EU dwingt af dat apps in Google Play Store in hele EU te downloaden zijn

De Europese Unie heeft bij Google afgedwongen dat alle apps die in de Play Store staan in de hele EU te downloaden zijn. Nu is dat niet het geval, omdat ontwikkelaars apps van een geoblock kunnen voorzien. Ook doet Google andere concessies.

De concessies van Google komen na druk van toezichthouders in onder meer Nederland en België. De Nederlandse ACM en de Belgische FOD Economie trokken samen op. Behalve dat apps nu overal beschikbaar komen, moet het makkelijker worden om contactgegevens voor ontwikkelaars en voor Google te vinden. Daarnaast heeft Google beloofd duidelijker te zijn op pagina's voor Flights en Hotels.

Bij Flights gebruikt Google nu niet de uiteindelijke prijs als prijs bij de sortering, omdat het gaat om een kale prijs zonder het meenemen van handbagage of ruimbagage. Bij Hotels gebruikt Google reviews die het niet heeft geverifieerd, waardoor het niet kan uitsluiten dat het gaat om valse reviews. Daarover gaat de zoekgigant transparanter zijn.

De concessies komen tegemoet aan de klachten die de toezichthouders hadden, maar lossen die niet helemaal op. Zo wilden zij dat Google geoblocking helemaal onmogelijk zou maken, maar in plaats daarvan gaat Google duidelijker maken hoe gebruikers van land kunnen wisselen om een app toch te installeren.

Toezichthouders: contact opnemen met Google vereist te veel kliks

Door Arnoud Wokke

Redacteur

26-01-2023 • 18:40

121 Linkedin

Submitter: molens

Reacties (121)

121
121
56
8
1
57
Wijzig sortering
De Europese Unie heeft bij Google afgedwongen dat alle apps die in de Play Store staan in de hele EU te downloaden zijn.
Hoe verhoudt dit zich tot de laatste zin? Het wisselen van land is niet alleen moeilijk te vinden (en soms ook gewoon verborgen), maar ook aan regels verbonden, zo moet je een betaalmethode uit dat land gebruiken en mag je maar 1x per zoveel tijd wisselen.

Toen ik (wonende in Malta) een keer op vakantie was en aan het strand in NL wou parkeren, wat het onmogelijk om een parkeer-app te installeren. Gelukkig was het (net) buiten het hoogseizoen en heb ik geen boete gehad, maar Amerikaanse bedrijven snappen het hele vrije verkeer van goederen en diensten niet zo goed.
Toen ik een keer op vakantie was en aan het strand in NL wou parkeren, wat het onmogelijk om een parkeer-app te installeren.
Tip: Ik gebruik Aurora Store. Daarmee kan je anoniem in de Play Store inloggen. Dat wil zeggen dat vrijwilligers accounts toevoegen uit allerlei landen. Als de app die je zoekt niet beschikbaar is, kan je uitloggen en opnieuw inloggen. Dan heb je weer een willekeurig account. Zo kon ik bijvoorbeeld altijd Gmail Go installeren, de lite-versie van Gmail die alleen voor de Aziatische markt bedoeld is. (Overigens is Gmail Go volgens mij deprecated/EOL dus tegenwoordig gebruik ik gewoon de webversie.)

Aurora Store staat op F-Droid en ik ken het van /e/OS dus daarom vertrouw ik het wel.
Thanks voor de tip!
Dank dit helpt iets.
Nu nog de achterlijke vereiste om een lokaal mobiel nummer te moeten hebben om een parkeerapp te activeren te verbieden.
Dit is in italie het geval.
Idd, pas nog gehad volgens mij in Hongarije ofzo, zelfs met de app had je een lokaal nummer nodig. Hotel wilde het wel doen voor 10x de prijs, even duur als de kamer 8)7
Toen ik (wonende in Malta) een keer op vakantie was en aan het strand in NL wou parkeren, wat het onmogelijk om een parkeer-app te installeren. Gelukkig was het (net) buiten het hoogseizoen en heb ik geen boete gehad, maar Amerikaanse bedrijven snappen het hele vrije verkeer van goederen en diensten niet zo goed.
Dat is niet aan de app/playstore, maar aan de aanbieder van de app. In dit geval een gemeente die er bewust voor heeft gekozen de app enkel beschikbaar te stellen in Nederland.
Prima, dit is analoog aan het feit dat ik sinds kort een duits apple account heb, om de duitse "post & dhl" app te downloaden, waarna ik prompt weer teruggeschakeld ben naar mijn Nederlandse account en deze app nu kan gebruiken. Duitse account precies 1 keer gebruikt, maar als ik ooit een Duitse Parkeerapp nodig heb ben ik hier alvast voorbereid :)
Ik mis de uitleg wat hier nu effectief aan is. Want de toezichthouders lijken iets als verplicht te beschouwen wat dat niet zomaar is. Er is geen algemeen verbod op geoblocking, dan kan je dus ook niet stellen dat een algemene verplichting alsof dat er wel is een redelijke maatregel is. De wetgever heeft namelijk niet zomaar geen algemeen verbod gegeven maar een beperkt verbod.

Daarbij schiet dit algemeen verplichten het doel voorbij, omdat het geen enkele beperking op legt aan de inhoud van de app, waar het uiteindelijk om gaat.

De toezichthouders lijken te doen alsof ze met deze algememe verplichting de rechten van consumenten zouden beschermen, maar waar ze effectief voor zorgen is dat google een lege verpakking verplicht beschikbaar moet maken dat niet de vertegenwoordiging van de handel is die de wet verplicht stelt.

Kan het misschien zijn dat de toezichthouders het eigenlijk te moeilijk vinden om per handelaar te handhaven, wat feitelijk hun taak is, en dit als excuus gebruikt om dat zogenaamd opgelost te hebben? Want ik zie de toezichthouders de individuele handelaren niet duidelijk per situatie aanpakken, tenzij die groot genoeg zijn. Maar dat is niet wat de wet als grens trekt om wel of niet gebieden te kiezen om in te handelen.

[Reactie gewijzigd door kodak op 26 januari 2023 19:55]

Er is geen algemeen verbod op geoblocking
Er is een Europese verordening (EU) 2018/302 die geo-blocking in algemeenheid verbiedt en enkel in die beperkte gevallen toestaat waar deze voortvloeit uit wettelijke verplichting.

Deze zelfde verordening verbiedt ook het stellen van verschillende toegangsvoorwaarden voor elektronische diensten, met uitzondering van waar er sprake is van diensten die hoofdzakelijk bedoeld zijn voor het aanschaffen en consumeren van beschermde auteurswerken. Men mag daarbij dus verschillende toegangsvoorwaarden stellen tot een verkoop-; verhuur-; etc. dienst an sich, maar mag klanten niet totaal weren van de dienst op basis van louter nationaliteit of verblijfsplaats.

Dit is een verordening en niet een richtlijn; en geldt daarmee dus ook gelijk als wet over de gehele Unie.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 26 januari 2023 20:49]

Copyright is niet zomaar een verplichting te noemen, dat is een recht. Onlangs is er nog een uitspraak geweest dat geoblocking een prima legale oplossing is om copyright in de eu te beschermen. De EU heeft het in haar marketing over consumentenbeschermen niet voor niets subtiel enkel over de situaties van 'unjustified' blokkeren en niet over algemeen verbod.

En dan kunnen we er een heel juridische discussie over beginnen waar het subtiele verschil in zit wat nog wel en niet zou mogen aan blokkeren, er is hoe dan ook geen algeheel verbod op geoblocking. Hoe dan ook effectief niet met deze zogenaamde oplossing, want google gaat niet over het verplicht doorgeven van de content van de apps.
Copyright is niet zomaar een verplichting te noemen, dat is een recht. Onlangs is er nog een uitspraak geweest dat geoblocking een prima legale oplossing is om copyright in de eu te beschermen.
Copyright valt onder auteursbeschermd werk en Art 4 van de aangehaalde verordening. In dat geval mag een dienst voor de verkoop; verhuur; of op andere wijze tot consumeren van zulks leidende, expliciet wel verschillende toegangsvoorwaarden per nationaliteit of verblijfsplaats stellen. Bijv. om bepaalde werken wel of niet in bepaalde regio's aan te bieden.

Wat de aanbieder van zo'n dienst dan nog steeds niet mag doen, is ronduit de toegang tot de gehele dienst en de online interface daarvan ontzeggen. Dat is nog steeds een schending van Art 3 van diezelfde verordening, want Art 3 stelt niet dat deze geldt Art 4 onverminderd.

Colloquiaal worden beide types van blokkade -- dwz het blokkeren van toegang tot de dienst; alsmede het blokkeren van toegang tot bepaalde inhoud die via de dienst aangeboden wordt -- geduid als 'geo-blocking' maar de verordening zelf hanteert termen waarbij deze ambiguiteit niet bestaat.

Dat doet er echter niet toe voor de stelling dat geoblocking in algemeenheid verboden is.
Want dat is het - in beide soorten - wel degelijk. Er geldt een algemeen verbod. Waarop vervolgens specifieke uitzonderingen gemaakt worden.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 26 januari 2023 21:26]

Het doet er wel degelijk toe dat men twee vormen door elkaar gebruikt alsof er in de praktijk geen verschil is. Wat de gebruiker namelijk te horen krijgt is dat deze toegang krijgt alsof er daarmee geen belemmeringen zijn. De nuance ontbreekt over het practische nut en de uitwerking, terwijl de EU kennelijk wil suggereren alsof ze hiermee zorgen dat de consument geen belemmering meer hoeft te verwachten. Ik vertrouw er op dat dit juridisch allemaal prima klopt, maar het gaat uiteindelijk om de effectiviteit in de praktijk en wat de consumenten er aan hebben.
Het argument wat je nu opvoert is iets heel anders.
Wat je nu stelt is niet dat er geen algemeen verbod is.
Maar dat het aanwezig zijn van uitzonderingen op dat algemene verbod, niet duidelijk is.
Jij bekijkt het kennelijk graag vooral juridisch wanneer er een verbod is, ik kijk er meer vanuit de praktijk naar bij wat de EU de consumenten lijkt te willen laten geloven. Ze zijn hier niet zomaar mee aan het zorgen dat consumenten er iets aan hebben in vrijheid. Vervelender dan dat, ik lees niet dat de toezichthouders zich openlijk bewust zijn van de beperkingen van dit compromis en wat ze daar aan gaan doen. Het lijkt meer een pr stunt om vooral een zege te claimen dat ze iets doen. Ik ben blij dat ze iets doen, maar het probleem is niet alleen google en dus is dit niet zomaar een effectieve oplossing, eerder niet effectief.
Er is een basisprincipe dat iedere Europeaan onder dezelfde voorwaarden transacties moet kunnen doen.
Ik mag in iedere Europese winkel goederen en diensten aannemen onder dezelfde voorwaarden. In die voorwaarden kan natuurlijk staan dat zij alleen versturen of leveren in een gebied. Hoe ik dan vervolgens het product in handen krijgt is mijn probleem.
(( ofwel: ik kan een wasmachine bestellen in Portugal. Alleen de webwinkel kan wel als voorwaarde hebben dat zij alleen bezorgen in Portugal. - dezelfde voorwaarde als een Portugees dus ))
Mogen willen afnemen is niet hetzelfde als je hebt er hoe dan ook recht op dat een ander je moet bedienen. Want handelaren hebben ook rechten en plichten om zichzelf en anderen te beschermen. Zoals bijvoorbeeld bij materiaal waar copyright op zit.

De vertaling is eerder dat google het aanbieden in heel de EU mogelijk moet maken als er ook aan andere voorwaarden is voldaan. En laat dat nu net vooral gaan om de inhoud van software, mediacontent enz waar de store vol mee staat aan apps die dat kunnen aanbieden onder voorwaden van de ontwikkelaars. Dus ik zie niet hoe deze 'oplossing' van algemeen verplichten recht doet aan de wettelijke rechten om alsnog de content niet zomaar aan te moeten of hoeven bieden. Natuurlijk is dit voor bepaalde situaties wel de oplossing om onwettige blocking te voorkomen, maar de wet gaat niet om alles dan maar over een kam kunnen scheren.
Ik kijk regelmatig naar een aantal Youtubers die de hele wereld rond vliegen en dan vliegtuigmaatschappijen reviewen. Vaker hoor ik van hun dat de prijzen per land of werelddeel via boekingapps kunnen variëren. Dat gaat dan echt vaak om honderden euro's verschil als ze dan via een ander land via dezelfde app boeken. Denk dat als dan zo'n geolock er niet meer op zit dat je dan ook die praktijken gaat voorkomen.

Maar nu vraag ik mij ook wel af of de meesten niet weten dat je via een VPN gewoon kan switchen naar een ander land. Denk althans dat de meeste Tweakers dat wel weten plus dat er ook genoeg reclame gemaakt word voor VPN aanbieders. Denk alleen wel dat die dan hun markt ietwat zien instorten als er een geolock meer is. Denk dat best wel een groot aantal VPN gebruikers mede VPN gebruikt voor het omzeilen van een geolock.
VPN is tegenwoordig ook voor niet-tweakers behoorlijk algemeen bekend.

Maar voor die tickets is het vaak al voldoende om gewoon naar de site van het betreffende land te gaan. Bij Ryanair zijn de outbound tickets vaak spotgoedkoop maar het retourticket duurder. Ik heb al regelmatig 2 enkeltjes gekocht zodat je 2 keer goedkoop reist. Onlangs nog naar Rome geweest en het retourticket via de Italiaanse site gekocht. Zonder vpn.

En wat youtubers roepen moet je ook met een korrel zout nemen. Volgens hun kan je met een paar muisklikken de mooiste websites bouwen met squarespace en meer van dat soort fantastische (dubbele betekenis) dingen.
En wat youtubers roepen moet je ook met een korrel zout nemen
O ja hoor, dat weet ik wel dat Youtubers gesponsord worden en er goed geld mee kunnen verdienen. Maar op zich zijn die Youtubers wat ik dan volg best wel kritisch. Ze doelden ook niet specifiek op bepaalde VPN aanbieders maar in zijn algemeenheid.

En ja ach, dat squarespace gedoe hoor ik al niet meer net als nu b.v. VPN-Nord een hit is.
Maar voor die tickets is het vaak al voldoende om gewoon naar de site van het betreffende land te gaan. Bij Ryanair zijn de outbound tickets vaak spotgoedkoop maar het retourticket duurder. Ik heb al regelmatig 2 enkeltjes gekocht zodat je 2 keer goedkoop reist. Onlangs nog naar Rome geweest en het retourticket via de Italiaanse site gekocht. Zonder vpn.
En nu gaat iedereen dat doen en wordt dit binnenkort onmogelijk gemaakt. Dankjewel. :)
Prima. Gelijkheid voor iedereen dus hopelijk krijgen we gewoon realistische vliegticketprijzen ipv het gegoochel met prijzen.
Naar mijn ervaring was tien jaar terug meestal ook al.
Dank je voor de tip! Ik ga dat volgende keer ook eens kijken of dat werkt bij Wizzair.
Wordt de prijs uiteindelijk vaak niet aangepast aan het land van je betaalpas (of aan je adres dat ze verifiëren via de controles die ze uitvoeren op je betaalpas)?
De geoblock bij die boekingssites is vaak alleen op het deel waar de aanbiedingen staan, maar dit voor de geldtransacties verder geen punt is. Althans ja bij die Youtubers kunnen ze gewoon dan boeken via een VPN en betalen dan via hun Creditcard. Dus er is dan blijkbaar geen controle verder op de betaalpas/Creditcard.
Handig om te weten. Heb je soms tips welke boekingssites op die manier werken? En welke zoal de "goedkope" landen zijn waar de gekende VPN-spelers servers hebben?
Kan je denk ik beter eens op het Youtubekanaal kijken van die Youtubers die ik dan volg.

https://www.youtube.com/@noelphilips
https://www.youtube.com/@JoshCahill
Ik gok juist dat als geoblocking niet meer is toegestaan dat de prijzen de pan uit gaan stijgen voor die landen waar de bevolking minder te besteden heeft. Ik geloof er niet zo in dat vliegmaatschappijen dan bij zo'n verbod de laagste prijzen gaan hanteren. Ik denk eerlijk gezegd dat we dan over het totaal gezien slechter uitkomen. Maar goed is maar speculatie he, als ze zo'n verbod op gaan leggen zullen ze ook iets van een maximum prijs ofzo moeten gaan afspreken.

Nee ik zie dat niet zo snel gebeuren, voor apps kan ik het nog enigszins snappen (al denk ik dat als ik een app maak gericht op Nederlands publiek, dat het nou niet echt nodig is om zo'n app in heel de EU beschikbaar te maken, maar goed).

Hoewel ik veel voordelen zie in zo'n verbod zie ik eigenlijk nog veel meer nadelen.
Ik gok juist dat als geoblocking niet meer is toegestaan dat de prijzen de pan uit gaan stijgen voor die landen waar de bevolking minder te besteden heeft.
Dat risico bestaat inderdaad dat dan alles nadelig gelijkgetrokken gaat worden wat dan voor sommigen gunstig kan uitpakken en voor anderen weer minder gunstig. Alhoewel, evenzogoed kunnen ze dan alsnog natuurlijk andere tarieven gaan handteren voor mensen buiten het land.
(al denk ik dat als ik een app maak gericht op Nederlands publiek, dat het nou niet echt nodig is om zo'n app in heel de EU beschikbaar te maken
Als je natuurlijk veel reist als Nederlander, of in het buitenland woont, dan kan dat lastig zijn als je bepaalde apps door geoblocking niet kan gebruiken in bepaalde landen. Gewoon lokaal gezien in NL zelf maakt het geen fluit uit nee en is het niet zo belangrijk dat andere EU landen NL apps zouden kunnen gebruiken.
Hoewel ik veel voordelen zie in zo'n verbod zie ik eigenlijk nog veel meer nadelen.
Voor mij persoonlijk zijn er geen echte voordelen wanneer geoblocking verboden zou worden. En tja, als er ergens een geoblock op zit, via een VPN kan je het heel snel omzeilen :)
Een VPN is niet voldoende voor toegang tot een andere Google play store. Je account moet ook nog op dat andere land gezet worden. Je adres aanpassen of zoiets. Kon een paar jaar terug in de VS een of andere app voor een deelfiets niet installeren. Had wel gekund met wat meer moeite, maar het is wel vreemd hoe kortzichtig sommige aanbieders zijn.
Die boekingsites werken vaak ook niet via een app via de playstore maar gewoon via een website.
Conflicteert dit niet met andere wetten zoals geen games met lootboxes in Nederland en België zoals Diablo Immortal?
Dat is Google’s probleem, want dat zijn lokale wetten waar ze zich ook aan moeten houden.
Het lijkt me alleen onwerkbaar voor kleinere ontwikkelaars. Moet een Nederlandse appbouwer nu rekening gaan houden met lokale wetten in Roemenië?
EU landen zijn vrij om lokale wetten te bepalen, maar dat betekent dus ook dat bepaalde apps in sommige landen verboden kunnen zijn.
Ja. Net zoals een MKB’er of ZZP’er dat ook moet als hij zaken wil doen in Roemenië. Hoe klein of groot je ook bent, je moet je altijd aan de lokale wet en regelgeving houden.

Is dat zo vreemd?
Dat is vreemd ja omdat zakendoen met Roemenië een vrije keuze is. Nu wordt een ontwikkelaar die geen interesse heeft in de Roemeense markt verplicht om daar toch rekening mee te houden. Doet hij dat niet dan bestaat de kans dat de app nergens in Europa te downloaden is omdat Google de app dan niet toestaat.
Bingo.... wij hebben een app die al 20 maanden bakken geld oplevert. Maar omdat er in het verhaal homofielen en (ohhhh de horror) lesbiennes voorkomen is die in bepaalde landen zoals Polen niet te downloaden. Zal me aan de bibs oxideren. Maar nu lijkt de 'lowest denominator' de standaard te worden. Dus elk onderwerp waar een EU een probleem mee heeft kan leiden tot het verwijderen van het product op Steam. En landen als Polen hebben heel veel problemen met dingen.

Wellicht dat ik maar eens bij de EU moet aankaarten dat de stereotype Italiaanse loodgieter toch werkelijk niet meer kan in deze tijd.

Als Google zegt dat de EU een regel heeft gemaakt dat als een app in een land acceptabel is het daarmee in alle landen mag (want dat is wat de EU regel is) ben ik super blij. In de praktijk denk ik echter dat Polen zwaar zal vechten.
Dit lijkt me dan een situatie waarin ik Google gelijk geef dat het gemakelijker is als gebruikers van land wisselen als ze een app willen installeren die in hun land niet beschikbaar is.
Persoonlijk zou ik het nog beter vinden als de EU veel meer druk op Polen zou uitoefenen op dit punt maar dat gaat tijd kosten en dat lijkt me niet een probleem dat Google hoeft op te lossen.
Je hebt het dan ook over zaken doen in Roemenië. Je kiest er dan bewust voor. Stel dat je je alleen wil bezig houden met de Nederlandse markt. Dan is geoblocking toch mooi!

En bijvoorbeeld streaming diensten doen dat ook. Ik kan geen nlziet in buitenland kijken

[Reactie gewijzigd door moonlander op 26 januari 2023 19:18]

Stel dat je je alleen wil bezig houden met de Nederlandse markt. Dan is geoblocking toch mooi!
Dat is helemaal niet mooi, dat is vet kut. Volgens mij staat mijn default Google-account ingesteld op Nieuw-Zeeland, omdat ik daar een tijd heb gewoond en ik met mijn Nederlandse locatie-instelling niet eens de app van mijn bank kon installeren, want "verkeerde markt" maar ik was wel gewoon de doelgroep, want ik was klant van die bank. Ondertussen heb ik 5 verschillende Google-accounts, allemaal aan elkaar gekoppeld maar met verschillende landen ingesteld omdat ik gewoon lokaal min of meer noodzakelijke lokale apps niet kon installeren. Pas geleden was ik nog in de Ikea en die app kon ik ook niet vinden in de store vanaf mijn NL IP, totdat ik switchte naar mijn NL account. Vet onhandig allemaal, er is geen enkele blokkade behalve een irritante, omdat ik dus verschillende (maar toch dezelfde want gekoppeld) accounts moet hebben en handmatig de goede moet kiezen als ik een app wil installeren. Uiteindelijk staan al die apps namelijk gewoon nog steeds op hetzelfde apparaat en kan ik ze ook prima gebruiken zonder van account te hoeven switchen.

Stel je voor dat buitenlanders bijvoorbeeld de NS-app niet zouden kunnen installeren omdat ze geen Nederlandse account hebben. Dat is doorgaans het kaliber van apps die geo-blocked zijn, idioot genoeg.

[Reactie gewijzigd door DataGhost op 26 januari 2023 21:09]

Dat is inderdaad een groot probleem als je zaken doet of reist/woont in allerlei verschillende landen. Dit moet daarom ook aangepakt worden en anders gedaan worden. Nu kijken ze naar de instelling van het account, maar eigenlijk moeten ze op IP-adres kijken of iets anders. Of dat je het makkelijker kan wijzigen (prominent bij de instellingen oid).
jij had, toen je verhuisde, ook de landinstellingen op je google account kunnen aanpassen naar Nederland,dan had je niet meerdere google accounts nodig gehad
Lost het probleem niet op. Zit in de Filippijnen en kan met zo'n setting mijn Nederlandse software niet updaten. En met een Nederlandse setting kan ik geen Filippijnse software downloaden.

Komt nog bij dat het voor sommige accounts onmogelijk is als er geld op dat account staat (iTunes bijvoorbeeld).
Dan verlies je juist toegang tot apps die geblokkeerd zijn in de regio waar je het naar aanpast. Nóg slechtere UX dan van account switchen. Bovendien ook nog eens diefstal, al zou je het terugkrijgen als je weer naar NL switcht (en dan weer toegang tot apps verliezen uit de andere regio).
Hoe heb je dat met die accounts gedaan? Want ik zit met het probleem dat mijn (oeroude) account uit de tijd is dat het USA-only was, maar wel met Nederlands adres en credit card. Ondanks dat kan ik veel Nederlandse apps (die ook door expats gebruikt zouden willen worden zoals bijvoorbeeld die van supermarkten) niet installeren omdat ze denken dat het account van buiten Nederland is maar me niet vertellen in welk land ze denken dat dat account is.

Deze bijvoorbeeld: https://twitter.com/jpluimers/status/1437381962667380742

[Reactie gewijzigd door wiert.tweakers op 27 januari 2023 11:03]

Gewoon in het land waar ik op dat moment was een extra Google-account aangemaakt en toegevoegd in m'n telefoon als extra account. Hoe ik ze precies aan elkaar gekoppeld heb weet ik niet meer zeker maar enorm veel maakt dat ook niet uit als ze gewoon allemaal op je telefoon ingesteld staan. Dan kan je in de Play Store op je avatar klikken en in het dropdown-menuutje een andere account kiezen als je een bepaalde app wilt installeren. In diezelfde dropdown vind je ook een knop om een extra account toe te voegen trouwens. Updates gaan daarna wel vanzelf ongeacht welke account je "actief" hebt dus je hebt er dan geen omkijken meer naar, het is puur een soort filter voor welke apps je te zien krijgt en in wat voor valuta. En natuurlijk zijn de aankopen die je doet maar voor 1 account geldig maar ook dat maakt dus niet zoveel uit als je al je accounts ingesteld hebt staan op je device.
Van de site zelf
<Quote
Kan ik NLZIET ook in het buitenland gebruiken?
Ja, met een NLZIET-abonnement kun je tv-kijken in het buitenland, in heel de EU.
Quote>
Vorig jaar in Griekenland kreeg ik het niet voor elkaar.
Niet? NLZiet werkt hier in Antwerpen anders prima en mijn Belgische kredietkaart werd zonder problemen aanvaardt. In welke EU lidstaat werkt dat dan niet?
Ja, het is vreemd om rekening te moeten gaan houden met lokale wetten uit 27 lidstaten als je enkel een app bouwt voor een lokale markt. Deze regel zorgt ervoor dat een app voor een dienst in een kleine gemeente hier ook te downloaden is in andere lidstaten van de EU waar ze er totaal niets aan hebben. Maar omdat die daar wel te downloaden is zal de app ook aan die lokale wetten moeten voldoen. Blokkeren voor andere landen mag dus niet meer, ik snap de vraag wel ja.
De ondernemer word nu alleen gedwongen om zaken te doen met Roemenië.
Je kan er voor kiezen als zzp'er om geen zaken te doen in Roemenie. De appbouwer die zijn app op de Playstore zet mag die keuze niet meer maken blijkbaar.
Ja, maar dan komt de blokkade vanuit het land. Niet vanuit de ontwikkelaar. Nu kan een ontwikkelaar in principe app abc voor 1 euro in Nederland kunnen aanbieden en exact dezelfde app in met de naam def voor 3 euro in Duitsland, enz.
De app moet te downloaden zijn. Nergens staat dat je ook alle functionaliteiten moet aanbieden.
Maar hoe zou Blizzard dat met Diablo Immortal moeten doen? Voor Nederland een game zonder lootboxes uitbrengen waardoor de game onvolledig is?
Misschien dat de cliënt te downloaden is, maar toegang geblokkeerd vanuit bepaalde landen
Sommige ontwikkelaars doen dit al en dat lijkt me een reële oplossing inderdaad. Ik wilde laatst een spel spelen, maar die was hier niet beschikbaar in de play store. Dus via een alternatieve app store gedownload, alleen toen het geinstalleerd was kreeg ik de melding van het spel dat het hier niet beschikbaar was. Kon je met VPN om heen, maar ontwikkelaars doen dit dus al soms.

[Reactie gewijzigd door JakkoFourEyes op 27 januari 2023 19:51]

Ik denk dat het verschil is dat nu Google of de app developers bepalen waar welke app te downloaden valt en straks. In het geval van lootboxes is het een land die bepaald dat ze een app niet willen.
Ooh, dat is een goed voorbeeld van een wet die geschrapt moet worden.
Hopelijk kan ik binnenkort dan eindelijk m'n land veranderen in de Playstore! Die heb ik een aantal jaar geleden eens veranderd naar het VK omdat dat toen het beste uit kwam.
In de tussentijd heb ik al meermaals geprobeerd om het land te veranderen, maar ik krijg gewoon geen mogelijkheid om het land te veranderen. Erg onhandig ook omdat ik ondertussen naar een ander EU land ben verhuisd en dus alle belangrijke apps moet gaan sideloaden vanwege een brakke functie in de Playstore.
Ik heb er al heel wat zoekuren in gestoken en echt álle mogelijke oplossingen geprobeerd die ik kon vinden, maar ik heb nooit de optie gekregen om het land aan te kunnen passen.
Dan kun je beter een tweede Google-account aanmaken met het land waarin je nu woont. Die kun je dan gewoon als tweede account aan je telefoon toevoegen. Daarna kun je in de Play Store het juiste account selecteren en de gewenste apps uit het betreffende land installeren.
Buiten het wijzigen in de store kun je het ook op het android apparaat. Daar de locatie aanpassen, reboot, en de store is ineens in het gekozen land.
Oneplus heeft een stappenteller. De app hiervoor is in Nederland niet te vinden. Locatie in android aangepast naar Spanje. App installeren en weer terug naar Nederland.

Hopelijk zijn deze fratsen snel voorbij.
Ik wil de Moulinex Companion downloaden in Nederland voor mijn kookrobot.
Echter geeft die nog steeds niet beschikbaar voor mijn regio.
Echter in België en Frankrijk kun je die app wel downloaden, en er is ook gewoon Nederlandse taal ondersteuning en recepten in de app.
Reden dat de app hier niet is, is dat de Nederlandse BV van SEB (moederbedrijf van Moulinex) de kookrobots niet verkoopt. Maar Bol en CB hebben ze gewoon in hun assortiment.

Enig idee vanaf wanneer dit zou moeten werken als datum afgesproken met Google?
Ander account aanmaken als tijdelijke oplossing inplaats van wachten? Je kan ook adres en betalingsprofiel wijzigingen als je weinig koopt maar nieuw account is denk ik handiger.

[Reactie gewijzigd door MissMe NL op 26 januari 2023 20:24]

Op dit moment sideload ik, ook een oplossing, maar zou graag de normale route willen gebruiken.
Oohja sideloaden is natuurlijk ook een goede oplossing 8)7
Wacht, dus moeten wij nu ook straks groen bloed zien in actie games omdat we dezelfde app krijgen als Duitsland? Dit is toch niet echt logische?
Ik geef je even +2 want dat is een hele goede vraag. Mijn Duitse vrienden hadden Carmageddon met hele lame robots in plaats van mensen. Volgens mij hadden ze in het VK inderdaad zombies met groen bloed. Lijkt me best lame voor een game developer als je een launchparty hebt en trots bent maar vervolgens 4 versies moet maken voor Europa om aan alle verschillende censuurstandaarden te voldoen.

Het heeft ook 30 jaar geduurd voordat Wolfenstein 3D (1992) in Duitsland legaal was.

Ik denk overigens eerder dat Duitsland in moet binden, net zoals wij een downloadverbod kregen waar we in het verleden alleen een uploadverbod kenden.

[Reactie gewijzigd door Redsandro op 27 januari 2023 03:05]

Super! Ik had problemen met een aantal Belgische apps (van de omroep) die in NL niet wilde installeren.

[Reactie gewijzigd door djwice op 26 januari 2023 18:51]

Hmm, net als de Nederlandse omroep werken die toch met een geoblock? Je gaat ze dan wel kunnen installeren maar iets bekijken via bijvoorbeeld vrt max gaat nog steeds niet lukken zonder vpn.
Zou toch moeten werken, je hebt wel een account nodig waarin je aangeeft dat je in Belgie woont.
Bij mijn weten heb je gelijk en is het zo dat betaalde diensten wel beschikbaar moeten zijn binnen de EU (bijvoorbeeld ZiggoGo, KPN TV, Netflix, Videoland, NPO Extra etc) maar de gratis diensten niet.
Voor deze specifieke diensten weet ik niet of dit geldt; streaming is bijvoorbeeld uitgezonderd van wetgeving die van de EU één digitale markt zou moeten maken.

De inhoud op Netflix verschilt per land en dat is gewoon legaal. Het is maar de vraag of je kunt eisen dat Boer Zoekt Vrouw in Finland te kijken is als films en TV-programma's op streamingdiensten ook per land mogen wisselen.
Dat was eerst zo, maar VTM Go heeft dat verandert, ineens kon hij niet op m'n Google TV worden geïnstalleerd omdat hij niet beschikbaar was in mijn regio. Ook niet met VPN. Google gebruikt de informatie uit je profiel ofzo denk ik.

[Reactie gewijzigd door djwice op 26 januari 2023 19:29]

Installeer kodi :-)
Ondersteunt die ook vtm go?
Ik kijk met name alleen de LEGO programma's.

--edit
https://kodi.wiki/view/Add-on:VTM_GO

Cool!

[Reactie gewijzigd door djwice op 26 januari 2023 22:28]

ja dus, ook VRTNU. Ik gebruik bijna enkel nog de Kodi app. Start op met de 3 iconen van de vlaamse zenders :-)
Je moet enkel nogal diep zoeken naar uw favoriete programma's en de interface is minder mooi. Maar voor de rest super makkelijk!
Dat gaat dit niet oplossen. Het geoblocken is niet verboden, dat hangt van de omstandigheden af.
Wat ze hier lijken te doen is eisen dat apps voor iedereen toegankelijk moeten zijn, maar het stelt niet dat de ontwikkelaars de content niet mogen blokkeren. Dus je kan nu verwachten dat ontwikkelaars apps maken die je wel kan downloaden, maar je voor de content die niet via de playstore gaat alsnog een geoblock krijgt om rechten te beschermen die legaal zijn.
Betekent dat dan ook dat je als appdeveloper ook support moet leveren aan mensen uit landen waar de app helemaal niet voor gemaakt is? Kan leuk worden als de naam van je app toevallig ook in andere landen wordt gebruikt waardoor veel mensen de verkeerde zullen kiezen.
om nog maar te zwijgen van bv. banken die in meerdere landen actief zijn en voor elk land een andere app hebben(ING, DeutscheBank)
Dat het te downloaden moet zijn wil niet zeggen dat de app direct op nummer 1 in de zoekresultaten moet komen. Nu wordt het downloaden/installeren compleet geblocked, ook al heb je de exacte url van de playstore. Als ze dat alleen al zouden toestaan binnen de EU, zou dat een hoop gedoe schelen.

Zo gebruiken wij bijvoorbeeld Zattoo voor Duitse TV, volkomen legaal want m'n partner is Duits en heeft Duitse rekening e.d. Maar zie dat maar eens te installeren op een NVidia shield die op Nederlands staat. Moet je eerst alle locatie geneuzel uitzetten/blocken, dan de shield op Duits zetten, dan met het Duitse account inloggen, en dan via een vpn, of wifipunt van partner d'r telefoon, kun je dan eindelijk de app installeren. En omdat het een ingebouwde app is op de shield werkt een losse APK ook niet.

Het hoeft niet in m'n zoekresultaten te komen, maar als ik een directe link heb wil ik die wel gewoon kunnen installeren.
Support staat natuurlijk los van het aanbieden van de downloadknop. Mails zijn te negeren en telefoon is op te hangen. Niet geweldig voor je reviews in de stores, maar toch.
Zet je er in de omschrijving bij. Deze app is ontwikkeld voor *** land.
Helaas kunnen wij geen support aanbieden buiten dit/deze landen.

Probleem opgelost. Daarbij als de app in een bepaalde taal is, deze zeer waarschijnlijk niet geïnstalleerd worden door iemand die deze taal niet machtig is.
Daarbij schiet dit algemeen verplichten het doel voorbij, omdat het geen enkele beperking op legt aan de inhoud van de app, waar het uiteindelijk om gaat.
Je bent niet verplicht om service te leveren in bepaalde landen. Je bent wel verplicht consumenten gelijk te behandelen. Als dev kan je dus bijvoorbeeld zeggen dat je alleen service aanbiedt binnen Nederland. Maar dat moet dan wel gelden voor iedereen in Nederland, ongeacht waar ze vandaan komen. Nu was het dus vaak zo dat bijvoorbeeld een Italiaan die op bezoek was in Nederland een specifieke Nederlandse app niet kon downloaden. Zo had ik een medestudent die Buienradar niet kon installeren omdat diens locatie op Italië stond ingesteld in de App Store (I know, dat is Apple, maar ik heb hetzelfde probleem vaak genoeg omgekeerd meegemaakt). Dat is dus verleden tijd. Maar dit wil dus niet zeggen dat Buienradar nu ook in Italië moet werken.
Wij zijn met onze app enkel beschikbaar in België (en een paar buurlanden). Je moet eerst een overeenkomst hebben etc. (app enkel voor bedrijven), anders heb je geen login/toegang.

We kregen at random 1-star reviews van mensen uit allerlei landen omdat er een louch Chinees product met een app is die dezelfde naam gebruikt (aliexpress ding), die niet eens een app in de PlayStore heeft (enkel een .apk download) en dan krijg je in een onverstaanbare taal een review dat het niet werkt. Ja, no shit. Je gebruikt de verkeerde app. Google weigerde die vervolgens te verwijderen, ook al was het super duidelijk niet over onze app. 8)7
De geo block was daar ideaal voor.

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 26 januari 2023 20:09]

Er wordt ook alleen bepaald dat het downloaden en installeren mogelijk moet zijn. Kan me best voorstellen dat Google geen reviews gaat toelaten van accounts/landen die niet binnen de beoogde doelgroep van de app vallen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee