Nederlands bedrijf e-bike to go introduceert nieuw fietsmerk en e-bike

Het Nederlandse bedrijf e-bike to go introduceert een nieuw elektrischfietsenmerk Noord en een nieuwe, zelfontwikkelde e-bike. De e-bike is gemaakt van gerecycled aluminium, bevat een verwisselbare accu van 505Wh en heeft een gemiddeld bereik van 70 kilometer.

De nieuwe e-bike is volgens het merk Noord ontwikkeld door de oprichter, technisch ontwerper en de operationeel manager van e-bike to go. De fiets beschikt over een riemaandrijving in plaats van een ketting, antilekbanden met verbeterde grip, mechanische abs-remmen, een dubbel slot van het merk ABUS en een ingebouwde gps-tracker, zodat de fiets snel te lokaliseren is via de daarbij horende MyBike-functie.

Met de verwisselbare accu van 505Wh kan de e-bike 110 kilometer ver rijden in ecomodus, 70 kilometer in de normale modus en 50 kilometer als er in een hoge intensiteit gereden wordt. Volgens Noord is de accu in drie uur voor 80 procent opgeladen.

De e-bike is los te verkrijgen voor 3500 euro of via een abonnement waarbij de gebruiker 21,5 euro per week betaalt. Voor 27,5 euro per week kan een all-in abonnement afgesloten worden waarin een schade- en diefstalverzekering is opgenomen. De fietsen worden vanaf juli geleverd. Geïnteresseerden kunnen een preorder plaatsen op de website.

E-bike Noord

Update, 17u45: de vermoedelijk correcte energiecapaciteit van de accu ingevoerd.

Door Jay Stout

Redacteur

17-06-2021 • 17:25

190

Reacties (190)

190
181
95
12
0
64
Wijzig sortering
Ik kan als fietsenmaker / fietstechnicus alvast verklappen dat deze fiets vol verkeerde keuzes zit. En het frame niet in house ontwikkeld is 😅 en dit frame is echt ergonomisch verschrikkelijk 🥺

Ook de keuze voor de Shimano motor is geen goede keuze. Dit is bij far de middenmoter met de meeste storingen en problemen in het (a) segment motoren.
Nou, zelf ook fietsenmaker, zelfs fietsfabrikant op kleine schaal.
Ik ben het niet eens, ik heb verhoudingsgewijs minstens net zoveel technische problemen gezien op Bosch motoren.
Ze doen in kwaliteit in mijn ogen weinig voor mekaar onder.
Het zijn wel motoren die met een geheel verschillende aanpak gemaakt zijn; Bosch is een machine maker die geprobeerd heeft om een machine aan een fiets te hangen, Shimano is een fietsonderdelen maker die geprobeerd heeft om een elektrisch aangedreven fietsonderdeel te maken.
Dat voel je in het gedrag van de ondersteuning.
Het voelt bij Bosch veel meer machinaal aan en bij Shimano meer natuurlijk.
Door de "luie fietser" die zijn traject met minder moeite wil doen wordt Bosch meestal meer gewaardeerd, door de sportieve fietser die sneller of verder wil gaan met dezelfde moeite wordt Shimano meer gewaardeerd.
Voor beide merken geldt: een grote onvoldoende voor de repareerbaarheid, je kunt er geen onderdelen voor bestellen en ze zijn dus, zelfs niet voor een gespecialiseerd bedrijf als de mijne, vrijwel niet te onderhouden of te repareren.
Wat zijn op basis van jouw ervaring wel goede motoren, ook qua repareerbaarheid? Het is iets wat lastig te vinden is online.
Yamaha is de enige grote fabrikant die vrij veel reserve onderdelen voor zijn motoren aanbied.
De ION motoren van Accell (Batavus, Sparta, Koga, ...) waren vrij goed repareerbaar maar enkel door hun eigen technisch centrum en uit deze motoren hebben ze helaas langzaam de stekker uitgetrokken.
Verder is het huilen met de pet op.

Ik laat de motoren die ik gebruik speciaal voor mijn bedrijf maken bij diverse fabrikanten en heb een redelijke voorraad van reserveonderdelen.
Die onderdelen kosten geen drol en reparaties en onderhoud zijn makkelijk en snel uit te voeren (door een gekwalificeerde monteur).

De fietsmerken doen hun uiterste best om ervoor te zorgen dat er geen repareerbaarheid is.
Het lijkt er sterk op dat de fiets(motoren)fabrikanten dit doen om de markt op gang te houden.
Een (midden)motor vervangen kost al snel meer als 800€ (materiaal + arbeidsloon), de klant zal dus overwegen om een nieuwe fiets te kopen.
Een flink pak marketing om te laten weten dat het nieuwe model van dit jaar ongelooflijk veel beter is dan de vorige is dan genoeg om de potentiële klanten over de dam te krijgen.
Ik ben even de Nederlandse term kwijt voor dit fenomeen (ben al jaren uit NL vertrokken), iets van "geplande veroudering".
Het is algemeen bekend dat fabrikanten er op allerlei manieren voor zorgen dat hun producten na x aantal tijd en/of x aantal gebruik ter ziele gaan.
Bij "echte Hollandse rijwielen" was de levensduur altijd top evenals de repareerbaarheid maar sinds de ebike de markt veroverd is er van deze Hollandse glorie helaas weinig over :(
daarvoor ook al gazelle achterlichten die stervens duur zijn vergeleken met andere, maar dan ook nog eens niet standaard afstand van de gaatjes. dus maar een adapterplaatje gemaakt en een ander achterlicht er op gezet.
In verband met de Corona maatregelen (mondkapjes in ov) heb ik vorig jaar een vrij dure e-bike aangeschaft. Voornaamste argument om te kiezen voor deze fiets in plaats van een goedkopere was een hoge capaciteit accu waarop ik niet alleen van en naar het werk binnen Amsterdam kon fietsen, maar ook langere tochtjes op vrije dagen vanuit Amsterdam naar bijvoorbeeld Volendam, Marken, Purmerend, Hilversum zou kunnen maken. Deze fiets raadde de handelaar aan. Na een jaar weet ik dat ik deze afstanden moeiteloos haal met één acculading. Heb een tijdje geleden 40 kilometer met Eco+ (de 1-na-laagste ondersteuningsstand gereden) omdat ik met iemand reed met een veel kleinere accu en zelfs dat kostte me niet de minste inspanning voor mij als vijftiger met behoorlijk overgewicht en slechte conditie.

De fiets bevalt me dan ook uitstekend, maar ik heb geen enkel vergelijkingsmateriaal, want het is mijn eerste e-bike. Over de Giant app en navigatie ben ik minder tevreden, dat is ronduit slecht en onbetrouwbaar.

https://www.giant-bicycles.com/nl/dailytour-eplus-1-bd-dames

[Reactie gewijzigd door sellh op 22 juli 2024 16:46]

Inderdaad...lomp zwaar zo te zien aan het ontwerp. Geen woord over specifieke specificaties op hun site, ik kan ze iig niet 123 vinden.

- onnodig veel alu overal 'voor de sier' #wantelectrischekrachtteveel.
- geen voorvering is een groot gemis
- geen bagagedrager..iemand achterop of spullen is juist een enorme usecase van electrisch
- standaard zadeltje is heel erg racefiets, zal niet bijster comfi zijn. De fiets zit veel te recht op voor zo'n zadel sowieso.

De promo videos laten de fiets vooral zien als een oma-fiets vervanger in Amsterdam, maar ondertussen dus geen basics zoals bagagedrager en comfi zadel. Erg vreemd.
Waarom hebben fietsen tegenwoordig geen bagage drager meer, of zelfs geen plaats om een fietstas te bevestigen ?
Misschien omdat alles in de cloud zit. :+

Nee ik vind het ook een stomme keuze.

En 3500 euro is ook geen lachertje.

Kan je een veel beter ander vervoersmiddel voor kopen zodat je niet hoeft te trappen.

[Reactie gewijzigd door Robin4 op 22 juli 2024 16:46]

En als je hem huurt zit er geen verzekering standaard bij. Als je hem niet kan betalen, waarom zou je hem dan huren?
Dat vind ik ook knap dom.
Net als die extra framestang die niks toevoegtt aan de stijfheid, maar wel in de weg zit.
En als die hoekige randen zijn ook een ramp als je je stoot.
Hangt van je doel af.

Mijn E-bike was 4000 euro en gericht op mountainbiking/cross country. Bosch CX motor, 625wh powertube batterij en uiteraard geveerd. Zie ik mij nog niet doen op een scootertje.

Dit is meer een design fiets waar je je kratje met plastic bloemetjes op de voorkant kan schroeven. En voor design mag je toch goed betalen. Als het kratje nu inbegrepen was kon je het nog overwegen natuurlijk ;)
Omdat die plaatsen systematisch misbruikt worden voor bijrijders en dat gaat zo'n 3 - 4x over de maximale ontwerpbelasting. Om defecten te voorkomen gaat het dan maar weg.
Ik neem aan dat een blok als dit dit gewoon wel kan dragen? Dan kan je net zo goed voor een slanker ontwerp gaan.
De meeste e-bikes hebben gewoon een bagagedrager met mogelijkheid om fietstassen te bevestigen. De dragers zijn alleen tegenwoordig wat lichter qua constructie, dus je vriendinnetje achterop meenemen is minder verstandig.
Als ik de constructies van de e-Bikes zie (met oa frames zoals deze) dan lijken deze mij heel wat steviger dan een fiets van 20 jaar geleden (waar je gerust iemand van 100 kg op kon meenemen), het bagagedragertje extra zal dus weinig verschil maken volgens mij.

Nu het is de keuze van de fabrikant maar om deze eenvoudige reden is deze fiets al meteen een no-go voor mij.
Mee eens, ik zou ook nooit een e-bike zonder bagagedrager kopen.

Maar vrijwel elke e-bike bagagedrager heeft een max. belasting van ca. 30kg. Dat is nogal een verschil met die 100kg van 20 jaar geleden ;-)
Ben als totale leek van ebikes benieuwd naar welke merken en modellen wel de mooie waard zijn rond de 2000 euro. Of kan het ook nog iets goedkoper, maar zonder spijt te krijgen?
De Veloretti Electric Ace is goed getest door Bright.

Voorlopig maar af en toe te krijgen in pre-order batches aan €2399, maar wellicht duurder later.

https://www.rtlnieuws.nl/...ike-ivy-elektrische-fiets

[Reactie gewijzigd door Citroen op 22 juli 2024 16:46]

Bright test niet, die promoot producten - omschrijf het als een kennismaking.
kijk eens bij bright tv daar zijn diverse reviews van e-bikes en ook een van decathlon.
Ik heb een Kreidler met voorwiel motor en die was ruim onder de 3000 euro (1400 euro) met een actie radius van ongeveer 300 km, afhankelijk van welke stand je fietst, bij mij stand 3 van 5
Je hebt absoluut geen idee waar je het over hebt. Voor 500 euro heb je nog net een redelijke stadsfiets. Een e-bike moet qua constructie veel degelijker zijn, bevat veel relatief dure onderdelen (motor, accu, lader, computer, betere (schijf)remmen, sterkere ketting/belt, betere versnellingen, etc. Alleen al die onderdelen kosten veel meer dan 500 euro.
Goedkoop is duurkoop, maar dat merk je vanzelf. Instap fiets niet electrisch ben je zo’n 700 kwijt. Maar dan heb je kwaliteit en geen bouwmarkt fiets.
Ik heb jarenlang op zo'n fiets gereden zonder problemen. Met een bouwmarkt fiets is niets mis mee.

700 euro voor een instap fiets, dat is gewoon geld over de balk willen gooien en absoluut niet realistisch voor een stadsfiets.

Dat je kennelijk graag veels te veel geld uit geeft aan een fiets, dat moet je echt helemaal zelf weten. Maar openlijk zeggen dat 700 normaal is voor een instap fiets, dat klopt absoluut niet. Daar koop ik meerdere nieuwe fietsen voor. Een Ferrari is geen instap auto, een stadsfiets van 700 euro is geen instap fiets.

Ik denk dat je echt een heel vedraaid beeld hebt van wat normale prijzen voor fietsen zijn. Als jij voor bijna de prijs van een scooter een fiets gaat kopen zonder motor er op, dan mag dat, maar ga dan niet zeggen dat het normaal is om te doen, want dat is het niet.
Flutkwaliteit bij de lidl of de bouwmarkt kun je inderdaad voor minder kopen. Soms gaan die fietsen een paar jaar mee, als je er zuinig op bent. Maar ze hebben meestal b-kwaliteit onderdelen, slechte lagers, roestende onderdelen, etc.

En probeer eens een kwaliteitsfiets van de grote merken te kopen voor minder dan 500 euro. Dat wordt heel lastig.
Kijk eens de prijzen op de websites van de grotere online fietsenwinkels, en kijk dan eens of jij gelijk hebt, of toch niet...

Kijk ook eens bij het fietsenstalling bij het station, of bij een universiteit, hoe de verschillende fietsen eruit zien. Een simpele Batavus of Gazelle van 25 jaar oud ziet er meestal een stuk beter uit dan een fiets van de bouwmarkt van 2 jaar oud.

Ik heb het nooit over 700 euro voor een instapfiets gehad, ik had het over 500 euro voor een redelijke stadsfiets. Dat zijn twee heel verschillende dingen.

En je hoeft echt geen 3000 euro of meer te betalen voor een e-bike, maar jouw 500 euro is totaal onrealistisch.
Inderdaad, en ik zie ook al genoeg wat in de productie niet lekker gaat verlopen.
Dat kan ik als fietsmonteur in een fabriek alvast verklappen. ;)
Shimano is sowieso al een draak om in te bouwen omdat de motor vaak tussen framedelen gedrukt moet worden, waar weinig marge in mag zitten, en dan heeft deze fiets ook nog kappen er overheen...
Ik zou zelf altijd voor middenmotor Bosch adviseren.
Ik zie als leek een modern vormgegeven fiets. Zou je wat voorbeelden kunnen noemen van technisch onhandige keuzes in dit ontwerp?
Niet allemaal technisch onhandig, maar wel onhandig voor de gebruiker.

1. hoekige framedelen beschadigen eerder dan ronde, en zijn gebruikersonvriendelijk. stoot je been maar eens tegen zo'n hoek.
2. relatief hoge instap, onhandig (maar wel beter voor de stijfheid van het frame)
3. geen bagagedrager achter (veel veiliger dan voor)
4. accu aan de onderzijde van het frame, erg onhandig in en uitnemen
5. handgrepen zijn meer voor een mtb dan voor een e-bike die vooral op de weg gebruikt wordt (weinig comfortabel)
6. geen geveerde voorvork
7. zadelpen niet geveerd
Ik hoor je graag meer vertellen hierover!
Als voormalig fietsenmaker vind ik het knap dat je vanuit dit plaatje (tenzij jij de ergonomie ergens hebt gezien) kan zeggen dat het ergonomisch niet klopt. Je motor verhaal klopt, doe mij maar Bosch performance.
Moest je dit nu wat verder uiteen zetten en zeggen waarom je die uitspraken over het frame doet, dan zou het een informatieve post zijn. Nu is het iets en niets tegelijk zeggen, gemiste kans.
Oehh als rijder van 2 cube stereo hybrids ben ik erg benieuwd naar je mening over de nieuwe Bosch motor ^^ en wat ik van de bijbehorende accus (625w) kan verwachten.
Geen goede keuze lijkt me wat overdreven. Ja, Bosch (heb ik zelf ook) is marktleider en heeft minder problemen, maar Shimano is geen Chinees B-merk.
Waarom denk jij dat dit frame niet in-house is ontwikkeld? En waarom zit deze fiets vol verkeerde keuzes? Heb jij op de fiets gefietst?
Voor 27,5 euro per week
... wut? Dat is ~1500 euro per jaar, na 2 jaar 'abbo' heb je bijna heel die fiets betaald en heb je nog steed 0,0 eigendom.

Maar dan zijn we er nog niet, stukje koppelverkoop natuurlijk voor de zitjes en bagage dragers.. want natuurlijk in de AV:
Het is Huurder niet toegestaan eigenhandig modificaties op de Bike aan te brengen, zoals bijvoorbeeld een bagagedrager of kinderzitje.

Maar even die fiets an zich.. wie heeft dat ding bedacht? Frame lijkt me totaal niet ergonomisch, die voorverlichting lijkt me zeer klein (en bagage voorop lijkt me zelfs amper zichtbaar), gezien zadel(dun)/stuur (mountainbikerig) zou je denken offroad/race, maar beide gevallen dus niet, gaat maar 25km/.h en offroad mag niet. Tja.. leuk ding voor 3500 euro, maar niet voor mij :P
Dat-ie 'maar' 25km/u kan heeft natuurlijk alles met wetgeving te maken. Er is geen e-bike te krijgen die harder kan, of je moet zelf gaan knutselen. E-MTB's mogen onder bepaalde omstandigheden bij hogere snelheden ondersteuning bieden, maar dan moet zo'n fiets wel helemaal zijn ingericht op terrein - dus geen spatborden, bagagedrager of verlichting, en je mag er dan sowieso maar heel beperkt de openbare weg mee op.

Hoe je op basis van een plaatje kunt bepalen of een frame ergonomisch is, is mij een raadsel. Daarvoor moet je óf een eind met het ding gaan rijden, óf met verstand van zaken naar de tabellen voor frame geometrie kijken. Ergonomie is daarnaast ook sterk afhankelijk van maatvoering en verstelbaarheid.

De verlichting zit onder de drager, die zit daar prima beschermd en heeft geen last van bagage op de drager. De grootte van de lamp maakt niet zoveel uit, zolang het ding maar genoeg Lumen uitstraalt. Enige minpunt dat ik zie in die lamp is dat de lichtstraal niet gebundeld/gericht lijkt te worden.

Over zadels zijn al vele boeken volgeschreven, komt er in feite op neer dat als je lekker wilt zitten, je er een heleboel moet uitproberen (en dan niet 5 minuten ofzo, maar gewoon een uur erop rijden). Smalle zadels zijn doorgaans wel beter voor langere tochten, omdat ze minder afknellen.

Kortom, je kraakt de fiets af op basis van nogal wat ongefundeerde argumenten.

Niet dat ik sta te springen om er een te kopen. De prijs is één ding, maar in mijn opinie moet zo'n fabrikant zich eerst maar eens bewijzen. Is het bedrijf überhaupt levensvatbaar, hoe zit het met de kwaliteit en betrouwbaarheid van het gebodene, en hoe is de service-afhandeling? Ik zou er sowieso al niet aan beginnen als de fiets niet gewoon door de fietsenmaker om de hoek geleverd kan worden.
Ik zie scherpe hoeken aan het frame. Bij af- en opstappen kom je wel eens langs het frame. Dan is het fijn als je niet meteen blauwe plekken hebt.
Idem als je de fiets even wilt verplaatsen. Scherpe randen zijn dan niet handig.
Geen idee welke boeken er vol geschreven zijn over zadels maar een goede fietsenmaker of bikefitter is echt geen uur bezig voor je zadel.

Ongefundeerd lijkt het mij niet aangezien hij vrij duidelijk is welke problemen bij (voor)ziet.

Ik zie persoonlijk ook slechts een onhandige fiets met vreemd design. Het is geen low step te noemen, weinig praktisch zonder dure accessoires, valt het bereik best tegen voor het geld en is hij gewoon heel duur.

€ 3500,- is spedelec of fancy bike packing e-bike terrein, niet de prijs voor een kale aluminium elektrische stadsfiets..
Speed pedelecs, met helmplicht en bromfietscertificaat, mogen 45.

Eigenlijk belachelijk dat onderscheid, het is puur op spierkracht immers volledig legaal om 45 te fietsen. Voor de verkeersveiligheid is het natuurlijk volslagen irrelevant of jouw spieren de gehele of halve inspanning leveren.
Het is een verschil of jij op jouw racefietsje van 8kg een ongeluk krijgt, of met jouw speed pedelec van 25kg of meer. En 45 km/u is voor racefietsers goed haalbaar maar niet bepaald de kruissnelheid, terwijl speed pedelecs veel vaker zo hard gaan.

Ik vind een helmplicht verstandig voor speedpedelecs, net als bij bromfietsen, maar ik heb geen zin om op mijn stadsfiets of e-bike tot 25km/u ook een helm te moeten dragen, zoals je in sommige buitenlanden ziet.

Dat onderscheid is wat mij betreft dus zeer welkom.
Zou zelfs beter zijn als eletrische fietsen worden teruggebracht naar 20km. Teveel oudjes kunnen niet omgaan met een fiets die 25km per uur gaat. Dat zou de snelheid ook meer in lijn brengen met reguliere fietsers en dus minder inhaal acties wat ook weer veiliger zou zijn.

[Reactie gewijzigd door Mirved op 22 juli 2024 16:46]

Laat me raden. Jij hebt zelf geen e-bike. Het zijn al lang niet meer de 'oudjes' die e-bikes kopen. Eind 2019 was het marktaandeel van e-bikes al 42%, en dat was dan nog vóór Corona. Bij alle leeftijdsgroepen zijn er mensen die moeite hebben met fietsen, bij hard fietsen maar ook bij lage snelheden.

Als je de ondersteuning gaat begrenzen op 20 km/u zit je bij elk wissewasje tegen de begrenzing aan. Dat is op veel e-bikes heel vervelend (ondersteuning aan/uit/aan/uit/etc). En een groot aantal e-bike gebruikers wil juist graag grotere afstanden fietsen. Dan is een wat hogere snelheid vaak wel fijn.
Ben inderdaad niet zo lui aangelegd en fiets gewoon iedere dag 1 uur op eigen kracht. Feit is dat er veel meer ongelukken gebeuren door ebikes. Kans op een dodelijk ongeval met een e-bike is 3x hoger. Dat heeft alleen met snelheid te maken.

https://www.ad.nl/binnenl...dodelijk-ongeval~a24c9a34

https://nos.nl/artikel/23...ijn-onwennig-op-de-e-bike

[Reactie gewijzigd door Mirved op 22 juli 2024 16:46]

Als je je snelheid aanpast aan de situatie, is er niets aan de hand. Als ik binnen de stad (Amsterdam) naar mijn werk in de binnenstad fiets met mijn e-bike, zijn er in de biinnenstad wat drukke plekken waarbij ik mijn snelheid moet matigen. Schiet er dan iemand opeens voor me (dat gebeurt wel eens), dan sta ik op mijn e-bike bijna onmiddellijk stil vanwege de goede remmen.
Enige valpartij die ik heb meegemaakt, was in een bocht op lage snelheid (want je gaat niet met 20 km per uur een bocht in) over de gladde tramrails. Dat had met iedere willekeurige fiets gebeurd en had meer te maken met de manier waarop ik de tramrails passeerde (schuin in plaats van dwars) dan met de snelheid.

En op een e-bike rijden heeft niets te maken met luiheid. Op een normale fiets kom ik als gezette vijftiger zwetend aan. Op een e-bike is een afstand van 10 kilometer naar het werk net wat makkelijker. Kom ik niet zwetend aan. Net iets relaxter als je nog een hele dag moet werken.
Ik ben ook niet lui aangelegd en heb naast mijn normale fiets een e-bike. Daarop rijd ik elk weekend 200+ km. Doe jij dat ook?

En ja, er gebeuren meer ongelukken op hogere snelheid. Zullen we de maximum snelheid voor snorfietsen, brommers en auto's dan ook maar verlagen?
Laat een ander even lekker in zijn waarde. Dat jij graag normaal fietst is zeker positief, maar iedereen mag zijn eigen keuze maken en dat dien je te respecteren.

Al vinden sommige mensen elektrisch fietsen een luiigheid, het is een manier van extra beweging die je niet had gemaakt zonder e-bike en alle extra beweging is prima. Ook heeft niet iedereen genoeg tijd en fietsen ze lekker rond op hun e-bike ter ontspanning. Ga jij ook zoiets roepen als je 'niet' kan zien of die persoon een handicap heeft en afhankelijk is van zijn/haar e-bike? Zo ja, dan zou je zomaar iemand flink kunnen beledigen.

Er zijn ook zat situaties waarin je volledig gelijk hebt. Ik moest vroeger ook elke dag naar school fietsen op een normale fiets 15 km enkel. Veel jongeren kunnen idd prima zelf fietsen en dat is heel gezond ook nog. Soms kan het lui overkomen, maar oordeel nooit zolang je het fijne 'van die persoon' er niet van weet.

Het ligt dus heel wat genuanceerder als je doet overkomen.
Een paar maanden geleden ging ik onderuit met mijn e-bike toen ik schuin de tramrails passeerde. Ik stuitte met mijn voorhoofd op het beton, ben niet buiten kennis geraakt, maar hield er wel een flink blauw oog en licht gekneusde ribben aan over.

Achteraf bedacht ik me dat dit flink ernstiger had kunnen aflopen.... een voorhoofd wint het in de regel niet van het beton. Toen heb ik even overdacht of het niet verstandig zou zijn een helm te gaan dragen. Ik ben daar op terug gekomen in de herinnering dat ik in het verleden ook lopend enkele keren gestruikeld en gevallen ben (één keer ging ik zelfs languit van de stationstrap van Hengelo naar beneden). Verschillende van die vallen tijdens het lopen zijn uiteindelijk ernstige afgelopen dan die recente val op mijn e-bike.

Tja... kun je wel met een helmpje gaan fietsen, maar dan ga je op je plaat bij het lopen.
Dan kun je ook bij het boodschappen doen wel een helm opzetten.

Gewoon voorzichtig zijn bij zowel fietsen als lopen, lijkt me een beter advies.
Ik weet nu in ieder geval dat ik tramrails niet in een hoek van 45 graden of minder, maar in een hoek van 90 graden moet. passeren.
Je mag met een MTB zonder verlichting gewoon de weg op - maar dan moet je gewoon van die lampjes van de Action aan je stuur en achter je zadel hangen. Spatborden zijn geen vereiste voor een fiets om street legal te zijn. Wielrenfietsen hebben die dingen ook niet.
Dat is iets totaal anders. Ik had het over E-MTB's die volgens de Europese richtlijn ondersteuning mogen geven bij snelheden boven de 25 km/u.

Een E-MTB voorzien van verlichting, spatborden en bagagedrager is niet ingericht speciaal voor off-road-gebruik, en moet gelimiteerd zijn op 25 km/u. Dat staat er compleet los van of die voorzieningen verplicht zijn voor een fiets op de openbare weg.
Had toch even gekeken voor de gein.
Maar toen ik de las verbindingen zag .. neuh.
Dan is er in deze prijsklasse tot 3500 euro héél veel andere keuzes.
Ik schrok daar ook nogal van
Ik denk niet dat het de bedoeling is om hem 2 jaar te abonneren; maar bijvoorbeeld woon-werk verkeer in de zomer ... De fietsvergoeding van de werkgever covert netjes de wekelijkse kost; en als het terug koud & guur komt, kan je terug naar alternatieven (openbaar vervoer/auto)...

De fiets ziet er wel totaal niet uit ... Sorry. Dat doet VanMoof en Cowboy toch beter...
tja - da's net zoals bij auto-lease. Je betaalt dan welliswaar niet heel de auto vanwege de rest-waarde maar je bent 0.0 eigenaar aan het einde van de lease-periode.
Een accu van505 kWh ja?
Dat is meer dan mijn elektrische auto met 78 kWh. Ik ga die fiets er maar aanhangen geloof ik... 8)7
Wat bizar..staat ook echt in hun pers bericht.
Batterij: 505 KWh, removable

https://ridenoord.nl/wp-c...ericht-noord-17-06-21.pdf
Op hun website:
E-performance
Motor: Shimano Steps 6100
Batterij: 505 KWh, removable
Oplader: 80% opgeladen in 3 uur
Best slecht dat je dit op je website zet... Ook nog een hoofdletter K bij kWh...
De eenheden politie komt er maar in }>

[Reactie gewijzigd door Freemann op 22 juli 2024 16:46]

De eenheden politie kan ook bij elk bericht op Tweakers langskomen. Klopt ook nooit. Er zit geen spatie tussen het getal en de eenheid. Helaas doen ze er niks aan, ik heb het al vaker aangegeven in een forumbericht bij de crew. O+
Als in: een spatie hoort er tussen? Of juist niet?
Spatie hoort er tussen. Je ziet het veel in nieuwsberichten met nanometer (nm) van chips en dergelijke.
Omdat de 'featuresize' als marketingeenheid wordt gekozen en sowieso al losstaat van de daadwerkelijke grootte van de transistoren op de chip. 'T is dus meer zoiets als '4G' en '5G'.
505 kWh voor 80% opladen in 3 uur... dan mag je wel een stevige aansluiting hebben thuis.
Nog slechter dat een site als Tweakers het klakkeloos overnemen :+
Even snel 1 bestellen en ze dan maar voor de rechtbank dagen als ze niet levern wat ze adverteren :+
kansloos, en kosten zijn voor jou.
Als iets duidelijk een fout en niet aannemelijk is (bijvoorbeeld een nieuwe auto voor €2.000 euro ipv €20.000) gaat geen enkele rechter je gelijk geven.
Nee, geen nieuwe.

Is trouwens genoeg jurisprudentie over te vinden.

Hier een voorbeeld:
https://www.recht.nl/rech...i=ECLI:NL:RBZWB:2017:6239
Typfoutje in het persbericht lijkt me. 505kWh lijkt me logischer.

Typfoutje dat overal in hun communicatie zit.
https://ridenoord.nl/e-bike/

@Erwin-NL nog beter ja.

[Reactie gewijzigd door Jelte op 22 juli 2024 16:46]

Niet alleen in het persbericht, want op de informatiepagina met specificaties op de website staat ook 505.

https://ridenoord.nl/e-bike/#informatie

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 22 juli 2024 16:46]

Dat is wel echt slordig zeg. Een fiets met 505 kWh accu kun je heel Europa mee door!
Ik denk het niet. Door het gewicht kom je geen meter vooruit.
Daar heb je de trapondersteuning voor.
Trapondersteuning om je eigen 505 kWh accu vooruit te krijgen :Y)
Het nieuwsbericht dat ze een nieuwe accu uit hebben gevonden zal belangrijker / interessanter zijn :P :D

Voordat iemand het gaat ontkrachten dat het natuurkumdig of wat dan ook niet kan: Russel's Theapot! :Y) :P
Zelf denk ik 505Wh, als je het vergelijkt met andere elektrische fietsen en het bijbehorend bereik...
Dat zou een accu van ongeveer 500 gram zijn. Ga maar uit van 5,05 kWh ;)
Het zal wel 0,5 kWh zijn ja!

[Reactie gewijzigd door Sloeber op 22 juli 2024 16:46]

een 18650 batterij weegt ongeveer 46 gram en heeft vermogen van ongeveer 12 watt.
1 Kw is dan 83 x 46 = ca 4 kg zonder verdere verpakking.
12Wh IPV 12W. En dat is de capaciteit, niet vermogen

W is wel vermogen, maar dat bedoelde je vast niet :P
Volgens de specs kan je hem in 2 uur opladen tot 80%, dat zou circa 2kW aan laadvermogen zijn. Daarnaast zijn eigenlijk de meeste e-bikes voorzien van 300-700Wh. Vandaar dat ik zelf toch eerder aan 505Wh denk.
Er is nog geen enkele e-bike met zulke accu's. Mijn RadWagon 4 heeft een 672Wh accu en die weegt 3,5kg (https://radpowerbikes.eu/products/rad-battery-pack)

Daarnaast is een range van 50km dan totale onzin. Dat zou 1 kwh per 10km verstoken. Dan vliegt dat ding in brand.
No way. Een gemiddelde stadsfiets heeft een accu van zo'n 500 Wh.
5 kWh wordt véél te omvangrijk, te zwaar en te duur.
Nee, het is 505Wh. En die wegen enkele kilo's. Er is geen enkele e-bike met een accu van 5kWh.
Lijkt mij ook inderdaad.
505Wh, of er moet een batterij van 25 kilo op zitten.
En dan laden via de granny plug :o
Kabel: "kijk ik ben een gloeilamp".
Oh...
Volgens de gelinkte website 505KWh, alleen de hoofdletters staan anders, geen idee of dat nog verschil maakt?
505"WH is niet veel hoor, na 10 km intensief is die toch echt leeg. Al die hoge beireiken die worden vermeld haalt nooit iemand
Valt wel mee. Mijn spedelec met 980Wh haalt 60/70km op volle ondersteuning. Met een 25km/u model lijkt 50km voor 500Wh redelijk ok.
doe nog eens een test maar dan in de winter en tegenwind, dan verzeker ik je dat die afstand een stuk is afgenomen
Al gedaan hoor. En de batterij neemt uiteraard hard af, vooral bij tegenwind. Met pech haal je de helft van ervoor. Maar als dat maar 10km afstand is scheelt er iets met je fiets.
Kan iemand wat zeggen over de verwachte bouwkwaliteit? Of moet je dan eigenlijk bij batavus/gazelle zijn? Bij de 'designer' e-bikes (vanmoof ea) valt de kwaliteit nog al eens tegen aan de reacties hier te lezen namelijk.
Ik heb er niet al te veel vertrouwen in: b.v. de bovenste diagonaal is vrijwel een strip, dat levert weinig buigstijfheid op, waardoor je die bijna weg kan laten, dat soort details suggereert mij als bouwingenieur altijd dat het er leuk uitziet maar niet bar functioneel is. Elektrisch of niet: een goed frame is stijf, sterk en licht. Je kan die strip erboven weglaten voor een lagere instap, maar dan wordt het wel lastig dat frame bij de trappers stijf te houden. maar goed dat is het algeheel ontwerp: geen fouten bij de fabricage is belangrijker: dan zou ik ook geen "1.0" product kopen, maar liever bij een firma gaan die al ervaring heeft opgebouwd en van zijn fouten heeft geleerd. het is niet zo dat dit ding nu bijzonder goedkoop is of andere duidelijke voordelen bied. Als op de website dan een batterij van 505KWh vermeld wordt (oftewel: ongeveer 2 maanden electriciteitsverbruik van een gemiddeld Nederlands huishouden), wat een geweldige reden zou zijn om deze fiets te kopen, dan schept dat ook geen vertrouwen...
Thanks, zo'n reactie heb ik wat aan. Jammer dat je niet op je eigen reacties kan modereren, want is zeker +2
Nou voor €3500 mag je toch wel iets verwachten - dat is echt heel stevig aan de prijs voor een normale e-bike. De bouwkwaliteit is zo op de foto moeilijk te beoordelen, maar voor mij is de grote vraag: wat voegt deze fiets toe op het bestaande aanbod? Er zijn genoeg alternatieven voor (veel) minder geld in ieder geval.
Als ik naar mijn omgeving kijk (ik ken 2 mensen met een Vanmoof) is de kwaliteit niet eens verkeerd. De kwaliteitscontrole laat wel te wensen over.
De "klassieke" Nederlandse merken zijn (bijna?) allemaal in 1 hand, bij Pon (die van VW ja). Die concurreren niet met elkaar. En persoonlijk vind ik alles van Pon te duur.
Jammer dat de informatie niet overhoud op de site. Specificaties zijn niet bijzonder imho voor een fiets van € 3500.
  • Geen vering voor of achter.
  • Hoe sterk is zo'n Shimano Steps 6100 motor? Lijkt om een 250 Watt motortje te gaan. Het absolute minimum.
  • "Fietscomputer Bluetooth" Wat moet ik me hierbij voorstellen?
  • Maar vooral: Blijft onduidelijk of deze fiets trapgevoelige ondersteuning geeft. Ik neem aan van wel voor dat geld, maar het zou er toch op zijn minst bij moeten staan. OK, het is dus alsnog te zien door op het beeld op de juiste plaats te klikken: met krachtsensor.

[Reactie gewijzigd door laptopleon op 22 juli 2024 16:46]

Praktisch álle e-bikes hebben een 250W motor - volgens mij is dat zelfs wettelijk vastgelegd dat het niet meer mag zijn dan dit. Qua koppel zit er overigens wel verschil in, dat heeft dus met name invloed op hoeveel kracht er bij lagere toerentallen geleverd kan worden.

Uitzondering zijn de speed-pedelecs, die kunnen/mogen maximaal 45 km/u en hebben dus ook sterkere motoren. De aanvullende eisen aan berijder (rijbewijs + helm) en fiets (spiegel, kenteken) zijn daarvoor dan ook wat hoger.
Dat is inderdaad het geldende vermogen (rated).
In de praktijk doen die motoren kortstondig vaak meer, dat kan omdat de normen de meetmethode niet specifiek vermelden.
Voor middenmotoren moet je bij het wegrijden/bergrijden ook wel meer dan 250W doen, want een gemiddelde Nederlander schakelt nauwelijks terug.
Een gewone e-bike mag maar 250W aan motorvermogen hebben. Een Speed-pedelec maximaal 4000 watt.
Het is vrij aan hen om het als abonnement aan te bieden, maar wat word ik toch moe van al die products as a service. 84 euro per maand* voor een elektrische fiets. Na 2 jaar heb je meer dan 2200 euro bijeengespaard om er een te kopen.

Ja maar niet iedereen groeit het geld op de rug! Dan biedt dit geweldige bedrijf de uitkomst!

Misschien is dat precies het probleem.

[Reactie gewijzigd door Sloeber op 22 juli 2024 16:46]

84 per maand, niet per week
'dit geweldige bedrijf' zeg je. Ik neem aan dat dit een cynische reactie is.

Los van hun accu capaciteit overschatting nemen ze ook niet de moeite om het gewicht van dit moois te vermelden. Zo te zien aan het ontwerp valt ie in de categorie 'zwaar', 25kg+
Met aluprofiel zou het toch niet te zwaar moeten zijn maar geen gewicht is idd niet echt netjes om dat niet te vermelden.

Smaak en verschillen, het is voor mij vrij lomp ontwerp.
Dat kan vies tegenvallen ik heb een Riesse Muller Charger, helemaal alu, en die is 25.8 kg.
Het abonnement idee van de laatste jaren is een compleet wassen neus voor duurzaamheid, maar je hebt wel altijd de nieuwste troep :)

Bij deze bouw je in elk geval nog eigen vermogen op, bij elke maand abonnementsgeld lijkt je een tientje aan credits op te bouwen die je kan gebruiken voor een eigen fiets. Nuanceert de boel een beetje, maar blijft een onvoordelige constructie...
Laten we uitgaan van iemand met niet voldoende vermogen om in 1x een fiets te kopen. Die zal z'n op straat gestalde fiets maar wat graag verzekeren. Dan betaal je dus maandelijks:
€120,- (waarvan €43 gespaard als 'voucher').
Voor €2150 heb je een belt-drive fiets van een gerenommeerd merk met dezelfde actieradius.
Voor €3100 heb je een fancy smancy fiets met 500Wh pakket
https://www.fietsvoordeel...cite-blx-2021-zwart-heren
https://www.fietsvoordeel...xclusive-2020-grijs-heren

Je hebt 2 jaar garantie op alle fietsen, dus voor die eerste 2 jaar heb je aan defecten aan de accu of dergelijke dingen geen kosten.
Na bijna 7 jaar heb je €3500 gespaard om de Nord te kopen, en in die tussentijd niks aan onderhoud hoeven betalen. Laten we zeggen dat je er dan nog voor nagenoeg geen onkosten 7 jaar op die fiets kan.
Dat is €9700,- voor 14 jaar fietsen (Bestaande uit 2 fietsen, en in de 1ste 7 jaar wellicht een nieuwe accu of iets dergelijks).
In vergelijking heb je dus voor €2300,- een fiets die je daadwerkelijk bezit. Indien je niet elke 4 jaar die Batavus total-loss rijdt, is die abonnementsconstructie duurder.

Het is interessant dat bij leningen en telefoonabbo's een waarschuwing staat, maar bij bodemloze moneypits zoals wasmachine's leasen, fietsen huren, en noem maar op deze kosten niet zo transparant zijn.

Ik hoop dat heel veel mensen gaan leren te kijken naar TCO (Total cost of ownership). Dan zullen ze begrijpen hoe bizar duur het eigenlijk is om elke 5 jaar een nieuwe auto te kopen/leasen, elke 2 jaar een telefoon te kopen of maandelijks voor een fiets te betalen.
Ja, en dan van gerecycled aluminium. Aluminium is 100% recyclebaar maar zoveel aluminium is er simpelweg niet. Dus zal toch altijd wel een deel nieuw aluminium zijn.
Het is sowieso mooie marketing onzin. Nieuw aluminium is lastiger te maken dat gerecycled aluminium. Lekker meeliften op duurzaamheid terwijl je gewoon de meest gunstige optie hebt gekozen.

Net als alle loterijen in Nederland die zeggen belangrijk te zijn voor goede doelen sponsoring maar niet vertellen dat dit verplicht is om een loterij te mogen organiseren.
Oef, na 2,4 jaar abonnement heb je de gehele fiets betaald, maar geen fiets. Al dat leasen kost je een hoop geld, je houd geen product over, en ik vraag me af hoe "duurzaam" het allemaal is, want je hoeft niet perse voorzichtig met je fiets om te gaan, want het is een toch een huur fiets, en je krijgt toch altijd het nieuwste model. Dat vind ik persoonlijk niet echt duurzaam.
Ik kom nauwelijks voorbeelden tegen waarbij leasen voordelig is (meestal absurd duur), eerlijk gezegd kan ik niet 1 voorbeeld vinden (misschien een auto) waarbij het het gemak nog enigszins opweegt t.o.v. de hoge prijs.
Ik kom op 163 weken = 3.13 jaar

Op zich niet gek toch, volgens mij krijg je bij andere "as a service" produkten vergelijkbare tijden. Maar de prijs op zichzelf.. goede business fietsen maken

(edit: ik zie dat je met de prijs inclusief verzekering rekent)

[Reactie gewijzigd door Alxndr op 22 juli 2024 16:46]

Ik zie alleen maar een damesfiets, komt er ook nog een heren variant?
Deze fiets is genderneutraal
Die fiets heeft de vorm van een typische damesfiets, daar is niet veel genderneutraal aan. De kleur misschien, maar dan heb je het ook wel gehad.
Het was een grapje...
Ziet er ergonomisch niet echt uit als een goeie fiets (zeg ik met ervaring in frame design). Meer looks dan wat anders.

Voor dit geld betaal je voornamelijk voor de gps en ABS functie, waar ik allebei geen toegevoegde waarde in zie helaas.

Grappig om te zien waar de focus op ligt als je een e-bike met een sportfiets (mtb of race) vergelijkt. Wie de hell boeit het nu welke banden erop zitten? Die moet je na een jaar wss toch al weer vervangen.

Ik zou zo blij worden als er eens een e-bike zou zijn die focused op frame design (balhoofdhoek e.d.) goeie remmen en goeie naven gecombineerd met bijv een bosh middenmotor.

Zeg maat een 2500e -3000e trekking of sportieve fiets maar dan met elektrisch.

Wellicht heb ik gewoon een andere kijk op fietsen :X
Je doet het voorkomen alsof er geen goede E-bikes zijn en ze allemaal of een slecht ontwerp hebben of slechte remmen, naven etc.. of een combinatie daarvan, tevens is Bosch niet de enige met goede motoren. Tevens is dit meer een fiets voor in en om de stad en dan is.

Misschien een keertje rondkijken wat er allemaal te krijgen is tegenwoordig. Als ik hier in Ch kijk wat er allemaal in de winkel staat kan ik het niet anders dan met je oneens zijn.
Ja ik ben een beetje pessimistisch, maar ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat de focus bij veel bedrijven op de verkeerde plek ligt.

Zoals gezegd zie je gewoon veel bedrijven die een heel andere focus hebben dan bedrijven die goede stads/trekking fietsen maken.

Een koga world traveler is zo een andere fiets dan een gazelle orange c8.

Een stevig frame weet bijna geen enkel e-bike boer te fabriceren (helaas). Ik heb nog liever een goed stalen frame dan die zwabber alu frames die je tegenwoordig ziet.

Dus ja ik ben pessimistisch, maar wel met een geïnformeerde mening.
Die ABS funcite is volgens mij gewoon een rollerbrake hoor (mechanish dus met remkabel) 8)7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.