WhatsApp stelt bèta van macOS-app openbaar beschikbaar

WhatsApp heeft een download beschikbaar gesteld van een bèta voor een macOS-app voor zijn dienst. Het Meta-dochterbedrijf had tot nu toe alleen een Windows-app voor desktops, maar bracht vorig jaar al een gesloten bèta uit.

De bèta is nu voor iedereen te downloaden als dmg-bestand vanaf de site van WhatsApp, merkt WABetaInfo op. Het gaat om versie 2.23.1.75. WhatsApp vraagt in het set-upscherm aan gebruikers om feedback waarmee bugs in de app kunnen worden opgespoord. Een besloten versie van de bèta is al enige maanden beschikbaar; de openbare download is nieuw.

Het gaat om een Catalyst-app. Daarmee kunnen ontwikkelaars code van iOS- en iPadOS-apps hergebruiken in de Mac-versie om zo de overstap makkelijker te maken. De app werkt op alle Mac-apparaten met een M1- of M2-processor, maar ook sommige Intel-Macs zijn compatibel met de app.

Ten opzichte van de webversie moet de app beter presteren, is er een balk aan de zijkant en kunnen gebruikers bestanden via drag-and-drop versturen via de chatapp. Het is onbekend wanneer de stabiele versie van de Mac-app uitkomt.

WhatsApp op macOS. Bron: WABetaInfo

Door Arnoud Wokke

Redacteur

24-01-2023 • 11:52

64 Linkedin

Submitter: AnonymousWP

Reacties (64)

64
64
26
2
0
31
Wijzig sortering
Net even geprobeerd:

Oude Whatsapp app: 900MB geheugen
Nieuwe (native) Whatsapp app: 160MB geheugen

iMac i9, MacOS 12.6.2
Ik ben even in de war, er is toch al een whatsapp app op MacOS..? Die staat gewoon in de AppStore.
Dat is gewoon een wrapper om de "Web Whatsapp", dit is een echte iOS/MacOS app
Had ook gehoopt op whatsapp voor de iPad, zal die nog eens uitkomen?
In het artikel spreek men van een Catalyst-app. De stap naar een iPad app zou daarmee zo gemaakt kunnen zijn. Maar of de stap ook gemaakt gaat worden is inderdaad de vraag.
Dit is eerder een stap terug: Catalyst wordt gebruikt om iPad-apps naar macOS te brengen en niet zozeer andersom. Er is al langer sprake van een aankomende iPad-app voor WhatsApp, dus die zal waarschijnlijk redelijk vergelijkbaar zijn met wat we hier zien.
Apple wil graag iPads met simkaarten verkopen. Dus die gaat er vast niet komen.
Wat is het verband? Om ondweg WA te gebruiken heb je alsnog een eSIM abo nodig op je iPad.
Plus die app is ook nog eens Intel en niet universal/native. Kortom flinke powerdrain ivm Rosetta op M1 macs
Die was er ook al, maar dat was een drama, hoop dat deze beter is.
Wat is de drama van de huidige versie? Ik gebruik deze dagelijks met 0 issues.
Mijne wil regelmatig openen met een zwart scherm waarna ik de app opnieuw moet starten, en je dus evt open berichten kwijt bent. Ik stap over op deze versie.
dit _is_ die versie; maar dan met catalyst optie zodat je de ipad app ook op mac kan draaien
De oude/huidige Whatsapp app voor MacOs is extreem slecht (lees: niet) geoptimaliseerd. Staat steevast in top 3 van meest energieslurpende apps (in Activiteitenweergave) op m'n M1 Pro MBP. Zelfs bij marginaal gebruik (vooral op achtergrond) komt het in de buurt van Chrome, wat constant met tig tabs op de voorgrond draait en niet bekend staat om zijn resource-optimalisatie, en overtreft het vaak Safari, Office suite enz. Het zuinige alternatief, nm. Whatsapp Web in een Safari venster (al dan niet in een wrapper als pseudo app) verbruikt nog niet een tiende daarvan, echter daarin zijn allerlei functies gebrekkig zoals beperkte drag-drop functionaliteit, geen gifs, niet kunnen bellen, meldingen werken slecht (alleen een eerste bericht komt binnen) enz. Deze nieuwe beta Catalyst app is tenminste voor ARM geschreven en verbruikt zo mogelijk nog minder dan web, en heeft volledige functionaliteit.

[Reactie gewijzigd door davidov2008 op 24 januari 2023 12:25]

Dat de huidige app in de buurt komt van chrome qua verbruik is niet heel verwonderlijk, want dat is het eigenlijk ook. Die app sleurt een hele Chromium browser mee, net zoals (helaas) wel meer apps doen.

Gelukkig hebben ze bij Whatsapp het licht gezien. Windows heeft nu ook een native app in de store staan en dat werkt hartstikke goed. Nu is MacOS aan de beurt en dat zal je batterijleven inderdaad ten goede komen.
Ja de huidige is een Electron app maar toch verbruikt whatsapp web in Chrome op MacOS minder dan de “dedicated” chromium based Electron app ( web in Chrome heeft wel minder functionaliteit). Wel een hele prestatie dus.
Dat is een draak van een app die 2 gieg ruimte opslokt en ook niet echt snappy is (op een M1 mac).
Beter dat er nu wordt gewerkt aan een 'echte' app. Hopelijk ook zonder emulatielaag?
Haha ik had precies hetzelfde. Huh, gebruik ik al jaren !?
Dat is een wrapper app die echt ongelofelijk traag is. De nieuwe app zal native zijn
Ten opzichte van de webversie moet de app beter presteren, is er een balk aan de zijkant en kunnen gebruikers bestanden via drag-and-drop versturen via de chatapp.
Vertaling: de webapp is niet geoptimaliseerd, mist functies, en ondersteunt geen drag & drop (wat prima kan met een site in een browser).

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 24 januari 2023 11:58]

Drag en drop werkt hier prima met de huidige web-gebaseerde desktop versie 8)7 . Vreemd dat ze dit zo benoemen.
Het werkt inderdaad - maar niet goed.

Heb vaak genoeg gehad dat ik een screenshot wilde droppen in de Whatsapp Web maar deze ineens verdween en ik m'n screenshot kwijt was (slaat ie niet op, tijdelijk in de hoek op Mac).

Dit is dus zeer welkom :)
Ah ja eens, als je vanaf zo'n thumbnail sleept is ie soms wat picky/traag. Vanaf een folder nooit problemen.

Hoop voornamelijk dat de desktop versie een stuk sneller is met synchroniseren na opstarten, dat duurt echt te lang met de webversie.
Tip, download shottr. Het was de screenshot app waarvan ik niet wist dat ik hem nodig had, maar man wat werkt het prettig. (gedeeltelijke) of scrolling screenshots, makkelijk pijltjes en tekst toevoegen, zelf kiezen of je het op wil slaan of alleen onder cmd+v wil hebben etc. En dat allemaal voor de magische prijs van 0.
1: Het opslaan van screenshots kan zeker wel met MacOS, is kwestie van dit aan te zetten in je config.

2: Inderdaad, met hoge resolutie afbeeldingen duurt het soms een tijdje voor de afbeelding "geplakt" wordt. Weet ook niet hoe dit komt, vaak moet je even wachten voor ie plots toch verschijnt.
Ik heb juist exact andersom. De web wrapper werkt duizend keer beter als de app (op windows). Webp files worden als bestanden gestuurd, niet omgezet naar images. Het is laggy, traag, het crasht keer op keer. Het doet een gare auto correct die ik niet uit krijg (en nergens anders in windows heb). Het snapt niet dat ik nederlands en engels typ. Het is werkelijk onwerkbaar
Hopelijk komt deze ook snel beschikbaar voor de iPad Pro. Nu verdwaal je in een web van betaalde (vaak dure) shady apps in de appstore.
Kan je niet de web versie toevoegen aan het startscherm als soort van app? Dat zou een hoop problemen schelen :)
Ja, dat kan, maar dat opent dan gewoon als tabblad in Safari. Op zich geen probleem als het lekker werkte, maar omdat het een webapp is zit je gewoon met wat problemen. Usability is niet denderend. De gif’s laden bij mij gewoon niet in (wellicht een content blocker die in de weg zit, kan ik ooit nog eens uitzoeken als het echt moet), als ik links plak van bijvoorbeeld Twitter of YouTube dan krijg ik geen preview van de inhoud, dus ook geen embed na het posten. Reacties op posts doen is omslachtig. Als ik mijn Magic Keyboard met de iPad Pro gebruik dan staat het autocorrectiebalkje over het tekstinvoerbalkje, etc.

En uiteraard geen notificaties.

Hoe dan ook, het werkt, maar nog geen fractie zo lekker als een native app.
En uiteraard geen notificaties.
We hebben met iPadOS 16.3 zeker nog geen web notificaties gekregen... shit.
Hij is in ieder geval een stuk sneller dan de "oude" app die draait op de webversie van Whatsapp
Dat is in ieder geval fijn om te horen. Sinds de laatste update waarbij de app bij het opstarten van de app de berichten download en het lijkt alsof die een tijdje 'catch-up' moet spelen is de performance op de M1 Mac echt om te huilen. De app zelf gaat nog wel maar de opstarttijd sinds die update is bizar veel langer geworden.
Heeft dat niet te maken dat je sinds een paar maanden (?) de whatsapp kan gebruiken zonder dat je telefoon verbonden hoeft te zijn met internet/whatsapp?

Zojuist de app gedownload maar de gehele UI lijkt wel op 50% te staan. Geen optie om deze groter te maken behalve de chatberichten zelf. Hopelijk gaan ze dit binnenkort verbeteren.
Die versie had ik al langer en had dat probleem niet. Dat probleem is echt pas recenter ontstaan.
De snelheid verschilt bij mij niet zo, al komt dat misschien omdat ik nog een Intel Mac heb. Gebruikt wel stukken minder RAM, 80MB bij het opstarten vs. 300MB.

De UI vind ik wel verschrikkelijk. De app kan niet smaller gezet worden dan dat die je halve laptop scherm inneemt. Dit maakt het lastig maakt om je chat naast je primaire werkvenster te zetten (handig als je bijv. inputs krijgt via Whatsapp terwijl je in Word werkt om maar een voorbeeld te noemen). Verder leest het ook onprettig om je eigen berichten rechts aligned worden en de berichten van de ander link, dat werkt bij een smal venster waar de berichten dan alsnog onder elkaar komen, maar nu moet je continue met je ogen bewegen alsof je tennis kijkt wil je een conversatie teruglezen.

De webversie hield het al wat breed, maar zelfs die was smaller dan dit. Terwijl dezelfde maker (Meta dus) dat wel prima kan doen met de Messenger app die vrijwel gelijke functionaliteit heeft. Nou is dit een beta, dus hopelijk komt er spoedig nog eens een UI/UX team naar deze app kijken. Want nu is deze app enkel een achteruitgang op het lagere RAM verbruik na. Tot die tijd is het hopen dat de huidige stabiele branch van de app veiligheidsupdates blijft krijgen.
Nou dat. Plus het was zo'n electron app. Niet dat ik daar veel van weet, maar volgens mij is dat ook niet zo fantastisch. Plus het maakt apps onnodig groot. Hoewel, deze whatsapp is hier ook 260 MB
Ik gebruik best veel applicaties en ze zijn allemaal M1-native. Alleen mijn WhatsApp app is not Intel-gebaseerd. Fijn als die straks ook native wordt.

Zou ik straks Rosetta kunnen uitschakelen? Zou dat de performance verbeteren (CPU/RAM)?
Rosetta wordt alleen geladen als je een app hebt die het nodig heeft. Je gaat er dus niks van merken.
Eindelijk een univeral app die werkt native op M1/2 macs!
Tja een native app draait met 10MB* en tenzij je een totale prutser bent ook nauwelijks CPU tot je écht wat doet.

Dat vergeleken met standaard 250MB plus helper app voor hello world in web wrapper apps, CPU verbruik hoog als je niks doet, traag als je wel wat probeert te doen.

Catalyst is niet ideaal qua limitaties, UX en bugs (ook vergeleken bij toch al niet bugvrije AppKit) maar wel super om dit soort “””simpele”””” apps naar de desktop te krijgen.

* media weergave zal bij WhatsApp wel aantikken, maar koud opgestart zonder media open zal het waarschijnlijk niet meer dan 50 MB zijn.

[Reactie gewijzigd door BikkelZ op 24 januari 2023 12:33]

Sorry maar ik heb de app al een aantal maanden op mijn macbook, hoe is dit nu pas nieuw?
er waren al een hele tijd wrappers voor de webversie, heel veel daarvan gebruikte tools als electron. en de performanace daarvan was soms goed, vaak mager, en soms ook idioot slecht.. en bijna allemaal waren ze van zonderkamer-hobby bedrijfjes, met een release once, never look again -strategie (zoals bij wel meer apps in de appstore.
Er is gewoon een officiële "WhatsApp for Desktop" voor MacOS, al jaren. Wel een wrapper voor de webversie die niet erg efficient is (al valt het sinds een update een tijdje terug terug erg mee bij mij), maar niettemin een officiële en ondersteunde app.

Wat dat betreft klopt het artikel gewoon niet. Er is een nieuwe herontwikkelde app voor WhatsApp, maar er was al tijden een officiële app voor MacOS.
Ik gebruik voor Whatsapp Ferdium op mijn M1 mac. Voordeel dat ik hierin tegelijkertijd meerdere teams, mail en andere services kan draaien. Weliswaar web gebaseerd, maar werkt als een trein en alle communicatie in 1 overzicht.

[Reactie gewijzigd door Tomas_ op 25 januari 2023 09:40]

Misschien heb je de normale versie en niet de beta.
Het Meta-dochterbedrijf had tot nu toe alleen een Windows-app voor desktops, maar bracht vorig jaar al een gesloten bèta uit.
Dit insinueert toch wel dat er nog nooit een macOS app bestond.
Je hebt dan of de oude niet ARM-native app, die waardeloos geoptimaliseerd is, of een wrapper app van WhatsApp web met slechte functionaliteit.
Ook ik dacht van: die heb ik toch al? En dat was ook zo. Versie 2.2301.6 uit de App Store.
Deze wordt het voor mij in ieder geval niet:
Je hebt macOS 10.15.7. De app vereist macOS 11.0 of hoger.

[Reactie gewijzigd door hemiparo op 24 januari 2023 12:22]


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee