Meta begint een test waarbij gebruikers kunnen betalen voor een verificatievinkje op Facebook en Instagram. Naast dat vinkje krijgen abonnees van dit Meta Verified ook extra features en betere helpdeskondersteuning. In de testfase kost dat vinkje dertien euro per maand.
Meta schrijft dat de dienst voornamelijk gericht is op creators die betere ondersteuning willen bij problemen en die geauthenticeerd willen worden op het platform. Meta Verified-abonnees betalen voor een nieuw type vinkje dat aangeeft dat gebruikers authentiek zijn en dat hun werkelijke identiteit is geverifieerd door Meta. Daarvoor moeten gebruikers een officieel erkend identiteitsbewijs overleggen. Vooralsnog blijft het bestaande verificatievinkje op Facebook en Instagram bestaan. Gebruikers die dat vinkje al eerder hebben gekregen door middel van de bestaande procedure, behouden dat vinkje ook. Meta zegt niet wat er in de toekomst met de oude vinkjes gaat gebeuren en of die helemaal verdwijnen, of dat de vinkjes naast elkaar blijven staan. Bedrijven kunnen niet deelnemen aan het programma.
Naast het extra vinkje betalen abonnees ook voor extra's. Het gaat onder andere om 'exclusieve features' waarmee gebruikers 'zichzelf op unieke manieren kunnen uitdrukken', maar wat die features zijn, is niet bekend.
Abonnees krijgen ook 'betere bescherming tegen nabootsing' van hun account. Zo worden geverifieerde accounts 'proactief gemonitord' op nabootsing door andere gebruikers die een account namaken om mee te liften op het succes van het originele account. Abonnees krijgen daarnaast ook betere beschikbaarheid tot een helpdesk waar ze door echte mensen worden geholpen.
Tot slot worden betalende abonnees ook beter zichtbaar voor andere gebruikers. Meta schrijft dat dat op sommige plekken gebeurt, waaronder de zoekfunctie, in reacties onder berichten en in aanbevelingen. De feed zelf, die bij Facebook en Instagram algoritmisch wordt samengesteld, wordt daarbij niet genoemd.
Meta begint de test in Australië en Nieuw-Zeeland. In de toekomst wordt dat uitgebreid naar meer landen, maar het is niet duidelijk wanneer dat gebeurt en of dat snel naar Nederland en België komt. Een abonnement kost 19,99 Australische of 23,99 Nieuw-Zeelandse dollar. Dat is beide omgerekend ongeveer 13 euro. Op iOS en Android is een abonnement duurder; vanwege de commissie die Google en Apple vragen, kost het abonnement daar zo'n 16 euro.
Twitterparallel
Het is niet moeilijk om de parallel te zien tussen Meta Verified en de nieuwe abonnementsstructuren van Twitter. Dat bedrijf probeert sinds de overname van Elon Musk vorig jaar ook om abonnementen te verkopen die in de vorm van vinkjes komen. Dat proces verliep bij Twitter chaotisch; de betaalde vinkjes zagen er precies hetzelfde uit als de normale verificatievinkjes, waardoor ze in de beginperiode vaak werden misbruikt. Bij Twitter krijgen betalende abonnees toegang tot verschillende nieuwe features op het platform, die voornamelijk functioneel zijn. Zo kunnen ze tweets bewerken, bladwijzers aanmaken en langere video's posten. Daarnaast worden betalende abonnees hoger in het algoritme opgenomen. Meta-gebruikers krijgen, in vergelijking met Twitter, minder features. Bovendien is het abonnement een stuk duurder.
Meta is voor een overgroot deel van zijn omzet afhankelijk van adverteerders, maar die inkomsten staan onder druk door overheidsregulering en features zoals adtrackblockers in iOS. Bovendien investeert het bedrijf inmiddels miljarden in de metaverse, zonder dat dat momenteel nog veel oplevert. Een nieuwe inkomensstroom die direct geld ophaalt bij de gebruiker kan voor Meta een stabielere inkomstenbron zijn.