Sony toont lichtere PS5 Digital Edition met vernieuwde voet in handleiding

Sony heeft een nieuw model van de PS5 Digital Edition gemaakt dat 300 gram lichter is en een vernieuwde voet heeft. Dat zou blijken uit twee gebruikershandleidingen die Sony op zijn Japanse website heeft gepubliceerd voor het gereviseerde model.

Het nieuwe model van de PS5 Digital Edition, met modelnummer CFI-1100B01 in Japan, weegt 3,6kg. Dat is 300g lichter dan het huidige model. Sony heeft voor deze revisie een pdf van een nieuwe veiligheidshandleiding online gezet op zijn Japanse website, merkte PlayStation Universe op. Behalve het verlaagde gewicht toont een pdf van een nieuwe quick start guide een nieuwe voet die is voorzien van een schroef die met de hand vastgedraaid kan worden.

Volgens PlayStation Universe is het nieuwe model verder identiek aan het huidige. Het heeft dezelfde AMD Ryzen Zen2-processor, dezelfde hoeveelheid geheugen en dezelfde harde schijf. Ook de afmetingen van het nieuwe model zijn hetzelfde als die van de huidige. Daardoor is onduidelijk hoe Sony 300g heeft kunnen besparen in het nieuwe model.

Het nieuwe model wordt al te koop aangeboden in verschillende Japanse webshops. Het is volgens elektronicaketen GEO deze dinsdag te koop, 'al hebben ze op het moment nog geen PS5 Digital Editions op voorraad', schrijft PlayStation Universe.

Door Stephan Vegelien

Redacteur

21-07-2021 • 11:49

95 Linkedin

Submitter: Lappieboy

Reacties (95)

95
92
57
2
0
20
Wijzig sortering
Die voet heeft de Digital al toch? Net als de normale PS5?
Er zit een vernieuwde schroef op, die kan je met de hand aandraaien in plaats van met een schroevendraaier.
Dat is wat dit artikel zegt ja maar dat kan ik niet uit die plaatjes halen, ik zie totaal geen verschil met de huidige voet. Hoe dan ook, gewicht maakt naar mijn mening geen drol uit want de console staat toch op 1 plek.
Eens v.w.b. dat het gewicht voor de consumer niet uitmaakt. Maar voor Sony kan het wel eens aardig op transportkosten besparen op de lange termijn.
Een snelle bierviltjesberekening leert me dat er 1820 stuks PS5 in een standaard zeecontainer passen als ik de binnenmaten van een zeecontainer deel door de buitenmaten van 1 PS5 doos (SKU). Zoals in de berekening te zien is, zitten de afmetingen van de verpakking dermate dichtbij exacte getallen dat ik vermoed dat de conversie van inch naar cm niet nauwkeurig is geweest en wellicht ook gewoon meetfouten zijn gemaakt ergens in mijn bron van PS5 afemtingen en gewicht. Sony is ook niet gek en zal die paar milimeter marge op die dozen er echt wel af poetsen als het zó dichtbij elkaar zit.

Met een gewicht van 6,7 KG maakt 0,03 KG per SKU vrijwel geen verschil in transportkosten: Het oude laadgewicht van de container is 12194 KG. Het nieuwe gewicht 12139 KG. Afgerond zo'n 55 kilo. Die 55 kilo telt niet mee in de containerprijs, wel eventueel bij overslag of verdere distributie, als met specifieke partners gewerkt wordt, maar die kosten zijn dus echt verwaarloosbaar.

Kijkend naar de huidige containermarkt is het al helemaal verwaarloosbaar: 1 container van Shanghai naar Rotterdam kostte afgelopen maandag gemiddeld alweer $12685, wat een 10-voudige is van twee jaar geleden: Linkje naar de world-container index.
300gram is 0,3 kilo keer 1820 dozen is 550 kilo. Maakt waarschijnlijk nog niets uit qua kosten, maar toch ;)
Oeps, ik las 30 gram. In geval van een halve ton verschil per container kan het net iets schelen (nog altijd niet op het verschepen zelf natuurlijk), maar het blijft inderdaad verwaarloosbaar.
Thanks voor die world container index link
Ligt er aan waar Sony bespaart hè, een lichter heatsink kan bijvoorbeeld veel gewicht besparen, maar als deze wat minder koelt dan zullen klanten wel klagen. Volgens mij is de PS5 best een hete jongen.

[Reactie gewijzigd door itContinues op 23 juli 2021 12:44]

Volgens mij is de PS5 best een hete jongen.
Lekker gefundeerd..

De PS5 is juist koel, zeker in vergelijking met de vorige generatie.
Nja... dat zegt niet veel, de PS4 kon je best een anti-aanbaklaag geven en een randje dan was het een hele goede pan om eieren in te bakken terwijl je aan het gamen bent.

Daarnaast zeg ik "volgens mij", als in "in kan me vergissen". Vervolgens krijg je het voor elkaar om compleet het punt van de post te negeren.

Nu weet ik niet of jij heel erg van je Playstations houdt... daar ruikt het een beetje naar, maar het kan mij aan mijn reet roesten wat het doet. Ik ben geen fan (meer) van welke fabrikant dan ook.

[Reactie gewijzigd door itContinues op 23 juli 2021 12:46]

Dat is zeker waar, een vracht van dit type PS5 zal heel wat kilo’s lichter zijn ja.
Stap 4 zie je nu dat de voet wordt aangedraaid met een schroef toch?
Ja maar dat is met de huidige PS5 ook zo, enkel als je hem horizontaal legt hoef je geen schroef te gebruiken. Ik zie bij stap 4 ook gewoon een platkop schroef dus het lijkt me sterk dat met de hand aangedraaid kan worden.
Schroef is nu geribbeld en meer verzonken en kan met de hand worden aangedraaid.
Minder gewicht kan duiden op een kleinere koeling met een sneller draaiende ventilator, dus meer geluid. ik zeg niet dat dit het is, maar het is een mogelijkheid die dus wel iets uitmaakt.
Wilde op iemand anders reageren...

[Reactie gewijzigd door spokje op 21 juli 2021 14:50]

Voor Sony en resellers dan weer wel. Lager gewicht, lagere shipping costs.
Er is dus eigenlijk niks nieuws aan de voet, wat dit artikel suggereert. Alleen de schroef heeft nu dus ribbels om hem met de hand aan te draaien.
Nee, maar er staat ook dat de ps5 lichter weegt (dus 300gr lichter) en een vernieuwde voet :)
Lichter is of minder weegt.
Taal nazi :P

Ach ja... je hebt wel gelijk.
Je tilt er te zwaar aan :)
Waar haalt iemand anders het gore lef vandaan om je op je fouten te wijzen zodat je het de volgende keer hopelijk wel goed doet waar je zelf baat bij hebt. Maar daar ben je natuurlijk absoluut niet van gediend want Sciletto is koning en maakt helemaal geen fouten en anderen zijn een hoopje poep vergeleken met jou en mogen nog niet eens je schoenzolen likken. Zij kunnen jou niets leren, want jij bent almachtig.

Lekker agressief reageren, oh wee z'n gebeente als die dat nog een keer flikt bij je, want simpel accepteren door oke te zeggen of gewoon helemaal niet te reageren past niet in jouw straatje.
Ik heb echt een hekel aan corrigerende mensen. Van die taal nazi's die zelf ook fouten maken, en waarom? omdat een fout in een zinsopbouw of grammatica niet altijd vlekkeloos verloopt. Ik erger mij op dat vlak meer aan mensen die niet meer weten hoe je het kofschip toepast maar wijs ik ze daarop, nee, laat ze lekker. Ik doe dat soort dingen niet dus ik heb een hekel aan mensen die het te leuk vinden om andere te corrigeren, alsof je 1 of andere mongool bent.

Jou reactie is in dat opzicht ''agressiever'' dan die van mij. Waar ik vooral niet van gediend ben is
Maar daar ben je natuurlijk absoluut niet van gediend want Sciletto is koning en maakt helemaal geen fouten en anderen zijn een hoopje poep vergeleken met jou en mogen nog niet eens je schoenzolen likken. Zij kunnen jou niets leren, want jij bent almachtig.
Als je mij zou kennen dan zou je al die woorden terug nemen want ik ben in dat opzicht het tegenovergestelde :)
Er staat letterlijk een reactie van iemand met álléén het volgende:
Lichter is of minder weegt.
Lees jij soms nog dingen hierachter wat er niet staat ofzo? Heeft ie je moeder voor van alles en nog wat uitgemaakt? Stalkt hij je, leest ie al je reacties door en reageert hij op je comments om vervolgens te reageren op eventuele taalfouten die je hebt gemaakt? Hoe kan je in godsnaam een hekel hebben aan iemand die alleen een correctie aan geeft waar je mogelijkerwijs (tenminste ligt aan jou zelf he, als jij een persoon bent die er open voor staat.. misschien dan he, heel misschien) even heel vlug een lering uit kunt trekken. Kost niks hoor, kost echt niks.
Of zie je gewoon standaard graag het negatieve in anderen, dat zij altijd uit zijn om jou pijn te doen?
heeft nu dus ribbels =! niks nieuws

Toegegeven het stelt bijna niets voor, net als idd de gewichts besparing, maargoed, blijkbaar vond iemand het een goed idee/had niets beters te doen (of er zijn heel veel mensen/potentiele PS5 klanten zonder schroevendraaier/inbussleutel in huis :+ )
Het hoeft niets voor te stellen, maar 300 gram is best een hoop, als ze de koeler hebben verkleind om metaal te besparen oid kan het best zijn dat deze console warmer wordt en daardoor minder lang mee gaat. Niet dat dat persé zo is, maar het kan absoluut een verschil maken. Ik ben dan ook benieuwd of iemand de prestaties gaat testen en kijken wat er precies anders is.
Theoretisch kan de console ook luidruchtiger worden als het gewicht omlaag gaat: meer massa resulteert over het algemeen in meer demping. En lichtere onderdelen hebben een hogere resonantiefrequentie en dus meer kans om mee te gaan trillen met geluidproducerende onderdelen zoals de ventilator, of VRMs.
Precies, de ribbels zijn onderdeel van de schroef en niet van de voet :+
Je zou je verbazen wat sommige in huis hebben liggen en wat sommige niet in huis hebben liggen. Tussenin is nog wel de middenmoot, maar het is zoals duimschroeven voor een computerkast. Dat niet alles kan met de hand kan ik inkomen, maar ik heb hier zowat alles liggen voor alle mogelijke combinaties. Kijk gewoon naar hoeveel verschillende schroevengroottes en standaarden er niet zijn. Soms is het om gek van te worden. Maar een schroevendraaier setje van de action en een setje imbussleutels van de action kom je toch al ver mee en ben je niet zoveel kwijt. Je moet zeker geen pro spul gaan kopen als je dat niet dikwijls gebruikt. Het ding is, veel meer wordt uit handen gegeven. Zelfs Ikea kastjes inelkaar steken is een beroep ...
Mij ook niet helemaal duidelijk wat er anders is aan deze voet.....
Hij is ook alleen in de handleiding nieuw als je de titel van het artikel letterlijk neemt :+

On-topic, lijkt erop dat het enkel de schroef is, revolutionair niet?! Zeker een nieuws bericht waard!
Mijn vorige maand geleverde Digital Edition heeft exact die voet welke in deze lijntekeningen afgebeeld wordt. Ik zal de PS5 even nawegen!
Ze gebruiken nu een monitor stand schroef
Verkeerd gelezen

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 21 juli 2021 12:12]

Wat is er vernieuwd aan de voet? De ‘oude’ voet weegt nooit meer als 300 gram. Dus die besparing moet ergens anders vandaan komen. Ik heb zelf ook een digital edition met de ‘oude’ voet, maar ik vind dat er niks mis is met de voet. Je moet alleen eventjes goed lezen.
Kleiner koelblok misschien? Wat imo geen goede update zou zijn...
Dat zou betekenen dat het ook een minder krachtige processor heeft (Aka PS5 Series S-actige editie). Dus een goedkopere PS5 alternatief.
Waarom zou die dan minder krachtig zijn? Misschien heeft het huidige blok te veel koelcapaciteit. Sony wou, zeker na de PS4, waarschijnlijk enkel reviews zien waarbij beklemtoond werd hoe stil de PS5 is. Nu met een nieuwe revisie komen er toch zo goed als geen nieuwe reviews, dus mag die eventueel net wat meer geluid maken, zeker omdat het over het goedkopere model gaat.

Ik ben maar aan het speculeren uiteraard...
Ik ben ook maar aan het speculeren, het was wel stom van mij om geen "misschien" toe te voegen aan mijn zin. Er is al eerder speculatie geweest van een minder krachtige goedkopere PS5. Dat er geruchten zijn van een 300 gram lichtere model geeft me het idee dat het om zo'n minder krachtige model zou kunnen gaan.
Dat betekent dat helemaal niet. Je kunt meer lucht blazen, of op een hoger temepratuur laten draaien.

[Reactie gewijzigd door gjmi op 21 juli 2021 15:21]

Hoeft niet per sé, met betere airflow en efficiënter koelblok kun je nog steeds goede koelprestaties verkrijgen. De PS5 heeft wel wat speelruimte om het ontwerp te verbeteren namelijk. De airflow is niet bijzonder efficiënt op dit moment en de opzet van de koelblokken al helemaal niet. Die zijn wel groot, maar de airflow is niet zo fantastisch, waardoor die oppervlakte ook niet zo lekker gekoeld kan worden. Met een beetje bijwerken van die airflow en een andere opzet en beter gerichte fan, kan er gerust 30% minder materiaal gebruikt worden.

Het grote probleem qua koeling dat de PS5 heeft is dat de behuizing beperkend werkt. De 'uitlaat' aan de achterkant heeft simpelweg minder capaciteit. Dat openzetten, zodat de lucht wat vrijer kan bewegen, zou ook al een materiaalbesparing op kunnen leveren. Als je de zijpanelen van de PS5 weghaalt, is 'ie ook al 5 graden koeler bijvoorbeeld. Zie hier voor wat info, noem het een bronvermelding. Ook dit is wel leuk om te zien.
En significant deel van het gewicht zit ook in de voeding, bluray drive en plastics. Het is natuurlijk geen gegeven dat het gewicht op slechts één plaats is weggenomen.
Je kunt hem nu met de hand aandraaien in plaats van met een schroevendraaier lijkt het verschil. Klein detail. En ze hebben ergens 300 gram weten te besparen, dat zal niet alleen de schroef zijn. :+
Of het gaat om een typo.
Dat lijkt het enige verschil inderdaad. De voet is verder exact hetzelfde volgens mij.
Er wordt nu geen schroevendraaier van 300 gram meer bijgeleverd :+
Die zat er al niet eens bij. :+
Geruchten gaan over een nieuwe heatsink in ps5, en daardoor 300g besparen.
Geruchten gebaseerd op? Ik kan mij voorstellen dat er een aantal componenten gewijzigd zijn, lichtere plastic is gebruikt voor de voet, zijpanelen etc. Iets met milieu en zo... Een heatsink wijziging zullen ze niet gauw doen en verwachting is dat het dan juist zwaarder zou worden gezien het memory debacle.
300 gram op plastic besparen lijkt me praktisch onmogelijk, zoveel verschil zit er niet tussen verschillende soorten plastic en hoeveel van de 3+ kilo is daadwerkelijk plastic?

Een heatsink is wel een zwaar onderdeel dus klinkt aannemelijker, wellicht icm met betere efficientere afstelling/firmware waardoor de voeding ook wat lichter kan zijn?
Ik denk dat er weinig aan de voeding valt te wijzigen, laat staan gewichtbesparing. Gewicht is overal te besparen, dus ook in de plastic componenten, door ze toch net wat dunner te maken. Samen met wijziging van bijvoorbeeld het koeling systeem (vergeet niet dat er 2 verschillende ventilatoren zelfs waren), lijkt mij dat er genoeg winst te behalen valt buitenom de heatsink zelf. Daar moeten ze meer aan aanpassen en ik denk niet dat dat per se gelijk resulteert in 300 gr gewicht verlies. De behuizing, panelen, voet, indeling wordt allemaal met behulp van plastic gedaan... Ik denk dat het ook wel een fors deel is van de huidige 3,9kg.

Uiteindelijk is het een opeenstapeling van hier een paar grammetjes vanaf, en daar weer wat vanaf... dan kom je wel op een 300 gram. Hoeveel meer zou je er al vanaf willen/kunnen halen uiteindelijk ten koste van de rigiditeit en betrouwbaarheid van het geheel?
Ik denk dat er weinig aan de voeding valt te wijzigen, laat staan gewichtbesparing.
Kan zijn dat de launch-versie v/d PS5 voor het model met en zonder fysieke disc drive nog van dezelfde voeding gebruik heeft gemaakt, waar dat nu wellicht aangepast is?

Kan me helemaal indenken dat het tijdens de onderdelenschaarste niet de moeite was om twee gespleten productielijnen of aanvoerlijnen te hanteren voor de voedingen.
onduidelijk hoe Sony 300g heeft kunnen besparen in het nieuwe model
Gokje: lichtere voeding omdat er geen BR drive aan hangt?

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 21 juli 2021 11:59]

het is een besparing van 300g t.o.v. het vorige digital edition model.
Waarmee het in theorie nog steeds een lichtere voeding kan zijn als tot nu toe dezelfde wordt gebruikt als de disc versie, en ze nu pas de kans/tijd/reden hebben dit aan te passen.

Maar algemeen zou ik zelf zeggen dat 300 gram op een enkel onderdeel wat veel is, en er wellicht op meer plaatsen wat geschaafd en vervangen zal zijn.

[Reactie gewijzigd door WaterFire op 21 juli 2021 12:14]

Anoniem: 562971
21 juli 2021 12:01
Daardoor is onduidelijk hoe Sony 300g heeft kunnen besparen in het nieuwe model.
Vermoedelijk door het weglaten van de Disc drive ;)

En waarom gaat deze in de min? :?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 562971 op 21 juli 2021 12:03]

En waarom gaat deze in de min? :?
omdat het over een besparing gaat t.o.v. de huidige Digital Edition die ook geen drive heeft ;)
Wellicht in de min omdat dit een update van de vorige digits edition is die ook al gene discdrive had?
Er staat in het artikel een nieuwe versie van de digitale editie, dus zoals hierboven al staat is het 300G besparingen van de nieuwe digitale editie ten op zichte van de vorige digitale uitvoering.

Vandaar de min waarschijnlijk.
Misschien dachten mensen dat je aan het trollen was.

Het 'vernieuwde' model van de PS5 Digital Edition is 300 gram lichter dan het vorige model (van de PS5 Digital Edition.) Het weglaten van de disc drive heeft natuurlijk niks te maken, gezien de 'vorige' Digital Edition ook geen disc drive had (vandaar de naam Digital Edition :+ ).

Misschien dat jij dacht dat de Digital Edition nieuw is en het 300 gram lichter is dan de versie met disc drive. Op release kwamen 2 PS5's: een met disc drive en een zonder disc drive.
kan jou het schelen dat je reactie gemin wordt..
waarom hecht iedereen hier zo veel waarde aan....
raad je aan de episode "nosedive" van de serie black mirror is te kijken dan
https://en.wikipedia.org/wiki/Nosedive_(Black_Mirror)
ver doorgetrokken maar de wereld gaat steeds meer naar een plek dat iedereen validatie wil met likes en hartjes en reshares.

back on topic wel snel een vernieuwde versie, zeker gezien er nog steeds leveringsproblemen zijn met de huidige
Had gelezen dat dit onderdeel is van Sony''s plan om meer exemplaren beschikbaar te krijgen voor de consument.

Zie niet direct hoe dit hun chip problemen oplost, maar zal mogelijk verkorte assemblage tijden geven oid.
een nieuwe voet die is voorzien van een schroef die met de hand vastgedraaid kan worden.
Gaat om dezelfde voet, alleen nu met een nieuwe schroef waar een grotere kop op zit (thumbscrew) zodat je die met de hand kunt schroeven. (oude schroef was gemaakt om met een muntje te kunnen schroeven)

[Reactie gewijzigd door his.dudeness op 21 juli 2021 12:15]

Prima hoor, start de productie maar. Ik zie ze wel verschijnen in de winkel. Toch? Ooit?
olgens PlayStation Universe is het nieuwe model verder identiek aan het huidige. Het heeft dezelfde AMD Ryzen Zen2-processor, dezelfde hoeveelheid geheugen en dezelfde harde schijf.
Ow? Zijn we weer terug naar de harde schijven? ;)
Ik kan niet wachten totdat deze ook niet geleverd kan worden.
Het is nog steeds wachten inderdaad op de niet leveringen van de PS5. De vraag is dan ook wanneer de PS5 echt uitkomt. 2022 ergens?
Beetje overdreven. Ja er zijn leveringsproblemen, maar er zijn ook heel veel (als in miljoenen) mensen die al wel zo’n ding hebben staan
het was ook een grapje...

ik kan hem overigens nog steeds niet krijgen via de officiële kanalen. al twee keer niet ingeloot bij coolblue helaas maar ik wacht geduldig af.
Ja, 9 miljoen zouden hem hebben. Wel knap voor iets dat je niet daadwerkelijk kunt kopen.

B.v. https://coolblue.nl/consoles/playstation5

Zijn dat "wat leveringsproblemen", of is dat iets wat wel bestaat, maar wat je niet echt kunt kopen? Bij een beetje leveringsproblemen denk je toch aan dat je een weekje moet wachten, of dat niet alle modellen er zijn. Maar structureel gewoon niet te koop? Dat is toch wel van een andere orde.

Maar goed, wie ben ik.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee