Nederlandse e-bikefabrikant VanMoof krijgt investering van 40 miljoen dollar

De Nederlandse fietsenfabrikant VanMoof heeft in een nieuwe investeringsronde in totaal 40 miljoen dollar opgehaald. Het bedrijf wil het geld gebruiken om de productie van elektrische fietsen te verhogen en de serviceverlening en software te verbeteren.

De investering van 40 miljoen dollar is afkomstig van Norwest Venture Partners, Felix Capital en Balderton Capital. Eerstgenoemde is een Amerikaanse durfinvesteerder; de andere twee zijn in Londen gevestigde durfinvesteerders. VanMoof schrijft dat deze nieuwe investering volgt op een eerdere investering uit mei, waarbij het ging om een bedrag van 13,5 miljoen dollar. In totaal heeft het bedrijf nu 73 miljoen dollar opgehaald.

De Nederlandse fietsenfabrikant zegt dat deze financiering zal worden gebruikt om de productie te verhogen. VanMoof heeft eigen fabriek in Taipei waar zijn e-bikes worden gemaakt, waar het bedrijf voorheen een fabriek van een derde partij moest gebruiken. Daarnaast wil het bedrijf het geld gebruiken voor innovatie, het wereldwijd uitbreiden van de activiteiten en het realiseren van een 'ecosysteem van ondersteunende oplossingen voor fietsers'. Dit ecosysteem omvat een wereldwijd mobiel servicenetwerk, intuïtievere app-ondersteuning, betere software met diagnostische oplossingen op afstand en een betere klantenondersteuning. Volgens Taco Carlier, een van de twee oprichters van VanMoof, wordt in de komende zes tot twaalf maanden het klanttraject verbeterd, waar ook het plannen van controles onder vallen. 'Het nakijken van een VanMoof-e-bike is straks net zo makkelijk als het online bestellen van een maaltijd', belooft Carlier.

De fabrikant stelt dat de markt voor e-bikes in de komende zes jaar de 46 miljard dollar passeert, met groeipercentages die verdubbeld zijn ten opzichte van de voorspellingen van voor de coronacrisis. Volgens het bedrijf heeft de covid-19-situatie gezorgd voor een zeer hoge vraag naar e-bikes en zal het de overstap op de elektrische fiets verder versnellen. De fabrikant heeft naar eigen zeggen tot nu toe 220 procent meer omzet geboekt ten opzichte van vorig jaar.

VanMoof is in 2009 opgericht, maar is inmiddels vooral bekend van de X2 en S2, en de in april dit jaar geïntroduceerde opvolgers: de X3 en de S3. Deze nieuwe e-bikes hebben net als hun voorgangers een ledscherm en een connectie met de app, maar kregen een lagere introductieprijs van 1998 euro. De X3 en S3 hebben een elektromotor met een vermogen van 250W, een in het frame verborgen 504Wh-accu en zijn voorzien van een kicklock in het achterwiel. De app maakt via een versleutelde bluetoothverbinding contact met de fiets, zodat bij een eventuele diefstal is na te gaan waar de fiets zich bevindt.

Links de grotere S3 en daarnaast de X3.

Door Joris Jansen

Redacteur

16-09-2020 • 14:10

330 Linkedin

Submitter: RR46

Reacties (330)

-13300326+1141+215+30Ongemodereerd155
Wijzig sortering
Praat mee over VanMoof hier op Tweakers, in het topic Ervaringen met VanMoof Electrified [...].
Mooi om te zien dat ze nu verder doorgroeien en daarmee professioneler (en hopelijk goedkoper) kunnen worden.
Mijn S3 heeft ervoor gezorgd dat het elke dag feest is als ik weer met de fiets ergens heen mag.
De turbo knop + 31 km/h (op rechte/rustige stukken) functie scheelt veel reistijd en maakt het fietsen echt een unieke ervaring. Geen andere e-bike die dit heeft (dat ik weet). Ik vergelijk het een beetje met het Tesla S optrekken en rijden (maar in dit geval kost het je maar 2000e, zelfs minder met fietsplan)

Hier en daar zijn productie- en kwaliteits problemen geweest (weet niet of het nu zoveel meer is dan bij andere fietsenmerken), maar tot op heden heeft Vanmoof het altijd netjes opgelost als ik iets (kleins) had.

Inmiddels 2 Vanmoof M3's en 1 Smart S gehad en nu een S3.
Huh? 31 km/h? Dat hebben andere e-bikes inderdaad niet, want dat mag helemaal niet.

E-bikes mogen trapondersteuning geven tot een snelheid van 25 km/h. Daarboven moet of de trapondersteuning geheel uit, of de fiets moet geclassificeerd zijn als speed pedelec, en moet dan een nummerplaat dragen. Zie rijksoverheid.nl

Dat is één van de irritante dingen van een e-bike: het rijdt fantastisch, totdat je tegen die magische 25 km/h grens aan loopt, dan valt ineens alle ondersteuning weg en heeft hij veelal een hogere weerstand dan een normale fiets, dus wil je harder, dan lukt het niet, ookal kan je dat op een gewone fiets wel.

Het is nogal opvallend als Vanmoof dit als feature heeft terwijl gebruik in Nederland illegaal is. Weet iemand hoe dit wettelijk zit?
EPAC vallen onder Machinerichtlijn 2006/42/EG zolang de snelheidslimiet van 25 km/u gehanteerd wordt. Dit staat zo ook in de scope van de EPAC norm geschreven (EN 15194:2017):
This European Standard is intended to cover electrically power assisted bicycles of a type which have a maximum continuous rated power of 0,25 kW, of which the output is progressively reduced and finally cut off as the EPAC reaches a speed of 25 km/h, or sooner, if the cyclist stops pedalling.
Zodra de snelheid overschreden wordt is er sprake van andere richtlijnen die afdwingen dat het product RDW gekeurd moet worden (Speedelec). Wat kan, maar wat hogere kosten met zich meebrengt.

[Reactie gewijzigd door MOmax op 16 september 2020 20:31]

Klopt, en wat veel mensen zich niet realiseren is dat je met zo een aanpassing in NL dus onverzekerd bent. Als je verzekeringsmaatschappij er achter komt en moeilijk gaat doen na een aanrijding met blijvende invaliditeit ben je de Sjaak.
Als je de fiets zelf gaat lopen opvoeren is het inderdaad illegaal en kun je in de problemen komen bij een ongeluk. Als de fiets gekeurd wordt door de RDW en er een typegoedkeuring komt kun je gewoon een kenteken krijgen.
Standaard is hij begrensd op 25km/h. Via de app kan je hem op 'US' instellen (wat eigenlijk niet mag) en dan ga je 31km/h, conform de max. snelheid in de US.
In de US mag je hem gebruiken op die snelheid. Ik heb ergens gelezen dat er auto's in NL sneller dan 130 km/h kunnen rijden. Weet iemand hoe dat wettelijk zit?
Scooters worden toch ook begrensd ;) Fietser is iets kwetsbaarder dus beetje controle kan geen kwaad
Scooters worden gemaakt om echt rond de 50 te zitten, tenzij je aanpassingen gaat doen zoals vario-rollen veranderen, koppeling aanpassen, of bijvoorbeeld een andere sport-uitlaat.
Komen veel scooters niet uit Azie? Ook sommige duurdere modellen. Daar wordt er rustig harder gereden met scooters (kan ik me vd vakanties herinneren)
dat kan tegenwoordig wel, maar in mijn jeugd jaren denk aan 10+ jaar geleden dus rond de 16-20 jaar had je vaak ook Italiaanse scooters en alles.

50cc
Gillera's
Zip's
Aprilia's
Yamaha
Dit soort merken waren in, en ja wij ook deden aan scooter tuning.
Dus veranderen van veel dingen vario, kopperling, uitlaat en noem maar op. Dit waren vrijwel altijd italiaanse scooters op de Yamaha Xerox scooters etc na. Maar het waren altijd machines voor 50km/h snelheid en niet sneller, anders had je motorscooters inderdaad en die waren 120cc of meer en die kon je ook dus weer opvoeren.

Hoe dat nu in elkaar zir kan ik je niet vertellen, maar veel winkels van toen die we hadden om producten te kopen heb je nu niet meer heb ik zitten kijken, dus je moet echt naar de verkoper, of leverancier nu gaan voor onderdelen wat dus echt jammer is. de jeugd van nu zal het minder leuk vinden ...
Die Yamaha Aerox (Xerox is een FUCKING PRINTER).

Had overigens gewoon een italiaans blok.
Minarelli horizontaal watergekoeld. Vond je ook in veel Aprilia's in die tijd.

Ook geschakeld had je keus uit Derbi en Minarelli AM6.
Deden niet veel voor elkaar onder. Voor scooters hadden piaggio blokken net wat meer potentie.
Of dat nou aan het carter lag voor de spoelkanalen of de diagonaal staande cilinder wat beter uitkwam voor een mooie uitlaatbocht laat ik even in het midden.

In de Tuning werden vooral de Zip SP's gebruikt vanwege het blok en het lage gewicht van de kleine scooter. Yamaha had ook een lichte kleine watergekoelde scooter met de JOG RR echter is die nooit zo populair geweest wat mij verbaasde.
Aprilia SR
YAMAHA Aerox
Gillera Runner / SP
Gilera Dna
Aprilia Area 51
Zip SP

Allemaal gehad, allemaal opgevoerd toen. Begrenzing eruit, en noem maar op. Leuke tijden. Toffe tijden. Nadat we ouder werden ging het meer naar de auto Tuning. Maar scooter Tuning was de bomb.

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 16 september 2020 19:41]

Nostalgie. Ik herinner me een 49.9cc Garelli waarvan het achterwiel zijdelings richting het voorwiel ging. Top 120kmh met de neus op de koplamp...

Dan lijkt me een stevige VanMoof met 31kmh toch een stuk veiliger.
Dat was vroeger zo. Een beetje moderne scooter kun je gewoon chiptunen. Een Aprilia SR DiTech kon je bijvoorbeeld opvoeren met een Gameboy.
2 takt injectie blok.

Ja het was grappig dat je kon tunen met gameboy. Echter was het ook het lachertje van het dorp. Niet vooruit te branden dat ding inclusief chiptuning. En vaak stuk ook.

Tunen van scooters was en is echt analoog en old school.
Vario rollen veranderen verhoogt niet de topsnelheid. Het veranderd het toerental waar de variabele transmissie op blijft bij het optrekken. Handig wanneer je het vermogen van vroegere 2-takt scooters meer naar de hogere toerentallen bracht. Dit door voornamelijk de combinatie cilinder timing en uitlaat.

Koppeling aanpassen veranderd niets aan de topsnelheid maar veranderd het toerental waar die aangrijpt. En hoeveel koppel die daadwerkelijk kan houden. Geen invloed op topsnelheid.

Sport-uitlaat heeft op een 2takt een zeer forse invloed op vermogen.
2 takt scooters worden sinds 2018 niet meer nieuw verkocht in Nederland.

Met andere woorden. Al die aanpassing die je noemt zijn niet meer actueel met de huidige 4-takt scooters. 4-takt is lastiger op te voeren.

Makkelijkste is iets wat in je verhaal ontbreekt. Dat is namelijk de vario ring/begrenzer eruit halen.
Daardoor kan de variabele transmissie naar een hogere versnelling doorlopen waardoor de topsnelheid toeneemd en een mooie bijkomstigheid je benzine verbruik afneemt.

Echter is het effect daarvan niet zo heel groot. Zeg 60-65km/u heb je het wel gehad.
Niet groot?! Dat is ~30%!

Geinig hoe de puber in me dit interessant blijft vinden. 😅
Dat is 30% meer snelheid met hetzelfde vermogen en minder verbruik.

Het is geinig maar ook logisch dat mensen dit interessant blijven vinden.
Echter zie je ook vaak snorfietsen met 60 km per uur met dezelfde aanpassing.

Daar heb ik vooral vanwege het achterblijven van de helm toch wel een andere mening over.
Ik weet nog van vroeger dat je met een beetje handigheid de vario ring eruit kon halen en dan ging je ineens een stuk sneller dan 50 km/h. Geen nieuwe onderdelen ofzo voor nodig.
je kon ze eruit halen(tegen de wet), of lichtere erin doen(trekt anders op).

Als je ze eruit haalde kon je het moeilijker aan de politie vertellen waarom je het eruit hebt gehaald.
Met wat lichtere varia rolletjes kon je nog iets verzinnen. Maar goed dat is ene ander verhaal.

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 16 september 2020 15:34]

De ring is een begrenzer waardoor de vario verder kan opschakelen. Politie gaat echt niet de zijkant openschroeven en kijken wat je gedaan hebt. Daar is kennis en moeite voor nodig. Iets wat je bij de politie niet zal vinden.

Die zetten je op een rollenbank. lezen de maximum waarde uit en geven een boette.
Heb genoeg keren vroeger gehad dat ze het open schroefde omdat het al natuurlijk niet een standaard opstelling was. Op de rollerbank was 1 maar openen was 2.

Genoeg problemen gehad vroeger. Maar goed dat was toen voor de jongere een leuke hobby.
In mijn jeugd nooit gezien. bij mij niet en noch bij m'n vrienden.

had bij mezelf ook geen zin reed geschakeld.
Meeste vrienden hadden scooters waar ik ook met enige regelmaat onder moest.

Meestal omdat ze geen carburateurs konden afstellen. Dan heeft die sportuitlaat en cilinder weinig zin.
Dat was wel het leuke van 2takt brommers/scooters. Alle onderdelen moesten op elkaar worden afgestemd.

Ik ging zelf nooit tot de limieten. Dan ging het te snel naar de knoppen en vooral scooters rijden dan niet soepel meer. Al gingen de meeste onder ons moeiteloos tussen de 80-90 km per uur.
De schakels liepen meestal een stuk harder op top. Echter hadden die ook meer tijd nodig daar te komen.
Dan is het kennelijk hard achteruit gegaan met de technische kennis van de hermandad tegenwoordig.
In mijn jeugd had ik na sparta met 2 handversnellingen, en een Yamaha FS-1 ( die 90 op de klok haalde doordat de vorige eigenaar er wat dingetjes aan 'verbeterd' had ) ook een Suzuki waarvan ik het exacte type nu niet meer weet. Die laatste is een keer in een nacht van zaterdag op zondag in beslag genomen door de politie met gevolgen die niet grappig waren.. Het ding liep op de klok 120 km/uur ik kreeg hem een heel stuk kaler terug...uitlaat, uitlaatspruitstuk, carburateur, tandwielen, inlaatspruitstuk en nog wat zaken die me ontschoten zijn. Wel een bekeuring meegekregen van, als ik het me goed herinner, Fl 75.
Wel grappig: Toen ik na wat zoekwerk bijna alle benodigdheden behalve de uitlaat weer had opgedoken ergens ben ik weer naar het politiebureau gegaan met dat verhaal en aan de agent van dienst uitgelegd dat ik alleen de uitlaat nog mis en of ik die dan misschien kon terugkrijgen...
Hij was op dat moment alleen op het dorpsbureau, dacht goed mee en we gingen de garagebox in waar aan de wand allerlei in beslag genomen brommeronderdelen hingen, keurig gelabeld overigens. Hier, zei hij... doe er iets nuttigs mee. _/-\o_ en gaf me de uitlaat.
Dezelfde avond reed ik weer.... Nu max 70 op de klok maar ik vond het prima zo.
Honda blokken werden door de importeur afgeknepen om ze maar max 45 km/uur te laten rijden. 49cc was de wettelijke grens, maar daarmee kom je probleemloos over de 45 km/uur.
Scooters worden gemaakt om echt rond de 50 te zitten
Dat is niet waar. Misschien doet men in Nederland je dat geloven in sommige kringen, maar de meeste 50cc scooters rijden helemaal standaard (direct uit de fabriek) tussen de 70 en de 90. Ze zijn daar ook helemaal op gebouwd. Remmen, frame, alles.

Wat men in Nederland doet is deze scooters kunstmatig, en vaak heel klungelig, begrenzen. Hierdoor loopt de motor veel slechter, gaat het gebruik omhoog, en raak je vermogen kwijt bij optrekken. Lastig voor mensen die iets zwaarder (kuch kuch) zijn.
Bij mijn oude speedfight was het niet meer dan een slecht een reduceer cilinder uit de uitlaat halen :Y) en dat ding liep dan 75/80
Scooters worden toch ook begrensd ;)
Niet alle scooters natuurlijk. Alleen het gedeelte wat voornamelijk voor kinderen / jeugd is bedoeld in NL. Het is eigenlijk wel een beetje gek dat dit gebeurd.
Alle scooters in Nederland zijn begrensd op 25(blauw kenteken) of 45(geel kenteken), tenzij je motoren bedoeld die er als een scooter uitzien :+

Heeft helemaal niets te maken met leeftijd, dat zou ook wel heel raar zijn hahah

Gek is het ook niet, op een scooter is de 'norm' nu eenmaal vol gas gaan (een gashendel op een stabiele snelheid houden is nogal een opgave, en zeer vervelend rijden op de langere duur). Ook is er nogal wat verschil in de kwetsbaarheid van een scooter VS een auto
een gashendel op een stabiele snelheid houden is nogal een opgave, en zeer vervelend rijden op de langere duur
Wat een flauwekul. Ik rijd motor en heb geen enkele moeite om in de bebouwde kom een max van 50,of op de snelweg een max van 100km/u aan te houden. En dat moet gewoon door de gashendel op een vaste positie te houden. Sterker nog, als 't waait of je haalt bijv een vrachtwagen in, dan moet je compenseren met je gashendel om je snelheid vast te houden.
Al wel eens op een blauw kenteken scooter gereden? Dan leer je wel anders na een tijdje..
99% gaat veel harder dan die 25 km/h (woon in A'dam). Soms haalt een scooter mij in over het fietspad (blauw kenteken) terwijl ik zelf 50 rij op de weg.
De maximale constructiesnelheid is volgens rijksoverheid.nl 25 en 45 km/h. Maar ik heb nooit geweten dat dit ook echt de maximale snelheid is zonder op te voeren. Aangezien ze dus allemaal harder gaan ging ik er altijd van uit dat ze onbegrensd verkocht worden.
Klopt, blauw kenteken wordt gedoogd tot exact 34 op de rollerbank en geel tot ik meen 54. Beetje bijzonder beleid maar wel verklaarbaar. 25 zonder helm is veilig maar in de praktijk niet te doen (je gaat langzamer dan e-bikes), daarom is 34 als 'niet offcieel maar toch wel toegestaan' grens gekozen.

Bij geel kenteken is het een ander verhaal. 45 op 50 wegen is gewoon terroriseren van automobilisten :0. Daarom zet iedereen m ook net boven de 50. Wordt ook gedoogd, maar wettelijk is dat niet meer verantwoord als je valt. Rijden boven constuctiesnelheid is dus illegaal maar tot kleine hoogte gedoogd.

Correctie: het opvoeren zelf is niet illegaal, anders kunnen bijna alle scootershops in NL de deur sluiten. Het is echt het rijden op een opgevoerde scooter wat illegaal is, wettelijk al als hij 1 kilometer sneller gaat dan mag

Overigens twijfel ik zeer aan je uitspraak dat 99% 'veel' harder gaat. Pre-corona tijd barstte het van de rollerbanken in de stad Amsterdam, en je krijgt zonder pardon een WachtOpKeuring status. 2 keer gepakt? inname. Nu gaan die rollerbanken wel bijzonder snel op socialmedia/appgroepen rond ;)

[Reactie gewijzigd door unreal0 op 16 september 2020 17:05]

Ik wordt regelmatig ingehaald door twee man zonder helm op een snorscooter blauw kenteken terwijl ik exact 45km/h ga op mij speed pedelec. Echt heel veel snorscooters gaan fors harder dan 25, in ieder geval in Rotterdam.
45 op 50 wegen is gewoon terroriseren van automobilisten
Helaas is mijn speed pedelec die p de weg moet in de bebouwde kom op exact 45 begrensd, en met goede wind tegen is dat nog niet eens te halen. Echt niet leuk om daarmee over een 50kM/h weg te gaan (waar de meeste auto's 50-60 gaan). Heb al veel agressie gekregen: toeteren, afsnijden, uitstappen en gevecht opzoeken. Echt idioot. Maar heb ook al wel eens een bekeuring gehad voor speed-pedelec op fietspad. Ga nu dus zo'n opgevoerde Vanmoof uitproberen (volgende maand komt ie binnen) om te kijken of dat een goed alternatief is. Uiteindelijk is de reistijd niet zo heel veel langer met 31 vs 45 km/h, aangezien ik ook sowieso best wat stoplichten tegenkom onderweg. Ik verwacht niet dat er gehandhaafd wordt op iets te hard fietsende e-bikes, zeker omdat ik makkelijk 30 kan fietsen zonder ondersteuning (maar niet zonder transpireren ;) )
Bij ebikes is dat sowieso lastig te controleren, die kan je niet zomaar op een rollerbank zetten. En wie zegt dat jij geen 40km/u fietst door te trappen?
Ik heb dezelfde ervaring. Gelukkig nog niet met uitstappen maar een vrachtwagen die twee keer (!) een rotonde oprijd zonder mij voorrang te verlenen, een keer afsnijden (was misschien een schijnbeweging maar dan nog) terwijl er uit een raampje gebruld wordt dat ik op het fietspad moet rijden, en meerdere malen gevaarlijk hard dichtbij voorbij rijden door hetzelfde busje op dezelfde plek in de bebouwde kom.

Ik rijd inmiddels waar ik het het meest veilig acht en als ik dan wordt aangehouden breng ik artikel 5 in stelling:
http://www.wetboek-online...t%201994/Artikel%205.html
Ik interpreteer die als dat ik ook mezelf niet in gevaar mag brengen en ook niet door slechte beslissingen van de wetgever mezelf in gevaarlijke situaties mag laten brengen.

Mijn SP rijd op zijn hardst 44.5 maar normaal gesproken kom ik niet boven de 40 uit, met ongeveer 37 als kruissnelheid.
En ook ik wordt aan de lopende band ingehaald door snorscootertjes en af en toe zelfs door een electrische dikbandscooterfiets met blauwe plaat...

Een snorscooter mag 25 km/uur+ 15% ofwel iets van 29 km/u
Ik vraag me af waarom de wet specifiek 45 zegt, want dat is in de praktijk precies te weinig.
Veel brommers zijn ook gemaakt om 60 te rijden, en worden dan voor NL op 45 begrensd, dacht ik.
Het enige dat ik kan verzinnen is, dat dat is om die voertuigen te weren van autowegen, waar je alleen op mag met constructiesnelheid >50km/u. Is dat echt alles of mis ik iets?

Het zou dan mss irritatie (en bij benzinemotoren ivm slechte begrenzing ook uitstoot) schelen, als ze dan ook hier gewoon 50 (of 60) mochten rijden, icm een apart verbod om op autowegen te komen.
(En herziene rijlessen/rijbewijs, daar zijn we Nederlanders voor nietwaar).
45 op 50 wegen is gewoon terroriseren van automobilisten
Dat is echt de omgekeerde wereld! Lees dit boek maar eens: Het recht van de snelste.
Het is de automobilist die de fietser terroriseert en niet andersom.
50 wegen zijn 50 wegen. Dat iemand vind dat de weg nog meer shared space moet worden vind ik niet zo relevant, in het stadje waar ik woon moet je van begin tot eind over 1baan 50 en dan is het uitermate vervelend als je niet sneller dan net 45 kan

[Reactie gewijzigd door unreal0 op 21 september 2020 18:51]

Dat is helemaal niet vervelend, dat is juist fijn want zo kunnen alle weggebruikers veilig thuiskomen. Die 5 km/u langzamer gaan echt het verschil niet maken hoe laat jij kunt aanvallen op de piepers.
Op 50km/u (lees 55/45)is het toch een aanzienlijk percentage... En het gaat niet om die ene weg, maar alle wegen op een route bij elkaar opgeteld die voor tijdverlies zorgen, iets wat vaak vergeten wordt bij lokale snelheidsverlagingen
Ja, en wat nog veel gekker is: de 30km borden in woonzones gelden niet voor fietsers ! Zo is mij uitgelegd.
Alle scooters in Nederland zijn begrensd begrensd geweest op 25(blauw kenteken) of 45(geel kenteken)
FTFY
Haha, wetgeving is wetgeving :)
Alle scooters in Nederland zijn begrensd op 25(blauw kenteken) of 45(geel kenteken), tenzij je motoren bedoeld die er als een scooter uitzien :+
Goed, ik zie de :+, maar enkele modellen motor scooters hebben een chassis wat nagenoeg identiek is als van de 50cc versie, alleen dan met een grote cylinder, b.v. 125cc,

Denk aan de Aprilia SR 125: https://aprilia.com/in_EN/models/scooters/sr/SR-125

Dat is dus gewoon een scooter ;)
een gashendel op een stabiele snelheid houden is nogal een opgave, en zeer vervelend rijden op de langere duur
En hoe denk je dat men dat doet op deze Aprilia SR 125 dan?
Aprilla heeft nogal een karige website maar dat ding is volgens mij niet in Nederland te verkrijgen, en motoren met een dergelijk chassis sowieso niet.

Tweede deel van je comment, motoren rijden anders dan scooters

[Reactie gewijzigd door unreal0 op 22 september 2020 06:07]

Een motor kan toch ook in scooter vorm uitgebracht worden?
Ik durf het niet te zeggen :) In NL zie ik ze eigenlijk nooit, in het buitenland zien we het wel meer
Op de parkeerplaats hier in de buurt zie ik er al twee staan. Zo zeldzaam zijn ze echt niet.

Wel is het zo dat in veel andere landen ze meer gebruikelijk zijn. Zal wellicht ook met het weer en de eisen te maken hebben aldaar.
Geloof me, de gashendel van een scooter is heel wat anders dan van een motor (duidelijk iemand die oordeelt zonder ervaren te hebben...)
Ik neem direct aan dat je oordeelt zonder ervaring te hebben. Ik heb die ervaring met gashendels van motorfietsen en brommers relatief beperkt (in verhouding tot autorijden) en vermoed daarom dat je de cynische ondertoon van mijn reactie niet hebt begrepen.

Overigens rijden die scootertjes normaal gesproken kilometerslang twee meter achter mijn bumper (remweg?) en soms zelfs half naast mijn auto aan de rechterkant waardoor ik nauwelijks durf te remmen omdat ik dan zeker weet dat er iemand in het ziekenhuis ligt en ik schade heb. Motorfietsers vertonen over het algemeen een iets 'volwassener' rijgedrag, maar je bent steeds onzeker over wanneer ze je rechts of links gaan inhalen en afsnijden, niet of ze dat gaan doen, want ze doen het altijd. Het is aldoor afgeleid zijn als zo'n insect om je hoofd zwermt. Dus het blijft een tombola. Gelukkig zitten ik en mijn familie in een relatief veilige blikken kooi. Hoop dat je defensief rijdt.

[Reactie gewijzigd door theMob op 16 september 2020 21:19]

Motoren die de toeren in gaan vind ik ook walgelijk, je kunt imo niet zeggen dat dat de volwassen bestuurders zijn :).

Over die scooters, de scooters die niet 2 meter achter je bumper zitten zie je ook niet. Daarom lijkt het snel alsof 'alle' scooters het doen, terwijl je alleen het deel ervaart dat vervelend is.

Maar ze remmen echt wel als het moet. Je hoort regelmatig over scooterongelukken maar eentje die achterop een auto is gereden heb ik in ieder geval niet meegemaakt. (ikzelf wissel veel tussen scooter vriendin en auto zelf dus ken beide kanten (denk ik))

[Reactie gewijzigd door unreal0 op 16 september 2020 21:22]

Duidelijk iemand die een hekel heeft aan aso motorrijders in steden. En terecht, het is zwaar asociaal gedrag als letterlijk duizenden mensen horen dat je voorbij komt rijden.
Jazeker, maar in de polder is het even erg voor de woonachtigen
Ja maar gewone fietsers en wielrenners ook niet, ook al is het op trapkracht, ze gaan vaak nog sneller dan e-bikes (er is geen maximum snelheid). Het is gewoon raar waarom het normaal is dat er auto's zijn die 300 km/h kunnen en bij e-bike's is het zo streng is.
Fietsen (en ook ebikes) hebben geen snelheidsmeter. Auto's wel.
Zat e-bikes hebben een snelheidsmeter. Zeker de beetje recente modellen met een display. Daar kan je allemaal de snelheid (en actieradius etcetera) op aflezen
Eens, ze kunnen het wel hebben, maar het is niet verplicht.
In Belgie moet je speed-pedelects registreren, een verzekering afsluiten en is er helmplicht.
E-bikes tot 25 km/h ondersteuning hebben dit niet .
Dat heeft verschillende redenen,

Het is extreem makkelijk om de controle te verliezen met een fiets op zulke snelheden (zeker voor niet getrainde mensen, sportfietsers hebben hier meer ervaring mee)

Je hebt veel minder grip met de smalle bandjes dan een auto heeft.

Remsysteem niet capabel voor zulke snelheden

Etc
Etc
Etc

Je mag in een auto ook maar bepaalde snelheden rijden, ga je sneller is er in nederland een relatief hoog boete systeem + rijbewijs kwijt bij herhaal gedrag of boven de 50 km/h te hard

[Reactie gewijzigd door callmebackdraft op 16 september 2020 15:41]

Het mag wel, maar je moet hem dan verzekeren en helm plicht.

Je kunt dan alleen stellen, wat als ik met mijn gewone fiets 25+ fiets. Moet ik dan ook verzekeren en helmplicht...
Ja maar gewone fietsers en wielrenners ook niet, ook al is het op trapkracht, ze gaan vaak nog sneller dan e-bikes (er is geen maximum snelheid). Het is gewoon raar waarom het normaal is dat er auto's zijn die 300 km/h kunnen en bij e-bike's is het zo streng is.
#whataboutism
Het is in de praktijk niet strenger dan bij bijvoorbeeld snorfietsen of brommers. Pakkans: Nihil.

We kunnen er wel laconiek over doen, maar er gebeuren nou eenmaal relatief veel ongelukken met met name jongeren en ouderen op e-bikes, die dat stokje in feite hebben overgenomen van snorfietsen en brommers.

En ja, er gebeuren ook meer ongelukken met jongeren en bejaarden die een motorvoertuig besturen. Dat is toch geen reden om dan maar alle regels overboord te gooien?
Er is een verschil tussen technische wetgeving en de wegcode met alle regels en verplichtingen m.b.t. de verschillende deelnemers van het verkeer zoals verzekeringsplicht, helmplicht, plek op de weg etc.

Voor e-bikes is er een maximumsnelheid opgenomen in technische wetgeving terwijl dit niet per definitie een veilig product garandeert zoals remmen, een stevig frame, acceleratie of goedwerkende vering wel van belang zijn.

Voor andere voertuigen zoals een auto, wordt de maximumsnelheid in een wegcode vastgelegd. Waarom zou je dit niet doen voor e-bikes?

Wat betreft ongelukken. Welke oorzaken liggen hier aan ten grondslag? Ik neem aan dat dit de voertuigen zelf niet zijn. Eerder zijn het de gebruikers, wat is de invloed van andere weggebruikers of de infrastructuur?

Begrijp me niet verkeerd, we pleiten voor veilige producten en wetten kunnen hier aan bijdragen. Echter is een maximumsnelheid in een technische wetgeving an sich geen garantie op een veilig product. Dat stoort veel mensen gok ik zo.

[Reactie gewijzigd door yazzaaar op 16 september 2020 22:48]

Voor andere voertuigen zoals een auto, wordt de maximumsnelheid in een wegcode vastgelegd. Waarom zou je dit niet doen voor e-bikes?
Precies, lijkt me niet meer dan logisch.
Begrijp me niet verkeerd, we pleiten voor veilige producten en wetten kunnen hier aan bijdragen. Echter is een maximumsnelheid in een technische wetgeving an sich geen garantie op een veilig product. Dat stoort veel mensen gok ik zo.
Net zoals niets garandeert dat je veilig bent. Geen enkele regel of wet of keuring.

Maar verkeer is een sociaal gebeuren: Je kunt je nog zo netjes aan de verkeersregels houden, je blijft uiteindelijk totaal afhankelijk van wat anderen doen.

Niet iedereen is even scherp en handig en heeft evenveel inzicht. Dus ja, inderdaad, zijn de regels zodanig, dat iedereen ‘het bij kan houden’. Ik wed dat 90% van de mensen probleemloos een stuk harder door die 80 km-bocht in de snelweg kan, maar er rijden ook mensen rond voor wie dat echt de max is.

Als het aan mij lag, zouden er wel wat meer eisen mogen worden gesteld. Iemand die 30 jaar geleden zijn rijbewijs heeft gehaald en nauwelijks meer gereden heeft, mag nu gewoon de weg op. Het zou realistischer zijn om eens in de zoveel jaar een herexamen te doen of een opfriscursus en een reactietijd-test. Dan halen misschien wat mensen de test niet, maar wordt het wel een stuk veiliger op de weg.

Nu zie je sommige ouderen krampachtig vasthouden aan hun autootje, terwijl ze een gevaar op de weg zijn, die ene keer dat ze in de week boodschappen gaan doen. Terwijl ze met de buurtbus of zelfs met een taxi-abonnement niet duurder uit zouden zijn. Maar ja, psychologisch is het zwaar om toe te moeten geven dat je niet meer zo scherp bent, dus sommigen rijden door tot ze bij de halve straat de spiegels eraf gereden hebben en de politie aan de deur komt om de sleutels af te pakken.
zo normaal zijn auto's die 300 kunnen niet hoor :+ ;)
De volgende keer dat ik meer dan 130 rij zal ik even me kenteken omwisselen.

Sorry maar je vergelijk is gewoon niet goed. Een audi r8 is ontworpen voor een snelheid die groter is, en daar horen ook betere remmen, ophanging en dergelijke bij.

Ga je een stuk sneller rijden op een e-bike dan is het geen e-bike meer maar een ander voertuig. Daarnaast ziet de te snel rijdende e-bike eruit als een e-bike wat zat gevaarlijke situaties oplevert met overige verkeersdeelnemers die de snelheid anders inschatten.
Ga je een stuk sneller rijden op een e-bike dan is het geen e-bike meer maar een ander voertuig.
Nou buiten dat om zit je met het probleem dat je misschien niet de juiste remmen hebt om op die snelheden veilig te kunnen stoppen. Ik heb ook wel eens 50 gereden op een mountainbike (berg af), maar een noodstop maken is er dan niet meer bij. Dat kun je echt gewoon vergeten.

Nu is er bij fietsen in het algemeen al geen maximum snelheid (helaas) en dus is het maar de vraag tot welke snelheid je remmen ook fatsoenlijk werken en je banden de stopkracht ook op het asfalt kunnen houden zonder grip te verliezen. Vaak zijn remmen overgedimensioneerd ten opzichte van de hoeveelheid grip die je hebt en dan gaat ie glijden.
Rij met enige regelmaat rond de 50 km per uur op een MTB.
Op zich zijn de modern hydraulische schijfremmen op MTB's zeer goed. Helaas zitten die echter niet op alle

E-bikes. Zo zie je de goedkopere vaak met trommel of velgremmen met kabels. Die remmen gewoon veel minder hard. Mischien wel iets voor de overheid om naar veiligheid normen van E-bikes te gaan kijken.

Voorwielmotor mag van mij zowiezo per direct allemaal van de weg af.

Inclusief de VanMoof
Op zich zijn de modern hydraulische schijfremmen op MTB's zeer goed.
Oh eens, Het ging hier dan ook om blokjes en ook nog eens op asfalt. Dan is het een heel ander verhaal ;)
Asfalt ligt aan wat voor banden.
Als de noppen in het midden een lijn vormen gaat het best aardig. Heb je echt pure trail banden waar je van nop naar nop gaat word rap een stuk minder.

Velgremmen is soms echt bedroeven. V-brakes remmen wel al zijn ze happerig en blokkeren ze snel. Die ouderwetse met gebogen klauwen en de kabel met een V kabel in het midden zijn echt een ramp!!
Tenzij het weer een hydraulische velgrem van Magura is (Gazelle heeft deze in ieder geval). dat is niet te vergelijken met een klassieke bekabelde v-brake of zo een oudere (cantalever ? )
Ja die ken ik ook die zijn inderdaad beter.
Echter zie je die niet zoveel meer. Is ook logisch de complexiteit van de velg variant.
Onderweg repareren kan je echt vergeten in beide gevallen. Daarnaast als je een kleine slag hebt in je wiel lopen de blokken aan. Heb je met schijven ook geen last van.

maar goed punt waren op zich mooie remmen al zal je ze steeds minder gaan zien.
Alhoewel je bij schijfremmen weer sneller een probleem hebt als er een slag in je schijf komt. ;) Ik heb dat weleens gehad bij een (niet veel gebruikte) leenfiets, was nogal waardeloos en maakte een bijzonder hinderlijk geluid. :P

Zelf heb ik ook hydraulische velgremmen van Magura, ondertussen al bijna 10 jaar, en het remt nog steeds fantastisch. Bij een noodstop, ook op hoge snelheid, sta ik vrijwel direct stil, en bij normale remmingen heb ik enorm veel vrijheid in dosering, dus ik ben er enorm tevreden mee.
Wat is er mis met voorwiel , ik rij er nu dik 3 jaar mee en heb bijna 18.000km gereden ?
gewicht waar jet het niet wil.

Gyroscopisch effect zet de fiets rechtop in een bocht wat hem onvoorspelbaar maakt.

We hebben ze hier vaak op fietsen van de plaatselijke hotels. Vooral in de herfst veel val partijen.
Gelukkig geen last van rij elke dag door wind en weer.
Te eerste denk ik dat Van Moof fietsen best 31km/h kunnen zonder te vervormen of dat er een gevaar vormt puur en alleen om het feit dat dit in Amerika dus bijv. kan en zij één model produceren. Daarnaast blijf ik het ook onbegrijpelijk vinden dat er ook automobilisten bijv hier op het zebrapad in de bebouwde kom op een heel lang recht stuk ook nog steeds met 70+ er over heen knallen terwijl ik met mijn dochter in de hand sta te denken, zal ik het bij deze gokken gewoon een stapje naar voren te doen. Dan moet ik ook inschatten wat de snelheid is. Daarnaast vind ik dat ik als automobilist ook regelmatig de middelvinger krijg bij een uitrit bij ons omdat ik eigenlijk pas zicht heb als ik bijna op het fietspad ben. De electrische fietsers nemen op een dergelijke kruising 0 gas terug en fietsen dus met 25km/h een kruising over. Dat is dus hun vmax. Ik vraag me altijd af of ze dit zelf met hun vmax ook in de auto zouden doen? Het is toch niet gek om even iets in te houden bij kruisingen ed? Vreemd, maar goed, we moeten nu eenmaal op elkaar letten zullen we maar zeggen en ik denk dat er genoeg ruimte op een fietspad is om of 25 of 31 te rijden, pas je aan aan de omstandigheden, dan is er niks aan de hand.
Je moet gewoon een helm op als je boven de 25kmh komt. Al zou dat bij de meeste ebike rijders sowieso geen slecht idee zijn. Ken iemand die is met zijn ebike over de kop gevlogen en heeft 2 dagen in coma gelegen. Zo'n fiets is ook veel zwaarder dan een normale fiets en je gaat ongemerkt ook veel sneller.
Precies. Verplicht helm op elke fiets.
Hier ben ik in Nederland echt op tegen. In een groot deel van het verkeer zijn fietspaden en autowegen van elkaar gescheiden. Automobilisten zijn in Nederland daarnaast vaak zelf ook fietsers en kunnen zich goed verplaatsen in de kwetsbare situatie van een fietser. Er zijn meerdere onderzoeken geweest waaruit geconcludeerd kan worden dat een helmplicht in een dergelijke situatie geen verbeterde veiligheid voor de fietser oplevert. Ik ben voor het zoveel mogelijk gescheiden houden van verkeer, en het introduceren van 30 km/u zones daar waar veel fietsen passeren.

Een helm helpt mij weinig wanneer ik omver gereden kan worden door een niet oplettende bestuurder.
Die helm werkt dan uitstekend.

De zorgt dat je dan bijvoorbeeld een gebroken arm en een hersenschudding hebt in plaats van gebroken arm + niet herstellend hersenletsel + schedelbasis. Lijkt me onmogelijk anders te bewijzen gezien je met een ongeluk nou eenmaal snel met je hoofd op motorkap/straat komt.

Uiteraard blijft voorkomen beter dan genezen maar het een hoeft het ander ook niet uit te sluiten.
Gezien de stijging fatale fiets ongelukken kunnen we ook beide ideëen gebruiken.
"Some have found reductions in brain or head injuries of 8–29% related to legislation,10–13 whereas others have found no effect for some or all outcomes.9 ,11 ,13 Differences may be attributable to study design features including location, the selection of a control group unexposed to helmet legislation, whether baseline trends in injury rates were modelled, and whether surrogates were used for cycling rates and if so, which ones. Our study compared bicycling hospitalisation rates across jurisdictions rather than within a jurisdiction before and after legislation, and used exposure-based denominators to control for differences in cycling rates."

Uit jou eerste onderzoek kan dus niks geconcludeerd worden aangezien ze er zelf niet uit zijn.
Die helm werkt niet bij aanrijdingen met auto's. Ze zijn gemaakt voor een val vanaf 1,5m hoogte. De gemiddelde Nederlander is groter dan dat, dus breng een stoel of tafel mee om op te vallen met je helm.

De minieme verbetering voor je hersenen wordt ook volledig teniet gedaan door het extra gewicht en draaimoment die je nek moet opvangen. Leuk dat je maar een lichte hersenschudding hebt ipv een zware, maar dat je wel vanaf je nek verlamd bent.

Voetgangers worden ook aangereden door auto's, waarom denkt er niemand aan om voetgangers te verplichten een helm te dragen?
Helmplicht voor alle fietsers kan ook contraproductief werken (bron):
 • Het dragen van een helm kan risicogedrag uitlokken, doordat dragers zich beter beschermd voelen.
 • Helmdragers worden door autorijders als minder kwetsbaar gezien, waardoor bestuurders minder rekening houden met fietsers, en ze minder ruimte op de weg geven.
N=1, maar ik kan van mezelf zeggen dat ik juist extra rekening houd met fietsers met een helm op. Fietsers met een helm zijn vaak mensen die een risico in het verkeer vormen.
Ik zelf ook wel, maar dat komt denk ik vooral doordat de mensen die in Nederland een helm dragen op de fiets vaak ofwel toeristen zijn met weinig fietservaring en dus weinig inzicht, of e-bikers/speed-pedelecs met hoge snelheid.
Liever: helm plicht voor elke e-bike
Nee.

Of ga jij elke dag mee met mij daarna in de trein, metro en naar school om mijn extra tas te dragen en zeggen dat ik deze niet moet vergeten? 😂

Nederland is een fietsland, er zijn heel veel veilige fietspaden (kans op aanrijding is zeer klein), en natuurlijk heb je idioten ertussen zitten. Voor racefietsen en snelle e-bikes is t een goed idee overigens.

Daarnaast denken genoeg mensen juist 'ik ben nu veiliger met een helm op' en gaan gevaarlijker fietsen/meer risico's nemen tijdens het fietsen, wat alleen maar onveilige situaties creëert.

En buiten dat het onpraktisch is, verpest het ook nog eens je hele kapsel en is een helm dragen een hel als je je lange haar losdraagt 😂.
Ja dat heet constructie snelheid. De Fabrikant levert ter goedkeuring een aantal documenten aan met specificaties over frame, snelheden waarbinnen dat frame veilig is en waarin de auto/ scooter/ motor of fiets niet spontaan in de fik vliegt door oververhitting van bepaalde onderdelen.

ALs je die typegoedkeuring krijgt, moet je dus aan bepaalde wettelijke eisen voldoen. Auto's hebben dan ook een typegoedkeuring met een maximale snelheid op papier (waaraan alle veiligheidseisen zijn opgehangen en wat de aandrijving ook aan kan).

Bij scooters zie je dat dan dus ook en daarom worden scooters die harder kunnen preventief van de weg geplukt (je hoeft namelijk niet op heterdaad gepakt te worden met een snelheidsovertreding, maar rollerbank is al voldoende), omdat je daarmee de constructiesnelheid dan overschrijd.

In principe kun je dan ook een WOK krijgen als je je auto chipped. Gebeurt niet tenzij je het erg bont maakt, maar het kan wettelijk gezien wel. Je voldoet namelijk niet meer aan de typegoedkeuring (wat je bijvoorbeeld ook hebt met geluid als je een andere uitlaat monteert. Krijg je ook een WOK voor).
Die constructiesnelheid is helaas een wassen neus.

Zie bijvoorbeeld de Aprilia RS 50 en RS 125.
Praktisch dezelfde 2 wielen frame, remmen en bijna de zelfde banden (125cc is vaak een centimeter breder)

Topsnelheid RS125 2 takt. 160-170 km per uur
Top snelheid RS50 begrensd 45 km per uur.

Onbegrensd afgesteld en ander voortandwiel RS50 z'n 80-85 km per uur.
Dan moet je denken aan prop uit de uitlaat andere sproeier en ander voortandwiel. Verder geen aanpassingen.

Dat is genoeg om je aprilia naar de pers te krijgen met een vervelende agent.
Overigens is loopt die zonder begrenzers zuiniger. M'n TZR toen zelfde blok ging van 1 op 25 naar 1 op 30.
Ja er zijn er meer die dat doen.

Met scooters heb je echter ook de maximale snelheid die ze wettelijk mogen. Constructie snelheid mag niet hoger liggen dan 50 want dat hoeven ze toch nooit te kunnen. ;)

Daardoor zie je oa Aprilia en Kymco apparaten uitbrengen die in Italië rustig 130 over de snelweg klappen en hetzelfde model in NL met een 50cc-er voorbijsnorren.
Die constructiesnelheid is helaas een wassen neus.
Nee dat is het niet. De fabrikant geeft daarmee aan dat het apparaat gebouwd is om in ieder geval veilig die snelheid mee te kunnen halen. Als hij dan in theorie meer kan halen is dat ook prima, maar dankzij motor begrenzing kan ie toch niet harder.
Dat is genoeg om je aprilia naar de pers te krijgen met een vervelende agent.
Terecht. Dat jij weet dat jouw apparaat dus hetzelfde is als die RS125 en daarmee ook een frame heeft wat die snelheden aankan, betekent niet dat alles identiek is.

Zoals je zei is de bandenmaat al afwijkend. Enig idee of de remmen dat ook zijn? Grote kans dat die ook kleiner zijn want dat bespaart fiks. Te grote remmen zijn irritant en duur.
Ja de remmen zijn 280mm voor 140-160mm achter. Daarmee kan je makkelijk afremmen van 100 naar 0 in pak en beet 40-50 meter. Namelijk zelf ook gedaan.

De banden waren in mijn geval goedgekeurd tot 180 km per uur. De Aprilia RS 50 is praktisch identiek aan de 125cc motor variant en aanzienlijk zwaarder uitgerust mbt. remmen en banden dan een typisch 125cc motorscooter.

nou zijn de 50cc geschakelde racers in dit opzich anders dan de gemiddelde 50cc scooter.
Een fiets kan (en mag) ook harder dan 25, maar die mag niet meer ondersteund worden daarboven, tenzij het dus een speed pedelec is, met een kenteken.
Een auto is gemaakt (en gekeurd) voor hogere snelheden dan die 130 km/h. Dat wil niet zeggen dat je dan overal maar 200+ km/h mag rijden omdat je auto dat kan.

[Reactie gewijzigd door mjz2cool op 16 september 2020 15:34]

Verkeerd geplaatst sarcasme. Ik weet niet of je ooit op een e-bike hebt gezeten, maar als je fiets dan gaat een e bike tot de snelheid dat ie kan (afhankelijk van de stand trekt hij sneller of minders snel op).
Begrenzing is dus logisch en totaal niet te vergelijken met autos...
Ja, dat kan je terugvinden in de Wegenverkeerswet artikel 1, eerste lid, onderdeel ea.
"fietsen met trapondersteuning: fietsen die zijn voorzien van een elektrische hulpmotor met een nominaal continu vermogen van maximaal 0,25 kW en waarvan de aandrijfkracht geleidelijk vermindert en tenslotte wordt onderbroken wanneer het voertuig een snelheid van 25 km/h bereikt, of eerder, indien de bestuurder ophoudt met trappen;"
Net als bij brommers (bromfietsen) waarbij de maximumsnelheid niet meer mag zijn dan 45 km/h (zie zelfde wet en artikel, maar dan onder e, subonderdeel b). Bij deze voertuigen is dus bepaald dat zij een maximumsnelheid hebben. Bij auto's, motoren e.d. is dat niet bepaald, hun maximumsnelheid is afhankelijk van het soort weg waar ze rijden. Je kunt ook meer vinden in het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990). O.a. info over speedpedelecs.
Wettelijk gezien mag je hier in nl maar 25km met een vanmoof maar omdat de boostknop word gebruikt die op de S3 zit ga je dus harder dan die 25km en in de US mag je indd harder maar hoeveel dat weet ik even niet
De 31 km/h valt te behalen op twee manieren. Of je switched naar de US stand, waardoor je in feite de wet overtreed, of je trapt er zelf 6 km/h bij. De trapondersteuning helpt je de 25 km/h te bereiken.
vaak werken ebikes tegen als je sneller dan 25km/h probeert te fietsen.
Ik weet van een kennis dat er tegenwoordig ook fietsen zijn die een volledige vrijloop hebben als de motor afschakeld. Dan heb je dat probleem niet meer. Scheelt enorm in het energieverbruik (al die snickers kosten ook geld).
dat wist ik niet. Lijkt mij wel ideaal zon oplossing helaas zal mijn portomonee komendetijd geen ebike kunnen betalen :(
Ik heb een Giant die dit heeft. Ik kan rustig naar de 37 trappen op een mooie dijk (ik ben niet zo'n fietser dus ik vind het zelf al heel wat ;) ). Maar het scheelt een stuk bij de overschakeling, je krijg niet meer zo'n klap op je enkels of knieën als je het maximum bereikt.
Dat is niet het geval bij deze fietsen.
De meeste e-bikes laten de motor niet vrijlopen, dus dan rem je op de motor wanneer deze niet aangedreven wordt. Wel zijn er bepaalde modellen die de motor wel vrij laten lopen wanneer niet aangedreven, dan moet je nog steeds steviger doortrappen vanaf boven die 25 km/h, maar wel een stuk minder.
Wij hebben 9 E-Mtb's met de laatste Bosch motor.
Deze heeft boven de 25 km per uur (of als die uit staat) weinig interne weerstand.

Dit in tegenstelling tot de ouder bosch motoren die een interne overbrenging en een veel kleiner voortandwiel hebben (hier kan je het makkelijkst een nieuwe motor aan herkennen koop een Bosch het liefst met een groot 34t of meer voortandwiel oudere versies hebben een 15t dacht ik)

Echter zijn ze nog steeds 23 kg ipv 12-13 kg voor een standaard aluminium hardtail MTB.
E-bikes mogen trapondersteuning geven tot een snelheid van 25 km/h. Daarboven moet of de trapondersteuning geheel uit
Mijn Batavus schakelt ook de ondersteuning niet geheel uit bij 25 km/h, maar bouwt deze langzaam af (in de 'turbo' stand). Zo rond de 27 km/h is de ondersteuning geheel weg.
Bij mijn Stella fiets kan ik ook gewoon in het menu instellen tot welke snelheid hij ondersteuning geeft. En dat is tot en met 32km/h :)

Echt een genot om zo te fietsen.
Bij bijvoorbeeld de Bosch active line plus serie is er boven de 25km/u nauwelijks extra weerstand kun dus relatief makkelijk 30km/u mee fietsen bij winloos of voor de wond condities
Mijn schoonvader heeft er een. Er zit een knop die tussen die snelheden kan switchen. Lijkt me ook niet helemaal conform de regels.
...dan valt ineens alle ondersteuning weg en heeft hij veelal een hogere weerstand dan een normale fiets...
Dan heb je een ongelukkige keuze gemaakt. Bij mijn e-bike wordt tussen 25 en 26 km/h de ondersteuning geleidelijk minder. De wet voorziet in een marge van 10%, dus dat is legaal.
Zonder ondersteuning rijdt de e-bike lichter dan mijn gewone fiets. Kwestie van onderdelenkeuze (bijvoorbeeld Shimano Nexus 7 naafversnelling op mijn gewone fiets vs. de lichter lopende Nexus 8 op mijn e-bike).
Valt bij de vanmoof heel erg mee qua weerstand, is overna gedacht. Als ik boven de 25 ga voelt dat niet alsof iemand het anker laat vallen
In de VS ligt de maximumsnelheid hoger, en als je via de vanmoof app je locatie aanpast naar de VS krijgt je fiets ondersteuning tot 31 km/u ipv de 25 km/u je je krijg met de Nederlandse regioinstellingen
Huh? 31 km/h? Dat hebben andere e-bikes inderdaad niet, want dat mag helemaal niet.
Het is nogal opvallend als Vanmoof dit als feature heeft terwijl gebruik in Nederland illegaal is. Weet iemand hoe dit wettelijk zit?
Het is ook gelimiteerd op 25 in Nederland net zoals dat WIFI vermogen in Nederland lager is dan in andere landen. Tja en dat er een omweg zit om hem op het buitenland te zetten is mooi meegenomen.

Je kunt uit een scooter ook de begrenzers slopen mag niet maar mensen doen het wel.
[Niet onaardig bedoeld - want je stelling klopt op zich wel]

Als hogere snelheid leidt tot een kortere reistijd waarom mag die zelfde stelling dan niet worden toegepast bij auto's? }>
(Bij fietsen is vermoedelijk meer marge voor verhoging)

En fietsen was ooit goed voor de gezondheid (beweging en zo) maar als die dingen steeds meer (elektrische) ondersteuning cq. volledige aandrijving krijgen dan vervalt dat toch?
En fietsen was ooit goed voor de gezondheid (beweging en zo) maar als die dingen steeds meer (elektrische) ondersteuning cq. volledige aandrijving krijgen dan vervalt dat toch?
Dat dacht ik ook, maar er zitten toch wat "ups" in het verhaal, voornamelijk omdat je elektrisch verder fietst en eerder dat ding pakt ...
Dat is recht lullen wat krom is, uit datzelfde onderzoek blijkt dat je minder verbrandt dan op de gewone fiets. Dat je sneller de fiets pakt is natuurlijk in sommige gevallen waar, maar nauwelijks iemand die bewust om gaat fietsen naar zijn werk en terug. Op de structurele kilometers (woon-werk) ga je dat niet merken.

Ik zie overigens ook steeds meer jeugd fietsen op elektrische fietsen, een groep die toch al moeilijk aan het bewegen te krijgen is.
Beter dat ze een elektrische fiets nemen dan een scooter, motor, bus of auto.

Als ik (als schoolgaande jongere) elke dag 15 km naar school moest fietsen, dan vertikte ik het en nam ik de bus. Als ik die afstand deels elektrisch kon afleggen dan zou ik dat wel zien zitten. Zelfde later met werk, het was 8 kilometer door de stad (in de brandende zon, zuid europa) dus dan nam ik de metro, maar met een elektrische step of fiets met trapondersteuning doe ik het nu met plezier.

Nu moet ik wel zeggen dat mijn woon-werkverkeer intussen zo goed als is stilgevallen en ik op 1km van kantoor woon, maar alsnog neem ik de elektrische step. Iets met gemakzucht, want lopen kan ook prima.

[Reactie gewijzigd door b12e op 16 september 2020 14:59]

Dat is nu juist de boodschap. Bij gelijke kilometers heb je uiteraard gelijk, maar uit onderzoek blijkt dat mensen veel vaker maar ook sneller de fiets pakken, net zoals @Aaargh! hieronder meldt. Ik zie in mijn buurt (Bible belt) dat hordes jongeren inderdaad per elektrische fiets zich verplaatsen over afstanden van 10-tallen kilometers per dag. En ja, dat zou op een gewone fiets beter zijn, maar 30km per dag afleggen op welke fiets dan ook is gewoon OK.
Dat is recht lullen wat krom is, uit datzelfde onderzoek blijkt dat je minder verbrandt dan op de gewone fiets. Dat je sneller de fiets pakt is natuurlijk in sommige gevallen waar, maar nauwelijks iemand die bewust om gaat fietsen naar zijn werk en terug.
Ik merk dat ik VEEL meer fiets sinds ik een e-bike heb. Niet voor woon-werk verkeer, maar vooral in de vrije tijd (die 2.5 KM naar kantoor zet geen zoden aan de dijk en daar heb ik 'm ook niet voor gekocht). Voorheen pakte ik zelfs naar de supermarkt al de auto, nu ga ik regelmatig voor de lol een rondje van 30-40 kilometer fietsen. Pure winst. Ik kan in de geschiedenis van de Fitness app van m'n Apple watch precies zien wanneer ik die fiets gekocht heb, het aantal exercise minuten/dag schiet na die dag omhoog en blijft ook op dat niveau. Ik heb ook al maanden m'n auto niet gebruikt.
Ik zeg ook niet dat dit niet gebeurt, het is alleen een non-argument in de vraag of elektrisch fietsen minder gezond is dan niet elektrisch.
We hebben het over 2 verschillende dingen: een kilometer fietsen op een e-bike is inderdaad minder gezond dan diezelfde kilometer op een normale fiets. Maar je moet ook kijken naar het totale resultaat.

Dit is feitelijk dezelfde discussie als die over seksuele voorlichting vs. abstinentie. Mensen die voor abstinentie zijn beweren dat geen seks hebben 100% effectief is in het voorkomen van SOA's en ongewenste zwangerschappen en dat we dus tieners maar moeten leren dat ze geen seks moeten hebben voor het huwelijk. Technisch gezien hebben ze gelijk, maar in de praktijk is het totaal niet effectief want tieners gaan natuurlijk wel seks hebben, alleen dan zonder goede voorlichting. Effectief is goede voorlichting dus veel beter dan zeggen dat je geen seks moet hebben. Het eindresultaat is uiteindelijk wat telt.

Precies hetzelfde met e-bikes, ook al is een gefietste kilometer minder gezond, het feit dat je meer gaat fietsen betekent dat het totale resultaat vaak een verbetering is ten opzichte van een normale fiets. Je kan niet naar 1 variabele kijken en doen alsof andere factoren er niet toe doen, want dat doen ze wel degelijk.
Je krijgt anders alleen anekdotische 'bewijzen' over hoe mensen meer de fiets hebben gepakt. Je voorbeeld over voorlichting kan ik ook toepassen op de mogelijke claim die je tussen de regels door doet: "mensen met een e-bike fietsen meer dan voordat zij een e-bike hadden".
Statistieken zeggen natuurlijk nooit iets over een individueel persoon, maar je kan wel meten of dit gemiddeld gezien geldt, en dat blijkt dus zo te zijn. Als je dus b.v. als overheid afvraagt of je e-bikes moet stimuleren of niet, dan kan je naar dat soort gegevens kijken en zien wat het verwachte netto effect is voor de gehele bevolking van Nederland.
Het opent de deur gewoon naar kromme redenaties. Sinds ik een auto rij heb ik meer tijd na mijn werk om te gaan sporten -> auto rijden is gezonder dan het OV.
Het kan best zijn dat dat voor jou zo is, maar het gaat er nogmaals om wat het effect is op een grotere populatie. Als je 1000 mensen een auto geeft, gaan die gemiddeld meer sporten ? Waarschijnlijk niet. Als je 1000 mensen een e-bike geeft, gaan die gemiddeld meer fietsen ? Waarschijnlijk wel. Dat er binnen die groep van 1000 uitschieters naar boven en beneden zitten doet er niet zo toe.
Het onderzoek heeft inderdaad uit gewezen dat die 10.000 (zo groot was de populatie) meer is gaan fietsen. En zoals met statistiek geldt: de variabelen zijn alles. Is deze groep aan early adopters een goede maatstaaf voor de totale (relevante) bevolking van een land? Ik denk het niet.
Dat kan je je afvragen, maar ook dat is natuurlijk iets dat je kan onderzoeken. En dan nog is er meer dan alleen het feit dat je op een normale fiets per kilometer wat meer calorieën verbrand. Stel dat je in 30 minuten op een e-bike evenveel calorieën verbrand als in 10 minuten op een normale fiets, je spieren zijn ondanks de lagere verbranding wel 20 minuten langer actief geweest. Je bent ook 20 minuten langer in de buitenlucht geweest, etc. Er is ook meer dan alleen fysieke gezondheid, ik merk dat een uurtje fietsen door het groen wonderen doet voor mijn mentale toestand, meer fietsen betekent dus ook minder stress, wat uiteindelijk ook weer voor vermindering van fysieke problemen zorgt.

Punt is dat er veel meer bij komt kijken dan X verbrand meer calorieën per kilometer dan Y.
Bij volledige aandrijving wel. Maar bij ondersteuning valt het wel mee. Gezien je sneller de fiets pakt en ook verder gaat fietsen.
Als hogere snelheid leidt tot een kortere reistijd waarom mag die zelfde stelling dan niet worden toegepast bij auto's?
Verzadiging van de wegcapaciteit. Bij hogere snelheid passen er minder auto's op dezelfde weg en neemt filevorming toe. Met fietsen is dat probleem waarschijnlijk kleiner...

[Reactie gewijzigd door Tuxwielder op 16 september 2020 14:47]

Dat klopt niet. Bij hogere snelheid moet de afstand tussen auto's groter zijn waardoor er op één specifiek moment in de tijd er minder auto's op passen. Gebruik je de factor tijd erbij, wat altijd gedaan wordt bij vervoer, dan neemt de capaciteit van een weg/spoor toe bij een hogere snelheid.
Mwah, volgens mij is er een kwadratische relatie tussen remweg en snelheid, dus ik ik denk dat je dat in de integraal ook wel zult merken... Er is een reden dat we langzamer rijden bij filevorming (en niet sneller) :)
Ff offtopic op het bericht.

De accu is ingebouwd neem ik aan bij deze fietsen? Dus je kunt deze waarschijnlijk niet los halen om op te laden? (ik heb geen electriciteit in vorm van stopcontact in mijn schuur en denk niet dat de VvE het leuk vind als ik de lamp ombouw en stroom jat van de VvE ... en de fiets helemaal mijn huis inslepen is ook niet handig, 3 verdiepingen omhoog.
Die VvE is er ook voor jou hoor. Kwestie van een goed verhaal, en misschien een aantal medestanders vinden. Er zijn er vast meer die graag opladen in de schuur. Niet alleen fietsen, maar ook scooters, scootmobielen, etc.
In mijn vorige woning (ook appartement met box in de garage) waren er een aantal bewoners die in overleg met de VvE stroom van buiten de box pakte (en naar binnen de box hadden brachten dus). En daar hadden ze een stopcontact mee gemaakt, waarmee de fiets kon opladen. Misschien goed dit eerst met je VvE op te nemen en te kijken wat mogelijk is. De andere oplossing is een dieselgenerator in je box :+
Je bent toch een tweaker? Gewoon van die lamp trekken , alsof de vve je schuur komt inspecteren.
En vervolgens gaan klagen dat de VVE bijdrage stijgt omdat iedereen in zijn schuur stroom zit af te tappen |:(
Ja hij is ook Nederlander natuurlijk :+
Dat heb ik zo'n beetje 35 jaar geleden meegemaakt.
Ik kwam in het bestuur van de VVE, mijn vraag was waar de buurman zijn water voor de vijver weghaalde?
Dat wij nooit geen vrienden zijn geworden leek mij wel aardig logisch.
Wij woonden beiden op de begane grond van een flatgebouw, maar hij had wel vanuit de centrale ruimte de waterleiding verlegd.
Dit was natuurlijk zonder overleg gedaan, gewoon stelen noem ik dat.
Er zijn meerdere die dat hebben, dan koop je een andere fiets (voor jouw use-case). Wellicht komen ze in de toekomst met een model die dat wel kan.
Er zijn meerdere fietsen met afneembare accu's. Er zijn bij mij in de buurt scholen met "lockers" met een ingebouwd stopcontact ..
In dat geval is een fiets met een dragerbatterij de beste optie.
De turbo knop + 31 km/h
Zorg dan maar dat je niet in BE rijdt, want dan heb je een gecertificeerde helm nodig, nummerplaat en verzekering. Alles wat gemotoriseerd sneller dan 25 kan is geen gewone 'fiets' meer.
Geen idee hoe het in andere landen zit.
Hoe komt dan dat die fietsen toch 'gewoon' op de NL weg mogen rijden?
Mag niet, je kan hem op US instellen op de app en dan gaat ie 32Km/h
Dat mogen ze niet. Je kan de software vertellen dat je in de VS woont maar dat maakt het niet legaal.
Tijd dat ze het dan op gps doen ipv wat je de app zelf verteld. Maar goed zal ook wel weer een workaround op zijn.
Uiteindelijk is het natuurlijk de verantwoordelijkheid van de gebruikers. Andere e-bikes zijn ook gewoon te modden, misschien iets minder makkelijk maar ook niet spectaculair lastig of duur.
Oh ja, daarom dat alle snorfietsen 25km/u rijden (not).
Volgens mij zitten er pas consequenties aan deze overtreding wanneer je 35km/u of harder kunt.
Fout er zitten pas consequenties aan als je gepakt wordt, ook vanaf bijv 26 km/u bij een snorfiets
Dat ze dat doen wil niet zeggen dat dat mag. Boven die 25 km/h heb je gewoon een kenteken nodig, en moet je een helm dragen.
Hoezo mag de vanmoof boven de 27km/u? Ik dacht dat alle e-bikes tot 27 begrensd zijn
"You will be asked"

aah oke. "Ik woon in... uh... USA!"
Dan loop je wel het risico dat de politie je fiets vernietigd, is in België in het verleden al gebeurd met elektrische steps
In Nederlander vernietigen ze opgevoerde scooters ook niet, wel de niet originele onderdelen.
(wordt wel in beslag genomen, maar je krijgt het volgens mij altijd terug, uitzonderlijk indien het vaker is gebeurt en bovden de 70kmh)

[Reactie gewijzigd door Bender op 16 september 2020 15:21]

Sowieso zit er een dikke 'easter egg' in de app die de hele begrenzing er af haalt, heeeerlijk. Al win je niet heel veel op de 32km/u van de US mode
Oké, was maar een verwittiging voor de belgen op deze site (we zijn met meer als je denkt :))
https://www.vrt.be/vrtnws...e-elektrische-steps-niet/
Ik rij nog prima rond op een lichtgewicht herenfiets uit 1995. Eigenlijk mijn enige reden om een andere fiets te nemen was ofwel diefstal, ofwel echt extreem kapot (verbogen in fietsenstalling of aanrijding).
Aangenomen dat je sinds de oprichting een VanMoof gehad hebt, heb je dus elke 2 a 3 jaar een nieuwe? Vind ik een bizarre doorloop, zeker gezien de prijs...
Ik heb sinds 2010 een VanMoof 301. Afgezien van een aantal vervangen wielen (door nogal stevig stadsfietsgebruik ;) ) doet ie het nog steeds. Maar of een elektrieke versie het ook makkelijk 10 jaar uithoudt? Dat weet ik niet natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door letatcest op 16 september 2020 14:42]

Said lichtgewicht herenfiets heeft eerst 2 jaar redelijk gebruik gezien, daarna 10 jaar stilgestaan en vervolgens 10 jaar bijna dagelijks door alle soorten straatjes van Utrecht gesjeesd. 1 piepklein roest plekje dat niet groeit en zelfs de aluminium smalle velgen zijn nog recht.

Enige fietsen die ik ken die na 3 tot 5 jaar echt op zijn zijn, zijn de beruchte roestbakken van de postcodeloterij...
Het is ook een beetje appels met peren vergelijken wat je doet, ja beide zijn fietsen maar daar houd het op.

Er zit een heel elektrisch systeem op e-bikes wat ze natuurlijk fragieler maakt.

Een beetje als het vergelijken van een CRT tv en een LCD tv bijv

Of een telefoon met draaischijf en een smartphone
Is inderdaad zeker geen goede reclame. mijn Sparta uit 2015 heeft nu bijna 20k km en pas net is de accu vervangen. (Naast normaal klein onderhoud ketting, banden, tandwielen, etc)
Volgens mij willen ze helemaal niet goedkoper worden. Het is een stuk branding door exclusief en duur te zijn, beetje zoals apple dat doet.

Als ik kijk naar hun vormgeving en uitstraling zou de prijs laten zakken afdoen aan het imago wat ze willen bereiken.
Imago speelt inderdaad mee. Van Moof bezitter waar ik een tijdje terug wat mee deed noemde zijn fiets "De Tesla onder de fietsen" 8)7

[Reactie gewijzigd door Caayn op 16 september 2020 15:03]

De enige echte 'Tesla onder de fietsen' is uiteraard een Stromer:

- altijd on-line
- over the air updates
- instellingen/locatie/stats via eigen app op smartphone
- Terugwinnen van energy bij remmen of afdalingen
- touchscreen(tje) :)
- hoge(re) acceleratie dan een VanMoof

Maar ja... zo'n VanMoof is natuurlijk maar een e-bike, geen s-pedelec, dus trager.
Volgens mij willen ze helemaal niet goedkoper worden. Het is een stuk branding door exclusief en duur te zijn, beetje zoals apple dat doet.
Fundamenteel verschil is dat Apple kwalitatief hoogstaand is, waarbij Vanmoof voornamelijk merkloze onderdelen in zijn fietsen stopt.
Als ik kijk naar hun vormgeving en uitstraling zou de prijs laten zakken afdoen aan het imago wat ze willen bereiken.
Ze zijn al enorm gezakt, het is tegenwoordig een budget e-bike, helaas zelfs dan te duur voor wat je krijgt.

[Reactie gewijzigd door roffeltjes op 17 september 2020 07:59]

De turbo knop + 31 km/h (op rechte/rustige stukken) functie scheelt veel reistijd en maakt het fietsen echt een unieke ervaring. Geen andere e-bike die dit heeft (dat ik weet).
Het is ook wel een beetje schemergebied,
De fiets heeft trapondersteuning tot 25 kilometer per uur.
https://www.rijksoverheid...-elektrische-fiets-e-bike
Er is een wettelijke grens van 10% dus elke fabrikant gaat op het randje zitten. Dus op het randje van 27,5km
De turbo knop + 31 km/h
Is dit überhaupt toegestaan? Of is het feitelijk (qua wetgeving) hetzelfde als een opgevoerde brommer?
De turbo knop + 31 km/h (op rechte/rustige stukken) functie scheelt veel reistijd en maakt het fietsen echt een unieke ervaring. Geen andere e-bike die dit heeft (dat ik weet).
Batavus heeft het ook (Power Assist).
Power assist werkt alleen tot 25 km/u.
Ondersteuning bij > 25 km/u is in Europa niet toegestaan voor deze fietsen.

[Reactie gewijzigd door Ablaze op 16 september 2020 19:21]

De ondersteuning stopt op 25 km/u hoor op de S3, de functie op sneller te rijden is eruit gehaald.
Ik ga voor een Stromer S2 in het voorjaar van 2021. Die heeft pas een turbo :D
Heb in mei ook een S3 besteld, maar de leverdatum wordt steeds verschoven, wegens extra kwaliteitscontrole. Staat nu gepland voor October. Hoop dat ze met de investering zowel de productie, kwaliteit en afterservice gaan verbeteren.
Mooi om te zien dat ze nu verder doorgroeien en daarmee professioneler (en hopelijk goedkoper) kunnen worden.
Het is natuurlijk een heel erg duur merk voor wat je krijgt. De onderdelen zijn c-ramsj uit China, de motor heeft geen torque sensor, het frame komt in één maat en is machinegelast goedkoop Alu. Daarnaast is de service niet goed.

Aan de andere kantt bloeden ze al decennia geld en moeten ze iets doen aan de service omdat zoals ze nu zelf sputterend moete toegeven het imago gevaar loopt. Dat gaat dus niet best zijn voor de marges die al te laag zijn.
Mijn S3 heeft ervoor gezorgd dat het elke dag feest is als ik weer met de fiets ergens heen mag.
De turbo knop + 31 km/h (op rechte/rustige stukken) functie scheelt veel reistijd en maakt het fietsen echt een unieke ervaring. Geen andere e-bike die dit heeft (dat ik weet). Ik vergelijk het een beetje met het Tesla S optrekken en rijden (maar in dit geval kost het je maar 2000e, zelfs minder met fietsplan)
Ik kan je verklappen dat het verschil in reistijd nihil zal zijn. Dat is gewoon zoals dat soort dingen werken, om je gemidelde omhoog te gooien is minder stoppen een stuk effectiever dan een nominaal max van 4km hoger. Ik verlies in de spits op 8km met een gewone ebike in de praktijk een paar minuten van een straatgenoot met een s-pedelec, gewoonweg omdat het niet een lange verkeerloze strook is waar we allebei wel even vol kunnen pompen. Als hij naar binnen loopt rij ik net de straat in.
Hier en daar zijn productie- en kwaliteits problemen geweest (weet niet of het nu zoveel meer is dan bij andere fietsenmerken), maar tot op heden heeft Vanmoof het altijd netjes opgelost als ik iets (kleins) had.
De schatting van Vanmoof is 10% van de afgeleverde fietsen met een probleem. Dat is om het zachtjes uit te drukken heel, heel erg slecht.

