Instagram werkt mogelijk aan betaalde verificatiefunctie met blauwe badge

Instagram werkt wellicht aan een functie waarmee gebruikers, net als bij Twitter, kunnen betalen voor verificatie. Dat blijkt uit code waarin verwezen wordt naar een 'betaalde blauwe badge'. Instagram heeft het bestaan van zo'n functie nog niet bevestigd.

De codestrings bestaat naast 'betaalde blauwe badge' uit de afkorting 'idv'. Ontwikkelaar Alessandro Paluzzi, die de code ontdekte, verwacht dat dat refereert naar 'identificatie', zo zegt hij tegen TechCrunch. Dezelfde codereeks is volgens de ontwikkelaar ook toegevoegd aan de nieuwste build van de Facebook-app, wat wellicht betekent dat de betaalde verificatieoptie voor meerdere platformen van Meta ingevoerd zal worden. Verder zegt Paluzzi dat hij in de code ook andere referenties heeft gevonden naar een abonnementendienst die er nog niet eerder waren, maar daar wordt niet dieper op ingegaan.

Het lijkt hiermee erg op de betaalde verificatiefunctie die Twitter eind vorig jaar invoerde. Het zogenoemde Blue-abonnement kost 8 dollar per maand en naast dat gebruikers daarmee een blauw vinkje voor hun naam krijgen, kunnen ze ook tweets aanpassen, de leesmodus inschakelen en langere video's in 1080p-resolutie uploaden. Ook krijgen zij de helft minder advertenties te zien.

Door Kevin Krikhaar

Redacteur

04-02-2023 • 12:10

68 Linkedin

Reacties (68)

68
57
26
1
0
8
Wijzig sortering
Prima toch. Als mensen per se willen betalen moet je dat vooral niet tegenhouden. Je kunt altijd nog weg gaan bij zo'n dienst.
Een vinkje is niet nodig om gebruik te kunnen maken van Twitter of Instagram, dus snap de heisa hierom ook niet volledig.

Dat zo'n vinkje op dit moment (nog) de schijn wekt dat je met die echte persoon aan het chatten bent als je het hebt over parodie accounts, dat is voor nu een aanpassingsperiode. Naar verloop van tijd zal het kwart vallen en kijkt niemand zich er meer van op.

Dat sommige veel verdienende content creators zich beklagen dat ze 8 dollar moeten betalen om een vinkje te krijgen vind ik al helemaal absurd. Sommigen verdienen tienduizenden per maand via OnlyFans/Patreon e.d. en utiliseren Twitter/Instagram/Twitch om mensen te lokken naar deze platformen zodat ze steeds meer binnenharken. Voor het maken van deze content gebruiken ze camera's van zeer hoge bedragen(duizenden euro's), huren ze sets of locaties af om foto's te kunnen maken voor hoge bedragen maar dan is 8 dollar per maand teveel.

Ongeacht inkomensniveau betaal je natuurlijk liever niks dan iets, maar vind het nou ook niet een duizelingwekkend bedrag voor de doelgroep die hier over het algemeen gebruik van maken. Voor minder succesvolle- of beginnende content creators is het natuurlijk een ander verhaal, maar dan nog blijft het een keuze en geen vereiste.

Daarnaast is het ook afwachten wat deze badges verder brengt, wellicht krijg je als betalende user (uiteindelijk) meer opties om je content in te plannen, verdere inzage in de demografie van je bezoekers en andere tooling waarmee het beheren van je account verbeterd wordt t.o.v. een gratis gebruiker. Maar goed dat is op het moment enkel maar speculeren.
Die social media apps lopen elkaar achteraan zodra de een weer een nieuwe functie toevoegt.
Je zou een patent op zo'n feature moeten doen, als dat al niet gebeurd
Denk te algemeen om een patent op aan te vragen. Je moet vrij specifiek zijn in de omschrijving van je patent.
Een abonnement dat je een klein vlaggetje geeft bij je naam. Prettige wedstrijd :) er mis menig social media dat dat al lang heeft (Tweakers, Discord, enz, enz)

Gaat hem niet worden
En wat mij betreft wordt het er alleen maar slechter door. Het is net commerciële tv. Programma's worden gemaakt om advertenties te verkopen, kwaliteit speelt geen rol. Bij whatsapp wordt je status en bellen door de strot geduwd. Bij YouTube een kut algoritme én shorts. Bij Instagram alles wat alle anderen ook hebben + tyfus veel reclame.

En de échte noodzakelijke dingen blijven uit. Een fatsoenlijke multi client voor whatsapp, een fatsoenlijke werkende én intuïtieve interface voor YouTube (op de Apple TV)...
Tja er zijn nog steeds die social media van bedrijven als Facebook (schuilnaam Meta) zien als een gebruikersplatform, maar je bent feitelijk niets anders dan een grondstof voor hun dataproducten. Daarbij delven dit soort surrogaat spyware bedrijven ook nog eens heel veel data van niet-gebruikers.
Programma's worden gemaakt om advertenties te verkopen
Dat is wel het businessmodel natuurlijk. Aan de andere kant. Als er niemand naar kijkt, zijn die advertenties geen reclames waard.
Ze hoeven geen ‘goede’ programma’s te maken, ze hoeven alleen programma’s te maken wat ‘men’ wil zien.

Dat over WhatsApp snap ik niet. Geen idee waar je het over hebt. Die twee zaken worden bij mij volgens mij niet door m’n strot geduwd? Wel dat ik de ‘actief op achtergrond’ moet aanzetten voor m’n backups.

YouTube gebruik ik op m’n Apple TV een andere cliënt voor (Yattee). Ziet er niet uit, maar ‘geen algoritme’. Je hebt dus niks meer aan de beginschermen en suggesties, maar geen reclame enzo meer.

Instagram en dergelijke gebruik ik niet, dus dat zou ik niet weten :)

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door lenwar op 5 februari 2023 07:02]

Domme vraag, maar hoeveel euro per maand betaal jij precies voor het gebruik van WhatsApp?

Nooit vergeten; If you're not paying for the product, then you're the product
Niet. Overigens voor enkele producten waar je wel voor betaalt, ben je ook het ‘product’. Al klopt die zin niet. Je bent een waardevolle gebruiker voor de klant (de adverteerder). In correct Engels heet dit: surveillance capitalism.
Daar betaalde ik dus ongeveer een euro per jaar voor, toen dat nog kon, en de meuk nog niet van facebook was. Wat mijns inziens een prima methode was.

En om nog maar een frustratiepuntje toe te voegen: sinds Meta aan het roer staat heb ik al meerdere keren bugs gehad zoals berichten die niet aankomen, waar ik daarvoor nog nooit last van had.
Ja, schijnbaar is er een verdienmodel ermee te maken; klanten willen blijkbaar best betalen voor wen dergelijke optie. Vervolgens is dat volledig te automatiseren (die verificatie dan) en dat hief je maar eenmalig te doen, wanneer hwt betaalde lidmaatschap wordt aangegaan. Het behouden is niets meer dan een vinkje voor de gebruikers, waar wel voor moet blijven worden betaald.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 4 februari 2023 16:23]

Anoniem: 421923
@Basxt4 februari 2023 14:27
inderdaad, ik moest net denken aan Twitter. Musk krijgt op z'n kop als de hoge boom die veel wind vangt, maar andere apps kopieren vervolgens hetzelfde concept. Want blijkbaar zien ze toegevoegde waarde.
Ze zagen de ophef over het blauwe vinkje, en merkten dat mensen het vinkje toch wel belangrijk vinden.
Musk doet dan ook niets dan moeite om in de kijker te lopen met domme uitspraken aan de lopenden band... Mensen houden niet van zo'n mensen.
mensen houden van duidelijkheid, dat is waar.
Persoonlijk vind ik het wel vermakelijk. Ik houd wel van een beetje chaos.
Gewoon de knuppel in het hoenderhok en kijken wat er gebeurt en als het stof is neergedaald staat er ineens een degelijk product. Dat lijkt mij de bedoeling.
Twitter was mijns inziens een degelijk product, al was het voor mij gewoon een roeptoetersite als een andere waar veel te veel aandacht aan besteed werd, ik gebruik(te) het nooit.

Dat een zelfverklaarde idioot als Musk daar na veel vijven en zessen uiteindelijk belachelijk veel geld voor betaald heeft is voor mij dan ook compleet van de pot gerukt, hij had er beter de honger mee de wereld uit geholpen om nog een debiele uitspraak van boven te halen. Het is gewoon een bullebak met veel te veel geld en ik kan eigenlijk niet wachten tot al zijn halfbakken projecten failliet gaan en mocht hij nog wat de gevangenis in vliegen voor fraude of zo zou ik dolgelukkig zijn! :P
let wel: er zijn mensen die Twitter aan hem hebben verkocht. Ze hadden ook nee kunnen zeggen.

Met dat geld de honger de wereld uit helpen is leuk maar dat werkt maar 1 dag ofzo. Daarna heeft de wereld weer honger.

Halfbakken projecten als Tesla hebben EV's een nieuw leven ingeblazen.
Of SpaceX de ruimtevaart.

Ik hoop niet dat zulke projecten failliet gaan. Misschien hooguit omdat een betere variant is doorgebroken en Musk's halfbakken project niet meer nodig is. #missiegeslaagd.
https://nos.nl/nieuwsuur/...ren-op-twitter-onder-musk

Zie:
Vooral nieuwe betalende Twitter blue-gebruikers blijken veel desinformatie te verspreiden.
&
27 procent van de populairste 300 berichten geplaatst door de nieuwe betalende gebruikers bevatte claims over Oekraïne, vaccins en klimaat die niet waar zijn. Dat is bijna 10 procent meer dan bij niet-betalende geverifieerde gebruikers.

Het nieuwe blauwe vinkje werd al snel misbruikt door mensen die zich voordeden als beroemdheden. Ook kochten prominente Taliban-leden onlangs blauwe vinkjes. Zij klagen nu dat hun blauwe vinkjes inmiddels zijn afgenomen terwijl er wel voor betaald is.

Internetwaakhonden betogen dat Musk het tegendeel bereikt van de vrijheid van meningsuiting die hij zegt na te streven. "Misbruik en intimidatie ondermijnen dat juist", zegt Angelo Carusone van het Amerikaanse Media Matters. Volgens hem vermijden veel minderheden het platform nu.

[Reactie gewijzigd door Ospo op 4 februari 2023 15:24]

Anoniem: 421923
@Ospo4 februari 2023 15:33
het ene blauwe vinkje is de ander niet. Eerst was het geverifieerd qua persoon.
Daarna is er een blauw vinkje gekomen voor betalende mensen, niet perse geverifieerd qua identiteit.
Dat lokt inderdaad nieuwe gebruikers uit inderdaad om een blauw vinkje te kopen.
Precies waarom ik de browser plugin "Eight dollars" heb, die zet bij het vinkje of 't betaald is of niet
Precies zoals dat ook in de bron staat
Een ieder die er waarde aan hechtte kon je sws in twijfel trekken.


Sws nu steeds beter bekend wordt hoe dergelijke rank/aanbevelingen gaan,

mag je er van uit gaan dat geverifieerd/betalend wordt voorgetrokken.
vrijheid van meningsuiting
Dit is een non-argument op alle grote platformen. Dat bestaat daar simpelweg niet. Op de achtergrond spelen altijd advertenties en clicks mee en niet een gebalanceerd verhaal. Ook google valt daar onder. Gebruik een willekeurige andere searchengine en de rangorde verschilt al.
Ik zie alleen niks meer dan een claim van 1 partij, niet erg wetenschappelijk.
Gast, ik ben progressief links en ik erger me aan hoe conservatief de NOS soms is en hoe vaak er rechtse mensen aan het woord worden gelaten zonder kritiek. Maargoed, ik weet dat ik redelijk in een linkse bubbel leef, en dat de NOS daar niet in zit.
Aangezien jij hetzelfde ervaart maar dan gespiegeld, misschien ben je zelf conservatief rechts en/of zit je in een rechtse bubbel?
Rechts is al oppermachtig aanwezig in het bedrijfsleven. #Hoeveel meer rechts wil je nog hebben....
Anoniem: 421923
@g_v_rijn5 februari 2023 15:23
en links is oppermachtig in media en onderwijs.
Hierdoor is onderwijs 'nog enigszinds' voor iedereen toegankelijk.
Plus het lijkt mij niet meer dan gezond dat niet 1 partij / stroming in alles het laatste woord heeft - dat er meerdere meningen en dus partijen naast elkaar moeten kunnen bestaan.
Landen met 2-partijenstelsels - laten een sociaal model zien met enkel winnaars en verliezers - waarin mensen tegen elkaar uitgespeeld staan.
Niemand heeft het daar over 'het zijn' maar over 'het willen hebben'.
Maar goed - alles moet eerst naar beneden - waarna het weer omhoog kan.

[Reactie gewijzigd door g_v_rijn op 5 februari 2023 20:35]

hier: https://mastodonapp.uk/@tobestewart/109822312961106528, leuk experiment!
ok n=1
maar hier zie je hoe er op Twitter wordt gereageerd en hoe er op Mastodon.
Kun je stellen dat Twitter nu rechts gelovig is en Mastodon links atheïstisch?
Geldt dat niet met alles? Auto’s, operating systems, telefoons, televisie enz.
Die social media apps lopen elkaar achteraan zodra de een weer een nieuwe functie toevoegt.
Instagram is helaas al lang niet meer het eenvoudige platform waar je foto's en video's op bekijkt. Ik vond dat juist de kracht van Instagram, de eenvoud!

Het is zo jammer dat elk social media platform zo ongeloofelijk wordt uitgeknepen zodra het populair is. Ik begrijp het in perspectief van de aandeelhouder en het bedrijf, maar voor de ervaring en beleving wordt ik minder enthousiast!
Dan moet je eens naar Pixelfed kijken. Da's de fediverse variant van Instagram, maar dan dus met die eenvoud. Je kunt je er ook vanuit Mastodon erop abonneren.

[Reactie gewijzigd door Kerfuffle op 4 februari 2023 21:18]

Mee eens. Ik gebruik zelf maar een klein deel van wat Instagram en Snapchat bieden. Er komen steeds nieuwe functies bij waar ik totaal niks mee doe en die worden door iedereens strot geduwd. Denk bv aan de filmpjes op Instagram die nu bijna alleen nog maar als Reels worden geüpload, mega irritant. En in Snapchat heb je iets van 100 submenu’s gekregen qua filters. Ook kun je niks aanpassen. Die winkelmodus die ik niet gebruik kan ik niet terug omruilen voor de activiteiten-knop (het hartje).
Ja je snap het niet hè dat mensen geld willen verdienen aan hun investering. Het zo verboden moeten worden. Nee beter nog laten we geld verdienen überhaupt verbieden. Getver kapitalisme.
Ik snap niet dat jij niet begrijpend lezen kan. Lees mijn tweede alinea eens.
Verificatie functie, waarom heet dat zo? Worden masaal opgekocht en dan valt er niks te verifiëren.
Je moet er een fancy naam aan geven om mensen te laten betalen. Niks mis mee.
Als je er over nadenkt, best gek; je betaald om je ID(?) te laten verifiëren, zodat de data en info die het platform opslaat, exact te koppelen is aan een individu :X je zou ervoor betaald moeten krijgen

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 4 februari 2023 12:19]

Aan de andere kant en helemaal niet realistisch. Een platform wat niet op advertenties leeft kan in het grotere plaatje beter zijn voor de privacy. Geen trackers enz
De realiteit is dat dergelijke bedrijven beide winstbronnen blijven behouden. En betaalde verificatiemethode, én advertenties door blijven duwen.
een systeem wat beter is voor privacy gaat je niet vragen om je paspoort oid voor identificatie.
Toen ik van telefoon nummer veranderd was kon ik niet meer inloggen (Facebook). Het was toen nog een gratis service om een verificatie te laten doen door ze een fotokopie op te sturen van een ID, pasport, loon strookje of ander document die ze simpelweg nooit toe zal vertrouwen.
Je betaalt om mensen te tonen dat je werkelijk bent wie je zegt te zijn.
Ga maar eens een keer de fout in waardoor je account tijdelijk geblokkeerd wordt en je met je ID kan vrijgeven... Dan is het wel gratis.
Na de blauwe vinkjes nu ook blauwe badges
De melk koe van 2023
Ik zie een nieuwe trend ontstaan 😜
Een regenboog palet van vinkjes badges tokans
Nog even en we hebben weer reclamevrije websites (NOT !)

[Reactie gewijzigd door cobra60 op 4 februari 2023 14:38]

Voorlopig nog geen regenboogpalet, eerst alleen de kleur blauw uitmelken, daarna volgt de feature dat het ook een andere kleur kan krijgen. Uiteraard tegen betaling.
Dit zorgt alleen maar voor meer splitsing op Social media. Je hebt dadelijk de wappies, niet wappies. geverifieerde wappies, geverifieerde niet wappies. etc. etc. Jij bent niet geverifieerde BLOCK. Dat soort onzin.
Ach, bij Tweakers heb je toch ook blauwe vinkjes"schildjes".
En ook daarbij worden je gegevens niet geverifieerd.

Het verschil is natuurlijk wel dat Twitter het "geverifieerd" noemt, maar "Hero". Al hoef je daar ook geen lintje van de Koning voor hebben ontvangen ;)
Ruggegraat van bedrijven..
Werd eens tijd. Tweakers had dit al jaren.
Al 6 jaar social media vrij, t enige vinkje dat ik zie zit in de tuin
Ehm...? Je plaatst dat comment op de sociale functie van een media.
Jou vergelijking gaat hier een beetje mank
Dit is een tech platform met louter experts 😜
Meer een vergelijking site dan een socialmedia platform
Het is media en het is sociaal. Welk deel ervan past niet in de term social media?
Ehm... ? Heb je nu echt niet door dat deze interactie sociaal is, en dat het via een medium verloopt?
OK, het is niet ALLEEN social media hier, maar je bent duidelijk niet social media vrij, sorry.
En nog leuk om naar te kijken ook 👍👍👍
hier al 20 jaar social media vrij ( zouden meer mensen moeten doen)
haha :P

Ik nu sinds 2 jaar en ik moest echt lachen om je comment ;-)

Heerlijk is het :)

[Reactie gewijzigd door Eugene_85 op 5 februari 2023 10:58]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee