Tip de redactie

'Google Pixel 7 gaat 599 dollar kosten, 899 dollar voor Pixel 7 Pro'

Door Jay Stout, 22 september 2022 20:5193 reacties

Artem Russakovskii van Android Police claimt dat de aankomende Google Pixel 7-smartphone 599 dollar zal kosten. Het toestel zou in drie kleuren uitkomen. De Pixel 7 Pro zou voor 899 dollar over de toonbank gaan. Ook die smartphone komt uit in drie kleurvarianten.

Russakovskii kreeg naar eigen zeggen interne data van de Amerikaanse warenhuiswinkelketen Target in handen. Daaruit blijkt dat de Pixel 7 codenaam Cheetah heeft meegekregen en in drie kleuruitvoeringen te koop zal zijn. De eerste kleuruitvoering kreeg de naam Obsidian mee en is hoogstwaarschijnlijk zwart. Daarnaast is er sprake van Lemongrass- en Snow-uitvoeringen, wat kan verwijzen naar een groenkleurige en witkleurige variant. De Pro-variant zal eveneens in drie kleuruitvoeringen uitkomen: Obsidian, Hazel en Snow. De Hazel-variant zal vermoedelijk bruinkleurig zijn. Vorige maand werd ook al een zwarte werkende Pixel 7 Pro op camera vastgelegd.

Volgens Russakovskii kunnen beide toestellen vanaf 6 oktober vooruitbesteld worden, dat is de dag waarop Google een livestream heeft gepland om zowel de Pixel 7-smartphones als de Pixel Watch aan te kondigen. Volgens een bron van 9to5Google zou de Pixel Watch 349 euro kosten, de lte-variant zou 399 dollar kosten. Die prijzen zijn hoogstwaarschijnlijk zonder btw. De eerste Pixel 7-toestellen zouden volgens Russakovskii vanaf 13 oktober geleverd worden, al wordt ook 18 oktober vermeld.

Reacties (93)


Update moet ramen van 1,1 miljoen Amerikaanse Tesla-voertuigen veiliger maken

Door Jay Stout, 22 september 2022 20:06168 reacties

Tesla komt met een update die de elektrische ramen van 1,1 miljoen van zijn Amerikaanse wagens veiliger moet maken. Volgens Tesla is de kalibratie van het antiklemsysteem van de ramen in sommige wagens niet afdoende afgesteld om te voldoen aan de Amerikaanse wetgeving.

Uit documenten van de Amerikaanse National Highway Traffic Safety Administration blijkt dat het antiklemsysteem meer kracht kan uitoefenen dan toegelaten is wanneer het een obstakel detecteert bij het sluiten van de elektrische ramen. De ramen zouden nadien ook niet voldoende opengaan. Hierdoor bestaat volgens de autofabrikant de kans dat een passagier van een Tesla-voertuig letsel oploopt zodra die in aanraking komt met het probleem. Het bedrijf zal een over-the-air firmware-update uitbrengen om het probleem te verhelpen en te voldoen aan de nationale wetgeving.

Volgens de autofabrikant doet het probleem zich voor bij de Amerikaanse Tesla Model S-voertuigen die in 2021 en 2022 verkocht werden, maar ook bij Amerikaanse Model 3-voertuigen die van 2017 tot en met 2022 verkocht werden en Model X- en Model Y-voertuigen die sinds 2021 verkocht werden op de Amerikaanse markt. Het is onduidelijk of Tesla-voertuigen die in andere delen van de wereld verkocht werden, binnenkort ook een update krijgen. Het bedrijf stelt dat het momenteel geen weet heeft van letsels of ongevallen bij personen door het probleem met het antiklemsysteem. Vorige maand zei Tesla-topman Elon Musk nog dat Tesla in totaal 3,8 miljoen wagens heeft geproduceerd.

Een Tesla Model Y

Reacties (168)


Onderzoek: slimme camera’s Universiteit Leiden hadden kwetsbaarheden

Door Jay Stout, 22 september 2022 19:1931 reacties

Uit onderzoek van de Universiteit Leiden blijkt dat de beveiliging van 371 slimme camera’s die tijdens de coronacrisis werden geïnstalleerd, kwetsbaarheden hadden. Als de universiteit de camera’s opnieuw wil inzetten, moet het ook een risicoanalyse uitvoeren.

De redactie van het universiteitsblad Mare kon het onderzoeksrapport, dat momenteel bij de universiteitsraad ligt, inkijken. Daarin staan de resultaten van de penetratietest die begin dit jaar werd uitgevoerd door een extern bureau. Uit die test blijkt dat gebruikers informatie over de slimme camera konden zien, zonder in te loggen. De wachtwoorden waren naar verluidt ook met een onveilige en verouderde versleuteling beveiligd. Volgens Mare voerde Xovis, het bedrijf achter de slimme camera’s, in februari van dit jaar een update door die de kwetsbaarheden heeft verholpen.

Volgens de redactie van het universiteitsblad is er tijdens de penetratietest echter enkel naar de mogelijke veiligheidsrisico’s gekeken die kunnen optreden bij het inloggen op het systeem. Er zou geen onderzoek gedaan zijn naar het onbedoeld gebruik van de sensoren en kwetsbaarheden door ingelogde gebruikers. De universiteit zal dit volgens het blad ook niet verder onderzoeken. “Kwetsbaarheden die zich aan de binnenkant bevinden, maar die niet op afstand te misbruiken zijn, achten wij een verwaarloosbaar risico”, klinkt het daar.

Ricardo Catalan, de functionaris gegevensbescherming van de Universiteit Leiden, stelt in het onderzoeksrapport dat de universiteit een data protection impact assessment, kortweg DPIA, moet doen als het de camera’s opnieuw wil inschakelen. Een DPIA is een analyse die een organisatie moet uitvoeren als er sprake is van gegevensverwerking met een hoog privacyrisico. Zo’n analyse was volgens de man en de universiteit eerder niet nodig. "Deze inschatting was niet juist", stelt Catalan nu.

Volgens de man had de universiteit ook beter moeten communiceren over de slimme camera’s. Zo stelt hij vast dat de universiteit vanaf het begin duidelijk moest maken dat het om slimme camera’s ging en niet om ‘sensoren’ of ‘scanners’ zoals aanvankelijk werd geopperd. Op die manier werd volgens de man de ernst van de privacykwestie onderschat.

De universiteit heeft nog niet besloten of de slimme camera’s opnieuw zullen worden ingeschakeld. Daarvoor wacht het eerst de resultaten van de DPIA af. Zodra die is afgerond, wordt de knoop in overleg met de universiteitsraad doorgehakt.

De Universiteit Leiden begin tijdens de coronacrisis in 2020 met het gebruik van 371 slimme camera’s. Het gaat om Xovix PC2S-camera’s die gebruikt kunnen worden voor het tellen van mensen, maar ook voor het volgens en analyseren van gedrag. De universiteit stelde dat de camera’s enkel werden ingezet als sensoren om het aantal aanwezige studenten vast te leggen. Zo zou er geen gebruik worden gemaakt van beeld. Volgens universiteitsblad Mare stond het privacyniveau van de hardware altijd op een niveau waardoor er meer mogelijk was. Mensen kwamen op dat niveau naar verluidt ook niet herkenbaar in beeld. Eind vorig jaar schakelde de universiteit de slimme camera’s uit naar aanleiding van de onrust die over privacy was ontstaan.

Xovis PC2S

Reacties (31)


Mail Nvidia wijst op bestaan Tegra-soc voor mogelijke opvolger Nintendo Switch

Door Jay Stout, 22 september 2022 18:0792 reacties, submitter: Xtuv

Een Reddit-gebruiker is mailverkeer van een Nvidia-werknemer op het spoor gekomen waarin het bestaan van de Nvidia Tegra 239-soc wordt bevestigd. Deze soc zou volgens geruchten in ontwikkeling zijn voor de opvolger van de Nintendo Switch.

Supta Gupta, een medewerker van Nvidia, heeft een mail verzonden naar ontwikkelaars van de Linux-gemeenschap. Daarin heeft hij geschreven dat er "ondersteuning is toegevoegd voor de Tegra239-soc". Naar welke specifieke ondersteuning Gupta in de mail verwijst, is niet duidelijk. Volgens de man bevat de Tegra 239-soc ook acht cores in een enkele cluster. Er werden geen verdere details meegedeeld.

Eerder dit jaar werd de Tegra 239-soc al eens vermeld door de doorgaans betrouwbare Nvidia-leaker kopite7kimi. Die stelde op Twitter dat Nintendo en Nvidia een nieuwe soc aan het ontwikkelen zijn voor Nintendo Switch. Het is daarbij niet duidelijk of het om een geheel nieuwe versie van de console gaat, of een verbeterde versie van de huidige generatie. De Tegra 239-soc zou volgens de leaker gebaseerd zijn op de Tegra 234-soc van de Amerikaanse chipfabrikant. De T234-soc zou een interne Ampere-gpu met 2048 cuda-cores bevatten en cpu met 12 cores. Dat verschilt met de acht cores die vermeldt zijn in het mailverkeer. Volgens nog andere geruchten zou deze chipset ook raytracing en DLSS 2.2 ondersteunen.

Momenteel maakt de Nintendo Switch-console gebruik van de Nvidia Tegra X1. Die soc bevat acht processorkernen waarvan vier Cortex A57-kernen op hoge frequentie en vier A53-kernen die op een lagere frequentie draaien. De GM20B-gpu is gebaseerd op de Maxwell-architectuur en beschikt over 256 cudacores op maximaal 1GHz. Uit documenten blijkt dat Nintendo in het verleden revisies van deze soc heeft gebruikt in de Nintendo Switch. In de zomer van 2021 ontkende het Japanse bedrijf dat er een nieuw model van de Nintendo Switch op de planning stond, buiten het oled-model dat op 8 oktober 2021 op de markt kwam. Nintendo introduceerde de Nintendo Switch in maart van 2017 voor de Belgische en Nederlandse markt.

Nvidia T234

Reacties (92)


Pico kondigt nieuwe VR-bril Pico 4 aan

Door Robert Zomers, 22 september 2022 16:5046 reacties

Pico Interactive kondigt de Pico 4 aan. De VR-bril moet vanaf 18 oktober verkrijgbaar zijn en krijgt een adviesprijs van 430 euro. De Pico 4 is de opvolger van de Pico Neo 3 Link die eerder dit jaar verscheen.

Pico Interactive brengt voor de tweede keer dit jaar een nieuwe VR-headset uit. De Pico 4 krijgt een Qualcomm Snapdragon XR2-soc. Het 2,56"-lcd-scherm van de bril heeft een resolutie van 2160x2160 pixels per oog. De verversingssnelheid kan worden ingesteld op maximaal 90Hz en het field of view is 105°. Daarmee zit de Pico 4 wat betreft de specificaties iets boven de Pico Neo 3 van eerder dit jaar. Ook het geheugen is met 8GB ram wat vergroot ten opzichte van de voorganger.

De VR-bril kost 430 euro met 128GB opslagruimte. Voor de versie met 256GB moet 500 euro worden neergelegd. De headset kan draadloos gebruikt worden en is uitgerust met een 5300mAh-accu. Bij de VR-bril worden twee controllers geleverd. Pico heeft zijn eigen besturingssysteem voor zijn VR-brillen: Pico OS. Ook de Pico 4 zal draaien op dit besturingssysteem.

De Pico 4 heeft camera's aan de voorzijde van de bril die bewegingen van de drager detecteren. Op die manier hoeven er geen aparte camera's of basestations te worden neergezet om de bewegingen van de drager te registeren. Via deze camera's kan ook tijdens het dragen van de VR-bril de omgeving worden bekeken als dat nodig is. Daarnaast kunnen hiermee augmented reality-toepassingen worden gebruikt.

Pico Interactive werd in 2021 overkocht door ByteDance. Het moederbedrijf is voornamelijk bekend van videoplatform TikTok, maar wil zich op meer markten richten. Met de Pico-headsets wil het bedrijf direct de concurrentie aangaan met de Quest-VR-brillen van Meta.

Reacties (46)


Mozilla test functie om geopende tabbladen op andere apparaten te bekijken

Door Robert Zomers, 22 september 2022 15:5626 reacties, submitter: TheVivaldi

Mozilla test de nieuwe functie Firefox View in de testbuilds van zijn browser. De functie voegt een knop toe aan Firefox, waarmee pas geopende of gesloten tabbladen op andere apparaten kunnen worden geopend.

De nieuwe functie is ontdekt door Ghacks in een recente testbuild van Firefox. Met Firefox View lijkt Mozilla het makkelijker te maken om tabbladen te delen tussen verschillende apparaten. Het is al mogelijk om bladwijzers te delen tussen apparaten als gebruikers inloggen met een Firefox-account, maar Firefox View gaat nog een stapje verder.

Met Tab Pickup kunnen onlangs geopende tabbladen op ander apparaat worden geopend. Hiermee kunnen gebruikers bijvoorbeeld een tabblad op hun desktop openen dat ze eerst op hun telefoon hebben bekeken. Daarnaast worden er pas afgesloten tabbladen getoond. Hierbij wordt ook de specifieke tijd getoond waarop een tabblad werd gesloten.

Firefox View is beschikbaar in de Beta-, Developer- en Nightly-build van de webbrowser. Mozilla heeft de functie nog niet aangekondigd, dus het is ook niet bekend wanneer we Firefox View kunnen verwachten in de liveversie van Firefox.

Reacties (26)


Proton brengt cloudopslag Drive officieel uit voor alle gebruikers

Door Robert Zomers, 22 september 2022 15:5261 reacties, submitter: Munchie

Proton brengt zijn cloudopslagdienst officieel uit voor alle gebruikers. Proton Drive is gratis beschikbaar met 1GB opslag en het bedrijf biedt meer opslagruimte via verschillende abonnementen.

Proton Drive was al enige tijd beschikbaar als bèta voor Proton Unlimited-klanten, maar het bedrijf brengt de opslagdienst nu uit voor alle gebruikers van Proton. Gratis accounts kunnen tot 1GB opslaan op Proton Drive. Wie meer opslagruimte wil, kan voor 4 euro per maand een Drive Plus-abonnement afsluiten. In dit abonnement krijgen gebruikers 200GB opslagruimte.

Verder is Proton Drive ook toegevoegd aan het Proton Unlimited-abonnement. Hiervoor betalen gebruikers 10 euro per maand en krijgen ze naast Proton Drive ook toegang tot Proton Mail, Calendar en VPN. Voor Proton Unlimited-klanten wordt de opslagruimte in Proton Drive opgeschroefd naar 500GB.

Verder zijn de functionaliteiten van de Proton Drive gelijk voor alle gebruikers. Op dit moment is er nog geen app waarmee bestanden bijvoorbeeld vanaf een Windows-pc automatisch kunnen worden geüpload. In de roadmap die Proton eerder deelde, moet dit later dit jaar wel kunnen op in ieder geval Windows, iOS en Android. De macOS-app zal later volgen.

Proton begon als e-mailprovider, maar heeft in de afgelopen jaren zijn diensten uitgebreid. Het Zwitserse bedrijf biedt nu ook een digitale agenda aan en een vpn-dienst. De Proton Drive is de laatste toevoeging aan de online diensten van het bedrijf. Eerder dit jaar kwam Proton met een nieuwe huisstijl, om alle diensten een uniform uiterlijk te geven.

Reacties (61)


DJI kondigt smartphonegimbal Osmo Mobile 6 aan met schermpje

Door Arnoud Wokke, 22 september 2022 15:0026 reacties

DJI heeft de Osmo Mobile 6 aangekondigd, zijn zesde smartphonegimbal. Nieuw zijn onder meer een schermpje op de gimbal zelf, een zoomwieltje aan de zijkant en het feit dat de oude naam terugkeert.

Waar de vorige gimbals OM4 en OM5 heetten, noemt DJI de nieuwe gimbal weer Osmo Mobile 6, de naam die de voorgangers tot de Osmo Mobile 3 ook hadden. De gimbal heeft een statusscherm om onder meer snel de modus van de video aan te passen zonder naar het smartphonescherm te hoeven kijken. Ook is daarop de accustatus te zien, iets dat bij vorige versies met ledjes gebeurt.

Daarnaast zit aan de zijkant een scrollwiel om gemakkelijk in- en uit te zoomen. Dat gebeurt op voorgangers met een knop. Ook nieuw is de functie voor iOS dat de DJI Mimo-app zich automatisch opent op de cameramodus als gebruikers de telefoon via de magneten verbinden. Dat werkt vanaf de iPhone 12 en is op Android niet beschikbaar. De functie moet de gimbal sneller klaar maken voor gebruik.

De gimbal is bedoeld voor het stabieler maken van smartphonevideo's. DJI brengt sinds enkele jaren elk jaar een nieuwe versie uit van de gimbal. De Osmo Mobile 6 komt donderdag uit voor 169 euro. Dat is 10 euro meer dan de adviesprijs van de OM5 vorig jaar, die weer 10 euro duurder was dan zijn voorganger.

Reacties (26)


Polaroid introduceert productlijn met bluetoothspeakers

Door Robert Zomers, 22 september 2022 14:5640 reacties, submitter: Jeroen Meuleman

Polaroid introduceert vier bluetoothspeakers in een nieuwe productlijn. Het zijn de eerste draadloze speakers van de fabrikant, die voornamelijk bekend is van de camera's die het bedrijf produceert. De prijzen van de speakers lopen uiteen van 60 tot 290 euro.

