Google lijkt te werken aan NTFS-ondersteuning in Android

Google lijkt te werken aan de ondersteuning van NTFS in Android. Dat blijkt volgens Esper-auteur Mishaal Rahman uit een project om NTFS-drives te kunnen mounten op Android, waarvoor Google een eerste stap heeft gezet.

Die eerste stap is de ondersteuning van NTFS in SELinux policy, zegt Rahman. De commit is te vinden op Googlesource en is van vrijdag. In de opmerkingen staat wel dat er nog een werkende NTFS-ondersteuning in Android moet komen om NTFS-drives te kunnen mounten.

Als de ondersteuning er komt, dan kan Google vanaf versie 14 NTFS ondersteunen. De meeste Android-telefoons krijgen bij Android-upgrades geen upgrades van de kernel, waardoor het onwaarschijnlijk is dat veel telefoons die nu op Android 13 draaien de mogelijkheid krijgen om partities om te zetten naar NTFS. Windows werkt al jaren met NTFS, New Technology File System. Microsoft ontwikkelde het voor zijn Windows NT-besturingssystemen.

Het is niet het enige bestandsformaat waarmee Google bezig is voor Android. Het bedrijf wilde erofs-ondersteuning gaan verplichten, maar deed dat toch niet. Erofs, Enhanced Read-Only File System, is voor read-only partities en bespaart ruimte op de opslag.

Android ntfs, november 2022
Android ntfs, november 2022

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

07-11-2022 • 09:22

76

Reacties (76)

76
74
41
6
0
25
Wijzig sortering
Er schijnen al android telefoons te zijn die met ntfs filesystemen om kunnen gaan. In de meeste gevallen zijn dat dan applicaties die het filesysteem zelf aanspreken. Een beetje in het verlengde van nieuws: Nieuwe Linux-driver claimt betere NTFS-support.

Over het gebruik van ntfs onder linux is volgens mij wel wat geschiedenis geschreven. Er staat mij bij dat microsoft in het verleden niet toestond dat ntfs buiten windows werd gebruikt. Iets met licenties en zo maar dat is echt wel geschiedenis. De oude ntfs versies missen echter zaken die voor unix/linux filesystemen wel belangrijk zijn. En er zitten in ntfs zaken die bij unix/linux standaard niet zomaar worden ingevuld.

Ondertussen is de ntfs-standaard redelijk geopend en kan de linux kernel al aardig overweg met ntfs. Het groeit steeds meer naar elkaar toe. download: Linux kernel 5.15, nieuws: Linux-kernel 5.15 met nieuwe NTFS3-driver is uit als lts-release.

Overigens verwacht ik dat ChromeOS eerder met ntfs overweg kan dan android maar dat is vooral omdat ChromeOS dichter bij linux staat dan android. Aan de andere kant: de linux binnen wsl kan/mag ook nog steeds niet rechtstreeks bij ntfs, dat gaat altijd nog via een netwerk filesysteem zoals samba/smb.
Voorheen was de aangewezen Linux driver voor NTFS een "FUSE" driver, en ik begrijp dat FUSE niet werkt in WSL1. De beperking was dan niet zozeer NTFS maar FUSE in t algemeen.
Maar in WSL2 zou FUSE wel werken, en sinds Linux 5.15 is er ook een goeie niet-FUSE NTFS driver.
Slechts 1 daarvan was nodig om het te fixen, dus tenzij MS kunstmatige beperkingen erop zet (itt voorheen dus iets niet geimplementeerd hebben), neem ik aan dat het nu wel kan werken?
Al zal het vast niet kunnen om hetzelfde filesystem tegelijk in Windows en WSL te gebruiken dus zul je die wel eerst in Windows moeten "afkoppelen" (ja of smb/cifs oid maar dat had sowieso al niks te maken met Linux NTFS drivers lijkt mij).
Over gelijktijdig gebruik heb je groot gelijk, dat zal niet snel gaan, ntfs is (net als ext) niet bestand tegen gelijktijdig gebruik door 2 systemen. Daarvoor moet het filesysteem (en de implementatie in het OS) goed voorbereid zijn op gelijktijdige toegang. Vooral gelijktijdig beschrijven is een uitdaging.

Voor een filesysteem dat gelijktijdig door 2 (of meer) systemen gebruikt kan worden, moet je zien of die filesystemen gebruikt (kunnen/mogen) worden in cluster systemen als datadisk waarbij meerdere nodes tegelijk kunnen en mogen schrijven.

Detail: Als 2 machines bij 1 filesysteem kunnen, ook al is het na elkaar in een dual-boot omgeving: Als zo'n filesysteem niet netjes is afgesloten door de 1 en daarna wel door de ander wordt benaderd, dan geldt dat ook als gelijktijdig gebruik.

[Reactie gewijzigd door beerse op 25 juli 2024 03:18]

Anoniem: 30722 7 november 2022 09:54
NTFS? Dat was toch een filesystem uit de Windows NT tijd?
Of doet windows dat onder water nog steeds?

In dat laatste geval wellicht handig voor SD kaartjes, maar verder?
Een externe harddisk aan je telefoon lijkt me niet zo handig ;)
NTFS? Dat was toch een filesystem uit de Windows NT tijd?
Of doet windows dat onder water nog steeds?
Dat is nog steeds het standaard filesysteem voor Windows. En inderdaad uit de Windows NT 3.1 tijd, bijna 30 jaar geleden. Maar sindsdien gewoon doorontwikkeld en volop in gebruik voor Windows 11.
In dat laatste geval wellicht handig voor SD kaartjes, maar verder?
Een externe harddisk aan je telefoon lijkt me niet zo handig ;)
Er zijn wel meer apparaten die op Android draaien natuurlijk.
NTFS? Dat was toch een filesystem uit de Windows NT tijd?
En hoe oud is EXT ook alweer? Oh ja, dat stamt alweer uit 1992 en is dus een jaar eerder geïntroduceerd dan NTFS.

Gelukkig zijn beide bestandssystemen in die tijd doorontwikkeld. Dat wilt niet zeggen dat beide systemen niet hun zwakke plekken hebben uiteraard, naar afserveren omdat de eerste versie 30 jaar geleden op de markt kwam is natuurlijk onzin.
NTFS? Dat was toch een filesystem uit de Windows NT tijd?
Of doet windows dat onder water nog steeds?
De huidige Windows-versies zijn nog steeds onderdeel van de NT-lijn, en NTFS is nog steeds het primair gebruikte filesystem. Overigens is NTFS wel doorontwikkeld over de jaren heen.

NTFS komt wel eens voor op mobiele media, maar vaker is dat FAT(32) of exFAT. Eigenlijk is dat vaak inefficiënt, want er zijn veel betere filesystems voor flashgeheugen (zoals F2FS). ;)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 25 juli 2024 03:18]

NTFS is vooral onhandig omdat je usb stick het daardoor in vrijwel geen enkel device doet, behalve in windows devices dus ;)
Soms read-only, maar je kunt er niet heel veel mee of moet aditionele drivers installeren
NTFS is vooral onhandig omdat je usb stick het daardoor in vrijwel geen enkel device doet, behalve in windows devices dus ;)
Soms read-only, maar je kunt er niet heel veel mee of moet aditionele drivers installeren
Op mijn PC met Linux zijn USB-mediadragers met NTFS voor de eindgebruiker Plug & Play, ook voor schrijven. Volgens mij is dat al een tijd zo voor de meeste Linux-distributies. MacOS kan schrijven, ook al wordt het niet officieel ondersteund.

Verder heeft NTFS op draagbare media weinig nut. FAT32 en exFAT worden het beste ondersteund, en hebben minder overhead.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 25 juli 2024 03:18]

MacOS kan schrijven, ook al wordt het niet officieel ondersteund.
en idioot genoeg moet je nog steeds halsbrekende toeren met macfuse ed uithalen voor andere bestandssystemen. Waardeloos, zou gewoon in de MacOS kernel moeten zitten
Je weet niet waar je het over hebt.

Daarnaast zijn wel meer technieken die je vandaag gebruikt al decennia oud. Dat wilt niet zeggen dat ze niet meer gebruikt kunnen worden.
NTFS? Dat was toch een filesystem uit de Windows NT tijd?
Inderdaad. Zou bij Windows Vista vervangen worden door TxF - Transactional File System WinFS - Windows Future Storage. Maar de ontwikkeling daarvan duurde jaaaaaren en is op een gegeven moment afgeschoten om Vista toch maar een keer op de markt te kunnen brengen. In Windows 10 is in alle stilte ReFS geïntroduceerd, maar dat heeft de nodige nukken en grillen - wordt aangeraden voor bepaalde toepassingen.

[Reactie gewijzigd door Simon Weel op 25 juli 2024 03:18]

Volgens mij ben je in de war met FAT/FAT32 ;)
Introduced July 1993; 29 years ago with Windows NT 3.1
Opa weet nog wel eens iets ;)


Bron: https://en.wikipedia.org/wiki/NTFS
En NTFS is weer gebaseerd op HPFS van IBM OS/2
OS/2: Het project waar ooit Microsoft en IBM in samenwerkten. Later alleen IBM doorgegaan omdat Microsoft zijn aandacht wat ging verleggen. Doordat er nog wat code links en rechts uitgewisseld is kan je zeggen dat Windows NT daar min of meer een bastaard van is.

Ooit nog eens met OS/2 Warp lopen spelen :)

[Reactie gewijzigd door RonnieKo op 25 juli 2024 03:18]

Ooit nog eens met OS/2 Warp lopen spelen
ah, good old warp, dat liep pas lekker op een 486 / 8MB, wat een tijd
Waar denk je dat de NT in NTFS voor staat? ;) NTFS is een fossiel.
Het zou grappig zijn als Skynet ( in een nieuwe film ) op het NTFS bestandssysteem draait. Dan komt de hoofdpersoon in de film in actie aan het einde en maakt dan een bestand met zijn naam, JOHN en CON, hierbij laat de bestandsnaam CON het bestandssysteem ( en daarmee Skynet ) crashen want NTFS vind dat een niet toegestane naam. Uiteraard is John Connor de hoofdpersoon dan wel eerst met Linux ergens opgestart, want Linux kan je het prima mee aanmaken in een NTFS directory.

( Offtopic )
Windows NT werkt niet met Fat32
Een USB stick aan je telefoon om vakantiefoto's / -videos eraf te halen lijkt me een redelijke use case.
De meeste Android-telefoons krijgen bij Android-upgrades geen upgrades van de kernel, waardoor het onwaarschijnlijk is dat veel telefoons die nu op Android 13 draaien de mogelijkheid krijgen om partities om te zetten naar NTFS. Windows werkt al jaren met NTFS, New Technology File System.
Dit is niet echt de reden. NTFS heeft geen enkel voordeel boven ext4, de enige reden waarom ze dit willen toevoegen is dat je dan usb sticks etc met NTFS kan gebruiken onder Android. Niet om Android vanaf een NTFS partitie te draaien.
Oh jazeker heeft NTFS wel voordelen boven ext4.

NTFS houd (veel meer) metadata bij van bestanden.
NTFS heeft 16bit UTF 255 karakter filenames tegenover 8bit 255 bytes bij ext4.
NTFS ondersteund compression.
NTFS ondersteund betere encryptiemethodes.
NTFS ondersteund (beter) ACL rechten.
NTFS heeft security checks bij wegschrijven van data, dit heeft vorig jaar (volgens mij) nog een exploit tegen weten te houden die op Ext4 wel zijn gang kon gaan.

NTFS is marginaal wat langzamer dan Ext4. Maar in ruil daarvoor ondersteund het wel een heel stuk meer features.
Het hangt er maar net vanaf wat je als voordeel bestempelt. Meer "features" is niet per definitie beter.

Bijvoorbeeld:
NTFS heeft nogal last van fragmentatie. Ext4 nauwelijks.
NTFS gebruikt meer systeem resources met journaling
NTFS heeft meer schijfruimte nodig om dezelfde hoeveelheid data op te slaan
NFTS ACL is veel te complex en daardoor onveilig. Ext4 is POSIX compatible, eenvoudig en veilig
NTFS is niet marginaal langzamer, maar apentraag!
NTFS is meer compatible, maar dat is niet de verdienste van MS

Kortom, NTFS heeft zijn use cases (voornamelijk Windows systemen), maar met name wanneer resources schaarser zijn (hoeveelheid opslag, systeembronnen) heeft ext4 wel degelijk een aantal doorslaggevende voordelen t.o.v. NTFS
Je bekijkt het dan te veel vanuit het Windowsperspectief.

ext4 gebruikt POSIX permissies dus het feit dat ext4 default geen ACL's gebruikt is volkomen logisch. (kan overigens wel).
ext4 kan op de slash na alle tekens aan in een filename, NTFS daarentegen heeft een waslijst aan beperkingen.
encryptie op linux kan op allerlei manieren, oa LUKS (en is open source itt bitlocker)

Anyway, onder Windows is ext4 onbruikbaar, maar andersom is NTFS onder linux ook alles behalve praktisch. ;)

En dan hebben we het nog even niet over XFS, BTRFS, ZFS etc.
De realiteit is dat als files op een bepaald moment van de telefoon gaan, ze vaak in een Windows omgeving belanden. Dus op zich is dit best wel een logische stap.
om daarna (of daarvoor) de cloud in te verdwijnen waar al dit soort regels weer helemaal niet van toepassing zijn, en waar het vaak alsnog op een posix filesystem terecht komt.
En dan hebben we het nog even niet over XFS, BTRFS, ZFS etc.
Is die "feature" al uit XFS dat voor iedere TB aan schijfruimte je enkele GB's aan RAM nodig hebt voor een xfs_repair (staat ergens in de manual) ? Heeft me een keer stille data corruptie bezorgd ... nooit meer XFS voor mij nu. BTRFS probeert ZFS te zijn maar geraakt schijnbaar niet stabiel te krijgen of laat heel belangrijke features vallen (RAID5/6/Z1/Z2/Z3 support) om toch maar adoptie te krijgen. En ZFS, wat ik zelf ook verkies, heeft mogelijk licentieissues. En het enige voordeel van ext4 versus ext3 in mijn ogen is de journal waardoor fsck geen etmaal meer duurt. En dan zullen we maar als de dood zwijgen over reiserfs(3|4).
BTRFS is stabiel, wordt in (open)SUSE al geruime tijd als standaard filesysteem toegepast.
Dat een bedrijf dat mensen betaald om hieraan te werken het als stabiel bestempeld wilt niks zeggen. Het kan stabiel zijn als je het op een bepaalde manier gebruikt maar zolang deze pagina niet verwijderd wordt (https://btrfs.readthedocs...and-recommended-practices) is het in mijn ogen echt niet stabiel ! Ook omdat een data store met parity exact mijn use case is.
The RAID56 feature provides striping and parity over several devices, same as the traditional RAID5/6. There are some implementation and design deficiencies that make it unreliable for some corner cases and the feature should not be used in production, only for evaluation or testing. The power failure safety for metadata with RAID56 is not 100%.
Geld specifiek voor deze feature, als je die wilt gebruiken dan niet icm BTRFS zoals de docu al aangeeft.
XFS geld ook als stabiel, maar ik heb door de jaren heen (net als jij zie ik) verschillende malen een onherstelbaar FS gezien en dat is me bij BTRFS nog niet overkomen.
ext4 kan op de slash na alle tekens aan in een filename, NTFS daarentegen heeft een waslijst aan beperkingen.
Ook Japanse en Chinese tekens? Want dat is volgens mij waarvoor je de double-byte nodig hebt.
Ik kan met Linux de directory CON: aanmaken. En dan opnieuw opstarten met de NTFS partitie waar ik dat op doe, en kijken wat windows gaat doen. ( Ga dit maar niet doen, heb de directory weer weggehaald. )

Beknopte samenvatting van bestandsnamen die niet mogen vanwege vroeger uit de tijd van MS-Dos.

CON
PRN
AUX
NUL
COM1, COM2, COM3, COM4, COM5, COM6, COM7, COM8, COM9, COM0
LPT1, LPT2, LPT3, LPT4, LPT5, LPT6, LPT7, LPT8, LPT9, LPT0

https://docs.microsoft.co...ktop/FileIO/naming-a-file
Ooit Commando's 2 geïnstalleerd in een COM2 map. De setup maakte de map wel aan, maar heb hem daarna nooit meer kunnen verwijderen 8)7 .
Cries in npm i & rm -rf node_modules/ :P
Of te wel, heel heel heel veel kleine bestandjes in veel verschillende mapjes.

Die twee commando's zijn op NTFS zoveel langzamer dan op ext4, dat is voor mij echt een grote reden geweest om naar ext4 te gaan.
wellicht bitlocker locked NTFS usb sticks gebruiken op android ?
Dat zou uberhaupt niet kunnen. Daar zit een encryptielaag overheen die geen enkele NTFS driver snapt, behalve die van MS. Bitlocker drives zul je nooit op iets anders dan Windows kunnen gebruiken.

[edit:] Ah, geinig, thanks hieronder. Handig om te weten, mocht ik ooit met bitlocker disks te maken krijgen. Ik zou ze zelf als Linux gebruiker niet aanmaken (hebben we betere tools voor), maar kan wel handig zijn als iemand z’n data een keer van een oude disk wil halen. Dan komen ze toch al snel naar mij als IT guy, ook al beheer ik geen Windows systemen ;)

[Reactie gewijzigd door kozue op 25 juli 2024 03:18]

Misschien telt het dan nu niet maar met o.a. Dislocker kan je al e.a. doen met Bitlocker encrypted drives onder Linux. Ook op Github zijn een aantal (open source) Bitlocker tools te vinden welke ook op (of juist specifiek voor) Linux te gebruiken zijn.
Dat het niet de go-to disk encryption zal zijn onder Linux betekent niet dat het nu onmogelijk is, laat staan nooit :+
Enkel je kan prima bitlocker drives openen onder Linux.
Sterker nog bij de nieuwere distro's zit het al ingebakken.
BitLocker-onderstuening lijkt mij onwaarschijnlijk. Een filesystem (waar al een open-source mogelijkheden voor zijn) implementeren is één ding, proprietary full-disk encryption (waar tot zover ik weet nog geen volwassen oplossingen voor zijn) is wat anders.
Hoewel niet van Microsoft zijn er open source tools om Bitlocker volumes te kunnen lezen: https://github.com/libyal/libbde
Ik neem aan dat dit vooral nuttig is om externe drives die in NTFS geformatteerd zijn te kunnen gebruiken? Naar mijn weten heeft NTFS weinig voordelen om te gebruiken op je telefoon zelf?
Staat ook in de log, bedoeld om USB drives (NTFS) te mounten.
Zelf nooit nodig gevonden om een externe drive te mounten op mijn Android telefoon.
Misschien handig voor android based mediaplayers?
Ik kan mij wel een reden verzinnen.

Je bent op vakantie en je hebt slecht of geen internet. Maar je hebt tig foto's en video's gemaakt en je wilt je telefoon leeg maken. Dan is een kleine SSD een stuk makkelijker en sneller dan eerst je laptop naar boven toveren.
Maar daar heb je toch gewoon FAT voor? Tenzij je een video hebt gemaakt van 4gb maar dat lijkt me onwaarschijnlijk. :P
exFAT heeft die limitatie ook niet meer en werkt op windows, linux en mac.
Veel USB sticks/SSDs zijn af-fabriek geformatteerd als NTFS. Op zich prima, de meeste mensen gebruiken ze toch alleen met Windows en mensen met Mac/Linux weten vaak hun weg wel te vinden om het ding (indien nodig) opnieuw te formatteren - die mensen hebben bewust de keuze voor een niet-Windows OS gemaakt en zullen vaker met compatibiliteitsproblemen te maken hebben.

Die handigheid kan je niet verwachten van alle mensen die zo'n ding op een telefoon of Android settopbox willen aansluiten. Dat moet gewoon werken. In dat opzicht snap ik wel dat Google ervoor kiest om NTFS ondersteuning aan Android toe te voegen.
Natuurlijk wel een nuttige toevoeging. Maar mensen hebben toch zeker wel ervaring met printers en autos waarbij je FAT moet gebruiken? Achja, iets met een bubbel. :Y)
Je hebt tegenwoordig veel opslagruimte op de telefoon en sommige kunnen ook nog een sd kaart er in doen, zoals mijn sony
Ok, ja, dan is natuurlijk dit scenario volledig van de baan.

/s
Ik kan deze opmerking wel waarderen. Voor mij zou dit namelijk super handig zijn.Ik ben op zoek naar een oplossing om de foto's van mijn systeemcamera en drone handig te backuppen vanaf mijn telefoon. Ik heb een 2TB externe SSD waar ik het graag op zou zetten, maar ik heb nog niet een heel handige oplossing gevonden.

En dan is 128GB van een telefoon of een onbetrouwbaar microSD kaartje voor mij niet voldoende

Ik ben dus fan van deze toevoeging!
Je zou voor je externe schijf ook gewoon ExFAT kunnen gebruiken. De meeste besturingssystemen kunnen daar prima mee overweg en de beveilgingslaag van het bestandssysteem is heel erg plat, wat meestal voor een externe schijf een pre is. Althans. Als je met meerdere besturingssystemen wil werken.
Hoezo onbetrouwbaar sd kaartje?
om iets simpels te noemen: klein => makkelijk te verliezen, of moeilijk te vinden in je tas.
Naar mijn persoonlijke ervaring en dat van vrienden zijn SD-kaartjes niet enorm betrouwbaar van zichzelf, het is me iets te vaak gebeurd dat er eentje ineens niet meer leesbaar was. Ik benadruk wel dat dit anekdotisch bewijs is en ik ben niet op de hoogte van statistieken van betrouwbaarheid.

Maar wat @jpfx zegt is natuurlijk onweerlegbaar, je raakt ze makkelijker kwijt dan je hele telefoon of een harddisk.
Hier nog een fan.

Regelmatig 10-tallen gb's aan video per dag (SD, CF-express). Kunnen dan hopelijk gebackuped zonder laptop, handig voor vakanties.

1TB CF-express kost 1000 euro, externe ssd 100 euro.
Zodat je in de kleine rot interface van je telefoon file browser al je mapjes kan langsgaan? Lijkt mij dat de laptop pakken dan toch echt sneller is.
Klopt helemaal, heb een Samsung T7 Touch van 2Tb. waar ik mijn hele mobiel POCO F3 een backup op de T7 heb gezet, ook van mijn Tab S7 en ook weer makkelijk dat ik de T7 ook zo aan de PC kan leggen.
ik gebruik het regelmatig voor backups en custom roms, maar exFAT werkt in vrijwel alle gevallen prima.
Niet vaak genoeg om alle foto's veilig te hebben helaas.
niet alleen drives, ook gewoon usb-sticks met usb-c aansluiting lijkt me
Kijk ook naar de android die binnen een windows systeem draait. Die kan dan rechtstreeks bij het filesysteem. Al moet ik zeggen dat de linux binnen wsl ook via het netwerk (samba/smb) naar de windows filesystemen gaat.
Ook voor android tablets erg handig. Ik gebruik een snelle USB SSD om bestanden van mijn laptops over te zetten naar mijn Tab S7. Dat gaat veel sneller als een directe usb verbinding. Ik ben vaak op reis voor het werk en ik heb liever niet mijn data op mijn telefoon ivm verliezen/diefstal. Door gebruik te maken van USB opslag in NTFS formaat kan ik eventueel ook grotere bestanden tijdelijk op de telefoon plaatsen. Ik gebruik daar nu een los programma voor van Paragon en dat werkt erg soepel, maar native support zal wellicht nog iets makkelijker zijn.
Aangezien er sinds enige tijd de NTFS support in mainline kernel zit is dit ook veel eenvoudiger te activeren. Lijkt me gewoon weinig extra moeite voor extra functionaliteit.
Ik snap ook eigenlijk dit artikel niet. NTFS werkt al een flinke tijd onder Linux en weet niet zo goed wat ze nou allemaal moeten doen om dit in Android mogelijk te maken. SElinux (wat genoemd werd in het artikel) heeft volgens mij niks met het mounten van je device te maken.
NTFS is geen bestandsformaat maar een bestandssysteem!

[Reactie gewijzigd door DvanRaai89 op 25 juli 2024 03:18]

Die ondersteuning is er toch gewoon al? Mijn Nvidia Shield draait ook op android en die kan gewoon overweg met mijn externe harddisk met NTFS, Of is dit iets wat Nvidia zelf heeft ontwikkeld?
Sommige OEMs voegen al jaren NTFS support toe, soms read-only, some RW.
Zelfs Samsung doet het op bepaalde productlijnen
Yep, ik was ook verbaasd.

Mount best wel eens USB sticks op een telefoon om bestanden over te hevelen. En vroeger had ik vaak NTFS geformatteerde sticks omdat ExFat matig ondersteund werd, en de 4GB limiet te weinig was voor een DVD-ISO.

Op m'n Sony tablet werkte dat read-only prima.
Zoals Dupondje hierboven zegt is dit iets wat in de Kernel zit.

In de tijd dat ik nog veel met custom roms op mijn telefoon zat had ik het met een goed uitgekozen kernel voor elkaar dat ik in 2016 op mijn galaxy s5 mini gewoon NTFS kon uitlezen.

Zo heel spannend is het dus niet. Het spannende eraan is dat het nu breed toegankelijk wordt.
In die tijd was het waarschijnlijk nog NTFS-3G-Fuse, een messagepassing oplossing dat werkt maar heel traag is en veel CPU gebruikt.

Tot vorig jaar had ik ook NTFS-3G-Fuse, nu zit het als optie of module in de Linux kernel. Waarschijnlijk door Paragon.
Of Tuxera NTFS-3G. Dat is wat ik destijds gebruikte en heb daar nog een licentie voor de Mac voor gekocht. Zalig ding was dat heb veel images gecloned en nog meer gedeployed destijds met ntfsclone toen dism/imagex nog niet bestond. Was net zoals die laatsten een filesystem kloon, geen sector based kloon (dd, acronis true image, norton ghost ...) wat heel veel tijd bespaarde !
Grappig, ik heb zelf op Android 4 of 5 ofzo een keer ntfs schijven via zon kabeltje aan mijn android telefoon geplakt, met 1 a 2 (root) applicaties werkte het bijzonder goed. Gebruikte het zelf om een 1tb schijf aan series mee te nemen op vakantie, toen op de mobiel gemiddeld maar zon 16GB aan opslag ruimte was. Leuk om te zien dat het nu 8 jaar later een officiële feature gaat worden.
Het is alleen wel te hopen dat dit probleem is of wordt opgelost
Problems for the Linux kernel NTFS driver as author goes silent
https://www.theregister.c...or_the_linux_kernel_ntfs/
NTFS door google? Hoe groot is de kans dat Microsoft zijn patententrommel opentrekt? Zeer riskante move lijkt me dat. Zie fat32... We zullen zien hoe dit verder gaat.
NTFS is natuurlijk interessant voor het uitwisselen van gegeven - het uitlezen van windows-schijven - en grote volumes. Beter dan fat32, ex-fat en alle andere uitbreidingen op die technologie die stokoud en eigenlijk niet supergeschikt is voor flash-geheugens.
Of NTFS dat wel is, ook dat is twijfelachtig, maar kunnen lezen/schrijven voor android is denk ik noodzakelijk.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.