Nederlandse e-bikebezitter is ouder dan Belgische en Duitse

In Nederland ligt de gemiddelde leeftijd onder consumenten die op zoek zijn naar een e-bike gemiddeld hoger dan in onze buurlanden, blijkt uit een onderzoek van GfK. In België en Duitsland zijn 50-plussers minder sterk vertegenwoordigd onder e-bikekopers dan in Nederland.

In de jaarlijkse e-bikemonitor van onderzoeksbureau GfK blijkt dat in Duitsland en België de kopers van e-bikes een stuk jonger zijn dan in Nederland. Dit is volgens GfK deels te verklaren door het type fiets dat in België en Duitsland wordt gekocht. Waar in Nederland de elektrische stadsfiets het goed doet, is dat bij de buurlanden de sportieve e-bike.

Daarnaast constateert GfK dat de e-bikemarkt in Nederland volwassener is dan in België en Duitsland. In 2020 had 30 procent van de Nederlandse potentiële e-bikekopers al een eerste e-bike in bezit. In Duitsland en België is dit respectievelijk 13 en 18 procent van de kopers.

In Nederland wordt er komend jaar ook een verschuiving verwacht in het type e-bike dat wordt gekocht. Uit een onderzoek dat Multiscope eerder dit jaar publiceerde bleek dat het aandeel van elektrische stadsfietsen mogelijk zal afnemen in 2021. Toch wordt verwacht dat er in 2021 nog 61 procent van de verkochte e-bikes een stadsfiets zal zijn.

Het onderzoek van GfK is gebaseerd op een steekproef onder 2010 Nederlandse respondenten, 1004 Duitse respondenten en 998 Belgische respondenten.

Door Robert Zomers

Redacteur

15-06-2021 • 17:45

169 Linkedin

Reacties (169)

169
162
94
8
0
56
Wijzig sortering
Veel ouderen in Nederland hebben e-bike en de gevolgen laten zich ook al zien. Veel meer ongelukken met oudere e-bike bezitters. Als gaan ze op papier maar 25km per uur, dat is al hard als je moet remmen of ten val komt.

Laatst op bnr radio nog over helmplicht voor e-bikes en iemand van fietsersbond was er tegen 8)7 Mensen zouden dan geen e-bike meer kopen en nog wat argumenten. Laat die helmplicht gewoon komen. Het zorgt voor stukken minder leidsel aan je hoofd.
Dus omdat sommige ouderen niet kunnen fietsen moet iedereen maar verplicht een helm op? Als oudere kun je nu ook gewoon zo'n ding op, daar is geen verplichting voor nodig. Een helmplicht is een heel slecht idee. Niet alleen geef je daarmee het signaal af dat fietsen gevaarlijk is wat mensen zal afschrikken, ook zullen mensen dan de fiets minder snel pakken en krijg je meer auto's op de weg waardoor het juist gevaarlijk wordt voor de overgebleven fietsers. Nog los van de minder voor de hand liggende problemen zoals auto's die dichter langs fietsers met helm rijden dan fietsers zonder helm.
Als je wilt weten hoe een helmplicht uitpakt: Kijk naar Australie (aantal fietsers 36% (!) gedaald, situatie voor de overbleven fietsers gevaarlijker geworden om bovengenoemde redenen)
Interessante statistieken hierover hier (conclusies onderaan)

Dus nee, absoluut geen helmplicht, hooguit een helmadvies. Je wilt fietsen zo laagdrempelig mogelijk houden.

En ontopic: Dat er vooral ouderen op ebikes rijden vind ik niet zo verbazingwekkend (al zie ik onder de jongeren ook steeds vaker de ebike of speedpedelec voorkomen). Dat er een verschil is met Belgie is dan weer opmerkelijk. Al is de fietsinfrastructuur in Belgie beroerd danwel afwezig in vergelijking met NL, als je tussen de auto's moet fietsen heb je wel sneller wat aan een ebike. Ook wellicht wat heuvelachtiger her en der.

[Reactie gewijzigd door Metro2002 op 15 juni 2021 18:07]

Het dragen van een helm is beetje taboe in NL, maar sinds ik in het buitenland woon ben ik eigenlijk wel van mening veranderd. Hoe goed je ook kan fietsen, ongelukken kunnen altijd gebeuren (dan wel door jouw fout, van oma op haar e-bike, etc). In Noorwegen (waar ik nu woon) draagt bijna iedereen een helm. Sure, er zijn heuvels en de infrastructuur is niet zo goed als in NL, maar mijn punt (ongelukken gebeuren) staat nog steeds. Door het gebrek aan peer pressure of zelfs culturele druk ben ik toch maar aan een helm begonnen, en fietsen is nog steeds erg laagdrempelig ;).

Helmadvies vind ik wel een mooie term, immers breng je anderen niet in direct gevaar als jij geen helm draagt. Echter kun je je afvragen of het geen mogelijke nadelige gevolgen heeft voor je naasten.. Op een scooter motor moet je ook een helm dragen. Sure, het risico is hoger, maar de vraag is waar je de grens zet.
De infrastructuur in Nederland is best wel uniek en zorgt ondanks dat we enorm veel kilometers fietsen het qua ongevalstatistieken vele malen beter dan dan landen mét helmplicht maar zonder fatsoenlijke fietsinfrastructuur (gecorrigeerd naar het aantal fietskm's). Een helmplicht heeft naast een beetje voordeel als je net verkeerd valt (zó goed werken fietshelmen niet om mee te beginnen) ook heel veel nadelen, ik heb in de edit nog een link gezet waarin diverse onderzoeken staan naar de gevolgen van de helmplicht invoering in Australie.

[Reactie gewijzigd door Metro2002 op 15 juni 2021 18:11]

Ik woon zelf ook in Noorwegen maar ik zwicht niet onder die peerpressure. De Noren zelf zijn daar wel erg gevoelig voor. Wel ben ik hier extra op mijn hoede, want automobilisten zijn gemiddeld genomen echt niet gewend aan fietsers. In NL zie je auto's fietsers met regelmaat inhalen met 70cm ertussen. Hier gaan ze naar de andere kant van de weg.
Hier zie je ook omdat het zo heuvelachtig is dat veel jonge mensen ook aan de e-bike zitten. Vooral ouders met zo'n fiets waar het kind voorin in een bakje kan zitten. En aardig wat fatbikes.
Ik doelde voornamelijk op de peer pressure en cultuur in Nederland, iets waar je alsmede niet voor zou moeten zwichten natuurlijk, de realiteit is anders, ook omdat het met de paplepel wordt ingegoten. Je kan altijd ter discussie stellen of het dragen van een helm in Noorwegen, of het niet dragen van een helm in Nederland een culturele bias is. Ik zie het in elk geval objectief als een veiligere keuze bij de langere tripjes of in de winter. Daarom pleit ik ook niet voor een helmplicht, maar wel voor een helmadvies. Iedereen zou in principe vrij moeten zijn om dit zelf te bepalen (zonder culturele bias).

@Blokker_1999 : Ben ik het wel mee eens, je kan geen grenzen (blijven) verleggen zonder dat je weet of het veel uithaalt. Waar ik meer iets op tegen heb is het taboe op helmen.
Eens, vooral als het echt zo is dat mensen massaal de fiets gaan mijden door een helmplicht. Pas als je in het buitenland woont besef je wat voor een schitterende fietscultuur in NL heerst, ongekend.
Ja in Engeland haten ze fietsers en automobilisten die er een fietser aanrijden worden als helden gezien.

Maar goed de fiets is hier dan ook al zo'n 80 jaar onderdeel van het verkeer.
In Engeland moesten we een tracé langs de snelweg fietsen. Dat is in GB niet verboden (volgens mij gewoon een lancune in de wet). De agressie die we daarmee opwekten... Het toeteren was niet van de lucht.

Wel zie ik een verschil tussen het grootstedelijke zuidoosten van GB en het wat meer landelijke zuidwesten. In gebieden als Cornwall gaat het een stuk gemoedelijker toe.
De pedelec fietser die verplicht op de auto-rijbaan reed, werd in NL opgejaagd door een automobilist die hardnekkig op zo'n anderhalve meter achter hem bleef rijden.

en PS, ik ben inmidddels als gewone fietser al 4 keer tegen de grond gereden door automobilisten die problemen hebben met richting veranderen. Let wel, zij veranderden van richting. De standaard reactie van bijv. het TW publiek: "Alle fietsers overtreden voortdurend de regels". Hum? Gaat dit over mij?
Volgens mij is het punt waar Metro op hamert dat het netto effect van een verplichting is dat het aantal ongevallen per kilometer toenemen en het aantal kilometers afgelegd sterk afneemt.
De implicatie zinde dat ditzelfde effect, in mindere mate, op zal treden bij een sterk advies.

Even snel het stuk gelezen maar gebaseerd op die data denk ik dat ik het met hem eens ben. Laten zoals het is is het veiligst en het beste voor het milieu, ook al voelt dat contraintuïtief
Surveys consistently show that cyclist numbers fell by approximately 30% from 1992 to 1995 (three years of helmet law enforcement).

When this 30% reduction in public cycling numbers is considered, the above results suggest a slight improvement in skull fractures and a worsening in intracranial injuries (which should have averaged close to 100 per year following law enforcement).

Despite far fewer cyclists, the numbers of non-head injuries either remained fairly static or, in the case of upper limb fractures, worsened markedly.
In Noorwegen is de zon een serieus issue en daarbij horende zichtbaarheid. In de zomer is het de lange lage zon en in de winter lange donkere dagen met soms mist of hondenweer.

Een fluorescerend jasje zou het verschil kunnen uitmaken dat je eerder wordt opgemerkt.
Hier gaan ze naar de andere kant van de weg.
ja daar verbaasde ik me heel erg over toen ik daar op vakantie was. Als nuchtere hollander die niet anders gewend is ga je "iets verder naar links" maar daar houd het ook op. Deze meneer/mevrouw ging er met een hele grote boog (echt meter of 4-5) omheen.
Die grens licht dus op dit moment bij scooters en niet bij fietsen. Je kan die grens verleggen, maar hoe lang voordat men die grens opnieuw wenst te verleggen? Ik zou wel eens een kosten/baten analyse willen zien van het verplichten van een fietshelm.
Ik sta nooit op een longboard. Maar mijn belastingen betalen wel voor de medische kosten van die zotten die er elk jaar hun poot op breken.

Als je de medische kost er bij pakt is preventie altijd goedkoper.
Nog iets om over na te denken: ook voetgangers lopen minder risico op hoofdletsel wanneer ze een helm dragen. Als dat risico het enige is wat telt, zou je ook een helmplicht voor voetgangers kunnen instellen.

Hetzelfde geldt voor automobilisten: die lopen vaak hoofdletsel op bij botsingen, en ook zij lopen minder risico met een helm op.

In openbare gebouwen vallen ook wel eens mensen van trappen, met ernstig hoofdletsel tot gevolg. Dus zou je ook helmen op de trap kunnen verplichten. Op bouwplaatsen is het ook al verplicht, dus dat kun je best uitbreiden, en het zou echt wel wat letsel voorkomen.

In privéhuizen wordt het juridisch lastiger. Misschien een dringend advies.

Dan hebben we nog de rest van het lichaam. Letsel aan nek en romp komt ook veel voor, en is ook heel gevaarlijk. Je zou een beschermende nekband en een stevig pak voor om de romp verplicht kunnen stellen voor iedereen op de openbare weg. Of misschien op alle openbare plaatsen. Aangevuld met arm-, been-, hand- en voetbeschermers. En een toque voor mannen.

Er zijn veel manieren om letsel te voorkomen. Het is duidelijk dat we sommige zaken willen verplichten, maar andere niet. De vraag is hoever je wilt gaan.
Volgens mij is knie en handbescherming voor voetgangers interessanter ;)

Maar idd. waar houd je eigen verantwoording op en moet de regering ingrijpen door via wetgeving dingen af te dwingen. Lijkt mij niet handig en averechts werken, maar kennelijk zijn er voorstanders van.
Dat zei men ook toen de autogordel verplicht werd... :+
Het is voor een groot deel ook gewenning en perceptie. Hier in Duitsland draagt bijna iedereen een helm, en kinderen al helemaal.
Naar het schijnt kan een verzekeraar je mede aansprakelijkheid houden in geval van een ongeval, aangezien je niet gebruikelijke beschermingsmiddelen gebruikt.
Indien de fietser geen schuld heeft aan het ongeval, kan het letsel als gevolg van het ongeval ook niet als "deelschuld' naar het slachtoffer worden geschoven. Deze uitspraak uit het verleden werd namelijk met succes aangevochten.

Wanneer je als fietser deels de verantwoordelijkheid draagt voor het ongeval wordt het een lastigere zaak.

https://www.bussgeldkatalog.de/fahrradunfall-ohne-helm/
https://www.fahrradmagazi...pflicht-mitschuld-unfall/

Het grote verschil in Duitsland is echter dat men zich bewust is dat de infrastructuur voor fietsers daar simpelweg belabberd te noemen is indien deze überhaupt voor handen is. In steden is het meestal een strook in de dooring zone, die bovendien gedeeld moet worden met automobilisten of voetgangers. Buiten de bebouwde kom zijn fietspaden al helemaal een zeldzaamheid en rijden auto's doorgaans 100 in plaats van 80 of 60 wat in Nederland op dergelijke wegen zou zijn toegestaan.

Nogal logisch dus eigenlijk dat de leeftijd van fietsers er lager ligt want fietsen is slechts recent trendy geworden. Ouderen pakken gewoon de auto, wel zo veilig en comfortabel. Maar dat geldt net zo goed voor gewone fietsen dus echt nieuwswaardig is het niet.

[Reactie gewijzigd door Cid Highwind op 15 juni 2021 19:42]

Dat zei men ook toen de autogordel verplicht werd...
Dit is een drogreden: een verkeerde vergelijking.

Als we de e-bikes die een kenteken moeten dragen aan de kant schuiven:
Met een helm op heel snel fietsen (bergafwaarts bijvoorbeeld) brengt weinig tot geen verschil als ik dan op mijn plaat ga (gegeven dat het gaat om een "fietshelm" zal mijn nek nog steeds zo kwetsbaar zijn en zal er een ietwat mindere hersenschudding optreden). Daarentegen als ik heel snel rijd met de auto (snelweg) zal de gordel mij in een zekere meerderheid van de gevallen helpen een ongeluk te overleven. Daarnaast is het aspect van energie nog een debat op zich gezien een snelle fietser hier de moeite voor moet doen en de autobestuurder alleen maar een klein beetje afgeleid moet worden, raar met het stuur hoeft te doen en/of het pedaal te ver intrappen.

Nu met de e-bike zijn er genoeg regels. Zoals het dragen van een kentekenplaat boven een bepaalde snelheid/vermogen (zoals scooters). Uitsluitend deelname van niet-fietspaden (ben de precieze regel even kwijt, maar in ieder geval net als scooters). Het nadeel van deze fietsen is niet de gewenning of perceptie; het is het gedrag dat (sommige? de meeste? van) deze bestuurders (fietsers in het algemeen) vertonen in het verkeer. Omdat deze mensen nu gemakkelijker (snel) kunnen fietsen kunnen ze eveneens zo gemakkelijk onvoorspelbaar zijn. Het is meer dan gewenning om een enthousiaste e-biker in te schatten in het midden van een handeling als deze met een snelheid aan komt draven zonder ook maar enig inspanning te vertonen. Geen geluid, valt niet op tussen soortgelijk fietsverkeer; daar ligt het probleem. Koppel dat met het geen zelf vertrouwen (of te veel) op de weg en/of in de eigen fietskunsten en het achterlijke ongepaste gebruik van de telefoon is wachten op problemen. Dat fietsexamen dat sommigen van ons hebben ervaren was geniaal. Je leert fietsen en de verkeersregels. Ik vraag mij af of dit nog gegeven wordt. Als je nu het zebrapad neemt zijn er gewoon (vaak jonge) fietsers die je voor je sloffen rijden en het liefst nog even aanzetten.

Die helm is helemaal het probleem niet. Onze infrastructuur is ingesteld op fietsers. Scooters hebben eveneens hun plek gekregen. Het werkt allemaal prima zolang er maar samen gewerkt wordt; zoals een rijbewijs. Als men zich (significant) niet kan gedragen acht er verwacht te worden deze geen rijbewijs te verstrekken, of deze in te trekken. Misschien iets van waarde bij aanschaf? Een bewijs van competentie? Fiets theorie, zoals men/ik die heb mee mogen maken en op de basisschool kreeg; zie het als een zwemdiploma.
Wel, het is een beetje moeilijker dan de geschiedenis van gordels te vergelijken met de moderne technologie die er tegenwoordig inzit.

Toen gordels geïntroduceerd werden was het gevolg dat mensen minder voorzichtig gingen rijden. Extra veiligheden hebben dus een averechts effect op de risico’s die mensen durfden nemen. Net zoals vroeger mensen het Empire State gebouw bouwden zonder harnas, helm of veiligheidsschoen (kijk maar eens naar oude foto’s), de gasten die vandaag op mijn dak lopen durven wel al meer gevaarlijke posities (hangen 2 verdiepen hoog ipv ladder te verschuiven om nageltje te slaan) moesten hun harnas loskomen, breken die gewoon hun nek.

Niet alleen dat maar de eerste generaties in gordels waren enorm slecht in het grootste deel van accidenten omdat ze toen nog niet over de schouder gingen dus voor meer whiplash zorgden in kleine “blikschade” accidenten. Daarnaast waren er ook verhalen van gordels die vervormden en vast gingen zitten na een accident waar toen mensen levend verbranden na een klein accidentje, andere gordels kwamen gemakkelijk los en een reeks andere problemen waar over tijd aanpassingen gedaan moesten worden.

Er is inderdaad veel verandert sindsdien en gordels zijn inderdaad veiliger dan zonder gordel rijden, maar de statistieken tonen ook aan dat het voor een risico herschatting volgde, net toen men met airbags uitkwam mensen zonder gordel gingen rijden.

Een e-bike is gewoon een motorfiets met een elektrische motor. Onlangs nog een video gezien van een persoon met een vliegwiel ipv een motor (een vliegwiel tussen je kloten is ook gevaarlijk in een accidentje). Ik denk dat we zo beslissingen moeten nomen: als je x km/u doet en je hebt geen beschermende kooi moet je een helm aan. Dan kun je zelf beslissen hoe hard je wil rijden.

Ik kan inderdaad ook wel 20-30km/u met een gewone fiets, maar om aan 30km/u tegen een boom te kletteren denk ik dat een helm niet overbodig is.
Een helmplicht kan inderdaad wel eens averechts werken.
Hoewel je door een helm wel redelijk beschermd bent is het geen garantie.
Een helmplicht zou mensen wel eens het gevoel kunnen geven dat ze alles mogen en kunnen en dat ze volgas overal doorheen kunnen scheuren omdat ze toch een helm dragen.
De kans op ongelukken neemt daardoor juist toe.
Je wilt mensen ook mobiliteit geven en laten bewegen. Daar voldoet een fiets aan.
Mensen weerhouden om te gaan fietsen werkt dus tegengesteld.
Je begint met 'kan wel eens averechts werken' en je eindigt met 'werkt dus tegengesteld'.
Wat is het nu? Kan het of is het zo?
In België dragen we veel vaker een helm en op de scooter is het al verplicht.
Nochtans merk ik niet dat er mensen zotter gaan doen daardoor.
Volgens mij is het gewoon stoerdoenerij van geen helm willen dragen en komt iedereen af met drogredenen om te zeggen dat het voor meer ongelukken zal zorgen.
Heeft in Nederland niets te maken met stoerdoenerij maar met gewoonte.
Het is hier nooit normaal geweest een helm te dragen op een fiets behalve voor wielrenners.
De gewone fietsen waant zich geen wielrenner en ziet de noodzaak voor het dragen van een helm dan ook niet.
Snorfietsers die maximaal 25km mogen dragen immers ook geen helm.
Alles mogen en kunnen is leuk, maar zelfs "ik had groen", heb je weinig aan als je door een auto geschept wordt op de fiets. Je benen zijn dan sowieso gebroken en als je pech hebt, heeft je hoofd ook een fikse tik gehad op de motorkap zonder helm.

Dat mensen zich veilig wanen in/op een voertuig en alles denken te kunnen, is eigenlijk alleen in de auto, waar het vaak ook niet opgaat.
pff helmplicht geef je een signaal af dat fietsen gevaarlijk is. Echt waar, aan het verkeer deelnemen betekend gevaar.
Mensen zullen minder snel de fiets pakken, ook al weer zon een onzinnig argument. In het begin maar ook dat valt allemaal reuze mee.

Maar als je tegen bent laten we het dan meteen ook zo doen dat we de maatschappij niet gaan belasten als je op je kop valt zonder helm, in het ziekenhuis komt. Waarom zou ik dan moeten betalen voor iemand die geen helm op wil hebben ?

Maar dat gezeik met de helm zit letterlijk en figuurlijk tussen de oren.
Daarnaast heb ik ooit gelezen dat een helmplicht om de fiets voor een vals gevoel van veiligheid zorgt. Men neemt meer risico waardoor het aantal ongevallen toeneemt.
Ebike vindt ik op zich goed, maar alleen voor mensen die wat minder goed te been zijn, zodat ze een klein beetje extra hulp hebbenn. Als je gezond bent zonder problemen neem dan een normale fiets.

Daarnaast is het ook hoe meer ebikes er komen hoe slechter voor het millieu. Fabricage van nieuwe en verwerking van oude accu en iedere dag laden. En minder goed voor eigen gezondheid omdat je minder trapt. Kan je beter een brommer nemen.

En als het zoveel gevaarlijke ongelukken oplevert moet je gewoon een begrenzer er op zetten dat je bv electrisch niet harder kan dan 15. Wil je sneller dan gewoon gaan trappen. Reed namelijk een tijdje terug rond de 40 op mijn sportfiets en werd toen door een oud stel met zeker 50 a 55 ingehaald op een elektrische fiets. En dan zo dicht langs je dat je bijna valt. Daarna reden een stuk voor me bijna tegen een auto aan omdat ze door rood met dezelfde snelheid reden.

Wat helm betreft vindt ik ook dat het vrije keuze moet zijn. Zou ik zelf ook niet willen. Alleen op snorfiets, brommer en motor verplicht.
Wanneer ik in Australia ben en met de fiets rijd zet ik natuurlijk de helm op, de boete voor niet dragen is namelijk hoog. Maar dat is niet de reden, de wegen en het verkeer is niet gemaakt voor fietsers. Vrachtwagens en voornamelijk road-trains schenken geen aandacht aan fietsers. Daarom rijd ik alleen in de stad waar ik woon en zeker niet daarbuiten of op de ringweg, alhoewel dat mag. Het is geen grote stad maar heeft wel een diepzee haven en daarom redelijk wat vrachtverkeer. Sommige van mijn vrienden wonen buiten de stad en dan neem ik de wagen, afstand is dus niet het probleem maar de mentaliteit van de bestuurders. Hier in Vlaanderen rijd ik fiets, bromfiets (50cc) en motor maar nooit Down Under.
Helemaal gelijk over die helmplicht, en bedankt voor je betoog. Nu blauw kenteken scooter ook helmplicht.... Wil niet weten hoeveel mensen dan maar de auto pakken want 't gemak en plezier van een scooter is verdwenem.
Dat lijkt me dan toch een voordeel? Scooters veroorzaken heel veel overlast, zouden beter niet in de stad kunnen rijden, zeker geen die rijden op benzine of diesel.
Auto's in de stad veroorzaken geen overlast? :X
Scooters veroorzaken relatief veel overlast, doordat ze veel meer kankerverwekkende stoffen uitstoten; veel meer lawaai maken; en vaak veel gevaarlijker rijden.

Anderzijds zijn auto's veel groter en blokkeren ze de weg veel vaker voor ander verkeer (met name langzaam rijdende taxi's voor toeristen zijn een probleem in het centrum van Amsterdam: het aantal taxi's is daar geloof ik verdubbeld in een paar jaar).

Ik denk dat een combinatie van elektrische fietsen, kleine elektrische karretjes (denk Biro), en natuurlijk vooral gewone, gezonde fietsen de toekomst is voor onze binnensteden. Maar de niet-elektrische scooters moeten als eerste weg (na 2024 zijn die ook al geheel verboden in Amsterdam).

[Reactie gewijzigd door Cerberus_tm op 17 juni 2021 04:35]

Op een motor praat je wel over ietsje andere snelheden
Het zorgt voor stukken minder leidsel aan je hoofd.
Onjuist, een fietshelm bied bij de gemiddelde Nederlandse fietser maar weinig bescherming tegen hoofdletsel en vergroot de kans op zowel een ongeluk als ernstig nekletsel. De fietshelm bied een beperkte bescherming tegen een verticale impact. Dus als je met je crossfiets tegen een bloembak knalt en over het stuur vliegt en vervolgens loodrecht met je kop omlaag knalt, dan bied de fietshelm een (beperkte) bescherming. Maar bij een normale Nederlandse fiets heb je veel gewicht op het achterwiel en vlieg je bij een ongeluk niet over het stuur maar val je zijwaarts en daar helpt de fietshelm niet, sterker, het vergroot zelfs de kans op nekletsel. Daarnaast blijken automobilisten minder afstand te houden bij fietsers met helm waardoor deze vaker een ongeval krijgen. Uit recent onderzoek blijkt dan ook dat het dragen van een fietshelm het gevaar voor de fietser juist vergroot.

Daarom zou het verstandig zijn als de overheid niet alleen op het gevaar van de fietshelm wijst, maar het gebruik ervan op normale fietsen gaat verbieden.
Ik ben heel benieuwd naar een bron hierbij? Heb zelf een flinke crash (uiteindelijk) goed overleefd door dragen van een helm, dus groot voorstander. Je opmerking over nekletsel intrigeert me wel. Kun je hier meer over zeggen?
In mijn bericht staat een link naar onderzoeken hierover
Uit recent onderzoek blijkt dan ook dat het dragen van een fietshelm het gevaar voor de fietser juist vergroot.
Kun je daar een bron bij noemen? Pure speculatie van mij, maar het zou een kwestie van slecht onderzoek kunnen zijn. Fietsers met helm zijn in NL vaak de wielrenners, die vaak erg onvoorzichtig (of soms compleet asociaal) rijden.
Snorscooters die max 25 mogen moeten volgend jaar een helm op. Ik zie geen reden waarom electrische fietsen dat dan niet zouden hoeven...
Ik denk dat het percentage snorfietsen/scooters die maximaal 25 rijden echt minder dan 50% is, de meeste rijden met gemak 35 tot 45 km/h. Bij e-bikes zie ik zelden een normale e-bike (dus geen pedelec) harder dan 27 km/h gaan en veruit de meerderheid rijdt maximaal 25 km/h.

Zelf rijd ik best veel afstanden op de mountainbike en racefiets, uiteraard altijd met fietshelm. Een e-bike houdt eigenlijk net op waar je een lekker tempo kunt rijden vind ik.

Een fietshelm geeft wellicht niet de bescherming van een echte helm, maar hij is licht, geeft voldoende ventilatie en na een tijdje weet en wil je echt niet anders.
Herken ik inderdaad wel, ik rijdt zelf meestal tussen de ~24 en 28 op een nette stadsfiets: In principe haal ik daarmee vrijwel elke elektrische fietsen in (bij het stoplicht trek ik ze der ook wel uit met verder terugschakelen :+ ) maar snorscooters wordt ik de praktijk 9/10 keer zelf door ingehaald met een toch nog wel behoorlijk snelheidsverschil. Die laatste rijden meestal absoluut niet maximaal 25km/h, ergens ook wel begrijpelijk, waarom anders een voertuig rijden met verplichte verzekering als de E-bike net zo snel is :P

Daarnaast zijn er ook genoeg E-bikers die er bewust voor kiezen wat langzamer te gaan dan ze eigenlijk kunnen; dat kom ik bij snorscooters eigenlijk ook nooit tegen.

[Reactie gewijzigd door !mark op 16 juni 2021 00:57]

Ik werd hier laatst ingehaald door een snorscooter (geen helm op, om maar ontopic te gaan) terwijl ik 50 reed met de auto. Is ook niet de eerste keer.
Mwah, met gemak 45.... dat was in de jaren '90. Tegenwoordig krijg je al een WOK boven de 38, dus de meeste blijven daar netjes onder. En 35 op teller is 30 echte kilometers. Het valt dus allemaal wel mee. Voor de zomer hadden wij nog een snorscootertje en ik werd op de dijken continu ingehaald door "de dubbele windjackjes", zonder helm, zonder verzekeringsplaatje, zonder spiegels etc.

Het grootste gevaar van elektrische fietsen, in mijn ogen, is dat de electrische fietsers niet snappen dat auto's de snelheid verkeerd inschatten en toch voorrang "nemen" in plaats van krijgen. Bij snorscooters gebeuren dié ongelukken een stuk minder.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 16 juni 2021 06:17]

Op mijn fiets heb ik een aardig nauwkeurige fiets teller, maar er is bijna geen snorscooter die slechts 30 km/h uur rijdt, aangezien ik deze anders met gemak zou kunnen bijhouden. Boven de 35 km/h wordt het op een mountainbike wel lastig om aan te haken.
Laatst op bnr radio nog over helmplicht voor e-bikes en iemand van fietsersbond was er tegen 8)7 Mensen zouden dan geen e-bike meer kopen en nog wat argumenten. Laat die helmplicht gewoon komen. Het zorgt voor stukken minder leidsel aan je hoofd.
En hoe groot gedeelte van het minder letsel komt doordat mensen minder fietsen en gewoon de auto maar pakken? Ik moet zeggen dat ik bij e-bikes er nog niet over uit ben, maar als je bij gewone fietsen helmen gaat verplichten, dan ben ik bang dat je heel vakkundig de Nederlandse fietscultuur in 1x om zeep helpt. En ja, dan vallen mensen niet meer met de fiets, maar dan pakken ze alternatief vervoer, met alle nadelen die daarbij horen.
Ik denk eigenlijk dat er enorme protesten uitbreken en dat niemand zich aan die regel zal houden. Ik ben normaal een brave burger, maar dat zou ik echt niet pikken. Gelukkig gaat zoiets ook zeker niet gebeuren.
Nee, dankje. Ik kan zelf wel bepalen of ik met mijn beperkte snelheid een helm op doe of niet.
Dat zal inderdaad zorgen voor minder letsel, omdat je daarmee een groot deel van de forenzen op afstanden tussen de ~10 en ~25 kilometer die niet meer zo makkelijk zelf tegen de wind in kunnen fietsen (terug) de auto injaagt :+

Ja er zullen vast wat meer ongelukken met e-bikes gebeuren dan met gewone fietsen, maar dat is juist omdat er dankzij de e-bike een hele groep weer mobiel is geworden die wat meer op leeftijd is (of een fysieke beperking heeft).

Opzich heeft de fietsersbond gewoon gelijk, zie je het al voor je als je even op de fiets boodschappen wil doen o.i.d.? Een fiets heeft ook geen nergens een afsluitbare ruimte om een helm kwijt de kunnen zoals een scooter.

Nu kan ik op eigen kracht prima 25km/h gemiddeld rijden, dus voor mij is het voor nu niet zo relevant, maar als je de gewone E-bike al van een helmplicht voorziet is dat ook voor de gewone fiets niet meer zo ver gezocht. Heb zelf nooit een (eigen) auto nodig gehad maar als het ooit zo ver komt zit ik de dag van de aankondiging nog auto's te vergelijken denk ik.

Als je al iets aan de huidige situatie wilt veranderen zou ik eerder overwegen het door de motor afgegeven vermogen te beperken op een percentage van het 'eigen vermogen' dat de bestuurder levert. Bij een goed gekozen percentage zal de snelheid bij kwetsbare ouderen afzakken naar bijv. ~18km/h zonder dat de wat jongere forens met allerlei ongemakken hoeven te dealen die voor hen compleet onnodig zijn. Sterker nog je zou indien wenselijk dan kunnen overwegen de limiet iets op te hogen naar 30km/h indien de bestuurder daar voldoende eigen vermogen voor levert, in combinatie met een verhoging voor scooters naar 50km/h op de rijbaan wordt het snelheidsbeeld in 30 en 50 zones dan een stuk homogener en ik denk ook veiliger.

Aan de ene kant wil de overheid juist alternatieven voor auto bezit/gebruik aanmoedigen; maar anderzijds worden die alternatieven juist zo tegengewerkt dat men toch steeds weer terugvalt op de auto (of een langere reistijd voorlief neemt). Neem nu het weren van de E-pedelec van het fietspad, iemand die óók recreatief wil fietsen wordt effectief verplicht twee fietsen aan te schaffen (buiten dat het echt onveilig kan zijn omdat veel automobilisten niet weten dat je daar moet rijden en je praktisch van de weg drukken). Het lijkt soms de goede kant op te gaan met alternatieven voor de auto, maar heb het idee dat we bij iedere stap die vooruit wordt gezet ook steeds weer een stap terug doen: Dat is erg zonde.
Als gaan ze op papier maar 25km per uur, dat is al hard als je moet remmen of ten val komt.
Voor de motoriek en responssnelheid van veel ouderen is dat al te snel. Met name de ouderen die vanuit zichzelf weinig bewogen hebben niet meer de geoefendheid en motoriek om ineens op een e-bike weg te schieten.

Trouwens, sportieve ouderen niet te na gesproken :). In een artikel las ik dat de conditie van best wat mensen na het pensioen verbetert ten opzichte van hun werkende periode. Dus voordat ik hier een stigma tot leven wek, de werkelijkheid blijft genuanceerd.

[Reactie gewijzigd door teacup op 16 juni 2021 13:59]

Zou het kunnen zijn dat veel van die 50-plussers vanuit auto naar fiets overstappen en dus eigenlijk het fietsen verleerd zijn? Dit, of omdat men wellicht de snelheid en drukte niet (meer) gewend zijn, is het wellicht handig om een soort (opfris)cursus "fietsen" te introduceren?
Helmplicht is in Nederland taboe, en dekt natuurlijk maar gedeelte van de ongelukken: wat wordt de volgende stap om een vrij specifieke groep op de (e)fiets te krijgen/houden?
Er zijn meer asociale wielrenners dan mensen die met een ebike rijden.

Hoe vaak ik niet afgesneden ben of dat ze gevaarlijk inhalen dat je in de berm beland...met zijn 4en naast elkaar wielrennen waardoor je moet remmen , geen voorrang geven, etc ...

Er zijn ook goede wielrenners maar het merendeel wat ik tegenkom is asociaal...

[Reactie gewijzigd door Rockvee2 op 15 juni 2021 19:46]

Vergeet ook niet die wielrenners die maar wat graag willen slipstreamen (bij scooters). Stelletje bumperklevende hufters van het fietspad en als je er wat van zegt, krijg je een grote bek: "maar er is toch niks?" Nee, totdat ik ineens van mijn scooter afdonder of hij plots stuk gaat of om wat voor reden dan ook dat ik ineens een noodstop moet maken, dan zit jij in mijn nek.

Scooter rijders hebben een stigma als de aso's van het fietspad, maar de meeste wielrenners zijn nog 10x erger.

[Reactie gewijzigd door AppieNL op 16 juni 2021 14:10]

Voetgangers dan gelijk ook maar, want scheelt weer letsel als je uitglijdt of door een fietser of auto wordt geraakt. Een e-bike gaat in de regel niet sneller dan dat iemand kan fietsen. Die maxen op 24 km/h en met een stadsfiets kom ik daar wel bovenuit, al helemaal van een heuveltje af of met de wind mee.
Ik ben ook zo'n oudere, 72 jaar ondertussen. We waren vorige week in ons buurland Duitsland. Dat kan de vergelijking totaal niet aan als het gaat om de infrastructuur voor fietsers. Eigenlijk is Duitsland een Fietsonvriendelijk land, De fietsers moeten daar hun plaats delen met voetgangers. Om van de ene plaats naar de andere te fietsen is vaak een gepuzzel door het ontbreken van fietspaden en bordjes dat je er niet mag fietsen. Oorzaak is dat Duitsland een AUTO land is. Gevaarlijk? Veel ouderen zijn niet in staat om te gaan met de vaak zeer krachtige remmen van de moderne Ebike. Ook wij worden vaak ingehaald door opgevoerde Ebike's van mensen die op weg zijn naar hun werk, geen helm en kleding als je daar mee valt direct naar het ziekenhuis kunt en ze rijden vaak veel harder dan de toegestane 45 kmh. Wij dragen trouwens een helm, zonder plicht. Heb ervaring met vallen.
Mag ik zelf nog beslissen waneer ik een helm draag? Ik begrijp die verplichtingsdrang niet rond helmen, fietsbewijzen. Zeker niet voor iets banaals als fietsen.

Op de skipiste heerst er ook geen helmplicht maar bijna iedereen draagt hem wel. Laat mensen zelf beslissen wat ze doen in welke omstandigheden.
Als 54-jarige rij ik nu dankzij de mondkapjesplicht in het ov een jaar op een e-bike.
Ik heb het idee dat ik dat veilig doe. Ben wel gevaarlijke momenten tegengekomen, maar de veroorzaker was ik over het algemeen niet zelf, het waren over het algemeen ook geen ouderen. Maar in mijn ervaring zijn het vooral jongeren op scooters, die overal sch..t aan hebben, en soms racefietsers, die soms ook denken dat de wereld van hun is, die voor gevaarlijke situaties zorgen.

[Reactie gewijzigd door sellh48 op 16 juni 2021 13:51]

Dan zou je die ook op de gewone fiets moeten verplichten gezien de standaard pedelec wettelijk onder een normale fiets valt.
Een spedelec valt onder de bromfiets categorie.
Een pedelec valt onder fiets gezien je daar mee moet trappen en ondersteuning stopt bij 25 km/h.

Een spedelec heeft gashendel en kan tot 45 km/h en die valt inderdaat onder bromfiets met helmplicht en kenteken.
noem mij 1 speed-pedelec die een gas hendel heeft (stromer st5 bezitter)
Die van mij heeft een gashendel.
of de wet aanpassen zodat pedelec een aparte categorie wordt
Of gewoon zo laten en laat de bestuurder het zelf bepalen want op een gewone fiets kun je ook 25 km/h rijden(ik draag trouwens wel een helm maar eventjes naar de supermarkt doe ik toch liever zonder helm omdat je dat ding nergens kwijt kan komt er een plicht dan pak ik ook de auto wel weer).

Maar komen de extra ongelukken nou door dat er meer e-bike rijders onder ouderen zijn of omdat steeds meer ouderen weer op de fiets stappen door de e-bike?
Ik denk het laatste en dat snelheid er weinig mee te maken heeft, ook bij 10 km/h kan je een flinke smakker maken.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 15 juni 2021 18:05]

Ouderen hebben minder snelle reflexen en zijn over het algemeen wat brosser dus als ze vallen is het sneller feest.

Overigens kun je lopend met 4km/u ook een flinke smakker maken. Als je met 10km/u op de fiets een flinke smakker maakt ben je niet aan het opletten of gewoon aangereden of zo :+
Ik ga met de fiets (speed pedelec) naar de winkel, en hang mijn helm (Thousand) dan gewoon aan mijn fietsketting of leg hem gewoon in het winkelkarretje...

De tweede auto is hier ondertussen al even de deur uit. Kinderen dragen steeds een helm als ze fietsen. En wij dragen hem gewoon ook. Op de gewone stadsfiets of de "spedelec".

Twee vrienden hebben enkele weken in het ziekenhuis gelegen na fietsongevallen. Hadden ze een helm gedragen, dan hadden ze niet diezelfde zorgen nodig gehad.
Eentje is gevallen bij stilstand - deed zijn vestje uit en verloor zijn evenwicht. Geland op het hoofd. Dom ongeluk. Andere heeft zijn evenwicht verloren door oneffenheid op de weg. Met hoofd vol op de grond geland.
Je kunt hem ook gewoon dragen in de supermarkt.
Is je hoofd ook daar beschermd tegen eventuele val. ;)

Ik verwacht ook veel 'haar in de war' problemen met het verplichten van een fietshelm.
Je mag gewoon een helm op doen als je zo bang bent hoor :+ Dat er een enkeling valt is geen reden voor een helmplicht, dan stappen mensen gewoon weer terug over op de auto.
Je mag gewoon een helm op doen als je zo bang bent hoor :+ Dat er een enkeling valt is geen reden voor een helmplicht, dan stappen mensen gewoon weer terug over op de auto.
Vooruit je bent stoer zonder helm, net als de bouwvakker zonder helm, zonder gehoorbescherming, bril bij slijpen dat heeft een echte vent niet nodig. 30 jaar later weten we ondertussen beter.
Een bouwvakker krijgt een helm en bescherming van de baas, omdat je anders verplicht jezelf in een onveilige situatie brengt.

Punt 1, fietsen (ook elektrisch) is niet onveilig in NL, renfietsen gaat een stuk sneller, en als je valt val je voorover met je hoofd naar voren, dat is een redelijke reden om daar een helm te dragen, en je ziet mensen het ook doen (totaal zonder verplichting).
Punt 2, fietsen doe je zelf, je zou eventueel wel werkgevers van fietsers (koeriers meestal) kunnen verplichten optioneel een helm aan te bieden (voor zover ze dat nog niet doen).
e-bike niet onveilig, het is maar welk woord je er op plakt:

3 jaar gelden: https://www.elektrischefi...l-ongevallen-met-e-bikes/
https://nos.nl/artikel/23...ijn-onwennig-op-de-e-bike
https://www.omroepbrabant...ke-is-niet-alleen-ellende

zo zijn er nog heel veel meer links te vinden, meer ongelukken vooral bij ouderen op een e-bike.
Nederland is relatief dichtbevolkt en plat, Duitsland en België heb je meer heuvels en de voorzieningen verder uit elkaar dus vrij logisch dat het E-bike gebruik onder jonge mensen meer is daar.
Nou, in Nederland kun je aardig heuvelen, hoor. Onder meer in Limburg en het Gooi zijn zat heuvels te vinden. Oké, het zijn geen Zwitserse heuvels, maar ze zijn heuvel genoeg om zonder e-bike voor de gemiddelde fietser toch aardig wat inspanning te geven.
In NL koopt volgens mij men vooral een ebike omdat normaal fietsen te lastig wordt (ouderen), of als alternatief voor een scooter (schoolgaande jeugd). In het buitenland moet je los van recreatieve ritjes al snel heuvels over om op school/werk/winkel te komen, dan is een ebike een mooi alternatief voor een scooter of zelfs auto.
Veel 50 plussers vinden het te zwaar om nog een eind te kunnen fietsen... een ebike lost dit mooi op.. Klein verschil tussen NL en DE is dat de mensen hier allemaal zijn opgegroeid met een fiets.. iedereen heeft er meerdere gehad, bijna iedereen bezit wel een fiets in nederland... in het buitenland zijn fietsen lang niet zo wijd verspreid.. dus je krijgt ook minder snel de neiging om voor zoon voertuig te gaan...

Als ik moest kiezen tussen een elektrische scooter en een fiets dan had ik liever de scooter... weg met de trappers... betere vering/remmen/verlichting.. plus je zit lager, dat is een stuk veiliger als je eens omvalt..

Het enige voordeel aan een elektrische fiets is dat je toch nog een beetje beweging krijgt.. maar als je het voor de beweging doet kan je natuurlijk beter op een gewone fiets stappen... tenzij je daar te oud voor bent en daarom zie je hier ook zoveel bejaarden op een ebike..
Ik rij al een E-bike sinds mijn 22’ste. Normaal ging ik 30 min met de motor naar werk maar van een kantoorbaan word je niet fit i.c.m. auto/motor/scooter.

Met de E-speedbike kon ik in een uur op het werk zijn en daarbij een heerlijke workout krijgen. Je begint gewoon op standje super ondersteuning en bouwt het af naar standje touring/eco mode. Uiteindelijk kan je zo zelf bepalen hoeveel energie jij of je bike overdraagd aan het wegdek.

Inmiddels heb ik mijn 2e E-bike en ben ik iets dichterbij werk gaan wonen maar geniet ik nog steeds van de power en natuur die ik elke dag meemaak.

Helmplicht kan ik alleen maar afraden. Heb het een tijdje gedaan maar uiteindelijk merkte ik toch dat je jezelf toch sterker acht dan dat je werkelijk bent. Psychologisch doet het misschien wat met je aangezien je de fietshelm linkt aan de snelle wielren jongens.
Op die manier begrijp ik het wel... maar als ik 8 uur werk (en dat doe ik meestal thuis tegenwoordig.. dan kost dat me 8.5 uur incl pauze.. om daar dan 10.5 uur van te maken gaat me wat te ver... ik moet 20 km met de auto (25 als ik op de fiets zou gaan, snelweg is een stuk korter voor mij)... ik doe die 20 km makkelijk in 20 minuten met de auto(eerder 15)... Als ik dan thuis kom moet ik nog koken, dan nog met de hond wandelen, douchen, wat afwassen/opruimen.. dan heb ik nog hobbys die tijd kosten.. Ik ben meestal maar 16 uur wakker per dag... ik wil daar ook 2 uurtjes van voor mezelf hebben zonder dat ik wat moet doen... magoed het is maar net wat je hobby is natuurlijk.
Als je het kan voorkomen dat je 's avonds weer in een sportschool moet staan om toch aan je beweging te komen win je uiteindelijk toch wat tijd. Dat woon-werk verkeer, daar kan je toch niet omheen. Dan maar beter wat beweging erin verwerken naar mijn optiek.

Voor iedereen is die balans natuurlijk weer anders, je bent ook al met je hond aan het lopen lees ik.

[Reactie gewijzigd door teacup op 16 juni 2021 15:13]

Verschilt toch echt per land denk ik. Iedereen die ik ken in Polen (zijn flink wat personen) heeft minimaal 1 fiets in zijn bezit, en vaak ook van jongs af aan.

[Reactie gewijzigd door SkillZ4LollZ V2 op 16 juni 2021 01:15]

Nee hoor ook steeds meer woon/werk verkeer zien het als alternatief voor de auto.
Vooral het laatste jaar is de verkoop van e-bikes gestegen. Niet als alternatief voor de auto, maar als alternatief voor een openbaar vervoer met mondkapjes.
In mijn geval was dat ook het argument om in juni 2020 een e-bike aan te schaffen. De verkoper zei dat sinds de mondkapjesplicht in het ov de e-bikes niet aan te slepen waren.
Ik denk dat de reden eerder te vinden is in het feit dat jongere mensen er geen geld voor hebben en maar een normale (2de hands) fiets kopen.
In de Randstad (Den Haag, Amsterdam enz) is men van mening dat de fietsen toch gesloopt worden of gestolen worden. Denk aan fietsenhokken met omgevallen fietsen of fiets gejat bij uitgaansleven. Enz
Dat zijn de uithoeken van het land het grote gros is plat in Nederland en de voorzieningen zijn hier verhoudingswijs veel dichterbij.
Huh? Ik noemde ook het Gooi, sinds wanneer is dat een “uithoek”? Als dat een uithoek is, dan hebben we een foutje gemaakt door het nabijgelegen Amersfoort het middelpunt van Nederland te noemen :P

Ik denk dat je “uitzonderingen” bedoelde. En ja, dat zijn het, ik zei ook al dat we geen Zwitserland zijn, maar dat wil niet zeggen dat er hier geen sportieve heuvels zijn - dat is wat ik probeerde te zeggen.

Voorzieningen zijn inderdaad dichterbij, maar er werken genoeg mensen op voldoende afstand van hun woning om een e-bike nuttig te maken.
Kunnen heuvelen betekent nog niet dat het zo duidelijk in de statistieken te zien is.
Veel jonge mensen hebben nog geen elektrische hulp nodig voor de relatief vlakke wegen en dichtbevolkte gebieden, die typisch zijn voor Nederland.
Relatief veel vlakken wegen/straten en dichtbevolkte gebieden zíj́n juist de redenen dat er in Nederland relatief zo veel fietsen zijn per inwoner in vergelijking tot onze buurlanden.
Imho vind ik dit een zwakke onderzoek of zwakke conclusie. e-MTB met e-stadsfietsen vergelijken is hetzelfde als appels met peren vergelijken. Allebei fietsen/vruchten, maar...
Als je nou de p
Leeftijden van de sub-groepen vergelijken, kun je waarschijnlijk andere conclusies trekken.
De site heuvelfietsen.nl heeft een ondergrens ingesteld waarmee de meeste provincies toch als vlak beoordeeld worden. Gelukkig hebben we in NL wat vaker tegenwind om de ééntonigheid te bestrijden.
Maar dat is wel wat anders dan Duitsland. Neem alleen al Stuttgart, binnen de stadsgrenzen is het hoogteverschil (342m) groter dan dat de Vaalserberg (322m) hoog is.
Laat staan als je de buitengebieden opzoekt.
Voor wielrenners maakt dat inderdaad wat uit, maar ik denk dat de gemiddelde Nederlander al best wel wat moeite heeft met sommige heuvels hier. Bovendien gaat het ook niet alleen om de hoogte, maar ook om hoe steil een heuvel is. Bij mijn ouders bijv. ligt de haven hoger dan de stad, die eigenlijk onder zeeniveau ligt, met een hele steile weg+fietspad omhoog. Ik heb in al die jaren nog nooit iemand zonder wielrenfiets die heuvel zien nemen - iedereen stapt af om omhoog te lopen met fiets aan de hand. Een e-bike zou dan goed helpen.

En hier in de buurt zijn ook aardig wat heuvels en ik zie de gemiddelde fietser puffen en verkrampt kijken na het nemen van die heuvels.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 15 juni 2021 19:20]

Nederland heeft toch een typische fietscultuur. Althans, zo zien wij dat toch in Vlaanderen. In Vlaanderen nemen ze al veel sneller de wagen om ergens naar toe te gaan. Gevolg is ook dat ze fysiek zwakker en sneller oud zijn en bijgevolg sneller een elektrische fiets kopen.
Afhankelijk van welk gedeelte van Nederland je het over hebt. Hier in de stad zie ik mensen zelfs voor een boodschapje gewoon de auto pakken. Qua fietsers is het hier dan ook een stuk stiller dan qua auto's. Maar in bijv. Eindhoven zijn er juist relatief veel fietsers.
Leuk detail: toen ik nog bij Sparta werkte, had men daar ook firmware die niet gelimiteerd was. Dit houdt in dat het Bosch-motortje op volle kracht kon draaien en schrik niet, je kon daar dan gemiddeld ~80 km/pu mee halen, vrij heftig.

Edit: waar zeg ik dat dit een 250w motortje betrof? Dit is ook meer dan 6 jaar geleden.

[Reactie gewijzigd door SkyStreaker op 16 juni 2021 12:05]

Dat vraagt om een 'jailbreak je e-bike'-topic ;)
Dat mag dus niet, om dezelfde reden dat er ook geen brommer opvoertopics zijn toegestaan.
Mogen ook niets meer tweaken hiero :+

[Reactie gewijzigd door smiba op 15 juni 2021 18:40]

Tijd voor een naamsverandering van de site :P
In de topics over electrische fietsen werd anders rustig over bijvoorbeeld de Badass (soort modchip voor Bosch-ondersteuningsmotors) gesproken.
Hoe lang ging de accu mee met die firmware?
Dat was dan geen 250 watt motor maar zeer waarschijnlijk een speed e-bike motor.
Ik heb even online het vermogen uitgerekend, maar dan levert dat motortje toch zo'n 3kW. Ik dacht dat een e-bike motor maximaal zo'n 250W levert. Dit is dus meer dan 10 maal zo veel/
80 haal je nooit met een 250 watt motor.
Het fiets gedrag van Nederlanders laat zich lastig vergelijken met de buurlanden door verschil in het landschap. Het heet hier niet voor niks de lage landen :)
Het heet hier niet voor niks de lage landen
België, Luxemburg en een deel van Frankrijk behoren ook tot de lage landen.
Zal best, maar die hebben toch echt een ander profiel qua landschap
België misschien, maar in het merendeel van Vlaanderen valt dat wel mee. ;)
Vorige week nog in Italië verbaasd over het aantal e-MTB's naast overigens nog steeds heel veel gewone wielrenners. Ook de Duitse toeristen hadden veelal een e-MTB aan de camper hangen.
Hoe kan je nu het fietsgedrag in Nederland vergelijken met andere landen? Nederland is daar uniek in...
In het buitenland zullen er veel elektrische MTB fietsen verkocht worden, en dat zal vast niet aan 60 plussers zijn. Dus logisch dat er daar meer jongeren op rondfietsen.
Hoe uniek zijn we nog? In Denemarken zie je ook volop fietsers, vooral in Kopenhagen, maar ook in de rest van het land wel. En ook in de VS en Japan wordt fietsen steeds populairder.
En de prijs? Misschien dat die dingen in BE en DE wel goedkoper zijn?
is de e-bike-markt in Nederland volwassener
Volwassener ok, maar nog steeds niet volwassen, als ik zie wat voor exorbitantie bedragen ze nog steeds voor accu's durven vragen (kwam ik achter toen ik voor m'n moeder wat onderzoek deed vorige maand).
En al die buitenlandse ebikes zijn zeker ook maar 250w motor met alleen ondersteuning? Of zijn starkere speed pedelecs, volgens de nederlandse wet bromfietsen?

En dan ook dat gelul over helmplicht (net als bij snorfietsen). Als een paar mensen zich misdragen en te hard rijden (op de brom fiets >25 zonder helm) of op de e-bike 25 maar boven je kunnen, dan veranderen we maar weer de wet en straffen we de meerderheid die toch niet opvallen en meestal hun mond houden.En dan gaan we gewoon door met nog steeds niet handhaven.

https://petities.nl/petit...orfietsen-terug?locale=nl

Laten we eerst eens zorgen (handhaven dus) dat je op het fietspad <=25km rijd (en niet op de stoep of aan de verkeerde kant van de weg), en je bromfietst ( op de weg met helm. Dat maakt het voor alle gewone fietsers (en voet gangers op de stoep) ook een stuk veiliger.
Dus ook die speed pedelecs gewoon waar ze horen, op de weg.

Maar als ze zo doorgaan kan ik net zo goed een niet europese ebike (>250w motor) komen als udnercover fiets. Er wordt toch niet gehandhaaft, en ok geen snorfiets brommer op.

Gelukkig rotzooien we in Nederland gewoon door en mag een gemeente gewoon eigen regels maken, zoals in Amsterdam, met snorfietsen op de weg ipv fietsad, ipv dat ze gaan handhaven op de gevaarlijke gebruikers. Straf je lekker de gewone gebruikers, en ook de automobilisten met al dat langzame verkeer er tussen.

[Reactie gewijzigd door pljanson op 15 juni 2021 18:38]

Nederland kan je totaal niet vergelijken met andere landen wat betreft fietslandschap

- Onze infrastructuur is ingericht op fietsers en leefbaarheid en veiligheid en het is allemaal heel vlak.
- De nederlandse automobilist is ingesteld op de fietser, omdat de meeste automobilisten zelf ook fietser zijn, buiten het autogebruik om.
- De gemiddelde fietser in Nederland is met het fietsen opgegroeid. Wij zijn veel behendiger met de fiets.

De suggestie om een helm te dragen bij een e-bike die tot 25 km/h vind ik niet nodig bij de niet-bejaarden. Andere landen zoals Amerika hebben het wel nodig, omdat daar het verkeer totaal zich niet weet aan te passen op fietsers. Daarnaast werkt de infrastructuur daar ook niet mee

De techniek wat betreft e-bikes moet wel meer volwassen worden. Er ziten heel veel kwaliteitsverschillen tussen e-bikes onderling. De ene kan je perfect doseren en fietst heel natuurlijk. De andere fiets schiet je naar voren toe en krijg je teveel ondersteuning of je komt juist tegen een brick wall aan en je versloomt te hard. Daar zit ook wel wat verbetering in.

Ouderen zijn op de e-bike helaas wat kwetsbaarder. Wat mij betreft kunnen zij wel verplicht worden tot het dragen van een helm.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee