VanMoof-e-bikes en Belkin-oortjes worden vindbaar met Apples Find My-functie

Apple heeft het Find My-netwerk opengesteld voor externe fabrikanten. Daarmee kunnen deze fabrikanten hun producten vindbaar maken in het netwerk wanneer gebruikers iets kwijt zijn. VanMoof, Belkin en Chipolo zijn de eerste bedrijven die meedoen aan Find My.

Deelnemende producten krijgen het 'Works with Apple Find My'-label. Apple zegt dat fabrikanten aan 'strenge privacymaatregelen' moeten voldoen, willen ze aan het Find My-netwerk verbonden kunnen worden. Goedgekeurde apparaten verschijnen in het nieuwe Items-tabblad in de Find My-app. Find My werkt met een bluetoothnetwerk dat bestaat uit Apple-apparaten van gebruikers.

Gebruikers kunnen verloren producten van andere gebruikers zien in de app. Klikken zij op zo'n product, dan verschijnt een bericht en de contactgegevens van de eigenaar. De eigenaar van het product kan weer een melding ontvangen wanneer een product is gevonden. Apple zegt dat deze locatiecommunicatie is versleuteld en dat Apple of de fabrikant niet de locatie kan volgen. Het bedrijf wil later deze lente met chipsetfabrikanten specificaties delen over Apples ultrawideband-U1-chip. Deze chip is aanwezig vanaf iPhone 11-smartphones en laat apparaten nauwkeuriger locaties bepalen.

VanMoof is een van de eerste drie externe fabrikanten die meedoet aan Find My. Alle S3- en X3-e-bikes die vanaf woensdag 7 april zijn besteld ondersteunen het Find My-netwerk. Gebruikers kunnen hun fiets via de Find My-app in de Verloren-modus zetten. Hier kunnen ze de elektrische fiets ook een geluid laten maken, om deze in bijvoorbeeld een drukke fietsenstalling te kunnen lokaliseren.

Bij Belkin gaat het om de Soundform Freedom True Wireless-bluetoothoordoppen die de Find My-ondersteuning krijgen. Dit zijn nieuwe oortjes waarvan de verkoop 'binnenkort' start en krijgen ondersteuning voor Qualcomm aptX, een accuduur van acht uur en een oplaadcase die een accuduur van 28 uur biedt. Dit doosje is draadloos op te laden of via een USB-C-poort. De oortjes zijn IPX5-gecertificeerd. Het laatste product dat nu meedoet aan Find My is de ONE Spot-sleutelhanger-tracker van Chipolo.

VanMoof Find My

Door Hayte Hugo

Redacteur

08-04-2021 • 11:34

48

Reacties (48)

48
46
31
6
1
1
Wijzig sortering
Uitstekend nieuws! Nu kan je je fiets volgen wanneer hij naar het oostblok wordt verscheept :o
UWB werkt enkel in close range. Om uw fiets te tracken moet je dienst doen op de ingebouwde GPS + SIM van uw Van Moof fiets.

UWB is zoals BT maar BT kan enkel signaalsterkte meten. UWB meet namelijk hoe lang het duurt tot het signaal het andere apparaat bereikt en weer wordt teruggekaatst. Als je dan met uw iphone rondloopt kan de telefoon heel nauwkeurig bepalen waar een ander apparaat zich bevind en die data verrijken met GPS cordinaten die combo-locatie plotten op een map tot op enkele centimeters nauwkeurig. GPS op huiskamerniveau dus.

Enkele toepassingen zijn:
- Fiets/auto locken/unlocken op basis van nabijheid (zonnder gps, dus ook in de kelder)
- Een app onderdeel openen als je uw Iphone tegen het andere apparaat houd. (Batterij, slot..)
- Via AR-kit tonen waar het aparaat zich bevind in de ruimte.
- Het vinden van anderen hun fiets/aparaat indien dat als 'verloren' wordt opgegeven. Zodra uw Iphone in de buurt komt van zo een verloren voorwerp kan de eigenaar verrwittigd worden met een extreem nauwkeurige locatie.
- Er zouden ook UWB low power tags komen die heel lang kunnen meegaan op een batterij. ( CR2032 De introductie van die tags of 'Airtags' worden elk moment verwacht. 'early 2021' werd lang gezegd.

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 24 juli 2024 06:51]

VanMoof gebruikt geen GPS maar het mobiele netwerk, https://support.vanmoof.c...anti-theft-tracking-work-
How does the anti-theft tracking work?
We'll only track your Electrified S when you report it stolen – via the app or my.vanmoof.com. As soon as the bike starts sending coordinates, these will be added to an active link where you can see your Electrified S's last recorded location(s). In the meantime, all electronic functions, except for the tracking system, will be shut down to save energy.


This tracking system uses GSM cellular information called LBS. This allows us to track the bike wherever it is, even inside a building. We worked closely with Vodafone to make this service as accurate as possible. For the last mile of tracking, we use another custom technology to pinpoint your bike's exact location.
Wat eigenlijk gemeengoed is geworden in anti-theft omdat satelliet signaal makkelijker te blokkeren/jammen is dan mobiel netwerk. Toen in het begin alles nog met GPS werkte was het voor de dief voldoende om het voertuig in een busje (fiets/scooter) of vrachtwagen (auto) te laden en weg was het GPS signaal :Y)

[Reactie gewijzigd door The Third Man op 24 juli 2024 06:51]

Ik heb wel eens een aankondiging gezien (geen idee of dit ook daadwerkelijk geïmplementeerd is / gaat worden) dat alle iPhones met UWB ook signalen van andermans devices kunnen oppakken en dat op die manier een soort globale dekking zou ontstaan (mits er maar genoeg iPhones in de buurt zijn).
Zover ik weet wordt dat gebruikt:
Offline Finding uses a background process called "Search Party" to broadcast and receive Bluetooth beacon signals at regular intervals, and it can even do its work when the device is in a sleep state. And it does this with limited battery impact for all devices involved, so you should see little to no difference in power consumption. (...)

When you use Find My on your non-missing device, it uploads the hash of the public key to Apple's servers. Apple then searches its servers of encrypted locations automatically for a matching identifier. When the cryptographic identifier is found, Apple sends it back to your device where your private key decrypts it.
Lijkt in de basis aardig op hoe de COVID-tracking in elkaar zit.

Om andere devices hier op aan te laten sluiten zouden deze dus wel een private key met je iDevices moeten delen en een rotating public key moeten hebben die ze periodiek uitzenden, mits ze aan dezelfde standaard gehouden worden.

Overigens: ARKit gebruiken voor tracking is ook iets waar al een tijdje geruchten van rondgaan.
Volgens mij is de implementatie dat ze gebruik maken van het mesh-netwerk van iPhones/iPads/Macs om het te zoeken. Dit staat los van UWB.
Een vanmoof fiets heeft toch helemaal geen GPS 🤔. Alleen Bluetooth en SIM. Ze tracken bluetooth signaal sterkte om je fiets terug te vinden.
Wat heb je aan een SIM als er geen GPS in zit?

Maar volgens mij hebben ze wel gewoon GPS, hoor. Ze hebben op YouTube een maandelijkse serie waarin ze laten zien hoe ze op basis van GPS gestolen fietsen zoeken en terughalen.
Nee, dat gebeurd met een driehoeks meting tussen de zendmasten, en is dus ook lang niet zo accuraat als een gps signaal. De bluetooth "zoeker" van apple maakt dat compleet.
Met GSM kan je contact houden met de fiets en een grove locatie bepalen op basis van triangulatie. Vervolgens gaan ze met een bluetooth scanner op pad om het signaal van het MAC adres van de fiets op te sporen. Wat ze dan meten is signaalsterkte. Dat zie je ook aan het feit dat ze alleen een piepje hebben.
Het extra concept met 'find my' is dat volgens mij alle iPhones met het geactiveerd in principe de tag een locatie kunnen geven, waarna het via Apple bij de iPhone van de eigenaar terecht komt. Soort van mesh netwerk voor spullen zoeken.
Tenzij het oostblok dus geen iPhones gebruikt... :'(
Groot gedeelte komt terecht op Marktplaats of bij de locale handelaar, tot 5 maal aan toe mijn eigen fietsen kunnen "terugvinden" met een beetje speurwerk. Laatst pas meekregen dat chassis nummer swapping of vervalsing ook een dingetje is op fietsen.
Vanuit de fiets wereld kan ik bevestigen dat de meeste gestolen fietsen in Nederland blijven en de Duitse politie erg streng Poolse busjes met fietsen controleert op diefstal. Ik begrijp je reactie maar het is een fout vooroordeel.
Als ik me goed herinner heeft VanMoof een eigen dienst die eigenaren helpt bij het terugvinden van hun fiets.
Correct. Daarvan zijn ook uitgebreide filmpjes van te zien op Youtube. Eigen repo dienst die idd fietsen weer terugzoekt. Zijn soms best wel hilarisch.
Dat klopt, zie https://www.parool.nl/ps/...lijptol-op-pad~b65192232/ (geen paywall als het goed is, anders private window proberen). Ze "stelen" zelfs je fiets voor je terug. Best een boeiend artikel.
Geld dit dus alleen voor alle nieuw verkochte vanmoof s3’s? Dat zou ik wel gemeen zijn...
Helaas is dit niet met een software update te organiseren:
Hi Michiel, while we wish we could retroactively enable this feature for all models, hardware updates were required to make this available. We're working hard to continually improve and innovate our products and services for all our riders around the world.
https://twitter.com/VanMoof/status/1379870252973035525
Hi Dennis, dank voor je berichtje! Find My network is beschikbaar voor alle S3/X3 modellen besteld na 7 april - helaas kan deze functie niet worden toegepast op oudere modellen. 🛠️
https://twitter.com/VanMoof/status/1379861260037148684

[Reactie gewijzigd door Matszs op 24 juli 2024 06:51]

voel mij toch wel genaaid dat ik bij de eerste mensen zit die een x3 besteld hebben
nu mis ik deze optie/mogelijkheid :(
Ik zou het vreemd vinden als dit niet voor eerdere modellen te regelen is. Zoveel zullen die voor onderhoud en vervanging waarschijnlijk niet verschillen. Dan komt het dus meer uit op niet willen aanbieden vanuit kosten en toch niet zo heel nodig vinden. Misschien is dat via een prijsverhoging van de laatste versies te verantwoorden, maar anders mag je je als eerdere klant toch niet heel serieus gewaardeerd worden in de bijdrage aan het bestaan van deze modellen.
Waarschijnlijk is het technisch wél mogelijk, maar vanwege afspraken met Apple kan het pas met fietsen die na 7 april zijn besteld denk ik.
Er is een redelijke kans dat dit met licentierechten te maken heeft idd.
Geen bron, maar een hunch aangezien dat vaak zo werkt. Kijk bvb naar het "mfi" label bij Apple.

Het zou mij in ieder geval verbazen als de printplaat van een fiets van 6 april daadwerkelijk anders is als de printplaat van een fiets van 8 april.
zou inderdaad wel fijn zijn om dit via firmware update op alle bikes toe te passen
Perfecte feature: gebruik je een paar uur je oortjes, legt ze even neer, moet plotseling weg en komt er dan achter dat ze weg zijn.
Hoelang blijft die FindMy feature nog werken met 8 uur batterijduur?
8 uur minus de tijd dat je de oortjes hebt gebruikt.... Maar er zijn ongetwijfeld nog veel meer scenario's te vinden waarom een feature niet in een specifieke situatie werkt. Je kunt ook kijken wanneer je er wel wat aan hebt.

[Reactie gewijzigd door K-aroq op 24 juli 2024 06:51]

Lijkt mij niet dat de koptelefoon volledig aan moet staan om de FindMy feature te kunnen gebruiken. De U1 is een low-power chip dus ik vermoed dat het veel langer zal zijn.
De U1 zit alleen in je iPhone; de te vinden devices gebruiken hn Bluetooth om een signaaltje uit zenden dat een Apple devices met FindMy app en U1 chip in de omgeving dan oppikken.
Dus het hangt af van hoelang zo'n set oortjes nog een Bluetooth signaal blijft uitzenden....
Zelfs als die leeg is kun je de vorige locatie locatie in ieder geval nog zien volgens mij?
Ben benieuwd wat de reactie van bijvoorbeeld Tile is op deze nieuwe service van Apple. Volgens mij is Tile toch een van de grootste op het gebied van bluetoothtrackers, zouden zij ook mee gaan doen? Of kunnen zij juist de deuren nu wel sluiten, met het kapitaal van Apple wat hun markt op snoept.
Ben ook benieuwd daarna. Tile is op zich wel geweldig, maar inderdaad de marketing power - en het soms uit markt drukken - ten gunste van de eigen producten (bijv. AirTag) geeft een interessante situatie.
Los van het wel dat binnen het Apple ecosystemen dit soort zaken "gewoon naadloos samenwerken"...
Tile is inderdaad een bekende zoniet de bekendste tracker die met losse tags werkt in diverse vormen.
Maar iets dat wellicht al dichter in de buurt komt van wat Apple nu brengt is Wunderfind.
Dat werkt met alle, dus ook reeds bestaande, BT apparatuur.
Kwestie van de app openen en je eigen devices aantappen en dan houdt hij op de achtergrond de locatie bij elke keer dat zo'n device in range is.
En ook hierbij kun je lost devices laten zoeken door het Wunderfind netwerk.
Ergens verbaast het me, dat Wunderfind maar zo'n beperkte naamsbekendheid heeft.
Want feitelijk is het wat Tile nu al is, maar dan gratis, zonder gebruik te maken van dure tags.
Ik gebruik het nogal eens om m'n auto op een groot parkeerterrein terug te vinden, biijvoorbeeld, gebaseerd op de BT carkit.
Integratie van Wunderfind met "Find My.." zou natuurlijk helemaal top zijn, temeer aangezien Wunderfind niet beperkt is tot alleen iOS maar ook op Android werkt. Daarmee wordt het net nog een aanzienlijk stuk fijnmaziger.
Er waren geruchten dat Apple met z'n eigen Tiles zou komen. Het lijkt er nu op dat ze (ook) externe partijen gaan toelaten in de FindMy app, dus Tile kan daar op termijn wellicht ook in zitten.
Wat is het nut van oortjes toevoegen aan find my.

Als ik het gebruik krijg ik een locatie bij benadering mijn huis is. Als mijn oortjes niet thuis zijn ga ik er wel van uit dat ze als verloren beschouwd kunnen worden. Hooguit op kantoor heb ik dan nog een kans, maar daar blijven ze dan ook wel netjes liggen.
Maar toch noem je het nut al. Je kan dus zien of je ze bijvoorbeeld per ongeluk op kantoor heb laten liggen. Zo kan ik zelf nog wel wat locaties verzinnen. Handig toch als je even kan zien waar je ze ook alweer gelaten hebt.

[Reactie gewijzigd door ro8in op 24 juli 2024 06:51]

Het lijkt te gaan om kans en een wat beter gevoel met een gadget van een populair merk mogelijk iets te kunnen. Zolang ze niet met serieuze voorbeelden wanneer het wel en niet werkt komen valt bij deze dienst te makkelijk te verkopen als serieuze locatieservice. In de gevallen dat het wel werkt mag al afgevraagd worden of dat echt meerwaarde heeft om die gegevens via Apple beschikbaar te maken.
Ik ben benieuwd of de AirPods Pro ook de functie gaan krijgen. Zou wel zo netjes zijn van Apple.
"Find my" werkt toch al met de Airpods Pro?
Of bedoel je i.c.m. een UWB chip?
Voor zover ik weet werkt het alleen als ze niet in de case zitten.
Ik dacht dat de UWB chip al gebruikt wordt voor spatial audio.
Moeten dit soort protocollen niet open zijn? Denk dat iedereen er uiteindelijk bij gebaat is als randapparatuur vindbaar is, of het nu Tile, Apple, Samsung, Google of whatever aanbieder van dit soort oplossingen nu gebruikt wordt.

Overigens zou in een fiets (ook) gewoon een GPS tracker moeten zitten.
Die GPS tracker zit er ook in, maar dat werkt niet altijd per se goed in gebouwen
Mijn vriendin heeft een VanMoof fiets die uit onze garage was gejat toen ze de deur per ongeluk open had gelaten. Enkele dagen later werden we gebeld door de plaatselijke VanMoof-dealer dat iemand hem op craigslist had gekocht en erachter kwam dat die gestolen was.
Toen heeft de dealer hem nog een servicebeurt gegeven en bij ons bezorgd. Geweldige service, maar dat mag ook wel voor het geld.
Find My werkt met een bluetoothnetwerk dat bestaat uit Apple-apparaten van gebruikers.
Komt/is hier ook een opt-out voor?
Je moet eerst in opten 😉

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.