TikTok heeft functie waarmee medewerkers videoviews kunnen opkrikken

TikTok heeft een functie waarmee medewerkers ervoor kunnen kiezen om een bepaalde video bij veel gebruikers op de For You-pagina te laten zien en zo het aantal views kunstmatig op te krikken. Het bedrijf gebruikt het bijvoorbeeld om influencers de potentie van het platform te tonen.

Bij TikTok heet de functie in de praktijk 'heating', schrijft Forbes. TikTok had het bestaan van de functie tot nu toe geheim gehouden en beweerde dat alleen het algoritme invloed had op welke video's op de For You-pagina komen. Dat is de primaire pagina van de app waarop video's staan die gebruikers kijken.

TikTok en moederbedrijf ByteDance gebruikten de functie bijvoorbeeld om influencers die hun eerste stappen op het platform zetten een handje te helpen om veel views te halen. Ook zetten TikTok-medewerkers de functie in om de views omhoog te helpen van influencers met wie TikTok een deal wilde sluiten. In het verleden gebruikte TikTok de functie ook om video's te pushen die geen muziekvideo's waren, toen het platform nog vooral in gebruik was voor dans- en playbackvideo's.

Medewerkers met wie Forbes heeft gesproken, zeiden dat zij zelf in hoge mate konden beslissen welke video's ze wilden pushen. Het artikel spreekt alleen over de VS, maar het ligt voor de hand dat 'heating' ook mogelijk is in andere landen. TikTok heeft een transparantiefunctie waarmee gebruikers kunnen opzoeken waarom de app een video aanbeveelt, maar de optie voor 'heating' staat daar niet bij.

TikTok For You

Door Arnoud Wokke

Redacteur

23-01-2023 • 10:38

46 Linkedin

Reacties (46)

46
46
31
3
0
9
Wijzig sortering
Ook zetten TikTok-medewerkers de functie in om de views omhoog te helpen van influencers met wie TikTok een deal wilde sluiten.
Zou dit niet illegaal kunnen zijn in Europa?
Dit klinkt namelijk verdacht veel als gesponsorde content of sluikreclame.
En dat mag niet, reclame moet als reclame herkenbaar zijn.
Sterker nog ik vraag me af hoe echt TikTok publieke nummers zijn. Wij hebben vorig jaar veel erop geadverteerd (tegen de 50.000 euro) om followers te groeien. Dit gaat met behulp van hun personeel, je geeft hun een ad budget en ze gaan daarmee aan de slag. Je kunt heel specifiek zijn in wat voor followers je wilt, locatie, geslacht, leeftijd bracket, inkomen. Onze followers groeide gestaag en de filmpjes kregen veel views, omdat de time spend ons tegen viel zijn we ermee gestopt om stevig te adverteren en de videos die erna werden gepost hadden bijna zero return. Zelfs de volgers keken niet. TikTok kan die data naar ons gevoel sterk manipuleren tot het punt dat we ons zelfs afvragen of het niet gewoon een cash grab is met fake data.
Ligt dit niet veel meer aan het feit dat volgers niet interessant zijn op tiktok?

Je video's worden niet getoond op basis van je aantal volgers, maar op basis van het kijkgedrag van de eerste mensen die je video te zien krijgen.

Je hebt op Tiktok ook twee tabjes: voor jou & volgend. Standaard krijg je de video's te zien die ze aanbevelen en om de video's te zien van degenen die je volgt moet je zelf actie nemen om op dat tabje te klikken.

Dat is ook de reden dat meestal wordt geadviseerd om niette adverteren op volgers, maar alleen op conversies (website bezocht, inschrijvingen en verkopen)
Hier ongeveer hetzelfde meegemaakt maar dan met Facebook. Pagina gepromoot, ik kreeg er veel likes en volgers bij, maar allemaal van nep profielen. Facebook helpdesk stopt gewoon met reageren wanneer je dit naar boven haalt, en de nepprofielen worden niet verwijderd. Erg vreemd allemaal.
Ook meegemaakt op Facebook. Idd een hoop neppe volgers uit bv India terwijl je target Nederland is. Ook zeer toevallig mijn eigen ad gezien op een profiel van iemand die helemaal niet tot de doelgroep behoorde. Gaat ook lekker van je tegoed af terwijl je niks aan kan verkopen.

Uiteindelijk is je geld weg en heb je niks voor teruggekregen of veel te weinig. Je moet ze op hun blauwe ogen vertrouwen terwijl alles er al op wijst dat ze onbetrouwbaar zijn.

Ik denk dat we teveel op de Chinese spelers focussen waar we toch geen macht over hebben en ondertussen ons laten naaien door onze eigen westerse bedrijven. Als we een goede marktstandaard neerzetten is er al automatisch geen plek meer voor andere schimmige bedrijven. Maar als onze eigen bedrijven al schimmig zijn kan iedereen met dezelfde praktijken meedoen.
Dit is al veel langer aan de gang op facebook. Veritasium heeft daarover al 2 filmpjes gemaakt.
https://www.youtube.com/watch?v=l9ZqXlHl65g
https://www.youtube.com/watch?v=oVfHeWTKjag
Ik denk eerder dat dit als een soort fuik kan dienen om "wannabe" content creators een keertje viral te laten gaan. Geef ze hoop dat het vaker gebeurd met een kans dat het nooit meer gebeurd. Puur omdat die enkele viral video handmatig geboost was.

Dit kan jongere mensen valse hoop geven dat ze een carriere kunnen maken op TikTok. Daarnaast is natuurlijk wat jij noemt ook nog mogelijk.
@locke960
Het wordt echt tijd om te gaan stoppen met dit soort commerciele "social" media.
Het gaat allemaal alleen maar om views en daarmee reclame inkomsten.
Ik heb nog nooit reclame gezien op TikTok.
Wat het natuurlijk nog erger maakt, het verdienmodel is dus de data.
?

Er wordt direct reclame gemaakt op Tiktok, oa producten, maar ook bepaalde evenementen kunnen direct ruimtes inkopen en daarnaast kunnen er tagwoorden worden gekocht zoals bij Google en daardoor tijdelijke hypes maken.
Een bedrijf als Nutella maakt daar slim gebruik van door het te combineren met tags en “influencers” hun producten heel opvallend te laten gebruiken.

Op instagram gebeurt overigens soortgelijk.
Ik zie natuurlijk wel influensers voorbij komen die erg te blij zijn met hun nieuwe laptop o.i.d. Maar vraag me af of TikTok daar ook inkomsten uit haalt, ik denk dat de influenser betaald krijgt vanuit de adverteerder maar óók nog eens vanuit TikTok voor het aantal streams. Mis ik nog steeds het verdienmodel van TikTok zelf.
Nee ook tiktok,

even voorbeeld van nutella,
die heeft de hashtag #nutella en dat wordt dan tijdelijk gepushed door Tiktok waarna mensen allerlei challenges opnemen of zelf vormen van reclames gaan maken.


Overigens ben ik vergeten dat je via Tiktok ook giften kunt geven waar een stuk vanaf wordt geroomd 🧐 Als je een filmpje heel leuk vind of een livr heel leuk vind dan kun je die iets schenken.


Is ook een van de wat donkere kanten van tiktok omdat er allerlei “culten” ontstaan met vagere ideeën en waarbij mensen geld blijven geven. Het heeft soms wat weg van onlyfans maar dan bedekt.
Een bedrijf als Nutella maakt daar slim gebruik van door het te combineren met tags en “influencers” hun producten heel opvallend te laten gebruiken.
Slim?
Het is een zeer oud concept dat we sluikreclame noemen.
Volgens wikipedia is het in Nederland nog steeds verboden.
Dus Nutella is dan niet slim, maar dom door de wet te overtreden. (maar wellicht zijn die filmpjes niet op Nederland gericht?)
Inderdaad, maar wie gaat het handhaven? De overheid moet het dan wel handhaven en dat gebeurd dus vaak niet. Die miljarden bedrijven kunnen dus zo oneindig doorgaan totdat ze ood e vingers worden getikt en betalen dan een kleine boete (in perspectief met wat ze verdienen door de wet te overtreden) en gaan dan rustig later verder met hetzelfde liedje.
Je hebt wel reclame gezien op Tiktok, je wist alleen niet dat het reclame was ;)
Ik zie alleen maar dansende hamsters, maar wellicht hadden ze een gesponserd shirtje aan die ik heb gemist.
Die zijn gesponsord door Albert Heijn :)
Ik heb nog nooit reclame gezien op TikTok.
Yeah right... om de zoveel fimpljes krijg je echt wel reclame te zien, deze is altijd mooi verborgen of het een echt tiktok filmpje is, maar in de linker onderhoek zie je het het wel degelijk een advertentie is (Adv)

Wel mooi dat jij daar vierkant intrapt ;)
Ik weet niet in hoeverre deze gebruiker echt wel advertenties ziet.

Ik zat ineens in een groep gebruikers die per 7 filmpjes een (traditionele) advertentie zag voor een week. Maar dat haalde de gein er heel snel af (ik stopte met tiktok) waardoor die advertenties weggingen (ik vermoed dat ze zagen dat het mensen afschrikte). Daarna kreeg ik nog wel eens advertenies maar dan als je de app start eerst een ding over fortnight of mountain dew ofzo. En de verplichte "je zit te lang op tiktok stel een eindtijd in." filmpjes na een (te) lange tijd op het platform achter elkaar.

Ik kan me ook voorstellen dat als hij alleen maar filmpjes van hamsters ziet dat er dan echt geen reclame ziet omdat het algoritme hem te lastig in te delen vindt. Of dat hij pas reclame ziet als de grootste producent van hamersterkooien/voer ineens tiktok ontdekt als advertentie platform.

MAW. ik geloof best dat hij minder tot geen reclame ziet op tiktok, maar dat @Marc H onkundig is in het herkennen van advertenties daar geloof ik niet zo in.
Het wordt echt tijd om te gaan stoppen met dit soort commerciele "social" media.
Het gaat allemaal alleen maar om views en daarmee reclame inkomsten.
Mmm.... dat klinkt wel erg als Tweakers, want dat is natuurlijk een nieuwssite die zijn waarde haalt uit de interactie tussen gebruikers. En zijn ook gekkies, tokkies en hele aardige mensen. En het zo commercieel als maar kan en het lijkt me onbestrijdbaar dat Tweakers in de loop van de tijd meer en meer niews is gaan brengen dat bedoeld lijkt om meer views te krijgen.
Tweakers moet ook ergens van betaald worden, dus het zal vast niet helemaal willekeurig zijn waar de reviews over gaan, bijvoorbeeld.

Zo moet het blijkbaar gaan in de wereld.
Het wordt echt tijd om te gaan stoppen met dit soort commerciele "social" media.
Tweakers.net en Gathering of Tweakers (forum) zijn ook gewoon 'sociale media' en ook nog eens commercieel, ook hier maar mee stoppen? Hoe exact gaan we dan communiceren op het internet? Alleen informatie een kant op laten gaan?
Usenet bestaat nog steeds. IRC ook. E-mail ook. Mensen, gaan we nu net doen alsof er geen communicatie of Internet was voordat er Facebook en Twitter was?

En ook modernere applicaties als Whatsapp en andere IMs, Mastodon, Reddit e.d. bepalen niet wat je te zien krijgt voor de views omdat je altijd nog zelf bepaalt waar je wel en niet aan meedoet.

Reddit heeft wel advertenties en recommendations, maar je kan gewoon naar je eigen gekozen subs gaan, als je dat wil mijden. Geen idee of ze het volhouden op die manier, maar het lijkt nog wel goed te gaan.

Er zijn dus volgens mij wel manieren om voeldoende reclame te laten zien om uit de kosten te komen, maar niet alles op alles te zetten om zoveel mogelijk geld te maken. En ik denk dat Tweakers ook nog niet over die grens gaat, maar zeker weten doe je het natuurlijk niet.
Nee, maar voor Facebook en Twitter hadden we ook al communities via forums, BBS, etc.
Precies, en dat is er nog steeds, of nog steeds mogelijk.

Dus doen alsof we zonder social media ineens niet meer kunnen communiceren op internet, is op zijn minst een wat ongeinformeerde uitspraak...

BBS is misschien wel wat achterhaald, maar newsgroups zijn Reddit voordat Reddit bestond (en onafhankelijk) en op een of andere manier ooit overstemd door webforums, IRC is Discord voordat Discord bestond, en ga zo maar door. Social Media, als in Facebook en Twitter, is gewoon een webforum dat een beetje groot is geworden.
Het wordt echt tijd om te gaan stoppen met dit soort commerciele "social" media.
Het gaat allemaal alleen maar om views en daarmee reclame inkomsten.
Het gaat niet alleen om de views, maar ook om wie het meest populairst is. En dus worden er filmpjes gemaakt die voor het publiek het meest aantrekkelijk zijn en kwalitatief iets minder. Ja, hoe meer views hoe meer geld ze krijgen, maar ook dat heeft weer te maken met het soort content die je maakt.
Seth Everman heeft hierover een filmpje gemaakt hoeveel hij uiteindelijk heeft verdiend aan 1 filmpje.
Een kattenfilmpje wordt in het algemeen vaker bekeken dan iets met tech.

Ik gebruik sowieso geen TikTok, gezien het aan de achterkant shady is (ook Meta en co zijn dat ook, maar wel iets minder creepy dan TikTok).Of je nou wel of geen reclame ziet, ze kunnen je kijkgedrag volgen en je targetten met filmpjes dan wel reclame van soortgeijke dingen. Kijk je naar filmpjes over eten, dan krijg je reclame van restaurants die dat soort eten verkoopt.

Daarnaast heeft social media een hele grote psychologische aspect; FOMO en er voor zorgen dat je zo populair mogelijk bent. Dit lijdt dan weer dat kinderen (want dat is de doelgroep van TikTok), slecht over henzelf denken, omdat ze zien dat anderen van alles en nog wat showen. Daarnaast worden steeds meer mensen over zichzelf onzekerder, omdat er een kleine groep mensen zijn die plastische chirurgie doen en tig filters gebruiken om er "mooier" op te lijken.
Wat is er mis om gewoon jezelf te zijn en jezelf zo veel mogelijk natuurlijk houden, afgezien van noodzakelijke medische ingrepen?

Als Tiktok deze functie heeft, dan zijn ze zoals @locke960 en @Maxdehaas19 het al zelf zegt, illegaal bezig.
Want op Insta, FB en de rest is het dus ook illegaal om kunstmatig je views hoog te houden, zodat je dan langer trending blijft en dus meer inkomsten genereert.

Het wordt tijd om mensen wakker te schudden wat social media nou echt met je doet.
Als Tiktok deze functie heeft, dan zijn ze zoals @locke960 en @Maxdehaas19 het al zelf zegt, illegaal bezig.
Want op Insta, FB en de rest is het dus ook illegaal om kunstmatig je views hoog te houden, zodat je dan langer trending blijft en dus meer inkomsten genereert.
"Illegaal" is nogal relatief in deze situatie. Als jij jouw Facebook pagina kunstmatig populair maakt, is dat tegen de voorwaarden van Facebook. Maar het is niet tegen de wet, voor zover ik weet, en dus ook niet illegaal. Facebook mag je echter wel wegens de overtreding van hun voorwaarden weren van hun platform.

Als Tiktok zelf besluit een filmpje populairder te maken door het een prominente plek te geven op haar eigen platform, en dat is niet tegen hun eigen voorwaarden (aanname), wat is er illegaal aan dan? Het is misschien immoreel of onethisch, maar welke wet wordt er overtreden?

Als jij op jouw webpagina een review plaatst van een film die je leuk vond, ben je dan illegaal bezig? Want je promoot alleen die ene film...

Tiktok is gewoon de webpagina van iemand, en toevallig kijken nogal veel mensen er naar en laten ze andere mensen er filmpjes plaatsen. Het is allemaal vooral een kwestie van grotere schaal, maar uiteindelijk zit je daar op de webpagina van dat bedrijf, en die laten je zien wat zij willen dat je ziet.
Is er iemand verbaasd over? Dit soort interne features hebben al die platforms toch?
Precies. Het is gewoon een verkoop model. Het verbaasd me als mensen hier verbaasd over zijn.......
Bij marktplaats en funda kan je toch ook betalen om bovenaan te staan? Nu is daar het hoofddoel om iets te verkopen, maar dat is inmiddels op social niet meer anders.
Groot gelijk.
Omdat Tik Tok Chinees is zijn mensen tegen.
Niks mis mee als je het mij vraagt.
Sorry maar dit lijkt me toch de norm in de (sociale)media? Ik snap de mentaliteit van "dat is valsspelen", maar dit is toch ook gewoon precies hoe commerciële tv al decennia werkt? Je betaalt wat bij om een tijdslot te krijgen tijdens het moment dat statistisch meer mensen voor de buis zitten, zodat je meer exposure hebt. Of ze laten je naam even vallen bij praatprogramma's die veel mensen kijken bij dezelfde omroep, zodat in één klap een grote groep mensen in ieder geval van je bestaan weet.
Bij tiktok kun je dus ook door een dealtje te sluiten geholpen worden door het platform.

Zijn we nou verbaasd dat tiktok bepaalt waar de gebruikers naar kijken? Op welk commercieel platform is dat niet zo? Dat lijkt me ontzettend krom vanaf het oogpunt van het bedrijf. Wel een platform hosten en supporten, maar geen zeggenschap hebben over elke stap in het gebruik van dat platform? Daar gaat natuurlijk niemand mee akkoord.

Dit is het hele punt van de FYP. Tiktok bepaalt wat "for you" is. Net als dat google bepaalt wat er op je youtube recommended komt en in je zoekresultaten en twitter kan bepalen wat er nu weer trending topic is en ze bij RTL bepalen wat er op tv komt zodra iedereen na het avondeten op de bank ploft

Zeker bij tiktok lijkt dit me niet meer dan logisch. Ooit een traditionele reclame gezien op tiktok? Ik niet. Dus dan moet er aan iets anders geld verdiend worden

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 23 januari 2023 10:55]

Uiteraard. Dit verbaasd mij niets. Hoeveel er tegenwoordig wel niet kunstmatig wordt gestuurd en verbeterd is enigszins zorgwekkend. Ik heb het idee dat we steeds meer naar een samenleving toe gaan waarbij wij zelf niet meer goed in staat zijn om te kunnen bepalen wat echt is en wat nep is. Ander voorbeeld is de invloed van tools zoals ChatGPT. De tool opzichzelfstaande is geniaal en wij staan absoluut aan de vooravond van de volgende fase qua technologie, maar ook hier zie je nu al dat scholen en universiteiten moeite hebben met het bepalen of een werkstuk of essay wel echt is geschreven door de leerling.
Als AI bepaald welke video veel views krijgt, dan wordt er geklaagd.
Maar nu bepalen mensen welke video views krijgen, wordt er nog steeds geklaagd..
Ik krijg bij dit artikel het idee dat dit ook misbruikt kan worden. Bijvoorbeeld door pro-overheid video's "op te krikken" Dat lijkt mij geen goede zaak
Dit platform is toch enorm giftig ?
Social media is sowieso giftig maar dit is toch ook nog eens gevaarlijk voor een maatschappij ?
Dit platform en alle andere platforms. dit doen ze ongetwijfeld allemaal
TikTok lijkt extra verslavend te zijn, vooral onder kinderen. En dan zijn er ook nog die verschrikkelijke influencer battles waar kinderen honderden euro's aan kwijt kunnen raken. Als ik kinderen had dan kregen ze van mij geen toestemming om deze app te gebruiken
Helaas vinden pubers overal wel een weggetje omheen, ik ben namelijk wel vader en weet dit uit ervaring.
God, dit doen ze allemaal.
Begint al bij Netflix. Bij verschillende gebruikers krijg je verschillende dit is nu trending te zien.
Dat pushen vanuit politiek oogpunt / marketing is niets nieuws onder de zon.

.
Ach, net zoiets als bij sommige webshops de Chinese inflatie van aantallen mAh, megapixels, long-range wifi, valt dit er ook onder. Inflatie van kijkcijfers.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee