De Britse consumentenrechtenorganisatie Consumer Voice heeft een massaclaim van meer dan zeven miljard pond ingediend, omgerekend ongeveer 8 miljard euro, tegen Google. De zoekgigant zou volgens de claim de mededingingswet hebben overtreden en ervoor hebben gezorgd dat de levensonderhoudkosten van alle inwoners is gestegen.
De massaclaim is door Consumer Voice namens vrijwel alle 65 miljoen volwassen inwoners van het VK ingediend bij de Britse Competition Appeal Tribunal. De geëiste compensatie betreft circa 7,3 miljard pond, wat ongeveer gelijkstaat aan 100 pond per volwassen inwoner. Volgens de medeoprichter van Consumer Voice, Nikki Stopford, dient deze class-actionrechtszaak om 'de balans te herstellen'. "Niet alleen door mensen terug te geven waar ze recht op hebben, maar ook door Google verantwoordelijk te houden voor zijn acties."
Google wordt er namelijk van beschuldigd dat het zijn dominante positie op de markt van zoekmachines misbruikt door de prijs voor adverteerders op het platform op te krikken. De adverteerders zouden die hogere tarieven vervolgens weer voor een groot deel doorspelen aan de consumenten, waardoor zij voor allerhande goederen en diensten hogere prijzen moeten betalen.
Consumer Voice stelt dat Google zijn machtspositie eveneens misbruikt door zijn zoekdienst op mobiele apparaten te koppelen aan andere diensten. Zo moeten smartphonefabrikanten verplicht de Google Zoeken- en Chrome-apps op telefoons installeren als ze een licentie willen krijgen voor de Google Play Store. Ook wordt melding gedaan dat Google Apple betaalt om ervoor te zorgen dat Google de standaardzoekmachine blijft op Apple-apparaten.
Een woordvoerder van Google noemt deze zaak 'speculatief en opportunistisch', en zegt dat het bedrijf 'zich er sterk tegen zal verzetten'. "We verdienen enkel geld als de advertenties behulpzaam en relevant zijn, hetgeen wordt bepaald door clicks, tegen een prijs die tijdens een realtime veiling wordt vastgesteld." Volgens de woordvoerder spelen advertenties voor gebruikers 'een cruciale rol' om nieuwe bedrijven en producten te ontdekken.