Google: experiment met meer YouTube-advertenties op tv's is nu afgerond - update

YouTube heeft tests uitgevoerd met het tonen van meer korte advertenties aan het begin van een video. Dat bevestigt moederbedrijf Google aan Tweakers. Verschillende gebruikers hebben gemeld dat er tot tien korte reclames getoond werden voordat een video startte. De test is inmiddels afgerond.

Update, 13.37 uur: Google vertelt in een statement aan Tweakers dat YouTube inderdaad heeft geëxperimenteerd met het vertonen van meer advertenties. "We hebben wereldwijd een klein experiment uitgevoerd waarbij meerdere advertenties in een 'advertentiepod' werden getoond bij kijkers die langere video's bekeken op aangesloten tv's", vertelt Google-woordvoerder Rachid Finge aan Tweakers. "Het doel is een betere ervaring voor kijkers op te bouwen door het aantal reclameblokken tijdens video's te verminderen. We hebben dit kleine experiment afgerond." Het originele bericht volgt hieronder.

Verschillende gebruikers hebben op Reddit gemeld dat er een stuk meer advertenties in een YouTube-video getoond worden en dat het aantal advertenties dat niet overgeslagen kan worden is toegenomen. Advertenties worden doorgaans voorafgaand aan een video en tijdens het afspelen van de video getoond. Het gaat hierbij om advertenties die vaak slechts een paar seconden duren. Bij langere advertenties verschijnt er meestal na een seconde of vijf een knop waarmee de advertentie kan worden overgeslagen.

Er zijn ook advertenties die voor die tijd al aflopen, waardoor de knop niet getoond wordt en deze niet overgeslagen kunnen worden. Meldingen van gebruikers stellen dat er nu maximaal tien van dit soort korte advertenties na elkaar getoond worden. YouTube noemt dit type in een reactie op Twitter 'bumper ads', maar gaat in zijn reactie aan een gebruiker niet in op de verhoging van het aantal advertenties. Tweakers heeft vragen uitstaan bij Google.

Niet alle YouTube-gebruikers lijken echter een hoger aantal advertenties voorgeschoteld te krijgen. Mogelijk gaat het om een test van YouTube in bepaalde regio's of onder enkele gebruikers. Het is ook denkbaar dat YouTube gebruikers met deze toename in advertenties wil overhalen een abonnement te nemen op Premium of Premium Lite. Met deze abonnementsvormen worden er geen advertenties meer getoond.

Door Sabine Schults

Redacteur

16-09-2022 • 13:37

467

Submitter: TheVivaldi

Lees meer

Reacties (464)

464
456
216
22
0
194
Wijzig sortering
Dat krijg je, helaas, in een markt waar geen enkele concurrentie is. Youtube is defacto markteigenaar en monopolist. Ze kunnen qua reclame doen waar ze zelf zin in hebben. Wat wil je als gebruiker doen? Naar de concurrentie gaan? Die bestaat niet....
Er is nog een optie: een adblocker gebruiken. In principe ben ik tegen het gebruik ervan, want een youtube en een tweakers en een nu.nl moeten ergens van leven. Maar een paar jaar geleden ben ik overgestapt, de hoeveelheid advertenties loopt tegenwoordig de spuigaten uit en blijkbaar vindt youtube nog de overtreffende trap. Nu.nl is b.v. onleesbaar zonder adblocker (imo), tweakers heb ik altijd gewhitelist want die gaan er wel goed mee om (ook al waren er jaren geleden enorm irritante site takeovers, maar daar hebben ze van geleerd).

Ik vraag me af waar de grens ligt, 10 advertenties kijken voor een youtube video lijkt me wel voorbij die grens eigenlijk. Maar waarschijnlijk zal blijken dat het aantal gekeken video's niet significant daalt en de inkomsten toch hoger worden.
Er zit tegenwoordig heel veel verstopt in ads wat scripts betreft, alleen daarom al blijft mijn adblock overal aan. Het is zowat een anti-virus/malware.
Om over de breuk op je privacy maar nog te zwijgen, alle Facebook trackers en andere meuk zoals van partijen als Google, criteo, Salesforce, Oracle etc welke je bewegingen volgen en alle pagina's die je bekijkt opslaan ongeacht of je bij hun platform zit.
Begrijpelijk en terecht. Daarentegen niet het geval bij tweakers.net, enige website war hij uitstaat voor mij.
tweakers waar een standaard blok gealloceerd wordt met een specifieke grote, en er dan een seconde later een grotere advertentie in gezet wordt, waardoor alles er onder verschuift, waardoor je gewoon mis klik, die Tweakers?
Verschuivende content, het irritantste wat bedacht is. En inderdaad, je wilt een bepaalde headline aanklikken, klik ineens die 2 erboven aan omdat de content weggeduwd wordt.
Inderdaad een van de irritantste vormen.
Maar eigenlijk zijn alle ads irritant, 90% van de dingen die erin worden aangeboden heb ik persoonlijk absoluut geen belangstelling voor, en dat geldt waarschijnlijk ook voor alle andere kijkers. Er gaat zoveel geld om in de advertentiewereld, dat ik me soms afvraag wat ze het vandaan halen.
Hoe gebruik je een adblocker op je tv als je in de avond wat filmpjes op YouTube wilt kijken? Behalve een pi-hole bestaan er weinig andere oplossingen dan een abonnement afnemen.

YouTube is veel minder leuk geworden zo. Filmpjes waarvan je nog geen eens weet of je ze wilt zien, dus even de eerste 10 seconden bekijken, kosten al minimaal 30 seconden extra.
Hangt van je TV af. Op mijn Android TV of Chromecast with Google TV draai ik SmartTube Next. Via Apple TV of andere platformen is dat waarschijnlijk moeilijker.
Misschien kleine omweg, maar via de AdGuard app op iPhone en iPad kun je via de browser, op de share knop drukken en "Youtube advertenties blokkeren" drukken. Deze kun je via Airplay gewoon bekijken op de TV. Kleine tip, waarschijnlijk door deze mogelijkheid, zijn video's op youtube via een iPhone alleen te bekijken in 360P, maar na instellingen, qualiteit kan toch op 720P afgespeeld worden. Op de iPad is deze beperking er niet.
Daar gebruik ik de plugin “vinegar” voor op iOS, je gebruikt dan gewoon de webversie van youtube, zonder reclame in hoge kwaliteit.
Voor Apple TV kan je via Testflight Yattee installeren. Hij is (zoals je kan verwachten omdat hij via Testflight gaat) nog in Beta, maar hij doet het prima. Het heeft een ingebouwde Sponsorblock in.

Ik heb hem NET geïnstalleerd (de beta zit heel vaak vol). Op het moment van schrijven (13:41 Nederlanse tijd) dus even niet. Doe er je voordeel mee.
De interface is een beetje knullig, maar hij speelt de filmpjes af zonder reclame en slaat alle intro's/uitro's/sponsor-spul enzo over, dus ik ben al overtuigd ;)

Het betreft dus: https://github.com/yattee/yattee
Dank voor deze tip, heb hem kunnen installeren.
//off-topic

Dank voor de tip!

Als je hem op je iPhone hebt geaccepteerd, verschijnt die dan ook automatisch op je AppleTV? Of moet je daar dan ook TestFlight installeren?

[Reactie gewijzigd door Sankel op 22 juli 2024 17:28]

Je moet TestFlight op je Apple TV installeren, en dan zie je als apps waar jou Apple ID een geldige app voor aan het testen is
Hoe nodig je jezelf dan uit precies? "Open your email invitation or tap the public link on your device.", geen idee hoe ik hieraan kom?
https://github.com/yattee...Installation-Instructions
Install TestFlight on your device then join TestFlight beta and install app on your devices. You can receive updated builds automatically.
(Maar dan met linkjes)
Thanks, geregeld! :)
Als je privacy een ding zou vinden ben je al af bij Android TV.
De reden dat mijn ‘smart’ tv niet aan het internet hangt

[Reactie gewijzigd door Vexxon op 22 juli 2024 17:28]

Ik heb sinds kort een pi-hole geïnstalleerd. En ik schrok me de blubber hoe vaak mijn tv (Samsung verbonden via wifi) contact zocht met samsungcloudsolution...

Blij dat ik die pi-hole heb met een private dns en vpn. Ook maar meteen voor mijn vrouw en kinderen gedaan.
Hoe zet je smart tube next op mijn android tv? Neem aan dat je deze niet in de google store kan vinden?

APK bestand downloaden en dan op USB stick zetten?

Heb geen idee hoe dat werkt.
Ja, en dan via een file manager op je AndroidTV-apparaat zetten.
Ik heb mijn LG CX ge-jailbreaked en run een reclame-loze Youtube-adfree..Heerlijk.
@absrnd Heb je misschien een guide over hoe je dit voor elkaar kunt krijgen, want ik ben wel geïnteresseerd. Wist niet dat tv's kon jailbreaken, maar mijn CX ben ik best bereid om te jailbreaken indien dat mogelijk is. :*)
Je hebt een wat oudere versie van YouTube met ingebouwde adblock voor de LG, al kan je idd ook rootern maar weet niet hoe verstandig dat is icm garantie (iets wat ik met OLED's graag heb)

https://github.com/FriedChickenButt/youtube-webos
Oh?! Interessant!! Vertel.

EDIT: Hiermee? https://github.com/RootMyTV/RootMyTV.github.io

[Reactie gewijzigd door lordawesome op 22 juli 2024 17:28]

@absrnd , @MuizUnattended , @DamirB Klinkt me toch nog best riskant, en zo te zien niet iets wat ik zou willen riskeren met een nog geen jaar oude LG TV.

Ik meen me te herinneren een tijdje geleden hier of op een ander forum gelezen te hebben dat je die ads ook kunt blokkeren door een aantal blokkeringsregels toe te voegen aan je router/modem, of wellicht was dat enkel om ads vanuit LG zelf op de TV te blokkeren, ik weet het niet meer zeker. Zou wel prettig zijn als er ook zoiets was voor YouTube.

En dan hoop ik wel dat het dan overal voor werkt, dus ook op mijn consoles...

Gedoe allemaal, om die achterlijke advertenties weg te krijgen, bàh...
Op de PC is het gewoon uBlock Origin en Adblocker for YouTube erop en je hebt nergens meer last van, maar voor je TV moet je weer allerlei mogelijk schadelijke trucs uithalen.
Router of dns trucs helpen helaas niet. Maar beter sideloaden dan rooten idd
Aha, dus dat is dan toch alleen voor blokkeren van LG ads? Jammer. Nou, misschien denk ik er nog eens over na over een jaar of zo, maar niet binnen de garantie periode... ;)
Als je van de LG ads af wilt zijn (niet YouTube) kan je gewoon de adguard DNS gebruiken
Ik heb ze nu al niet meer door wat instellingen in mijn TV aan te passen. Alleen nog in de menu balk onderaan, als ik de TV aanzet, verschijnt er soms wat.
Draait prima. Hier draait het dan wel op een nieuwere tv. Ook ken ik enkele mensen die dit gebruiken en oom die hebben nergens last van. En na een reset van de tv is het er weer vanaf.
Je bedoelt weer helemaal terug naar fabrieksinstellingen? Ook een beetje gedoe, want ik heb natuurlijk toen ik de TV kreeg al alles een beetje ge-fine-tuned, en dan zou ik dat ook weer helemaal opnieuw moeten doen.

Kortom: lijkt me al met al toch teveel moeite om die advertenties weg te krijgen. Dan bekijk ik voortaan wel YouTube op mijn PC, of cast ik mijn PC naar mijn TV, of iets dergelijks. Wellicht dat ik via de internet browser van de TV wel een adblocker kan installeren...
Casten van je laptop/telefoon naar de tv? Het is natuurlijk een vervelende omweg, maar dat zou een optie zijn.
Bedoel je dan casten in de zin van een Chrome cast? Of gewoon in de Youtube app drukken op het cast icoontje en dan zenden naar de TV? Dat die hem opent in de Youtube app op de TV.

Want het laatste doe ik altijd en dan heb je volop reclame.
Als je je browser cast naar je pc gebruik je de adblocker van je browser en heb je dus geen reclame.
Ja dat weet ik, op de PC gebruik ik Adblocker, maar hierboven had hij het over casten(vanaf de telefoon) naar de TV.
Dus ben even benieuwd op welke manier casten(zonder reclame).

[Reactie gewijzigd door H.Boss op 22 juli 2024 17:28]

Juist, je hele browservenster casten, dat kan met chrome zonder plugins, en vast ook met andere browsers via plugins oid.
Klopt, maar hoe doe je dat vanaf je telefoon dan vanuit Chrome? Want als je de reactie van X-Fighter ziet, dan geeft hij aan dat je dus kunt casten vanaf de telefoon zonder reclame.

Want daar ging mijn reactie over, hoe doe je dit dus vanaf je telefoon naar de TV zonder reclame?
Je kan firefox met plugins draaien op je android (adblock) en dan je scherm streamen naar je tv.
Wel erg omslachtig moet ik zeggen.
Ik heb een LG CX en een iPhone/Macbook. In mijn geval bedoel ik dus gewoon via Airplay naar de TV, maar er zijn natuurlijk nog andere manieren als je hier niet over beschikt. Hangt puur af van de toestellen die jij hebt. Ik zou denken dat als je een Youtube app hebt op je TV dat die ook Airplay ondersteunt, maar misschien is dit niet zo vanzelfsprekend.
Ik heb zelf Youtube Premium, vanuit India aangeschaft(Via VPN). Ik betaal z'n 4 euro per maand voor een familie abonnement die ik met 6 mensen deel. Zeker een aanrader.

[Reactie gewijzigd door Avails op 22 juli 2024 17:28]

Hoezo? Kunnen er maximaal 5 in een abonnement?

Een paar jaar geleden heb ik hetzelfde trucje uitgehaald een paar jaar geleden. Werkt perfect, en volgens mij betaal ik nog minder dan dat. Ik kan me iets van 14 euro per jaar herinneren.
.oisyn Moderator Devschuur® @360Degreez16 september 2022 12:59
Hoezo? Kunnen er maximaal 5 in een abonnement?
Dat klopt, maar je kunt meerdere youtube profielen per account hebben ("branding"), dus op die manier kun je a la Netflix wel meerdere profielen delen op hetzelfde account, met ieder hun eigen kijkgeschiedenis en subscriptions e.d.. Wellicht dat @Avails het op die manier oplost?

Hier trouwens ook YT Premium Family via India, kost me geloof ik €2,40 per maand. Vooral aangeschaft voor de kinderen, rampzalig hoeveel zij werden doodgegooid met reclames op hun tablets.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 22 juli 2024 17:28]

Los het inderdaad zo op, kan inderdaad kloppen dat het zelfs maar €2,40 kost, delend met z'n zessen kijk ik niet om naar die paar cent per maand.
Ik heb bij de kinderen Youtube van hun profiel afgemikt; krijgen ze ook geen reclame meer en kost me €0,00 per maand.
Ik vertik het om te betalen om niet kapotgegooid te worden met reclame. Premium betekent bij mij dat ik extra features verwacht zoals bijvoorbeeld offline kijken.
je kunt ook downloaden en offline kijken met youtube premium
De Youtube Kids app heeft ook geen reclame.
Maar dat is zo'n slechte app om zelf de aangeboden filmpje te filteren. Elke keer als ik van die hyperactieve Chinese (kinder) auto filmpjes dislike of blok dan komen ze later weer te voorschijn.

Ik wil enkel maar dingen als Nijntje, juf Roos, Smurfen ed. Niet die hyperactieve drukke Oostblok/Arabische/Chinese troep.

Hierdoor heb ik YT kids er maar weer afgegooid.
Precies daarom dus geef ik de kinderen helemaal geen toegang meer tot YT; of kapot gegooid worden met bergen reclame, of die filmpjes met stemmetjes die 10x speed afgespeeld lijken; beiden zijn geen optie...
Moet je met YT kids niet ingelogd zijn om te kijken?
Dat YT dus een veeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel beter profiel van je spruit kan opbouwen?
Met YouTube Premium krijg je inderdaad dat soort extra features, ook op je telefoon luisteren met het scherm uit bijvoorbeeld.
Wow, wat een fantastische features!

Oh wacht...

Dat krijg je bij NewPipe natuurlijk al jaren, ook zonder reclame, en zonder de monopolist te betalen voor een nog sterker monopolie.
Heb een windows pc op mijn tv en een draadloos toetsenbord mousepad ding van logitech. Is een i5 pc'tje van 10 jaar oud waar ik een ssd in heb gezet. Werkt perfect.
Hier ook. Mijn tv kastje is Windows 10 op een odroid H2+ met pepperjobs afstandsbediening. Ideaal!
Als je android/google tv draait of een chromecast met google tv dan kan je eventueel een app sideloaden als SmartTubeNext, deze skipt adds en sponserblocks. Hier is een link naar de github pagina: https://github.com/yuliskov/SmartTubeNext
Ja maar goed , om dan weer alles te gaan sideloaden op een smart-tv ? ...ik ben er geen fan van, ik zet het dan liever uit

Ik hang dan veel liever mn macbook-air er aan waar ik youtube en alles kan bekijken in 4k hdr :9 via Chrome of Firefox met een adblocker
Side loaden betekend toch dat de originele YT app op de tv blijft staan, en dat je dan YT kijkt via die nieuwe App?
Volgens het tweakers forum werkt pi-hole niet voor deze situatie:
Let op. Pi-Hole werkt niet voor het blokkeren van YouTube reclames.
Dit kan ik bevestigen ja.

In Chrome heb ik "Youtube Ad Auto-skipper" en die werkt best goed, filtert 99% van de ads.
Nvidia Shield met alternatieve youtube app doet wonderen. Sowieso is een losse mediaspeler veel fijner dan de smartmeuk in je tv :) .
Ik heb een adblocker op iPhone en kijk Youtube in de browser. Kun je prima airplay-en naar je TV als je dat gebruikt. Wellicht is hetzelfde mogelijk met Android+chromecast.
Bij de YouTube app op mijn tv (LG C1) is het mogelijk om de gehele reclame aan het begin te skippen door een paar keer de video te starten en weer snel terug te gaan. Na x keer word de video daarna zonder start reclame afgespeeld. Van tussen reclames heb ik geen last gezien de kanalen die ik volg die reclameoptie niet gebruiken bij hun video’s.
Ik heb ook een C1, maar dit werkt niet meer helaas. Eerst nog wel, maar nu zit er standaard reclame voor. Gisteravond heel toevallig geteld, ik was 3 minuten bezig om een video af te sluiten in de hoop dat er geen reclame was, maar helaas.
Heb je een LG tv? Kijk dan hier naar: https://github.com/webosbrew/webos-homebrew-channel

Homebrew Channel’s standaard repo bevat YouTube AdFree (incl Sponsorblock integratie).
Newpipe werkt ook uitstekend op android tv (installeren via F-droid)
Ook op telefoons een aanrader.

[Reactie gewijzigd door jusch op 22 juli 2024 17:28]

DNS van je TV aanpassen in iets dat al deze requests blokt. Pihole, of DNSGuard oid.
Dat werkt niet. De reclames komen vanaf dezelfde domeinen en servers als de content zelf.
Dat werkt wel degelijk.
Ik heb geen reclame bij mijn Youtube video's.
Nee, het werkt niet. Dat gebruik je een aparte adblocker die dat voor jou regelt. Op de site van pihole zelf wordt al aangegeven dat het niet werkt bij YouTube.
Je kunt wel een hele serie domeinen blokkeren die door YT veel gebruikt worden voor ads, maar dan werkt ook menig filmpje niet.
ik zei pihole, dnsguard, etc.
DNSguard werkt wel degelijk. Ook tegen censuur van rt, piratebay etc.
Ik neem aan dat je Adguard DNS bedoelt. DNSGuard kan ik nergens vinden.
Via DNS Lukt het per definitie niet omdat je via die methode domeinen blokkeert en YouTube zoals gezegd content en ads vanaf hetzelfde domein aanbiedt. Ook bij Adguard DNS werkt dit niet. Dat schrijven ze zelf op hun pagina, dus hoe jij erbij komt dat het wel werkt weet ik niet. Zoals gezegd het kan per definitie niet werken via een DNS-oplossing.
De blokkade van TPB gaat tegenwoordig op IP-adres en op domeinnaam. Adguard linkt dan gewoon naar een ander IP-adres. Daar heb je feitelijk Adguard niet voor nodig.
Stel de (gratis) DNS servers van Adguard in op je router. Scheelt al een heleboel.
dat kan niet, je moet cosmetic filtering hebben voor youtube advertenties eruit te filteren
Maar niet tegen YT-reclame.
Jammer dat er ook devices die een vast ingestelde DNS server gebruiken en niet mijn pi-hole. Daarom blokker ik ook al het DNS verkeer op mijn router wat niet vanaf pi-hole komt en stuur dat door naar pi-hole zelf.

En als ik dan ergens anders ben schrik ik me rot van alle advertenties. Ik kan me geen internet zonder pi-hole (oid) voorstellen.
ook ik had hier last van dus heb ik maar youtube Premium lite genomen...
Vorige week had ik advertenties op Premium Lite. Kan een foutje zijn geweest van YouTube
lijkt mij wel de rede dat lite bestaat is juist vanwege de ads lijkt mij?
Android kastje met Android TV en dan SmartTube installeren. Xiaomi Mi Box is 60 euro.
Persoonlijk gebruik ik al enige tijd SmartTubeNext, was op mijn TV makkelijk te installeren via een downloader zoals beschreven in de instructies. Qua interface vergelijkbaar aan YouTube maar dan zonder reclame (misschien iets trager en minder fancy maar dat neem ik voor lief). Bevat ook handige skip functies zodat sponsor secties en "nutteloze" fillers zoals intro's automatisch worden overgeslagen.

https://github.com/yuliskov/SmartTubeNext
Mijn PiHole heeft nog nooit gewerkt voor mijn LG tv's jammer genoeg. Is al lang niet meer gunstig.
Ja, valt me ook op. Clickbait titel, 10 minuten filmpje over een onderwerp wat 1 minuut duurt, 2 ad spots in de video van de creator zelf. En dan nog youtube ads. Het is erger dan traditioneele televisie.
Pi-hole werkt niet voor youtube!
Mijn Pi-hole houd helaas geen ads meer tegen van YouTube op mijn tv
Vpn verbinding op India zetten daar youtube premium abonnement afsluiten en je betaald 1 euro per maand.
"smart"TV omruilen voor een reguliere "monitor"?

Ik heb nog nooit een TV abo gehad, dus ben niet gewend aan "zappen".
Ik zet mijn beamer enkel aan als ik wat wil zien, dus ben anders georiënteerd.

Edoch: Een mediaspeler (met of zonder remote) lost dit toch op?
Een Pi-hole maakt weinig uit als je bijv. kijkt naar de instagram app. Ook die submit advertenties mee door highlights of rheels etc en dat kan je ondanks gebruik van bijv Adblock (zelfs DNS niveau) gewoon niet tegenhouden. Dan blokkeer je feitelijk de content stream van waar het vandaan komt en dan werkt je app niet meer.
Wat ik ook vind dat vergeten wordt is dat door het gebruik van add blockers de inkomsten van de site wegvallen.
Daarom hebben ze al de youtube premium geintroduceerd.
Nou kan iedereen er wel boos op zijn maar ik deel het met 4 man en ben super tevreden (iedereen trouwens).

Als youtube dan nog steeds niet genoeg winst kan maken met de advertenties dan moeten ze net als velen die hun site niet bruikbaar maken met een adblocker, gewoon advertenties forceren.

Say what you will maar uit eindelijk wist ik toen een adblocker de advertenties van youtube blokeerde dat dit een keer ging gebeuren
Als youtube dan nog steeds niet genoeg winst kan maken
Ze maken absurd veel winst.
Ik vind het als kijker niet relevant of die reclames er in gezet worden door Youtube of de content maker en feitelijk geldt het voor iedere website dat ik afhaak als reclame irritant aanwezig is.
Het is compleet debiel om bijvoorbeeld op het kanaal van een band een concertregistratie van hen te kijken om halverwege het nummer opeens een reclame (of 3) te krijgen.

Het principe dat websites draaien op advertentie-inkomsten is op zich weinig mis mee. Het feit dat ze er niet mee overweg kunnen of simpelweg en overduidelijk misbruik van maken dat mensen 'toch wel op hun site komen' omdat de makers van de content niet naar een andere hosting site gaan omdat ze daar ook minder advertentie-inkomsten binnen krijgen valt weinig aan te doen als kijker zijnde.

Ik heb er weinig moeite mee om een content maker te steunen (binnen bepaalde grenzen) maar ik heb totaal geen boodschap aan een bedrijf dat qua jaaromzet richting de 300 miljard dollar gaat.
Je kunt het ook anders zien: Als ze een gratis dienst willen introduceren, die drijft op adv die te blocken zijn, moeten ze dat zelf weten. Niet huilen als de adv inkomsten tegen vallen.

Is youtube essentieel?
Volgens mij niet. Leuk, af en toe, als extraatje.
Die adblocker zorgt ervoor dat ik die crap niet hoef te zien.

Is wetenschap essentieel?
Volgens mij wel. Gratis toegang tot onderzoeksresultaten is van levensbelang, volgens mij.

[Reactie gewijzigd door Timoo.vanEsch op 22 juli 2024 17:28]

Youtube premium is heel wat anders dan alleen maar het doel advertenties binnen te harken. De kwaliteit van content op YTP is ook vele malen beter. Het subscription model is overal in opkomst. Op tweakers.net, op online kranten (Telegraaf, Algemeen dagblac etc) zelfs hier op Glovo... betaal ik 6,99 voor gratis (unlimited) bezorging.
Anoniem: 221563 @Wmm16 september 2022 12:50
Hey, er is zelfs nóg een optie. Gewoon betalen. Dan verdienen de creators hun boterham en heb je zelf een goede ervaring.
Serieus?
Gaat dat geld naar creators?
Dat is voor het eerst dat ik dát hoor.
Natuurlijk krijgen die daar van betaald. Net zoals ze anders een deel van de reclameinkonsten krijgen.
Creators krijgen het meest voor Premium kijkers, dus dat helpt zeker wel. Natuurlijk is bijna iedereen op Tweakers aan t kijken als een piraat, want adblocker is de enige manier. Ondertussen wel gek vinden dat er meer ads komen omdat iedereen ze blokkeert.
Youtube trekt gewoon veel bezoekers en er wordt ook grof betaald voor adwords. Dus het is ook niet zo vreemd dat steeds meer reclames vertoond worden op Youtube. Het is ook de creator die instelt de boel te willen monetizen.
Ik snap wel dat creators betaald willen worden voor hun werk, maar vgm kunnen zij zelf niet het aantal ads instellen, en met iedereen die adblockers gebruikt, moeten de inkomsten toch ergens vandaan komen.
Ik vraag me af waar de grens ligt, 10 advertenties kijken voor een youtube video lijkt me wel voorbij die grens eigenlijk. Maar waarschijnlijk zal blijken dat het aantal gekeken video's niet significant daalt en de inkomsten toch hoger worden.
Met lineaire televisie wordt zoiets echter al jaren door de strot heen geduwd. De grens ligt dus waar de monopolie kruist met een andere aanbieder (lees: streaming).

Als voorbeeld op RTL5:
  • De eerste reclame (na aanvang van een film) komt vaak al voorbij na de eerste 12-15 minuten.
  • De reclame's duren meestal tussen de 8-12 minuten (ja, ik heb het ge-timed).
  • Tussen 2 verschillende programma's in, is er vaak géén reclame, of alleen de "dit programma is mede mogelijk gemaakt door..." -reclame.
  • Voor een film van effectief 1:30u, zit je vaak ergens tussen de 2:00 en 2:15u. Afhankelijk van de verwachte kijkcijfers.
Ik heb ook al meerdere malen vernomen dat de reclametijd in Amerika daadwerkelijk hoger ligt dan de content waar je het voor doet. 8)7

'T is dat mijn vrouw de lineaire TV nog gebruikt. Maar anders had ik die al lang de deur uitgedaan.
Vraag eens wat een gemiddelde blokje tussen die reclameblokken "kost". Schrik niet. Dat loopt op in de tienduizenden euro's voor een klein rotspotje.

Ik kan het weten, heb 4+ jaar op televisie gestaan.
Vraag eens wat een gemiddelde blokje tussen die reclameblokken "kost". Schrik niet. Dat loopt op in de tienduizenden euro's voor een klein rotspotje.

Ik kan het weten, heb 4+ jaar op televisie gestaan.
De grap is dat er door de consument alsnog flink wat duiten neergeteld worden om reclame op lineaire TV te mogen bekijken. Ik verwacht ergens dat, bij betaling van content, er weinig tot geen reclame aangeboden hoeft te worden, toch?

Voor mij is dit een grote reden waarom ik graag van lineaire TV af wil. Ik zie de bui echter al wel hangen: Ieder platform met reclame, zal de hoeveelheid aan reclame in de loop van tijd toe laten nemen. Gewoon omdat men het “slikt”.
Ik vraag me af waar de grens ligt, 10 advertenties kijken voor een youtube video lijkt me wel voorbij die grens eigenlijk. Maar waarschijnlijk zal blijken dat het aantal gekeken video's niet significant daalt en de inkomsten toch hoger worden.
Ik merk dat ik wel degelijk minder youtube kijk naarmate het aantal reclames toeneemt. Dit is al jaren bezig namelijk. Ik doe het niet eens heel bewust, maar elke keer als je door een reclame wordt gedwongen te wachten, denk ik: ‘Wat irritant, wéér die stomme reclame. Zal ik blijven kijken of wat anders gaan doen?’ Dus ja, YT veroorzaakt dit zelf, want een deel van de tijd denk ik dan: ‘Laat maar, ik ga wel wat anders doen.’
Bij Google heb ik eigenlijk nul ethische problemen met het gebruik van een adblocker. Zij betalen bij ons immer ook niet op een eerlijke manier belasting. Zolang zij dus de inkomsten uit ons land piraten, pirate ik met een gerust hart de content die zij aanbieden. Als er dan creators zijn die ik wil ondersteunen doe ik dat wel op een manier op die Google er niks aan verdient.
Een adblocker werkt niet in de native-app, het werkt wel op https://m.youtube.com, maar toch mis ik functionaliteiten die wel werken in de app:
- Geen picture-in-picture (ook al is dat een premium)
- Geen background play zonder add-on
- Geen Sponsorblock (die zat wel in YT Vanced)
- Geen Chromecast
- Het is langzamer, de app heeft veel onderdelen al in de bundel zitten

Ik gebruik ook gewoon https://m.youtube.com op mijn mobiel, maar het blijft behelpen in Mozilla Firefox en browsers als Brave.

YT Vanced was gewoon hoe YouTube had moeten zijn - genoeg toggeles (o.a. weghalen van Movies/Shorts/etc.). Ik begrijp dat reclame nodig is, maar dit slaat gewoon nergens meer op.

[Reactie gewijzigd door HollowGamer op 22 juli 2024 17:28]

Nou van revanced word ik ook niet blij. Ik heb de magisk module en ik update hem telkens, maar meestal doet YouTube bij gelijk een stopped working en weg is YouTube.
Hahaha zelfde hier, dacht dat ik de enige was met dit issue 😂

Iedere keer dat ik mijn telefoon herstart moet ik youtube opnieuw installeren en de magisk module opnieuw installeren 😅
Ik gebruik via de google playstore simpletube. Daarmee ben ik ook altijd van al die rotzooi af.
Background play werkt als je 'open desktop site' vinkje aanzet in Firefox, in brave zit er ook nog een aanvullend vinkje voor zodat je niet de desktop site hoeft te loaden.
Ik vraag me af waar de grens ligt
Dat is heel simpel. De grens ligt daar waar de verhouding tussen gebruikers die het zonder meer accepteren en gebruikers die YT vaarwel zeggen / ad-blocker activeren niet meer gunstig uitpakt voor ze (in financiële zin).
Bestaat die dan ook voor bijvoorbeeld een Samsung Tizen TV? PiHole houdt het helaas niet meer tegen
Theta TV. Alles decentraal. Geen ads en geen bans.
En het mooie is je krijgt betaald in Tfuel.
Software van Theta regelt de laatste 1.5km bandbreedte distributie. Huis A heeft bandbreedte over en stelt dit beschikbaar aan huis B. Daarvoor ontvang je weer Tfuel.
CDNs worden daardoor ontlast in de toekomst. Over een groen project gesproken!

[Reactie gewijzigd door WEYU op 22 juli 2024 17:28]

Ik gebruik het al jaren en laatst moest ik YouTube buiten mn eigen systeem om gebruiken en ik snap nu waarom. Moest 1 liedje spelen en had 3(!!!) ads! Ongeloofelijk dat mensen het nog zonder adblock kunnen
De hoeveelheid mensen die vinden dat zijzelf wel betaald moeten worden voor hun werk maar anderen niet loopt de spuigaten uit.
Je kunt YT niet vergelijken met een persoon.
Niemand ontkent dat de developers en content creators mogen verdienen.
YT heeft een business model van "gratis kijken" op basis van adv.
Als dat model niet werkt, wie zegt er dan dat de developers en creators niets mogen verdienen?

Ik ben ook van mening dat muzikanten het gros van hun verdiensten zouden moeten halen uit optredens, niet uit platenverkoop. Zij zijn muzikanten, immers. Live is niet te evenaren met een opname. Akkoord, dat zou het gros van de huidige superstar muzikanten ineens 99% minder inkomsten opleveren, maar is dat erg?

[Reactie gewijzigd door Timoo.vanEsch op 22 juli 2024 17:28]

Hoe zet je dan een adblocker op een tv?
Ik kan geen pop up blocker installeren op mijn tv hoor.
TV abo is zó 1989...
Op zich vind ik reclame tot op zekere hoogte niet erg en snap ik dat de eigenaar van de site ook iets moet verdienen. Wat ik bezwaar tegen heb is die verregaande tracking, dit zorgt ervoor dat ik adblockers gebruik zonder enige uitzondering.
Plus dat het nog bandbreedte in beslag neemt zonder reclame was internetten veel prettiger !
Op een TV is het lastig om een add-block te installeren.
Op de computer werkt een add-block wel. Google kan dat vrij eenvoudig omzeilen (ook daar heeft men testen mee gedaan), maar dat doet men voorlopig niet. Zelfs extensies als sponsorblok kunnen ze omzeilen, maar ook dat doen ze niet. Er zijn nog voldoende mensen die die extensies niet geïnstalleerd hebben.
Op de telefoon is het blokkeren van de advertenties al lastiger. Een aantal methodes wordt daar wel actief omzeild.
Nu.nl heeft tegenwoordig een adblocker-wall, waarbij je geforceerd wordt je adblocker uit te zetten. Walgelijk.
Mijn adblocker werkt nog prima hoor? Die gele melding kan je ook uitzetten door de 'annoyances' lijst aan te zetten in uBlock.

Ze vereisen wel een account voor sommige artikelen :( Maar voor zover ik kan zien is dat ongeacht of je een adblocker gebruikt.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 17:28]

Dat werkt helaas alleen niet op een andriod tv.

En ik was hoe het al was de huidige advertenties al zat.. Gewoon de manier hoe ze de advertentie erin gebakken hebben.. Lijkt wel of het de bedoeling is om de kijker flink te irriteren.
Ik vraag me af of Google niet ver over de maximum reclame tijd gaat, met de echt bizar vele reclames.
Regels voor commerciële omroepen

Commerciële omroepen krijgen geen geld van de Rijksoverheid. Ze zijn daardoor aan minder regels gebonden. Toch stelt de Mediawet een aantal eisen aan commerciële omroepen en hun programma’s. Zij mogen bijvoorbeeld niet meer dan 20% reclame per tijdvak (06:00 - 18:00 en 18:00 - 24:00) uitzenden. Sponsoring van nieuws en actualiteiten is verboden. Ook moeten commerciële omroepen zich houden aan de regels voor bescherming van jongeren.
Daarnaast zijn YouTube reclames veel irritanter, omdat ze niet in blokken worden uitgezonden (waar in je ff een pitsstop kan doen ofzo), maar nu heb je ze voor/tijdens/na elk veel kortere filmpje, en zo dus veel effectiever zijn voor adverteerders, en daarbij ook veel irritanter voor gebruikers.

Het heeft mijn gebruik van YouTube iig bijna geheel van de TV af gejaagd, en kijk alleen nog maar via mijn PC en laptop met adblockers, en als ik op TV kijk, ik proactief de reclame negeer (door bewust uit zonen, en te negeren wat ik hoor).

Vooral omdat je 5~10x dezelfde reclame te zien krijgt op een dag, wat het geheel nog irritanter maakt.
En ik zou best wel bereid zijn om wat reclames te accepteren, maar dan zouden ze wel meer kwaliteit over kwantiteit moeten leveren, en iig een heel stuk minder kwantiteit!!!!

[Reactie gewijzigd door player-x op 22 juli 2024 17:28]

Helaas kan ik geen adblocker gebruiken op mijn tv met Android hiervoor. Of wel?
Is het niet de bedoeling dat je dan premium afneemt? Of krijg je dan nog steeds ads? Als je je adblocker uit laat zodat arme Google zijn centjes verdient kun je net zo goed een abonnement bij ze afsluiten.
de hoeveelheid advertenties loopt tegenwoordig de spuigaten uit
Het was 25 jaat geleden niet veel anders.
Precies dit.

Maar als je Google wat terug wil pakken voor hun veel te dure premium abbo's is daar (nu nog) wel een mouw aan te passen, mits je een VPN hebt.

Als je een VPN hebt. Stel hem in op India. Zoek met Google Maps een adres in India. Klik op YouTube Premium aanschaffen. Voer je creditcard gegevens in en als billing address het adres wat je net hebt opgezocht. Wanneer alles goedgekeurd wordt, kun je voor omgerekend iets van €1,50/mnd of iets van €16,-/jr YouTube Premium kijken.

Handig voor je SmartTV waar je geen ads kan blocken.

...Of block gewoon al die Ads met Adblockers in je browser: uBlock Origin, DuckDuck Go Privacy Essentials, etc.
Wees even heel voorzichtig! Naast dat dit natuurlijk niet mag van YT zou dit wel eens een financieel strafbaar feit kunnen zijn. Gesjoemel met credit card en een vals adres opgeven valt/viel in de VS onder fraude. Ik schrok me daar kapot van!
In welk opzicht is het sjoemelen met een credit card? De kaart staat op naam van de betalende partij en betaling wordt uitgevoerd.

De merchant kan dit vragen om:
- te verifiëren of de kaart inderdaad is van de persoon die hem opgeeft. Dit gebeurd middel AVS maar alleen voor US, CA, UK, Australie en nog een aantal UK commonwealth landen als ik me niet vergis. Dus een ander adres dan in die landen kan niet worden gevalideerd. Ook als je wel een NL adres opgeeft zal het niet door AVS gaan. En mocht Google daarvoor een ander systeem gebruiken dan hebben ze daar gaan actieve check op omdat ze anders de initiële betaalpoging al zouden moet afwijzen.
- bij een betwiste betaling kan de merchant met het adres aantonen dat de koper de gegevens heeft ingevuld en niet een willekeurig persoon. Wij in NL gebruiken 3DS om dit te voorkomen.

Een financieel strafbaar feit zal het niet zijn, het is jouw credit card, bevestigd via 3DS en ze schrijven het bedrag af conform overeenkomst. Het is natuurlijk wat anders als je een credit card van iemand anders gebruikt.
Dan zou ik alsnog voorzichtig zijn, als Google je account sluit, heb je vaak een dik probleem om hem terug te kijken (als dit al lukt - ookal heb je gelijk).

Ik zou dan een nieuw (onbelangrijk) account aanmaken, puur dat je niet belangrijke data kwijtraakt.
India was ooit onderdeel van de 'Commonwealth', als ik het me goed herinner. Alhoewel dat tegenwoordig niet meer het geval is, verwacht ik wel dat India zich gedraagt als een 'Commonwealth' natie als het gaat om fraude.
Ik heb Premium maar krijg op mijn Android TV doos alsnog ads wanneer iemand anders er video's naar stuurt. Ook als ik mijn telefoon al aan de TV gekoppeld heb. En ik ben sowieso ingelogd op de TV ook zonder koppelen.

[Reactie gewijzigd door Amanoo op 22 juli 2024 17:28]

Voor 1,52 euro per maand YT Premium voor 4 personen, best waard om helemaal geen reclame te hebben :) (Moet je wel even een Argentijnse locatie nemen :p)

Een AD Blocker kan ook, maar voor iOS users is dat wat moeilijker op de iPhone en Apple TV :p

[Reactie gewijzigd door Replic op 22 juli 2024 17:28]

Dit deze zomer ook geregeld. Ik irriteerde mij wel aan de reclames, maar zo vaak zat ik nou ook weer niet op YT. Onze kinderen des te meer, maar die hoorde je er nooit over. Totdat ik een VPN had geregeld voor iets anders en las dat je met een Google account een gezin kon maken en dan via Argentinië voor weinig een Premium abo kon nemen. Dat gedaan en iedereen is er harstikke blij mee. Account van vrouwlief die voor de klas staat ook toegevoegd, kan ze in de klas ondersteunende filmpjes laten zien zonder reclames; helemaal blij :).
Dat laatste mag dus niet in de meeste gevallen. Er zijn natuurlijk content makers waarbij het niet uitmaakt, maar ik zou dus extra voorzichtig zijn.

Helaas moet het, voor mij mag alle content op elke device en setting mogen worden getoond.
Je hebt gelijk hoor. Ik had wat duidelijker kunnen zijn. Ik heb niet haar werk-account gekoppeld aan het Gezin, maar een apart Gmail-adres dat ze voor haar werk had aangemaakt. Zo ook een apart Gmail-adres voor de app op de LG tv; wordt niet vaak gebruikt, maar is wel zo prettig. ‘Gezin’ is trouwens ook vol, kan er geen anderen meer aan toevoegen. Maar eens zien hoe we dat gaan doen als de jongste zijn eerste eigen device gaat gebruiken, als Google deze constructie dan nog toestaat..
Druk gezin! :+ 6 accounts dacht ik? Dus das 5 kinderen? :Y)
😀 voor mijn vrouw en mijzelf, haar werk, de tv en twee kinderen. De jongste heeft nog geen eigen toestel. Ik vermoed dat dan het werk-account als eerste sneuvelt. Maar dat duurt nog een paar jaar, hij is pas 8. En misschien kan het tegen die tijd nog steeds of goedkoper, dan begin ik een tweede gezin 😜…
1,52 daar begint het meestal mee, en langzaam aan gaat het hoger en hoger. Als ze je eenmaal hebben...
Het is geen aanbieding om te lokken maar het bedrag dat ze rekenen in een bepaalde markt.

Zo kost hetzelfde familie abonnement €18 in o.a. NL vs €1.5 in Argentinië. Je kan middels VPN switchen naar Argentinië en dan YT Premium afnemen op je NL account, kost je minder dan 1/10e van de prijs die ze hier vragen.
Wij in het westen zijn blijkbaar meer te melken.

Dus gewoon gebruik maken van de mogelijkheid die er is. €1.5 per maand is een stuk schappelijker dan €18 om de zwaar opdringerige reclames te vermijden.
Yep, door meer reclame te tonen zijn mensen bereid er dan ook wat tegen te doen, hetzij via een abbo of -iets minder voor Google- add blockers. Hoe dan ook zal er minder reclame gekeken gaan worden met als resultaat voor de overige gebruikers nog meer reclame.
Voor Apple TV kan je via Testflight Yattee installeren. Hij is (zoals je kan verwachten omdat hij via Testflight gaat) nog in Beta, maar hij doet het prima. Het heeft een ingebouwde Sponsorblock in.

Ik heb hem NET geïnstalleerd (de beta zit heel vaak vol). Op het moment van schrijven (13:41 Nederlanse tijd) dus even niet. Doe er je voordeel mee.
De interface is een beetje knullig, maar hij speelt de filmpjes af zonder reclame en slaat alle intro's/uitro's/sponsor-spul enzo over, dus ik ben al overtuigd ;)

Het betreft dus: https://github.com/yattee/yattee


Op m'n telefoon gebruik ik eigenlijk al jaren de mobiele site van youtube. (minder datamining mogelijk dan via een geïnstalleerde app). En er zijn prima Safari-extensions die je Youtube-ervaring erg fijn maken.
Dit is voor mij net weer iets teveel werk :p (valt ook wel mee, maar toch...), wel een goed idee, houd er alleen rekening mee dat je met Testflight maximaal maar 10K users mag hebben en daarna dus Public moet gaan...

1.52 Euro merk je echt helemaal niets van en dan heb ik het gewoon via de officiële apps :)
Klopt. Maar het is voor mij ook een beetje principieel.
Ik heb geen Google account. Ik wil ook zo min mogelijk door bedrijven als Google en Meta gevolgd worden en gebruik hun producten dus zo min mogelijk en wil er al zeker geen geld aan geven om dan vervolgens alsnog geprofileerd te worden.

Ik weet het. Het is ergens hypocriet natuurlijk. Want ik kijk wel eens in de zoveel tijd op YouTube (ik denk een paar filmpjes per maand), maar wil dat dan 'gratis' wat natuurlijk gewoon niet fair is. Want Google moet ook haar marketingmolen ergens van betalen natuurlijk.

Mijn probleem is alleen dat ik niet gevolgd/geprofileerd wil worden en ook zeker geen advertenties wil zien. Als Google mij een optie geeft om voor een schappelijk bedrag per maand naar YouTube zonder advertenties kan laten kijken, en mij helemaal niet profileert (ik wil geen gepersonaliseerde feeds en zo) dan zou ik het zo doen.

N.B. Ik ben in elk geval één van de tienduizend dus ik ben blij :)
Ja dat is ook waar.

Ik hou mijzelf niet meer zo bezig ermee omdat het voor mijn doen gewoon een onmogelijke strijd lijkt nog :p
Dat andere apps alternatieven geven is zeker geweldig en hoop ook zeker dat het zo door blijft gaan, want anders wordt het alleen maar erger :p
Ik gebruik tegenwoordig ook odysee.com maar die heeft lang niet zoveel content als Youtube en ik kom meestal dan toch wel uit op Youtube omdat ik daar meestal iets niet kan vinden. Op pc kan ik gelukken Ublock Origin gebruiken maar op mijn SmartTV krijg ik nog steeds reclames omdat Pihole niet helpt tegen Youtube reclames.
Ik ging net Pihole installeren voor YouTube adds omdat het echt teveel is. Misschien werkt adguard wel?
Op de pc gebruik ik Ublock Origin dat werkt wel, ik heb Pihole in een container draaien zo te zien kan dat met Adguard niet dus kan het niet proberen.
Adblocker, Vanced, Newpipe, etc. Opties genoeg.
Newpipe heeft geen persoonlijk feed zoals YT dat wel heeft.

Vanced is helaas niet meer in ontwikkeling.

[Reactie gewijzigd door HollowGamer op 22 juli 2024 17:28]

Vanced doet het nog steeds prima. ReVanced is de opvolger en werkt ook.

[Reactie gewijzigd door kabelmannetje op 22 juli 2024 17:28]

Marktaandeel van deze alternatieven is waarschijnlijk gegroeid de afgelopen tijd.
Je kan ook gewoon betalen in plaats van te denken dat alles op deze wereld gratis is.
Bij Google betaal je natuurlijk al dmv een enorme bak persoonlijke data, helemaal over de jaren heen. Ik heb bij Google een groter probleem om te betalen omdat ze hun product (zoals YouTube) gewoon slechte UX geven, waarna je mag gaan betalen om wat UX verbeteringen te genereren. Ook is het niet zo dat ze stoppen met persoonlijke data verzamelen nadat je gaat betalen.
Daarnaast kan ik kanalen die ik waardeer beter via andere platformen betalen zoals patreon. Helemaal gezien sommigen demonetized worden door Youtube (channel 5 bijvoorbeeld). Maar goed, dat grapje wordt ook mooi duur als je een aantal mensen wilt supporten.

Ik betaal onderhand voor enorm veel diensten online (Protonmail, ProtonVPN, SimpleLogin, Bitwarden, nog meer...) en ik ben zeker bereid te betalen voor een streaming platform zoals YouTube. Maar Google betalen om niet meer te hoeven dealen met hun irritante UX, no thanks!

Goede tip is trouwens SmartTubeNext als je op een android tv zit. Ik kijk eigenlijk alleen nog maar youtube met adblockers (Sponsorblock, Enhancer for Youtube, Ublock origin) of op smarttube.

--

Edit: wat leuke linkjes toegevoegd.

[Reactie gewijzigd door DanielsWrath op 22 juli 2024 17:28]

Wat die slechte UX betreft ben ik er ondertussen van overtuigd dat dit een bewuste keuze is.
Dit is namelijk een trend die me jaren opvalt. Ook bij de Google zoekmachine. Bij Facebook etc.

Niet dat ik hiervoor hard bewijs heb, maar denk hier eens over na;
  • Google is een miljarden bedrijf. Hoeveel mensen zouden ze daar in dienst hebben voor de UX?
    Ik vermoed echt wel meer dan 1. En hoeven vast niet de hele dag aanwezig te zijn en niets te doen voor hun loon.
  • Wat levert meer op? Gelijk de beste 10 suggesties geven? Of 1-2 goede suggesties geven en geleidelijk aan de andere 8 suggesties tonen tussen een hoop crap, waardoor je een veelvoud van advertenties te zien krijgt.
  • wat levert meer op? Resultaten geven, waarbij veel reclame’s getoond worden of content waarbij de maker advertenties heeft uitgeschakeld (als dat nog kan) of tot een minimum beperkt.
  • Waarom een fijnere UX creëren als er praktisch geen concurrentie meer is? Voor meer gebruikers? Of wil je dat je gebruikers langer op je platform aanwezig zijn?
Etc. Etc. Idealen, enthousiasme en innovatie zijn allang geen motieven meer bij de grote jongens. Het gaat allemaal om geld en het moet altijd meer zijn. Zeker is er nog innovatie en experimentatie, ook bij Google, maar dat zal voornamelijk in nieuwe markten zijn. Daarna mag het marketing team het gaan exploiteren.
Waar betaalt een mens tegenwoordig niet voor. Moet iedere scheet geld kosten ? Je doet niks meer dan betalen voor alles wat ze uit hun duim zuigen tegenwoordig. Deze tijd is niks dan geld. Ik heb betere tijden meegemaakt dan deze hebzucht en graai maatschappij. Is het daar waar techniek deze dagen nog voor dient om mensen te bezijken en te pluimen. Microtransacties en in app aankopen games en apps. Alles is een abonnement en een verdoken lening tegenwoordig. Als jij dat de normale zaak van de wereld vindt ?
Alles moet tegenwoordig geld kosten en ze worden creatief met pest code in apps en streamingsservices dat je betaalt. Wat is de wereld op het internet een toxische omgeving geworden. Het plezier van computeren zoals wij dat kenden valt helemaal weg en is niet meer.
Dat alles geld kost is niets nieuws. Dat steeds meer bedrijven voor abbo's kiezen als verdienmodel is de laatste jaren zeker wel toegenomen.
Wat ook relatief nieuw is, is dat veel mensen alles willen hebben. Alles kunnen zien. En dat allemaal voor niets. Zo werkt het gewoon niet.
Wat veel mensen dan ook niet beseffen is dat het allemaal niet hoeft. Niemand dwingt je om abbonnementen af te sluiten.
Nu betaal je voor Netflix, vroeger betaalde je voor je zenderpakket. En die waren toch echt wel veel duurder dan een Netflix abbo.

Ik heb er zelf weinig last van. Als het mij niet aan staat, dan doe ik het niet. Microtranacties? Nee. YouTube reclame wordt gefilterd door de Adblocker. Op mijn telefoon gebruik ik het niet. Ik weiger 30 seconden reclame te kijken voor een filmpje van 10 seconden. Abbo hoef ik niet; ik gebruik YouTube nauwelijks.
Welkom bij het kapitalisme. Het systeem werkt (voor de rijken) jammer genoeg.

[Reactie gewijzigd door Quitzcused op 22 juli 2024 17:28]

Ja, de goede oude internet tijd is al lang om. Ik zet zelf de datum rond omstreeks +- 2010. Ik zou heden ten dagen, mijn kinderen nooit een standaard out of the box smartphone of computer laten gebruiken.
Reclame vind ik prima, maar niet 4 voor de video, 5 door de video heen om de 7 minuten en dan ook nog 2 aan het einde van de video
En vergeet dan ook niet nog de 'todays video is sponsored by X' die zo veel 'influencers' tegenwoordig buiten alle andere reclame om er bij in gemonteerd hebben. De verhouding tussen reclame en informatie is compleet zoek en schuift steeds verder op richting reclame

Vraag me af hoelang deze manier van content consumeren nog houdbaar is op deze manier. Niet alleen kost het ontzettend veel tijd om reclame te kijken, ook kost het ontzettend veel energie (stroom, data). In deze tijden is dat ook een aspect wat best belicht mag worden.
Ik kijk eigenlijk alleen maar YouTube op mijn computer m.b.v. Firefox + uBlock origin. Geen enkele keer een ad gehad op Youtube. Maar op mijn telefoon en TV krijg ik echt een haat aan om YouTube te kijken
Het idee hier is juist om die mid-rolls van YouTube eruit te halen. En dus alles aan het begin te doen.

Op termijn zegt de pessimist in mij dat ze die later weer terug brengen terwijl ze de reclame in het begin zo lang laten....
In een normale situatie heb je gelijk, maar het betreft hierbij een partij met een scheve machtsverhouding, die juist in stand wordt gehouden door te betalen. Vanuit een ethisch perspectief valt er ook een argument te bedenken om juist niet te betalen.
Dus je verwacht bij jou in het dorp ook gratis friet? Want er is maar één friettent en door te betalen hou je dat in stand
Neem dan ook alles mee in die vergelijking: die friettent concurreert meer dan 10 jaar lang alles in de provincie weg met gratis eten (al blijkt later dat ze stiekem een GPS tracker op je auto drukken en een microfoon in de kraag van je jas naaien) en gaat daarna ineens geld vragen voor hun product. Oh, en die spionage blijft aan, ook al ben je betalende klant.

Edit: strakke toevoeging van @batjes, eigenlijk is zijn aspect van het verhaal misschien nog wel het ergste.

[Reactie gewijzigd door nst6ldr op 22 juli 2024 17:28]

Dan is die friet ook nog eens geplant, geoogst en gebakken door de klanten zelf. Alleen het plastic bakje waar men het uit eet hoeft de friterie zelf mee te komen.
Bizar, het ijzeren gordijn was dus maskirovka en het heeft 30 veel meer jaar geduurd voordat we daar achter zijn gekomen :)

[Reactie gewijzigd door Xander2 op 22 juli 2024 17:28]

Rare vergelijking met die friet. Concurrent proberen te worden van een snackbar is heel wat anders dan concurrent proberen te worden van Youtube. Dat eerste lukt gewoon met goede frieten en een aantrekkelijke zaak. Het tweede gaat je nooit lukken vanwege de enorme grootte en kapitaalkracht van Youtube.

[Reactie gewijzigd door bytemaster460 op 22 juli 2024 17:28]

Filmpje wordt opgenomen, erna editen en erna uploaden allemaal door de maker zelf en YT laat het alleen zien ;)
Niet met een adblocker inderdaad.
Je betaalt op zich al met al de data die Google van je heeft en continu via zo goed als iedere site naar binnen harkt.
Je betaalt al met al je (gebruikers)data die je overdraagt...
Er is ook nog iets als proportie. Het is niet dat Alphabet hun hoofd net boven water kan houden. Dat er reclames worden getoond is gewoon acceptabel maar je kunt ook een irritatiegrens over gaan als je voor een filmpje van 2 minuten tien korte reclames gaat tonen.
Dat mensen niet betalen voor Youtube is wél de eigen schuld van dat platform. Het gebruik er van is meer dan tien jaar gewoon volledig gratis geweest. Youtube Premium en daarmee de mogelijkheid om er sowieso voor te betalen bestaat nog niet zo lang en veel mensen (inclusief ikzelf) ervaren Premium als iets negatiefs, omdat de introductie er van gepaard ging met een ziekelijke toename van het aantal reclamefilmpjes voor, tijdens én na een video.
Alleen betaal je dan voor minder advertenties. Niet geen... "let me tell you about our sponsor" blijft er dan alsnog inzitten. Als ze dat er ook uit filteren als je betaalt, dan zou ik het zeker overwegen. En dat het kan bewijzen meerdere plugins wel... maar nu niet en gebruik ik wel gewoon m'n plugins. Nergens last van dan (alleen op de chromecast wel helaas)
Er was concurrentie, maar de gebruikers dulden geen concurrentie meer.

Gebruikers zijn verslaafd aan een product en weigeren naar alternatieven te kijken.

Neem WhatsApp als een voorbeeld. Toen deze overgenomen was door Facebook ben er eruit gestapt. De eerste maanden is niemand mee gegaan naar een alternatief. Daarna mondjesmaat enkelen. Ik heb geen contact meer met vrienden, familie en clubs via chat. (wel indien nodig telefoon of mondeling)

Mensen vinden het eerste product waar ze aan verslaafd raken beter dan contact hebben met hun naasten, zo erg is het al.
Dat ligt niet zozeer alleen aan de gebruikers maar ook zeker aan de creators... als jouw favoriete creator(s) alleen op Youtube te vinden zijn, dan blijf je hangen. Dat is niet anders dan je favoriete tv programma of serie... als je dat op kanaal of webdienst X alleen kan bekijken, dan blijf je daar.
Mensen vinden het eerste product waar ze aan verslaafd raken beter dan contact hebben met hun naasten, zo erg is het al
Is het een verslaving? Jij hebt bepaalde beweegredenen gehad om geen whatsapp meer te gebruiken, je hebt die redenen blijkbaar uitgelegd aan je contacten waarvan je graag ziet dat ze met je meegaan maar men heeft dit niet belangrijk genoeg gevonden om over te stappen of een extra chatapp te installeren.

Tevens kan ik jouw beredenering ook omdraaien... jouw afkeer van Facebook producten is blijkbaar zo groot dat je daardoor geen/minder contact hebt met je naasten die niet zijn meegegaan naar jouw favoriete chatapp.
Ik volg een groot aantal mensen op Odysee (LBRY) dus content van hun kijk ik ook daar en niet op youtube. Om er een aantal te noemen: Hardware Unboxed, Veritasium, Undecided with Matt Ferrell, Thoughty2, WhatDaMath, Louis Rossmann. Daarnaast een aantal Linux kanalen;
Soms hoor je nog wel eens het argument dat op andere platformen alleen maar wappies en politieke kanalen zitten. Ja, die zitten er ook maar je bent niet verplicht ze te volgen/kijken. Beste manier om gedeeltelijk over te stappen is een platform uitzoeken en je Youtube follow list langsgaan. Daarnaast de youtubeer die je volgt zoveel mogelijk stalken dat ze ook op andere platformen gaan zitten.
Tevens kan ik jouw beredenering ook omdraaien... jouw afkeer van Facebook producten is blijkbaar zo groot dat je daardoor geen/minder contact hebt met je naasten die niet zijn meegegaan naar jouw favoriete chatapp.
Die mensen zijn gewoon te lui om een andere chat app te installeren; ik snap werkelijk niet wat de grote barriere is voor mensen om er een extra chat app naast te hebben.

[Reactie gewijzigd door Sp3ci3s8472 op 22 juli 2024 17:28]

Die mensen zijn gewoon te lui om een andere chat app te installeren; ik snap werkelijk niet wat de grote barriere is voor mensen om er een extra chat app naast te hebben.
Wat heeft dat nou met luiheid (of verslaving) te maken? De meeste zullen gewoon geen enkele reden zien om over te stappen... jouw redenen hoe goed onderbouwd en/of terecht die misschien ook moge zijn, die gelden voor jou en niet voor een ander. In hun ogen ben jij misschien wel dwars omdat ze voor jou perse een andere chatapp moeten gebruiken.

Je bekijkt het alleen vanuit jouw oogpunt...

[Reactie gewijzigd door MicGlou op 22 juli 2024 17:28]

Waarom moeten mensen "overstappen"? Je kan prima whatssapp, telegram en signal naast elkaar draaien. Als mensen niet de moeite willen nemen om iets anders te proberen dan is dat helaas jammer.

Ik draai die 3 chatapps naast elkaar en contact zoveel mogelijk niet via whatsapp; dus nee, ze hoeven niet perse voor mij anders. Dat verandert niet mijn mening dat ik ze laks en lui vind op dat punt.
Omdat je daar zelf over bent begonnen...
De eerste maanden is niemand mee gegaan naar een alternatief. Daarna mondjesmaat enkelen. Ik heb geen contact meer met vrienden, familie en clubs via chat. (wel indien nodig telefoon of mondeling)
Hier geef je heel duidelijk aan geen of weinig contact te hebben met mensen die alleen whatsapp gebruiken en niet met je meegaan. Dat is niet lui of laks, we hebben het over het installeren van een app... je vraagt ze niet of ze kunnen komen helpen met verhuizen. Ze zien gewoon geen reden/willen jouw alternatief niet gebruiken...
Misschien een bak koffie? Dat is een andere user :+.
>Mensen vinden het eerste product waar ze aan verslaafd raken beter dan contact hebben met hun naasten, zo erg is het al.

Men kan de bal terugkaatsen naar jou.

Alsook, na enige tijd heb je een kakafonie aan apps staan die allemaal hetzelfde doen. Dat is gewoon niet gebruiksvriendelijk.
Dat zie je over het hele internet. Vroeger was er een apart forum voor alles. Nu is het Reddit. Youtube is het videoplatform geworden, en zo zijn er nog talloze voorbeelden. Ik gebruik ook liever signal dan whatsapp, maarja, ik krijg mijn voetbalteam en (schoon)familie echt niet over. Paar vrienden van mij hebben wel whatsapp verwijderd die spreek ik op signal.
Verslaafd is wel een heel groot ding wat je nu zegt, wat een onzin zeg. Het is gewoon gemak. Tuurlijk zijn er enkelen die verslaafd zijn aan hun telefoon, maar om nou te zeggen dat iedereen die whatsapp gebruikt verslaafd is aan de app is echt kwats. Klinkt meer als privacy gekkie geneuzel dan als een valide punt.
Je hebt gelijk maar ziet de situatie een beetje verkeerd in.
Het ding met normale gebruikers is dat ze lui, ongeinformeerd en niet zo slim zijn. Sinds de introductie van de iPhone (/moderne smartphone) en daarmee de grote increase van "normale mensen" die het internet gebruiken is alles op het internet compleet gecentraliseerd. originele internet gebruikers, laten we ze gebruikelijke tweakers noemen, hadden geen probleem met meerdere sites gebruiken en wat avontuur opzoeken tijdens het web browsen. Maar normale mensen willen het graag zo simpel en eenvoudig mogelijk. 1 site, weinig tot geen gebruiker input en alles centraal op een plaats.

Dit is bijvoorbeeld hoe de hele overstap van hyves naar facebook plaatsvond. Op hyves kon je duizend dingen instellen en had iedereen zijn eigen persoonlijke pagina. Op facebook had je allemaal dezelfde blauwe interface met als enige optie om je persoonlijke details in te voeren.
3x raden wat normale mensen sneller gaan gebruiken... duidelijk de saaiere optie facebook, puur omdat het voor deze mensen makkelijker is.

Het ligt zoals menig tweaker vaak roept, helemaal niet bij de bedrijven, het is allemaal gebruikers die alle draconische censuuur etc. heel graag willen om hun eigen ervaring te beschermen.
De grote increase is pas begonnen met Android en Facebook
Ik heb bewust nooit een aparte FB app / chat app geïnstalleerd, maar gebruik alleen de website-versie. Op de mobiel kun je dan niet chatten. Jammer dan, dan wachten ze maar tot ik achter m’n desktop of laptop zit.

Anderzijds zijn chat-apps gewoon te praktisch om te negeren. En ja, dan is het logisch dat je er geen 15 door elkaar wil gebruiken. Dus het wordt er 1 of 2. Prima, maar waarom stelt de overheid niet wat basale eisen, qua veiligheid en compatibiliteit? Probeer nu maar eens je whatsapp-geschiedenis over te zetten naar een andere chat-app. Bij mail kan het toch ook?
Is het een verslaving aan een specifiek produkt of aan wat dat produkt biedt? Ik denk het laatste - het zal de mensen namelijk een worst zijn waarmee ze filmpjes kijken of geschreven gesprek mee voeren.

Alleen als het platform geen content of aangesloten gebruikers heeft, dan wordt het niet gebruikt.

Het bewijs hiervoor is wel hoe makkelijk de ene app soms de andere vervangt - terwijl de nieuwe niet bepaald beter is op bijv. privacy gebied; zoals bijv. TikTok voor (korte) filmpjes kijken.

En omdat het in geval van TikTok erg makkelijk was om snel content toe te voegen (en te delen) werd dese dus populair.

Maar het is/was een alternatief voor YT.
Is het een verslaving aan een specifiek produkt of aan wat dat produkt biedt?
Waarom is drugs verslavend?
Het de verpakking van het pilletje of het effect van de drugs?

Ik denk dat mensen de ene verslaving voor/door het andere vervangen. Tiktok is gewoon een snel werkende dopamine versie van YouTube. Ff snel je fix krijgen en weer door.
Mee eens en aan de reacties te zien vind ik dit onvoldoende belicht.

Bij verslaving is individuele keuze en verantwoordelijkheid geen argument, maar een probleem.

We zien links en rechts dat techgiganten hierop inspelen op alle vlakken in de digitale wereld (meer-meer-meer) en we kijken ernaar alsof er geen maatschappelijk probleem is en alsof een monopolie geen problemen oplevert.

Ze hebben het concept "information wants to be free" in hun voordeel gedraaid en een platform gecreëerd om dit uiteindelijk teniet te doen en de klassieke manier van distributie in ere te herstellen, verslaving is de manier.

[Reactie gewijzigd door Xander2 op 22 juli 2024 17:28]

Anoniem: 294759 @Croga16 september 2022 11:46
Er is ook nog Vimeo. Ja, het is geen grote concurrent van Youtube. Maar het is er wel een.
Ik zie niet zo goed in wat dit met hun monopolie-positie te maken heeft. Je ziet dit bij verschillende partijen gebeuren; inkomsten/ad-kijk-uren dalen door bijv. meer gebruik van ad-blockers => ze tonen meer advertenties bij de gebruikers die ze niet blokkeren.
Die advertentiemarkt is inderdaad al tijden bezig met een race naar de bodem.
Concurrentie genoeg, maar die zijn zo groot niet in vergelijking met YouTube. Bij de gebruiker is nog altijd 'onbekend maakt onbemind'. Een andere optie is om YouTube premium te nemen, dan ben je ook van de reclames af. Of je gebruikt een ad-blocker, al dan niet in combinatie met de Sponsor Block extensie.
Odysee wordt steeds populairder. Hoe meer YT gaat censureren, des te populairder Odysee wordt.

Daarnaast is het ook nog mogelijk om YT content te zien zonder reclame voorgeschoteld te krijgen via netwerken zoals piped en invidious.

[Reactie gewijzigd door ocf81 op 22 juli 2024 17:28]

Wat wil je als gebruiker doen? Naar de concurrentie gaan? Die bestaat niet....
Geen YouTube gebruiken? Genoeg nuttigere tijdsbesteding te vinden :P
Adblockers werken erg goed!!
Er bestaan zeker concurenten, Odysee bijvoorbeeld is een hele prettige en steeds meer creators syncen hun YouTube kanaal er naar toe. Dus wat kun je zelf doen? De Watch on Odysee extentie installeren bijvoorbeeld zodat videos die ook op Odysee staan via Odysee worden afgespeeld.
Ik zie op Odysee vooral veel 'conspiracy' materiaal staan, mogelijk omdat het wordt gebanned op youtube en andere social media kanalen.

Odysee is verreweg van een concurrent, eerder een vergelijkbaar medium.
Het ligt eraan of je op zoek gaat naar samenzweringsdingen. Er zijn ook tal van andere onderwerpen die op YT niet meer mogen en die zie je ook steeds meer terugkomen op Odysee. Steeds meer kanalen hebben ook gewoon een mirror van YT op Odysee draaien. Elke maand komen er meer (al dan niet ex-) youtubers bij op Odysee.

[Reactie gewijzigd door ocf81 op 22 juli 2024 17:28]

Youtube wordt hier in huis enorm veel gebruikt, voor entertainment en voor educatieve doeleinden.

Persoonlijk zou ik best een bijdrage over hebben van enkele Euro's per maand om zonder reclames te kijken, en met veel meer invloed op wat en hoe te bekijken. Maar met alle 'ingebakken' gesponsorde content door makers zelf en alle 'shorts' troep is het niet interessant op dit moment.
Dat krijg je, helaas, in een markt waar geen enkele concurrentie is. Youtube is defacto markteigenaar en monopolist. Ze kunnen qua reclame doen waar ze zelf zin in hebben. Wat wil je als gebruiker doen? Naar de concurrentie gaan? Die bestaat niet....
Of omdat een platform als Youtube gewoon enorm duur in onderhoud is en ze een manier moeten bedenken geld te verdienen? Die tientallen datacenters vol youtube hardware moet ergens van betaald worden.

Als iedereen zou betalen voor het gebruik van het platform zou je dit soort zaken niet hebben. Ik denk dat abonnementen van 10 euro dan ook een heel stuk lager zouden zijn.
Youtube op twee of drie apparaten tegelijk opstarten.
Een abonnement nemen. Dat is wat ik gedaan heb. Dan zie je geen advertenties. :)
Als gebruiker kans je een premium account nemen. }:O
Argentijns youtube abonnement kost je nog geen 88 cent per maand.
VPN naar India, youtube premium afsluiten en onbeperkt kijken voor 1,50euro per maand. Is het illegaal? Ik weet het niet, maar ik heb geen ads meer.
O jawel. Er is een decentrale variant van youtube namelijk Theta TV. Alleen geen massa adoptie helaas.
Mediacentre en adblockers en anders pi-holes etc. Reclames zien anno 2022 zou verboden moeten zijn }>
Bekijk Youtube links via VLC .. dag reclame. :+
Wat wil je als gebruiker doen? Naar de concurrentie gaan? Die bestaat niet....
Ik kijk net een filmpje van 10 minuten dat voor de 3e keer onderbroken werd met reclame. Het tabblad heeft rechts boven een kruisje. Bij nader inzien heb ik wel iets beters te doen dan filmpjes kijken over 'animals being bros'. Dag Youtube.

Op m'n telefoon heb ik de app Newpipe = reclamevrije youtube. In m'n browser is Youtube gewoon stuk.
Wat je als gebruiker doet? Betalen voor premium, 0 reclame.

En afhankelijk van het soort video's dat je leuk vind, voor mij zitten bijna alle kanalen die ik volg ook op curiosity stream of Nebula.

Wat ik me trouwens afvraag, een Chromecast detecteren ze die ook als grote TV of met het echt de YT app op je TV zijn?
... Youtube is defacto markteigenaar en monopolist. Ze kunnen qua reclame doen waar ze zelf zin in hebben. Wat wil je als gebruiker doen? ...
Zoals elke monopolist verdient; op persoonlijk vlak, waar mogelijk (en Tweakers kunnen het over het algemeen), al het mogelijke doen om ze inkomen te ontnemen!
Door:
- minder of niet gebruiken (yep, not gonna happen...)
- geen 'premium' o.i.d. nemen! (dat maakt het monopolie nog sterker)
- adblocker gebruiken op je PC/laptop e.d.
- alternatieve app op je mobiel gebruiken (NewPipe o.i.d.)
- zelfs op TV's kan bovenstaande
- er is daarnaast vast nog veel meer mogelijk als je een beetje gaat zoeken

En ja, ik begrijp echt ook wel dat 'ieder bedrijf inkomsten nodig heeft', maar monopolisten kun je onmogelijk net zo zien, gebruiken en/of behandelen als 'zomaar iedereen ander bedrijf'...
Een monopolist verziekt de boel altijd en verdient het daarom dus niet meer om 'normaal' (zoals je bij bedrijven die wel moeten concureren zou doen) behandeld te worden.
Voor 1 euro per maand (via VPN aanmelden) heb je Youtube premium zonder ads, moeite van 't klagen of omheenwerken niet waard, beter gewoon opgeven.
Of premium afsluiten, maar ook daar kunnen ze de prijzen van blijven verhogen.
Of premium afsluiten, maar ook daar kunnen ze de prijzen van blijven verhogen.
Maak van dat kunnen maar zullen... Daarom is 'go premium' geen oplossing. Voor je het weet zit je met:

- premium ultra light, €2,99 p.m. voor 'een normale hoeveelheid' reclame
- premium light, €7,99 p.m. voor 'weinig reclame'
- premium, €14,99 p.m. geen reclame
- premium plus, €21,99 p.m. met exclusieve content
- premium v.i.p., €99,99 p.m. als premium plus maar dan met vermelding van je naam in de aftiteling van je favoriete exclusieve content

De monopolist niet voeren a.u.b.! ;)
Nu ja je kunt natuurlijk ook met je voeten stemmen en niet kijken.
Voorheen bladerde ik nog wel eens door YouTube, maar open het tegenwoordig zo min mogelijk. Ook de YouTube links hier op tweakers bijvoorbeeld laat ik gaan. Op een gegeven moment zie je het YouTube logo als een reclame banner: iets waar je verder niet meer op klikt.
Gewoon geen YouTube kijken. Áls ik al eens een linkje heb naar YT waar ik naar wil kijken en ik heb weer eens zo’n lange ad dat klik ik het weg en jammer dan..

Ik heb echt geen zin om eerst 30 seconden advertenties te gaan zitten kijken.
Unlock origin installeren en probleemloos videos kijken met geen enkel advertenties haha
Er is wel concurrentie; maar dat moet maar net werken op je tv en dit moet maar net de content bevatten die je wilt zien.

Youtube is "gratis", zelf heb ik een gloedhekel aan reclames op mijn tv en daarom youtube premium (inmiddels omgezet naar light) genomen. Ik heb er geen moeite mee iets te betalen om geen reclames te hoeven zien. Op mijn computers draaien ook nog adblockers.
YouTube premium nemen?
Mij te duur, maar gevolg is dus reclame.
Je moet niet de illusie hebben dat concurrentie alles beter maakt.

Google is in beginsel gewoon een advertentieboer, geen videosite. Daarnaast waren er alternatieven maar YouTube is gewoon de go to site. En heel veel mensen malen niet om advertenties.
Ik heb er een schurft hekel aan. En daarom heb ik YouTube premium uit een ver land voor een fractie van de prijs.
Je kunt een abonnement nemen op Youtube, dan heb je totaal geen last van reclames ...
Ik durf inmiddels wel te stellen dat Youtube zonder een adblocker bijna niet meer om aan te zien is. Enige tijd terug dit op vakantie gemerkt, je wordt helemaal debiel van continue al die onderbrekingen. Zeker ook wanneer er een vrij lange, niet te skippen, advertentie zit voorafgaand aan een korte video (van 1 minuut) dan vergaat je de zin gewoon om de daadwerkelijke video nog te kijken.

Het viel mij toen op vakantie ook pas op (op de Youtube app op een smart-tv daar) hoe erg het is, aangezien ik thuis de boel zo goed en kwaad als mogelijk heb ingericht om de ads te blokkeren; Youtube Vanced op Android, uBlock Origin in de browser, SmartNextTube op de Android-tv box en heel wat ads/spyware blokkades via pfSense.

Ik vind het ook een groot verschil of er at random, door Youtube, ads door een video komen, of dat de maker van de video een sponsor/ad gedeelte zelf opneemt. Ik volg heel wat Youtube kanalen en zie dat laatste in vele vormen voorbij komen en bij sommigen is het gewoon leuk/grappig vormgegeven. Bij de video's die ik kijk zijn het dan ook vaak merken/producten die zij zelf vaak gebruiken, passend bij het onderwerp van de video's (sponsoring door Makita/DeWalt/Bosch bij een DIY video bijvoorbeeld) en niet weer die random bagger spam wat Youtube serveert.
Ik durf inmiddels wel te stellen dat Youtube zonder een adblocker bijna niet meer om aan te zien is.
Dat is correct dus heb je in feite 3 opties

1. Precies doen wat Google van jouw verwacht, dokken (alleen ik doe dat om 2 redenen niet, afdwingen is er 1 van)
2. Ad blocker en dergelijke (Ublock in mijn geval)
3. Geen Youtube kijken

Ik snap dat er reclame nodig is, maar het is zo agressief veel dat ik mij meer gedwongen voel om te betalen en geen reclames te zien, dan dat ik YT Premium (Lite) zou nemen omdat "ik voor een service betaal".

Wij betaalden ook voor TV, dat ging op ten duur de deur uit door reclame en slechte content, YT heeft enorm veel last van dat eerste.

En stel dat je betaald, je moet ingelogd zijn om geen reclame te zien en op basis van mijn ervaringen (die zijn slecht) ben ik op ten duur YT gaan gebruiken zonder dat ik mij inlog, en dus kan ik ook geen Premium (Lite) gebruiken.
Ik heb op firefox de extensie "reader view" staan.
Werkt perfect voor sites waar je gewoon stuken tekst wil lezen (plaatjes vallen by default wel weg)
Hoe stel jij je voor dat Youtube dan de rekeningen betaald en geld verdient? Moeten de creators gaan betalen per video/kanaal/view? Ik vraag me af of je hun sponsorblokken dan nog steeds accepabel zou vinden.

Ik kijk meer YT dan alle andere streamingdiensten bij elkaar, dat ik daar (voor een 'gezin' van 5 personen) iets van €18 per maand betaal prima, dat geld is beter besteed dan m'n Netflix en Amazon abonnemten.

Bovendien, de kanalen houden van wat ik begreep ongeveer 10x meer over aan een premium view dan aan de reclame, je steunt je favouriete creator dus ook nog eens! Voor mij de reden dat ik de irritante repetatieve sponsorblokken (automatisch) skip.
Het kan nog erger, zoals nu.nl of andere nieuws sites
Ik woon als nederlander in het buitenland maar wil wel graag op de hoogte blijven van her Nederlandse nieuws. Dus ik kijk ook de clips op nu.nl of nos.nl

Die vinden het dus niet erg om de reclame vooraf wel af te spelen maar op het moment dat de clip afgespeelt moet worden krijg je het bericht 'Deze is niet beschikbaar in het buitenland'
Ik gebruik nu sinds een tijdje YouTube proxies ipv de YouTube site.
Dat werkt prima voor mij.

Op het moment gebruik ik Invidious (via yewtu.be ). Ik heb in m’n browsers een redirect extension/addon. Dat werkt ookvoor de embedded YouTube filmpjes zoals die tweakers gebruikt.

Op iOS heb ik dus gewoon zo’n webpagina-link op m’n startscherm gemaakt naar yewtu.be . De app gebruikte ik al jaren niet. De extensions om advertenties/promotions e.d. over te slaan werken helaas nog niet op die sites op iOS. Wel op een desktop

YouTube zoals het hoort ;)


Edit:
Op m'n Apple TV heb ik zojuist Yattee kunnen installeren via Testflight. Hij is (zoals je kan verwachten omdat hij via Testflight gaat) nog in Beta, maar hij doet het prima. Het heeft er ook een ingebouwde Sponsorblock in.
De bèta zit heel vaak vol. Op het moment van schrijven (13:46 Nederlanse tijd) dus even niet. Doe er je voordeel mee.
De interface is een beetje knullig, maar hij speelt de filmpjes af zonder reclame en slaat alle intro's/uitro's/sponsor-spul enzo over, dus ik ben al overtuigd ;)

Het betreft dus: https://github.com/yattee/yattee

[Reactie gewijzigd door lenwar op 22 juli 2024 17:28]

Recent maar weer Ublock op Youtube aangezet, en dan kan iemand zeggen "niks is gratis" of "neem YT Premium (Lite)"

Dat weet ik, maar als je het zo grof maakt dan voelt het meer als afdwingen.

Gisteren na 1,5 YouTube video via de Chromecast maar de laptop erbij gepakt, ene filmpje was 11 minuten en 4 seconden (net nagekeken) en ik kreeg 2 reclame vooraf, 2 keer 2 reclames tussendoor en 1 reclame aan het einde.

2de filmpjes was ruim half uur maar na 8 minuten was ik er klaar mee toen er weer reclame kwam (1 aan het begin, 2 tussendoor en toen ik stopte 1 reclame)

Het is soms erger dan TV, en wij hebben geen TV (TV als apparaat wel, maar geen TV abonnement) met een reden, slechte content en te veel reclame.

ik ben ook eerder bereid om eventueel voor YT Premium te betalen als ten eerste YT niet zo agressief veel reclame toont, juist DAT zorgt ervoor dat het als afdwingen voelt. Ten tweede dat YT minder een profiel van je creëert, ik kijk vaak YT terwijl ik niet ingelogd ben en naar mijn weten zou die abonnement dan niet werken. Reden dat ik dit doe? Ondanks dat ik veel dingen uit het staan zoals geschiedenis opbouwen van wat ik kijk en dergelijke, toch kreeg ik allemaal totaal niet relevante (soms niet wenselijke) content voorgeschoteld, en melden aan YT haalt gewoon niks uit, dus ik kijk YT tegenwoordig volledig uitgelogd

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 22 juli 2024 17:28]

Ik geloof het statement van google eigenlijk niet. Toen YouTube premium nieuw was, waren ze al opdringerig met het verkopen er van (wat al een erg slechte reclame was voor het product).

Ik kreeg op mijn iPad een tijd geleden ook standaard meerdere reclames te zien (geen 10, maar wel soms 3). En omdat ik alle tracking instellingen bij google uit heb staan, zijn het echt slechte reclames (bijvoorbeeld met voeten met huidproblemen, of overduidelijke oplichtingspraktijken bijvoorbeeld met trading bots en als je dan door klikt, worden er bekende figuren genoemd die duidelijk niks met die site te maken zouden willen hebben).

Ik heb toen besloten om YouTube Premium te nemen, omdat ik deze strijd niet kon winnen. Ik zou bijna zeggen, voor mijn mentale gezondheid. Ik ben van de reclames af, maar ook voor het respect dat ik nog had voor Google als bedrijf.

Het stomme is, ik had best willen betalen om niet door Google gemanipuleerd te worden door advertenties. Eigenlijk verwacht ik namelijk dat ze daar best goed in zijn, en ik heb liever Google als product, dan dat ik het product ben. Maar door de manier waarop ze dit product hebben neer gezet (wat ook alleen maar over YouTube gaat en niet over de rest van hun producten), wilde ik het simpel weg niet meer hebben.

Ik ben dus een ontevreden klant, maar ik blijf klant, omdat ik die reclames niet terug wil hebben.
Je kan de strijd wel degelijk winnen. Adblockers en een plugin voor de browser om video's te downloaden. Zo doe ik het al jaren, en al jaren geen reclame meer gezien op yt.
Zo kun je ook backups houden van video's die om wat voor reden dan ook verwijderd worden.
Natuurlijk kan ik door allerlei hoepels springen, maar dan ben ik ook niet beter af. Bovendien verlaag ik me dan tot hun niveau, dat wil ik niet. Ik ga nooit akkoord met cookies als dat niet nodig is, maar ik installeer ook geen adblocker. Ik vind ook dat een bedrijf als Google best een normaal bedrag mag verdienen aan hun diensten.

In een ontwikkelde economie is zoeken op het internet, een basisbehoefte geworden. En YouTube valt daar ook een beetje onder, omdat het inmiddels ook een kennisplatform is. Ik vind dan ook dat bedrijven er met die verantwoordelijkheid naar moeten kijken.

Van een Google verwacht ik dat ze iedereen dezelfde kansen geven op het internet, door ze zo goed mogelijke resultaten te geven. Maar dan moeten ze wel het vertrouwen verdienen dat ze op die manier met mensen om willen gaan. Ik vond al een lange tijd dat Google te machtig is, maar ik had wel een hoge pet van ze op, als het gaat om hoe ze die verantwoordelijkheid om gingen.

Als ze mensen, die bewust met hun uitgaven omgaan, depressief maken met smerige reclames, waar ze niet omheen kunnen. En dat in een tijd dat iedereen thuis zit en niks mag doen. Dan maak ik me wel een beetje zorgen over hoe ze met die verantwoordelijkheid om gaan. Google is gewoon te machtig om dit soort "experimenten" uit te halen.

[Reactie gewijzigd door PB. op 22 juli 2024 17:28]

Een van de redenen dat ik YT niet op mobiel of tv kijk.

Geen adblockers. Zodra er een preroll ad is (laat staan meerdere), ben ik al niet meer geinteresseerd
Met projecten als Vanced (apk vast nog wel ergens te downloaden) en ReVanced ben je ook van die youtube reclames op je telefoon af.
Nog meer reclame? Is dat dan nog mogelijk? Straks ben je reclame aan het kijken met af en toe fragmenten van een filmpje tussendoor.
Kennelijk, nu krijg je van tevoren reclames om vervolgens ook nog een naar de sponsoren van de maker van het filmpje te luisteren.

Lekker ad-blocker blijven gebruiken. Ik raad het iedereen aan.
Misschien ook waard om te kijken naar de browser addon SponsorBlock, gebruikt een database van tijden wanneer een sponsorsegment in videos zit en slaat ze automatisch over. Zelf nooit gebruikt omdat ik tot nu toe me niet irriteer aan sponsorsegmenten en ik heb het nog niet de moeite gevonden om uit te zoeken of de plugin je privacy respecteert
Eens. Doe ik ook zeker op PC en Android.
Alleen kijk ik zelf +90% via Chromecast op TV. Helaas is het daar niet uit te zetten :'(
En ja die reclame toename heb ik gemerkt afgelopen dagen. Verschrikkelijk!
Je kan het blokkeren voor heel je netwerk met een: https://pi-hole.net/. "Moet" je wel een raspberry pi voor aanschaffen maar dan ben je in een keer klaar, lekker reclames blokkeren op DNS niveau.
Sinds wanneer worden Youtube ads geblokkeerd met Pi-Hole?

Serieuze vraag, dit heeft afaik de laatste jaren nooit (fatsoenlijk) gewerkt.

[Reactie gewijzigd door SmiGueL op 22 juli 2024 17:28]

excuus, Pi-hole doet dat zo te zien niet. Ik heb zelf Pi-hole en een adblocker geinstalleerd, heb altijd aangenomen dat pi-hole dat deed maar dat is dus verkeerd.
Maar de reclames in en rond de Youtube-filmpjes kun je er niet mee blokkeren.
Een Pi Hole blokkeert helemaal geen yt ads. Was het maar zo'n feest.

Daarnaast kun je Pi hole op elke Linux (virtual) machine draaien dus je hebt niet per se een losse Pi nodig.
Vandaar dat "moet" tussen quotes staat.
Dan doet je toch voor minder dan 2 euro p/m YouTube premium voor 4 personen uit een land die weinig te besteden heeft. Kost je weinig en je geniet volop.
precies, is het probleem meteen voorbij. En mochten ze dat op de 1 of andere technische manier gaan omzeilen dan is het denk ik vrij snel gedaan met youtube. Gelukkig kan ik ook via kodi YT plugin kijken, daar heb je uiteraard ook geen last van reclame.
ja, binnen de normale perken vond ik het nooit zo erg dat er wat reclame kwam, de mensen die de filmpjes maken waar ik graag naar kijk moeten ook wat verdienen, maar dit begint echt te erg te worden.
de sponsoren van de maker van het filmpje
Dat is niks wat de extensie SponsorBlock niet oplost :)
Voor de reclames in de video is er Sponsor Block. :)
Ik vind 1 commercial vooraf nog net te doen mits die na 5 seconden te skippen is. Bij alles wat meer is haak ik af. Gezeur over je sponsor of gebedel om te liken en subscriben en ik haak af. Bij de eerste de beste commercial die de video onderbreekt haak ik af. Dan hoef ik het videootje niet te zien, ik mis er niks aan.
En sponsorblock!

Zodra Google dit gaat tegenwerken, vertrek ik van YouTube. Wat is dat de afgelopen jaren totaal onkijkbaar geworden met de enorme hoeveelheid advertenties
Je zal toch maar een paar keer op je scherm moeten tikken (10 seconden skip) of op het pijltje naar rechts op je toetsenbord (5 seconden skip) moeten drukken.

Het is uiteraard irritant, maar lang niet zo erg als de 'harde' advertenties van YT zelf die je niet kunt wegklikken.
De intro's/outro's. De zelfpromoties. Ander gelul dat niets met de inhoud van de video van doen heeft. Op bijna elke video skipt Sponsorblock bij mij 20-30% van de content.

Het geeft mij gewoon een enorme rust.
Adguard werkt ook prima. Op mijn pc geen last meer van de advertenties. Helaas op de TV wel nog....
Gisteravond eventjes voor het slapen gaan video's gekeken van Crosby, Stills, Nash & Young. Midden in het nummer 'teach your children' opeens een of andere schreeuw reclame. Ga je toch weer met de pest in je lijf naar bed.
Je kan natuurlijk gewoon betalen voor youtube premium (lite)
En voor Netflix én Prime én HBO én NPO Plus én Tweakers Plus én Spotify, én voor het extra zender pakket met BBC én OnlyFans, én, én, én...
Ik word een beetje moe van al die micro transacties.
Prima, betaal je er niet voor, dan kijk je advertenties.
Of lekker een adblocker gebruiken en de desbetreffende dienst gedag zeggen zodra je de toegang onmogelijk gemaakt wordt.

Niet elke dienst is het waard om voor te betalen of je privacy voor op te geven. Het internet is een pull gebaseerde techniek, je bent niet verplicht alle content maar binnen te halen en niemand kan je daar toe dwingen dat wel te doen.
Prima, betaal je er niet voor, dan kijk je advertenties.
Heel de advertentie-wereld is afschuwelijk. Al was het omdat men geen scrupules heeft, en de ene na de andere leugen verteld. Of omdat men zoveel mogelijk z'n best doet je zoveel mogelijk te pesten.
En de overheid vind dat allemaal prima, omdat het stemvee meer waarde hecht aan de winsten van bedrijven dan aan eerlijkheid en fatsoen.
Precies, er zou ook gekeken moeten worden naar de aard van het filmpje. Er komen steeds meer filmpjes voor ontspanning of zelfs tegen slapeloosheid. Die worden ook gewoon onderbroken door schreeuwerige reclame. Tijdens concerten zouden ze de reclame tussen de nummers in moeten timen en niet midden in een rustig nummer.
Het lijkt de commerciële televisie wel.
In België zijn er tenminste bij commerciële tv wetten vastgelegd wat betreft reclame. Als ik zou noteren wat voor ads die ik krijg bij YouTube en deze ga vergelijken met commerciële tv, dan vrees ik dat het meer aan het worden is op YouTube.
Ads in het begin, midden en einde en dan nog wat sponsor reclame tijdens de video zelf. Op een video van 5 minuten zit al snel 1 minuut reclame.
Vergelijk ik dat met een film van anderhalf uur op commerciële tv, dan zie ik 3 reclameblokken van telkens 5 tot 6 minuten. Die reclameblokken zijn dan "zo lang" dat ik vaak gewoon mijn tanden ga poetsen of even een pitstop hou waardoor die nuttig gebruikt kunnen worden.
Daarmee stip je wel een interessant punt aan: Welke wetgeving is hierop van toepassing?

Ik gok er op dat het nog een wild-west gebied is omdat Youtube begon als website. Dat de geboden diensten meer en meer op traditionele TV gaan lijken, stelt hen mogelijk nog wel in de gelegenheid hun eigen praktijken er op na te houden, vrij van eventuele beperkingen die voor TV zijn opgesteld.
In België is het de media wetgeving (https://www.vlaanderen.be/de-mediaregelgeving)
Hierin staat volgend
Televisiezenders mogen per uur maximaal 12 minuten reclame uitzenden.
De openbare omroep mag geen reclame uitzenden op tv.
[...]
Films en nieuwsprogramma's mogen maar één keer per geprogrammeerde tijdsduur van 30 minuten onderbroken worden.
Vandaar, een film van anderhalf uur is 3 blokken van 5 à 6 minuten.

[Reactie gewijzigd door SMGGM op 22 juli 2024 17:28]

met de uitzondering dat "boodschappen van onze sponsor" niet onder reclame vallen.

Dan krijg je een reclame blok, gevolgd door reclame voor een eigen programma, gevolgd door twee "boodschappen van de sponsor" berichten, gevolgd door reclame voor een eigen programma, gevolgd door....
Ik vind de reclames ook ergerlijk, maar het blijft wel een gratis product wat je gebruikt. Vergeleken met een paar jaar terug ben je nu vaak verplicht om 2x 20 seconden reclame te kijken. Dat zal denk ik nooit anders worden, tenzij je simpelweg betaalt voor de dienst.
Ik vind de reclames ook ergerlijk, maar het blijft wel een gratis product wat je gebruikt. Vergeleken met een paar jaar terug ben je nu vaak verplicht om 2x 20 seconden reclame te kijken. Dat zal denk ik nooit anders worden, tenzij je simpelweg betaalt voor de dienst.
Echt gratis zal het nooit worden, ik snap dat er op een of andere manier geld moet binnenkomen.
Het probleem is ook niet zozeer dat er reclame is maar dat er eigenlijk niks is om Google/Youtube af te remmen als ze te ver gaan.

Youtube is zo groot dat je er als gebruiker en als adverteerder niet om heen kan. Tja, als gebruiker kun je besluiten om iets anders te gaan doen en fundamenteel weigeren om filmpjes van youtube te kijken, maar niet echt. Youtubefilmpjes kom je overal op internet tegen en zonder mis je een hoop.
Er zijn wel wat andere streaming diensten dus je hoeft niet helemaal zonder te zitten.

Als adverteerder heb je al helemaal voor reclame wil je een zo groot mogelijk publiek. In je eentje reclame maken op je eigen site waar niemand komt werkt niet. Je móet de grote massa opzoeken.

Zoals wel vaker de laatste tijd is het grootste probleem dat Google zo groot is dat het de markt domineert. Iedere actie heeft altijd direct gevolgen op een groep mensen die eigenlijk geen alternatief heeft. In andere markten mopper je dan wat en zoek je een andere leverancier maar dat gaat hier niet.
Er is geen boze opzet nodig van Google/Youtube, het bedrijf is zo groot dat alles wat ze doen bijna automatisch problematisch is want er is altijd wel iemand de pineut.
Alsof je een olifant in de woonkamer hebt staan, dat kan nog zo'n lief beest zijn maar je meubels zullen het niet overleven. Zo'n beest dat de hele kamer vult is vragen om problemen. Maarja, wij hebben een klein olifantje binnengehaald toen het nog lief en schattig was. Nu is de olifant groot en past niet meer door de deur naar buiten en moeten we eigenlijk het halve huis gaan slopen. Wachten tot de olifant op natuurlijke wijze dood gaat en wegrot is geen oplossing.
Beetje net als Discovery Channel wordt het dan :+
de versie ervan in belgië valt nog mee, maar als je ziet hoeveel reclame er procentueel tijdens het slot van een programma getoond wordt op buitenlandse zenders (zoals E! ), dan weet je zelfs vaker niet dan wel welk programma er juist bezig is (of het moet iets te maken hebben met het feit dat ik hun programma's al even rommelig en oninteressant vind als hun reclame :+ )
Maar je hebt reclame en je heb reclame. Bij Discovery heb je om de 15 minuten reclame en dan vaak ook nog het promoten van eigen produkten. Alleen dat ze in 1 aflevering van iets 4x hun eigen product promoten en dan ook nog hetzelfde product |:( Als ik een aflevering kijk van iets dan kijk ik hem toch echt van het begin tot het eind en om dat 4x hetzelfde iets te promoten dan denk ik vaak "na 1x weet ik het ook wel hoor". Hierdoor duurt wat ik aan het kijken ben onnodig lang en verlies ik juist de intresse of ga het opnemen en skippen met die promotie...
Met tijdens elke scène overgang of jump-cut een "whoosh" geluidje? :P
Zijn we weer terug bij Amerikaanse TV, daar voelt dat dus echt zo. Verschrikkelijk.
Het is natuurlijk een manier om gebruikers bijna te dwingen een betaalde versie af te nemen. Die na een tijdje natuurlijk duurder wordt en ook weer beperkingen krijgt m.b.t. advertenties.
Jammer dat er voor de desktop niet zoiets is als Newpipe :( Zelfs met uBlock Origin krijg ik wel vaak reclames.

Gelukkig gebruik ik Youtube zelden (en ook vanuit dat opzicht heeft een abonnement dus geen zin).

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 17:28]

Dat is er dus wel, en het heet Invidious: invidio.us

[Reactie gewijzigd door Overheid op 22 juli 2024 17:28]

Oh bedankt, die zal ik eens proberen!
Er is ook Freetube applicatie, geen ads en tracking out of the box. https://freetubeapp.io/
Hmm interessant, een losse app lijkt me idd handiger. Moet alleen ff kijken of het is geport naar mijn OS (FreeBSD). Bedankt voor de tip!
Als je bij uBlock Origin de automatische update van de lijsten aan hebt staan, zou je op youtube geen reclame moeten krijgen. Tenminste, ik zie ze nooit.
Iets met Argentinië en Youtube Premium. ;)

En kom maar op met die concurrent, het is hoog tijd.
Hoe werkt dat precies? Moet je dan elke keer VPN aan hebben naar Argentinië als wil je iets kijken?
Nope, 1 malig. Maar wel een 2de account nodig (sws beter voor het geval ze hem blokkeren) en je moet in Argentinië wonen. Ik heb gelukkig een vakantiehuis daar. ;) :+
Eyyyyy een 1.27 euro per maand broeder.
India is ook een goed land ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.