VanMoof pauzeert verkopen, heeft naar verluidt financiële problemen

VanMoof is tijdelijk gestopt met het verkopen van e-bikes via de officiële website. Naar eigen zeggen zou de pauze nodig zijn om 'de productie en levering van bestaande bestellingen te kunnen inhalen'. Volgens betrokkenen verkeert het bedrijf daarentegen in financiële problemen.

VanMoofDat schrijft TechCrunch op basis van meerdere bronnen. Het Nederlandse e-bikebedrijf zou momenteel naar nieuwe financiering op zoek zijn om te kunnen blijven voortbestaan. Dezelfde bronnen zeggen tegen het medium dat er meerdere topmensen bij het bedrijf zijn weggegaan, waaronder een van de medeoprichters. Ook zou de president van het bedrijf, Gillian Tans, onlangs zijn vertrokken. Ze werd in mei van 2022 aangenomen bij VanMoof, maar ondertussen staat het bedrijf niet meer vermeld op haar LinkedIn-pagina. Vooralsnog heeft VanMoof niets bevestigd over deze vermeende bezettingswijzigingen.

Wel zegt het bedrijf tegenover het medium dat het pauzeren van fietsverkopen niets met de vermeende financiële problemen te maken heeft; er zouden te veel SX4- en SA5-fietsen besteld zijn en door proactief de verkopen te pauzeren, zou het bedrijf de bestaande orders beter kunnen afhandelen. VanMoof reageerde niet op vervolgvragen over waarom het bedrijf in de eerste plaats achterliep op geplaatste bestellingen.

Vooralsnog verandert er niets voor bestaande klanten, al suggereren verschillende gebruikers op Twitter dat er ook service- en appgerelateerde problemen aan de orde zijn. Dit heeft Tweakers vooralsnog niet kunnen bevestigen.

VanMoof-gebruikers zijn voor verschillende aspecten van de e-bikeservice afhankelijk van het bedrijf en partners. Via de smartphoneapp kunnen gebruikers bijvoorbeeld verschillende instellingen van hun e-bike aanpassen. Daarnaast moeten VanMoof-fietsen bij gespecialiseerde servicepartners gerepareerd en onderhouden worden. De betreffende e-bikes gebruiken namelijk speciale en veelal door het merk ontwikkelde onderdelen die niet bij de gemiddelde fietsenmaker beschikbaar zijn.

Door Yannick Spinner

Redacteur

11-07-2023 • 11:54

514

Reacties (510)

510
506
255
13
0
174
Wijzig sortering
KwikFit is sinds twee weken service-partner: https://www.kwik-fit.nl/n...voor-e-bikes-in-nederland

Naar eigen zeggen om de wachttijden te verminderen, maar lijkt ook te zijn om te zorgen dat onderhoud van bestaande fietsen is veiliggesteld in geval van eventueel faillissement.
Probleem is dat het niet goed lijkt te gaan bij VanMoof en de problemen zich al een tijd aan het opstapelen zijn. Tijdje terug van Radar een stukje gezien met mensen die problemen hebben en het is gewoon belachelijk. Als je al een fiets krijgt die je besteld hebt en er gaat iets stuk kun je er nog maanden niets mee.

Ze hebben de onderdelen niet.

Als ik de boel een beetje goed interpreteer met de financiële problemen dan denk ik dat er misschien leveranciers zijn afgehaakt tot ze de rekeningen betaald krijgen.

En dan zit je in een spiraal, zoals waar het nu op lijkt.
En omdat alles niet standaard is heb je een situatie gecreëerd die je bedrijf de afgrond in lijkt te slepen.

- Er zijn probleem onderdelen die vaak stuk gaan.
- Elke fiets die je verkoopt moet je leveren, maar om die te leveren heb je onderdelen nodig.
- Die onderdelen krijg je bijna niet (ongeacht de oorzaak)
- Als je een fiets levert is de kans blijkbaar groot dat die terug moet voor garantie herstel. Daar heb je onderdelen voor nodig
- Kwaliteitsproblemen van de onderdelen is blijkbaar niet opgelost, want na herstel is het een terugkerend probleem lijkt het.

Dus je hebt bepaalde onderdelen niet, die je nodig hebt voor nieuwe fietsen en voor reeds verkochte fietsen. En dan zijn die kwalitatief slecht want ze gaan vaak weer stuk.

Dus een hoop garantie kosten, geen mogelijkheid om te leveren en waarschijnlijk word productie geprioriteerd want daar komt het geld binnen door de verkopen.
Grootste bottleneck zijn die maatwerk onderdelen. Probeer die maar eens binnen kosten, specs en tijd geregeld te krijgen. Als er al een leverancier is dan heeft die je ook nog eens in zijn macht, want je kunt letterlijk nergens anders heen.
Best geinig, probeer je een vendor lock-in te creeeren, word je zelf slachtoffer van zo'n lock-in omdat je leverancier je bij de broek heeft... en je niet snel genoeg naar een concurrent kunt overschakelen die een redelijke kwaliteit en capaciteit heeft.
Zover ik weet probeerden ze premium te spelen, dus dan zou je ook verwachten dat ze genoeg geld hebben om dit te laten oplossen... of eigenlijk: waar is al dat geld?
Sparta / Batavus / Bosch hebben het wel aardig voor elkaar.
En hebben on veel (vooral voor de e-bike) onderdelen die je echt niet zomaar goedkoop vervangt.

Vooral de batterij blijft een duur ding, en die zijn niet zomaar om te wisselen voor een ander merk.
Kost veel, en geeft veel afval.

Vooral als een fiets 5 jaar of ouder is, zegt de fietsenmaker al snel dat je beter een nieuwe fiets kan kopen dan em te laten repareren. Dat is jammer. Voor het geld, maar ook vooral het milieu.
Er zit natuurlijk wel een verschil tussen de bedrijven die je noemt: Sparta en Batavus zijn fietsmerken die voor de verkoop óók gebruik maken van reguliere fietsenwinkels. Bosch is een fabrikant van vooral fietsmotoren (in deze context in ieder geval) en is dus eigenlijk leverancier aan een fabrikant. VanMoof staat er op om alles via eigen specs te (laten) maken en alleen via henzelf te verkopen.
Overigens lijkt een Stella dezelfde strategie te voeren qua verkoop. Toevallig ook ruim een halfjaar op reparatie van mijn fiets moeten wachten.
Zelf op marktplaats oid verkopen is dan vervolgens beter (financieel) dan inruilen, want bij inruilen gaat de handelaar er al vanuit dat ie de accu moet vervangen en het scheelt je daardoor al de helft qua inruilwaarde.
Tip als je elektrisch wilt fietsen: blijf bij een merk wat je bij de reguliere (elektrische) fietsenspeciaalzaak kan kopen. Dan ben je zelf minder afhankelijk van de fabrikant.
Sowieso zijn die elektrische fietsen een ramp voor het milieu. Wat vervangt de elektrische fiets primair? De normale fiets. Met hele, hele ruime marge ook op aantal gereden kilometers.

-O-
Hoe vaak ik de auto al niet heb kunnen laten staan voor de korte stukjes. Daarnaast rij ik nu langere stukken met de e-bike dan ik ooit met de reguliere stadsfiets zou doen. Win-win.
Mensen zijn duursporters van nature, dan ben je 10minuten langer onderweg, is dat erg? Dan kan je eerder weggaan.
Ik vind het zo'n overdreven gedoe die elektrische fietsen. Te veel mensen die prima kunnen fietsen hebben zo'n elektrisch ding; kinderen, tieners, (jong) volwassenen hebben dat helemaal niet nodig. Niet zo lui/makkelijk doen en gewoon trappen.Al die zacht gekookte mensen van tegenwoordig...
Natuurlijk kan het ook zonder. Maar mijn woonwerkafstand is niet te bereiken op de fiets. Ik train dus weinig tot niet. Met een e-bike zou ik alsnog áls ik dan een keer ga fietsen, meteen een grotere afstand kunnen afleggen. Plus ik kom niet uitgeput thuis als ik een groot deel wind-tegen moet fietsen.

en ja, soms is 10 minuten extra (20 heen en terug) best een hoop. Zeker als je dat elke dag moet doen.

Ik vind het al met al een goede ontwikkeling en zie veel mensen in het dorp een stuk meer fietsen. Zeker de afstanden tussen de 5 en 15 kilometer is het gewoon een veel prettiger vervoersmiddel dan een reguliere fiets en in somige gevallen ook de auto.
Iets doen en hoe dat te doen, wat voor invulling, is natuurlijk aan ieder zelf om te bepalen. Ik weet nog dat we vroeger een magnetron kregen, volgens mij heeft iedereen tegenwoordig een magnetron. Heb je 'm nodig? Nee, je kan ook gewoon koken. En zo kunnen we van alles bedenken. Het 'echte' fietsen doe ik op de mountainbike, veel leuker dan een zware stadsfiets. En mocht ik eens naar de Alpen gaan dan huur ik een e-mtb, scheelt me veel saaie training en ik kan meer beklimmingen doen. Een ander ziet dan weer liever af, kwestie van waar je vrolijk van wordt. Persoonlijk wil ik een x aantal beweging en x aantal calorieen verbruiken, linksom of rechtsom is mij eender. Ben het wel met je eens of in ieder geval benieuwd wat de toekomst brengt want er zal ongetwijfeld een groep zijn die de BMI zal zien groeien of wellicht diabetes ontwikkelen.
Als je twee kinderen + bagage moet vervoeren is het een uitkomst :)
Kan misschien kloppen. Ben zelf duursporter(lopen, zwemmen, roeien) maar fiets elektrisch naar het werk (50km enkel). Enige reden is dat ik niet bezweet aankom en geen file of vertraging heb.
Ik heb zelf een goede hybridefiets en als ik kijk naar hoe hard je moet trappen op veel van die barrels waar mensen op fietsen dan snap ik wel waarom je ineens elektrisch gaat fietsen.

Een beetje goede stadsfiets begint nou eenmaal vanaf de 700 euro, veel mensen hebben dat er niet voor over.
Mijn vrouw, ouders en schoonouders fietsen nu anders een stuk meer. Ook stukken die ze voorheen met de auto deden. Waaronder bijv. 10km woon-werk verkeer. Ook de pizza wordt nu met de e-bike bezorgt ipv een 2takt brommer.

Ik denk dat het heel situatieafhankelijk is. Hoe de optelsom uitpakt durf ik niet te zeggen maar ik denk niet dat het onder aan de streep slechter voor het milieu is.
Alleen is dat een n=1.

https://www.clo.nl/indicatoren/nl2144-fietsgebruik

Alle cijfers wijzen er op dat de elektrische fiets primair de fiets heeft vervangen.
N=2 want ook hier pak ik veel sneller de fiets dan de auto. Met een steady 25 km/h ben je gewoon op veel meer plekken sneller en zonder gedoe.
Overigens begrijp ik niet hoe je die conclusie uit die link trekt. Ook denk ik dat er sinds corona nog een enorme groei geweest lijkt te zijn in electrische fietsen, ook de hippe stadsfietsen (zoals VanMoof, Cowboy, iMove).
N=3 Als ik geen e-bike zou hebben, zou er een tweede auto voor de deur staan voor woon werk verkeer.
Is gewoon niet waar wat je zeg als we kijken naar jouw bron.
Ik ben heel benieuwd hoe jij concludeer dat de elektrische fiets primair de fiets heeft vervangen.

Ten eerste zijn het cijfers die gaan over de situatie tot 3 1/2 jaar geleden. Waarin ook duidelijk een stijgende lijn, tot corona, te zien is van het totaal aantal gereden fietskilometers. Ik zou juist hieruit een hypothese stellen dat het elektrisch fietsgebruik een stijging veroorzaakt van het totaal aantal gereden fietskilometers. Waaruit we dus juist wel kunnen stellen dat de elektrische fiets voor een deel brommers/auto heeft vervangen.
Waarom is het niet waar? Als de elektrische fiets veel auto kilometers zou vervangen, waarom is het totaal gereden aantal kilometers op de fiets dan +/- gelijk gebleven?

Dan zou er toch een enorme toename moeten zijn in het aantal gereden kilometers op de fiets?

Het is ook niet bepaald rustiger geworden op de autoweg in de afgelopen 10 jaar (alleen maar drukker geworden). De elektrische fiets is al ruim 3 jaar redelijk gemeengoed in het dagelijks straatbeeld. Waarom zou dat de bron invalid maken?

Kom anders met een bron dan dat anders beweerd?

Beetje raar om zo te ontkrachten op basis van lucht, terwijl we volgens mij toch druk bezig zijn met de wereld beter maken? De elektrische fiets maakt de wereld er niet beter op als we al die fietsen in Nederland elektrisch gaan aandrijven i.p.v. met de beentjes (of armen)

[Reactie gewijzigd door batjes op 22 juli 2024 17:30]

Die link toont een grafiek dat het aantal afgelegde kilometers met de fiets sinds 2000 groeit. Dan zou je nog kunnen zeggen dat @Jacques-Oh ’s argument kan kloppen: mensen maken meer kilometers, doordat ze een e-bike hebben. En ja, de trend is dat er meer en meer e-bikes verkocht worden. Ook onder jongeren.
Alleen groeit de bevolking ook en is die toename dus vrij minimaal. Als de elektrische fiets een groot deel van de autoritten onder X kilometer zou vervangen, zoals hier beweerd wordt, zou de toename een heel stuk hoger moeten zijn en niet bijna wegvallen in een statistieke afwijking.
Hier een n = 2 + 3

Mijn vriendin en ik fietsen vaker en verder, en doen het woon-werk verkeer vaker nu we elektrisch fietsen. Het is een vervanging van mijn niet ondersteunde fiets, en een vervanging van vele(!) korte autoritten wanneer het niet regent.

Een kort-door-de-bocht veronderstelling/bewering noem ik dat.... (assumptions are the mother of... )
Haha, hier n = 5 +2

Wij nemen ook vooral de (bak)fiets ipv de auto. Zelfs om naar intratuin oid te gaan en uiteraard andere grotere boodschappen die je normaal met de auto doet. En we fietsen ook langere afstanden dan voorheen.

Heb ook de cijfers van het laatste in m’n Garmin Connect: meer fiets kilometers sinds de e-bike (ik log zowel de gewone als e-bike ritjes met mn FR955).
Voor velen vervangt de electrische fiets een auto of bus in de afstand tot rond 20km. Voor werk en recreatie.

Massas scooters, brommers en auto zijn vervangen door electrische fietsen voor bijvoorbeeld bezorgen van eten.
Nouja, we zijn er voor het milieu ook wel iets op vooruit gegaan. Sinds de helmplicht voor snorscooters zie ik scooters vrijwel niet meer. Die zijn allemaal overgestapt op die fatbikes enzo. De verkeersveiligheid is er niet mee geholpen, maar het milieu wel :)
Goed punt, aantal ICE (snor)brommers en scooters neemt wel af. Maar die worden voor een groot deel vervangen door de elektrische (snor)brommer. Niet zo zeer de elektrische fiets.
Het zal per stad verschillen, maar ik zie ze eigenlijk niet. Want ook op elektrische scooters moet je een helm op. Maar ze zitten allemaal ineens op een (Chinese meuk) fatbike met een gashendel die in 2 tellen naar de 50 gaat zonder trappen...
Vooral als een fiets 5 jaar of ouder is, zegt de fietsenmaker al snel dat je beter een nieuwe fiets kan kopen dan em te laten repareren. Dat is jammer. Voor het geld, maar ook vooral het milieu.
Wat belachelijk is.
De normale verwachtte levensduur van een fiets was altijd 15 jaar.
15 jaar maar?
Hmm, ik kom eraan. Ik heb een Gazelle Primeur uit omstreeks 2000 = 23 jaar.
Weliswaar is deze fiets na 23 jaar wel economisch afgeschreven.
23 jaar pas?
Mijne is volgens de fietsenmaker 35+ en na het laatste onderhoud gaat die nog 35 jaar mee :)

15 jaar lijkt me voor een fiets, die een beetje onderhouden wordt, veel te kort.
Ik rij nog steeds rond op dezelfde Batavus Runner die ik in 1983 kreeg om mee naar school te gaan. In de tussentijd heeft-ie wel 25 jaar in de kelder van mijn oom en tante niks staan doen, maar toch. En ik heb er een langere zadelpen in gezet want ik ben ondertussen wat groter dan ik op mijn twaalfde was.
Ik fiets nog bijna dagelijks op mijn fiets uit 1990 of het erfstuk van mij pa uit 1992. Beide heerlijke fietsen met 7 versnellingen.
Het is dat de mijne gejat was maar anders zag die er na 14 jaar uit als nieuw.

Eén van de wielrenmobielen die ik heb is nog uitgerust met de ouderwetsche buiscommandeurs. Alleen die voor de voorkant is nog in gebruik en de achterkant omgebouwd voor iets aan het stuur. Commandeurs gingen exit in ik geloof 1990.
15 jaar maar?
Hmm, ik kom eraan. Ik heb een Gazelle Primeur uit omstreeks 2000 = 23 jaar.
Weliswaar is deze fiets na 23 jaar wel economisch afgeschreven.
U heeft last van survivorship bias: https://en.wikipedia.org/wiki/Survivorship_bias

15 jaar is wat men gemiddeld mag verwachten van een normale fiets voordat deze bij het oud ijzer gaat.
Het geld is er nooit geweest, ze maken altijd al verlies. Het doel was om te groeien tot een grote speler die miljoenen fietsen wereldwijd zou verkopen. Of zoals ze zelf zeiden, de fietsen business veranderen.

Maar als je geen gebruik van dealers (geen marge kosten) en hun service wil maken, dan moeten de fietsen van hele hoge kwaliteit zijn zodat er bijna geen service nodig is.

Dar is het dus mis gegaan. Er waren veel te veel problemen en dan wordt het duur om de fietsen terug te halen, te repareren en weer af te leveren. Zeker als de onderdelen niet eens dik op voorraad zijn maar ten kostte gaan van je eigen productie.
Maar als je geen gebruik van dealers (geen marge kosten) en hun service wil maken, dan moeten de fietsen van hele hoge kwaliteit zijn zodat er bijna geen service nodig is.
Het is voor bijna alles dat mechanisch is en zich buiten bewegen moet, praktisch zo goed als onmogelijk om onderhoudsvrij te zijn.

Als je dus een dergelijk product wilt leveren, dan doe je er verstandig aan om het zo eenvoudig mogelijk te houden.
Het gaat er maar om hoe makkelijk is om zelf probleempjes op te lossen. Vroeger op de middelbare school hadden we allemaal een fiets maar die hoeft echt niet naar de fietsen maker voor service. Een band plakte je zelf, een nieuwe buitenband kon je bij de Hema halen en een lampje vervangen of dynamo fixen was echt geen punt.

Als VanMoof hele goede elektrische fietsen maakte, dan zou service de eerste jaren niet nodig zijn. Een nieuwe auto hoeft ook maar om de twee jaar (of eerder bij 40.000km) een beurt te hebben tegenwoordig. Maar om een of andere reden zijn er veel klachten over VanMoof fietsen, is de vraag naar service onder garantie erg hoog. Zodanig hoog dat ze miljoenen euro's apart hebben moeten zetten om al deze claims af te handelen.

Op mij komt het echt over als een probleem met de kwaliteit.
Ik kende VanMoof wel, maar was niet bekend met de technische problemen.

Als je op de website van VanMoof kijkt, lach je je kapot (als je tenminste zelf geen VanMoof hebt).

https://support.vanmoof.c...tions/folders/44001214679

Voor sommige problemen is stap 1 het updaten van de firmware, lol! Net als een moederbord.

Er is een knop waar water in kan komen. Slecht ontwerp en slecht getest.

Het ding heeft niet 1 maar 2 accu's. Waarvan de kleine leeg kan zijn bij levering, van een _nieuwe_ fiets!

Bij veel problemen moet je hetzelfde reageren als bij Windows, namelijk resetten en rebooten.

Maar het kan ook zijn dat je telefoon geen Bluetooth verbinding maakt met je fiets!

En error 54 is dat de interne simkaart niet wordt herkend. Voor een _fiets_!!!

Als je terwijl je het voorwiel eruit haalt (band vervangen misschien) per ongeluk in de rem knijpt ben je ook de Sjaak.

Zelf werk ik voor een nogal groot en log mobiliteits-bedrijf van o.a. electrische componenten, vol procedures, door onszelf gekscherend "Gemeente ....." genoemd. Maar al die procedures zorgen er wel voor dat de producten (veelal electrisch / mechanisch, ook voor fietsen) minstens 10 jaar meegaan, afgezien van de accu. En met het ontwerp wordt rekening gehouden met van alles en nog wat, inclusief onderhoud.

Voor zo'n organisatie heb je flink veel bekwame mensen nodig, en de Automotive is natuurlijk ook nog eens overladen met eigen bindende standaarden, audits en dat soort ellende. Veel bureaucratie, en een grote bewijslast op veiligheid en degelijkheid als je iets wil veranderen. Maar kennelijk kan een bedrijf als VanMoof daar juist wel iets meer van gebruiken.
Als je terwijl je het voorwiel eruit haalt (band vervangen misschien) per ongeluk in de rem knijpt ben je ook de Sjaak.
Ik denk dat je bedoelt dat dan de cilinders van de rem er uit gedrukt worden. Dit is niet typisch iets van VanMoof maar iets wat altijd gebeurt bij hydraulische schijfremmen. Er zijn ook blokjes die je er tussen kunt plaatsen als je wiel er uit is zodat je de cilinders niet beschadigt.

Voor de rest ben ik het er wel mee eens dat VanMoof een kwetsbaar product aflevert met de nodige slechte ontwerpkeuzes.
Een normale fiets zit vol mechanische onderdelen en een goede fiets gaat prima 20 jaar mee, ook zonder (of minimale) onderhoud. Je hoeft niet eens per sé de ketting te smeren om de 20 jaar te halen.

Een elektro motor is relatief simpel en voegt niet eens zo heel veel complexiteit toe op het onderhoudsfront.

Maar waarom zou een bedrijf producten ontwikkelen die zo lang mee gaan, daar valt niet genoeg winst mee te behalen. Veel beter als men elke 5 jaar alles opnieuw koopt.
> Maar waarom zou een bedrijf producten ontwikkelen die zo lang mee gaan, daar valt niet genoeg winst mee te behalen. Veel beter als men elke 5 jaar alles opnieuw koopt.

Verwacht je nu echt van consumenten dat ze producten die heel slecht zijn en na 5 jaar al stuk is, verkiezen boven spul wat gewoon 15 jaar werkt? In deze tijden staat internet heel snel vol met meldingen dat merk X troep verkoopt. Een consument zal na een eerdere deceptie echt voor een fietsmerk kiezen die wel gewoon minimaal 15 jaar mee gaat. Als je als bedrijf zelfs deze categorie verliest, dan is het uiteindelijk snel afgelopen met merk X.

[Reactie gewijzigd door kabelmannetje op 22 juli 2024 17:30]

VanMoof staat bekend om de lage kwaliteit fietsen. Al jaren staan ellendige verhalen op de eerste pagina van Google als je op VanMoof zoekt. Het bedrijf heeft meermaals het nieuws gehaald met de slechte service.

Een VanMoof redt het vaak niet eens tot 5 maanden, als ie het 5 jaar deed was hij nog veel populairder!
De bedenkelijke kwaliteit is mij bekend. Vandaar dat dit bedrijf ook richting faillissement gaat. Ze hebben het een tijdje kunnen maskeren met "hip" en zo, maar op een gegeven moment haalt de realiteit dit in.
Ja, waarom denk je dat de action zo populair is. De meeste mensen kijken naar aanschafprijs, niet naar levensduur of andere zaken.
Mensen kopen niet een crap €2000 fiets bij de Action....

Nogal een verschil met een aankoop van wat lijm, shampoo of een ledlichtje.
Als Vanmoof niet crap was, waar is die enorme discussie onder dit nieuws bericht dan over. Dat een (relatief) klein groepje mensen overpriced crap koopt, doet er niet aan af.
VanMoof is crap. Voor de prijs van de fiets, mag je een goede kwaliteit verwachten. Vergelijkbaar met andere kwaliteitsmerken.

Bij de Action is de prijs zo laag, daar verwachten de kopers echt niet AA-kwaliteit.

[Reactie gewijzigd door kabelmannetje op 22 juli 2024 17:30]

Beetje het probleem met veel startups, ze zetten in op de nieuwe Google van de sector worden, of zo snel mogelijk overgenomen te worden door de Google van die sector. Dat is een heel riskant businessmodel.

En als het dan beiden niet lukt (en dat is veel het geval), klapt de boel.
Dat kan best, zie veel andere producten. De hoeveelheid R&D die je er in moet steken in t betrouwbaar te maken is echter een ander verhaal.

Daarom is het al erg lang duidelijk dat VanMoof ten dode opgeschreven is, ze beloven functionaliteit die voor dat bedrag op deze schaal simpelweg niet mogelijk is met de betrouwbaarheid van een mass-market consumenten product.

Verder het doen alsof je een 'tech'I danwel T-achtige startup bent doet misschien niet ingevoerden wat meer overtuigen maar belemmert het oplossen van het probleem. Hardware voegd zich simpelweg niet naar allerlei software ontwikkel ideeën.
Tja als je als fietsenmaker het wiel opnieuw probeert uit te vinden, dan loopt het op een gegeven moment spaak.
Ik voelde me wat geremd om je een +1 te geven omdat ik je op die manier wel in het zadel help met het verhaal waarin je VanMoof probeert te framen. Ik wil niemand hier op stang jagen, maar ik denk dat je gelijk hebt, dus dat schept wel een band.
Veloretti heeft ook wat issues gehad maar die waren zo slim om gewoon off the shelve zaken te gebruiken. VanMoof deed dat niet om wat voor reden dan ook, dat is volgens mij nu ook de reden dat die fietsen compleet falen en de service dus ook.
Veloretti is verkocht aan PON die ook in bezit is van Swapfiets en ik dacht Sparta of Batavus.

Oh ennnn ze hebben nog enkele miljarden van VW/Audi.
Klopt, maar veloretti had al de ace one een tijdje in assortiment voordat PON de boel overnam.
Vergeet Gazelle niet :)
Maar tegelijkertijd kun je het bedrijf beter aan banden leggen omdat ze het stuur kwijt zijn maar het probleem is dat ze stevig in het zadel zitten. Hier is duidelijk geen sprake van op een oude fiets moet je het leren.
I see what you did there. ;)
De spijker op zijn kop. De vele problemen leiden tot hoge garantie claims. Kost ze veel geld maar ook veel productie capaciteit want ze ontwerpen zelf hun onderdelen die ze specifiek voor zichzelf laten produceren. Moet je veel onderdelen bij bestaande klanten vervangen, dan heb je minder onderdelen over om nieuwe fietsen te bouwen.

Nu is er een bestel stop. Dus minder omzet terwijl de garantie claims gewoon doorlopen.

Het zal erg lastig voor ze worden om uit deze spiraal te komen. De kwaliteit van hun producten moet gewoon omhoog, de capaciteit van hun service afdeling moet drastisch omhoog want klanten moeten veel te lang wachten op service. Terwijl ze eerder dit jaar extra financiering nodig hadden omdat ze zonder geld kwamen te zitten.

Het gaat echt heel lastig worden voor VanMoof.
En het vervolg probleem is nu al aan het vormen: blijkbaar hebben ze matige onderdelen dus kwaliteits problemen maar wel een redelijk premium prijs. Als men nu beseft dat dit niet tot uiting komt in het produkt cq. service dan zullen de verkopen inzakken.

Bottom line:
Kwaliteit [van produkt en service] telt.
Deze problemen waren er ook al met het belgische elek fietsmerk Cowboy, op rand van faling bigin dit jaar ! https://www.made-in.be/vl...-flirt-met-faillissement/
Zo te zien gaan hier nog veel mensen die een pak geld betaald hebben voor een elektrische fiets, problemen krijgen om wisselstukken of garantie te claimen hebben.

[Reactie gewijzigd door Politicfrustati op 22 juli 2024 17:30]

Voorlopig alleen in 3 grote steden in het Westen en daar zitten al servicepunten van Van Moof. De rest van Nederland heeft daar nog niets aan.
Lijkt me op zich een goede ontwikkeling, alleen al omdat je dan niet vast zit aan de officiële producten maar keuze hebt voor een alternatief die toegang heeft tot originele onderdelen. Gezien de service niet altijd even goed is bij vanmoof*, maar je wel een premium betaald voor de fiets, kan dit voor die klanten een mooi alternatief zijn. Mogelijk ook wanneer ze ophouden te bestaan.

Daarnaast, je moet je als consument ook een beetje inlezen in wat je koopt. Het aanschaffen van een fiets (online) met merkafhankelijke onderdelen, die mogelijk in de toekomst voor problemen kunnen zorgen (bij normaal gebruik, zaken slijten nu eenmaal) zonder te weten of je het kunt onderhouden is op zijn zachts gezegd een onhandige keus. Bij zowel mijn auto, racefiets als normale fiets heb ik voor het kopen nagevraagd bij mijn vaste onderhoudsbedrijven of ze in staat waren om deze te onderhouden/servicen.

Je kun je dus afvragen of "De rest van Nederland (heeft daar nog niets aan)" wel zo'n verstandige aankoop heeft gedaan.

Kassa is er trouwens ook al een keer langs geweest.
https://www.bnnvara.nl/kassa/videos/571372
https://kassa.bnnvara.nl/...r/vanmoof-betrouwbaarheid

* @cmegens Mogelijk iets wat onduidelijk verwoord en mijn manier van zeggen dat het flut is zonder op grove bewoording over te gaan. Schriftelijk komt dit niet zo goed over als mondeling, maar ik was dus reeds op de hoogte van de zeer slechte service die zij bieden ondanks dat ze zich voordoen als premium high end merk dat zich richt op het hogere segment (zie ook de links van Kassa).

[Reactie gewijzigd door jdh009 op 22 juli 2024 17:30]

Als VanMoof failliet gaat is het nog maar de vraag of de fietsen uberhaubt kunnen blijven rijden ivm de zogenaamde 'smart features' en het verbinding nodig hebben met de server van VM.

Als eigenaar van een 3 serie fiets ben ik een van de weinigen die nog geen serieuze problemen heeft gehad met de electronica/'intelligente' schakelmechanisme na 5000 km.
Als VanMoof failliet gaat is het nog maar de vraag of de fietsen überhaupt kunnen blijven rijden ivm de zogenaamde 'smart features' en het verbinding nodig hebben met de server van VM.
Kun je hier wat meer over vertellen? Heeft de fiets first-out-of-the-box een activatie nodig voor die de eerste kilometer kan rijden? Kun je ergens op inpluggen en vanuit daar (offline) zaken doen als vervanging van de app of online functionaliteit? Waarom werken die smart functies dan niet meer, komt dat o.a. door connectie met de server of kun je wel alles doen wanneer je de app hebt (eventueel later sideloaden)?

Wat gaat er mis met het schakelmechanisme? (klinkt als onnodig complex)
VanMoof gebruikt een automatisch elektronisch schakelmechanisme. Al schijn je hem ook in handmatig te kunnen zetten.
De E-shifter werkt continu samen met de Smart Cartridge van de fiets om je snelheid te monitoren. Als je het vastgestelde schakelmoment bereikt, schakelt de E-shifter je direct naar een andere versnelling. Zo heb je de voordelen van meerdere versnellingen, zonder in te moeten leveren op je rijervaring
Deze is ontworpen door VanMoof en wordt dan ook alleen via VanMoof geleverd. Diverse klanten hebben problemen met dit onderdeel gekregen.
De automatische versnelling is van Sturmey Archer, alleen dan met een electronisch deel ontworpen (en gefabriceerd) door VM - daar zit het probleem in, niet in het deel van SA
Maar dan blijf je toch afhankelijk van VanMoof indien je een nieuwe e-shifter nodig heb of begrijp ik het niet goed?
Ja dat denk ik ook, of er moet een of andere Chinees bedrijf er winst in zien om onderdelen na te gaan maken.
Zie mijn uitleg mbt versnelling hieronder. Elke fiets heeft een simkaart (volgens mij allemaal via Vodafone..die van mij iig wel) Je moet verbinding maken om de fiets te kunnen gebruiken bij het activteren van de fiets en het aan en uitzetten, OTA firmware update, rij-data versturing etc. Er is dus verbinding nodig met de server.

Of dit noodzakelijke contact met een firmware update van de fiets losgekoppeld kan worden is misschien mogelijk.
5000 km is niet veel natuurijk, zou te gek voor woorden zijn om binnen die kilometers al serieuze problemen te hebben
Veel eigenaren hebbn binnen deze afstand hun fiets vele malen moeten servicen, met name de automatische versnelling is een...pijn punt.

Het is een van de onderdelen van een slechte ontwerp keuze, maar omdat VM het fatsoen niet heeft om dit gewoon toe te geven verpakken ze alles in marketing stierenpoep (lees liegen) De S4 fiets (die na de s5 komt) die ze eerder nooit zouden uitbrengen omdat in Japan "4" (spreek uit als shi, wat ook dood betekent) niet zo lekker ligt ook verkocht wordt is het nu een 'fail safe' model, eigenlijk een S3 maar dan zonder onderdelen die de meeste problemen geven.
Het is zo'n overtrokken verhaal dat van 4 in Japan. Dat is meer een factor in China. en het is een mogelijke uitspraak van het nummer 4. Wat in het dagelijks leven gewoon "Yon" is. Verdiep je in kunyomi versus onyomi (Chinese oorsprong). Misschien dat er wat oudere generaties er aan vasthouden maar voor moderne bedrijven is dit geen factor. Playstation 4, Iphone 4 etc.

Verder is inderdaad de automatische versnelling erg problematisch. Van de 11 Van Moof S3 en S5 eigenaren ken ik overigens niemand zonder problemen.
Als Japanner (2 paspoorten) weet ik dat het absoluut niet een overtrokken verhaal is. Het bedrijf waar ik voor werk heeft geen vierde verdieping, parkeerplaats nr. 4 ontbreekt en het ontbreekt ook regelmati aan menu nr. 4 etc als je naar een restaurant gaat. Het is even afhankelijk van het bedrijf, organisatie en natuurlijk de persoon zelf hoever je hierin mee wil gaan, mijn zwager steekt er altijd de draak mee maar je hebt heel veel mensen die zien 4 als het cijfer om ongeluk af te roepen, vandaar dat er serieus rekening mee wordt gehouden, maar nogmaals afhankelijk van.
Als Japanner (2 paspoorten) weet ik dat het absoluut niet een overtrokken verhaal is
Getrouwd met een Japanse maak ik hier uit op. En ben zelf ook verbonden met Japan.
et bedrijf waar ik voor werk heeft geen vierde verdieping, parkeerplaats nr. 4 ontbreekt en het ontbreekt ook regelmati aan menu nr. 4 etc als je naar een restaurant gaat. Het is even afhankelijk van het bedrijf, organisatie en natuurlijk de persoon zelf hoever je hierin mee wil gaan
Dat ligt meer aan het bedrijf waa rjij werkt dan Japan zelf, elk appartementen complex waar ik in gewoond heb, elk bedrijf waar ik geweest ben etc had gewoon de 4de etage etc. Nogmaals, grote bedrijven als SOny in Japan hebben hier gewoon schijt aan.
Daar ben ik ook bang voor. Zodra VanMoof failliet gaat, is het een kwestie van tijd (nieuwe telefoons, nieuw OS) dat de apps unsupported raken zonder updates. Zonder app krijg je het slot van mijn S3 er niet af. Om nog maar te zwijgen over het verkopen van de fiets aan een nieuwe eigenaar die de bijbehorende app niet kan downloaden omdat 'ie uit de store verdwenen is.

Er ontstaat dan wel een aardige markt voor custom firmware en apps. Leuk hobbyproject...
Als het tot een faillissement komt, hoe werkt je app dan als de servers niet langer in de lucht zijn? Het is volgens mij niet wachten op het verouderen van je telefoon, ik ben bang dat het wachten is totdat de servers uit de lucht gehaald worden. en bij een faillissement kan het hard gaan.

Want wie wil die servers gratis in de lucht houden als er door de gebruikers niet maandelijks voor betaald wordt?

Het is maar de vraag of er een custom firmware markt gaat ontstaan. Als de boel beveiligd is, dan zal de opkoper uit de boedel bepalen wie er wel of niet wat mee kan.

[Reactie gewijzigd door wiseger op 22 juli 2024 17:30]

De app doet het prima in vliegtuigmodus. Alleen statistieken ontbreken. Dus ontgrendelen en vergrendelen alsmede instellingen van de fiets aanpassen lijkt prima te gaan.
Daar snap ik niks van want in vliegtuig mode heb je toch ook geen bluetooth?
Daar snap ik niks van want in vliegtuig mode heb je toch ook geen bluetooth?
Jawel. In vliegtuigmodus kun je Bluetooth gewoon aan hebben. Dat mag in elk geval bij KLM ook de gehele tijd dat je in het vliegtuig bent. Inclusief taxiën en opstijgen/landen.
Dat bedoel ik niet, als ik de vliegtuig mode aanzet, dan heb ik geen mobiel Internet, geen Wifi maar ook geen Bluetooth. Je kan daarna wel weer zaken aanzetten natuurlijk maar standaard staat alles dan uit.

Zonder mobiele data, Wifi of Bluetooth kan een app op je telefoon niet met je fiets communiceren. Dat is wat ik niet snap als je je telefoon in vliegtuig mode wel kan gebruiken om je fiets te ontgrendelen.
Bij mij laat ie default Bluetooth aanstaan. (Nog even ge-checked zojuist)
Ik heb het ook even nagekeken, bij Android zet vliegtuig mode standaard alle communicatie uit. Zet je in vliegtuig mode daarna Bluetooth weer aan, dan zal die dat onthouden voor de volgende keer dat je vliegtuigmode gebruikt.

Het klopt dat steeds meer maatschappijen het gebruik van Bluetooth geen probleem meer vinden. Is ook handig omdat anders draadloze oordopjes niet gebruik kunnen worden tijdens de vlucht.
Terwijl 5000km peanuts is voor een stsdsfiets en dat voor een elektrische fiets zeker zou moeten zijn.
Ja, naast dat eigenaren die een service contract hadden afgesloten ook hun fiets niet kregen geserviced... Peace of mind was/is voor velen niets meer dan weggegooid geld
Als VanMoof failiet gaat, dan heeft kwikfit ook geen toegang meer tot reserve onderdelen. Ik geloof nooit dat VanMoof er daar zo veel van op voorraad heeft liggen dat Kwikfit jaren vooruit kan na het opkopen van de inboedel (als ze dat al zouden doen)
Dat geloof ik ook niet, het is een vrij klein bedrijf/merk met maar een omzet van 83 miljoen (en alsnog een een verlies van € 78 miljoen). Voorraad kost geld, dus dat zal inderdaad mogelijk niet zo veel zijn. De samenwerking en directie toegang tot onderdelen kan eventueel wel belangrijk zijn voor na een faillissement, mocht er in deze overeenkomst met Kwik-Fit een clausule zijn opgenomen die voorziet in zo'n scenario dat Kwikfit onderdelen mag afnemen bij de originele producten/leverancier en/of opdracht mag geven tot productie hiervan (mogelijk na afdracht licentiekosten). Gezien VanMoof tot nu toe maar 150.000 fietsen heeft verkocht verwacht niet dat dit een vetpot zal zijn voor Kwikfit.

Note voor de quote: Ze bestaan sinds 2009 en het artikel waaruit deze quote komt is gepubliceerd op 15 september 2021 door Peter van Ammelrooy (de Volkskrant).
Marktleider Gazelle is goed voor een kwart miljoen fietsen. Per jaar. VanMoof heeft ruim 150 duizend fietsen verkocht. In twaalf jaar.
Bron:
https://www.deondernemer....r-vanmoof-profiel~3274703
Het excuus van VM vooral de laatste paar maanden dat reparaties veel vertraging opliepen was dat onderdelen niet voldoende op voorraad waren. Onvoldoende voorraad betekent bij VanMoof betalingsachterstanden.

[Reactie gewijzigd door litebyte op 22 juli 2024 17:30]

Je hebt gelijk gekregen, VanMoof had een rente betaling gemist aan investeerders. Inmiddels hebben ze uitstel van betaling aangevraagd en gekregen.
Gezien de service niet altijd even goed is bij vanmoof
Dat is een grove understatement. De service van vanmoof is echt heel slecht en staat in schril contrast met de prijzen die ze durven te vragen voor de fietsen. Het verbaast mij dat er nog mensen zijn die er in trappen.
Juist als de boel niet goed werkt, is het een kwestie van trappen.
Daarnaast, je moet je als consument ook een beetje inlezen in wat je koopt.
Klinkt allemaal heel leuk in theorie, maar iemand gaat er natuurlijk niet zomaar vanuit dat een bedrijf failliet gaat. In principe weten (denk ik) mensen die een Van Moof kopen dat vanwege het design er allerlei specifieke onderdelen in zitten. Het is reeds bekend dat een gewone fietsenmaker er niet aan wil zitten. Nog niet om de remmen na te kijken. Dat doen ze uit nijd omdat het een internet product is dat hen buitenspel zet. Er zijn een aantal uitzonderingen, maar die zijn op één hand te tellen.

Evengoed ben ik nog steeds blij met mijn Van Moof S3. Zou niet leuk zijn als ze inderdaad over de kop gaan en er geen onderdelen meer te krijgen zijn. Maar ja...dit zijn situaties die ook niet zomaar te voorzien zijn. En succes met een Tesla bij een algemene garage trouwens. En zo zijn er legiio auto's waar ze wel wat kunnen doen in een algemene garage, maar als het echt specifiek wordt en ze speciale meetapparatuur en/of gereedschap nodig hebben, houdt het ook op. En ik denk dat dat bij steeds meer auto's het geval is.

Fietsen gaan over het algemeen wel, maar dan heb je het over de dertien in een dozijn fietsen. De mensen die een Van Moof kopen, willen (blijkbaar) iets anders.
Dat doen ze uit nijd omdat het een internet product is dat hen buitenspel zet.
Dat zijn er nog wel meer natuurlijk. Is het niet vooral omdat ze hun onderdelen niet willen leveren aan de fietsenmaker? Want met zegt wel vaker dat de verkoop marge niet het enige is waarmee men geld verdient. Juist de service/onderhouds component is ook een belangrijke inkomsten bron. En als die fietsen dus veel onderhoud/reperaties nodig hebben... 8-)

Dat specifieke (en vaak moderne) auto's niet overal geserviced kunnen worden dat is een probleem wat ook buiten Tesla bestaat. Een garage wel best investeren in 'leren' hoe auto van merk X type A in elkaar zit - mits ze daarmee dan ook nog meer klanten krijgen. Op die manier krijg je specialisten of afwijzing van jouw exoot bij de garage die het van volume moet hebben.
Dat zijn er nog wel meer natuurlijk. Is het niet vooral omdat ze hun onderdelen niet willen leveren aan de fietsenmaker?
Nou, ik heb het ook niet over de onderdelen die zij niet kunnen krijgen. Overigens een kapitale fout van Van Moof natuurlijk. Als ze meteen waren gestart met een 'certified Van Moof repairshop' programma oid, dan hadden ze zich de moeite van het zelf opzetten van de Bike Shops kunnen besparen. Hoewel misschien de handel niet zo zit te wachten om Van Moofs te repareren. Want ze willen soms niet eens een band plakken of de ketting. Allemaal standaarddingen. Remmen afstellen is ook zoiets. Dat die electronica apart is, is één ding, maar het zou mij als fietsenmaker niets boeien waar dat ding gekocht is. Alleen specifieke zaken kan/mag je dan niet doen, en dat kun je prima uitleggen.
Dat is wel bijzonder - niet eens een band plakken? Klinkt toch ook weer als afkeuringswaardige handelswijze. Of hebben de fietsenmakers daar dan een plausibele verklaring voor?
Genoeg klandizie, en de voornoemde nijd vanwege de internet verkoop waar zij niets aan verdienen.
Je kunt dit soort grappen uithalen als je het druk genoeg hebt.
Beetje hetzelfde probleem als met de PSP Go, denk ik. Retailers verkochten dat ding niet, omdat ze er geen games voor mochten/konden verkopen.

Waarom zou een fietsenmaker zijn tijd besteden aan onderhoud voor een fietsenmerk dat hij niet mag verkopen, terwijl hij twintig klanten in de rij heeft staan waar hij zowel de fiets als de ondersteuning voor mag regelen?

Logisch gevolg als je als merk probeert de reguliere kanalen uit te sluiten, dan gaan die reguliere kanalen je ook lekker in je eigen sop laten gaar koken.
Is niet vreemd
Klant bij fietsenmaker om de band te plakken dit doet de fietsenmaker
Een halfjaar later komt die klant van die band weer langs en zegt
Een poosje terug hebben jullie mijn Vm gemaakt en sindsdien doet de accu het niet goed meer
Yup right ik heb alleen de bandgeplakt dat heeft niks met accu te maken

Dit gedrag komt vaak voor bij consumenten dit kan dan dommigheid wezen of de fietsenmaker bewust een oor aannaaien
Als jij nul voor de fiets kan doen buiten een band vervangen als fietsenmaker. Zou je dan wel die band vervangen?

Ik zou daar zeker wel over twisten.

Want als ik een band vervang gaat de gebruiker er wel vanuit dat ik zijn fiets altijd wel kan maken. Waardoor ik als ze terugkomen gezeur krijg maar de vorige keer maakte je hem wel, waarom nu niet. Terwijl als je gewoon een eerlijk verhaal verteld en uitlegt ik maak om XYZ reden geen VanMoof. Krijg je nooit het verwachtingspatroon van die fietsenmaker maakt mijn fiets wel want vorige keer ging goed.

Ik zou niet raar staan te kijken dat voor veel mensen een kapotte fiets gewoon een kapotte fiets is. Of dit nu een band is of iets anders, dat maakt niet uit. Waardoor het lastig kan zijn om die dingen los van elkaar te zien.
Geen binnenband willen wisselen is een beetje triest. Al is dat bij een VanMoof een stuk meer gedoe dan bij een fatsoenlijke fiets ivm. de voorwiel motor en eigen versnellingsnaaf.

Deze moeten eerst los voordat het wiel eruit kan. Ketting lijkt me vrij eenvoudig te doen.

Remmen zijn hydraulisch. Die hoef je niet bij te stellen. VanMoof remblokken heeft niemand liggen. Is weer een eigen standaard. Dus inderdaad heb je er een probleem mee hier zal niemand je helpen.
Ik hoor anders genoeg mensen die andere remblokken hebben geplaatst. Ik kan mij ook niet voorstellen dat ze die speciaal laten produceren. Het is misschien een afwijkende maat oid, maar er zijn dus alternatieven.
En de shifter is in principe gewoon een Stumey Archer. Zij hebben er alleen een electrische bediening op geplakt. Net als een gerobotiseerde versnellingsbak in een auto (dus geen gewone automaat).

Ik zou het trouwens als fietsenmaker juist zien als een extra inkomstenbron en tegen de klant zeggen dat het wel extra werk is en daardoor wat duurder. Kun je lekker verdienen aan die hipsters :+

[Reactie gewijzigd door mphilipp op 22 juli 2024 17:30]

Je kan ze bestellen maar het is een afwijkende maat voor alleen VanMoof. Die ga ik niet op voorraad leggen voor die ene Amsterdammer in het hoogseizoen.

Terwijl bijv. Shimano B05S in elk dorp in werkplaatsen te vinden is. Omdat je die kan vinden in bijna de helft van de fietsen met schijfremmen.

Dan heb ik nog gravel/race fiets blokken liggen en Sram.

Gewoon indien nodig.
Je kan ze bestellen maar het is een afwijkende maat voor alleen VanMoof. Die ga ik niet op voorraad leggen voor die ene Amsterdammer in het hoogseizoen.
Daar hebben we internet voor. Sowieso hebben ze in winkels vaak alleen maar het spul dat snel verkoopt en als het ook maar 1mm afwijkt van normaal hebben ze het niet en moet je 6 weken op de bestelling wachten. En even 5 sec Googlen levert mij al zeker 3 webshops op die Van Moof remblokjes hebben liggen. Dus het is niet echt een groot drama. Ik kan ze morgen in huis hebben als ik niet te lui was om ze te vervangen.
Jij hebt dus ergens geen zin in. Lijkt me ook het goed recht van fietsenmakers. Je kunt allerlei onderzoek doen, je business deels overhoop halen en lekker gehaaid een doelgroep zien om uit te melken, je kunt dat ook... niet doen. Gewoon doorgaan met wat je doet, zoals je het doet. Maar kennelijk mag dat niet ofzo.

[Reactie gewijzigd door Henkieschmenkie op 22 juli 2024 17:30]

Echt grote onzin dat fietsenmakers uit nijd service weigeren te verlenen. Er bestaan twee soorten fietsenmakers, merken dealers die je ook de fiets verkopen en merkloze fietsenmakers die alle soorten fietsen reparaties uitvoeren.

De merken dealer zal niet snel een fiets accepteren die hij zelf niet heeft verkocht, laat staan een merk dat hij geeneens levert. Die is druk genoeg met zijn bestaande klanten en geeft die terecht voorrang.

De merkloze fietsenmaker wil alles voor je doen als je betaald echter hij is zeer beperkt in wat hij kan met een VanMoof. Heeft hij onderdelen nodig, dan zal hij die bij VanMoof moeten bestellen.

VanMoof heeft er zelf voor gekozen om geen gebruik te maken van standaard onderdelen. De consequentie is dat onderdelen alleen via hun te verkrijgen zijn en daar zit momenteel een behoorlijke levertijd op.
Echt grote onzin dat fietsenmakers uit nijd service weigeren te verlenen.
Nee, geen onzin. Dat hebben ze zelf gezegd bij monde van hun belangenorganisatie. Niet zo letterlijk dat ze het uit nijd doen natuurlijk, maar de fietsenmakersclub heeft altijd grote bezwaren geuit tegen 'internet fietsen' en het is ook meerdere malen voorgekomen dat ze iemand gewoon niet willen helpen.
Dit merk je in andere branches ook wel eens. Als iets niet bij hen gekocht is, doen ze er niets aan.
Die is druk genoeg met zijn bestaande klanten
Dat is precies wat ik zeg. Maar er zit ook onwil bij omdat zij iets tegen internet verkoop hebben.

En over die speciale onderdelen heb ik al lang gezegd dat dat op zich logisch is. Als zij iets niet kunnen krijgen, houdt het op. Dat is geen onwil. Maar een nieuwe ketting omleggen en de fiets een beetje nakijken zou je gewoon kunnen doen. En je kunt best aan je klanten uitleggen dat je niet aan specifieke onderdelen kunt zitten want je hebt er a)de kennis niet van en b)kun je er geen onderdelen voor krijgen.
Nogmaals, je hebt twee soorten fietsen makers. Merken dealers en merkloze fietsen makers.

De eerste groep levert geen service op fietsen die ze zelf niet verkopen. De tweede groep doet het met alle plezier.
Ik weet niet of je zo blij moet zijn met Kwikfit als partner. Voor je het weet zit er meteen ook een nieuwe uitlaat onder je fiets.
Nee, ze hebben er bij mij in de buurt vooral een handje van om altijd je ruitenwissers te vervangen, want die zijn altijd versleten. Zelfs als je er de dag ervoor nieuwe op hebt gezet.

Zit je dan, met ruitenwissers op je fiets.
Ik moet ook eerlijk bekennen dat je bij ons in het oosten (Twente) ook lang niet zon hype hebt op Van Moof. Zelfde geld voor die (imho lelijke) Fat-Bikes. Hier zie je meer gewone tourfietsen en electrische tourfietsen.
Daar zijn mensen dus iets snuggerder dan ze hip zijn :+
I mean, geinig hoor dat je verplicht always connected moet zijn met andermans server, maar volgens mij staan mensen er te weinig bij stil wat ze niet meer kunnen als een andere partij het laat afweten.
Ja ebikes zat hoor maar gewoon VanMoof zie je bijna niet hier
Denk eerder dat er meer vergrijzing is in het oosten :p
Dan zou ik eens een keertje komen kijken, dat valt namelijk reuze mee. Veel studenten, veel jongeren, en een zeer opkomende tech industrie dankzij de Universiteit van Twente. Voldoende fietsen, ook voldoende elektrische fietsen, maar gewoon degelijk spul. Overigens begint de fatbike wel aan een opmars sinds de helmplicht op de snorscooter.
Dat zal niet het probleem zijn. Er zijn in het oosten nauwelijks service punten voor VanMoof fietsen. De lokale fietsenmaker verkoopt ze niet en zal waarschijnlijk ook geen service kunnen leveren. Wel levert die diverse andere merken e-bikes die hij graag voor je wil onderhouden.

Als je in een dergelijk omgeving woont, dan lijkt me de keuze snel gemaakt.
Ik zie ze hier in het zuiden wel veel in de stad. Meestal hippe dertigers en veertigers erop die mijn inziens in de stad totaal geen elektrische fiets nodig hebben. Ik heb zelf een licht stadsfietsje, weegt iets van 10 kilo, die ik dagelijks in de stad gebruik en ik zou eerlijk gezegd niet weten waarvoor ik een elektrische zou willen. Ding trapt overal doorheen en eens in de zoveel tijd bestel ik een nieuwe ketting of cassette en kan hij er weer tegenaan. Voor de fractie van de prijs van een VanMoof en zonder het gezeur.
Ik rij op m'n Gazelle Primeur uit 1986 (gok ik). Koplamp en achterlicht vervangen door eentje van de Action op batterijen zodat ik niet meer met dynamo hoeft te rijden. Verder banden en snelbinders af en toe vervangen. En verder: WD40. Rijdt als een zonnetje.
Die servicepunten van vanmoof in het westen zijn anders ook onbruikbaar.

Duurt 3 maanden voor je een afspraak hebt.
Dat is toch logisch? Er zijn zoveel problemen met VanMoof fietsen, bijna iedereen die er eentje rijdt heeft wel met een of meerdere problemen te maken gehad. Maar er is geen uitgebreid dealer netwerk zoals met een Gazelle of Batavus die service kunnen leveren.

Dus dat het druk is bij de drie service punten (Rotterdam, Utrecht, Eindhoven), dat lijkt me niet zo raar. Anders moet de fiets immers naar Amsterdam.
Zwolle zit Stappenbelt, die vooral VanMoof doet als zijn andere zaken minder lopen.
Kijk ik op Internet, is die winkel vanwege de vakantie gesloten :)

Stappenbelt is inderdaad VanMoof gecertificeerd maar ze zullen tegen dezelfde leveringsproblemen aanlopen voor de onderdelen als VanMoof zelf. Sterker nog, ze moeten hopen dat VanMoof aan hun levert en niet zelf de onderdelen gebruikt.

Een fietsenmaker heeft onderdelen van derden gewoon op voorraad, van Shimano et cetera. Die onderdelen worden niet perse geleverd door de fabrikant van de fiets, ze zijn gewoon vrij verkrijgbaar en worden door verschillende merken gebruikt.
De betreffende e-bikes gebruiken namelijk speciale en veelal door het merk ontwikkelde onderdelen die niet bij de gemiddelde fietsenmaker beschikbaar zijn.
Disclaimer: Ik weet niet hoeveel van bovenstaande zin waar is.

Maar ook als Kwikfit partner is en vanMoof over de kop gaat zullen ze toch op gegeven moment geen onderdelen meer hebben aangezien vanMoof ze dan niet meer maakt?
Het probleem met hun fietsen is al de hoeveelheid custom onderdelen. Tenzij ze daar een partij van hebben, in bijv. Thailand of China, zal dus dit een probleem worden.

Ik had een vanmoof, maar mede door het niet zelf makkelijk kunnen repareren or vervangen, was ik toch wel klaar met hun fiets. En dat was nog niet eens een e-bike.
Tenzij ze daar een partij van hebben, in bijv. Thailand of China, zal dus dit een probleem worden.
VanMoof heeft toch juist partners in China?
Ja klopt. Zolang je klant bent is daar altijd veel mogelijk om te krijgen, eigenlijk alles wel wat je wilt.
Zodra je geen klant meer bent kom je onderaan de wachtrij, kan je zomaar een jaar of langer wachten op een simpel onderdeel als ze al willen produceren voor je. Laat staan als een andere partij de onderdelen moeten gaan overnemen. Als ze inderdaad failliet raken zonder doorstart ben ik bang dat de onderdelen bijna onmogelijk worden, dan is het snel gedaan met de fiets, zeker gezien de problemen.
Zou kwik fit niet gewoon het productie proces over kunnen nemen van vanMoof. Hangt natuurlijk ook van de capaciteit, bestellingen en afgesproken voorwaarden af. Maar lijkt mij dat dit proces kan worden overgenomen.

Naja ik hoop het meer voor vanMoof bezitters want anders heb je daadwerkelijk over een aantal jaar een stuk metaal. Waar niemand wat mee kan.
Het hangt ervan af welke afspraken er waren. Bestelde ze daar eeen hele fiets en stoppen ze daarmee (bijvoorbeeld door faillissement) hebben de bedrijven daar vaak geen enkel probleem om je helemaal onderaan de prioriteiten lijst te zetten, als ze al willen.

Bij mijn vorige werkgever werden in het begin van de ebike opkomst complete fietsen besteld in China, later werdt stopgezet en de onderdelen levering werden compleet kansloos hierna. Het interesseert ze daarna niet meer.

Hierna moest er dus een andere leverancier gezocht worden voor deze onderdelen, wel gevonden in Europa, maar tegen 4x het tarief en bizar lange levertijden en hele lage aantallen. Was de grootste fout ooit gemaakt om te fabriceren in China, was wel goedkoop maar daarna compleet kansloos om nog iets te krijgen
Bij het Tweakers artikel waarbij het hier over ging en ik citeer de reactie van @stin00
VanMoof is ook meer een marketing bedrijf dan een fietsspecialist. Ze pompen enorm veel geld in gelikte marketing (website, filmpjes, social media, reclames via Bright etc). Ze draaien natuurlijk felrode cijfers maar halen om de zoveel tijd weer een smak durfkapitaal op dankzij hun ijzersterke marketing en sales pitches.

De fietsen zien er superstrak uit en zitten vol gimmicks (boost knop, display in frame, instelbare fietsbellen, Apple FindMy etc.). Ze kampen echter wel met de nodige problemen.

Één van de problemen is dat de fiets direct af fabriek worden geleverd. Ze worden maar zeer beperkt aan een quality control onderworpen en niet zoals gebruikelijke fietsen afgemonteerd en nagekeken geleverd. Na het bestellen is het een volledige gok hoe de fiets bij je thuis komt: werkt de accu goed? werkt de E-shifter wel? Geen vage errors codes? Piepende remmen? Of is je fiets wel perfect? Totaal willekeurig.

Een ander probleem is de hoeveelheid custom onderdelen, van achternaaf tot boostknop tot E-shifter versnellingen tot het inframe accu met cartridge. Een gewone fietsenmaker kan de remmen, banden en ketting nakijken, maar de rest van custom onderdelen en elektronica zijn eigenlijk niet te fixen. Je bent dan overgelaten aan een VanMoof servicepunt of een 'erkende' partner fietsenmaker die de fiets kent + de onderdelen van VM krijgt.

Wat je vooral ziet is dat er enorm veel problemen zijn met de custom E-shifter en achternaaf waardoor de fiets automatisch schakelt. Als je een beetje power op de pedalen zet krijg je een enorme klak in de trappers, dat klinkt niet best. Er zijn inmiddels erg veel gevallen bekend waarvan de Eshifter en/of het achterwiel zijn vervangen omdat de fiets niet of nauwelijks goed schakelt. Ze hadden wat dat betreft beter bijvoorbeeld een Enviolo Automatiq kunnen gebruiken waarvan de kwaliteit enigszins bewezen is. Ook het ontbreken van een krachtsensor vind ik verwonderlijk - wat rustiger fietsen is lastig omdat de fiets constant naar de 25km/h wil.

Nu is VanMoof niet de enige met deze problemen. Andere internetfietsenboeren als Cowboy en Veloretti leveren ook vanuit de fabriek met de nodige kwaliteitsissues en matige controle. De strategie is vaak zo snel mogelijk groeien en dus veel geld pompen in marketing terwijl de customer support té klein blijft en overspoeld wordt met vragen. Je ziet dat de marketing en sales goed gaan terwijl de levertijden, kwaliteit, aftersales en de rest van de keten flink achterblijven en uit balans raakt.

Maargoed er is enorm veel vraag naar Ebikes en al helemaal naar Ebikes die er gelikt uitzien, dus er is bestaansrecht voor deze bedrijven. Van de gevestigde merken (Gazelle, Batavus etc) snap ik niet dat ze niet zelf inspelen op een fietsenlijn met allerlei super hippe fietsen, maar dan met hun eigen expertise en kwaltieit. Desnoods maken ze een hip dochtermerk waarvanuit de gelikte fietsen leveren die wel goed worden afgemonteerd en nagekeken vóór levering.

Zijn de fietsen dan barslecht? Soms wel, soms niet, je moet geluk hebben :) Ik heb zelf een VM proefgereden, een Cowboy 1 & 3 gehad en nu een Veloretti Ace. Alle 3 waren niet zonder problemen, maar àls ze eenmaal goed fietsen is het wel echt een genot. Voor een grote groep mensen maken ze fietsen ineens weer leuk en je pakt gewoon sneller de fiets, ook voor grotere afstanden. De kracht van deze merken is dat ze fietsen aantrekkelijk maken en daar zijn ze verdomd goed in.

Zodra er wat significants stuk gaat moet je echter wel tijd en geduld hebben. Er zijn genoeg mensen met goede ervaringen maar dus ook een aanzienlijk deel met issues. De problemen bij VanMoof vind ik persoonlijk het gevaarlijkst omdat je na de 3 jaar garantie termijn zit met een vaste accu en veel custom onderdelen van zo-zo kwaliteit, dat gaan dan dure reparaties worden vrees ik. Ik vind het sowieso wel verwonderlijk dat VanMoof nota bene een Amsterdams bedrijf is en dan een niet verwijderbare accu kiest.. praktisch is anders :+
En bij deze het artikel:

nieuws: VanMoof krijgt investering van 128 miljoen dollar
Ik zal zo even zoeken maar ik heb onlangs een reactie op Tweakers of een nieuwsartikel waar het productieproces van vanMoof helemaal werd beschreven.

Onderdelen kwamen bij allerlei producenten vandaan en de fiets werd daar in elkaar gezet. Het enige wat vanMoof deed was de app en de marketing.

Ik, de Tweaker, of de journalist kan er naast zitten hoor! De bron zoek ik even op en reageer ik zo nog even op je!
Ik denk dat dat voor een Kwik Fit helemaal niet interessant is om te doen.
Ze hebben een (e)bike service voor meerdere merken: Amslod, Batavus, Cortina, Gazelle, Giant, Rad Power Bikes, Sparta, Stella, Union en VanMoof.
Als alleen die laatste wegvalt zal KF daar niet wakker van liggen. Al helemaal niet als je leest dat VanMoof "maar" 150.000 fietsen heeft verkocht. Zal op het totaal die KF serviced maar een heel klein percentage zijn.
Vragen ze je of ze de banden kunnen uitlijnen. Zelf slechte ervaring met KwikFit, had gevraagd airco van de auto bij te vullen, blijkt achteraf niet gedaan, maar wel ervoor betaald, 2 weken later met kerst werd het heel heet in de auto met airco aan. En dan zijn ze niet thuis.
Van de Kwikfit website:
Hoe werkt de "Gegarandeerd Koeler of Geld Terug Garantie" voor de Airco Servicebeurt?
Door verlies en/of verdamping neemt het koudemiddel in de airco jaarlijks af met 10%. Voor een goede werking van het aircosysteem adviseert Kwik-Fit daarom het koudemiddel elke twee jaar te verversen en bij te vullen.

KwikFit voert voorafgaand aan de Airco Servicebeurt een gratis aircocheck uit, waarbij de drukken (hoge en lage druk) in het aircosysteem worden gemeten. Bovendien wordt getest of de airco voldoende koelt. Als blijkt dat de drukken teveel afwijken en/of de airco onvoldoende koelt, dan garanderen wij dat de airco na uitvoering van de Airco Servicebeurt beter koelt.

Het kan zijn dat, ondanks dat jouw airco voldoende koelt, het toch verstandig is om de Airco Servicebeurt uit te laten voeren. Bij een aircosysteem met een vullingspercentage van minder dan 70% neemt de kans op een defect namelijk toe, met als gevolg: hoge reparatiekosten. In dat geval leidt de Airco Servicebeurt niet tot een direct waarneembaar verschil en vindt er geen restitutie plaats. Je komt tot 3 maanden na de Airco Servicebeurt in aanmerking voor de garantie.

Ben je niet tevreden over de servicebeurt en vind jij dat jouw airco niet beter koelt dan voor de servicebeurt? Dan krijg je zonder ‘gekibbel’ jouw geld terug.
Nou, met die Indiase vestigingsmanager kwam ik er echt niet uit. Galbak. Zei ie, dan heb je lekkage. Nou, echt niet. Was naar een dealer gegaan, extra check, niks. Moest naar de KwikFit, vanwege omstandigheden, anders was ik direct naar de dealer gegaan.
Ook in mijn werk met contacten in India, voormalig DSM, pfoe, wat een mensen, beloven van alles, snappen het niet. Ook al leg je het op kleuterniveau uit met pijlen, dikgedrukte tekst, etc.

[Reactie gewijzigd door Wasabi! op 22 juli 2024 17:30]

Rad Power Bikes is ook nog maar de vraag, die vertrekken uit Europa.
Zou kwik fit niet gewoon het productie proces over kunnen nemen van vanMoof.
Dat is alleen interessant wanneer KwikFit (of eigenlijk Itochu Corporation) kansen ziet om deze fietsen wereldwijd en op grote schaal te produceren en verkopen.

VanMoof heeft volgens hun eigen website sinds 2009 een 190.000 fietsen verkocht. Gemiddeld (voor zover dat iets zegt) een kleine 15.000 per jaar, nauwelijks 1000 per maand. Dat moet een factor 100 omhoog wil het voor een conglomeraat zoals Itochu Corporation interessant zijn om over te nemen. En dan ook nog een stabiele kwaliteit, waarbij je winst kunt maken zonder deze weer te verliezen aan reparaties.
Klopt, maar het lijkt mij ook niet dat Itochu onderhoud gaat bieden aan een merk waarvan de onderdelen niet op voorraad zijn.

Dat is op vestigingsniveau een drama en doet de naam ook niet goed.

“Wou mijn vanMoof laten repareren bij kwikfit maar na 2 maanden nog geen bericht gehad”

Staat leuk op trustpilot
Zeker voor fietsen ben ik niet zo weg van custom onderdelen. Voor een groot merk dat de onderdelen ook op meerdere types gebruikt is dat nog wel aanvaardbaar, maar voor kleinere merken loop je toch vrij snel de kans dat die custom onderdelen uit productie raken. Kan zijn omdat het merk failliet gaat, maar ook omdat de specifieke onderdelen in nieuwere types niet meer gebruikt worden. De productie stopt dan zodra men een "redelijke" voorraad heeft. In de praktijk is dat toch vaak te kort.
Voor de vakantie moest ik op mijn fiets (geen van Moof) nog een as met interne plus 8* cassette versnelling vervangen. Die wordt ook al een aantal jaar niet meer gemaakt en was bij de fabriek niet meer op voorraad. Gelukkig had een fietsenmaker ergens in het land nog zo'n as liggen. Koste me wel een dik uur fietsenmakers bellen, maar ik heb gelukkig weer een werkende fiets, zonder de complete versnellingsgroep te hoeven vervangen.
Helaas kan je niet anders als je een bijzonder product in de markt wil zetten. Een deel van dit probleem zit overigens ook in de fietsindustrie zelf, die kleine spelers het willens en wetens moeilijk maakt.

Probeer bijvoorbeeld maar eens een fietsenwinkel te starten en standaard onderdelen in te kopen zonder een wurgcontract aan te gaan met bijvoorbeeld Pon. Het is gewoon een oligopolie.
Oligopolie? Dat is wel erg overdreven, we hebben diverse grote fietsenmakers die fietsen verkopen in Nederland. Stella, Batavus, Gazelle, Giant, Sparta et cetera. Plus nog een hele sloot aan white label fietsen leveranciers.

Een fietsen winkel starten kan op twee manieren, of als merken dealer of als merkloze winkel. Voor de merkloze winkel zijn de gewone onderdelen vrij verkrijgbaar. Van buiten en binnenbanden tot aan remkabels, remschoentjes noem maar op.

Partijen als Shimano leveren gewoon rechtstreeks onderdelen ook in bulk.

Pon kan lastig zijn als je perse Gazelle services wil leveren maar er blijven genoeg andere merken over waarmee je een prima boterham kan verdienen.
Is dat de afgelopen 2 jaar dan veranderd?
2 jaar geleden wilde o.a. Shimano, Schwalbe, SRAM etc. nl. helemaal niets leveren. Alles via Pon of die andere partij waarvan ik even de naam kwijt ben.

Het is dus niet zozeer de fietsenmaker die het probleem is, het zijn de onderdelenleveranciers die niet direct zaken willen doen met een kleine partij.

[Reactie gewijzigd door kakanox op 22 juli 2024 17:30]

Ik denk dat ik je niet goed begrepen heb. Je kan de onderdelen bij elke Shinamo dealer kopen maar jij bedoelt waarschijnlijk rechtstreeks van de importeur. Dat die eisen stelt aan schaalgrootte, ja dat is heel goed mogelijk.
Juist. Echter is "schaalgrootte" nogal een breed begrip. Als een kleine fietsenconstructeur (30 FTE) zich enkel kan schikken naar de grillen van 2 enorme inkooporganisaties wordt concurrentie lastig en neemt die constructeur een fors bedrijfsrisico door met één van die twee zaken te doen.

Het niet kunnen krijgen van velgen om wielen op te bouwen is bijvoorbeeld nogal een uitdaging.
Maar je hebt toch inkooporganisaties zoals Bike Totaal en anderen waarbij je je kan aansluiten? Zo werkt het toch met alle retail in Nederland, je verenigd jezelf in een inkoop organisatie.

Wat je precies bedoelt met fietsen constructeur is me niet duidelijk. Ik dacht dat we het over een fietsenwinkel hadden?
Er zijn een paar "inkooporganisaties". Als je je daar bij aansluit zijn er nogal wat regels waar je je naar moet schikken; verbonden zijn aan twee inkooporganisaties is bijvoorbeeld geen optie, ook niet als die ander de onderdelen levert die jij nodig hebt. Ook moet je een fysieke winkel hebben, en vaak zijn er nog eisen m.b.t. verkoop van nieuwe fietsen via hun kanaal etcetera. Hearsay, maar voor zover ik gehoord heb zijn er ook soort van ongeschreven regels m.b.t. adviesprijzen; da's zelfs verboden (en dus ook lastig hard te maken).

Ik heb inkooporganisaties tussen aanhalingstekens gezet omdat de meesten eigenlijk meer franchiseformules zijn. Er zijn er maar 2 die echt losse inkoopdiensten leveren voor retailers, maar zoals gezegd, met een wurgcontract.

Een fietsenconstructeur is een bedrijf dat een fiets ontwerpt en in de markt zet, zoals bijvoorbeeld VanMoof. Tenzij ze internationaal en groot van aard zijn moeten zij óók via een van de inkooporganisaties inkopen, en dus kiezen voor het leveren van concurrerende fietsen en/of een wurgcontract.
Maar dat is toch altijd zo? Je hebt de fabrikant die levert aan de importeur, die levert aan de groothandel en die levert aan de detail handel. Dat zie je in alle branches.

Heb je een kleine zaak met een enkele vestiging, dan koop je in bij de groothandel en niet bij de importeur tenzij je je aansluit bij een inkoop organisatie of franchise keten.

Als ik een avond winkel begin, dan kan ik ook niet bij Coca-Cola Nederland of Heineken rechtstreeks bestellen, die werken met een minimale afname. Ik zal mijn voorraad bij de Makro of iets dergelijks moeten inkopen en die hebben ook een marge. Als avondwinkel zal ik dus duurder zijn dan de AH supermarkt. Maar ik ben open wanneer die dicht is, dat is mijn unieke verkoop punt.

Een fiets ontwerpen vanuit een klein bedrijfje, dat gaat niet zomaar. Je bent dan volledig afhankelijk van standaard componenten en aangezien je die relatief duur in zal moeten kopen, wordt je verkoopprijs veel te hoog. Ik zie niet hoe je dan wil concurreren met grote merken. Wat wordt dan jouw unieke verkoop punt? Waarom zou een klant jou vertrouwen en niet bij een gevestigde naam kopen? Dan zal je echt iets bijzonders moeten leveren.

VanMoof werkt niet met standaard onderdelen, ze hebben de onderdelen zelf ontworpen en laten die zelf fabriceren. Ze zijn niet afhankelijk van een importeur, dat probleem hebben ze dus vermeden. Maar dat VanMoof het heel erg lastig heeft, dat moge duidelijk zijn. De elektrische fiets is een zeer concurrerende markt geworden en dan zal je als relatief kleine fabrikant toch echt hoge kwaliteit moeten leveren om je te onderscheiden en goede verkoopcijfers te halen. Als je dan slechte kwaliteit levert, dan kan het heel snel fout gaan want de kosten van de garantie claims zijn veel te hoog.

Als je het verder dan alleen moet hebben van design en gadgets, dan zit je in een niche markt en dan zal het al snel financieel zwaar worden. Want succesvolle designs worden in no-time gekopieerd en gadgets zijn even leuk maar na een tijdje ook niet meer relevant. Want ook Koga en vele anderen leveren nu elektrische fietsen met een app. En die worden wel geleverd via een full services organisatie. Daar klagen de klanten geen steen en been over de slechte service.
Als ik een avond winkel begin, dan kan ik ook niet bij Coca-Cola Nederland of Heineken rechtstreeks bestellen, die werken met een minimale afname. Ik zal mijn voorraad bij de Makro of iets dergelijks moeten inkopen en die hebben ook een marge. Als avondwinkel zal ik dus duurder zijn dan de AH supermarkt. Maar ik ben open wanneer die dicht is, dat is mijn unieke verkoop punt.
Mijn punt is juist dat er geen Makro is waarbij je in kan kopen. In deze branche weigert de Makro jou cola en bier te verkopen als je niet ook spaghetti en groenten gaat verkopen, en minimaal 300 m2 oppervlakte winkel hebt.
Een fiets ontwerpen vanuit een klein bedrijfje, dat gaat niet zomaar. Je bent dan volledig afhankelijk van standaard componenten en aangezien je die relatief duur in zal moeten kopen, wordt je verkoopprijs veel te hoog. Ik zie niet hoe je dan wil concurreren met grote merken. Wat wordt dan jouw unieke verkoop punt? Waarom zou een klant jou vertrouwen en niet bij een gevestigde naam kopen? Dan zal je echt iets bijzonders moeten leveren.
Klopt. De ontwerper/fabrikant van mijn fiets levert dus ook écht iets bijzonders, waarover ik nu even niet teveel wil uitwijden aangezien ik ze niet in een discussie wil betrekken die ze misschien zelfs gedoe oplevert. Maar in tijden van schaarste trekken zij als kleine fabriek aan alle kanten aan het kortste eind. Dat maakt het dus aantrekkelijk om bepaalde onderdelen zelf te ontwerpen en te laten fabriceren: Het drukt de kosten, en zolang zij zaken doen verhoogt het ook de leveringszekerheid.
VanMoof werkt niet met standaard onderdelen, ze hebben de onderdelen zelf ontworpen en laten die zelf fabriceren. Ze zijn niet afhankelijk van een importeur, dat probleem hebben ze dus vermeden.
Dus: zolang het goed gaat met VanMoof hebben ze essentiële onderdelen, en ook nog precies zoals ze die zelf willen hebben. Hetzelfde geldt voor de leveranciers van mijn fiets: ze hebben ingenieuze, simpele oplossingen (al dan niet zelf ontworpen!) voor de allergrootste issues in iedere normale fiets verzonnen. Te stom voor woorden dat het niet groter opgepakt wordt.
Klein voorbeeld: Op hoeveel E-bikes heb je een probleem dat je ter plekke niet kan oplossen als je een lekke band hebt? Ik wissel m'n banden met alleen een bandenlichter of - als ik een beetje een dunne band uitzoek - volledig zonder gereedschap. Alleen een gaspatroon (of fietspomp) en een nieuwe binnenband nodig. In 5 minuten weer onderweg.
Maar dat VanMoof het heel erg lastig heeft, dat moge duidelijk zijn. De elektrische fiets is een zeer concurrerende markt geworden en dan zal je als relatief kleine fabrikant toch echt hoge kwaliteit moeten leveren om je te onderscheiden en goede verkoopcijfers te halen. Als je dan slechte kwaliteit levert, dan kan het heel snel fout gaan want de kosten van de garantie claims zijn veel te hoog.
Klopt.
Als je het verder dan alleen moet hebben van design en gadgets, dan zit je in een niche markt en dan zal het al snel financieel zwaar worden. Want succesvolle designs worden in no-time gekopieerd en gadgets zijn even leuk maar na een tijdje ook niet meer relevant. Want ook Koga en vele anderen leveren nu elektrische fietsen met een app. En die worden wel geleverd via een full services organisatie. Daar klagen de klanten geen steen en been over de slechte service.
Oh daar hoor je me verder ook niet over hoor. Wie zou VanMoof in willen lijven? Misschien leuk voor het portfolio van Pon? :D
Dat lijkt mij onzin.
Een fietsenwinkel kiest meestal maar een paar merken om te verkopen. Niet vanwege wurgcontracten omtrent exclusiviteit of concurrentie tov andere merken (die zijn ook verboden), maar omdat het gemakkelijker is om slechts een beperkt aantal merken en/of types te voeren. Je kan immers niet al te veel op voorraad houden. Dat geldt ook voor onderdelen.

Als ik bij mij in de omgeving kijk, dan zie ik verschillende fietsenmakers met allerhande combinaties van drie tot vijf merken. Een paar grote winkels hebben zelfs zeven merken.

In onderdelen zijn er eigenlijk nauwelijks restricties. Voor racefietsen kan je overal Shimano, Sram en meestal ook Campagnola krijgen/bestellen. Voor elektrische fietsen altijd Bosch en Shimano onderdelen voor de motor. Voor de gewone stadsfiets kan je overal je SturmyArcher versnellingsnaaf laten repareren of vervangen.
Kleine en nieuwe merken hebben het vooral moeilijk om een plekje in de winkel te veroveren omdat de fietsenwinkels al langer lopende contracten met leveranciers hebben lopen en een extra merk winkel- en magazijn ruimte inneemt die zelden beschikbaar is. De verkopen van een nieuw merk zijn ook zeer onzeker. Maakt een merk ook nog eens gebruik van custom onderdelen, dan moeten ook nog eens extra onderdelen op voorraad worden genomen. Bestellen van standaard onderdelen van de genoemde merken gaat gegarandeerd snel, maar van custom onderdelen is die zekerheid er niet.
Je reageert dus omdat het je onzin lijkt... ik zou zeggen: Probeer het voor de grap eens :)
Kost je een paar telefoontjes voor je weet wat ik nu weet.
In de praktijk moet er zeker veel mogelijk zijn, anders zou je niet zoveel verschillende combinaties van merken bij de fietsenwinkels zien. De grote winkels als Mantel, 12Go, Futurum enz. hebben wel erg veel merken in het pakket. Er moet dus wel een redelijke vrijheid mogelijk zijn.
Ik kan me voorstellen dat je betere deals kan sluiten als je als fietsenwinkel exclusiviteit afspreekt, maar standaard wurgcontracten waarbij de verkoop van andere merken wordt verboden vallen onder kartel-vorming en dat is streng verboden. Voor onderdelen is het veel gemakkelijker om aan te komen, zeker als het om merken als Shimano, Sram, Campagnolo, SturmyArcher of Bosch gaat. Custom onderdelen worden wel vaak alleen via de verkopers van een merk verkocht.
Heb je m'n advies al opgevolgd? :)
Nee, ik heb onlangs wel veel (50+) fietsenwinkels gebeld voor een onderdeel wat al een tijd uit productie is. Daarbij heb ik nooit gehoord dat ze dat merk niet verkopen. Sterker nog, bijna alle winkels wilden het in eerste instantie wel proberen om het onderdeel voor me te bestellen.
Mijn standaard fietsenwinkel repareert gewoon alle merken (paar kleintjes met custom onderdelen uitgezonderd). Zeker voor onderdelen zijn er geen restricties.

Voor verkopen van hele fietsen heb ik geen merken gebeld. Het gaat mij ook vooral om de keuze van kleine merken voor custom vs standaard onderdelen.
Ah, je hebt fietsenwinkels gebeld. Hoeveel echt onafhankelijke fietsenwinkels (als in: niet verbonden aan een inkooporganisatie) zaten daartussen en hoe heb je dat geverifieerd?
En... je ziet VanMoof dus als een fietsenwinkel? :)
Niet alles door elkaar gooien of conclusies trekken.

Voor een as die al tien jaar uit productie is (op een fiets van 8 jaar oud) vraag ik alleen of ze die toevallig nog hebben liggen. Of een fietsenwinkel onderdeel is van een keten of inkoop organisatie interesseert me dan niet. Ik zocht gewoon een oude as die ergens op de plank is blijven liggen. Met wat geluk heb ik die dus ook gevonden en voor een klein bedrag over kunnen nemen.
Het gaat hier ook niet zozeer om fietsen, maar om de keuze van van Moof voor speciale, eigen onderdelen.

Van Moof is een fabrikant met een eigen distributie voor zowel fietsen als onderdelen aan "geselecteerde" fietsenwinkels. De standaard onderdelen kan je bij meerdere inkoop organisaties krijgen. Zo zijn er nog wel een paar kleinere merken die voornamelijk met "geselecteerde partners" werken.

Onafhankelijke fietsenwinkels bestaan. Ik ken er bij mij in de omgeving drie die niet (exclusief) via een inkoop organisatie werken. Een daarvan verkoopt voornamelijk speciale fietsen (ligfietsen, trikes enz.). Die koopt de onderdelen via de fabrikanten, of direct bij de importeurs.
De kinderen hebben hun racefietsen bij een goede kennis van mij (ooit waren wij verdienstelijke amateurs) gekocht die lang geleden een dorpen verderop een fietsenzaak is begonnen. Daar kan je eigenlijk alle fietsen van de Europese merken kopen, ook alle onderdelen die de Europese merken gebruiken vormen geen enkel probleem. Mijn dochter heeft onlangs een fiets van een dames profploeg gekregen (bofkont) en het onderhoud daaraan is geen enkel probleem, ondanks dat het voor hem geen gangbaar merk is. Zelf heeft hij iets van zes merken van allerhande fietsen in de winkel staan.

De fietsenwinkel hier in het dorp is een stuk groter en werkt wel via een inkoop organisatie. Daar komen onze dagelijkse fietsen vandaan en worden daar ook onderhouden. Een van onze fietsen is al oud (merk bestaat al lang niet meer). De inkoop organisatie heeft daar niet altijd de juiste onderdelen voor (binnenwerk trommelrem bijvoorbeeld), maar ook daar kon men aankomen. Soms bestelt hij ook wel eens onderdelen via een andere weg omdat de inkoop organisatie duurder is.
De Halfords die hier zat was inderdaad veel beperkter.

Ondertussen lijkt het voor Van Moof einde verhaal en mogen eigenaren van een van Moof fiets hopen dat een ander merk de service (inclusief de productie van de onderdelen) over wil nemen.
Dit begint irritant te worden. Ik snap niet waarom je er een discussie van wil maken, waarbij jij je punt blijft herhalen zonder op mijn tegenargument te reageren.
Het gaat hier ook niet zozeer om fietsen, maar om de keuze van van Moof voor speciale, eigen onderdelen.
Juist. Ik zeg je dat het voor zowel fabrikanten als dealers in diverse branches - en zeker in de fietsenbranche - vanuit het oogpunt van continuïteit vaak beter is om bepaalde essentiële onderdelen zelf te ontwikkelen en te laten produceren, en draag daar voorbeelden bij aan, voor zover ik dat langs NDA's kan maken. Draag dat dus aan als reden waarom die keuze bij van Moof mogelijk gemaakt is, buiten dat men daarmee vrijer is met het ontwerp en dat goed is voor de merkwaarde (het spelletje dat bijvoorbeeld Audi ook speelt).

Jij zegt vrij vertaald dat dat niet zo is omdat er ook "onafhankelijke" fietsenmakers zijn. Ik geef aan dat je dan zelf eens moet proberen onderdelen in te kopen buiten de grote inkooporganisaties om, en jij wijst weer naar die onafhankelijke fietsenmakers.

Het is net alsof je denkt dat een onafhankelijke fietsenmaker naar Decathlon.nl, bol.com of de Profile gaat om standaard onderdelen in te kopen.

Zodra je zelf een poging fietsonderdelen tegen handelsprijzen in te kopen hebt ondernomen (en je conclusies getrokken) reageer ik weer. Daarvoor ga ik dit draadje even negeren.

[Reactie gewijzigd door kakanox op 22 juli 2024 17:30]

Ik geef dus duidelijk aan dat er fietsenhandelaars zijn die ook buiten inkoop organisaties om onderdelen bestellen. Zelf hoef ik dat niet te herhalen. Ik snap ook niet dat jij daar zo op blijft hameren. Die hele discussie doet er ook niet eens toe, het gaat om de keuze van Van Moof.

Voor Van Moof snap ik niet dat men zelf onderdelen zijn gaan ontwikkelen. Die hadden ze gewoon in kunnen kopen. Of ze direct bij de fabrieken of via een inkoop organisatie inkopen doet er niet toe. Voor gevestigde merken als Audi, met flinke financiële buffers, is het ontwerpen en produceren van eigen onderdelen heel wat anders. Voor een klein merk is het simpelweg een risico.
Van Moof heeft de kwaliteit van de eigen onderdelen onvoldoende getest (gaat ook veel tijd in zitten) en de kwaliteitscontrole bij de productie is onvoldoende geweest. Als je werkt met geleend geld is het heel aanlokkelijk om juist die stappen over te slaan. Daarmee wordt het risico alleen maar groter. De gevolgen zijn inmiddels duidelijk.
De eigen onderdelen en de matige kwaliteit zijn nu een enorm struikelblok bij de overname of doorstart.

Conclusie van de discussie is dat ik niet snap waarom Van Moof zoveel risico heeft genomen om veel eigen onderdelen te ontwikkelen, terwijl jij dat blijkbaar wel snapt.
Ik geef dus duidelijk aan dat er fietsenhandelaars zijn die ook buiten inkoop organisaties om onderdelen bestellen. Zelf hoef ik dat niet te herhalen. Ik snap ook niet dat jij daar zo op blijft hameren.
Ik heb even gemist waar je dat onderbouwd hebt. ;)
Die hele discussie doet er ook niet eens toe, het gaat om de keuze van Van Moof.

Voor Van Moof snap ik niet dat men zelf onderdelen zijn gaan ontwikkelen. Die hadden ze gewoon in kunnen kopen. Of ze direct bij de fabrieken of via een inkoop organisatie inkopen doet er niet toe.
Ik heb al meerdere keren onderbouwd wat de redenen kunnen zijn om dat niet te doen. Sterker nog: daar ging mijn eerste post in dit topic over. Zie daar voor je antwoord.
Voor gevestigde merken als Audi, met flinke financiële buffers, is het ontwerpen en produceren van eigen onderdelen heel wat anders. Voor een klein merk is het simpelweg een risico.
Er zijn andere kleine fabrikanten die dat zeer succesvol doen, al meer dan 20 jaar. Ik zie het probleem echt niet.
Van Moof heeft de kwaliteit van de eigen onderdelen onvoldoende getest (gaat ook veel tijd in zitten) en de kwaliteitscontrole bij de productie is onvoldoende geweest. Als je werkt met geleend geld is het heel aanlokkelijk om juist die stappen over te slaan. Daarmee wordt het risico alleen maar groter. De gevolgen zijn inmiddels duidelijk.
De eigen onderdelen en de matige kwaliteit zijn nu een enorm struikelblok bij de overname of doorstart.
Je probeert fouten die specifiek van Moof gemaakt heeft nu als reden aan te dragen om überhaupt niet aan productontwikkeling te doen. Als iedereen zo zou denken zouden we niet ver komen ;)
Conclusie van de discussie is dat ik niet snap waarom Van Moof zoveel risico heeft genomen om veel eigen onderdelen te ontwikkelen, terwijl jij dat blijkbaar wel snapt.
Zie ons voorgaande draadje. Ik heb het al een paar keer uitgelegd.
Ik stop de discussie.
Net even een van de directeuren gesproken.
Ze hebben van vanMoof een eigen ecosysteem willen maken (naar voorbeeld van Apple). Eigenlijk wilde men daarvoor zo veel mogelijk eigen onderdelen ontwikkelen, die alleen via een eigen verkoop kanaal beschikbaar zouden zijn. Veel van de onderdelen zijn onder druk van tijd en kosten niet heel uitgebreid getest. Achteraf is die keuze discutabel en heeft men te snel willen groeien en de fietsen te goedkoop gehouden.
Daarvan is alles waar.
VanMoof gebruikt

Een eigen motor
Eigen ingebouwde accu.
Eigen remmen. (de klauwen de blokken als de schijven zijn niet standaard)
Eigen schakelsysteem

Behalve een binnenbandje vervangen kan ik er persoonlijk helemaal niks mee.
Rare keuzes van van Moof.

Er zijn genoeg uitstekende motoren, remmen en schakelsystemen op de markt. Een ingebouwde accu is wel eens moeilijk, maar ook daar is al een flinke keuze in.

Voor een klein/nieuw merk is dat wel een risico. Bij bestaande onderdelen heb je geen ontwikkelingskosten en je weet welke kwaliteit je krijgt. Van een eigen onderdeel is het altijd maar afwachten hoe dat zich op langere termijn houdt. De productie van je fietsen wordt ook een stuk complexer omdat je veel meer delen moet (laten) maken. Daarnaast moet je voorraden van je onderdelen gaan opbouwen, wat extra productie en voorraad betekend. Voorraad kost best veel geld, Het is niet alleen de voorraad, maar ook het hele systeem om de voorraad te beheren en onderdelen te versturen.

Gebruik je standaard onderdelen, dan kan je die gewoon inkopen en hoeft je ook geen eigen voorraad aan te houden. De fabrikant, groothandel of importeur doet dat immers al.
Het is nog een grotere ramp aan het worden.
VanMoof medewerkers gaven de fietsen niet terug aan hun eigenaars die ze op willen halen uit angst faillisement.

Sfeer werd grimmig en de winkel in amsterdam Oost is na Rotterdam en Eindhoven nu ook gesloten.
Dit is gewoon diefstal. Niet meer en niet minder. Denk je dat het merk niet dieper kan zinken.
Dat is het ding met bijna alle elektrische fiets merken. Ze zijn allemaal 'uniek' ontwikkeld met onderdelen die hier niet zo één twee drie op de plank liggen. Ze gebruiken niet de standaard Union/Bosch/Gazelle/Batavis accu's en trapondersteuning noch de standaard remmen en rem mechanismen. Het is dus maar hopen dat je in de buurt een handige fietsenmaker hebt zitten, anders ben je gewoon de pineut.
Zie m'n post een stukje naar boven: dit wordt deels door de onderdelenleveranciers zelf veroorzaakt. Zelfs kleine leveranciers zijn vaak niet onafhankelijk van de grote fietsenmerken.

Ik rijd 2 fietsen van een kleine buitenlandse leverancier (~800 stuks per jaar). Als er tekorten zijn worden de grote klanten eerst geleverd, de wat kleinere laten ze maandenlang in de drek zakken.

Remblokken, versnellingen etcetera zelf maken en/of uit zelf van kleinere Chinese leveranciers betrekken geeft je nieuwe uitdagingen, maar zorgt er ook voor dat je bepaalde risico's ontloopt.

[Reactie gewijzigd door kakanox op 22 juli 2024 17:30]

Zou Kwik-fit zoveel onderdelen op voorraad hebben?
Ik wacht al 2-3 maanden op een 'e shifter' die maar niet op voorraad komt. handig dat KwikFit partner is, maar zonder onderdelen kunnen ze denk ik niet zo veel..
En hoe gaat KwikFit aan de onderdelen komen als VanMoof kopje onder is?
Ik voorspel en verwacht dat wat hier gebeurd de komende 20 jaar het grootste probleem van ons als maatschappij gaat worden. Alles wordt tegenwoordig aan de cloud geknoopt en dit gaat ons absoluut opbreken. Leuk en handig zolang het werkt, maar als een aanbieder van de markt gaat (om wat voor een reden dan ook) dan zijn de rapen gaar.

Zelf ervaring met het nood/hulp systeem wat geleverd werd bij mijn (toen) nieuwe Opel. Na 2 jaar trok Opel de stekker eruit omdat de samenwerking met GM stopte. Alternatief was niet beschikbaar, ik zat met een waardeloos systeem van € 500 in mijn auto.

Ook heb ik ervaring met de leverancier van mijn omvormer van de zonnepanelen die failliet ging (Omnik). Portal werd onbruikbaar. Niet erg omdat ik in dit geval zelf via PvOutput werk en later werd de Portal (betaald) overgenomen door een derde partij. Maar de gemiddelde consument had pech gehad. Ook in dit geval werkt het opwekken prima, maar je kan niets meer zien als je niet bij de omvormer staat.

De Furby van de kinderen is ook onbruikbaar geworden, de app is niet meer beschikbaar.

En zo zijn er tal van voorbeelden. En dit gaat vele malen erger worden. We zitten ons in Europa druk te maken over plastic rietjes, maar de echte problemen zoals deze worden niet aangepakt. Als vanMoof failliet gaat dan kunnen er honderd duizenden (!) fietsen naar de schroothoop.
Dit is gewoon een probleem van ontbrekende wetgeving. Het zou gewoon verplicht moeten zijn om een backout plan te hebben voor dit soort gesloten diensten.

Zijn klanten verplicht een dienst af te nemen voor het product (lees breed, verplichte externe communicatie) dan zou een fabrikant een plan moeten hebben waardoor een klant zijn product kan blijven gebruiken na dat jij er mee stopt.

Dus is een klant verplicht te communiceren met jou dienst, dan zou de (zelf) een andere dienst moeten kunnen kiezen of faciliteren.

Verplicht alle documentatie en software leveren die nodig is om met jou apparaat te communiceren en het apparaat open stellen zo dat de server kan worden aangepast.

Onzin dat men op deze manier e-waste mag creëren, en dit zou eigenlijk onderdeel van right to repair moeten zijn.

Ik heb het zelfde probleem met mijn auto, mooi nutteloze hardware en geen optie om zelf de functionaliteit weer te activeren. Zeker voor zo iets als de noodhulp functie snap ik niet dat het uberhaupt toegestaan is deze te deactiveren, terwijl vanaf 2018 eCall verplicht is en OnStar in 2020 werd uitgezet.
Het klinkt als de ideale wereld, maar geen enkel backout plan zal ooit werken. Hoeveel wetgeving en regels je er ook voor maakt. Als een bedrijf failliet gaat is het gewoon van het ene op het andere moment klaar.

Het enige wat kan werken is werken met open standaarden. Dan kan er altijd iets nieuws ontstaan. Maar de meeste bedrijven zullen daar niet happig op zijn, meestal is een app/cloud een geweldige melkkoe. Vroeger verkocht je een fiets van X euro en zag je de klant de volgende 10 jaar niet meer terug. Nu verkoop je de fiets voor X euro en reken je vervolgens Y euro per maand/jaar. Je hebt daarmee een prachtige stroom met geld gecreëerd. Je wil niet dat die klant ineens naar een andere oplossing kijkt, dat levert geen geld op.

Op alle mogelijke manieren zie je dit ondertussen ontstaan. Van fietsen tot warmtepompen, van elektrische steps tot elektrische auto's en van je keukenapparatuur tot het speelgoed van de kinderen.

Persoonlijk probeer ik waar mogelijk zoveel mogelijk gebruik te maken van apparaten die hier geen last van hebben. Maar dit is soms gewoon heel lastig. In dat geval probeer ik op zijn minst te zorgen dat ik een grote partij gebruiken (bijvoorbeeld Google NEST thermostaat) en waar mogelijk iets wat open standaarden gebruikt (bijvoorbeeld Fibaro Z-Wave devices).
Je zou het in de richting van het verplicht afsluiten van een verzekering voor een nette afhandeling kunnen zoeken, op straffe van aangesproken worden op de bestuurdersaansprakelijkheid.
Om daar vervolgens ook weer allerlei discussies over te krijgen en op den duur is ook het geld van de verzekering op. Of moet een verzekering zich ook weer verzekeren?

Het is een cirkel, dat maakt het zo lastig.
Dat is niet anders dan met andere verzekeringskwesties.
Verklaar je nader, de meeste verzekeringen keren 1x uit bij een schade en dat is het. Bijvoorbeeld je opstalverzekering, je krijgt een hand geld om je boeltje weer op te laten bouwen en dat is het.
Oh, dan denk ik dat we het anders bedoelden. Ik had het niet over verzekeren om in de lucht te houden. Dat is inderdaad geen doen. Maar je kunt wel denken aan een verzekering voor een exit-strategie waarbij bijvoorbeeld protocollen en software op een bruikbare manier openbaar gemaakt worden.

De omvang daarvan kan ook lastig zat te bepalen zijn. Hetzelfde geld voor de criteria waar minimaal aan voldaan moet worden. En dan kom je op het punt uit dat dat eventueel wel lastig zou kunnen zijn, maar de omvang van bijvoorbeeld letselschade is dat ook en daar vinden we 'het is wat lastig' ook geen reden om het dan maar niet te doen.

Op zich zijn verzekeringen die zichzelf verzekeren wel heel gebruikelijk. Maar dat terzijde.

[Reactie gewijzigd door Yucon op 22 juli 2024 17:30]

Ik vind het vooral mooi klinken, in de praktijk geloof ik niet dat dit gaat werken. Bij een faillissement loopt ineens iedereen de deur uit, kom je in de knoop met allerlei contracten met leveranciers en zal er zo snel mogelijk geprobeerd worden om de boel ten gelde te maken (verkoop inboedel).

Er zullen maar weinig mensen zin hebben om ergens te blijven werken om de boel nog om te bouwen naar een open standaard. Deze mensen waren loyaal aan hun werkgever, maar als die omvalt blijft er bitter weinig meer over. Zeker omdat dan het hele kaartenhuis in elkaar zakt en de collega's waar je goed mee kon waarschijnlijk ook weg zijn.

Los van alle complexe materie. Leuk om dingen te verplichten, maar zie je het gebeuren dat de overheid elk bedrijf en elk product in NL vakkundig gaat kunnen beoordelen op de juiste implementatie? Dat is ondoenlijk en onrealistisch.

De enige groep die de macht hierover heeft zijn de consumenten. Als wij kiezen voor producten die gebruik maken van open standaarden dan zal de markt zich daarop richten. Of dat haalbaar is, dat vraag ik mij af. 9 van de 10 mensen halen bijvoorbeeld gekleurde lampjes bij de Action die met een eigen systeem (LSC oid) aan te sturen is. Ik zie die mensen niet ineens 5x zoveel betalen omdat het dan Z-Wave of Zigbee praat. Dat boeit die mensen niet, die willen enkel weinig geld uitgeven.
En is dat niet evengoed iets dat mooi klinkt maar in de praktijk niet gaat werken?
Waarom niet? Verplicht bij launch paraat hebben. Als morgen de stekker er uit gaat moeten je klanten ergens (al is het maar een github die je op public zet ipv private) alles kunnen vinden.

En laten we niet vergeten, het is vaak geen faillissement maar gewoon geen zin om een product te supporten.

OnStar was een keuze, geen noodzaak. En de keuze was om geen alternatief te bieden.

Kijk naar Google met Stadia, de keuze was om het uit te zetten, maar ze hebben er (een van de weinige positieve dingen) voor gekozen om de controllers bruikbaar te maken voor andere zaken in plaats van een paperweight voor de prullenbak.

De fabrikant kiest zoals je zelf al zegt bewust voor gesloten vendor lockin oplossingen, dan zouden ze verplicht moeten worden een oplossing te hebben voor het geval ze er mee stoppen.

Randzaken met een zaak die ten onder gaat kan altijd, maar je kunt best regelgeving hebben die het gros nu dekt.
Ik verwacht in het geval van VanMoof dat er na een faillissement nog wel een doorstart plaats zal vinden. Want ze hebben veel zelf ontwikkeld en hebben ondanks alle problemen met fietsen nog wel een redelijke merknaam. Dus de onderdelen zullen waarschijnlijk wel leverbaar blijven.
Maar het kan wel zijn dat een nieuwe eigenaar dan bepaalde markten gaat verlaten, waardoor in sommige landen het lastig wordt om de fiets te onderhouden.
Ik denk dat het grootste probleem van VanMoof is dat ze zo eigenwijs zijn om álles zelf te willen maken. Grote fietsfabrikanten gebruiken allemaal onderdelen van andere leveranciers, waarom denk je dan als kleine VanMoof dat je alles zelf kan maken. Dat je onderdelen zoals een frame of motor zelf wilt maken snap ik nog wel, dat is waarmee VanMoof zich onderscheid. Maar hoeveel meerwaarde heeft het voor de consument dat VanMoof remmen of een ketting zelf maakt? Uiteindelijk moet je jaren later, als een model al lang niet meer verkocht wordt, nog steeds alle onderdelen kunnen leveren.
Ze proberen het wiel letterlijk opnieuw uit te vinden, met als gevolg heel veel kwaliteitsproblemen.
Ik denk dat een doorstart weinig zin heeft. De kosten van garantie zijn helemaal uit de klauwen gelopen. Maar ga je doorstarten zonder de garantie van de bestaande fietsen over te nemen, dan zit je met vele woedende gebruikers. Dan krijg je zoveel negatieve publiciteit, dat het houden van de naam eigenlijk geen nut heeft.

Om de ontwerpen en het IP hoef je de boel niet over te nemen. VanMoof maakt geen gebruik van standaard onderdelen dus zullen er altijd problemen zijn met de levering van onderdelen zowel voor reparatie als voor de fabricage van hele fietsen. De onderdelen worden op bestelling gemaakt en niet in grote getalen ergens in Europa op voorraad gehouden want voorraad kost geld. Dan moet je dus zelf een voorraad gaan aanleggen en dus ook financieren.

Andere merken hebben die problemen veel minder omdat ze standaard onderdelen gebruiken en dus gewoon hun reserve onderdelen uit voorraad bij de importeur kunnen bestellen.
Dit is nu al een groot probleem inderdaad. Ik heb zelf een nieuwe 3D-printer gekocht van Bambu Lab, het zou ook zomaar zo kunnen zijn dat deze het in de toekomst ineens niet meer doet en dat ik dan met een dure doos op tafel zit.

Echter kan ik wel alle electronica vervangen en er met een DIY oplossing nog een werkende machine van maken. Bovendien zijn er ontzettend veel mensen die zelf echt iets kunnen die hier waarschijnlijk op lange termijn wel een oplossing voor kunnen bedenken. Helaas is dit niet het geval met een heleboel andere consumentenproducten en zal deze storm van proprietary ontwerpen alleen maar toevoegen aan de afvalberg.

Ik snap heel goed dat producenten hun intellectueel eigendom willen beschermen, maar daar zitten ook flinke keerzijdes aan die eigenlijk niet meer passen bij deze tijd van schaarste op de grondstoffenmarkt. Gelukkig is het frame van een VanMoof wat makkelijker te demonteren en te recyclen, ervan uitgaande dat ze geen exotische legeringen gebruiken in het frame.

Het mag tevens wel wat meer worden benadrukt door verkopers dat het functioneren van hun producten afhangt van een app waarbij een beperkte termijn van ondersteuning voor geldt. Eigenlijk zet je met een ondersteuning van 5 jaar ook een termijn op de levensduur van een product, juist terwijl de meeste producten makkelijk langer meegaan dan vijf jaar. Het is ronduit schandelijk dat het gros van de mensen dit gewoon maar accepteert al zal dat ook wel gelinkt zijn aan al het andere dat men koopt en na een paar jaar weer zat is omdat er weer iets nieuws op de markt is. Aankopen voor de lange termijn is er niet meer bij tegenwoordig en het wordt alleen maar erger.
Het hele idee van een complete fiets, ook al is een deel te recyclen, weg moeten gooien omdat de app/cloud het niet meer doet. Ik krijg daar echt kriebels van. Nog los van het milieu praat je ook over heel veel geld.

Er zullen inderdaad wel mensen zijn die een en ander aan de praat kunnen houden, maar dat zal nooit in grote getale zijn.

Aankopen voor de lange termijn bestaan amper meer, men kiest snel voor goedkoop (Action en Ali draaien niet voor niet zo goed) en wegwerp. Bij een hoop producten beseffen mensen niet hoe afhankelijk ze zijn, dat wordt inderdaad maar mondjesmaat (of niet) vermeld.
Het is met VanMoof overigens nog erger omdat ze ook monopolie wilden hebben over de reparaties van hun fietsen. Zo had mijn partner een pre-elektrisch model waar iemand tegenaan was gereden, en was er in onze stad geen enkele fietsenmaker te vinden die er iets mee wilde of mee kon (alleen het achterwiel was krom en moest vervangen worden).

Als VanMoof straks failliet blijkt te zijn kan mij goed voorstellen dat er bedrijfjes uit de grond gaan schieten die VanMoof fietsen refurbishen met open source hardware erin. Kost je misschien wel wat om het een en ander te vervangen, maar als ze eenmaal een supply chain hebben opgezet lijkt dit mij nog best een interessante niche.
Klopt, vanMoof is wel een uitblinker wat dat betreft. Maar stel dat er 250.000 fietsen verkocht zijn (150k in 2021 is zeker, dat heb ik opgezocht), daar is toch geen markt voor om daar een hele supply chain voro te ontwikkelen? Laat ik het zo zeggen, ik heb nog nooit gezien dat er voor een dergelijk niche product na faillissement ineens een supply chain of bergen met bedrijfjes uit de grond schieten. Omdat er geen nieuwe fietsen meer zullen komen droogt de markt in +/- 10 jaar op, waarom zou je daarvoor fors investeren? Slechte business case.

Als je het hebt over andere merken fietsen die al jaren bestaan, dan heb je het over een heel andere situatie. Die zijn zo groot, zo bekend en zo wijdverspreid. Daar zit voor vele jaren handel in. Maar die zijn dan weer zo groot dat ze ofwel niet omvallen ofwel de boel verkocht wordt aan een concullega.
Ja, als die nummers kloppen dan heb ik waarschijnlijk overschat hoe groot VanMoof is. In mijn stad lijkt vrijwel de helft van de bewoners er een te hebben maar wellicht is mijn stad geen goed voorbeeld. Bedankt voor deze waardevolle toevoeging.
Ik snap heel goed dat producenten hun intellectueel eigendom willen beschermen
Helaas dat intellectueel eigendom heel vaak als middel gebruikt wordt. Er wordt niet een apart onderdeel ontworpen omdat het beter is, maar omdat er dan intellectueel eigendom op zit, waardoor de klanten netjes gebonden moeten blijven.

Ook wordt er vaak met de term geschermd, niet omdat er écht intellectueel eigendom is, maar als excuus om niet te hoeven doen waar ze geen zin in hebben. 'Mama, als ik buikpijn heb hoef ik niet naar school hè? - Mama, ik heb nu buikpijn!'. Of natuurlijk enkel om de vendor lock-in te behouden, zodat ze aan de klant kunnen blijven verdienen. Een encryptiesleutel die nodig is om met de app te communiceren is géén intellectueel eigendom, maar wel een mooie keten waaraan je je klanten gevangen kunt houden...

zelf vaak niet gebruikt om écht intellectueel eigendom te beschermen, maar om het verdienmodel in stand te houden, en klanten
Ik denk dat de kwalificatie van een furby die niet meer werkt (net als je andere voorbeelden) niet “groot” genoemd kunnen worden.
Dit zijn ergernissen, maar geen maatschappelijke problemen.

(Er zijn ongetwijfeld betere voorbeelden)
Ik ben al jaren voor een verplichting van minstens de cloud omgeving openbaar te maken qua software zodra een bedrijf failliet is of stopt met deze oplossing.

Hetzelfde geld ook voor games als een bedrijf besluit de servers uit te zetten.

Je moet dan dus faciliteren dat derde partijen het op kunnen zetten of eventueel zelf.

En ja dat betekend mogelijk dus ook de firmware en deze tools online zetten.

Het zal vast niet altijd helpen als ze ook een eigen dongel hebben ofzo. Maar we moeten af van het werkt zolang de leverancier wil.
Hoewel ik dat ook zou toejuichen denk ik ook dat het onhaalbaar is. Je kan zoiets juridisch niet afdwingen ben ik bang. Vaak is er zoveel specialistische kennis nodig dat dit niet eenvoudig over te dragen is op een derde partij. Het is niet een kwestie van een paar servers in de lucht houden en de mensen die het gebouwd hebben / onderhouden zullen door een faillissement op straat komen te staan en iets anders gaan doen.
Hoewel ik dat ook zou toejuichen denk ik ook dat het onhaalbaar is. Je kan zoiets juridisch niet afdwingen ben ik bang
Ik niet. jij niet. De overheid (dwz: wij met z'n allen) wel. Als de EU een paar leuke regels maakt hierover, dan is het binnen een paar jaar een feit, én juridisch afdwingbaar.
Ook niet, want daarmee draai je zo ongeveer alle innovatie de nek om.

Nog los van alle problemen die het meebrengt, hoeveel iPhone's laden er al op via USB-C om maar wat te noemen...
Ook niet,
Zeker wel. Als de EU een regel maakt, dan wordt die gevolgd. Wou je dat in twijfel trekken ?
want daarmee draai je zo ongeveer alle innovatie de nek om.
O ja ? Welke innovatie ? En 'zo ongeveer alle' is wel een heel boude claim. Kun je dat onderbouwen ?

Mensen / bedrijven die dat zeggen, die zijn meestal niet bang voor minder innovatie. DIe zijn juist bang voor meer innovatie: dat ze zelf écht moeten gaan innoveren en concurreren, in plaats van hun klanten met APIs, clouds etc. gebonden te houden aan hun middelmatige produkten.

Meestal is het gebruik van een cloud-omgeving enkel een manier om extra geld binnen te harken én klanten gebonden te houden. Net zoals printer-inkt.

Denk jij echt dat er geen nieuwe zonnepanelen, geen omvormers, geen smart-home produkten, geen stofzuigers, etc.etc. etc. meer ontworpen zullen gaan worden als de APIs ineens openbaar moeten zijn ? Echt niet. Want die cloud-APIs zijn veelal een extra inkomstenbron. Een manier voor vendor lock-in en concurrentiebeperking.
Nog los van alle problemen die het meebrengt, hoeveel iPhone's laden er al op via USB-C om maar wat te noemen...
Welke problemen ? Die van een grote fabrikant die tegensputtert ? Dat zijn geen problemen. Dat is een verwend kind dat ineens z'n zin niet meer krijgt. En dat werd hoog tijd.

En USB-C wordt pas vanaf volgend jaar verplicht, dus dat het nu nog niet zo ver is, is logisch ! En dat voer jij als bezwaar aan ?
Het probleem is dat er twee situaties zijn wanneer "end of life support" een probleem is, wanneer de leverancier ervoor kiest, of wanneer de leverancier zoals van Moof failliet gaat. De eerste zou je kunnen eisen dat voor producten support op z'n minst 10 jaar na de laatste levering moet blijven bestaan of op z'n minst een alternatief zonder support van een third party zoals de leverancier. Dit is helemaal niet moeilijk maar je ziet nu ook met garantie in het algemeen dat die onrealistisch kort is, dus ik zie niet snel gebeuren dat de EU hier een reeel ondersteunings periode implementeert.

Echter wanneer een bedrijf failliet gaat, houdt gewoon alles op. Customer Service op dat moment is het laatste waar men naar kijkt. Dit is niet een post op de balans per se die ergens waarde houdt en gerespecteerd dient te worden.

Hoe dan ook ja je hebt geen ongelijk maar zelfs binnen de EU waar we al beter omgaan met de rechten van de consument, zie ik het niet snel gebeuren hoewel constant zijn van slechte support.

Tegelijkertijd dit is ook deels aan ons, waarom zou je uberhaubt een overpriced van moof willen kopen. Koop een mooie Gazelle als je echt geld wilt uitgeven maar Moof was op voorhand een idioot project geplaagd door problemen. Ik snap niet hoe ze uberhaubt zoveel mensen aan zich hebben weten te binden.
[...]

Zeker wel. Als de EU een regel maakt, dan wordt die gevolgd. Wou je dat in twijfel trekken ?
Ik heb dat niet gezegd en trek niets in twijfel.
O ja ? Welke innovatie ? En 'zo ongeveer alle' is wel een heel boude claim. Kun je dat onderbouwen ?

Mensen / bedrijven die dat zeggen, die zijn meestal niet bang voor minder innovatie. DIe zijn juist bang voor meer innovatie: dat ze zelf écht moeten gaan innoveren en concurreren, in plaats van hun klanten met APIs, clouds etc. gebonden te houden aan hun middelmatige produkten.

Meestal is het gebruik van een cloud-omgeving enkel een manier om extra geld binnen te harken én klanten gebonden te houden. Net zoals printer-inkt.
Als er geen geld te verdienen is gaan bedrijven ook niet ontwikkelen. Dus is de innovatie de nek omgedraaid. Los van alle juridische bezwaren en uitvoerende problemen die er zullen ontstaan.

Leuk hoor regels, maar ze brengen vaak meer slecht dan goed nieuws voor de consument. De wetgeving rondom plastic rietjes is een goed voorbeeld. 6 plastic pakjes drinken worden in plastic verpakt. Per pakje een plastic verpakking voor een rietje. Welke dan van papier, en derhalve onbruikbaar, is. Top oplossing, 1 rietje besparen en een kilo plastic laten bestaan.
Denk jij echt dat er geen nieuwe zonnepanelen, geen omvormers, geen smart-home produkten, geen stofzuigers, etc.etc. etc. meer ontworpen zullen gaan worden als de APIs ineens openbaar moeten zijn ? Echt niet. Want die cloud-APIs zijn veelal een extra inkomstenbron. Een manier voor vendor lock-in en concurrentiebeperking.
Die zullen zeker wel ontworpen worden. Maar daardoor ook minder vooruitgang kennen (want eenmalige aankoop, geen geldstroom) en fors duurder worden.
Welke problemen ? Die van een grote fabrikant die tegensputtert ? Dat zijn geen problemen. Dat is een verwend kind dat ineens z'n zin niet meer krijgt. En dat werd hoog tijd.
Wat mij betreft mag het nog 100 jaar duren, Lightning is een fantastische connector.
En USB-C wordt pas vanaf volgend jaar verplicht, dus dat het nu nog niet zo ver is, is logisch ! En dat voer jij als bezwaar aan ?
Er wordt al 100.000 jaar gesproken over een standaard en nu gaat hij volgend jaar al in. Innovatief.

[Reactie gewijzigd door Drardollan op 22 juli 2024 17:30]

Wat mij betreft mag het nog 100 jaar duren, Lightning is een fantastische connector.
Als die echt zo goed was, had Apple hem jaren eerder tegen redelijke kosten aan andere smartphonemakers beschikbaar moeten maken. Dan hadden we nu een betere connector gehad, en Apple had nog wat kunnen verdienen. De EU heeft jarenlang gezegd dat er een standaard moet komen. Echter, de smartphone-leveranciers hebben met z'n allen geen overeenstemming kunnen bereiken. Resultaat: de EU heeft nu regels gemaakt. Dat ze niet voor lightning zouden kiezen was 100% voorspelbaar voor Apple. Nu heeft iedereen dus een mindere connector (neem ik van jou aan), en Apple's investering in lightning is over een jaar waardeloos, en over tien jaar weet niemand meer wat lightning ook al weer was. Goed gespeeld Apple (/s)

[Reactie gewijzigd door RJG-223 op 22 juli 2024 17:30]

Onder de huidige milieuwet wordt heel veel gedaan. In mijn ogen valt dit daar ook onder. Geen dingen die goed zijn weggooien. En blijven gebruiken.

Het hoeft ook niet overgedragen te worden. Je moet het openbaar maken.

Ik snap dat dat wel problemen heeft met mogelijke licenties enzo, maar dat zou gewoon moeten kunnen.
Niet enkel licenties, het gaat puur om geld. Vroeger verkocht je een fiets, nu verkoop je een fiets en krijg je maandelijks centen voor de app/cloud oplossing. Geweldig business model, voor de fabrikant.

En hoewel ik het weggooien ook verafschuw, weggooien is niet meer zo zwart/wit als vroeger. Veel afvalstromen zijn prima te hergebruiken tegenwoordig. Wat vroeger afval was en de verbrandingsoven inging is nu grondstof voor een ander product.
Zonder een extra oorlog te ontketenen kan het denk ik niet, maar het zou mij niets verbazen als er een keer door een overheid gedreigd wordt met een OTA update naar auto's/fietsen/webcams/etc. welke ze onbruikbaar maken in andere landen dan waar gefabriceerd.
Dan zijn plots meerdere landen 'gegijzeld' door hun geïmporteerde, goedkopere, spullen via een doodnormale update. Laat staan dat op een vergelijkbare manier de cloud opeens info doorsluist naar de overheid van de fabrikant.
Als vanMoof failliet gaat dan kunnen er honderd duizenden (!) fietsen naar de schroothoop.
Dat is sowieso het geval bij elektrische fietsen: als de accu stuk gaat, gaan ze op de schroothoop.
https://www.vn.nl/statussymbool-op-wielen-kapot/
Dit is inderdaad een enorm probleem. En volgens mij is het alleen op te lossen door bedrijven te verplichten de boel open te gooien als zij besluiten er mee op te houden. Dat is hopelijk een prikkel lang ondersteuning te bieden en tevens een markt voor hobbyisten die daarna met de producten aan de slag kunnen.

Maar on topic, volgens mij heeft van Moof zijn eigen graf gegravern. Als je de spookverhalen hoort over dat merk dan vraag je je serieus nog af waarom je zo'n fiets wil hebben.
Het probleem is dat veel producten tegenwoordig bestaan uit een combinatie van een fysiek item en een dienst; een stukje koppelverkoop dat lang niet altijd lekker inzichtelijk is.

Dat wordt vooral vervelend als het mogelijk is om door middel van de dienst de functionaliteit van het product in negatieve zin te beïnvloeden. Zelfs binnen de huidige wetgeving, die op dit vlak zeker niet 'voorlijk' is, vraag ik me af of dat juridisch wel helemaal klopt. Waar haalt een fabrikant het recht vandaan om na aankoop nog producteigenschappen te wijzigen, zeker als het daarbij gaat om het onttrekken van functionaliteiten aan het product?
Eigenlijk spreekt dat mekaar een beetje tegen dat het bedrijf enerzijds blijkbaar zoveel bestellingen heeft dat ze het niet kunnen bij benen, maar anderzijds dan in financiele problemen zouden zitten. Je zou logischerwijze zeggen dat veel bestellingen dan ook veel inkomsten betekent. Maar op het laatst van het artikel lees ik dan wel dat ze speciale door het merk ontwikkelde onderdelen gebruiken.

Dan denk ik eerder dat vooral misschien toch de productie van de eigen ontwikkelde onderdelen te veel tijd vergt en te duur is gebleken. En dat dit dan ook misschien wel deels de rede is dat ze de bestellingen niet kunnen bij benen. Naast dan de productie van complete e-bikes zullen ze evenzogoed dan ook reserveonderdelen moeten blijven produceren.

Zou er zelf dan ook niet zo kapot van zijn als er van die merk specifieke onderdelen gebruikt zijn want stel dat VanMoof falliet gaat. Dan zit je wel mooi te kijken als er geen alternatieve gangbare onderdelen ter vervanging gebruikt kunnen worden.
alleen als je winst maakt op elke fiets die je aflevert, als je dat niet doet en de kwaliteit is ook nog zodanig dat je gedurende de garantie periode continue er geld in moet stoppen dan gaat het bergaf, en van moofs doen het daar niet zo best
en van moofs doen het daar niet zo best
Oke ja als de kwaliteit al niet al te best is in combinatie met zelf ontwikkelde onderdelen, dat verklaard dan wel de achterstand en de hele financiele situatie.
zeg dat je een fiets verkoopt voor 2500, zeg de kostprijs in 1800. als je dan in 2 jaar bijna alle dure onderdelen onder garantie moet vervangen..
Zeker, op die manier word de winstmarge wel heel erg krap plus wat ook niet onbelangrijk is is dat ook de reputatie dit zeker niet ten goede komt. De e-bike mag dan misschien wel aparter zijn dan andere e-bikes maar uiteindelijk is en blijft het een gebruiksvoorwerp. En tja als het ding om de haverklap kapot gaat dan denk ik dat velen toch uitwijken naar dan meer betrouwbare e-bikes die misschien wat meer standaard uit zien.
men heeft geprobeerd een fiets te ontwerpen op de manier waarop apple een iphone ontwerpt, met lock in, eigen onderdelen zodat je alle aspecten van de productie, onderhoud, updates etc in handen hebt, waar onderdelen alleen in de van moof " app store" gekocht kunnen worden.

helaas hebben ze geen iFiets maar een Zunefiets gebouwd
Als VanMoof nu slim was geweest dan hadden ze eerst eens begonnen met een 'normale' e-bike op de markt te brengen zodat ze een goede basis hebben. Wat zij nu gedaan hebben is zich meteen in het diepe te gooien en daardoor veel te veel risico te nemen.

Een bedrijf als Apple heeft genoeg kapitaal en kan daardoor eventuele tegenvallers veel beter opvangen en als het ware gecontroleerde risico's nemen.
dat is waar, het is niet alsof apple geen problemen heeft gehad, maar de diepe zakken maken ze bulletproof. maar de problemen van apple waren incidenten, als er een probleem is dat 1% van 1 model iphone beinvloed is het veel.

bij van moof was het epidemisch
Uitsel van betaling aangevraagd en toegewezen door de rechtbank
Jep, en in dit geval lijkt me dit meteen ook einde verhaal. Gegeven alle garantiekosten en misschien ook nog andere onbekende problemen lijkt dit bedrijf een zwart gat voor geld. Aandeelhouders zullen dus hun verlies nemen en een koper ga je niet vinden (je moet geld toe krijgen voor het risico).

Bijzonder aan deze casus is dat je twee punten hebt:

1) De verdeling van de boedel (waarbij ik denk dat mensen met een openstaande bestelling hun geld kwijt zijn, en mensen die hun fiets hebben afgeleverd ter reparatie de facto hun fiets kwijt zijn, zie 2)).
2) De werking van cloud diensten en reparatie van defecte fietsen. Van Moof is bijna geheel proprietary. Klanten die hun fiets ter reparatie hebben ingeleverd kunnen hun fiets denk ik wel terugkrijgen, maar kunnen daar niks mee. Ik weet niet hoeveel je afhankelijk bent van de cloud met een Van Moof, maar als dat echt ver gaat hebben in het zwartste scenario alle klanten met een fiets die nu nog werkt binnenkort een fiets die het (deels of geheel) niet meer doet. Hoe dan ook zal de waarde van een Van Moof misschien nog een paar tientjes zijn, aangezien je weet dat je bij de eerste de beste reparatie je fiets bij het oud vuil kan zetten...
"en mensen die hun fiets hebben afgeleverd ter reparatie de facto hun fiets kwijt zijn"
Euh, nee. Als duidelijk is dat het jouw fiets is, dan krijg je die gewoon terug van de Curator. Eventueel betaal je een paar Euro voor verwerking hiervan.
Helemaal eens, vandaar het 'de facto'. Probleem is alleen dat die fiets nog steeds defect is, en de enige partij die hem kan/wil repareren failliet is (KwikFit zal ook niet veel soelaas bieden lijkt me). Je krijgt dus wel een fiets terug, maar kan er niet op fietsen.
Tsja, dat hoort erbij als je een fiets koopt met veel merkspecifieke onderdelen bij een bedrijf dat diep in de schulden zit.

Heb ook mijn twijfels of iemand brood ziet in de puur de onderdelen. Zoveel van die fietsen zijn er nu ook weer niet verkocht en de huidige kwaliteit van de onderdelen is ook bagger dus dat moet je eerst veranderen want je geeft er bij reparatie of verkoop wel garantie op. Gevolg is dat onderdelen al snel zo duur worden dat eigenaren geen trek meer hebben in reparatie en hem liever als donorfiets op marktplaats verkopen.
Jep, dat denk ik ook.
Mijn fiets zou uiterlijk eind deze week geleverd moeten worden. Ik ben benieuwd wat voor achtbaan dit allemaal zal worden en hoelang het gaat duren voordat hij eindelijk daadwerkelijk voor de deur staat 8)7
Puur uit interesse en niet van uit veroordeling of andere negatieviteit.

Maar wat bewoog je om een Vanmoof te kopen wetende van alle problematiek die er rondom de fabrikant hangt?
Ik ben / was bekend met de issues die overal te vinden zijn. Helaas niet met de financiele issues die nu naar boven komen.
Reden dat ik alsnog voor een VM heb gekozen is omdat ik de fiets via mijn werk krijg dus, onderhoud en reperaties worden niet door mij betaald.

Ook heb ik zelf drie kennissen die S3's hebben en eigenlijk amper problemen hebben gehad in 2 jaar.

Fiets heb ik genomen om naar werk te fietsen waar ik nu met de trein ga. Als de fiets het onverhoopt dagen of weken niet doet is er geen man overboord voor mij. De reistijd is om het even voor mij. Verder is het als hij werkt een prima fiets :) en ziet hij er erg mooi uit imho. Als hij (in mijn geval) niet fietst, pak ik de trein of werk ik lekker vanuit huis.
Als ik zelf voor de fiets zou betalen zou ik never nooit een VM hebben besteld en eerder voor een Cowboy of iets dergelijks zijn gegaan.

Ik begin wel alsnog nu te twijfelen om maar de hele bups te annuleren, meer omdat ik had gehoopt deze zomer nog te kunnen fietsen...

[Reactie gewijzigd door GnrlSchnavy op 22 juli 2024 17:30]

Ben je door je werkgever beperkt tot VM? Dat lijkt me dan toch wel een heel beperkte keuze?
Ik kan elke fiets kiezen. Maar omdat dit een woon werk fiets (voornamelijk) zal zijn, en met de trein voor mij een bijna net zo makkelijke en snelle optie is, ben ik wat minder bang om de fiets voor langere tijd kwijt te zijn. En zoals ik al aangaf ken ik zelf meerdere mensen die weinig tot geen issues hebben gehad, een gok van mijn kant, zeker, maar eentje die ik prima kan nemen
Maar waarom dan alsnog een Moof, als je al weet/kunt vermoeden dat de service matig gaat zijn? Er is volgens mij genoeg keuze om wel iets degelijks te nemen...
Ik begin wel alsnog nu te twijfelen om maar de hele bups te annuleren, meer omdat ik had gehoopt deze zomer nog te kunnen fietsen...
Nou Fietsen zal wel lukken zolang je maar niet verwacht dat dit gaat gebeuren op de door jou bestelde vanMoof, zal dan toch echt een OV fiets moeten worden, die staan er meestal altijd wel bij een station ;-)
Ik vraag me dit ook af. Elk drop hier heeft wel een fietsenwinkel. Hier verkopen ze dan geen Vanmoof maar wel gevestigde merken (en ja daar betaal je misschien wel meer voor).

De scherpe reclame heeft dus geholpen blijkbaar.

De Oma modellen zijn jaren populair maar die heeft bv vanmoof niet. Deze zitten gewoon het handigst op de fiets. En met ondersteuning tja dan maakt het niks meer uit.

Misschien een mooi moment voor gazelle of batavus om de naam over te nemen en het design. En dan met algemene spullen het geheel te leveren. Een win win situatie zou ik zeggen.
Nee dit is voor Gazelle of Batavus, maar ook anderen, is dit een nachtmerrie om over te nemen. Gazelle en Batavus werken met standaard onderdelen en een dealer netwerk die de service verzorgt.

Dat dealer netwerk kan je niet gaan inzetten voor VanMoof zonder extreme kosten. Let wel, de dealers hebben niks verdiend aan de verkoop van de VanMoof fietsen, maar ze zouden dan wel de service onder garantie moeten gaan verlenen tegen een vergoeding vanuit Gazelle of Batavus zelf? Zonder dat dit ten kostte gaat van de bestaande klanten die wel hun fiets lokaal gekocht hebben?

Nee, dat zou uitdraaien op een nachtmerrie. Batavus of Gazelle gaan dat echt niet doen.
Alles wat je hier stelt is waar. Daarom zeg ik ook neem de naam over. Niet de producten.

En ja dat betekend dat het stukje service op bestaande fietsen komt te vervallen. Precies om wat je zegt, dat kan je niet hebben.

Mogelijk kunnen uit deze overname van naam en model de bestaande reparaties gedaan worden. Mochten ze failliet gaan (wat speculatie is momenteel).
Maar de naam heeft weinig waarde, er is veel negativiteit op de sociale media van ontevreden klanten. Stel dat VanMoof echt failliet gaat en al die klanten komen op termijn met waardeloze fietsen te zitten (er worden dan geen onderdelen meer gemaakt dus reparaties worden onmogelijk) dan krijg je nog eens een tsunami van klachten.

Bestaande reparaties kan je niet zomaar overnemen, de onderdelen worden op maat gemaakt volgens de eigen specificaties van VanMoof. Als er geen productie meer is van hele fietsen, dan worden de aantallen van die specifieke onderdelen erg klein (en steeds kleiner in de toekomst want aantal VanMoof fietsen zal dan alleen maar afnemen) en dus peperduur als ze überhaupt nog wel leverbaar zijn.
Misschien een mooi moment voor gazelle of batavus om de naam over te nemen en het design. En dan met algemene spullen het geheel te leveren. Een win win situatie zou ik zeggen.

Huidige bestand zit vol met afwijkende onderdelen en software. Als je de boel gaat aanpassen naar standaard, kun je dan niet net zo goed een nieuwe fiets ontwikkelen? Hoef je ook de Van Moof naam niet te betalen.
Eigenlijk mee eens, maar door de agressive reclame verkoopt een matig product blijkbaar goed.
De enige reclame die voor mij van invloed is geweest en die ik heb gezien zijn alle elektrische fietsen
die langsfietsen. Eigenlijk bijna alle andere elektrische fietsen die je tegenwoordig ziet zien er niet uit als je het mij vraagt. Moet wel zeggen dan de Cowboy en de nieuwe Mokumono daar wel al verandering in brengen.
Op die fiets? Wel fijn dat je je werkgever opzadeld met een fiets die niet of nauwelijks gerepareerd kan worden.
De echte achtbaan moet je nog in, dat is de garantie en service achtbaan :)
Exact, op het werk heeft 10 van de 10 er problemen mee gehad, en slechte service naderhand.
Ik heb sinds mei een Cowboy, van de concurrent. So far so good, hoop dat er niks aan kapot gaat. Want dat wordt janken, weet ik nu al.

Achja ding was 1250 euro bruto voor mij, dus vond het het risico waard. Rijdt heerlijk. Nieuw zijn ze 2400 ofzo, maar had die black friday actie.
Dat janken kon nog wel eens meevallen. Heb de cowboy 2 al jaren probleemloos. Er zaten wat kinderziektes in de v2 wat ze binnen no-time hebben verholpen. Dat er iets mis gaat vind ik niet erg zolang het direct en zonder onzin opgelost wordt dat doen ze vooralsnog uitstekend. Cowboy heeft ook veel lokale servicepunten die je verder kunnen helpen. Tot nu toe ook nog alle updates voor de v2 terwijl de v4 al weer een tijdje uit is. So far so good al sinds de cowboy 2 dus.
Ah dat is goed om te horen. Is ook niet uit eigen ervaring, maar je verwacht bij een 'start-up' als cowboy meer problemen met retourneren dan bij een batavus oid.
Problemen kan je altijd hebben. Dat is op zich ook niet zo spannend, het gaat erom hoe een leverancier met een probleem om gaat. Gevestigde namen hebben een eigen dealer netwerk die jou de fiets levert. Die verdiend dus geld aan de verkoop van de fiets. Kom je dan langs met een probleem, dan is men over het algemeen geneigd dat snel te verhelpen.

Koop je een fiets via een website en wordt die via de pakketpost geleverd, dan moet je niet raar opkijken als je voor service een afspraak aan huis moet maken (en dus het risico loopt van wachttijd) of erger nog, dat de service via dezelfde pakketpost verloopt.
vergeet niet de achtbaan als ze failliet mogen gaan. Dan vallen alle coud services uit. De app doet dan niets meer.
Dat zal nog wel meevallen.
Ik rij mijn S3 ruim 1.5 jaar zonder enkele problemen.
Service (klein onderhoudsbeurtje) had ik ook geen problemen mee gehad in Eindhoven.
Item op Radar gemist? Er zijn structurele problemen bij VanMoof.
Is een beetje een loterij, die twee die hier staan zijn allebei al jaren probleemloos. Ook prima service, maar die van een vriendin is een drama
klopt inderdaad, ik fiets ook al een paar jaar probleemloos 100 km. per week, maar het was destijds al veel geklaag en lange wachttijden en dat is het nog steeds. Volgens mij is het enige wat je kan doen als bedrijf gewoon een tijdje stoppen met leveren en dan zorgen dat je weer bij bent want dat is ze in de jaren tot nu toe niet gelukt. Wat dat betreft de enige juiste beslissing die ze veel eerder hadden moeten nemen.

Maar ja als je in zee gaat me grote investeerders die willen alleen maar groei zien en niet een beetje. Dus hopelijk kunnen ze de leveringen een paar weken stil leggen, after service op orde en dan weer door. Want ze maken best leuke fietsen.

Ik neem het niet voor ze op hoor want het is beschamend als je dat soms leest, maar als dit resulteert in betere after sales dan is het de beste beslissing die ze konden nemen. Want doorgaan op de huidige voet en de problemen oplossen dat gaat ze in ieder geval niet lukken dat is wel bewezen.

Maar goed investeerders zijn ook niet blind, ze kunnen wellicht ook gewoon de stekker er uit hebben getrokken omdat ze keer op keer hebben bewezen niet in staat te zijn mee te groeien als bedrijf.
Maar ja als je in zee gaat me grote investeerders die willen alleen maar groei zien en niet een beetje.
Ik weet niet of je het zo bedoelt maar zo lijkt het dat het probleem bij de investeerders (in het algemeen) vandaan komt. Maar al is dit vaak wel waar - ik weet niet of dat nu ook zo is. Kwaliteitsproblemen hoor je als bedrijf op te lossen - linksom of rechtsom (dus andere leverancier, terugroepacties, meer onderdelen uitleveren, meer servicepunten, korting, enz.). Anders ben je dus niet serieus bezig om een goed produkt te leveren. Investereerders zijn niet blind maar begrijpen wel degelijk dat soms lange adem gewenst is.
Ik ben er natuurlijk niet bij geweest, maar vanaf de buitenkant lijkt het alsof ze snelle groei (en met name internationaal) als belangrijkste doel hadden zonder dat de rem er op ging in het geval van gigantische achterstanden. Je kunt dat natuurlijk afremmen om de kwaliteit te waarborgen en dat is niet gebeurd.

Ik heb dit zelf ook eens meegemaakt bij een bedrijf waar ik werkte, na een grote investeringsronde moest en zou het ineens heel hard gaan, uitrollen in veel landen tegelijkertijd en flink met hagel schieten ondanks personeelstekorten en achterstanden.

Dit zal ongetwijfeld ook vaak goed gaan en er zal een reden voor zijn want de investeerders zien ook liever goede resultaten maar het is wel een herkenbare trend.
Ind, de klachten vliegen erover daar binnen.
Ik denk dat zoals vele bedrijven, zakken gevuld en wegwezen (faillissement), verantwoording afschuiven op wat ze ook bedenken, zolang hun maar hun handjes wassen in "onschuld".
Zeker niet ;)
De mijne fietst trouwens ook als een zonnetje
Grappig dat je Eindhoven aan haalt. VanMoof Eindhoven is namelijk sinds kort weg hier (loop er bijna dagelijks langs)
Ik zie het nu ook! Ik woon in Venlo en voor mij is Eindhoven de beste optie. Tot nu toe 1x geweest met mijn S3 uit 2021, maar ben daar gewoon net zoals @markimarc toen goed geholpen.

Mijn S3 doet het verder ook gewoon altijd goed, heb er echt nooit problemen mee. (Afkloppen!)
En dan nog de achtbaan als de app niet meer ondersteund wordt, over hooguit een paar jaar.
Net zoals met je Smart-TV, dat mooie geluidssysteem, je slimme thermostaat, die kleurenlamp, natuurlijk je laptop, etc. etc. Wegwerpmaatschappij ten top
Lijkt mij de makkelijkste keuze ooit om dit te annuleren. :)
inderdaad.. abort abort abort!
Kun je nog annuleren?
Jup. Ik wacht het nog een weekje af en dan hak ik de knoop door
Op basis van dit nieuws (waarbij je erop kunt wachten dat het volgende bericht is dat ze failliet zijn) vermoed ik dat je je over een week voor je kop slaat dat je niet direct gehandeld hebt.

just sayin.
Ik hoop voor je dat wanneer hij eenmaal voor de deur staat dat je er geen problemen mee krijgt:
https://www.youtube.com/watch?v=F6grXwBTl74
en
https://www.youtube.com/watch?v=n5Vi6AfhuWg

Persoonlijk zou ik hem snel annuleren, iedereen in mijn omgeving vermijdt deze fietsen en dat is volgens mij met goede reden...

Edit:
@GnrlSchnavy
Als je het nog niet gedaan had dan zou ik nu echt snel annuleren, als je fiets uberhaupt nog gaat komen: https://www.ad.nl/economi...et-terugkrijgen~aa08de6e/

[Reactie gewijzigd door Xm0ur3r op 22 juli 2024 17:30]

Als eigenaar van een S3 heb ik maar 1 tip voor je :
Annuleren nu het nog kan en heel HEEL snel je geld terug vragen.

Mijn eerste S3 was direct defect bij levering, heb er veel tijd in moeten stoppen maar ik heb dit niet geaccepteerd en net zo lang op de service afdeling ingepraat dat ze me OF eerst het geld terug stortten of een werkende fiets stuurden alvorens ik mijn defecte fiets retour moest doen.
Dit gezien de talloze malen uitstel van levering (mind you dit is al ruim 2 jaar geleden).
Uiteindelijk heb ik een nieuwe fiets gekregen, maar zonder retourzend label (wat mij was toegezegd om de defecte fiets te retourneren).
Ik heb 3 maal per mail gevraagd om een retour label / danwel een retour procedure, daar heb ik nimmer antwoord op gehad.
Mooie wel is dat ik nu een volledige S3 heb staan voor spare parts.

Maar feit dat hier geen geld wordt verdiend verbaasd mij niets (alles is hierover inmiddels al wel genoemd dus hoef ik geen woorden meer over vuil te maken).
Maar als ik een gokje mag doen haalt vanMoof de kerst niet meer, die gaan binnenkort failliet.
Kan je niet cancelen? Zou ik doen. O heb ik gedaan.
De enige juiste beslissing die je kan nemen is hem annuleren lijkt mij?
Niet bedoeld om olie op het vuur te gooien, en met de kennis van nu al helemaal mosterd na de maaltijd, maar toch: ik had mijn S5 besteld in mei 2022. Uiteindelijk geleverd februari 2023. En dat was niet de eerste keer. Onderdelen nabestellen voor een oudere generatie duurde hopeloos lang.
Ik vraag me af hoe het gaat als VanMoof echt failliet gaat.

De fietsen zijn in een uiterst geval nog wel handmatig te unlocken, al kost dit wel wat meer moeite dan met de App.

In hoeverre kunnen 3rd party apps zoals Moofer hierin een oplossing bieden?
De app maakt voor zover ik weet via Bluetooth verbinding met de fiets.
Moofer heeft de authenticatie key nodig die gekoppeld zit aan je Vanmoof account. En dat zit weer in de cloud...
Maar hiermee haal je die key (en alle andere data) eenvoudig uit de VM cloud :) Is veilig en van een member van de vanmoofing community (Marius Angelmann)

https://vanmoof.grossartig.io/
of mirror
https://vanmoof.rip/

en de source
https://github.com/grossa...f-encryption-key-exporter

Roept simpelweg de API aan om die data te krijgen. Je kan het ook eenvoudig zelf als je het niet vertrouwd door de juiste VanMoof API aan te roepen (zie source).

//edit, alleen voor S3/X3, niet de 5

[Reactie gewijzigd door Giant87 op 22 juli 2024 17:30]

tnx! Meteen gedaan :)
Mijn S2 is al meer dan een maand bij het service center in Rotterdam omdat ze wachten op een nieuwe ketting. Ze hebben dus niet alleen problemen met het leveren van hele fietsen blijkbaar.
Je kan natuurlijk niet verwachten dat ze alle exotische onderdelen van een oude fiets uit 2018(?) hebben.

Wees blij dat ze nog de moeite nemen om het meer dan een maand in behandeling nemen, bij een willekeurig ander fiets merk had de fietsenmaker je na 10 minuten al weer naar huis gestuurd.


[Edit] Ik dacht dat de algehele tonatie en door een ketting exotisch te noemen wel duidelijk zou zijn dat ik het niet serieus bedoelde. maar het is natuurlijk van de zotte dat zo'n fiets niet fatsoenlijk gerepareerd kan worden, waarbij je normaal gesproken een fietsenmaker je zeer snel wel kan helpen met generic onderdelen. Ik weer echt niet hoe erg die app nodig is voor zo'n fiets, maar dat is helaas wachten op problemen. Custom componenten waardoor niemand anders kan repareren is ook wel afhankelijk zijn van de life cycle die de fabrikant hanteerd waardoor een korte levensloop van het product niet ondenkbaar is.

[Reactie gewijzigd door Splorky op 22 juli 2024 17:30]

bij een willekeurig ander fiets merk had de fietsenmaker je na 10 minuten al weer naar huis gestuurd.
Bij mijn lokale fietsenmaker kan ik om 9u bij wijze van een 100 jaar oude fiets binnen zetten en is ie dezelfde dag gerepareerd.
Hier twee fietsenmakers, bij de ene duurt 't al snel een week. De andere vaak een paar dagen. Ervaringen van mijn ouders in een andere plaats hetzelfde.
Al bij meerdere fietsenmakers in de randstad (Haarlem) geweest en het is mij nog nooit gelukt om dezelfde dag de fiets weer mee te mogen nemen. Ik gok dat locatie een grote invloed heeft op de snelheid van reparatie...
Fietskettingen zijn geen exotische onderdelen. Het is een heel gewoon slijtageonderdeel. Er zijn een aantal standaard breedtes. Een ketting voor een 8 speed racefiets uit de jaren ‘90 werkt ook gewoon op een kinderfiets of electrische uit 2023. Zelfs een 6 speed ketting uit ‘70 is gewoon bij je fietsenmaker op de hoek te krijgen en werkt ook op je stadsfiets.

Vanmoof heeft blijkbaar een eigen ketting standaard. Dat een slecht idee. Behalve natuurlijk als ze denken dat ze hieraan extra kunnen verdienen.

[Reactie gewijzigd door FormFirm op 22 juli 2024 17:30]

Dat laatste is precies het verdienmodel: Onderdelen die niet standaard zijn verkopen.
Ik verwachtte natuurlijk niet dat hij de volgende dag klaar zou zijn. Maar een maand wachten op een ketting vind ik toch wel een beetje extreem.

Een fiets uit 2019 zou ik nog niet oud noemen. Fietsen horen naar mijn mening een stuk langer mee te gaan. Natuurlijk wel met af en toe onderhoud.

Edit: Daarbij gaat het niet om een exotisch onderdeel. Maar om een simpele standaard ketting.

Edit 2: Ik ben blijkbaar slecht in het opvangen van sarcasme 8)7

[Reactie gewijzigd door Komadi op 22 juli 2024 17:30]

Bij een willekeurig ander merk had de fietsenmaker gezegd dat je even 10 minuten moet wachten tot de fiets waar hij nu mee bezig is van de haak af gaat en dat die dan met vijf minuten een nieuwe ketting op jouw fiets heeft zitten..

Ik rijd al sinds begin jaren '90 topfietsen in het hoge segment en al die dingen gebruiken standaard onderdelen en hebben standaard maten, wil ik een ander merk onderdeel dan is dat geen enkel probleem. het is onzin om dat niet te doen.De enige reden is dat je klanten afhankelijk van jou wilt maken.
Bij een willekeurige andere fiets is er een ander vervangingsdeel dat erop past. Onderdelen van Shimano en Sram aandrijflijnen kun je makkelijk nabestellen, ook na 10 of 20 jaar nog. Ik heb redelijk recent nog nieuwe shifters, een nieuwe casette en nieuwe tandbladen voor een Sram X3 aandrijflijn gemonteerd op mijn oude MTB, kon het zonder problemen krijgen. En een fietsenmaker zal hier ook zijn neus niet voor ophalen, geld is geld.
Edit: sarcasme verkeerd gelezen.

[Reactie gewijzigd door geert1 op 22 juli 2024 17:30]

Ik heb een Sparta Ion staan uit 2017 die 'oud' is volgens de fietsenmakers (meervoud) en waar alle belangrijke (elektrische) onderdelen niet meer leverbaar zijn.
Blijkbaar is een elektrische fiets van €2200 na 5 jaar al compleet afgeschreven door de fabrikant. Koop maar een nieuwe a (inmiddels) €3000.
Ik heb toch het gevoel dat mensen je sarcasme niet helemaal door hebben :+
Volgens mij mist iedereen het sarcasme :+.
Een ketting, man man man dat was z'n beetje het enige vervangingsonderdeel wat in corona wel redelijk leverbaar bleef vanwege KMC.
Ja ik vind het ook erg bijzonder. Zeker omdat ook de hele computer vervangen moet worden (voor de 2e keer) en wat tandwielen. Wanneer ik vroeg hoe lang het nog duurt hadden ze het alleen maar over de ketting.
Ik heb 9 E-mtb's in de verhuur.
Allemaal met bosch performance middenmotor.
In 4 jaar veel zwaarder gebruik als een vanmoof hipster fiets.
1 uitgevallen motor en 1 accu met een BMS storing.
En dat is dus 10k per fiets offroad stuiteren en trails. Met mensen die vaak niet super geoefend zijn.

Ik snap werkelijk niet hoe z'n dramatisch bedrijf toch nog klanten aan zich kan binden en behouden.
En de ketting kun je gewoon zelf onderhouden en vervangen. Remblokken vervangen kan ook gewoon en de versnellingen afstellen zijn ook gewoon zelf te doen. Bel kapot? Geen probleem, vervangen we gewoon.

Zomaar een greep uit een paar simpele handelingen die je op zowat elke fiets kan doen. Maar niet bij een VanMoof niet. En vrijwel elke andere fiets breng je zo naar de fietsenmaker. Maar een VanMoof niet.

Dus niet alleen zijn die mountainbikes die je verhuurt van hoge kwaliteit, ze zijn ook nog eens te onderhouden. Je bedrijf zou er erg slecht voor hebben gestaan als je VanMoof fietsen zou verhuren.
Dan had ik tussen en 10k en 20k moeten afschrijven. Dan had mijn bedrijf tijdens de Corona tijd failliet gegaan.

En al die zaken die je noemt zijn inderdaad dagelijkse kost en liggen hier ook ruim op voorraad.

[Reactie gewijzigd door BarnET op 22 juli 2024 17:30]

Dat heet marketing.

Ik ken een aantal die daar in trappen vervolgens slecht afgeleverd (maar ziet er goed uit want zit in een luxe doosje en ziet er luxe uit, dus marketing)

Ben altijd sceptisch met dergelijke hipster bedrijven. En de spullen zijn ook niet goedkoop ook.

Ik wacht altijd wel een paar jaar voor ik besluit om iets dergelijks te kopen. Niet dat Gazelle of Batavus geen foutjes maken of zo, maar ze zijn meer van de massaproductie dus veel onderdelen die soms zelfs uitwisselbaar zijn. Scheelt heel veel.
Technologische afhankelijkheid is de draak van deze maatschappij op dit moment..........ik ben blij met mijn ouderwetse nieuwe non-electro et non-app fiets


...Oh en btw: mijn vorige fiets was 32 jaar oud.....over 32 jaar weet niemand meer wat VanMoof ooit probeerde te worden

[Reactie gewijzigd door prinsvlad op 22 juli 2024 17:30]

Er is niet veel mis met een elektrische fiets, alleen wanneer alles door 1 partij gemaakt is ben je zuur als die partij in de problemen komt.
Neem je een doorsnee elektrische fiets, zoals een Gazelle of een Batavus, of zelfs een B-merk als Cortina (niet dat daar direct iets mis mee is) dan zitten er onderdelen op van Shimano, Sram, Bosch, dat soort merken. Die zullen niet zo snel het onderspit delven, en anders zijn ze zo overgenomen.
Ik zie niet in dat er een partij is die zich wil branden aan het merk VanMoof, dat nu niet al te positief staat aangeschreven op gebied van kwaliteit en service, en al helemaal niet omdat je dan tot in lengte van dagen allerlei overjarige modellen moet blijven ondersteunen omdat niemand anders de onderdelen maakt.
Er is een reden dat de meeste fietsfabrikanten 3e partijen gebruiken voor het leeuwendeel van de afmontage.
Ik zeg ook niet dat er iets mis is met een electrische fiets. Je tweede punt is exact wat ik aanhaal in de eerste regel. En dan met name afhankelijk van technologie en ook nog eens van een enkele partij, zoals jij ook benoemd.

Verder geef ik aan blij te zijn met mijn fiets die nergens van afhankelijk is. Sterker nog: deze kan ik zelf repareren en onderdelen vervangen zonder naar een servicepunt te moeten en afhankelijk te zijn van voorraad of de finaciele situatie van een bedrijf/fabrikant.
Ik rijd nog rond op een vooroorlogse omafiets, met een ingebouwd oliekannetje dat de trapas doorlopend smeert. Toen de moffen fietsen gingen vorderen na eerder al fietsbanden te rippen verdween ie in een hooiberg. We noemen hem daardoor in de familie de gestaalde onderduiker.
Mijn fiets is een Batavus Weekend uit 2008.

Van fietsplan met nog een gratis midweek CenterParks.

Feitelijk was mijn fiets gratis en rij er nog steeds op. Enige wat nu toch echt wel aan vervanging nodig is is het zadel en banden. Die je gewoon zelf kan kopen en vervangen.

Heerlijk.
Dus eigenlijk zegt VanMoof: het gaat te goed daarom stoppen we met verkopen.

Ja ja…
Niet heel vreemd als de productie echt enorm achterligt. Klant van ons heeft dit ook al 2 keer gedaan omdat het zo goed loopt en ze een te lange levertijd gingen krijgen. Verkoop even 2 dagen stop gezet om bij te lopen en daarna weer aan.
De vraag is natuurlijk hoe effectief zoiets is bij een gewild product. Als klanten bereid zijn te wachten en niet op zoek gaan naar een alternatief krijg je zodra de fietsen weer beschikbaar zijn een enorme piek. Dan kan je net zo goed nieuwe orders aan blijven nemen en duidelijk aangeven dat de levertijd langer is bij nieuwe bestellingen. Je blijft dan inkomsten reageren.

Maar als ik alles rondom VM lees en hoor zou ik als klant geen bestelling plaatsen.
Je kent de financiele prestaties van VanMoof? Ruwweg een verlies dat ongeveer even groot is als de omzet, waarbij de garantieclaims die jaarlijks worden gehonoreerd goed zijn voor ongeveer 10% van de omzet. Bij de meeste bedrijven gaat dat niet heel lang goed...
Als je in 2 dagen je achterstand in loopt dan stond er niet veel in backorder volgens mij.

Er zijn betere manieren om je verkopen te reguleren. Bijvoorbeeld de prijs verhogen of een korting bieden als je akkoord gaat met een langere levertijd.

Het stoppen van je verkopen veroorzaakt altijd schade aan het vertrouwen in je product en bedrijf.
Als ze eerst beweren dat de verkoopstop een fout is, en daarna een feature zou zijn, dan lijken ze vooral moeite te hebben met zichzelf en anderen redelijk te informeren. Dus een fout als reden opvatten als het gaat goed lijkt me hoe dan ook niet redelijk als ze dat niet letterlijk stellen.
Is een van moof nog te gebruiken als de app wegvalt?
Dat is de vraag. Zelfs het slot is verbonden met hun cloud services. Mogelijk gaat hij niet eens meer van het slot.
Dat is niet waar, je kunt het slot handmatig ontgrendelen, daar heb je geen internet voor nodig. Dat zou zelfs wel raar zijn, stel dat je de fiets op slot zet in een gebied zonder dekking dan zou je de fiets niet kunnen ontgrendelen. Hier hebben ze goed over nagedacht.
Ja, de fiets werkt ook zonder app te gebruiken. Alleen software updaten, tracking, logging en instellingen wijzigen zal dan lastig worden...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.