Polaroid voegt een productlijn bluetoothspeakers toe aan zijn assortiment. Het verschil tussen de speakers zit voornamelijk in het formaat en de bijbehorende prijs. De speakers zullen allemaal in vrijwel dezelfde keuzen aan kleuren verkrijgbaar zijn en kunnen worden opgeladen via een meegeleverde USB-C-kabel.

Het instapmodel is de Polaroid P1, een kleine bluetoothspeaker van 10x10cm en een gewicht van iets meer dan 300g. Deze bluetoothspeaker is volgens Polaroid goed voor tien uur muziek afspelen. De Polaroid P2 is meteen een kleine slag groter, met een lengte van 22cm en een hoogte van 9cm. Deze speaker heeft een grotere accu, die goed moet zijn voor vijftien uur muziek afspelen. Dat is ook te zien aan het gewicht, want de P2 weegt 660g.

Dan is er de Polaroid P3, die bijna anderhalve kilogram weegt. Daarvoor krijg je niet per se meer speeltijd, want ook de P3 is goed voor ongeveer vijftien uur muziek afspelen. Wel zijn de speakers een stuk groter en is het hele apparaat 30cm lang en 14cm hoog. Tot slot is er de P4, het zwaargewicht van de Polaroid-bluetoothspeakers met een gewicht van bijna 2,7kg. Deze speaker is 39x32cm groot en gaat ook vijftien uur mee op de accu.

De P1 kost 60 euro en de P2 is verkrijgbaar vanaf 130 euro. De P3 kost 180 euro en voor de P4 moet 290 euro worden neergelegd. Alle vier de speakers zijn te besturen met de app die Polaroid voor de draadloze speakers heeft ontwikkeld. Met deze app kunnen speakers van hetzelfde type ook aan elkaar worden gekoppeld voor stereogeluid.

Reacties (40)


NASA bereidt zich voor op poging om Capstone te laten stoppen met draaien

Door Arnoud Wokke, 22 september 2022 14:5536 reacties

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA bereidt zich voor op een poging om de Capstone-satelliet te laten stoppen met draaien en weer te laten functioneren als normaal. Capstone is onderweg naar de maan.

NASA heeft tests gedaan op de grond en in het ruimtevaartuig zelf om het draaien te laten stoppen. Het is onbekend wanneer NASA de poging zal gaan doen. De satelliet begon met draaien bij een manoeuvre om de koers te verleggen. Door het draaien krijgen de zonnepanelen relatief weinig stroom en de satelliet ging daarom in Safe Mode. Er is nog wel contact met de satelliet, iets dat in juli kortstondig niet het geval was.

Capstone is een belangrijke eerste stap voor het Artemis-maanprogramma. NASA wil met de missie uiteindelijk een ruimtestation in een baan rondom de maan brengen. Dat ruimtestation, de Lunar Gateway, moet weer de basis vormen voor toekomstige bemenste maanmissies. De satelliet moet ter voorbereiding data vergaren over de specifieke elliptische baan om de maan. NASA wil bijvoorbeeld met metingen uitzoeken hoeveel brandstof nodig is om in de beoogde baan om de maan te kunnen blijven.

De Cislunar Autonomous Positioning System Technology Operations and Navigation Experiment werd op 28 juni vanaf Nieuw-Zeeland gelanceerd met een raket van Rocket Lab. Sindsdien is de satelliet onderweg naar de maan. Naar verwachting komt die daar in november aan.

Capstone. Bron: NASA

Reacties (36)


Kleine studie: patiënten met VR-bril hebben minder verdoving nodig bij operatie

Door Arnoud Wokke, 22 september 2022 14:1271 reacties

Tijdens een beperkte studie in het Beth Israel Deaconess Medical Center in de Amerikaanse stad Boston hadden deelnemers die een operatie ondergingen met VR-bril op minder verdoving nodig bij een operatie en lagen ze minder lang op de uitslaapkamer.

De studie, waarvan de resultaten bij PLOS One staan, omvatte twee groepen van patiënten met uiteindelijk elk vijftien patiënten. Zij ondergingen operaties waarvoor een gedeeltelijke verdoving nodig was. Beide groepen rapporteerden bij de operaties dezelfde mate van pijn, maar de groep met een VR-bril op had minder verdoving nodig en hoefde, wellicht mede daardoor, minder lang op de uitslaapkamer door te brengen.

Ook een maand later rapporteerden de patiënten een zelfde mate van tevredenheid over de operatie. De onderzoekers merken op dat het een veelbelovend resultaat is. "VR-gebruik in gelijke klinische context kan mogelijk complicaties als gevolg van te veel verdoving terugdringen bij kwetsbare patiënten en is de moeite waard verder te onderzoeken." Het onderzoek is met 30 mensen beperkt uitgevoerd. Het gaat bovendien om één enkele medische instelling in de VS en van de gerekruteerde deelnemers was 32,5 procent vrouw. Deelnemers werden wel willekeurig ingedeeld in een van de twee groepen.

De gebruikte headset is afkomstig van XRHealth, die hardware en software kosteloos beschikbaar stelde, maar niet heeft betaald voor het onderzoek. Het geld voor het onderzoek kwam van de Amerikaanse Foundation for Anesthesia Education and Research.

Reacties (71)


Nieuwe Chromecast komt uit in Nederland voor 40 euro

Door Robert Zomers, 22 september 2022 14:10194 reacties, submitter: CLB

Google heeft de Chromecast met Google TV HD in Nederland uitgebracht voor 40 euro. Dat heeft de zoekgigant bekendgemaakt. De dongel was al te koop in diverse webwinkels en bij fysieke winkels.

De goedkopere Chromecast is donderdag uitgekomen, zegt Google. De Chromecast krijgt een adviesprijs van 39,99 euro en heet 'Chromecast met Google TV 2K'. De prijs ligt 30 euro lager dan die van de al beschikbare Google Chromecast met Google TV, die ook in 4k kan streamen.

Er gingen al geruchten rond dat Google met een goedkopere versie van de Chromecast zou komen. De verwachting was dat Google deze Chromecast op 6 oktober zou aankondigen tijdens zijn hardware-evenement. De URL van de aankondiging bevat ook de toevoeging 'nu al verkrijgbaar en niet pas op 6 oktober'. Donderdag bleek al dat de Chromecast bij webwinkels en fysieke winkels te koop was.

Update, 15.05 uur: Dit artikel ging in eerste instantie over de verkrijgbaarheid van de Chromecast bij webwinkels, maar dat is na de aankondiging van Google aangepast.

Chromecast

Reacties (194)


ProtonVPN sluit zich aan bij vpn-diensten die servers sluiten in India

Door Robert Zomers, 22 september 2022 13:2152 reacties

Ook Proton haalt zijn servers weg uit India, nadat er eerder dit jaar een strengere internetwet werd aangekondigd in het land. Sinds de aankondiging in april trekken vpn-diensten zich massaal terug uit India, omdat de providers geen data willen bewaren en delen met de lokale overheid.

Proton biedt sinds 2017 ook een vpn-dienst aan naast zijn e-maildienst en heeft sinds 2018 ook servers in India. Het bedrijf kondigt aan dat de servers in India niet langer gebruikt kunnen worden door klanten van ProtonVPN. Proton wil daarmee voorkomen dat het data van klanten moet delen met de Indiase overheid.

Door de nieuwe wet moeten internetbedrijven in India aan veel strengere regels voldoen. Voor vpn-diensten betekent dit dat ze ip-adressen, adresgegevens, e-mailadressen, telefoonnummers en gebruikersactiviteit moeten loggen en opslaan in India. Dit druist direct in tegen het beleid van vpn-diensten, die hun klanten juist meer privacy willen bieden.

Eerder maakten andere vpn-diensten hun vertrek uit India al bekend. ExpressVPN en Surfshark maakten in juni bekend dat ze alle servers in het land zouden sluiten. Ook NordVPN heeft zich inmiddels teruggetrokken. Niet alleen vpn-diensten hebben problemen met het strenge internetbeleid in India: Twitter begon al een rechtszaak tegen de strenge internetwetgeving.

Reacties (52)


Renders tonen westerse versie Motorola razr

Door Arnoud Wokke, 22 september 2022 12:5838 reacties

Er zijn renders verschenen van de Motorola razr 2022 met Engelstalige screenshots. Dat wijst erop dat de telefoon, na een Chinese release vorige maand, ook naar andere delen van de wereld zal komen.

De renders die telecomjournalist Evan Blass, ook bekend als @evleaks, online heeft gezet, tonen onder meer een splitscreenmodus met WhatsApp. Dat duidt op een release buiten China, waar WhatsApp geen veelgebruikte app is.

De marketingrenders lijken gemaakt voor gebruik op een wereldwijde site van Motorola. Moederbedrijf Lenovo presenteerde de nieuwe razr vorige maand. Eerder deze maand had Motorola een aankondiging in de Italiaanse stad Milaan, waar het de Edge 30 Ultra, Fusion en Neo aankondigde. Daar was de nieuwe razr niet.

Het is nog onbekend of, wanneer en tegen welke prijs de razr in de Benelux zou moeten uitkomen. De vorige versie, de razr 5G, kwam twee jaar geleden in Nederland en België uit voor 1499 euro, al is die inmiddels gezakt naar onder de 1000 euro. Concurrent Samsung Galaxy Z Flip4 kwam in augustus uit voor 1100 euro, maar is bij diverse winkels inmiddels voor onder de 1000 euro te krijgen.

Reacties (38)


Twitter meldt bug waardoor sessies niet werden beëindigd na wachtwoordreset

Door Robert Zomers, 22 september 2022 11:395 reacties, submitter: chaozz

Twitter meldt een incident waarbij gebruikers niet werden uitgelogd op alle apparaten, nadat ze hun wachtwoord hadden gereset. Door een bug werden bestaande sessies niet beëindigd, wat normaal gesproken standaard gebeurt na het wijzigen van het wachtwoord.

Twitter meldt het incident in een blogpost en een deel van de Twitter-gebruikers heeft een e-mail ontvangen. Het is niet bekend om hoeveel gebruikers het gaat, maar ook in Nederland zijn er gebruikers die deze melding hebben ontvangen. Om te zorgen dat er geen sessies meer blijven openstaan bij de betreffende gebruikers, heeft Twitter alle sessies gesloten. Deze gebruikers moeten opnieuw inloggen op hun apparaten.

De bug zou sinds afgelopen jaar actief zijn en gebruikers niet meer uitloggen op alle apparaten als ze zelf hun wachtwoord wijzigen. De bug is verholpen en Twitter roept gebruikers op om zelf actief hun open sessies te controleren via de instellingen van het platform.

Afgelopen zomer kwam Twitter in opspraak toen een klokkenluider van het bedrijf waarschuwde voor ernstige beveiligingsproblemen. Twitter zou verouderde software op servers draaien en te veel medewerkers toegang geven tot data. De aantijgingen kwamen van oud-directeur Peiter Zatko, die in januari werd ontslagen als hoofd beveiliging van Twitter.

Reacties (5)


In 2021 ruim 250 miljoen euro schade veroorzaakt door spoofing

Door Robert Zomers, 22 september 2022 11:0437 reacties

In 2021 zijn 97.000 mensen in Nederland slachtoffer geworden van spoofing, waarbij ruim een kwart miljard euro werd buitgemaakt. Het gaat om 11 procent van de totale financiële schade door criminaliteit, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Volgens cijfers van het CBS is er in 2021 voor 261 miljoen euro gestolen door middel van spoofing. Bij deze manier van betalingsfraude doet een crimineel zich per telefoon of via online kanalen voor als iemand anders, om zo toegang tot de bankrekening te krijgen of het slachtoffer geld te laten overmaken.

De meest voorkomende vorm van spoofing is nog altijd de methode waarbij de crimineel zich voordoet als een bankmedewerker en op die manier het slachtoffer geld laat overmaken of toegang krijgt tot de bankrekening. In totaal werd op deze manier 94 miljoen euro gestolen van slachtoffers.

Ook de zogeheten vriend-in-noodfraude is nog steeds populair bij criminelen. Hierbij doet de kwaadwillende zich voor als een vriend of familielid en vraagt het slachtoffer om geld over te maken voor een noodgeval, bijvoorbeeld het betalen van een aanmaning. Slachtoffers van dit soort fraude maken volgens het CBS gemiddeld meer dan 2000 euro over.

De slachtoffers zijn het geld niet altijd definitief kwijt. Zeker bij bankspoofing kan het geld worden teruggehaald bij de dader of wordt de geleden schade vergoed door de betreffende financiële instelling. Banken hebben in 2020 een akkoord gesloten over een compensatieregeling voor spoofingslachtoffers.

Schade door spoofing 2021. Bron: CBS

Reacties (37)


Aantal arme mensen dat mobiel internet gebruikt is sinds 2015 verdubbeld

Door Arnoud Wokke, 22 september 2022 10:5658 reacties

Het aantal arme mensen wereldwijd dat mobiel internet gebruikt, is sinds 2015 verdubbeld van 560 miljoen naar 1,2 miljard. Dat meldt de koepelorganisatie van providers. Nog altijd zijn er volgens de organisatie 3,2 miljard mensen zonder mobiel internet.

Het gaat om de 40 procent armsten per land, waarbij het aantal van hen met mobiel internet sinds 2015 dus verdubbeld is, vermeldt een rapport van GSMA over de voortgang van de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. Voor veel van de betrokkenen is mobiel internet de enig beschikbare vorm van internet.

De 3,2 miljard mensen die geen mobiel internet gebruiken, doen dat veelal niet omdat ze het niet kunnen betalen of niet de kennis en kunde hebben om dat te doen. Ook zijn er velen die vinden dat het niet relevant voor hen is. Ongeveer 400 miljoen mensen wonen ergens waar geen mobiel bereik is, veel minder dan de 1,4 miljard van zeven jaar geleden.

Daarbij tekent GSMA aan dat 3,5 miljard mensen hun telefoon gebruiken voor videobellen, 2,5 miljard zoeken educatieve informatie op en 2,1 miljard gebruiken de telefoon om hun gezondheid te monitoren of te verbeteren. Het gebruik van telefoons in arme landen ligt gemiddeld 17 procentpunt lager dan in rijke landen.

Reacties (58)


OnePlus-zustermerk Vivo kondigt tweede vouwbare telefoon maandag aan

Door Arnoud Wokke, 22 september 2022 10:1619 reacties

Vivo, zustermerk van onder meer OnePlus en OPPO, kondigt op maandag zijn tweede vouwbare telefoon aan. Het gaat om een aankondiging in China, al wil het merk zijn vouwbare modellen op termijn ook in andere landen gaan uitbrengen.

Vivo X Fold+-teaser

Het gaat om de Vivo X Fold+, blijkt uit een post van Vivo. In andere posts zegt de fabrikant dat er diverse wijzigingen zijn ten opzichte van de eerder dit jaar uitgebrachte X Fold. Zo heeft het toestel nu een Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 in plaats van de 8 Gen 1. Ook kan de telefoon sneller opladen: bedraad met 80W en draadloos met 50W. De X Fold+ wordt een vouwbare telefoon in de stijl van de Galaxy Z Fold, met een scherm dat uitvouwt tot een kleine tablet.

Daarnaast claimt Vivo dat er nu 5000 apps compatibel zijn met de vouwbare telefoon en dat is meer dan eerst. Vermoedelijk geldt dat voordeel ook voor de X Fold, die al maanden verkrijgbaar is in China. Vivo is een van de vele merken die hun opvouwbare smartphones alleen in China uitbrengen. Onder meer OPPO, Huawei, Honor en Xiaomi deden dat dit jaar ook.

Vivo heeft wel eerder uitgesproken dat het vouwbare telefoons ook in andere landen wil uitbrengen, maar wanneer dat gebeurt, is onbekend. Voorlopig blijven de Samsung-foldables de enige nieuwe vouwbare telefoons die in Europa goed verkrijgbaar zijn.

Reacties (19)


Android 13 vereist support virtuele A/B-partities voor 'seamless updates'

Door Arnoud Wokke, 22 september 2022 10:0867 reacties

Telefoons die uitkomen met Android 13 moeten virtuele A/B-partities ondersteunen. Daarmee wordt het voor alle nieuwe telefoons mogelijk om updates op de achtergrond te installeren en te completeren met alleen een herstart. Dat is nu op veel telefoons niet mogelijk.

Dat virtuele A/B-partities verplicht zijn, blijkt volgens Esper uit een commit uit maart waarin staat dat die partities verplicht zijn voor apparaten die uitkomen met Android T; dat is hoe Google intern Android 13 aanduidt. Android 13 kwam vorige maand uit in een stabiele versie, maar er zijn nog weinig nieuwe apparaten verschenen met het nieuwe besturingssysteem.

Google gebruikt het systeem van A/B-partities sinds 2016 voor 'seamless updates' op Pixel-telefoons. Het voordeel daarvan is dat het systeem de updates op de achtergrond installeert op de inactieve partitie, waarna de software met een herstart overschakelt op de geüpdatete partitie. Daardoor is een telefoon slechts korte tijd niet te gebruiken. Ook kunnen gebruikers updates makkelijk terugdraaien als er problemen optreden.

Het nadeel van A/B-partities is dat het ruimte inneemt op de opslag. Dat probleem heeft Google afgelopen jaren proberen op te lossen met de virtuele partities en compressie. De virtuele A/B-partities verschillen van de niet-virtuele versie door gebruik van een 'super'-partitie. Daardoor kan de inactieve partitie leeg zijn en zo minder ruimte innemen. Door bovendien de partities effectiever te comprimeren, hoeven bestanden niet op twee partities tegelijk te staan en is de benodigde ruimte voor systeemupdates kleiner dan met reguliere A/B-partities.

Nu de ondersteuning voor virtuele A/B-partities verplicht is voor nieuwe telefoons en tablets met Android 13 en Google-diensten, ligt de weg open voor het gebruik van 'seamless updates' op meer apparaten. Onder meer Samsung gebruikt het systeem nog niet, zelfs niet op zijn nieuwste en duurste telefoons.

Benodigde ruimte op Pixel Geen A/B Reguliere A/B Virtuele A/B Virtuele A/B met compressie
Factory image 4,5GB 9GB 4,5GB 4,5GB
Andere statische partities /cache geen geen geen
Benodigde extra opslag tijdens update 1,4GB 0 3,8GB 2,1GB
Totale benodigde opslag tijdens update 5,9GB 9GB 8,3GB 6,6GB
Extra opslag t.o.v. 'geen A/B-partitie' 0 3,1GB 2,4GB 0,7GB

Reacties (67)


Fotoapp in Windows 11 krijgt make-over

Door Robert Zomers, 22 september 2022 10:0045 reacties

Microsoft heeft aangekondigd dat er een grote update van de fotoapp in Windows 11 onderweg is. De app waarin Windows-gebruikers standaard afbeeldingen kunnen bekijken, krijgt een nieuw uiterlijk en nieuwe functies voor het organiseren en back-uppen van foto's.

Naast een nieuw ontwerp krijgt de fotoapp enkele nieuwe functies ten opzichte van de huidige versie. De app krijgt een OneDrive-koppeling, waarmee foto's direct kunnen worden opgeslagen in de cloud van Microsoft. De fotoapp gaat ook tonen hoeveel ruimte er over is in OneDrive. Daarnaast moet het eenvoudiger worden om foto's vanaf een extern apparaat via de app naar Windows te importeren en komt er een verbeterde 'herinneringen'-functie, met highlights van bijvoorbeeld vakanties.

Microsoft gaat de update als eerste beschikbaar stellen via het Windows Insider Channel. Daarbij geeft het in eerste instantie toegang aan een select deel van de gebruikers in het Insider Channel. Na de eerste feedbackronden krijgt iedereen binnen het Insider Channel toegang. Het is nog niet bekend wanneer de update naar alle gebruikers van Windows 11 wordt uitgerold.

Eerder deze week kwam de eerste grote versie-update uit voor Windows 11, waarin onder andere de taakbalk en taakbeheer een opfrisbeurt kregen. Update 22H2 is inmiddels beschikbaar voor alle Windows 11-gebruikers.

Reacties (45)


Microsoft kondigt event aan voor vermoedelijke aankondiging Surface-producten

Door Arnoud Wokke, 22 september 2022 09:2824 reacties

Microsoft heeft een evenement aangekondigd op 12 oktober. Daarop gaat het vermoedelijk nieuwe hardware laten zien in zijn Surface-lijn van producten. Microsoft houdt elk jaar een hardware-evenement in oktober.

Microsoft heeft een save the date online gezet op zijn evenementenpagina. Die toont een felgekleurde wallpaper in Windows 11-stijl, maar geeft verder niets weg over de producten die Microsoft zou willen aankondigen. Het evenement in oktober is de plek waar Microsoft al jarenlang zijn Surface-producten laat zien.

Het ligt voor de hand dat Microsoft komt met een opvolger voor de Surface Pro 8 en Surface Laptop 4. De Surface Laptop 5 zou geen AMD-opties meer hebben. Verder zou Microsoft een opvolger van de Surface Studio 2-desktop willen presenteren. Daarnaast komt er naar verluidt een vergaderset met microfoon en speaker voor zakelijk gebruik en producten voor mensen met een beperking. Het evenement zal plaatsvinden op woensdag 12 oktober om vier uur Nederlandse tijd. Vorige jaren was er telkens een livestream om de aankondigingen te kunnen volgen.

Save the date, Microsoft-evenement oktober 2022

Reacties (24)


Microsoft gaat nepnieuws niet markeren vanwege mogelijke beschuldiging censuur

Door Arnoud Wokke, 22 september 2022 09:02231 reacties

Microsoft gaat in de zoekresultaten van Bing en bij posts op LinkedIn nepnieuws niet als zodanig markeren. Het bedrijf is bang dat gebruikers dat zien als censuur en denkt bovendien dat het labelen weinig zin heeft.

Topman Brad Smith zegt tegen Bloomberg dat Microsoft weinig ziet in het labelen van desinformatie. "Ik denk dat mensen weinig zin hebben om van overheden te horen wat waar is en wat niet. En ik denk dat ze dat ook niet graag horen van techbedrijven." Eerder verminderde Microsoft wel de zichtbaarheid van Russische staatszenders RT en Sputnik na de Russische inval in Oekraïne.

Het standpunt van Microsoft wijkt daarmee af van andere techgiganten. Onder meer Meta en Twitter labelen desinformatie in posts als zodanig en verminderen ook de zichtbaarheid van zulke posts en links. Dat gebeurde onder meer in reactie op de presidentsverkiezingen van 2020 in de VS en de desinformatie in de eerste periode van de coronapandemie.

Microsoft speurt wel op dagelijkse basis naar beïnvloedingscampagnes van bepaalde landen. Topman Tom Burt zegt tegen Bloomberg dat het doel is om geen informatie weg te halen. "Onze hele aanpak moet zijn dat we mensen voorzien van meer informatie, niet minder. We kunnen niet struikelen over iets wat anderen misschien als censuur zien als tactiek."

Microsoft heeft geen groot sociaal medium dat bekendstaat om grote hoeveelheden desinformatie. Bing heeft als zoekmachine een relatief beperkt marktaandeel, terwijl LinkedIn als zakelijk sociaal netwerk afgelopen jaren zelden tot nooit in het nieuws is gekomen in verband met grootschalige campagnes rond desinformatie.

Reacties (231)


Instagram werkt aan blokkade naaktfoto's in DM's

Door Arnoud Wokke, 22 september 2022 07:15137 reacties

Meta heeft bevestigd dat het werkt aan een functie voor Instagram om automatisch naaktfoto's in DM's te blokkeren. Dat moet voorkomen dat gebruikers de vaak ongewenste foto's onder ogen krijgen. De functie werkt zonder dat Instagram op eigen servers de foto's scant.

Instagram Nudity Protection

In plaats daarvan gebruikt Instagram 'technologie op je apparaat' om te bepalen of een foto naakt bevat of niet, blijkt uit een screenshot van ontwikkelaar en leaker Alessandro Paluzzi. Instagram heeft nog geen details gegeven van of het werkt en of er eisen zijn aan het apparaat voor het gebruik van de functie.

Instagram bevestigt de stap tegen The Verge en zegt dat het in de komende weken meer bekend maakt over de functie. Het wordt een optie in de app en gebruikers hebben ook met de functie ingeschakeld nog steeds de mogelijkheid om de foto te bekijken. Instagram heeft al een DM-filter voor ongewenste woorden.

De stap moet het aantal ongewenste naaktfoto's dat gebruikers te zien krijgen op termijn gaan verminderen. Vooral veel vrouwelijke gebruikers krijgen daarmee te maken op het platform. Instagram gaat de functie Nudity Protection noemen.

Reacties (137)


Getty Images verbiedt upload van door AI gegenereerd beeldmateriaal

Door Arnoud Wokke, 22 september 2022 07:0052 reacties, submitter: Xtuv

Getty Images heeft de upload van door kunstmatige intelligentie gegenereerde plaatjes verboden. Dat zegt een topman van de beeldbank tegen The Verge. Het probleem zou zijn dat de situatie rond copyright van zulke afbeeldingen onduidelijk is.

Daarbij gaat het om een verbod op het beeldmateriaal van plaatjesmakers als Dall-E en Stable Diffusion, meldt The Verge. Volgens Getty-directeur Craig Peters zijn er zorgen rond copyright op zulke gegenereerde afbeeldingen en wil de site zijn klanten beschermen door AI-afbeeldingen in zijn geheel te verbieden.

De bedoelde tools kunnen door middel van een tekstcommando een afbeelding genereren die nog niet bestaat en werken met een trainingsset van afbeeldingen die van het openbare web afkomstig zijn. Op een deel van de gebruikte afbeeldingen zit copyright. Er is nog geen jurisprudentie over het copyright op door AI gegenereerde afbeeldingen en er zijn geen wetten over.

Getty zegt niet of het al problemen met copyright heeft gehad, maar claimt wel dat door AI gegenereerde afbeeldingen een klein deel vormen van de totale beeldbank. Getty gaat het verbod handhaven door samenwerking met de Coalition for Content Provenance and Authenticity en doordat gebruikers de beelden kunnen rapporteren.

Watermerk Getty in Trump-afbeeldingen van Lexica tonen aan dat beelden waarop copyright rust zijn gebruikt in de trainingsdata. Bron: Lexica

Reacties (52)


NASA voltooit, ondanks lekkage, test om Artemis-raket vol te tanken

Door Willem de Moor, 22 september 2022 06:4659 reacties

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft met succes alle stappen voor het vullen van zijn Artemis-raket met brandstof voltooid. Tijdens een van de stadia werd een lek in de leidingen geconstateerd, maar het testen kon na troubleshooting verdergaan.

De vorige poging om de raket met brandstof te vullen, werd afgeblazen wegens een lek in de brandstoftoevoer. Dat zorgde er begin september voor dat NASA de eerste lancering van de raket moest afbreken. Om opnieuw problemen te voorkomen, moest het tanken van Artemis, zonder lancering ditmaal, opnieuw getest worden.

De testprocedure was via een livestream en een blog op de NASA Artemis-site te volgen. Ook dit keer trad er een lekkage op bij een koppelstuk, maar konden technici ingrijpen en het tanken na enige tijd verder laten gaan. Door de leidingen op te laten warmen en opnieuw de koppeling te maken, kon het lekken gereduceerd worden en binnen toelaatbare waarden blijven.

De test nam in totaal bijna tien uur in beslag en begon met het langzaam vullen, of 'slow fill', van de hoofdtank met vloeibare zuurstof. Daarna werd vloeibare waterstof getankt, maar tijdens die stap bleek een koppeling tussen de LH2-leidingen en de raket te lekken. Toen de koppeling hersteld was kon NASA verder met het onder druk vullen van de brandstoftanks en het afkoelen van de raketmotoren. Deze zogenaamde 'fast fill' en 'engine bleed' werden gevolgd door het bijvullen van verdampte brandstof. De laatste stappen bestonden uit het vullen van de tanks van de tweede rakettrap, die eveneens met LOX en LH2 gevuld werden. Ook druktests werden uitgevoerd om te kijken of de brandstofsystemen lanceercondities kunnen weerstaan.

De tanktest moet verifiëren of de raket veilig gevuld kan worden met brandstof, alvorens een nieuwe lanceerpoging gedaan mag worden. Ook werd getest of de waterstoftank veilig op dezelfde druk kon worden gebracht als de tank tijdens lancering ondervindt. NASA zou Artemis binnen een week willen lanceren. De eerste missie van de Artemis-raket is een onbemande vlucht, waarbij de Orion-capsule in een baan om de maan wordt gebracht. Latere missies moeten toewerken naar een maanlanding met astronauten.

Reacties (59)Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee