dat komt bij ieder voertuigtype voor. Ik denk dat voor pedelecs bromfiets regels toegepast moeten worden, helm bijv. Alleen gaat het in de wet over <49cc en zo in definities. Dit is geen fiets maar een nieuw type voertuig.
Exact... In mijn dorpje op de weg rijden is pas levens gevaarlijk.
Automobilisten die roepen dat je op het fietspad moet rijden en op het fietspad dat je op de weg moet rijden.
Als ik op een fietspad 25 rij dan is dat net zo snel als een normale ebiker. Ik mag sowieso in bebouwde kom niet harder dan 30..regelgeving kan wat bijgeschaafd worden.
Gewoon naar de automobilisten terugroepen dat ze zelf maar het fietspad op moeten. Als ze de verkeersregels niet kennen en je ook nog de weg willen wijzen met hun nonsens, mag je ook een non sequitur terugroepen.
Goed om het ook even te bekijken vanuit een pedelec rijder perspectief. :)
ok voor een 30km/u limiet op het fietspad... hoewel ik daar een probleem mee heb.

Speed-Pedelec is volgens mij best, net zoals koersfietsen trouwens:
* op het fietspad max 30km/u, als de auto gelimiteerd is tot 50km/u.
* op de baan als je sneller dan 30km/u wil fietsen, als de auto gelimiteerd is tot 50km/u.
* op het fietspad wanneer de limiet voor autos >50km/u is. In dat geval is een fietspad ook een bromfietspad.
Zou al een tijdje graag zulke dingen zien gebeuren, maar dat heeft dan vaak wel aanpassingen van de weg nodig. En dat gaat gewoon in veel stedelijke situaties niet.

Daarnaast wen je natuurlijk aan pensionado's die opeens met 32KM/u in komen halen. En e-Scooters zijn ook alweer een tikje lastiger door de afwezigheid van het geluid. Maar die electrische steps zijn helemaal stil en gaan ook vaak rustig 90KM/u. En leuk dat ze verboden zijn, maar pak ze maar eens op...

Dat is dan ook meteen het probleem, leuk als we nu wetgeving en borden krijgen voor die 30km/u paden, maar uiteindelijk gaat dat nul bekeuringen opleveren, dus die investeringen komen niet terug in de staatskas en handhaving wordt vrijwel onmogelijk. Of we moeten kentekens op fietsen verplicht gaan stellen. En er dan ook verzekeringen etc voor gaan afsluiten. Daarnaast veranderd de markt momenteel zo snel en zal er gewacht worden op EU regels... Ik moet het nog maar even zien wat er gaat gebeuren.
ja dus de aanpak is nu: "omdat de speed-pedelec zo snel kan, boete als hem ergens rijdt waar 45km/u gevaarlijk is". Dit gewoon omdat de handhaving gemakkelijker is.

Doe je de analogie met de auto, wil dat zeggen dat auto's nergens mogen rijden behalve op de snelweg (en dan nog, alleen degene dat niet meer dan 130 kunnen!) omdat ze zo snel kunnen rijden... non-sense nee?

Met de slimme camera's en flitsers dat er tegenwoordig zijn, is dat toch geen probleem om te doen?
* op de baan als je sneller dan 30km/u wil fietsen, als de auto gelimiteerd is tot 50km/u.
* op het fietspad wanneer de limiet voor autos >50km/u is. In dat geval is een fietspad ook een bromfietspad.
Brommerrijder hier, en ik ben fel tegenstander van het hele fietspad-op-fietspad-af gezwabber wat je in veel gemeentes tegen komt.

Aan de ene kant willen ze dat je op soms onmogelijke plaatsen vanaf de rijbaan het fietspad op gaat, bijvoorbeeld net ná een overzichtelijke kruising op een uitvoegstrook van nog geen 2 meter, waardoor je alle automobilisten in de ankers laat gaan :X, en aan de andere kant geldt er voor bromfietsen een snelheidslimiet van 45 per uur op de rijbaan. Straks willen ze snorfietsers ook nog zo veel mogelijk de rijbaan op dwingen.

Voor automobilisten word je dan een rijdend obstakel, en je ziet veel bestuurders ook gevaarlijke toeren uithalen (bv. je van de weg drukken of inhalen over de verkeerde weghelft bij een vluchtheuvel) om je maar voorbij te gaan want het gaat ze allemaal niet snel genoeg.

Dat is ook waarom ik op de brommer zo veel mogelijk de plaats op de weg probeer in te nemen als motorfietser, en op de rijbaan met het verkeer mee rij waardoor je vaak de 50+ aantikt. Mag misschien heel formeel niet maar het is wel een stuk veiliger onder de streep.

Als de rijbaan straks nog drukker wordt met ook snorfietsers, pedelecs en misschien wielrenners dan verwacht ik nog meer ongelukken omdat automobilisten dat niet verwachten en je nog meer gevaarlijke inhaalacties gaat krijgen.
Ik denk dat er veel meer moet gebeuren met de nieuwe vervoers vormen. Het fietspad is in principe de plek voor dit soort vervoers middelen maar daar moet dan wel echt iets aan gebeuren. In ieder geval bredere fietspaden. Ik heb 3 jaar op SP gereden (begin nog met blauw) 50k+ km in totaal.
Als het ontwerp technisch niet veranderd kan worden ben ik ook voor keuze op basis van snelheid. Ben nu weer terug op mijn Santos Cross waarmee ik ook over de 30km/h rij en dan zie ik weer niet echt zitten om op de weg te rijden, dus daar bijt de keuze weer. De snelheid selectie is ook weer niet zo evident.

[Reactie gewijzigd door ocrammarco op 22 juli 2024 17:36]

Op fietspaden buiten de bebouwde kom heb je dan nog steeds een probleem, daar kan je niet op de rijbaan want dat is vaak 80, op het fietspad is het op dagen met mooi weer veel te druk om 50 te rijden maar toch gebeurt het, scooters komen je daar ook met 80 om de oren vliegen, maar die hoor je tenminste nog aankomen. (elektrische scooters daargelaten, die zijn net zo irritant als pedelecs). Een oplossing heb ik niet, maar irritant is het wel.
Grappig om een keer het verhaal van een andere hoek te horen. Ik ben mountainbiker en ik erger mij vaak genoeg aan elektrische fietsen, en juist niet aan pedelec rijders. Het probleem met elektrische fietsen is dat er vaak word gedacht om vooraan te staan omdat je zogenaamd snel bent op zo'n ding. Dat terwijl je met niks zo snel weg bent als een mountainbike, met uitzondering van pedelec. Nou is het allemaal nog relatief nieuw en moeten er natuurlijk nog de juiste gedragsregels aan te pas komen.

Waar ik mij overigens het meest aan erger zijn scooters. Die zouden pas op de weg moeten gaan rijden. Als ik iets levensgevaarlijk vind zijn het wel de blauwe kenteken scooter waarvan 90% is opgevoerd. Zeker ook de elektrische scooters die je nooit hoort aankomen. Laat mij soms goed schikken. Maar goed, als die ook op de weg moeten dan hebben automobilisten er wel weer wat van te zeggen. :X

Al ben ik geen voorstander van 30 km/h op een fietspad. In een gekke bui ga ik hier ook nog wel eens overheen met een 'normale' fiets.

[Reactie gewijzigd door Septimamus op 22 juli 2024 17:36]

Precies. En nog erger, mijn SP haalt maximaal 37-38 onder normale omstandigheden. Daar ga ik in "domme wijken" echt niet op de rijbaan mee rijden. Het verschil in snelheid met met 55+ rijdende auto's is me te groot.

"Domme wijken" is een straffe generalisering, dat weet ik. Maar ik ben een keer in zo'n wijk door een puber in een "hele nette zwarte oude auto" bewust bijna/net niet maar met schijnbeweging over de stoeprand gedrukt.

De meeste automobilisten herkennen een sp als fiets en niet als snellere brommer.
Als rijder van een velomobiel.nl Quest is veel van de vraagstukken herkenbaar. De Quest is een fiets, dus zoals het geld met fietsen, relatief vrij van tegels. Toch is het met kruissnelheden boven de 45km/h toch beter om vaak de rijbaan te nemen. Dat een kruissnelheid van 48 echter kan is het niet altijd verstandig. Dus is het aan de berijder om verstandig met zijn voertuig om te gaan.
Hoezo worstel je daarmee? In xe bebouwde kom rijdt je veilig, niet op een bepaalde snelheid omdat het kan of mag. Je rijdt met je auto toch ook niet 50km/u overal in de stad?
Tot 25 op het fietspad lijkt mij ruim voldoende.

Beter informeren over de gevaren, en meer controles op gevaarlijke situaties. Daarmee kan de politie in princiepe al boetes uitdelen.

Als we dit willen hebben in Nederland zullen we serieus moeten nadenken over high speed fietspaden buiten de bebouwde kom. Hierop mogen scooters, wielrenners en dit soort fietsen mits ze snel genoeg gaan. Ga je langzaam wat ook mag kan je op het andere fietspad.

De keren dat ik naar werk ben gefiets op mijn normale fiets heb ik 24 gemiddeld gehaald. Maar dat is wel echt volle bak fietsen.

Overigens snap ik de desings niet zo goed. waarom gaan we naar de stomme amerikaanse desings je hebt ondersteuning laat mij gewoon lekker zitten ipv met mijn neus op het asvalt liggen.
Ik ben zelf wielrenner, waar ik ook geregeld snelheden haal tot 40 per uur. Dit is echt veilig te doen, maar je zult het verkeer moeten aanvoelen. Daarbij ook in grote mate afhankelijk van de te rijden route: in de stad zul je geen 30 gemiddeld halen, terwijl dit in het buitengebied makkelijk kan.
Bijkomend probleem is het feit dat automobilisten denken dat de weg van hun is en er niet voor schromen je van de weg te drukken richting het fietspad, puur omdat ze de regels niet kennen en voor eigen rechter gaan spelen. Dit heb ik letterlijk zien gebeuren toen ik hier in het dorp de eerste speed pedelec op de weg zag. Automobilisten reageren daar bijzonder agressief op...!

Deze fietsen op de autoweg terwijl er een fietspad is lijkt me ook niet de oplossing.

Het zou volgens mij juist een oplossing kunnen zijn om wettelijk te bepalen dat je tijdens het inhalen van andere fietsers op het fietspad een maximum van 30 moet aanhouden en dit ook bij kruisingen. Bij rechte stukken zonder verkeer weer 45 max.

Dit zal echter wel niet zo makkelijk gaan en dan moeten mensen zich er ook nog aan gaan houden.

[Reactie gewijzigd door Fairy op 22 juli 2024 17:36]

Dat is nu al verplicht, alleen missen ze net even het vermogen om vlot op te trekken en 45 vast te houden vaak, waardoor je zelf wel kunt invullen hoe de gemiddelde automobilist erachter zich gedraagt in Nederland.

Daarnaast weten te veel automobilisten niet eens dat ze op de rijbaan moeten (jouw reactie bevestigd dit perfect, tenzij je natuurlijk geen rijbewijs hebt). Heb wel eens een paar keer ding zo'n geleend van iemand, waarbij ik al 2x door een automobilist op de rijbaan letterlijk afgesneden ben richting het fietspad: Raampje open: "Ga op het fietspad en rij me niet in de weg #$!"

Ja via de rijbaan als er een fietspad is is echt veel veiliger hoor op deze manier :+

Ergens vind ik het ook raar dat ze niet de mogelijkheid krijgen om ook het fietspad te mogen gebruiken aan maximaal 25km/h*. Nu wordt je als je ook recreatief fietst verplicht twee vervoersmiddelen te kopen. Aan de ene kant willen we minder (auto)drukte in de spits, aan de andere kant worden alternatieven qua wetgeving zo onaantrekkelijk gemaakt dat de auto vrijwel altijd de beste optie blijft.

*Ja dan zou je in theorie harder kunnen, maar dat is dan aan de bestuurder en handhaving, we verbannen auto's ook niet uit 30km/h zones terwijl ze er theoretisch 100+ kunnen rijden.

[Reactie gewijzigd door !mark op 22 juli 2024 17:36]

Mijn fiets (met beenpower) kan en mag ook harder dan 30, maar mag dan weer wel op het fietspad. Het feit dat veel brommer en snorfietsers (vaak wat jongere bestuurders) altijd de maximum snelheid rijden (of vaak zelfs harder), betekent inderdaad niet dat een gemiddelde pedelec bestuurder dit ook doet.
Snap dat dat heel vervelend is. Er is gewoon geen goede plek op de weg voor dit soort voertuigen. Zou er zelf ook gewoon niet voor kiezen. Dan liever een normale elektrische fiets.
Een speed pedelec is wettelijk gezien een bromfiets - met helm- en verzekeringsplicht, en er moet een gele kentekenplaat, claxon, remlicht, spiegel en always-on verlichting op zitten. Dus waar een bromfiets op de rijbaan moet, moet deze VanMoof V dat ook.

En dan weet je ook vast: de VanMoof V die je straks op de weg ziet, ziet er lang niet zo mooi strak uit als op de plaatjes, met kenteken, spiegel en claxon. Die achterlamp op de zitbuis is ook heel erg form-over-function: als je een wat langere jas aan hebt hangt die eroverheen, en dat is natuurlijk niet de bedoeling.
De zogenaamde VanMoof V moet snelheden van 50km/u kunnen bereiken.
Ben heel benieuwd of ze daarmee de typegoedkeuring bromfiets / speed pedelec kunnen krijgen. Constructiesnelheid van de bromfiets mag niet boven de 45 km/u komen...

Let wel: de gewone e-bikes van VanMoof kon je voorheen vrij makkelijk op de 'Amerikaanse' maximale ondersteuning zetten, waarmee ze tot 32 km/u ondersteuning bieden. Onder druk van met name de Duitse overheid heeft VanMoof deze mogelijkheid inmiddels geblokkeerd. Maar nu proberen ze iets soortgelijks dus gewoon weer opnieuw met een speed pedelec. Ik vraag me werkelijk af: waarom...?
Maar nu proberen ze iets soortgelijks dus gewoon weer opnieuw met een speed pedelec. Ik vraag me werkelijk af: waarom...?
Omdat er vraag naar is.
Net zoals je voor brommers opvoerkitjes kan kopen
Zijn zelfs geen bijna brommers op de originele snelheid. Logisch ook, want 25 op een blauw kenteken scooter is tergend traag (je wordt ingehaald door fietsen) dus die lopen allemaal op de gedoogde 34 (maak die 34 dan ook gewoon de regel?)

Geel kenteken wil je op 54 hebben lopen zodat 't verkeer achter je geen last heeft.
Heb onlangs een elektrische snorscooter gekocht en werd inderdaad door de verkoper raar aangekeken toen ik hem niet wilde opvoeren. Hij voerde het argument aan dat ik zou worden ingehaald door elektrische fietsers (nou en?) en dat nederland een gedoogcultuur kende (?) waardoor je tot 34 km/u geen boete kreeg. Ik heb weinig last van de beperkte snelheid omdat ik op een paar minuten van mijn werk woon en door de kruisingen weinig aan je maximum snelheid toekomt.

[Reactie gewijzigd door GugPanub op 22 juli 2024 17:36]

Je krijgt t/m 32 geen WOK status, dat is het gedoogbeleid. Je krijgt nog wel een boete als ze op snelheid staan te controleren, maar die is zo laag en wordt zo weinig op gecontroleerd dat het risico op problemen vrij klein is.
Als je binnen de stad woont geloof ik dat het voldoende is (alhoewel, waarom fiets je niet gewoon als het een paar minuten is? ;) ). Ik woon zelf in een wat uitgestrektere regio en 25 is dan echt heel langzaam :)
Lang fietskoerier geweest en teveel gefietst :). Maar vooral omdat de jongste telg wel met de scooter mee wil maar niet op de fiets. Want prinses enzo.... De scooter vervangt de auto.

[Reactie gewijzigd door GugPanub op 22 juli 2024 17:36]

Ligt er ook aan hoe zwaar je bent of je er samen op zit.
Wat mij betreft gaan ze bij 26 direct in de shredder.
26 km/h is wel erg traag naar mijn mening, althans ik fiets al die scooters die 34 km/h lopen er nu al uit op mijn niet elektrische Trek FX3. En dat in mijn gewone kleding met rugzak. Ik denk dat veel mensen het daar niet mee eens zijn, aan de andere kant de meeste elektrische fietsen mogen geloof ik wel strikt 25 km/h (tenzij een speed pedelac met kenteken e.d.) terwijl deze ook vaak 28-29 km/h lopen.

Hoe ga je de regels voor gewone e-bikes handhaven? Die fietsen zijn vaak qua remmen en frame niet gemaakt voor snelheden > 25 km/h. Zelf heb ik een keer op een e-bike gefietst als test, een Trek Allant 8.8S die begrensd was op 25 km/h, echter trapte ik zelf vrijwel moeiteloos op zo'n zware fiets naar 29 a 30 km/h. Oom agent kan mij dan niet zomaar aanhouden, omdat ik toch echt zelf zo hard gefietst hebt en die ondersteuning houdt gewoon op bij 25 km/h.

Ik zou nog steeds zeggen scooters lekker 34 km/h, want remmen e.d. zijn daar allemaal voor gemaakt + dat je er ook een rijbewijs voor nodig hebt. Elektrische fietsen zijn een wat lastiger punt, waar ikzelf nog niet echt een idee bij heb hoe je zoiets handhaaft. Wellicht dat anderen hier in de reacties nog wat creatieve ideeën hebben :)
Hoe ga je de regels voor gewone e-bikes handhaven? Die fietsen zijn vaak qua remmen en frame niet gemaakt voor snelheden > 25 km/h.
Hoe kom je daar bij? Heb het even opgezocht en op de Trek die je noemt zitten Magura MT5NE, hydraulische schijfremmen met 180mm rotors. Dat is vrij fors. Magura heeft een goede naam en veel top MTB-ers maken er gebruik van (schijnt wel kuren te hebben waardoor ze soms ineens niet meer werken overigens :+). Die halen natuurlijk veel hogere snelheden dan 25km/h en 180mm rotors zijn ook vrij fors.

Qua remmen en frame lijkt meer dan 25km/u me geen enkel probleem. Denk vooral dat reactiesnelheid en deels onderhoud een punt is. Vergeleken met vroegere velgremmen zoals v-brakes of cantilevers hebben schijfremmen meer onderhoud nodig en vooral de remblokjes zelf slijten een stuk sneller.
Nee deze Allant 8.8S was meer dan bekwaam, sterker nog ik zou hier met een gerust hart > 45 km/h op willen fietsen, maar de meeste e-bikes (batterij achterop, slecht gebalanceerd, rechte zithouding, velgremmen of slechte schijfremmen) zijn dat niet. Fiets was zeer goed qua kwaliteit, maar hangt ook een prijskaartje aan. Hele andere fiets dan mijn dagelijkse fiets, voor veel mensen waarschijnlijk een uitkomst, maar ik heb liever een wat lichtere en sportievere fiets.

[Reactie gewijzigd door fjh40 op 22 juli 2024 17:36]

Ah op die fiets (sorry ik kon het niet laten :P). Ja de constructie en afmontage van veel budget e-bikes is vrij bedroevend inderdaad.
E-bikes ook helmplicht en spiegelplicht.

En verplicht hydraulische remmen voor nieuwe e-bikes, man wat zijn dat heerlijke remmen.

Dan schep je de mechanische voorwaarden om veilig wat harder te kunnen.

Verder lekker de gedoog de gedoog laten. Het gaat niet om de snelheid, maar om hoe je die hanteert. Dus beïnvloed het gedrag, in plaats van gezever met regeltjes.
Net zoals je voor brommers opvoerkitjes kan kopen
Daar wordt itt dit ding niet voor adverteert in de trant van 'haal meer dan de toegestane snelheid'.
Van Moof is toch een Nederlands bedrijf?

waarom niet gewoon eerlijk en legale dingen verkopen. Deze fiets mag je zo niet verkopen, en mag zo niet de weg op.

Waar ze reclame voor maken is dus iets wat je niet kan krijgen. En als je het wel krijgt dan kan je een boete krijgen.

Nu snap ik dat je zelf de wet moet kennen. Maar als een bedrijf het zo aan bied mag je er toch vanuit gaan dat het legaal is.
Wat wel het kromme is hier, fabrikanten in het buitenland moeten begrenzen, wil men hier deze verkopen, waarom niet met die dingen. Gewoon niet harder dan 35km/u en wil je harder, dan of snorbrommer/brommer/scooter kopen en helm op of lekker naar t circuit gaan waar je wel lekker hard kan.

Ik snap de argumenten, automobilist gilt, fietsen op t fietspad en de normale fietsers gillen, rot op naar de weg, je rijdt te hard, dus vat van beide kanten de argumenten.
Waar ik zelf tegen aan liep met de Ebikes, is het invoegen of afslaan, ik ben normale fietsers gewend en als ik dan wil invoegen naar een andere rijstrook of wil afslaan, kijk ik natuurlijk achter me om te checken of er geen ander verkeer aankomt en dan zo`n Ebike vergis je je in, omdat je denkt, fietser en ik kan dus invoegen of afslaan, maar opeens zie je de Ebiker naast je of vloekend achter je, vol in de remmen, omdat die even wat harder rijden dan de normale fiets en dus sneller bij je is.

edit;typo

[Reactie gewijzigd door GameNympho op 22 juli 2024 17:36]

en dan zo`n Ebike vergis je je in, omdat je denkt, fietser en ik kan dus invoegen of afslaan, maar opeens zie je de Ebiker naast je of vloekend achter je, vol in de remmen, omdat die even wat harder rijden dan de normale fiets en dus sneller bij je is.
Dit is een gebrek aan opvoeding van beide kanten, de automobilisten moeten niet ervan uit gaan dat alle fietsers hetzelfde tempo hebben, en fietsers die harder rijden moeten rekening houden met het feit dat automobilisten niet altijd even goed kijken. Met mijn ~28km/h gemiddelde snelheid op mijn niet elektrische fiets wordt ik regelmatig niet gezien, en bij afslag situaties probeer ik te kijken of de auto mij gezien heeft. Met mijn handen klaar op de remmen. Hoe vaak ik wel niet bijna ben aangereden door auto's is helaas veel te hoog.
Dit lijkt me een wereldwijde aankondiging. Dus dan zal de fiets 50 rijden waar het mag en minder hard waar het niet mag.

In hun eigen aankondiging verwoorden ze het zo:
"Met veel nieuwe features en een geïntegreerde snelheidsinstelling die is afgestemd op de regelgeving per land, kun je met de VanMoof V snelheden tot wel 50 km/u bereiken."
Dat kan nog steeds, dat heeft er gewoon mee te maken dat er op andere plekken in de wereld andere regels gelden en hier geen andere fiets voor wordt ontwikkeld.

Het is een software begrenzing die je er wel af kan halen. Dat is natuurlijk niet legaal.

Dit is echter niet nieuw, dat doen we immers ook met scooters. Kabeltje doorknippen en het ding gaat veel harder dan 25KM.

Het enige verschil is dat je dat met een e-bike gewoon via een app op je telefoon kan doen (dit wordt NIET door Van Moof zelf aangeboden natuurlijk).
De Speedpedelec is een heel ander product. Ook gericht op een andere doelgroep. De ebike is handig in de grote stad. De speedpedelec is voor grotere afstanden handig, vooral als je een groot stuk buiten de bebouwde kom moet fietsen.
Always on verlichting en claxon is vanaf modeljaar 2017 (meen ik). De mijne heeft dat niet.
De constructiesnelheid van een brommer is maximaal 45km/u+10%. Snorfietsen 25+15%. Hoe vaak ik daar wel niet door ingehaald wordt....
Klopt, voorheen was er voor speed pedelec niets geregeld in de Nederlandse wet. Er is een tijd geweest dat ze als snorfiets werden geregistreerd, dus met blauwe kentekenplaat en zonder helmplicht. Toen waren verlichting en claxon ook niet verplicht maar mocht je er niet harder dan 25km/u mee rijden.

Sinds 1 januari 2018 worden speed pedelecs als bromfiets gekentekend, met alle bijbehorende technische eigenschappen.
Omdat er altijd een groep mensen zal zijn wie denkt dat de regels niet voor hen gelden.
Ja en dat denk jij ook wel eens wat is je punt?
"met name de Duitse overheid heeft VanMoof deze mogelijkheid inmiddels geblokkeerd. Maar nu proberen ze iets soortgelijks dus gewoon weer opnieuw met een speed pedelec. Ik vraag me werkelijk af: waarom...?"

Daarom, dat is m'n punt. Werd de thread te lang? :+
Lange jas aan, op de pedelec? Blijf jij lekker in de auto zitten.
Je hoeft niet zo op de man te spelen, nergens voor nodig en ook nogal gênant als je de verkeerde inschatting maakt. Ik fiets meer dan de gemiddelde Nederlander, met een factor 10 ofzo.

Ik zie heel regelmatig jassen die over het achterlicht van VanMoofs hangen. Dat is gewoon een nadeel van het concept van die fiets. Bij de speed pedelec gaat dat heus niet anders zijn.

(Los daarvan: zou het niet zo zijn dat een automobilist dat ook zo ziet, en er misschien last van heeft?)

[Reactie gewijzigd door B64 op 22 juli 2024 17:36]

Ik weet het niet ik vind het best een goed ontwerp.En ik vind idd ook dat als een fiets harder of even hard gaat als een brommer dat er helm verplicht moet worden.Of die waren al verplicht had ik ergens op tv gezien.
Een speed pedelec hoort ook op de weg of op een bromfietspad, niet op een fietspad. Daar is wet- en regelgeving voor. Je moet ook een (bromfiets)rijbewijs hebben, een kenteken (en dus verzekering) plus een goedgekeurde helm op. Zie https://www.rijksoverheid...gelden-voor-speed-pedelec
En op dat brom/ fietspad binnen de bebouwde kom dan met max. 30 km/u.
In de bebouwde kom gaan 'brommers' (en dus dit soort fietsen ook) vaak op de weg en juist niet op het fietspad.
In Utrecht moeten nu ook op veel plaatsen snorfietsen (de blauwe plaat) de rijbaan op. Met helm
Een motorpak lijkt me ook nuttig.
Rijbaan (binnen de bebouwde kom) is al verplicht.
Anoniem: 377399 @DDX12 oktober 2021 17:27
Helaas gedragen die pedelecfietsers zich vaak toch als gewone fietser... een paar dagen geleden bijna platgereden door een Uber-fietser die dacht dat stoppen voor zebrapaden iets dat alleen voor auto's is. 40km/u langs me heen, ik zag hem gelukkig net op tijd.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 377399 op 22 juli 2024 17:36]

Ik denk dat er echt iets gedaan moet worden aan die etensbezorgers. Op zich goed dat ze er zijn, maar ze staan onder tijdsdruk, en gedragen zich daardoor gemiddeld een stuk gevaarlijker dan andere weggebruikers. Wat mij betreft komt er een wet met de strekking dat bezorgers niet op snelheid van bezorgen mogen worden afgerekend. Als iemand gemiddeld, over langere tijd, heel veel langzamer is dan andere bezorgers, kan een werkgever daar wel iets van zeggen en maatregelen nemen; maar verder vind ik dat de werkgever daar niets van mag zeggen en zich daar niet mee mag bemoeien.
Ik denk dat er echt iets gedaan moet worden aan die etensbezorgers. Op zich goed dat ze er zijn, maar ze staan onder tijdsdruk, en gedragen zich daardoor gemiddeld een stuk gevaarlijker dan andere weggebruikers. Wat mij betreft komt er een wet met de strekking dat bezorgers niet op snelheid van bezorgen mogen worden afgerekend. Als iemand gemiddeld, over langere tijd, heel veel langzamer is dan andere bezorgers, kan een werkgever daar wel iets van zeggen en maatregelen nemen; maar verder vind ik dat de werkgever daar niets van mag zeggen en zich daar niet mee mag bemoeien.
Dat is al jaren zo
Vanaf het eerste moment vinden bezorgers dat ze een hoofdtaak hebben, zo snel mogelijk hun waren afgeven.
En het maakt echt niet uit of het dan om eten of een bankstel gaat ... het lijkt dat zodra men in/op een werkvoertuig gaat, er andere regelgeving is.
Dat komt doordat die bezorgers extreem afgeknepen worden, vooral ook pakjesbezorgers. Die krijgen heel slecht betaald, en per pakje, waardoor ze zo snel mogelijk alles moeten bezorgen om een soort minimumloon te verdienen. En en ze worden keihard gepusht om meer en meer pakjes per uur te bezorgen, zelfs gestraft als ze het niet halen. Zie de film 'Sorry We Missed You' over dit fenomeen in Engeland. Sindsdien kijk ik wel met meer medelijden naar het asociale rijd- en parkeergedrag van die pakjesbezorgers.

Wat mij betreft moet dit keihard gereguleerd worden, zowel voor de verkeersveiligheid als qua humane werkomstandigheden.
Eens dat de pakjesbezorgers het verdienen netjes betaald te worden, maar dat dat blijkbaar niet gebeurt geeft ze nog geen vrijbrief om als een stel idioten te rijden en op de stoep te parkeren en de weg te blokkeren terwijl er een paar meter verderop gewoon een parkeervak is.

Helemaal mee eens: beide goed reguleren en de regels ook nog handhaven (dat vergeet met nog wel eens).

[Reactie gewijzigd door Vizzie op 22 juli 2024 17:36]

Ze verdienen niet per pakje maar per stop... Dus als ze langs een bedrijfspand moeten met 10 pakketjes voor 10 verschillende bedrijven, verdienen ze minder dan 10 verschillende adressen. 1a, 1b en 1c wordt wel weer gezien als een losse stop. En als je bij DHL werkt en je bent je rijbewijs verloren omdat je 50km te hard reed wordt je niet ontslagen/onbetaald verlof. Maar moet je gezellig met z'n tweeën in 1 bus gaan bezorgen :D
OK dank voor de precisering. Maar over het algemeen is het kommer en kwel, en worden chauffeurs ertoe aangezet om zo snel mogelijk alles te doen, en dus zo hard mogelijk te rijden.
Iedere weggebruiker kan aangehouden worden wegens gevaarlijk of levensgevaarlijk rijgedrag. Daar is geen aparte wet voor nodig.

En met name maaltijdbezorgers worden niet alleen beoordeeld door hun werkgever, maar ook door klanten. Mensen willen niks betalen voor bezorging, maar als de pizza lauw is schelden ze eerst de bezorger verrot, en vervolgens laten ze een negatieve review achter. Met name dat laatste kost de restauranthouder dan weer omzet.
Kortom, dat rijgedrag van maaltijdbezorgers is zeker niet alleen de verantwoordelijkheid van de werkgevers, daar zorgen we met z'n allen voor.
Zoals ik al zei gaat het niet om het aanhouden van bezorgers: dat gebeurt al (maar uiteraard zeer zelden, is weinig effectief). Zoals ik zei moeten de werkgevers aangepakt worden: het moet streng verboden worden om bezorgers of chauffeurs onder tijdsdruk te zetten, om ze te pushen om snel bestellingen af te leveren. Alles binnen de redelijkheid, natuurlijk.
niet?
inderdaad, NET op tijd. Niet niet. wel net. inmiddels gecorrigeerd :)
Correctie: niet = net hoop ik ;-)
Dat zebrapaden en haaientanden niet voor fietsers zouden gelden denken de meeste fietsers, electrisch of niet..
Anoniem: 377399 @_Eend_12 oktober 2021 21:05
dat bedoelde ik ook, maar een 'gewone' fietser die 5km/u rijdt vs een fietser die 40km/u op een zware fiets rijdt is een wereld van verschil.
De één schuift wat verder door dan de ander ....
Top. Helaas houden veel van de gebruikers zich daar volledig niet aan. Maar dat is een andere discussie denk ik.
Die dingen zijn alleen maar "gevaarlijk" omdat fietsers niet weten wat rechts aanhouden is.
Moeilijk veel mensen, vooral maar zeker niet alleen schoolgaande jeugd, doet hier maar wat op 't fietspad af en toe.

Dit fenomeen heb ik op een normale e-bike ook last van.

Lekker een beetje over de hele breedte van het fietspad wiebelen want whatsapp is interessanter dan voor je uit kijken. Hoofdtelefoon op ook dus bel niet horen.
En dan natuurlijk inderdaad een beetje schrikken als ik mezelf er toch langs druk.

Tjah.

Als mensen gewoon rechts aanhouden en een beetje aandacht bij hun rijrichting houden is er helemaal niks aan de hand met al die verschillende vervoersmiddelen op het fietspad en bijbehorende snelheidsverschillen.
Maar verkeersregels zijn alleen voor gemotoriseerd verkeer. Ofzo.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 22 juli 2024 17:36]

Zonder WhatsApp wiebelt dat niet minder. De slingerapen die ik soms tegenkom lukt dat erg goed zonder telefoon.
Wellicht dan wel wat later op de avond? Of zouden ze nog dronken 's ochtends naar school / studie gaan van de avond tevoren?
Ik wil bijna dat tweede denken. Ik kom het wel overdag tegen.

[Reactie gewijzigd door Amanoo op 22 juli 2024 17:36]

Zeker waar. Soms kan ik 1 persoon niet paseren op breed fietspad omdat die zo heen en weer slingert. Dan moet ik bellen en vaak krijg je een snauw terug van "je kan toch langs me". Ja.. dat kan.. als je recht blijft fietsen...
Lekker naast elkaar fietsen is juist leuk. Fietsen is plezierig, leuk en veilig. Als ik strak rechts moet fietsen omdat ik bang ben om 60Km aangereden te worden is niet leuk. En juist het is goed dat kinderen overal kunnen wiebelen zonder te veel problemen.

Een oplossing die ik voor mij zie is dat steden hun wegen afsluiten voor autos, en dan op de wegen een 'snel fiets/brommer' baan maken.

Hoge snelheid mixed gewoon niet goed met laag snelheid, net zoals op de snelweg een minimum snelheid limiet is. Gewoon 'rechts aanhouden' is vragen om problemen.

Maar voor vandaag is er geen plek voor iets tussen de snelheid van een fiets en een auto, daarom zegt VanMoof ook dat er samen moeten gewerkt aan een oplossing hier voor.

[Reactie gewijzigd door jerkitout op 22 juli 2024 17:36]

Lekker naast elkaar fietsen is juist leuk. Fietsen is plezierig, leuk en veilig. Als ik strak rechts moet fietsen omdat ik bang ben om 60Km aangereden te worden is niet leuk. En juist het is goed dat kinderen overal kunnen wiebelen zonder te veel problemen.
Je moet niet rechts aanhouden omdat je niet aangereden wil worden met 60 kpu, je moet rechts aanhouden omdat je gewoon überhaupt normaal wil deelnemen aan het verkeer voor je eigen veiligheid en die van je medeweggebruikers.
Zeker als je daarboven op ook nog loopt te klieren met je telefoon en oordopjes in hebt zoals het moderne devies.
Als je loopt te ouwehoeren op het fietspad is ook een aanrijding met een normale, al dan niet electrische, fietser zo gebeurd. Daar hoef je echt niet hard voor te gaan.
Overigens heb je bij naast elkaar fietsen ook te zorgen dat dat geen overlast geeft en gewoon aan de kant te gaan.

Je kan zelf wel een beetje blasé relaxed willen doen over o.a. verkeersveiligheid omdat je maar een paar kilometer moet pendelen tussen school en huis maar er zijn ook mensen die verder moeten en meer te doen hebben en dus sneller willen dan 15.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 22 juli 2024 17:36]

Het wel of niet rechts houden is niet eens zo zeer het probleem, wel het gebrek aan 'situational awareness' omdat veel fietsers niet eens om zich heen kijken, laat staan over de schouder achter zich om te kijken of er verkeer achter ze aan komt. Niet voor niets zijn als automobilist je spiegels een heel belangrijk instrument.

Als je als fietser met een hoofdtelefoon op aan het doen bent alsof je door een fietspadvormige tunnel aan het rijden bent met je blik op oneindig, dan vind ik het ook niet heel gek dat je je dan een ongeluk schrikt van mensen die je willen inhalen.
Veel mensen beseffen ook niet dat bij het ontbreken van een trottoit het fietspad ook voetgangers bedient.
Inclusief een groot deel van de pedelec rijders in de comments.

Voor de veiligheid is het advies (let op niet wet) om aan de kant te lopen waarbij je het verkeer tegemoet ziet. Dit word je vaak niet in dank afgenomen door (snelle) fietsers.
Deze dingen rijden al op de rijbaan toch?
Ik kom ze onderweg (al kan het steeds dezelfde zijn) al regelmatig tegen, inclusief helm en kentekenplaatje enz. Als ik erachter rij gaan ze al snel 40 km/h
En dat is dus te langzaam voor tussen de auto's. Je moet wel lef hebben om op zo'n ding te durven rijden.
Brommers mogen ook maar 40 Km/h natuurlijk.
Op de rijbaan mogen ze allebei max 45 km/u. Als de speedpedelec dan 40 gaat fietsen wordt het wel irritant voor de auto's, die gaan proberen in te halen.
Ooh ja ik was even in de war met de rijbaan. Daar mogen ze 45 Km/h idd.

Nou goed inhalen van brommers met 45 of snelle fietsen met 40 zal niet zoveel uitmaken schat ik zo in, in alle twee de gevallen rij je harder met de auto.
Deze speed pedelec kan gewoon 50, net als scooters en brommers.
Op de rijbaan met een maximumsnelheid van 50 km/u. Zo hou je theoretisch het verkeer niet op, en ben je ook geen gevaar voor fietsers.
Jawel, want de maximum snelheid moet wettelikjk begrensd zijn op 45. Terwijl het verkeer op een 50 weg vaak al 55 gemiddeld rijdt. Dat is ook precies de reden den dat ik mijn speed pedelec heb verkocht en nu op een licht opgevoerde, gewone ebike rij. Nu zou hrt kunnen dat hrt weer net zo triviaal wordt om op deze vanmoof de snelheid op te voeren als op de S3, maar op mijn stromer was dat nirt iets wat je eenvoudig kan doen. Nooit gehoord van iemand die dat gelukt is in ieder geval
Grootste nadeel wel is dat mocht je een ongeluk veroorzaken je niet verzekerd bent als er kan worden aangetoond dat jij op een opgevoerde e-bike fietst. Dat zou ik zelf toch best een behoorlijk groot nadeel vinden mocht je om wat voor reden dan ook bij iemand een permanente blessure of erger veroorzaken.
Pedelecs moeten al op de rijbaan. Zelfde regels als een bromfiets. Verzekering, helmplicht e.d.
Gewoon Max 25 fietspad 45 bromfietspad houden ze er niet aan boete.

[Reactie gewijzigd door Bintzak op 22 juli 2024 17:36]

Dit is niet te te handhaven, zeker niet buiten de bebouwde kom.
Bromfietsbegrenzing afschaffen, normaal (motor) kenteken op en gewoon de weg op sturen lijkt me beter. Kunnen ze meerijden met auto's/rest van het verkeer en kunnen ze geflitst worden.

Provinciale wegen blijven daarmee alleen een issue want daar moeten ze toch 't fietspad op. Maar daar is het doorgaans ook rustiger.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 22 juli 2024 17:36]

Langs de provinciale wegen is het een bromfietspad.

Maar zie zat gekkies op een speedpadlec een rotonde met 45 km benaderen op het fietspad. Te arrogant om ook maar te kijken of een auto stopt. Nog even en de nieuwe fietshufters zijn e-bikers en daar zullen de goede onder lijden.
Nog even en de nieuwe fietshufters zijn
"We" moeten sowieso eens stoppen met het installeren van en handhaven van stereotypes van mensen op basis van een voertuig.
Wat minder van dergelijke afgunst naar je medemens zou de helft van alle verkeersincidenten schelen.

Wielrenners zijn wat dat betreft ook een self fulfilling prophecy. Elke slip-up die je op een race fiets maakt wordt gegroet met "zie je wel" ondanks de historie van de individuele bestuurder en als je wel als een engeltje rijdt ben je de enige uitzondering.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 22 juli 2024 17:36]

Dit is niet te te handhaven, zeker niet buiten de bebouwde kom.
Bromfietsbegrenzing afschaffen, normaal (motor) kenteken op en gewoon de weg op sturen lijkt me beter.
Daar zou ik voor brommers/scooters ook voorstander van zijn, ware het niet dat je dan iedereen aan het motorrijbewijs moet gaan helpen.

Of je moet het doen zoals in België en Duitsland: Heb je 10 jaar (of zo) je autorijbewijs, dan krijg je je A1 motorfiets rijbewijs gratis.
Daar zou ik voor brommers/scooters ook voorstander van zijn, ware het niet dat je dan iedereen aan het motorrijbewijs moet gaan helpen.
Van mij hoeft er aan een scooter niet eens persé motorrijbewijs voorwaarde te hangen ondanks "echt" kenteken.

Ik snap gewoon die voorliefde voor die harde begrenzing niet in dit land.
Er is een angst dat iedereen dan met 70 een woonwijk door vliegt als we dat niet hebben maar de helft van die gasten voeren ze toch wel op (vario ringetje weghalen, of wat deed je nog meer vroeger...) en twee jaar laat vertrouwen we diezelfde mensen ook met een auto en eventueel motor.

Bovendien komt dat uit een tijd dat zowel snor als brom uitsluitend op het fietspad reden.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 22 juli 2024 17:36]

Kwestie gewoon snelheid aan passen toch?? Je gaat toch ook geen 100 rijden op een woonerf?
Er is blijkbaar een beetje verwarring over wat voor'n voertuig dit precies is. Hopelijk helpt onderstaande uitleg.

Speed pedelec is hippe taal voor bromfiets, brommer, scooter, of hoe je zo'n ding ook wil noemen. Voor de wet is het allemaal hetzelfde spul. Trappers zijn sinds 1985 niet meer verplicht. Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Bromfiets
Niet gewoon hippe taal, speed pedelecs zijn een volledig nieuw type bromfiets. Niet hetzelfde als scooter of brommer, en uiteraard altijd met trappers.

Ook voor de wet niet hetzelfde spul, met een standaard speed pedelec helm mag je bvb niet de scooter op. Omgekeerd dan weer wel.
Leuke link. Net als bij de speed-pedelec van nu is bij de Gazelle uit 1935 de fiets nog goed te herkennen.
Anoniem: 377399 12 oktober 2021 17:21
"Vroeguh", hoe ouder mensen werden, hoe langzamer ze gingen fietsen... Een soort ingebouwde veiligheidsmechanisme zou je kunnen zeggen. Nu als het vanwege de leeftijd wat moeilijker wordt, kopen ze een elektrische fiets - dus hoe ouder, hoe sneller, terwijl ze juist minder in staat zijn om te stoppen en in evenwicht te blijven. Goed voor de betaalbaarheid van de AOW natuurlijk, maar het wordt er niet veiliger op.
Ik zie vooral yuppen van een jaar of 30, 40 op een speed pedelec rijden. De doelgroep die jij omschrijft is zeker niet de doelgroep voor Van Moof.
VanMoof heeft ook een andere doelgroep als waar volgens mij de meeste e-bikes aan worden verkocht :P
Volgens mij gaan e-bikes vooral naar midlifers en mensen die net te ver werken om dat op een normale fiets te doen maar toch graag willen fietsen. Dan wel willen fietsen zonder bezweet op werk aan te komen. Dat is prima's van Moof's doelgroep, behalve dat hun fietsen wel echt serieus geld kosten, en je een beetje van hun eigenzinnige design moet houden.

Volgens mij zijn elektrische fietsen in ieder geval al enige tijd niet meer uitbesteed aan enkel de oudjes.

Ben zelf ook nog maar 35 en er is fysiek niks mis met me. Maar als je elke werkdag 50km moet fietsen is die assistentie, en voorspelbaarheid van je reistijd, erg prettig kan ik je verklappen.

Ik laat me dan ook graag uitlachen door iedereen die het grappig vind dat ik een electrische fiets heb. Ik heb tot dusver wel autobezit kunnen afhouden.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 22 juli 2024 17:36]

Ik vind het bedrag wat vanmoof gaat vragen voor deze speed pedelec ontzettend aantrekkelijk om er serieus naar te kijken, want 3500 euro voor een speed pedelec is gewoon 1 van de lagere prijzen als je dit vergelijkt met het aanbod van de andere fiets fabrikanten. Is natuurlijk wel even afwachten wat de accu capaciteit gaat zijn en of die 45 km/h makkelijk te bereiken is.
Dat is waar wat je zegt, maar ik vind speed-pedelecs überhaupt duur. (nu ik me er even in verdiep)
Ik snap niet waarom die dingen net zo veel, of zelfs meer moeten kosten dan een (zelfs electrische) scooter.
Een beetje stromer heb je zelfs een hele knappe auto voor.
Het is uiteindelijk nog steeds gewoon een fiets.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 22 juli 2024 17:36]

Klopt helemaal wat je zegt dat elektrische fietsen in wezen belachelijk duur zijn. Ik zou ook iedereen aanraden die er serieus interesse in heeft om op de 2dehands markt naar op zoek gaan want een stromer is al snel te vinden met een halvering van de prijs, en dan is de fiets maar een paar jaar oud en vaak nog niet eens zo heel veel op gefietst.
Is allesbehalve een gewone fiets.
Omdat het een brommer is moet alles wat er aangeschroefd zit gekeurd zijn voor snelheden van 45 km/h plus marge.
Dat is een andere CE categorie dus elk onderdeel moet door de keurmolen heen als je als producent die beoordeling niet zelf kan doen.

En al die rompslomp moet je doen voor hele kleine oplagen. Dus is dat duur.

Ik heb zelf een gebruikte stromer gekocht en in mijn berekeningen vooraf leek het er op dat het duurder zou zijn dan mijn (goedkoop rijdende) auto.
Gelukkig is mijn tweede hand stromer tot nu toe onthutsend waardevast.
Mijn Gazelle CityZen Speed lijkt anders wel verdacht veel op de Gazelle CityZen.
De kentekenplaat en claxon is op het oog het enige verschil.
Ik vind het bedrag wat vanmoof gaat vragen voor deze speed pedelec ontzettend aantrekkelijk om er serieus naar te kijken, want 3500 euro voor een speed pedelec is gewoon 1 van de lagere prijzen als je dit vergelijkt met het aanbod van de andere fiets fabrikanten. Is natuurlijk wel even afwachten wat de accu capaciteit gaat zijn en of die 45 km/h makkelijk te bereiken is.
De accu is 700Wh volgens hun website
https://www.vanmoof.com/nl-NL/vanmoof-v
700Wh accu, wat aan de kleine kant is, denk dat dat meespeelt met de prijs. Laat steden kleiner aanvoelen*




*zo lang je niet heen en terug moet in bijv. London.

[Reactie gewijzigd door DamirB op 22 juli 2024 17:36]

De prijs was voor mij de hoofdreden om, nu een jaar of 5 geleden, voor een normale e-bike te gaan.

Enige grote praktische nadeel dat ik aan deze speed pedelec zie is dat hij geen bagagedrager heeft. Ik fietsforens met een zware rugzak met laptop en die wil ik aan mijn fiets hangen in plaats van dat die zweet verzamelt op mijn rug.
Hier (Wageningen) vooral dunne mannen van 50+ inclusief dito brilletje.
Sorry ik ben 61 en heb twee fietsen van hun gekocht, ga deze ook kopen. Zolang ik op mijn motor mag rijden zie ik niet waarom ik langzaam moet rijden om mijn aow veilig te stellen.
Natuurlijk staat er geen leeftijdsgrens op de aankoop van zo een fiets, en gelukkig maar. Maar het klopt natuurlijk dat de meer ervaren mensen nu niet direct het doelpubliek zijn van een bedrijf als VanMoof
Anoniem: 377399 @Sailor6912 oktober 2021 19:25
nee, je moet juist harder gaan rijden om de AOW betaalbaar te houden, want hoe minder mensen ouder worden, hoe minder AOW hoeft uitbetaald te worden. :) ik moedig alle oudere mensen aan, die oversteken bij rood licht.
Fietsen is een zogenaamde veterbeweging. Hoe sneller men fietst, hoe rechter de verplaatsing. Ouderen die langzamer fietsen, schommelen meer en vallen juist eerder. Op een elektrische fiets kunnen mensen met minder evenwicht beter blijven fietsen. Wel is het zo dat de klap groter kan zijn bij het vallen van een elektrische fiets.
Probleem is dat met ouderdom ook vaak de snelheid waarmee gereageerd kan worden op plotselinge veranderingen afneemt. Daarom vallen ouderen vaak, simpelweg omdat ze bij een disbalans niet snel genoeg kunnen corrigeren. Je stelling is juist: door de snelheid zullen ze minder vaak vallen, dan houdt de fiets ze recht. Maar diezelfde snelheid maakt juist dat ze minder tijd hebben om uit te wijken waar dat nodig is, en de klap dan juist veel harder. Het is vergelijkbaar met het dilemma van de veiligheid voor autorijders: hoe veiliger de auto van binnen, hoe harder erin gereden wordt en onveiliger het voor voetgangers en fietsers wordt.

Kortom, ook ik voel me - als mede weggebruiker - er zeker niet veiliger bij.
Anoniem: 377399 @Appelsap12 oktober 2021 19:29
Stabieler als ze sneller fietsen, maar ze kunnen niet stoppen zonder om te vallen. De basis voor een goede Buster Keaton film.
Voor wat ik er van begrijp vallen ouderen vooral in bochten, met relatieve gladheid, op fietsen met voorwiel motor.
Dat is een goede basis voor uitglijden.
Ouderen vallen inderdaad vooral met eenzijdige ongelukken op lage snelheid, wat inderdaad nog steeds dodelijk kan zijn (zeker voor die groep).

Een probleem met de statistiek zit hem echter in de onderliggende dynamiek, zonder ebike hadden een grooot deel waarschijnlijk niet gefietst. Het is de grote vraag of dat wenselijk is. Het is ontzettend cru en zeker niet zomaar toepasbaar (immers het is vermijdbaar, al was het maar dat je ze niet laat fietsen), maar het "je gaat ergens aan dood" is in deze toch wel een ding.

Mijn moeder van 86 fietst ook. Ik kan elk moment een telefoon krijgen... van hartinfarct, beroerte, van de trap gevallen, tot omgevallen met haar fiets. Daar kan ik en wil ik verder niets aan doen, levensgeluk is echt de grote factor.
Dat is nogal een grote aanname. Zeker hier in de omgeving is fietsen bij de bejaarden met de paplepel ingegoten en krijg je ze er pas vanaf als je de fiets afpakt. Ik geloof je "zonder ebike hadden een groot deel niet gefietst" voor de groep ouderen.
Voor de groep midlife-fietsactie-op-het-werk geloof ik je direct.

Als persoonlijke anecdote heb ik afgelopen zomer meerdere malen bejaarden op e-bikes foutjes zien maken waar gelukkig door andere weggebruikers opgeanticipeerd werd. Zoals willen wegrijden, toch zien dat het niet kan (qua voorrang) maar vervolgens toch de weg op schieten.
Anecdotes leggen het af tegen staitieken. Ouderen zijn wel degelijk vooral betrokken bij eenzijdige ongelukken.

https://www.verkeersnet.n...jdig-ongeval/?gdpr=accept

https://www.fietsersbond....houd-laat-te-wensen-over/

https://www.fietsberaad.n...tsongevallen.pdf?ext=.pdf

Een groffe 67% (eenzijdig+iedereen die tegen een obstakel knalt)van de ongelukken is toch echt zonder botsing.

Ouderen zijn ook meer gaan fietsen:

https://www.nritmedia.nl/...ietsen_sneller_en_verder/
Je eerste linkjes ben ik het niet mee oneens, de anecdote ging over het gebruik van een e-bike versus een normale fiets.

Je onderste link zegt niet dat ouders meer (als in vaker) zijn gaan fietsen, maar dat hun gemiddelde snelheid en afgelegde afstand een stuk hoger is sinds de opkomst van de e-bike.
Je onderste link zegt niet dat ouders meer (als in vaker) zijn gaan fietsen, maar dat hun gemiddelde snelheid en afgelegde afstand een stuk hoger is sinds de opkomst van de e-bike.
Het is lastig om direct goede statistiek te vinden die precies de participatie meet, maar de trend lijkt me lastig te ontkennen:

https://www.rijksoverheid...ge-mobiliteit-ouderen.pdf

Paragraaf 2.3 en 2.3.1

https://www.swov.nl/publicatie/oudere-fietsers-0
Het aantal ouderen neemt toe en binnen de groep ouderen neemt ook het aandeel oudere ouderen toe, de zogeheten ‘dubbele vergrijzing’. Ouderen zijn daarnaast meer en verder gaan fietsen, mede dankzij de opkomst van de elektrische fiets. Deze ontwikkelingen hebben geleid tot een toename in fietsmobiliteit van oudere fietsers.
Het kan zijn dat het aantal ouderen dat fietst niet is gestegen en dat een kleine harde kern extreem veel kilometers heeft gemaakt om de stijging te verklaren, maar dat lijkt me statistisch extreem onwaarschijnlijk. Iedereen die niet meer is gaan fietsen haalt dat gemiddelde dan namelijk keihard naar beneden, dus je moet haast wel uit van een grotere groep ouderen die fietst (vergrijzing is hierin ook een enorme aanjager, het is eigenlijk haast niet te vermijden).


=> We zijn trouwens zwaar off-topic, dit heeft niets te maken met deze VM. Excuses!

[Reactie gewijzigd door roffeltjes op 22 juli 2024 17:36]

Of als ze botsen…..
Fietsen is een zogenaamde veterbeweging. Hoe sneller men fietst, hoe rechter de verplaatsing. Ouderen die langzamer fietsen, schommelen meer en vallen juist eerder. Op een elektrische fiets kunnen mensen met minder evenwicht beter blijven fietsen. Wel is het zo dat de klap groter kan zijn bij het vallen van een elektrische fiets.
Ja ze vallen eerder maar stoppen dus ook veel eerder met fietsen zonder elektrische fietsen. Ze merken het als ze nauwelijks vooruitkomen en steeds bijna vallen, bij een elektrische fiets mist dat gedeelte want ze merken het niet want ze hebben de snelheid.

Ook is het bij fietsen een geleidelijke degradatie, ouderen kunnen steeds slechter fietsen. Bij elektrisch fietsen mist ook dat aspect weer want die geleidelijkheid mist gewoon omdat ze die snelheid blijven behalen.
Lees elders dat ze (van moof) op hopen dat de lokale overheden 60km/h mogen, dan wordt het alleen maar erger en zoals onder de discutabele kwaliteit van van moof wordt besproken, lijkt mij dat onwenselijk. Hopelijk zijn ze verstandig bij de overheid en blijven deze fietsjes op 45km/h.
Las laatst toevallig dat als je voertuig 50km/h kan je op de autoweg of n-weg mag. En dat dat dus de reden is dat je brommer maar 45km/h mag. Wat dan weer niet handig is als je tussen het andere verkeer op een 50 weg rijdt. Was een random Reddit comment dus weet niet of het helemaal klopt maar klonk wel logisch. Met 60 km/h kun je wel lekker meekomen met de rest van het verkeer.
Sterker nog, vanaf 60 zou je op de auto snelweg mogen😅. Vanaf 50 km/u op de auto weg klopt inderdaad ook.
Ja maar dat zou toch ook anders opgelost moeten kunnen worden? 60 voor een brommer (die ervoor gemaakt is) lijkt mij een prima snelheid. Kom je lekker mee op een 50 weg.
Nooit gesnapt waarom ze snelheden niet meer op elkaar afstemmen. Fiets -25, brommer 50 en vrachtwagens gewoon 100. Te hard=sleutel inleveren en volgende dag op bureau ophalen, veel effectiever dan allerlei boete systemen. Race fietsers ben je dan ook gelijk kwijt want zoals die soms over de dijk scheuren is echt onverantwoord
Te hard=sleutel inleveren en volgende dag op bureau ophalen, veel effectiever dan allerlei boete systemen.
Zoiets zou ik wel eerlijker vinden. Een boete is voor de een een probleem en voor de ander totaal niet. Sleutel inleveren is voor iedereen k*t. Beetje zoals je fout geparkeerde fiets meestal naar een druilerig industrieterrein aan de andere kant van de stad wordt gebracht.
Ik ben het wel eens met je stelling, echter hoe ga je snelheid voor fietsers in vredesnaam handhaven? Iedereen verplichten om iets van een snelheidsmeter op de gewone niet elektrische fiets te installeren? Lijkt mij niet echt handig. Plus dat een beetje solo wielrenner 30+ km/h gemiddeld kan fietsen en in een peleton 40 km/h niet onhaalbaar moet zijn. Iedere fiets dan op 25 km/h forceren lijkt mij dan ook een no-go.
Simpel, die fietsers hoef je niet zozeer te controleren, dat is ondoenlijk en de meeste gan echt niet harder dan 25, maar voor te hard rijdende wielrenners heb je dan wel een kapstok. Onlangs is er hier in de buurt een meiske van 11 van haar fiets gereden door een peleton ‘gezellig op zondag’ rijdende wielrenners, wil je niet.

[Reactie gewijzigd door divvid op 22 juli 2024 17:36]

Ja slaat nergens op, gelukkig is er al wetgeving dat je hoe dan ook geen gevaarlijke situaties mag veroorzaken in het verkeer volgens artikel 5 van de wegenverkeerswet. Wel gelijk de reden dat ik eigenlijk altijd solo fiets, veel wielrenners die zich erg asociaal gedragen en/of gevaarlijk fietsen. Hoef ik niet mee geassocieerd te worden.
Simpel, die fietsers hoef je niet zozeer te controleren, dat is ondoenlijk en de meeste gan echt niet harder dan 25, maar voor te hard rijdende wielrenners heb je dan wel een kapstok. Onlangs is er hier in de buurt een meiske van 11 van haar fiets gereden door een peleton ‘gezellig op zondag’ rijdende wielrenners, wil je niet.
Een fiets heeft geen verplichte snelheidsmeter. Nu zal 99% van de wielrenners er één hebben, maar op zich kan je zoals hierboven al wordt genoemd met goede omstandigheden ook wel 30kmpu rijden met een gewone fiets.

Betreft het wielrenners probleem, het is me nog niet gelukt dit in statistieken terug te vinden. Het is cru, maar met verkeersveligheid zijn statistieken de leidraad omdat je op grote groepen moet sturen binnen een enorme hoeveelheid omstandigheden. Je wil geen lappendeken aan regeltjes, je wil een generieke regels voor de hele populatie, dus ontkom je niet aan die vermaledijde staitsieken.
Betreft het wielrenners probleem, het is me nog niet gelukt dit in statistieken terug te vinden. Het is cru, maar met verkeersveligheid zijn statistieken de leidraad omdat je op grote groepen moet sturen binnen een enorme hoeveelheid omstandigheden. Je wil geen lappendeken aan regeltjes, je wil een generieke regels voor de hele populatie, dus ontkom je niet aan die vermaledijde staitsieken.
Bij deze

Zoals ik het lees wordt er regelmatig 'gecorrigeerd' naar leeftijd en verdwijnt 'ineens' de significantie, terwijl tegelijkertijd ook aangetoond wordt dat er in absolute zin veel ernstige ongevallen zijn, waarvan elke er één teveel is.
Top!
[...]

Bij deze
In ieder geval aanzienlijk meer meerzijdige ongevallen bij wielrenners dan andere categorien, dat is ook wel te verwachten; zowel door snelheid als het fietsen in groepen.
Zoals ik het lees wordt er regelmatig 'gecorrigeerd' naar leeftijd en verdwijnt 'ineens' de significantie, terwijl tegelijkertijd ook aangetoond wordt dat er in absolute zin veel ernstige ongevallen zijn, waarvan elke er één teveel is.
Volgens mij corrigeren ze per leeftijd naar vervoermiddel, dus op die manier vergelijken ze ouderen+ ebikes/gewone fietsen. Het verrast me een beetje dat gewone fietsen en ebikes het even goed (slecht) doen onder ouderen.

Betreft het aantal; ja het is sowieso verontrustend dat het aantal ongelukken vrij hard lijkt te stijgen. Maar aangezien je HPV (human powered vehicles) heel lastig kan reguleren (dan moet je op elke fiets een snelheidsmeter veplicht stellen, ook op de stadsfiets en de BMX) vrees ik dat we toch op de infra moeten inzetten (en naleving, mag best een groep renners bekeuren als ze cowboyen).
Je kan toch niet een hele sport uitbannen omdat er soms een ongeluk gebeurt? Dat is wel heel betuttelend. En 100 voor een vrachtwagen is te hard. Zo'n ding van 50 ton heeft een langere remweg waardoor het gevaarlijk is om ze harder te laten rijden. Bovendien is het minder efficiënt.
ze rijden nu ook al tegen de 100. Tijd is belangrijker dan efficientie. Ondanks begrenzer blijven ze elkaar inhalen waar het eigenlijk niet kan (A73). Ze veroorzaken daarmee ook gevaarlijke situaties. Dus, wellicht is 100 met totaal inhaal verbod wel veiliger dan officieel 80, wat geen enkele vrachtwagen rijdt, met inhaal acties die de 130 scheurneuzen in gevaar brengen.

Ik zeg ook nergens dat er een sport uitgebannen moet worden, maar zeg zelf, vind je het veilig om op populaire fietsdijken met hele pelotons 30-40 te rijden, waar er ook allerlei ander, langzamer verkeer is? Ze bellen/schreeuwen aggressief en als je niet op tijd aan de kant gaat krijg je een scheld kanonnade. Een meiske hier in het dorp is door zo'n peloton aangereden op weg naar hockey, in een woonwijk notabene. Max verstappen oefent tenslotte ook niet op de A12. Het mag allemaal wel iets verantwoordelijker.

[Reactie gewijzigd door divvid op 22 juli 2024 17:36]

Hard rijden is opzich niet heel gevaarlijk. Mensen die niet kijken zijn gevaarlijk. Je wil niet weten hoe vaak ik met de fiets moet remmen bij een kruispunt omdat een automobilist te beroerd is om te kijken. Of een zebrapad waar kinderen staan te wachten waar ze gewoon door rijden. Maar dat valt haast niet te controleren :|
Zeker, dan zou je de minimum snelheid om te autoweg en/of autosnelweg omhoog moeten gooien.
Kan ook anders. Gewoon (elektrische) fietsen verbieden. Dan maakt het niet uit hoe hard ze kunnen.
Gewoon een extra rijstrook erbij met een apart leuk knipperend bordje erboven :)
Alleen nog een hippe naam…iets met spitsstrook…

[Reactie gewijzigd door IrBaboon79 op 22 juli 2024 17:36]

Met een bromfiets mag je na km afwijking ed 54km/u, de meeste fabrikanten zorgen wel dat ze dat ook rijden.
Op de rollerbank is er geen probleem als je bromfiets 54 km/u kan, voor snorfiets is het 34 km/u. Dan kan je zo doorrijden, je moet je natuurlijk wel aan de snelheidsregels houden die er gelden.
Tja je mag ook op brommers en motorfietsen rijden ook als je oud bent? Wel horen daar de juiste veiligheidsmaatregelen bij en daarom heb je ook een bromfietscertificaat nodig..
Probleem is alleen dat je ze niet aan hoort komen. Dat wordt ook iets als meer brommers electrisch worden.

[Reactie gewijzigd door Menesis op 22 juli 2024 17:36]

[...] daarom heb je ook een bromfietscertificaat nodig..
Petitie om dit wettelijk een "zoemfiets" te noemen, aangezien hij niet bromt of snort
Fietspad, niet brommen. Wel zoefen? Verwarrend!
Dat geldt niet voor alle ouderen. Veel snappen wel dat het gevaarlijker wordt. En voor die anderen heb je natuurlijke selectie....
Te laat voor natuurlijke selectie, ze hebben al kinderen gebaard (en al dan niet opgevoed ;)). Tenzij ze hun eigen kleinkinderen platrijden, dat kan natuurlijk ook. :+
Het is omdat ie hard kan dan je hard moet gaan. Meestal is het gevolg wel een betere batterij.

Anderzijds moet het ding hier in België wel op kenteken en verzekerd. Een helm is ook verplicht (maar geen idee of hoge schoenen dat ook zijn).
Ouderen/bejaarden zie ik eerder op een gewone ebike rijden (Vmax 25km/h, geen rijbewijs, geen helm), en niet zozeer speedpedelecs (Vmax 45, brommerijbweijs, helmplicht).

Wat betreft de gewone Ebike ben ik zelf wel voorstander van het afgegeven motorvermogen te begrenzen op een factor van het vermogen dat de fietser zelf levert. Zo zal iemand die zelf nog maar heel weinig mee (kan) trappen geen 25km/h meer gaan maar bijv. 17km/h.
in evenwicht te blijven.
Bij een erg lage snelheid ga je van nature juist weer meer slingeren, probeer zelf maar eens bij 15 en 25km/h even je handen van het stuur los te laten (mits je dat normaal ook kunt uiteraard, anders niet doen!); bij 25km/h zul je merken dat hij vanzelf redelijk rechtuit blijft gaan door het voorwaartse momentum terwijl je bij 15km/h toch kleine correcties moet blijven doen om rechtdoor te blijven gaan. Zelfde verhaal als met gladheid bij winterse neerslag, ik zie andere fietsers dan omvallen omdat ze door onzekerheid juist te langzaam gaan i.p.v. te snel.

[Reactie gewijzigd door !mark op 22 juli 2024 17:36]

Wat betreft de gewone Ebike ben ik zelf wel voorstander van het afgegeven motorvermogen te begrenzen op een factor van het vermogen dat de fietser zelf levert.
De meeste eBikes hebben geen trapkracht-sensor, maar alleen een rotatie-sensor, helaas.
Ik wil graag nog een huis kunnen kopen, voer die fietsen maar op naar 70km/u als de oudjes het willen
koop een paar voor je ouders, de erfenis is zo binnen. :+
Met vervelende bugs die opeens constant 100% vermogen laten leveren door de motor? :D
In auto's is het al niet anders
Ik weet niet helemaal waarom je deze opmerking plaatst onder een bericht van een speed pedelec. Deze fietsen worden niet door ouderen gekocht maar door mensen die willen forenzen met de fiets en grotere afstanden willen afleggen. Senioren fietsen op een gewone e-bike.
Dat klopt niet helemaal, m'n collega heeft een Kalkhoff en die moet behoorlijk doortrappen om 25km/u te rijden, mijn e-bike heeft een derailleur versnelling en bij een vergelijkbare cadans heb ik nog 3 versnellingen over. Hierop vooruit bordurend is het heel simpel om een 65+ (leeftijd :) ) e-bike te begrenzen door de tandwiel/ketting overbrenging zo te kiezen dat bij een normale cadans de fiets niet harder gaat dan 18 km/u.
Verkeerde reply? Snap namelijk niet helemaal hoe deze past bij mijn reactie ;)
Voor mij ook een raadsel. :D
Vroeger gingen mensen steeds langzamer fietsen en dan vielen ze om. Dat is bepaald niet veilig. Het hele idee van de trapondersteuning is dat je dus langer door kunt fietsen, niet dat je per se harder gaat fietsen (wat ook niet zo is). Het zou mooi zijn als meer fietsen niet alleen trapondersteuningsstanden hadden, maar ook een instelbare snelheidsbegrenzing (voor kinderen en ouden van dagen, bijvoorbeeld). Dan kun je kiezen of niet harder wilt dan 15, 20 of 25, noem maar iets.
Anoniem: 377399 @xONet12 oktober 2021 19:39
ze moeten ook kunnen stoppen. en ouderen hebben helaas niet altijd door dat ze minder aankunnen... mijn vader reed in zijn auto tot z'n 80ste... lekker snel, over 2 banen, door rood licht... hij zag het probleem niet. dus dat 'kunnen kiezen' werkt niet... Als ze voor langzaam kiezen, zijn ze vaak mentaal juist in staat om harder te gaan, en als ze mentaal minder toe in staat zijn, denken ze dat ze veel harder kunnen.
Ja, wellicht. Maar dat klinkt nog een beetje als een n=1-redenering. Is dat onderzocht?
Anoniem: 377399 @xONet12 oktober 2021 19:55
ja, het aantal en ernst van de ongelukken onder oudere fietsers neemt fors toe in Nederland, vanwege elektrische fietsen. mijn schoonmoeder fietste (op een gewone fiets) steeds langzamer tot het niet meer kon, tegenwoordig gaan zulke mensen met gemak veel harder fietsen... maar stoppen is ook daardoor moeilijker. alles gaat prima totdat het fout gaat zou je kunnen stellen.
Dus ze moeten maar achter de geraniums gaan zitten? Auto Bestuurders onder de 21 jaar veroorzaken procentueel ook veel meer ernstige ongelukken vanwege roekeloos gedrag. Moeten ze dat ook maar verbieden?
Niet alle oude mensen zijn seniel hoor ;)
Ik vind het vooral leuk voor oude mensen dat ze met mooi weer een lekker stuk kunnen fietsen dankzij de ebike. In het verleden kon dat vaak niet meer vanwege de fysieke gesteldheid.
Vanzelfsprekend ben ik het met je eens dat het leuk is dat mensen kunnen blijven fietsen. Gaat niet over seniel zijn, het gaat voornamelijk over reactie- en inschattingsvermogens, en die nemen bij vrijwel iedereen exponentieel af naarmate we ouder worden.

Maar eigenlijk zeg je het al: als ze vanwege de fysieke gesteldheid niet op een gewone fiets kunnen fietsen, moeten ze absoluut niet op een ebike. (Dat was de 'ingebouwde veiligheidsmechanisme' waar ik het over had - op een gewone fiets gaan ouderen steeds langzamer totdat het niet meer kan.) Pak dan een driewieler of zo (dat ga ik ook zelf doen, als ik er aan toe ben).
Probleem is eerder dat de personen die een speed pedelec hebben niet kunnen rijden en daarbij alleen maar aan zichzelf denken. En dat de rijder die wel kan nrijden en serieus ook naar ander verkeer kijkt weer de dupe wordt. Same met auto's. Belachelijk gewoon.
700Wh accu, laat maar hangen, dat is echt een range van niets.
Idd, dat is in de winter 15km voor een fiets met 2 motoren.
Is zo'n vanmoof echt zo inefficiënt dat hij zo'n slechte range haalt?

Ik fiets met mijn speed pedelec met een 400Wh Bosch accu met wind tegen en tempraturen onder nul zo'n 30 kilometer op een accu, kan me niet voorstellen dat een vanmoof met bijna het dubbele maar de helft van deze afstand zou halen.
Precies en daarbij rijd je hem zodanig leeg dat de accu snel degradeert. En vervangen zal lastig zijn met geïntegreerde (zo te zien geen makkelijk verwijderbare accu) dus ook niet echt duurzaam.
Voor iets meer heb je Cube/Koga Van Moof toch wel stuk betere kwaliteit ik heb meer het idee dat Van Moof populair onder hipsters is.
Ik omschrijf VanMoof altijd als de snowflake onder de ebikes. Ziet er leuk uit en rijdt ook nog eens leuk (ben gedeeld bezitter) maar is nogal gevoelig

Het is geen stevige robuuste fiets en de onderdeel keuze is vaak niet alleen van nogal bedenkelijke kwaltieit maar ook nog eens niet uitwisselbaar omdat ze hun eigen 'design filosofie' erop los hebben gelaten.

Wil je een leuke hippe fiets rijk aan 'unieke features' (vaak vergezeld van clickbait termen als de Tesla of Apple onder de electrische fietsen) - waar je niet afhankelijk van moet zijn qua vervoer, die je koestert in zowel gebruik als onderhoud?
Dan is het een prima keuze.

[Reactie gewijzigd door litebyte op 22 juli 2024 17:36]

Beetje Apple filosofie zelf repareren is niet toegestaan maar ondertussen hippe worden als recycling gebruiken.
Dat met dei Apple filosofie klopt niet helemaal bij VanMoof.... :P

VanMoof zet juist aan om vaak zelf te repareren (met opgestuurde onderdelen) omdat ze zelf niet toekomen in hun service centra aan de enorme hoeveelheid reparaties, en dat je anders je fiets nog veel langer niet kan gebruiken. De problemen bij veel VM gebruikers zijn vaak relatief klein - zorgen er wel voor dat je niet kan fietsen - problemen komen vaak ook weer terug. Heeft zeker ook te maken met onderdeel keuze.
Ik heb voor 2600 euro een prime Cube (Touring Hybrid 625) gekocht en hij fietst ontzettend prettig. Dus het kan voor minder.

1 op 1 vergelijking met Moof heb ik niet, maar het voelt inderdaad als een rijdende iPhone. Prima kwaliteit maar je betaalt voor het design en de brand.
Is uw Cube een Speed Pedelec? 45km/h?
Excuses - stom. Nee, een reguliere eBike...
Dat scheelt uiteraard wel kleine 2000€ ;)
Ik had te snel gereageerd uit puur enthousiasme voor mijn reguliere Cube e-bike, haha.
Ik vind vanMoof altijd wel een leuk merk om te zien. Heb zelf geen fiets, maar hoor van verschillende mensen dat de kwaliteit en de materialen slecht zouden zijn. Ervaringen onder Tweakers?
Kwaliteit laat inderdaad vaak te wensen over. Heb 't geluk dicht bij een hoofdkwartier te wonen maar mensen over de grens zijn weken/maanden hun fiets kwijt. En dat gebeurt teveel voor zoveel geld en de kwaliteit die ze pretenderen te hebben.

[Reactie gewijzigd door Naawz op 22 juli 2024 17:36]

Hoe ben je Nederlander en heb je geen fiets…?
Ik heb er ook een (geen VanMoof trouwens, 'gewoon' een elektrische Giant) maar kan me niet herinneren wanneer ik die voor het laatst gebruikt heb.
:+ Woon in de binnenstad van een kleine stad en heb een auto.

Oh! en wel een e-step natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door yPop op 22 juli 2024 17:36]

...
Oh! en wel een e-step natuurlijk.
Zo'n ding mag zonder 'alleen ondersteuning' (met de voet mee-steppen verplicht dus, net als met e-bikes mee-trappen) niet gebruikt worden op het fietspad, en ook niet op de weg en (uiteraard) ook niet het voetpad...
Dus een vraagje, waar gebruik je de e-step?
Of ben je toevallig net 1 van die 3 Nederlanders die hem legaal heeft laten maken? ;)
Waarom niet gewoon een elektrische snorscooter/brommer voor de helft van het geld? Kun je nog meer meenemen ook en een stuk comfortabeler op lange afstand.
Snap die prijzen van elektrische fietsen nooit zo, maar misschien is dat mijn onwetendheid?
Het is technisch gezien ook een brommer.


In andere landen heb je soortgelijke apparaten die ongeveer gelijk worden gesteld aan een kleine motor waar je met een b-rijbewijs op mag rijden.
Dan kun je er +80km/h mee rijden.


https://store.segway.com/segway-dirt-ebike-x160
3500 dollar zonder sales tax maar deze gaat ongeveer 50km/h

Groter broertje is uitverkocht 😐
De "friendly reminder" gelezen? Payload max 80kg 8)7
Heb je wat links voor fatsoenlijke electrische snorscooters/brommers voor 1750 euro ?
Voor dat geld heb ik zeker wel interesse :-D
Hier staan er genoeg: fastfuriousscooters.nl/elektrische-scooter

Geen idee of het kwaliteit is. Vanuit mijn jeugd wel thuis in de scooters/ brommers (2 takt) maar met al die huidige elektrische/4takt/china meuk helemaal geen ervaring.
Ik zou zelf ook altijd voor een 2 taktje gaan. Benzine en onderhoudskosten op zo'n ding zijn nihil. 4 takt waarschijnlijk nog wat zuiniger/minder onderhoudsgevoelig, maar bij 2 takt kan ik letterlijk alles zelf repareren (poepsimpel)
Alleen zijn 2-takt motoren redelijk dramatisch qua luchtkwaliteit omdat ze olie moeten verbranden om te kunnen functioneren.

En als je veel kilometer op een brommer maakt is het waarschijnlijk goedkoper om een 4-takt te rijden en het onderhoud te laten doen dan om een 2-takt zelf te onderhouden.
2-takt loopt gemiddeld 1-op 20, met huidige bezineprijzen en 1-25 mengsmering a 10 euro per liter kost je dat zo'n 12 cent per kilometer tegenover een 4-takt die 1 op 40 loopt waar je voor 5 cent per kilometer klaar bent.

Als je 100 kilometer per week rijdt scheelt dit al 360 euro per jaar, daar kun je heel wat onderhoud voor laten uitvoeren.
Daarbij niet te vergeten met een 4-takt geen stinkende kleding/jas. Wat bij een 2-takt met dagelijks gebruik altijd het geval is.
Uitgebreider artikel + foto en wat achtergrond over VanMoof bij de DPG buren: https://www.ad.nl/auto/ni...nelheid-50-km-u~a3896c49/
Gesponsord artikel..nee dank u.
Dus naast electrische auto's komen nu ook electrische fietsen op de Tweakers frontpage...

Ben benieuwd naar alle artikelen van Giant, Gazelle, Cube, Sensa, Trek, Cannondale, Wilier, Batavus, Sparta en 100+ andere merken...
Dat dacht ik ook net. Deze Van Moof doet weinig nieuws op elektronica/tweak gebied. Introductie van een nieuwe fiets gebeurd bij elk merk jaarlijks.

Dat Bosch een grotere in-tube accu gaat leveren, dat Flyer afstapt van automatische en elektronisch geïntegreerde schakeling, en dat Wilmar een nieuw ERP systeem heeft is allemaal fiets nieuws dat iets beter past bij het thema op de front page.
Voor de gein gekeken hoe hard zo’n ding mag. Max 45. Zijn er voor deze fietsen al rollerbanken?
https://www.rijksoverheid...gelden-voor-speed-pedelec
Vergis je niet: 45 (wind in de rug 47) is echt de max en dan moet je toch wel aardig bijtrappen.
Kruissnelheid op mijn stromer st1 ligt eerder tussen de 35-40 en die laatste 5 tot 10 kilometer erbij ...nou..de zwaarste versnelling erop en wel doortrappen hoor :-)

Je haalt wel iedereen (behalve andere speed pedelecs en sommige wielrenners) in, komt niet badend in het zweet op je werk en het scheelt in mijn geval maar 5 minuten extra in vergelijk met auto.
Vraag me inderdaad wel af wat het accu pakket is van deze vanmoof en hoe ver je er gemiddeld mee komt (is ook moeilijk want dat hangt weer af van de mate van ondersteuning die je vraagt).
Ik fiets met een ST2 vrij eenvoudig 45kmh, onder gunstige omstandigheden de maximale 48kmh (op de teller). Mijn reistijd is heel constant 34 a 35 min over een afstand van 22km. Met de auto is het traject iets langer, zo'n 25kmh, en dat koste me meestal 50 minuten. Ik fiets sinds 2018 het hele jaar rond, ook in de winter. Onderhoudskosten aan fiets en kleding zijn minimaal en het levert me 10 euro netto per dag aan reiskostenvergoeding op. Win Win.
48 op de teller van mijn st2 was exact 45 op de GPS. En dat is op bijvoorbeeld de Kralingse Zoom (50 km/h, maar iedereen rijdt er 60) in Rotterdam echt veel te langzaam. Zoveel aggressie over me heen gekregen... Gelukkig is de handhaving in Rotterdam nul dus kan je prima op het fietspad, ik werd dan ook regelmatig ingehaald door snorders met iemand achterop.

Maar in Pijnacker wel eens een bon van €100 gehad. En eigenlijk terecht want speed pedelec hoort op de weg. Alleen ga je dus te langzaam om met verkeer mee te gaan, dus heb uiteindelijk maar dat kreng verkocht
en dan moet je toch wel aardig bijtrappen.
Ook een wielrenner die 45 wil rijden moet al heel aardig trappen. De gewenning op een speedpedelec geeft sommigen blijkbaar al snel de waan dat het allemaal wel redelijk gaat.

Een wereldtopper die zich 100% geeft op een afgesloten parcours met een tijdritfiets haalt net 54kmph gemiddeld (gemiddeld != maximum). En dit nog geen uur lang.
Laat staan een nauwelijks getrainde kantoorwerker met zware fiets en in de wind flapperende kledij al rechtop zittend. Ja, 45kmph fietsen zonder een motor die helpt is een hele zware inspanning.
Als je het echt zelf wilt doen (45+ km/u) zonder te moeten trainen en racefietsen als een topsporter dan is een velomobiel de ultieme fiets/technische oplossing. Ook nog eens comfortabel en bescherming tegen de weersomstandigheden.

[Reactie gewijzigd door KleineJoop op 22 juli 2024 17:36]

Op de rollerbank mag je met een brommer 50km/h halen en 35km/h met een snorfiets, ondanks dat je maar 45km/h of 25km/h mag als je er op rijdt :)

Je voertuig mag dus wel harder kunnen dan dat je officieel mag rijden (auto's helemaal), je mag alleen niet harder rijden (dus bij radar meeting krijg je wel een boete boven de max snelheid +3km/h correctie).

https://www.vraaghetdepol...ijg-ik-een-bekeuring.html

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 17:36]

Dat ze bekeuren vanaf een bepaalde afwijking wil niet zeggen dat het mag. Als deze af-fabriek al 50 doen, wat zou een fanatieke Tweaker er dan wel niet uit weten te persen?

De rollerbank was beetje een grapje, hoe dat technisch zou kunnen geen idee. Hopelijk gaan ze meer lasercontroles houden op het fietspad.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 22 juli 2024 17:36]

Dat ze bekeuren vanaf een bepaalde afwijking wil niet zeggen dat het mag.
Dat staat volgens mij al overduidelijk in mijn bericht :)
Als deze af-fabriek al 50 doen, wat zou een fanatieke Tweaker er dan wel niet uit weten te persen?
Vast wel meer, sowieso kan die fiets in andere regio's tot 60km/h. Maar harder laten rijden kan met alles als je dat wilt, en is het toch niks nieuws?

Net als altijd al geweest is is dat de verantwoordelijkheid van de bestuurder.
De rollerbank was beetje een grapje, hoe dat technisch zou kunnen geen idee.
Dat begreep ik, wilde er toch op in gaan en de juiste informatie van de Politie bij vernoemen, op de rollerbank mag je dus harder dan de toegestane snelheid maar die mag je dus niet op de weg toepassen/gebruiken, maar dat zei ik al in mijn vorige berichtje met link erbij naar de site van de Politie zelf :)
Vast wel meer, sowieso kan die fiets in andere regio's tot 60km/h. Maar harder laten rijden kan met alles als je dat wilt, en is het toch niks nieuws?

Nee precies, dat deden we in de jaren '90 al met onze scootertjes. Maar toen werden we gestalked door rollerbanken. Ben benieuwd hoe ze deze dingen gaan handhaven.
Het is gewoon een elektrische brommer/scooter.

Op rollerbanken, zet je toch alleen het aandrijf wiel?
Maar dan voor mensen die het gevoel willen dat ze gezond bezig zijn? Het voordeel van deze krengen is mij nog steeds volstrekt onduidelijk.
Ik woon 25 kilometer van mijn werk, op een normale fiets zou ik met helemaal de blubber moeten trappen om er in 1 uur te zijn. Mijn speed Pedelec zorgt ervoor dat ik comfortabel in 3 kwartier, dezelfde tijd die ik er met de auto over doe in de spits.

En gezond is het ook, ik lever net zoveel kracht als ik op een normale fiets doe, fiets alleen veel harder. Zit de hele rit in mijn cardio hartslag en ben dus wel degelijk inspanning aan het leveren.
Maar je fietst minder lang, ergo je verbrand minder calorieën. ;)
Kan, maar alsnog meer als in de auto. Nou ja, je auto verbrandt wel calorieën, maar die tellen natuurlijk niet...
Nee, want met de fiets ga ik het gewoonweg niet doen.
Vergelijken met een situatie die toch niet voor gaat komen is gewoon onzinnig.

Er zijn 2 opties, met de Speed Pedelec of met de auto, de Speed Pedelec is dan de betere keuze.

Als je zo zou beredeneren als jij nu doet is fietsen ook een slecht idee, ik zou ook kunnen gaan lopen, verbruik ik nog veel meer calorieën :+
Maar je fietst minder lang, ergo je verbrand minder calorieën. ;)
Ligt er aan.

Ik heb jaren lang mijn woon werk rit (ook zo'n 25km door tot deur) op een door mij ietwat aangepaste mountainbike gedaan, en doe dat nu met een e-bike.

Lijkt een achteruitgang.

De reden is betrekkelijk simpel, als ik 2x per dag ruwweg een uur en een kwartier stevig fiets met een werkdag er tussen ben ik bij thuiskomst 'savonds min of meer gewoon dood. Zeker als het een beetje tegen zit met wind enzo.
Toen ik nog alleen was in mijn huishouden was dat geen punt, ik plof op de bank en ga een beetje gamen of gewoon vroeg naar bed.

Maar nu heb ik een vriendin, dus structureel afgepeigerd thuis komen is gewoon geen optie meer want ik ben dan gigantisch ongezellig en licht prikkelbaar.

E-bike zorgt in deze dat ik nog steeds fiets, in plaats van dat ik gewoon op en neer pendel met een auto.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 22 juli 2024 17:36]

Je moet het afwegen tegen het alternatief "auto" i.p.v. "fiets". Zeker met woon-werkafstanden zie je dat het vaak net te ver is voor een normale fiets, vanwege tijd, zweet of fysieke gesteldheid.
Met de e-bike of SP gaan is dan wel degelijk gezonder dan met de auto.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.