Nederlandse start-up introduceert e-bike met gps-tracker en bewegingsalarm

Het Nederlandse bedrijf Mokumono introduceert de Delta S, een in Nederland geproduceerde e-bike die optioneel met een gps-sensor en bewegingssensor voor diefstalbescherming geleverd wordt. Op de app is het accuniveau te bekijken.

In de bijbehorende app van de Delta S is het ondersteuningsniveau aan te passen en is routenavigatie te raadplegen. De bewegingssensor kan de gebruiker via de app met een pushbericht waarschuwen dat zijn fiets verplaatst wordt en via gps is de locatie te achterhalen. Ook is via de app de fiets op slot te zetten. Steeds meer e-bikes worden met gps uitgerust tegen diefstal.

Mokumono probeert zich ten opzichte van concurrenten te onderscheiden door de productie van het frame in Nederland te houden en daarbij een afwijkend productieproces te hanteren, waarbij geperste aluminium platen geautomatiseerd aan elkaar worden gelast met een laserlasmachine. Het bedrijf haalde in 2016 Kickstarter 93.000 euro op om zijn eerste fietsen op deze manier te kunnen produceren.

De nu aangekondigde Delta S biedt met zijn in het frame geïntegreerde 250Wh-accu een bereik van 60 kilometer en het bedrijf richt zich dan ook op gebruikers voor dagelijkse woon-werkverkeer in en om de stad. Binnen twee uur is de accu geladen, de voeding verloopt via een magnetisch verbonden connector van het Duitse bedrijf Rosenberger. Het gewicht van de Delta S is door het ontwerp van het aluminium frame relatief laag: 14,5 kilogram.

De Mokumono Delta S kost 2990 euro en komt vanaf juli beschikbaar in drie maten. De gps-tracker is als optie voor een meerprijs van 149 euro af te nemen en dat is inclusief data-abonnement van een jaar.

Mokumono Delta S
Mokumono Delta SMokumono Delta SMokumono Delta S

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

02-04-2020 • 20:34

110

Reacties (110)

110
106
58
8
0
26
Wijzig sortering
Schandalig dat die fabrikanten zo kunnen liegen en ermee wegkomen.
250Wh, dat is dus 250w gedurende een uur.
Een goede batterij heeft een rendement van 90% (door de interne weerstand.
Een goede motor, op optimale draaisnelheid, heeft een rendement van 85%.
Dat betekent dus dat er van die 250wh zo'n 190wh effectief gebruikt wordt.
Voor het rekensommetje gaan we met een constante snelheid van 25km/u rijden.
Dat geeft dan 2,4 uur rijtijd om 60km te rijden.
190Wh / 2,4u = 80W vermogen voor de ondersteuning.
Om op een Hollandse fiets 25km/u te rijden heb je zon 250w vermogen nodig (plat, geen wind).
Dus die 80W ondersteuning is minder dan 1/3 van het benodigde vermogen en dus is die ondersteuning gruwelijk slap.
Ga er maar van uit dat je, in normale omstandigheden met hier en daar stoplichten, tegenwind etc. al blij mag zijn als je 25km haalt op een lading.
De meeste motoren gebruiken ruim over de 250W op het hoogste ondersteuningsniveau overigens.

[Reactie gewijzigd door Knutselmaaster op 23 juli 2024 21:32]

Alleen is dit een sportieve fiets. Zonder wind heb je ongeveer 150w nodig om 25.9 km/h te fietsen. Daarmee blijft er een slecht een kleine 70w over die je zelf moet trappen.

Bron: https://www.fietsersbond....-type-fietsen-vergeleken/
150W gedurende een uur geeft dan dus 25,9km.
Bij 190Wh is dat dan 33km op een lading. Dat is nog een stukje minder dan de geclaimde 60km evengoed.
Maar niemand heeft beweert dat trapondersteuning meer moet doen dan het ondersteunen van trappen.
Inderdaad.
En daar maken de fabrikanten gretig gebruik van door het bereik op de laagste stand naar voren te brengen terwijl vrijwel niemand zo de fiets gebruikt.
En dan mag de verkoper aan de boze klant gaan uitleggen waarom zijn fiets wel goed functioneert ondanks at hij minder als de helft haalt van war de fabrikant aangeeft.
Ik begrijp dat er geen standaard voor is, zoals bij (elektrische) auto’s? Want een standaard die de werkelijkheid slecht weergeeft lijkt me nog altijd beter dan willekeur.
Nee helaas.
Aan mijn klanten geef ik aan hoe lang ze kunnen rijden op de hoogste ondersteuning (in tijd en niet in afstand) en ik geef ze een schatting n.a.v. hun gebruik in kilometers.
Helaas zien mensen dan soms van een koop af omdat de concurrentie gewoon klakkeloos de veel te rooskleurige indicatie van de fabrikant overneemt.
Die mensen zijn dan uiteindelijk wel teleurgesteld in hun aankoop maar daar heb ik de verloren verkoop niet mee terug.
Dat jij je eigen standaard hebt betekend niet dat hun fout zitten. Ik vind het zelf asociaal om de fabrikanten voor leugenaars uit te maken omdat jij andere standaarden aanhoud.
Dus jij vindt het acceptabel dat 90% van de kopers de aangegeven afstand niet halen en velen (waarschijnlijk meer dan 50%) niet eens de helft?
Sterker nog, het is asociaal om eerlijk te zijn?
:?
Nee, hun hebben een andere manier van meten daar heb ik geen probleem mee.
Als jij een auto koopt dan haalt hij het fabrieksverbruik ook niet, vind jij dan dat alle autofabrikanten leugenaars zijn?
Als het werkelijke gebruik in een realistisch scenario (letterlijk) 4x zo hoog is als wat de fabrikant aangeeft, dan vind ik dat inderdaad een leugen.
En dat is hier het geval en niet in de autobranche.
Ze hebben namelijk geen andere manier van meten dan ik of wie dan ook.
Je kunt iets niet anders meten dan met de bijbehorende maat, een meter is een meter, een kilo is een kilo en een watt-uur is een watt-uur.
Bij auto's is er een wettelijk bepaalde meetmethode die, alhoewel niet helemaal realistisch, een redelijke weergave geeft van het verbruik en die ervoor zorgt dat je verschillende merken en modellen met elkaar kunt vergelijken.
Net als de labels voor het verbruik van verwarmingsketels, koelkasten, etc.
Ik pleit ervoor dat zoiets ook voor elektrische fietsen wordt ingesteld zodat de consument niet voor de gek gehouden wordt.
Dat vond ik vooral raar. Dat is toch niet een handig model voor woon-werk verkeer? Waar laat ik mijn tas op deze fiets, dan kom je wel met een bezwete rug aan zo.
Op mijn eBike met 500 Wh batterij haal ik na 4 jaar nog een range van zo'n 80 km, en dat is in het niet zo platte België. 60 Km lijkt mij vrij ruim bemeten, maar dat doen alle eBike fabrikanten. De waarheid is dat de effectieve range zo afhankelijk is van hoe hard je meetrapt, tegenwind, je gewicht en heuvels dat ze er nooit een correcte waarde op kunnen plakken. De range calculator van Bosch vind ik dan een betere oplossing.
De range calculator van Bosch is inderdaad niet slecht, al gaan ze natuurlijk wel uit van optimaal gebruik (veel schakelen om de juiste trapfrequentie te hebben bijvoorbeeld).
Die calculator kan je overigens niet gebruiken voor naafmotoren, die zijn zuiniger op hoge snelheid (als de fabrikant een motor met de juiste draaisnelheid heeft gebruikt) en minder zuinig op lage snelheid.
Geen idee waar het mis gaat in je betoog maar mijn ervaring is dat ik vlot 100+ km doe met mijn 400 wh batterij. En dan met een klassiek heren model en een bestuurder die met zijn 120 kilo sportief noch aërodynamische genoemd kan worden 😂
Dan heb je ofwel een erg slappe motor of je rijdt op een lage stand mbt ondersteuning.
Mijn betoog is een simpele rekensom, de energie komt echt niet uit de lucht vallen.
Ik rijd op 'normal' met een bosch 250 watt systeem. De hogere standen vind ik onnatuurlijk aanvoelen. Vele delen van mijn traject rijd ik 25+ en dan valt de ondersteuning (en verbruik) helemaal weg natuurlijk.
Geen enkele motor van Bosch is echt 250w (in gebruik op de hoogste stand), die indicatie van 250w nominaal is alleen om wettelijk toegelaten te worden.
Je kunt die 250w dus niet gebruiken om je bereik te berekenen.
Dat doe ik ook niet, ik meld enkele dat ik met een 400wh accu vlot over de 100km ga alvorens ik moet laden. Dat maakt de claim om 60 km te halen met een 250 wh accu voor mij helemaal niet zo bizar.
Dat is inderdaad niet onmogelijk maar je geeft zelf al aan dat je op vele delen van je traject meer als 25km/u rijdt waarbij de ondersteuning inactief is, dat kan je dus niet meetellen in het bereik van het systeem, dat is het bereik van je spierkracht.
Net als dat je met je auto waarschijnlijk best wel 100km op een liter benzine kan halen, als je in de eerste versnelling stationair laat draaien en heel veel geduld hebt of als je bergafwaarts gaat rijden met de motor uit.
Maar als een autofabrikant zo'n waarde aangeeft dan noemt men dat oplichting.
Het gaat er niet om dat het niet mogelijk is, het gaat erom dat de door de fietsfabrikanten naar voren gebrachte waarde niet realistisch is.
Ik rij achteruit. Kun je nog meer kilometers rijden...
250 Wh is betrekkelijk weinig. En je vergeet dat de motor ook verliezen heeft, deze zijn hoger dan die van de batterij.
Maar een actieradius van 60 km is haalbaar. Daarvoor hebben fietsen verschillende instelbare rijstanden. Er wordt niet gezegd dat je 60 km haalt bij 25 km/u, maar als je op een rustig tempo fietst kun je wel 60 km lang lichter trappen. Het is dus maar hoe je het interpreteert. De fietsen werken sowieso niet autonoom, dus je kunt altijd je eigen trapvermogen erbij optellen.
Ik claim helemaal niks, het is een rekensom gebaseerd op feiten.
Ik ben zelf fabrikant van elektrische fietsen dus weet waar ik het over heb.
Als je het niet gelooft dan kan je zelf wel even googlen "rendement elektrische motor" bijvoorbeeld.
Ik neem aan dat je wel gelooft dat 250Wh betekent 250W gedurende een uur?
Simpele natuurkunde. Alles klopt wat die zegt, daar heb je geen bronnen voor nodig als je minimaal tot de middelbare school naar school bent geweest.
"zonder bronnen"
U bent niet naar school geweest? Wiskunde en streepje elektriciteitsleer ...
Dank je wel, ik vind jouw reactie ook heel verrijkend.
60km met 250Wh lijkt mij sterk, ik haal zelf met 504Wh ongeveer 45km, ben benieuwd hoe het bij deze fiets in de praktijk zit.
Eens, met de Lekker e-Amsterdam gen2 (418W) Haal ik wel bijna 70km, maar met 250W gaat je dat never nooit lukken.

Mijn Lekker heeft overigens ook geen lasnaden, bestaat uit premium onderdelen die generiek voor elke fiets zijn (scheelt in onderhoud) wat een groot voordeel tov van Moof en Cowboy en deze Delta is.

Kostte 2356 introprijs, nu €3056. Maar er komt een versie met achterwiel motor voor rond de €2000.
Die is nog niet uit maar die bedoel ik dus, een goedkopere versie dan de e-amsterdam gen2, grootste verschil is achterwielmotor ipv middenmotor.
Maar het prijsverschil is meer dan 1000 dus er zullen meer verschillen zijn.
Die ik heb is deze: https://www.lekkerbikes.c...amsterdam-satin-black-gt/
met CDX Gates belt en spatborden €3056 maar net als de van Moof S2 was deze een stuk goedkoper (€2356) toen hij uitkwam eind vorig jaar.
Zie dit als een (directe) concurrent voor de populaire en goed vermarkte Cowboy ebike uit Belgie, met een iets hogere prijs maar betere onderdelen (Gates en banden) en zonder een verplichte app te moeten gebruiken. Spatborden en zo'n kek front plateautje voor bijv. een vastgesnoerde laptoptas moet je dan nog wel bij de prijs optellen. Kan best wel eens een goed lopende fiets worden.
Dan ben ik bang dat jouw accu een beetje aan het slijten is als ik dat zo hoor (of kwalitatief mindere accu). Ik fiets altijd op SPORT modus (stand 5) en haal met een 522Wh accu een bereik van ongeveer 60km. Afhankelijk van tegenwind en ondanks dat zorg ik dat de motor vrijwel continu meedraait (schommel tussen 24 en 26kmu) om zo mijzelf minder te hoeven laten inspannen. Switch ik naar CRUISE verandert dat in 100km en op ECO wordt dat een fenomenale 150km.

Ik heb de fiets nu een kleine maand in bezit en slechts 4x hoeven te laden van 20% naar 100%.

[Reactie gewijzigd door Juice. op 23 juli 2024 21:32]

Is dat met een speed pedelec? Dat zou een stuk schelen, deze ondersteunt tot maximaal 25km/u.
Ik snap het nut daarvan toch niet helemaal. Met een beetje doortrappen haal je dat zelf ook.
Met beetje tegenwind / wat boodschappen in de tassen, haal je dat niet.
Een belangrijk verschil aan het eind van de dag of na een intensieve sporttraining is het heerlijk dat duwtje in de rug.
Klopt, het is ook een heel mooi alternatief voor zaken die je anders met de auto had gedaan.
Je komt even buiten, je doet lichte inspanning, maar je bent niet uitgeput en bezweet als je thuis bent.
Met een normale fiets, van 1/10e van de prijs kom je ook buiten, doe je zwaardere inspanning en ben je niet uitgeput/bezweet als je thuis komt. Of, als je echt bikkel bent, loopje het gewoon! ;-)

@OxWax Dat heet conditie hebben! Ik weet dat het bestaat, ik heb het alleen niet... ;-)

[Reactie gewijzigd door Cergorach op 23 juli 2024 21:32]

Ik heb conditie en ik gebruik die ook voor andere sporten , dan is het eens zo fijn om eens niet of amper te moeten trappen. Ook zweet ik altijd, ondanks conditie.
Veel mensen kiezen niet voor de fiets omdat ze een auto hebben en ze de overstap de groot vinden. Een elektrische fiets is een middenweg die er voor zorgt dat automobilisten gaan fietsen.
Niet alleen dat. Een auto heeft ook een mooie dak ter bescherming met regen. En een fiets mag niet op de snelweg (al hoef ik ook meestal niet op de snelweg). En de auto heeft meer laadruimte (vooral handig omdat ik meestal maar 1 keer in de 2 of 3 weken grote boodschappen doe). En de auto komt me 2 extra wielen zodat je minder snel omvalt.
Zwaardere inspanning en NIET bezweet thuis?
Volgens mij fiets/ sport jij niet veel
Met een normale fiets, van 1/10e van de prijs kom je ook buiten, doe je zwaardere inspanning en ben je niet uitgeput/bezweet als je thuis komt. Of, als je echt bikkel bent, loopje het gewoon! ;-)
Haha, als je zweet heb je geen conditie? Dat kan alleen iemand zonder conditie zeggen.
Ik loop sowieso liever dan dat ik fiets, tot een km of 2 rondom huis. Fietsen heb ik nooit leuk gevonden O-)
Inderdaad, daarom zie ik het nut ook niet echt. Alleen bij goeie wind tegen halen de ebikers mij(soms) in, normaal is het eigenlijk altijd andersom. Voor mij zou het dus een starthulp zijn en de rest van de tijd extra gewicht en weerstand. Ik zou meer plezier hebben van 50w ondersteuning bij elke snelheid, maar dat mag niet want dan wordt het een Speed Pedelec...

Je doet jezelf een groter plezier met een fiets met Rohloff Speedhub naaf(IMHO dan).

Maar mooi vind ik deze fiets wel, stuk beter dan een VanMoof, dat is me wat te geforceerd...

[Reactie gewijzigd door MN-Power op 23 juli 2024 21:32]

Ik vind het een gave fiets, mooie uitstraling. En ook tof dat hij in Nederland is geassembleerd.

Heb al een ebike, zou hem anders wel eens willen testen.

Overigens vind ik het wel een bijzondere post op Tweakers. Is dit nu een nieuwsbericht omdat het een ebike is? Of vanwege de GPS en bewegingstracker? Niet om te bashen, zou wel meer fietsen willen zien, veel ontwikkelingen de laatste jaren.
Ligt het aan mij of is dit niet "nieuw"?

Een vanmoof is toch gewoon hetzelfde?
-ebike.
-bewegingssensor.
-anti diefstal alarm.
-app (met o.a. Accu niveau).
https://www.vanmoof.com/bikes/en-NL/electrified-s2
Inderdaad, wel altijd heel veel artikelen over elektrische auto's die voor het gros van de bevolking niet bereikbaar zijn, maar de elektrische revolutie vindt stilletjes al jaren plaats in fietsland en daar wordt vrijwel nooit over bericht.
Jammer alleen dat ook de fietsen absurd duurbzijn. Wil ik een electrische mountainbike (bergop fietsen is leuk maar niet voor 4uur lang) ben ik minimaal 4.5k kwijt ennwil ik een leuke zit ik gelijk tussen de 7 en de 9k
Wat betekenen de cijfers bij de infographic? Belt drive, 250 km, de fabrikant zit zover van NL vandaan?
EDIT: ja dus :) Ontwerp vind ik wel retegaaf, prijs is goed. Hopelijk wel te chippen. 27,5 kmh ondersteuning is het net niet. De accu lijkt me ook ondermaats. 60km bereik zal zeker met minimale ondersteuning zijn. Eerder 25-30km IRL met maximale ondersteuning.

[Reactie gewijzigd door RumbleBelly op 23 juli 2024 21:32]

Ja, de gemiddelde afstand waar de verschillende componenten vandaan komen is bij andere fabrikanten 8500km. Bij dit bedrijf is dat 4221 km.

Doordat de onderdelen minder ver getransporteerd hoeven te worden biedt dat weer milieu voordelen.
Anoniem: 310408 @Jampot0072 april 2020 22:11
Weet je wat het kost om een 4b potlood van China naar Nederland te krijgen? Ik ook niet en als je het aan iedereen vraagt zal niemand je een bedrag kunnen noemen omdat het gewoon totaal verwaarloosbaar is. Fracties van centen.

Natuurlijk is het beter als onderdelen lokaal gemaakt worden. Maar alleen als de grondstoffen OOK lokaal gewonnen worden. En die data geeft dit bedrijf ook niet. Daarom is het een volledige leeg statement.
Natuurlijk is het beter als onderdelen lokaal gemaakt worden. Maar alleen als de grondstoffen OOK lokaal gewonnen worden. En die data geeft dit bedrijf ook niet. Daarom is het een volledige leeg statement.
Dat gaat natuurlijk alleen op als je er van uitgaat dat de fabrikant die veel verderop zit lokaal aan zijn grondstoffen kan komen. Vaak is dat niet zo. Dan heb je dus dat grondstoffen van hier in de buurt naar een fabriek ver weg gaat en het eindproduct weer retour komt. Resultaat, dubbel transport. Laat je de grondstoffen van ver komen en produceer je hier het eindproduct, dan heb je maar een keer transport.
Geen (volledig) leeg standpunt als je het aan mij vraagt.
Vaak is dat niet zo.
Euh, vaak is dat wel zo. Afhankelijk van welk product natuurlijk. Dat is een tweede reden (naast loonkosten) waarom China zo goedkoop is. Veel grondstoffen verlaten het land niet eens. Goed, China is geen klein land dus je kunt het alsnog over duizenden kilometers hebben, maar dat is nog altijd minder ver dan Europa.

M.i. haalt falconhunter een valide punt aan. Afstand per onderdeel is uiteindelijk een zinloze stat als het hele plaatje niet meegenomen wordt. Het kan best beter zijn voor het milieu om een electrische motor (even als voorbeeld) uit China te halen dan 8 grondstoffen uit heel Europa.

Verder een mooi initiatief hoor, maar het moet wel inhoudelijk kloppen.
Allemaal goed en wel dat gps maar als je fiets gestolen is doet de politie toch niks… Ik ben in de loop der jaren 6 fietsen kwijt geraakt, eentje daarvan heb ik met licht geweld terug kunnen veroveren (kerel had de fiets van mijn moeder gestolen en zat in het café). Ik durf het financiële risico gewoon niet nemen om met een elektrische fiets ergens te parkeren, enkele duizende euro’s is niet niks.
Mijne vanmoof verzekering kost 7 euro per maand. 3 jaar lang verzekerd tegen diefstal. Dat is 2 biertjes op het terras.
Voor nog geen 10tje per maand is je fiets volledig verzekerd.

Ik heb een ebike verzekerd voor net geen 5 euro per maand.

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 23 juli 2024 21:32]

Dan is een GPS tracker mogelijk dus wel iets voor jou.
Merken als Sparta en Batavus hebben een app waarin je kunt aangeven dat je fiets is gestolen. De politie wordt dan ingelicht. Ze hebben ook een terugbrengservice die bestaat uit een team opsporingsambtenaren, deze mensen kunnen de fiets voor je terughalen. Omdat dat in de praktijk voor verzekeringen goedkoper is dan een nieuwe fiets uitkeren, vallen de kosten daarvoor mee.
Ik durf het financiële risico gewoon niet nemen om met een elektrische fiets ergens te parkeren, enkele duizende euro’s is niet niks.
Daarvoor hebben we nu net verzekeringen. ;)
3000 euro voor een e-bike is al een stuk beter dan die VanMoof's van 5k, maar nog steeds aan de dure kant... vraag me alleen af of 'ie genoeg trapondersteuning bied en of 'ie nog te tweaken is natuurlijk :)

[Reactie gewijzigd door cappie op 23 juli 2024 21:32]

Tjonge overdrijven is ook een vak. De VanMoof kost geen 5K maar EUR 1798.
https://www.vanmoof.com/nl_nl/configure-electrified-s2x2-eu?
Goeie deal zeg! Bijna jammer dat ik te dicht bij werk woon om een elektrische fiets voor mezelf te verantwoorden :P

[Reactie gewijzigd door TradeMarkNL op 23 juli 2024 21:32]

Dat is wel een mooie aanbieding.

Ikzelf heb sinds een paarmaanden een Deense Strom City (https://stroembikes.com/nl/city/) en die bevalt ook uitstekend.
In totaal was ik daar met alle upgrades minder dan € 1400 voor kwijt.
Alweer terug +3000 |:( |:( |:(
De S3 wordt 21 april aangekondigd. Ik zou nog heel even wachten met aanschaffen.
https://www.reddit.com/r/..._coming_on_april_21_2020/
Thanx maar aan 1700 was dat een no brainer
Anoniem: 310408 @cappie2 april 2020 22:07
5K? Laat eens een website zien die dat heeft? Of was dat alleen in je herinnering en duim?
Dat zijn geen vanmoof's heh |:(
Oh helemaal overheen gelezen, excuus
laatste model elektrische van Moof kost deze week 1700 EUR (ik heb er net een besteld :) )
De VanMoof’s zijn niet duurder geweest dan 3200 euro.
Net als een Stromer, die kosten ook genoeg.
Mooi, weer een concurrent erbij, altijd goed voor de consument.
Hoeveel gaat dat GPS systeem per maand kosten? Gezien ze het over een abonnement hebben...
Fietsverzekering is goedkoper dan de GPS tracker 🤔
Waar is de bagagedrager?

Toevoeging reactie van de maker:
------
Goedemorgen,

De standaard gemonteerde Pletscher spatborden hebben geïntegreerde dragers waar direct 8kg (aan elke zijde) aan gehangen kan worden. Fietstassen met een pannier haken kunnen er direct aan, zoals deze. Is dat voldoende of moet het echt een volledige bagagedrager zijn? We kunnen altijd kijken naar een oplossing.

Met vriendelijke groet,

Tom Schiller

Mokumono Cycles
Venserweg 19b
1112AR Diemen
+31(0)6 55124027
www.mokumonocycles.com
www.facebook.com/mokumono
www.instagram.com/mokumonocycles
-----

[Reactie gewijzigd door Stangg op 23 juli 2024 21:32]

De horizontale staven die je ziet bovenaan het achterwiel zijn zo te zien geschikt voor fietstassen die je daar dan aan hangt of vastklikt.

[Reactie gewijzigd door 2Dutch op 23 juli 2024 21:32]

Lijkt mij niet al te stevig, daar het hele gewicht aan het spatbord hangt.
Dat is veel meer dan ik verwacht.
Is vast beschikbaar als een extra optie.
Dat zal een optie worden wellicht? Uiteraard exclusief duur. ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.