WhatsApp krijgt wellicht optie om foto in originele kwaliteit te versturen

De Android-bètaversie van WhatsApp bevat een functie waarmee gebruikers de mogelijkheid krijgen om foto's in de originele kwaliteit te versturen. Momenteel wordt daarbij nog altijd een mate van compressie toegepast, zodat het kleinere bestanden worden.

Volgens WABetaInfo, dat vaker over komende WhatsApp-functies schrijft, bevat update 2.23.2.11 de nieuwe feature om de volledige kwaliteit van de foto te behouden. WhatsApp zou daarvoor een nieuw instellingsicoontje toevoegen aan de tekentool, waarmee gebruikers de kwaliteit van de foto kunnen instellen. Het gaat om een functie die waarschijnlijk in een toekomstige versie van WhatsApp voor iedereen beschikbaar zal zijn, maar het is nog onbekend of en vooral wanneer dat zal gebeuren.

Momenteel hebben gebruikers drie opties om de foto-uploadkwaliteit in te stellen: automatisch, beste kwaliteit en databesparing. De instelling voor beste kwaliteit levert de minste compressie op, maar het compressiealgoritme van WhatsApp leidt nog altijd tot een bestand met 80 procent van de omvang van het originele bestand en foto's die groter dan 2048x2048 pixels zijn, worden doorgaans door WhatsApp verkleind.

Door Joris Jansen

Redacteur

20-01-2023 • 10:36

139 Linkedin

Submitter: AnonymousWP

Reacties (139)

139
137
57
4
0
57
Wijzig sortering
Het kan in WhatsApp al via een omweg: door een "document" te sturen wordt de foto in het originele formaat doorgestuurd. Maar een optie erbij om per foto te kunnen kiezen zou heel welkom zijn.
Als ik een document wil verzenden komen de foto’s niet tevoorschijn bij mij op iOS. Kan er mee te maken dat ik mijn fotos synchroniseer in OneDrive, en niet in iCloud.
Als ik een document wil verzenden komen de foto’s niet tevoorschijn bij mij op iOS. Kan er mee te maken dat ik mijn fotos synchroniseer in OneDrive, en niet in iCloud.
Als het toch al in OneDrive staat zou ik niet eens het bestand versturen maar een linkje naar het origineel op OneDrive.
Gezien het als document wordt verstuurd maakt whatsapp hier automatisch een "document" van i.p.v. dat deze als foto wordt getoond.
Je moet dan of het document downloaden of 1x aantikken, dan opent ie hem wel als foto.
Mooi antwoord, maar niet op de vraag :+
Ontvangen is geen issue, versturen wel. Als je op iOS kiest voor "document" krijg je de bestands-explorer. En daar zijn je foto's niet in zichtbaar. Dat is namelijk gescheiden van je foto-opslag bij foto's die je zelf maakt.

En tja... iOS, breek me de bek niet open :+
Je klikt op de deel knop bij een foto en kiest “Bewaar in Bestanden”.
Dat is een oplossing ja. Maar wel ontzettend onhandig, en dan heb je dubbele files op je telefoon. :+

Maarja, de prijs van het hebben van een iPhone O-)
De prijs van het gebruiken van whatsapp. Er zijn apps die niet alle foto’s kapot comprimeren.
Yup. Ik word zelf altijd een beetje afgezeken als ik weer eens vraag aan een familielid of 'ie het in originele kwaliteit wil sturen, aka moeite doen door de file manager heen te gaan en het bestand dan te selecteren. Als er foto's zijn genomen, wil ik dit zonder compressie. Denk dat de meeste mensen het niks boeit.

[Reactie gewijzigd door AnonymousWP op 20 januari 2023 16:11]

Maar je familie blijft gewoon gecomprimeerde foto's sturen, dus je moet nog steeds blijven zeuren om een ongecomprimeerd exemplaar.

En inderdaad, de meeste plaatjes op WhatsApp zijn niet extra opslagruimte waard :)
De meeste fotos die mensen maken wordt een paar keer bekeken en gaat dan het archief in.
En dan liefst in de beste kwaliteit.
maar door deze optie , wordt het wel makkelijker om te doen voor de familie leden :)

ik ben voor!
Vergelijk het met 8k video. Best nuttig op een hele grote TV maar voegt niets toe op je 4.3" telefoon.

Veel mensen kijken even naar de foto op een klein schermpje en dat is het dan. Niet printen, niet bekijken op een groot scherm.
Nee, het gaat niet over zulke dingen als uitprinten of kijken op telefoon. Stel dat ik met iemand ergens ben, en er worden door familieleden foto's van mij met diegene gemaakt. Dan wil ik die foto's ergens opslaan (storage server bijv.), maar dat wil ik dan wel in de best mogelijke kwaliteit. Waarom zou ik het dan met brakke compressie op willen slaan ipv raw?
Je weet wat ik bedoel. Ik bedoel het originele bestand zonder compressie.
Maar de meeste foto's gemaakt met een telefoon zijn JPG en geen RAW. Tenminste, ik ken niemand die op RAW schiet.

Maar een JPG verkleinen en nog een keer de compressie dunnetjes en heftiger over doen, daar is nog nooit een plaatje beter van geworden.
Ehh iPhones kunnen raw schieten tegenwoordig.
Waar schrijf ik dat het niet kan?
Android telefoons al jaren, niet dat de meeste mensen het gebruiken :+
Dat is toch wat ik zeg? De meeste schieten op JPG en ik denk dat dat voor 99% van de foto's ook prima is.
ow er staat wel reactie op mij? Nou ja, was meer verwonderd ;) Ik type zoveel onzin en bedacht me waar ik de fout in ging.
Herkenbaar, want "je hebt de foto toch, en het ziet er goed uit op je telefoon".
Ik heb jaren geleden een NAS neergezet bij mijn zussen en ouders. Daar zetten ze af en toe hun foto's op en dan worden ze doorgegeven. (Ook handig als iemand weer een fotoboek maakt... alle foto's staan er op)
Herken ik ja. En dan komt de fotoprint er superkut uit en dan heb jij het weer gedaan.
Ik ken het gevoel! Of nog zo'n classic: foto gaat groepsapp rond -> instagram -> ziet er niet meer uit.
Dit wist ik niet, ik deel behoorlijk veel grote renders en ergerde me altijd de enorm agressieve compressie. Ga dit direct uitproberen!

Edit: jeetje dit had ik veel eerder moeten weten. :Y)

[Reactie gewijzigd door downcom op 20 januari 2023 10:45]

Er is wel een 100MB limiet, maar dat is veel beter dan de standaard 16MB limiet op gecomprimeerde foto's en video.
Nope, dat is 2GB sinds kort: https://wabetainfo.com/wh...-files-up-to-2gb-in-size/ :)

Edit: de FAQ hieronder klopt niet en is outdated, zie: AnonymousWP in 'WhatsApp krijgt wellicht optie om foto in originele kwaliteit te versturen'

[Reactie gewijzigd door AnonymousWP op 20 januari 2023 11:02]

Dat is nog in beta, deels uitgerold in Argentinië. Volgens de officiële FAQ:
The maximum file size allowed for all media (photos, videos or voice messages) to be sent or forwarded through WhatsApp is 16 MB on all platforms.
On most phones, this will equal from about 90 seconds to 3 minutes of video. The maximum video duration will vary based on the quality of your phone's video camera. To send a longer video, you can record a lower resolution video outside of WhatsApp and use the attach media feature in a chat to send it to your contacts.
For Status, you can share a video with a maximum duration of 30 seconds. At this time, it's not possible to share longer videos to Status.
If you're trying to send a video that you've previously received, you can use the forward media feature in a chat to forward the video via WhatsApp.
Note: For documents, the maximum file size allowed is 100 MB.
https://faq.whatsapp.com/1119635945362627
Nee, er is gewoon geen nieuw artikel meer uitgekomen over die file size. Iedereen in de WABetaInfo Discord-server heeft die feature namelijk al, ook op non-bèta. Test maar uit door iets van 3GB te sturen. :) Ik heb het net nagevraagd aan WhatsAppBetaInfo en hij bevestigt dat die FAQ gewoon outdated is.

[Reactie gewijzigd door AnonymousWP op 20 januari 2023 11:02]

Telegram gebruiken, kan je 4gb verzenden uncompressed, 2gb gratis
Je kunt ook FTP gebruiken. Dat is net zo gangbaar als Telegram.
upload je dan elke keer een file als je wat wil zeggen? ;)
Via vpn met elkaar verbinden met vnc de pc overnemen en dan via notepad met elkaar typen. Toch? Dan kan je veilig ftp gebruiken om andere data dan text door te sturen.

[Reactie gewijzigd door BlaDeKke op 20 januari 2023 17:44]

oja, want dat is net zo gebruiksvriendelijk als whatsapp en telegram... sommige weten net hoe dat werkt en kom jij met FTP aan :P
Telegram wordt door veel minder mensen gebruikt ...
Whatsapp is hier in west Europa gewoon de communicatie app.
Dit kan in Telegram allang idd. bij Whatsapp lopen ze altijd zo lekker achter.
Wow mind blowing!!!! Thanks!
Dat wilde ik net doorgeven, gewoon toevoegen als document. Wellicht handig van Tweakers om dit als work-around toe te voegen aan het bericht.
Wooooooooo dit wist ik ook niet, een van mijn grootste ergernissen tot nu toe, superfijn dat er nu een work around is. Dank!!
Wel frappant dat er nu pas mensen achter komen. Die optie is er namelijk al sinds vele jaren.
Dank voor de geniale tip! De enige reden dat ik geen foto's via Whatsapp deel is hierom, maar dit maakt het wel een heel stuk makkelijker!
Het leuke aan deze truc is dat het gewoon een vertaalfout van WhatsApp is. In het engels is het namelijk File, maar ze hebben dit in Nederland vertaald naar document in plaats van bestand.

Met het woordje bestand zouden veel meer mensen deze functie kennen.
Stamt af uit de origine van die functie, die pakte in eerste instantie uitsluitend spul als doc(x), pdf, ppt, xls, etc.
Ik weet niet wat ik dan fout doe maar ook met die optie zie ik enorm veel compressie.
Maar dat kan niet, want de bestandsgrootte komt gewoon overeen. Het is als volgt:
 1. Paperclip
 2. Document
 3. Kies foto uit bestandsbeheerder
Dus niet wanneer je de desktop app gebruikt. Net even getest. Bestand op PC is 9,41MB, bestand op telefoon waar hij is ontvangen is slechts 303,47KB.

Werkt alleen naar behoren in de mobiele app.

[Reactie gewijzigd door EnigmaNL op 20 januari 2023 11:28]

Gebruik je WhatsApp Desktop van de website of de UWP-versie uit de Store?
Die zijn allebei hetzelfde, de link naar de Windows applicatie op de site van Whatsapp linkt door naar de store. ms-windows-store://pdp/?productid=9NKSQGP7F2NH&mode=mini
Als je op deze manier een foto stuurt, hoe zit het dan met de EXIF data? Blijft die dan bewaard? Als je een foto als foto verstuurd wordt de EXIF data volgens mij verwijderd. Wat op zich goed is lijkt me. Normaliter vertrouw je de ontvanger wel maar niet iedereen hoeft te weten waar jij was toen de foto werd genomen.

EDIT: Laat maar. Is al eerder een opmerking over gemaakt

[Reactie gewijzigd door be3a18 op 20 januari 2023 12:13]

Als dat je dwarszit strip je toch zelf ff de metadata? Zo gepiept :) Op iOS als je hem naar Bestanden schrijft via de share sheet kan je zelfs meteen onder opties al kiezen of ie dit mee moet kopiëren of niet.
Maar een optie erbij om per foto te kunnen kiezen zou heel welkom zijn.
Enerzijds zou ik er persoonlijk blij mee zijn. Nu gebruik ikzelf vaak iMessage om foto's te delen. Mijn ouders snappen er dan weer geen reet van waarom ik het niet gewoon via Whatsapp stuur, want dat is makkelijker.

Anderzijds ben ik bang dat ik dan nóg vaker te horen krijg dat het geheugen vol zit omdat mijn moeder per dag 40 memes van 2,8 mb ontvangt i.p.v. 136 kb.
Tx! Want ik gebruik iMessage oa daarvoor.
Het probleem is dat iedereen die dat weet de foto op een handige manier bij de ander kan krijgen. En voor de rest, dat is nu juist het probleem.
Ook als deze nieuwe feature een opt-in wordt moet je alsnog gaan uitleggen dat een maximaal gecomprimeerd filmpje of foto amper bruikbaar is.
Ik hoop dan dat transparantie ook behouden word. Vaak genoeg dat ik png's via WA in een zipje moet verzenden omdat anders het een witte jpeg word.
Ook jij bent er ooit achter gekomen toch?
Jep, zowat de 2de dag dat ik Whatsapp had...
Kun je een foto niet als bijlage (via het paperclipje) sturen zodat de kwaliteit behouden blijft?

edit: ik lees net hierboven dat dit idd klopt :-D

[Reactie gewijzigd door kroam op 20 januari 2023 10:44]

Klopt, maar dat is veel meer werk. Veel mensen willen die moeite niet nemen.
Alleen als je het als document verstuurt
Kan alleen de verzender dit instellen of de ontvanger ook?
Ik zit er niet echt te wachten dat m'n telefoon volloopt met gigantische bestanden.
Zou zelf een optie om afbeeldingen boven een bepaalde grootte niet automatisch te downloaden best waarderen :)
En dit is exact waarom je bij telegram een maximale cache kan instellen
Buiten dit vond ik het nog steeds irritant dat al die media van je opslag af gaat.. als ze daar nou ook iets op verzinnen kan je telegram de deur uit knallen bijvoorbeeld
Huh? Raar hè, dat gedownloade media ruimte in beslag neemt... Of bedoel je een soort van auto-purge systeem?
Bij telegram kan je een max cache instellen van bijvoorbeeld 5gb waardoor het niet meer dan dat van je opslag af gaat, en als je het verwijderd het alsnog opnieuw gedownload kan worden aangezien het in de “cloud” staat op de telegram servers
Ja, bij WhatsApp dus niet. Daar wordt het verwijderd van de server na X aantal dagen (30 of 60 volgens mij). Dus je kan het zo lang downloaden en daarna is het foetsie.
Ja bij telegram blijft het wat ik liever heb, en realtime backup
Lekker Telegram blijven gebruiken dan.
De meesten doen dat niet en gebruiken Whatsapp (ansich ook een betere app qua overige mogelijkheden).
Feit dat ze niet alles eeuwig kunnen bewaren heeft te maken met het giga data verkeer.
Je kunt niet alle WA data gedurende jaren bewaren, zeker niet voor een gratis dienst.
Het is handmatig, maar je kan voor elke groepsapp zien hoeveel opslag er wordt verbruikt en alles in 1x weggooien. Behalve dingen die dan met een ster gemarkeerd zijn.

Dan heb je zelf controle, en niet dat je een oude foto opzoekt en dat die al automatisch verwijderd is, want boven je cache-limiet.

Die optie is wel aardig verstopt trouwens, dat mogen ze wel makkelijker vindbaar maken. Zit nu onder Instellingen, Opslag en Data, Beheer Opslag, en dan een (groeps)chat selecteren en vervolgens " selecteer" en dan "selecteer alles".

Kan onder Android anders werken :+
al zou je de media verwijderen kan je het weer opnieuw downloaden als het uit de cache is,
nee het is realtime backup aangezien het cloud chat is

[Reactie gewijzigd door juliank op 20 januari 2023 11:49]

Dus Signal bewaart alle verstuurde video's en foto's meerdere jaren op hun server? :X
huh?ik heb het over telegram, en whatsapp, geen signal
Dus Telegram bewaart alle verstuurde video's en foto's meerdere jaren op hun server? :Y) :X

in geval van Telegram misschien nog wel erger dan als Signal dat zou doen :+
dan snap je totaal niet waar dit over ging, uberhaupt is dit topic niet gericht op privacy
Ik stel gewoon een vraag of ze alle foto's en video's ten alle tijde bewaren. Dit is geen topic maar een niewsbericht, en is stel gewoon een vraag over hoe telegram werkt, met daarbij inderdaad een opmerking over privacy ja. Maar heb nog steeds geen antwoord :Y)

Als de foto uit de cache wordt verwijderd, kan je na 2 jaar die foto nog ophalen van de servers?

[Reactie gewijzigd door Waah op 20 januari 2023 13:37]

telegram is een cloud based chat, naar mijn wete bewaren ze idd de media die jij upload op hun servers zodat als jij de cache op je telefoon verwijderd dat je de media gewoon weer opnieuw kan downloaden,
en je hoeft je nummer niet te delen aangezien je een @username kan maken

je kan 2gb gratis uncompressed versturen, en 4gb premium.
dus dat gaat snel op whatsapp met je opslag,

ik heb minder oog voor privacy, vind media belangrijker

[Reactie gewijzigd door juliank op 20 januari 2023 13:38]

Oke das best handig. Want bij Whatsapp is dat niet het geval. Dan is het na een aantal maanden ook van de server.
ik heb nog wat geupdated bij de oude reactie *edit*
Zou ook fijn zijn als ze naast dit ook het opslaan van meerdere foto’s makkelijker maken.
Momenteel als je in WhatsApp (op iOS althans) meerdere foto’s wilt opslaan naar je fotobibliotheek dan kan je er per keer maar 6 tegelijk selecteren en opslaan.
Plus graag ook de upload volgorde verduidelijken:)
Inderdaad, een nummering in de uploadvolgorde zou een hele compilatie delen makkelijker maken.
Dat zou echt wel mooi zijn, deel veel 3D visualisaties onderling om te beoordelen en tips te geven, maar details zijn dan nogal belangrijk, dus altijd uploaden en de link sturen, maar zonder omweg zou mooi zijn.
dan had je het gewoon als document moeten verzenden, dan krijg je de originele grootte
Precies, dit doe ik altijd :)
Kan je ook gewoon telegram voor gebruiken, 2gb gratis uncompressed en 4gb premium
Met Telegram doe ik dit soms al, in Threema is dit gewoon standaard. Wel erg fijn, nooit halfbakken foto’s.

Tuurlijk moet je dit niet doen met iemand die altijd zijn/haar telefoon vol heeft. :)
Bij telegram kan je het altijd uncompressed verzenden alleen moet je wel een extra knopje aanklikken
Whatsapp doet alles wat Telegram doet maar dan wat minder goed uitgewerkt en 2.5 jaar later. Je zou denken dat met die immense geld stroom voor zoon bedrijf. Je wel sneller kan ontwikkelen. Ik vraag me ook af waarom het nog steeds zo dominant is
Omdat een communicatieplatform vooral op het netwerkeffect draait. Niet op hoe goed het is ofzo. Als je van Apple aar Android gaat vervangen je je producten en steek je er tijd in en klaar is Kees. Wil je van Whatsapp naar Signal dan heb je geen contact meer met je vrienden en familie.
Je kunt ze prima naast elkaar installeren hoor. ;)

Ook zonder WhatsApp kun je prima contact onderhouden met familie. Er zijn legio van andere communicatievormen.
Natuurlijk kan dat zonder whatsapp. Het kan ook zonder telefoon. Maar mijn vrienden hebben whatsapp groepen. Als er een feestje gegeven wordt, wordt iedereen via whatsapp uitgenodigd. Dit was voor mij ooit de aanleiding om op Facebook te gaan. Omdat destijds alles via Facebook ging.
Dit zou zeer welkom zijn! Tuurlijk, er zijn nu al apps die uncompressed foto's sturen, maar de standaard is al jaren Whatsapp. Ik zie het regelmatig terug in fotoboeken wanneer er als bronbestand een doorgestuurde Whatsapp-foto is gebruikt om te printen en ze onscherp zijn, dus nogmaals, zeer welkom!
Eindelijk een einde aan slechte kwaliteit foto's in iedereens archief. :D


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee