Gerucht: Sony vervangt PS5 eind dit jaar door versie met afneembare schijflade

Sony zou de PS5 eind dit jaar willen vervangen voor een nieuwe versie. Daarbij zou het de versie met en zonder schijflade willen samenvoegen, waarbij de schijflade afneembaar wordt. Dat zou schelen in de kosten.

Insider Tom Henderson noemt het een 'gen 2' van de PlayStation 5, dus geen duurdere Pro-versie of goedkopere Slim-variant. Sony zou de nieuwe PlayStation 5 vanaf september willen verkopen. Omdat de schijflade in de nieuwe versie een afneembare module is, kan Sony één variant in productie nemen en daardoor de kosten drukken.

Het is nog onduidelijk of de afneembare schijflade zou passen in de huidige versie van de PS5 zonder schijflade. Sommige mensen hebben die de afgelopen jaren gekocht, omdat het de enige versie was die beschikbaar was. Als de nieuwe schijflade compatibel zou zijn, zouden zij die bijvoorbeeld los erbij kunnen kopen.

De nieuwe PS5 zou weinig afwijken van de huidige op gebied van ontwerp, zo meldt Henderson. Sony heeft al een paar keer een nieuwe versie van de PS5 uitgebracht met gewijzigde interne lay-out. De laatste keer was vorig jaar, toen Sony de koeling en het moederbord aanpaste.

Terugkijken: PS5-review uit 2020

Door Arnoud Wokke

Redacteur

24-01-2023 • 11:32

149 Linkedin

Reacties (149)

149
148
38
1
0
96
Wijzig sortering
Lijkt mij meer een manier om de disklade beetje bij beetje te verwijderen.

Door de disklade nu apart een upcharge te maken, voelen mensen nu minder de neiging om het bij te kopen als aparte aankoop. Zeer waarschijnlijk zal de disklade op zichzelf waarschijnlijk meer kosten dan het prijsverschil tussen de disk en digital.

De digitalisering van games is een slechte zaak, gezien als de servers uitvallen je al je rechten verliest.
Wanneer ik het spel al heb geïnstalleerd, dan is er toch geen verschil tussen digitaal of blu-ray?
Of zie ik nu iets over het hoofd?
Verschil zit in licentie. Op een schijf zitje licentie in je schijf zodat als je dat geinstalleerde spel wilt spelen je de schijf in moet doen. Leen je dat spel uit of verkoop je hem door, dan gaat de licentie mee met de schijf.

Digitaal kan dat niet want dan is de licentie gekoppeld aan je account.
Aha, duidelijk! Bedankt voor je toelichting.

Maar dat stuk mbt servers uitvallen, daar zit mijn inziens geen verschil tussen beide versies.
Tenzij ik nog meer mis.
Wat als je niet genoeg ruimte hebt om een nieuw spel te installeren? Je gaat dan even een ander spel verwijderen.
Wil je na een tijdje het "oude" spel terug gaan spelen, dan zou je deze terug moeten downloaden van de server ... als deze nog beschikbaar is ...

[Reactie gewijzigd door 3svb op 24 januari 2023 13:01]

Of je zet je oude spel op een externe hdd/ssd. Dan kan je heen en weer swappen tot je een ons weegt.

Tevens kan je je games van PS3 nog steeds downloaden toch al 16 jaar oud.... Alleen kopen is wat lastiger wat ik heb begrepen.
Kopen gaat nog altijd, je moet gewoon een PS4, PS5 of ander toestel hebben waarmee je geld kunt toevoegen aan je wallet. Dan kun je via de store op de PS3 zelf deze games kopen. Wat niet meer gaat is via een ander toestel PS3 games kopen, of betalen via de PS3.
Ook het inloggen is veranderd. Je PSN wachtwoord is daar niet meer geldig. Je krijgt dan een link en daar moet je heen en daar moet je inloggen met ne PSN account. Die geeft jouw een code wat jouw PS3 wachtwoord dan is. Je kan dan wel kiezen voor ingelogd blijven dus het is een "eenmalige" actie. Als zal er vast wel iets zijn zoals nieuwe voorwaarden of lang de PS3 niet gebruiken dan je het dan opnieuw moet doen.
Dat is met disk versies ook al vaak genoeg zo. In veel gevallen krijg je op de disk enkel een beperkte versie zonder de tegenwoordig vrijwel verplicht 'day one patch', of zelfs enkel een installer die de boel alsnog download.
Met de kleine toevoeging dat je hier redelijk gericht op multiplayer games doelt up-to-date moeten zijn om speelbaar te zijn. Met een disk kun je het spel spelen, ook als je geen internet verbinding hebt. Nu lijkt dat vreemd maar je kan games op disk wel blijven spelen in het geval dat een Sony, MS of Nintendo de store inactive maakt.

[Reactie gewijzigd door Muna34 op 27 januari 2023 12:19]

PC gamers kopen al minstens 10 jaar alles digitaal en het werkt gewoon goed.
SSD+ glasvezel en het kost je minder dan een uur.
Nou nee, er zijn games die je ooit gekocht had en nu niet meer kunt spelen. Dus als het werkt werkt het vaak wel goed maar digitaal is niet zonder problemen.
En dan heb je gta soundtrack gedoe etc.
Op de PC zijn de stores niet aan de hardware ( / de vendor van die hardware) gekoppeld. Dat maakt het minder gevoelig voor verval door veroudering.

Het is ook meer de openheid van het platform wat voor langdurigheid kan zorgen. Zo zijn modders vrij goed geworden in het patchen van oude games zodat ze op moderne hardware draaien. Als je puur moet vertrouwen op de publishers van de games zelf... vergeet het meestal maar. Het is meer rendabel om je een remaster te verkopen.
Neen, jij koopt je games digitaal. Er zijn genoeg gamers die het schijfje prefereren. Trouwens, niet iedereen heeft glasvezel.
Alleen heb ik 6TB aan storage in mijn PC en heeft een PS5 iets van 1TB totaal, met iets meer dan 825GB beschikbaar voor games. En met games die al heel rap righting de 100GB per titel gaan, is die natuurlijk zo vol. En storage upgrades voor consoles liggen prijstechnisch gezien toch een flink stuk hoger...
Aha, duidelijk! Bedankt voor je toelichting.

Maar dat stuk mbt servers uitvallen, daar zit mijn inziens geen verschil tussen beide versies.
Tenzij ik nog meer mis.
Als de servers uitvallen heb je naar mijn idee niets: alle spellen die van een schijf komen hebben updates, het lijkt tegenwoordig wel of de B-versie op disk staat en je bij het laden daarvan online een hele image van de "productie versie" download.

Verder krijg je voor zover ik weet iedere keer een online DRM check als je een schijf laadt. Als de server uit gaat doordat er een storing is in jouw verbinding of bij de server, dan heb je al een probleem. Zonder internetverbinding gamen is nu al min of meer niet mogelijk.

Dus ook nu zie ik de fysieke schijf niet anders dan een digitale fysieke key naar een downloadbare image.

Gaan servers down doordat de ondersteuning van een game gedropt wordt of juist doordat de firma failiet is, dan is al je content tegenwoordig ook meteen onbruikbaar. Of het nu games, muziek of andere content is.
je kunt licenties ook aan een sd-kaartje van 3 cent koppelen of een usb-stickje.
je kunt een marketplace.ps5.com site openen waar mensen hun games kunnen verkopen of overdragen.... terwijl sony dan in feite de escrow service is en dus gewoon lekker 15% van je afgesproken verkoopprijs (of eventueel gewoon een vast tarief van 5 of 10 euro per verkoop kan incasseren....

ik zeg niet dat ik dit een nette oplossing is, maar het is in ieder geval al minder asociaal dan wat ze nu doet... (helemaal niks). dit geld overigens niet alleen voor sony, ook bij steam zou ik graag een game willen verkopen ... ik had bijvoorbeeld een game die ik helemaal niet KAN spelen maar omdat er iets fout ging en mijn verzoek tot terugbetalen niet door de systemen kwam was ineens de termijn verlopen... uiteindelijk natuurlijk gewoon MIJN risico maar een 2e hands verkoop zou op zijn minst de helf van het geld hebben teruggegeven kon ik mooi een game kopen die wél werkt.

[Reactie gewijzigd door i-chat op 24 januari 2023 12:01]

Hoop dat dit in de toekomst wel gaat veranderen, zou toch fijn zijn als je je games digitaal kan doorverkopen, of "2ehands" kan aanschaffen.
maar wat is er 2ehands aan dan?
de staat van de digitale game verandert niet.
een fysieke game heeft slijtage, een digitale game niet.
Daarom staat het ook tussen haakjes he.

Bij mij gaat het erom, dat ik vaak een spel koop in een opwelling en het dan niet leuk vind of amper speel. Als je deze dan fysiek koopt, kan je hem nog doorverkopen. En ik denk dat veel mensen dit hebben.

Er is blijkbaar wel over nagedacht door sony: https://playsense.nl/3528...ames-mogelijk-moet-maken/

En over steam is er ook al een rechtzaak geweest: https://www.rtlnieuws.nl/...0moeten%20gaan%20toestaan.
Vanuit ontwikkelaars oogpunt is het te begrijpen dat ze dit willen tegengaan.
Eerlijk is eerlijk, als je even de zakken van de aandeelhouders buiten beschouwing laat, zullen games minder snel in prijs verhoogt worden als de verkopen toe nemen.
De verkopen zullen toenemen op het moment dat de 2e hands markt onmogelijk gemaakt wordt.

Ik ben ook geen fan van deze oplossing omdat ik vroeger best vaak gebruik maakte hiervan.
Al ben ik persoonlijk meer een fan geworden om een game te downloaden en te starten zonder van schijfje te wisselen. (ik heb een WD Black SN850X 4TB erin zitten, dus veel downloaden hoef ik gelukkig niet)

Wel zie ik graag een alternatief voor de winkeliers, Als Sony prepaid vouchers voor specifieke games komt, dan zal de winkelier ook nog gewoon games kunnen blijven verkopen. (en blijft een cadeau ook echt een cadeau ipv een tegoedbon van een bepaalde waarde)
Ze hebben al vouchers voor ingame valuta en dlc pakketen, maar complete games ontbreken nog helaas.
Games zijn decennia rond hetzelfde prijspeil. Sterker nog, op de c64 was een toptitel ook prijzig. Op dat punt valt het met de inflatie eigenlijk wel mee.
Maar dat heeft misschien ook weer te maken met de schaalvergroting.
Er worden elke generatie steeds meer game machines verkocht (pc en elk merk console gecombineerd) waardoor de beschikbare markt dat je games wilt groter wordt.
Als je deze markt het onmogelijk maakt om games 2e hands te spelen, dan zal de afname van je game uiteindelijk groter zijn.
Ongetwijfeld, al denk ik dat de markt voor tweedehands games niet zo groot is dat het echt significant impact heeft (ik kan er naast zitten).

Dat is trouwens sowieso wel iets voor de dischussie, het idee dat je decennia later nog actief games gaat spelen is toch ook wel echt niche... en ik ken eigenlijk geen classic of ik kan hem op de een of andere manier nog wel spelen. Sterker nog, die abonnementen van Sony zijn best okay als je een gamend gezin hebt, zeker doordat er een paar A-list games tussen zitten van classic tot heel recent. Mijn vrouw en kinderen kluiven de Drake en Assasins Creed lijnen af (naast de ratchets etc.), ik vermaak me prima met JRPG's en Iso metrische RPGs (POE/Kingmaker).

Ik zeg absoluut niet dat het geen valide argumenten zijn, of dat het allemaal super is met digital-only games, maar ik heb wel eens het gevoel dat het vooral een vocale groep is die hier (in hun geval terecht) mee zit, maar dat het voor de meeste consumenten eigenlijk handiger is.

Ik heb als historicus toch vaak het gevoel dat we te vaak met nostalgie terugkijken ipv onze huidige verworvenheden te waarderen (geldt zeker niet voor iedereen).
Ik kan mijzelf hier ook zeker in vinden.
Nadat de PS4 uit kwam, heb ik mijn PS3 Fat bewaard omdat er geen backwards compactbility was.
Inmiddels zitten we bij de PS5 en zit mijn PS3 nog steeds in dezelfde doos. De gedachte dat ik uit nostalgie een oude game weer opnieuw zou spelen is dus inderdaad te verwaarlozen.

Ik blijf mijzelf toch weer richten op nieuwe games, met hogere grafische mogelijkheden en betere AI.
Nieuwe games bieden elke keer weer een betere ervaring, waardoor oude games opeens ook echt oud aanvoelen.

Tuurlijk zijn er een paar games waar ik warme gevoelens aan over hou, maar die kan ik veelal op de pc spelen. (magic carpet, Dune 1, The elder scrolls 3: Morrowind en nog een paar)
Deze games vind ik nog wel eens luk om opnieuw te starten, maar zal ze anderzijds niet echt missen als dit niet meer lukt.
Een vriendin had laatst een klote dag... ik liep naar de kast en pakte een weekend tas met daarin de PS3, controllers en drie grote mappen met games. Ik er mooi vanaf, zij dolgelukig.

Ik ben trouwens wel echt een classic liefhebber... zo ga ik absoluut de Suikoden remaster kopen. Digitaal, dat dan weer wel :+

Enige genre wat ik op de huidige consoles echt heel erg mis is Guitar Hero... we hebben zelfs nog een PS2 klaar staan.
Tegenwoordig zijn er altijd day 1 patches of moet je online zijn. Fysieke uitgaven verminderen is ook nog eens beter voor het milieu. Dat gezegd hebbende zou je de licentie wel van je account los moeten kunnen koppelen (ideale wereld)
Ja dat dus. Je bent vrijwel altijd verplicht om je game vanaf disk te installeren en up te daten en altijd online te zijn. Ik heb mijn PS5 games ook allemaal digitaal. Vooral uit luiheid omdat ik niet wil kloten met schijfjes.
Klopt, de games worden tegenwoordig allemaal geïnstalleerd op je interne of uitgebreide opslag. Je disc dient dan alleen als validatie of je wel de "key" hebt van het spel. Op PS4 is dit ook het geval, maar op PS3 werden games veelal van de disc zelf ingeladen - met in sommige gevallen zoals Gran Turismo de optie om assets op je HDD te installeren.
dit is dus precies wat ik nooit heb begrepen.

waarom maakt sony (notabe een van de grootste chipconcerns in de wereld niet gewoon een op usb-sticks / ssd's gebaseerde distributie van games.

als je kijkt naar de kosten van flashgeheugen en de kosten om die toegankelijk te maken voor een pc (want dat is een playstation onder de motorkap gewoon).
dan snap je ergens toch niet dat men daar blueray's voor gaat persen...
of zit er een bepaalde buissness-case in het verhaal dat schijfjes na een jaar altijd stuk moeten gaan.
Net zoals die fijne kaartjes voor de Vita :o
"of zit er een bepaalde buissness-case in het verhaal dat schijfjes na een jaar altijd stuk moeten gaan.", dat zal toch vooral aan je eigen gedrag liggen, want ook mijn 15 jaar oude PS3 blue rays doen het nog perfect.

"als je kijkt naar de kosten van flashgeheugen en de kosten om die toegankelijk te maken voor een pc (want dat is een playstation onder de motorkap gewoon).
dan snap je ergens toch niet dat men daar blueray's voor gaat persen... "
Erg kort door de bocht. Miljoenen Blue-Rays drukken zal op grote schaal centenwerk zijn. Een SD of SSD van 50 tot 100GB zal toch nog steeds aantal euro werk zijn. En dan nog gaan ze games niet vanaf de SD/SSD draaien want die 5 euro SSD zal qua snelheid niet te vergelijken zijn met de onboard SSD.

"Het is nog onduidelijk of de afneembare schijflade zou passen in de huidige versie van de PS5 zonder schijflade. Sommige mensen hebben die de afgelopen jaren gekocht, omdat het de enige versie was die beschikbaar was. Als de nieuwe schijflade compatibel zou zijn, zouden zij die bijvoorbeeld los erbij kunnen kopen."
Lijkt mij nogal onwaarschijnlijk. Dat zou alleen werken via USB op bestaande PS5's en dat wordt geen gezicht/er is geen reden voor Sony om dat te willen als mensen al vast zitten aan de digitale versie. Ik neem aan dat het een module wordt die direct op de basis vastklikt met misschien een nieuwe faceplate om het er weer netjes uit te laten zien.

Zou ook kunnen dat het een puur productie verhaal wordt waarbij ze 1 hoofdunit hebben en 1 optionele module zodat het makkelijker te bouwen is, maar dat een hoofdunit die als digitale versie is uitgeleverd een serial heeft die softwarematig nooit meer een disc drive accepteert?
als je kijkt naar de kosten van flashgeheugen en de kosten om die toegankelijk te maken voor een pc (want dat is een playstation onder de motorkap gewoon).
Een PS5 gebruikt UHD blurays die 100GB kunnen bevatten. De goedkoopste 128GB SD kaart uit de pricewatch is €7,65. Een bluray kost hooguit een paar cent. En dat zijn dan alleen de kosten van het fysieke SD kaartje. Deze SD kaart heeft een schrijfsnelheid van 85MB/s, dat betekent dat het 20 minuten duurt om deze te vullen met 100GB aan data. Vergelijk dat met het persen van een blu-ray, wat secondenwerk is.

Een game op SD kaart verspreiden kost dus zeker €10 per game extra. Je ziet dit bij de Switch, die een vergelijkbaar systeem gebruikt voor fysieke games en die zijn daardoor consistent duurder dan dezelfde game op andere platforms.
Dat heeft o.a. te maken met kopieerbeveiliging.
Eigenlijk een model zoals Nintendo al jaren doet. Hierbij kan je kiezen tussen een DL uit de store of het fysiek bezit van je spel adhv een doosje met een geheugenkaartje. Ik heb enkel Mariokart als DL, en al de rest is mooi fysiek gekocht met het doosje en geheugenkaart. Het heeft voor mij nog altijd iets, dat echt bezitten van de game en het doosje. En daar komt natuurlijk ook bij dat we regelmatig wel games kunnen wisselen binnen de familie (gezin van mn broer of neef oid), of doorverkopen voor de mensen die geen last hebben van een verzamelwoede zoals mezelf :) .

Edit: even doorverkoop aangehaald als reden van fysiek kopen van games

[Reactie gewijzigd door Clukers op 24 januari 2023 13:53]

Binnen je gezin kan je digitaal gelijktijdig spelen, dat kan dan weer niet met fysiek ;) 8)7

[Reactie gewijzigd door roffeltjes op 24 januari 2023 19:31]

Vandaar dat Mariokart digitaal is :D
Sinds wij een cartridge met Mario Oddysey een paar maandjes kwijt waren ben ik er wel klaar mee en is het uitzonderlijk als ik iets niet digitaal koop :+

Ik heb zelfs een paar steamgames in de ramsj gekocht omdat ik bij god niet wist waar ik de discs in mijn storage had liggen.

Er is absoluut iets te zeggen voor fysiek, maar voor (rommelige) mensen zoals ik is het nu veel prettiger :+
Nee maar je heb wel eens extra ruimte nodig, en dan moet je eens iets gaan verwijderen.
Je kan niet alles blijven bewaren erop, er zit geen oneindige opslag op.
Ik heb toch wel duizend+ blu-rays en cds bezeten; Muziek, films, games (misschien wel duizenden.. het was crazy). Van die grote (dure) mappen waar je ze in schoof. Met een alfabetisch systeem wat elke keer in de soep liep omdat je toch teveel met een bepaalde letter had en alles weer moest opschuiven...

Digitaal is op dat punt toch wel een heel fijn medium, of dat nou mijn Nas is of de cloud. Fysieke opslag is ook niet het geweldig veilige en schaalbare systeem wat mensen hier lijken te suggereren.
Dat is er IDD niet, maar sommige digital only games gebruiken een always online DRM.

dus als de server dood is, kan je je spel niet spelen, ongeacht het een single player game of multi-player game is
Met wat uitzonderingen zijn de meeste spellen volledig aanwezig op de installdisc dus minus patches kun je het gewoon zonder internet spelen.

Maar goed, als Sony failliet zou gaan kun je in principe spellen niet meer downloaden maar dan zie ik wel bepaalde partijen Playstation afdeling in zijn geheel overnemen.
En Sony moet het wel echt verzieken (lees fraude) om failliet te gaan, Playstation is op zichzelf een winstgevend onderdeel.
Qua spelen niet, aankopen wel. Met een schijf heb je de keuze waar je het spel koopt. Online ben je gebonden aan Sony en de prijs die zij vraagt, in de winkel heb je simpelweg wel concurrentie.

Met de disc versie heb ik zelf de keuze: online of fysiek.
Dat is ook niet het probleem.

Je hebt bv een heleboel PS4 games op disc. Hoe ga je die spelen op je PS5 zonder disclade?
OK, je krijgt een heleboel PS Classics gratis op je PS5, maar lang niet alles.

Natuurlijk kan je zeggen: dan had je alles maar digitaal moeten kopen. Klopt, dan had ik ze gemakkelijk meegenomen naar PS5. Aan 200-300% van de kost, want ik betaal nooit volle pot voor een game, en (2dehands) op disc is alles een pak goedkoper.
In theorie kun je over 20, 30 jaar nog steeds je schijfje in je console stoppen en het werkt gewoon, dat is waar mensen vaak aan denken - zo gaat het ook met alle consoles van voor zeg maar de PS3. Tegenwoordig is zoveel digitaal dat, ALS Sony of de Sony online diensten onderuit gaan, je library ineens weg is. Dat deden ze al, of zijn ze mee bezig, met de digitale store voor de PSP (volgens mij is die op het moment readonly, maar alleen na backlash)
De meeste mensen denken daar niet aan omdat ze niet decennia oude games gaan spelen. Probeer trouwens eens een PS2 op je moderne grote OLED aan te sluiten, dat kost wat moeite en het resultaat is niet bepaald prettig....

Het probleem is nogal academisch, in de praktijk is bijna alle supergoede oude spul of te vinden via een oficiele route of via emulatie. Om daar nu mappen vol met fysieke schijven voor op te slaan is niet triviaal of zonder nadelen.

Het zijn geen onzin argumenten, maar de impact wordt wel een beetje overtrokken, zoveel mensen raakt het niet. Wat dat betreft is het doorverkoop argument veel sterker.
Als er geen discs meer zijn dan zou ik de console ook niet meer kopen.
Ik koop nu al mijn games tweedehands omdat ik de nieuwprijs veel te hoog vind, als ik dus alleen maar premium moet betalen voor games zal ik die dus ook niet kopen en kan ik dus net zo goed geen console kopen.
Zelfde hier. De meerprijs van een disc version PS5 heb ik er al lang uitgehaald door de veel lagere prijs van disc games (2dehands of grotere kortingen dan in de PS Store). Plus je kan spellen later herverkopen om nog een deel van je kost terug te krijgen.
Zelfde hier , maar ik wacht wel tot het in de uitverkoop is , en mocht de PS6 geen disc lade meer hebben , mja dan zoek ik wel een andere hobbie dan gamen , PC-gamen , dan alleen als er geen DRM op zit ;)
Ook bij de disc versie wordt verwacht dat je een internetverbinding hebt (in 9 van de 10 gevallen) dus die vlieger gaat niet op.
Dit is gewoon een kostenbesparing van Sony, niets meer en niets minder.
Voorlopig zullen discs nog niet van de markt verdwijnen; er is genoeg vraag getuige de stabiele releasestroom van 4K films op disc, en ook games.
En voor veel mensen geniet disc de voorkeur; goedkoper dan de digitale versies én je kunt ze doorverkopen.
Spel verkopen voor 79,99 in de playstation store verdient PS veel meer (30% !!!) aan dan als je een schijfje in de winkel koopt. Je ziet het ook met de Xbox S serie die is de helft goedkoper dan de X-serie maar de S is niet de helft van de kosten om te maken, dus ze nemen een goter verlies op de S-serie en vedienen het terug met digitale verkopen en game pass.
Met deze logica zou een PS5 digital €275 kosten, wat natuurlijk niet zo is.
De series S heeft een veel goedkopere APU dat ook minder verbruikt. Dus eenvoudigere koeling, kleinere voeding, kleinere behuizing, en dus ook geen drive. Al met al een flink stuk goedkoper om te produceren.
https://www.nme.com/news/...f-price-increases-3340305

MS verliest ongeveer 100 euro open een X-serie en 200 op een S-serie.

Houd er rekening mee dat PS en MS niet het zelfde verdien model vast houden. PS verkoop de PS5 tegen kostprijs ongeveer en de digital edition met een klein verlies.
En het compleet wegvallen van de tweedehands markt.
Daar maak ik me eigenlijk ook meer zorgen om dan dat bepaalde games wellicht niet meer speelbaar zouden worden. Als je kijkt wat voor prijzen Sony vraagt voor de digitale versie van dezelfde game vs. een winkel die ze op disc verkoopt, of tweedehands via marktplaats ofzo, dan voorspelt het verwijderen van disc-lades niet veel goed. Zelfs AAA games zijn meestal na een half jaar of een jaar al voor 40 euro op disc te bestellen terwijl Sony in sommige gevallen vrolijk 5 jaar lang full price rekent digitaal, want inmiddels volgens mij dus al 80 euro is voor sommige games. Ik koop bijna al mijn games een jaar of langer nadat ze uit zijn, dus ik betaal meestal niet meer dan 30 of 40 euro, dat zou dus bijna 2x zo duur worden als Sony disc versies volledig afschaft.
Dat wordt nu al gedaan. De fysieke variant van MW2 heeft ongeveer 70mb aan data op de schijf. Het is dus gewoon een key om het spel te downloaden en te spelen. Ik denk dat we er helaas aan moeten geloven.
het grote verschil is dat je je "key" kan verkopen en niet gekoppeld is aan je PSN account
Dat klopt, maar het gaat er vooral om dat je in beide gevallen het spel niet kan spelen als Sony besluit de servers offline te halen. Dus over (laten we zeggen) 20 jaar heb je niks meer aan je console en games. Voor de duidelijkheid; ik kan nu alsnog mijn psx, ps2 en psp games spelen.
Ik weet niet hoe de PS5 werkt maar bij de PS4 is het zover ik weet zo dat je je games gewoon kan spelen zonder netwerk, zelfs PSN games. Ik zou er niet blind vanuit gaan, maar ik zou ook niet uitsluiten dat je over 20 jaar je PS4 game gewoon kan starten.
Ik heb al 2 decennia enkel digitale games op Steam. Als de servers uitvallen is de situatie waarschijnlijk dusdanig dat gamen 1 van de laatste prioriteiten is.
Klopt, maar je moet je best doen om je steam account te laten sluiten door valve. Bij PSN is dat helaas niet heel lastig.
Dat dacht ik ook met Xbox Music…

But here we are!
Daarna alles digitaal, en daarna alles op maandelijkse/jaarlijkse abbo. Zo gaat dat eenmaal.

Tuurlijk, is maar een aanname, maar je ziet het continue die richting op gaan, met bijna alles. Tigtal afschrijvingen per maand en niks ‘bezitten’.

Erg jammer.
De digitalisering van films en series is ook allang een feit. Ik geniet enorm van m'n PS5 maar ik heb niet vaak de behoefte om mijn collectie te overzien en oudere games nog een keer te spelen ofzo.
De digitalisering is ook problematisch voor de klant. Bij een hoop uitgevers worden er debiel hoge prijzen gerekend voor de versie die digitaal te halen valt, terwijl je hier vaak in de Pricewatch het fysieke schijfje voor veel minder geleverd kan krijgen. En dan negeer ik de tweedehands markt.
De digitalisering van games is een slechte zaak, gezien als de servers uitvallen je al je rechten verliest.
Ik koop al sknds dag 1 van de PS4 alles digitaal. Dat is nu dus bijna 10 jaar. Weet je hoe vaak me dit overkomen is?
Het is ook een manier om de tweedehands markt voor games de nek om te draaien. Je moet alles weer opnieuw huren kopen.

Zo veel mogelijk eigendom weghalen bij de klant om de winst te maximaliseren.

[Reactie gewijzigd door Henk1827 op 24 januari 2023 17:36]

Met die redenatie zouden mensen nu dus ook niet kiezen voor de PS5 met optische drive, die is namelijk duurder, en het enige verschil is de drive. En toch is dat het populairdere model volgens mij.

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 25 januari 2023 09:46]

Dit is niks meer dan een kostenbesparing in de productie. Door de lade modulair te maken kunnen ze één PS5 produceren in plaats van twee, en de schijflade later in het proces alsnog toevoegen.

Altijd met die complottheorieën 8)7
De digitalisering van games is een slechte zaak, gezien als de servers uitvallen je al je rechten verliest
Voor de digitalisering lag de hele industrie in handen van een paar uitgeverijen die geld genoeg hadden voor distributie. Games werden vaak niet wereldwijd gelanceert, en oude games waren vaak niet te vinden in winkels. Soms al binnen een jaar. Zeldzame games bestaan niet meer.

Denk eens na over de positieve aspecten voordat je het meteen waardeloos noemt omdat er misschien een risico bestaat dat je over X jaar een game niet meer kunt downloaden.
Iets dat in de praktijk zelfs nog nooit is voorgekomen bij een groot platform.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 25 januari 2023 16:38]

Lijkt mij een mooi oplossing. Er is nogal een run op de disc versie, terwijl de digital versie wel beter verkrijgbaar is. Hiermee sla je dus twee vliegen in 1 klap. Hopelijk levert dat meer winkelvoorraad op.

Wel natuurlijk de vraag of we in de winkel hier iets van gaan merken. Blijven de twee versies, disc of digital, bestaan. Dus een pakket met console + discdrive en een pakket zonder discdrive? Of zien we straks gewoon een basis console met aparte discdrive accessoire? En natuurlijk ook of de nieuwe discdrive aan te sluiten is op de 'oude' digital versie.

Het mooiste is, naar mijn idee, dat als de discdrive uitgebracht zou worden als een uitgebreide losse faceplate met ingebouwde disdrive.

Ik ben benieuwd of de nieuwe ps5 nog andere verbeteringen heeft naast de discdrive.

[Reactie gewijzigd door Zeror op 24 januari 2023 11:50]

Ik heb de digitale versie gekocht. Deze was toen te koop in een pakket met een extra controller. En dus veel beter dan de 1000 euro disc versie boxen met een hoop nodeloze accessoires en games die ik niet wilt spelen.

Ik koop al wel veel games digitaal, maar zou deze losse schijflade wel echt aanschaffen. Al is het maar dat fysieke games gewoon eerder in de aanbieding komen dan de digitale versie op de PS store.
Mja, ik hou dan weer van de functionaliteit dat een schijflade me biedt, niet voor games want die koop ik toch digitaal... Maar voor de vele DVD's en bluerays die ik sowieso nog liggen heb van toen dat nog allemaal "in" was, zolang een console die functionaliteit biedt, zie ik niet in waarom ik me een standalone DVD-speler zou kopen.
...en voor de paar games van weleer die ik nog op schijf liggen heb en soms nog 's wil spelen...

Idd: de keuze hebben om een losse schijflade aan te schaffen is natuurlijk een +

[Reactie gewijzigd door PinusRigida op 24 januari 2023 11:49]

Digitaal heeft soms aanbiedingen die flink goedkoper zijn dan een fysieke versie, maar vaak en dan vooral bij nieuwe releases zijn de disc versies weer goedkoper. Ik ben een verzameling aan het aanleggen en verkies disc boven digitaal. Zelfs zo dat ik iets in de store voor zeg maar 10 kan kopen terwijl de disc rond de 20 is. Kies ik nog voor de disc.
Laatst wel Alien Isolation digitaal gekocht omdat de bundel met alle dlc inbegrepen goedkoop was ten opzichte van een disc.

Volgens mij had ik ergens begrepen dat de disc drive niet op de huidige digitale editie kan. Heeft met een interne aansluiting te maken. Even usb is niet voldoende. Misschien dat er modders raad mee weten want er zit vast geen totaal verschillend moederbord in. Al weet ik niet of de firmware verschilt van de 2 versies.

[Reactie gewijzigd door Bulls op 24 januari 2023 11:55]

Het gerucht is dus echter dat hij juist niet gaat werken met de vorige iteraties (in plaats van wel), marge (vendor lockin qua store) technisch snap ik dat maar v.w.b. je gebruikers zou dat wel een flater zijn.
Vanuit een financieel perspectief is de Disc versie altijd goedkoper omdat je daar dus beide mee kan.

De Disc en Digital versie zijn ook gewoon te koop (geweest) zonder bundels via Sony of Amazon.

[Reactie gewijzigd door Greatsword op 24 januari 2023 11:50]

*worden verkocht* is denk ik een realistischer uitspraak dan *te koop* (al nou ik er over nadenk is het allebei waar want er worden genoeg ps5's verkocht door derden voor %+ de originele prijs van Sony )
Als je 800EUR voor een digitale versie via Amazon met verlies van garantie wil betalen dan zijn er inderdaad voldoende te vinden :-D
Dit kan dus niet, de externe schijflade is niet compatibel met de originele digital PS5.

En met die laatste opmerking sla je de spijker op zijn kop, namelijk dat Sony veel meer geld verdient aan het verkopen van games in hun eigen digitale store. Dus met deze actie zorgen ze er zowel voor dat ze nog maar één productielijn nodig hebben voor de PS5 en hebben ze daarnaast de optie een kunstmatige schaarste van de schijflade te creëren om zo meer games te kunnen verkopen in hun eigen store. Doel is natuurlijk in de toekomst (lees PS6) helemaal geen fysieke games meer te ondersteunen.
Dit kan dus niet, de externe schijflade is niet compatibel met de originele digital PS5.
Is dat ergens bevestigd (voor zover dat kan bij zo'n gerucht)? Dat heb ik niet gelezen in geruchten en in dit artikel.
Anoniem: 1832746
@Dubrillion24 januari 2023 11:47
Houd er wel rekening mee dat het er tot nu toe op lijkt dat de afneembare drive niet per definitie geschikt is voor de huidige digital versie. Zou ook voor de hand liggen, aangezien Sony natuurlijk die kopers die een keuze hebben gemaakt alles via hun winkel te kopen wel binnen zou willen houden.
Sowieso verwacht ik niet dat deze drive los te koop is, behalve via de tweedehands markt. Maar wellicht dat ze hem gewoon voor 100/150 euro op de markt zetten natuurlijk, juist voor mensen die toch spijt hebben van hun digital versie.
Ik heb gewoon een normale disk versie zonder randbrol kunnen kopen.. 499 in de mediamarkt.
Ik probeer al 3 weken meerdere keren per dag een digital only zonder accessoires aan te schaffen... hoezo beter beschikbaar??
Van "vrijwel onmogelijk" naar "heel moeilijk" is technisch gezien een verbetering....
Een aardige oplossing voor de huidige generatie, echter zal als de verkopen van de schijflade achter blijven dit als argument gebruikt worden om de volgende generatie geen drive mogelijkheden aan te bieden.

Dan is het inderdaad twee vliegen in 1 klap.
Ik gok dat je een base-PS5 kan halen met een frontje voor de discdrive. En apart een losse diskdrive module die je erbij kan kopen die nagenoeg hot-swappable is dunkt me.

[Reactie gewijzigd door Settler11 op 24 januari 2023 11:46]

dus dan heb je een digitale edition met een blueray drive via USB? Dit kan je toch nu ook al los aanschaffen, of zit daar weer een beperking op die geen ps5 games kan draaien?
Exactomundo. Een externe Blu-Ray speler kan inderdaad geen games spelen.
Ik heb het niet over USB. Geen idee waar je daarbij komt.
Ik bedoel in de situatie dat ik nu een PS5 digital edition zou hebben en er een externe blueray drive op aansluit (enige optie die ik zo zie is USB tenzij jij een sata aansluiting hebt op je I/O)
digital versie beter verkrijgbaar?

tot nu toe zie ik voornamelijk de disc versie voorbij komen....
Lijkt me een logische keuze voor Sony. Eenduidige hardware unit, zonder drive; en voor de mensen die een drive willen is deze los te koop. Ik zou het alleen wel slechte zaak vinden als deze drive niet werkt op de huidige schijfloze PS5s..

Qua 'gebrek' aan een PS5 Pro: als dit waar is is het geen grote verrassing. De huidige hardware is prima (sterker nog: het gros van de games is nog steeds cross-gen, dus er valt nog genoeg uit te halen). De PS4 Pro (en X1X) hadden vooral toegevoegde waarde omdat ze "4K graphics" ondersteunden, en konden hier mooi meeliften op de populariteit van 4K TVs, streaming services en HD Bluray. Qua hardware was het vooral dezelfde configuratie maar met een uitgebreide GPU. De stap naar 8K is de komende jaren mijns inziens overbodig als ik zie hoe weinig tractie de relevante schermen hebben en support van de eventuele streamingsdiensten is.

Men zou eventueel kunnen focussen op zaken als verbeterde Raytracing performance; maar ik denk dat 'de gemiddelde gamer' daar weinig waarde aan hecht. Ook de hardware is voor deze prijs simpelweg nog niet efficiënt/goed genoeg. Als ik Sony (en MS) was zou ik mooi nog even aanzien hoe dit soort techniek zich ontwikkelt (en vooral ook de varia algoritmische upscalers, al dan niet hw-supported) en hier serieus op inzetten voor de volgende generatie.

edit: spelvouten en kromme zinnen.

[Reactie gewijzigd door Carn82 op 24 januari 2023 11:44]

Lijkt me een logische keuze voor Sony. Eenduidige hardware unit, zonder drive; en voor de mensen die een drive willen is deze los te koop. Ik zou het alleen wel slechte zaak vinden als deze drive niet werkt op de huidige schijfloze PS5s..
Aan die drive gaat vermoedelijk een stekker zitten. Die stekker moet je in een socket op de toekomstige base unit kunnen steken. Hoe denk je dat dat socket op jouw bestaande digitale unit komt?
De PS5 heeft drie SuperSpeed USB (10 Gbps) aansluitingen, 1x type C en 2x type A. Dat is snel genoeg voor dataoverdracht. Tenzij Sony weer met een of andere onnodige proprietary connectie wil komen..
Waarom zou dit een slechte zaak zijn? Mensen kiezen toch zelf voor digital only? Dan nu ineens huilie doen als iets voor discs niet compatible is? Kom nou! Rare redenering
Hoezo is dat raar? Op technisch vlak zou het een kwestie van plug en play moeten zijn. Dan is het merkwaardig om te besluiten dat de externe drive niet werkt met de huidige/'oude' digital-only PS5s. Ik kan me best voorstellen dat daar een aardige markt zit die heus wel oren heeft naar een externe drive; maar zeker niet een nieuw model willen kopen.
Zelf heb ik een disc versie van de PS5 en ik zou het niet anders willen. Tegelijkertijd zie ik geen meerwaarde meer in een disc. De meeste games waarvan ik de disc voor de eerste keer in de PS5 stop beginnen met het verzoek om de game te downloaden. Dat gaat vaak verder dan alleen een update van de game. Er zijn zelfs games die niet speelbaar zijn vanaf enkel de disc en waarbij dus de download vereist is. Enige reden waarom ik toch gekozen heb voor een PS5 met disc is door het prijsverschil in aanschaf van de games. Bij een digital only variant zit je vast aan de Playstation Store als enige winkel en loop je veel aanbiedingen mis. Met de disc versie kan je kiezen tussen meerdere winkels en zou je eventueel games nog door kunnen verkopen wanneer je ze uitgespeeld hebt. Het zou mooi zijn als winkels ook met de digitale variant kunnen concurreren door de verkoop van download codes. Dan is een disc lader en de transport van fysieke discs overbodig. Ook leven we in een tijd waairn games doorontwikkeld worden na release. Met digitaal kan je direct de meest recente versie van de game verstrekken ipv de noodzaak om de disc versie direct te updaten na aanschaf.
De meerwaarde van disks is naar mijn idee dat je via Marktplaats voor heel weinig games kunt oppikken. Bij digitale games vind ik persoonlijk de deals altijd erg tegenvallen.
Bij Sony misschien, vrijwel alle games zijn voor een prikkie te verkrijgen de PC stores op Steam, Epic enz, enz. En helemaal nu Sony games op de PC komen...
In de Playstation store ook. Vaak zijn dezelfde aanbiedingen tegelijkertijd op alle platforms.
Interessante ontwikkeling zeg! Zou dat ook wel mooi vinden als optie voor de series s eigenlijk…
Sommige mensen hebben die de afgelopen jaren gekocht, omdat het de enige versie was die beschikbaar was.
Vind dit echt een domme redenatie. Heb mensen in het verleden ook op het hart moeten drukken dat ze met Digital Only zijn toegewezen op enkel de PS Store en die aanbiedingen. Geen Marktplaats, geen aanbiedingen elders, geen (uit)lenen van PS4 of PS5 games. Gelukkig snapten ze dit en zijn ze toch voor de disc versies gegaan en genieten daar nog steeds van.

De wereld is wel echt raar geworden dat mensen zich met een Digital Only PS5 genaaid zouden voelen en denken het recht te hebben als consument dat zo'n losse disc-drive met hun console MOET werken. Nee. Je was er zelf bij toen je voor Digital Only koos. Dan nu niet huilen dat je nog steeds Digital Only bent. Helaas is dat wel veel wat ik lees op t net

[Reactie gewijzigd door chimnino op 24 januari 2023 14:30]

Er zijn sites waar je games op een psn account koopt voor een mindere prijs. Het is sketchy maar vooralsnog blijft de game die ik ermee heb gehaald nog werken.
Blijf het apart vinden dat ze geen slim versie uitbrengen van hun PS5.
Het lijkt me toch dat deze beter verkopen dan het groot geval dat ze nu hebben.

De PS5 is nog altijd niet (goed) beschikbaar, maakt Sony wel genoeg winst op hun consoles?
Ondertussen heeft MS wel goed hun zaken voor elkaar, de Xbox Series S is goed beschikbaar en tegen een redelijke prijs.
Komt vanzelf een keer een slim versie. Maar het is niet alsof ze dat uit de hoge hoed toveren. Eerst moet de interne layout zo gewijzigd worden dat het ook in een kleinere behuizing past. Mogelijk is dat nog niet het geval. Denk niet dat een slim versie perse beter verkoopt vanwege het formaat. Maar een slim versie is wel goedkoper te produceren als het zover is.
Ondertussen heeft MS wel goed hun zaken voor elkaar, de Xbox Series S is goed beschikbaar en tegen een redelijke prijs.
De Xbox Series X is net als de PS5 niet goed beschikbaar en vaker wel dan niet uitverkocht.

De Series S is een ander niveau dan de PS5 en Series X. Kan je niet met elkaar vergelijken.
Ik zou verwachten dat ze deze tweede versie cosmetisch wel wat zullen wijzigen en vanuit financieel oogpunt is kleiner beter, want dan zijn de transport- / verpakkingskosten lager. Vaak maken ze de tweede versie ook wat minder fancy qua vorm en materiaal.

Misschien zijn de verschillen echter te klein om echt van een 'slim' te spreken en is het gewoon de 'nieuwe standaard PS5'.
Ja maar de Xbox series S is ook de budget variant, niet gek deze sneller goed leverbaar is.
De echte gamer wil namelijk de X hebben, deze is nog steeds niet goed leverbaar.

Het kan natuurlijk zijn een fysieke winkel hem wel heeft liggen, maar niet online zet(Wil nog wel eens gebeuren).
Ondertussen heeft MS wel goed hun zaken voor elkaar, de Xbox Series S is goed beschikbaar en tegen een redelijke prijs.
De Series S is dan ook een veel minder krachtige console, meer te vergelijken met een PS4 Pro qua performance. De Series X zou een betere vergelijking zijn, en ook die is vrijwel nergens echt goed te koop en kost je ook gewoon 500 euro voor alleen de console met een controller :)
Veel minder krachtig dan wat? De PS5? Dat valt reuze mee. En zowel de Series S als de X zijn beide beduidend krachtiger dan de PS4/PS4 Pro, dus daarmee kan je zelfs de Series S niet vergelijken:
https://versus.com/en/mic...vs-sony-playstation-4-pro

En de Series X zelf is sowieso op dit moment de meest krachtige console die er is, dus ook de PS5 komt daar niet overheen.
https://versus.com/en/mic...s-x-vs-sony-playstation-5

Maar goed, die cijfers ontlopen elkaar niet heel veel en uiteindelijk zijn de games het belangrijkst en dus ligt het er maar net aan welke je wil spelen en op welke console je die kunt vinden. ;)

[Reactie gewijzigd door ThanosReXXX op 25 januari 2023 09:45]

De Xbox Series S is veel beter beschikbaar dan de PS5 omdat het veel minder verkoopt dan een PS5. Als Sony minder PS5's zou verkopen, had je het ook makkelijker in de winkel kunnen vinden.
...waarom zouden ze dat niet eerder hebben gedaan? Meer verkopen? Test van Sony om te checken of digitaal vs fysieke beter aanslaat in de toekomst?
Ze hebben alle baat bij digitaal. Levert hun veel meer op en is voor mensen ook niet meer door te verkopen.
Er komt nog wel een generatie verderop dat het volledig digitaal gaat zijn. Ik moet er niet aan denken. Gameflix

[Reactie gewijzigd door Bulls op 24 januari 2023 13:13]

Het is een stap richting de digital only console denk ik. Uiteindelijk zullen de schijfjes helemaal uitgefaseerd worden, ik vermoed ook dat de PS6 geen disc drive zal krijgen om de redenen die @Dennisb1 al noemt.
Waarom niet gewoon 1 versie uitbrengen. Productie opsplitsen brengt alleen maar extra gedoe met voorraad en injectie mallen etc.
vraag me af of die afneembare disc-drive dan ook op een "oude" non-disc PS5 aan te sluiten is.

(Als MS nu eens een externe drive voor de series S zou maken.....)
(Als MS nu eens een externe drive voor de series S zou maken.....)
Dat zouden ze technisch prima kunnen, maar zit er natuurlijk niet in. Het hele idee is dat je games via de store moet kopen (hetzelfde geldt voor de digitale PS5) en daar verdienen ze meer op dan op een drive die ze jou zouden verkopen.
Sony kennende komt er waarschijnlijk een 'nieuw model' uit op het bestaande ontwerp, een verwijderbare klep die toegang geeft aan/voor een BluRay disc met schuiflade, vergelijkbaar met het vervangen van een HD van de PlayStation 3 en 4.
Zoiets denk ik ook. Misschien een attachment/connectie onder de cover. Dat je bij de drive of de PS5 zelf een cover extra krijgt voor de disc versie.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee