Android krijgt mogelijk ingebouwde functie om telefoon als webcam te gebruiken

Google voegt mogelijk een functie toe aan Android-apparaten waarmee ze als USB-webcam gebruikt kunnen worden. Momenteel is dat al mogelijk met apps van derde partijen, maar Android-code wijst erop dat deze functie standaard in het besturingssysteem wordt ingebouwd.

In de code staan verwijzingen naar een dienst genaamd 'DeviceAsWebcam' waarmee 'een Android-apparaat kan dienen als een webcam', zo ontdekte telecomjournalist Mishaal Rahman. Deze functie maakt gebruik van de uvc-webcamstandaard, hetgeen betekent dat de kans groot is dat veel Android-apparaten deze optie standaard zullen ondersteunen. Het zou dus niet alleen om Googles eigen smartphones gaan.

Motorola bevat al een soortgelijke functionaliteit, schrijft Rahman. Wanneer in de USB-instellingen van de Motorola Edge 20 de USB-modus 'webcam' ingesteld wordt en gebruikers het apparaat vervolgens op een computer aansluiten, wordt de telefoon op de computer automatisch geregistreerd als uvc-camera, zonder dat er een aparte app voor benodigd is. Aangezien Android 14 dit jaar uitgebracht wordt, verwacht Rahman dat deze functie hier standaard in ingebakken zit.

Apple bracht vorig jaar de Continuity Cam-functie uit voor iPhones en Mac-apparaten, waarmee het mogelijk werd om Apples smartphone te gebruiken als webcam voor Macbooks. Deze functionaliteit werkt zowel bedraad als draadloos.

De Android-code waarin de webcamfunctionaliteit benoemd wordt (bron: Mishaal Rahma)

Door Kevin Krikhaar

Redacteur

04-02-2023 • 11:36

100 Linkedin

Submitter: Ves

Reacties (100)

100
99
44
2
0
43
Wijzig sortering
Eigenlijk te gek voor woorden dat er geen enkele laptop is met een fatsoenlijke camera voor videoconferencing. Dat je je (oude) telefoon beter kan inzetten als webcam is al heel lang bekend en applicaties als droidcam springen daar handig op in.

Ik kan alleen maar hopen dat de laptop makers de laatste 2 jaar geleerd hebben van de lockdown en dat het hebben van een fatsoenlijke camera die vergelijkbaar is als de camera op je telefoon toch wel de moeite waard is bij de waar duurdere laptops.
De fysieke limitaties voor cameras die in de bezel van een laptop scherm en vooral de dikte daarvan zijn helaas moeilijk om op te lossen. Het resultaat van de huidige cameras in laptopschermen mag er voor jou misschien niet uitzien, in een boel gevallen zal ik het ook met je eens zijn, dat betekent niet dat die cameras goedkoop of echt slecht zijn.

Vergelijken met een camera in een telefoon welke fysiek (heel) veel minder zijn gelimiteerd (maar nog steeds gelimiteerd) zal dus altijd in het voordeel van de camera in telefoons uitvallen.

Veel personen onderschatten de fysieke limieten van laptop cameras. Brandpunt afstanden zijn in dunne laptopschermen simpelweg niet mogelijk. Telefoons zijn over het algemeen 2 tot 3 keer dikker dus telefoon cameras hebben veel meer mogelijkheden om te spelen met brandpunt afstanden. Natuurlijk is dat ook niet geweldig maar makkelijk 2 tot 3 keer beter. De sensor zelf kan simpelweg niet zo groot zijn dan in een telefoon. Sensor grootte is ook een bijzonder belangrijk onderdeel in kwaliteitscameras. Het type sensor ook en in laptop cameras die in bezels zitten verwerkt, het slechtste type is het enige type dat dun genoeg is voor die toepassing.

Software kan de camera output wel verbeteren, maar de uitspraak 'garbage in, garbage out' is nog altijd van toepassing. Software maakt zeker niet alles goed. Ook als je AI op laptop camera output los zou laten, dan nog zou het amper kunnen tippen aan cameras in telefoons van een paar jaar terug.

Digitale spiegel-reflex cameras zijn nog veel minder gelimiteerd dan cameras in telefoons, dus veel beter geschikt voor het echte werk waar superhoge details van enorm belang zijn. Maar voor huis-, tuin- en keukengebruik zijn camera telefoons uitstekend geschikt.

Het is simpelweg niet anders en gaat ook niet anders worden in de nabije toekomst, want fabrikanten willen je alsmaar dunnere laptops aansmeren. En dat zie ik ook in de verre toekomst niet veranderen.
In de Surface Book 2 (denk ook andere modellen in de Surfacelijn) zit wel een fatsoenlijke camera. Gebruik die als privelaptop, maar kreeg in coronatijd regelmatig de opmerking dat het beeld van mij zo scherp was

[Reactie gewijzigd door Jovatov op 5 februari 2023 20:59]

Er zijn zo weinig mensen die het iets boeit dat het totaal niet rendabel is.

Als ik zie hoeveel collega's met hun bagger camera en ingebouwde microfoon in een meeting zitten dan vraag ik me soms echt af waarom ik een losse webcam en fatsoenlijke microfoon gebruik, want de meeste mensen maakt het geen reet uit.
Inderdaad! En daarom koop ik dus al geen aparte webcams en microfoons meer, want het boeit niemand en dan is het dus geldverspilling. Ik geef dat geld liever uit aan games en betere hardware.
Nope, ook slecht ten opzichte van de camera van een wat oudere iPhone.
Beetje off-topic, maar wat een compleet ontoegankelijke website zonder een adblocker.

Autoplaying video advertenties, een grote advertentie aan de zijkant, een hovering advertentie ter grote van 20% van de pagina boven in. Advertentie in het midden van de pagina iedere paar alinea's
Oh echt? Ik heb werkelijk overal wel blokkers en url cleaners, dus heb er niks van gemerkt. Valt een beetje tegen dan, ik dacht dat macworld wel redelijk ok was.
Continuity camera van Apple werkt als een zonnetje, dus dit lijkt me een prima toevoeging voor Android ook.

Ik heb alleen geen Magsafe telefoon, dus ik heb me nog niet gewaagd aan accessoires anders dan een mini-driepootje.

Zodra ik met Magsafe en een kleine accessoire iets makkelijker kan ‘inklikken’ dan doe ik niks anders meer.

Mijn verwachting/hoop is dat als dit standaard wordt in een Android er meer accessoires voor bevestiging op de markt komen.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 4 februari 2023 11:45]

Continuity camera van Apple werkt als een zonnetje, dus dit lijkt me een prima toevoeging voor Android ook.
Dat is (natuurlijk) Apple-only en werkt niet met een Linux of Windows PC, toch?
Continuity camera is proprietary, maar je kunt ook gewoon NDI gebruiken. Moet je ff de app kopen (NDI HX) en de toolkit downloaden, maar dan werkt het universeel via netwerk.

Apples variant heeft echter wel wat QoL features zoals top-down desk view. Dmv de ultrawide cam.
Ndi kost 22 euro, wtf.

Je kan ook iriun webcam kopen, werkt ook via het netwerk, de gratis versie werkt prima, en je kan alle functies unlocken voor ik denk €3.
Aye? Echt waar?

Ik heb em ooit voor een tientje gehaald en hij is een hele tijd gratis geweest zelfs.

€22 voor dat tooltje is echt overdreven veel.

Edit: de app is een gedrocht je wil het alleen hebben voor het protocol.

[Reactie gewijzigd door supersnathan94 op 4 februari 2023 15:33]

Aye? Echt waar?

Ik heb em ooit voor een tientje gehaald en hij is een hele tijd gratis geweest zelfs.

€22 voor dat tooltje is echt overdreven veel.

Edit: de app is een gedrocht je wil het alleen hebben voor het protocol.
Die heb ik idd lang geleden gratis gedownload. Voor €22 zou ik 't niet snel doen denk ik.
The NDI app en oem versies (bv Tallis NDI) ervan werken helaas niet op veel telefoons omdat NewTek het probleem in hun SDK al een eeuwigheid niet wil oplossen. Ze hebben allebei de review uitgeschakeld omdat er zoveel klachten waren.
Veel Samsung gsm's met een recente Android zoals bv de S22 maar ook S21 na een update.
Ik gebruik de irun webcam app voor draadloze webcam. Gratis en werkt tot 4 toestellen.

[Reactie gewijzigd door ErwinC op 4 februari 2023 23:23]

NewTek is duur. Ze richten zich dan ook niet op iemand die een webcam-app zoekt, maar op iemand die een webcam-app zoekt die integreert met hun videosoftware- en hardware. En als je ziet wat die kosten, dan snap je ook dat een NewTek-klant niet kijkt op twee tientjes meer of minder voor een smartphone-app (zolang het maar feilloos integreert met TriCaster).

Amiga-fans kennen het bedrijf nog wel van de VideoToaster (veel gebruikt in video- en filmproductie in de 90s en vroege 2000s) en Lightwave (3D-renderingsoftware- en hardware gebruikt in onder andere de TV-serie Babylon 5).
Idd. maar bij Android verwacht ik dat de app-makers de integratie wel zullen bieden, het is allemaal geen raketwetenschap, puur een software kwestie.
Eigenlijk zou het helemaal niet nodig moeten zijn. Ik zou het liefst de ingebouwde webcam gebruiken, maar die is bij vrijwel elke laptop redelijk belabberd
Ik zou het liefst de ingebouwde webcam gebruiken, maar die is bij vrijwel elke laptop redelijk belabberd
Niet iedereen gebruikt een laptop..
Klopt, maar mensen die vaak achter hun PC zitten, om thuis te werken bijvoorbeeld,
kunnen de nu 35 euro (van de zaak) wel uitgeven voor een nette, dedicated webcam,
die dan altijd netjes opgetsteld staat voor een Teams meeting.
.
(Dit gisteren toevallig aan een medewerker geadviseerd met een concreet product
omdat hij met zijn telefoon zat te pielen tijdens de meeting opstart)

[Reactie gewijzigd door Geekomatic op 4 februari 2023 12:20]

Mij niet gezien. Ik heb zelfs een monitor met ingebouwde webcam. Daarvan heb ik de USB poort nooit aangesloten. De frontcam op de telefoon is mij eigenlijk al te veel. Blijft een raar gevoel, constant een camera op je gezicht gericht.

Ik gebruik wel 1 een app om mijn telefoon als webcam te gebruiken, voor die incidentele keer dat het nodig is. En op zulke momenten join ik vaak de call wel via mijn telefoon.
Met Teams kan je op meerdere devices tegelijk in een call inloggen. Ik doe het net andersom. Ik heb geen zin om mijn headset te koppelen aan de laptop. Altijd gedoe om het daarna weer terug te koppelen aan mijn mobiel. Dus laptop call met webcam en scherm delen en het geluid hoor ik via bluetooth met de telefoon en de microfoon gaat ook via de telefoon. Werkt uitstekend. Ik ken geen andere app die meerdere stream calls ondersteund in één call.
Google meet en zoom doen dit ook al tijden
Ik ken alleen discord die het niet ondersteund. Voor de rest vrijwel allemaal wel.
in welk jaar leef jij?

mijn headset is verbonden met phone om aftergrond spotify te draaien ,
krijg ik een call op de pc, gaat deze probleemloos in pauze en word deze doorgeschakeld naar de headset.
en na de call gaat de muziek gewoon verder zonder 1 knop of setting te moeten gebruiken ...

in 1999 was dit nog een probleem, maar anno 2023?
We zitten nu in 2023. Tuurlijk werkt het zo. Maar wat nou als je wat andere truuks moet verzinnen omdat je anders niet met 3 schermen kan werken. Niet kan inloggen op je eigen pc met Teams maar wel op je werkomgeving en daardoor je scherm dus ook niet kunnen delen.
En daarnaast wil ik niet dat de muziek op pauze gaat maar op de achtergrond doorspeelt en dat kan die van mij ook.

Het is wel mogelijk maar wordt tege gewerkt door de 'beveiligingsflags'.

[Reactie gewijzigd door Daniel. op 6 februari 2023 11:01]

Heb hem gewoon afgeplakt die frontcamera :)
Meeste laptops komen met een privacy slider tegenwoordig.

En als die er niet op zit kun je er een voor een eurie kopen bij AliExpress.

[Reactie gewijzigd door brammieman op 4 februari 2023 17:14]

Een minuscuul stukkie plastic van een paar cent de halve wereld over laten reizen. Goed bezig. :s
Wat is er mis met afplakken?
Plakbank heeft geen slider functionaliteit.
Stukje kauwgom werkt ook goed (en nog recyclebaar ook) 👍
Er is er vast hier ook ergens een te koop voor een tientje. Knock yourself out.
Waar is je plakband gemaakt?
(...) De frontcam op de telefoon is mij eigenlijk al te veel. Blijft een raar gevoel, constant een camera op je gezicht gericht (...).
Jij zit op kantoor ook met een zak over je hoofd zodat je collega's je niet zien? ;)
Dus jij zegt koop nog een camera, terwijl ik een goede camera op mijn telefoon heb, om af en toe te gebruiken voor een Teams meeting? Nope, dat vind ik naast zonde van het geld ook nog eens een extra belasting voor het milieu die niet noodzakelijk is.
Ik heb blijkbaar wat meer meetings per dag... (6+)
Blijkbaar Niet genoeg om klachten te krijgen over je 35 euro camera
Dat kan, ik ben dan ook productief :P
Maar zonder onzin, op dagen dat ik veel meetings heb ga ik gewoon naar kantoor.
De webcam,s die te koop zijn vallen ook zwaar tegen in kwaliteit, kan niet tippen tegenover een smartphone camera die je reeds in bezit hebt.

Daarnaast als je maar incidenteel een webcam nodig hebt waarom zou je dan een webcam moeten kopen want dit draagt alleen maar bij aan de e-waste.
Ik heb een 720p webcam gekocht voor 20euro. Deze voldoet prima en ik ben geen cammodel dus mijn hoofd hoeft niet in 4k hi-res in beeld.
En als je het financiele aspect nou eens loslaat? Dat het goedkoop is en/of door de zaak kan worden vergoed, is niet persé een onderbouwing van noodzaak. Je hebt een apparaat dat een camera (of 2/3/4) heeft, snel genoeg is, en altijd in je zak zit. De enige drempel daarvoor lijkt gebruiksgemak te zijn, dus met ingebouwde ondersteuning is dat dan toch gewoon weer een stuk minder plastic/silicoon/koper/weetikwat om te verschepen?
Dat snap ik heel goed, maar de bedoeling is om dit te gebruiken als een usb webcam, ofwel gekoppeld aan een laptop. Dat je het voor andere doeleinden kan gebruiken dan voor een zoom of teams meeting snap ik ook, daarvoor heeft het zeker toegevoegde waarde.

Mijn irritatie is dat ik zelf ook droidcam heb gebruikt omdat de camera van de laptop (met een prijs van vaak meer dan €2000) zo slecht was dat je niet anders kon. Dat zou in mijn ogen niet moeten, zeker bij de duurdere laptops.
De positie van de webcam in een laptop is regelmatig ongewenst, zeker als je iets wil laten zien.
Hoe vaak zie je niet dat de laptop toegeklapt op het bureel ligt en er gewerkt wordt met een extern scherm; toetsenbord & muis.
Voor huidige telefoons kan je hoesjes of stickers kopen of ze MagSafe compatibel te maken, voor toekomstige telefoons komt er de qi2 standaard, die MagSafe bevat.
Zijn die stickers sterk genoeg om het eigen gewicht van de telefoon te houden?

Dat ze sterk genoeg zijn om iets aan de telefoon te klikken geloof ik wel.

En toekomstige (Apple) telefoons zullen praktisch allemaal Magsafe hebben. Het gaat hier natuurlijk niet om het laden, maar om het efficiënt vast klikken op mijn laptop.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 4 februari 2023 13:55]

Zijn die stickers sterk genoeg om het eigen gewicht van de telefoon te houden?
Geen idee, ik heb er een paar besteld en ga het binnenkort ondervinden :)
Leuk dat ze dit nu (pas) implementeren. Iriun werkt zeer goed over wifi (in hetzelfde netwerk natuurlijk), maar miste altijd een USB plug en play functionaliteit...
waar heb je die usb functionaliteit voor nodig als je het draadloos kunt gebruiken?

Ik heb zelf ook een tijdje tijdens de Corona periode Iriun gebruikt om contact te leggen via Teams met klasgenoten. Dat beeld was altijd prima.

USB werd dan alleen gebruikt om op te laden, als dat nodig was
Omdat je op veel zakelijke computers geen rechten hebt om nieuwe software te installeren maar wel een webcam met standaard windows drivers te gebruiken.
Deze functie maakt gebruik van de uvc-webcamstandaard,
uvc-wat?
The USB video device class (also USB video class or UVC) is a USB device class that describes devices capable of streaming video like webcams, digital camcorders, transcoders, analog video converters and still-image cameras.
https://en.wikipedia.org/wiki/USB_video_device_class

Eigenlijk vreemd dat dit nu pas mogelijk wordt.
Maar kan dit eigenlijk niet draadloos?

[Reactie gewijzigd door Olaf van der Spek op 4 februari 2023 11:54]

UVC zijn apparaten die zich als webcam identificeren. Vaak is dit een lage kwaliteit MJPEG stream en is dit in geen enkel geval te vergelijken met een echte input zoals een DeckLink.

Dit kan zeker draadloos, webrtc over LAN werkt echt geweldig goed.
Het lijkt net de echte wereld, binnenkort kan mijn telefoon zich niet alleen als telefoon, mass storage of midi apparaat, ook identificeren als webcam! Ik zal het voortaan over 'hen' hebben als ik het over mijn telefoon heb.
Wel een goede ontwikkeling trouwens, ook al doet droidcam dit ook al prima. Probleem is altijd dat ik mijn telefoon moet neerzetten op de laadkabel, of een extra standaardje oid moet aanschaffen.
Het kan makkelijk draadloos.

Kwestie van de juiste keuze maken.
Ik heb liever dat iemand gewoon een webcam maakt met een echt goede cam erin zoals die ook in telefoons zitten. Heb er best 200-300 euro voor over.

Zelfs de "high-end" webcams van Logitech, Elgato en Dell e.d. zijn waardeloos van kwaliteit namelijk en niks vergeleken met wat een telefoon presteert. Vreemd want ze kosten een substantieel aandeel van de prijs van een mobieltje.

Maar dit soort oplossingen vind ik niks. Je telefoon op je computerscherm hangen is leuk als je het 1x in de week nodig hebt. Niet de hele dag door.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 4 februari 2023 16:36]

Lijkt me ook niets, je telefoon als webcam. Ik zit de hele dag in Teams meetings en dan kan je je telefoon dus niet gebruiken?!
Ik stel geen hoge eisen aan het beeld. Std Teams met fatsoenlijke hp business laptop met build in camera volstaat prima voor meetings, waar ook ter wereld.
Ik zou absoluut wel betere video willen.. vooral in moeilijke lichtomstandigheden. En met een goede framerate.

Vergeet niet dat compressie erg snel last heeft van ruis. Omdat het de detail uit de ruis probeert vast te leggen in plaats van de echte details.

Ik heb pas nog een video presentatie opgenomen en ik kreeg veel vragen over wat voor camera ik had gebruikt. Nou wat was het? Mijn Logitech C920 :) maar een hele berg zorgvuldig geplaatste lichten erbij. Dan kan hij het wel. Ik heb ook een goede Canon maar ik had daar problemen mee op dat moment.

Het probleem is dat ik tijdens een gewone video call geen ruimte heb daarvoor en dan ziet het er dus niet uit.

Maar met de telefoon gaat hem inderdaad niet worden.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 4 februari 2023 18:04]

Daar raak je een goed punt, een redelijke camera met goed licht doet vaak al veel meer voor het beeld dan een goede camera met slecht licht.

Ik probeer sinds het massale videobellen ook altijd een lamp voor me te hebben, zeker als je een vorm van tegenlicht niet kan voorkomen.
Meeste webcam modellen zijn ook al jaren oud.
Vraag me af wat er mis is in dit marktsegment dat niemand die vraag probeert op te vullen
Inderdaad, er zijn wel wat merken die hogere kwaliteit beloven maar dat is vrijwel altijd met een waardeloze sensor en alleen software om het resultaat te verbeteren. Daar heb je niks aan, bovendien werkt dat niet op mijn PC met FreeBSD omdat alle slimmigheid in de drivers zit.

Ik vind het echt heel gek dat niemand gewoon een smartphonecam in zo'n ding zet.
Dat klinkt makkelijk op te lossen door gewoon een extra telefoon te kopen en aan je monitor te hangen. Moet voor €300 wel lukken.
Logische zet, volgens mij is droidcam ook populair. Ik heb laatst droidcam gebruikt, volgens mij via BT gekopped aan mijn PC om mijn android phone als webcam te gebruiken. Dat ging bijzonder goed! (in Discord)
Soms hoor ik het argument dat video bij een meeting niet zo belangrijk is. Ik heb een mooie casus om je van mening te doen veranderen.

Ik werk als onderzoeker en heb soms behoefte aan dat een collaborator meekijkt en advies / instructies geeft tijdens experimenten. Daarvoor heb ik dus een goede driepoot en een goede klem om m'n telefoon in te doen.

De universiteit waarvoor ik werk betaalt licentiekosten voor Skype-voor-bedrijven (en voor Teams, alhoewel dit allemaal één pakket is). Echter vind ik skype-v-bedrijven een belabberde videobel dienst vanwege de lage resolutie (gok: 360p); onbruikbaar om het te gebruiken om "mee te kijken" bij experimenten. Als alternatief gebruiken we Zoom (gok ~720p); niet geweldig maar iig beter.

Het liefste zou ik een dienst willen hebben die 1080p en hoger kan streamen als optie. Ik snap dat random gezichten echt niet meer dan 240p of 360p nodig hebben, maar om videobellen echt nuttig te maken wil ik de optie hebben om naar hq te schakelen.

Een telefoon kunnen koppelen aan een laptop zou sowieso wel handig zijn. Wat ik nu doe is dat ik 2 keer in een meeting zit; één met m'n telefoon en één met laptop om eventueel bestanden te kunnen ontvangen en inzien.
Skype for Business doet ook wel 720p, maar dat moet je aanzetten in de instellingen van de client. De resolutie is het probleem niet eens bij Skype, maar de compressie die wordt toegepast maakt van bijna elk beeld een waardeloos plaatje.
Ik zie niks staan in de settings over video resolutie in de desktop app noch de android app. Op hun site (link hieronder) zie ik staan dat de maximale resolutie op skype for business android "vga" is, wat 480p is.

Enig idee hoe ik de resolutie op desktop dan hoger kan zetten? Ik heb het dus niet over de resolutie van schermdelen, maar de resolutie van een live video zoals dat van een webcam of camera.


https://learn.microsoft.c...devices/video-resolutions
Hogere bitrate, meer kans op lag, telefoon gaat dan ook meer bufferen.


Als je kwalitatief goede video wilt kun je er beter voor kiezen om niet bidirectionele videoverbinding op te zetten,
maar video heen en terugkoppeling audio, in principe een live zoals ook vb gebeurd op een Tiktok/Instagram/Etc

Je kunt ook rommelen dat de kijker een lagere videobitrate gaat gebruiken, maar vermijd dat het tweerichtingsverkeer wordt.
Dat werd eens tijd zeg, altijd al afgevraagd waarom je smartphone niet als webcam kan gebruiken, een camera in de smartphone is vele malen beter dan de slechte pc webcam,s(ik doel niet op resolutie maar de lens/sensor).

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 4 februari 2023 12:50]

Ik heb tijdens de corona periode gebruik gemaakt van Droidcam en dat werkte perfect. Met kabel kreeg je gewoon 1080p kwaliteit en over wifi zag het er ook nog erg goed uit. Is als nog een handige functie om ingebouwd te hebben in Android.
Leuke feature. Maar ik denk dat een functie als DEX standaard in Android inbouwen nog beter is. Dan heb je die hele pc/laptop niet meer nodig. Zet de telefoon in een houder en kan hij tevens als webcam dienen.

Hoeveel bedrijven geven hun werknemers een telefoon en laptop om vervolgens de werknemers alleen in een webomgeving te laten werken. Dat kan prima met een Android os als je hem aan je monitor kan hangen.
Ik vermoed dat dex voor langere tijd gebruiken eigenlijk slecht is voor de batterij van je telefoon. Er zit geen ventilator in een smartphone, dus de warmte wordt bij kortstondig gebruik in de batterij en het chassis gedumpt. Bij langdurig gebruik ben je de batterij dus aan het koken
Dat ligt er denk ik aan wat je doet. In een browser werken lijkt mij niet al te intensief.
Het bedrijf wat op zo’n manier werkt zou ik dus nooit voor gaan werken.
Waarom niet? Wat is er mis mee dan?
Echt heel veel bedrijven hebben alleen webbased software draaien, dat kan prima in elke browser.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee