'TikTok dreigt thuiswerkende medewerkers met straf en ontslag'

Sociaal medium TikTok heeft medewerkers die fulltime thuiswerken gedreigd met ontslag, zo meldt The Information. Die site kreeg een interne memo onder ogen. Als medewerkers te ver van een kantoor wonen, riskeren ze hun baan te verliezen.

Het gaat alleen om medewerkers die in de VS werken, meldt The Information. De memo op het interne systeem Lark waarschuwt ze om hun thuisadres te updaten naar een adres dat dicht genoeg bij een kantoor ligt om er geregeld te komen. Als ze dat niet doen, dan wacht een straf en die kan leiden tot ontslag, zo waarschuwt het bedrijf volgens de memo. TikTok en moederbedrijf ByteDance hebben nog niet gereageerd.

TikTok probeert al langer het thuiswerken bij medewerkers te beperken. Het heeft na de pandemie bepaald dat medewerkers minimaal twee dagen per week op kantoor moeten zitten. De stappen van TikTok zijn geen uitzondering in de techindustrie. Veel bedrijven, waaronder Twitter, Snap en Apple, eisten na het einde van de acute fase van de pandemie dat medewerkers minstens een deel van de tijd weer op kantoor komen zitten om te werken. Ook Google en Uber hebben dat gedaan.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

24-01-2023 • 10:20

451 Linkedin

Reacties (451)

451
440
201
10
0
192
Wijzig sortering
Dit soort jammere nieuwsberichten is voer voor bedrijven/leidinggevenden om thuiswerken minder aantrekkelijk te maken, want "de grote techbedrijven" zien er ook niet voldoende heil in. Tenminste, zo stel ik me het voor dat het kan worden geïnterpreteerd.

Ik vind het zo jammer dat het thuiswerken vaak een nare smaak geeft bij sommige bedrijven, alsof het iets is wat gedoogd wordt.

Van een hoop bedrijven denk ik dat het een soort identiteitscrisis is. Ze denken nog terug te kunnen naar het "oude". Maar wat daar dan de exacte reden van is begrijp ik niet zo goed. Is er minder vertrouwen? Is de productiviteit niet goed? Minder zicht op wat er gebeurt? Bijna nergens hoor ik dat thuiswerken leidt tot minder productiviteit. Productiviteit (en winst) is zowat het belangrijkste waarvoor een bedrijf bestaat.

Sowieso lijkt mij de toekomst steeds meer op afstand werken om gigantisch veel reisbewegingen te beperken die echt totaal niet nodig zijn. Meer thuiswerken draagt toch ook bij aan een beter klimaat wat betreft reisbewegingen?

Tot slot blijf ik van mening dat waar je baan het toestaat, mensen zelf mogen/moeten kiezen wat ze fijn vinden qua verdeling van kantoor-/thuiswerken. Dit in overleg met je collega's zodat je desnoods een vaste dag hebt dat je elkaar wel in het echt ontmoet. De één wordt doodongelukkig altijd alleen thuis te zitten. De ander wil op het werk, omdat hij/zij thuis kinderen heeft en bijna niet kan concentreren. De ander heeft aan zijn werk zijn sociale leven te danken en wil graag zijn collega's in het echt vaak zien. De ander vindt het weer prima om thuis te werken en gaat voor het sociale wel buiten het werk om met vrienden/kennissen/enz. Voor iedereen weer anders, maar de mogelijkheid tot balans en dus thuiswerken is volgens mij toch ondertussen echt wel bewezen als blijver in de 21e eeuw.

[Reactie gewijzigd door Tjeerd op 24 januari 2023 11:07]

Dit is de hoofdreden waarom ik bij mijn vorige baan ben weggegaan.

Ik begon daar in Augustus 2021, toen de eerste golf een beetje over was en iedereen mooi gevaccineerd kon worden, maar rond December werd het weer wat serieuzer, en dus werden we opgeroepen om volledig vanuit huis te werken. Prima, ik zat in Berlijn bij een grote multinational, maar al mijn directe collegas werkten op andere kantoren (voornamelijk London en New York) en had ik in praktijk toch al nooit in real life gesproken. En dus ben ik toen verhuisd naar een veel grotere en veel goedkopere woning dichtbij de grens met Nederland, zodat ik mijn ouders ook nog eens kon opzoeken.

En dat ging eigenlijk wel prima. Mijn productiviteit ging maand na maand consistent omhoog, naarmate ik meer ervaring en meer verantwoordelijkheid kreeg. Ik had ineens geld over aangezien ik niet meer 45% van mijn loon kwijt was aan huur. En persoonlijk woon ik veel liever in rustige natuur dan een drukke stinkende stad, dus ik werd er ook gelukkiger van.

En toen kwam in Juni '22 het bevel dat we weer allemaal minimaal 2 dagen naar kantoor moesten. Aangezien dat een vijf uur enkele reis zou zijn voor mij ben ik op zoek gegaan naar wat anders. Juli was de overgangsperiode, en begin Augustus heb ik mijn vakantiedagen opgenomen en per September was ik in Oslo aan de slag bij mijn nieuwe baan.

Ik vind het ergens nog steeds jammer: het was een leuke baan, met fijne collegas, en het was iets waar ik goed in was. Maar ondanks dat ik zes maanden lang volledig vanuit huis heb gewerkt was "de cultuur" kennelijk belangrijk genoeg om ons te dwingen terug te komen naar een veel te dure stad waar enorme woningnood heerst. En ja, prima voor mensen die dat willen, maar als dat een eis wordt ondanks dat we allemaal hebben aangetoond prima vanuit huis te kunnen werken, lijkt het er meer en meer op dat management controledwang heeft.

Erg jammer dat nu een weer een groot bedrijf diezelfde keuze maakt. Ik hoop dat er in de toekomst meer bedrijven komen die wel flexibiliteit bieden, het kan duidelijk prima. Misschien niet voor iedereen, maar voor hen die wel die verantwoordelijkheid hebben, waarom niet?
De arbeidsmarkt zal het gaan uitwijzen. Er zijn meer banen dan mensen en gezien de vergrijzing zal dat ook niet snel veranderen? En dan zien we vanzelf waar mensen voor gaan kiezen, de bedrijven waar thuiswerken mogelijk is of de bedrijven waar je iedere dag naar kantoor moet komen (of de tussenvormen).

Ik zou in ieder geval nooit meer voor een werkgever kiezen die me verplicht 4 a 5 dagen naar kantoor te komen.
Maar de bedrijven waar we het nu over hebben eisen ook niet dat je weer 5dagen p/w naar kantoor komt, maar een naar m.i. behapbare 2 dagen.

Vrije keuze en verplicht 5 dagen op kantoor zit een groot grijs gebied tussen, en daar mikken de bovenstaande bedrijven op, niet op de uiterste van die 2.
Alsnog prefereer ik vrijheid. Als ik thuis ben ga ik meestal 3 dagen per week naar kantoor, maar ik ben nu een winter maand in Gran Canaria en wel van hier om de kou te ontsnappen, en ga later dit jaar een 6 weken vanuit Rio de Janeiro werken om familie te bezoeken… en, nou ja, Rio ;-)
Ik dit, ik dat... ja duidelijk
Dit is wel heel erg vanuit het perspectief van jezelf geschreven. Niet erg, maar als je werk bestaat uit samenwerken in een team, zie ik voorzeker wel voordelen in elkaar zien. Met face-to-face communicatie gaan dingen nu eenmaal beter c.q. ontstaan betere ideeen. Dat je het grootste gedeelte thuis kunt werken is een gunst die je werkgever geeft, geen recht. Dat je zo ver woont van je werkt, is je eigen keuze (met valide argumenten). Maar eigenlijk is je verhaal niet meer dan een weergave c.q. een logisch gevolg van je eigen keuze(s).

Vanuit de werkgever is zo'n keuze best te verdedigen (al heb ik niets met TikTok). In de NL situatie is met de vele deeltijders al een hele kunst om met 2 verplichte dagen op werk, dan ook werkelijk iedereen bij elkaar te krijgen. Ik zou bijna zeggen: terecht dat de werkgever een redelijk minimum aantal verplichte dagen vereist. Uiteraard maakt het wel uit wat de aard van je werk is. En als een manager/directeur (bijna) altijd afwezig is, geeft dat ook een signaal (m.i. niet 1 van betrokkenheid). Dus ook voor management lijkt me aanwezigheid nuttig, zonder dat direct controledrang te noemen (iig die ervaring heb ik niet, waarschijnlijk ook afhankelijk van wat voor werk je doet en je senioriteit).
<snip>
Met face-to-face communicatie gaan dingen nu eenmaal beter c.q. ontstaan betere ideeen.
<snip>

Dit is wel heel erg vanuit je eigen perspectief geschreven !

[Reactie gewijzigd door bousix op 24 januari 2023 16:56]

Het is wel herkenbaar. Beetje afhankelijk van het type werk wat je doet natuurlijk. Ik zie persoonlijk 2 type personen die liever niet meer naar kantoor komen. De ene zoekt zelfstandig mensen op en die zorgt echt wel voor de juiste afstemming. Ze missen wel zaken die spelen en ze hebben geen "koffie corner" gesprekken meer die soms iets moois en onverwachts opleveren. De andere persoon zie en hoor je nooit, je hebt vertrouwen dat ze hun werk goed doen maar ik heb geen tot weinig zicht of ze de goede dingen doen.

Nja nogmaals, het is afhankelijk wat je doet. Wij werken in IT projecten die veel samenwerking en creativiteit vereisten. Dan is mijn visie dat 1 of 2 dagen kantoor echt cruciaal zijn omdat het anders teveel tijd kost qua afstemming. (Meer dan 2 levert mijns inzien niets extra's op).

Natuurlijk heb je andere banen met heel concrete KPI, of software kloppers die 7,5 uur per dag code kloppen (+ kwartier/half uurtje standup) of andere soorten Jobs die ook op kantoor solo worden uitgevoerd en daar zal het wel anders liggen

[Reactie gewijzigd door Mellow Jack op 24 januari 2023 20:48]

Aan de andere kant heb je ook genoeg werkplekken waar het gunstiger is als mensen meer thuis werken, omdat je dan niet elke keer afgeleid wordt door die ene collega die vooral op de zaak aanwezig is, maar verder weinig anders doet dan andere collega's van het werk houden en "gezellig voor de werksfeer" met iedereen over voetbal, de vrouw thuis en andere onzin ouwehoeren. Totdat het weer zijn rookpauze is...

Prima als je af en toe eventjes 5 of 10 minuten sociaal doet, want dat is een welkome afleiding als je 2 uur achter elkaar geconcentreerd zit te werken, maar dat is iets anders dan iemand die constant in je oor staat te tetteren omdat ie zichzelf zo graag hoort. Dan werk ik liever thuis, want minder afleiding.
Ok, maar moet dat 2 dagen per week? Bij ons doen we elke 2-3 maanden een “company week” waarbij iedereen naar Berlijn komt om een week samen te werken. Van Hawaii en Canada tot Brazil en India. Het is wat reistijd maar wekelijks zou niet lukken ;-)
Ik denk dat je het gedeelte hebt gemist waar ik sowieso niet face-to-face met mijn directe collegas praatte ;) Realiteit is dat ik daar ruim een jaar heb gezeten, en in die tijd nog nooit iemand van mijn team direct heb gesproken. Het is absurd om te stellen dat face-to-face communicatie essentieel is wanneer dat überhaupt nooit gebeurde. Ik weet dat er een generatie is die maar niet kan accepteren dat online vergaderen ook werkt, maar in de praktijk ging dat bij ons altijd prima.

Natuurlijk was het mijn eigen keuze om zo ver weg te gaan wonen, maar laten we realistisch zijn: er kleven voor een werknemer soms heel erg zware bezwaren aan dichtbij wonen. Als ik een extra woonvergoeding kreeg om in Berlijn te wonen, prima, maar dat was niet aan de orde. Om dan te eisen dat werknemers een of twee dagen op kantoor komen, betekent effectief ze dwingen om honderden euros extra per maand uit te geven om dichtbij genoeg te wonen. In mijn geval was het verschil in huur zo'n 700 euro per maand. En dan was mijn goedkopere woning ruim twee keer zo groot als mijn dure appartementje in de stad. Noem me vreemd, maar ik vertik het om zoveel geld over de balk te smijten puur om het ego van een hoge pief met controle-angst te strelen.

Nu begrijp ik uiteraard ook wel dat ik voor een divers bedrijf werkte, en in sommige teams het wellicht belangrijker was om in dezelfde ruimte te zitten, maar als je als bedrijf niet kan relativeren waar een maatregel wel en niet noodzakelijk is, moet je niet vreemd opkijken als mensen vertrekken. In mijn team had letterlijk iedereen een PhD, we waren allemaal grondig, bekwaam en verantwoordelijk, en om dan als een stel kinderen behandelt te worden die continue supervisie nodig hebben, tja, dan houdt het voor mij op.
Zoals de waard is vertrouwd hij zijn gasten,
Als een manager graag wil kunnen controleren of zijn personeel wel met werk bezig is, zegt dat naar mijn idee meer over die manager dan over het personeel.
Zelf zou ik mensen ook niet vertrouwen dat ze thuis net zo druk met werk zijn als op de zaak, (ik heb dan ook ADD, en zou mij thuis echt voor geen meter kunnen focussen)
En dan zou je kunnen redeneren dat dat geen probleem is als het werk maar af is maar ik word per uur betaald, en niet per klus.
Ik werk zelf als gereedschapsmaker, dus thuiswerken is geen optie (ja, zet die machines maar in mn berging neer :+ )
Maar met corona merkte ik wel dat vergaderen met de vereniging online echt voor geen meter werkte, dus vanuit dat perspectief snap ik ook wel weer dat men je tenminste voor een of enkele dagen in de week op kantoor verwacht.
Aanwezigheid is niet gelijk aan werken. Dat is een kronkel die nog veel bestaat.
Dat komt ook omdat (vanuit mijn eigen ervaring) weinig op resultaat gestuurd wordt. Er zijn wel deadlines, maar dat is vaak lange termijn.
Dus voor de productiviteit hoef ik niet op kantoor te zijn als er resultaat afspraken zijn. Toch ben ik een voorstander van een minimale aanwezigheid, omdat (in mijn werk) het team de klus moet klaren.
Face 2 face inspireer je elkaar, heb je ook sociale gesprekken (wat de binding verhoogt) en is er ruimte om af en toe te botsen en te flauwekullen. Dat is er in mijn ervaring veel minder online
ik heb bedrijven gezien die juist door 100% op afstand werkende mensen geen cohesie in teams kon krijgen. Over chat communiceren (of andere manieren) ipv real-life is echt anders. Een hoop communicatie gaat verloren of wordt verkeerd/anders geïnterpreteerd. Advies was dan ook 50/50 te doen, deels thuis en deels bij elkaar in 1 ruimte. Sommige dingen waar je elkaar even voor aanschiet of bij de koffie-automaat over spreekt heb je simpelweg niet in een digitale werkomgeving. (ongeacht de alternatieven die bedacht worden, het is niet hetzelfde).

De output die je meet is meer dan alleen "code" of het eindresultaat, maar ook alles er tussen (samenwerking tussen de mensen bijv). Zeker bij internationale organisaties is dit een uitdaging, je kunt moeilijk elke week iedereen over de hele wereld laten rondvliegen naar bijv Nederland. Het is dus niet zo eenvoudig, maar zeker wel begrijpelijk dat zodra het even weer kan er meer behoefte is voor 'echte contacten'. Die 2 dagen die jouw werkgever wenste klinken dan in mijn oren redelijk. Het is jammer dat dat (de enige?) de reden is dat je weg bent gegaan. Veelal kun je werktijd en reistijd (bijv in de trein) combineren waardoor ook langere reistijden te doen zijn.
Pro tip: maak voordat je verhuist naar een plek waar alleen thuiswerken mogelijk is afspraken met je werkgever hierover. Het is nogal een aanname om te denken dat je voor eeuwig thuis kan blijven werken.
Persoonlijk ben ik niet tegen een paar keer per week naar kantoor te gaan (ik zie het nut er wel van), maar ik ben ook gesteld op gedeeltelijk te kunnen thuiswerken. Voor Corona deed ik dat niet, nu wil niet zonder.

Voor mij zou niet kunnen thuiswerken wel een grote min zin voor een vacature. Als nou genoeg anderen dat zelfde hebben zal HRM op een gegeven moment wel gaan merken dat ze op de arbeidsmarkt een achterstand hebben vergeleken met hun concurrenten. Als werknemers het maar belangrijk genoeg vinden en er een beetje krapte op de arbeidsmarkt is, dan verwacht ik dat thuiswerken wel een blijvertje is.
En voor Nederland kan het ook nog via de route van de CAO onderhandeling gespeeld worden.
Thuis is de kans op afleiding te groot en de controle te klein. En tegelijk ook niet geheel eerlijk tegenover personeel dat niet eens thuis kan werken.
Dat is nogal kortaf.

1) Kantoortuinen leiden meestal meer af dan een rustige thuisomgeving. Wat dit betreft is zoiets vrij subjectief. Sommigen werken beter thuis, anderen beter op een kantoor. Het hangt helemaal af van de persoon en zijn of haar omgeving.

2) Controle is een kwestie van KPI's en/of vertrouwen. Als iemand verifiëerbaar het werk doet waar je hem voor betaalt, wat wil je dan nog meer controleren? Lijkt mij onwenselijk dat je een atmosfeer wil creeëren waarbij werknemers steeds over de schouder meegekeken worden door managers. Dat soort situatie is meer giftig dan productief.

3) Niet iedereen móet en zál 100% thuiswerken. De één vindt kantoor leuker, de ander thuis, weer een ander heeft liever een combinatie van allebei - Hybride is altijd een optie. Waarom als bedrijf niet hierop inspelen? Een blije werknemer is een productieve werknemer en flexibiliteit wordt enorm op waarde gesteld.

4) Dat mensen in bijvoorbeeld de bouw niet thuis kunnen werken hoeft niet te betekenen dat mensen met een kantoorbaan gedwongen moeten worden naar kantoor te komen. "Ik moet lijden, dus de ander ook" is een nogal middeleeuwse gedachte. Daarnaast moet je ook rekening houden met de positieve impact die thuiswerken kan hebben: Minder verkeer op de weg en dus milieuvriendelijker, geen reistijd, minder stress, meer tijd over voor familie, en het bedrijf hoeft niet voor elke medewerker een plek op kantoor te hebben, dus het besteedt minder aan kantoorhuur en -onderhoud, minder hardware is nodig, minder verwarming, etc. - Dat geld kun je steken in betere producten of hogere lonen. Iedereen blij.

Gezien de tijd waarin we leven moeten vooral dit soort aspecten niet zonder meer opzij geschoven worden ten behoeve van een grotendeels irrationele controlezucht. Bij een gezonde samenleving hoort enige mate van vertrouwen en thuiswerken is een perfecte manier om dit te uiten waar mogelijk, vooral als je de resultaten van het werk op andere manieren meetbaar kunt maken.
Mee eens dat het voor iedereen anders is [dat thuiswerken[.
Maar...
Als men nu verspreid zit en daarvoor wel allemaal bij elkaar zat dan is het toch daadwerkelijk anders. Vanwege de verschillende situatie moet kantoorwerken zich aanpassen aan thuiswerker en vica versa.
Bij een gezonde samenleving hoort enige mate van vertrouwen
Productiviteit is lang niet altijd goed meetbaar (waar je ook zit trouwens). Het gaat lang niet altijd om vertrouwen (of het ontbreken daarvan). Maar om het feit dat de werkgever ook mensen eenvoudig bij elkaar wil brengen. Even bij elkaar naar 'binnen lopen' is echt anders dan (video)bellen.
Dat het anders is klopt zeker maar dat hoeft niet nadelig te zijn.
Op kantoor werk ik en mijn collega's in verschillende projecten, ook voor de pandemie was dat in de praktijk nooit met z'n allen bij elkaar in één grote kantoortuin. Iedereen zat in verschillende hokjes, "liep even bij elkaar naar binnen" of hobbelde van vergaderruimte naar vergaderruimte, al dan niet verspreid over verschillende etages en gebouwen. Online zit iedereen op de zelfde plek, nl. op de eigen werkplek. Of dat nou op kantoor is of thuis zou niet uit moeten maken.
Voorheen toen iedereen nog naar kantoor ging had ik vaak hele dagen dat ik iemand wilde spreken die nergens te vinden was. Dat overkomt me nu eigenlijk niet meer. De toegankelijkheid is dus wel anders, maar zeker niet slechter in mijn ervaring.
Even bij elkaar naar 'binnen lopen' is echt anders dan (video)bellen.
Precies, als het niet uitkomt kan ik je wegklikken. Als je al binnen staat en ik ben net lekker bezig duurt het weer 20 minuten + de tijd die jouw vraag/gesprek duurt, voordat ik weer up-to-speed ben als programmeur. Als manager zal dit weer anders zijn natuurlijk.

Ik heb een kantoortje in de tuin gebouwd (zomaar 6m2, bureau met stoel en een massagestoel), zit daar heerlijk. Niemand heeft last van mij, en ik van niemand anders. M'n beoordelingen zijn uitstekend en ik ben super blij dat ik niet elke dag in de file hoef te staan.

Tuurlijk, het aanpassen duurde even, maar gelukkig is iedereen bij ons er nu (al een tijdje ondertussen) aan gewend. Ik ga echt niet meer terug naar elke dag 2 uur in de file staan, nu loop ik elke dag 1 a 2 uur met de hond, vooral na het werk is dat wel fijn om de dag even af te sluiten en de avond te beginnen.
Tuurlijk is weinig afleiding goed. Maar daar hoort een bedrijf dus ook op ingericht te zijn. Als de afleiding terecht is omdat men je hulp nodig heeft dan is wegklikken echt niet de bedoeling.
Lang niet alles wat op je werk gebeurd is meteen maar 'afleiding'.

En voor jou komt het dus vooral goed uit omdat je anders lang in de file moet staan. Maar dat zouden we niet op moeten lossen met thuiswerken denk ik. Alleen het idee dat minder mensen die forensen, mogelijk minder file veroorzaken voor degenen die wel moeten forensen is misschien een positief effect.

Een ander negatief side-effect is dat het scheiden van werk en prive ook weer moeilijker wordt.

Maar goed. Voor jou komt het goed uit en da's mooi. ;)
Helemaal mee eens. Ik werk al zo'n 15 jaar vrijwel uitsluitend vanuit huis. Alleen voor de eerste ontmoeting met een nieuwe klant spreken we ergens af, en soms als het zo uitkomt. Gemiddeld ben ik 1x in de twee weken ergens een dagdeel op kantoor of zo'n meeting plek. Nog nooit klachten gehad en mijn omzetten zijn structureel hoger geworden door ervaring. Ook mijn gezin leid daar niet van af, het is juist fijn even samen te kunnen lunchen, of direct met avond eten beginnen klaarmaken na het werk ipv uren in de spits. Die tijd die ik bespaar met nuttelose koffiepraat en spitsrijden gebruik ik liever om thuis om 18:00 alles op order te hebben qua gezin en dan 's avonds nog wat te kunnen doen.
Voor de pandemie werkte ik ook merendeels thuis en had veel meetings buiten de deur. Ik kreeg heel veel commentaar van de buitenwereld omdat thuiswerken gezien werd alsof je niks doet. Ik ben zeker een voorstander van thuiswerken maar hier zit wel een maar aan..

Ik merk sinds de pandemie maar vooral erna dat het niet voor iedereen is weggelegd. Sommige worden er minder sociaal van, zijn thuis juist niet productiever terwijl ze dat wel zeggen, hebben geen aparte kamer om een kantoor te bouwen terwijl ik persoonlijk vind dat dit echt een vereiste is en zo is de lijst lang genoeg met voor en nadelen.

Het voordeel van het kantoor leven is juist de koffiepraat en de reistijd ernaartoe (of terug naar huis). Praten met collega's is belangrijk (in het echt) en de reistijd van je werk geeft een soort mentale voorbereiding of juist een afsluiting van de dag. Ik heb wel gemerkt dat een team of afdeling beter functioneert door elkaar elke week te zien. Ik heb persoonlijk echt een hekel gekregen aan teams of op afstand met elkaar dingen bespreken want de sociale interactie is belangrijk voor de mens. Mensen worden er namelijk een beetje sociaal gestoord van om de hele dag naar een scherm te kijken.

Ik vind ook dat bedrijven niet soepel lopen na de pandemie. Met niet soepel lopen bedoel ik de hele bedrijfsvoering omdat je dus merkt dat thuiswerken niet geschikt is voor iedereen. Een heel klein voorbeeldje ''anders wordt het wel een hele lange tekst'' is dat ik laatst iemand aan de telefoon had die gewoon keihard de muziek aan had staan. Dit was service gericht maar best belangrijk en ik vind dat dit soort taferelen wel structuur moeten krijgen.
Ik vind juist de mix die ik nu heb fijn. Gemiddeld 3 dagen thuis en 2 op kantoor.

En ondanks dat ik een mooi kantoor op zolder heb, zit ik al maanden beneden. Ik ben daar net zo productief en heb meestal gezelschap van mijn vrouw en een bijna twee jarige dochter. Wat het gemis van collega's om me heen meer dan compenseert.
Uiteraard genoeg verdedigingspunten maar ik heb ook genoeg ervaring en voorbeelden waarbij thuiswerken een andere reden kende dan gewoon thuiswerken. 1 groot voorbeeld was de WK voetbal onlangs waar hier bijna het hele kantoor tuis werkte toen Nederland ergens in de middag moest spelen. Uiteraard toeval.... ;)
Ik zeg niet dat thuiswerken niet mag maar ik begrijp het vanuit het oogpunt van een werkgever dat die personeel op kantoor wilt zien of in ieder geval aan het thuiswerken beperkingen oplegt.
2) Controle is een kwestie van KPI's en/of vertrouwen. Als iemand verifiëerbaar het werk doet waar je hem voor betaalt, wat wil je dan nog meer controleren? Lijkt mij onwenselijk dat je een atmosfeer wil creeëren waarbij werknemers steeds over de schouder meegekeken worden door managers. Dat soort situatie is meer giftig dan productief.
Dit is nog wel schering en inslag bij werkplekken zoals callcenters en cubicle farms. Die worden nog altijd gezien als fabrieken met een toetsenbord of een telefoonhoorn.
Het kan mijn baas weinig schelen wat ik doe als ik thuiswerk. Als het verwachte werk maar af is.
Controle is alleen voor mensen die werken op basis van wantrouwen. Als je afspraken duidelijk is merk je vanzelf of de thuiswerken wel of niet de verwachtingen haalt.

En dat gedoe over "eerlijk" Ik heb geen tesla, onze manager wel. Is dat eerlijk? Sommige hebben of krijgen nu eenmaal meer dan anderen of hebben meer geluk/mazzel. Iemand die niet kan thuiswerken heeft daar redenen voor, zoals bijvoorbeeld drukke kinderen. Die kinderen koos je zelf voor. Alles keuzes hebben voor en nadelen. Dat hoort erbij.
Op kantoor heb je ook afleiding natuurlijk (blijven hangen bij koffie apparaat bijvoorbeeld)..
En thuis werken heb je minder last van storende collega's..

Dus beide hebben voor en nadelen..
Als ik niet afgeleid wil worden, dan werk ik net van thuis uit.
Tetterende collega's, beetje sociaal babbelen aan de koffiemachine.
Thuis kan ik in 1 ruk doorwerken tot iets af is.

De enige controle is toch of het werk af is? Of ik nu 10u op kantoor zit te surfen maakt me niet efficiënter :o
Dit klinkt als projectie.
Dat is wat bedrijven denken. En voor sommigen is dat inderdaad ook zo. Ik bedoel, ik had het op mijn werk: amper een visie, geen afspraken of KPI's, beetje aanmodderen. Ja dan wordt eigenlijk alles leuker dan werk. Maar als je een leuke baan hebt en je hebt een manager die je prikkelt of motiveert kun je thuis heel goed werken. En met af en toe een wasje tussen door heb je ook gewoon goede afleiding en beweging.

De controle is eigenlijk precies hetzelfde. Als je namelijk niet stuurt op kwaliteit of output, dan moet je wel controleren of mensen aan het werk zijn. Gek genoeg is dan uren chatten over privé dingen via teams gewoon werk; want ja, dat kunnen ze niet "zien".

Ach ja, een goede baas zijn én medewerkers vertrouwen is gewoon moeilijk voor sommigen.
Vreemde logica, omdat anderen niet thuis kunnen werken zou ik het ook niet moeten mogen? Het is ook niet heel eerlijk voor mensen die weinig verdienen dat er mensen zijn die heel veel verdienen...
Ik word juist op kantoor afgeleid. En die controle op de werkvloer is ook een wassen neus. Dat is vooral iets waar een werkgever zichzelf mee voor de gek kan houden.

En wat die eerlijkheid betreft, werk is niet gelijk. De één werkt alleen onder kantoortijden, de ander juist niet, de één werkt buiten, de ander niet, inkomen verschilt, secondaire arbeidsvoorwaarden verschillen, variatie verschilt, zo kan ik wel doorgaan. We gaan ook niet iedereen tot ploegendiensten verplichten omdat het anders oneerlijk is voor degenen die dat wel doen en in de nacht moeten werken.
Je focust je betoog op het thuis werken i.c.m. productiviteit van de thuiswerkende. Het 'echte' probleem is de hirachie van het bedrijf. Allerlei leidinggevenden worden overbodig en die zijn echt niet zo nobel om dit aan te geven. Zij zullen allemaal met de hakken in het zand gaan en proberen alles weer te krijgen zoals het was voor corona. Filiaalmanagers, workflowmanagers en tig soorten middenlaagstropdassen hebben aanzienlijk minder om zich mee te bemoeien. De lockdowns hebben aangetoond dat het bedrijf gewoon verder gaat. De perrikelen die er waren, waren meer gerelateerd aan gewenning aan de nieuwe realiteit, niet aan de manier van werken.

Wat Elon Musk doet is genadeloos die tussenlagen er uit schrappen. Helaas gaat hij als een ongeleid projectiel te werk, anders zou Twitter een mooi voorbeeld kunnen zijn van een plat IT bedrijf.
Het zou kunnen dat er minder management nodig is door thuiswerken, maar een helemaal vlakke hierarchie werkt niet. Dan weten mensen niet wat ze moeten doen, zijn er geen deadlines meer en komt er dus niks af.

Ook zijn werknemers dan niet beschermt tegen de grillen van een CEO. Dat zie je in Twitter nu heel goed, het bedrijf oogt van buitenaf als een ongeleid projectiel. Strategieën veranderen van dag tot dag, omdat één iemand de leiding heeft en er niemand over is om tegengas te geven als Musk een kortzichtig plan bedenkt.
Bij een "helemaal" vlakke hiërarchie heeft ook niemand formeel de leiding, dan heb je dus geen CEO.

Natuurlijk is zoiets leuk als theorie maar in de praktijk werkt het totaal niet, want wanneer er niemand gezag heeft dan gaat er nooit beleid gemaakt worden of beslissingen genomen.

Bovendien betekent dat dat óf niemand, óf iedereen bevoegd is om namens het bedrijf te tekenen of geld uit te geven, die 2 situaties lijken me allebei onwenselijk omdat het daardoor een enorme rommel wordt.
Ik vind het zo jammer dat het thuiswerken vaak een nare smaak geeft bij sommige bedrijven, alsof het iets is wat gedoogd wordt.]
Dat vind ik dus ook. Ten tijde van Corona moesten we ineens allemaal thuiswerken, toen kon alles ineens wel. Alles wat je als werknemer moest doen in het belang van het bedrijf was toegestaan. Nu Corona grotendeels achter de rug is voelen de werkgevers ineens weer de noodzaak om de duimschroeven aan te draaien en de werknemers weer naar kantoor te sturen.
Van een hoop bedrijven denk ik dat het een soort identiteitscrisis is. Ze denken nog terug te kunnen naar het "oude". Maar wat daar dan de exacte reden van is begrijp ik niet zo goed. Is er minder vertrouwen? Is de productiviteit niet goed? Minder zicht op wat er gebeurt? Bijna nergens hoor ik dat thuiswerken leidt tot minder productiviteit. Productiviteit (en winst) is zowat het belangrijkste waarvoor een bedrijf bestaat.
Dat is het ook, men heeft minder zicht op wat hun werknemers doen en heeft te weinig vertrouwen.
Sowieso lijkt mij de toekomst steeds meer op afstand werken om gigantisch veel reisbewegingen te beperken die echt totaal niet nodig zijn. Meer thuiswerken draagt toch ook bij aan een beter klimaat wat betreft reisbewegingen?
Absoluut!
Er zit een groot verschil in Europa en de VS. in Europa is er meer werk. In de vs staan er bannen op de tocht. In Europa wissel je gewoon van werkgever als je niet mag thuiswerken.
Maar de vraag is vooral of thuiswerken wenselijk is. En in veel gevallen is de teamcohesie bij gedeeltelijk of geheel kantoorwerk veel groter.

Prima als je een lone wolf baan hebt, zoals accountmanager. Maar veel technische teams hebben wel degelijk baat bij fysieke samenwerking. Elke dag dat ik thuiswerk en ik een langdurig teamoverleg via teams moet bijwonen voelt ik me toch gedeeltelijk afwezig. De gesprekken in de fysieke kring gaan veel vlotter en de remote mensen worden sneller en vaker genegeerd. Het is nou eenmaal menselijke aard.

En ik krijg hier en daar vrij regelmatig recruiters aan de lijn en ik hoor vrijwel altijd dat er sprake is van minimaal enkele dagen op kantoor werken. Dus 100% thuiswerken is ook in Nederland zo goed als voorbij.
Ik merk juist dat het beter bij mij gaat. Ik krijg veel meer gedaan en ik voel mij gelukkiger. Ik ga ongeveer 2 keer per maand naar mijn werk en we hebben regelmatig uitjes. Het ligt ook helemaal aan je zelf hoe je er mee omgaat. Ik teamse heel veel en dat werkte erg goed. Maar ja als je niet goed bent in contacten leggen dan geloof ik dat je het wat zwaarder hebt.
Je presenteert dit als een feit, maar is dit jouw persoonlijke voorkeur? Ik werk 100% remote net als de rest van mijn team en ik heb het gevoel dat we een perfect team zijn, maar ook erg productief.

In mijn vorige banen werd ik juist op kantoor vaak gestoord, even een vraag, even "een bakkie", even bijpraten. Merk pas sinds ik remote werk, hoeveel van mijn aandacht dat kosten.

Dit is mijn persoonlijke ervaring, ik wil hiermee niet doen alsof thuiswerken de heilige graal voor iedereen moet zijn. Ik denk alleen dat er groepen personen zijn die gebaat zijn bij 100% thuiswerken, ik denk dat er ook genoeg groepen zijn die 100% op kantoor willen zitten en alles ertussen in.
als je goed oplet gebruik ik woorden als "in veel gevallen", "veel hebben baat" en zo goed als. Daarna geef ik mijn persoonlijke ervaring over digitale meetings die afwezig voelen en de slechte dynamiek.
Ook het recruiter voorbeeld is mijn persoonlijke ervaring.

Dus ja, dit zijn mijn persoonlijke ervaringen en constateringen. De vele recruiters die ik spreek reflecteren mijn constateringen. Nee het is geen feit, het is een constatering en een conclusie. Verdraai mijn woorden niet.

En ja, ik denk dat 100% thuiswerken zo goed als voorbij is. En de bedrijven die vrijwel exclusief remote werken zwichten een voor een. Er zullen altijd uitzonderingen zijn, maar ik heb wel het gevoel dat ze steeds zeldzamer worden. Ik heb het ook bij mijn werkgever gezien. 100% thuis geen probleem, daarna "als je echt wil dan mag je naar kantoor", "teams onderling kunnen aangeven welke dagen van de week ze op kantoor zitten op vrijwillige basis" en nu is het "50% van de tijd op kantoor werken, punt"
Hier absoluut niet het geval. Fysieke meetings zijn vaak chaotisch en zonder focus. Wij zetten ze hier met name in als je mensen moet leren kennen. Ik werk nu ook samen met een 100% remote global team en deze gasten zijn bliksemsnel en gecoordineerd.
ho ho, global remote team? Dat was al uberhaupt een hele andere dynamiek al ruim voor corona, dus in de eerste plaats minder relevant voor de context van deze discussie.

Maar context is belangrijk. Je zegt "deze gasten zijn bliksemsnel" en "ik werk samen met", die zinsconstructies zijn alsof je zelf niet onderdeel bent van het uitvoerende gedeelte van het team. Laat ik even de rollen ontwikkelaars en scrum master nemen, maar het kan net zo goed technisch tekenaars en manager zijn.

Waar zitten die ontwikkelaars? Zitten die ontwikkelaars ook allemaal thuis elk in een ander land of zitten die alsnog samen op een kantoor weg te zwoegen in India? Waarom zijn die gasten gecoordineerd en wat zijn hun werkcondities waarom ze zo gecoordineerd kunnen zijn? Of nog belangrijker. Wat is hun rol en waar bestaat hun arbeid uit? Is het een individualistische job die ze uitvoeren? Context is belangrijk in dit soort discussies.
Er is inderdaad een verschil tussen de VS en Europa, op dit moment. Helaas hollen we in Europa (en zeker in Nederland) vaak achter de VS aan. Wat daar nu aan de hand is volgt vaak een paar jaar later in Europa ook.
Ik vind het thuiswerken ook een zegen. Wat de reden precies is weet ik niet, maar ik ben altijd erg gevoelig voor geluiden en prikkels. Vroeger had ik mijn eigen werkkamer op kantoor, maar nu al jaren een kantoortuin. In zo'n kantoortuin word je continu afgeleid door anderen die praten, bellen, rondlopen etc. Daarnaast is het bij mij op kantoor op drukke dagen altijd gedoe met randzaken, zoals een beschikbare wc vinden of op tijd in de kantine zijn willen de broodjes nog niet op zijn. Na een kantoordag had ik altijd knallende koppijn terwijl ik soms weinig productief was. Thuis ben ik twee/drie keer zo productief, heb ik mijn eigen keuken en voor een wandeling loop ik de voordeur uit in plaats van dat ik door het hele gebouwd moet. Ik kan de kinderen op tijd ophalen van de opvang, zodat ook zij niet oververmoeid raken. En aan het einde van de dag heb ik nog veel energie over.

Vanuit mijn werkgever begrijp ik wel dat het thuiswerken wat ongrijpbaar voelt. De sociale cohesie lijdt er in hun ogen eronder. Het voelt voor hen een beetje alsof de synergie van het samenwerken weg is. Het helpt ook niet om die lege kantoortuinen te zien met alleen een paar collega's aanwezig die liever niet thuiswerken. Maar ik denk dat het hier meer om gevoel gaat, dan dat de cohesie ook echt sterk verminderd is of mensen minder goed werk leveren. Volgens mij is de productiviteit en de samenwerking nog steeds goed. Misschien is het voor werkgevers gewoon ongemakkelijk te moeten accepteren dat veel van hun medewerkers, als ze mogen kiezen, eigenlijk liever niet samen met hun collega's op kantoor zitten, maar gewoon thuis. Dat is toch een beetje een bittere pil voor werkgevers die graag altijd dachten dat hun werknemers super gemotiveerde teamplagers zijn die nergens meer plezier uit halen dan op kantoor zijn.
Toen iedereent huis moest werken, op een paar collega's na die door verschillende omstandigheden niet thuis konden werken, ging dat voor die 2,5 maand lockdown wel goed. Alles kabbelde wel door, genoeg meetings.
Maar wat iedereen echt enorm miste was de sociale cohesie (die bij ons en vele bedrijven in hoog aanzien staat), en ook de energie en synergie van gesprekken bij de koffie-automaat en de wandelgangen. Je hoort zo veel meer van wat er speelt binnen je bedrijf, aan werkzaamheden, projecten, aankomende projecten, problemen bij projecten, waar anderen veel makkelijker op in kunnen haken met hun ervaringen. En het laagdrempelige van even iets vragen. Een berichtje sturen op Teams, bellen via Teams of een mailtje sturen haalt het niet qua efficientie bij even van je bureau naar collega X vragen/roepen "Hee Menno, ik heb probleem A, kan je even mee kijken?", waarna collega Y het hoort en je in 10 seconden het juiste antwoord geeft omdat hij het ook net had.
Niks zo irritant als mensen die langs je bureau komen zeuren met vragen die ze alleen zelf relevant vinden en jouw gedachtengang verstoren, zodat je na hun oeverloze gezwets over triviale zaken weer helemaal uit moet vogelen waar je gebleven was met je echte werk. Nee hoor, die "vragen aan je bureau" mis ik als kiespijn. Vragen op Teams laat je gewoon liggen totdat je mentaal klaar bent voor het beantwoorden ervan. Wat dat aspect betreft is thuiswerken beter voor je mentale gezondheid.
Dat varieert per type werk en werkomgeving denk ik. Overigens werken wij, en meeste bedrijven, met een hybride thuiswerken. Maximaal 2 dagen thuis (waar je je op alles kan concentreren) en de rest op kantoor. Twitter eist eigenlijk hetzelfde volgens dit nieuwsbericht.
Werken is niet alleen een noodzakelijk kwaad maar vereist ook samenwerking. Mensen zijn sociale dieren en 80% van de communicatie gaat non-verbaal. Een bedrijf met meerdere mensen stelt het bedrijfsresultaat voorop, en als dat merkbaar tegengehouden wordt omdat een deel op z'n eigen eilandje wil zitten, dan is het terecht tijd om van die mensen afscheid te nemen. Het is slecht meetbaar maar wel degelijk merkbaar in de uiteindelijke bedrijfsvoering.
Heerlijk, dat communiceren via Teams. Kan je gewoon met ja of nee antwoorden en heb je niet van die mensen die denken dat er iets non-verbaals achter zit. Wat een verschrikking, als iedereen gewoon zegt wat hij/zij/het/dinosaurus bedoelt, scheelt dat weer 80%.
Is een beetje werk-privé balans dan te veel om te vragen? Na twee jaar thuiswerken voelt het forensen nogal als een verspilling van tijd en energie. Allemaal als een sardientje in een ton bij de NS of achterin de rij aansluiten op de snelweg. Je bent nog verrassend veel tijd kwijt in een dag aan dat op en neer reizen. In 2016 was de gemiddelde reistijd van de Nederlandse forens 50 minuten per reis van deur tot deur. Dat is dus al ruim 1,5 uur op een dag en dik 8 uur per week. Je spendeert eigenlijk een totale werkdag per week aan het op en neer reizen tussen je huis en je werk als gemiddelde Nederlander. Ik kan dit in elk geval missen als kiespijn.

Die hang naar kantoor lijkt vooral te komen door de traditionele middle management mentaliteit waarbij aanwezigheid gelijk is aan productiviteit. Stuur dan liever op meetbare afspraken.

Thuiswerken maakt het theoretisch ook mogelijk voor werkgevers om een veel bredere groep van werkende aan te kunnen trekken in bepaalde beroepsgroepen zoals IT als ze toch niet meer zo dicht bij het kantoor hoeven te wonen.

[Reactie gewijzigd door CMD-Snake op 24 januari 2023 11:59]

Ik denk ook dat een gezonde mix ideaal is. Een dag of twee in de week naar kantoor om toch even face to face contact te hebben en managers tevreden te houden, en dan thuis lekker je eigen ding doen.

Ik snap dat veel werknemers graag thuis werken, maar het blijft een feit dat het lastiger is een bedrijf te runnen als iedereen thuis zit en niet iedereen even goed contact houdt. Wij zagen ook dat het op het begin prima ging, maar dat veel 'regels' snel verwaterden naarmate we langer volledig thuis zaten.
Een andere bijwerking is dat op kantoor zitten nu ook niks meer aan is. Mensen zijn niet meer gewend om op kantoor te zitten, en we zitten eigenlijk alleen met z'n allen op kantoor op dagen dat er een presentatie is ofzo. Dat betekent meteen dat het kantoor overvol zit, en dat werkt ook niet fijn. Als je zo tussendoor een keer naar kantoor gaat is het er weer erg leeg, dus dan kun je net zo goed thuis blijven.
Een dag of twee in de week naar kantoor om toch even face to face contact te hebben en managers tevreden te houden, en dan thuis lekker je eigen ding doen.
Is dit niet ook beetje waar de schoen wringt? Als ik 5 kwartier in de auto zou moeten zitten om puur de manager tevreden te houden dan gaat er meer mis denk ik. Naar kantoor zou moeten zijn voor zaken die enkel op kantoor kunnen, niet om te laten zien dat je er fysiek nog bent.
Hier ben ik het ook grotendeels mee eens.
Een bedrijf die jouw loon betaald, mag best eisen stellen aan hoe je functie vorm gegeven mag worden.
2 Dagen per week op kantoor zitten klinkt voor mij niet als een onredelijke eis als je de overige 3 gewoon thuis kan werken.

Feeling houden met je bedrijf en je collega's is best belangrijk.
Elkaar ook informeel spreken is goed voor de samenwerking, maar ook voor de creativiteit omdat je met elkaar nieuwe ideeën kan sparren die je niet snel via chat of een teamsvergadering met elkaar zou delen.

Al met al kan ik de keuze van Tiktok begrijpen.
De markt veranderd en ze moeten keuzes maken, en net als andere Tech bedrijven misschien keuzes maken in personeel. Als ze dan mensen moeten wegsturen, snap ik dat ze de voorkeur voor mensen in de buurt hebben.
Tja, ons bedrijf was voorheen allemaal mensen die in uiterlijk een half uurtje op kantoor konden zijn, dat was nog wel te doen. En ook dan planden we meetings e.d. op die dagen in, zodat je gewoon een kantoordag had voor het primaire contact en thuis lekker vooruit kon.

Maar inderdaad, als je meer dan een uur moet reizen en dan eigenlijk voor niks op kantoor zit dan heeft het ook weinig nut. Wij moeten nu regelmatig 2-3 uur reizen (enkele reis) voor een meeting van een uurtje..
Inderdaad hier ook zo. Een meeting van een uurtje en dan gaan mensen een koffie drinken en eten en praten ze meer. De kantoordagen zijn de minst productieve dagen maar dat is nog niet helemaal doorgedrongen denk ik.
Bij ons ben je vrij om te kiezen waar je wil werken. Een collega van me zit het liefst om kantoor, een andere hebben we de afgelopen jaren maar 2 keer op kantoor gezien en ik werk 2 of 3 dagen per week op kantoor en de rest thuis. Ideaal! Ik miste de spontane interacties, de koffiemachine ontmoetingen en zo, echt enorm maar geniet thuis ook van meer tijd kunnen doorbrengen met mijn kinderen en (niet geheel onbelangrijk) reistijd is zo zonde van mijn tijd! Ik heb gewoon 2 uur extra als ik thuis werk!
Just getting started. Mensen die "dit eisen, dat eisen" moeten leren dat het van 2 kanten moet komen. Het moet voor de werkgever funktionieren en ook voor de werk-nemende. Alleen als het allemaal in balans is werkt het. En dat verschilt sterk tussen branchen.
We zitten in een werknemersmarkt, dus zeker in bepaalde branches hoeft er niet zoveel van twee kanten te komen en kan er geëist worden. En ja, daar heeft de werkgever zich naar te schikken als er voldoende mensen zijn die dat eisen. Of ze mogen nog langer huilen dat ze geen personeel kunnen vinden.

[Reactie gewijzigd door vickypollard op 24 januari 2023 11:52]

"We zitten in een werknemersmarkt"
True. En dat is ook ok. Wat vroeger gebeurde, waar werkgevers hun personeel bekant uitgeknepen hebben, was ook niet goed. Maar het slaat soms wel een beetje door nu. Het is geven en nemen.

[Reactie gewijzigd door zotteke op 24 januari 2023 13:30]

Dat zou inderdaad wel het beste zijn. Ik denk ook niet dat een werkgever snel zal buigen voor één persoon die iets eist, maar wellicht valt daar nog wat te verzinnen als oplossing voor die persoon. Maar als 50% van je goede werknemers waar een tekort aan is graag thuis wil werken, dan kun je beter meebewegen. Dan mag je als werkgever nog hopen dat je tot een compromis komt.
okay - als een werkgever van mij eist dat ik elke dag 1 a 4 uur bovenop de werkuren opoffer om mezelf naar een kantoor te begeven, dan moet daar ook maar iets tegenover staan, en daarmee bedoel ik geen bedragje in eurocent als fietsvergoeding of zo'n nonsens.
Inderdaad.
Een klant wilt dat ik 1 keer per maand naar Antwerpen kom voor overleg. Prima maar die dagen betaald ie dus voor 8 uur terwijl ik 7 op locatie ben. Aka dat reizen kost hem het voltarief van 1 uur werk.
Wat je nu zegt, klinkt al veel genuanceerder dan je vorige bericht. Het moet inderdaad in balans zijn, de werkgever mag uiteraard eisen dat je productiviteit op gelijk niveau blijft. Maar zeggen "je bent verwend" in een negatieve context is te kort door de bocht, want verwend zijn betekent niet per definitie dat het verkeerd is.
Tja, wij zijn ook weer van 1 dag kantoor naar 4 gegaan. Allemaal leuk en aardig, dat productiever zijn, maar ik zit nu ook anderhalf uur per dag voor jan lul in de auto. Ik heb dan ook kenbaar gemaakt niet vanuit huis in mijn eigen tijd iets voor m'n werkgever te doen, daar ik dit eerder vanuit huis deed.
Wat ze er mee doen moeten ze zelf weten.
Aan mensen die "verwend" waren door lekker altijd thuis te werken heb ik geen boodschap. Mensen (vooral jonge mensen valt me op) die "eisen" dat ze thuis kunnen werken zeg ik "eis haal je maar bij de Eisboer...".
N=1, jammer dat je hier generaliseert. Mijn vader van in de 60 die zijn hele leven 40 uur achter een bureau op kantoor heeft gezeten heeft nu juist bij zijn baas aangedrongen om 3 dagen thuis te kunnen blijven werken. Er ging letterlijk een wereld voor hem open door corona. Op mijn kantoor zie ik ook veel 40-50'ers die graag thuis werken. Vind het niet helemaal rechtvaardig om dit op jongeren toe te schrijven, het hangt heel erg af van jou als individu en welk werk je doet.
Yep ik ben 48, beschouw mij nog wel als jong. Ik ben zowel leidinggevende geweest als medewerker.
"Mijn" mensen mochten vroeger al thuiswerken als ze dat wilden. Dat was absoluut niet de norm binnen onze organisatie. Maar er moest wel een reden en toegevoegde waarde voor zijn. Veel werkzaamheden stonden het niet toe om thuis te werken maar mensen die een project/document moesten opleveren en vroegen of ze dit thuis mochten uitwerken mochten van mij naar huis. Voorwaarde was dan wel dat ik de volgende dag inzichtelijk kreeg wat men had gedaan en of dat volgens het plan was verlopen.
Andere mensen die dan altijd reageerden met "als hij dat mag dan mag ik dat ook" beantwoordde ik altijd steevast met, inderdaad dat zou je mogen als je eens werkzaamheden zou uitvoeren die je thuis zou kunnen doen. Thuiswerken was een hulpmiddel, niet een doel.
De organisatie waarvoor ik werk heeft tijdens reorganisaties (vlak voor corona) werk gecentraliseerd en ervaren waardevollle krachten laten gaan die niet konden volgen. Op grote schaal thuiswerken was absoluut onbespreekbaar voor sr. management die niet eens betrokken was bij de dagelijkse leiding aan de groep. Letterlijk nog geen drie maanden later brak Corona uit en zaten de nieuwe krachten stuurloos en alleen op een zolderkamertje of aan de keukentafel. Toen kon opeens alles.

Wat we hebben geleerd.
Thuiswerken is mogelijk.
Op kantoor werken is gezond om je band met de organisatie te houden maar ook voor de sociale connecties onderling binnen een team. Af en toe naar kantoor gaan is goed voor je psyche (anders geef je jezelf altijd alleen maar gelijk, je hebt soms een weerwoord nodig die je niet kan muten).
De balans tussen werk en prive is vele malen beter wanneer je medewerkers meer vrijheid geeft om te plannen. Reistijd is een belachelijke kostenpost voor het bedrijf, het individu en het milieu. Managers die eisen dat je op kantoor komt "omdat ze het willen" hebben blijkbaar toen ze 5 jaar oud waren nooit een draai om de oren gekregen toen ze in de supermarkt bij mama om snoepjes schreeuwden.
En ja laten we niet vergeten dat veel individuele medewerkers niet altijd aan het werk zijn zelfs als hun online profiel dat wel lijkt te suggereren, maar dat is op kantoor niet anders en die partijen haal je er tussenuit mits je de productiviteit/bijdrage van je medewerker zinvol weet te meten maar ook weet te definiëren.
Spreek duidelijke doelen af.
Meet/rapporteer je targets.
Wees onderling bereikbaar.
Kom af en toe bij elkaar.
Plan je werkzaamheden thuis en laat een timer lopen (ongemerkt werk je 10/11 uur ipv 8 ).
Zorg voor je nieuwe medewerkers en ga extra naar kantoor met ze om de structuur en cultuur bij te brengen.
Vergeet je collega's buiten je eigen team niet.
Voer af en toe ook een praatje pot via een zoom/teams meeting.
Zoek elkaar op als je naar kantoor ga en plan dan een lange lunch.
En baasjes wiens enige legitimering van zijn/haar positie vloeit uit hoeveel hoofdjes men ziet op de vloer moeten wellicht maar eens gesaneerd worden.

Edit omdat 8 ) een onbedoelde smiley gaf 8)

[Reactie gewijzigd door mijsk1974 op 24 januari 2023 12:52]

Bij "ons" werkt thuiswerken averechts. Alles gaat trager en elkaar bij de koffieautomaat treffen, heeft enorm veel waarde. Als mensen elkaar alleen nog tijdens zoom-sessies etc. zien, gaat ontzettend veel interactiviteit verloren.
Als het voor jullie waarde heeft dan heeft het waarde, maar als je bedrijf draait op dat soort ad-hoc meetings dan heb je eigenlijk ook gewoon een probleem los van of je nou thuiswerkers hebt of kantoorwerkers. Wat je eigenlijk zegt is dat het werkproces wat jullie hanteren er nu niet in slaagt om de juiste mensen op het juiste moment bij elkaar te krijgen om de benodigde informatie uit te wisselen. Dat oplossen heeft waarde, of mensen nou thuiswerken of op kantoor.
Bij ons is het ook "gewoon weer terug naar kantoor" zoals het voor de pandemie was. De productiviteit ging bij veel mensen (hard) naar beneden want veel mensen kunnen er OF niet goed mee omgaan, OF ze hebben thuis te veel afleiding OF maken er gewoon misbruik/een potje van.
Ik vind het gek om te horen dat er zo makkelijk werd gedaan over dat laatste. Ik heb ook reprimandes gegeven aan mensen die er misbruik van maakten, dat is hetzelfde als misbruik maken van een ziekmelding.

De eerste twee zijn overigens gewoon dingen waar het bedrijf een rol in had moeten spelen. Zorgen dat iedereen een fatsoenlijke werkplek had was bij ons vanaf dag één dat thuiswerken een ding was een prioriteit. Ook voor nieuwe werknemers geldt dit. Iemand kan niet goed functioneren als de werkplek onvoldoende is, of die werkplek nu thuis is of op kantoor maakt niet uit.
Het lijkt wel of men denkt dat iedereen op kantoor zit. Echt werk kun je niet vanachter een bureau doen. Vooral in het front waar thuiswerken mogelijk is, zijn nogal veel “bullshit banen” veel van die banen zijn overbodig. Mensen die aan het werk gehouden worden door andere mensen die daardoor aan het werk gehouden worden. Ik snap dat met automatisering er veel digitaal geregeld moet worden, maar als iedereen ergens op kantoor elkaar loopt te mailen en te bellen gebeurd er verder niets dan de papiermolen draaiende houden.
"Mensen (vooral jonge mensen valt me op) die "eisen" dat ze thuis kunnen werken zeg ik "eis haal je maar bij de Eisboer..."

Mooi, daar denken we dan gelijk over! Dat zeg ik namelijk ook als bedrijven eisen dat ik altijd op kantoor kom.
Onze productie is vooruit gegaan, en de mensen zijn gelukkiger, ook is even na werktijd een dingetje hier en daar erbij doen ook niet meer zo erg. Dus het enige wat deze vooruitgang in de weg zou staan zijn zeikende managers die eigenlijk niet meer weten wat ze moeten doen als ze niet over schouders mee kunnen kijken of bij kunnen houden hoe lang mensen naar de wc gaan.

Zometeen even mijn pauze halen, ik denk dat ik een lekker "eisje" ga halen.
Old man yells at cloud.
als je vaker thuis zou werken was je wellicht minder snel opgefockt :P

Maar zonder dollen:
geen woon werk verkeer meer? vond je dat ook niet fijn ?
Soms wat sneller klaar zijn en dan ook kunnen stoppen in plaats van onder sociale druk naar de klok staren tot 17:00?
of andersom, na 17:00 lekker nog even doorpakken terwijl je avond eten aan het koken bent of een serie/film aan het kijken?

je eigen kantoortje inrichten naar wens?
Kun je bedenken dat dit ook voor jouw geldt?
Ik werk ook graag thuis. Maar er zijn ook zat bedrijven waar een flink deel van het personeel niet thuis kan werken. Er worden ook nog dingen gemaakt (wat geen software is), of dat nu prototypes, houtje-touwtje innoveren, of kleine/grote productie betreft. Het lijkt mij wel gezond voor werknemers en werkgever dat mensen die thuis kunnen werken ook binding houden met hen die dat niet kunnen. Kan dat voor Bytedance overigens niet goed plaatsen...

En ook al kunnen we thuiswerken: ik maak we wel eens zorgen of we met zn allen op termijn niet (nog meer?) opschuiven naar consulting ZZP-ers in loondienst. Als je vrijwel nooit op kantoor bent vallen best wat sociale argumenten weg om bij een bedrijf te blijven of te komen werken. In goede tijden vaak prima om te switchen, maar in mindere tijden valt ook direct veel informele steun weg. Iemand die ik niet goed ken zal minder snel "mijn" taken overnemen als ik even slecht zit privé of mijn tak van sport extra resources nodig heeft. Als we da niet onderling kunnen regelen hebben we alleen maar meer "managers" nodig, die dat vaak (maar niet altijd) goed kunnen.... maar de keerzijde daarvan is dat het takenpakket ook vaak wat beter gedefinieerd is. En juist in die dan verdwijnende vage randjes van de taken en projecten zit voor velen de uitdaging, creativiteit, ontdekking of groei.

[Reactie gewijzigd door Flo op 24 januari 2023 11:36]

Toch gek, bedrijven die producten maken die in de cloud werken zodat je altijd en overal kan werken, die dan eisen dat hun eigen medewerkers zoveel mogelijk gecentraliseerd op kantoor moet werken.
Wat ik nog het meest wonderbaarlijke vind is dat de voordelen van thuiswerken gigantisch worden genegeerd. Want natuurlijk kan je het milieu sparen door elektrisch te rijden of met het OV te gaan maar wat nog beter is, is helemaal geen vervoersbeweging.

Minder verkeer op de weg leidt tot minder verkeersdoden en lagere onderhoudskosten. Minder gebruikers van het OV leiden tot minder drukte. Minder forenzen leidt tot minder stress en meer tijd voor dingen naast je werk, want reistijd wordt natuurlijk niet gezien als werktijd...

En toch negeren "we" dit; vrijwel niemand noemt deze makkelijke manier om het dagelijkse vervoer (dus zowel auto als OV) een paar procent terug te dringen. Maar een tientje extra belasting op een vliegticket, daar gaan we de wereld mee redden!
Kan wel zeggen dat met 100% thuiswerken het samenwerken van mensen die niet in een team zitten minder goed ging. Vooral tussen afdelingen waar op kantoor individuele leden elkaar zien bij de koffie machine of in de kantine, die contacten vielen weg en daarmee werd het silo werken (heel productief, dat wel) versterkt, wat uiteindelijk niet echt helpt.
Het is redelijk simpel: geconcentreerd op een vaste taak werken gaat beter in een rustige omgeving: thuis. Werk dat overleg vereist kan je beter face-face doen.

Juist managers hebben veel face-face werk met grotere groepen, en dat word beperkt door jan en alleman die thuis zit.

Een beetje compromis snap ik dan ook wel. Ik zou echter liever willen dat men dit per geval bespreekt dan dat men brede regels opstelt.

Als je manager je nodig heeft voor overleg, moet je mi ook face-face beschikbaar kunnen zijn en niet helaas pindakaas een ‘thuiswerkdag’ hebben. Andersom geld het ook dat als je geconcentreerd moet werken op een taak, dat je niet onnodig gedwongen word om op kantoor te komen.
Ook in jouw verhaal kan je een nuance aanbrengen... Je hebt ook nog een verschil tussen fulltime thuiswerken en parttime thuiswerken.

Bij fulltime thuiswerken kan het wel degelijk impact hebben die verder gaat dan alleen de productiviteit. Als er amper tot geen interactie is tussen teamleden, behalve die via een PC scherm, dan heeft dat mogelijk wel gevolgen voor het groepsgevoel en wie weet wat nog meer allemaal. En dat soort gevolgen zijn misschien niet meteen terug te zien in productiviteitscijfers, maar kunnen wel mee gaan spelen in zaken zoals het verloop van personeel en het emotionele vlak.

Jouw verhaal neemt nu thuiswerken in het algemeen als doelwit, terwijl het nieuwsbericht specifiek zegt dat het om fulltime thuiswerken gaat. Als een bedrijf zegt dat ze daar een probleem in zien, kan ik mij dat prima voorstellen. Veel van mijn collega's willen ook pertinent niet fulltime thuiswerken omdat ze zeggen dan het sociale aspect te missen. Ze vinden het zelfs dan jammer dat het kantoor maar deels gevuld is, omdat niet iedereen dezelfde kantoordagen heeft. Ze hebben zelfs een voorstel ingediend om vast kantoordagen in te voeren voor al het personeel. En dat is dus vanuit werknemers. Dus dan vind ik het helemaal niet vreemd om dan aan te nemen dat vanuit de werkgevers ook hele goede redenen te bedenken zijn om tegen het fulltime thuiswerken te zijn.
De grote tech bedrijven gebruiken dit enkel om een reden om mensen de deur te wijzen.
Zo van dan hebben we geen "gedwongen" ontslagen maar mensen die we toch al niet zagen eruit gebonjourd.
Voordat je los gaat bedenk dat er een verschil is tussen nooit op kantoor komen en 2 dagen op kantoor komen.
Of andersom er is een verschil tussen altijd thuis werken en 3 dagen thuis werken.
"social media" is nu geworden: Contradictio in terminis.

[Reactie gewijzigd door obimk1 op 24 januari 2023 12:04]

Vrijwel alle grote tech eigenaren zitten ook in (kantoor-) vastgoed. Toeval? Tsja.....
Meer thuiswerken draagt toch ook bij aan een beter klimaat wat betreft reisbewegingen?
Klopt, en dat maakt dat diezelfde bedrijven die de volgende dag uitgebreid uitpakken met hoe duurzaam ze wel niet zijn door groene stroom in te kopen, ongelooflijk hypocriet zijn.
Waarom? Niet iedereen heeft dezelfde goede werk ethiek, er zijn altijd mensen die misbruik maken van thuis werken en weinig uitvoeren. Maar het hangt ook af van de cultuur binnen het bedrijf. In ons bedrijf is collaboratie erg belangrijk en dat werkt niet optimaal in een virtuele setting (hebben geprobeerd, was ok maar niet ideaal).
Minimaal 2 dagen op kantoor... als je dat niet eens kan doen dan verdien je het wel om uitgetrapt te worden.

Ik draai me ook 3x om 4 dagen in de week maar die ene dag op kantoor zorg ik er wel voor dat ik alles gedaan krijg.
Bij mijn vorige werkgever, best een grote op het gebied van vakantie huisjes verhuren ;)
Hadden wij een manager van eind 50 en daar moest je in 2voud schriftelijk indienen wanneer je thuis wilt werken en dan moest je nog een verdomde goede reden hebben ook.

Toen woonde ik nog in de Randstand en wanneer het verkeer dan morgens echt muur vast stond belde ik hem op met de mededeling, of ik ben dik 1,5uur te laat of ik keer nu om en ben nog net op tijd ingelogd en werk vanuit huis. Dan zei die gewoon, ik zie je wel verschijnen op kantoor. Vervolgens kreeg je daarna een flinke preek van hem over het belang van op tijd van huis vertrekken e.d. |:(

Wanneer je dan sporadische eens thuiswerkte was die je de godganse dag aan het controleren wat je aan het uitspoken was.
Allemaal controle dwang. typisch gebrek aan vertrouwen van het kroketten management
Moderne(re) leidinggevenden geven hun medewerkers een taak die ze uit moeten voeren voor een bepaalde tijd/datum. En of ze nu om 2 uur 's nachts of om 9 uur 's morgens daarmee aan de slag gaan, vanuit de kroeg, vakantieadres, vanaf de bank of achter hun burootje boeit niet, als het werkt maar goed, compleet en af is.

Teveel leidinggevenden die vasthouden aan oude modellen en daarom aan het micromanagen zijn. En daarom eisen dat hun medewerkers weer op kantoor komen...
Precies, mijn vorige afdelingschef interesseerde het niet of je 6 of 15 uur op een dag werkte, als het werk maar goed gedaan werd en op tijd klaar was.
Dat komt omdat ze geen kantoor inrichten maar in de woonkamer zitten of op dezelfde pc werken waar je ook je vrijetijd besteedt. Aanlokkelijk om even wat tussendoor te doen of op een 2e scherm een serie hebben op staan.

Trouwens is elk levend wezen lui van nature en zoekt de weg van de minste weerstand. Kijk maar naar de huiskat. Als mogelijk, hele dag slapen en beetje jammeren om wat eten. Niks achter muizen jagen snachts. Oh en mocht de huiskat snachts wakker worden vanwege de biologische klok dan is er niets te doen dus gaan ze jawel, verder slapen.
Katten slapen zoveel omdat ze niet zo diep slapen als mensen. Ze hebben een stuk meer tijd nodig voor dezelfde slaap die wij in 8 uur krijgen.
Mijn katten vangen ook wel wat vogeltjes en muizen, maar hier in de stad is er weinig te vinden.
Ik ben een stuk luier dan mijn katten, ik zou ook het liefste de hele dag op de bank series liggen kijken. ;)
Ik vind het helemaal niet bijzonder. Ik lees verontwaardigde reacties hier van mensen die zelf ontslag zullen nemen als ze verplicht zorgden om ook maar 1 dag op kantoor te zitten.

Thuiswerken was noodzakelijk tijdens de pandemie, en fijn als het een keer kan als het nodig is.

Daarbuiten is het funest voor de productiviteit van je hele bedrijf als niemand meer voor de grootste deel van de tijd bij elkaar zit.

Je mist zo'n grote en belangrijke informatiestroom als je thuis zit. Dat contact met je collega's, van het gesprek bij de koffieautomaat tot wat je op de gang hoort is hartstikke belangrijk om als bedrijf zo goed mogelijk te werken.

Kruisbestuiving van ideeën, laagdrempeling manier van vragen stellen. Kijken waar andere mee bezig zijn. Leren van elkaar.

Als jij echt beweert dat je thuis productiever ben als je permanent helemaal je collega's kan ontlopen. Dan is er sociaal iets niet goed met jou. En ook twijfel ik dan aan je echte productiviteit. Want je productiviteit is niet alleen wat JIJ doe maar ook jouw invloed op je collega's.

EDIT:
Ik zie veel reacties die allemaal hun unieke situatie beschrijven. Echter ga ik ervan uit dat je in een gemiddeld bedrijf je elkaar gewoon moet zien. Naast je eigen werk heb je ook je juniors die je moet opleiden, en je collega's die in de loop moeten blijven, jij die in de loop moet blijven van wat er verder om je heen gebeurt, ook al heeft het niet directe betrekking op JOUW werk. Die kruisbestuiving die nodig is om betrokken te blijven bij je bedrijf.

[Reactie gewijzigd door jorisvergeerTBA op 24 januari 2023 12:42]

Ik denk dat hier de prioriteiten van het bedrijf en haar werknemers in conflict zijn. Voor een bedrijf voegt een werknemer meer toe dan het werk dat hij verricht, bijvoorbeeld door mee te helpen met het trainen van een nieuw persoon of door (de zeldzame) nuttige vergaderingen bij te wonen.

Voor de werknemer is zo'n kantoor vaak meer gedoe dan het waard is. De gemiddelde werkgever heeft tegenwoordig kantoortuinen waar snel even iemand van het werk houden om een vraag te stellen meer wordt gewaardeerd dan focus, omdat de mensen die beslissingen maken over de kantoorindeling nou eenmaal die werkwijze gewend zijn. Werktijden zijn zo flexibel als een stuk beton en het doorgeven van belangrijke berichten via de juiste kanalen (of dat nu Teams of of telefoon is) gaat in de praktijk vaak niet goed, waardoor je het op kantoor via-via moet vernemen.

Veel werknemers hebben weinig interesse in dingen buiten hun hoofdtaak. Alle bijtaakjes (vragen beantwoorden, sociale banden onderhouden, etc.) zijn daar een afleiding van die getolereerd moet worden.

Ik denk dat er heel veel mensen zijn die daadwerkelijk veel meer toevoegen als ze zich niet met dat soort dingen bezig hoeven te houden. Helemaal in de IT, waar een bovengemiddeld aantal mensen op het spectrum werken waarvoor het switchen tussen werk en interactie significant veel energie kost. Of dit de mensen zijn die de hele week thuis willen werken weet ik niet, maar ik gok dat er wel een overlap in te vinden zal zijn.

Er zijn meestal goede redenen waarom mensen niet op kantoor willen komen werken. Dit kan van alles zijn, van het ontwijken van kantoorpolitiek tot managementsproblemen tot slecht-uitgedachte werkruimtes en -processen. Soms is het omdat bedrijven ergens midden in de Randstad willen zitten om klanten aan te trekken en het werknemers honderdduizenden euro's kan schelen om wat verder weg te gaan wonen.

Als je bedrijf thuiswerken aanbiedt maar je belangrijke informatiestromen mist als je dat daadwerkelijk doet, is je bedrijf verkeerd ingericht. "Belangrijk" is subjectief, maar als het daadwerkelijk relevant is, had het middels meetings/nieuwsbrieven/telefoontjes/chats moeten worden verteld. Sterker nog, stuur het in een chat zodat mensen het later terug kunnen lezen, want mensen vergeten nu eenmaal dingen.

Als mij verteld wordt dat ik ergens moet zijn voor "kruisbestuiving" en laagdrempelige manieren moet bieden om vragen te stellen, dan voel ik me niet serieus genomen in mijn werk. "Even een snelle vraag" kan makkelijk een half uur werktijd wegnemen ondanks dat vraag en antwoord met vijf minuten helemaal weg zijn. Dat is enorm frusterend en geeft de indruk dat de tijd van de vraagsteller blijkbaar belangrijker is dan die van mij. Soms is dat zo, soms zijn er belangrijke blockers waar alleen ik het antwoord op weet, maar 99,999% van de snelle vragen had net zo goed in een groepschat gekund en had makkelijk kunnen wachten tot iemand even tijd had. "Kijken waar anderen mee bezig zijn" zou ook niet moeten hoeven als het werkproces goed is afgestemd.

Noem me sociaal incapabel zoveel je wilt, als je jouw werkwijze forceert op een groep mensen die compleet anders werken ben je zelf degene die de context clues mist. Vraag je af waarom deze mensen zo stellig zijn in een standpunt dat je je niet kunt voorstellen in plaats van ze te veroordelen als "sociaal niet goed".

Voor de betrokkenheid binnen het bedrijf en informatieoverdracht tussen teams kijk ik toch weer naar de werkgever. Periodieke presentaties, samenwerkingsprojecten, noem maar op, je kunt prima mensen op de hoogte houden.

Het is niet alsof een multinational compleet instort als het personeel niet twee keer per week naar een ander land vliegt zodat men hun collega's ziet, kantoor Nederland en kantoor Duitsland kunnen prima een werkend bedrijf vormen zonder dagelijkse kruisbestuiving en snelle vraagjes. Ik heb collega's aan de andere kant van de wereld die ik nooit 1-op-1 gesproken hebt en toch weet ik waar ze mee bezig zijn, zelfs al is het compleet irrelevant voor mijn werk. Als dat kan, dan kan die 50 kilometer verschil tussen kantoor en huis ook wel overbrugd worden.
Veel werknemers hebben weinig interesse in dingen buiten hun hoofdtaak. Alle bijtaakjes (vragen beantwoorden, sociale banden onderhouden, etc.) zijn daar een afleiding van die getolereerd moet worden.
Dat ligt ook aan de aard van het werk. Als je een functie hebt die gewoon veel concentratie vereist omdat je systematisch en probleemoplossend bezig bent, zoals het ontwikkelen van programma's, dan wil je gewoon niet dat iedereen je elke 10 minuten afleidt, of dat je de hele tijd de telefoon moet beantwoorden.

Hier is uiteraard de relevante cartoon.

Overigens geldt dat ook voor andere banen die dat soort concentratie vereisen, denk aan financiële berekenaars of engineers die werktekeningen maken.
Anders inrichten van informatiestromen is ook een ding. Ipv dat je bij een koffieautomaat gaat babbelen kan je ook eens gewoon een collega bellen via teams om te vragen hoe het bij hun gaat etc. Omdat wij al zolang op kantoor werken betekent dat niet dat dat de enige goede manier is om te werken.

Er zijn genoeg mogelijkheden bij thuiswerken om ook gewoon informatie te krijgen. Er zijn wat mij betreft zat mogelijkheden waarbij thuiswerken nog meer een aanvulling word.
Koffiezet automaat is misschien cliché voorbeeld. Maar je mist alle passieve communicatie thuis.

Als je met een groep mensen ergens aan werkt, dan moet doe groep gewoon bij elkaar zijn. Hoeft niet aan dezelfde tafel, of in dezelfde ruimte. Maar niet meer dan een gang van elkaar vandaan.
Juist die "passieve" informatie is de reden waarom bij mij werken op locatie zo enorm contra-productief is.
En het gros van de informatie heb je nog niet eens wat aan.

Dat geluid constant leid enorm af en verstoort mijn concentratie. Gezien ik als freelancer ingehuurd wordt voor het technisch moeilijke spul is dat zeer nadelig.
Nu kan ik me wel afsluiten met een NC-koptelefoon om me te kunnen concentreren, maar waarom kom ik dan in vredesnaam naar kantoor?
Zo zie ik het ook wel een beetje, mensen zijn (nog) niet voldoende gewend aan informatie delen op de juiste plekken/momenten. En echt altijd wordt weer de koffieautomaat erbij gehaald als dè plek waar hét gebeurt. Als wat je daar bespreekt echt een zinnig iets is wat voor het bedrijf nut heeft, dan kun je dat net zo goed in een Slack- of chatkanaal gooien dat #koffieautomaat heet en daar doelbewust je ideeën in gooien zodat niet alleen de mensen die toevallig bij de koffieautomaat staan er wat van oppikken maar echt iedereen.

Naar mijn idee zit het allemaal tussen onze oren en grijpen we vooral terug naar zoals we het gewend zijn/waren.
Als jij echt beweert dat je thuis productiever ben als je permanent helemaal je collega's kan ontlopen. Dan is er sociaal iets niet goed met jou. En ook twijfel ik dan aan je echte productiviteit.
Ik werk als de enige back-end specialist in mijn bedrijf. Ik werk vrijwel altijd alleen aan nieuwe features voor onze software, terwijl het merendeel van mijn collega's managers/marketeers zijn die de hele dag op de telefoon zitten en heel veel praten.

En ja, gesprekken als: "Hey, je zit nu toch naast me dus ik kan je wel even storen tijdens het bouwen van een stuk code waarbij je eigenlijk je concentratie nodig hebt... [lees: dat is mijn werk, dat is altijd] Kan je me vertellen we feature X of Y kunnen ontwikkelen? Zonder dat ik je natuurlijk het hele verhaal vertel, he? En misschien als ik je toch hebt kan je ook even hier naar kijken? Dat kost jou maar '5' minuten!" ben ik liever kwijt dan rijk. Doe maar via e-mail.

Dus ja, ik ben veel productiever thuis dan in onze kantoortuin. Nee, ik vind niet dat mijn collega's daarmee iets fout doen, gebruik maken van directe interactie is ontzettend menselijk. Ja, sommige van mijn collega's vinden dat ik altijd thuiswerk ook asociaal. Maar nee, het heeft helemaal niets met sociaal zijn te maken, het is gewoon praktisch.

Dank je voor je twijfel.
Dit is heel herkenbaar. Als developer heb ik gewoon blokken van een paar uur achter elkaar nodig waarin ik echt niet gestoord kan worden om echt productief te zijn. Op kantoor lukt dat bijna nooit.
Je vergeet voor het gemak dat er heel veel rollen zijn waar de sociale kant helemaal niet nodig is. In mijn rol zou ik op kantoor precies hetzelfde werk doen als thuis, omdat mijn teamleden verspreid over de wereld aan het werk zijn.

Veel mensen in de IT hebben OF internationaal projecten OF rollen met duidelijke werkpakketten waardoor er op kantoor helemaal geen behoefte is aan brainstormen, kruisbestuiving, leren van elkaar.

Dus thuis productiever zijn is heel logisch als je EN niet hoeft te reizen EN geen mensen om je heen hebt die van je werk afleiden.
Dat dus. Ik werk in een global team waarbij mn collega's ook allemaal remote werken. We zitten verdeeld over NL, UK, US (meerdere tijdzones). Ik kan wel een uur naar kantoor reizen maar dan zit ik daar in een Zoom Call die ik dus net zo goed thuis kan doen. Er is sturing op output, niet op aanwezigheid. Ik ben bij het bedrijf begonnen in Corona tijd en toen zijn ook alle processen ingericht op Remote werken. Die werken nu nog steeds prima.

Doordat ik thuis werk ben ik ook eerder bereid om 's avonds een keer iets te doen. Dat compenseer ik dan overdag wel met een keer boodschappen doen etc.

Ik kom af en toe wel op kantoor maar dan ben ik echt minder productief. Ik ben er eigenlijk alleen om een keer face2face te zijn met mijn US manage als die overkomt of social events. Ik heb er ook geen eigen buro dus dat werkt ook al niet prettig.
Dit klinkt wel erg veroordelend over mensen die een andere opvatting/voorkeur hebben over sociaal contact/interactie. Wat is er mis met mensen die bijvoorbeeld liever alleen contact hebben met mensen die zij kiezen in plaats van mee werken?

Tevens denk ik dat de productiviteit nogal afhangt van hoe het bedrijf is ingericht en het soort werk dat je doet. Zo’n beetje de enige klachten die ik over mijn productiviteit krijg is dat ik teveel doe.

Ik zou best wel zo nu en dan naar kantoor willen om wat te kletsen met collega’s maar om nou elke week het vliegtuig te pakken gaat nogal tegen mijn (milieu)principes in.
Als iemand thuiswerkt en gewoon net als iemand op kantoor netjes alles af heeft wat van hem verwacht wordt dan is er daar niks mis mee.

En jou laatste regel kan je ook heel simpel omdraaien maar laten we die discussie niet starten hier.
Als je de koffieautomaat en de gang als bron van inspiratie & productiviteir ziet, dan snap je niet waar vergaderingen/(team)meetings voor zijn.
Bij ons bedrijf was het juist helemaal andersom. Alles werd gemicromanaged. Was je niet op reis (medisch techniek)dan was je op kantoor. Wilde je thuis werken moest dag bijna in drievoud een wee van te voren.

Maar sinds Corona bleek eigenlijk dat iedereen productiever was. Nu wil werkgever niet anders echt super. Minder reistijd beter te managen thuis.

Dit riekt eerder naar een ontslagronde ofwel een rede zoeken tot ontslaan zonder goede reden.

[Reactie gewijzigd door phoenix2149 op 24 januari 2023 19:14]

Die kruisbestuiving die nodig is om betrokken te blijven bij je bedrijf.
Wat jij omschrijft is geen bedrijf maar een sekte met een KVK-nummer.
Als mijn werkgever het er op aan laat komen mogen ze mij ontslaan. Ik ga nooit meer volledig op kantoor werken. Maximaal 1 dag (misschien bij hoge uitzondering 2) per week op kantoor. Thuis ben ik veel productiever en gelukkiger.
2 dagen op kantoor vind ik een heel mooie compromis.

Je merkt duidelijk aan de dagen waar je wel op kantoor zit dat je veel meer opvangt van je meest naaste collega's en beter op de hoogte bent van waar iedereen mee bezig is. Dat op zich is goed voor de productiviteit.
Daarvoor hoef je niet op kantoor te zijn hoor. De dagelijkse standup is voldoende om te weten waar iedereen mee bezig is. Op kantoor vang ik zelf vooral veel ruis op. Veel afleiding waardoor je uiteindelijk minder gedaan krijgt. Het sociale aspect is leuk maar dat kan ook gewoon in 1 dag.
Je mist alleen een stuk non-verbale communicatie die je bijvoorbeeld tijdens een meeting kan hebben zonder dat alle genodigden dit zien. Het klinkt allemaal heel leuk die ene dag, maar dat moet dan ook wel weer die ene dag zijn dat de anderen er ook zijn. Anders heeft het nog geen zin. Daarom zoals gezegd is 2/3 dagen kantoor of thuis eigenlijk wel gewenst.
Je mist alleen een stuk non-verbale communicatie die je bijvoorbeeld tijdens een meeting kan hebben zonder dat alle genodigden dit zien. Het klinkt allemaal heel leuk die ene dag, maar dat moet dan ook wel weer die ene dag zijn dat de anderen er ook zijn. Anders heeft het nog geen zin. Daarom zoals gezegd is 2/3 dagen kantoor of thuis eigenlijk wel gewenst.
Dat is de reden dat wij als team één vaste dag (dinsdag) op kantoor hebben afgesproken dat we er allemaal zijn tenzij het écht niet kan om een of andere reden. Dan hebben we ons teamoverleg etc. Sommgie collega's werken nog een 2e vaste dag op kantoor (vaak donderdag), maar dat is geheel vrijwillig.

Voor ons werkt dat prima. Ik merk dat ik thuis ook veel productiever ben, op dinsdagen krijg ik veel minder uit mijn handen. Heb dan een hoop afleiding, omdat we in een kantoortuin van 30-40 mensen zitten, dat is niet goed voor mijn concentratie. Thuis zit ik alleen, en kan ik me veel beter concentreren en krijg ik dus ook meer gedaan.

Fulltime op kantoor zou, als dat geeist wordt, voor mij een reden zijn om een andere baan te gaan zoeken. Dat wil ik écht nooit meer.
Hoe doen jullie dat dan met het meubilair? Als er op dinsdag 30-40 mensen op kantoor zijn, hoe is dan de bezetting op de andere dagen? Staat alles dan stof te happen?

Hoewel mooi, is het natuurlijk redelijk inefficiënt om met zijn allen tegelijk één dag in de week op kantoor te zitten als dat kantoor de andere vier dagen van de week leeg staat.
Hoe doen jullie dat dan met het meubilair? Als er op dinsdag 30-40 mensen op kantoor zijn, hoe is dan de bezetting op de andere dagen? Staat alles dan stof te happen?

Hoewel mooi, is het natuurlijk redelijk inefficiënt om met zijn allen tegelijk één dag in de week op kantoor te zitten als dat kantoor de andere vier dagen van de week leeg staat.
Nee, het zijn nu flexplekken geworden, dus in principe kan iedereen die dat wil daar gaan zitten. Alle werkplekken hebben universele dockingstations en monitoren gekregen, en iedereen heeft gratis een wireless keyboard/mouse-set ontvangen.

Die 30-40 mensen zijn dus niet allemaal van mijn team (wij hebben 12 mensen), maar dat kunnen dus mensen van wel 5 verschillende teams (of nog meer) zijn.

De bedrijfsruimtes zijn ook heel anders ingedeeld nav dit "Smart Working"-concept. Zo zijn er lounge-ruimtes bijgekomen etc. Doordat er bij ons 80 procent 3-4 dagen per week thuiswerkt hebben we ook 2 kantoren kunnen afstoten, en van enkele andere kantoren een deel ervan de huur kunnen beëindigen. Dat scheelt dus ook aardig wat geld voor het bedrijf.
In de praktijk blijkt het toch vaak neer te komen op dezelfde dagen dat iedereen op kantoor is. Maandag is het rustig, woensdag ook, en vrijdag kan je helemaal een kanon afschieten. Drukste dagen op kantoor (en ook op de weg/trein) zijn dinsdag en donderdag.

En dat maakt het voor een bedrijf economisch niet echt aantrekkelijk: ze huren voor 7 dagen in de week ruimte, maar eigenlijk wordt die capaciteit maar 2 dagen echt gebruikt...

Overigens is het "je moet 5 dagen per week op kantoor zijn" behoorlijk achterhaald, en de bedrijven die dat verlangen van hun medewerkers zie je vaak terug op /r/antiwork ;)
Maar als men die kosten sowieso al zou hebben, verliest het bedrijf er geen geld op. Thuiswerken is immers in de regel ook een compensatievrije sigaar uit eigen doos. Daarnaast zou men op bepaalde dagen de stookkosten kunnen reduceren.

Sowieso valt er met goed plannen het nodige op te lossen. Men kan ook gewoon ieder halfjaar de projectteams op een andere dag hun kantoordag in laten plannen om het "eerlijk" te houden.
Bij mijn werkgever is toen we weer naar kantoor gingen een schema opgesteld van welke teams wanneer naar kantoor komen. De helft van het gebouw staat nu leeg (en wordt ook niet meer voor betaald voor zover ik weet, we zijn geen eigenaar van het pand). Dus het kan wel, maar kost wat planning.
Je bent thuis ook productiever, weinig interrupties. Daarom is het fijn als je het zelf in kan vullen, maar zoals gezegd is thuiswerken geen recht. Het hangt ook wel van de functie af, als je bijvoorbeeld een delegatie uit het buitenland krijgt dan is thuiswerken ook wat lastig om wat te noemen. En de locatie, een kantoortuin met zoveel mensen klinkt als een hel inderdaad.
Ik merk dat er door thuiswerken een enorme kennisverarming bezig is in de organisatie.
Veel mensen weten de meest elementaire dingen niet meer en maken veel meer fouten door gebrek aan kennis.
Het aantal patches voor onze afdeling om fouten te corrigeren is verdubbeld en de overlast is stuitend.
Nieuwe mensen worden heel slecht of eenzijdig ingewerkt en zijn daardoor minder goed inzetbaar dan vroeger.
Voor routinewerk is het thuiswerken misschien heel goed te goed maar in een plek waar kennis en een veranderende omgeving spelen werkt het heel matig.
Dat geloof ik graag. Ik ben 100% gedetacheerd en kom maar enkele keren per jaar op kantoor. Heel veel "gewone" zaken weet ik dan ook niet waardoor ik het weer uit moet zoeken. Op zo'n moment kom je er achter hoe gebrekkig dit soort informatie geborgd is.

En dat gaat best ver; mijn eigen afdeling zit op de tweede etage in vleugel B, maar omdat er geen bordje hangt op de tweede etage wat nou vleugel A is en wat vleugel B, sta ik dus steevast in de verkeerde. Dit soort kennis zit bij iedereen in het hoofd, behalve dus als je amper op kantoor komt.
Voor ons werkt dat prima. Ik merk dat ik thuis ook veel productiever ben, op dinsdagen krijg ik veel minder uit mijn handen
Dat komt omdat je op dinsdag de collegiale contacten aan het inhalen bent die je op de andere momenten mist. En alle snelle vraagjes, waar je op andere momenten je collegas niet makkelijk voor kunt bereiken omdat ze continue in calls zitten. Want ipv even 5 min iets vragen word vervangen door een call van een half uur.

Als je alle dagen weer op kantoor zou zijn, dan heb je niet meer dat je op dinsdag veel minder uit je handen krijgt, omdat je dan die achterstand niet hoeft in te halen op dinsdag.
"Want ipv even 5 min iets vragen word vervangen door een call van een half uur."
Waarom?
vergeet ook niet het stukje relatie wat weer belangrijk is voor vertrouwen tussen elkaar.
Online meetings zijn vaak to the point, ik merk dat er heel veel mensen vaak stil zijn en maar in de meetings hangen zonder iets toe te voegen. Ook mis je die paar minuten waar je even over niet belangrijke dingen praat (thuis/weekend etc...).
Dat is een keuze om die paar minuten te missen, bij ons is die ruimte er gewoon en wordt ook gebruikt. Daarnaast hebben wij een aantal "onzin groepen " in Teams waar van alles voorbij komt: grappige plaatjes, grappige teksten, url's naar grappige berichten enz. Een soort van virtuele koffiehoek als het ware.
Daarom is het zaak om die ene kantoordag ook goed te plannen met je team.

3 dagen gaat niet gebeuren, 2 dagen is al op het randje.
Los van het feit dat ik zelf met veel plezier 3 dagen thuis werk en eentje op kantoor, moeten we natuurlijk wel even benoemen dat 'thuiswerken' geen 'recht' is, maar een mogelijkheid die we hebben gekregen, m.n. door de pandemie die er is (geweest). Bij ons op kantoor hebben we een overgangsperiode naar 50% kantoor / 50% thuis. Dit omdat heel veel mensen hun leven hebben ingericht op thuiswerken de afgelopen 2 jaar. Zelf heb ik dat ook; kinderopvang opgezegd, etc. Het kost, met de wachtlijsten, tijd tot je alles weer kunt krijgen zoals je het wilt. Voor mij is 2 dagen kantoor straks de norm en ik kijk er eerlijk gezegd wel naar uit.

V.w.b. op kantoor werken: Ik herken dat je ruis ondervindt op kantoor, maar toch merk ik dat ik op kantoor veel beter / intensiever contact heb met directe collega's, waardoor ik meer dingen voor elkaar krijg, dan wanneer ik er niet ben. Maar goed, dat is anekdotisch 'bewijs'. :)
Los van het feit dat ik zelf met veel plezier 3 dagen thuis werk en eentje op kantoor, moeten we natuurlijk wel even benoemen dat 'thuiswerken' geen 'recht' is, maar een mogelijkheid die we hebben gekregen, m.n. door de pandemie die er is (geweest)
Voor dit moment geldt dat inderdaad, maar er worden steeds meer CAO's afgesloten waarin is afgesproken dat thuiswerken, waar mogelijk, wel degelijk een recht is. Dat zal denk ik alleen maar meer gaan gebeuren in de (nabije) toekomst.

Voorbeeld zijn de ambtenaren, die al sinds 2009 (!) het recht hebben om thuis te mogen werken.
Je kan zeggen de ambtenaren maar dat gaat maar over een deel van de ambtenaren, de gemeenteambtenaren.
Er zijn nog andere groepen ambtenaren met elk aparte CAO's.
  • Rijksambtenaren,
  • Onderwijs (diverse CAO's),
  • UWV
  • Belastingdienst
Het thuiswerken is nog geen recht (helaas) maar daar zijn ze wel mee bezig. In mijn CAO is hybride werken opgenomen waardoor het thuiswerken gelukkig mogelijk blijft en je met je eigen team kunt afspreken hoe je dat invult. Bij ons is het gelukkig zo dat we kiezen voor zo weinig mogelijk op kantoor werken.
Het is geen recht inderdaad, maar het is ook niet mijn plicht om te werken bij een bedrijf wat op de zaak werken eist :)

Ik zou dezelfde dag nog een ontslagbrief inleveren als mij verteld wordt dat ik 3 ipv 2 dagen naar de zaak moet, een uitzondering of goede reden daargelaten het kan eens voorkomen maar gaat zeker niet (mijn) standaard worden.

Zelf ben ik niet afhankelijk van andere om mijn werk te doen, dus op kantoor zijn is echt om de managers tevreden te houden.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 24 januari 2023 10:59]

Het sociale contact is inderdaad minder, maar daar staat tegenover dat de hoeveelheid bullshit in meetings ook een stuk minder is als het online gebeurd.
Mensen hebben in real life meetings toch meer het gevoel dat ze wat moeten zeggen, of het nu nuttig is of niet. Een ander nadeel is dat je soms in meetings wordt getrokken waar je niet veel aan hebt, er uitlopen kan niet, werken kan niet. Bij online kan je luisteren en werken of er gewoon uit gaan.

Er wordt gesproken dat we geen recht hebben om thuis te werken, maar waarom niet? Vroeger werkte iedereen thuis, was bijna elke ambacht aan huis. Pas toen de industrie op kwam werd noodzakelijk om ergens anders te werken dan waar je woonde. Nu zijn we aanbeland in de situatie waar het duidelijk niet meer nodig is voor bepaalde beroepen. Het is dan toch zonde als we tijd verdoen, files vergroten, milieu vervuiling bevorderen alleen omdat we het vroeger ook zo deden.

Ik zeg daarmee niet dat voor de gene die niet (een gedeelte) thuis willen werken dat niet mogen doen, maar waarom moet dat meteen voor iedereen gelden.
Bij ons is het eerder een plicht dan een mogelijkheid om thuis te werken. Kantoren of delen ervan zijn afgestoten/gesloten en er zijn niet meer voldoende werkplekken om iedereen vijf dagen per week op kantoor te hebben. Flex is de norm en teams/afdelingen plannen wanneer ze met elkaar op kantoor zijn. Bijv ma en wo voor team 1 en di plus do voor team 2, vrij is dan een free for all wat werkt omdat dat altijd al een rustige dag was.
Kinderopvang opgezegd; daar verbaas ik me toch wel over. Hoe heb je dit dan geregeld? Pas je op je kinderen tijdens je werk?
Buitenschoolse opvang was niet meer nodig. Kinderen van die leeftijd redden zich met een beetje toezicht prima, zonder dat het tijd kost.
Het non verbale mis ik toch wel. Ik wil best een dag naar kantoor per week, maar als je verwacht dat ik iets maak, denk, programmeer, laat me dan vooral lekker thuis werken. Meetings, overleg, fine. Maar inhoudelijk werk for fuck sake laat me met rust.
Dat is heel simpel op te lossen door met ze allen netjes een dag af te spreken waar iedereen op kantoor is.
Als het bedrijf waar ik voor werk onze team minimaal 1x per week bij elkaar wilt hebben, dan moet er enorm veel vliegtuigkosten betaald worden... :)
Ik snap je punt, maar je dagelijkse standup is veelal toch een bubbel waar je in zit. Op kantoor kom / kwam je ook in contact met collega's uit andere teams en dergelijke. Met slechts 1 dag op kantoor zit je eigenlijk daar ook in een bubbel van de collega's die er die dag zijn, want veelal zal het dan dezelfde dag in de week zijn dat je naar kantoor gaat (zo is het bij mij ook).

[Reactie gewijzigd door gooos op 24 januari 2023 11:24]

Het is leuk om te socializen met collega's van andere teams maar daar hebben we verder niet zoveel aan aangezien we aan totaal verschillende diensten/producten werken die geen overlap hebben.
Hangt er natuurlijk ook wel heel sterk van af wat je werkzaamheden precies zijn. Customer Service is ook een kantoorbaan, maar zeker als je niet aan een script gebonden bent maar gewoon echt de klant te woord kunt staan en kunt gaan zoeken naar oplossingen, dan is het vaak wel erg handig om bij elkaar te zitten omdat er vaak toch collega’s zijn die van bepaalde zaken meer weten.

Het scheelt ook dat je dan niet een hele dag met één bepaald project of ding bezig bent natuurlijk.
Telefonische klantenservice kan volgens mij ook gewoon prima vanuit huis. Ik heb onlangs redelijk vaak met verschillende klantenservices aan de lijn gehangen en je merkt een enorm verschil wanneer ze vanuit huis werken of op kantoor. De mensen die thuiswerken klinken veel gelukkiger maar dat kan aan mij liggen :).
De dagelijkse standup is absoluut niet voldoende voor de kleine details doorheen de dag.

Stom voorbeeld:

Collega zucht luid, "allez, ik raak niet meer aan service X." Andere collega pikt dat op: "Ahja, dat klopt. We zijn die even aan het rebooten want er was een issue mee."

Dit zijn dingen die je mist als iedereen van thuis werkt, en zorgt voor onnodig heen en weer berichten sturen.

(In b4 ja maar in een deftig werkende omgeving mag zoiets niet voorvallen. Ja, dat klopt. Maar geen enkele omgeving is 100% foolproof.)
Collega zucht luid, "allez, ik raak niet meer aan service X." Andere collega pikt dat op: "Ahja, dat klopt. We zijn die even aan het rebooten want er was een issue mee."

Dit zijn dingen die je mist als iedereen van thuis werkt, en zorgt voor onnodig heen en weer berichten sturen
Misschien niet het sterkste voorbeeld want dat is simpel op te lossen met een Slack group chat :). Zo doen wij dat al sinds het begin van Corona en dat werkt perfect. Even in de Slack zetten "Mensen, service X gaat even onderuit" en iedereen weet er van. Effectiever van op kantoor over de vloer schreeuwen dat iets eventjes down gaat vind ik.
Dat verscheelt echt heel erg veel per bedrijf en functie dat het voor jou werkt en jou bedrijf betekend niet dat het overal zo is natuurlijk.

Ik als projectmanager heb geen dagelijkse standup, ik heb maar 2 echt directe collega PM's. Onze hele afdeling is bijna 100 man, die zijn in fases per 'groep' een aantal dagen op de zaak. Ik ben er ook regelmatig op afwisselende dagen om toch het 1 en ander op te vangen en bijna dagelijks dat ik dan andere collega's weer informeer over iets wat hun niet mee hadden gekregen.

That asside, voor bepaalde projecten die we draaien heb ik ook gewoon 1 onsite dag per week ingesteld, naast de 'normale' dag dat die mensen al op de zaak waren. Samen met externe leveranciers zaken delen en testen terwijl je samen naar 1 scherm kijkt is echt underrated.
Thuiswerken/kantoor werken en/of een combinatie daarvan zal voor elk persoon verschillend zijn. Sommige kunnen echt niet thuiswerken. Die hebben daar veel mer afleiding.
Ik vind stand-up op zichzelf al ruis. Vreselijk wie dat bedacht heeft, en het idee dat het iets toe zou voegen.
Het is volgens mij heel afhankelijk van waar je mee bezig bent. Soms is de standup inderdaad alleen maar ruis omdat iedereen toch al van elkaar weet waar ze mee bezig zijn en je gewoon het verhaal van gisteren herhaalt
Het is volgens mij heel afhankelijk van waar je mee bezig bent. Soms is de standup inderdaad alleen maar ruis omdat iedereen toch al van elkaar weet waar ze mee bezig zijn en je gewoon het verhaal van gisteren herhaalt
Dat is een teken dat je eigenlijk te vaak onnodige standups aan het houden bent.
Klopt. Standups zijn meestal onnodig maar ja, iedereen wil graag scrummen tegenwoordig...
Klopt. Standups zijn meestal onnodig maar ja, iedereen wil graag scrummen tegenwoordig...
Scrum is ook een middel om efficiënter je werk te structureren en geen doel omdat je zo graag met het Scrum-naampje wil kunnen zwaaien in je marketing. ;)
Dat klopt maar helaas zien veel mensen dat toch anders helaas. Scrum voegt vaak niets toe en toch klampt iedereen zich eraan vast, zwaar vervelend.
Dat vind ik dus echt een fout binnen een organisatie. Om te vernemen wat er in de organisatie gebeurd (en daardoor waarschijnlijk ad-hoc te acteren) moet je blijkbaar gesprekken opvangen. 8)7

[Reactie gewijzigd door mgizmo op 24 januari 2023 10:35]

Hoe zou jij dit willen vernemen dan?
standups, duidelijkheid bij iedereen wie waar verantwoordelijk voor is en waar de kennisgebieden liggen (kennismatrix), zodat je korte lijntjes kan leggen, kennisbank constructief opbouwen en onderhouden, einde van de dag samenvatting digitaal noteren. Uiteraard hangt dit weer af van de type organisatie en afdelingen. De een is wat meer geschikt dan de ander.
Het informele circuit is van enorm belang voor elke organisatie, klein en groot. Er is geen goed alternatief voor de informele en inspirerende koffieautomaat gesprekjes en de wandelgangen.
De helft van alle "nuttige" communicatie verloopt terloops aan het koffieapparaat. Zo is het nu eenmaal. Je gaat nooit je hele dag volplannen met meetings om elk kleinste detail te bespreken, dus het is oh zo nuttig om gewoon even te zeggen "kom, we gaan een koffie drinken" en tijdens de koffieklets 1 of 2 dingen af te toetsen. Dat werkt gewoon, en is voor iedereen veel efficienter. Niemand staat te wachten op weer de zoveelste standup om de hele dag te overlopen.
Klanten betalen mij niet voor sociale gesprekken bij de koffieautomaat.
Als op kantoor zo goed is voor de productiviteit, waarom dan niet 4 of 5 dagen? Ik vind het thuiswerken van mijn collega's maar niks. Ik merk duidelijk dat ze minder presteren, vermoedelijk omdat ze afgeleid worden van hun omgeving. Op kantoor heb je dat een heel stuk minder.
Heb ik dat dan gezegd misschien? 2 dagen is een mooie compromis.
Helemaal mee eens. Als er een goede reden is om op het kantoor te zijn dan kom ik graag langs, maar over het algemeen is deze er niet.
Grappig deze reacties, ik ben juist graag op kantoor vanwege de sociale contacten en gezelligheid.
Thuiswerken zou voor mij juist maximaal 1 dag per week prima zijn.

Aan de andere kant is het voor veel mensen juist een uitkomst door het ontwijken van reistijd en files. Gelukkig hoef ik zelf maar 10 minuten te fietsen naar kantoor.

[Reactie gewijzigd door yorroy op 24 januari 2023 10:36]

Eens, mijn partner werkt sinds het begin van de pandemie thuis en is blij dat hij af en toe weer naar kantoor kan, voor sociaal aspect, voor het 'de deur uit zijn'. Ook al is zijn reistijd 5 kwartier. Ik ben blij dat ik gewoon naar kantoor kan, zodat ik ook sneller kan sparren met collega's. Files en reistijd heb ik niet, gezien het maar 7 minuten fietsen naar kantoor is, wellicht een luxepositie.
En het was de afgelopen maanden veel goedkoper om op kantoor te zijn ivm stook kosten.
Ja voor mij het zelfde thuis werken thuis meeste van de tijd verschrikkelijk, nu gaat dit ook niet volledig in mijn functie.
Ik moet ook nog wel eens laptops installeren, of de ingenomen wissen. Of een Doosje headset etc uitpakken en klaarleggen voor een medeweker die dat aangevraagd heeft.

Maar goed dit hoeft nog niet elke dag te gebeuren uiteraard, maar ik ga gewoon full time naar kantoor.
Ik ben op kantoor sowieso daardoor veel productiever, aangezien ik alle werkzaamheden tegelijk kan doen. En niet dingen laat liggen bijv omdat fysiek op locatie moet gebeuren.

En het is inderdaad ook een stuk gezelliger, even een babbeltje bij de koffie etc of met de lunch.
Het scheelt voor mij ook dat ik op 25 min fietsen ongeveer heb, dus ook geen grote reistijd inderdaad heb met files of iets.
Zelfs de bus stopt bij mij vlak voor de deur ongeveer, en kan dan tot mijn werk blijven zitten :).
Ik zie het doorsnee niet zo zitten om naar het kantoor van klanten te gaan om 2 redenen:

1) Kantoortuinen. Het leid zo enorm af terwijl ik doorsnee als freelancer opdrachten heb dat nadenken vereist.
2) Reistijd. De snelwegen rond 's-Hertogenbosch zijn een ramp en het is ongeveer gegarandeerd file in de spits. Dit kan oplopen tot 30 minuten file per richting!

Ik heb al klanten geweigerd die wilden dat ik meerdere dagen per week op locatie kwam gecombineerd met lange reistijd in de auto.

[Reactie gewijzigd door hackerhater op 24 januari 2023 13:51]

Same, een dag of 2 thuiswerken is wel handig, kan je de was draaien enzo, douchen wanneer je zin hebt, niet 7 uur douchen en om half 8 in de tram moeten zitten. Gewoon 7 uur beginnen met werken, om 10 uur de was aan zetten en even douchen, voorheen hielp een rondje met de hond om de paar uur ook wel voor de productiviteit. Op kantoor wordt een rondje lopen meteen als pauze gezien.

[Reactie gewijzigd door JDx op 24 januari 2023 11:06]

prima, maar ik vind het vaak wel ontzettend irritant van mensen die hetzelfde denken als jij.
dat ze dit gedrag projecteren op mij. ik heb er totaal geen behoefte aan en mijn sociale contacten en gezelligheid kan ik ook in de teams momentjes kwijt.

(ja, klein beetje frustratie hier :P, maar absoluut niet naar jou als persoon uiteraard <3)
Het gaat er niet alleen om wat jij wil.

Een werkgever heeft ook een verantwoordelijkheid naar de werknemers. En als iemand tegen overspannenheid aan loopt, dan zie je dat beter wanneer je iemand één dag per week op kantoor komt, dan bij iemand die nooit meer op kantoor komt.

En zeker bij mensen die een team aansturen is het daarom niet acceptabel dat ze nooit meer op kantoor komen.

Na 2 jaar corona merkte onze HR afdeling dat heel veel mensen op hun laatste benen liepen.
Dat verschilt natuurlijk per persoon en per werkgever. Maar bij ons is het altijd druk en moet je mensen tegen zichzelf beschermen dat ze niet teveel uren maken. Ipv geen reistijd en daardoor meer vrije tijd werd die reistijd ook werktijd.
Als er een goede reden is om op het kantoor te zijn dan kom ik graag langs, maar over het algemeen is deze er niet.
Misschien dat het blijven ontvangen van salaris een goede reden is? ;)

De discussie over het thuiswerken staat eigenlijk nog in de kinderschoenen: veel medewerkers vinden het fijn en het is duidelijk dat veel bedrijven moeite hebben om hun medewerkers te motiveren om regelmatig naar kantoor te komen. Maar zelf denk ik wel dat dit belangrijk is: stukje bij beetje merk ik dat het op afstand werken allerlei nadelen heeft in de sfeer van communicatie en afstemming. Bedrijven hebben nog wat moeite om die problematiek onder woorden te brengen waardoor veel medewerkers (zoals jij) het kunnen afdoen met "alleen als er een goede reden is".
Inderdaad. Het zijn dingen waar ik vanaf het begin van Corona al voor gewaarschuwd heb.
Maar je kunt het niet meten, dus negeren mensen het maar.

Op kantoor ben je met mensen niet alleen maar over werk aan het praten. Die collegiale contacten maken dat je anderen beter begrijpt en beter met ze kan samenwerken.
En het betekent ook dat je mensen buiten je kleine eigen team leert kennen. En dat is ook positief voor het werk. Hetzij omdat een andere team een klusje beter dan oppakken dan jouw team, of dat je uberhaupt weet dat je andere teams kan benaderen etc etc.

Even snel iets vragen aan iemand (wat 2 min kost) kost remote veel meer tijd want dan word een call ingepland ipv even langs lopen.

Er word heel eenzijdig gekeken naar thuiswerken en op kantoor werken.
weten of je wel echt je werk doet.(ligt natuurlijk aan wat voor werk je doet)

EDIT: mensen lijken niet echt te snappen waar de moderatie voor is. 8)7

[Reactie gewijzigd door DieMitchell op 24 januari 2023 11:04]

weten of je wel echt je werk doet.(ligt natuurlijk aan wat voor werk je doet)
Dat kan je ook afmeten aan het afgeleverde werk, daarvoor hoef je echt niet iemand 8 uur per dag over zijn schouder mee te kijken. Dat laatste werkt namelijk heel erg demotiverend, en komt nogal over als micromanagement.

Als je als werkgever al zó wantrouwend naar je personeel bent....

Soms is het handiger om op kantoor te zijn, maar in veel gevallen kan kantoorwerk evengoed vanuit huis gebeuren.

Jammer dat veel bedrijven die les tijdens corona nog niet geleerd hebben en kennelijk weer terugwillen naar oude gewoonten.
Als iemand die 40 uur per week de fabriek in de lucht moet houden kan ik je vertellen dat het ontzettend vervelend en inefficient is dat mensen 3 - 4 dagen per week niet op locatie zijn.
Komt er op neer dat ik het uitzoekwerk voor ze mag gaan doen.

Dus ja, kom maar op met het pre corona "geneuzel" om daadwerkelijk op je werk te verschijnen. Ze zullen ook wel moeten, want ik vertik het langer om hun werk voor ze te gaan doen.
Fabriekswerk heeft inderdaad een aantal fysieke medewerkers ter plekke nodig. Maar dat hangt van de functie af. HR voor een fabriek hoeft natuurlijk niet aan de lopende band te staan.

En als QA maar een paar minuten aanwezig mzou moeten zijn om een steekproef te nemen, dan is het logisch om dat deel van het QA werk te laten doen door iemand die toch al aanwezig is. En als jij zo iemand bent die daar irritant over doet, dan zou ik het als teamleider makkelijk mvoor je maken. Dan hoef jij niet meer op locatie te werken, of thuis. Werkweigering is reden voor ontslag, doei !
Ook daar geldt ze hebben er maar een aantal ter plekke nodig. Het is echt niet zo anders dan een data center in de lucht houden. On premise zal je altijd een aantal medewerkers moeten hebben om problemen op te lossen, maar het grootste gedeelte van de problemen kan je prima op afstand oplossen.

In de IT is zelfs een groot voordeel dat veel support vanuit goedkope landen geleverd kan worden. In de fabriek gaat het ook allang die kant op

Werkweigering is wel een groot begrip wanneer er conflicten over planning ontstaan. Niet meer 5x8 aanwezig zijn heeft ook andere kanten naast de mogelijkheid tot offshoring, lease auto's vervallen, reiskosten vergoeding wordt bijgesteld. Werkplekken worden deelplekken, al het personeel kan geeneens meer voltijd aanwezig.

In deze nieuwe realiteit zullen werknemer en werkgever er samen uit moeten komen wanneer er wel en wanneer niet op kantoor gewerkt wordt. Hard gaan roepen, je komt nu op kantoor of ik ontsla je wegens werkweigering, succes bij de rechter en nog meer succes in het vasthouden van je gekwalificeerde personeel.
Zeg je nu serieus dat een fabriek niet zo anders is als een datacenter? Misschien bij een compleet gerobotiseerde fabriek, maar je hebt ook nog gewoon ouderwetse fabrieken met arbeiders die handwerk doen. Zelfs bij ASML heb je nog mensen met schroevendraaiers; juist voor unieke producten in kleine oplagen kun je maar beperkt automatiseren.
Bij een data center lopen er ook mensen rond met schroevendraaiers. Ook daar zijn er regelmatig problemen die je niet op afstand kan verhelpen. Echter de meeste problemen kan je prima op afstand verhelpen.

Grote fabrieken zijn geautomatiseerd. Het monitoren van die processen en het ingrijpen in die processen kan meestal gewoon op afstand. Juist in de Corona tijd is gebleken dat veel van die fabrieken met minimale bezetting ter plaatse gewoon door konden draaien.

Ouderwetse fabrieken met veel handwerk zijn meer en meer een zeldzaamheid. De kosten van arbeid ter plaatse wegen zelden op tegen de vervoerskosten van een product uit een lage lonen land. Alleen in niche markten vind de productie nog hier plaats. En dat zijn echt uitzonderingen.
Juist in de Corona tijd is gebleken dat veel van die fabrieken met minimale bezetting ter plaatse gewoon door konden draaien.
En dus minimaal onderhoud is gepleegd en daar nu nog steeds de gevolgen van ondervinden.
Noodoplossingen etc die op lange termijn toch schade veroorzaken etc.
Fabrieken in het algemeen draaien al op minimale bezetting en met de corona is dat gebeurd met onderbezetting.
Daar hebben we nu nog last van.

Al die technologie heeft wel onderhoud en TLC nodig. Beetje afhankelijk van de fabriek zit je natuurlijk ook met je standaard slijtage en veroudering.

[Reactie gewijzigd door arbraxas op 24 januari 2023 13:04]

HR voor een fabriek hoeft natuurlijk niet aan de lopende band te staan.
Nee, maar het is wel prettig dat als een lopende band medewerker HR nodig heeft hij niet eerst een afspraak moet maken, of cia Teams/email moet communiceren, maar gewoon even langs kan lopen voor wat menselijk contact.
Werkweigering is reden voor ontslag, doei !
Als dat werk niet omschreven staat in de arbeidsovereenkomst dan is dat geen reden voor ontslag. En als jij daar als teamleider een probleem mee hebt... dan pak jij het toch lekker op.. het is immers jouw verantwoordelijkheid.
Haha, ontslag omdat je verwacht dat anderen gewoon hun werk doen?
Nice try.
Typisch management uitspraken. Maar intussen geldt voor mensen als mij wel voor jou 10 andere werkgevers.

Hier is het wel begrepen, intussen loopt QA in de ploegen mee om juist de operators te ontlasten.
Nog zo`n groep die op het ogenblik verdomd lastig te krijgen is.

[Reactie gewijzigd door arbraxas op 24 januari 2023 12:00]

Het is aan jouw werkgever, en niet aan jou, om te bepalen of anderen hun werk doen. En als jij je daarmee bemoeit, dan is dat alweer een extra reden tot ontslag. Met de Wet Arbeidsmarkt in Balans mag je werkgever redenen stapelen; jij klinkt also je richting ontslag op staande voet gaat.
Erg benieuwt of het die kant op gaat. Denk het eigenlijk niet.
Ten 1e bemoei ik me niet met hun beoordeling, ik doe gewoon mijn eigen werk. Punt.
Wat er dan niet gebeurd mag de desbetreffende verantwoordelijke gaan uitleggen. En hier zijn inderdaad al mensen gesommeerd om op / meer op kantoor aanwezig te zijn.
Afdeling jou werk, jou verantwoordelijkheid, jou probleem.
Ik zie niet eens hoe je dat als probleem bij mij wilt gaan stapelen.
Er is een groot verschil tussen een klein bedrijf met een directeur/eigenaar en een groot bedrijf. In een groot bedrijf is iedereen werknemer. Het bedrijf heeft functies en regels opgesteld. Heel veel management functies hebben een behoorlijke vrijheid om zelf te bepalen hoe ze de afdeling aansturen, sterker nog, ze zijn aangesteld om leiding te geven en beslissingen te nemen. Zolang dat binnen het budget gebeurt en de geleverde output is kwalitatief en kwantiteit conform verwachting, is er best veel vrijheid.
Misschien zorgen dat je altijd 72 uur vooruit kunt? Denk in mogelijkheden niet in onmogelijkheden.

Waarom ben je bij je productie zo veel kantoor mensen nodig?
Omdat ik de storingsdienst ben.
Elke storing 72 uur van te voren plannen. Ik ben voor...................
En ja, voor storingen ben je ook mensen nodig om dingen te regelen. Het is verdomd irritant, vervelend en tijdrovend om mensen achter de broek aan te zitten omdat ze weer eens niet bereikbaar zijn omdat ze thuis werken. Ipv iemand aan de oren mee te trekken naar het probleem kun je foto`s gaan maken, eindeloos emailen etc.
Schiet allemaal niet op. Zijn alleen maar letterlijk langere lijnen die vreselijk veel tijd kosten die je eigenlijk niet hebt op zo`n moment.

[Reactie gewijzigd door arbraxas op 24 januari 2023 11:57]

Ipv iemand aan de oren mee te trekken naar het probleem kun je foto`s gaan maken, eindeloos emailen etc.
Eigenlijk zeg je dus dat je liever de tijd van je collega's verdoet dan die van jezelf. Een e-mail lezen is namelijk minder tijdrovend dan mee lopen naar jouw storing.

En wat de rest ook al zegt: waarom is jouw rol noodzakelijk als zij er ter plekke bij nodig zijn? waarom zijn zij nodig als jij al weet wat je nodig hebt?

Klinkt alsof het probleem wat dieper zit dan bij de thuiswerkers an sich.

[Reactie gewijzigd door kakanox op 24 januari 2023 13:10]

Ten eerste is het niet mijn storing, maar onze storing. Zie hier al de kloof die ontstaat met het thuiswerken.
Ten tweede, ja die email opstellen, foto`s maken, probleem verwoorden etc kost veeeeeeel meer tijd als ter plekke aanwezig zijn. Want daarvoor moet ik achter mijn pc zitten. En op die plek zit de storing nooit.
Ten eerste is het niet mijn storing, maar onze storing. Zie hier al de kloof die ontstaat met het thuiswerken.
Als jij storingsmonteur bent is het jouw verantwoordelijkheid om "onze storing" op te lossen. Niemand anders heeft iets te maken met alles wat binnen jouw functieomschrijving valt.
De directeur zelfs niet. Die is alleen eindverantwoordelijk voor dat het product de deur uit blijft gaan en het geld binnen komt.
Ten tweede, ja die email opstellen, foto`s maken, probleem verwoorden etc kost veeeeeeel meer tijd als ter plekke aanwezig zijn. Want daarvoor moet ik achter mijn pc zitten. En op die plek zit de storing nooit.
Misschien heb je dan verkeerde apparatuur. Ik kan zelfs problemen verwoorden, e-mails typen en foto's mailen vanaf de plee.
Al die tijd die ik verdoe met emails typen, foto`s mailen etc vanaf de plee kosten bergen met geld als de productie stil staat. Daarom is er dus een team met mensen met elk hun eigen rol om dingen zo efficient mogelijk op te lossen.
En dat vereist snelle directe communicatie. Thuiswerken is dan minimaal suboptimaal.
Je hebt nog niet verteld waar je die communicatie nou precies voor nodig hebt.
Hebben jullie 24/7 productie? Zo ja, zijn die thuiswerkenden dan ook 24/7 (in ploegen) op kantoor beschikbaar? Het klinkt bijzonder inefficiënt.
Dat heb ik wel, zie hier dus ook exact het probleem met mensen die op afstand zitten. Die volledig afwezige betrokkenheid.
Ook hieronder, "kom ik eindelijk eens aan mijn werk toe", val me niet lastig met iets onbenulligs als een fabriek die plat ligt.

Inderdaad bijzonder inefficient dat thuiswerken. Alleen dat krijg je nooit meer mee als je niet meer aanwezig bent.
Quote dan eens even waar je gezegd hebt waarvoor je ze precies nodig hebt.
Wat ik elders namelijk al zei: Een storingsmonteur die kritische storingen op moet lossen, moet geen mandaat nodig hebben van anderen om onderdelen te laten komen. Die moet door kunnen.

Het klinkt eigenlijk alsof je misschien onvoldoende kennis hebt om bepaalde beslissingen te nemen en/of je werk wat minder kritisch is dan je het doet voorkomen.
Dat klopt, ik moet ook aan het handje meegenomen worden om me te laten zien wat ik moet doen en hoe ik dat moet doen.
Daarom is het ook zo vervelend dat mensen met de technische knowhow niet ter plekke aanwezig zijn.....

Dan kan ik rustig de randzaken die geen technische kennis vereisen wel oppakken.........
Dus jij bent iemand nodig voor het oplossen van die storing?misschien beter om te wisselen van baan?


Je kunt altijd wel een situatie verzinnen waarom iets niet zo werken, draai het eens om wat ben je nodig om het wel te laten werken?
Das niet zo moeilijk, mensen op hun plek zodat ze direct kunnen ingrijpen..........

Want ik ben bijvoorbeeld een nieuw onderdeel nodig. Steigerwerk regelen, een kraan whatever.
Punt is dat ik alle tijd die ik nu verdoe aan mensen achter de broek aan te zitten niet kan besteden aan de daadwerkelijke storing. En dat betekent extra derving en dat kan echt behoorlijk in de papieren lopen.
Dus jij bent iemand nodig voor het oplossen van die storing?misschien beter om te wisselen van baan?
Jij hebt blijkbaar echt geen idee hoe complex en fysiek groot storingen kunnen zijn in een chemische fabriek. Met bijbehorende risico`s voor mens en omgeving.
Dat gaat echt wel wat verder als "did you turn it off and on again" .

[Reactie gewijzigd door arbraxas op 24 januari 2023 13:06]

Waarom ben jij er dan ?
Waarom zouden die thuiswerkers nog nodig zijn dan als verwacht word dat ik alles doe...................
Je mist mijn punt waarom werk jij niet thuis als een ander het toch moet oplossen?

Zou zeggen school je om en los al die storing zelf op.
Jij snapt blijkbaar niet dat storingen oplossen best wel eens kan betekenen dat meerdere mensen en disciplines nodig zijn om het op te lossen.
Ja dat snap ik best maar mis je mijn punt nu expres?

Jij denkt alleen in onmogelijkheden.
maar mis je mijn punt nu expres?
Nee hoor, dat is ook exact wat ik denk.
Oke leg dan ook even uit waarom dat zo is anders heb ik er nog niets aan.
Bij ons zijn ze als ze op kantoor zijn net zo goed niet bereikbaar en het constante mensen van hun werkplek trekken is juist waarom thuiswerken de productiviteit verhoogt van de mensen die dan daadwerkelijk wel een keer toekomen aan waar ze mee bezig zijn, als dit een groot probleem is voor het bedrijf dan lijkt het mij een kwestie van sancties zetten op niet de telefoon opnemen tijdens de periode dat diegene zou moeten werken en bereikbaar zijn.

Een magazijnmedewerker zoals je hieronder aangeeft kan overigens natuurlijk niet thuis gaan werken maar dit is dan ook niet echt een kantoorbaan zoals bedoeld met kantoorbanen die geschikt zijn voor thuiswerken. Om het in ICT functies te zeggen, werkplekbeheerder is een functie waarvoor je een goed gedeelte op kantoor moet zijn(vanwege gebruikerscontact, gereedmaken/uitleveren van nieuwe en reserve hardware, etc(en ja ook dit kan zover geautomatiseerd/ingericht worden dat een goed gedeelte vanuit huis kan)), serverbeheerders en applicatiebeheerders echter kunnen meestal makkelijk 4 dagen in de week thuis werken.
want ik vertik het langer om hun werk voor ze te gaan doen.
Dan ben jij het probleem, niet de mensen die thuiswerken.

En als je je werk niet wilt doen, dan mag je werkgever je promoveren tot klant.
Volgens mij is het wel zo dat je kunt thuiswerken ALS je werk dat toelaat.
En dat is in dit geval dus niet zo. Hint, ik ben ook niet diegene die verteld is dat ze weer op kantoor moeten verschijnen.
Da's afhankelijk van de afspraken tussen hun en de werkgever.
Als zij ooit zijn aangenomen met de belofte dat ze thuis kunnen werken wanneer ze maar willen kan je werkgever jou vertellen dat je ze een mailtje moet sturen, omdat die werkgever bij die andere werknemer niet zoveel kan veranderen.
Daar kan ik heel kort over zijn, niemand hier is met die voorwaarde aangenomen.
Daarom kon ze ook verteld worden dat ze weer op kantoor moeten verschijnen.
Daar kan ik heel kort over zijn, niemand hier is met die voorwaarde aangenomen.
Daarom kon ze ook verteld worden dat ze weer op kantoor moeten verschijnen.
Zie daar, probleem voor jou opgelost. :)

Als ik operationeel manager in jouw bedrijf zou zijn zou ik overigens wel kritisch naar de rolverdeling en het proces kijken. Als de storingen die jij oplost per definitie kritisch zijn, gaan er dus ook bakken geld uit op het moment dat een machine niet draait (en/of misschien is er een gezondheidsrisico ofzo?).
Dan moet jij ook het mandaat hebben om te doen wat je moet doen om die storing op te lossen. Ik zou iemand in jouw rol dan liever achteraf verantwoording af laten leggen (bv. vaak verkeerde dure onderdelen besteld, lange downtimes etc.)

Verder, als er veel dezelfde machines staan loont het de moeite om data vast te leggen van die storingen (en diverse tussentijdse controles). Zo kan je dan kijken of in ieder geval een percentage van de storingen niet te voorspellen valt. Vaak is slijtage namelijk veel minder "random" dan wij - met onze beperkte capaciteit voor het herkennen van trends - denken.

[Reactie gewijzigd door kakanox op 24 januari 2023 13:23]

Punt is dus, dat de rolverdeling op dit moment anders is. En dan kan thuiswerken echt heel vervelend uitpakken.

2e deel van je verhaal is qua onderhoud gewoon een open deur intrappen. Echt elke zich zelf respecterende TD doet dat.
2e deel van je verhaal is qua onderhoud gewoon een open deur intrappen. Echt elke zich zelf respecterende TD doet dat.
LOL. TD op basis van uitgebreid data verzamelen en preventieve reparaties staan juist in de kinderschoenen. Een vriend zit in die business - bij de meeste bedrijven (buiten China) word je aangekeken alsof je Chinees praat als je vertelt dat je tot op zekere hoogte kan voorspellen wanneer spullen "onverwachts" kapot gaan.
Oh, daarom hebben wij onderhoudsplannen, preventief onderhoud etc. Allemaal omdat wij als TD alleen maar op onze reet zitten te wachten totdat er iets stuk gaat.

Leuk verhaal van een vriend.
Je kent dus niet het verschil tussen (gepland) onderhoud en preventieve reparaties.
Ik snap steeds beter waarom je de mensen die thuis werken nodig hebt, en ben geloof ik wel klaar met deze discussie. Als ik (of die vriend) een gesprek bij jouw bedrijf zou moeten voeren moet dat duidelijk niet op jouw niveau ;)
Nee, ik praat graag met mensen die wel verstand van zaken hebben op het gebied van onderhoud.
Als je als werkgever al zó wantrouwend naar je personeel bent....
Omdat de werkgevers zo gedreven zijn in het maken van winst, helaas en ook triest.
Sommige mensen vergeten wie uiteindelijk hun salaris betaald: Klanten. Er moet gezonde winst gemaakt worden zodat een bedrijf kan voortbestaan. Een bedrijf dat voortbestaat kan werknemers in dienst houden.
Sommige mensen denken echt dat alles maar uit de lucht komt vallen.

Edit: "uiteindelijk" toegevoegd.

[Reactie gewijzigd door zotteke op 24 januari 2023 13:22]

Sommige mensen vergeten wie hun salaris betaald: Klanten. Er moet gezonde winst gemaakt worden zodat een bedrijf kan voortbestaan. Een bedrijf dat voortbestaat kan werknemers in dienst houden.
Sommige mensen denken echt dat alles maar uit de lucht komt vallen.
Eigenlijk ze betalen aan de bedrijf, dus letterlijk niet rechtstreeks naar de werknemers, anders waren de werknemers tijdlang dolgelukkig :P :')
Hoezo helaas? Dat is jou winstuitkering of eindejaarsbonus. Maar die wil je dan ook vast niet meer.
Enige drijfveer is tegenwoordig om de aandeelhouders blij te maken.
En hoe ga je dat doen zonder personeel?
Dat kan je ook afmeten aan het afgeleverde werk, daarvoor hoef je echt niet iemand 8 uur per dag over zijn schouder mee te kijken. Dat laatste werkt namelijk heel erg demotiverend, en komt nogal over als micromanagement.
Dat is ook de mentaliteit van de klassieke floormanager die de taak had om toezicht te houden op fabrieksarbeiders of winkelmedewerkers. Dat zijn mensen die in hun functie veel minder zelfstandigheid hadden dan de meeste kenniswerkers van tegenwoordig, want het waren eigenlijk vervangbare, anonieme handjes.

Met de meer zelfstandige taken van kenniswerkers wordt die tussenlaag van managers eigenlijk overbodig, omdat de kenniswerkers daar zelf al de verantwoordelijkheid voor nemen. Die hebben geen chef nodig om te controleren of ze hun werk wel doen, en ook geen prikklok om zeker te weten dat ze hun uren wel maken.

Het is geen 1930 meer.

[Reactie gewijzigd door Stoney3K op 27 januari 2023 10:52]

daar heb je de kantoordagen natuurlijk niet voor nodig, of iemand zijn werk doet kan je in feite meten. Immers, je bent aangenomen om bepaalde werkzaamheden te doen. Als werkzaamheden niet meetbaar zijn, dan lijkt het me een overbodige functie. Dat het voor sommige functies lastig te meten is, is een andere discussie.

Werk je in een team, dan vind ik het wel een meerwaarde om wekelijks elkaar te treffen op kantoor. Al is het maar om elkaar even weer IRL gezien te hebben. 2 dagen zou voor mij perfect zijn al kan ik me genoeg IT'ers voorstellen die bij 1 dag genoeg socale interactie op kantoor hebben. Een kantoor is ook niet heilig, want voor de gemiddelde developer te veel afleiding die thuis niet is.

Wat mij betreft is het maatwerk en moet je als werkgever het kantoor interessant maken om te komen en de dagen op kantoor moeten deels nuttig op kantoor zijn (dus reden voor kantoor aanwezigheid).
Werk je in een team
Dat doet iedereen die bij een werkgever werkt, alle medewerkers zijn als het goed is een team die samen werken.
als je een klein bedrijf als geheel als team wil zien, dan kan ik het met je eens zijn, maar genoeg MKB gezien waarbij er 1tje op HR werkt en 1tje op finance, dus die konden prima dagen achter elkaar thuis werken zonder dat iemand daar in de basis last van had of waarbij overleg altijd noodzakelijk was. zo ook bedrijfsspecifieke functies gezien waarbij dat het geval was.
Zo jammer dat bedrijven dit belangrijker vinden dan behaalde resultaten.

Als je je spul op tijd afkrijgt maakt het (naar mijn idee) echt niet uit of dat 1 uur of de volledige 8 uur van je werkdag opneemt. Leuk dat een bedrijf het liefst zie dat ik continu langzaam werk, maar in realiteit ben ik gewoon in vlagen supereffectief en heb daarna rust nodig, dat kan niet op kantoor, daar moet je zodra je klaar bent met taak X gelijk door naar Y en dat maakt mij doodongelukkig, want taak X zou normaal de hele dag hebben genomen als ik langzaam werkte.

kort (hypothetisch) voorbeeld:
Als ik mijn werk 3x sneller doe dan mijn collegas dan zou ik naar mijn idee 3x zoveel betaald moeten worden per uur dat ik werk tov mijn collegas. Maar in realiteit krijg je gewoon hetzelfde betaald en alleen als je je doelen niet haalt kom je echt in de problemen. Dusja dan neem ik gewoon 2/3de van de dag vrij want dan doe ik effectief evenveel als mijn collegas.
Reacties die geen relevante bijdrage bevatten, maar wel met goede bedoelingen worden gepost.
Toch vrij accuraat als je het mij vraagt.
is toch aardig relevant, nee?
nee, er staat bij waar het voor is als je je muis erop houd.
oh zag de /s niet |:(
vind t moderatie steem opzich wel nuttig zoals t nu is al zou t misschien wel handig zijn om dat duimpje up en down er naast te hebben.
Het gaat alleen om medewerkers die in de VS werken
In andere landen is de werknemersbescherming iets beter en is het daarom duurder om iemand zonder (geldige) reden te ontslaan. Dat zorgt voor een dempende werking in dit soort situaties.

Voorlopig heb je daarom waarschijnlijk weinig te vrezen. ;)
Gelukkig wel maar toch zie ik het ook in Nederland weer langzaam die kant op gaan. Managers hebben maar wat graag hun mensen op kantoor zitten zodat ze lekker kunnen managen, anders voelen ze zich zo nutteloos (wat ze in veel gevallen ook zijn :+ ).
Ja dat is het vooral. Het wordt nu op een pijnlijke manier duidelijk dat de meeste managers in Nederland overbodig zijn. Zelfs echte liberalen zouden het bloed van deze mensen kunnen opdrinken, omdat ze (in mijn ogen) vrijwel niets bijdragen. Werknemers zijn zelfredzaam en kunnen prima functioneren zonder een manager die 40 uur per week meekijkt. Het is een wanhopige poging van managers in Nederland om aan te tonen dat ze weldegelijk iets te zeggen hebben. Ik houd mijn poot ook stijf en als ze mij willen ontslaan, doen ze dat maar.
Allemaal punten waarvoor je medewerkers niet op kantoor hoeven te zijn.
Ik had het puur over
Het wordt nu op een pijnlijke manier duidelijk dat de meeste managers in Nederland overbodig zijn.
Dank voor de link! Die kende ik nog niet, maar sta er helemaal achter. Gelukkig heb ik nu een manager die aan vrijwel alle punten voldoet. Dat maakt mij zelfsturend en, zoals @Relief2009 ook aangeeft, werk tijd en locatie onafhankelijk.

Ik ben niet voor of tegen thuiswerken. Ik denk namelijk dat het per persoon verschillend is wat die nodig heeft om het meeste plezier uit het werk te halen. De pandemie heeft mij alleen wel geleerd dat het echt niets uit hoeft te maken waar en wanneer je (kantoor) werk doet.

Dit is uiteraard anders voor niet-kantoor werk. In bijvoorbeeld productie, logistiek of onderhoud moet je nou eenmaal letterlijk met de handen aan de knoppen zitten.
Hier is een nieuwe uitdaging ontstaan voor HR/managers: zij moeten zorgen voor duidelijke functie profielen en rol omschrijvingen zodat de medewerker bewust kan begrijpen en accepteren dat de rol alleen op locatie uitgevoerd kan worden. Je wilt niet dat de medewerkers zich kan verschuilen achter "ja, maar collega xyz mag ook thuiswerken" en "ik kan jou toch bellen als iemand de knop moet aanraken?"
Ik denk dat je gelijk hebt in
Ik denk namelijk dat het per persoon verschillend is wat die nodig heeft om het meeste plezier uit het werk te halen.
Het "probleem" daarbij is dat je niet in je eentje op kantoor kunt werken (althans niet waarom je dat zou willen), dus als een groot deel van de werknemers thuiswerkt dan wordt het potentieel lastig in de behoefte van de overige medewerkers te voldoen.
Een manager is niet anders dan elke andere medewerker, van beide zijn er genoeg in Nederland die niet op die plek thuishoren.

Een manager hoort naast zijn personeel te managen (wat niet betekend micromanagen), als buffer op te treden tussen management en het personeel.

En dat hoeft echt niet altijd een intensieve job te zijn, maar dat kan het absoluut wel zijn!

Uit mijn eigen ervaring: Ik fungeer vaak als senior, dus stuur al vaak collegae (en doe tot op zeker hoogte controle van werkzaamheden om te kunnen sturen). Dat is soms als pure vraagbak omdat je veel weet van de relevante onderwerpen, maar soms is dat checken dat werk kwalitatief goed wordt afgeleverd, persoonlijk werk ik veel liever samen met kwalitatief goed personeel waar ik niet als schoolmeester hoef te fungeren. Binnen de IT heb ik 1x als 'manager' moeten fungeren en dat heb ik twee maanden volgehouden voordat ik riep "F-this!", degene die dit na mij is gaan doen werkte vervolgens 80 uur in de week... Het issue hier was niet het managen van het personeel, het was het dansen naar de pijpen van het management wat het issue was.

Dit is een issue in zowel MKB als de Enterprise.

Veel van die micromanagement managers ontstaan niet in een vacuüm, die ontstaan omdat in de lijn naar boven er ook al onredelijke spelers zitten, dat kan soms helemaal tot aan de top gaan.

Ik denk dat een heleboel mensen die hier in het wilde weg zitten te hakken op' managers' wel eens heel erg van een koude kermis kunnen thuiskomen als die zou wegvallen en je direct te maken zou krijgen met de management laag erboven. Daarnaast is mijn ervaring dat schrikbarend veel personeel niet zelfstandig kan werken en die vaak het hardst uitvallen richting de 'onzin' van managers/leidinggevenden. Daar moet je verdorie nog het hardst optreden als schoolmeester! |:(
die ontstaan omdat in de lijn naar boven er ook al onredelijke spelers zitten
Je slaat de spijker op z'n kop. Ik herken precies wat je zegt en dat is de reden dat ik niet voor een manager werk. Uiteraard zijn er hele onredelijke mensen in het hoger management, maar een aantal goede senior collega's die de inhoud snappen kunnen daar prima tegenop. Ik ben gewend ook om standpunt altijd met collega's te verifiëren en ze dan pas met topmanagement te delen. Daarmee zorgen we voor gezamenlijk draagvlak. Dat bufferen waar dan een manager tussen zit, kan een zelfsturend team ook zelfstandig. Ik heb bijvoorbeeld veel meer aan een goede team-secretaris die organisatorisch alles in elkaar zet dan aan een manager die toch geen tijd heeft (zie jouw eigen voorbeeld met 80 uur per week). In mijn vorige banen heb ik vooral gemerkt dat ik te veel tijd kwijt was aan het managen van mijn manager. Daarom bewust voor een job gekozen nu waar ik direct aan het topmanagement rapporteer en veel met collega's afstem.
Ik vraag me oprecht af wat van een managers een aantal Tweakers hebben. Het klinkt meer als een heel operationele teamleider. :+
Klopt. Daarom deel ik ook je mening voor het werk waarbij volledig/voornamelijk thuiswerken mogelijk is. Daarop richt ik ook mijn werk in.
Zelfde. Thuiswerken is fantastisch.
Dan verwacht ik ook niet dat je het eens gaan zijn met welk argument dan ook om juist wel op kantoor te werken ;)
Die argumenten zijn ook bijzonder zwak. Klopt dus dat ik het daar niet mee eens ben!
Dat “zijn” ze niet, dat “vindt” je. Wezenlijk verschil!
Dat “zijn” ze niet, dat “vindt” je.
Als argumenten enkel gebaseerd zijn op logische denkfouten en geen onderbouwing hebben, dan zijn het slechte argumenten.

Verder zijn er vaak goede argumenten om wel eens op kantoor te komen. De nadruk ligt dan op 'wel eens'. Vaak worden die argumenten misbruikt om structureel thuiswerken volledig van de kaart te vegen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 24 januari 2023 11:36]

Wat ik juist vooral hier zie en lees is dat verreweg het gros volledig thuiswerken niet ziet zitten. 100% op kantoor zitten is dan weer het andere uiterste net zoals 100% thuiswerken. Dat laatste is duidelijk te lezen niet de norm.
Moet je nog wel wat anders kunnen vinden. Werkgevers stellen graag eisen, ondanks krapte. Daar loop ik nu ook behoorlijk tegenaan. Beperkt inzetbaar, 1-2 uur begeleiding nodig, dan haakt het leeuwendeel van de werkgevers af.
Niet zo gek natuurlijk. Een werkgever met een vacature heeft te weinig personeel voor het werk wat er ligt. Als die werkgever dan ook nog een ervaren senior kracht 1-2 uur per dag moet missen, in ruil voor een junior die op korte termijn niet productief en op langere termijn maar beperkt productief is? Dat is wel een erg grote gok. Het economisch klimaat momenteel is niet slecht maar wel onzeker, en dan neem je als werkgever liever geen risico's.
tja, jij kunt dan misschien wel productiever en gelukkiger zijn, maar dat wil niet zeggen dat het ook zo voor jouw collega's is. Ik merk zelf dat enkele collega's het wel heel fijn vinden om thuis te werken, maar fatsoenlijk contact met ze is ver te zoeken, skypebellen werkt vaak niet echt productief zoals even bij elkaar zitten achter 1 computer wel beter werkt of juist onderbrekingen van 'oh ik moet even mijn kind eten geven' of de hond uitlaten. En bij een 5 daagse werkweek is het helemaal niet zo gek als je baas vraagt om zeker 2 dagen op kantoor te zijn.
tja, jij kunt dan misschien wel productiever en gelukkiger zijn, maar dat wil niet zeggen dat het ook zo voor jouw collega's is. Ik merk zelf dat enkele collega's het wel heel fijn vinden om thuis te werken, maar fatsoenlijk contact met ze is ver te zoeken, skypebellen werkt vaak niet echt productief zoals even bij elkaar zitten achter 1 computer wel beter werkt of juist onderbrekingen van 'oh ik moet even mijn kind eten geven' of de hond uitlaten.
Dit soort anekdotische verhalen werken beide kanten op en hebben weinig waarde in deze discussie, imo. Als je geen fatsoenlijke werkplek hebt of geen goede afspraken maakt dan ontstaat er wrijving. Er gebeuren dan dingen die sommige mensen als irritant ervaren waardoor hun werkgenot omlaag gaat en dat kost vaan ook productiviteit. Dat geldt voor zowel thuiswerken als voor werken op kantoor.

Je moet goede afspraken met elkaar maken en het bespreekbaar maken als er ongewenste dingen gebeuren. Iemand die thuiswerkt moet zorgen dat hij bereikbaar is, net zoals iemand die op kantoor werkt dat moet zijn. Een hond uitlaten kan prima, maar maak er afspraken over en zorg dat mensen dat kunnen zien.
En bij een 5 daagse werkweek is het helemaal niet zo gek als je baas vraagt om zeker 2 dagen op kantoor te zijn.
Allereerst: Vragen staat vrij. Dat gezegd hebbende, dit is zonder context mijns inziens een vrij loze opmerking. Mijn werkgever heeft een werknemer aangenomen die in Canada woont. Als hij die werknemer nu ineens 2 dagen per week op kantoor verwacht dan is dat niet alleen 'gek', dat is ronduit bizar. Anderzijds, als een werknemer niet goed functioneert als hij thuiswerkt dan mag een werkgever wat mij betreft zelfs verwachten dat die werknemer elke dag op kantoor is. Maar een werknemer die perfect functioneert als hij remote werkt en een reistijd heeft van 1,5u (enkele reis), waarom zou je die überhaupt tegen zijn zin willen dwingen vaker op kantoor te verschijnen dan nodig? Dat is zelfs voor de werkgever uiteindelijk een nadelige beslissing, dat lijkt me zeker wel iets dat je 'gek' kunt noemen.
Thuiswerken met kinderen thuis kan natuurlijk niet, mijn broertje werkt ook soms thuis op de dag dat mijn moeder daar oppast, maar dat is wel nodig anders krijgt ie niks voor elkaar.

Even de hond uitlaten kan wel ontspannend werken om daarna weer productiever te zijn.
Ik vind dat toch niet altijd een juiste houding.
Lijkt alsof iedereen door covid zich plots entitled voelt om thuis te mogen werken terwijl ze dat voorheen niet mochten/konden.

Ik denk dat het moeilijk is om daar een goede balans in te vinden. In bepaalde jobs en bij bepaalde personen kan het perfect maar wij hebben in de praktijk al vastgesteld dat sommige mensen een pak minder productief zijn als ze net thuis werken door teveel afleiding. Ook opvolging van sommige zaken verloopt veel stroever terwijl op kantoor de collega gewoon iemand zijn bureau kan binnenwandelen en status opvragen.

Naar mijn mening mag de werkgever toch echt wel gaan bepalen of je thuis werkt of niet. Als ze dat niet willen voor je huidige job of functie, dan moet je daar maar in meegaan ofwel veranderen van job waar de werkgever het wel toestaat. Jezelf na jaren van niet thuiswerk het ineens gaan opeisen, zo werkt het natuurlijk niet. Er is natuurlijk zoiets als arbeidsvoorwaarden waar je akkoord mee bent gegaan bij aanvang van je job.

[Reactie gewijzigd door JacobsT op 24 januari 2023 11:21]

Lijkt alsof iedereen door covid zich plots entitled voelt om thuis te mogen werken terwijl ze dat voorheen niet mochten/konden.
Voorheen mocht het niet. Het kon wel gewoon.
Ik denk dat het moeilijk is om daar een goede balans in te vinden. In bepaalde jobs en bij bepaalde personen kan het perfect maar wij hebben in de praktijk al vastgesteld dat sommige mensen een pak minder productief zijn als ze net thuis werken door teveel afleiding. Ook opvolging van sommige zaken verloopt veel stroever terwijl op kantoor de collega gewoon iemand zijn bureau kan binnenwandelen en status opvragen.
Moeilijk? Dat denk ik niet. Het heeft in het begin even wat moeite gekost maar dat is inmiddels alweer 2 jaar geleden. Bij mijn team gaat het inmiddels soepel en wil bijna niemand meer naar kantoor tenzij het niet anders kan.
Naar mijn mening mag de werkgever toch echt wel gaan bepalen of je thuis werkt of niet. Als ze dat niet willen voor je huidige job of functie, dan moet je daar maar in meegaan ofwel veranderen van job waar de werkgever het wel toestaat. Jezelf na jaren van niet thuiswerk het ineens gaan opeisen, zo werkt het natuurlijk niet.
De werkgever mag uiteraard van alles willen maar als werknemer hoef je daar niet altijd in mee te gaan gelukkig. Er is ook zoiets als een verworven recht. Ik (en met mij vele anderen, waaronder een aantal vakbonden) zie thuiswerken als verworven recht omdat we 2,5 jaar lang hebben aangetoond dat het goed werkt. Gelukkig is mijn vakbond en werkgever het daarmee eens en is het hybride werken opgenomen in onze CAO. Ook is er zoiets als de Wet Flexibel Werken die medewerkers rechten geeft (onder andere gedeeltelijk thuiswerken).

Feit is dat de werkgevers van Nederland gewoon weinig steekhoudende argumenten kunnen verzinnen waarom mensen op kantoor MOETEN zijn en de werknemers en vakbonden daar gebruik van maken om de situatie van werknemers te verbeteren.

Het thuiswerkrecht gaat er wel komen, let maar op!
De werkgever mag uiteraard van alles willen maar als werknemer hoef je daar niet altijd in mee te gaan gelukkig. Er is ook zoiets als een verworven recht. Ik (en met mij vele anderen, waaronder een aantal vakbonden) zie thuiswerken als verworven recht omdat we 2,5 jaar lang hebben aangetoond dat het goed werkt. Gelukkig is mijn vakbond en werkgever het daarmee eens en is het hybride werken opgenomen in onze CAO. Ook is er zoiets als de Wet Flexibel Werken die medewerkers rechten geeft (onder andere gedeeltelijk thuiswerken).

Feit is dat de werkgevers van Nederland gewoon weinig steekhoudende argumenten kunnen verzinnen waarom mensen op kantoor MOETEN zijn en de werknemers en vakbonden daar gebruik van maken om de situatie van werknemers te verbeteren.

Het thuiswerkrecht gaat er wel komen, let maar op!
Met deze paragraaf heb ik het toch wel echt moeilijk.
De werkgever investeert zijn geld, bouwt heel het bedrijf uit met alle risico's van dien en dan ga jij even gaan zeggen wat je wel of niet mag binnen het bedrijf. Als de werkgever verkiest om mensen in ZIJN bedrijf op kantoor te hebben, dan moet je je daar maar naar schikken ofwel toch gewoon een andere job zoeken? Er zijn tal van wegstroken waar mensen systematisch te snel rijden en steeds beboet worden. Ik denk dat er weinig succes geboekt wordt met ''het is een verworven recht, duizenden mensen tonen al jaren dat het sneller kan op deze wegstrook''.

Vanuit het werkgeversperspectief is het echt niet altijd makkelijk. De balans is echt enorm als volgt: de werknemers hebben altijd maar rechten, de werkgever altijd maar plichten. En laat me al helemaal niet beginnen over vakbonden. We zijn hier niet langer in 1912. Heb echt door persoonlijke ervaringen een enorme aversie tegenover vakbonden en stel hun nut anno 2023 echt ENORM in vraag. Ik heb ook ervaring met ondernemingen runnen in Nederland en de systemen daar zijn eigenlijk echt van de pot gerukt. Werknemer die te pas en te onpas afwezig was, vestigingen sloot te pas en te onpas en WIJ moesten verantwoording gaan afleggen voor de beeindiging van het arbeidscontract. Zoals ik zei, er mag een controle orgaan zijn maar de balans is zo ontzettend krom in Nederland. Voor mij hoeft het daar alleszins niet meer.

Mijn vakbondservaring is een werknemer die op heterdaad betrapt werd op diefstal en systematisch maanden aan een stuk grote geldbedragen (cash) ontfutselde uit kassasystemen door een software glitch, puntje bij paaltje, wij die de vakbond op ons dak gekregen hebben of we deze persoon wel wettig ontslagen hebben. Dus nee, dergelijke entiteiten hoef ik echt niet in discussies op te werpen. Archaische organen die naast de relatiteit opereren en enkel oog hebben voor hun eigen zaak, blind voor de realiteit. Het standaard onzin gezegde van ''de grote boze rijke werkgever en de arme ondrukte werknemer'' heeft zijn beste tijd wel gehad. Werknemers zijn nog nooit zo goed beschermd geweest als vroeger, wat noodzakelijk is, maar er zijn echt grenzen en die worden al vaak overschreden dus heel dat verworven recht gez**k is toch wel echt een druppeltje.

Iedereen roept altijd maar meteen over wat hun rechten zijn terwijl men vaak ook de plichten vergeet. Is dat nu zo een absurd denkproces: je gaat een arbeidsovereenkomst aan waar je 5 dagen per week op kantoor bent en dan 2 jaar later beslis jij zelf dat je nu thuis gaat werken en de werkgever moet daar dan gewoon maar in meegaan? Sorry, dat verworven recht gedoe is echt een onzin argument. Hou dan toch de eer aan jezelf en zoek een werkgever die je wel gewoon laat thuiswerken full time? Er zijn tal van instituten en bedrijven met regels, net zoals je scholen hebt met uniformen. Wil je geen uniform dragen? Ga dan naar 1 van de talloze andere scholen waar je wel vrije kledingdracht hebt.

[Reactie gewijzigd door JacobsT op 24 januari 2023 12:44]

De werkgever investeert zijn geld, bouwt heel het bedrijf uit met alle risico's van dien en dan ga jij even gaan zeggen wat je wel of niet mag binnen het bedrijf.
Ik zie het anders. De werkgever bouwt inderdaad een bedrijf op maar is daarna volledig afhankelijk van de werknemers om dat bedrijf voort te zetten. Degene die het echte werk verrichten binnen de meeste bedrijven zijn de werknemers en niet de werkgevers. De balans tussen werkgever en werknemer heeft heel lang enorm scheef gelegen (en ligt bij grote techbedrijven nog steeds enorm scheef) waarbij werkgevers rijk werden over de ruggen van hun veelal onderbetaalde werknemers. In 2020 kregen CEO's bijv. 351 keer zoveel betaald als de gemiddelde werknemer en jij gaat mij echt niet vertellen dat ze ook 351 keer zoveel werk verrichten of 351 keer zoveel risico lopen.

[quote]Vanuit het werkgeversperspectief is het echt niet altijd makkelijk. De balans is echt enorm als volgt: de werknemers hebben altijd maar rechten, de werkgever altijd maar plichten.[quote]

Vergeef me dat ik niet even een traantje wegpink voor de welgestelden van ons land. Zo zwaar hebben ze het niet hoor. Dan spreek ik natuurlijk niet over de werkgevers met een bedrijfje van 10 man, die zullen het ongetwijfeld zwaar hebben met hun werkgeversplichten maar met de eigenaars van grote bedrijven heb ik niet zo snel medelijden. Vergeet niet dat het de werknemers zijn die het werk doen. Persoonlijk vind ik de belangen van werknemers veel zwaarder wegen dan die van werkgevers, met name omdat de groep werknemers veel groter is en de positie van werkgevers historisch gezien veel sterker is.
Heb echt door persoonlijke ervaringen een enorme aversie tegenover vakbonden en stel hun nut anno 2023 echt ENORM in vraag.
Vakbonden zijn nog steeds enorm belangrijk om de belangen van werknemers te behartigen. Als werknemer alleen sta je altijd enorm zwak tegenover de werkgever maar in een vakbond heb je een veel betere positie. Ik snap dat dit voor werkgevers lastig is want die willen het liefst alles zelf bepalen maar zo gaat dat gelukkig niet. Uiteindelijk kan een vakbond zelfs in het belang van de werkgever zijn. Een werknemer die goed behandeld wordt en een eerlijke beloning krijgt zal gelukkiger zijn en dat vertaald zich ook vaak naar meer productiviteit en loyaliteit.
Ik zie het anders. De werkgever bouwt inderdaad een bedrijf op maar is daarna volledig afhankelijk van de werknemers om dat bedrijf voort te zetten. Degene die het echte werk verrichten binnen de meeste bedrijven zijn de werknemers en niet de werkgevers. De balans tussen werkgever en werknemer heeft heel lang enorm scheef gelegen (en ligt bij grote techbedrijven nog steeds enorm scheef) waarbij werkgevers rijk werden over de ruggen van hun veelal onderbetaalde werknemers.
Dat is toch echt populistisch geklets hoor. De arme onderdrukte werknemer/arbeider troef is echt zo uitgespeeld. Als dit je argument is, dan is het tegenargument even snel cliche: begin dan zelf even een bedrijf toch? Vergeet wel niet dat je ongetwijfeld gigantische financiele risico's moet nemen en zaken kan riskeren zoals je eigen persoonlijke financiele welzijn. Vergeet dan ook niet dat als je die risico's genomen hebt en je er goed in slaagt, dat je dan ook gestigmatiseerd zal worden als de rijke werkgever die geld verdient op de rug van de werknemers, die een vast contract krijgen zonder enig financiele risico's maar je wel zullen judgen omdat je zonder hen natuurlijk niets bent.

Ik zie hier enkel een eenzijdig perspectief binnen je denkproces. Als iemand risico's neemt, mag deze daarvoor beloond worden. Niets houd je tegen om zelf die risico's te nemen als je de balans niet eerlijk vindt.
Als iemand risico's neemt, mag deze daarvoor beloond worden. Niets houd je tegen om zelf die risico's te nemen als je de balans niet eerlijk vindt.
Uiteraard. De mate van beloning moet wel in balans zijn. Zoals ik al zei 351 keer meer beloning is totaal van de pot gerukt. Zelfs als dat 100 keer zoveel zou zijn zou het nog steeds totaal scheef zijn.
Dat is toch niet aan jou om te bepalen? Dit is toch niet communistisch China of de Soviet-Unie?
Zolang je eerlijk verloond wordt met correcte werkomstandigheden conform arbeidscontract, hoef jij je daar toch niet druk in te maken?

Ik pik hier nog even kort op in:
De werkgever bouwt inderdaad een bedrijf op maar is daarna volledig afhankelijk van de werknemers om dat bedrijf voort te zetten
Net zoals jij als werknemer ALTIJD afhankelijk bent van een werkgever om jou een loon te bezorgen natuurlijk... Dit toont exact waarom je visie hier zo biased is. Je ziet het enkel vanuit het werknemersperspectief en niet the total picture.
Dat is toch niet aan jou om te bepalen? Dit is toch niet communistisch China of de Soviet-Unie?
Zolang je eerlijk verloond wordt met correcte werkomstandigheden conform arbeidscontract, hoef jij je daar toch niet druk in te maken?
Ik bepaal helaas niet het salaris van onze directeur, anders zou ik die wel enkel tandjes bijstellen (naar beneden).

[Reactie gewijzigd door EnigmaNL op 24 januari 2023 13:00]

Ik bepaal helaas niet het salaris van onze directeur, anders zou ik die wel enkel tandjes bijstellen (naar beneden).
But why? Als jij een correcte verloning krijgt en goede werkomstandigheden? Nogmaals, why? What is it to you? Er is een groot verschil tussen middelgrote KMO's en multi-billion dollar multinationals. In de KMO's heeft doorgaans de directeur de oprichting en alle financiele risicos voor zich genomen. Dan mag er geen limiet staan op de potentiele beloning zolang iedereen binnen het bedrijf correct behandeld wordt.
Dat is niet aan jou om te bepalen.
Omdat er geen directeur op aarde rondloopt die zoveel meer risico loopt of werk doet dan zijn werknemers dat hij zo belachelijk veel salaris zou moeten krijgen. Elke euro die een directeur krijgt is een euro die een werknemer niet kan krijgen.

En omdat het misselijkmakend is dat wanneer het economisch slechter gaat er honderden werknemers uitvliegen terwijl de directeur (en zijn kliekje) er geen cent op achteruit gaat. Wie loopt daar dan het risico? De werknemer, want die wordt ontslagen terwijl de directeur blijft binnenharken. En wie krijgt er als het economisch goed gaat als eerste een bonus? Juist ja, de directeur.
Omdat er geen directeur op aarde rondloopt die zoveel meer risico loopt of werk doet dan zijn werknemers dat hij zo belachelijk veel salaris zou moeten krijgen. Elke euro die een directeur krijgt is een euro die een werknemer niet kan krijgen.
Ik zal me maar niet afvragen waar jouw rode politieke voorkeur ligt I guess.
Zoals ik altijd zeg: de waarheid ligt in het midden en die van jou ligt zo extreem naar links.

Dus je zegt eigenlijk: de directeur mag jaren van zijn leven investeren in het uitbouwen van het bedrijf, zijn eigen geld erin investeren en jij mag daar in loondienst gaan werken zonder enig risico. Als het dan goed gaat is dat dankzij jou en verdien jij evenveel de upside van de groei mee te pikken want zonder jou was het nooit gelukt desondanks je nooit enig risico gelopen hebt. Als jij je job had verloren, kon je elders gaan werken, als het bedrijf faalde, was de directeur persoonlijk failliet. Echt zeer correcte redenering die je daar hebt. Iemand heeft teveel PVDA filmpjes gekeken op Youtube denk ik. Je argument ''elke euro teveel kan een werknemer niet krijgen'' is regelrechte onzin als je correct betaald wordt. Dan maakt het niet uit hoeveel overwinst er naar de investeerders vloeien. Als het goed gaat kan je niet verwachten dat jouw loon omhoog gaat met riante bonussen maar als het slecht gaat wil je wel een gegarandeerd loon. Slaat echt helemaal nergens op. If you risk it all, you deserve the high upside. Period.

De riante bonussen gelden voor minder dan 1% van de bedrijven, namelijk de multi-nationals. De economie draait en leeft van de KMO's en daar heb je gewoon ondernemers die ZELF risico's nemen om een onderneming uit de grond te stampen. Dan heb jij als werknemer daar natuurlijk geen teut over te zeggen mits je correct betaald en behandeld wordt. Dat is niet jouw recht. Jouw plicht is om je job te doen waarvoor je ook betaald wordt en je niet along the way steeds meer zelf rechten gaan toe eigenen.

[Reactie gewijzigd door JacobsT op 24 januari 2023 13:27]

Dus je zegt eigenlijk: de directeur mag jaren van zijn leven investeren in het uitbouwen van het bedrijf, zijn eigen geld erin investeren en jij mag daar in loondienst gaan werken zonder enig risico. Als het dan goed gaat is dat dankzij jou en verdien jij evenveel de upside van de groei mee te pikken want zonder jou was het nooit gelukt desondanks je nooit enig risico gelopen hebt.
Nee wat ik zeg is dat we allemaal in een bedrijf werken en daar ook eerlijk voor beloond moeten worden. Eerlijk en in verhouding.
Als jij je job had verloren, kon je elders gaan werken, als het bedrijf faalde, was de directeur persoonlijk failliet.
Bij het failliet gaan van een bedrijf gaat een directeur niet persoonlijk failliet, tenminste niet in Nederland. Dan heb je het echt heel erg fout gedaan. De bv. gaat failliet.
Je argument ''elke euro teveel kan een werknemer niet krijgen'' is regelrechte onzin als je correct betaald wordt. Dan maakt het niet uit hoeveel overwinst er naar de investeerders vloeien. Als het goed gaat kan je niet verwachten dat jouw loon omhoog gaat met riante bonussen maar als het slecht gaat wil je wel een gegarandeerd loon. Slaat echt helemaal nergens op.
Wat is correct betaald worden?
Nee wat ik zeg is dat we allemaal in een bedrijf werken en daar ook eerlijk voor beloond moeten worden. Eerlijk en in verhouding.
Dat heb je onderhandeld bij aanvang van je contract. Dan heb jij toch de onderhandeling matig gevoerd?
Bij het failliet gaan van een bedrijf gaat een directeur niet persoonlijk failliet, tenminste niet in Nederland. Dan heb je het echt heel erg fout gedaan. De bv. gaat failliet.
Denk je dat het zo werkt? Denk je dat bij opstart van KMO's er geld magisch op de rekening verschijnt en dat dit niet in het merendeel van de kleinere KMO's bij opstart prive kapitaal is? Dat ze hun eigen spaargeld niet gebruiken? Als je denkt dat je zomaar even een KVK kan gaan aanvragen en bij de bank langs gaan met "hey jongens, ik zou graag wat kapitaal hebben, wil een bedrijfje starten. Heb wel nog geen klanten of revenue, storten jullie even?''. Letterlijk geen enkele bank doet dat, ooit.
Wat is correct betaald worden?
Het loon dat je onderhandeld hebt voor je functie met de normale gang van indexeringen en af en toe loonopslag voor goed geleverd werk?
Dat heb je onderhandeld bij aanvang van je contract. Dan heb jij toch de onderhandeling matig gevoerd?
Zelfs de allerbeste onderhandelaar ter wereld kan met onderhandelen nooit in de buurt komen van het salaris van de directeur :).
Denk je dat het zo werkt? Denk je dat bij opstart van KMO's er geld magisch op de rekening verschijnt en dat dit niet in het merendeel van de kleinere KMO's bij opstart prive kapitaal is? Dat ze hun eigen spaargeld niet gebruiken? Als je denkt dat je zomaar even een KVK kan gaan aanvragen en bij de bank langs gaan met "hey jongens, ik zou graag wat kapitaal hebben, wil een bedrijfje starten. Heb wel nog geen klanten of revenue, storten jullie even?''. Letterlijk geen enkele bank doet dat, ooit.
Lees dit. Afhankelijk van de bedrijfsvorm ben je wel of niet persoonlijk aansprakelijk als je bedrijf failliet gaat. Als je verstandig bent verlies je geen cent als je bedrijf ten onder gaat.
Het loon dat je onderhandeld hebt voor je functie met de normale gang van indexeringen en af en toe loonopslag voor goed geleverd werk?
Ah juist, de mythische indexeringen en loopopslagen. Ik heb daar wel eens van gehoord ja. Helaas krijgen de meeste werknemers dat niet. Als er al een "indexering" is dan ligt die praktisch altijd VER onder de inflatie. Bijna niemand heeft in Nederland 10% indexering gekregen dit jaar... Opslag is het eerste wat de deur uitgaat wanneer de economie een beetje achteruit gaat (sorry jongens, dit jaar geen opslag want het gaat niet zo goed).
Zelfs de allerbeste onderhandelaar ter wereld kan met onderhandelen nooit in de buurt komen van het salaris van de directeur
Je bent een werknemer die geen risico's genomen heeft om een bedrijf te starten. Je hoeft/verdient dan ook geen directeursloon. Weet je hoe je een directeursloon krijgt? Directeur worden door zelf iets op te starten en uit te bouwen. Je kan niet verwachten dat je al de upside krijgt zonder dezelfde risico's te nemen. Ik vind dat echt zo een degoutante denkwijze dat je denkt dat je jezelf zoiets mag toe eigenen zonder de liabilities. Is hier toch geen communisme? Btw, communism, they tried, they failed. Daar is een reden voor.
Lees dit. Afhankelijk van de bedrijfsvorm ben je wel of niet persoonlijk aansprakelijk als je bedrijf failliet gaat. Als je verstandig bent verlies je geen cent als je bedrijf ten onder gaat.
Dit is zo standaard. Je leest ook weer enkel wat je wil lezen. Het klopt, aansprakelijkheid, opstart,... Je zit echter met het initiele startkapitaal, potentiele injecties voor nieuwe expansies of uitbreidingen etc. Dat geld verschijnt niet magisch en veelal bij kleine KMO's zijn het de oprichters die dit funden door spaargeld, hypotheken op de woning, .. Roze bril much?

[Reactie gewijzigd door JacobsT op 24 januari 2023 13:51]

Gefeliciteerd,

je leest clickbait, krijgt emotionele reacties, reageert,
maar hebt geen idee waar het eigenlijk over gaat.
that they may face disciplinary action—including job termination—because their home address doesn’t match their assigned office location, according to a message reviewed by The Information.
Ik snap ook niet waar de vertaling van Tweakers vandaan komt.
Je mag thuiswerken, je geeft een locatie op waar verwacht wordt dat je aanwezig bent, en als werkgever verwacht ik dat je daar zult zijn.


Als ik jouw werkgever zou zijn,
je geeft aan dat je thuiswerkt,
maar ik krijg meldingen dat je meerdere dagen ergens op Texel zit,


dan worden per direct je privileges ingetrokken.

En vandaag de dag kan dat relatief makkelijk worden achterhaald door IP-tracing (ander land/staat) en als je denkt zo snugger te zijn dat je een VPN over een VPN wilt gebruiken dan is het per direct ontslag. Die VPN verbindingen zijn er niet voor niets. Dan ben je de boel bewust aan het bedonderen.


Bij meerdere bedrijven blijken excessen steeds vaker voor te komen en dat mensen de laatste dagen van de week een vakantie pakken en ondertussen inloggen.
Vpn kan voor veel andere redenen gebruikt worden. Denk dat de rechter je uitlacht als je dat als reden gebruikt voor op staande voet ontslag.

En Bedonderen? Hoezo? Als die persoon zijn workload gewoon af heeft en alle deadlines voldoet wat is dan het probleem? Benieuwd wat de rechter vindt van het gelijk ontslag. Geen HR afdeling die dat gelijk doet..

Een reactie volbelladen met emotie gebaseerd op lucht, veel meer dan de persoon die je quote.
En Bedonderen?
Kun je quoten waar je nu op reageert?
Thuiswerken gebeurt mbv een VPN en niet alleen via https of ander internetportal. Dergelijke bedrijven kun je sws niet serieus nemen.

Als je als werknemer over je vpn een andere vpn gooit om te verdoezelen dat je in het buitenland bent, dan ben je de boel aan het oplichten. Dat doe je niet onbewust, zorgt voor een vertrouwensbreuk en reden voor ontslag op staande voet.

En daar zit geen emotie bij,
is zakelijk en je trekt je eigen plan als werknemer. Is allemaal prima, maar maak je vakantie lekker af en probeer het daar maar weer 🙂
In je eerste post had je het nergens over in het buitenland zitten het ging over texel gewoon in NL.

Mijn werkgever is gelukkig niet zo bekrompen en denkt gewoon mee.

De Kids zijn veel weken per jaar vrij, tijdens de februari vakantie gaan we twee weekjes naar duitsla d waar ik gewoon remote werk, de vrouw en de Kids de hort op gaan en ik na mijn werktijd aansluit.
Mijn productiviteit gaat niet omlaag, haal al mijn deadlines nog steeds en verzet meer dan genoeg werk en dat is waar het uiteindelijk omgaat.


Hebben gewoon dagelijkse stand up(project team only) om half tien, and een afdeling meeting om 14:00 en zo blijven we op de hoogte van mekaar.


Lijkt wel alsof men moeilijk wilt doen om het moeilijk doen. Iedereen meet toch op 1of ander manier hoeveel werk er gedaan wordt. Als een werknemer gewoon presteert wat boeit het jou dan vanwaar hij dat doet in NL?
Het maakt mij gelukkig, het gezin gelukkig, extra waardering voor het bedrijf en kost het bedrijf niks. Ik werk voor mijn geluk en om te leven

Of is het een soort jaloezie? Ik ben op kantoor dus o wee als de rest wel een ander soort leven heeft ofzo

[Reactie gewijzigd door Jumpiefox op 24 januari 2023 12:32]

Mijn werkgever is gelukkig niet zo bekrompen en denkt gewoon mee.

Of is het een soort jaloezie? Ik ben op kantoor dus o wee als de rest wel een ander soort leven heeft ofzo
Het gaat om mensen die beweren op A te verwachten zijn en op B te vinden zijn.

Je geeft aan dat je op vakantie gaat/weg bent op een andere locatie en ondertussen je werk zal doen en zo volwassen zult zijn dat je zelf dagen opneemt als je weet dat je niet bereikbaar bent.


Het gaat hier om een groep die claimt thuis of in de omgeving te zijn en ondertussen op andere locaties te vinden is.
Bij meerdere bedrijven blijken excessen steeds vaker voor te komen en dat mensen de laatste dagen van de week een vakantie pakken en ondertussen inloggen.
Prima toch? Zolang je je werk doet maakt het niet uit WAAR je bent. Dat is zo'n idiote en ouderwetse gedachtegang.

Als ik van de baas vandaag 100 mailtjes moet beantwoorden en ik doe dat is het toch klaar? Of ik dat nou op kantoor doe of vanaf het strand moet dan geen ene reet uitmaken.
baas Ik weet niet wat voor nieuwerwetse gedacht dit is?

Je werkt voor een ander en daar horen een aantal afspraken bij. Je werkt op locatie en daarnaast mag je eventueel thuiswerken waarbij verwacht wordt dat je binnen een bepaalde reisafstand op het werk bent en niet ergens op Napoli, Italië.


Dit is niks nieuws en wordt ook wachtdienst genoemd bij andere bedrijven. Heel simpel monitoren, mocht er iets gebeuren en je mist dat net krijg je een berichtje/sms’je dat je snel moet inloggen en eventueel op werk moet komen verschijnen. Daar staan ook afspraken bij dat je maximale afstand dat je van locatie mag zijn vb 1 uur reistijd.

Compleet niks nieuws.


Als je dat anders in wilt vullen kun je eventueel als zelfstandige een offerte maken.
vandaag 100 mailtjes moet beantwoorden en ik doe dat is het toch klaar?
Ik heb nog nooit van een functie gehoord waar je hele dag mailtjes moet beantwoorden?
Ik heb nog nooit van een functie gehoord waar je hele dag mailtjes moet beantwoorden?
Het is maar een voorbeeld.

Het gaat erom dat het niet uit maakt WAAR je bent maar WAT je doet. Als je doet wat afgesproken is moet het WAAR geen reet uitmaken.
Je mag hoofdletters gebruiken maar je leest bewust naast het feit dat wordt AFGESPROKEN waar je verwacht wordt te zijn.


Als jij daar vanaf wilt wijken moet je dat vooral aandragen, ga geen documentatie ondertekenen waar je dat onderschrijft en vervolgens je eigen plan trekken.


Dat maakt je onbetrouwbaar.
Ik heb met mijn werkgever afgesproken dat ik mijn werk doe. Waar ik dat doe staat gelukkig niet in mijn contract. We hebben een standplaats afgesproken, dat is waar ik werk als ik op kantoor werk. Daarnaast hebben we tijd- en plaats onafhankelijk werken en mag ik letterlijk werken waar en wanneer ik maar wil.

Helaas hebben niet alle mensen het geluk om een werkgever te hebben die in het heden leeft en denkt. Veel werkgevers klampen nog vast aan ouderwetse constructies zoals een verplichte werklocatie terwijl bijna al het werk tegenwoordig volledig online kan.

Een werkgever die meer waarde hecht aan de werklocatie dan het werk zelf is pas echt onbetrouwbaar. Dat is dus een werkgever die het belangrijker vind om zijn werknemers in de gaten te houden dan om ze de ruimte geven om het werk op hun eigen manier te doen. Voor zo'n werkgever zou ik nooit werken.

[Reactie gewijzigd door EnigmaNL op 24 januari 2023 12:22]

Ik begrijp niet dat je allemaal invulling geeft aan andere werkgevers en werknemers?
terwijl bijna al het werk tegenwoordig volledig online kan.
Voor het overgrote deel klopt dit niet. De groep die autonoom de werkzaamheden thuis of op andere locatie kan uitvoeren is relatief klein.

Werktuinen, “onafhankelijke werkplekken” etc werken ook niet, uiteindelijk zal het toch zo zijn, 1 werknemer, 1 werkplek.
Kantoren grotendeels van de dag leeg laten staan werkt ook averechts met bijbehorende faciliteiten.


Je denkt heel simplistisch over dat thuiswerken alles kan oplossen maar het leidt tot meer ad-hoc beleid.
Wachtdienst..Consignatie dienst toch? Daar hangen hele andere voorwaarden en afspraken aan. Je krijgt daar ook gewoon voor betaald en hebt harde afspraken zoals: Binnen 1 uur terug bellen of eerder, en binnen X uur op locatie. Dat staat echter helemaal los van het hetgeen Enigma vraagt. Het ging om "normale" werkzaamheden. Als je een commitment zoals wachtdienst aangaat dan regel je inderdaad dat je voldoet aan de voorwaarden.

Ik heb ook nergens in me contract staan wat mijn "thuisbasis" is. We noemen het thuiswerken maar er wordt gewoon "remote" werken mee bedoeld. Nog steeds heb je niet gezegd wat het uitmaakt waar de persoon zijn werk uitvoert zolang hij maar zijn werk volgens afspraak (deadlines/scrum items etc) af heeft.
Volledig mee eens! Al zou ik nog wel 2 dagen op kantoor willen werken, maar niet meer. Ook omdat het tegenwoordig gewoon zo druk is op de wegen en ook regelmatig file rijd (woon niet in de randstad), waar ik mezelf dan soms weleens betrap op de gedachte 'Als ik nu thuiswerkte, had ik al een 1 uur aan werk kunnen verrichten'.

Dat bepaalde beroepen niet thuis kunnen werken, begrijp ik. Maar bepaalde kantoorbanen mogen van mij part wel meer thuis werken. Dit scheelt :
1. Minder mensen op de weg en als je een keer naar kantoor gaat dan ben je wellicht sneller op kantoor vanwege verminderde files.
2. Minder wegenbelasting (niet de maandelijkse betaling :P)
3. Als we het toch over het milieu hebben....

Ik begrijp dat er bedrijven zijn die hun werknemers nauw in de gaten willen houden, maar dan zou ik bij mezelf al afvragen of ik daar zou willen werken. Want dan heb je schijnbaar geen vertrouwen in je werknemers.

Maar goed, ik merk alweer dat de snelwegen voller raken en dus meer mensen (ook al kunnen ze thuiswerken) naar kantoor gaan. Dan vraag ik me weleens af of ze ook de volle 8 - 9 uren volledig werken :)
Er zijn maar bijzonder weinig kantoorbanen die echt niet vanuit huis kunnen. Sterker nog ik zou me er nu niet een kunnen bedenken...
oneens, ik werk in een bedrijf waar veel innovatie zou moeten plaatsvinden, maar juist doo rhet thuiswerken zie je dat iedereen op zn eigen eilandje zit. hierdoor krijg je niet meer het eureka moment die te maken hebben met kruisbestuiving.

Thuis werken werkt waarschijnlijk voor veel beroepen prima maar zodra je wat moet innoveren merk je dat het teams landschap gewoon niet zo goed werkt als een kantoor tuin.
Haha ieder voor zich natuurlijk. Van het woord kantoortuin moet ik al een beetje in mijn mond overgeven. Ik vind dat persoonlijk een van de slechtste concepten ooit bedacht. Ik ben zelden minder productief en innovatief geweest als in een kantoortuin, ik kan me daar gewoon niet concentreren.
Snap ik en voor sommigen kan dat zijn, als je een beetje nota moet over typen etc, maar ik had het over innovatie. Zonder deze kantoortuinen of projectrooms of hoe je ze ook maar wil noemen, de plek voor werkplekken, merk ik gewoon een stuk minder kruisbestuiving en dus minder innovatie. Die kruisbestuiving vind gewoon niet plaats op individuele werkplekken. in ieder geval minder snel.
Als er specialistische peperdure hardware bij komt kijken, dan is de enige uitzondering die ik zelf heb gezien. Dat is zeker weten de uitzondering op de regel.
Heb je daar een voorbeeld van? Niet dat ik je niet geloof, ik kan me er alleen geen voorstelling bij maken. Ik dacht misschien iets van 3d-printers, maar dan ben je wel behoorlijk aan het spelen met het idee van een 'kantoorbaan' imo :+
Een klant van ons doet speciale metingen met enorm dure apparatuur. Dat is gewoon op kantoor maar die apparaten kan je niet bij iedereen thuis neer gaan zetten want dat is 1, heel duur en 2 sommige zijn nogal groot voor thuis.
Hmm ja als je veel bezig bent met bepaalde specifieke apparatuur zie ik het denk ik gewoon al snel niet als kantoorbaan. Tegelijkertijd kan ik me voorstellen dat dat voor de persoon in kwestie wel zo voelt, want 80% van het werk zal wel rapportages schrijven zijn :+
Hun zitten gewoon achter een bureau met een apparaat naast zich en lezen die uit. Dat is in mijn beleving gewoon een kantoorbaan. Als het nou in een grote hal zou zijn geweest met alleen maar grote machines etc. dan was het misschien een ander verhaal geweest.
Ja, daar valt wel wat voor te zeggen inderdaad. Ik snap nu iig waar men op doelde, daar ging het me om, thanks! :)
Ik had een mogelijke klus bij een producent van snelladers (ja die dingen langs de snelweg).
Dat spul neem je niet zomaar even naar huis :+

Deel kon vanuit huis, maar je moest toch echt testen op de apparatuur zelf.
Hetzelfde geld voor bijvoorbeeld medische apparatuur (MRI, ed)

[Reactie gewijzigd door hackerhater op 24 januari 2023 14:23]

Een kantoorbaan is niet per se een 'laptop/computer only baan' he?
Zat kantoorbanen waarbij gewerkt wordt met zeer specifieke apparatuur, waar prototypes van bureau naar bureau gaan, waar gewerkt wordt aan (media)producties onder strenge NDA's enz. enz. Allemaal voorbeelden waar thuiswerken gewoon niet kan.
Er is genoeg werk met vertrouwelijke documenten wat op een beveiligde locatie moet gebeuren.
Amen productiever gelukkiger af en toe nog wel of op kantoor om toch binding met je collega`s behouden.
Maar dat hoeft niet elke week. Soms vind ik ook wel fijn mensen in persoon weer te zien voelt bijna als soort uitje :)
Dat inderdaad; ik denk dat de werkgevers in de VS het gevoel hebben dat de werknemers onder druk staan - dwz, dat het een werkgeversmarkt is, ipv een werknemersmarkt.

Maar in NL, en zeker in de IT industrie, is het een werknemersmarkt. Als een bedrijf moeilijk doet kun je met je voeten stemmen. Daarnaast hebben we hier goede werknemersbescherming, een bedrijf kan je gerust ontslaan, maar daar gaat een procedure aan vooraf.

Ik ben geen expert maar ik kan me voorstellen dat het weigeren om aanwezig te zijn op kantoor gezien kan worden als dienstweigering, wat een van de weinige gronden is voor ontslag op staande voet. Maar ik weet daar te weinig vanaf.

Als je (algemene "je", de lezer) bang bent dat je je baan kwijt kunt raken door bijvoorbeeld niet op kantoor te verschijnen, is het misschien handig om de komende tijd een rechtsbijstandsverzekering erbij te nemen, en/of om je aan te sluiten bij een vakbond.
Aansluiten bij een vakbond zou iedereen sowieso moeten doen!
Thuis ben ik veel productiever en gelukkiger.
Je vergeet dat werk ook een belangrijk deel een sociaal aspect in zich heeft. Zowel voor je werkgever als voor jou.
Ik zou als het er op aan kwam ook alle werknemers ontslaan die niet op kantoor komen. Dat is de plek waar je werkt, daar kun je samenwerken, ideeën uitwerken en synergie creëren. Dat lukt niet remote, hoeveel meeting je ook hebt.

Staat het je niet aan dan ga je maar elders werken. Uiteindelijk zul je zien dat ieder bedrijf terug gaat naar werken op kantoor.
Samenwerken gaat uitstekend remote. Sterker nog, ik vind peer programming veel fijner op afstand, allebei achter eigen scherm(en), ipv met 2 achter 1 schermpje.

Brainstormen in groter gezelschap is beter op kantoor, maar in kleiner gezelschap maakt het niet zo uit.

En productief werken gaat mij veel beter af thuis. Op kantoor is er zoveel meer herrie, afleiding en zoveel slechter materiaal (stoel, scherm, toetsenbord enz).

[Reactie gewijzigd door noes op 24 januari 2023 10:42]

Ik ben het zo eens met de positieve thuiswerk reacties dat ik dit nog eens wil onderstrepen met NOG een comment :).

Thuis kan ik zelf kiezen met wat voor stoel, tafel en machines ik werk. Mijn thuiskantoor speelt mijn muziek en is op mijn temperatuur en ik bepaal welke afleidingen in erin toelaat.

Mijn computer heeft mijn software (Meest recente Adobe) en niet de Adobe van het netwerk die standaard 5 versies achterloopt. Ik heb thuis 2x 32" 4k schermen. Op het werk mag ik bij gods gratie 2 x 1080p. Ik zeg niet dat dat onwerkbaar is, maar thuis is het echt zo veel beter.

Ik opper ook regelmatig dat kantoorwerkers jaarlijks een 'bonus' krijgen die ze voor kantoorspullen mogen uitgeven. Wil jij je budget stoppen in een betere stoel? Prima, maar je mag ook een fancy keyboard of muis aanschaffen. Echt helemaal je eigen inrichting op kantoor. Dan zou ik daar 'lekkerder' zitten. Realiteit: allemaal dezelfde muis en ram(mel)plank van Dell.

Overlegjes waarbij een computer nodig is? ZO veel fijner via Teams. Even samen scherm delen; of tegelijk werken in hetzelfde document/code. Even een mailtje erbij pakken.
Ik kan wel in een face2face meeting een laptop erbij pakken, maar het is altijd gedoe met netwerk, inbellen, batterijen/stekkers, beamer verbinding, bril niet bij, of een te klein schermpje. :)

We gaan binnenkort over naar FlexPlekken. Dat houd voor mij in dat ik VOOR ik ECHT lekker kan werken eerst mijn plek een beetje naar mijn zin moet inrichten. Tafel/stoel, brightness monitor, verlichting, storende elementen weg (tikkende klokken; wie laat dat nou toe) spullen uitstallen... Kost weer een kwartier ergernis per dag vrees ik. :) Ik zit liever thuis waar mijn werkplek met 1 druk op de knop startklaar is. Zonder reistijd, zonder niet rijdende treinen/files en mét de beste kantine die er is: mijn eigen keuken :)

Er valt zeker iets te zeggen over het sociale aspect, geluiden opvangen en teamspirit. Maar dat doen we inderdaad 50% van de tijd bij elkaar. Maar de overige 50 procent lukt dat prima op afstand.

Ik wil nooit meer anders. Managers die me niet vertrouwen en eisen dat ik om 8u30 op kantoor kom mogen ook zelf vertrekken; het is niet dat IK daarvoor weg moet. Ze mogen ook zelf naar een antiek bedrijf gaan die hun visie nog support. Los het fileprobleem op: sta toe dat werknemers thuis starten en pas om 10u op kantoor verschijnen.


Note: Als je tussen de regels doorleest dan zie je dat ik best wel autistisch ben. Vleugje ADHD. Mede daarom ben ik blij met thuiswerken maar ook mijn 'gewone' collega's vinden het heerlijk. Je moet het wel kunnen. Werk en privé balanceren. En thuistaken en kantoortaken een beetje kunnen/mogen inplannen. Ieder z'n ding; maar voor een grote doelgroep is thuiswerken echt een verademing! Dat wilde ik nog even onderstrepen.

[Reactie gewijzigd door Wisher op 24 januari 2023 11:24]

Precies de toevoeging van ADHD en Autisme; ik zit in het zelfde schuitje. Ik word nu verplicht om ~2u te rijden naar het westen (voorheen Zwolle, maar randstadmensen willen alleen in de randstad blijven); vervolgens geacht me op te sluiten in een “sociale” kantoortuin , productief te zijn en dan nog even terug. Met hoofdpijn, rode ogen en uitgeteld mag ik dan de volgende dag bijkomen.

Ik ga nooit meer volledig naar kantoor.
Kantoortuinen zijn de hell als je geluidsgevoelig bent zoals ik.
Moge diegene die kantoortuinen uitgevonden heeft branden in de hell.

Maar wat ik nog erger vind dan de kantoortuinen is file-rijden. Het is zo nutteloos, maar de weg hier in Noord-Brabant kan simpelweg het verkeer niet aan.
En doorsnee zitten de klanten ook niet op plekken waar ze goed bereikbaar zijn met het OV.
Wat raar dat je op je werk geen zinnige (rand)apparatuur hebt en dat je voor lief neemt om je prive spullen daarvoor te gebruiken (en te laten slijten). Ik waardeer mijn werkgeven opeens een stuk meer:
- op de vraag voor 2 (specifieke) 4k schermen was het antwoord: bestel maar.
- voor een zinnige NC headset zodat ik geen last heb van collegas: bestel maar.
- Wil je niet eens nieuwe stoel?
- spullen thuis nodig: regel maar.

Ik hoop dat je zinnig gecompenseerd wordt voor het extra energie verbruik en slijtage van je prive spullen voor werk. Op dit gebied scoort mijn werkgever heel slecht en daarom ga ik gewoon vrijwel dagelijks naar kantoor, dat levert me netto gewoon geld op i.p.v. kosten (40m reistijd totaal wat dan gecombineerd wordt met boodschappen etc.).
Gelukkig hebben we een thuiswerkvergoeding. Dat is prettig geregeld. Ik lever er vast iets op in denk ik (slijtage, verwarming, ..)
We hebben flexplekken; geen echt eigen werkplek en die zijn "standaard ingericht". Als ik twee 4k schermen wil dan moeten die dus eigenlijk overal komen. Die investering gaan ze niet maken (zorginstelling; 1000+ kantoorwerkers).

Er is inderdaad geen echt budget voor noisecanceling headsets of eigen nieuwe stoel. Ik heb dit al wel gemeld bij de ondernemingsraad maar nog geen resultaten. Maar ik ga, n.a.v. jouw reactie en anderen in deze threads, nog een poging wagen :). We kennen wel FiscFree; maar dat is meer voor fietsen een een laptop. Maar daar kan vast veel meer onder vallen.

[Reactie gewijzigd door Wisher op 24 januari 2023 15:57]

Wat een topcomment! Amen!
Wij worden gediscrimineerd doordat de werkgevers geen rekening houden met onze neurodeversiteit.Tijd dat ze daar ook eens rekening mee gaan houden.
Offtopic:

Ik heb pas na 40+ jaren een labeltje gekregen. Daarvoor werkte ik gewoon normaal onder de anderen ;). Nu ik weet waarom ik doe wat ik doe (en dat ik gedrag herken en zelfs een pilletje kan pakken als dat nodig is) maakt dat zo'n enorm verschil!

Nu kies ik er ook gewoon voor om lekker rustig (maar wel mijn muziek luid meezingend aan; dat kan dan weer wél) alleen in mijn eigen hok te zitten. Echt; de dingen die ik nu kan bereiken zijn zo veel makkelijker/sneller dan voorheen. Life on easy mode.

Ik heb jaren rondgelopen met een zware rugzak op en ik wist niet dat ik 'm aan had, wat er in zat en hoe ik die dingen kon gebruiken of inzetten. Maar ondertussen was mijn hele leven wel heel erg bepaald door mijn labeltje. Van wat ik eet, hoe ik werk tot waar ik slaap. Nu ik weet wat ik weet, en geleerd heb hoe en waar ik mijn 'werkwijze' kan inzetten is het echt thuiskomen.

Het was tijd dat mijn werk zich eens aan mij ging aanpassen ipv ik voor mijn werk. Dan ben ik veel waardevoller :)
/offtopic

:)
Dat lukt niet remote, hoeveel meeting je ook hebt.
Dat lukt zeker wel, dat hebben we de afgelopen 2,5 jaar aangetoond.
Dan is het wel raar dat nagenoeg alle bedrijven daar nu van terugkomen.
Bedrijven zitten nog vol boomers die vastzitten in hun oude patronen. Daarnaast heb je ook veel managers die nu minder nuttig blijken te zijn omdat ze hun mensen niet kunnen micromanagen op kantoor. Die mensen hebben geldingsdrang en willen hun belang aantonen en dat kan alleen als alle poppetjes op kantoor zitten natuurlijk. Stel je voor dat mensen zelf hun werkdagen inrichten en helemaal zelfstandig werken.
Denk je nou serieus dat er bij Tiktok boomers werken? En bij die andere tech-bedrijven? Ik vind het juist heel bijzonder dat juist bij de tech-bedrijven die het hardst roepen dat online zijn de nieuwe weg is, nu de medewerkers weer terug naar de werkvloer moeten (een gedeelte van de week althans).

Ik ben zelf trouwens ook voorstander van deels op kantoor en deels thuiswerken. En ik weet niet of ik met mijn 52 jaar een boomer ben of niet. Maar ik hou ook niet zo van hokjes denken. Ik dacht dat de jongere generatie dat ook juist niet meer wilde? ;-)
Ik bedoel natuurlijk geen letterlijke boomers, die zijn bijna allemaal met pensioen. Ik bedoel boomers als in mensen met een boomer mentaliteit, die zijn er nog heel erg veel. Van die mensen die willen dat jij alles op hun manier doet omdat zij het ook altijd zo gedaan hebben. Van die mensen die overtuigd zijn dat hun manier van werken de enige manier van werken is omdat ze het al 30 jaar zo gedaan hebben. Ouderwetse gedachtegangen die vroeger misschien werkten maar tegenwoordig totaal nergens op slaan.

Mensen die weer graag 40 uur per week op kantoor zitten omdat ze dat al 30 jaar lang gedaan hebben en daarom moet jij dat ook maar doen.
Interessant dat je patronen benoemt en daarmee direct je eigen gedachtenpatronen onderschrijft over mensen met de 'boomer'-mentaliteit. Als ik naar je posts kijk op dit artikel begin ik te denken in termen als projectie. Als werken op kantoor bij je werkgever zo verschrikkelijk was vraag ik me af of je wel voor het juiste bedrijf werkt. Dit is niet zozeer een verwijt, maar meer als observatie, kan er compleet naastzitten.
Ik zie toch ook veel boomer trekjes in jouw posts betreft rechtlijnigheid en overtuiging.

De wereld is niet zwart wit en er zijn meerdere partijen betrokken, ga met respect met elkaar om , blijf in gesprek en bepaal samen wat voor alle partijen een goede oplossing is. Er zijn veel verschillende behoeftes.
Ik denk dat je mij verkeerd begrijpt. Iedereen moet voor zichzelf kunnen bepalen wat voor hun een fijne manier van werken is, zolang het maar niet door de werkgever opgedrongen wordt. Zolang je als werknemer doet wat er is afgesproken moet het niet uitmaken hoe je dat doet, waar je dat doet en wanneer je dat doet.

Voor mij is dat 1 (maximaal 2) dagen per week op kantoor en voor anderen is dat misschien 3 of meer. Prima, ieder voor zich.
Iedereen moet voor zichzelf kunnen bepalen wat voor hun een fijne manier van werken is, zolang het maar niet door de werkgever opgedrongen wordt
Ben ik niet met je eens.

Het is het bedrijf van de werkgever, en die werkgever betaalt je salaris. Wie betaalt, bepaalt.
En als je werkgever bepaalt dat hij z'n werknemers liever op kantoor heeft (voor welke reden dan ook, die verantwoording is hij jou niet verschuldigd) dan heb je maar in de auto, trein of op de fiets te stappen.

En vind je werkgever het prima in goed overleg dat je x tijd thuis werkt, dan is dat natuurlijk prima (ik werk ook 1 dag in de week thuis) maar dat entitled ge-oh van 'ik weiger nog meer dan 1 of 2 dagen per week naar kantoor te gaan' moet er echt weer uit bij mensen.

De wereld gaat nog eens ten onder aan alle millenial sneeuwvlokjes met hun part-time werk-prive balans, die liever thuis 'werken' (lees met de kinderen spelen, de kat aaien en de was doen) in plaats van gewoon eens het werk te doen wat gedaan moet worden...

(Je ziet dat nu al aan dat bedrijven geen mensen meer kunnen vinden. Mooie kunst als de halve beroepsbevolking te lui is geworden om nog full time te werken, en je dus voor elke FTE 2 a 3 mensen moet zien te vinden...)

[Reactie gewijzigd door SambalBij op 24 januari 2023 17:11]

Haha. Het enige wat ik hier op kan zeggen is "oke boomer". Ga jij maar lekker je hele leven sloven voor een baas.

Ik kies inderdaad voor een goede werk/privé balans. Werk om te leven en niet leven om te werken.
Alleen maar omdat je iets al heel lang op een bepaalde manier doet wil niet zeggen dat het niet beter/anders kan. Dat is wat je vaak bij mensen met een boomer mentaliteit ziet, ze doen het op hun manier en dat is daarom ook de enige manier. Dat is (zeker in de IT) meestal niet het geval. Het is EEN manier die werkt maar niet DE manier.

Op kantoor werken kan voor de ene persoon dus heel goed werken en voor de andere niet. Ik vind dat iedereen zelf moet kunnen kiezen. Voor mij is dat 1 (maximaal 2) dagen per week op kantoor.

[Reactie gewijzigd door EnigmaNL op 24 januari 2023 11:39]

Het thuiswerken bied zeker voordelen, en er zijn inderdaad genoeg mensen die beter presteren met remote werken. Echter heb ik zelf mogen ervaren dat de binding met een bedrijf en de cultuur volledig verloren kunnen gaan door het remote werken.

Mijn eerste werkgever had een geweldige en creatieve cultuur. Door de komst van corona is deze cultuur echter compleet verdwenen en was werken er absoluut niet meer hetzelfde.

Nu denk ik dat er op tweakers veelal developers zitten (aanname) en dan kan ik goed begrijpen dat thuis werken enorm fijn kan zijn. Echter moet je je eigen situatie niet teveel spiegelen aan de rest van de wereld. Je hebt het over micromanagers die vergeldingsdrang hebben, maar een Apple, Tiktok of welke grote corporate dan ook proberen deze micromanagers echt niet te spekken hoor. Die willen gewoon zo goedkoop mogelijk zaken doen.

Wat ik merk is dat je met hele specifieke taken goed thuis kan werken. Maar wat ik ook fout zie gaan is dat er met thuiswerken een stuk minder wordt gecommuniceerd. Zo kan het dus zo maar zijn dat bijv. een UX'er een hele flow uitdenkt die uiteindelijk helemaal niet blijkt te kloppen. Zolang deze UX'er thuis zit te werken en denkt dat hij de juiste keuze's maakt zal hij niet snel zijn collega's remote contacten.

Mocht deze UX'er echter op kantoor zitten met collega's dan stapt hij/zij veel sneller op zijn collega's af om dingen te verifiëren. Daarnaast ben ik sinds corona 3x van baan gewisseld omdat ik weinig binding had met de bedrijven (Overigens niet de enige reden).

En als laatste punt denk ik dat je als je thuis zit te werken minder snel om nieuw werk vraagt als je niet druk bent, maar al snel een serietje gaat kijken als de kans zich voor doet. Terwijl je op kantoor toch al snel aan collega's vraagt of je ze ergens mee kunt helpen.

Ik vind je reactie "Boomers zijn conservatief en willen controleren" dus nogal kortzichtig.
En voor mij is diegene die faliekant tegen werken op het kantoor juist aan het andere kant van het spectrum staan met hun redenen. Werk is niet voor iedereen, iedere taak, ieder bedrijf hetzelfde. Zelf kom ik vanuit een vastgoedontwikkeling achtergrond en werken op kantoor is gewoon een must. Nu heb ik zelf twee bedrijven waarvan een voltijd commodities handelt, tijdens corona zaten we twee maanden thuis en dat ging net zo goed. Typisch genoeg nu we weer naar het kantoor kunnen is iedereen gewoon aanwezig, een jong team van 50 man die allemaal in de stad wonen.

Er is uiteindelijk geen eenzijdig antwoord, het idee dat we niet zonder kantoorwerk kunnen is onjuist maar enkel WFH net zo min. En dan gaan we nog niet in op bedrijfscultuur en de toegevoegde waarde voor nieuwe/jong personeel om op kantoor te zijn.
Dat zou kunnen, maar ik denk dat de waarheid iets genuanceerder ligt.

Er zijn héél veel bullshit-banen - en daar maakt het realistisch geen fluit uit of je thuis werkt, op kantoor werkt of niet werkt. Bij dat soort banen kun je schuiven met de productiviteit in de richting die je wilt: Is er een voorkeur voor thuiswerken dan zijn mensen daar productiever (op papier). Is er een voorkeur voor een kantoor dan is dat ineens weer beter. Als je de definitie van bulshit-baan wat oprekt kun je zelfs veel dev-jobs daar toe rekenen: Nobody cares in de zoveelste feature-bloat die niemand gebruikt binnen de door jouw team ontwikkelde flut-app, maar reken dat er binnen grotere dev-teams daar best veel mensen aan "werken".

Bedrijven waar écht sprake is van productie en productiviteit zullen wel een gedegen analyse doen wat voor het bedrijf beter is. Afhankelijk van de cultuur kan het zijn dat wat jij zegt het geval is, maar er zijn genoeg bedrijfsculturen waar zelfstandig werken zonder goede aansturing niet zo'n succes is. Die zullen sneller weer teruggaan naar een kantoor.

Overigens denk ik dat er verdomd weinig boomers (ruwweg tot 1955 geboren) nog werkzaam zijn. Die zijn eigenlijk voorbij de pensioen-gerechtigde leeftijd.
Overigens denk ik dat er verdomd weinig boomers (ruwweg tot 1955 geboren) nog werkzaam zijn. Die zijn eigenlijk voorbij de pensioen-gerechtigde leeftijd.
Dat klopt, ik spreek ook niet over letterlijke boomers. Je hebt een boel mensen die niet geboren zijn in de boomer generatie maar geestelijk toch boomer zijn. Mensen die te lang met boomers gewerkt hebben en daarom hun volledige mentaliteit hebben overgenomen. Dat soort mensen noem ik ook gewoon boomers.
Niet dat het mij persoonlijk raakt, maar heb je door hoe verschrikkelijk generaliserend (en denigrerend) je nu bent ?

En heel eerlijk: Volgens mij zegt dat een stuk meer over jou dan over de door jouw beschreven generatie "boomers".

Just sayin'..
Komen bedrijven er van terug of de manager die nu niks te doen hebben en straks boventallig worden verklaard en nieuw werk kunnen gaan zoeken? Er zijn binnen de overheid al meerdere reorganisaties bezig waarin hele management lagen een functie elders krijgen omdat ze gewoon niet meer nodig zijn. Er word vol ingezet op thuiswerken, katntoorpanden worden afgestoten of omgebouwd tot meeting ruimtes waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en eens in de week kunnen samenwerken. Maar werkpelkken en dergelijke worden zwaar gereduceerd omdat het helemaal niet meer nodig is.
Alle bedrijven? Dat is nogal ongenuanceerd hè, vind je ook niet.
Mogelijk alle bedrijven waar jij mee te maken hebt?

Ik persoonlijk heb geen last van dat soort bedrijven en als ik dat had, waren ze niet mijn werkgever of mijn klant.

Mijn werkgever maakt het sowieso geen reet uit, gezien de geringe ruimte die wij hebben, kan iedereen niet eens op kantoor zijn en als consultant ben ik sowieso jaren achter elkaar niet op kantoor geweest, anders dan het ophalen van een kerstpakket of een kennissessie die werd gegeven en ik toevallig bij een klant zat die in de buurt was.
Alle bedrijven? Zijn er nog genoeg die daar niet van terug komen maar zelf kantoren sluiten en thuiswerken promoten.
Tijs zal het leren. Ik zie in ieder geval om me heen veel IT bedrijven minimaal aantal dagen op kantoor als verplicht stellen.
[...]
Dat lukt zeker wel, dat hebben we de afgelopen 2,5 jaar aangetoond.
Dat ben ik niet helemaal met je eens. Wat Corona mij in ieder geval geleerd heeft is dat er werkzaamheden zijn die je prima of zelfs beter thuis kunt doen en werkzaamheden waarvoor het handiger is dat ze op kantoor gebeuren.
Als ik geconcentreerd aan iets ben aan het werken, dan is dat thuis veel beter om te doen. Ik zit hier alleen, ik word niet lastig gevallen door anderen en de koffie is ook nog eens beter. En dan heb ik het nog niet eens over de besparing aan reistijd.
Een aantal vergaderingen kun je ook gewoon vanuit huis doen. Niet alle vergaderingen! Voor een aantal is het handig als je elkaar kunt aankijken. Lichaamstaal zie je bijvoorbeeld niet of nauwelijks in Teams. Dezelfde vergadering kan een heel andere dynamiek krijgen als hij fysiek wordt gehouden dan een Teams meeting. En dan heb ik het nog niet over hybride vergaderingen. Ik merk dat als een paar mensen thuis zijn en de rest op kantoor, de thuismensen een beetje bij de vergaderingen hangen. Zeker als de mensen op kantoor samen in een vergaderruimte zitten. Ook voor brainstormsessies kan fysiek beter werken. Ik merk ook dat ik wat creatiever ben als ik in een groepje zit, misschien snel even met iemand naar de koffieautomaat kan lopen, etc.
Het remote inwerken van nieuwe medewerkers gaat overigens langzamer dan op kantoor.

Uiteindelijk denk ik dat voor veel beroepen / werkplekken de hybride vorm het meest wenselijk is, waarbij je zowel thuis als op kantoor kunt werken. Zelf werk ik een dag in de week op kantoor. Dat bevalt goed. ik heb in principe een vaste dag dat ik aanwezig ben, maar schuif daar toch ook regelmatig mee als dat voor mijn werkzaamheden beter uit komt.
Niet helemaal mee eens dat kantoor de enige plek is waar je kan werken. Wat ik zelf ervaar is dat kantoor een mooie plek is om te meeten en te brainstormen maar daarnaast wel een grote afleidingsplek is om echt aan het werk te gaan (small talk, kantoortuin afleidingen). Geconcentreerd aan het werk lukt thuis dan weer veel beter. Wij zien in onze organisatie een verbetering van de productiviteit sinds thuiswerken een ding is geworden, organisaties die personeel full time op kantoor dwingen gaan daar uiteindelijk aan onder verwacht ik.
-

[Reactie gewijzigd door bjokemechokko op 24 januari 2023 10:40]

Helemaal afhankelijk van het soort werk dat je hebt.

Ik zag een serieuze productiviteits-sprong na begin maart 2020. Mijn team was dan ook een .NET-team, die ineens veel minder afgeleid werden door allerlei bijzaken op kantoor. De verplichte 50% terugkeer in mei 2020 hielp die voorsprong direct weer om zeep.

Als je echter afhankelijk bent van creativiteit, is een plek om fysiek samen te komen natuurlijk weer wèl van belang. Omdat de non-verbale interactie en directe communicatie veel betere ideeën op kan leveren dan Teams.
Uiteindelijk gaat het erom dat je werknemer plezier heeft in zijn werk, dat zal resulteren in een betrokken en productieve medewerker. Harde taal uitslaan dat wanneer het je niet bevalt je maar ontslag moet nemen kan twee kanten opgaan. Medewerkers blijven maar zijn totaal niet gemotiveerd, melden zich vaak ziek of ze gaan daadwerkelijk weg en je hebt een uitdaging om weer (goede) mensen te vinden.

Uiteindelijk zullen we een goede modus moeten vinden tussen thuiswerken en elkaar zo af en toe zien. Dit kan ook betekenen dat van een afdeling 60% op kantoor zit en 40% thuis, hiervoor zullen de middelen ingericht moeten worden. Bijvoorbeeld op kantoor goede technische voorzieningen om hybride te kunnen werken en voor de mensen op kantoor ook de middelen dat ze afgezonderd een Teams call kunnen bijwonen zonder dat ze 10 pratende collega's om zich heen hebben.

Ik vind persoonlijk thuiswerken heerlijk, scheelt me veel reistijd en draag bij aan minder CO2 uitstoot. Voor Corona zat ik regelmatig op kantoor en vond de kantoortuinen vreselijk, constant discussies naast je bureau die me van mijn werk afhielden. Daarnaast vind ik het ook erg prettig om zo af en toe op kantoor te zijn, dit zijn meestal de dagen die ik met andere collega's afstem. Dus gewoon over praten en dan kom je er wel uit. Lopen schreeuwen levert meestal niets op.

[Reactie gewijzigd door Aalard99 op 24 januari 2023 10:56]

Ik denk dat je als werkgever met jouw eis moeilijker personeel vindt dan dat ik een baan vind waar ik thuis kan werken.

Dus laten we de rollen niet omdraaien of werkgevers wat te eisen hebben in het ICT vak, met tekorten aan personeel :Y)
Wat een onzin. Het bedrijf waar ik werk was al voor Corona vollop bezig met thuiswerken
Kantoor staat in het noorden van Holland en collega's die in het begin erre zuiden wonen en 3a4x per jaar op kantoor verschijnen.

Werk zelf nu ook volledig vanaf huis en zou niet anders willen. Die fantasy verhaaltjes altijd over dat sociale aspect op kantoor.. Alsof je constant staat te praten met collega's en je werk dan?

We hebben kamers van twee op kantoor.. 4dagen werken, verschillende dagen vrij, dagje of twee thuiswerken en je zit effectief het grootste gedeelte toch alleen.

Je kan net zo goed online brains stormen en creatieve ideeën delen. Twee man achter een scherm is benauwd.. Ieder lekker vanaf zijn eigen werkplek screen share etc veel beter.

En de productiviteit die omlaag gaat? Werkt men niet met deadlines/werk verdelen? Als je je niet aan de deadlines houdt/sprints dan moet je dat verantwoorden. Ook zo een onzinnig aspect wat elke keer wordt aangehaald. Je kan prima meten of iemand genoeg werk verzet of niet.
Ik zou als het er op aan kwam ook alle werknemers ontslaan die niet op kantoor komen. Dat is de plek waar je werkt, daar kun je samenwerken, ideeën uitwerken en synergie creëren.
Vertel ons dat je een slechte werkgever bent zonder te zeggen dat je een slechte werkgever bent :')
Ik ben niet degene die met 4 non-argumenten probeert te beweren dat werken alleen (goed) kan op één gezamenlijke locatie. De eerste drie dingen kunnen ook gewoon remote (het eerste gaat zelfs aantoonbaar beter) en het laatste argument gaat alleen op als je je bullshitbingo-kaartje vol wil krijgen. In dat opzicht ook best logisch dat je tegenreactie niet verder komt dan 'nee jij.'
Grappig dat ik met mijn non-argumenten het over het algemeen wel bij het rechte eind heb, maar goed de tijd zal het leren. Ik raad je aan om alvast te wennen aan werken op kantoor. De arbeidsmarkt veranderd significant momenteel, de tekorten lossen langzaam op en dan heb je heel wat minder noten op je zang. Maar blijf vooral je kop in het zand steken.
Grappig dat ik met mijn non-argumenten het over het algemeen wel bij het rechte eind heb, maar goed de tijd zal het leren.
Zuiver anekdotisch en héél situationeel. Thuiswerken kan verkeerd worden aangepakt, maar op locatie werken óók. Je loopt vaak tegen dezelfde problemen aan (meestal te maken met de aard van het werk), en sommige problemen heb je in de ene situatie wel en in de andere niet. Met beide situaties moet je net even anders omgaan. Als het iemand niet lukt om mensen die op afstand werken aan te sturen dan betekent dat niet direct dat op afstand werken niet geschikt is voor het werk ;)
Ik raad je aan om alvast te wennen aan werken op kantoor. De arbeidsmarkt veranderd significant momenteel, de tekorten lossen langzaam op en dan heb je heel wat minder noten op je zang. Maar blijf vooral je kop in het zand steken.
Voor een werkgever die zijn personeel alleen fatsoenlijk behandelt als er sprake is van krapte op de arbeidsmarkt hoef ik sowieso niet te werken. Dat heb ik nooit gedaan, ook niet toen er eerder sprake was van een krappe arbeidsmarkt.

Ik maak me er ook niet druk om ineens weer op kantoor te moeten werken. De kosten zijn bij ons de afgelopen twee jaar enorm gedaald door behoorlijk op kantoorruimte te bezuinigen. De kantoorruimte die we nog hebben is voor ongeveer de helft noodzakelijk voor de bedrijfsvoering, de andere helft is er als gunst voor de mensen die graag naar kantoor komen.
Ik hou het zelf op 2 dagen. Als je 1 dag op kantoor bent dan wordt dat echt een discussiedag waar je niets gedaan krijgt. Op die manier gaat op kantoor werken te hard tegenwerken.

Puntje bij paaltje vind ik het toch wel belangrijk om af en toe even de koppen bij elkaar te hebben, er worden dan dingen gezegd die er anders niet uitkomen.
Of je nou 1 dag helemaal niets gedaan krijgt of 2 halve dagen niets gedaan krijgt is om het even natuurlijk. Ik heb liever 1 dag zodat je gelijk al het sociale geneuzel uit de weg kunt ruimen en daarna weer gewoon echt aan het werk kunt gaan.
Als je uitsluitend vanwege de werkzaamheden “werkt” en je liever je collega’s zo weinig mogelijk spreekt of ziet, dan ben je als werknemer toch ook 100% uitwisselbaar met ieder ander die hetzelfde werk kan doen?

Ik huiver er overigens juist van om zowel thuis te werken als thuis te leven. Mijn wereld zou zo ontzettend klein worden… Liever niet!

Overigens lijkt auto-rijdend Nederland, gezien alle dagelijkse files weer, er toch anders over te denken.

[Reactie gewijzigd door eMiz0r op 24 januari 2023 10:56]

Overigens lijkt auto-rijdend Nederland, gezien alle dagelijkse files weer, er toch anders over te denken.
Denk niet dat dat door auto-rijdend Nederland komt maar meer door ouderwets-denkend-op-kantoor-werkend-Nederland komt :).
Nee ik denk toch dat dat meer te maken heeft met jongeren die behoefte hebben aan sociaal contact en liever niet de hele dag (en nacht) thuiszitten.
Ik zie juist dat jongeren het liefst helemaal niet op kantoor komen. Hoe jonger de medewerker hoe liever ze thuiswerken.
De mensen die 's ochtends om 8 uur in de file staan zijn echt geen jongeren die behoefte hebben aan sociaal contact. Dat zijn gewoon mensen die om wat voor reden dan ook naar kantoor/werk/verplichting moeten en niet om gezellig sociaal te doen.
Het artikel geeft aan dat ze willen dat je minimaal 2 dagen op kantoor werkt. Ze vragen niet om de hele week aanwezig te zijn. Jouw opmerking over 'ze mogen mij ontslaan als ze willen dat ik de hele week op kantoor kom werken' is in dat licht een behoorlijke vlucht naar voren.

Overigens is 1 dag op kantoor wel heel erg weinig. Maar goed. Die discussie mag je met werkgever voeren. Daar ga ik niet tussen zitten :P

Anyways. Dat tiktok mensen gaat ontslaan als ze niet op kantoor willen werken is prima. Als ze ontslagen worden omdat ze te ver van kantoor wonen ..... dat gaat mij te ver. Tot bepaalde mate is het de verantwoordelijkheid van de medewerker hoeveel die wil reizen. Ik heb kennissen die in het noorden wonen en een paar dagen in de week 2 uur in de trein zitten. Als ze daarmee gelukkig zijn waarom dan niet?
precies. 1-2 dagen pw vind ik prima. de werkplek die ik thuis heb krijg ik niet van de baas en dan nog los van je gezinsleven en huishond die opeens wel kan.
Grappig hoe mensen dan kunnen verschillen. Ik vond het verschrikkelijk, ben heel snel weer naar fulltime kantoor gegaan. Het ligt misschien ook aan de werkzaamheden die je hebt. Ik heb redelijk frustrerend werk, waarbij het heel erg veel doorzettingsvermogen kost om iets werkend te krijgen, omdat we op elektrotechnisch gebied op het randje van wat kan werken, gegeven de staat van de techniek.
Ik ben ZZP-er (softwareontwikkelaar) en ik kies mijn klussen er ook op uit. In maart werk ik al bijna 3 jaar volledig remote vanuit huis. Uiteraard incidenteel wel eens op locatie gezeten, maar eigenlijk geen vaste kantoordagen o.i.d. Dat bevalt mij opperbest. Niet in de laatste plaats omdat ik nogal ver van de Randstad af woon en daarom eigenlijk altijd wel minimaal een uur in de auto zit om bij een klant op locatie te geraken. Thuiswerken scheelt mij minimaal 2 uur verloren tijd per dag. Als er geen zwaarwegende reden tegenovergesteld wordt, dan ga ik die tijd niet structureel door te putje laten spoelen.
Totdat je geen baan meer kunt vinden waar dat middels je contract is geregeld.
Typisch wel dat er in de begintijden van de pandemie naar gepushed en toegejuicht werd "maar ook als je thuis blijft kun je gewoon blijven werken voor ons!", waar veel mensen toen achter kwamen dat het eigenlijk heerlijk is om dat te doen, en nu is het weer "verboden!"..
Nou, toegejuicht? een hoop bedrijven hebben het nooit leuk gevonden maar werden er toe verplicht. En het is nu ook bij dit bedrijf niet verboden, alleen moet je wel minimaal 2 dagen per week op kantoor zijn (bij een 5 daagse werkweek), wat ik ook helemaal niet onredelijk vindt.
De bedrijven werden gepushed door de regeringen. Het kwam zeker niet van de bedrijven zelf.
Omdat bedrijven op de lange termijn zien dat het helemaal niet zo productief is als ze aanvankelijk dachten.
Dat ligt geheel aan het (type) personeel. Er zijn mensen die veel productiever zijn thuis en er zijn mensen die juist veel minder productief zijn thuis... Er zijn ook mensen die absoluut niet thuis willen zijn en juist onder de mensen willen zijn en langzaam 'afsterven' als ze dat niet kunnen.

Ik werk al veel langer thuis dan de pandemie en bij bepaalde klanten (met micromanagers) wel eens de discussie gehad "Wil je niet vaker naar kantoor komen?". Vervolgens ze mijn productiviteit laten zien van die ene dag dat ik wel naar kantoor kwam vs. de dagen dat ik thuiswerkte.

"Maar waarom ben je dan minder productief op kantoor?"
"Weet je nog dat je dan en dan een half uur aan m'n bureau stond met vragen over xyz?"
"Oh ja..."
"Je was niet de enige die dag..."

Dergelijke vragen krijg je ook thuis, maar vaak via de email/chat en dan kan je ze oppakken wanneer je klaar bent met waar je mee bezig bent. Nu wordt je uit je werk gehaald, moet je weer een ander vraagstuk oprakelen, een daarna weer terug naar waar je mee bezig was... En ja, je krijgt af en toe ook belletjes met vragen en dan kan je netjes zeggen, ik noteer het, ik kom er straks op terug en dan hang je op. Met mensen die aan je bureau staan gaat dat een heel stuk lastiger, helemaal als ze zien dat je iemand anders al te woord heb gestaan en daar gaat je dag...

Of collegae die het makkelijker vinden om dingen die al tig keer zijn langsgekomen aan jou te vragen, terwijl je het al helemaal heb uitgeschreven in het documentatie systeem. Ook al zeg je vervolgens "Kijk in het documentatiesysteem! Voor de elfde keer!", je bent toch weer afgeleid.
Ja dus je deelt geen kennis is wat ik lees en daarmee heeft het bedrijf op lange termijn minder aan je. Want als jij ziek bent en je hebt je kennis niet gedeeld ontstaat er een point of faillure.
Een documentatie systeem is kennis delen. En dan hebben we het niet over bagger documentatie, maar meer over mensen die het vertikken om er in te kijken (of het te updaten)... En kennis delen is nog niet expertise/ervaring hebben om die kennis goed/efficiënt toe te passen of te interpreteren.

Je kan een oplossing voor issue x prima duidelijk documenteren, je kan zelf linken naar de ticket/documentatie hoe je tot die oplossing bent gekomen. Maar als issue x+1 de kop op steekt heb je iets meer nodig dan puur die kennis, je moet het inzicht (en motivatie) hebben om die kennis te kunnen gebruiken.
Hij zegt het letterlijk helemaal uitgeschreven in het documentatie systeem.

Kennis delen is maar het halve werk. Kennis delen 1op1 zonder het ergens vast te leggen en documenteren leidt tot een point of failure.. Werknemers kunnen vertrekken of ziek worden en uitvallen. Kennis moet worden vastgelegd en periodiek worden gerievewed en constant worden bijgewerkt met nieuwe inzichten. Als dat is gedaan dan kan iemand zelf met die kennis uit de voeten en bij vragen prima ff bellen.
Je leest zijn laatste alinea duidelijk niet, dat is wat ik lees.
"kennis delen" is niet het handje van mensen vast houden die het vertikken om in de documentatie of in de handleidingen te kijken en je elke keer bellen met hetzelfde probleem.

Het enige wat je dan veroorzaakt is dat iedereen het beu wordt om documentatie te schrijven omdat er toch geen hond is die het leest, en de collega's verwachten dat jij altijd beschikbaar bent als helpdesk voor de meest domme vragen.
Ik vraag me af of het uiteindelijk per saldo uitmaakt. Aangezien via tekst communiceren over het algemeen meer tijd kost dan wanneer de vraag mondeling gesteld wordt.

Uiteraard hangt het af van de complexiteit van de vraag en of deze prioriteit of niet heeft. In jouw voorbeeld kost het de manager dan meer tijd want ik kan me niet voorstellen dat een gesprek van een half uur met een paar regeltjes tekst afgedaan kan worden.

Er zullen vast mensen zijn die zomaar langs komen voor een praatje (of vragen naar wat al iets in de documentatie staat :+ ) maar ik mag toch aannemen dat de meeste mensen over het algemeen een vraag stellen met een reden.
Ik vraag me af of het uiteindelijk per saldo uitmaakt. Aangezien via tekst communiceren over het algemeen meer tijd kost dan wanneer de vraag mondeling gesteld wordt.
Dat ligt er natuurlijk geheel aan wat je doet en wat er behandeld wordt. Ik kan ook rustig vijf kwartier in een uur kletsen en ik vind dat ook geen issue als je daar (beide) de tijd voor neemt. Maar je wordt meestal behoorlijk overvallen (je aandacht of je leven!) ;)

Iets als gezamenlijk brainstormen is ook iets wat je beter mondeling kan doen. Bepaalde zaken uitleggen ook. Als iemand echter een status met details wil weten van een complex probleem is dat mondeling direct uitzoeken en overbrengen niet een goed idee. Je kan daar beter een rapportje over schrijven en dat eventueel later mondeling uitleggen, ipv. het aan drie verschillende mensen mondeling adhoc uitleggen...

Mensen stellen vragen om tal van redenen. Van dat ze het niet weten en niet de capaciteit hebben om het uit te zoeken, tot het geen zin hebben om iets uit te zoeken. Dat ze een reden hebben om een vraag te stellen betekend nog niet dat ik dat een acceptabele reden vind. Een collega die iets vraagt de 11e keer, terwijl ik het al 10x heb uitgelegd, over iets dat deze gewoon hoort te beheersen is niet acceptabel voor mij. Een collega die dezelfde dingen blijft vragen omdat deze geen zin heeft om in het documentatie systeem te kijken, vind ik niet acceptabel. Iemand die de wachtrij probeert te skippen omdat hij/zij vind dat zijn probleem belangrijker is dan waar ik nu mee bezig ben, vind ik niet acceptabel. Is er een spoed ding tussendoor, dan is het absoluut geen issue, maar vaak zijn het dingen die geen spoed hebben, ik zou zelfs willen zeggen dat het vaker dingen zijn waarbij je juist het liever inplant en desnoods wat voorbereidend werk doet...

Ik plan liever dagen in op kantoor waarbij je dingen doet die je niet fatsoenlijk in een teams meeting of telefoongesprek kan doen. En dat komt imho echt niet vaak voor, niet iets waarvoor ik wekelijks op kantoor hoef te zijn.
In mijn team is de productiviteit juist omhoog gegaan. En werkgeluk ook, geen files, meer concentratie, minder bullshit.
Kennelijk is dat toch niet de norm of zouden ze daar bij de big tech bedrijven niet op zitten te wachten? Meer productiviteit, meer wekgeluk en meer concentratie?
Genoeg big tech bedrijven die thuiswerken promoten.
Ja en kennelijk dus genoeg ook niet. Daar kan je geen heldere conclusie uit trekken.
Of juist productiever door minder afleiding en dus meer gefocussed kunnen werken. Het zal per beroep, functie en misschien per persoon verschillen. Ik merk zelf dat bijvoorbeeld vergaderingen meer to the point zijn en ik mij veel beter kan concentreren zonder de afleiding van andere pratende / bellende collega's etc.

Of thuiswerken niet zo productief is of juist productiever is dus niet zo maar algemeen te stellen.
Lijkt me toch vrij normaal dat je ontslag kan krijgen als je de arbeidsvoorwaarden niet volgt? Ik mag ook niet zomaar ineens 100% thuiswerken.

Alleen dat thuisadres updaten slaat echt nergens op. Ik heb ook een collega die in een caravan woont tijdens de werkdagen, en naar huis gaat tijdens de vrije dagen om de pendeltijd en kosten te verminderen. Daarom hoef je jouw adres toch nog niet aan te passen.
Lijkt me toch vrij normaal dat je ontslag kan krijgen als je de arbeidsvoorwaarden niet volgt?
Als het arbeidsvoorwaarden zijn die overeen zijn gekomen toen de functie werd vervuld, eens. Anders wordt het tijd om de onderhandelingstafel op te zoeken, in het voordeel van de werknemer.

Verder is het in een groot deel van de VS mogelijk om iemand te ontslaan zonder reden. Dat maakt deze situatie ook anders daar t.o.v. hier.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 24 januari 2023 11:29]

Het verschil is dat ze eerst thuiswerken deden stimuleren; ze stonden massaal in de rij om te roepen dat iedereen thuis mocht werken, want het beviel erg goed en het zou zo blijven.

Nu ze minder winst maken en het overtallige personeel buiten willen werken, is het opeens een arbeidsvoorwaarden.

Ze hebben gewoon te veel (remote) mensen aangenomen en daar willen ze nu vanaf.
Laat je vooral niet wijs maken dat dit komt doordat ze zo meegaand zijn met hun bedrijf; het gaat om één ding, winst.
Het is ook een trend omdat grote bedrijven elkaar nadoen.
En wat als je contract tot stand is gekomen met een thuislocatie vastgelegd als primaire werkplek?

Ergo, zonder inzicht in de contractuele voorwaarden is het lastig oordelen hoe terecht deze maatregel eventueel zou zijn. Nog afgezien van het feit dat men in de VS natuurlijk niet de bescherming geniet als wij hier.
Lijkt me toch vrij normaal dat je ontslag kan krijgen als je de arbeidsvoorwaarden niet volgt? Ik mag ook niet zomaar ineens 100% thuiswerken.
Het hangt er vooral vanaf wat daarover in de arbeidsovereenkomst is opgenomen. Er zijn genoeg overeenkomsten die zijn afgesloten toen op kantoor werken de norm was, daar is nooit expliciet iets over de werklocatie in opgenomen. Ik denk dat beide partijen van een koude kermis thuis zouden komen als ze verwachten dat ze tegenover een rechter weg kunnen komen met het eisen van 100% hun werkvorm.
Slechte ontwikkeling, er zijn genoeg medewerkers die juist beter functioneren thuis omdat daar minder prikkels zijn. Ze zijn er ook meer productief en werken soms langer.

Ja, het heeft zo zijn nadelen, privé en werk worden meer met elkaar verweven, maar het zorgt ook voor minder overspannen medewerkers, minder drukte op kantoor en minder files.

Het lijkt erop dat elke CEO elkaar weer napraat. Tijdens corona waren ze elkaar na aan het praten 'iedereen mag thuis blijven werken', en nu opeens moet het weer op kantoor.

Waar het op neerkomt: goedkoop van personeel afkomen. Woon je niet te dicht bij of heb je geen zin - dan kan je fluiten naar je baan. Voor de bedrijven win-win, want zo komen ze van personeel af.

Bah.
Ik vind het onzin dat het een slechte ontwikkeling zou zijn. let wel, het gaat hier niet om fulltime op kantoor werken, maar 2 dagen minimaal bij 5 daagse werkweek. En het ligt er natuurlijk ook helemaal aan wat voor baan je hebt, want wat voor jou zogenaamd productief kan zijn doordat je thuis werkt kan voor jouw collega's juist counterproductief zijn omdat ze nu lastiger met jou kunnen communiceren, want ja, chat/voice/videobellen is toch nog steeds net wat minder productief/sociaal als face to face of dus naast elkaar zaken door te lopen.
En voor velen zijn er thuis juist meer prikkels die je kunnen afleiden, even de was doen, even stofzuigen, even de hond uitlaten, het kind of huisdier dat de hele tijd ligt te mauwen, televisie aan, iemand die toevallig even langs komt en ga zo maar door.
Ik denk dat voor de meeste mensen "alles met mate" de beste oplossing is. Twee dagen op kantoor zal een aardige balans geven tussen je eigen werk afmaken zonder gezeur en anderen helpen met de problemen waar ze tegenaan lopen.

Aan de andere kant is een bedrijf dat niet kan draaien als iemand een maand alleen thuiswerkt ook gewoon slecht ingericht. Interpersoonlijke relaties op de werkvloer zijn belangrijk, maar voor het bedrijf zelf zou het geen probleem mogen zijn als ze zich hebben aangepast aan het concept van thuiswerken.

Sommige bedrijven lijken thuiswerken als een soort "huiswerk voor volwassenen" te zien. Zulke bedrijven zijn gewoon niet klaar voor thuiswerken en dat is niet een probleem van de werknemers.
Daarmee geef je dus aan dat iedereen verplicht in de randstad moet wonen, als mijn werkgever mij verplicht altijd op kantoor komen zeg ik mijn baan op en ga ik naar een ander.

Dagelijks in de file staan dat is goed voor de mens joh...
Mooi niet dat ik mijn privé leven ga opzeggen voor alleen werk.

Edit: wat is er mis met even de was doen tijdens pauze?
Ga je op het werk nooit naar toilet of de koffieautomaat?

Een beetje bedrijf weet wat zijn personeel doet door targets te stellen en voorruitgang te bewaken, of je thuis bent of op het werk maakt niet uit.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 24 januari 2023 11:15]

Het is vrij triest dat anno 2023 nog steeds bedrijven denken dat je verplicht op kantoor moet komen, bedrijven hebben niets geleerd in de covid tijd.

Een aantal bedrijven doen het gelukkig wel goed door thuiswerken te promoten.
Daar is niks triest aan het is echt nergens voor nodig full time thuis te werken, en ik vind echt prima je manager je op kantoor verwacht.
Dit hoeft echt geen 5 dagen in de week te zijn, maar kan ook 2 of 3 dagen zijn.

Maar kan ook eens 4 dagen verwacht worden met een goede reden, maar als jij eens niet kan op de dag je normaal komt.
Maar als jij eens 4 dagen in plaats van 1 wil thuis werken met een goede reden, mag dat ook de baas daar flexibel mee om gaat en accepteert.
3 of 4 dagen op kantoor zou ik ontslag nemen, ongeacht de reden.
Wat een kabaal ruimte,s zijn die kantoortuinen zeg, en altijd tochten of de verwarming laag omdat de manager het zo prima vind kwa klimaat.

Zittend beroep en 18c nee bedankt(ik heb geen overgewicht).

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 24 januari 2023 12:17]

Kijk, het is gewoon heel persoonlijk, afhankelijk van soort functie en de concrete kantooromgeving. Als je introvert bent, een niet-operationele functie hebt en je fysieke kantoor is een open landscape, dan ben je wellicht zeer voorstander van thuis werken. Introverten werken doorgaans het best op zichzelf en ervaren open landscapes als een nachtmerrie; onder die categorie kan ik mezelf rekenen.

Maar evengoed heb je aparte kantoortjes waar je veel minder wordt gestoord met een gemeenschappelijke koffiehoek waar het aangenaam vertoeven is en dat kan de zaak al helemaal veranderen. Of je bent een extravert en vindt het heerlijk om al die bruisende activiteit om je heen te hebben: het geeft je energie en maakt je creatiever.

Kortom, er zijn zoveel factoren dat wat best is niet kan gevat worden in één regel. Idealiter laat je bedrijf je de vrije keuze, mits een aantal beperkingen afhankelijk van je functie. Wat ik persoonlijk merk is dat sommige managers graag een gevoel van controle willen en daarom mensen fysiek rond zich willen, ook al maakt dat sommige medewerkers net minder productief.
Helemaal mee een. Ligt aan je persoon, aan je werk, en aan je werkgever of thuiswerken überhaupt kan en of wenselijk is.

Veel mensen hier op site zitten natuurlijk in de IT of andere kantoorbaan. Waarbij thuiswerken sowieso per definitie mogelijk is. Maar dan nog verschilt het per persoon en welke functie je hebt of je erg gelukkig wordt of niet.

Ik snap heel goed dat sommige mensen hier zeggen, nooit meer naar kantoor, max 1 keer per week. Dat is je goed recht, maar je werkgever moet daar niet in mee. Als die wil dat je meer komt, dan ga je toch op zoek naar een werkgever waar het wel kan. Pre Covid waren er al genoeg werkgevers te vinden waar het kon.

Ik heb bijvoorbeeld bewust gekozen voor een werkgever waar het sociale aspect heel belangrijk is, omdat ik het belangrijk vind. Ik werd dan ook dood ongelukkig met 100% thuiswerken. Mijn werkgever nu heeft nog geen verplichting ingesteld om naar kantoor te komen, waarbij het voor mij ook niet nodig is, ik kom sowieso wel als het nuttig is. Maar ik heb inderdaad nog steeds collega's die het liefst nooit meer naar kantoor komen. Als je als werkgever uiteindelijk toch een kantoor / samenkomst verplichting opstelt, vind ik dat niet raar. Want als werkgever kun je een bepaalde cultuur nastreven onder de werknemers, omdat je daar in geloofd.
Ik blijf het toch bijzonder vinden dat tech-bedrijven zo huiverig zijn voor thuiswerken. Juist die bedrijven zouden toch de mogelijkheden goed moeten begrijpen.
Het bedrijf waar ik voor werk heeft zijn Amerikaanse kantoorpand behoorlijk afgeslankt na Corona en alle medewerkers mogen nu waar dan ook in de VS wonen en thuis werken, met iedere twee maanden een vergadering. Dit omdat ze zagen dat productiviteit omhoog ging met thuiswerken.
Ik moet er wel bij zeggen dat kantoorwerk niet de kern is van het bedrijf (scheepvaart).

Waar komt die angst voor thuiswerken bij techbedrijven vandaan?
Het gaat in dit geval om 2 dagen p.w. op kantoor. Ik vind dat niet zo verkeerd. Je collega's zien en (offline) spreken heeft m.i. echt toegevoegde waarde op zowel sociaal als professioneel vlak.
Heerlijk allemaal weer met z'n allen in de file. Laatste 2 dagen dat ik de 40km naar m'n werk reed, 1 auto over de kop geslagen en 3 auto's op elkaar geknald. Met alle druk op de samenleving er gratis bij. De 1e hulp heeft in ieder geval weer wat te doen. Het is weer als vanouds.

Surrealistische samenleving, aan de ene kant doodgegooid worden met opgeheven vingertjes over hoe ik mijn leven moet inrichten want we hebben een klimaatcrisis om vervolgens grotendeels nutteloos naar een kantoor te moeten want ene manager weet niet hoe die productiviteit moet meten.

Ach, het is natuurlijk het equivalent van de prive-jets die naar Davos en Cairo vliegen om daar te praten over de crises. Dan kan je als Jan Modaal natuurlijk niet achterblijven om tussen die 4 muren die je thuis niet hebt te mogen zitten met collega's die je echt niet op een andere manier kan bereiken.

Nou ja, befehl ist befehl en de wie betaald bepaalt uiteraard maar het heeft een erg hoog debiteuren/crediteuren gehalte.
Dat is wel het nadeel van de thuiswerkers als ze een keer in de auto stappen kunnen ze er niks meer van. Rotondes zijn ingewikkeld die moeten stapvoets, invoegen is moeilijk op de snelweg. Zelfs bij droog weer zien ze nog kans om op elkaar te knallen. Er stond iets van een uur file op de A9.
Er is teveel verkeer in een korte tijd - spits - op de weg. Daarbij rijdt 90% te hard en zijn de invoegstroken vaak te kort. Recept voor veel ongelukken. Daar zit van alles tussen, met name heb ik altijd vaak busjes op mijn bumper, meestal geen 'thuiswerkers'. Wat je in de spits ziet gebeuren is een weergave van het fenomeen 'naar kantoor gaan'. Met gevaar voor eigen leven allemaal want je wil toch bij de watercooler of koffieapparaat mee kunnen praten over welk ongeluk je nou weer gezien hebt ;).


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn