VanMoof start verkoop S3- en X3-e-bikes met ledscherm in stang voor 1998 euro

De Nederlandse fietsfabrikant VanMoof is dinsdag begonnen met de verkoop van de X3- en S3-e-bikes. De opvolgers van de X2 en S2 behouden hun ledscherm en connectie met de app, maar krijgen een lagere introductieprijs dan hun voorgangers.

De X3- en S3-e-bikes van VanMoof hebben net als hun voorgangers een scherm met 166 leds in de stang geïntegreerd. Deze display kan onder andere de snelheid, het powerassistniveau en de versnelling weergeven. Ten opzichte van de vorige generatie zijn een accurate weergave van de accustatus en wat animaties nieuw. Gebleven is dat het ledscherm een doodshoofd toont als het alarm afgaat, bijvoorbeeld als de fiets wordt gestolen.

Om diefstal te voorkomen, kan de fiets met de app op afstand op slot worden gezet. De S3 en X3 hebben een zogenoemd kick lock bij het achterwiel. Het achterwiel is ook fysiek te vergrendelen met een tik met de voet op deze knop. Als de fiets toch wordt gestolen, is te achterhalen waar hij zich bevindt. De app maakt via een versleutelde bluetoothverbinding contact met de fiets. Via de app is de fiets als gestolen op te geven, en als de gebruiker een Peace of Mind-abonnement van 290 euro voor drie jaar afneemt, belooft de fabrikant deze binnen twee weken te vinden en terug te bezorgen of een nieuw exemplaar te leveren.

Met de app kunnen gebruikers verder hun verlichting aanpassen. Vanaf de zomer biedt de app bovendien de mogelijkheid ritten bij te houden, zodat hiervoor geen app van derden meer is vereist. Gebruikers kunnen dan zien hoever ze hebben gereden en hoelang ze erover doen om hun bestemming te bereiken. Nieuw ten opzichte van de X2 en S2 is verder dat de bekabeling meer is geïntegreerd en dat de omvang van de bijgeleverde lader is verkleind.

De S3 en X3 hebben een elektromotor met een vermogen van 250W die een boostmodus en vier assistentieniveaus biedt, voor een maximale snelheid van 25km/u. De boost heeft een koppel van 59Nm. Er zijn vier elektrisch verstelbare versnellingen. Met hun 504Wh-accu bieden de modellen hiermee een bereik van 60 tot 150 kilometer. De accu is in 80 minuten voor de helft op te laden, terwijl volledig laden vier uur duurt. Het verschil tussen de X3 en S3 is dat de S3 groter is en gericht is op fietsers van 1,75 tot en met 2,1 meter. Ook heeft dit model 28"-banden. De X3 heeft 24"-banden en is gericht op personen van 1,55 tot en met 2 meter. Beide fietsen wegen 19 kilogram.

Volgens VanMoof is de belangrijkste wijziging de prijs. De S2 en X2 hadden een prijs van 3398 euro, terwijl de S3 en X3 1998 euro gaan kosten. Die verlaging is volgens de maker mogelijk doordat de e-bikes nu in een volledig eigen fabriek in Taipei worden gemaakt, waar VanMoof voorheen een fabriek van een derde moest gebruiken. Het bedrijf wil de productie opschalen en zich nadrukkelijker op de internationale markt en uitsluitend nog op e-bikes richten.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

21-04-2020 • 14:13

198 Linkedin

Reacties (198)

198
188
111
24
0
53
Wijzig sortering
Leuk fietsje.
Echter, ik zie een front wheel motor. Beetje 'ouderwetsch', bijna low budget.
Daarnaast een chain, waarbij ik bij zo'n fiets/design wel een belt zou verwachten.

500W accu en er dan maar max 150km op ver kunnen komen (eco-stand, wind in de rug etc)? Ik had, zeker met dit gewicht, meer verwacht.

App-controlled...mwoah. Op het werk hebben ze ook fietsen die je met een app op slot kan zetten. Daar zijn ze best wel van terug gekomen want teveel storingen. Ja het is innovatief maar als het niet goed/betrouwbaar werkt dan hoeft het van mij niet.
Ketting is duurzamer dan een belt. Bij dieselmotoren zie je dat met een belt je vaker voor onderhoud moet om die te vervangen dan bij de modellen met een ketting.
Dieselmotoren? Het gaat om een fiets met relatief weinig belasting. Juist levensduur van riem bij fiets is hoger dan met een ketting. Geen gesmeer meer of drooglopen van de ketting, stiller, schoner.
De eerste generatie tandriemen (van Continental) zijn slecht.
Tegenwoordig worden die niet meer gebruikt. Maar er zijn nu goedkopere varianten, deze worden vaak toegepast op stadsfietsen zoals deze. De levensduur is dan zo'n 3000 km en daarna moet de tandriem vervangen worden. De bijbehorende overbrenging is daarnaast vrij licht ontworpen en kost relatief veel geld.
Verder wordt aanbevolen om de tandriem wel regelmatig te smeren met siliconenspray en zal de spanning gedurende de levensloop van een tandriem enkele malen moeten worden gecontroleerd. Die spanning is heel belangrijk voor een goede werking van de riem.

Een ketting kan een vergelijkbare of hogere levensduur halen (zeker in een gesloten kettingkast). Daarnaast heb je met een ketting de vrijheid om een derailleur te gebruiken en je eigen cassette te kiezen. Ook is de efficiëntie van een ketting hoger. Tandriem lijkt dus voornamelijk een modeverschijnsel.

[Reactie gewijzigd door Ablaze op 22 april 2020 07:33]

Een ketting kan een vergelijkbare of hogere levensduur halen (zeker in een gesloten kettingkast). Daarnaast heb je met een ketting de vrijheid om een derailleur te gebruiken en je eigen cassette te kiezen.
Derailleurs en gesloten kettingkasten combineren niet. Kettingen voor een derailleur moeten vaak gesmeerd worden. Zeker bij gebruik in de regen.

Daarnaast heb ik op mijn oude opafiets helemaal niet de vrijheid om een derailleur te gebruiken. Terwijl ik theoretisch gezien mijn nieuwere riem aangedreven fiets nog kan laten voorzien van een andere naaf en zwaardere riem.

Ik heb heel bewust gekozen voor een riem vanwege het onderhoud. Die lagere efficiëntie van de overbrenging merk ik eigenlijk niet. Kettingen zullen nooit echt verdwijnen. Maar om nou te stellen dat riemaandrijving een modeverschijnsel is lijkt me overdreven.
Flevobike heeft ooit met Gazelle een fiets uitgebracht waarbij de hele derailleur en ketting in een kast zat, zo kwam er geen vocht en vuil in.

Een Friiik, de fiets had ook andere innovaties zoals eenzijdige ophanging van het achterwiel.

Fotootje met de kap er af: https://www.flickr.com/photos/emscherblues/29780681654/

In video https://youtu.be/9CJ8wPtZHF8

Helaas bleek dat de eenzijdige ophanging ondanks theoretisch even sterk, in de praktijk minder goed tegen gedrag van fietsers kon (denk aan confrontaties met stoepranden etc.).

Gazelle is eigenaar van het patent en besloot niet verder te gaan met het werk van Flevobike.

Ik heb geen informatie kunnen vinden welke voor of nadelen deze derailleur had ten opzichte van een naafversnelling. Ik begreep dat hij wel efficiënter was, en door gebruik van dezelfde componenten als een normale derailleur ook goedkoop geproduceerden kon worden.

Wellicht met de nieuwe frame techniek die ook voor belt-drives gebruikt wordt, is deze Friiik derailleur weer een optie?

[Reactie gewijzigd door djwice op 21 april 2020 20:02]

Modeverschijnsel, nee zeker niet. Ik ben een early adopter en fiets 7000 km per jaar woon/werk op een fiets met een riem (sinds 2012) in combinatie met een Rohloff. Mijn riem gaat meestal zo een 15.000 km mee en het tandwiel achter 2x zo lang en voor 4x zo lang. Ik fiets met een vermogen van 200 to 250 Watt dus aardig vermogen. Mijn kettingen gingen meestal niet langer dan 3 a 5.000 km mee!
Beide systemen zijn onder de streep even duur, maar 1 heeeeeel groot voordeel is het niet telkens moeten smeren en schoonmaken. Het weer in Nederland is nou niet altijd even lekker om te fietsen. Maar ik zit liever op de fiets 30 minuten dan 1 uur in de file.
Een gesloten kettingkast is een ramp als het wiel er uit moet voor vervangen van een band, lekke bad, remblokjes etc. Mijn toerfiets moet altijd een riem hebben, op de racefiets en mtb heb ik gewoon een ketting en dat fietst anders. Maar niets is zo prettig om niet ieder weekend te fiets te poetsen.
Moet dat anders ieder weekend? :X

Misschien ben ik aartslui met mijn goedkope transportfiets met een slag in het voorwiel, maar fiets onderhouden is niet iets dat ik graag doe. Hoe vaak ben je tijd kwijt aan je riemfiets, en is dat noodzakelijk of ben je dan gewoon heel zorgvuldig bezig?
Nee dat hoeft zeker niet, maar als je altijd tussen de 25 en 35 km/u knalt door het bos met of zonder kind erop of erachter dan moet alles gewoon altijd goed werken. Maar zeker in de winter moest ik mijn ketting/derailleur fiets echt ieder weekend schoonmaken van dan knarsen en kraken gaat het een keer stuk.
Nu gaat 1x per maand of per 2 maanden een keer een oude afwasborstel met wat auto-shampoo en water er over en klaar. Ik fiets door de bossen ten zuiden van Eindhoven en dat is van september tot en met februari gewoon bagger, modder en bladeren. Het is meestal net of ik ben wezen mountainbiken.
Je stelt dat een fiets weinig wordt belast maar het is juist andersom. Bij een diesel is een belt alleen maar voor de aandrijving van de nokkenas en wat andere zaken maar zit niet in de cyclus met een belasting. Bij een fiets is dat juist wel het geval. Bij een zwakke ondersteuning wordt het overgrote deel van de krachten door de belt of de ketting overgedragen op de achteras. Mijn vrouw heeft een Trek fiets met een ketting en deze was na 1500km compleet versleten terwijl ze heel weinig ondersteuning gebruikt tijdens het fietsen. Een riem werkt niet als je een derailleur gebruikt wat aanzienlijk efficienter is tov naaf versnelling zeker icm electrische motoren (>75Nm) trekken een naafversnelling zo kapot. Een belt gaat eigenlijk alleen goed met een goede naafversnelling en eigenlijk zijn daar dan weer alleen Enviolo geschikt voor het hoge koppel. Nadeel van deze naaf is dat er veel krachten verloren gaan en zonder ondersteuning erg zwaar trapt en de fiets aanzienlijk duurder maakt. Dus zoals Johan al zei "ieder voordeel heb zijn nadeel."
even een reactie, op het naafversnelling gedeelte, die van Enviolo kunnen het hogere koppel aan, maar helaas niet zoals de N171. Die kon met gemakt tot over de 150nm hebben :) Die oudere modellen zou ik toch niet snel boven de 350w aansturen.
Voor de rest, de gemiddelde middenmotor met begrenzing op 350w kan prima op de nexus 7 en 8, liever een Alfine naaf als het kan. De Rohloff en Nexus 3 kunnen echter veel en veel meer hebben. Ik trek regelmatig mijn BBSHD vol open vanaf stilstand op de nexus 3 en die kan het zeer makkelijk hebben. Rohloff lees ik op endless-sphere toch wel het advies om niet boven de 750w/BBS02 te gaan. Zelf geen ervaring met Rohloff helaas.
Inderdaad een Nexus kan prima dat koppel aan. Ze worden niet voor niets in heel veel “Nederlandse” e-bikes toegepast. Ik heb wel al diverse keren meegemaakt dat de naaf versnelling doortrapte. Dat is natuurlijk een kwestie van afstellen maar bij zelfs een ervaren fietsenmaker moet je wel eens terug. Lang doorfietsen met een fout afgestelde naaf versnelling kan desastreuze gevolgen zeker met een > 75 Nm motor in een lagere versnelling dan zijn de krachten gigantisch. Met een op internet aangeschafte e-bike en slecht afgestelde naaf versnelling heb je toch een probleem en zeker als je er wat mee krijgt in het buitenland.

[Reactie gewijzigd door InsanelyHack op 21 april 2020 21:06]

De reden waarom ik dat soort spul nog steeds niet online koop inderdaad. Ik werk echter als studentje ook als fietsenmaker en maak het vaak genoeg mee. Na een fietsenwinkel.nl punt geweest te zijn. Je speelt hun fysieke boeman voor spullen die zij niet goed afleveren.
Ik verhuur Cube E-Mtb's

Aan de hand van mijn ervaring na 30 fietsen is de afbouw kwaliteit vanaf fabriek bedroevend.
Er staat werkelijk niet 1 derailleur vanaf fabriek goed afgesteld. Dat is uiteindelijk het werk van de verkoper.

Wat ook door een klant die als bedrijfsleider bij een fietsenwinkel werkt wordt bevestigt.(Deze verkoopt overigens geen Cube dus dit probleem speelt bij diverse fabrikanten.)

Hij gaf als uitzondering Koga Miyata. Maar dat is dan de dure uitzondering die de regel bevestigt.

Fietsenwinkel.nl krijgt dozen binnen en die verkopen ze via internet tegen lagere marges aan klanten.
De fietsen in de doos moeten nagelopen worden voor aflevering gezien de afbouw kwaliteit bij fabrikanten over de gehele linie dramatisch is.

Als dat niet gebeurt krijgt de klant inderdaad problemen.
niet afgestelde derailleurs zorgt uiteraard voor slecht schakelen en veel sneller slijtage van tandwielen en kettingen. Aanlopende remmen is ook niet al te bevorderlijk voor je ervaring en remblokken.

etc etc.

In het kort

koop je fiets in een fysieke winkel als je zelf niet kan sleutelen!!!!
Ja met je eens, koop je een fiets online? Hou er rekening mee dat je kan sleutelen.

Maar veel van de merken die wij verkopen bieden twee opties aan 75% or 95% afgemonteerd. Dat scheelt vaak wel in de marge, wat de consument ook verkeerd kan uitpakken omdat die wat complexere dingetjes moet afmonteren.

Wij verkopen zelf Hercules en die komen vrijwel ook goed afgesteld uit de doos. Maar die worden ook in Duitsland ontworpen en gebouwd :P
Cube komt ook uit Duitsland.
Land van herkomst zegt niet heel veel in deze kwestie helaas.

Al zijn de frames en de groepen voor het geld gewoon top.
Dus mits goed afgesteld is het oprecht prima spul!

Stelling blijft dus bestel je online moet je kunnen sleutelen.
Mijn Rohloff is nog heel na zo ongeveer 40k km met 200 a 250 Watt trapvermogen (via crank vermogensmeter). En pieken in de bergen met kind in een Weehoo erachter (40KG) naar 400 a 500 Watt for langere tijd. De naaf is de investering waard. Mijn nexus7 was na 25k km van binnen helemaal klaar met werk. Ik heb toen de stap maar naar Rohloff gemaakt ipv een alfine 11.
Rohloff zie ik ook zeker boven de alfine 11. Ik heb de meest crankzinnige verhalen over rohloff's gelezen en de Km aantallen die je sommigen ziet draaien, heb ik besloten dat ik er zeker ook een zal aanschaffen. Voorlopig nog niet helaas :P
Vergeet Pinion niet. Helaas nog duurder dan Rohloff. Maar alles op zijn tijd. Rohloff veranderd toch niet.
Ook machtig mooi. Maar met een middenmotor minder bereikbaar helaas.
Beter, met een Swissdrive of een MaxonMotor in het achterwiel, geen assisted vermogen door de ketting/riem. Prijskaartje is wel een probleem.
Ja dat rijd wel machtig mooi, maar dan wordt het ook wel een Porsche onder de fietsen :P
1500 km en ketting versleten? Waar was die van gemaakt? Trekdrop? :+

Ik heb meerdere fietsen (allemaal niet elektrisch) en ik verslijt bijna nooit een ketting.

Op mijn MTB, die echt heel erg veel te verduren heeft met modder, zand en zware wisselende belasting zit de ketting er al ruim 2000km op. Enige wat ik aan onderhoud doe, afspuiten met water en smeren met teflon spray. En die ketting gaat nog wel een paar duizend km mee.

Een riem aandrijving is veel makkelijker in onderhoud. Heeft alleen een heel groot nadeel, een steentje er tussen en het is klaar. Een vriend van me heeft een motor met een riem aandrijving (Ducati XDiavel). Hij heeft al twee keer een nieuwe riem moeten kopen (600 euro) omdat hij kapot was gegaan door een miezerig steentje. Ketting is vrijwel onverwoestbaar.
Ik denk het idd wel ja, het is allemaal kosteloos vervangen en nu zit het setje er alweer 3000km op.
Mag ik je een tip geven? Probeer eens Squirt. Is een beetje een gekke naam, maar het is een product van vloeibare was. Het smeer fantastisch en is erg vuil afstotend itt olie, vet of teflon.
Eens wax producten pikken veel minder vuil op dan regulier kettingolie.

Nadeel is dat het er met regen zo af ligt waar olie uiteraard beter water afstotend is.
Beste is wax wat je in een pan moet smelten en dan de ketting doorheen haalt.
Maar dat is wel een klus.

Voor mij ideaal aangezien ik 30 fietsen in de verhuur hebt. Dus ik doe ze dan allemaal in 1 keer. En daarna minder omkijken naar. Maar als je maar 1 ketting moet doen is het wel erg arbeids intensief.

Het ideale product bestaat helaas niet. Maar voor de recreatieve rijder (die toch z'n fiets binnen laat met regen) is ketting wax veruit de makkelijkste/beste optie.
Hier is al veel over geschreven. Een ketting nooit met een harde waterstraal afspuiten dan dringt het fine vuil in de schakels, gewoon een sopje en een zacht borstel. Daarna niet spayen maar met met een bewegende ketting wat dunne kettingolie er op laten druppelen en met een zachte doek er weer af vegen. Ook het steeds wisselen van 3 kettingen is beter daarmee voorkom je vroegtijdige slijtage van de tandwielen.
E-bikes hebben VEEL meer koppel op dezelfde ketting staan.
Als mensen teveel in de zware versnellingen blijven en te weinig onderhoud doen kan het echt snel gaan.

Zeker met de oudere E-Mtb motoren met een klein voortandwiel!

Je hebt met E-mtb en E-bikes echter niet veel versnellingen nodig door de ondersteuning.
Denk aan 1 blad voor en 9-speed Deore achter. Dat is echt voldoende meer is gewoon overkill door het belachelijke koppel van de motor bij lage snelheden. (zelfs bij de performance van bosch niet de CX)

Een achter casette + ketting is misschien net 35 euro losse verkoop inclusief.
Dus dan is een E-Mtb is onderhoud zelfs na elke 1000 km vervangen tandwielen en kettingen goedkoper dan een Mtb met een 1x12 groepset.
Je stelt dat een fiets weinig wordt belast maar het is juist andersom.
Ik fiets elke dag 45km heen en terug naar werk op een pedelec. Ik kan je vertellen dat ik, sinds ik een belt heb, veel minder onderhoud heb, en dat ding na twee jaar nog niet heb vervangen, iets dat met een ketting hiervoor ondenkbaar was.
Ik heb omgekeerde ervaringen, tevens is een groot nadeel van een belt dat als deze er af loopt je hem er niet meer op kan leggen zonder het achterwiel/naaf los te maken
Een ketting, mits goed onderhouden, gaat meerdere duizende kilometers mee. Een band is zeer onderhouds vrij, klopt. Een ketting niet. Ik heb meer dan 5000 kilometer op 1 ketting gereden, en zelfs toen kon hij nog wel even.
Een fiets die na 1500km versleten is kan 3 oorzaken hebben:
* berijder is zwaarder dan de 85kg waar het ontwerp van uit gaat.
* zeer slecht behandeld: door pekel / sneeuw rijden en niet schoon maken.
* Ontwerp fout.

Wat was het in dit geval?
Optie 4 pisbakken staal. Nieuw setje, harder staal denk ik, zit er nu al weer ruim 3000 km op.
Ah! Meteriaalkeuze fout :-)
De ketting/riem in een verbrandingsmotor is voor de bediening van de bovenliggende nokkenas. Dat vraagt niet zo veel kracht. Zeker niet zo veel als een fiets.

En een getande riem kan heel goed droog lopen. Op mijn eerste motorfiets zat een getande riem, serieus beter/sterker/steviger dan die ik nu op fietsen en zo zie zitten. Die was zeker wel droog gelopen en daarna op het verkeerde moment gebroken. Een droge ketting waarschuwt zelf, die begint te piepen en kraaken waarna smeren ze weer in betere conditie brengt.
Riem vraagt meer omderhoud. Ketting op de vanmoof is nagenoeg onderhoudsvrij. Zit een automatische kettingspanner op en is helemaal enclosed.
een dieselmotor is wat anders dan een fiets.
bij motorfietsen gaan aandrijfriemen ook langer mee dan kettingen. Ze zijn wel duurder, en aangezien van Moof je onderhoud niet gratis doet, maar wel winst wil maken op de fiets, stoppen ze er goedkopere onderdelen in.
Motorfietsen met aandrijfriemen als primaire overbrenging van kracht naar het achterwiel zijn op 2 handen te tellen. En dat is niet voor niets, het is veel duudrer te produceren. Ketting is gewoon een goedkope solide oplossing. Wil je onderhoudsvrij(er): zorg dan voor kardanoverbrenging.
Verder is inderdaad de nokkenas-overbrenging niet te vergelijken met ketting/belt/kardan naar achterwiel (hoewel daar ook verschillende oplossingen voor zijn).
Mijn vorige e-bike had een chain. Die kon ik, samen met de tandwielen, elk jaar laten vervangen (5k km's/jr).
Heb op mijn nieuwe e-bike een belt en die zou 50k mee moeten gaan (zegt men).

Spannen blijf je bij beiden houden.

Chain is ook gevoeliger voor zout en zand. Mijn belt is open en bloot (zelfs geen chain glider).
Je doelt waarschijnlijk op de distributieriem / -ketting. Dat is natuurlijk niet te vergelijken met een fietsketting.
De distributieketting zit keurig stof- en vochtvrij opgeborgen. Een fietsketting heeft het met name in de winter zwaar te verduren door corrosiebevorderend water en zout. Een belt heeft dan ook grote voordelen. Lees: veel minder slijtage en dus onderhoud(skosten).
Niet appels met peren vergelijken.Daar moetje wel zien dat de ketting geen belasting heeft. Op een fiets wel, ook heeft een riem geen onderhoud. Ketting wel.
Dus ik snap de ketting ook niet
dat is waarschijnlijk dat de belt net als een ketting in de olie draait en olie vreet de belt op. (iig bij bepaalde uitvoeringen van citroen catus. ergens gelezen
Citroen basis producten zijn vaak ontvetters.

Sommige gebruiken dat bij schoonmaken maar zeker niet tijdens gebruik.

Zand en vuil in combinatie met gebruik vreet de ketting op.

Aandrijfriemen draaien droog. een steentje tussen de wielen kunnen de (zachte)riemen wel beschadigen.
Een ouderwetse ketting is hier minder gevoelig voor maar die is dan weer gevoeliger voor zand/vuil wat aan de smering blijft plakken.

Bij derailleur versnellingen is dit vrijwel altijd goed te zien aan de 2 kleine tandwielen van de achter derailleur.
hoe kom je daar bij een belt daar kun je de wereld mee rond, alleen als er een tak of iets tussen komt die een breuk veroorzaakt dat is een probleem, en de fiets moet een onderbreking mogelijk maken in het frame [quote]
Een voorwielmotor is niet ouderwets. Het is een andere ontwerpkeuze met z'n eigen voor- en nadelen ten opzichte van fietsen met een midden- of achterwielmotor.

Verder zijn e-bikes met middenmotor en een 'belt' van gereputeerde concurrenten doorgaans een stukje duurder dan deze S3/X3. Voor de prijs van de S2/X2 - 3.400 euro - mocht je naar mijn mening wel een fiets met middenmotor en een belt verwachten. Voor de prijs van 2.000 euro niet zozeer, althans niet als je dat vergelijkt met concurrenten van naam en faam.

Die nieuwe prijs komt mij sowieso redelijk(er) voor dan de oude prijs, gelet op de ontwerpkeuzes, de afwerking en de klantenservice. Die laatste twee elementen zijn kennelijk van een bedroevend niveau, als ik de recencies lees op bijvoorbeeld trustpilot. Dit zal ongetwijfeld een rol hebben gespeeld bij de prijsbepaling van de S3/X3, ongeacht het marketingpraatje over een nieuwe, eigen fabriek in Taipei.
Hoezeer ze het ook willen marketen inclusief met alle fancy apps, bij mij komt dit over als een Chinese lowbudget fiets die ze als goud proberen te verkopen.
Voor rond de €2000 kun je ook een "Made in the Netherlands" Gazelle e-bike kopen met een behoorlijke high-end Bosch middenmotor, en dan weet je ook zeker dat de remmen en versnelling van goede kwaliteit zijn.
Ik ben het in grote lijnen met je eens, zij het iets minder stevig uitgesproken. Jouw gevoel had ik eerder wel bij de prijszetting van de S2/X2.

Maar als je bij Gazelle gaat kijken naar een e-bike met een maximaal koppel van (ongeveer) 59 Nm, hydraulische schijfremmen, 504Wh-accu, geavanceerde versnellingen, belt-aandrijving én gps-tracking - andere technieken nog even daargelaten - dan spendeer je toch ruim meer dan een paar duizend euro.

Juist Gazelle is niet de goedkoopste, en waarschijnlijk met recht, want daar staat een (duurdere) middenmotor en gedegen bouwkwaliteit tegenover. Ik denk dat een merk als bijvoorbeeld Pegasus dan een grotere concurrent kan zijn voor VanMoof: kwalitatief goed en over het algemeen iets goedkoper dan Gazelle.

Dat gezegd hebbende, meen ik dat 2.000 een redelijke prijs kan zijn voor deze VanMoof mits de bouwkwaliteit en de service navenant zijn, maar daar heb ik vooralsnog mijn twijfels bij gelet op de kritieken van een niet gering aantal ervaringsdeskundigen.
Ik dacht dat ebikes van Gazelle nu niet bepaald als kwaliteitsvol bekend stonden als je de reviews naleest.
Een voorwielmotor is geen ontwerpkeuze maar een ontwerpfout. VanMoof is vooral een marketing-truc. Kwalitatief is het allemaal heel matig.
https://youtu.be/9wwoMMbwvzc

Hier een review van Matt van carwow over zijn elektrische fiets.
Die heeft ook voorwielaandrijving maar hij beschrijft het als een voordeel net.
eens voorwielaandrijving is een onnatuurlijke aandrijving en in de bocht ga je veel makkelijke ronderuit omdat je voorwiel wegtrekt. Doet mijn Audi ook die slipt ook snel door..
Dit ben ik niet met je eens. Het ranke, gestileerde design van de VanMoof kan juist bewerkstelligd worden met een voorwielmotor en in mindere mate met een middenmotor. Dat is een ontwerpkeuze die ik kan volgen en die niet per se 'fout' is. Het (matige) niveau van de bouwkwaliteit en de service van VanMoof - in relatie tot de prijs - vormen een ander discussiepunt. Volgens mij valt daar inderdaad het nodige op aan te merken, als ik de kritieken mag geloven.
Een voorwielmotor is niet ouderwets. Het is een andere ontwerpkeuze met z'n eigen voor- en nadelen ten opzichte van fietsen met een midden- of achterwielmotor.

Nee heeft alleen nadelen.

Gyroscopisch effect van de motor in het voorwiel maakt de fiets minder wendbaar en bij optrekken onvoorspelbaar. Hier moet je echt mee leren omgaan.

Motor kan vanwege dit effect niet sterk worden uitgevoerd. Immers meer gewicht versterkt dit effect.

Voordelen ten opzichte van in het achterwiel zijn er niet waar deze problemen kleiner zijn.

Midden motor heeft de beste gewichtsverdeling en de beste rij eigenschappen. Echter is dit minder efficient dus minder range vergelijkbare accu. En kan de gebruikte versnelling/ketting tandwielen sneller slijten door het flink toegenomen koppel.

Voor een sportieve fiets als een E-mtb is de midden motor de enige goede optie vanwege de betere wendbaarheid.

Voor een stadsfiets zou ik voor een achterwiel optie kiezen gezien de voordelen mbt onderhoud en bereik.

Voorwiel daarentegen kan wat mij betreft de schroothoop op.
Ze gebruiken nog een chain ipv een belt omdat ze overtuigt zijn dat met een normale chain er minder onderhoud nodig is. Er zit een automatische spanner in en dat is nog niet mogelijk met een belt
Ik denk dat die argumenten een verhulling zijn voor het simpele; een ketting is veel goedkoper dan een riem. Een aandrijfriem opspannen met de hand is nou niet iets dat je elke 100 km hoeft te doen.
Nee klopt maar met een ketting kunnen ze het nu automatisch en ze vinden het wat meer hufter proef.
Ik heb nou niet het gevoel bij VanMoof dat ze voor iets kiezen omdat het goedkoper is, ze willen namelijk ook niet de goedkoopste fiets hebben.
VanMoofs zijn erg duur voor wat het is.

de typische doorgestoken buis is geen design-element, maar gewoon een goedkopere manier om aluminium te lassen. Ook de keus voor dezelfde dikte buizen voor eenzelfde frame zorgt voor lagere kosten. En ga zo maar door, kan nog wel meer opnoemen. ook de post van @euchromatic hieronder bewijst dat het niet super is.

slimme marketing, maar stiekem gewoon dure fietsen voor wat je krijgt.

overigens vind ik 2000 euro voor deze featureset niet heel duur, maar je kan voor de helft e-bikes vinden met zelfde wattage en accu. ik ben ook benieuwd hoe goed een naafmotor het uithoudt tegenover een degelijke Bosch als je kijkt naar km's en onderhoudskosten.
Nadeel van Bosch is net onderhoudskosten, een Bosch trekt mee op de ketting. Heb zelf een Koga 45 speed pedelec met Bosch aandrijving gehad => onderhoudskosten vlogen de pan uit bij intensief gebruik. Misschien dat het verschil bij 25km/u fietsen niet groot genoeg is om op te vallen, maar Bosch/mid drive motor zal per definitie altijd slechter scoren op onderhoud.

[Reactie gewijzigd door Terracotta op 21 april 2020 17:59]

Welke andere fietsen kun je dag en nacht buiten laten zonder roesten etc? Van Vanmoofs blijven allemaal goed, ook na 3 jaar.
Ik heb geen vanmoofs en mijn fietsen hebben de laatste 5 jaar voor de deur gestaan. Zijn niet aan het roesten.
Op 2 schroefjes aan het spatbord na bij 1.
juist met een voorwiel motor belast je je ketting niet, dus dan hoef je geen belt. Enkel met een middenmotor heb je een belt nodig of slijt je ketting als een malle. Fijnste is vind ik een achternaaf motor
heb zelf een stromer en super content van (remmen op motor!), voorwiel motor heeft wel een beter gewicht balans. Je eigen gewicht steunt ook meer op je achterwiel. Nu ja. Elektrische fietsen met achternaaf motoren zijn in mijn ogen wel beter uitgewerkt (en duurder), dus de ervaring is echt wel beter dan de andere oplossingen, weet alleen niet of het puur conceptueel is, of vooral aan de uitwerking ligt.
Wat mij opvalt is dat ze maar 1 framemaat aanbieden en die zou volgens de website geschikt zijn voor personen tussen 170 en 210cm. Het lijkt me vreemd dat een fiets voor iemand van 170cm ook geschikt is voor een groot persoon van meer dan 2m. Hoe doen ze dat?
Zadel verhogen? :Y)
Dan moet je ook het stuur naar voren en achteren kunnen zetten. En dat komt het rijgedrag niet ten goede. En het uiterlijk ook niet.

[Reactie gewijzigd door K-aroq op 21 april 2020 14:31]

Hoe langer je bent, hoe meer je je rug moet buigen :+
Terechte vraag, want het stuur ziet er niet verstelbaar uit.
Je krijgt er een tussenstuk bij waarmee je het stuur een paar centimeter hoger kan maken. Ik ben 1.90m lang en heb geen problemen met de fietshouding, nergens last van bij lange fietstochten.
Ze hebben een soort van tussenstukken voor eht stuur zodat je deze hoger kan maken.
Hoger is echt niet voldoende, de afstand tussen zadel en stuur is ook erg belangrijk.
Artikel:
Het verschil tussen de X3 en S3 is dat de S3 groter is en gericht is op fietsers van 1,75 tot en met 2,1 meter. Ook heeft dit model 28"-banden. De X3 heeft 24"-banden en is gericht op personen van 1,55 tot en met 2 meter.
Framemaat is daar niet zozeer bepalend voor, ligt meer aan hoever het zadel en stuur versteld kunnen worden (denk maar aan kleine vouwfietsen).
Klopt is eigenlijk niet geschikt voor kortere mensen, daarvoor is de X beter.
Anoniem: 951889
21 april 2020 14:31
Kan zo'n klein hubmotortje wel een nuttige hoeveelheid koppel leveren vanuit (bijna) stilstand? En hoe haal je hem van slot als de batterij leeg is, of stel dat de firmware crasht? Kan je de fiets ook zonder app instellen, mocht deze over 5+ jaar niet meer te downloaden zijn? Is de accu makkelijk vervangbaar of moet dan de halve fiets uit elkaar?
Vanuit stilstand ben echt heel snel weg, zeker als je de turnoknop gebruikt, ik ben standaard sneller weg dan de andere fietsen en scooters.
Anoniem: 951889
@Jefboy21 april 2020 17:51
Heb jij een fiets met precies die hubmotor? Ik heb een fiets met middenmotor en gezien de interne vertanding + derailleur is het logisch dat die vanuit stilstand flink wat koppel heeft, maar een hub motor heeft een nadeel omdat hij zo dicht bij de as zit en geen vertanding heeft. En dit is op de foto te zien ook nog eens een kleintje.
Ik heb de S2. Ja je bent heel snel weg, allereerste van het stoplicht ook in vergelijking met blauwe kenteken scootertjes. De fiets heeft twee accu's. Eentje voor de motor en eentje voor de smart module. Die kan het lang zat volhouden (denk aan meerdere dagen) en de lampen ook wel. App heb je eigenlijk niet echt nodig als je niet wilt. Voegt wel erg gave functies toe zoals het van slot gaan als je aan komt lopen.

Firmware crasht niet echt tot nu toe
Accu zit in de onderste buis, banden leeg laten lopen, paar schroeven en hij komt eruit. Modulair.
De Stromer speed-pedelecs hebben ook een LCD-scherm in het frame, ik ken echter weinig gebruikers die het ook echt functioneel vinden. Je moet je blik altijd naar beneden wenden, waardoor je niet meer voor je kijkt. Strak en gelikt, dat wel, maar teveel afleiding van je blik op de weg.
Ik heen zelf een stromer st-3. Het touchscreen in het frame hoef je tijdens het fietsen nauwelijks te bedienen, tenzij je voortdurend wilt rouleren tussen de verschillende weergavemodii van snelheid en range. De belangrijkste bediening zit op het stuur.

En het belangrijkste beeldscherm (mijn iPhone) zit ook op het stuur middels de ST mount die Stromer ondersteunt. Maar of je de hele rit op een scherm wilt kijken is een persoonlijke keuze. Met snelheden tot 48 km/uur, kijk ik liever op de weg.
Ben benieuwd, heb 'm besteld.

- Voorwielmotor, maar gezien ervaringen van S2 eigenaren zou dat geen probleem moeten zijn.
- coole elektronische features
- Ben 1,83, dus verhouding prima.
- Bagagedrager er bij besteld, voor en achter.
- Staat mooi in de schuur op te laden bij mij thuis, dus accu vast geen probleem.
Ik heb ongeveer anderhalve jaar een Electrified X1 (beperkte oplage). Het is een leuk ding wanneer hij het doet, maar de software/electronica is in mij ervaring vrij onbetrouwbaar.

- In eerdere versies werd ik regelmatig willekeuring uitgelogd uit de (iPhone) app (die ook de fietssleutel is). Niet zo handig als je dan je fiets wil starten in de kelder waar je geen signaal hebt. Laatste tijd lijkt dit wat verholpen.
- Een paar maanden geleden viel de moter ondersteuning op willekeurige dagen helemaal weg. Dit werd meestal (maar niet altijd) verholpen door de app opnieuw te installeren. Soms negeert de fiets gewoon de ingestelde snelheid, en springt vanzelf direct terug naar 1 of 0. Aan de verbinding met de telefoon zal het niet liggen, want dit gebeurde op 2 verschillende modellen iPhone, en bovendien reageert het correct op de licht instellingen.
- App opstarten en fiets ontgrendelen is vrij traag.

Kortom, ik vind de software vrij beroerd, gelet op hoe weinig het eigenlijk uitvoert (fiets ontgrendelen, snelheid en licht instellen). Om het meteen wat breder te trekken, de software kwaliteit in auto is meestal ook vrij beroerd. Dat is denk ik een zwak punt in de meeste gebieden waar software geen core business is.
Hoe maak je een versleutelde bluetooth verbinding met je fiets als deze is gestolen en 100km verderop is?
Hilarische ervaring van een treinmachinist en vanMoof fietsen: https://www.volkskrant.nl...10-miljoen-euro~b9c4914f/

Heb zelf een Strida van hetzelfde bedrijf maar die zakte na een jaar of twee ook door zijn wieltjes terwijl ik de 'robuuste' variant wieltjes had.
Even schaamteloos ("zelf") promotie voor het VANMOOF topic hier op Tweakers:
https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1896122
Als de fiets toch wordt gestolen, is te achterhalen waar hij zich bevindt.
Dus ik neem aan dat er een sim-kaart in de fiets zit, die constant in verbinding staat met het internet?
Er zit inderdaad een SIM-kaart in. Zelf heb ik de S2 sinds maart (ja, helaas) en kreeg in de doos ook het 'hoesje' van de Vodafone simkaart. De SIM zelf was er al uitgedrukt en zit dus in de fiets.

De reden dat ze geen GPS gebruiken komt door de beperkingen van GPS die al snel optreden zodra je de fiets in een loods zet. 3G/4G (not sure wat ze gebruiken), gaan net iets verder. Daarnaast maken ze ook gebruik van bluetooth.
Als je je S2 sinds maart ( een maand) hebt kan je deze dan niet weer terugsturen? Volgens mij hebben ze 60 dagen returnpolicy no questions asked
Het gaat om een zakelijke lease via m'n werk, dus helaas geen idee. Heb ze wel een berichtje gestuurd :-)
3g/4g gaat verder in wat?

Gps is voor lokatie bepaling.
3g/4g voor data overdracht.

Met alleen 3g/4g heb je geen lokatie.
Klopt, had het beter kunnen verwoorden. Doelde echter meer op bepaling van locatie dmv de zendmasten waar je SIM mee communiceert. Dit is dus óók locatiebepaling.

Maar verder word de SIM gebruikt om de app functioneel te houden door af en toe te pingen volgens mij.
Voor GPS heb je geen internet nodig.
Voor een GPS fix niet, nee, maar hij moet de lat/long toch ergens heen sturen?
Dat kan ook gewoon via een IoT netwerk. Ze zijn niet de eerste die dit doen in Nederland.
Mijn begrip is dat een IoT netwerk bestaat uit apparaten die met elkaar in verbinding staan, dus idd geen Sim kaart nodig. Maar welk IoT netwerk moeten die fietsen mee verbinden dan?
Kennelijk maakt de VanMoof wel gebruik van een sim kaart. Het IoT netwerk wat is bedoel is het type LoRa. KPN heeft o.a. een LoRa netwerk met landelijke dekking. Voordeel van LoRa is dat het zuiniger is met energie dan 2/3/4g. Bandbreedte is dan ook wel een stuk lager maar voldoende voor gps informatie.
Dat is leuk maar deze fiets wordt over de hele wereld verkocht dus dan heb je vrij weinig aan een landelijke dekking in Nederland. IoT netwerken zijn nog erg gefragmen. :)
Zie bijvoorbeeld netwerken als Sigfox: https://www.sigfox.com/en
Soms gaat dit nog gewoon via een SMS.
Maar voor het vervolgens doorgeven van deze locatie wel ;)
Om GPS te ontvangen niet, maar hoe geeft de fiets zijn positie door? Dat kan inderdaad middels een SIM zijn geregeld. Geen idee.
Tuurlijk en dan vooral via G3 wat over 2 jaar ofzo uitgefaseerd wordt. Via sim is echt waardeloos.
maar wel om de GPS locatie door te sturen.
Ik denk dat hiervoor een IoT netwerk voldoende zou moeten zijn - geen idee of je daar een simkaart voor nodig hebt.
SIM kaart niet, maar eSIM lijkt me logisch.
Als je nu zo'n product op de markt brengt zal het een eSIM zijn. Een fysieke SIM is veel te omslachtig. En er zijn voldoende service providers die daar mee overweg kunnen tegenwoordig.
Er zit een Vodafone Sim in geven ze toevallig net aan in de presentatie
met LoRa zou je dit zonder sim kunnen doen, maar zou eerder verwachten dat er een sim in zit.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee