Bloomberg: iPads krijgen oledscherm en er komt geen nieuwe HomePod mini

Apple zou volgend jaar iPad Pro-modellen willen voorzien van een oledscherm. De iPad Pro's hebben nu een lcd of miniledscherm. Er komt daarentegen voorlopig geen nieuwe HomePod mini, zo meldt Bloomberg.

Bloomberg-redacteur Mark Gurman zegt volgens 9to5Mac in het afgesloten deel van zijn nieuwsbrief dat er dit jaar weinig vernieuwing zit in de nieuwe iPad-modellen, maar dat er volgend jaar een nieuw ontwerp komt met oledschermen in de Pro-modellen.

Hoewel er al jaren geruchten gaan over oledschermen in de tablets van Apple, is er nog geen model geweest met oledscherm. Onder meer iPhones en de Apple Watch hebben al jaren oledschermen en Samsung rust zijn luxere tablets al meer dan tien jaar uit met oledschermen. Wel heeft de grootste iPad Pro sinds een paar jaar een miniledscherm.

Na de aankondiging van de nieuwe HomePod vorige week hoeven gebruikers niet te rekenen op een snelle release van een nieuwe HomePod mini. Gurman zegt niets te weten over de ontwikkeling van een opvolger daarvan. Er zijn nu ook geen nieuwe functies in de duurdere HomePod die de mini nog zou moeten krijgen. Apple kondigde de HomePod mini in oktober 2020 aan, maar bracht hem pas vorig jaar uit in Nederland en België.

IPad Pro 2021

Door Arnoud Wokke

Redacteur

23-01-2023 • 12:33

50 Linkedin

Reacties (50)

50
50
32
0
0
9
Wijzig sortering
Lijkt mij lastig om iets nog te verbeteren aan de tablets/ipads behalve softwarematig en eventueel de schermen zoals in bovenstaand voorbeeld. Daarnaast is het vrij verzadigd. Qua mobiele telefoons gaan we richting uitklapbare telefoons. Zouden daarmee misschien de tablets overbodig worden?
Nou dan kop ik hem wel even in. Afgelopen jaar weer eens een iPad Pro geprobeerd maar het kan wat mij betreft echt niet tippen aan een Macbook (Pro). De Hardware die er in zit is veel te krachtig maar in de praktijk kan je er veel te weinig mee. Al die zogenaamde Pro Apps zijn zo goed als uitgeklede versies van de desktop varianten. Bij een beetje intensieve taken zoals foto/videobewerking worden ze nog veel te warm en is vasthouden niet fijn meer. Ook de accuduur bij dergelijke taken is vele malen slechter dan een laptop ondanks M1/M2. Wat mij betreft dus nog voldoende wat er verbeterd aan kan worden.
Echter is dat dan ook niet de insteek van de iPad, ondanks dat men het pro noemt, is het nog steeds een iPad. Wil je echt werk doen dien je to h je laptop open te slaan.

Met betrekking tot ontwikkeling, ik zie dit overal, iedereen heeft een oudere generatie en vervangt die pas als die echt kapot is. Zo ook thuis een second gen en dat is gewoon genoeg, de kleine kan haar online klassen volgen, vrouwlief kijkt een beetje YouTube en dan houdt het toch voor heel veel gebruikers op. Het is een mooi apparaat maar de drang om te upgraden is letterlijk nul. Ook dit, leuk dat ze na zoveel jaar eindelijk een nieuw scherm toepassen maar dit trekt niemand over de streep.
De pro versies vind ik ook niet zo boeiend. Ik heb er 1 met nog een pre M processor en lidar. De snelheid is uitstekend nog steeds en lidar nog nooit ergens voor nodig gehad (alleen een keer met de ikea app). :) De gewone ipad is veel logischer.
Intussen ook een stuk minder aangezien die nu USB-C heeft maar nog steeds de "oude" apple pencil. Moest de nieuwe gewone iPad apple pencil 2 ondersteunen zou het een top toestel zijn! Maar dan gaat die vast de iPad Air kanibaliseren...
Echter is dat dan ook niet de insteek van de iPad, ondanks dat men het pro noemt, is het nog steeds een iPad. Wil je echt werk doen dien je to h je laptop open te slaan.
Doe mij de definitie van "echt werk" - natuurlijk zijn er op professionals gerichte applicaties die alleen op een laptop draaien, maar er zijn massa's mensen die prima met een iPad kunnen werken. En ook usecases (bv tekentools) waarvoor een iPad zelfs superieur werkt.
Het is een mooi apparaat maar de drang om te upgraden is letterlijk nul. Ook dit, leuk dat ze na zoveel jaar eindelijk een nieuw scherm toepassen maar dit trekt niemand over de streep.
Na een aantal jaar is het scherm meestal wel lelijker geworden (coating lost op), de batterij loopt snel leeg en nieuwe applicaties/websites draaien langzaam (want worden alleen nog getest op de nieuwere modellen). Daarnaast geen security updates meer; als je 'm toch wel veel gebruikt ga je op een bepaald moment wel voor een nieuwe.
Wat is "een aantl jaar"? Als het zo snel achteruit gaat lijkt me het geen goed product. Mijn iPad Pro is nu 2.5 jaar oud en zo goed als nieuw op alle fronten.
Ik heb een iPad pro uit 2016 liggen die nog prima werkt (wel minder batterij capaciteit dan nieuw, maar nog steeds een paar uur). De iPad 3 uit 2012 is al een paar jaar onbruikbaar (maar vooral omdat het ding snel voorbijgestreefd werd door z'n opvolgers). Ik zou zeggen: tussen de 7 en 9 jaar ongeveer (voor deze n=2 natuurlijk). Mag altijd langer, maar ben er niet ontevreden over.
idd, hier onze ipad air 2 van 7 jaar vervangen door een ipad 2022. en nu gebruikt onze dochter de oude air 2 nog.
Ik zie geen ander pad dat dat iPad Pro en de MacBook Pro ooit zullen samen vloeien dat 1 nieuw apparaat. Beetje zoals Microsoft doet met de surface books en W11 maar dan op ARM.

Dat gaat mogelijk nog even duren tot de technologie op punt staat want het klopt idd dat de batterijduur van de iPad merkbaar minder is dan een MacBook Pro en de MacBook is dan weer te zwaar en omslachtig als tablet. Ik gok 2025.

Niet dat ik pure tablets en pure Laptops van Apple plots allemaal zie verdwijnen maar je voelt nu al dat iPad Pro hardware en iPad apps nu niet meer in verhouding staan. Waar het vroeger noodzakelijk was een afgezwakte versie van een desktop app te ontwerpen is dat nu niet meer zo. Ook staan meer en meer services in de cloud. Zoals extra rekenkracht voor een 3D render etc. Sinds de M1 is het ook perfect mogelijk om Native iPad OS apps Native te draaien op Macbooks want maakt dat de overgebleven technologische gap nu bijna gedicht is. Het enige wat nog verschillend is, is het touch screen...

Echter, volgens dezelfde Gurman zou de MacBook Pro's mogelijk een een touchscreen krijgen ergens in 2025. Dat is voor mij de laatste stap voor een echte samensmelting.

Ze spreken daar ook van Oled schermen dus het ziet er naar uit dat de iPad Pro en de MacBook Pro heel veel dezelfde onderdelen zullen krijgen. Zelfde CPU, zelfde scherm, zelfde touchscreen, zelfde moederbord. Mogelijk wel een ander formaat, wat minder of meer cores enz.

Al zegt Gurman er wel bij dat er geen tekenen zijn dat Apple Mac OS aan het klaarstomen is voor touch. Ofwel moet dat nog komen, ofwel zullen die Macbooks een bijvoorbeeld een sterk doorontwikkelde iPad OS versie draaien.
Ik heb ook mijn best gedaan ze leuk te vinden, maar dat is nog niet gelukt. Ik vind het hogere prijssegment het allemaal 'net niet'. Zeker sinds de Mac's op ARM overgegaan zijn heb je voor de prijs van een MacBook een apparaat dat 'soort van' de dingen van een Macbook kan, maar dan toch net wat minder fijn. Met uitzondering van zaken waar je de pencil voor wilt gebruiken.
Als media consumptie device vind ik modellen als de pro dan weer een overkill, waar je fors voor moet betalen. En de nieuwe goedkopere modellen voelen voor mij oud aan met de vorige generatie pencil en dikke schermranden. En dat nog steeds voor best een flink prijsje.
Veel mensen willen gewoon een iPad met dunne randen en gezichtsherkenning. Die krachtige processor en professionele(?) apps interesseert ze minder.
Voor mij is de iPad een product ter aanvulling, maar dat zal vast voor iedereen anders zijn. Ik dacht ook dat ik de iPad Pro 12,9” 2021 minder zou gaan gebruiken na aanschaf Macbook Pro 2021, maar niks is minder waar. Nu is de Macbook voor mij sowieso een projectje om MacOS in mijn systeem te krijgen naast Windows, wat ik lifetime gebruik. Dus misschien ben ik ook niet helemaal de graadmeter. Ik koop snel en kijk meestal later wel of ik het ergens in kan passen, zoals met de Macbook het geval is.

Nouja, alles is dus gebruiker-afhankelijk.
Ik vond de pro anders een verademing vs de normale ipad (en helemaal vs een galaxy). Zo bekijk ik het meer. De pen werkt ook lekker. Voor het zwaardere werk pak ik idd de laptop. Ik verwacht ook helemaal niet, gezien de form factor, dat die net zo goed presteert als een macbook pro. De koeling is idd de beperkende factor en dat er geen fatsoenlijk graka in past.

[Reactie gewijzigd door xs4me op 23 januari 2023 14:35]

Batterij en scherm kunnen altijd wel verbeterd worden bij iPads en wellicht lichter en dunner, en hoe zit het tegenwoordig met draadloos laden (en terugladen van je telefoon wellicht?).

En een openklapbare telefoon is wel echt een heel ander formaat als de meeste tablets, waarbij er nog grotere formaten aan tablets zijn (ik wacht nog op betaalbare 14"+ tablets)
Daarnaast is een scherm wat steeds openklapt niet heel duurzaam.

Ik denk dat er nog genoeg mogelijkheden zijn.
Of de tablets gaan het volgen. (( opvouwbaar maken ))

Ik heb persoonlijk nul interesse in opvouwbare telefoons, maar ik snap de usecase prima (( voor een ander dus ))

Wat mij betreft zit er in telefoontechnologie nog wel wat ruimte in de evolutie van de chips zelf, om ze in elk geval energiezuiniger te maken. Maar dat zal in de praktijk wel teniet worden gedaan door nieuwe (overbodige?) opties in de software die je aldanniet kan uitschakelen. (( mijn persoonlijke frustratie met telefoons ;) ))
Is ook wel een open deur intrappen. Ze hebben net een nieuwe HomePod aangekondigd, die qua features en sensoren gelijk is aan de HomePod mini. De mini krijgt zelfs een update waarmee sensoren geactiveerd worden die er al in zaten. Dan verwacht ik inderdaad op dit moment geen nieuwe mini...
Van iets als HomePods verwacht ik ook niet dat je ze snel moet upgraden. De originele zijn inmiddels ook alweer 5 jaar op de markt en krijgen nog gewoon software updates. Wat mij betreft mag daar nog wel minimaal 2 jaar bovenop.
Ik ben een volbloed android user die het liefst niks heeft van Apple. Maar ik heb ontzettend veel respect voor Apple, al helemaal software ondersteuning, het is heel prettig dat Apple producten nog naar 5 jaar software updates ontvangen met features. Dit zie je helaas niet bij Android en het is al "Knap" dat samsung zegt wij geven 3 jaar aan android updates en 5 jaar aan security updates.

Dus een product van 5 jaar oud nog onderstuenen met nieuwe features is zeer netjes. Het product ziet er tijdloos uit. Dat de hardware hierbij mogelijk minder goed in zal presteren is niet meer dan logisch.
Lijkt heel mooi maar de meesten hier vertellen niet alles en er is niet altijd diepgang.

Over die homepods. Die nieuwe is NIET compatible met de Oude en de Mini vwb het pairen !
Dat is toch jammer want dan zou je er een stereo paar of surround systeem van kunnen maken.
Kan natuurlijk wel met de nieuwe versie, en ze willen graag dat je er een half dozijn koopt.

Had makkelijk gekund met een software update.

Alle Apple watches, 1 ringtone (cellular versies) die je niet kan aanpassen. Ook niet op de 1000 euro Wtach Ultra. Waarom dat is weet niemand. Wel 32GB ! aan boord van de Ultra.

En zo kan ik wel even doorgaan. Ik gebruik zowel Android als Apple en zie dit soort zaken.
Mensen met alleen Apple zien vaak minder hekelpunten omdat ze niet beter weten.

En ja, Apple is goed qua software ondersteuning, maar Samsung tegenwoordig ook wel. Hebben een hele flinke inhaalslag gemaakt.
Dat ze niet compatible zijn als stereopaar is vrij logisch wat mij betreft. Ze produceren namelijk alle drie een ander geluid. Een Mini en een Homepod als Stereo-paar zou geen mooi stereogeluid produceren, maar een oneven geluid.

De oude en de nieuwe Homepod lijken aan de buitenkant veel op elkaar, maar zijn aan de binnenkant compleet anders. De oude heeft zeven tweeters bijvoorbeeld, die bijna recht naar buiten staan. De nieuwe heeft er vijf die naar boven gericht zijn. Dat zal dus niet identiek hetzelfde geluid opleveren.

Je kan dan wel iets knutselen met computational audio, maar uiteindelijk kun je uit twee verschillende speakers nooit hetzelfde geluid produceren en dat maakt het dan ook ongeschikt als stereo pair.
Stel dat je 2x mini hebt. Ga je mij dan vertellen dat je die dan niet mooi kan koppelen aan 2x een nieuwe pod ??
De mini's kunnen dan wellicht meer een tweeter rol spelen.

Hoe zit dat met die 'speciale' computational audio processing ?? Dat zou juist dit soort zaken mooi op elkaar kunnen aanpassen.
Is ook nog nooit mogelijk geweest, ook niet met de oude HomePod en de mini. Bij Sonos kun je ook geen Play:1 en One aan elkaar koppelen als stereopaar. Dat fabrikanten je alleen stereoparen laat maken met dezelfde speakers vind ik nog niet zo gek.
Verder ondersteunt Apple momenteel alleen een stereopaar en geen surround achtige opstelling dat je de mini als achterste speakers kunt gebruiken. Ik denk verder dat een mini nogal overbodig is om als tweeter bovenop de normale HomePod te gebruiken.
Ik zal het nog mooier maken vanuit het Apple kamp, zelfs als ik de oude nu zou verkopen krijg ik er na 5 jaar nog minimaal 50% van de waarde voor ;) Wat dat betreft is het echt een top aankoop (geweest).
Ayup, Apple producten zijn wellicht redelijk aan de prijs, maar ze houden dan ook een behoorlijke tijd een 2e hands waarde vast. Een Android van een paar jaar geleden is over het algemeen geen drol waard. Dat gecombineerd met de support, is Apple wel een redelijk duur(zaam) merk.
Klopt, ik ben vooral Apple user door alle "attention to detail".
Alles is misschien dan verouderde hardware en komt later uit.
Maar als er iets uit komt hebben ze dit een goed jaar/2 jaar getest vaak.

Als ik een bèta tester wil zijn koop ik wel een Huawei of iets.

Persoonlijk zou ik mijn iPhone zelfs kopen al was die 2000 euro, als je kijkt hoe vaak je dat toestel gebruikt is dit niks in vergelijking met andere prijzen/producten.

Het is net als een paar schoenen, als je voor 2 tientjes een stuk fijnere kan krijgen zou je daar niet eens over na moeten denken, je loopt er anders toch ronduit 365 dagen per jaar op...
Mm, dan ben ik toch blij met mijn overstap op Android en een gewoon uitstekend werkende s21fe voor 600 euro. :) Paar jaar geleden had ik je helemaal gelijk gegeven maar inmiddels is er gewoon weinig verschil meer en nee, een telefoon hoeft niet meer te kosten om er alles mee te kunnen. Als je volledig blijft binnen het ecosysteem dan werkt alles top onder iOS e.d. maar wil je eens wat anders (keuze vrijheid) zoals ik met een telefoon, dan werkt meteen de apple watch niet meer volledig. Dat soort dingen hoeft voor mij niet meer.

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 23 januari 2023 13:42]

Als jij 2000,- aan een smartphone uitgeven niet te extreem vind omdat je het ding dagelijks veel gebruikt ben ik wel benieuwd waarvoor je dat ding de hele dag gebruikt. De meeste mensen gebruiken de smartphone om snel een foto van iets te maken, een beetje te appen, internetten, bellen, mailtje versturen en veelal om gemanipuleerd te worden via social media gekheid. Wat maakt het voor jou dat je daar 1750,- meer aan uit wil geven?

Een paar prima schoenen kun je aanschaffen voor 5 tientjes. Toch is er een groep die veel meer uitgeeft aan een paar schoenen dan echt nodig. 9/10 keer niet vanwege betere kwaliteit maar puur om in een bepaald merk rond te wandelen gecreëerd door een ongezonde dosis marketing denkende dat ze zonder iets te kort komen.
dat is vanuit de koper kant toch fantastisch? Ik kan een uitstekende samsung s21 met 256gb kopen voor 325 euro. met 5 jaar veiligheidsupdates en 4 jaar software updates, maar daar heb je toch geen zak aan, dat is alleen maar of een icoontje rond of vierkant is en dat dan verkopen als ultieme productivity winst.
fantastisch als koper. een samsung s21 met 256gb en oled scherm (! ) kost 325 euro, met 5 jaar veigheidsupdates en 4 jaar android updates. probeer maar eens een tweedehands iphone te kopen voor dat bedrag met die specs. De tweedehands android markt us pruma, want betaalbaar. Iemand die het niet zo breed heeft kan zich niet een iphone veroorloven.
En daarom blijf ik dus juist ver weg van Android.
Welke sensoren zijn dat dan? Heb een pod mini namelijk.
O okay :? Geen idee dat dat er ooit in zat, dacht enkel een simpele slimme speaker. Wel handig :Y) bedankt voor de info
Willen we dit? Oled is toch juist heel gevoelig voor burn-in? Iets waarbij je met een iPad of laptop toch juist meer kans op maakt? Bij een tv verandert het plaatje regelmatig, maar bij een iPad is dit niet altijd zo. Stel je gebruikt hem waar hij voor bedoeld is: tijdens je werk, dan kan het beeld heel lang stil staan op een notitieblok.

Wellicht gaan ze naar een oplossing a'la Alienware/Dell waarbij ze het beeld telkens een pixel of wat laten verspringen, maar estetisch zie ik dat Apple nog niet doen (want dan zit je met een soort dubbele/valse rand).
Ik heb zelf sinds nu 1 jaar een Samsung Galaxy Tab S8 Ultra met O-led scherm maar ik kan nog geen enkel spoor van burn-in zien. Maar volgens mij gebruikt Samsung ook pixel-shift wat trouwens ook aan de randen totaal niet te zien valt. En ja, het is ook altijd slim om bij een O-led scherm dark-mode te gebruiken, deels voor burn-in te voorkomen maar deels scheelt het ook energie.
HomePods hoeven ook niet zo nodig een upgrade te hebben. Of het moet met een serieuze audiokwaliteit verbetering zijn.
Waar je niemand over hoort is dat de Homepods niet gekoppeld kunnen worden, oftewel de nieuwste kan geen stereo paar vormen met de oude of zelfs met een recente mini.
Best wel een dingetje.
'Stereo' wil niet alleen zeggen dat je het geluid over twee speakers laat komen maar ook dat er een scheiding in de signalen zit zodat links en rechts een ander deel van de geluidstroom te verwerken krijgen. Met twee verschillende speakers welke niet op elkaar zijn afgestemd ga je het geluidsbeeld wat de componist had 'verkrachten'.
Mischien heb je wel 2 mini's staan en als je dan 2 nieuwe pods koopt dan is het helemaal prima om die 2 mini's te koppelen. Er is dan weer een balans en ze zouden zelfs als een soort van tweeter kunnen dienen.

Daarbij staat alles bol van de zgn computational audio processing, dus men kan heus wel het verschil 2 speakers van hetzelfde formaat compenseren.
De eerste is qua hardware niet heel veel anders.
Als je een stereopaar aanmaakt, klinkt je favoriete muziek nog beter. Zet gewoon twee HomePod-speakers in dezelfde kamer, dan kun je ze koppelen. Zo krijg je een bredere soundstage en word je nog meer door geluid omringd dan met standaard stereo­speakers.
Bron :)
Het schijnt dat die nieuwe NIET te koppelen is aan de Mini en de Oude homepod. De 'oude' die tot voor een paar maanden nog verkocht werd.
Apple komt in de toekomst met nieuwe producten met nieuwe features... wat een nieuws weer, die overigens alleen nog geruchten zijn...
iPads hebben nog steeds geen OLED schermen? Wow.
Nee, Oled waqs ruk, Oled brande in, Oled dit en dat.
Miniled was het helemaal op de Pro versies.

Let op, straks is Oled op de Ipad het helemaal !!
Al zo vaak gezien dat zaken die eerst bekritiseerd werden opeens 'the shit' waren toen Apple ermee kwam.

Zie groot display, zie wireless charge, zie IP rating, zie meedere camera's, etc.
Ik hoop het meest op een iPad Mini Pro, dat zou voor mijn gebruik echt super zijn. Dus een gewone Mini, maar dan met superieur scherm, 120hz, FaceID en héél belangrijk voor mij de ultragroothoeklens. Ik had de gewone Mini er al bijgekocht als die een ultragroothoeklens had gehad. Ik moet de camera veel gebruiken tijdens werk, moet ook veel notities maken en dan is een Mini handzamer dan een iPad Pro heb ik gemerkt.
Eigenlijk waren/zijn de schermen van de iPad's altijd al van hoge kwaliteit maar oke, bij een Pro model van deze tijd mag je toch wel een O-led scherm verwachten. Ergens ook wel apart dat Apple er zo lang mee gewacht heeft terwijl Samsung al jaren tablets met O-led schermen heeft. Maar evenzogoed, moet gezegd worden dat zeker de iPad Pro schermen ook al best een hoog contrast hebben. Vond het zelf in elk geval altijd een prettig scherm ondanks dat toch O-Led weer net dat stapje hoger is. Vooral wanneer je zoals ik veel in dark-mode werkt dan blijft O-led toch wel erg fijn, zwart is dan ook echt zwart.
Niks over de geruchten van grotere ipad pros? 14 of 16 inch zelfs?

Daar zit ik pas echt op te wachten, voor zowel mn (teken) werk als entertainment :)


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee