Dashlane legt beperking op aantal wachtwoorden Free-abonnement

Dashlane past vanaf 7 november de voorwaarden van het Free-abonnement aan, waaronder een beperking van maximaal 25 wachtwoorden per account. Tot dusver konden gebruikers een onbeperkt aantal inloggegevens opslaan. Ook toegang tot e-mail- en chatondersteuning valt weg.

De wachtwoordmanager laat in een blogpost weten dat Free-gebruikers geen opgeslagen inloggegevens verliezen na ingang van de beperkingen. Een bestaand account met meer dan 25 opgeslagen wachtwoorden behoudt dus alle gegevens, maar kan vanaf 7 november geen nieuwe wachtwoorden meer opslaan. Dashlane introduceerde grofweg een jaar geleden nog onbeperkte wachtwoordopslag voor één apparaat voor het betreffende abonnement.

Verder hebben Free-gebruikers vanaf 7 december geen toegang meer tot ondersteuning via e-mail en chat; deze dienst wordt alleen voor betalende klanten. Het bedrijf zegt dat de betreffende klanten wel toegang blijven houden tot het openbare Help Center. Deze gebruikers kunnen na de vermelde datum alleen geen eigen gerichte vragen meer stellen.

Dashlane geeft geen reden voor de aankomende beperkingen voor het Free-abonnement. Het enige wat het bedrijf hierover zegt is: "Als onderdeel van ons doel om betere services te bieden en door onze middelen naar hogergeplaatste services te verschuiven, herzien we de gratis dienst." Het goedkoopste betaalde abonnement bij Dashlane kost op het moment van schrijven 3,65 euro per maand bij een jaarabonnement. Hiermee kunnen afnemers een onbeperkt aantal inloggegevens opslaan op een ongelimiteerd aantal apparaten.

Door Yannick Spinner

Redacteur

19-10-2023 • 17:39

142

Submitter: stijnb1234

Reacties (142)

142
141
76
2
0
47
Wijzig sortering
Wat is het voordeel van Dashlane tov bijvoorbeeld Bitwarden? Aangezien je tegenwoordig overal een account voor moet maken heeft mijn schoonmoeder zelfs meer dan 25 wachtwoorden nodig... Ik zie niet in waarom iemand deze gratis versie nu nog zou gebruiken.
Voor de kleine gebruiker die vaak in de categorie valt "het moet gewoon werken". Is de ingebouwde wachtwoord manager van de browser ook gewoon prima. Die integratie is vaak zeer goed zonder toeters en bellen. Voor de gemiddelde Tweaker waarschijnlijk te beperkt (en niet heel veilig) maar voor de gemiddelde gebruiker, helemaal gebruikers op leeftijd. Is het prima. Zeker nu ze ook meegenomen worden als je de sync aanzet in Chrome en Edge. Vermoed Firefox ook maar die gebruik ik zelf niet dus weet het niet zeker.

Dashlane is een puur commercieel bedrijf dus gratis accounts zijn een lokkertje, aangestipt door dit nieuwsartikel. Bitwarden is meer een Keepass/community achtige insteek en ze blijven draaien op de inkomsten van de zakelijke c.q. pro gebruikers. Hele andere visie. Daarom denk ik dat Bitwarden als gratis alternatief ook veel meer features geniet dan o.a. Dashlane of Lastpass
Daar ben ik het niet mee eens. De wachtwoordmanager in een browser is minder veilig. Door een optie aan te zetten kun je deze wachtwoorden bijv. gewoon zonder enige vorm van authenticatie vaak exporteren naar een CSV bestand met alle wachtwoorden daarin Zie: Zie bijvoorbeeld: https://support.google.co...or-export-saved-passwords

Het gebruik van een password manager is daarom wel aanbevolen. Daar zit in ieder geval een wachtwoord op, wat gebruikt wordt voor de encryptie.
Je stelt dat de ingebouwde ww managers van de browsers niet heel veilig zijn, maar is dat wel zo? Waarom zou de ww manager van Edge, Chrome of FireFox minder veilig zijn dan Dashlane, 1Password of BitWarden?

Zelf gebruik ik BitWarden omdat ik verschillende browsers gebruik, maar mijn vrouw en dochters raad ik aan om ook een ww manager te gebruiken of op zijn minst de ingebouwde manager van hun browser.
Je stelt dat de ingebouwde ww managers van de browsers niet heel veilig zijn, maar is dat wel zo?
stap1: plug in usb met portable firefox
stap2: import data from another browser
stap3: select passwords en import

Geen enkele security dat dit blokkeert.

Meer heb je niet nodig om alle wachtwoorden uit een ingebouwde wachtwoord-manager te trekken, dus zou inderdaad zeggen dat het minder veilig is.
Enige uitzondering is Firefox als je Master-Passwoord aanzet, maar 99.9% van de gebruikers doet dit niet
De wachtwoorden van de browsers zijn veel te makkelijk te kopiëren, (standaard) zonder enige vorm van authenticatie, laat staan 2FA. Daarom is het slimmer om gewoon een echte password manager te gebruiken.
voor de gemiddelde gebruiker, helemaal gebruikers op leeftijd
Die gemiddelde gebruiker “op leeftijd” was 25 jaar geleden anders heel handig met Windows (95, 98) en zo veel is er nou ook weer niet veranderd hoor. Het valt mij juist op dat de jongere generatie moeite heeft met IT zaken
Het hangt er vooral vanaf hoe de persoon ermee omgaat.

Ik ben van 1990 en een van de weinigen van mijn leeftijd die ook nog echt met DOS gewerkt heeft, omdat mijn vader in de IT zat was ik er al vroeg bij.

Inmiddels help ik mijn vader regelmatig met vragen die hij best zelf had kunnen oplossen als hij betrokken was gebleven. (Oké hij was programmeur en ik zit in de beheer sector, maar bepaald overlap is er altijd wel in de IT)

Maar ik zie hetzelfde voor mijn zoontje van 7 jaar die al een actief gespeelde wereld in Roblox heeft gemaakt.

Niet dat ik Roblox zo’n geweldig platform vind omdat ze teveel misbruik van anderen maken, maar ik het wel toejuich dat hij op jonge leeftijd al interesse hierin toont en ook daadwerkelijk al redelijk kan programmeren.
(Omdat ik vind dat het een leercurve is en ik niet wil dat Roblox profiteert van zijn inzet zijn er duidelijke afspraken dat er geen betaalde onderdelen in zijn wereld toegevoegd mogen worden. Ondanks dat er dagelijks 200-300 actieve spelers actief zijn)
maar bepaald overlap is er altijd wel in de IT
Dit wordt wel steeds minder lijkt het, zeker in grotere omgevingen. Genoeg enterprise developers die geen idee hebben hoe iets zelfs maar op een cloud te deployen. Of als er dan eens een voorstel komt, wil men voor vele honderden of zelfs duizenden euro's per maand aan cloud resources, terwijl hun eigen behoeftes prima voor enkele tientallen euro's tot misschien net boven de honderd euro al te realiseren zijn.
Zulke meer specialiserende devs functioneren alleen in grote organisaties met beheerteams. Voor zover er devops en devsecops mensen rondlopen, zij zijn er blij mee, maar doen er niet zelf aan mee. Specialisatie is natuurlijk ook wat voor te zeggen, en het is ook zeker een rustiger (project) bestaan, ook niet verkeerd. De universele ICT'er die overal nog wat van weet zie ik oprecht steeds minder door de jaren heen. Zo recent als 10 jaar geleden nog wel overigens, maar die trend van specialisatie gaat sindsdien heel hard lijkt het wel.
Ik ben het met je eens dat specialisten steeds meer verdieping krijgen in hun eigen stukje. Zo ben ik ook niet meer “de systeembeheerder” die ik 10 jaar geleden was.

Ik zie mijzelf nu als een “cloud engineer” maar ik snap programmeertaal
(Als je er één kan lezen, dan snap je ze allemaal. Zelf programmeren en beheersen is uiteraard een ander verhaal. Daarnaast praat ik over programmeertaal en niet over machinetaal)

Maar in mijn werk, werk ik samen met netwerkbeheerders, SQL beheerders etc…
Deze samenwerking gebeurd met regelmaat waardoor je ook gewoon kennis op doet in deze velden, met elkaar leert praten en eventueel basis troubleshooting uitvoeren.

Maar daarmee wil ik natuurlijk niet roepen dat ik opeens Netwerkbeheerder of SQL beheerder ben, nee ik snap slechts een deel van hun wereld.

Hetzelfde geld weer voor mensen als mijn vader, de kennis en interesse heb ik ooit van hem opgedaan. Geleerd hoe DOS functioneerde en hoe ik een computer moest bouwen.
Dan verbaast het mij dat sommige kennis gewoon zo erg kan verwateren.

Zeker de beste kennistool die wij IT’ers gebruiken… google 8)7
(Zonder gekkigheid, met opleidingen en certificeringen leren we een basis waar we 50-70% mee uit te voeten kunnen. Daarna googelen wat passende antwoorden zijn bij de vraag die we stellen)
Dan verbaast het mij dat sommige kennis gewoon zo erg kan verwateren.
Mijn vader is 77 en lichamelijk gaat niet alles meer even soepel, maar hij weet van zijn vakgebied nog alles, zover ik dat kan beoordelen dan en zover hij dat kàn weten, want sinds hij gestopt is in de landbouw heeft de techniek niet stilgestaan.

Ik denk dat het antwoord grotendeels is: Gebrek aan interesse. Als je computers razend interessant vind, zoals veel tweakers hier van jongs af aan, laat staan als het je dagelijks werk is, vreet je elke letter informatie daarover op. Maar als je er niet meer in werkt en je dagelijks leven vult zich met allerlei andere zaken, zakt bij veel ouderen (en minder oudere mensen) de interesse.

Om terug te komen op jongeren: Er heerst bij veel mensen het idee dat alle jongeren geboren it-ers zijn, maar in werkelijkheid is bij elke generatie maar een deel daadwerkelijk gemotiveerd om zich te verdiepen in de handleiding. cc @divvid
Mijn vader van 82 is een afgestudeerde ingenieur aan de TU Delft (in zijn tijd nog Technische Hogeschool Delft geheten) maar is verder zo a-technisch als het maar kan, snapt niks van computers en sleutelt ook niet aan machines en voertuigen en is ook geen doehetzelver. Daar heeft hij te lang in het management gezeten. Dat is trouwens nog steeds het einddoel voor veel techneuten, iedereen die ik ken die vergevorderd was in de IT is manager geworden en vaak op gebieden die niks met ICT te maken hebben. Een vroegere buurjongen die PhD is in Computer Sciences stuurt nu de HR en Public Relations afdeling aan bij een bank.
Eigenlijk best zonde en jammer, want ervaren IT-ers zijn schaars.
Techniek wordt in Nederland niet als 'hip' gezien. Leiding geven en iets met mensen doen wel. Manager, bureaucraat (top)ambtenaar, politicus, arts, therapeut zijn banen met aanzien. Of iets in de sales of training.
gelukkig is er nog hoop. Een interne cursus Linux en Data Analysis (R, Python) wordt druk bezocht, vooral door de dames in het team valt op.
Inderdaad, ben juist op rust en het viel mij op dat de jongere generatie veel problemen had met toepassingen als Excel en Word. Bedrijf software , ze waren wel beter met hun smartphone.
Ik ken bitwarden niet (lees net dat dat ook self hosted kan, eens naar kijken) maar ik gebruik zelf KeePass met een sync via Dropbox. Minder geschikt voor wie niet IT savvy is maar hier in huis was het voor iedereen sen opgezet en werkt prima tussen Windows en iOS (iPhones) systemen.
“ Voor de gemiddelde Tweaker waarschijnlijk te beperkt (en niet heel veilig)”

Wat is er niet heel veilig aan?
Genoeg mensen die even googelen, de eerste optie downloaden zonder te lezen en dan na 25 wachtwoorden er pas achter komen. En ja sommige wisselen, andere zullen dan het teveel werk vinden en gaan betalen. En die paar die gaan betalen willen ze hebben.
Ik zou die limiet dan iets hoger leggen, des te lastiger wordt dan een migratie voor veel gebruikers, maar waarschijnlijk weten ze ook hoeveel passwords de gebruikers daadwerkelijk in het systeem zetten, als ik dashlane was zou ik daarop een optimaal getal zoeken om zoveel mogelijk gebruikers naar een betaald abonnement te drukken met een zo hoog mogelijke ‘gratis’ aantal wachtwoorden.
Dat is denk ik ook het doel. Veel saas boeren beginnen altijd met een gratis account en bouwen die af als er genoeg marktbereik is. Dat is eigen gewoon sales 101.
Ook wel bekend als "Enshittification".

Het probleem is dat het hier niet bij blijft. Nadat de gratis accounts weg zijn, wil men alsnog meer en meer, en worden er steeds manipulatievere en exploitatievere methoden gezocht om de gebruikers uit te melken.
Het probleem is dat er eigenlijk geen gratis accounts bestaan. Ergens moet het van betaald worden en we zijn teveel gewend geraakt om maar niks te hoeven betalen. Het is jammer dat dit soort partijen tot smerige tactieken moeten overgaan omdat anders niemand ervoor wil betalen
En goede gratis versie geeft een goede voorproef, het moet lonen om te betalen. Net zoals piraterij, dit is niet zozeer een kwestie van geld maar van gebruikersgemak. Netflix heeft/had dit goed voor elkaar want als je als klant zijnde makkelijk alles gelijk kan bekijken vanaf een platform, waarom zou je dan nog piraten?

Maak een betaalde versie die zo goed is dat mensen ervoor willen betalen, en naai je gebruikers niet compleet op de gratis versie want dat schrikt af. Als Dashlane in zoverre de gratis versie beperkt heb ik ook totaal geen interesse in de betaalde versie.
Het fijne van Netflix is dat ze inderdaad zoveel waarde voor zo weinig geld bieden, dat het alternatief totaal niet meer interessant is. Maar ik begrijp niet helemaal hoe dit vergelijkbaar is met Dashlane. Allerlei alternatieven zijn nog steeds veel goedkoper en er zijn zelfs concurrenten die vergelijkbare software gratis aanbieden.

Gratis bestaat niet, dat begrijpt iedereen. Hoe royaler de demo-versie is, hoe meer gebruikers je aantrekt die eigenlijk gewoon niet willen betalen. Die niet afkomen op de kwaliteit maar op gratis gebruik. En die gaan klagen als er iets verandert.
Ergens moet het van betaald worden en we zijn teveel gewend geraakt om maar niks te hoeven betalen.
Laat dat woordje teveel maar weg. We zijn gewend geraakt dat er overal een gratis variant van te vinden is, en blijkbaar kan dat ook gewoon. Bij diensten zonder datamining worden de gratis gebruikers vaak betaald door de betalende gebruikers.

Als dan één van de verschillende aanbieders van een dienst een limiet instelt die dagelijks gebruik onmogelijk maakt, dan kiezen nieuwe gebruikers een dienst die dat niet heeft. Dashlane gaat nu van freemium naar crippleware.

[Reactie gewijzigd door Sando op 22 juli 2024 21:32]

Precies. En als dat gebeurd gaan gebruikers op sites a la tweakers vertellen hoe dood die service nu wel niet gaat, terwijl Dashlane een volstrekt voorspelbare stijging van betalende klanten gaat zien. 101 for sure.
Je moet wel marktonderzoek doen, want het gaat niet altijd goed en het is niet de enige manier om geld te verdienen. Soms gaat het fout. Denk aan Winamp Pro, Trillian Pro, Pebble, en dan heb je ook nog varianten zoals Emby die eerst gratis en open source was, maar in 2018 (te) veel gratis features premium maakte. En nu is de fork Jellyfin twee keer zo groot.

Ik denk dat er bewijs is voor succesvolle en gefaalde pogingen gratis versies te limiteren ten faveure van de betaalde versies, en dat het normaal is om daarover te speculeren.
Ik denk dat de kracht in de password valt markt ligt in dat het simpel te gebruiken is door iedereen. Emby en jellyfin zijn tools die toch wat meer it kennis nodig hebben om netjes aan de praat te krijgen, wie dat leuk vind stapt ook makkelijker over op een alternatief.

Dus ja, dat marktonderzoek moet je doen om te zien wie je gebruikers zijn en of ze geneigd zijn te investeren in een overstap.
Helemaal mee eens dat marktonderzoek belangrijk is! Maar eigenlijk moeten we gebruikers ook opvoeden op één of andere manier. We zijn gewend om nergens voor te betalen, terwijl er altijd een prijs is. Zo niet met geld, dan wel met je gegevens.
Tja evernote heeft ooit ook ook de gratis versie fors beperkt. Ook onder hem mom van verbetering van de dienstverlening

Persoonlijk was ik er pissed erover, niet over de aanpassing maar waarom ze zeiden dat het gebeurde, want de dienstverlening werd niet verbeterd (voor de gratis klanten, die werd slechter). Dit zit bij nog steeds zo hoog, dat er geen haar op mijn hoofd is die er ooit voor gaat betalen. Ik loops soms tegen de limieten aan van de gratis variant maar werk er wel omheen, want zo belangrijk is het ook weer niet. Ik gebruik de gratis variant nog steeds, want ansich is het een fijn programma. Ik zal ooit alle content migreren uit evernote en niet meer gebruiken (met name de webclip functie moet ik zien te vervangen en mij nextcloud moet klaar zijn)

Als ze gewoon eerlijk waren geweest en hadden gezegd, we hebben teveel gratis gebruikers, dus/of we moeten meer verdienen, en daarom beperken we de gratis dienst, dan had ik al lang een betaald account gehad, dus deze gebruiker hebben ze verloren, door hun leugens.

Je zie dat Dashlane deesl dezelfde redenering er deels op na houd (mogelijk een cultuur dingtje?), beperking van functionaliteit is betere service? In het tweede deel zijn ze verkapt eerlijk, bezuinigen op de gratis dienst ten gunste van de betaalde dienst. "Als onderdeel van ons doel om betere services te bieden en door onze middelen naar hogergeplaatste services te verschuiven, herzien we de gratis dienst." Gelukkig ben ik geen klant..... blacklist....
Die 25 accounts is nu eigenlijk gewoon een goede testversie. Niks meer dan dat
Het is zeker beperkt nuttig als demo.

Je kan onbeperkt het product uitproberen en testen. Dat vind ik wel iets wat meer producten mogen doen. Dan weet je goed wat je afneemt voordat je betaald.
Ik heb het geluk dat ik tijdens de Dashlane Beta ben ingestapt en daardoor een gratis lifelong (for what it's worth) license heb. Heb een paar keer andere password managers geprobeerd waaronder Bitwarden maar vind de autofill in Chrome en Android bij Dashlane in de meeste gevallen toch het beste werken. En de autofill is toch hetgeen je dagelijks meerdere keren mee te maken hebt.
Als je Bitwarden/Vaulwarden in eigen beheer draait? geen enkel.
Voordelen die ik direct kan verzinnen:

Je bent zelf niet verantwoordelijk voor backups van je infrastructuur. Dus je eigen fuckups gaan je niet zuur komen op te draaien
Als je ooit komt te overlijden is er een manier dat je je partner toch toegang kan geven op een of andere manier (ik ken dashlane noet maar vermoedelijk is er wel een manier)
Geen gedoe met van tunnels ed om een vaultwarden te ontsluiten
Vaultwarden doet geen regelmatige audits voor zover ik weet, de hosted pw managers daarentegen zeker wel (en nee, het is niet omdat het opensource is dat het daarom ook geaudit is)

Nu, ieder z'n ding. Ik zelfhost veel, maar een password manager... tenzij het een db is alla keepass, doe ik het niet. Er kan teveel fout lopen. Ik betaal zonder problemen voor een goede en veilige service.

[Reactie gewijzigd door devilkin op 22 juli 2024 21:32]

Persoonlijk blijf ik liever weg van gecentraliseerde password managers. Het zijn populaire doelwitten.
Gezien slechts enkele gebruikers op mijn vault zitten is het geen interessant doelwit wat op zich ook een veiligheid is.
De backup is heel makkelijk. Die gebeurt automatisch via een cloudoplossing en is beschermd met een encryptie en mfa authenticatie laag.
Bovendien is die ook heel klein gezien het beperkt aantal gebruikers. We hebben het over megabytes.
Heb ik ook al gezegd dat het gratis is?
Mijn partner heeft ook een account op dezelfde dienst waarvan veel wachtwoorden gewoon gedeeld zijn.
Maar voor sterfgevallen zijn er andere oplossingen. De belangrijke wachtwoorden zijn digitaal opgeslagen bij IZIMI. Bij een sterfgeval krijgt de uitverkorene automatisch toegang.

Een ideale balans tussen gebruiksgemak, veiligheid en kostprijs. :)
Goed begin ;)

Nu nog alles documenteren zodat je partner ook alles kan uitvoeren bij jouw overlijden en 't zit helemaal snor. Belangrijke maar ook onbelangrijke zaken, want soms zit er ergens een kleinigheidje waar je net niet aan gedacht hebt...
De belangrijkste zaken weet ze wel.
Ze heeft de credentials, de rest is dan voor de helpdesk of een tech-savy familielid van het moment.
De meeste zaken zijn maar webshops of socials en zo.
Die enkele fluvius site en zo kan ze wel iemand voor raadplegen.
Facturen, foto's en handleidingen zitten sowieso in een centrale opslag waar ze nu al haar weg in kent.

De home assistant en zo doe ik de moeite zelfs niet.
Moet ze maar de slimme pluggen uit trekken en terug de domme schakelaars gaan gebruiken die ik bewust laat zitten. ;)

Uit ervaring kan ik zeggen dat de credentials het belangrijkste zijn. De rest kan je uit vogelen.
Ik gebruik een paswoord manager die elk paswoord apart als een gpg file encrypt. Een master password is er niet. Ik encrypt ze naar openpgp op yubikeys met pin. Voor elke decryptie moet je de key ff aanraken. Dus de hele database 'leegmelken' terwijl de yubi erin zit kan ook niet. Het werkt zelfs op mobiel via nfc.

Op die manier is het wel veilig vind ik. Ik zou de database zelf op GitHub kunnen zetten in principe al doe ik dat natuurlijk niet :)

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 22 juli 2024 21:32]

Ben zelf van betaald abbo dashlane naar bitwarden overgestapt. Dashlane had een paar kleine voordelen in gebruiksgemak zoals iets betere automatische inloggen maar honderden nadelen in de aantal bugs die ze hebben waardoor dingen niet werken. Er was over heel veel dingen niet nagedacht of werkte slecht. De vpn die erbij kwam miste allerlei functies. En de klanten service was ontzettend slecht.
Geen zelfreflectie, geen kennis. Bitwarden is in mijn ervaring zoveel beter.
Ik zie bij dit soort artikelen vooral geklaag dat iets geld gaat kosten. Alternatieve business modellen met reclame worden ook niwt gewaardeerd. Wat voor business model zouden jullie gebruiken om toch geld te verdienen om een dienst te kunnen leveren? Of werken jullie allemaal voir niets?
Een paar mogelijkheden waar ik zo aan denk:

Software verkopen i.p.v. abonnement.

Cloud niet noodzakelijk maken met als doel een abonnementsvorm aan te kunnen bieden, maar het programma verkopen met een tijd lang beveiligingsupdates. Een mooi voorbeeld is hoe je tegenwoordig afhankelijk bent van de game servers van spel fabrikanten terwijl je in het verleden de gameserver met het spel meegeleverd kreeg. Bijvoorbeeld Quake I, II, III etc. etc.


Diensten

Ondersteuning voor je product. Bedrijven willen graag een onderhoudscontract voor hun zekerheid bij het gebruik van je software. En Verder - mits de software de mogelijk heeft om het zelf te kunnen hosten - heb ik zeker geen bezwaar als het geld kost als de maker dat zelf doet op hun servers voor je.


Upgrade verkopen

Innovatie waardoor mensen je nieuwe versie willen hebben.


Open source

Een andere mogelijkheid is de foundation+company+open source route. Bijvoorbeeld bewandeld door Mozilla of Blender. Die laatste harkt inmiddels een mooi bedrag binnen om een team van developers te betalen.


Edit:
Hier heb je bijvoorbeeld het financieel jaarverslag van de Blender Foundation. En het toffe is, er zijn geen light of halve edities van Blender. Je installeerd altijd versie awesome voor niets!
https://download.blender....Annual-Report-2022-v2.pdf

[Reactie gewijzigd door bartvdn op 22 juli 2024 21:32]

Software verkopen i.p.v. abonnement.

Cloud niet noodzakelijk maken met als doel een abonnementsvorm aan te kunnen bieden, maar het programma verkopen met een tijd lang beveiligingsupdates.
Maar dashlane (en de andere toko's die dezelfde dienst bieden zoals 1password, lastpass, etc.) biedt juist een dienst aan: cloud-based password sync tussen devices. De software is alleen maar een manier om die dienst te gebruiken. Die kunnen ze helemaal niet los verkopen.

Voor self-hosted password sync zijn er ook opties (zoals Bitwarden) maar Dashlane kiest er nou juist voor om er een low-effort clouddienst van te maken. En ja dat kost geld.
Los van deze discussie: ik vraag altijd aan dergelijke mensen wat ze liever hebben, dat ze te gemakkelijke wachtwoorden hebben, of het opschrijven zodat iedereen het kan zien... Of dat de wachtwoorden veilig(er) in een (digitale) kluis zitten? ;)
Er is absoluut niks mis met wachtwoorden opschrijven in een los boekje en een wachtwoordkluis is helemaal niet per definitie veiliger. Een wachtwoordkluis wordt vaak al "te veel gedoe" beschouwd en men gebruikt het daarna niet meer. Een boekje is een lagere drempel om toch unieke veilige wachtwoorden te hebben.

Enige risico is dat het boekje meenemen risico's heeft en bij een eventuele brand het verloren kan gaan. Risico's die je ook kunt mitigeren voor de écht belangrijke accounts.
Te veel gedoe is een uitspraak die in mijn beleving vooral van mensen komt die het simpelweg nooit geprobeerd hebben en hun eigen systeem gebruiken (zoals bijvoorbeeld post-its). Veelal helpt het bij deze mensen om eens te laten zien wat je zoal met een password vault kunt. Ik had deze week een junior collega naast mijn bureau staan en die stond met open mond te kijken hoe ik Keepass met een simpele toetsencombinatie mijn username + wachtwoord liet autotypen. Niet heen en weer alt-tabben, niet twee keer ctrl-c/ctrl-v'en, maar gewoon Keepass zelf het werk laten doen. Zo zitten er nog wel meer handigheidjes in die mensen niet zo snel in een password vault zouden verwachten. Een keertje laten zien wat het kan, doet doorgaans wonderen.
is dat een standaard functionaliteit van Keepass?
Yep, je hebt standaard Autotype wat eigenlijk gewoon een simulatie is van alt-tab, een autotype van je username, tab, autotype van je wachtwoord, enter, en dat werkt dus voor een hoop login formulieren uitstekend. Maar je kunt er entry, per window instellen dat er een afwijkende sequentie uitgevoerd moet worden, bijvoorbeeld wanneer alleen een autotype van je wachtwoord gewenst is omdat je username standaard ingevuld wordt op het formulier :) Ik gebruik het meermaals per dag, zeker op het werk waar ik nogal eens moet inloggen op systemen van klanten.
Gaan we eens moeten proberen!
Ja maar je gaat er nu van uit dat de gebruiker ook goed technisch onderlegd.
Voor iemand die enkel de PC gebruikt wat incidenteel online shoppen en de belastingdienst boeit het niet wat die kluis kan. Je wilt gewoon inloggen en je ding doen, en dit moet veilig.
Een password vault is tegenwoordig geen specialistische tool meer. Het is een kwestie van installeren, een master password ingeven en vervolgens je accounts invoeren, en daarna kun je er naar hartelust gebruik van maken. Ja dat vergt een omschakeling van hoe het vroeger ging, en ik weet dat er hopen mensen zijn die verandering eng vinden. Dat is te overkomen met een gedegen uitleg van hoe de tool in de basis werkt.
Een digitale kluis lijkt mij althans makkelijker veilig te stellen voor dergelijke risico's zoals brand.
Dat iets geld moet kosten is niets mis mee, maar features weghalen waar je gebruikers aan gewend zijn is gewoon de slechtste zaak van de wereld. Als dat de enige manier is waarop ze nu verder kunnen, hadden ze dat veel eerder heel anders moeten aanpakken.
Het is een heel normaal bedrijfsmodel. Er is een bestaande markt, die al dan niet al verzadigd is qua aanbieders. Biedt betere features aan dan de rest (en maak minder winst of eventueel verlies), wacht tot je groot genoeg bent en dan ga je de gratis/goedkopere gebruikers afknijpen. Misschien niet leuk maar uiteindelijk kunnen bedrijven niet eindeloos verlies maken/lage winst marges hebben.

Zeker in deze tijden waarin kapitaal ophalen weer duurder is willen investeerders vaak zien dat een bedrijf (snel) winstgevend is. Waar een tijdje terug nog alles ging om marktaandeel en de verliezen gewoon als investering werden gezien voor dat.
Het is een heel normaal bedrijfsmodel.
En noem dat bedrijfsmodel gewoon bij diens naam: enshittifcation.

Zelf doe ik niet mee aan deze stoelendans. Ik host mijn eigen spullen. :)
Kijk die fancy term kende ik dan weer niet, ik weet een beetje wat er speelt op de markt maar ga er echt niet diep op in.
Cory Doctorow kwam met die term en heeft een super goede talk en uitleg gegeven op: DEF CON 31 - An Audacious Plan to Halt the Internet's Ensh*ttification
Het is een heel normaal bedrijfsmodel. Er is een bestaande markt, die al dan niet al verzadigd is qua aanbieders. Biedt betere features aan dan de rest (en maak minder winst of eventueel verlies), wacht tot je groot genoeg bent en dan ga je de gratis/goedkopere gebruikers afknijpen. Misschien niet leuk maar uiteindelijk kunnen bedrijven niet eindeloos verlies maken/lage winst marges hebben.
Ik vind dat eigenlijk op het randje van oplichting. Natuurlijk kan het niet gratis. Maar bied het dan ook niet aan. Ga niet eerst mensen lokken met iets dat niet kan. Er staat nota bene "Always free"! Dat is gewoon een leugen.

Ik vind eigenlijk dat dit soort marketing verboden moet gaan worden. Want hierdoor krijgen we een constante opstijging en val van bedrijven, er is weinig continuiteit in de markt over.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 22 juli 2024 21:32]

Dus hoe zou je dan voorstellen dat een potentieel nieuw bedrijf zich op de markt moet wurmen? De doorstroom van bedrijven die elkaar beconcurreren is heel normaal en zorgt voor innovatie en scherpere prijzen.

En ja 'always free', dat is het nog steeds, maar met meer beperkingen. Of het netjes is, niet echt maar de reclame wereld staat vol met misleidende en twijfelachtige termen. Niet dat dat het goed praat. Maar je mag er als consument ook wel een beetje zelf over nadenken.
Dus hoe zou je dan voorstellen dat een potentieel nieuw bedrijf zich op de markt moet wurmen? De doorstroom van bedrijven die elkaar beconcurreren is heel normaal en zorgt voor innovatie en scherpere prijzen.
Met functionaliteit en innovatie. Passkeys, bijvoorbeeld.

Een constant roterend aanbod is sowieso niet goed voor de consument, met name omdat dit soort diensten het vaak ook nog eens bijzonder lastig maken je data te exporteren om naar een ander over te gaan.

Op die cowboys die gewoon hetzelfde bieden maar lopen te lokken met lage prijzen die later weer ingetrokken worden, wordt niemand blij. Bied eens iets tastbaars.

Voorbeelden: Bitwarden of Proton. Die doen ook gratis maar ik denk wel dat dit een langer leven beschoren is. En ze hebben het vooral van klanten met ideologische motieven, daarmee onderscheiden ze zich.

Ik doe dat zelf ook zo: Het OS en desktop omgeving die ik gebruik zijn gratis maar ik doneer aan de organisaties die ze bouwen. Voor mijn wachtwoordmanager doe ik dat niet maar dat is ook niet meer dan een script.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 22 juli 2024 21:32]

Ja ik weet precies wat je zegt, ons bedrijf heeft met exact dezelfde problemen te maken qua kapitaalwerving. Ik ben zelf wat meer van het "Zet gewoon goede shit neer zonder alleen maar geld te lenen en groei op een gezonde manier". Een beetje zoals vroeger, toen niet elk bedrijf jaren lang miljoenen verlies konden leiden zonder problemen. Dat is nu inderdaad langzaam minder aan het worden, maar voor mij is het simpel. Als je deze tactiek toepast, ben ik per direct weg. Ik hoop voor ze dat er genoeg zijn die er anders over denken.
Ja persoonlijk ben ik ook meer van rustige gecontroleerde groei. Maar helaas is het vandaag de dag vaak (zeker bij een nieuwe markt) zo snel mogelijk zo’n groot marktaandeel veroveren. Met de concentratie van enorm kapitaal bij (durf)investeerders is dat nou eenmaal vandaag de dag mogelijk. En als jij niet snel genoeg groeit had wellicht een concurrent je wel rechts in die wel groei voorop stelt.
Zo'n wachtwoordbeheerder als bijvoorbeeld Bitwarden kost je twee horecabiertjes en een kleine portie bitterballen op jaarbasis. Ik snap niet waar we het over hebben.
We hebben het over partijen als Dashlane die deze tactiek toepassen. Een Bitwarden doet dat niet en die betaal ik dan ook met liefde.
Ik snap het, maar dan laat je dashlane toch lekker achter je?
De tactieken en ethieken van partijen die hoofdzakelijk voor het geld in het spelletje zitten gaan nooit verbeteren.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 22 juli 2024 21:32]

Als je je ergert aan andere hun commentaar, ben je vrij gewoon over ons heen te lezen. Ik snap niet zo goed wat je precies probeert te bereiken?
Als je reacties krijgen waar je je niet in kan vinden irritant vind kan je ook gewoon niet reageren op een publiek forum.
Inderdaad, soms zijn mensen gewoon gierig en ze proberen dat nog uit te leggen. Je kan je wachtwoorden ook opschrijven of onthouden.
Als ze features verplaatsen naar duurdere abonnementen zou ik het met je eens zijn, maar bij de gratis versie vind ik eerlijk gezegd niet dat mensen kunnen klagen, zolang de veranderingen maar ruim vantevoren worden gecommuniceerd.

Je kunt van gratis service naar gratis service springen zolang je wilt, maar ik vind niet dat je een bedrijf kunt aanspreken op het feit dat ze iets terugwillen in ruil voor hun diensten.

Als de supermarkt je geen gratis proefmonsters meer aanbiedt is dat jammer, maar ik vind niet dat je daarom boos kan zijn op de supermarkt. Tenzij je bent opgegroeid in een of andere communistische heilstaat zou je moeten weten dat de gratis services die bedrijven bieden een manier zijn om te zorgen dat je gaat betalen. Toen het internet magisch, nieuw, en vooral heel erg gratis was, zou je misschien nog kunnen stellen dat zoiets gek is, maar de afgelopen tien jaar heeft elk bedrijf de "tijdelijk gratis, daarna betaald" cyclus doorlopen. Klanten die nu nog verrast zijn door het inperken van gratis diensten als deze kan ik niets anders dan naïef noemen.
ik denk gewoon dat mensen er inmiddels te gewend aan zijn dat alles maar gratis is.

plus dat veel van die momenten wanneer een service betaald worden vervelend volen omdat ze daarvoor jaren gratis waren.
Ben ik helemaal met je eens, maar dit soort bedrijven hebben mensen exact zo gemaakt en het wordt er niet beter op. Vraag gewoon vanaf dag een eerlijk en logisch bedrag en dan zou niemand klagen.
Wat voor business model zouden jullie gebruiken om toch geld te verdienen om een dienst te kunnen leveren? Of werken jullie allemaal [voor] niets?
Je hebt gelijk, softwarebedrijven moeten inkomsten genereren. Met deze plotselinge limiet van 25 wachtwoorden gaan ze echter van een dagelijks bruikbare naar een onbruikbare gratis versie die meer weg heeft van een probeerversie. Bruikbare gratis software helpt om nieuwe gebruikers aan te trekken die uiteindelijk willen betalen voor extra functionaliteit. Nu gaat een nieuwe gebruiker niet meer Dashlane proberen, maar bijvoorbeeld Proton Pass, omdat je die wel zonder limiet op logins gratis kunt gebruiken, en alleen hoeft te betalen als je op een gegeven moment de extra functionaliteit wilt gebruiken als email aliases of 2fa generators. Het is open source maar niet gratis voor geavanceerde functies (OSS).

Overigens heb je uiteraard ook andere modellen dan geld verdienen. Bij free open source projecten (FOSS) kan de focus liggen op gemeenschapsbijdrage, prestige, gedeelde waarden en vrij beschikbare technologie. Zie bijvoorbeeld KeePassXC. Die kan je - net als documenten en andere zaken - cloudless syncen met je mobiel via SyncThing. Op je smartphone kan je KeePassDX (Android) gebruiken.

Zo heb je al twee opties - een (freemium) OSS en een FOSS - die nu aantrekkelijker zijn om te proberen dan Dashlane vanwege deze limiet. En je hebt nog meer freemium opties. Bij zoveel concurrentie lijkt het marketingtechnisch geen verstandige move om zo'n harde limiet in te stellen. Het beperkt groeipotentie ten bate van de concurrentie.

[Reactie gewijzigd door Sando op 22 juli 2024 21:32]

Een beetje het p*rno effect
Zolang er ook maar een enkele aanbieder is/was die het gratis levert moet de rest wel een scam/afpersing zijn.

Mensen moeten zich gaan realiseren dat niets zomaar gratis is en aan alles een kost zit die op een of andere manier ergens verhaald wordt of zal worden.
Welke toegevoegde waarde heeft dashlane dan tov een Bitwarden, keepass varianten LastPass etc etc?
Precies dit soort acties is waarom je ver weg moet blijven van betaalde services die, met minimale inspanning, ook in OS te vinden zijn

Vandaag ook weer zo’n luie gebruiker die persé een duur grafieken programma wilde aanschaffen. Haar behoefte was binnen 5 minuten vervuld met R en vroeg ze zich af waarom daar niet eerder op gewezen was.
Er zijn zet "premium" features die ik mij kan indenken. Synchronisatie tussen meerdere apparaten, mogelijkheid tot opslaan van meerdere types item naast logins (notities, bankgegeven, etc.), SSH-server voor developers, inloggen met biometrische identificatie, Integratie voor 2FA codes, mogelijkheid tot het encrypten van bestanden (soort VeraCrypt).

Ik kan nog wel ff door gaan denk ik :)
Voor een goede app oid vind ik het persoonlijk geen probleem om een (acceptabel) bedrag te betalen. Waar ik echter zoveel mogelijk vandaan wil blijven is al die verschrikkelijke abonnementen. Aan alle kanten links en rechts worden je abonnementen opgedrongen.
Ik gebruik al vanaf het begin de password manager van iOS, werkt prima voor mij dus heb geen behoefte aan iets anders. Op al mijn Apple devices is het gesynct en delen met family gaat heel makkelijk. En het aanmaken van wachtwoorden en bijbehorend uniek e-mail adres met relay service gaat perfect.

Maar kan iemand mij de voor of nadelen van iOS VS third party password manager uitleggen
Het grootste nadeel voor mij is dat synchronisatie tussen verschillende apparaten is simpelweg niet mogelijk is. Ik heb een iPhone, twee MacBooks (beide andere iCloud accounts), een Windows PC en een Android tablet.
Het grootste nadeel voor mij is dat synchronisatie tussen verschillende apparaten is simpelweg niet mogelijk is. Ik heb een iPhone, twee MacBooks (beide andere iCloud accounts), een Windows PC en een Android tablet.
Hoe 't op android zit weet ik niet, maar de iCloud-software op Windows ondersteunt iig het syncen van wachtwoorden met zowel Chrome als Edge middels een extension.

[Reactie gewijzigd door CyBeR op 22 juli 2024 21:32]

Today I learned! Hier had ik nog nooit van gehoord, gave toevoeging waarmee mijn grootste probleem opgelost zou zijn.
Alleen Android wordt niet ondersteund.

Maar neem gewoon Bitwarden of 1password en je zit niet vast aan een grote tech aanbieder.
Je kan wachtwoorden in een soort gedeelde map zetten en zo delen met een ander iCloud account.

Je Android tablet zou ik dan weg doen, probleem opgelost 😂

[Reactie gewijzigd door gielie op 22 juli 2024 21:32]

Maar kan iemand mij de voor of nadelen van iOS VS third party password manager uitleggen
Als je volledig alleen maar in het apple platform zit werkt het prima. Als je ook nog andere platformen gebruikt wordt het al snel lastiger. Daarnaast kan je naast wachtwoorden ook wat andere gegevens (mocht je dat willen) opslaan.
Ik hap: iemand in de ‘family’ met een android telefoon?

Ikzelf gebruik Bitwarden en windows en android. Mijn vrouw heeft een iphone.
Als je dan wachtwoorden wilt delen werkt dat wel.
(Mijn aanname is dat ios pw manager niet op android werkt.)
Wanneer je bijvoorbeeld werkt op Linux, Android of Windows naast je Apple devices is het wel prettig dat het ook vlekkeloos werkt.
De iCloud-password manager werkt perfect op icm Apple + Safari. Er is wel ondersteuning voor Chrome maar dan moet je bij het opstarten van je Browser elke keer je 2FA invullen voor je de password-manager kan gebruiken. Dat laatste is echt super irritant.
Zelf gebruik ik Bitwarden Premium (10 dollar per jaar). Die werkt wel vlekkeloos met alle browser en besturingssystemen. Daarnaast zitten er ook handige functies in voor het opslaan van je persoonlijke gegevens (rijbewijs, creditcard gegevens, bankrekeningen en meer).

Wanneer het mogelijk wordt éénmalig een 2FA code te hoeven invullen in chrome dan stap ik over naar de iCloud-Password oplossing, gezien ik het wel prettig vind werken zonder extra app en het delen met mijn partner die wel al iCloud gebruikt als password-manager.
Ik zit op dit moment als ITer aan 350 accounts, om zo maar een idee te geven.
Daar hoef je echt geen IT'er voor te zijn. Ik zit aan 411 zonder werk gerelateerde wachtwoorden, die heb ik op een apart account.
M'n wenkbrauw ging al omhoog, ik werk dan wel in de IT, maar mijn niet werk-gerelateerde kluis bevat momenteel 1268 accounts...
lol, allemaal Welcome123 :D
5500 hier...
waarvan 1500 persoonlijk
25 is wel heel krap.

Ik dacht dat dashlane heel vroeger (jaar of 6 terug) bij free max 100 wachtwoorden had en sync niet mogelijk was dit was vanaf betaald mogelijk.

Laatst was ik de prijzen aan het checken en zag dat aantal wachtwoorden onbeperkt was bij free abbo.

Mogelijk dat er iets teveel free abbos zijn?
Voor niets gaat de zon op...

op zich niet vreemd dat ze er op een gegeven moment geld voor willen vragen, toch?

En als je dit niet wilt, er zijn voldoende (freeware) alternatieven.
Echt straffe prijzen (al snel 4 euro per maand) voor een simpele dienst. Zie ook het voordeel niet voor mezelf, aangezien ik vast zit in het ecosysteem van Apple en Keychain in de cloud prima werkt voor mij.
Ik zie staan $3.33 per maand voor het familie plan, nog niet eens een dollar per maand als je het voor jezelf alleen neemt.
De prijzen zijn in inderdaad redelijk vors. Zelf besloten om naar 1Password Family te gaan. Betaal je 60 per jaar maar je mag het met 5 gebruiken en betaal je dus maar 12 per persoon. Dan zijn de kosten best te overzien.
Ben zelf ooit van 1Password naar Bitwarden gegaan maar ben toch weer blij dat ik bij 1Password zit, wat een veraderming en hoe fijn dat overal werkt. Werkt allemaal net even verfijnder dan bij Bitwarden. Zakelijk gebruiken we nu 1Password en dan mag je het kosteloos privé gebruiken.
Zit zelf ook in het ecosysteem van Apple maar voor werk is alles Microsoft en dan vind ik 1Password persoonlijk een stuk fijner werken dan de Keychain van Apple. 1Password heeft een fijne applicatie voor MacOS en Windows, iOS/Android en browser plugins waardoor het super fijn, goed en snel werkt.
Over naar bitwarden zou ik zeggen... Is nog steeds gratis voor onbeperkte wachtwoorden:
https://bitwarden.com/pricing/

Persoonlijk doe ik aan self hosting hiervan (maar niet met bitwarden overigens!)
Wat een zinloze wijziging. Leuk als demo, dat wel. Maar bruikbaar is het dan niet meer, wel jammer.

Zelf heb ik het geprobeerd maar ben bij Bitwarden blijven hangen. En een betaald account, goed betaalbaar vind ik.

Hoe dan ook, voor niks gaat de zon op!
Dus, nu super snel allemaal 'wachtwoorden' aanmaken voor domein: abc.
En zodra je dan wel een keer een wachtwoord moet 'toevoegen' pas je gewoon ABC001 aan naar de juiste waarden.
En de volgende keer ABC002 etc.
Precies wat ik ook dacht.. ff "snel" 100 wachtwoorden erbij verzinnen zodat je een tijdje vooruit kunt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.