Google voert in India enkele Android-wijzigingen door onder druk van overheid

Google heeft na een verloren zaak bij de Indiase Hoge Raad besloten enkele wijzigingen door te voeren in Android. Zo wordt het mogelijk om een ander systeem dan Google Plays betaalsysteem te gebruiken voor in-appaankopen en komt er een zoekmachinekeuzescherm.

Google schrijft dat de optie voor gebruikers om een ander betaalsysteem te kiezen vanaf de volgende maand beschikbaar komt voor alle apps en games. Dat maakt dat ontwikkelaars andere opties dan het systeem van Google Play kunnen voorschotelen aan gebruikers als ze een aankoop van digitale content in een app willen doen.

Daarnaast is een belangrijke wijziging dat Indiase gebruikers de optie krijgen om de door hen gewenste standaardzoekmachine te kiezen. Deze optie krijgen bijvoorbeeld Europese gebruikers ook al voorgeschoteld. Een keuzescherm hiervoor, dat bij het installeren van een nieuwe smartphone of tablet verschijnt, zal 'binnenkort' beschikbaar komen.

Verder krijgen fabrikanten de optie om individuele Google-apps in licentie te nemen zodat ze deze op hun toestellen kunnen voorinstalleren. Ook voert Google een aanpassing door in de compatibiliteitsvereisten voor Android zodat partners in staat zijn om niet-compatibele varianten en forks te bouwen.

Het Amerikaanse bedrijf schrijft dat deze wijzigingen, die mede op basis van aanwijzingen van de Competition Commission of India worden doorgevoerd, betekenen dat er 'aanzienlijke wijzigingen' in India moeten worden doorgevoerd. Volgens Google is dit complex en vergt het veel werk, ook voor partners, fabrikanten en ontwikkelaars.

Google zegt dat het beroep zal aantekenen tegen bepaalde aspecten van de besluiten van deze toezichthouder. Het is niet duidelijk tegen welke specifieke punten Google zich verzet. Wellicht betreft dat de eis dat gebruikers in staat moeten zijn om meegeleverde apps te kunnen verwijderen; over dat punt zegt Google niets.

Deze wijzigingen volgen op de verloren zaak bij de Indiase Hoge Raad. Daardoor mag Google fabrikanten ook niet langer verplichten om apps mee te leveren als die de Play Store willen installeren op telefoons. Deze uitspraak betekent niet het einde van deze zaak, al moet Google alvast eraan voldoen tot een lagere rechter zich eind maart uitspreekt over het bezwaar dat Google heeft aangetekend.

Door Joris Jansen

Redacteur

25-01-2023 • 20:21

32 Linkedin

Reacties (32)

32
30
8
0
0
16
Wijzig sortering
Volgt Apple dan niet ook snel, die doen toch hetzelfde?
Ik denk dat het marktaandeel van Android in India aanzienlijke groter is dan van IOS waarmee je min of meer, als Apple zijnde, automatisch ook geen monopolie hebt en daarom minder snel op je praktijken wordt aangesproken.

[Reactie gewijzigd door er0mess op 25 januari 2023 23:09]

Apple heeft geen vrij te installeren OS, bij Apple koop je hun hardware met hun operating system.
Nee, maar Apple koppelt wel hun Pay en verplicht hun store te gebruiken. Iets waar Google hier ook voor op de vingers is getikt. Nu is Apple inderdaad erg klein in India, maar het zou best kunnen dat een deel van de regels ook voor hun gaat gelden.
Aanmerkelijke marktmacht is iets wat in eigenlijk ieder land de basis is voor dit soort regelgeving. Als Apple in India heel klein is zouden ze dus niets hoeven te doen.
De marktaandelen van mobiele besturingssystemen in India in December 2022: Android 95.69%, IOS 3.54% en KaiOS 0.58%.
Er zijn ook goede redenen om alleen de App Store te gebruiken of hun Pay methode:
1. Je hebt duidelijk overzicht van alle betalingen op een plaats - dus al je aankopen en abonnementen bij derden.
2. AppStore biedt veiligheid - dat is ook met Android het geval - de meeste malware komt van apps buiten de Play Store.

Apple kiest gewoon om een goed product te bieden - niet universeel.
Het probleem is denk ik niet zo zeer dat er goede redenen zijn om het te gebruiken. Ik denk dat (bijna) iedereen het daar wel mee eens is. Het gaat er alleen om dat iedereen het moet gebruiken, ook als er wel een waardige alternatief zou zijn. Die is er misschien nu juist wel niet omdat die geen voet aan de grond kunnen krijgen in een gesloten markt.

En door de ontwikkelaars alleen de kans te geven geld te verdienen via jouw platform dwing je automatisch ook de gebruikers. Als je bedenkt hoe veel geld er wereldwijd wordt gestoken in ontwikkeling van apps is het best bizar dat 15-30% van de omzet enkel naar het beheer en onderhoud van een store zou moeten gaan en slechts 70-85% naar waar de echte investeringen worden gedaan.
1. Dat heb ik nu ook via mijn Creditcard.
2. Appstore is geen garantie voor veiligheid. Ik sideload al jaren, zonder enige vorm van malware. Een appstore maakt het makkelijker de juiste apps te vinden. Hoeft niet perse de store te zijn van Apple of Google.

Apple kiest ervoor hun product prominent in te zetten en te laten werken. Wat ze je niet vertellen is dat ze stiekem de concurrentie hun apps onbruikbaar maken. Voorbeeld: https://www.soydemac.com/...-practices-before-the-eu/
Apple verkoopt geen OS aan andere fabrikanten. Dwingt geen leverings/software regels af bij andere fabrikanten. Dus geen probleem.
Wel deze veranderingen wil ik ook in de EU zien. Dus ga ik gericht vragen stellen aan de belgische GBA. En als het bewezen is - zal ik mee met de GBA klagen tegenover Google. Geen compassie - attack!
Privacy Rulez, niet Big Tech. Leve Max Schrems.
Ik zeg: lang leve DSA en DMA!
En dat dankzij de EU
De titel had ook kunnen zijn: "Google voert houdt zich schoorvoetend aan de wet".
oke ja.......ik weet niet wat ik hier van moet zeggen eerlijk gezegd.
Al met al, wat valt er hieruit te leren? Stop 1,4 miljard menschen in een land en doe wat zij willen anders heb je geen toegang meer in dit geval als externe partij. Hebben ze goed van de Amerikanen afgekeken.

Als we in Europa nou ook eens zo'n grote afzetmarkt hadden, dan kunnen we dat ook zo regelen. Gaat dat in Uw leven of in het leven van Uw kleinkinderen nog gebeuren? Waarschijnlijk niet. Teveel verdeel- en heerspolitiek in Europa.
De Europese afzetmarkt is veel groter. In aantal mensen kleiner (niet veel, zo'n 750 miljoen) maar qua besteedbaar inkomen vele malen groter dan India.

Maar het zou goed zijn als Europa (om te beginnen met de EU) meer eenheid wordt. De EU heeft eigenlijk veel te weinig mandaat omdat alle postzegelslandjes (en op globaal niveau zijn Duitsland en Frankrijk ook klein) veel soevereiniteit willen hebben. Maar daarmee heb je dus geen slagkracht op wereldniveau.
Je geeft zelf al aan dat de afzetmarkt in India veel groter is door je vergelijking met het aantal mensen in Europa. 2 maal Europa. Voor android telefoons is de afzetmarkt in India velen malen groter. En India is 1 land, vandaar dat Google moet buigen.

Volgens mij zeggen we voor de rest hetzelfde.
Europa is voor Google een veel grotere afzetmarkt dan India in geld uitgedrukt, dus, als de E.U. zoiets verordonneert, zal Google heus wel gehoorzamen.
Hoe zie jij dat in geld uitgedrukt?
Het B.B.P. van de E.U. is zo'n 15 biljoen euro, tegen 3 biljoen voor India (2021). Verder is Google altijd meer gericht geweest op Amerika en Europa en minder op India, waardoor de omzet ook in verhouding tot de grootte der economieën groter is in Europa.
Ah, leunstoelstrategie.

Waar denk je dat er meer telefoons zijn genaamd android? De EU of India?
Voor Google telt alleen omzet en winst, niet aantallen goedkope telefoons.
Dat je maar wat roept wat niet klopt en niet ter zake doet om je bijdrages nog enigszins wat glans te geven kun je sowieso al afleiden aan het feit dat Google in India tot aan de Hoge Raad heeft geprocedeerd.

Klaarblijkelijk is er meer aan de hand dan alleen omzet en winst.
Zie de economische macht van Europa versus India, en de talloze maatregelen van de E.U. die Google gewoon opvolgt. Verder is denk ik alles hier al wel meerdere malen gezegd.
Je valt in herhaling. Daar hebben we het niet over in dit geval.

Het is nu 10 graden in Kathmandu.
Europa heeft de GDPR/AVG afgedwongen, om even snel iets te noemen. Zeggen dat Europa dit niet kan is natuurlijk kolder.
We hebben het hier over andere opties afdwingen dan de betalingsmethode van de playstore in android / Google. De GDPR / AVG heeft hier helegaar niets mee te maken. Dat is een algemeen geldend iets, wat niet specifiek gericht is op het betalingssysteem van de playstore van Google.

Wat je nu verkondigt raakt kant noch wal.
Mijn punt is dat het niet de eerste keer is dat de EU iets afdwingt van techbedrijven, en daarin slaagt. Slagkracht genoeg zou ik zeggen.
We hebben het hier over andere opties afdwingen dan de betalingsmethode van de playstore in android / Google.
Dat doet de EU al ten dele. Met de Digital Markets Act die er voor zorgt dat:
En poortwachters moeten andere bedrijven op hun platform toestaan, zodat die hun eigen aanbiedingen en contracten aan hun klanten mogen aanbieden buiten het poortwachterplatform om.
nieuws: Europese bigtechwet Digital Markets Act is in werking getreden

Verder ook nog recent nieuws:
"EU dwingt af dat apps in Google Play Store in hele EU te downloaden zijn"
nieuws: EU dwingt af dat apps in Google Play Store in hele EU te downloaden zijn

Kortom, de EU roert zich zeker wel met Google, de playstore, betalingsmethoden, etc. Zeggen dat de EU geen slagkracht heeft in dat opzicht blijft gewoon kolder.
Je kan blijven komen met dingen die de EU doet, maar het raakt nog steeds kant noch wal.

Lees je zelf wel de links die je opstuurt? Ik kan daarin wederom niks terugvinden met betrekking tot de betalingsoptie in de playstore.

In India is al reeds besloten door de Hoge Raad of het equivalent daarvan aldaar om een streep te zetten door de monopolie betalingsoptie van de playstore door Google. Die procedure zou in de EU eerst nog helemaal moeten worden doorlopen, aangezien Google het hier ook kan aanvechten.

Punt blijft dat doordat India 1 land is met een veel groter aantal Android gebruikers dan de EU, Google daar moest buigen.

Hier is dit nog maar de vraag, zeker gelet op hetgeen jij dan aandraagt. Het heeft er totaal niets mee te maken.

[Reactie gewijzigd door Hatseflats op 28 januari 2023 00:18]

Teveel verdeel- en heerspolitiek in Europa.
Of te gevoelig voor de lobbyisten.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee