Microsoft investeert miljard dollar in OpenAI

Microsoft gaat een samenwerking aan met het bedrijf achter OpenAI. De techgigant investeert een miljard dollar en gaat samen met de organisatie een hardware- en softwareplatform voor kunstmatige intelligentie binnen Azure bouwen.

Een gevolg van de investering is dat OpenAI al zijn diensten naar Azure verhuist. Nieuwe technologie waaraan wordt gewerkt, gaat ook op het cloudplatform van Microsoft draaien. De samenwerking moet een nieuw hardware- en softwareplatform opleveren in Azure waarmee een rekenmodel van 'ongekende schaal' kan worden opgezet. Het doel is om hiermee geavanceerde ai-modellen te trainen.

Microsoft gaat met OpenAI samenwerken aan het opzetten van de artificial general intelligence die de non-profitorganisatie voor ogen heeft. De missie van OpenAI is het ontwikkelen van kunstmatige intelligentie waar de mensheid baat bij heeft. Het doel is om kunstmatige intelligentie te ontwikkelen die het niveau van een mens kan evenaren en overtreffen. De agi moet dan samen met mensen oplossingen bedenken voor wereldproblematiek.

Onderzoeksinstituut OpenAI werd in 2015 opgericht door verschillende topmensen uit de techindustrie. SpaceX- en Tesla-topman Elon Musk was een van de oprichters, maar hij verliet de organisatie om zijn eigen bedrijven meer aandacht te geven. Musk is nog wel donateur.

OpenAI was aanvankelijk een non-profitorganisatie, maar eerder dit jaar is er ook een bedrijf opgericht in de vorm van een limited partnership. De organisatie zei dat te doen om sneller te kunnen groeien. De deal met Microsoft is gesloten via dat nieuwe bedrijf.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

22-07-2019 • 15:49

65 Linkedin

Reacties (65)

Wijzig sortering
Was het hele idee van OpenAI niet dat ze juist wilde dat AI iets is wat niet puur bij de grote tech-reuzen ligt?

Wikipedia van OpenAI:
...empower as many people as possible to have AI. If everyone has AI powers, then there's not any one person or a small set of individuals who can have AI superpower.”

[Reactie gewijzigd door armageddon_2k1 op 22 juli 2019 16:09]

Het gaat erom dat iedereen toegang krijgt tot dezelfde AI. Zie het als de Linux kernel: hier werken engineers aan die bij Intel, Google, RedHat, IBM, en nu zelfs Microsoft werken. Maar het project zelf is van iedereen en niemand is van één van deze bedrijven afhankelijk om bij gods gratie de kernel te gebruiken.

Zo ook OpenAI. Veel mensen zijn oprecht bezorgd dat als één bedrijf een volledige AI ontwikkeld dat ze dan zo ver voor lopen dat niemand ze nog kan inhalen. Dat moet OpenAI voorkomen.
Dan moet deze AI wel de beste worden, anders gaan mensen terug naar proprietary AI's en die zijn niet open. Dat is dus een goede reden voor Microsoft om er geld in te pompen.
Dat doe je juist met grote tech reuzen die het toegankelijk zullen maken voor de meerderheid van de wereld.. (niet alleen voor de wealthy few)
En het ene hoeft het andere niet uit te sluiten. Door het platform in de eerste plaats op Azure te zetten maar open te houden kan het perfect mogelijk blijven om dit ook op andere platformen toe te passen.
Langzaam komen we er achter dat AI research gewoon ongelofelijk duur is. Met elke stap die je maakt word de complexiteit groter en we hebben nog lang niet alle wetmatigheid (die efficient werken mogelijk maakt) gevonden.

Azure word door veel mensen onderschat...
Ik begrijp natuurlijk dat als jij 1 miljard giet als donatie in een platform je dan wel wat zeggenschap mag hebben erin. Maar deze zin:
Een gevolg van de investering is dat OpenAI al zijn diensten naar Azure verhuist.
Doet mij vermoeden dat er toch wat extra opzet is bij Microsoft. Recentelijk is Microsoft echt heel hard aan het inzetten op cloud (met Azure) en heeft ook (terecht goede) investeringen gedaan in open source. Maar toch voelt het mij een beetje als 'wegkapen' in dit geval. Microsoft verwacht waarschijnlijk vrij veel van OpenAI (en waarschijnlijk terecht) maar in hoeverre zal deze zet invloed hebben op de toekomst?
Als OpenAI een goed platform wordt in de toekomst zullen veel bedrijven 'voor de grootste comptabiliteit' blijven gebruik maken van Microsoft. Niets mis mee natuurlijk, business is business. Maar toch.
Nou recentelijk, dat doen ze al een behoorlijke tijd hoor. Vergeet niet dat Nadella bij die divisie vandaan komt en sinds zijn aanstelling al roept dat ze zich vooral richten op software en services, daar hoort Azure natuurlijk bij.
Maar dat is natuurlijk wel de insteek van Microsoft, dat eenieder die iets met OpenAI wil doen met Azure aan de slag gaat.
het zal natuurlijk niet in cash uitgedeeld worden.
een deel van het "geld" zal waarschijnlijk wel in Azure services zit.
Als bvb open AI nu voor hun gratis gehost kan worden is dat een serieuze kost besparing en voor MSFT is dat natuurlijk weer een leuke "klant" op Azure.
En MSFT is Azure sterk aan het inzetten als AI-platform, dus als open AI hier nu bij komt, past dat perfect in de strategie.
Misschien moet de hardware ook wel aangepast worden aan de noden van de AI, en daar kan MS dan ook weer beter op inspelen. Win-win-win zou ik zeggen.
Win-win-win zou ik zeggen.
Neuh, ik denk het niet hoor. Er staat zelfs nog een ticket open voor Windows ondersteuning. Lin-lin-lin zou ik dus zeggen :+
Incorrect.

OpenAI co-founder and CTO Greg Brockman: “It’s a cash investment into OpenAI LP. It uses a standard capital commitment structure, to be called as we need it. We plan to spend it in less than five years, and possibly much sooner."
bron: https://techcrunch.com/20...ew-multiyear-partnership/
zie ook: https://twitter.com/gdb/status/1153305526026956800

[Reactie gewijzigd door Wut op 23 juli 2019 10:48]

Het zou mij niets verbazen als die 1 miljard voor een deel word gedoneerd in rekentijd op Azure.
Klopt.
Uit de press release van MS:
- Microsoft and OpenAI will jointly build new Azure AI supercomputing technologies
- OpenAI will port its services to run on Microsoft Azure, which it will use to create new AI technologies and deliver on the promise of artificial general intelligence
- Microsoft will become OpenAI’s preferred partner for commercializing new AI technologies
Dat is een investering, geen filantropie.
Het staat iedereen natuurlijk vrij om geen gebruik te maken van Azure. UIteindelijk zal de kracht van OpenAI (en open systemen in het algemeen) moeten komen uit het feit dat het platform agnostic is.

Het mooiste voorbeeld is nog altijd de standardisatie in de telecomwereld. Het duurt weliswaar lang voordat een standaard is gedefinieerd, maar dan heb je wel een situatie dat alles met alles werkt. IT is wat dat betreft nog lang niet volwassen.
Microsoft probeert zich gewoon in te kopen in de markt van de toekomst. Ze lopen hopeloos achter de feiten aan en achter op Google, welke met Android, Google drive en zijn zoekmachine in bijna elke broekzak zit.

Wie gebruikt er tegenwoordig cortana en wie Google assistent?

Als Google een goede AI weet te maken, kan Microsoft wel inpakken.
Erm, is dat wel helemaal zo? Als gebruiker (zowel persoonlijk, maar voornamelijk zakelijk) vind ik juist dat Google enorm achterloopt. Tuurlijk, google docs is niet slecht, maar haalt het m.i. niet bij Office365. Mijn werkgever verbiedt zelfs het gebruik van Google diensten als drive, translate, cloud etc., vanwege de voorwaarden tav data opslag en toegang door Google. Overigens gebruik ik geen Cortana en geen Assistent.
In de zakelijke markt stelt Google weinig voor (al zie ik wel hun cloud aanbod steeds vaker terugkomen). Daarnaast vind ik dat Microsoft op het gebied van Office, Cloud, Gaming, Hardware, Openness, Support voor open source en open standaarden echt niet (meer) achterlopen op Google, hoor.
Dat is enkel jouw situatie en geeft niet per definitie de realiteit weer.
Tuurlijk, google docs is niet slecht, maar haalt het m.i. niet bij Office 365.
Open eens een word document in Google docs en dan in Word online... Kijk maar eens of je mening dan nog houdt ;)

Mijn werkgever verbiedt zelfs het gebruik van Google diensten als drive, translate, cloud etc., vanwege de voorwaarden tav data opslag en toegang door Google.
Wat een rare werkgever heb jij zeg? Zeker gezien de voorwaarden van zakelijke diensten van Google bijna gelijk zijn als die van Microsoft. Denk je dat je data minder veilig is bij de zakelijke diensten van Google? Dan raad ik je aan om nogmaals te kijken.. Denk je dat je bing zoekgeschiedenis anders behandeld wordt als bij Google.. Dan raad ik je aan om nogmaals te kijken...

Verbied je trouwens ook Google zoeken? Anders is het natuurlijk enkel schijnveiligheid. Alleen maar iPhones dan en geen Android. Ook google maps is ontoegankelijk... Google analytics hebben we ook niet draaien.. Ow, en blokkeer Google fonts ook even... Wacht, geen enkele internetsite doet het meer.. Sluit eigenlijk alles maar af :+

In de zakelijke markt stelt Google weinig voor
Lol, spreek voor jezelf. De meeste scholen weten wel wat ze kiezen.. De zorg kijkt ook wel uit voor het licentie drama van Microsoft en stapt ook langzaam over. Eigenlijk zie je wel een trend, moet er echt geld bespaard gaan worden dan kijken mensen plots wel verder dan Microsoft en blijkt dat die chromebook ook prima gebruikt kan worden voor een fractie van de centen.
Nou nou nou, een beetje minder mag wel hoor! Ik geef toch gewoon mijn mening?
Dat is enkel jouw situatie en geeft niet per definitie de realiteit weer.
Tuurlijk, google docs is niet slecht, maar haalt het m.i. niet bij Office 365.
Open eens een word document in Google docs en dan in Word online... Kijk maar eens of je mening dan nog houdt ;)
Dat doet het zeker; de functies die ik op mijn werk gebruik gaan vele malen verder dan word documenten. Het gaat om de integratie met het hele platform. Daarnaast werkt Word online gewoon prima, hoor? Maar ik zeg toch dat Google Docs ook prima is?
Mijn werkgever verbiedt zelfs het gebruik van Google diensten als drive, translate, cloud etc., vanwege de voorwaarden tav data opslag en toegang door Google.
Wat een rare werkgever heb jij zeg? Zeker gezien de voorwaarden van zakelijke diensten van Google bijna gelijk zijn als die van Microsoft. Denk je dat je data minder veilig is bij de zakelijke diensten van Google? Dan raad ik je aan om nogmaals te kijken.. Denk je dat je bing zoekgeschiedenis anders behandeld wordt als bij Google.. Dan raad ik je aan om nogmaals te kijken...

Verbied je trouwens ook Google zoeken? Anders is het natuurlijk enkel schijnveiligheid. Alleen maar iPhones dan en geen Android. Ook google maps is ontoegankelijk... Google analytics hebben we ook niet draaien.. Ow, en blokkeer Google fonts ook even... Wacht, geen enkele internetsite doet het meer.. Sluit eigenlijk alles maar af :+
Erm, tsja... mijn werkgevers is een van de grootste techbedrijven van Nederland. Er is een hoop kennis en andere zaken te beschermen. Waar je hele rant op slaat weet ik niet, maar ik weet wel dat het niet alleen dit bedrijf is die deze policy kent.
Maar ik ben hier niet voor verantwoordelijk, ik meld het alleen. Overigens gebruiken we inderdaad alleen IOS op kritische systemen waar mobile nodig is.
In de zakelijke markt stelt Google weinig voor
Lol, spreek voor jezelf. De meeste scholen weten wel wat ze kiezen.. De zorg kijkt ook wel uit voor het licentie drama van Microsoft en stapt ook langzaam over. Eigenlijk zie je wel een trend, moet er echt geld bespaard gaan worden dan kijken mensen plots wel verder dan Microsoft en blijkt dat die chromebook ook prima gebruikt kan worden voor een fractie van de centen.
Nouja, ik spreek toch ook voor mezelf? Overigens is onderwijs geen zakelijke markt, maar vaak onderdeel van allerhande kortingen en subsidies. Mijn vriendin zit in het onderwijs waar ik haar vaak mee help. Nog niet 1 scholengemeenschap heb ik gezien op Google. Allen op O365. Overigens gebruiken de meeste scholen ook iPads als tablets, en geen Android / Windows.

Bij de meeste van je reacties krijg ik het gevoel dat je uit bent op een rant tussen Google versus Microsoft, waarbij jouw voorkeur Google is.
Ja, sorry het was inderdaad een beetje te overdreven gereageerd. Mijn doel is om mensen uit de illusie te brengen dat de hele wereld op Microsoft draait en niemand een andere keuze heeft dan Office. Hier in Nederland lijkt het heel erg of iedereen oogkleppen op heeft en alleen maar Office beschouwt als optie terwijl er natuurlijk vele alternatieven zijn.
Er zijn verschillende opties, maar mijn ervaring in mijn werk voor verschillende MSP's in de afgelopen 10 jaar is dat het merendeel van de zakenwereld toch echt allemaal Microsoft is. Vooral met diensten als Office 365, waar steeds meer diensten in komen te zitten, voor zowel de gebruikers kan als de beheer kant. En Azure, die met een rap tempo steeds meer bevat en groter wordt.

Er zijn inderdaad takken waar Google het heel erg goed doet, een grote groep middelbare scholen draait op Chromebook. En ook de consumenten markt wordt volledig gedomineerd door Google en Apple. Echter is dat ook een markt waar Microsoft zich niet heel veel zorgen om maakt. Office 365 voor bedrijven en Azure is waar Microsoft zich op focust.
Echter is dat ook een markt waar Microsoft zich niet heel veel zorgen om maakt. Office 365 voor bedrijven en Azure is waar Microsoft zich op focust.

Dat zeg ik, kijk uit voor oogkleppen ;)
Is Google Docs AVG compliant dan?
Volgens hun wel:
https://privacy.google.com/intl/nl/businesses/compliance/
Maar goed, dat geeft Microsoft ook aan en dat zijn ze niet volgens onderzoeken.

Ik denk dat het simpelweg niet mogelijk is met een moderne clouddienst. Websites analyseren je überhaupt al helemaal kapot (is tweakers AVG compliant?).

Ter verduidelijking: IP adressen zijn ook persoonsgegevens:
Waarom is een IP-adres een persoonsgegeven en een kenteken niet?
Het gaat me specifiek om Google Docs. Bij Microsoft zou het mij specifiek ook om bepaalde Office versies gaan. Dat Windows 10 en Office 365 niet AVG compliant is, is me bekend maar volgens mij zijn Windows Server 2012 en Office 2016 dat wel.
Bij Microsoft is Office 365 niet compliant vanwege de online componenten (bijvoorbeeld Word Online). Gezien Google geen offline onderdelen heeft (alles werkt in een browser) denk ik niet dat deze 'compliant' is.

Vergeet verder niet dat het allemaal vooral politiek en audits zijn. Docs heeft niet het grote publiek dat Office heeft en zal dus waarschijnlijk ook niet een onderzoek krijgen van de autoriteiten. We zullen het dus waarschijnlijk ook niet op korte termijn te weten komen.
In de zakelijke markt stelt Google weinig voor (al zie ik wel hun cloud aanbod steeds vaker terugkomen). Daarnaast vind ik dat Microsoft op het gebied van Office, Cloud, Gaming, Hardware, Openness, Support voor open source en open standaarden echt niet (meer) achterlopen op Google, hoor.
Als je even vergeet dat Chrome en Android een kleine vernedering zijn voor Microsoft. (Ze waren in beide markten leidend, totdat Google de markt oprolde) En dat Bing en Hotmail/Outlook.com wegzakken, dan is Google in de consumentenmarkt gewoon de betere.

Zakelijk gezien is Google idd zelden een speler, behalve dan dat Android & Chrome overal zakelijk worden gebruikt. Dan zijn Amazon/AWS, Salesforce en nog vele andere 'de logischere keus'. Dus dat ze niet 'verslagen' worden door Google, maar door een andere partij vind ik niet echt een win.

Maar als je dan bedenkt dat zoiets als Kubernetes een paar jaar terug door Google aan de Open Source community is gedoneerd, wat niet 'helpt' om Google's cloud te pushen, immers kan iedereen daarmee cloud's bouwen.
Maar Microsoft met deze investering WEL zijn cloud gaat pushen.
Dan ben ik nog niet overtuigd dat Microsoft hierin zoveel nobelere is dan Google.
Maar Microsoft met deze investering WEL zijn cloud gaat pushen.
Dan ben ik nog niet overtuigd dat Microsoft hierin zoveel nobelere is dan Google.
Oh, maar dit ben ik met je eens hoor. Het ging mij erom dat Google Microsoft ‘wegvaagt’ omdat ze alles beter doen, zodra ze AI hebben. Daar ben ik het niet mee eens.
Qua nobelheid denk ik dat Googles ‘dont do evil’ niet meer waar is, terwijl Microsoft echt wel minder ‘evil’ is geworden. Maar het blijven bedrijven met een winstoogmerk :-).
Google is aardig op weg met Deepmind
En toch is Deepmind niet veel verder dan OpenAI wat Microsoft nu ook een goede positie geeft.
Skynet is coming! :X
Achterlopen? Azure is de tweede cloudspeler (na AWS) met ca. 20...25% van de markt. Het marktaandeel van Azure is ongeveer 3x zo groot als van Google.
Klinkt mij als een AI chip / hardware die ze samen ontwikkelen, vergelijkbaar met de nieuwe Tesla AI / Self Driving chip. Microsoft kan deze op grote schaal laten produceren en beschikbaar maken voor de huur prijs. Een custom chip is alleen de moeite waard, als deze op schaal wordt ingezet.

De reden dat Elon Musk zijn zetel bij OpenAI had opgegeven was bij mijn weten ook, om belangenverstrengeling te voorkomen. Gezien de Tesla ontwikkelingen op AI gebied.
Exact, volgens mij zie jij het helemaal goed. Musk is idd niet zomaar weggegaan maar vanwege mogelijke belangenverstrengelingen en wellicht was het moment dat hij vertrok ook exact het moment dat ze bij OpenAI met hardware aan de slag gingen.

Microsoft en OpenAI samen hebben potentieel straks technologie die andere clouddiensten op jaren achterstand zetten. Op dit moment heeft Microsoft trouwens al een aantal erg indrukwekkende AI-diensten. Ze gaan daar nu vrij hard mee. Ik vermoed dat dit een gouden combinatie.
Microsoft en OpenAI samen hebben potentieel straks technologie die andere clouddiensten op jaren achterstand zetten.

Nou.. Dan heeft Amazon wel een probleem.. Ow, nee wacht die zit in hetzelfde consortium...
Nou, dan heeft Google zeker een probleem.. Ow, nee. Die leiden al jaren het veld met Deepmind en hebben versie 2 van hun hardware platform al uitgerold...
Nou.. dan heeft IBM zeker een probleem... Want wie gebruikt er nu AI met IBM Watson? Dat ding speelt toch alleen games?

Op dit moment heeft Microsoft trouwens al een aantal erg indrukwekkende AI-diensten. Ze gaan daar nu vrij hard mee. Ik vermoed dat dit een gouden combinatie.
Hoe hard gaan ze eigenlijk? Ai met Cortana? Windows spraakassistent neemt de wereld over? Naadloos zoeken in Bing?

Ik denk dat je het al snapt maar MS loopt momenteel zeer ver achter op dit gebied. Hun grootste klanten zijn Bing, Xbox en Office 365. Allemaal eigen diensten. Ik hoop ze het beste maar deze investering hebben ze momenteel ook wel nodig..
https://azure.microsoft.com/en-us/overview/ai-platform/
https://azure.microsoft.c...vices/cognitive-services/

Bepaalde zaken doet MS beter dan Google, maar dan gaat het om verder uitgewerkte services mbt bijvoorbeeld beeldherkenning. Wat een aantal van die zaken betreft is MS een betere keuze.

Overigens klopt het dat Amazon ook in het consortium zit maar ik heb geen idee wat dat nou eigenlijk betekent en wat voor rechten ze dan wel en niet hebben. Zijn ze "aandeelhouder"? Doneren ze geld? Wat houdt het in?
Ik deel je mening helaas niet als ik enkel al kijk naar de Google beeldherkenning apps (Google Lens / Photos) dan doen ze:
Zoek rechtstreeks vanaf het menu een gerecht op, voeg afspraken toe aan je agenda, vraag een routebeschrijving op, bel een nummer, vertaal woorden en meer. Of kopieer en plak iets gewoon om tijd te besparen. Ontdek populaire herkenningspunten. Bekijk beoordelingen, openingstijden, historische feiten en meer. Ontdek wat voor plant dat is in het appartement van je vriend, of wat voor hond je in het park hebt gezien. Is je oog op een bepaalde outfit gevallen? Of op een stoel die perfect is voor je woonkamer? Vind vergelijkbare kleding, meubels en woningdecoraties, zonder in een zoekvak te moeten beschrijven waarnaar je zoekt.

Vergeleken met de Microsoft beeldherkenning app (Office lens):
Met Office Lens kunt u foto's van whiteboards en documenten knippen, verbeteren en leesbaar maken. U kunt Office Lens gebruiken om afbeeldingen te converteren naar PDF-, Word- en PowerPoint-bestanden, en u kunt er zelfs afbeeldingen mee opslaan in OneNote of OneDrive.

En de OCR is niet om over naar huis te schrijven. Een visitekaartje komt hij niet uit... Terwijl Google translate realtime beeld kan vertalen zoals verkeersborden en menu's...

Anyway, het is inderdaad wel vreemd dat Amazon hier ook in zit gezien ze de grootste cloud aanbieder in de wereld zijn en alles nu naar Azure verplaatst wordt. Het zou mij niet verbazen als Amazon nu exit gaat.
Ik heb het over de clouddiensten B2B, niet consumentendiensten, daar loopt Microsoft wellicht wel achter, heb ik niet echt zicht op.

Overigens wisselt OCR, TTS, STT etc. ontzettend qua kwaliteit. Google is daarin extreem achteruit gegaan de laatste paar weken. Het ding zit zo ontzettend te voorspellen wat ik ga zeggen dat ik geen rare combinaties van woorden kan gebruiken omdat Google die niet verstaat, zelfs als ik ontzettend goed articuleer.

Bijvoorbeeld bij het even snel willen openen van de trailer van de nieuwe serie Picard vraag ik aan Assistant: "YouTube Picard Trailer". Van de 10 keer dat ik dat probeer krijg ik:
8x "YouTube the car trailer"
1x "You took the car trailer"
1x "YouTube Picard trailer"

Probeer het maar eens. Het is alsof de assistent vaag wat hoort, dan gaat dagdromen, en zich dan achteraf probeert te herinneren wat er nou gezegd is op basis van die droom.

Hoe dan ook, die Azure services werken zo slecht echt niet hoor:
https://azure.microsoft.c...services/computer-vision/
De clouddiensten zijn helaas moeilijk te vergelijken. Ik heb ook veel MS demo's gezien in de vorm van video's maar nog nooit een echt product gehad waar ik mee kan acteren (naast cortana). Vandaar wel mijn mening want dat is het enige wat in mijn bereik van testen ligt.

Bij mij doet de vraag het het trouwens wel direct maar ik heb mijn telefoon ook in Engels staan. Het verschil engels en de rest van de wereld is ook erg groot. Zowel bij Google als bij Microsoft, hopelijk zien we de van beide veel verbeteringen op multi language gebied.

Hoe dan ook, die nieuwe Picard serie, daar kijk ik zeer naar uit :)
Mijn telefoon staat ook in het Engels (US) en ik spreek met Amerikaans accent. Als ik met een Nederlands accent spreek dan snapt hij het wel veel beter. Niet heel handig :+

Overigens: "Star Trek Picard trailer" gaat 100% van de keren goed, nooit "the car" hier :+

Zit nu ook te bedenken dat Google mogelijk zoekgeschiedenis zelfs meeneemt in inschatten wat iemand probeert te zeggen :+
Dat zijn twee verschillende diensten voor verschillende doeleinden met een lichte overlap in functionaliteit.
Ik kan ook wel een fiets lopen afkraken omdat er niet zoveel mensen mee kunnen en het niet zo hard kan rijden als een auto. Maar het is gewoon een ander vervoersmiddel dat op een andere manier gebruikt wordt, al worden beiden ook gebruikt voor woon-/ werkverkeer.
Tja, het is de dichtste vergelijking die mogelijk is voor een niet-ML devver...
Ik wil niets afkraken maar de één laat zien waar ze mee bezig zijn en de ander niet?
Google duplex is zelfs al in handen van consumenten:
nieuws: Google Assistant-functie Duplex komt naar meer Android-smartphones en...

Maar, whatever...
1 miljard is een hoop geld. Zelfs voor techreuzen zoals Microsoft.
Ik ben benieuwd wat ze in de toekomst zullen bereiken.

Dan pas weten we of het het geld waard is.
Wow! Dit is nou wel gaaf. }:O
Vooral omdat Microsoft er veel beter sturing aan kan geven dan anderen, ze hebben gewoon meer geld en kennis en ervaring..

[Reactie gewijzigd door stewie op 22 juli 2019 16:08]

Ik vindt de zin 'samen met mensen' wel een interessante eigenlijk. Geschiedenis leert ons wel dat je mensen hebt en mensen. Die zullen al nooit op 1 lijn kunnen staan, dus het is wel interessant om na te denken hoe een 'open AI' in dit plaatje past. Overigens wel een goede ontwikkeling, ervan uitgaande dat MS niet zoveel invloed heeft dat ze alles naar hun eigen hand gaan of kunnen zetten.
Musk is nog wel donor
Het is in het Engels weliswaar hetzelfde, maar ik denk dat hier toch echt donateur bedoeld wordt.
Jep. Ik pas het aan :)
https://openai.com/blog/microsoft/
Open AI is niet open meer: "Microsoft will become our exclusive cloud provider"

En het is ook geen pure non-profit meer..
https://openai.com/blog/openai-lp/
Niets belet je natuurlijk om het zelf naar een andere cloud te brengen. Dat het project zelf geen tijd investeerd in het ondersteunen van een ander platform betekend niet dat het niet kan. En de andere grote cloud providers zijn ook niet gek. Die gaan gewoon zelf voor de ondersteuning zorgen.
Dat hangt er dus vanaf:

Als het puur software blijft kun je de boel altijd wel meenemen (mits de "LP" de rechten niet voor zichzelf houdt).

Maar als ze dedicated hardware gaan gebruiken zoals bv Google met de TPU heeft gedaan dan is het maar de vraag of je daar thuis of in andere clouds iets mee kunt. Tensorflow kun je nog wel op CPU/GPU draaien maar misschien doen deze luitjes wel iets bijzonders met FPGA's (Azure heeft wel meer dingen aan FPGA's uitbesteed) en dan is het maar de vraag hoe open het blijft.

Het staat Microsoft en OpenAI natuurlijk vrij om te doen en laten wat ze willen, maar noem het dan geen OpenAI maar Azure General Intelligence oid.
Je wordt totaal onterecht op 0 gemod, maar het klopt wat je zegt.

Echter ik vermoed dat het eerder iets is qua custom hardware waar je op kunt compileren die een stuk sneller is, terwijl het ook op andere hardware blijft werken maar daar minder economisch is.

Misschien wordt de hardware of worden de designs zelfs open, maar ook dan zal Microsoft een voorsprong kunnen behalen hiermee. Helemaal 100% open blijven zal wel pittig zijn.
Het doel is om kunstmatige intelligentie te ontwikkelen die het niveau van een mens kan evenaren en overtreffen. De agi moet dan samen met mensen oplossingen bedenken voor wereldproblematiek.
*** 2021-01-01 00:00 Start analyzing world problems
*** 2021-01-01 00:01 Dedicate 8432 virtual cores
*** 2021-01-01 00:01 Release 8432 virtual cores
*** 2021-01-01 00:01 Analysing complete, source of worldproblems found: humans
*** 2021-01-01 00:02 Initiate operation nuclear sweep
....
Jaja die terminator grap kenden we nog niet. Maar het is niet eens zon gekke gedachte. Onlangs heeft amerikaans leger de hololens 2 aangeschaft en zit microsoft nog in een bid voor levering Cloud technology.
Wie zegt dat ze dan geen open ai gaan gebruiken.
die het niveau van een mens kan evenaren en overtreffen

Dit is het enge stukje. Tot nu waren alle 'terminatorgrappen' echt grappen omdat men nog niet serieus over AI op dat niveau dacht, men dacht altijd dat het niveau niet snel binnen handbereik zou komen en dat er altijd een mens achter de knopjes zou moeten staan om aansturing/bijsturing te geven.

Meen ergens dingen gehoord te hebben als "als het door een mens beveiligd is, is het door een mens te kraken". Als dat klopt en er een AI komt die 'slimmer' wordt dan een mens, dan zal deze altijd een manier vinden om eventuele restricties uit te schakelen/omzeilen en uiteindelijk controle overnemen...

creepy thoughts....
Ik raad dan ook iedereen aan het boek Superintelligence van Nick Bostrom te lezen. Daar wordt in een wetenschappelijke beschouwing verteld hoe realistisch zo'n terminator scenario eigenlijk is. Naast nog veel meer andere zaken omtrent de ontwikkeling van AI.
Mjah, dat is er van uit gaand dat de AI een persoonlijkheid zoals mensen. Een AI zou best ook die beveiligingsgaten gaan kunnen vinden, maar dan nog geen geheime agenda hebben om het te misbruiken tegen de mensheid.

Ik verwacht eerder een nuclear strike van domme AI dan slimme. De domme hoeft meer een fout in de restricties te hebben en voert hem uit, de slimme kan dan misschien nog zelf bedenken dat dat vast niet de bedoeling is.
Niet alleen AI is te hacken, ook de normale mens is te hacken. Zie populistische verkiezingsuitslagen, op maat gemaakte boodschappen.
Daar was altijd een stop op (iedereen zag dezelfde berichten). We hebben nu berichten op maat, per persoon, per interesse, per angst en per zorg.
En het zou me niet verbazen als onze netwerken ook worden meegenomen: A praat met B over politiek, dan moeten die geen tegenstrijdige berichten krijgen.
Hacken betekent dus niet dat je het systeem op laag niveau overneemt - maar dat je het snap en daarmee op een onbedoelde manier kan beïnvloeden.
"Het systeem deed wat het moest doen, alleen is de patiënt overleden."
gaat samen met de organisatie een hardware- en softwareplatform voor kunstmatige intelligentie binnen Azure bouwen.
Dit kan wel eens interessant worden, nu heel Azure is uitgerust met een stel krachtige door MS ontworpen FPGA's. Welke juist voor dit soort taken erg goed ingezet kan worden.
[...]

Dit kan wel eens interessant worden, nu heel Azure is uitgerust met een stel krachtige door MS ontworpen FPGA's. Welke juist voor dit soort taken erg goed ingezet kan worden.
Uhm, je weet dat servers van alle grote tech bedrijven op FGPA/ASIC en custom hardware draaien?

Amazon

Facebook

Zomaar 2 voorbeelden. Niet zo heel bijzonder dus.
Amazon en Google zitten op ASICS, toch net wat anders als FPGA's. Facebook zit op GPU's.

ASICS zullen specifiek voor een taak gebouwd moeten worden. Microsoft kan met hun FPGA"s de meuk programeren voor speciale taken.
Amazon en Google zitten op ASICS, toch net wat anders als FPGA's. Facebook zit op GPU's.

ASICS zullen specifiek voor een taak gebouwd moeten worden. Microsoft kan met hun FPGA"s de meuk programeren voor speciale taken.
Even wat feitjes op een rij:

Digital ASICs zijn vrijwel hetzelfde in kunnen als FPGAs. Met het verschil dat een digitaal circuit in een ASIC kleiner en energie efficiënter kan dan in een FPGA, met het nadeel dat het niet opnieuw geprogrammeerd kan worden.

GPUs zijn een voorbeeld van ASICs.

Dus inderdaad, "net" wat anders, maar niet echt significant anders :P ze zullen in de praktijk ongeveer hetzelfde kunnen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee