My Ad Center geeft Google-gebruikers later dit jaar meer invloed op advertenties

Google introduceert tijdens zijn I/O-keynote nieuwe privacyfuncties. Gebruikers krijgen eind dit jaar onder meer toegang tot een My Ad Center, waar ze bijvoorbeeld kunnen aangeven dat ze meer of minder advertenties van bepaalde merken of onderwerpen willen zien.

De advertentie-instellingen binnen de My Ad Center gelden voor Google Search, YouTube en de Discover-feed, schrijft het bedrijf. Via deze hub kunnen gebruikers aanpassen welke advertenties ze te zien krijgen. Gebruikers kunnen daarbij aangeven dat ze geïnteresseerd zijn in verschillende categorieën, of juist minder advertenties van een bepaald thema of merk willen zien.

Het wordt ook makkelijker om Google te verzoeken om bepaalde gegevens uit de zoekindex te halen, zoals telefoonnummers en thuisadressen. Dat is al langer mogelijk, maar in de komende maanden komt daar een bijbehorende tool voor die dat proces moet versimpelen. Die wordt dan geïntegreerd in de Google-app.

Daarnaast komt het bedrijf met enkele nieuwe beveiligingsfuncties. Google Docs, Sheets en Slides beschermen gebruikers voortaan op phishing en malware. Het bedrijf doet dat op dezelfde manier die het nu inzet met Gmail. Zo worden gebruikers volgens Google gewaarschuwd wanneer ze Docs-documenten, Sheets-spreadsheets en Slides-presentaties met phishinglinks of malware proberen te openen. Het bedrijf gaat ook verder met het standaard inschakelen van tweestapsverificatie.

Android en Chrome krijgen deze zomer in de Verenigde Staten ondersteuning voor virtuele creditcards. Die functie werkt via de Autofill-functie en genereert voor iedere transactie een apart creditcardnummer. Deze werken alleen bij specifieke transacties, hoewel ze ook ingezet kunnen worden voor terugkerende transacties, bijvoorbeeld voor het afsluiten van abonnementen. Onder meer VISA, American Express, Mastercards en Capital One werken mee. Het is niet bekend of en wanneer de functie buiten de VS beschikbaar komt.

Google My Ad Center en Virtual CardsGoogle My Ad Center en Virtual CardsGoogle My Ad Center en Virtual Cards

My Ad Center en Virtual Cards

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

11-05-2022 • 22:18

31

Reacties (31)

31
30
16
4
0
11
Wijzig sortering
Komt hier dan ook een leeftijd rating voor reclames in? Nu krijgt mijn kind van 8 zombie wars reclames en squid games reclames te zien. Die ik dus niet wenselijk vind. Gelukkig hij zelf ook niet en skipt ie ze zo snel als kan, maar het is belachelijk dat je bij PEGI 3 instelling dit soort reclames te zien krijgt
Hopelijk!
Alsook wil ik Gokken en Alcohol ook weg, we hebben geen tabac reclames meer dankzij de regels van BENELUX en/of EU.

Maar ik wil geen unibet of jonny walker reclames zien, ik snap niet waarom ik als nooit sport kijkende betting reclames krijg op websites.
Of alcohol reclames als een HydroHomie (water, koffie, thee, vruchtensap; alcohol komt niet binnen mijn woning).

Ik snap dat rond grote sport events ik Samsung of LG reclames krijg voor TV's, of rond de zomer zonnenbril reclames.
Mijn ID krijgt voornamelijk coolblue of amazon IT of gadget reclames, maar waarom gokken en alcohol nu en dan?

Is My Ad Center de vorm om aan te geven; hey dit wil ik niet meer zien?
Wel jammer dat je slechts ‘minder’ kan kiezen. Er zijn zat merken die ik compleet verwerpelijk vind met hun marketing-campagnes, maar zo achterlijk hard reclame maken dat je er helemaal ziek van wordt.

Denk bijvoorbeeld aan de chantagePostcodeloterij of de Staatsloterij met al hun respectievelijke merken/producten er omheen.
Dus eigenlijk een tool om zelf al je info aan Google te geven, in plaats van dat ze het ongevraagd van je verzamelen.

Maar ik zie de voordelen er wel van in. Als ik kan aangeven minder van die waardeloze ads voor memewebsites te willen zien en meer advertenties voor beha's en bikini's of zo, dan ben ik helemaal voor.
Ja, geef ons informatie, dan kunnen we je nog nauwkeuriger lastigvallen met reclame. Allerlei platformen willen dat de reclame "gepersonaliseerd" wordt omdat is dan "meer relevant" zou worden. Ik vindt het per definitie niet relevant dus het interesseert me geen biet wat voor reclame je me stuurt.

Ik probeer reclame er zo snel mogelijk doorheen te skippen. Op Youtube op m'n tablet moet ik soms 10x een video herstarten voordat ik eindelijk zie waar ik op geklikt heb. Van de reclame hoor ik meestal alleen het eerste woord, dan heb ik het al weggeveegd en opnieuw gestart. Maar het begint nu wel langzaam bizarre vormen aan te nemen, zo vaak als je een Video moet herstarten voor die begint. Dus kijk ik tegenwoordig steeds vaker op m'n laptop die een browser heeft met ad blocker. Maar of dat reclame fragment nu komt van iets wat ik interessant vindt of van een wasmiddel doet er weinig toe. En de meest agressieve adverteerders komen op mijn persoonlijke zwarte lijst, daar ga ik zeker niet kopen.
Daar was youtube vanced voor op android. Niet meer beschikbaar via de play store, maar vast nog wel een apk te vinden.
Ja ook zo'n fijne ontwikkeling. Eerst een kanaal helemaal volproppen met reclame en dan geld vragen als een "service" om het weer te verwijderen. Dat gaan we dus niet doen, gekke Henkie zeker.
Je bent in de war met YouTube Premium.
NewPipe werkt anders gewoon goed hoor.
De APK is vast nog wel te vinden, maar de ontwikkeling is recent gestopt na dreigementen van Google.
Ik gebruik zelf zo min mogelijk apps voor diensten die een goede mobiele site hebben.
YouTube heeft een goede mobiele site, en ik heb op m’n Apple tablet/telefoon een extensie/addon (hoe ze het ook noemen) die effectief de advertenties blokkeert, een andere die de interface minimaliseert (Vinegar) en ook nog een andere vervelende stukjes overslaat. (SponsorBlock)
Werkt prima. Enige minpuntje is dat deze er niet zijn voor de Apple TV. Daar kijk is dus geen YouTube op (althans. Heel af en toe via AirPlay)

De echte toegevoegde waarde van een app boven de mobiele site is natuurlijk ook meer voor het bedrijf dan voor de gebruiker.
(Veel apps van sites, zijn effectief ook weinig meer dan een schilletje om de site heen, plus een boel tracking)
Sponsorblock binnen Vanced werkt al een poosje niet meer. Wel balen.
Werkt gewoon bij mij
Op Youtube op m'n tablet moet ik soms 10x video herstarten voordat ik eindelijk zie waar ik op geklikt heb.
Ligt dat niet aan de app of je browser? Ik kijk soms YouTube op mijn mobiel via de browser en ik heb geen last dat ik zo vaak moet herladen om een filmpje te starten. Ik krijg dan meestal 1 of 2 advertenties van te voren en daarna start die zonder problemen.
Precies, zodra ik de advertentie zie veeg ik het meteen weg en moet ik de video herstarten. Toch vaak veel sneller dan de reclame te moeten kijken want kost maar een seconde. Als ik het 10 keer moet doen ben ik altijd nog 4 seconden sneller dan lijdzaam kijken, en bespaart tenenkrommende ergernis want het gros is gemaakt voor mensen met het IQ van een pinda (ja, ook ik zie ze af en toe ondanks m'n pogingen het te vermijden maar je wordt er niet vrolijk van).

Reclame kun je niet doorspoelen, nou dan maar zo. Als ik dat niet kijken wil dan wil ik dan niet kijken, zo simpel is het.

Wat jij doet is een filmpje starten en dan lijdzaam afwachten tot de reclame voorbij is. Dat werkt bij mij natuurlijk ook. Maar ik ga er niet op wachten. Ik hoop trouwens dat de content maker betaald krijgt per view, loopt die bij mij binnen, ik heb zo 5 views voor hem, alleen wel alleen de eerste seconde, dat dan wel.

Gepersonaliseerde reclame mist een belangrijke optie: mijn persoonlijke voorkeur namelijk geen reclame.

Ik gebruik ook een ad blocker. Op sommige sites heb ik het uit gezet, mits de reclame niet te opdringerig is. Op Tweakers heb ik het maar weer aan gezet want ondanks m'n goede wil drukken ze toch Plus erdoor. Ze zijn vergeten dat ze nu geld vragen van degenen die hun site groot hebben gemaakt en waar ze het hele recht van bestaan aan ontlenen. Als dank mag je nu betalen. Dat dacht ik dus niet he? Maar goed, dat is een ander onderwerp. Reclame maakt meer kapot dan je lief is en het is kwaadaardig en dringt echt overal in door als het de kans krijgt.
Pro-tip als je een Android tablet hebt: gebruik YouTube via Firefox met ublock origin. Nooit meer reclame.
Serieus het overwegen waard, dank je.
Als ik kan aangeven minder van die waardeloze ads voor..
ALLE ads dus.
Skip mij maar voor vlees, auto’s, alcohol, gokken en cosmetica. Dat ga je me toch niet verkopen. Af en toe een Bosch reclame prima.
Zo werkt het niet, je moet het in de app van Google invullen, niet hier in de reacties :+
Wat zijn jullie allemaal grappig vandaag!

Behalve @Paultje3181 ...die heeft een heeeeel erg goed punt en laat ook direct zien waarom persoonsgerichte reclame absoluut niet werkt. Sterker nog...het schiet merendeels volkomen het doel van reclame voorbij.

[Reactie gewijzigd door Dazenet op 23 juli 2024 23:42]

onder het mom van keuze hebben ze gewoon een extra tool om data te verzamelen en meer te verdienen doordat ze nóg beter kunnen targetten. Het is gewoon een illusie dat dit gemaakt wordt in het voordeel van de koopwaar (aka gebruikers)
Anoniem: 1201820 11 mei 2022 23:37
U wordt verzocht mee te werken aan de effectiviteit van advertenties! Dan kunnen wij er meer voor vragen.
AdGuard geeft je nog meer controle, maar daar moet je voor betalen. Vond ik niet erg. Alles beter dan domme advertenties moeten bekijken.
Waarom zou ik deze moeite nemen als ik met een plug-in alle reclames in een keer blokkeer?
Voor die ene website die ik het gun kan ik de plug-in uitzetten en heb ik ook geen Google account nodig
Het is niet bekend of en wanneer de functie buiten de VS beschikbaar komt.
Jammer, want een privacy.com alternatief hebben we juist buiten de VS nog niet, en binnen de VS wel al. Ik snap dat het wat ingewikkelder wordt als je zo'n dienst internationaal aan wil bieden, maar in de VS delen ze de markt en hier zouden ze de enige zijn.

Kan niet wachten tot er hier ook een dienst is waar je gewoon een virtuele prepaid creditcard kan gebruiken voor dingen als Netflix en Disney+
Ik betaal mijn netflix met de virtuele debit CC van crypto.com
Kunnen we bepaalde adverteerders blokkeren?
En ook sponsored ads (wat het vaak in facebook en instagram voorkomt)?

[Reactie gewijzigd door DarkAngelX2 op 23 juli 2024 23:42]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.