Topman Instagram: 'We waren vorig jaar te veel gefocust op video'

Instagram was vorig jaar te veel gefocust op het pushen van video, zegt een topman van Meta die verantwoordelijk is voor Instagram. Sindsdien is de balans wat hersteld, zo claimt hij. Daardoor moeten posts met foto's het weer beter doen.

Mosseri 2022

In een Q&A met gebruikers, waarvan The Verge een transcript heeft gepubliceerd, zegt Adam Mosseri dat de focus te veel lag op video vorig jaar. "Er zijn een aantal fotografen die boos zijn. Ik wil duidelijk zijn: hoewel we meer nadruk hebben gelegd op video's, waarderen we foto's."

Vervolgens zegt hij dat Instagram het algoritme heeft aangepast om foto's en video's meer in balans te brengen. "Ik denk dat we te veel gefocust hebben op video in 2022 en de ranking te veel gepusht hebben. Daardoor toonden we te veel video's en niet genoeg foto's. Dingen als hoe vaak iemand een foto liket tegenover een video en hoe vaak iemand een reactie geeft op een foto tegenover een video is nu ongeveer gelijk. Dat is een goed teken dat dingen nu meer in balans zijn."

De woorden van Mosseri zijn niet meer terug te vinden op Instagram zelf, omdat het ging om een Story die automatisch na 24 uur verdwijnt. Instagram kreeg vorig jaar veel kritiek nadat er steeds meer video's in de feed verschenen van accounts die gebruikers niet aan het volgen waren. Daarmee wilde Meta vermoedelijk proberen om Instagram meer als TikTok te maken, een platform dat draait om het kijken van video's van accounts die je niet volgt op basis van interesses.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

23-01-2023 • 13:54

47 Linkedin

Reacties (47)

47
46
18
2
0
22
Wijzig sortering
Goh ik ben met mijn fotografie van gemiddeld 2000 likes per post naar 200 likes per post gegaan. 2 jaar lang mocht ik mijn werk waar ik jarenlang aan gewerkt had in me hol steken, maar nu mag ik toch wel weer gezien worden? Ik ben mijn interesse in het platform totaal verloren. Het was gewoon een en al frustratie om in zo een korte tijd alles kwijt te raken waar ik jaren aan gebouwd had omdat een of andere algoritme vond dat in elkaar geflanste videotjes met mooie halfnaakte meisjes die dansjes aan het doen zijn belangrijker zijn dan al dat werk van echte artiesten die eens wat anders doen dan porno previews in de wereld brengen. Instagram was gewoon een grote OnlyFans landingspage de afgelopen 2 jaar.

Ja en natuurlijk ken ik dat verhaal van ja als jij dit soort content niet liked en niet followed krijg je het niet te zien. Dat klopt deels (veel wordt ook gemeten op basis van hoe lang je stil staan bij een post). Maar ik heb het nu over het probleem waar je vanaf de creator kant tegenaan loopt. Het gros van de mensen liked en followed en staat even stil bij deze lewd content, want ja sex sells en wordt daarmee vervolgens overspoeld omdat dat de meeste advertentie inkomsten oplevert. Waar je eerst gewoon een mainstream publiek had wordt je langzaam steeds meer in een niche hoekje gedreven waar je alleen nog viewers overhoud die bewust alle lewd content hebben genegeerd. Het is niet zo dat dit gros van de mensen helemaal geen interesse meer zou hebben in jouw werk, maar ze krijgen enkel nog alleen dat andere te zien omdat dat net even wat meer oplevert voor de advertentie inkomsten.

Kijk bijvoorbeeld 2 minuten naar een foto van een auto (niet dat ik die maak) en kijk 5 minuten naar een videootje van een halfnaakt meisje en je ziet vervolgens geen auto's meer hoor. Het algoritme houd geen balans en duwt jouw gewoon totaal de kant uit waar ze de meeste view time bij jouw mee behalen. Misschien dat je dan nog om de 20 posts na 20 keer scrollen nog wel eens een foto van een auto voorbij ziet komen, maar percentage gewijs zal dat veel minder zijn. Het gevolg, meisjes met lewd content groeien als een malle, dat aanbod wordt met de dag meer omdat je daarmee succes hebt, terwijl het aanbod van foto's van auto's enorm afneemt omdat steeds meer mensen ermee stoppen dat te posten. Ik heb letterlijk de afgelopen 2 jaar meer dan ooit veel van mijn fellow creators zien switchen naar lewd OnlyFans achtige content. Ik zit in een fotografie hoek die hier wel een klein beetje tegenaan ligt. Natuurlijk waren er altijd wel meiden die de switch maakte, maar de laatste 2 jaar lijkt echt alsof iedereen om mij heen die kant opgegaan is.

En Instagram begint gewoon door te krijgen dat ze bijna alle content creators aan het verliezen zijn nu en proberen ze dit weer recht te draaien. Ik vraag mij af of het niet al te laat is.
Wat jij beschrijft is het effect van een trend die instagram dus overstijgt. De trend om jezelf te verkopen dus (je lichaam/uiterlijk). Dat is vaak welliswaar een stuk minder artistiek dan echt moeite doen om bijv. mooie foto's te maken maar het blijft hetzelfde principe. Je zet iets 'te kijk' wat anderen wellicht willen zien.
Dat ze hiervoor soms belachelijk weinig moeite hoeven doen is jammer maar als steeds meer hetzelfde lijken te doen, dan zal men ook meer moeite moeten gaan doen.
Een nadeel is dat ze ook hun privacy te grabbel gooien (dergelijke content-makers). En dat is een probleem waar ze dus ook zelf tegen aan gaan lopen.

"Sex sells' was altijd al het geval maar nu is de drempel om dat te gaan doen dus blijkbaar verlaagd (vrij veel dus ook).

Maar dat het algoritme hier dus extreem op aanstuurt - dat heeft weinig te maken met wat de content nu precies is.
Ik had hetzelfde zo ongeveer. Van het een op het andere moment bijna geen likes en volgers meer.

En dan zie je idd dat soort naakt content wat de hemel in gaat tja...
Hoe vreselijk ik de nieuwe Instagram en de nieuwe manier van Social Media ook vindt. Jij als fotograaf hebt niet te klagen als jouw hele model enkel gebouwd is op afhankelijkheid van één platform.

Zulke afhankelijkheid is voor geen enkel beroep goed. Zodra er iets veranderd ben je dan praktische werkloos. Het is aan jou om je werk in meerdere plaatsen te vergroten en je bereik onafhankelijk te maken.

Je hebt platformen zoals, Pinterist, Patreon, Discord groepen en ga zo maar door.

Persoonlijk vind ik alles wat met TikTok, Reels, Shorts of in enige vorm verticale korte stomme video's vreselijk. Mijn haat daaraan heeft echt geen limiet. Social media vandaag kan niet slechter. Het draait niet langer meer om je connecties en vrienden. En de advertenties zijn ook absoluut RUK. Maar, als fotograaf moet je niet alles uit één hoek halen dat weten alle kunstenaars en creatievelingen wel. Instagram is slechts een leuk album voor jezelf. Het geld zit vaak ergens geheel anders.

Ontopic: Ik hoop werkelijk dat reels gewoon een aparte standalone app wordt zodat de gewone Instagram gebruiker die daar niet op zit te wachten gewoon de oude Instagram terug kan krijgen. Ik heb TikTok voor een goeie reden niet. Dat doomswypen vindt ik in Insta al bizar vervelend maar met reels erbij wil ik de app nooit meer in.

[Reactie gewijzigd door Nimac91 op 24 januari 2023 17:30]

Instagram was langzaam en de laatste maanden in versnelt tempo aan het veranderen in een gedrocht. Teveel willen lijken op SnapChat en TikTok. In the good old days was Instagram een sociaal platform waar het delen van foto's (met filter) centraal stond. (hobby/profi)Fotografen vonden er ook een plek om hun werk tentoon te stellen en zelfs kunstenaars hadden een plekje. Eerst Stories jatten van SnapChat, daarna die vreselijke video's van TikTok. Ook het pushen naar videocontent en moeten betalen voor visibility drijft mensen weg. Parallel aan dit alles, een overdaad aan slechte reclame.
Over het algemeen was Instagram t grootste gedrocht , vol met ijdele millenials die een fake perfecte lifestyle vertonen hebben en hun mede leeftijdsgenoten zo voor de gek houden, triester wordt het eigenlijk niet, Misschien niet voor fotografen maar over de hele linie gezien wel

Tiktok, naast het gedans waar het mee begon, zit vol met Gen Z zit vol met zelfspot en een generatie die zichzelf niet zo serieus neemt, zit wel wat meer karakter in over het algemeen
Het is mijns inziens net wat voor accounts je volgt, of wat het algoritme jou voorschotelt. Mijn ervaring met Gen-Z is dat ze binnen no-time 'offended' zijn, lui zijn, janken om niets, leven op de stabiele basis die Gen-Y en X hebben gecreëerd, en nu denken dat welvaart gewoon komt aanwaaien. Om "Woke" nog maar even achterwegen te laten.
Het is eigenlijk maar net wat voor accounts je volgt. Ik volg allemaal PC build en meme accounts. En dat is dan ook wat ik krijg op instagram.

Ik open instagram als ik ff wil lachen, Dus ik vind het opzig wel een prima app.

Maar daarom zeg je ook
Over het algemeen

[Reactie gewijzigd door Milanobrotchen op 23 januari 2023 16:15]

Niet zo'n last van. Instagram is fijne toevoeging op mijn hobby met leuke community.
Nou de grootste reden dat pro's naar Instagram kwamen was de populariteit ervan.

Verplichten dat je je foto's upload via de mobile app is nou niet echt bepaald gebruiksvriendelijk voor pro's. Deed je dit via een omweg buiten de app om liep je het risico op een shadowban.

Dus nee het is altijd al een gedrocht geweest. Laatste tijd is het wel steeds erger geworden.
Verplicht via de mobile app? is dat iets van eerder? want als ik nu naar instagram.com ga en inlog kan ik gewoon uploaden via mijn computer naast dat ik mijn tijdlijn kan bekijken daar.
Dat is pas sinds een jaar ofzo zo.
Videos uploaden kan nog steeds enkel via de App. Ik denk meerdere foto's tegelijk ook enkel via de App.
Misschien hadden de veranderingen op Flickr er ook iets mee te maken v.w.b. (Top) fotografen, voor zover ik weet betaal je voor Instagram toch niets extra ?
Wellicht zijn veel (Top) fotografen daarom wel overgestapt van Flickr naar Instagram ?
Verplichten dat je je foto's upload via de mobile app is nou niet echt bepaald gebruiksvriendelijk voor pro's
Hoeveel werk is het om een foto in je library te slepen en te uploaden?
Nou best veel extra onnodig werk kan ik je vertellen. Je moet dan eerst je fotos van PC/laptop naar mobiel krijgen en vervolgens via mobiel uploaden.

Alternatief is een volledig mobile workflow te hanteren voor je RAW's maar dat is ook niet echt ideaal met RAW bestanden van over de 100MB. Los daarvan is een groot scherm met fotobewerking wel zo prettig.

Niet zo erg als het om enkele foto's gaat maar ga dat maar eens dag in dag uit doen. Ik kan wel wat beters verzinnen voor mijn tijd.

[Reactie gewijzigd door Barsonax op 23 januari 2023 16:25]

Ik weet niet met welk model camera je schiet maar mijn camera bewerkt niet de RAWs, rendert ze en zet ze ook nog eens netjes op mijn mobiel. Dat zijn toch echt wat handmatige stappen.
Volgens mij kun je tegenwoordig via de pc uploaden.
Sinds een jaar ofzo ja maar is nu totaal niet interessant meer. Alles draait om betaalde ads.
Ach het is een kwestie van tijd dat Amerika TikTok verbied en dan staat Insta klaar om de gebruikers over te nemen.
Protectionism is back.
Wat ik persoonlijk zo jammer vind is dat alles kapot gegaan lijkt te zijn op Instagram. Ik haalde gemiddeld 100 likes op foto's soms uitschieters naar 200. Na dat heel Reels fiasco is alles in elkaar gestort. Had een paar Reels die het toen ook aardig deden. Maar nu doet niks het fatsoenlijk meer. Foto's halen krap 50 likes en Reels doen ook niks.

Tis gewoon jammer, haal mijn lol uit foto's maken en heb afgelopen jaren best wat geïnvesteerd in wat meer gear. Maar alleen een fatsoenlijk platform om dat te delen is nu beetje weg.

Facebook zelf ben ik sowieso al mee gestopt, 70% van de rommel daar is reclame en suggested stuff. Al begint Instagram ook heel hard die kant op te gaan helaas. In stories krijg je ook om de 2 stories reclame ofzo, snap dat ze ergens geld aan moeten verdienen, maar tis jammer.
Hoop niet dat je hebt geïnvesteerd in ‘gear’ om van 100 naar 150 likes op Instagram te gaan? Maar gewoon voor je eigen fotografie?
Het enige wat ik gebruik om mijn foto's te delen is in 1 bepaalde fotografie groep op FB.
Van reclame's heb ik geen last met Ublock en FB Purity plugins in mijn Firefox browser.

FB Purity heeft ook een eigen FB pagina lol !
Instagram was nooit een platform voor echte fotografen oid.
Voor mij zeker wel.
Ook vanwege een netwerk aan modellen die daar graag foto’s posten en mij dan taggen als fotograaf. Hierdoor ben ik goed zichtbaar en dat levert echt wel werk op.
dat vind ik niet helemaal waar. Niet als hoofdplatform nee, maar het is zeker lucratief als fotograaf om ook naar instagram te posten
Voor mij geen verschil eigenlijk. Gemiddeld rond de 150 likes. Soms een uitschieter.
Vijf reels waarvan 1 uitschiet naar boven wat betreft views en likes.

Wellicht omdat ik alleen hobby gerelateerd volg.
De woorden van Mosseri zijn niet meer terug te vinden op Instagram zelf, omdat het ging om een Story die automatisch na 24 uur verdwijnt.
Hoe serieus moeten je woorden genomen worden als je ze na 24 uur* automatisch laat verwijderen? Dit klinkt een beetje als BP die excuus aanbiedt voor het zoveelste olielek (sorry, but not sorry).

[edit]
@Da Rock Bedankt voor de correctie. :+

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 januari 2023 13:58]

Mensen gebruiken een bepaald product waarvan ze een verwachting hebben: hun foto’s publiceren en delen.

Bedrijf van product, Meta, wordt marktleider in dat segment.

Nieuw bedrijf, TikTok, start een ander product waar mensen een verwachting hebben: delen van korte video’s.

Bedrijf van product, TikTok, wordt marktleider in dat segment.

Meta wil ook marktleider worden van het korte video’s segment maar loopt erg achter op TikTok.
Idee: laten we onze app ombouwen tot TikTok wannabe, want we hebben al gebruikers!

Originele gebruikers zien hun product veranderen naar iets waar ze niet voor kwamen (verwachtingen), nieuwe gebruikers zitten al op TikTok. Product is nu niet meer wat het was voor de originele gebruikers, en ook geen goede TikTok kloon voor de nieuwe gebruikers. Product bedient eigenlijk niemand meer goed en sterft een langzame dood.
Precies dit, de wel bekende filosofie dus van "adapt or die" geldt niet altijd voor alles of iedere product. Ooit geleerd dat alle grootte bedrijven ten onder zijn gegaan (Konica, Nokia etc) omdat ze hun product niet snel genoeg veranderde naar de wens van markt.
Zouden er genoeg gebruikers zijn om nu een oud model achtige Istagram (kloon) app te maken ? is wat ik mij dan afvraag...
Ik gebruikt nu Instagram al enkele maanden maar het is een superverwarrende app.
Reel, verhaal, hoogtepunt, live,...
Reels verdwijnen tenzij je ze post naar je verhalen gedeelte,... Maar dan is de formattering van je sticker soms uitgerokken,... Video's in verhalen zijn vierkant, in reels kan het verticaal, maar als je de reel dan post als verhaal kan het wel zonder balken volledig verticaal... :? |:(

Dan liever dat ze focussen op een redesign waar je gewoon post wat je wil met het formaat dat je wil en een timer die je van een uur zichtbaar tot oneindig kan zetten.

Misschien snap ik het allemaal niet maar Instagram is echt een ui-ramp.
Toen ik mijn vrouw ging helpen haar business promoten gingen we uiteraard ook Instagram erbij gebruiken. Nou ben ik als IT persoon best intuïtief met software en interfaces enzo, maar Instagram was zwaar desoriënterend. Heb zelfs tutorial videos van irritante millennials moeten zien om het een beetje te snappen. En zo heel veel kun je er nou ook weer niet mee. En dan doen ze ineens een Instagram moet TikTok worden truukje en alles weer messed up. Hele slechte UX design inderdaad.
De enige reden dat mensen naar Stories gingen was omdat dat de enige plek was die niet verpest was door algoritmes, advertenties, promo's etc. De 'normale' tijdlijn is bagger. Ik ontvolgde laatst een aantal accounts en de app stelde die direct daarna doodleuk voor als 'suggested'. Was er gelijk klaar mee.
Op instagram krijg ik nu alleen maar zooi van accounts die ik niet volg. Grappige filmpjes zogenaamd.

Echt irritant, facebook heeft dit ook gedaan in het verleden. Geen updates uit je eigen netwerk maar random grappige filmpjes.
Klopt helemaal. Ze vergeten echter reclame erbij te noemen :+ want dat loopt ook de spuigaten uit!
Ik herinner me nog toen Instagram uit kwam en ik met wat vrienden probeerde de beste foto's met onze toenmalige iPhone 3G's te maken. Wie kreeg de meeste likes? Constant elkaar uitdagen. Niet veel later kwamen mensen erachter dat je ook foto's die met een spiegelreflex camera waren gemaakt, kon uploaden. Toen video werd toegevoegd en het hele 'influencer' verhaal begon ben ik eigenlijk steeds minder Instagram gaan gebruiken. Tegenwoordig erger ik me er eigenlijk aan hoe enorm veel er gedaan wordt, zowel door Instagram als content creators, om je aan je mobiel gekluisterd te houden. Er worden zelfs al video's gemaakt die de eerste 2-3 seconden iets anders laten zien zodat je getriggerd wordt, daarna begint de echte video pas.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee