Microsoft test splitscreenfunctie in Edge voor twee tabbladen in een venster

Microsoft test in de Canary-versie van Edge een splitscreenfunctie waarmee gebruikers twee tabbladen in één venster kunnen tonen. Standaard zijn de twee tabs even groot, maar gebruikers kunnen ervoor kiezen een van de vensters groter te maken.

Gebruikers kunnen de functie met een Experiments-flag van Canary aanzetten, ontdekte een Reddit-gebruiker. Na het inschakelen kunnen gebruikers ervoor kiezen om een link op een pagina te openen in een nieuw tabblad binnen het venster, of een extra, bestaand tabblad in het venster te openen. Ze kunnen er ook voor kiezen om een van de tabs groter te weergeven, ten koste van de andere tab.

De functie zou vooral handig kunnen zijn voor gebruikers met veel geopende vensters, waarbij het makkelijker wordt om tabbladen binnen de vensters te bundelen. Vivaldi heeft met tab tiling een vergelijkbare functie. Wanneer Microsofts splitscreenfunctie naar de stabiele versie van de Chromium-browser moet komen, is niet duidelijk. De Edge-splitscreenfunctie is te gebruiken in de Windows-, Mac- en Linux-Canary-versies.

Microsoft test een splitscreenfunctie in Edge. Afbeelding via Reddit-gebruiker Leopeva64-2

Door Hayte Hugo

Redacteur

24-01-2023 • 16:50

58 Linkedin

Reacties (58)

58
55
31
0
0
7
Wijzig sortering
Dit voelt voor mij een beetje als een oplossing voor een zelfgemaakt probleem. Misschien loop ik gewoon achter op de tijd hoor, maar ik heb tabs altijd al relatief irritant gevonden. Intussen werk ik er wel mee, maar in geval van meerder vensters heb ik vaak gewoon een nieuwe window.

Met een nieuwe window kan dit al sinds uit m'n geheugen, windows 7. Nooit problemen mee gehad. Dit is ook handig omdat je dan een 2e venster snel kunt omwisselen met andere applicaties dan de browser. Hiermee zou je echter beiden tabs wegklikken en weer tevoorschijn halen. Opzich kan dat in specifieke situaties óók fijn zijn en zolang het een keuze blijft welke techniek je gebruikt, is zo'n extra feature gewoon welkom natuurlijk. Toch voelt het voor mij als een oplossing voor een niet bestaand/zelf gemaakt probleem.

Edit; De window snapping (starttoets + pijltjestoetsen) is overigens een functie welke ik mogelijk 66 keer per dag gebruik en de hoofdreden dat ik al jaren liever op windows werk dan op mac. Vooral i.v.m. dat ik destijds op een 32" mac werkte, waarbij het gebrek aan snapping dus écht gigantisch irritant was. Ieder venster precies goed moeten slepen was zwaar vermoeiend.

[Reactie gewijzigd door NoobishPro op 24 januari 2023 17:12]

Het is gewoon een manier van dingen anders organiseren en zoals je eigenlijk al aangeeft ook erg afhankelijk van je persoonlijke voorkeur.

Ik werk persoonlijk graag met tabbladen zodat mijn taakbalk niet vol staat met alle losse vensters. Het geeft me ook de mogelijkheid om in één browser venster (of elke andere app die tabbladen ondersteunt) open te hebben voor een bepaalde categorie content en een ander venster voor een andere categorie.

Dit is hier weer een stap verder in en stelt mensen in staat om content met elkaar te vergelijken of iig naast elkaar te hebben zonder dat er een extra venster voor open hoeft. Denk aan webmail aan één kant en een pagina met informatie waar je aan refereert aan de andere kant.

Zoals ik al aangaf, simpelweg een vorm van organiseren en categoriseren van je workflow.
Ik gebruik sinds kort op 1 laptop Windows 11 en daar heb ik erg spijt van aangezien je daar voor alle programma's geen enkele meer kan 'onttabben' in de taakbalk, alles wordt samengevoegd.
Een persoonlijke workflow was bij Windows 10.beter te organiseren.
Leuk dat ze deze mogelijkheid voor een andere voorkeur hebben bedacht voor Edge, maar splitscreenfunctie klinkt meer dan het daadwerkelijk inhoud :z

[Reactie gewijzigd door DeComponeur op 24 januari 2023 17:51]

Wat bedoel je precies met onttabben? Dat wanneer je meerdere instanties van hetzelfde programma open hebt, deze als 1 app op je taakbalk worden getoond ipv meerdere? Was dat in W10 niet al zo? Zodra je er overigens met je muis overheen zweeft, zie je wel de verschillende geopende apps.
:)
In Windows 10 heb ik vaak de hele taakbalk gevuld met diverse zaken.
Verschillende Word en Excel bestanden, geopende websites etc. kan ik makkelijk switchen onderin
Windows 11 voegt al het openstaande samen in 1 lullig klein programma-icoontje.
Als ik met W11 de computer afsluit staat er regelmatig nog iets open wat ik niet had gezien :z
Ik wil de taakbalk heeeel graag weer zelf kunnen bepalen zoals in Windows's daarvoor.
Beetje onbegrijpelijk dat dat niet meer kan.
https://github.com/valinet/ExplorerPatcher is ook zon top tool. Ik gebruik zelf ook W11 i.c.m. deze tool. Zeer blij mee.
In windows 10 kun je instellen wanneer ze gecombineerd worden, en of je die vierkanten wil of text in je taakbalk button, zoals vorige windows versies.
Ah. Een optie die ik niet kende en dus ook nooit gebruikt heb. Werk zelf met 3 schermen, dus hoef zelden te schakelen tussen tabs of programma's. Maar kan me voorstellen dat 't op een enkel scherm behelpen is.
Gebruik dit:
https://www.startallback.com/

Kan je je taskbar helemaal mee instellen zoals Windows 10. Ik gebruik het en werkt perfect.

Je kan er ook je Start Menu mee aanpassen, dat heb ik zelf echter niet nodig en gebruik ik dan ook niet.
Vraag: Kun je hiermee ook weer je main-taskbar op een ander scherm plaatsen? Dit is veruit mijn grootste irritatie met windows 11, vooral ivm full-screen applicaties die je niet achter de start-balk kunt alt-tabben als er niets anders open staat.
Ken ik, werkt helaas maar 100 dagen gratis.
Het gaat niet om de paar centen hoor die wil ik best betalen, 't is een beetje omslachtig, omgekeerde wereld, onnodig, maar ja Windows bepaalt natuurlijk, hopen dat er veel geklaagd wordt ;)
Was altijd fan van Classic Shell, helaas staat dat al jaren stil
Hier nog meer leesvoer voor de echte aanpasliefhebber :9

[Reactie gewijzigd door DeComponeur op 25 januari 2023 00:28]

Ik werk ook graag met tabbladen, maar heb ondertussen wel 2x een window open. Voor elk scherm een window en dan binnen een window tabbladen. Als ik wil vergelijken hoef ik dus geen splitscreen, maar vergelijk ik de verschillende windows
Eens, ze hebben dit trouwens afgekeken van de Vivaldi browser. Die heeft nog veel meer Tab opties die je dan waarschijnlijk interessant vindt.
Ja is maar wat je handig vindt / gewend bent.

Zowel op werk als op privé groep ik tabs in vensters per topic waar ik bezig ben. Dit zorgt dat ik mijn werk relatief georganiseerd kan houden aangezien dat ik met meerdere dingen bezig kan zijn.

Dit zorgt wel dat ik binnen die ene venster 2 pagina’s kan zien en vermindert aantal alt+tab die ik moet gebruiken om tussen tabs te switchen.
Ik doe hetzelfde. Mogelijk heb je gelijk en ga ik het juist wel heel fijn vinden... Ik vind losse windows echter ook fijn i.v.m. foutgevoeligheid. Ik heb het idee dat met mijn werk, waar ik veel identieke vensters open heb, makkelijker fouten kan maken (verward kan raken in welk scherm ik klik) als het split-screened is in dezelfde window, maar who knows... Zoals ik ook al in m'n comment aangaf is het voordeel dat het niet "moet", maar "mag". Echter, Microsoft haalt de alternatieve opties dan vaker weg, zoals ook de taakbalk opties zijn verwijderd in Windows 11.

Echt een absolute ramp, overigens. Met multi-screens werken op Windows 11 is echt zwaar achteruit gegaan.
Wat wel geinig is dat Microsoft heel lang hetzelfde dacht.

"Tabbladen? Daar heb je een taakbalk voor". Ondanks dat tabbladen in browsers al voor IE6 een ding was. In Verkenner zit het ook pas sinds Windows 11.

Mijn gebruik is redelijk vergelijkbaar met die van jou. Zo heb ik liever aparte browservensters voor elk specifieke doel. Snapping is echt een fijne feature. Op ultrawide of native 4k <30" zou ik wel Powertoys aanraden om de snapmogelijkheden significant uit te breiden.
De window snapping (starttoets + pijltjestoetsen) is overigens een functie welke ik mogelijk 66 keer per dag gebruik en de hoofdreden dat ik al jaren liever op windows werk dan op mac.
Als dit dè reden is om niet met een Mac te werken kan ik je beloven dat met een simpel klein gratis open source appje deze functionaliteit is toe te voegen aan MacOS. Ook al is het inderdaad supersuf dat het er niet standaard in zit.
Welke is dat? Heel geïnteresseerd namelijk!
ik gebruik Rectangle. Er zijn anderen, ook betaalde, maar rectangle toe precies wat je wil, en je kunt toetscombinaties voor shortcuts aanpassen. Linker helft of een derde of een kwart, links boven, centrum, maximize, bijna maximize, maximize verticaal, en zo meer en zo verder.
Om eerlijk te zijn is het best een fijne browser. Gewoon gebaseerd op Chromium maar dan met de MS saus er overheen. Persoonlijk zit ik gewoon nog op Google Chrome en heb geen reden om over te stappen. Maar MS probeert wel wat innovatie er op los te laten, wat prima is zolang ze maar niet weer een eigen standaard gaan maken.
Prima browser, werk er de hele dag mee aangezien mijn werkgever geen andere browsers wil. Thuis werk ik gewoon met FF.
Er is iets mis met de Chromium varianten, de GPU crashed regelmatig en het inloggen op de Experia Box 12 van KPN lukt niet meer. Daarom ben ik ook terug naar FireFox.
Heb je dan niet last van driver issues?
Nee, volgens de Intel Driver & Support Assitant software is alles up to date. Bij FireFox heb ik geen problemen.
Ik ben er recentelijk toch vanaf gestapt. Innovatie is prima, maar het gebeurde me toch iets te vaak dat Edge instellingen wilde "goed" zetten die ik bewust had ingesteld en nieuwe functionaliteit simpelweg ongewenst was (sidebar met games als entry, commerciële links, etc). Erg jammer omdat het in de kern inderdaad een goede browser is.
Kan mij voorstellen dat dit voor sommigen handig is.
Zelf doe ik dit regelmatig met 2 instanties (wel firefox ;) )
Zelf doe ik dit regelmatig met 2 instanties (wel firefox ;) )
Wellicht vind je deze addon dan interessant :) https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/side-view/
Voor mij zal het zeker een nuttige functie zijn omdat ik standaard 10 tabbladen open heb staan. Van die 10 tabbladen zouden er makkelijk 6 in splitscreen kunnen waardoor ik bovenin wat meer ruimte creëer.
Lijkt mij wel handig op mijn 34 inch 21:9 monitor ondanks dat ik eerlijk gezegd niet zo heel veel gebruik maak van split screens. Ondanks dat het wel een relatief groot scherm is zijn mij vaak de letters dan toch te klein in split mode. Uitvergroten gaat dan ook wel maar dan zit je weer veel meer te scrollen met de muis dus ook niet echt praktisch.
Prima functie - altijd handig als je een tutorial volgt. Blijf ondertussen wel bij Brave :-)
Goed zo, heeft de NSA het druk met jouw 'ontduik' browser, laten ze mij met rust ;-)
Zie hier een aantal (interessante) usecases voor. Denk aan nieuwssites waarbij het artikel in zo'n splitscreen opent, scheelt toch weer bladeren of een extra tab. Of voor de browser variant van Office in combinatie met hyperlinks naar websites.
Echt hoor, waarom ???
1) Je kunt met 2 instanties van de browser werken en de schermen verdelen over het scherm, en dan heb je dus twee losse schermen. Als je nog met een andere applicatie in een vol scherm werkt, bijvoorbeeld Word, dan moet je telkens twee schermen naar voren toveren wanneer je switcht tussen de browser en Word.

2) Eén item in de taakbalk in plaats van twee, vooral handig als je veel apps open hebt staan.

3) Minder kliks wanneer je de schermen van applicaties groepeert in de taakbalk.

4) Omdat het kan, nieuwe features worden constant toegevoegd. Als je het niets vindt, dan gebruik je het toch niet?
Ik gebruik zuiver firefox op windows en duckduckgo op android, verwijderen van de andere lukt niet op android, toch niet dat ik kan vinden en edge verwijderen is al even onmogelijk. Naast het feit dat ik af en toe een vervloekte website tegenkom die niet deftig will werken op firefox.
En die functie noemen ze dan windows? :o


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee