Tip de redactie

Strava neemt 3d-kaartenmaker Fatmap over en wil 3d-kaarten in app integreren

Door Hayte Hugo, 24 januari 2023 20:5225 reacties

Het bedrijf achter fitnessapp Strava heeft Fatmap overgenomen. Fatmap maakt 3d-kaarten die bedoeld zijn voor mensen die buiten willen sporten. Strava wil op termijn Fatmaps 3d-kaarten integreren in zijn Strava-app.

Fatmap maakt 3d-kaarten van bijvoorbeeld bergen waar mensen routes op kunnen maken, zoals ski-, wandel- of fietsroutes. Die routes kunnen ze weer delen met anderen. Strava zegt Fatmap over te nemen en betalende abonnees medio dit jaar volledige toegang te geven tot Fatmaps diensten, iets dat normaal dertig euro per jaar kost.

Strava wil uiteindelijk ook Fatmaps kaarten in Strava integreren, maar zegt tegen TechCrunch wel dat dit een project is waar veel tijd in gaat zitten. Fatmap blijft daarom nu een eigen app, mogelijk verdwijnt de Fatmap-app als de dienst in Strava is geïntegreerd. Strava is een fitnessapp die gebruikers onder meer laat tracken wat voor route ze hebben gesport. Deze routes worden met kaarten weergegeven, die weer gedeeld kunnen worden. Nu zijn dit nog 'platte' kaarten, maar op termijn wil Strava dus dat dit 3d-kaarten van Fatmaps worden.

De 3d-kaartenmaker werkt samen met satelliet- en luchtvaartbedrijven om de gedetailleerde kaarten te maken, waar bergpieken, rivieren, paden en meer op te zien zijn. Hoeveel de overname Strava kostte, is niet duidelijk.

Een door Strava gemaakte mock-up van hoe de integratie van Fatmap eruit zou kunnen zien

Reacties (25)


Amerikaanse overheid klaagt Google aan om monopoliepositie op advertentiemarkt

Door Hayte Hugo, 24 januari 2023 20:0655 reacties

De Amerikaanse overheid en acht Amerikaanse staten hebben Google aangeklaagd vanwege diens macht op de advertentiemarkt. De overheden eisen dat Google bepaalde advertentieafdelingen afstoot en stopt met zijn 'concurrentiebelemmerend gedrag'.

Google heeft volgens de overheden de afgelopen decennia bewust de advertentiemarkt overgenomen en zou daarbij concurrentie hebben belemmerd. De overheden wijzen erop dat Google nu eigenaar is van de dienst waarmee websites advertentieruimte kunnen aanbieden, tools waarmee adverteerders die advertentieruimte kunnen kopen en de exchange waarmee uitgevers aan adverteerders worden gekoppeld.

Het bedrijf zou daardoor een monopoliepositie hebben verworven en misbruikt deze volgens de overheden ook. Uitgevers en adverteerders die concurrerende diensten willen gebruiken worden door Google bijvoorbeeld gestraft, stellen de overheden. Concurrenten zouden mede daardoor geen voet aan de grond kunnen krijgen, waardoor de vrije markt niet eerlijk zou kunnen zijn. "De schade is duidelijk: websitemakers verdienen minder en adverteerders betalen meer." Tegelijkertijd zou Googles monopolie innovatie belemmeren.

De staten en de landelijke overheid willen dat Google een schadevergoeding moet betalen en stopt met het concurrentiebelemmerende gedrag. Google zou daarnaast bepaalde advertentieonderdelen, waaronder de uitgeversadvertentieserver en de ad-exchange moeten afstoten. Googles advertentiemacht staat niet alleen in de VS onder vuur; in 2021 kondigde de Europese Commissie aan te onderzoeken of Google mededingingsregels schendt door zijn eigen advertentietechnologie voor te trekken.

Reacties (55)


Hackers stalen broncode van League of Legends, 'mogelijk nieuwe cheats op komst'

Door Hayte Hugo, 24 januari 2023 19:2263 reacties

Hackers hebben vorige week bij een aanval de broncode van League of Legends, Teamfight Tactics en een 'legacy anticheatplatform' gestolen. Dat bevestigt Riot Games, die waarschuwt dat dit kan leiden tot nieuwe cheats voor zijn games.

De hackers hebben Riot Games om losgeld gevraagd, maar het bedrijf zegt op Twitter hier niet op in te gaan. Door de aanval moest de ontwikkelaar eerder al gamepatches uitstellen en het bedrijf waarschuwt dat de hack ook in de toekomst voor problemen kan zorgen. "Om eerlijk te zijn kan iedere openbaring van broncode de kans vergroten op nieuwe cheats." Riot zegt sinds de aanval de cheatimpact te onderzoeken en indien nodig fixes uit te brengen.

Bij de aanval is geen data van gebruikers gestolen, zegt het bedrijf. Wel kunnen in de broncode mogelijk sporen zitten van aanstaande of experimentele functies. "Hoewel we hopen dat een deel van deze gamemodi en andere veranderingen uiteindelijk bij spelers belanden, is het gros van deze content nog in de prototypefase en zijn er geen garanties dat we het ooit uitbrengen."

Het bedrijf zegt de aanval nog te onderzoeken, in samenwerking met externe consultants en politiediensten. Riot wil in de toekomst ook een volledig rapport over de aanval openbaren, waarin het aangeeft hoe de hackers toegang kregen tot onder meer de broncode. Tot dusver heeft Riot alleen gezegd dat de hackers middels social engineering in de systemen van het bedrijf zijn gekomen.

Reacties (63)


Galileo heeft nauwkeurigheid van minder dan 40cm, maar niet voor smartphones

Door Hayte Hugo, 24 januari 2023 18:1380 reacties, submitter: japie06

De Galileo-plaatsbepalingsdienst heeft nu een nauwkeurigheid van minder dan 40cm, afhankelijk van het verbonden apparaat. Bij smartphones zal dit nog niet werken. Onder meer drones en autonome auto's zouden de extra nauwkeurigheid wel kunnen gebruiken.

De Galileo-satellieten ondersteunen sinds dinsdag high accuracy service, waardoor de plaatsbepalingsdienst een verticale nauwkeurigheid van 40cm moet hebben en een horizontale nauwkeurigheid van 20cm. Zonder has is de dienst op de meter nauwkeurig. ESA claimt dat Galileo de eerste satellietdienst is die has ondersteunt en daardoor dergelijk hoge nauwkeurigheid heeft. Has is gratis te gebruiken.

Has werkt op dit moment niet op de meeste consumentenapparaten, omdat de dienst met de e6-satellietband werkt. Hier is volgens ESA high-end apparatuur voor nodig. Al zegt de ruimtevaartorganisatie ook dat de dienst via internet beschikbaar moet komen, waardoor consumentenapparaten deze uiteindelijk wel zouden kunnen gebruiken.

De Agentschap van de Europese Unie voor het ruimtevaartprogramma Euspa was betrokken bij het project en zegt dat has vooral is ontwikkeld voor landmeetkunde, precisielandbouw en civiele techniek. 'Nieuwe en opkomende toepassingen als autonome auto's, onbemande voertuigen en robotica' zouden ook baat hebben bij has, aldus het agentschap.

Has werkt door het gebruik van een high accuracy data generator in Italië die extra correcties voor Galileo en gps genereert. Deze correcties worden in real time naar Galileo-satellieten gestuurd, die de data weer via de e6-band naar ondersteunde apparaten stuurt, met enkele berichten van 448bit per seconde. Zo wordt informatie over de banen van satellieten elke dertig seconden geüpdatet en de satellietklokken elke tien seconden aangepast. Zo moet de informatie over de Galileo-satellieten nauwkeuriger worden en zo ook de locatiebepaling. ESA zegt Galileo-has nog nauwkeuriger te willen maken, maar hier extra grondstations voor nodig te hebben. Hier wordt de infrastructuur nog voor geüpgraded.

Reacties (80)


Berichtendienst Slack meldt storing waardoor berichten niet laden - update

Door Hayte Hugo, 24 januari 2023 18:057 reacties

Slack zegt een storing te hebben waardoor kanalen, threads en privéberichten niet kunnen werken. De oorzaak van de storing is niet duidelijk. Het lijkt er niet op dat iedereen last heeft van de storing.

De berichtendienst bevestigt dat er een storing is en zegt het probleem te onderzoeken. Slack gaf om 17:15 uur aan dat er een probleem was met threads, een half uur later gaf het aan dat volledige channels en privéberichten ook door de storing zijn getroffen.

Slack is een berichtendienst die voornamelijk door bedrijven wordt gebruikt. De storing begon rond 17.00 uur en zorgt ervoor dat bepaalde berichten niet worden geladen, maar sommige nieuwe berichten weer wel. De storing treft zowel de webversie als de apps.

Update, 18:55 uur: Slack zegt dat de storing inmiddels is opgelost en geeft verder geen details over de storing. Wel zegt het bedrijf dat de gebruiker Slack mogelijk moet herstarten om de dienst weer te kunnen gebruiken.

Reacties (7)


Microsoft test splitscreenfunctie in Edge voor twee tabbladen in een venster

Door Hayte Hugo, 24 januari 2023 16:5058 reacties

Microsoft test in de Canary-versie van Edge een splitscreenfunctie waarmee gebruikers twee tabbladen in één venster kunnen tonen. Standaard zijn de twee tabs even groot, maar gebruikers kunnen ervoor kiezen een van de vensters groter te maken.

Gebruikers kunnen de functie met een Experiments-flag van Canary aanzetten, ontdekte een Reddit-gebruiker. Na het inschakelen kunnen gebruikers ervoor kiezen om een link op een pagina te openen in een nieuw tabblad binnen het venster, of een extra, bestaand tabblad in het venster te openen. Ze kunnen er ook voor kiezen om een van de tabs groter te weergeven, ten koste van de andere tab.

De functie zou vooral handig kunnen zijn voor gebruikers met veel geopende vensters, waarbij het makkelijker wordt om tabbladen binnen de vensters te bundelen. Vivaldi heeft met tab tiling een vergelijkbare functie. Wanneer Microsofts splitscreenfunctie naar de stabiele versie van de Chromium-browser moet komen, is niet duidelijk. De Edge-splitscreenfunctie is te gebruiken in de Windows-, Mac- en Linux-Canary-versies.

Microsoft test een splitscreenfunctie in Edge. Afbeelding via Reddit-gebruiker Leopeva64-2

Reacties (58)


Motorola kondigt moto g73 5G en g53 5G aan, beide met 0,1" kleinere schermen

Door Hayte Hugo, 24 januari 2023 16:1619 reacties

Lenovo heeft meerdere moto-telefoons aangekondigd, waaronder opvolgers voor de g72 en de g52. De schermen van de twee nieuwe telefoons zijn 0,1 inch kleiner dan hun voorganger. Daarnaast hebben de twee smartphones 5G, terwijl hun voorgangers dit niet hadden.

De moto g73 5G heeft een 6,5"-scherm met fhd+-resolutie en een verversingssnelheid van 120Hz. Deze telefoon krijgt MediaTeks Dimensity 930-soc, 8GB geheugen en 128GB of 256GB opslag. Dit is met een microSD-kaartje uit te breiden. De accu is 5000mAh groot en de telefoon is met 30W bedraad op te laden.

Aan de achterzijde is er een 50-megapixelcamera die vier pixels kan combineren tot een 2,0µm-pixel. Daarnaast is er een 8-megapixelsensor met ultragroothoeklens. Deze camera heeft autofocus waardoor deze volgens Lenovo als macrocamera kan werken. Deze sensor herkent ook diepte. Aan de voorkant is er een 16-megapixelcamera in een cameragat in het scherm. Deze telefoon verschijnt in het wit en het blauw en kost minstens 300 euro.

De moto g53 5G heeft dezelfde 50-megapixelsensor als de g73, alleen heeft deze voor de macrolens een 2-megapixelsensor. De selfiecamera heeft een 8-megapixelsensor. Naast de hoofdcamera deelt de g53 ook het scherm en de accu met de g73. Het goedkopere toestel heeft in plaats van een MediaTek-soc een Qualcomm 480+-soc en 4GB geheugen. De opslag is 64GB of 128GB en eveneens uitbreidbaar met een microSD-kaartje. Deze telefoon is straks vanaf 250 euro te koop en komt in het blauw, zilver en roze.

De twee laatste moto g-telefoons die Lenovo aankondigt, hebben geen 5G-ondersteuning, maar hebben wel een 50-megapixelsensor. Deze telefoons hebben beide een MediaTek Helio G85-soc, een 5000mAh-accu en een 6,5"-hd+-lcd met een verversingssnelheid van 90Hz.

Bij de g23 is de accu met 30W op te laden, terwijl dit bij de g13 met maximaal 20W gaat. De g23 krijgt bovendien een 5-megapixelgroothoekcamera die diepte kan zien en een 2-megapixelmacrocamera. De g13 krijgt twee 2-megapixelsensors voor een macro- en dieptecamera. De selfiecamera van de g23 krijgt daarnaast een 16-megapixelsensor, terwijl de g13 het met een 8-megapixelvariant moet doen. De g23 krijgt ook een vingerafdrukscanner aan de zijkant van de telefoon.

De g23 komt met 4GB of 8GB geheugen en 64GB of 128GB opslag. De g13 krijgt dezelfde opslagopties, maar krijgt alleen 4GB geheugen. De g23 kost minstens 200 euro en komt in het zwart, wit en blauw. De g13 is straks vanaf 180 euro te koop en is in het zwart, roze en blauw leverbaar.

Lenovo kondigt tot slot de moto e13 aan. Deze heeft hetzelfde scherm en dezelfde accu als de goedkopere moto g-telefoons, alleen mist deze de 50-megapixelsensor. In plaats daarvan krijgt deze telefoon een 13-megapixelcamera en een 5-megapixelselfiecamera. Dit toestel kost minstens 120 euro en verschijnt in het zwart, groen en wit. Alle toestellen 'verschijnen de komende weken in Nederland' en in ieder geval de moto g-telefoons krijgen Android 13.

Reacties (19)


'Google wil bij Android 14 sideloaden van apps met oude sdk's moeilijker maken'

Door Hayte Hugo, 24 januari 2023 14:5546 reacties

Met Android 14 wordt het lastiger om oudere apps te sideloaden, blijkt uit een gevonden codewijziging. Google zou hiermee malware willen tegengaan. Het sideloaden van die oudere apps kan dan alleen via de command shell.

Bij Android 14 wil Google het moeilijker maken om apps te installeren die een sdk-versie gebruiken die hoort bij de eerste Android-versies. Dat schrijft 9To5Google op basis van inmiddels privé gemaakte codewijzigingen. Malware gebruikt vaak oude sdk-versies om de beveiligingen van het besturingssysteem te omzeilen.

Met recente Android-versies is het al onmogelijk om via de Play Store nieuwe apps met verouderde sdk-versies te installeren, maar dit kan nog wel met sideloaden. Zo kunnen gebruikers dus alsnog malwareapps installeren. Met de aankomende Android-versie zou Google dit willen voorkomen door ook het sideloaden van die apps moeilijker te maken.

Het gaat eerst alleen om hele oude sdk-versies die niet geïnstalleerd kunnen worden op Android 14, dus Android 6-apps kunnen dan bijvoorbeeld nog gesideload worden. Maar Google zou deze sdk-drempelwaarde in de toekomst willen verhogen, waardoor ook apps met de Android 6-sdk-versie niet zomaar geïnstalleerd kunnen worden.

Deze geblokkeerde, oude apps zijn nog wel met een nieuwe flag in de command shell te installeren, mocht een gebruiker dit willen. De gemiddelde gebruiker zal dit waarschijnlijk niet zo snel doen, waardoor het besturingssysteem volgens Google veiliger moet worden.

Reacties (46)


KPN verwijdert 50Mbit/s-abonnement en verlaagt prijzen andere abo's

Door Arnoud Wokke, 24 januari 2023 12:52371 reacties, submitter: robcoenen

De Nederlandse provider KPN heeft zijn 50Mbit/s-abonnement verwijderd uit zijn aanbod. Het goedkoopste abonnement via DSL heeft nu 100Mbit/s down en 10Mbit/s up. Dat abonnement is goedkoper geworden, net als andere internetabonnementen.

Het 100Mbit/s-pakket kost nu 6,50 euro minder dan bij het vorige aanbod, merkt Telecompaper op. Een 100Mbit/s-abonnement kostte tot voor kort nog 49 euro en is nu 42,50 euro. Dat is een daling van 13 procent. Het 200Mbit/s-abonnement met een uploadsnelheid van 20Mbit/s daalt twee euro in prijs naar 50 euro. De glasvezelopties hebben symmetrische snelheden. De 1Gbit/s-variant is alleen met glasvezel te krijgen en kost nu 52,50 euro; dat is 5 euro minder dan voorheen.

De prijzen staan inmiddels op de site van KPN. Het is onbekend waarom de provider de prijsverlagingen heeft doorgevoerd: afgelopen jaren zijn internetabonnementen alleen maar in prijs gestegen, terwijl de snelheden omhoog zijn gegaan.

De prijsverlagingen zijn tegelijk online gekomen met de aankondiging van TV+, een settopbox met Android TV en bijbehorend abonnement voor alleen streamingdiensten of met lineaire tv voor een vast bedrag per maand.

KPN prijsverlaging, januari 2023. Links staan de nieuwe prijzen, rechts de oude.

Reacties (371)


WhatsApp stelt bèta van macOS-app openbaar beschikbaar

Door Arnoud Wokke, 24 januari 2023 11:5264 reacties, submitter: AnonymousWP

WhatsApp heeft een download beschikbaar gesteld van een bèta voor een macOS-app voor zijn dienst. Het Meta-dochterbedrijf had tot nu toe alleen een Windows-app voor desktops, maar bracht vorig jaar al een gesloten bèta uit.

De bèta is nu voor iedereen te downloaden als dmg-bestand vanaf de site van WhatsApp, merkt WABetaInfo op. Het gaat om versie 2.23.1.75. WhatsApp vraagt in het set-upscherm aan gebruikers om feedback waarmee bugs in de app kunnen worden opgespoord. Een besloten versie van de bèta is al enige maanden beschikbaar; de openbare download is nieuw.

Het gaat om een Catalyst-app. Daarmee kunnen ontwikkelaars code van iOS- en iPadOS-apps hergebruiken in de Mac-versie om zo de overstap makkelijker te maken. De app werkt op alle Mac-apparaten met een M1- of M2-processor, maar ook sommige Intel-Macs zijn compatibel met de app.

Ten opzichte van de webversie moet de app beter presteren, is er een balk aan de zijkant en kunnen gebruikers bestanden via drag-and-drop versturen via de chatapp. Het is onbekend wanneer de stabiele versie van de Mac-app uitkomt.

WhatsApp op macOS. Bron: WABetaInfo

Reacties (64)


Verkeer op Belgisch internetknooppunt BNIX daalde in 2022 voor het eerst

Door Arnoud Wokke, 24 januari 2023 11:5220 reacties

Het verkeer dat loopt via het Belgische internetknooppunt BNIX is in 2022 voor het eerst gedaald. Terwijl in 2021 gemiddeld 224Gbit/s over het knooppunt ging, daalde dat in 2022 tot 198Gbit/s. De avondpiek die er altijd was, verdween ook uit de statistieken.

De daling komt waarschijnlijk door het einde van de coronamaatregelen, waardoor minder mensen thuis werken en bezig zijn met videobellen, meldt BNIX. Het knooppunt zag telkens dat strengere maatregelen in de acute fase van de pandemie leidden tot hogere pieken in het internetverkeer. Dat komt volgens het knooppunt door thuiswerken en omdat veel mensen in hun vrije tijd thuis bleven en vertier zochten in het streamen van films en series.

Tegenover het laatste precoronajaar 2019 is er wel een forse stijging, want toen ging er gemiddeld 160Gbit/s over het knooppunt. Ook valt op dat er voorheen een piek in de avond lag, terwijl het nu veel gelijkmatiger over de dag verspreid is. Dat komt volgens BNIX doordat er toch meer mensen thuiswerken dan voor corona en mensen daarbij dataverkeer gebruiken door te videobellen en door gebruik te maken van clouddiensten bij bedrijven. De voormalige piek in de avond kwam door streaming.

Reacties (20)


Gerucht: Sony vervangt PS5 eind dit jaar door versie met afneembare schijflade

Door Arnoud Wokke, 24 januari 2023 11:32149 reacties

Sony zou de PS5 eind dit jaar willen vervangen voor een nieuwe versie. Daarbij zou het de versie met en zonder schijflade willen samenvoegen, waarbij de schijflade afneembaar wordt. Dat zou schelen in de kosten.

Insider Tom Henderson noemt het een 'gen 2' van de PlayStation 5, dus geen duurdere Pro-versie of goedkopere Slim-variant. Sony zou de nieuwe PlayStation 5 vanaf september willen verkopen. Omdat de schijflade in de nieuwe versie een afneembare module is, kan Sony één variant in productie nemen en daardoor de kosten drukken.

Het is nog onduidelijk of de afneembare schijflade zou passen in de huidige versie van de PS5 zonder schijflade. Sommige mensen hebben die de afgelopen jaren gekocht, omdat het de enige versie was die beschikbaar was. Als de nieuwe schijflade compatibel zou zijn, zouden zij die bijvoorbeeld los erbij kunnen kopen.

De nieuwe PS5 zou weinig afwijken van de huidige op gebied van ontwerp, zo meldt Henderson. Sony heeft al een paar keer een nieuwe versie van de PS5 uitgebracht met gewijzigde interne lay-out. De laatste keer was vorig jaar, toen Sony de koeling en het moederbord aanpaste.

Terugkijken: PS5-review uit 2020

Reacties (149)


'TikTok dreigt thuiswerkende medewerkers met straf en ontslag'

Door Arnoud Wokke, 24 januari 2023 10:20451 reacties

Sociaal medium TikTok heeft medewerkers die fulltime thuiswerken gedreigd met ontslag, zo meldt The Information. Die site kreeg een interne memo onder ogen. Als medewerkers te ver van een kantoor wonen, riskeren ze hun baan te verliezen.

Het gaat alleen om medewerkers die in de VS werken, meldt The Information. De memo op het interne systeem Lark waarschuwt ze om hun thuisadres te updaten naar een adres dat dicht genoeg bij een kantoor ligt om er geregeld te komen. Als ze dat niet doen, dan wacht een straf en die kan leiden tot ontslag, zo waarschuwt het bedrijf volgens de memo. TikTok en moederbedrijf ByteDance hebben nog niet gereageerd.

TikTok probeert al langer het thuiswerken bij medewerkers te beperken. Het heeft na de pandemie bepaald dat medewerkers minimaal twee dagen per week op kantoor moeten zitten. De stappen van TikTok zijn geen uitzondering in de techindustrie. Veel bedrijven, waaronder Twitter, Snap en Apple, eisten na het einde van de acute fase van de pandemie dat medewerkers minstens een deel van de tijd weer op kantoor komen zitten om te werken. Ook Google en Uber hebben dat gedaan.

Reacties (451)


'Google krijgt mogelijk aanklacht in VS over dominantie advertentiemarkt'

Door Arnoud Wokke, 24 januari 2023 10:1220 reacties

Het Amerikaanse ministerie van Justitie zou deze week een aanklacht willen indienen tegen Google vanwege diens monopoliepositie op de markt voor digitale advertenties. Dat schrijft persbureau Bloomberg. Het zou niet de eerste zaak zijn tegen Google.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie wil de zaak later deze week indienen, meldt Bloomberg op basis van eigen bronnen. De zaak kan Google hard raken, omdat het vrijwel al zijn geld verdient op de markt voor online advertenties. Daar speelt het een grote rol en is het de wereldwijde marktleider.

Google zelf beweert dat het niet zo dominant is op die markt, omdat het stevige concurrentie ondervindt van onder meer Meta, Amazon en Microsoft, die ook allemaal actief zijn op de markt voor online advertenties.

Bloomberg geeft weinig details over welke juridische argumenten het Amerikaanse ministerie zou gaan hanteren in de zaak. Er loopt al een zaak over Googles zoekmachine en de deals die het bedrijf heeft gesloten met providers en smartphonemakers om zijn zoekmachine mee te leveren op telefoons. Die zaak komt in september voor de rechter.

Google ligt in veel landen onder een vergrootglas vanwege zijn dominante marktpositie. In India moet het bedrijf er deze week voor zorgen dat voor smartphonemakers de verplichting verdwijnt om apps mee te leveren als ze de Play Store willen meeleveren met hun telefoons. De waakhond in het Verenigd Koninkrijk kijkt onder meer naar de markt voor mobiele browsers. In de EU kreeg Google een miljardenboete vanwege misbruik van zijn dominantie van Android.

Reacties (20)


Stichting: goede doelen vragen te veel persoonsgegevens bij donaties

Door Tijs Hofmans, 24 januari 2023 09:46126 reacties

Nederlandse goede doelen vragen steevast te veel persoonsgegevens van donateurs. Volgens de Stichting Donateursbelangen is het bij driekwart van de goede doelen niet mogelijk om anoniem te doneren en moet er minimaal een e-mailadres achtergelaten worden.

De Stichting Donateursbelangen onderzocht 285 goede doelen in Nederland. De stichting keek naar de manieren waarop de websites hun online donatiemogelijkheden hadden opgesteld. Zo inventariseerde de stichting niet alleen of anonieme donaties mogelijk waren, maar ook of bijvoorbeeld het geslacht, het adres of de geboortedatum van burgers moesten worden ingevuld en of het vinkje voor telefonische benadering standaard stond aangevinkt. De stichting controleerde echter niet of er een verificatie op die gegevens zat; het is bij veel donaties waarschijnlijk mogelijk om een foutieve geboortedatum in te vullen.

Het grootste pijnpunt lijken donaties te zijn die alleen via iDEAL mogelijk zijn. Bij 208 van de 285 onderzochte goede doelen is het alleen mogelijk om via iDEAL te doneren en daarmee is een donatie niet anoniem, stelt de stichting. Bij een handvol goede doelen is het mogelijk om bijvoorbeeld met Tikkie te betalen, waarbij het IBAN van een donateur onzichtbaar blijft. In 74 procent van de gevallen waarbij via iDEAL werd betaald, gingen donaties via de providers Buckaroo en Mollie.

De stichting zegt dat nog eens 73 procent van de goede doelen verplicht vraagt om een e-mailadres en in 70 procent van de gevallen moet verplicht een naam worden opgegeven. Bij een kwart van de goede doelen moet een woonadres worden opgegeven en in een vijfde van de gevallen staat er standaard een vinkje achter het ontvangen van een nieuwsbrief. Bij een opvallend hoog aantal goede doelen is het juist niet verplicht om privacyvoorwaarden vooraf te accepteren.

Volgens de stichting zijn er verschillende gevaren aan het feit dat anonieme donaties niet mogelijk zijn. Zo zou er risico zijn op identiteitsdiefstal en op discriminatie, bijvoorbeeld als stichtingen alleen mensen uit een bepaald postcodegebied zouden laten doneren.

Reacties (126)


Google trekt in oktober stekker uit A/B-testtool Optimize

Door Tijs Hofmans, 24 januari 2023 08:3628 reacties, submitter: Bem

Google stopt met websiteoptimalisatietools Optimize en Optimize 360. Met deze tools kunnen A/B-tests op websites worden uitgevoerd. De meeste functies van de beide tools zullen terechtkomen in Google Analytics 4, zegt het bedrijf.

Google trekt op 30 september de stekker uit de tool, zegt het bedrijf. Gebruikers kunnen tot die tijd hun data exporteren of via de Analytics Data-api oudere gegevens ophalen. Die data verdwijnt volledig na 30 september. Beheerders kunnen hun betaalde contracten van de premium Optimize 360-dienst nog wel verlengen, maar tot uiterlijk die datum. Gebruikers met een contract dat langer doorloopt, krijgen daarvoor geld terug.

Optimize is een tool om websites te A/B-testen en werd voornamelijk door marketeers gebruikt. Google zegt dat Optimize veel features miste waar klanten wel om vroegen. Het bedrijf kiest er nu voor die functies te implementeren in Google Analytics 4, de komende nieuwe versie van de tool. Daarin wordt het makkelijker om A/B-testen uit te voeren op websites.

Reacties (28)


CNET stopt voorlopig met publiceren van artikelen die door AI werden geschreven

Door Tijs Hofmans, 24 januari 2023 08:21109 reacties, submitter: TheVivaldi

Nieuwssite CNET stopt voorlopig met de inzet van kunstmatige intelligentie om artikelen te schrijven. Het medium kreeg daar de laatste weken veel kritiek over en trekt nu in ieder geval voorlopig de stekker uit die verhalen.

Managers van CNET en uitgever Red Ventures hebben dat aangegeven in een gesprek met werknemers, schrijft The Verge. Dat was van die gesprekken op de hoogte. Zowel CNET als andere websites van Red Ventures, zoals creditcards.com, stoppen met het publiceren van verhalen die door kunstmatige intelligentie worden gegenereerd.

Onlangs werd bekend dat CNET bepaalde artikelen liet schrijven door een kunstmatige intelligentie. Dat was geen versie van het recent populaire ChatGPT, maar een door Red Ventures zelfgebouwde tool. CNET liet uitlegartikelen over financiële situaties schrijven door de tool. Hoewel daar later nog factcheckers en redacteuren naar keken, kreeg CNET er veel kritiek op. Er bleken regelmatig fouten in de artikelen te staan, sommige delen van de tekst leken te zijn geplagieerd en het was voor lezers doorgaans onduidelijk welke artikelen niet door mensen waren geschreven. Vorige week zei CNET al dat het duidelijker zou aangeven welke artikelen door AI werden geschreven, maar inmiddels stopt de site daar helemaal mee.

De stop geldt in ieder geval voorlopig, zeggen managers, maar zonder verdere details te geven. Ondertussen heeft de uitgever een werkgroep opgesteld die over AI-gebruik gaat praten, maar het is nog niet duidelijk wat die precies gaat doen. Artikelen die eerder waren geschreven door AI, blijven op de website staan, maar zijn inmiddels voorzien van een disclaimer.

Reacties (109)


Facebook breidt end-to-endencryptie in Messenger uit naar miljoenen gebruikers

Door Tijs Hofmans, 24 januari 2023 07:2928 reacties

Facebook gaat in de komende maanden meer gebruikers van chatdienst Messenger voorzien van end-to-endversleuteling. Moederbedrijf Meta breidt het testen van de versleuteling uit naar miljoenen gebruikers en voegt nieuwe features toe voor die gesprekken.

In de komende maanden worden 'miljoenen gebruikers over de hele wereld' overgezet, schrijft Meta. Het sociale netwerk heeft voor een beperkt aantal Messenger-gebruikers al end-to-endencryptie ingeschakeld, maar die testgroep is nog beperkt. In de toekomst wil Facebook Messenger volledig versleutelen, maar daarvoor wil het eerst meer proefdraaien. Hoeveel gebruikers er in de komende periode worden overgezet, is niet bekend. Volgens Meta is het selectieproces volledig willekeurig en zegt het daar verder niets over. Meta zegt dat het systeem zo is opgebouwd zodat de infrastructuur goed blijft werken.

Gebruikers die worden overgezet, krijgen daarvan een melding te zien, vergelijkbaar met hoe dat op WhatsApp gaat. Dat gebeurt in individuele chatgesprekken, waar dan bovenaan komt te staan dat gesprekken voortaan versleuteld worden.

Er worden ook nieuwe features toegevoegd aan versleutelde chats. Voorheen was het alleen mogelijk om te chatten, maar binnenkort wordt het ook mogelijk achtergronden in te stellen, eigen emoji's en stickers te sturen en groepsprofielfoto's in te stellen. Ook kunnen gebruikers actieve statussen inzetten en worden er linkpreviews toegevoegd. Tot slot wordt het mogelijk om ook de Bubbles in end-to-endversleutelde gesprekken te gebruiken. Dat zijn de overlays van chatbolletjes die gebruikers in Android over andere apps heen kunnen gebruiken om te blijven chatten.

Reacties (28)


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee