VanMoof introduceert nieuwe e-bikes S5 en A5

Fietsfabrikant VanMoof kondigt twee nieuwe e-bikes aan die later dit jaar beschikbaar komen. De S5 en A5 hebben een vermogen van 250W en een bereik van 55km tot 150km. De fietsen zijn al te koop en worden naar verwachting later dit jaar geleverd.

De S5 is het e-bike-model met de rechte stang, waar de A5 een lagere instap heeft. Afhankelijk van het geleverde vermogen heeft de S5 een bereik tussen de 60km en 150km. Het bereik van de A5 is net iets lager en ligt tussen de 55km en 140km. Het verschil heeft te maken met de accucapaciteit van de fietsen van respectievelijk 487Wh en 463Wh.

Verder zijn de twee e-bikes grotendeels gelijk en hebben ze veel functies die de vorige modellen van VanMoof ook al hadden. Zo zijn de S5 en A5 uitgerust met een speciaal slot dat op afstand kan worden geactiveerd. Dit zogenoemde Kick Lock ontgrendelt automatisch als de eigenaar in de buurt komt.

Nieuw aan de S5 en A5 is de mogelijkheid om je telefoon aan het stuur te bevestigen. Via een USB-C-poort kan de telefoon worden opgeladen tijdens het rijden. Ook zijn er led-ringen ingebouwd in het stuur, die de snelheid en het accuniveau kunnen weergeven.

De twee elektrische fietsen hebben beide een adviesprijs van 2498 euro. Ze zijn per direct te koop bij VanMoof, maar in juli 2022 wordt pas gestart met de levering.

VanMoof S5 en A5
VanMoof S5 en A5VanMoof S5 en A5VanMoof S5 en A5VanMoof S5 en A5

Door Robert Zomers

Redacteur

05-04-2022 • 19:29

245

Reacties (244)

244
243
141
17
1
57
Wijzig sortering
Op Trustpilot staan wel alarmerend veel berichten over kwaliteit en service van Vanmoof:
https://nl.trustpilot.com/review/www.vanmoof.com
Tja helaas kan ik dit ook beaamen.
Na 2 retourzendingen eindelijk een fiets die een "soort" van werkt, maar dit is wel de laatste keer dat ik mijn centjes naar vanMoof heb gebracht.
Arrogante haast hautaine houding (u moet maar blij zijn dat wij uberhaupt u een fiets willen leveren voor u 10 anderen hoor) van dit bedrijf komt de keel uit.

Ontwerp ziet er leuk uit, maar daar is dan ook alles mee gezegd, de kwaliteit / kwaliteits controle haalt nog niet eens het AliExpresse niveau.
Duur is niet meer synoniem voor kwaliteit tegenwoordig helaas...
Hier een NCM Milano van 1159 euro (NCM is een duits bedrijf, fietsen worden in china gemaakt) reeds 1500 km gereden zonder problemen.
Vriend van mij met een 3000 euro Gazelle heeft ook allerlei problemen gehad, zijn vriendin met dezelfde fiets niet, er valt geen lijn in te trekken blijkbaar.
Arrogante haast hautaine houding
Ik heb de oprichters in interview in een ondernemers programma gezien en het verbaasd me niet dat men zo'n houding heeft bij dat bedrijf. Gaat ze puur om het geld bij die gaste.
Vaak ontstaat zo'n cultuur vanzelf binnen bedrijven die aantrekkelijk naar de buitenwereld zijn. Medewerkers die zich eigenaar gaan voelen en een soort macht voelen die ze naar de buitenwereld willen gebruiken om hun eigen tekortkomingen te balanceren. Het hoeft niks over het management of koers van het bedrijf te zeggen.
En hoe vervang je ZELF de batterijen?
Alles zit weer dichtgetikt en in het frame verstopt.
Een fiets hoort 10+ jaar mee te gaan.
Een fiets zou generaties mee kunnen gaan als die een beetje fatsoenlijk te repareren is.
is wel totaal tegen de komende wetgeving rondom e-bike batterij (herstelrecht). zie vorige artikels op tweakers.
Dat was een plus artikel, die lees ik niet.

Maar met die wetgeving ben ik bekend. Helaas houden zeer weinig bedrijven zich daar aan voor 'design' en recurring revenue redenen.
Zolang ze meer verdienen, dan boetes kosten door wetgeving te negeren, zullen ze dat gewoon botweg blijven doen.

Ben benieuwd wanneer apple iBuds (of hoe die witte oortelefoonstokjes ook mogen heten) verboden worden, want geen vervangbare accu.
juist is had daar ook veel vraagtekens bij over het uitvoeren van die wetgeving... leek me vrij hol. Maar voor e-bikes lijkt me dat zeker een valide argument dat je de batterij eruit moet kunnen halen (huidige markt is vooral zo, maar zo was de smartphone/dumbphone markt ook).
Elk van de drie framebuizen heeft een open eind. De batterij is dus te vervangen.
Precies. Ergens in 2009 heb ik een Sparta Ion blackline (met batterij in het frame) gekocht. Inmiddels is hij naar mijn ouders en nog elke dag in gebruik. Range is naar eigen zetten nog zo goed als dat ze hem kregen, maar er zal zo'n 10% vanaf zijn. Ze kunnen er gewoon mee naar de fietsenwinkel voor "een beurtje" en als er wat is ben je spotgoedkoop klaar.

Bij dit soort spul moet je gewoon gaan voor een gerenommeerd merk met ditto service en en niet een hipstermediaproduct waarbij de makers een onverdiend imago inzetten om extra marge te maken.
Hier inderdaad nog een.
2x besteld en 2x geroutineerd.

Bij de eerste werkte het slot niet, bij de tweede stopte de 3e en 4e versnelling ermee na 75km.
En in west Brabant geen servicepunt binnen 40km.
Dat gezegd hebbende, het blijft wel echt een super mooie fiets

Ondertussen een watt gekocht, niet helemaal hetzelfde maar wel heel tevreden.
Het zou niet nodig hoeven te zijn om een 'servicepunt' te hebben.
Elke fietsenmaker zou zo iets moeten kunnen repareren, maar helaas wordt dat bewust zeer lastig gemaakt.
Vanmoof is een beetje de Tesla onder de E-bikes. Design gaat voor kwaliteit. En overpriced vergeleken met de concurrentie. Je moet wat concessies doen om een hippe fiets te hebben.
En geloof het maar. Ik sta dr ook tussen.
Gaan veel dingen niet soepel, maar als er iets niet goed is word je altijd goed geholpen. Gratis vervangen van onderdelen (ook na 1 of 2 jaar) of zelfs een compleet nieuwe fiets. Zelf 4 fietsen gehad (2 zijn gestolen, hadden nog geen sim, 1 verkocht). Zelf zou ik 4x 5 sterren moeten geven, paar vrienden hebben ook een vanmoof. Zouden ook 5 sterren geven, maar te lui om dit soort reviews achter te laten. Het beeld zou volgens mij heel anders zijn als ook de positieve reviews worden geplaatst.

Vanmoof's worden vooral door jongeren en digitaal vaardige lui gereden, dus die zijn ook mondiger en weten sneller negative reacties achter te laten dan bv gazelle (electric) fietsers.

De vanmoofs zijn niet perfect, maar voor mensen die snel en sportief willen fietsen voor acceptabele prijs is er geen beter alternatief. De boostknop bespaart je ook extra fietstijd in de stad.
Jup hier ook. Probleem met een wiel en trapper. Hun oplossing: "Hier zijn wat vervang onderdelen, zoek het zelf maar uit." Oh en ze antwoorden of niet. Of super traag. Of volledig naast de kwestie.

Moet voor mij niet meer. Ik blijf in de toekomst wel gewoon bij een klassiek merk dat zichzelf al bewezen heeft.
2 1/2 jaar naar volle tevredenheid een ES2 gehad, nooit problemen gehad.
Prima fiets, mooi design.
Verkocht en nu een ES5 gekocht, ik kijk er naar uit.
13 jaar fietsenmaker, en dit is echt rommel!
van constructie frame, tot lakwerk, tot keuze componenten, en elektrische spul. Rommel
Advocaat van de duivel: de meeste fietsenmakers hebben een negatieve mening over online verkochte fietsen die als B2C worden aangeboden, omdat ze daarop geen verkoopmarge hebben en geen ombouwvergoedingen.
Er bestaan ook online only merken als Canyon, die wel, afhankelijk van de prijs natuurlijk, goede onderdelen van bekende merken gebruiken en prima frames inkopen en ook op scheuren controleren in de fabriek. Ook bijvoorbeeld Specialized wil direct aan huis gaan leveren. Dat is nou ook niet echt de minste in de fietsmarkt. Maar VanMoof zou ik ook echt niet kopen. Geen bekende onderdelen die een normale fietsmaker kan onderhouden/vervangen en dat begint al bij die eShifter. De klachten over de frames ga ik niet op in, want daar weet ik te weinig van, maar het gebrek aan bekende onderdelen bij VanMoof maakt het op zijn minst heel vervelend om te onderhouden.
vind je het gek dat iedereen online fietsen koopt? Adviesprijs Gazelle Bloom ( september 2016 was dat) bij mijn lokale Gazelle fietsboer 949 euro .. kon niets af. Online te krijgen voor 749 euro, gratis en gemonteerd afgeleverd. Sorry hoor, ik wil best mijn lokale fietsboer tegemoet komen, maar 200 euro vind ik te veel. En ook zon online fietsenwinkel maakt daar nog winst op.

Nog even gekeken wat dat nu allemaal kost, maar die online fietsenboeren worden ook al duurder. Adviesprijs bloom bij Gazelle is 999 euro. Via internet fietsboer rond de 899.

Ontopic: Ik zie de meerwaarde van zon VanMoof ook niet eigenlijk,. Een heel hippe fiets voor 2500 euro
En terwijl ik bovenstaande opschrijf zie ik dat een beetje fatsoenlijke elektrische fiets je al gauw 1700 euro kost. Ik kan me heugen dat dit wel anders was. Mijn moeder kocht een door ANWB beste aanbevolen elektrische fiets voor 750 euro ofzo.. een jaar of 10-15 terug notabene.

Laten we zeggen dat er goed aan verdient word :)

Edit:
Ze durven wel :)
De fiets die ik in mei 2020 kocht voor 1219 is nu 1429.. i rest my case

[Reactie gewijzigd door Mr.Monk op 23 juli 2024 10:24]

vind je het gek dat iedereen online fietsen koopt? Adviesprijs Gazelle Bloom ( september 2016 was dat) bij mijn lokale Gazelle fietsboer 949 euro .. kon niets af. Online te krijgen voor 749 euro, gratis en gemonteerd afgeleverd. Sorry hoor, ik wil best mijn lokale fietsboer tegemoet komen, maar 200 euro vind ik te veel. En ook zon online fietsenwinkel maakt daar nog winst op.
Ben je dan wel appels met appels aan het vergelijken? Mijn fietsenmaker biedt mij 2 gratis beurtjes aan waarbij ze mijn fiets helemaal nakijken, bijstellen, reinigen, smeren, etc. Nu zal dat misschien eens 2x een halfuurtje zijn, maar inclusief materiaal zal dat samen toch snel een euro of 100 kosten? Hoe doet zo'n online fietsenboer dat? Bovendien biedt een lokale fietsenboer je een proefrit aan op meerdere fietsen, zodat je kunt ervaren welke het fijnst fietst. Ook dat is online niet echt een optie, lijkt me.
ik heb mijn toen nieuwe elektrische fiets inderdaad een keer een beurt laten geven. Kost iets minder dan 100 euro. Maar wat ze doen weet niemand. 'Beetje smeren en spaken stellen...' Het idee dat een fiets een beurt moet is mij totaal vreemd. Auto's hebben allerlei moeilijk bereikbare onderdelen en het is bovendien gedoe om eronder te kruipen. En als je remmen op zijn is het ook een stuk gevaarlijker. Fietsen? Een beurt? Natuurlijk niet. Als er iets mis is zie je het gelijk. Daarna dus nooit meer gedaan, we zijn al jaren verder.
Tja bij een nieuwe fiets kan een moertje niet goed na getrokken zijn etc. dus even een check op losse onderdelen etc. is niet overbodig. Maar kan ook heel makkelijk zelf gedaan worden.
Alleen als er niet standaard onderdelen gebruikt worden (speciale schroefkoppen, moeren etc.) dan wordt het lastiger om er wat aan te doen.
In heel veel gevallen moet je bij Nieuw gemaakt spul alles even nalopen na een korte tijd in gebruik te zijn geweest. En daarna regelmatig controle. Voor een fiets hoort dat geen rocket science te zijn.
Meestal moet je juist na een bezoek aan de fietsenmaker even alle moertjes en schroeven bij langs om weer goed vast te zetten. Zelfs het stuur stond schreef na de "afleverbeurt". Dit tik die die had bij de proefrit, en gemeld, zat er ook nog steeds in. Nee echt meerwaarde heeft het niet.
Waarom moet er altijd iets af bij de aanschaf van een product? Als je om korting moet vragen en je krijgt het, dan zou ik een negatief gevoel er aan overhouden.

'Dus als ik niks had gezegd had ik de volle prijs betaald'

De verkoper is dan niet bepaald zeker van zijn zaak, als je door wat te praten bedrag x van de prijs af kunt halen. Hij had beter dan nog je iets extra's er bij kunnen geven, een leuke accessoire die je graag wilde.
Waarom moet er altijd iets af bij de aanschaf van een product?
Je hebt niet veel ervaring met bepaalde culturen waar dit verwacht wordt. De adviesprijs is bewust hoog gekozen zodat het product altijd met korting verkocht kan worden, onderhandeld of standaard aangeboden.

Verder hoeft er niet altijd wat af, maar je kan vraagtekens zetten bij de extra winst die een winkel meepakt. Welke waarde voegt de winkel voor de klant toe aan het verkoopproces, anders dan dat je het product misschien lokaal kan zien en proberen (en zelfs dat niet eens altijd)? Vergeet ook niet dat de klant zelf opofferingen moet maken door te kopen in een fysieke winkel. Zo mis je de 14 dagen afkoelperiode, en moet je ter plekke een keuze maken.

Hoe vaak ik wel eens in een winkel ben geweest, zag dat iets er niet was, en de opmerking 'dat kunnen wij bestellen' kreeg. Ja, natuurlijk kan je dat bestellen. Dat kan ik zelf ook! :+

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 10:24]

Auto's, keukens, eigenlijk alle verbouwingen, meubelzaken (niet ikea), het is de normaalste zaak van de wereld om een beetje te onderhandelen. Wanneer je rondkijkt in fietsenland dan zie je dat er enorme verschillen zijn in prijzen. Er zijn duidelijk allerlei dealtjes tussen fabrikanten en verkopers en het maakt uit waar je shopt. Niet alleen online/offline, maar ook tussen offline winkels.
Ik zei in de winkel gewoon letterlijk wat jij hier schrijft. “Ik wil best de winkels steunen, maar ik vind het verschil te groot. Als je niks doet met de prijs haal ik ‘m gewoon online”
Bestaat er nog wel kwaliteit fietsen dan ?ik vind dat meeste fietsen vrij zwak zijn vergleken met vroeger
Achielle uit België! Ook in NL te koop.

[Reactie gewijzigd door kywr op 23 juli 2024 10:24]

Ik heb er zo een, maar ik vind de kwaliteit bedroevend.
mijn Achielle roest onder m'n kont weg...
Zeker!

https://www.azor.nl

Een Nederlands bedrijf wat echt topfietsen maakt. Ik fiets al jaren probleemloos op een fiets met een IFL frame van hen.

[Reactie gewijzigd door Je Moeder op 23 juli 2024 10:24]

inderdaad, heb een azor fiets sinds 2013, na 8 jaar moest de remnaaf van de terugtrap rem vervangen worden, verder nog nooit iets mee geweest
Mijn Azor doet het nu 21 jaar. Na 18 jaar zelf de banden vervangen, dat was wel echt nodig. Veel op gefietst, kinderzitjes, alles zat er toen op. Keertje de ketting zelf gesteld. Ook mijn gloeilampjes in de verlichting doen het nog ..
Santos. Maar dan betaal je ook de hoofdprijs.
Koga. Nooit klachten over gehad.
Ik heb gewoon een gazelle 2e hands, ik vind het best
Qua koersfietsen: Trek, BMC, goede ervaringen mee.

Qua stadsfietsen geen idee. Een tweedehands fiets van een kwaliteitsmerk (Norta, Gazelle, etc.) kan nooit een miskoop zijn.

En elektrische fietsen al helemaal geen idee, maar ik zou ERG veel reviews lezen alvorens 3000 a 4000 eur uit te geven aan een nieuwe fiets! Waanzin.
Ik heb een S2 al zo'n 3 jaar. Rij er elke dag mee. Eerst in Amsterdam, nu in Leiden. Staat nooit binnen.
Ik heb dit jaar de fiets naar Amsterdam gebracht omdat de motor het niet goed deed. Ik was eigenlijk wel pissed, omdat er veel andere kleine zaken niet goed waren. Maar ze hebben alles gefixt voor niks. Zo'n 1200 euro. Nieuw wiel plus motor. Nieuwe kettingkast. Nieuwe regelunit. Nieuwe ketting, nieuw slot mechanisme. Nu vind ik van moof wel weer ok .
Ik had een X1, waarvan de motor controller het begaf net buiten de garantie. De onderdelen werden niet meer gemaakt, dus het was niet meer te repareren. Ik kreeg het genereuze aanbod om hem te recyclen en een nieuwe X3 te kopen met 100 euro korting ofzo.

Ik rij dus al weer een tijdje niet-electrisch (Stevens, tot nu toe zeer tevreden).
Zegt alles over de kwaliteit dat je zo ongeveer 75% van de belangrijkste onderdelen binnen zo'n korte periode moet laten vervangen.
VanMoof weet dit zelf ook en vandaar de gratis reparaties, maar dat maakt VanMoof niet ok, dit maakt dat VanMoof ook zelf weet dat ze bagger fieten/kwaliteit bouwen.
Maar u had wel heel veel klachten....
Ik heb op mijn Gazelle van 9 jaar oud nooit 1 klacht gehad.
Voor mij en veel Nederlanders zou dit betekenen dat je met je fiets bij ze langs moet of moet opsturen, want geen servicepunt in de wijde omgeving. Veel mensen klagen online over wachttijden van zes tot negen weken. En dat voor een fiets van 2.500 euro. Maat van heeft een Cowboy en daar zit de standaard nog niet eens bij, die moet je extra bestellen en betalen. Ik wil al jaren een elektrische fiets en die van Moof zien er heel mooi uit. Als ze nou een heel goede reputatie zouden hebben, zou ik het nog doen ook, maar ik ga niet én de hoofdprijs betalen én slechte kwaliteit riskeren.
Dat is meestal zo bij “eigen merk” onderdelen. Dan is het vaak goedkoop OEM spul met een eigen badge erop.
heb de x3 en s3 nu een jaar en ben er anders meer dan tevreden over!
U bent misschien fietsenmaker, ik ben kritisch bezitter (S3). Is het rommel? rommel is als het niet werkt/niet voldoet aan de verwachtingen. Dat laatste doet het tot nu voor mij wel.

Ik noem het de snowflake onder de fietsen - een uiterst gevoelige fiets - met wat ontwerp zwakheden (huidige auto-versnelling) maar als het fietst rijdt het heerlijk, als je er problemen mee hebt zoals velen ervaren is het grootste nadeel dat het vrijwel altijd en/of de versnelling/verbinding met de fiets betreft.
Hij heeft ook geen trapgevoelige ondersteuning. Bij een gevoelige fiets zou ik dat wel verwachten. Dit maakt het lastig om samen met iemand anders te fietsen omdat je fiets steeds de neiging heeft de snelheid te gaan rijden die bij de gekozen versnelling hoort, of je nou wat harder trapt of alleen krachteloos de pedalen rond laat gaan.
De nieuwe 5 modellen hebben wel een krachtsensor volgens mij. De 2 en 3 modellen niet, dat klopt. Het voordeel is dat je op een S3 alleen maar (heel langzaam) de pedalen hoeft te draaien om vooruit te komenm. Heeft een rotatiesensor.

S3 is vooral ook een fiets die geschikt is voor mensen die geen kracht in hun benen hebben. Je fietst eigenlijk ook niet met iemand mee...je draait je benen met iemand mee :) Dit zal als het goed is bij de 5 serie dus anders zijn.
Welke fietsen zijn dan beter?
Wat is er precies zo slecht? (Andere constructie nemen? Staal in plaats van roestvrijstaal, ik zeg maar wat.)
Klopt. Heb zelf een S3. De tweede, want de eerste was zo vaak stuk geweest dat ik een nieuwe heb gekregen. Ook slechte lak idd. 1x vallen en de lak is eraf.

De nieuwe werkt vooralsnog goed, maar deze maakt weer veel te veel lawaai, de motor, maar ook de ketting. Het is een toffe fiets, hoog gadgetgehalte, maar de kwaliteit is ronduit bagger.
Als voormalig VanMoof owner kan ik dit bevestigen.

Ik heb vanuit mijn werk ook weleens voormalig VanMoof-medewerkers gesproken, en daar kwam ook een beeld uit naar voren dat er vooral flink bespaard werd op ontwikkeling en goedkoop ingekocht werd om de winsten voor de stakeholders hoog te houden. Ik denk dat dit dan ook direct in het eindproduct terug te zien is.

Het zijn prachtige fietsen, dat wel, maar ik heb eigenlijk nog nooit een VanMoof eigenaar gesproken die na 2 jaar niet een afgetrapte rammelbak had.
Wat is dan wel iets goeds dan??
Het ligt eraan wat je zoekt. De fiets is zeer innovatief. Er zit bijvoorbeeld een ingebouwd slot in de achternaaf die je zonder te bukken kunt bedienen en elektrisch kunt openen. En het ding heeft een volatomatisch schakelende naafversnelling. Het LED display is mooi in het frame verwerkt en er zitten antidiefstalfuncties op. Er wordt een fatsoenlijk snelle lader meegeleverd en een app met genoeg functies.
De rijervaring (voornamelijk in stand 4) is ook niet gek voor een fiets met alleen een rotatiesensor, al krijg je zonder boostknop niet erg veel ondersteuning.

Zoek je echter een no-nonsense fiets die lang meegaat en mooie merkonderdelen heeft, dan moet je niet bij VanMoof zijn.

[Reactie gewijzigd door Ablaze op 23 juli 2024 10:24]

Ik wil een fiets met bagagedrager. Van Moof presenteert hun fietsen als stadsfietsen. Dan zou je denken dat een bagagedrager standaard is.
En dan die rare ondersteuning. Afhankelijk van het niveau krijg je niet meer of minder ondersteuning, maar stopt de ondersteuning bij een andere snelheid. En niet netjes afbouwen, nee de ondersteuning stopt abrupt. Met tegenwind is dat alsof je tegen een muur aan rijdt. (Ervaringen op basis van een proefrit op een S3.)
Ik wil een fiets, geen rijdende gadget die niet van het slot wil op het moment dat mijn telefoon het niet doet.
Tsja eigenlijk is dat al 70 jaar geleden opgelost: een gewone fucking oma fiets.

Maar dat is niet hip.
Onzin. S5 gebruikt krachtsensor en geen rotatiesensor
Mijn bericht gaat over de huidige fietsen (S3 en ouder) net als de reacties daarboven. De S5 wordt nog helemaal niet verkocht.
Hele andere categorie, maar het Zwitserse Strömer is voor speed pedelecs echt da bomb. Als je de Rolls-Royce onder de elektrische fietsen wilt, moet je de ST5 checken. Die kost ook ongeveer 4x een VanMoof.
De geometrie van designfietsen heb ik nooit begrepen, je heb gewoon oncomfortabele zithouding.Meestal vallen die te klein uit.
no flame: Als je het kunt onderbouwen zou ik je zo geloven. Echter zeg je nu eigenlijk niets concreet en veel geven je een +3, vrij bijzonder.

On-Topic:
Een "veilige" keuze voor van Moof. Weinig verandering. De echter verandering komt hopelijk bij de van Moof V. de eerste Dual motor fiets met een snelheid tot 50km/u, tot die tijd is het weer van het zelfde namelijk een variant op wat ze al hadden.

Update: na het lezen van de reviews ziet het er idd slecht uit voor van moof producten.

[Reactie gewijzigd door mauritsl20 op 23 juli 2024 10:24]

de eerste Dual motor fiets met een snelheid tot 50km/u
Was dit een 1 aprilgrap? Twee motoren wil niet zeggen dat je snelheid verdubbelt. En die 50 km/u lijkt me in ieder geval in Nederland illegaal.
Dat zegt niemand dat je met twee motoren “dubbele” snelheid haalt. Dit kan ook prima met een krachtig voor of achter motor. Twee motoren zorgen (hopelijk) voor meer grip tijdens het optrekken en een goede balans tussen duwen en trekken van achter- en voorwiel. Hopelijk zorgt dit voor meer rijcomfort. We gaan het zien eind van het jaar.
Van Moof is met de instanties aan het kijken waar 50 km/u gehaald mag/kan worden. Ze willen de boel een beetje opschudden en denk ik vooral inzetten op speciale fietspaden zoals tussen Breda en Tilburg op de planning staat. Een soort van snelweg voor fietsers. Via Geofence willen ze dit “handhaven”.

Of dit van de grond gaat komen, de tijd zal het leren.
Inderdaad, niemand beweert dat je met twee motoren dubbele snelheid haalt. Maar doordat de genoemde 50 km/u het dubbele is van de limiet voor e-bikes wekte de gekozen formulering bij mij wel de indruk dat iemand die conclusie had getrokken. Ik denk dat 45 km/u trouwens meer kans maakt, aangezien die limiet al voor o.a. speed-pedelecs wordt gehanteerd.
Onlangs een grenomeerde A merk fiets gekocht (niet elektrisch), voor een aardig bedrag, en de roest vorming is al te zien, versnelling heb ik al een keer moeten nalopen, anti-lek banden door een doorntje toch lek gegaan, spatbord dat losschiet en zelf met epoxy en fiberglas de constructie verstevigd. Hier en daar wat roest vorming, een bout vervangen dat het voorste verlichting en spatbord vasthield.

Wordt flink afgegeven op VM, maar bij wie het goed gaat hoor je natuurlijk nooit. De klager klagen en sommige klagen harder dan noodzakelijk.
Heeft iemand een idee waarom Van Moof er voor kiest om een voorwielaandrijving te gebruiken?
Een middenmotor fietst toch een stuk fijner?
Voorwielaandrijving is het goedkoopst (en de motoren zijn doorgaans ook stiller dan bij een middenmotor).

Bij 'gewone' E-bikes heb je in ieder geval de verdeling:

* Voorwielmotor: Goedkoop, relatief stil, eenvoudiger (en de trapas kan redelijk 'normaal' zijn, met alleen een rotatiesensor of een torque sensor.

* Middenmotor: Voelt 'natuurlijker' aan omdat je wordt ondersteund op het fietsonderdeel waar je zelf ook je 'vermogen' op zet. En volgens mij ook bijna altijd met een torque sensor (in ieder geval bij de bekende A-merksystemen zoals Shimano Steps, of de Bosch systemen).

* Achterwielmotor: Zie je voor zo ver ik weet eigenlijk met name op echt sportieve fietsen of echt vakantiefietsen. Volgens mij heb je niet zo veel opties qua versnelling (en zit je als je die wil eigenlijk aan een derailleursysteem vast). Sommige fietsen met achterwielmotor kunnen ook op de motor remmen en energie regenereren, bv. in de bergen.

De vorige elektrische fiets van m'n vriendin was een Gazelle met voorwielmotor, rotatiesensor en 7-speed Nexus naaf. Dat was eigenlijk maar een matig ding (ook al kostte hij al genoeg). Onder droge omstandigheden op gewoon asfalt was het wel comfy, maar op ondergronden met zand of grind stoorde het vooral dat het voorwiel nogal kon gaan slippen omdat het vermogen van de motor in het voorwiel totaal niet in sync was met het zelf gegenereerde vermogen op de 'traditionele' aandrijflijn.

Nu heeft ze een Batavus met Bosch Active middenmotor en Nexus 8-speed naafversnelling. En dat maakt echt een wereld van verschil qua rijcomfort en natuurlijke gevoel van de ondersteuning.

Overigens hebben we ook nog een Elektrische 2-wielbakfiets (van bakfiets.nl) met Shimano Steps middenmotor. Dat rijdt ook heerlijk, vooral met onze dochter erin en nog wat bepakking en dan heuveltje op.

Maar dus lang verhaal kort: Voorwielmotor wordt gebruikt door bijna iedere e-bikefabrikant die de fiets goedkoop wil houden, in ieder geval op het gebied van de elektrische aandrijving.
Middenmotoren hebben ook nadelen. Ze ogen forser t.o.v. naafmotoren, zijn niet geluidloos (hoewel nieuwe generaties het goed doen) er vergen dat de gebruiker schakelt. Bij niet schakelen verliest men gelijk een hoop koppel omdat de motor voor de versnellingen zit. Dat laatste heeft ook als nadeel dat schakelen vrij lomp gaat vanwege de kracht van de motor, tenzij er een extra gear sensor wordt toegepast. Een laatste nadeel is dat middenmotoren de snelheid niet kunnen meten zoals naafmotoren dat kunnen en daardoor een externe snelheidssensor moeten hebben, die vaak werkt met een magneetje op een spaak en als men die verliest werkt de ondersteuning niet meer.
Dat klopt allemaal :).

Is bij onze beide (bak)fietsen met middenmotor ook duidelijk te merken, dat je wel terug moet schakelen als je heuvel op gaat (eigenlijk moet/wil je dat op een gewone fiets overigens ook :P ).

Wellicht dat een naafmotor met zeer goede afstemming op eigen trapkracht in deze opzichten nog wel beter zou kunnen werken dan een systeem met middenmotor. Maar in praktijk is het met naafmotoren, iig in de voornaaf, toch bedroevend.....
Ik ben in het bezit van een Bulls fiets, Brose motor met 90NM en 650 watt accu. Motor is geruisloos door snaar aandrijving. Oersterke fiets die de yuppen fiets van Moof ver in de schaduw stelt. Kwam er een tegen die via Expert geleverd is, Moest terug omdat het slot niet van het slot af kon. Linksom of rechtsom, E bikes zijn door corona veel te duur geworden. Oorzaak zijn de tekorten en lange levertijden, ze kunnen vragen wat ze willen.
Kostprijs. Al zie je dat dus niet terug bij deze fietsen.
De enige reden die er nog is om voorwielaandrijving te nemen is de prijs van de fiets. Dan heb je al een elektrische fiets van rond de 1500 euro. Dus dat VanMoof er 1000 euro meer voor vraagt is bijzonder zeker omdat de meerprijs niet in de kwaliteit is terug te vinden.
Een beetje e-fiets kost je toch al minstens 2000. Zelfs bij de decathlon vragen ze voor de wat betere versies rond de 2000 en meer.

Daar zit er iets boven ivm positionering maar het verschil is niet schokkend.
Een beetje elektrische fiets heeft anno 2022 ook geen voorwielmotor. Valt deze al af dus.
Hip merk, dus die kunnen meer vragen.
Als ik het van Moof ervaringen topic lees, dan kijkt het alsof er bij een van Moof fiets met name wordt gekozen voor goedkopere onderdelen. Zie ook de vele problemen die er zijn met hun fietsen. Vaak al vanaf dag 1! Looks boven kwaliteit:

Ervaringen met VanMoof S/X/S2/X2/S3/X3/V
Ik denk dat je op stadfietsen en e-bikes dezelfde logica toe kunt passen als op bijvoorbeeld een mountainbike. Hoe meer onderdelen bekende series van A-merken zijn, zoals bijvoorbeeld Shimano, Sram, DT Swiss, Reynolds, Newmen, Acros, Roval en ga zo maar door, hoe beter de fiets kwalitatief is afgewerkt en hoe langer de slijtagedelen mee zullen gaan.
Één persoonlijke aanrader?
Vind ik zo lastig om te zeggen, omdat mijn interesse vooral bij sportfietsen ligt en niet bij e-bikes, maar ik zou denk ik kijken bij gerenommeerde fietsmerken als bijvoorbeeld Trek, Specialized, Scott, Orbea of Canyon. Canyon is prijs/kwaliteit vaak erg goed, maar moet je wel thuis in elkaar zetten. Als je een beetje handig bent, is dat erg goed te doen. En ook dan is het gewoon goed in de specificaties kijken om te zien welke motor, remmen en aandrijving er bijvoorbeeld onder zitten.

[Reactie gewijzigd door daanb14 op 23 juli 2024 10:24]

Misschien toch de Watt, redelijke kwaliteit voor een redelijke prijs. Dat vond de Consumentenbond ook. Vooral geschikt voor stads ritten. Retro design.
Enkel in Shimano onderdelen heb je al vele gradaties. Van goedkoop en snelle slijtage tot duur en lange levensduur. Shimano op zichzelf zegt weinig, behalve dat reserveonderdelen lang leverbaar zullen zijn.
Ik heb het kort proberen te beschrijven, maar dit klopt natuurlijk. Je hebt verschillende series en kwaliteitsklassen qua onderdelen, maar dat gecombineerd met verkrijgbaarheid van reserveonderdelen maakt een fiets goedkoper en makkelijker in onderhoud.
In werkelijkheid gaan de duurste Shimano onderdelen minder lang mee: ze zijn gemaakt voor de (semi-)prof, waarbij gewicht en betrouwbaarheid belangrijker zijn dan levensduur. Dus een 105 (aluminium) gaat veel langer mee dan een Dura-Ace (carbon).
105 is duurzaam, aantrekkelijk geprijsd maar iets zwaarder.

Claris is echter te budget en zal een stuk minder lang meegaan. Zeker onder belasting.
Middenmotor maken de ebikes lomper en onhandiger. Vaak ook duurder. Voor dagelijkse stadsritten is voorwiel meer dan goed. De s5 heeft nu een krachtsensor en dat is beter dan een rotatiesensor
Onzin gewicht van middenmotor zit mooi laag en tussen je benen. Niet voor niets heeft elke E-mtb een middenmotor. Die moeten behendig zijn.

Juist een gyroscopisch effect van een zware voorwiel naaf maakt een fiets lomp gevaarlijk en onhandig. Het is wel de meest eenvoudige en daardoor goedkoopste oplossing.
Middenmotor is duurder en groter. En past ook niet in het concept. De onderbuis wordt al opgevuld met accu.
Voorwiel is goedkoper, achterwiel is duurder en midden motor is duurste

Verschil zit er in, trapper as motor gaar pas draaien als het een pulse voel of wel pwm

Voor en achterwiel blijf trekken als je stil sta, dus accu gaat sneller leeg, en is ook nog eens grvaarlijker als het glad is, maar daar in tegen over is het makkelijker te vervangen vergleken bij een trapper as motor

[Reactie gewijzigd door KuroHana op 23 juli 2024 10:24]

Inkoop van een voorwiel motor is gelijk aan een achterwiel motor (tenzij de achterwiel motor van een cassette body is voorzien wat het een paar tientjes duurder maakt).
ik vind de voorwielaandrijving anders best tof. Je krijgt een soort 2 wiel aandrijving. Zelf bedien je het achterwiel, en de motor doet het voorwiel. Werkt super goed in bv zand of sneeuw.
Ik forens inmiddels een jaar (om de dag en niet met heel slecht weer) op mijn Vanmoof S3. Ik heb bij aflevering een probleem gehad met een verkeerd gemonteerd kick lock maar dit was vlot en netjes opgelost. Verder zoof ik probleemloos elke dag 45 kilometer door de natuur naar mijn werk. Ik moet er bij zeggen dat ik nog 2000 euro betaalde en daar heb je nog geen ebike voor van een gerenommeerd merk.
Wellicht had ik een kwalitatief beter fiets gehad van een ander merk maar niet een leuke fiets, ik ben er erg blij mee.

Bij deze heb ik vooral mijn twijfels als het gaat om de bevestiging van de telefoon, beeldstabilisatie is zo stuk, helemaal zonder veringen.
Als het vermogen maximaal 250W is en de accu 463Wh, hoe kan de minimum autonomie dan 55km zijn?
Aangezien de maximum snelheid 25km/u is, dan kan je toch echt niet meer dan 50km rijden in minder dan 2 uur.
(463/250*25= 46,3km bij maximum snelheid op vol vermogen, en het lijkt me duidelijk dat je niet vaak 2 uur aan een stuk 25km/u kunt blijven rijden).
Als je dus bergop of tegenwind rijdt of af en toe een rood stoplichtje tegenkomt en de 25km/u gemiddeld niet haalt bij vol vermogen dan is het aantal kilometers op een volle accu nog veel lager.
Leuk die marketing praat maar van Tweakers verwacht ik toch dat ze zo'n simpel rekensommetje doen voordat ze een artikel publiceren.
By the way, het maximale vermogen van deze motoren is waarschijnlijk dichter bij de 400W dan bij de 250W.
Ze krijgen met zulke veelbelovende foute praatjes vast veel tevreden klanten bij Van Moof.
Als het vermogen inderdaad maximaal 250W, dan zal dit volledig worden gebruikt wanneer je een heuvel op fietst. De motoren mogen ook niet meer gebruiken, aangezien de 250W een wettelijke limiet is.
Op rechte stukken zal je dus een stuk minder vermogen nodig hebben.
Als je gemiddeld 200W gebruikt bij 25 km/u dan kan je dus 2,3 uur rijden, dus 56,25 km.
Dat is dus wat VanMooff claimt.
https://www.fietsersbond....-type-fietsen-vergeleken/
Het verbruik van 200W is ook in lijn met dit stuk van de fietsersbond over een stadsfiets bij 25 km/u.
Volgens dit stuk kan je door iets langzamer fietsen dus nog heel veel verder komen.
250w nominaal is de wettelijke limiet maar dat zegt niks over het werkelijk vermogen.
Ik ben fietsfabrikant(je), je kunt me geloven ik weet waar ik het over heb.
Ter illustratie, hier een grafiek wat Bosch een paar jaar geleden tijdens hun cursus aan ons gaf (even gegoogeld) :
Grafiek bosch

Inderdaad als je met een constante snelheid langzamer dan 25km/u fietst op een vlakke weg zonder wind, dan gebruik je minder vermogen.
En alles wat je aan spierkracht toevoegt dat levert de accu niet.
Maar bergop fietsen gaat langzaam en kost meer kracht, net als optrekken na een stoplicht of tegen de wind in fietsen.
Ga maar eens met deze calculator spelen om een idee te krijgen van het benodigde vermogen tov het stijgingspercentage en de snelheid, hij is heel compleet et vreselijk accuraat want hij neemt ook het rendement van de electromotor (die van de draaisnelheid afhangt) in de berekening mee : Calculator
je neemt wel heel erg weinig marge

als we nou zeggen "bijna 500 Wh, ongeveer 250W en plus minus 55 km",is dat beter?

En ik weet het niet zeker, maar volgens mij is 250W een vastgelegd maximum, anders is het een "brommer" ipv fiets met hulpmotor

[Reactie gewijzigd door Alxndr op 23 juli 2024 10:24]

Ik weet het wel zeker: 250w is het wettelijk bepaald maximaal nominaal vermogen.
In de realiteit gaan vrijwel alle motoren hier overheen.
In het geval van de krachtigste motoren wordt het driedubbele makkelijk gehaald.
(Aangezien voor vele fiets motoren het koppel in Nm wordt vermeld, het vermogen is grofweg 10W per Nm is mijn ervaring. Je kan dus makkelijk uitrekenen hoe snel een bepaalde motor een accu leeg kan trekken.
Bijvoorbeeld:
Een 40Nm motor is ongeveer 400W, dus die trekt een 400Wh accu in een uurtje leeg op vol vermogen)

En als ik meer marge zou nemen dan zou mijn berekening nog veel meer verschil opleveren en dat leg ik ook uit door de stelling dat je nooit 25km/u gemiddeld kan halen.
Op een moeilijk traject (bergop bijvoorbeeld, of met veel stoplichten) haal je misschien 15km/u gemiddeld en dan is de marketingberekening ineens wel heel ver van de realiteit:
463/250*15=27,78km op een volle accu, dat is dus maar de helft van wat de fabrikant aankondigt als minimaal bereik.

[Reactie gewijzigd door Knutselmaaster op 23 juli 2024 10:24]

Maar het is toch een fiets? Je gaat er compleet van uit dat de motor al het werk doet, volgens mij moet je altijd druk op de pedalen uitoefenen om de motor te laten draaien. Dat scheelt altijd iets en meestal veel. Op mijn fiets denk ik dat ik gemiddeld 3/4 van het verhogen lever.
De meeste gebruikers leveren zelf vrijwel geen vermogen, zetten de ondersteuning in de hoogste stand en laten de motor het werk doen.
Maar het gaat hier om wat de fabrikant aangeeft als minimaal haalbare afstand.
In mijn ogen staat dat gelijk aan "de bereider spant zich niet in en de omstandigheden zijn zwaar".
Dus dat is uit te rekenen dmv een simpele rekensom.

Bij jullie in NL is het meestal plat dus is het verbruik ook vrij laag.
Iemand kan flink spierkracht toevoegen.
Je kunt wind mee hebben.
Je kunt de ondersteuning lager instellen.
Enz.
In die gevallen zal je meer kilometers op een lading kunnen halen, natuurlijk, en dat is niet makkelijk uit te rekenen want teveel onbekende factoren.

Wij geven onze klanten een indicatie van het minimum aantal te halen kilometers in het ergste geval zodat ze eerlijk en goed voorgelicht zijn, en een grove schatting van wat ze kunnen verwachten nadat ze uitgelegd hebben wat ze denken te gaan doen met hun fiets.
Eerlijkheid en transparantie.
Net als bij de fabrieksopgave van het verbruik van auto's, zijn fietsfabrikanten veelal extreem optimistisch en dat vind ik een slechte zaak.
Aan de ene kant geef je jouw uitgangspunt: "de bereider spant zich niet in en de omstandigheden zijn zwaar" en aan de andere kant dat van de fietsfabrikanten die "veelal extreem optimistisch" zijn.

Vreemd dat dat dan zo ver uit elkaar ligt ;) De fabrikant zal altijd de meest optimistische gegevens gebruiken waar hij mee weg kan komen, want betere cijfers = tot hogere verkoopcijfers, ik ben helemaal voor eerlijkheid en transparantie, maar dat is niet zoals de wereld werkt. En hoeveel % van de fietsen wordt tegenwoordig online gekocht zonder dat je uberhaupt een (menselijke) verkoper spreekt? En als je al in een grote fietsenzaak komt, heeft de verkoper dan wel echt kennis van fietsen of is het gewoon een goede verkoper die alleen maar aan z'n commissie denkt?

Tot slot, waarom zouden "zware omstandigheden" wel uit te rekenen en lichte niet? Volgens mij kan de wint zo hard waaien dat je niet vooruit komt, of juist helemaal niet hoeft te trappen, hetzelfde voor hoe stijl de weg omhoog of omlaag gaat. Met andere woorden, het werkelijke bereik ligt dus altijd tussen nul en oneindig 8-)
Inderdaad, je hebt helemaal gelijk.
Van de meeste verkochte artikelen wordt door de fabrikant en de met een commissie beloonde verkoper zo'n mooi mogelijk beeld geschetst, dat is marketing.
Daarom is het belangrijk dat onafhankelijke media daar doorheen prikken om de geïnteresseerde bezoekers een eerlijk en volledig beeld te geven.
Dat is dus de reden van mijn eerste post, er wordt in het artikel klakkeloos de rooskleurige informatie overgenomen zonder nuancering en met een veel te laag Tweaker gehalte.
Bij een processor (zie recent artikel over de nieuwe supersnelle Intel) wordt dit wel gedaan, daar wordt duidelijk over geschreven dat de door de fabrikant aangegeven prestaties nogal relatief zijn (want throttling, want scheve verhoudingen tussen prestatiewinst en verbruik).
Als er dan ook over anderssoortige producten wordt geschreven, wat hier steeds meer het geval is, dan zou er daarbij ook wat meer technische diepgang kunnen zijn.
Vind ik...
En daarvoor is niet per sé een expert nodig, met wat basiskennis over electronica die een Tweaker toch wel dient te hebben, kan je al flink wat uitrekenen en factchecken.
Mijn reactie is dus opbouwende kritiek op het artikel en een poging om de lezers dmv aanvullende informatie wat wijzer te maken mbt dit onderwerp.

En zware omstandigheden zijn makkelijk uit te rekenen omdat de maximale waarden bekend zijn of te meten zijn.
Variabele omstandigheden zijn niet uit te rekenen omdat niet alle variabelen bekend zijn (hoeveel wind mee en hoe lang, welke luchtweerstand, welke rolweerstand, hoeveel spierkracht, enz)
En om nog preciezer te zijn, ik geef bereik aan mijn klanten op in tijd, want de snelheid is inderdaad een niet te bepalen variabele.
(Deel het aantal Wh van de accu door het maximaal vermogen in Watt van een systeem.)

[Reactie gewijzigd door Knutselmaaster op 23 juli 2024 10:24]

Het is trapondersteuning, jij levert een deel van de energie en de accu levert een deel. In de stand met de meeste trapondersteuning levert de accu het meeste en jij het minste maar samen lever je zoveel energie dat het bereik 55KM is.
In hun email aankondiging spraken ze met dikke letters over "Morgen verandert
alles"... maar ik mis totaal wat er anders is. Buiten wat fancy led ringen en een telefoonhouder lijkt alles behoorlijk gelijk qua specs. :/

Ik verwachtte standaard dubbele accu met een mooie accu techniek, voor minimaal 100km range ofzo.
De marketing doen ze goed, maar ik vrees ervoor wanneer je een dergelijke fiets koopt, hoe de garantie gaat zijn bij issues ;(
Er zit nu een torque ipv trapsensor in, weggewerkte ketting, beter
automatisch schakel mechanisme (voor de versnellingen), SP Connect mount
Het is leuk als je nog nooit een goede e-bike hebt gehad en altijd maar op haast halfgare stadsfietsen hebt gefietst. Maar als je een goede e-bike hebt ervaren, is de voorwielaandrijving van de van Moof fietsen gewoon niet prettig.

Ook de ondersteuning die vrij constant is ipv adaptief, nog steeds geen versnellingen (of tegenwoordig wel?) Maakt het ook minder prettig bij bruggen en heuvels. Daarvoor kan je de boost functie natuurlijk (mis)bruiken.

Ik zie ze heel veel in de stad en heb toch beetje medelijden met deze fietsers. Die weten niet wat ze missen.

Ik heb trouwens jarenlang op de non-e bikes van van Moof gefietst. Vond het altijd een bijzonder compromis. Lol mee gehad maar op een gegeven moment wilde ik gewoon een goede fiets zonder overdreven dure onderhoud..
Klinkt alsof je er redelijk weinig ervaring mee hebt. Als je het nu zou hebben over de betrouwbaarheid of niveau van klantenservice zou ik je gelijk geven, maar qua fietscomfort is er echt niets mis mee. Ik raad je aan om de reviews van Bright te bekijken, die geven een aardig compleet beeld.

Blijkbaar heb je zelf ook nooit een S3 gereden, anders had je sowieso geweten dat deze 4 versnellingen heeft (schakelt automatisch, maar je kan sinds kort ook via de app instellen dat je handmatig kan schakelen).

Daarbij heeft de fiets gewoon veel zaken die het een hoog Tweaker gehalte geven, een stuk meer dan je doorsnee Gazelle, Stella of wat voor ebike dan ook. Denk aan zaken die je kan instellen in de app zoals schakelmoment, geluid van de bel, verlichting, etc. Daarbij heeft de. VanMoof een geniaal trapslot, je hebt dus geen sleutel meer nodig, dat vind ik eigenlijk nog wel het fijnste aan de fiets.
Juist bij Bright zijn ze nooit onder de indruk geweest van het automatisch (hakkelende) schakelen van de vanmoof(s) en ook niet van de voorwiel motor.
Ik ben al een paar jaar terug hard afgeknapt op Bright.
Die jochies die een stofzuiger afraden omdat hij 1 seconde trager aangaat, ten faveure van een Dyson. Jochies die zelf nog nooit een stofzuiger hebben gebruikt.

Ik had het niet over een Tweaker-gehalte fiets. Maar als dat je ding is, perfect natuurlijk. Ken je EggriderV2 dan wel? Genoeg ebike motors die compatibel zijn het Eggrider OLED display en de app. Met die app kan je pas VEEL instellen, kan VanMoof nog wat van afkijken (doen ze ook), dat is pas een echte Tweaker app. Niet dat gelikte geval van Moof :Y) Grapje hoor.. maar serieus, ik vind die gimmicks ideaal voor Bright jongens. Tweakers zijn naar mijn idee ander type, maar misschien de nieuwe generatie :)

Met een fietsmotor die door Eggrider wordt ondersteund en het perfect afleesbare OLED schermpje van Eggrider had ik in een paar weken de info, ondersteuning etc perfect op mij persoonlijk afgestemd. Dat gaat je met VanMoof nooit lukken, simpelweg omdat ze daarvoor de hardware op de fiets missen.

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 23 juli 2024 10:24]

Voorwiel aandrijving is simpelweg gevaarlijk maargoed het is wel een goedkope manier. Maar weer geen accu die je in slechte weersostandgheden (lees kou) er niet uit kan halen, spijtig.
Wat is er nou gevaarlijk aan? Bij glad weer juist alleen maar veilig want je hebt all wheel drive
Klopt niet, voorwiel trekt je als het ware door de bocht, bij nat/glad wegdek kan dit gevaarlijk zijn, zelf in 't verleden meermaals meegemaakt. All wheel drive is nonsens..
Ik kan met m'n S2 zelfs door de sneeuw met 30 25kmh en ding voelt rock solid. Dat trekken door de bocht valt enorm mee en is in de stad een non-issue. Een voorwielaangedreven auto trekt ook door de bocht maar betekent ook niet dat we allemaal achterwiel aandrijving nemen.
Je moet een fiets ook niet met een auto vergelijken welke 4 wielen, een hele andere gewichtsverdeling en wegligging heeft. Een vergelijking met een scooter of motor is meer op zijn plek. Ooit eentje met voorwielaandrijving gezien?
nog nooit van een ouderwetse Solex gehoord?
Ja, tijdens de Parijs-Dakar race. Zijn er verschillende die jarenlang met tweewieler aandrijving hebben geracet. Zeker in het mulle woestijnzand heeft het zijn voordelen.

[Reactie gewijzigd door TheKerremenke op 23 juli 2024 10:24]

Wist wel dat iemand vast een uitzondering kende :) goed om te weten iig als ik ooit met de fiets door een woestijn heen wil :Y)
Anoniem: 1733082 @DamirB5 april 2022 21:40
Sterker nog, achterwielaandrijving is op een glad wegdek veel nadeliger dan voorwielaandrijving. Ik spreek uit ervaring. Als het spekglad is dan heb je met achterwielaandrijving maar weinig nodig voor onderstuur overstuur. En dat zal tegenwoordig met traction control misschien beter zijn maar die had ik er vroeger niet op zitten.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1733082 op 23 juli 2024 10:24]

Anoniem: 1733082 @rdcL.be6 april 2022 07:17
Oeps, uiteraard
Voorwielaandrijving geeft je sowieso meer tractie omdat het in feite een fiets met tweewielaandrijving is.
Maar omdat er weinig gewicht op je voorwiel zit kun je wel sneller slippen en onderuit gaan als je scherpe bochten maakt en het raakvlak van de voorband met de weg klein is.
Het verschil met een voorwiel aangedreven auto is dat je de hoeveelheid power met je voet kan bedienen, in tegenstelling tot wat ik lees over deze fiets(contstante ondersteuning ipv adaptief). En dan heb je precies het probleem zoals @jaxel70 omschrijft
In dit nieuwe model zijn ze net van constant naar adaptief overgestapt.
Zijn inmiddels gewoon versnellingen, er is niks mis met een voorwielmotor (in de sneeuw of bij glad weer alleen maar goed zelfs)
Een doorslippend achterwiel is op een fiets veel makkelijker op te vangen dan een doorslippend voorwiel. Met een slippend voorwiel lig je binnen no time onderuit.
Je slipt niet op je voorwiel omdat het vermogen geleidelijk opbouwt bij het wegrijden
En tijdens het rijden? Er zijn meer momenten dat je voorwiel onbedoeld kan gaan spinnen. Als de grip plots minder wordt en er nog wel vermogen wordt gegeven door de motor, dan gaat een wiel spinnen. Erg vervelend als dat dan je voorwiel is.
Nog nooit gehad. Dit lukt alleen als je tijdens het wegrijden de turboknop indrukt terwijl er veel zand ofzo op het wegdek is
De ondersteuning was in eerdere modellen op basis van een rotatiesensor, dat is nu een krachtsensor geworden en zou dus veel natuurlijker moeten zijn. Wat ik vreemd vind is dat oa Bright het nieuws al brengt als een behoorlijk positieve review, terwijl de fietsen nog niet uit development zijn en je alleen iets kan pre-orderen waarvan je het eindresultaat nog niet kent. Maar dat wordt een beetje standaard in deze tijden. Ik hoop ook echt dat ze wat aan de kwaliteit gaan doen, want voor dat geld heb je inderdaad veel betere ebikes.
Aha, dat is wel echt een verbetering, met krachtsensor! Nu die motor nog uit het voorwiel.
Bright wil vooral de eerste zijn om met een nieuwtje te komen.
Ook de ondersteuning die vrij constant is ipv adaptief
zit nu krachtsensor in, dus niet meer
nog steeds geen versnellingen
de S3 van 2 jaar geleden had in ieder geval al wel versnellingen (4) en deze heeft er nu 3 dus hebben ze ook al een tijdje
Aha dat heb ik gemist. Dat is wel een hele verbetering voor die prijs.
Heb je wat aanraders qua fietsen? Ik rijd zelf nu 2,5 jaar op een Cowboy V2 maar ben eigenlijk ook een beetje klaar met die fiets qua kwaliteit. De middenmotor is daarentegen wel echt heel fijn.

Edit: achterwielmotor dus, geen middenmotor. Thanks :)

[Reactie gewijzigd door JDFS op 23 juli 2024 10:24]

Op stadsfietsen/hybridefietsen lijkt het mij het beste om dezelfde logica toe te passen als op een mountainbike of wielrenfiets. Kies een fiets met zoveel mogelijk standaard A-merk onderdelen voor de drivetrain, zoals Shimano of Sram. Hoe meer onderdelen van een merk wat veel fietsonderdelen maakt, hoe makkelijker en goedkoper onderhoud zal zijn en uit eigen ervaring hoe fijner het dan werkt.
Middenmotor op een cowboy? Deze fiets heeft de motor in het achterwiel zitten juist. In de trapas bevindt zich wel de torque sensor.

Zelf ook een cowboy en heb toch ook in het jaar dat ik hem heb al wat issues gehad.

Met name de trapondersteuning die beneden de 80% accu bij mij merkbaar minder wordt stoort me. Nooit op kunnen lossen met support helaas. (En uiteindelijk laat je het maar zitten, je blijft bezig)
De motor controller limiteert de output power dmv een ingesteld aantal Ampères.
Aangezien de leeglopende accu steeds minder Volt bevat, gaat het vermogen (het aantal Watt) omlaag.
Dit voel je dus, de ondersteuning wordt steeds zwakker.
Dat is dus als normaal te beschouwen (hoewel zoiets makkelijk in de software op te lossen is).
Mooie uitleg, maar ik heb het met andere elektrische fietsen nooit zo gemerkt. En ook andere cowboy eigenaren hoor je er niet over.
Misschien heeft Cowboy een beetje rekenkracht van de microprocessor in de controller benut om het uitgangsvermogen in Watt te limiteren of, in het geval van een krachtsensor, de gevoeligheid van de sensor aan het accuniveau gekoppeld om het ervaren uitgangsvermogen vlak te trekken.
Ik ken heeeeeeel veel verschillende systemen en dit fenomeen is vrij vaak aanwezig maar ik heb nog nooit een Cowboy fiets in mijn werkplaats gehad.
Het hangt ook af van het gebruik van de ondersteuning; iemand die een beetje spierkracht gebruikt ervaart dit fenomeen anders dan iemand die alleen maar een beetje de voeten ronddraait en de motor al het werk laat doen.
Edit (kleine toevoeging):
Iemand die probeert constant op topsnelheid te rijden voelt dit fenomeen heel erg, iemand die gewoon rustig wat wegtrapt zonder haast zal er weinig van merken (maar gewoon iets langzamer vooruit komen naar gelang de accu leger raakt).

[Reactie gewijzigd door Knutselmaaster op 23 juli 2024 00:03]

Misschien dan wel het laatste, ik fiets altijd wel voluit op dat ding. Bedankt voor je uitleg. :)
Ik heb de 3, en zou zo weer voor de volgende gaan. Dus de 4 misschien ? (:
De 4 komt er niet, is een ongeluksgetal in het oosten blijkbaar.
De 4 wordt momenteel uitgeleverd. Of was je sarcastisch ivm de slechte levertijden?
Waar heb je dat vandaan? Kan er niks niks niks over vinden. Ook niet op hun eigen site.

Op de vanmoofer site staat ook de uitleg die @CopyCatz heeft gegeven onder het kopje:
Why VanMoof skipped S4 & X4?
Hij had het over de cowboy 4
oehhhhh, klopt helemaal, sorry! was niet helemaal wakker meer :+
nee ik ving zoiets op in de bright "review" van de 5. Zal het wek verkeerd begrepen hebben dan.
Cowboys hebben een achtermotor, geen midden motor ;)
Ik vond de Lekker Bike GT, de voorganger van de huidige (met versnellingen maar geen Enviolo wat de huidige heeft) echt ideaal. Die is opgebouwd uit hele goede remmen, verlichting etc die allemaal goed verkrijgbaar zijn en goed staan aangeschreven. Verder is de bike gewoon top. Hij kostte in 2019 ook maar 2450. De huidige versie is duurder:
https://www.lekkerbikes.c...rdam-gt-enviolo-ct-ebike/

En verder een fiets met CDX belt, middenmotor, goede versnellingen die passen bij een ebike en praktisch afgewerkt dus met spatborden en standaard. Zzonder dat kan je niet de weg op.. daarom viel Cowboy direct af, het achterspatbordje dat daar indertijd op paste heeft mij vaak kletsnat gemaakt als ik achter zo iemand fietste, asospatbord noem ik dat.

Ik ben niet meer up to date maar ik geloof dat er inmiddels goede concurrenten zijn onder de 3000 euro, voor de Lekker GT.
Als je echt iets goed zoekt moet je bij Riese & Muller zijn. Is wat duurder, maar dat is echt top kwaliteit. Eventueel kan je voor iets gebruikt kiezen om wat euro’s te besparen.
Een Cube? bv een Kathmandu of een Touring model, goede prijs kwaliteitsverhouding....
Ik geloof toch dat je wat dingen door elkaar haalt. van Moof heeft b.v. geen voorwiel aandrijving.
De motor zit in het voorwiel bij VanMoof fietsen.
Wat voor aandrijving hebben ze dan?
Ik rij al jaren een S2. Ik vind hem prima fietsen. Ik vind het ook fijn dat ik 35 of soms 40 kan op lange rechte stukken . Firmware van de vanmoof is makkelijk aan te passen. Geen max meer in die van mij. Volgens mij gaat dat lastiger met nieuwe Bosche motoren die in de meeste fietsen zit.
De veloretti ace lijkt nog steeds een betere keuze als ik puur kijk naar de specs? Wat denken jullie?
Ik ben mij ook een beetje aan het verdiepen in deze fietsen. Weet jij of deze een fietsenstandaard heeft? Ik zie dat sommige elektrische fietsen die nog wel eens missen (wat ik totaal niet snap), of dat het een optie is. Kon het niet snel vinden op de website.
Ja de Veloretti heeft een standaard.

En is te repareren door een fietsenmaker, gebruikt standaard componenten.

Heeft een uitwisselbare accu.

Software echter matig(wordt aan gewerkt). Service was matig maar wordt steeds beter.

Heb een ace en een ivy, eerste batch. Nog steeds blij mee.
Hoi Martijn, bedankt voor je reactie..
Mijn hele leven heb ik nooit meer dan 250 voor een fiets uitgegeven, en mijn laatste fiets was 500 en ging ik al over budget. En deze doet het al meer dan 15 jaar ofzo. Ik zou dolgraag een mooie ebike willen, ik ben ook niet meer zo jong, en beetje hulp tijdens lange afstand fiets is wel fijn. Maar ik weet niet of me dat 2500+ waard is. Pff. En ik vraag me af of ze uberhaubt 15+ jaar meegaan.
Waarom ze je minnen?
Ikzelf fiets ook op een normale en vindt de prijzen voor de Ebikes ook aardig.
Plus moet mijn fiets voor onderhoud, kost het minder en is sneller klaar.
Waarom moet een Ebike, met een kleine electro motor, zoveel kosten?
Nieuwigheid is het allang niet meer.
Goed punt. Ik heb een fiets op Marktplaats gekocht en daar een Bafang motor en accu op gezet, is niet heel moeilijk n op YouTube staan genoeg filmpjes die het uitleggen. Ik rijdt nu 3 jaar rond met een topfiets die me ca 1000 euro heeft gekost. 8-)
Voor een ebike ben je wel wat geld kwijt. Je moet echt wel minstens 1000 euro uitgeven, misschien wel richting 2000. En sowieso als je tweedehands koopt, niet een al te oude.

Ik had een die ruim 10 jaar oud is voor een paar honderd euro. Ik geloof 400-500? Daar komen heel wat kosten bij kijken. Accu die maar 20km haalt en nogal eens uitviel (nieuwe haalt 60, dus die oude was behoorlijk op). Ben je ook een paar honderd lichter. Fietscomputer die niet goed contact meer maakt, maar waarvan geen nieuwe meer bestaat. Oplader die niet meer goed was, ook weer 100 piek. En nog steeds is die niet helemaal goed. Dat ding heeft alsnog wel rond de 1000 gekost.

Nee, als je er een koopt, koop dan wel een beetje goede.
Ja, dat hoor ik vaker, en waarom ik nog niet de stap genomen heb. Veel ebike bedrijven lijkt het ook niet langer dan een jaar vol te houden. Heel veel startups. Ik ben lang en niet licht-gewicht, een niet goeie kopen zal een probleem worden voor me haha. Bedankt voor de extra info.
Gewoon voor een Gazelle, Sparta of Batavus ebike gaan maybe iets minder hip maar wel gewoon goed. Design en opties van deze merken word ook steeds beter.
Als je halverwege een nieuwe accu koopt dan zou een goede E-bike (dus geen VanMoof) wel 15 jaar mee kunnen gaan.

En tja het zijn andere bedragen dan je gewend bent, maar doe een keer een proefrit en zie wat je ervan vindt. Ik doe inmiddels 30 jaar aan downhillen en mijn knieën smeken mij onderhand om de volgende keer een E-bike te kopen, de prijs zit ik niet zo over in, daar ik in de jaren '90 al mtb's had van over de 5.000,- gulden.

[Reactie gewijzigd door Groningerkoek op 23 juli 2024 10:24]

Bij een 2ehands zou ik zoeken naar merk modellen met een grotere accu, lage km stand en Bosch of Yahama middenmotor. Een grote accu wordt minder vaak opgeladen dus slijt minder snel.
Aanschaf prijs is erg relatief, ik heb al 15000 kilometers met mijn fiets gereden. Af en toe extra kosten voor remblokken, ketting, tandwielen en banden omdat het in de stad harder slijt. 1x elektrische storing a ~200euro gehad. Als je dan naar de km prijs kijkt valt het erg mee, zeker tov een auto. Ik denk dat ik op zo'n 6 cent per km aan kosten zit. M'n auto zit op iets van 35ct/km...

[Reactie gewijzigd door JanJeen op 23 juli 2024 10:24]

Bedankt voor de extra info!
Mooie feature om het bevestigen van je telefoon te vermakkelijken. Geen excuus meer om met telefoon in de hand te gaan fietsen. Goed om te zien dat je deze meteen kan opladen met een USB-C maar voor de Apple gebruikers onder ons niet zo handig. Nu is het wel zo dat de telefoon alleen gebruikt mag worden als bijvoorbeeld navigatie systeem tijdens het rijden, ben je bijvoorbeeld aan het slingeren met de fiets tijdens het bedienen van de telefoon in de houder, krijg je alsnog een bon.
Wat dat laatste betreft gelukkig wel, want al ver voor de wetgeving had ik op mijn fiets een houder, maar het was levensgevaarlijk als je die probeert te bedienen als je aan het fietsen bent met al het gehobbel, dan kun je hem beter in de hand hebben.
Ben zelf erg blij met de regelgeving, vooral in steden sloeg het af en toe nergens op. In Arnhem (toen woonachtig) had ik in een week 3 keer bijna een ongeluk omdat de fietsers meer oog voor het scherm hadden als voor het verkeer. Ik hoop dat oordopjes in de auto de volgende wordt ;)
Goed om te zien dat je deze meteen kan opladen met een USB-C maar voor de Apple gebruikers onder ons niet zo handig.
De foto/render heeft wel een iPhone, dus zal wellicht toch een optie voor zijn.
Een telefoonhouder voor de fiets is niets nieuws. Dit is hooguit een fashion statement met een iets fraaier ogende oplossing.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.