Daarbovenop zie je hoe de garantie afhandeling verloopt met heen en weer cossen met fetsen tussen gebruiker en Vanmoof, geklooi met facturen van derden (fm's die het moeten oplossen)

Eigenlijk is het enige wat ik over Vanmoof kan zeggen:

Buyer beware.
2000 euro voor een fiets zonder bagagedrager. Het ziet er deftig uit hoor, daar niet van. Maar ik zou het er niet voor betalen.
Vorm voor functie hé.
En moet ook nog uit Taipei komen? Wat is er eigenlijk zo "Nederlands" aan dit bedrijf?
Ik gebruik hem om mezelf efficient te vervoeren en met plezier. Ook 1 die dag en nacht buiten kan staan die tegen een stootje kan als die een keer omvalt. Daarvoor is dit het beste model wat ik heb kunnen ontdekken.
dat kan mijn 200 euro kostende 2de hands mechanische fiets ook. En het voordeel daarvan is dat je ook conditie en uithoudingsvermogen voor terug krijgt :)
en zweet .....dat doe ik liever in m'n vrije tijd dus ;)
Ik heb een vouwfiets van 150 euro, die neem ik gewoon mee naar binnen en kan ook overal tegen. Ik hoef hem niet te volgen via een app.
De S3 rijdt opzich prima hoor. Maar ik denk dat buiten nederland hij moeite gaat hebben in de heuvels. Die 250 watt gaat het dan niet redden.
Die 250 Watt is wettelijk het maximale dat een elektrische fiets (tot 25 KMH) mag hebben...

https://www.rijksoverheid...-elektrische-fiets-e-bike

[Reactie gewijzigd door dabronsg op 16 september 2020 14:36]

@ALittleTooLate verwijst naar buiten Nedeland. buiten Nederland zijn Nederlandse wetten niet van toepassing. ik ben het overigens ook met hem eens dat als je richting duitsland gaat of andere landen je meer heuvels of berglandschap tegen komt. niets is zo vlak als nederland.
Ook al in Nederland hoor (Z-Limburg). Daar kom je ook al flinke heuvels tegen.
Ook buiten NL hoor. Het is een Europese norm.
weet je welke norm en waar deze te vinden is ?
okay een Norm en dus geen wet, kernpunt van wat ik aangaf. dat Nederlandse wetten alleen van toepassing zijn in Nederland. NEN is overigens geen Europese norm maar een Nederlandse Norm NEN staat letterlijk voor NEderlandse Norm.

Ik zie graag een europese wet waarin staat dat een elektrische fiets in europa moet voldoen aan de NEN norm. Ik hoop dat ik gecorrigeerd wordt met een wetsartikel door jou, ik leer graag van anderen.
De NEN verkoopt die norm alleen maar, het is de Europese norm met een Nederlandstalig voorblad.
Een norm is geen wet maar in de praktijk zullen alle fabrikanten zich hieraan confirmeren, anders kunnen ze niet aantonen dat hun product voldoet aan de richtlijn 2006/42/eg (machinerichtlijn, die sinds enkele jaren ook geldt voor EPACs).
Daar bovenop kunnen landelijke wetten voor additionele eisen zorgen. Zo moeten elektrische fietsen in Duitsland voorzien zijn van een lichtbuffer.
electrische fiets met 4.000 wat,. whow,.helemaal volgens de regels.

linkje,
Nou daar zou je nog raar van opkijken!

Hier in Maastricht hebben ze heel even een popup store gehad en had ik de kans beide fietsen even te testen. Meteen een flink stuk gefietst en een steile heuvel opgezocht. Zelfs bij stilstand midden op de helling deed ie het prima!

Het enigste wat ik zou willen veranderen is het zelf kunnen schakelen/kunnen programmeren van de 2 knoppen bij je stuur. Nu heb je een boost knop en een (naar mijn mening) foeilelijke bel en op zich zou ik die graag willen wisselen voor zelf te kunnen schakelen. :)
Ik heb laatst op een budget elektrische fiets (huismerk van decathlon) gereden (vervangfiets).
Die hebben ook een 250W motor.

Zonder enige inspanning reed ik er een heuvel mee op aan 26km/u.
Mijn Giant met trappermotor trekt me zonder al te veel drama vrij stevige hellingen op met zo'n 20/25 kmu hoor. Ik weeg een kleine 140 kilo momenteel.
Kwestie van een beetje voorwaartse momentum hebben.

Waar je natuurlijk betaald met klimmen is je actieradius. Maar dat probleem heb je ook als je hele zware motoren gaat lopen monteren. Je kan gewoon niet al te veel accu kwijt op een fiets.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 16 september 2020 15:26]

De S3 rijdt opzich prima hoor. Maar ik denk dat buiten nederland hij moeite gaat hebben in de heuvels. Die 250 watt gaat het dan niet redden.
Ook een e-bike heeft versnellingen ...
Ik kom zelf best een heuvel op, en meer dan 150 Watt zal ik niet leveren.
In NL heb je "heuvels". Elders in de wereld heb je heuvels™.
Ardennen, Eiffel en Vogezen buitenlands genoeg voor je?
Ardennen is toch niet in NL? Je hebt idd wel heuvels in NL. Maar ik denk niet dat veel mensen een flinke beklimming onderweg naar school of werk tegenkomen.
Mijn punt was: je hebt geen 250 Watt nodig om een klim op te komen.
90 kg persoon op een 35 kg fiets met 250 Watt vermogen gaat ongeveer 8km/h als hij een helling van 8% opgaat.

Je komt er natuurlijk wel, maar je zou graag een krachtiger model hebben.
De S3 rijdt opzich prima hoor. Maar ik denk dat buiten nederland hij moeite gaat hebben in de heuvels. Die 250 watt gaat het dan niet redden.
Voor het grootste deel van het gebruik is het geen enkel probleem, het wordt pas vervelend als je bagage een heuvel op moet slepen, of op een talud wil wegrijden met een duo-seat kinderkar. Dat is dus voor verreweg de meeste mensen, ook in Limburg, niet zo'n issue.

Het probleem zit hem overigens niet in de kracht van de motor, maar in het vervelende oververhittings probleem wat inherent is aan alle Naafmotoren. Zelfs veel grotere modellen (hoe groter hoe beter de hitte verwerking) gaan over de zeik als het echt heel steil wordt.

Een middenmotor is hier enorm in het voordeel door zowel de interne overbrenging in de motor als de versnellingen van de fiets zelf.

[Reactie gewijzigd door roffeltjes op 17 september 2020 09:26]

En hoeveel daarvan is Marketing budget? Want ik zie de advertentie om de haverklap voorbij komen...
Zoals ik lees uit hun eigen statement, lijkt bizar veel te gaan naar aftersales, wat nu blijkbaar dramatisch is (tot 10% van de mensen met problemen met hun fiets.. dat is toch bizar hoog).
10% valt wel mee voor zo'n product. Het is geen elektronicaproduct dat vrijwel nooit kapot kan gaan.
10% valt wel mee voor zo'n product. Het is geen elektronicaproduct dat vrijwel nooit kapot kan gaan.
Het grappige is dat het hier juist om een groot deel wel om een elektronica product gaan als je het normale fiets deel buiten beschouwing laat. Dat is juist het hele onderscheidende deel van een "old skool" fiets.
Anoniem: 310408
@K-aroq16 september 2020 14:38
10% valt wel mee voor zo'n product. Het is geen elektronicaproduct dat vrijwel nooit kapot kan gaan.
Geen idee hoeveel ervaring jij hebt met product ontwikkeling, maar als 10% van je klanten hulp nodig heeft bij een fiets is dat bijzonder hoog en valt helemaal niet mee. Onthou dat dit soort dingen keihard ingrijpen op de winst die je maakt per verkoop. Als je een uur met support bezig bent, nog hier en daar nog wat vervangen moet dan had je die verkoop beter niet kunnen doen.
10% valt wel mee voor zo'n product. Het is geen elektronicaproduct dat vrijwel nooit kapot kan gaan.
Uhm, waar baseer je dat op? De fietsenmaker om de hoek levert echt niet 10% van zijn fietsen met mankementen af..
De vraag is natuurlijk hoe dit is bij andere fietsfabrikanten. Ik weet dat dit in de auto branche veel hoger ligt, maar dat is natuurlijk appels met peren (of zelfs appels met pannenkoeken?) vergelijken.
Boeit mij weinig hoe het gaat bij anderen, maar als 1 op de 120 fietsen een probleem heeft wat blijkbaar support nodig heeft, in de lijn met deze prijs, plus het punt dat ze blijkbaar behoorlijk willen gaan inzetten op aftersales, zegt toch wel de nodige 'opstartprobleempjes'.
1 op 120 is toch niks?
Als zij zelf uitgingen van 1 op 1200, dat noem ik toch wel een aardige misser.
Ik weet dat je ze ook kan bellen als je fiets is gestolen. Je krijgt volgens mij zelfs een nieuwe als je dat abonnement neemt.

Ik weet niet of dit daar ook onder valt?
Support betekend niet per se een probleem met de fiets.

Zo zijn er mensen die op onze website het hele bestelproces weten te doorlopen maar vervolgens de grote download knop op de homepage niet zien.
Wij hebben een Sparta ION, na gesprekken met andere Sparta e-bike-bezitters is het percentage bij Sparta 100%. Dus in 1 ding kan Sparta iets meer 8)7 :Y)
Zover ik binnen mijn vrienden/kennisen kring heb gehoord is dit percentage onder hun in ieder geval een stuk hoger. Veel klachten over slechte kwaliteit, dom ontworpen alarm en bel (geluid wat niemand als bel herkent) etc. Sommige hebben hun bedrijfsfiets simpelweg teruggegeven aan hun werkgever.
Typische geval van form over function.
Vaak met designige spullen.
Dat gaat zeker niet over de S3, die heeft namelijk gewoon het geluid van een (digitale) fietsbel. ;) En slechte kwaliteit valt ook best mee, het is een vrij nieuw concept en ontwerp dus de eerste batch zal echt niet vlekkeloos zijn. Ik fiets dagelijks probleemloos op mijn S3.

[Reactie gewijzigd door Dutchy88 op 16 september 2020 16:50]

Klopt voor S3, maar daar is nu weer de klacht dat de het geluid absurd hard is en niet aan te passen.

Wat ik dan weer kwalijk vind is dat:
A: vanMoof zo lang heeft gedaan om de bel aan te passen
B: vanMoof het niet mogelijk maakt om het aan te passen op de oudere modellen

Daarnaast klaagde een vriend van mij dat het automatische alarm er weer zo snel op gaat, dat hij zijn (extra) ketting slot er niet op tijd van af kan halen zonder dat de fiets begint te grommen. Dat grommen is trouwens best gênant en zou ook aangepast moeten kunnen worden.
Na het unlocken is er vijf+ seconden om de fiets 20 centimeter te verplaatsen waarna het slot er definitief vanaf gaat. Wanneer je binnen die tijd de fiets niet een stukje verplaatst gaat ie er vanuit dat het niet de bedoeling is geweest om het slot ervan af te halen (in combinatie met Auto Unlock bijvoorbeeld).
Precies mijn punt; het is wel erg lastig om binnen 5 seconden je fiets te verplaatsen als je fiets vast staat aan een nietje met een kettingslot.

Het is wel heel van naïef van vanmoof om te denken dat mensen geen sloten gebruiken omdat de fiets gromt en tracking heeft.

Over al dit soort dingen verbaas ik me dus, en vraag me af of vanmoof überhaupt wel aan user testing doet? Nietjes zijn in Amsterdam, waar vanmoof volgens mij vandaan komt heel normaal, kettingsloten ook trouwens.
Sorry, voor de volledigheid: het gaat enkel om het verplaatsen van het achterwiel. Je draait het wiel 20cm en hij unlocked.

Het is zeer makkelijk om een stukje technologie te bekritiseren zonder het daadwerkelijk te hebben geprobeerd.
Thanks voor de extra uitleg.

Het is zeker makkelijk om kritiek te geven, dat komt ook omdat het heel moeilijk is om dit soort dingen goed te doen. De kritiek kwam van iemand die de fiets heeft, en met dit soort zaken; the user is always right.
Een product is er voor de gebruiker, niet andersom.
Sorry, voor de volledigheid: het gaat enkel om het verplaatsen van het achterwiel. Je draait het wiel 20cm en hij unlocked.
Hmm... hoe doe je dat in een overvol amsterdams fietsenrek waar je je fiets aan vast hebt gekonken? Achterwiel optillen en om de vijf seconden met de hand een zwiep geven? Dit terwijl je je dikke kettingslot eraf probeert te halen?

Ik mag toch aannnemen dat ik het niet snap en dat je gewoon eerst je VanMoof unlocked en dat je daarna rustig de tijd krijgt je tweede slot eraf te halen? :?
Je tilt letterlijk het achterwiel 1cm van de grond, geeft er een draai aan binnen 5 seconden, en de fiets gaat van het slot af. Mijn eigen S2 staat iedere dag bij het Leidseplein in Amsterdam in een overvol fietsenrek. En dat allemaal terwijl ik mijn dikke kettingslot aan 't nietje heb vastgemaakt.
En slechte kwaliteit valt ook best mee, het is een vrij nieuw concept en ontwerp
Hoe kom je daarbij? Het enige vernieuwende aan de Vanmoof is een schopslot, de meeste andere dingen zijn al ruim een decennia op de markt.

- Frame: zelfde type hebben ze al sinds hun bestaan.
- Motor: Naafmotor zonder Torque, had je 15 jaar geleden al.
- Overige fietstechniek: honderd+ jaar oud.

Laat je vooral niet teveel meenemen door de hype, dit is geen innovatief product (en hun bedrijfsvoering is ook niet innovatief, Canyon doet het op alle metrieken veel beter).
En het belangrijkste aan de S3 vergeet je, de E-shifter en smart functionaliteit met App. Als deze al decennia op de markt is hoor ik graag bij welk merk ik moet zijn. :+

[Reactie gewijzigd door Dutchy88 op 17 september 2020 10:29]

En het belangrijkste aan de S3 vergeet je, de E-shifter en smart functionaliteit met App. Als deze al decennia op de markt is hoor ik graag bij welk merk ik moet zijn. Daarnaast ga je nu een fiets van 2K vergelijken met een fiets van gemiddeld 5K... :+
E shifters? Shimano DI sinds 2011. Nuvinci ook al een behoorlijke periode. Ga je nu zeggen dat dit bewijst dat Van Moof innovator is ondans dat het later is dan fietsen die al jaren via de A merken op de markt zijn?
App integratie: Ook niet nieuw, Bafang (de grootste niet A-merk motor fabrikant) heeft dat ook al een tijdje. Het is ook eerder een kosten besparing voor VanMoof dan een functioneel voordeel.

Enkele van de redenen dat je bij Bosch/Yamaha nog geen app integratie (of hooguit als secondair systeem) ziet is omdat het geen voordeel biedt tov een conventionele display, je een extra afhankelijkheid in het leven roept (Bosch fietsen die het niet doen met telefoon x-y-z is niet acceptabel voor een merk van dat statuur) en omdat het een schemer gebied is qua wetgeving (mobiele telefoon op de fiets). Als Den Haag besluit dat de smartphone houder ook taboe is dan is het geen feest. Bij VanMoof zal de schade te overzien zijn (durf niet te zeggen of je er blij van wordt), maar voor de A-merken betekend dat een complete recall of enorm imago verlies.

Dan betreft de prijzen, ik merk dat je de markt niet helemaal kent. Hier een fiets met A merk onderdelen en een betere motor:

https://www.rabeneick.de/...ed-bafang-252wh-disc-2020

Of een Cube. Die heeft sportieve modellen met Bosch middenmotor vanaf 2000,-. Dat is een fiets die op elk componenten gebied twee niveaus (A onderdelen in plaats van merkloos) beter is (en dan ben ik zonder meer genereus richting Van Moof).

Ik snap dat dit een beetje een schok is, maar VanMoof is absoluut duur voor wat je krijgt en dan heb ik het niet eens over de sales/aftersales die dramatisch is. Het idee dat de prijs laag is komt deels door de enorme price-drop sinds de S2 en omdat mensen niet weten dat alles wat er op een VanMoof wordt geschroefd C-merken zijn (merkloos), En ja, een goede butted spaak is VEEL beter dan een rechte merkloze spaak, een Shimano naaf gaat normaal gesproken probleemloos vele tienduizenden kilometers mee, etc. etc.

Nog iets wat mensen niet doorhebben; het "1 maat voor iedereen tussen de 170 en 210cm"is gewoon onzin en wat mij betreft gewoon consumentenbedrog. Het is wel een fijnne besparing voor Vanmoof, maar voor hetzelfde geld kan je ook een fiets kopen die wel netjes past (en betere onderdelen en een betere service heeft^^).

Let the buyer beware! (caveat emptor) is hier absoluut op zijn plaats.

[Reactie gewijzigd door roffeltjes op 17 september 2020 10:54]

Het 'innovatieve' aan deze fietsen is het design waarbij alle elektronica zit verwerkt in het frame. De fiets ziet er modern uit, lijkt niet op een elektrische fiets en blijft mijlenver bij het design van bijvoorbeeld de e-bikes van Stella vandaan.
Het 'innovatieve' aan deze fietsen is het design waarbij alle elektronica zit verwerkt in het frame.
Ik kan je verklappen dat de Batavus Sr6 uit 2010 met de aloude ION een interne accu had met interne bedrading. De lamp zat geintegreerd in de voorvork.

Ik snap dat je denlt dat dit allemaal briljant Nederlands design is, maar het idee van interne kabelloop en weggewerkt accu's is niet door een genie bij VanMoof bedacht, noch is VanMoof de eerste die dit op de markt heeft gebracht.

Die oubollige bezadigde merken waren verdraaid toch iets sneller dan mensen denken
De fiets ziet er modern uit, lijkt niet op een elektrische fiets en blijft mijlenver bij het design van bijvoorbeeld de e-bikes van Stella vandaan.
Dit zijn wel goede punten, al is je vergelijking met Stella wel een teken dat je de markt van vijf jaar geleden eigenlijk niet zo goed in je hoofd hebt. Ook vijf jaar geleden waren er modellen als de Merida Espresso, de Koga Element en de Batavus Razer op de markt.

Ook hier is het overduidelijk dat het idee dat er een modernere e-bike moest komen geen innovatie van VanMoof en waren de traditionele merken VanMoof voor. Niet zo vreemd, zoiets leefde bij heel veel gebruikers.

Wta veelmensen niet helemaal meer weten is dat VanMoof vanaf het begin vooral goedkoop ongelakt en onbewerkt alu op de markt slingerde waarbij het bezuiingingen met schreeuwende teksten als "design" verkocht.

Er is niks mis met budget alu, maar het is wel enigszins kwalijk dat mensen dit nu als top design aanmerken terwijl ze mdrkloze ramsj voor een fors bedrag kopen. Ik vind dat niet erg netjes, maar business is business. Ik vind het pas echt kwalijk dat ze misleidende teksten als "1 maat voor 170cm tot 210cm" bezigen. Dan ben je gewoon je consument kehard aan het belazeren.

Caveat Emptor.

[Reactie gewijzigd door roffeltjes op 17 september 2020 18:01]

Ik heb al je voorbeelden even bekeken. Dit ziet er inderdaad uit als de optimale fiets voor tante Gerda...

We zitten in een energietransitie waarbij we autorijden proberen te ontmoedigen, zeker in de binnensteden. Leuk dat een accu in het frame verwerken in 2010 al een keer gedaan is maar het zag er niet uit. Iets kan ook innovatief zijn of gevonden worden wanneer het simpelweg beter is gedaan.
al is je vergelijking met Stella wel een teken dat je de markt van vijf jaar geleden eigenlijk niet zo goed in je hoofd hebt
Ik wens je nog een fijne dag toe!

[Reactie gewijzigd door sdevos13 op 18 september 2020 11:19]

Ik heb al je voorbeelden even bekeken. Dit ziet er inderdaad uit als de optimale fiets voor tante Gerda...
Enigszins ontnuchterend dat deze innovatieve ideeen al in de fiets voor Tante Gerrda zaten verwerkt vind je niet? ;)
We zitten in een energietransitie waarbij we autorijden proberen te ontmoedigen, zeker in de binnensteden. Leuk dat een accu in het frame verwerken in 2010 al een keer gedaan is maar het zag er niet uit. Iets kan ook innovatief zijn of gevonden worden wanneer het simpelweg beter is gedaan.
Ik vind het behoorlijk bizar dat je het woord "beter"bezigt over een product waarvan 10% defect wordt afgeleverd (dus voordat er überhaupt op gereden is...). Ik neem aan dat ook jij wel moet toegeven dat het woord beter niet helemaal de lading dekt .

De Koga Element, Batravus Razer en de Merida Espresso waren uiteraard geen Tante Gerda modellen, maar volwaardige sportieve modellen die kwalitatief en functioneel op een veel hoger niveau staan dan een S2 of S3 (dat is objectief gezien de afmontage en de nu onderkende problemen van VanMoof),. Het verwijt dat er niets op dit vlak was te krijgen is hiermee gevoegelijk naar het rijk der fabelen verwezen. Ook het prijs argument gaat niet op, want de S2 die later kwam was een stuk duurder dan deze modellen.

Nu hebben we de S3, maar ook deze bestaat niet in een vacuum. Een Rabeneick Tx-E is op all vlakken een beter model en zo zijn er nu legio sportiever modellen die een veel betere uitrusting bieden voor een zelfde of zelfs lager bedrag.

Ook als we naar de bedrijfsvoering kijken zien we geen innovatie maar een voor de consument mislukte poging tot het spelen van internet aanbieder. Dit kan uiteraard beter en goedkoper zoals Canyon al vele jaren laat zien, een business model waarin hoge kwaliteit en goede service gepaard gaat met een lage prijs, daar war VM kiest voor lage kwaliteit, slechte service en een hoge prijs.

Ik neem aan dat je verbaasd zal kijken over deze stelling, maar dit is volstrekt objectief. Onderstaande dingen is weinig op af te dingen.

- De onderdelen van VanMoof zijn goedkope merkloze ramsj. Andere merken bieden veel beter uitgeruste fietsen voor een vergelijkbaar of zelfs lager bedrag
- Het logistiek proces is volstrekt intransparant, mensen hebben geen flauw idee wanneer hun fiets komt.
- De levering van de fietsen is te vaak niet goed. 10% foutieve levering is absurd hoog.. dat is nog voordat er 1000km is gereden.
- De service is nog niet op het niveau dat je buiten de grote stad makkelijk geholpen wordt..
- VanMoof misleidt willens en wetens klanten door te claimen dat met 1 framemaat mensen van 170cm tot 210cm op weg kunnen. Dit is gewoon zeer kwalijk.

Mocht je denken dat ik hier overdrijf? Nee, ik ben gezien wat er gebeurd bij Van Moof best mild, de draad op Tweakers is hiervan echt een tranentrekkend voorbeeld. En nee, dat komt niet omdat er alleen maar klagers zijn online, vergelijk het met de algemene e-bike draad, de ervaring bij VM is gewoon erbarmelijk.

[Reactie gewijzigd door roffeltjes op 18 september 2020 11:47]

Enigszins ontnuchterend dat deze innovatieve ideeen al in de fiets voor Tante Gerrda zaten verwerkt vind je niet? ;)
Nee, niet echt. Het is mooi dat de basis van deze techniek jaren geleden al ontwikkeld is, maar pas nu slaat het aan en dat is niet zonder reden.

De definitie van 'beter' draait niet om enkel de kwaliteit van de som der componenten.
[...]

Nee, niet echt. Het is mooi dat de basis van deze techniek jaren geleden al ontwikkeld is, maar pas nu slaat het aan en dat is niet zonder reden.gepopuklariseerd
De meerderheid van alle Ebikes sinds 2006 (ION) heeft interne kabelvoering. We spreken over aantallen waar VanMoof een druppeltje in een zee van fietsen is.. Interne accu's zijn ook mainstream sinds 2006, de welbekende ION Banaan frames (dat idee heeft echter ook nadelen vandaar dat veel fietsen afneembare accus hebben). :+

Je idee dat VanMoof hier een technologie heeft gepopulariseerd is hilarisch. en geeft aan dat je werkelijk geen idee hebt wat er op de markt is behalve Stella. Van Moof is ook zeer zeker niet de eerste die een sportief model (of Urban) op de markt brengt , noch is het de meest succesvolle.... het is een hele kleine speler die een objectief slecht product levert. Alle grote merken brachten sportievere modellen in de jaren 2014.2015, ruim voordat de S1 op de markt kwam. Niet zo vreemd het is niet alsof de grote fabrikanten niet nadachten over de ontwikkelingen op de markt. ;) ;)

Het moment dat je je beseft dat Van Moof niet vernieuwend is en kwalitatief minderwaardig kan je ook inzien dat je hook line and sinker bent gevallen voor een marketing verhaal waarbij je willens en wetens misleid bent. Dat is een vervelende realisatie, maar helaas is het een objectief oordeel. :(

Het enige wat VanMoof heeft vernieuwd is het schop slot :+

[Reactie gewijzigd door roffeltjes op 18 september 2020 16:04]

Jouw persoonlijke aanval op het vermeende gebrek aan kennis over iets stoffigs als de 'e-bike' markt sinds 2006 raakt mij diep.

Ik zeg nergens dat VanMoof de eerste is, of de beste, of sportiever, of... Ook heb ik het nergens over jouw misvatting omtrent de e-bike markt die enkel uit VanMoof en Stella zou bestaan.

Ik ben klaar met deze 'discussie' en hoeveelheid 'objectieve oordelen' en wens je alvast een prettig weekend 👋
Innovatie als vaandel voor consumenten bedrog* is niet in orde, zeker niet als uit alles blijkt dat er niks, noppes nada is geinnoveerd.... Ik hoop dat je enig begrip hebt dat vanuit communuity gedachte het waardevol is als dit soort ronkende teksten worden ontmakserd als onzin. Het is een merk waar consumenten en dus medetweakers zo ver mogelijk vandaan moeten blijven.

*De website is hiervan een eerste voorbeeld, de draad op Tweakers laat zien hoeveel erger het is...

[Reactie gewijzigd door roffeltjes op 19 september 2020 16:26]

Ik was in de markt voor een Van Moof maar vele in mijn omgeving die er 1 hebben lopen toch tegen allerlei problemen aan. Van kleine dingen als slechte kwaliteit trappers tot gewoon kapotte controller PCB's, spontaan in de fik vliegende batterijen.

Uiteindelijk gewoon een fiets van een degelijk fiets merk gekocht. De Cowboy E-bike is een goed laternatief maarheeft geen service centers in NL.
Het ontgaat me ook waarom er op t.net een advertentie/artikel over deze fietsen moet staan, theverge laat een scheet en het word hier meteen gekopieerd, als er een land is met veel verschillende elektrische fietsen, dan is het Nederland wel, dingen zijn niet aan te slepen.

Vanmoof is een hipsterfiets die qua kwaliteit onderaan staat, ik overwoog er 1 een paar jaar geleden, tot een maat er 1 had, hij (en ik daarna) was snel genezen. Per toeval kwam ik langs Moustache bikes, geen spijt van mijn aankoop en top kwaliteit.
Ik heb een Cowboy en dat laatste is zeker irritant. Er zit gelukkig een goede vertegenwoordiger in Amsterdam die je met van alles en nog wat kan helpen. Gelukkig woon ik ook in Amsterdam...

Anyway, het is jammer dat de batterij er niet uitgehaald kan worden bij de VM. Ik vind het wel een mooie fiets, maar ik woon helaas op de 3e verdieping in een appartementencomplex.

Je zou nog kunnen kijken naar fietsen van Cube of Lekker, die zien er ook mooi uit!
Als van Moof een achterwiel aangedreven fiets gaat maken dan kijk ik wel weer eens. Tot die tijd raad ik die fietsen af in mijn omgeving; dat geldt ook hier op Tweakers.
Enige argumentatie is hier natuurlijk wel op zijn plaats. Wat is er beter aan achterwiel aandrijving? Waarom is dit beter?

Advies zonder argumenten hebben we al genoeg.
Er zijn een paar redenen waarom voorwiel aandrijving in een fiets een slecht idee is:
1: Voegt veel gewicht toe aan het voorwiel (waarmee je fiets zwaarder en minder prettig zal sturen)
2: Aandrijfkrachten zorgen voor reactie in het stuur (waardoor je ineens meer of minder zult insturen)
3: Voeding van de motor moet via een draaiend systeem (wat het kwetsbaar maakt)
4: Algehele gewichtsverdeling met een middenmotor is gunstiger
5: je hebt relatief weinig druk op je voorwiel waardoor hij kan slippen

Accu's in het frame (gewicht laag zorgt ervoor dat fiets minder zwaar aanvoelt) en motor in het midden / achterin is de meest logische (en technisch beste) oplossing.

[Reactie gewijzigd door Tortelli op 16 september 2020 14:41]

Ik lees vaker de argumenten tegen een voorwiel aandrijving maar vraag me af of men er zelf wel eens mee gereden heeft. In theorie kloppen de argumenten. Hoeveel dit in de praktijk betekent is afhankelijk van implementatie. Ik heb een lange proefrit gemaakt op een VM door de regen en geen enkel moment gemerkt dat ik op een e-bike reed met voorwiel aandrijving. Mijn eigen e-bike heeft achterwiel aandrijving.
Ik heb geen recente ervaring met voorwielaangedreven fietsen. Alleen ervaring met mijn moeder dr Sparta en een aantal eMTB's.

Met voldoende techniek kun je bepaalde nadelen deels elimineren maar een issue in de technische basis zal altijd blijven bestaan en minder goed zijn dan het alternatief welke technisch beter is.
(in de autowereld zijn hier voorbeelden zat in te vinden, zo zal een auto met achterwielaandrijving altijd een neutraler en mooier stuurgevoel geven omdat er geen aandrijfkrachten zijn die invloed hebben hierop).

Punt wat je maak gaat ook op voor auto's, veel mensen merken het verschil tussen een fwd en rwd auto niet en weten niet of hij voor of achterwiel aangedreven in. In veel alledaagse scenario's maakt dit ook weinig uit.

[Reactie gewijzigd door Tortelli op 16 september 2020 16:49]

Een bocht met fijn zand/ijs of gladde 'inrit' in de stoep zijn gevaarlijke situaties met een aangedreven voorwiel. Je komt het ook nog niet alledaags tegen.
Ik lees vaker de argumenten tegen een voorwiel aandrijving maar vraag me af of men er zelf wel eens mee gereden heeft. In theorie kloppen de argumenten. Hoeveel dit in de praktijk betekent is afhankelijk van implementatie. Ik heb een lange proefrit gemaakt op een VM door de regen en geen enkel moment gemerkt dat ik op een e-bike reed met voorwiel aandrijving. Mijn eigen e-bike heeft achterwiel aandrijving.
Er is een forse populatie met ervaring met voorwielmotoren, het is immers vrij oude technologie. Dit wegwuiven met "ze praten maar wat" is onzin.

Ja, een voorwielmotor is in de regen op klinkers inderdaad wel iets linker, ik spreek hier uit ervaring :|
Er staat dat de implementatie van belang is en die is bij VM v.w.b. de voorwielmotor goed in orde. Op got is een VM topic van intussen 93 pagina’s wat stijfvol met alle mogelijke klachten staat over de nieuwe VM. Niet één van die klachten gaat over de voorwielmotor. Als een legioen van klachtbrengers deze klacht niet brengt dan is het onwaarschijnlijk dat het een probleem vormt bij het 3 model. Andere fietsen, wie weet maar daar gaat het topic niet over.
Er staat dat de implementatie van belang is en die is bij VM v.w.b. de voorwielmotor goed in orde. Op got is een VM topic van intussen 93 pagina’s wat stijfvol met alle mogelijke klachten staat over de nieuwe VM. Niet één van die klachten gaat over de voorwielmotor. Als een legioen van klachtbrengers deze klacht niet brengt dan is het onwaarschijnlijk dat het een probleem vormt bij het 3 model. Andere fietsen, wie weet maar daar gaat het topic niet over.
Het heeft niets te maken met implementatie, maar met het simpele feit dat als je voorwiel weg glijdt een fiets heel lastig te corrigeren is. Bij zand/gladheid e.d. kan dit gebeuren met elke gewone fiets, met een voorwielmotor is dit risico aanzienlijk groter.

Van Moof heeft een vrij simpele voorwielmotor. Ik kan je uit de droom helpen, VM heeft geen magische super engineers die dit universele probleem oplost.

Aan de andere kant is dit dus ook niet iets wat alleen VM heeft, het hoort gewoon bij dit soort fietsen. Wel opvallend is dat VM kiest voor een zeer goedkope optie voor een dikke bak geld.

Caveat emptor.
Kan je makkelijker uitglijden als het sneeuwt of er ijzel ligt. :+
Als je achterwiel wegglijdt op je fiets kun je het nog redelijk opvangen. Als je voorwiel wat aangedreven is wegglijdt dan ben je je gebit kwijt.
Bij een middenmotor zit de motor bij de trapas. Voor de gewichtsverdeling is dat gunstig. Over het algemeen is de E-bike dan wat gemakkelijker te hanteren. Maar de middenmotor is vooral een goede keuze omdat hij niet de nadelen van de voorwielmotor en de achterwielmotor heeft. Nadelen van de voorwielmotor: Fiets stuurt zwaarder, en je hebt een groter sliprisico. Nadeel achterwielmotor: er past geen naafversnelling op, dus ben je aangewezen op een derailleurversnelling. Een middenmotor is bovendien minder storingsgevoelig. Bij een voorwielmotor heb je een aparte rotatiesensor nodig bij de trapas.
bron: https://www.fietsersbond....oor-motor-moet-ik-hebben/
Eens met het eerste deel van de Fietsersbond, een voorwielmotor is gewoon een goedkope oplossing die niet erg lekker rijdt en op een glad wegdek gevaarlijk kan zijn.

Maar een achterwielmotor is wat mij betreft een veel betere keuze dan een middenmotor in NL omdat deze comfortabeler rijdt. Ik zal mijn argumenten geven:
 • De genoemde rotatiesensor van een achterwielmotor gaat niet vaak kapot (zit vaak verwerkt in de kettingkast). Bij een middenmotor daarentegen is er een aparte snelheidssensor in het achterwiel nodig plus een magneet op een spaak, die nog wel eens voor problemen geeft.
 • Middenmotoren maken geluid. Achterwielmotoren kunnen volkomen stil zijn.
 • Middenmotoren belasten je ketting en overbrenging. Om netjes en zonder harde knallen te kunnen schakelen heb je eigenlijk nóg een extra sensor nodig, de gear sensor. Veel fietsen hebben dit dan ook.
 • Middenmotoren werken alleen goed als je actief schakelt. Als je je fiets altijd lui in de hoogste versnelling laat staan, is de kracht van een middenmotor tot drie keer minder dan van een achterwielmotor. Dat komt omdat de middenmotor vóór je overbrenging zit.
 • Achterwielmotoren voelen lekkerder aan (als ze zijn uitgerust met een koppelsensor), ze geven het gevoel van "de wind in de rug".

[Reactie gewijzigd door Ablaze op 16 september 2020 19:43]

Maar een achterwielmotor is wat mij betreft een veel betere keuze dan een middenmotor in NL omdat deze comfortabeler rijdt. Ik zal mijn argumenten geven:
Hoewel je het aangeeft als mening, het "veel beter" is echt behoorlijke sterke uitspraak waar een flink aantal kenners het toch echt niet mee eens zijn,

Een middenmotor heeft wel degelijk een aantal flinke voordelen voor een gewone ebike, ook in Nederland (bij een S-pedelec is het aandrijvings probleem wel degelijk een zeer zwaar argument voor de naafmotor).

- Middenmotor is qua kabelvoering minder complex en daardoor minder kwetsbaar. Achterwiel motor is natuurlijk wel minder kritisch dan de voorwielmotor,
- Middenmotor is veel krachtiger, wat wel degelijk prettig is met harde wind, steile bruggetjes en wegrijden op een talud terwijl je de provinciale weg over moet.
- Rijgevoel wordt vaak genoemd, maar vreemd genoeg hoor je nooit klachten hierover van MM gebruikers. Bij mij wende het binnen een paar minuten en ik heb toch echt wel wat gewone en ebike KMs gemaakt voordat ik overstapte. Overigens kan je een voorwielmotor ook heel netjes krijgen, mits en indien er een goede torque sensor is (die ontbreekt meestal).
- Echt goede achterwielmotoren zijn relatief duur/lastig te vinden. De ontwikkeling staat ook al een tijd stil.
- Actieradius van MM is doorgaans aanzienlijk beter, vermoedelijk vanwege het hogere interne toerental en omdat hij meeprofiteert van de versnellingen.

Ik zal niet zeggen dat ik een achterwiel motor afraad, maar voor het gros van de gebruikers is een MM een logische relatief probleemloze keuze. Er is echt wel een functionele reden dat de MM de markt domineert, vooralsnog wil ik niet terug naar een naafmotor.

[Reactie gewijzigd door roffeltjes op 17 september 2020 11:21]

Ja, het ligt er natuurlijk aan waar je het mee vergelijkt. Het ene systeem is het andere niet.
Een ION achterwielmotor bijvoorbeeld, heeft alleen een voedingskabel en geen fasedraden of sensordraden, omdat de controller net als bij een middenmotor in de motor zelf zit en het koppel op de achteras gemeten wordt.

Een middenmotor is inderdaad krachtiger, maar alleen als je netjes schakelt. Als je dat niet doet, kan het koppel dat de motor op de weg kan zetten lager zijn dan bij een naafmotor. En veel mensen in Nederland willen helemaal niet schakelen, een naafmotor is in dat licht dus een logische keuze voor Nederlanders.

Het klopt dat goede achterwielmotoren lastig te vinden zijn, dat komt voornamelijk omdat middenmotoren zeer populair zijn. Ik denk zelf dat dat vooral met merkkeuze te maken heeft, Bosch heeft alleen maar middenmotoren en een consument heeft liever een vertrouwde naam.
Ja, het ligt er natuurlijk aan waar je het mee vergelijkt. Het ene systeem is het andere niet.
Een ION achterwielmotor bijvoorbeeld, heeft alleen een voedingskabel en geen fasedraden of sensordraden, omdat de controller net als bij een middenmotor in de motor zelf zit en het koppel op de achteras gemeten wordt.
ION is zeer storingsgevoelig, huist op de stekkers Je moet besefen dat je een draaiend onderdeel voorziet van stroom en dat dit allemaal licht gebouwd is.
Een middenmotor is inderdaad krachtiger, maar alleen als je netjes schakelt. Als je dat niet doet, kan het koppel dat de motor op de weg kan zetten lager zijn dan bij een naafmotor.
Een Yamaha levert 80NM nominaal, ik kan je verklappen dat zelfs als je in de zwaarste versnelling wegrijdt je een Neodrive hijgend achter je laat. Juist een naafmotor heeft een probleem bij lage toerentallen (dus ook optrekken) en dat is waarom je met een Yamaha motor zelfs de machtige Stromer op de eerste meters achter je laat (tot je tegen de muur van 26kmpu aangaat, en dat is maar goed ook). Wat dat betreft kan ik je ook vertellen dat een BIONX of Neodrive ook gaat zoemen als je op een steil stuk wegrijdt.
En veel mensen in Nederland willen helemaal niet schakelen, een naafmotor is in dat licht dus een logische keuze voor Nederlanders.
Ik denk dat je die toch echt met een statistiekje moet bewijzen in plaats van uit de onderbuik ;)
Het klopt dat goede achterwielmotoren lastig te vinden zijn, dat komt voornamelijk omdat middenmotoren zeer populair zijn.
Je denkt niet dat het komt omdat mensen de storings gevoelighied van naafmotoren zat waren? :+
Ik denk zelf dat dat vooral met merkkeuze te maken heeft, Bosch heeft alleen maar middenmotoren en een consument heeft liever een vertrouwde naam.
ION was nog veel bekender op de Nederlandse markt (Bosch is toch van de boormachines?), je stelling gaat echt niet op. De reden dat Bosch opkwam was omdat het over de hele linie een beter product was.
ION is zeer storingsgevoelig, huist op de stekkers Je moet besefen dat je een draaiend onderdeel voorziet van stroom en dat dit allemaal licht gebouwd is.
Wat bedoel je met "huist op de stekkers"?
In een ION motor staat de controller stil, alleen de buitenkant (stator) draait.
Een Yamaha levert 80NM nominaal, ik kan je verklappen dat zelfs als je in de zwaarste versnelling wegrijdt je een Neodrive hijgend achter je laat.
Als je een standaard Nexus naaf in je fiets hebt (groot deel van alle stadsfietsen), dan wordt dat koppel intentioneel verminderd naar 40 of 50 Nm. En dan heb ik het over het koppel op het voorblad, want de middenmotor weet niet in welke versnellingsstand je zit. Je kunt inderdaad een naafmotor achter je laten, maar dan moet je wel netjes opschakelen en een fiets hebben uit het duurdere segment met een derailleur, die niet die limitatie kent.
Juist een naafmotor heeft een probleem bij lage toerentallen (dus ook optrekken) en dat is waarom je met een Yamaha motor zelfs de machtige Stromer op de eerste meters achter je laat (tot je tegen de muur van 26kmpu aangaat, en dat is maar goed ook). Wat dat betreft kan ik je ook vertellen dat een BIONX of Neodrive ook gaat zoemen als je op een steil stuk wegrijdt.
Een naafmotor heeft geen probleem met lage toerentallen, alleen is de efficiëntie in die situaties laag.
Het maximale vermogen dat een motor mag doen is 250 Watt. Dat kan een naafmotor ook in die situatie, zolang de stroom niet teveel gelimiteerd wordt (het elektrisch vermogen is in dat geval soms wel het driedubbele).
Een middenmotor is efficiënter hier, maar optrekken duurt toch maar even :). In de bergen is dat een ander verhaal, maar in Nederland hebben we die nauwelijks.
ION was nog veel bekender op de Nederlandse markt (Bosch is toch van de boormachines?), je stelling gaat echt niet op. De reden dat Bosch opkwam was omdat het over de hele linie een beter product was.
Bosch was in Duitsland al heel groot en iedereen kent Bosch (niet alleen van de boormachines, ook witgoed, auto-onderdelen enzovoorts).
De eerste generaties van Bosch waren karig en zeker niet beter dan ION. De huidige generaties zijn wel beter, maar als we kijken naar de eerste versie (Classic) dan waren die luidruchtig, groot en niet heel krachtig. ION fietsen hadden ook meer te bieden, zoals een diefstalbeveiliging, recuperatie, veilige 20 km/u rijprogramma's, automatische verlichting, een geruisloze motor en betere servicesoftware voor dealers.

[Reactie gewijzigd door Ablaze op 17 september 2020 18:53]

[...]

Wat bedoel je met "huist op de stekkers"?
In een ION motor staat de controller stil, alleen de buitenkant (stator) draait.
Een ION heeft meerdere stekkers, anders kan een wiel er ook niet uit ;)

ION's hadden vocht+corossie problemen op de stekkers. Daarnaast werd de kabelboom rot rond de stekkers na een jaar of drie (wel zeer veel kilometers).
Als je een standaard Nexus naaf in je fiets hebt (groot deel van alle stadsfietsen), dan wordt dat koppel intentioneel verminderd naar 40 of 50 Nm. En dan heb ik het over het koppel op het voorblad, want de middenmotor weet niet in welke versnellingsstand je zit.
Excuses, je bent volgens mij een beetje in de war met Shimano DI Steps. Een Yamaha en een Bosch CX is "dom"en geeft gewoon af naarmate je kracht levert, het boeit niet of je Nvolio, Nexus, Rohloff of een Derrie gebruikt.
Je kunt inderdaad een naafmotor achter je laten, maar dan moet je wel netjes opschakelen en een fiets hebben uit het duurdere segment met een derailleur, die niet die limitatie kent.
Dat is dus echt een misvatting en dan nog, ook in versnelling 8 laat je een Neodrive achter je, ik heb de Neodrive ook proefgereden, je hebt gewoon niet die power.
Een middenmotor is efficiënter hier, maar optrekken duurt toch maar even :). In de bergen is dat een ander verhaal, maar in Nederland hebben we die nauwelijks.
Nogmaals, ik heb BIONX, wat zeker vergelijkbaar is met Alber/Neodrive ook gewoon gesloopt op de Veluwe. Je onderschat toch heel erg hoeveel kracht je in korte tijd kan uitoefenen.
De eerste generaties van Bosch waren karig en zeker niet beter dan ION. De huidige generaties zijn wel beter, maar als we kijken naar de eerste versie (Classic) dan waren die luidruchtig, groot en niet heel krachtig. ION fietsen hadden ook meer te bieden, zoals een diefstalbeveiliging, recuperatie, veilige 20 km/u rijprogramma's, automatische verlichting, een geruisloze motor en geavanceerdere servicesoftware voor dealers.
Sorry nee. Ik ben best een fan van het gedrag van Ion, maar met 150k in vijf faar op drie fietsen (ik, mijn vrouw en schoonmoeder) met ION durf ik echt wel te stellen dat ION onbetrouwbaar was tov de middenmotor.

En ION had achter in eerste instantie 25nm en was aanzienlijk minder krachtig dan Bosch Classic, dus dit argument gaat gewoon niet op. Tegen de tijd dat ze naar 40nm gingen had Yamaha 80nm.

Ik was een fan van ION qua rijgedrag, maar de reden dat iedereen daarna naar een MM overstapte is echt geen domheid.

[Reactie gewijzigd door roffeltjes op 17 september 2020 19:25]

Dit begint een beetje tijdverspilling te worden. Ik vraag mij af wie dit óóit gaat teruglezen :)
Een ION heeft meerdere stekkers, anders kan een wiel er ook niet uit ;)
Er zit één APP of AMP stekker aan de linkerkant van het frame. Die stekker losmaken en het achterwiel kan eruit. De connectoren zijn vervangbaar bij de dealer i.g.v. vochtproblemen.
Excuses, je bent een beetje in de war met Shimano DI Steps. Een Yamaha en een Bosch CX is "dom"en geeft gewoon af naarmate je kracht levert, het boeit niet of je Nvolio, Nexus, Rohloff of een Derrie gebruikt.
Dit klopt niet, alle Yamaha en Bosch motoren worden door de OEM geconfigureerd voor de fiets waar ze in komen. Je specificeert dan onder andere: omtrek van de wielen, standaardtaal, minimale en maximale versnellingsverhoudingen en last but not least: het type overbrenging. Die laatste is dan weer bepalend voor het maximale koppel dat de motor gaat leveren. Als je 80 Nm op een standaard Nexus-7 zet (plus je eigen koppel) wordt het na een jaar vanzelf een Nexus-1 ;)
Sorry nee. Ik ben best een fan van het gedrag van Ion, maar met 150k in vijf faar op drie fietsen (ik, mijn vrouw en schoonmoeder) met ION durf ik echt wel te stellen dat ION onbetrouwbaar was tov de middenmotor.
V.w.b. betrouwbaarheid ben ik het wel met je eens. Dit is overigens een nieuw aspect, voorheen nog niet besproken. 150 000 km is wel een gigantische stand moet ik zeggen, een gemiddelde elektrische stadsfiets rijdt slechts 1200 km per jaar (en nee, ik kan de dataset helaas niet delen).
Nogmaals, ik was een fan van ION qua rijgedrag, maar de reden dat iedereen daarna naar een MM overstapte is echt geen domheid.
Hier verschillen we dus van mening, ik vind het ook geen domheid maar ik denk niet dat een middenmotor technisch gezien de beste keuze is voor algemeen gebruik in Nederland. En die mening moet je los zien van de implementaties en discussies over merken. Als iedereen over 3 jaar VanMoof rijdt dan is dat ook niet omdat een voorwielmotor beter is, mensen zijn nu eenmaal tot op zekere hoogte kuddedieren en gevoelig voort trends.

[Reactie gewijzigd door Ablaze op 17 september 2020 19:26]

Dit begint een beetje tijdverspilling te worden. Ik vraag mij af wie dit óóit gaat teruglezen :)
Je bent in ieder geval net als ik een kenner :+
Er zit één APP of AMP stekker aan de linkerkant van het frame. Die stekker losmaken en het achterwiel kan eruit. De connectoren zijn vervangbaar bij de dealer i.g.v. vochtproblemen.
Ja en nee. Je kan ze een paar keer vervangen, maar daarne is de kabel daar op.
Dit klopt niet, alle Yamaha en Bosch motoren worden door de OEM geconfigureerd voor de fiets waar ze in komen. Je specificeert dan onder andere: omtrek van de wielen, standaardtaal, minimale en maximale versnellingsverhoudingen en last but not least: het type overbrenging. Die laatste is dan weer bepalend voor het maximale koppel dat de motor gaat leveren. Als je 80 Nm op een standaard Nexus-7 zet wordt het na een jaar vanzelf een Nexus-1 ;)
Mijn bron bij Yamaha en Accell heeft mij laten zien dat dit in ieder geval voor de Yamaha niet zo is, nou kan hij mij hebben bedrogen en dingen in het configuratie scherm hebben verborgen, maar de Yamaha is gewoon vrij basic (ik durf zelfs te zeggen rauw). Ook hierin is overigens het bewijs gewoon wat er op straat gebeurd, ik laat een Stromer gewoon achter me tot ik 20kmpu aantik en hij me gewoon op puur vermogen wegblaast. Een Bosch CX voelt hetzelfde aan en is nauwelijks trager uit de startblokken. Een Neodrive met 40nm is gewoon niet bij benadering zo sterk.

Mocht je deze anecdote willen wegwuiven, tests van de consumentenbond in de ardennen leiten ook zien dat een MM veel sterker was, ook die met de naaf versnelling.

En je onderschat vermoedelijk toch echt de Nexus 8 (overigens hebben we nu ook een Nexus 7 die verbijsterend genoeg de wereld rond is gegaan).
V.w.b. betrouwbaarheid ben ik het wel met je eens. Dit is overigens een nieuw aspect, voorheen nog niet besproken. 150 000 km is wel een gigantische stand moet ik zeggen, een gemiddelde elektrische stadsfiets rijdt slechts 1200 km per jaar (en nee, ik kan de dataset helaas niet delen).
Ik geloof je best qua kilometrage, maar juist die vochtproblemen waren meer afhankelijk van al dan niet getroffen worden door een hoosbui dan kilometers. Compleet nieuwe banaan kon een dag later voor nieuwe stekkers naar de dealer... was wel een extreem hoosbuitje :(
Hier verschillen we dus van mening, ik vind het ook geen domheid maar ik denk niet dat een middenmotor technisch gezien een goede keuze is voor algemeen gebruik in Nederland. En die mening moet je los zien van de implementaties en discussies over merken. Als iedereen over 3 jaar VanMoof rijdt dan is dat ook niet omdat een voorwielmotor beter is, mensen zijn nu eenmaal tot op zekere hoogte kuddedieren en gevoelig voort trends.
Ik sta wel redelijk dicht bij de gebruikers hier op het forum, storingsgevoeligheid is echt een belangrijk voordeel van een MM. Ik kan ook niet zeggen dat top naaf motoren hierin zo briljant scoren (zie mijn ervaring met Bionx).

Het enige echte nadeel aan een MM is het geluid, maar zelfs dan is windgeruis op 25km al dominant. Voor de rest heeft een MM vooral voordelen tegenover een naafmotor (geldt niet voor een S-pedelec waar de aandrijving gewoon te kritisch wordt).
Yamaha motoren zijn inderdaad vrij spartaans, maar ze worden wel geconfigureerd. Bij Accell doen ze dit ook, Yamaha levert daarvoor software (YPWS). Zowel in nieuwe fietsen als voor spare parts. In theorie kun je een standaard 28" fiets licht "opvoeren" door er een motor in te zetten die geconfigureerd is voor een 26" fiets.
Ik geloof je best qua kilometrage, maar juist die vochtproblemen waren meer afhankelijk van al dan niet getroffen worden door een hoosbui dan kilometers. Compleet nieuwe banaan kon een dag later voor nieuwe stekkers naar de dealer... was wel een extreem hoosbuitje :(
De banaan zit in de eerste twee generaties ION fietsen (NiMH cellen). De AMP Superseal connector achterop is IP66, maar het kan zijn dat deze niet goed aangedrukt was door de dealer of dat er sprake was van een productiefout. Overigens kun je die bananen nog steeds bestellen, ik zie ook nog geregeld dat soort stokoude fietsen (verkoop begon ergens in 2003) rondrijden.
Yamaha motoren zijn inderdaad vrij spartaans, maar ze worden wel geconfigureerd. Bij Accell doen ze dit ook, Yamaha levert daarvoor software (YPWS). Zowel in nieuwe fietsen als voor spare parts. In theorie kun je een standaard 28" fiets licht "opvoeren" door er een motor in te zetten die geconfigureerd is voor een 26" fiets.
Ja, ik heb samen met die jongen van Accell nog met die software gespeeld(5 jaar terug, 1e serie). Het is te lang geleden dus je brengt me aan het twijfelen, maar ik weet dat we nog met zijn drieen hebben gekeken wat er allemaal kon worden ingesteld (eigenlijk vrij weinig^^)
De banaan zit in de eerste twee generaties ION fietsen (NiMH cellen). De AMP Superseal connector achterop is IP66, maar het kan zijn dat deze niet goed aangedrukt was door de dealer of dat er sprake was van een productiefout.
Ik heb gekeken, dat is inderdaad de connector zoals ik me herinner! Ik vind het heel bizar dat die IP68 stekker zo vaak kapot ging (en ik was dus echt niet de enige)... dat ding moet gewoon compleet waterdicht zijn, is dus duidelijk qua specs een veel minder lullig stekkertje dan ik dacht aan de hand van mijn (en andere) ervaringen.

Overigens zat het probleem volgens mij niet IN de stekker, maar daar waar de draad de stekker in ging.
Overigens kun je die bananen nog steeds bestellen, ik zie ook nog geregeld dat soort stokoude fietsen (verkoop begon ergens in 2003) rondrijden.
Tsja, zowel de voor als achternaaf ION rijdt briljant, dus er is met een lager kilometrage geen bezwaar tegen het vervangen van de accu. Zo'n banaan is ook niet zo heel erg duur, de huidige Yamaha en Bosch accu's zijn veel duurder.

[Reactie gewijzigd door roffeltjes op 17 september 2020 20:39]

In het kort:

bij een voorwielmotor word je voortgetrokken. Het kan makkelijk in het design weggewerkt worden maar vanwege het feit dat het in het bewegende onderdeel (het stuur) is weggewerkt is de fiets instabieler in vergelijk met de andere typen motoren. Ook is deze vaak minder krachtig.

bij een middenmotor voelt het aan alsof je op een normale fiets zit; de motor drijft via de trapas de fiets aan. Vanwege de lage montage is het ook meteen het stabielste ontwerp, en kan er ook een krachtiger motor geplaatst worden. Wel is het het meest zichtbare ontwerp.

bij een motor op het achterwiel voelt het alsof je wordt voortgeduwd. Het achterwiel wordt direct aangedreven ipv indirect via de trapas. Ook hier kan een krachtige motor geplaatst worden. Wel is de fiets mogelijk instabieler.

https://www.fietsvoordeel...rwielmotor-en-middenmotor
Veel groter probleem met voorwielmotoren is het (veelal) ontbreken van een krachtsensor, de fiets kent dan een aantal vaste ondersteuningsstanden = aantal vaste snelheden. Meestal een stuk of 5 waarvan de eerste drie helemaal zinloos zijn (12, 15 en 18 km/h of zoiets), stand 4 en 5 (22 resp. 25 km/h) zijn wel bruikbaar. Maar dat is het dan: harder dan die vaste snelheden gaat niet, langzamer ook niet!! Dat maakt het ook instabiel, want doortrappen in de bocht op stand 5 betekent dat de fiets 25 km/h blijft nastreven en lig je idd zo op je gezicht.
Voordeel is de lage prijs. En de eenvoud van het systeem! Heb een e-bike (Gazelle) gehad met een krachtsensor, de sensor is defect en niet meer leverbaar/vervangbaar. Weg fiets van €1900.
Nu een heel simpele Cortina van ca. €1000 (nog veel geld), zonder complexe techniek, alles is eenvoudig vervangbaar. En zonder de noodzaak voor een app, zoals VanMoof en vele fabrikanten tegenwoordig hebben. Heel leuk, maar je weet nu al dat die apps over een paar jaar niet meer (goed) werken. En dan?
Het idee is dat op het achterwiel meer grip is omdat je gewicht daar meer op rust. (als je op het zadel zit tenminste). de fiets gaat achter het voorwiel aan. Als je de moter (die stiekem best wel sterk is) op het voorwiel monteert dan kan je band grip verliezen. en dan val je. als je achterband iets grip verliest (wat dus om eerder genoemde reden minder snel gebeurd) dan is dat geen drama. het is dan makkelijker om je fiets onder controle te houden.

Ik heb op mijn mountainbike vanwege ongeveer dezelfde reden een grovere band op het voorwiel liggen dan achter (dat wil zeggen, voorband meer grip). Als het achter een beetje grip verliest niet erg. als dat voor gebeurd dan wordt het snel hectisch.

Anderzijds voelt het ook meer vertrouwd. een gewone fiets wordt ook via het achterwiel aangedreven.

Een fiets met voorwielmoter werkt gewoon hoor. en we hebben het ook wel een beetje over situaties waarin het al glad is enzo waar je ook nog eens alles van die moter gaat vragen. door gewoon normaal te fietsen gebeurt er niks geks.

ziezo, een poging tot argumentatie ;)
Juist omdat hij het zo zwaar neerzet ben ik het met je eens dat hij de argumenten nog wel even mag opsommen.
Van de andere kant zijn ze ook wel heel simpel te bedenken of vanuit analogie met een motor af te leiden.
Bij gripverlies is aandrijving op het voorwiel veel gevaarlijker en bijna niet te corrigeren.
Ik heb geen verstand van elektrische fietsen (of fietsen überhaupt), maar wat maakt dat je VanMoof-fietsen actief afraadt?
van Moof als merk lijkt mij verder een prima merk. Voorwiel-aangedreven fietsen zijn echter af te raden. Dit is omdat het gevaarlijk kan zijn in bochten met onregelmatige ondergrond (trambaan, bladeren, ijs/sneeuw, troep, slecht wegdek, et cetera). Ook kan het makkelijk slippen, wat niet bevorderlijk is voor de fietservaring.
Bovendien zijn er genoeg alternatieven.

[Reactie gewijzigd door Ruudjah op 16 september 2020 14:22]

Precies dit. Het is niet voor niets dat de goedkope budget elektrische fietsen ook voorwielaandrijving hebben. Het is de simpelste techniek en qua stabiliteit ook nog eens de slechtste locatie om die motor te hebben. Aandrijving op het het achterwiel of de trapas is altijd een pre. Een voorwiel aangedreven fiets zou ik ook nooit aanraden.
Ik raad ze af vanwege de vele problemen die er spelen. Problemen met een slag in je wiel of leveringen die uitgesteld worden of voor reparaties helemaal terug naar Amsterdam en dan lang wachten op een vervanging of reparatie. Dat soort zaken zorgen ervoor dat VanMoof bij mij direct afvalt.

Een ieder moet het voor zich bepalen, maar ik zie geen kwaliteit terug in die fiets. Daarvoor lees ik teveel problemen, hier op het forum en ook op andere reviewsites.

Tweakers forum:
Ervaringen met VanMoof Electrified (S/X/S2/X2/S3/X3)

[Reactie gewijzigd door Starbucks op 16 september 2020 14:23]

De reviews hier op tweakers zijn wel alledrie 5 sterren :S

pricewatch: VanMoof Electrified S3

Misschien handig al mensen ook een review schrijven?
Designkwaliteit toch wel, zeker de eerste modellen.

Ik vind het mooie fietsen, en zaken als weggewerkte verlichting (die sneuvelt snel in de stad) en ditto kettingslot voegen echt wat toe voor een stadsfiets.

Bij de keuze voor een e-bike vielen ze wel snel af (voorwielmotor, accu capaciteit), nog voor ik de verhalen over bouwkwaliteit te horen kreeg.
Ik heb er één keer een van dichtbij gezien. Ik weet niet of dat representatief was, maar de verlichting op die fiets werd verzorgt door losse lampjes omdat de interne verlichting er mee gestopt was en hij roestte aan alle kanten. Misschien ligt het aan de eigenaar, maar ik vond het erg opmerkelijk.
Mijn persoonlijke ervaring, ik heb nu 8 jaar een VanMoof, deze staat altijd buiten (wel enigszins overdekt tegen de directe regen), de enige roest die ik inmiddels kan ontdekken is aan het laatste stukje van het spatbord. Verder nog prima in orde. Zelfs mijn verlichting doet het nog. Owja, en er is 1 handvat gescheurd, maar ik ben te lui om die te vervangen). Ik gebruik hem overigens niet dagelijks meer de laatste 4,5 jaar.

[Reactie gewijzigd door bakbakbak op 16 september 2020 14:37]

Dan zal het aan achteloosheid van de eigenaar gelegen hebben verwacht ik.
Het probleem met voorwiel aangedreven fietsen is de instabiliteit in de bochten. Deze instabiliteit is minder aanwezig bij achterwiel aangedreven fietsen. Nog beter is natuurlijk de middenmotor, veel beter qua gewichtsverdeling.

Ik ben zelf niet bekend met de oplossing van VanMoof, maar bij bijvoorbeeld Sparta wil je geen motor in het voorwiel hebben. Als je daar input levert op de pedalen gaat de motor ook werken, iets wat je bijvoorbeeld in een natte bocht liever niet hebt. Aangezien dat 100% van de gevallen onderstuur veroorzaakt. Wat bij een iets te hoge snelheid voor een lelijke valpartij kan zorgen.

Het voordeel van een motor in het voorwiel, is dat het de meest goedkope oplossing is.
Ik afdviseer je om de Vanmoof draad op dit forum te lezen en dan zelf je mening te vormen.

Anders gezegd, niet afraden van Vanmoof vind ik als medetweaker niet erg sociaal.....
Ik heb inmiddels de laatste paar pagina's gescand en het sentiment is in ieder geval duidelijk :P Niet dat ik in de markt ben voor een e-bike, maar als het zo zou zijn, dan maar gewoon een degelijke van een gevestigd merk denk ik.
Wat is er mis met een voorwiel aangedreven fiets? Dit zorgt er mijns inziens voor dat er in het achterwiel ruimte is voor een versnellingsnaaf. Anders krijg je een derailleur welke weer meer onderhoud nodig heeft, en dat is ook niet ideaal voor het gebruik van deze fietsen, in de stad.
Helaas maakt de Van Moof gebruik, van een autoamtische versnelling welke enigzins fragiel lijkt maar het is ook gewoon zodra deze versnelt een luide klik waar je van schrikt op de fiets.
niks mis met een voorwiel; aangedreven fiets.
maar een trekkend voorwiel en natte putdeksels/trambaan etc etc.. is de kans op slippen iets hoger.
(hoe groot probleem dit voor je is kan wel verschillen, denk aan een 80jarige die dan makkelijk tot val komt, of een 18 jarige die dat wel opvangt met een kleine slinger.)

en dan heb je ook nog dat het systeem uit meer onderdelen bestaat.
zo zag je vroeger meer dat een sensor op de de fiets reageerde op beweging van trapas/ketting en dat zette de elektromotor aan, nu zie je steeds meer dat de druk word gemeten op de trapas.
geef je dan weinig druk, dan geeft de elektromotor minder vermogen, zet je er meer kracht achter dan meer motor vermogen. (dit vond ik erg prettig toen ik dat voor het eerst probeerde.)
en daar hebben we de middenmotor modellen voor.
zit de motor op je trapas, en dus voor de versnellingen samen met de sensor.
je zou bijna zeggen ideaal, behalve dan de prijs die dit dan weer kost. }>

maar er is ook wetgeving, wanneer ben je nog fiets en wanneer word je speedpedec (of snorfiets)
we willen niet nog een stint ongeluk, maar er word wel tegen de grenzen van de wet aangeschuurd met sommige modellen.
zoals sommige elektrische bakfiets modellen het toch wel even oppassen is in het verkeer, onder schat zo een zware fiets niet, dat ramt een deur van de auto er zo van af als die voor je neus word open gegooid.
ben benieuwd wat voor wetgeving we gaan krijgen op dit soort vlakken. ;)
Alle extra gewicht aan het voorwiel of stuur gaat ten koste van de bestuurbaarheid. Van het gewicht van een motor merk je misschien niet zo veel van in normale omstandigheden, maar dat wil je juist niet als het wat lastiger wordt: glad of hobbelig.
Ideaal is achterwielaandrijving met de motor rond de trapas. Gewicht is mooi verdeeld en je kan een versnellingsnaaf gebruiken.
En natuurlijk geen bagagedrager.
geldt ook voor auto's :+

(al wordt/is dat inmiddels steeds meer achterhaalt)
Bij auto's klopt dat in de theorie zonder hulpmiddelen en met voldoende training van de chauffeur. Echter vooral dat laatste is/was een probleem, tel daarbij op dat de schrikreactie van direct gas los al een deel van de oplossing is bij voorwielaandrijving (onderstuur) en de moderne hulpmiddelen en je snapt dat voor de gemiddelde automobilist voorwielaandrijving veiliger is.

Tegenwoordig met vierwielaandrijving is de hele discussie sowieso achterhaald :+
Om eerlijk te zijn zou ik van Moof algeheel afraden.

Kijk naar de reviews op Trustpilot zou ik zeggen. Blijkt dat er een heel leger aan mensen zijn die hun service als dramatisch slecht ervaren.
Totaal niet met u eens, een middenmotor is veel beter
Eén van de redenen waarom ik niet voor een VanMoof ben gegaan was de herrie die de motor maakt.
Ik rijd zelf een electrische fiets met een Bafang motor en in vergelijking met die van VanMoof is die fluister stil.

Desalniettemin heeft VanMoof mooie fietsen.
Ik heb zelf een S3 en dat is niet mijn ervaring..
S3/X3 is fluisterstil
Ik zie VanMoof als de zoveelste startup welke keihard en agressief adverteert met een negatieve balans in de hoop na x jaar zichzelf te kunnen verkopen als hip trendy merk aan een andere grote partij.

Ik heb ook wat rond gekeken en kwam ook VanMoof tegen maar na het lezen van wat reviews schijnt de kwaliteit toch ondermaats te wezen voor de prijs die je betaald.
Mijn FB feed zit vol met Van Moof reclame sinds ik het filmpje een keer bekeken heb maar de reacties erop zijn niet positief, veel klagende klanten.

Ik vond hem zelf qua design erg mooi totdat ik er vorige week in levende lijve één zag. Afwerking niet top voor wat toch een premium product moet zijn.

[Reactie gewijzigd door Dr. Strangelove op 16 september 2020 14:36]

Ik heb namens wat collega's lange tijd gekeken naar een VanMoof fiets. Het ontwerp, vooral van de X is naar mijn mening redelijk uniek. Daarnaast is de fiets op papier uitgerust met handige functies.
Zelf wilden we in het buitenland de fiets als transportfiets gaan gebruiken, met aangepaste/zelfgemaakte voordrager om een pelican case met apparatuur te kunnen vervoeren. Lekker snel Nederlands model (in Azie is deze beperkt tot 20 km per uur.)

Maar de vele klachten (kijk ook in het forum hier, en tal van andere fora online) van echte gebruikers en niet van die commerciele product plug sites of youtube kanalen zoals Bright) geven een heel ander beeld wat de fiets in werkelijkheid is. Als de fiets dan ook nog (iedere keer) terug moet naar amsterdam voor reparatie, tja.

Veel storingen en niet werkende software, verbogen wielen of ontbrekende en beschadigde onderdelen. Deze serie 3 modellen zijn TE snel op de markt gezet lijkt het wel. Zonde want op papier zijn het mooie fietsen en de intentie om het de 'tesla' of de 'apple' (cliche marketing termen van Bright etc.) te zijn is er wel.
Ik heb namens wat collega's lange tijd gekeken naar een VanMoof fiets. Het ontwerp, vooral van de X is naar mijn mening redelijk uniek.
De X is iets anders, maar zeker niet innovatief. Het is al eerder geprobeerd, maar een diamant frame is nou eenmaal veel sterker.

De standaard Vanmoof? Diamant frame 26", ongelakt alu. Het niet frezen van de pijpjes is al decennia iets wat bijvoorbeeld GT gebruikt voor de aansluiting van zitbuis en bovenbuis.
Redelijk uniek.... Dank voor de toelichting. In ieder geval ik vind dit model veel bijzonderder dan het 'standaard' frame van de S. Daarnaast is deze fiets ook geschikt voor kleinere berijders.
Ja, je hebt helemaal gelijk, ik haal uniek en innovatief door elkaar. Het is absoluut geen design wat je elke dag tegenkomt.
Dus niet, Vanmoof had al meerdere keren zijn merk/bedrijf kunnen verkopen (ze bestaan al 12 jaar, is geen startup meer). De founders doen het niet voor het geld, anders hadden ze het al lang verkocht. Hoe kan dit bericht een +1 krijgen :O?

Overigens vind ik het raar dat zoveel mensen harde/negative uitspraken doen zonder dat ze zelf 1 of meerdere fietsen hebben gehad.

(ik heb geen aandelen ofzo, maar vind het gewoon een mooi product en hoop eigenlijk dat andere merken ook hun USP's overnemen:

- Turbo knop
- Elektronisch slot
- US modes (tot 31 km/h), als je je fiets meeneemt naar een ander land waar je harder mag)
- Lampen/batterij in frame, zodat het niet snel kapot gaat.
- Alles onder de 2000e (sommige fietsen kosten 5000e+)
Ik zie een elektrisch slot niet als pluspunt en haalt mij er juist weg. Heb al gelezen dat die fiets op slot blijft en je hem er niet vanaf kunt halen dankzij een bug. Daar zit je dan!

Liever gewoon een simpel slot wat altijd werkt.

Tevens zal het mij niks verbazen dat die snelheid binnenkort niet meer mag en dat VanMoof op hun vingers getikt wordt.

2000 euro is een nette prijs voor een elektrische fiets, maar daar krijg je dan ook geen geweldige kwaliteit voor terug. Zie ook alle klachten over deze fiets.

Ik loop er in ieder geval met een boog omheen.
Het huidige concept is geen 12 jaar.

En is van origine een stadsfietsenbouwer met lichte frames zonder poespas eraan.

De weg die ze zijn ingeslagen van omstreeks 2015? Voelt gewoon als de zoveelste hippe start up.

En ja startups zijn hip tegenwoordig snel geld verdienen en jezelf verkopen is niets nieuws zijn maar weinig mensen die het nog doen voor een kwalitatief product het is allemaal massa werk wat je dus ook ziet in de kwaliteit welke beneden peil is.
Ik zie VanMoof als de zoveelste startup welke keihard en agressief adverteert met een negatieve balans in de hoop na x jaar zichzelf te kunnen verkopen als hip trendy merk aan een andere grote partij.

Ik heb ook wat rond gekeken en kwam ook VanMoof tegen maar na het lezen van wat reviews schijnt de kwaliteit toch ondermaats te wezen voor de prijs die je betaald.
Alles is waar, behalve dat VM zeer zeker geen startup is ;)
Definieer startup...

Volgens de eerste google link en ik qoute,

"Definitie startup
Een startup is een jong bedrijf met een vernieuwend idee, dat gebruikmaakt van nieuwe technologie en gericht is op snelle groei.

Vaak zit er een jong persoon achter een startup, maar dit is natuurlijk niet altijd zo."

Het is nou niet dat het een gevestigd bedrijf is dat al 50 jaar bestaat :+
Definieer startup...

Volgens de eerste google link en ik qoute,

"Definitie startup
Een startup is een jong bedrijf met een vernieuwend idee, dat gebruikmaakt van nieuwe technologie en gericht is op snelle groei.

Vaak zit er een jong persoon achter een startup, maar dit is natuurlijk niet altijd zo."

Het is nou niet dat het een gevestigd bedrijf is dat al 50 jaar bestaat :+
- Gesticht in 2009
- Idee is niet vernieuwend.
- Technologie is al gevestigd en mainstream.

Blijft over dat ze gericht zijn op snelle groei.

Lijkt me echt een enorme stretch om dit een startup te noemen.
Een turbo mode bij het wegrijden: levensgevaarlijk! Ze kijken teveel naar de formule E
Het is een knopje wat je zelf moet indrukken om de turbo modus te activeren, en de trappers moeten bewegen. Volgens wat reviews die ik heb gezien trekt hij dan nog steeds langzamer op dan een gemiddelde andere elektrische fiets op het hoogste standje.

[Reactie gewijzigd door Frikandel op 16 september 2020 14:43]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee