Universiteit Leiden zet camera's die aanwezigen tellen 'tot nader order' uit

De Universiteit Leiden zet de camera's die de onderwijsinstelling gebruikt om aanwezigen in gebouwen te tellen 'tot nader order' uit. Dat doet de universiteit naar aanleiding van de 'onrust over de privacy' die is ontstaan. Er is al lang protest tegen de camera's.

De camera's, die de Universiteit Leiden classroom scanners of personentellers noemt, worden uitgeschakeld en er komt een externe audit naar het systeem 'om extra waarborgen' te krijgen voor de veiligheid, schrijft de universiteit. Wanneer het externe onderzoek gaat plaatsvinden, is niet bekend.

Het college van bestuur neemt het besluit nadat het een brief van de Universiteitsraad heeft ontvangen waarin aandacht gevraagd wordt voor de ontstane onrust. 'Niet alleen voor de feitelijke privacy, maar ook het gevoel van privacy', staat in de brief. Het bestuur ziet daarin reden voor een 'time-out'.

Vorig jaar is de Universiteit Leiden begonnen met het gebruik van camera's. In totaal zijn er volgens onderzoek van universiteitsblad Mare nu 371 exemplaren in gebruik. Het gaat om de Xovis PC2S, die gebruikt kan worden voor het tellen van mensen, maar ook voor het volgen en analyseren van gedrag. Hoewel de universiteit zegt de camera's enkel in te zetten als sensor voor het tellen van aanwezigen zonder beeld vast te leggen, heeft het privacyniveau van de hardware altijd op een niveau gestaan waarbij meer mogelijk was, schreef Mare eerder in een factcheck. Ook zijn er andere beveiligingsproblemen die nog niet volledig zijn opgelost.

De Universiteit Leiden heeft de camera's in 2020 tijdens de coronapandemie in overleg met de Universiteitsraad aangeschaft. De camera's zijn bedoeld om de hoeveelheid mensen in een ruimte te tellen. Daarvoor hoeven geen beelden opgenomen of vastgelegd te worden. De Universiteitsraad wil nu zwart op wit krijgen dat het zwaarste privacyniveau 3 van de hardware wordt gehanteerd, waarbij enkel een 'tellijn' in een zwart scherm oplicht als iemand de sensor passeert. Bewegingen moeten direct omgezet worden in anonieme tellingen en daarna automatisch verwijderd worden. Momenteel staan de sensoren op privacyniveau 1, waarbij passanten als silhouetten worden geregistreerd. Ook daarbij komen mensen niet herkenbaar in beeld.

Eerder op donderdag werd bekend dat de Universiteit Utrecht stopt met een cameraproef, juist vanwege de onrust en de protesten die in Leiden zijn ontstaan. Ook bij andere Nederlandse onderwijsinstellingen is er controverse rondom camera's en sensoren die gebruikt worden voor het tellen van aanwezigen. Op hogeschool Windesheim trokken een student en docent de stekker uit zo'n camera, schreef De Stentor.

Xovis PC2S
Xovis PC2S

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

09-12-2021 • 17:41

110

Reacties (110)

110
108
59
9
0
34
Wijzig sortering
Waarom wil je weten hoeveel mensen aanwezig zijn in een zaal?

Analyseren van gedrag, dat levert wel veel bruikbare informatie op, maar puur alleen tellen hoeveel mensen zich in een ruimte bevinden...

Bovendien, kun je dit niet beter en goedkoper doen met de al aanwezige wifi access points? Je kan clients van een wifi netwerk prima volgen en in principe ook per ruimte (AP) tellen. Of dat gewenst is is een ander verhaal ivm privacy.
Waarom wil je weten hoeveel mensen aanwezig zijn in een zaal?
Er zijn genoeg legitieme redenen te bedenken voor het nauwkeurig willen weten van het aantal aanwezigen. Je klimaatbeheersing optimaliseren misschien? (Meer bezetting = meteen meer ventilatie in plaats van later reageren op basis van CO2 concentratie en/of luchtvochtigheid.) Misschien wil je nauwkeuriger zalen kunnen plannen? (Wat beter gaat als je weet hoeveel studenten daadwerkelijk naar colleges komen, bij welke vakken, op welke dagen, op welk tijdstip, etc.) In geval van Covid-19 is het ook goed om te weten of je niet boven capaciteit zit.
Precies dit... ventilatie (ook vanwege corona) maar ook de bezetting van de zalen. Er zijn zalen waar meer dan 100 mensen in kunnen maar ook zaaltjes waar je met 10 man kan zitten. Zalen worden geboekt aan de hand van de hoeveelheid verwachte deelnemers. Als dan blijkt dat de helft komt opdagen en je een ander college niet door kan laten gaan omdat alle zalen van het benodigde formaat bezet zijn kom je in de problemen met de planning en inroostering.
Als dan blijkt dat de helft komt opdagen en je een ander college niet door kan laten gaan omdat alle zalen van het benodigde formaat bezet zijn kom je in de problemen met de planning en inroostering.
Dat is een vreemd argument. Tenminste ik kreeg altijd aan het begin van het kwartiel een rooster met welk vak in welk lokaal werd gegeven. Leerlinge hadden voor de tijd al opgegeven welke vakken ze dat kwartiel wilden volgen. De school weet dus van te voren hoeveel leerlingen een bepaald vak in een bepaald kwartiel willen volgen. Er zullen misschien wel te weinig leerlingen komen opdagen, maar de kans dat het lokaal opeens te klein is doordat er extra leerlingen komen opdagen lijkt mij erg klein.
De praktijk is weerbastiger. Er komen jaar op jaar meer studenten, maar minder geld beschikbaar voor het onderwijs. Ergens zegt dat systeem een keer krak en is er een ruimtegebrek. Ook als je het van te voren allemaal inplant zijn er ontzettend veel wijzigingen die onverwacht roet in het eten gooien.

Ook is het financieel niet handig om overal halve zaaltjes te boeken. Als je de zooi niet hoeft te ventileren of te verwarmen scheelt het een bak geld.
De vraag is of je camera's nodig hebt die naast aanwezigheid ook gedrag, geslacht, lengte, humeur en leeftijd kunnen vastleggen en analyseren om te bepalen "of de kachel aan moet in een ruimte". Camera's die de universiteit hier heeft gebruikt zijn tot veel meer in staat dan alleen het tellen van de aanwezigen in een ruimte. Je moet er dan op kunnen vertrouwen dat de universiteit en haar leverancier de camera's niet ergens anders voor gaan gebruiken, en ik denk dat je aan de 'onrust' kan afleiden dat niet iedereen er vertrouwen in heeft.

[Reactie gewijzigd door Dnnk op 25 juli 2024 14:32]

Als je inderdaad de hardware infrastructuur hebt aangelegd ligt function creep op de loer.
nou ben ik niet universitair geschoold. maar leg deze domme mbo'er eens uit waarom camera's gaan helpen bij een lokaal wat al overbevolkt is? juist die camera's zijn een moment opname. als je er pas in de klas achter komt dat er teveel mensen in zitten ben je al te laat met inschaling.

dat heeft niks te maken met buitenlandse studenten of groeiende aantallen

daarbij word ook de klimaatbeheersing aangehaald als "goed" voorbeeld. maar als het devies is zoveel mogelijk ventileren, waarom staat het systeem dan niet al op "max"?

ik bedoel zeker op universiteiten word van te voren ingeschreven op lessen. dus heb je naar mijn mening gewoon rekening te houden met de mogelijkheid dat ook alle leerlingen op komen dagen.
iedereen heeft betaald voor toegang en dus ook recht op een plaats in de klas.

gaan speculeren op afwezigheid word net zo'n hachelijke situatie als vliegmaatschappijen die overboeken omdat er toch altijd mensen afzeggen. en dan vervolgens met de ja sorry u bent overboekt aankomen. dat is gewoon geen optie!

kortom die camera's bieden hooguit makkelijker inzicht. maar zeker geen beter als de manieren die ze hadden voordat deze werden opgehangen
Het gaat juist om onderbevolkte lokalen, je hebt plekken waar 100 of meer studenten passen maar ook zaaltjes voor 10 man. Ja er wordt ingeschreven op een vak en dan verwacht je dat een bepaalde hoeveelheid komt opdagen. Dit is lang niet altijd het geval, mensen worden ziek, blijken onverwacht niet op te komen dagen of kiezen er in de huidige tijd voor om het college remotely te volgen. Omdat je een beperkte hoeveelheid zalen hebt is speculeren op aanwezigheid zeker nodig, absoluut in de coronatijd.

Je hoort mij niet zeggen dat dit camera's moeten zijn, hier ben ik persoonlijk op tegen. Er zijn voldoende vormen van tellingen die gedaan kunnen worden die potentieel veel minder privacygevoelig zijn.

Maar de manieren die voorheen gebruikt werden voor tellingen zijn overigens niet beter, iemand in dienst hebben die met een klapbord langs lokalen moet lopen of studenten 10x op een dag tot frustratie aan toe presentielijsten laten tekenen. Deze zaken kosten ook tijd en/of geld en het is een afweging wat goedkoper is.
Dus jij vind rekenen met ondercapaciteit prima?

Ik snap na 2x al eens overboekt te zijn geweest op een vliegtuig niet dat dit een legale manier van werken is.

Voor die lessen en lokalen is al betaald, dat die mensen dan niet komen opdagen is het recht van de leerling/klant.

Dat een school gaat speculeren op afwezigheid is gewoon een hele slechte manier om winst te maken.
En in mijn visie, je reinste oplichterij. hetzelfde als met het vliegtuig.
Als die leerling ineens tegen alle verwachting op komt dagen moet iemand anders maar de les missen omdat er niet meer mensen in het lokaal passen.

Het is niet zo dat die student/of reiziger zijn geld terug krijgt als deze niet komt op dagen.
Dus er zou geen enkele reden moeten zijn dat er gesproken word van gedorven inkomsten door een school of een vlieg maatschappij.

Dus hebben wij gewoon een verschil in inzicht?(wat natuurlijk mag, ieder zijn mening) of mis ik nu een cruciaal punt in deze discussie?

Ik snap namelijk het hele idee camera's wel, zeker geen voorstander maar het is vaak beter en sneller in resultaat dan andere varianten om die specifieke data te verzamelen.

Maar de reden erachter is naar mijn mening de verkeerde
Een school of universiteit is er niet om winst te maken in tegenstelling tot een vliegmaatschappij dus je vergelijking gaat niet op. Het beschikbare budget wordt steeds kleiner en je zal moeten besparen, als je een paar zalen of soms een compleet pand niet hoeft te verwarmen/lucht hoeft te verfrissen of de lampen/pc
's aan hoeft te doen scheelt dat geld maar is het bovendien ook nog eens beter voor het milieu. Dat laatste geldt overigens toevallig ook voor vliegmaatschappijen.
ah nog zo één. Je boekt een PC zaal waarin je een half jaar daarvoor een cursus gegeven hebt, blijkt ineens dat alle PCs weg zijn gehaald ivm kostenbesparing (maar de zaal staat nog als PC ruimte in het systeem).
Uitleg: ja, want met corona is er toch niemand meer, de studenten nemen maar hun eigen laptop mee.
Vervolgens ben je een half uur bezig om de, gelukkig open source, software te laten installeren. Behalve bij de mensen met een chromebook, dat ging ff niet.
Hoe vaak heb je als student je ergens voor een college aangemeld, maar ben je niet gegaan? Ik kan die keren niet op twee handen tellen in ieder geval. En aan de vaak lege collegezalen te zien waar ik wel aanwezig was, mijn mede-studenten gok ik ook niet.
Dat zou je denken, maar als ex-hro student kijk ik nergens meer van op.

Begin van het studiejaar was het zo druk in de kantine, dat je nauwelijks door de zaal kwam, laat staan ergens rustig kon gaan zitten eten. Belachelijke situatie en dan was het lunch-uur al gespreid over twee uren.

Reactie van het personeel: Ach, over een half jaar zijn er zoveel mensen afgevallen dat het wel weer meevalt qua zitplaatsen.

Ander probleem waardoor het aantal personen per college nogal varieerde: het lokaalnummer op het rooster werd nogal eens op het allerlaatste moment aangepast. Dat nieuwe lokaalnummer stond dan op een bord in de hal. Alleen kwam je daar niet langs als je van de andere kant, via het bijgebouw aan kwam lopen. Of het klopte niet. Of de administratie was het vergeten op te schrijven. Of de docent besloot doodleuk toch ergens anders te gaan zitten. Het kwam alles bij elkaar regelmatig voor dat een halve klas – of de docent zelf.. – het juiste lokaal niet kon vinden of pas na een half uur.
Dit is een tamelijk ouderwetse vorm van onderwijs. Steeds meer instellingen bewegen naar zogenoemd flexibel onderwijs, waar studenten zelf een keuze mogen voor de vakken die ze willen volgen. Dit betekent dat voor een deel van het (keuze)aanbod, slechts 10 werkdagen van te voren bekend is hoeveel studenten deelnemen. Daarnaast weten we helaas niet in welke mate studenten bij een cursus wel of niet komen opdagen. Als blijkt dat bij een bepaalde cursus 2x slechts 20% van de studenten komt opdagen, dan kunnen de roosters voor de overige weken worden aangepast. Hierdoor ontstaat ruimte voor andere cursussen/activiteiten. Voor het voorspellen van de onderwijsbezetting is goede data over het aantal aanwezig studenten erg belangrijk. Zeker gezien roostersoftware met meer data kan komen tot betere roosters. Daarom experimenteren universiteiten met dergelijke tools, maar ook tools die de bezetting meten aan de hand van bewegingssensoren.
it is een tamelijk ouderwetse vorm van onderwijs. Steeds meer instellingen bewegen naar zogenoemd flexibel onderwijs, waar studenten zelf een keuze mogen voor de vakken die ze willen volgen.
Terwijl er in het middelbaar onderwijs juist is gekozen om pakketten te maken om te zorgen dat een diploma ook nog een inhoudelijke waarde heeft. Ouderwets, wellicht, maar niet alles dat ouderwets is is vervangbaar...juist het vrij verkiezen van vakken is iets dat je juist niet zou moeten willen, immers: hoe kun je dan ooit nog op basis van een behaalde bachelor aangeven of je de basis van de stof wel kent?

Het systeem nu is: praktische basis, zodat het geheel aan vaardigheden geleerd wordt, plus een minor waarin je een specialisatie gebaseerd op interesse kunt toevoegen. Prima systeem, want: basis op orde, minor zorgt voor de vrijheid. Maar goed, immer imho.
Als je genoeg interesse hebt is alles interessant. Alleen zou volgens mij de interesse in dit geval duidelijk niet op moeten wegen tegen het ervaren risico van gebruik van de gegevens. Als mensen niet zelf (altijd) kunnen vaststellen welke data er wordt vastgesteld, hoe de data wordt verwerkt kan het voor de beleving net zo goed een 4k camera zijn. Fine tunen van klimaatbeheersing is ook leuk hoor, maar voeg dan gewoon de specifiek benodigde sensors toe als je toch bezig bent. Goed dat er protest is geweest.
Anoniem: 407969 @jimzz9 december 2021 23:15
Dan moet je beter je huiswerk doen. De uitleg over het hoe en waarom de tellingen nodig zijn is te vinden via de universitaire website en berichtgeving. En dat heeft niets met klimaat te maken. Dat je dat niet wil geloven is een probleem van een hele andere omvang in het kader van dat neo-liberale gedoe waarbij het "volk" instituten en overheden op voorhand niet vertrouwd, ongeacht of die wel of niet juiste informatie deelt. Je kan t dan nooit goed doen...
Hey, niet met lastige feiten komen hè! Hij heeft net z'n gevoel uitgelegd.
Je kan t dan nooit goed doen...
Je kan het in elk geval wel iets beter doen. Bijvoorbeeld door die informatie niet pas te verstrekken nadat er zoveel ophef over ontstaat, maar bijvoorbeeld meteen bij de start van het project, of op zijn minst zodra de student-journalisten van Mare naar deze informatie vragen...
LOL

Want ze hebben wel tijd voor surveillance maar geen belang bij klimaatbeheersing? Of beter gezegd: Het is een dure hobby om voor de kat zijn viool hele collegezalen warm te stoken dan wel koel te houden. Covid onder controle houden lijkt me ook een goed excuus. Niet alleen vanwege de ventilatie maar ook de reputatie van de school..

Wat ik vooral mis is het motief. Wie moet er gevolgd worden? De scholen kunnen in de praktijk niks met dit soort surveillance/data. Voor je cijfers kunnen ze het niet gebruiken dus wat blijft er over? Het is gewoon dat mensen niet graag een camera op zich gericht hebben. Het idee dat je ‘in de gaten gehouden’ wordt, zelfs als er niet eens echt beelden worden vastgelegd, dat valt slecht. Zeker als het vooraf slecht gecommuniceerd wordt zoals nu.
Denk dat dat wel meevalt.
Als je echt allergies voor beveiligingscamera's dan kom je denk ik ook nooit meer in een winkel.
Kijk de volgende keer maar eens om je heen in supermarkt, tankstation, casino, sportschool, kruidvat en zelfs op je eigen werklocatie.
We zijn er in de praktijk allang aan gewend en feitelijk alleen gespuis met minder mooie bedoelingen passen hun gedrag er op aan.
Zo bekeken snap ik dan de ophef over google glass van een aantal jaren geleden niet zo.
Het gaat er meer om wat er met de beelden gebeurt waar we wel zorgen om mogen en moeten maken.
Dus omdat er al flink wat camera's in de openbare ruimte hangen mag er geen enkele rem meer op verdere uitbreiding van dit camera-arsenaal? Dat lijkt me toch wel een vrij onzinnige redenering.
Ik snap(te) de bezorgdheid bij Glass veel beter dan bij beveiligingscamera’s. Beveiligingscamera’s zijn in het algemeen ‘goed genoeg’ qua beeld om daders redelijk te herkennen, maar zitten niet een uur lang haarscherp recht in je gezicht te filmen op de neus van de medereiziger tegenover je in de trein.

Beveiligingscamera’s van winkels etc zijn qua beelden niet openbaar en kunnen, mógen zelfs alleen met goede reden worden teruggekeken terwijl die Glass-dragende medepassagier anoniem blijft en het maar afwachten is wat die met jouw close-up’s gaat doen.
Natuurlijk zijn die redenen te bedenken. Het probleem is ook niet dat er geen enkele reden is voor deze camera's (anders was het wel een erg domme uitgave geweest), maar dat de mogelijke bezwaren niet lijken te zijn meegewogen, betrokkenen niet geraadpleegd of zelfs maar geïnformeerd, er glashard over gelogen wordt door het universiteitsbestuur en er mogelijk wetgeving bij is overtreden.
Optimale ventilatie, brandweervoorschriften...
Dat laatste gebeurt ook wel, er wordt ook wel van bluetooth gebruik gemaakt. Ook daar zijn bezwaren tegen. Het willen hebben van deze data is niet gek en ook helemaal niet kwaadaardig. Collegezalen, zeker de grotere, zijn erg duur. Er komen steeds meer (buitenlandse) studenten en ook de hoeveelheid studenten die tegelijk een hoorcollege bijwonen groeit al jaren. Het probleem is dat als je nu een tekort hebt je niet morgen extra ruimte beschikbaar hebt. Bijbouwen duurt lang, is duur en je hebt geen enkele garantie dat die ruimte over 10 jaar nog efficient benut wordt of uberhaupt nodig is. Er zijn veel initiatieven die varieren van slimmer roosteren (waar dit soort informatie ook zeer nuttig kan zijn) tot meer digitaal lesgeven (wat zeker ook versneld is door corona overigens) door middel van elearning, VC sessies zoals teams of colleges streamen.

Dit alles neemt niet weg dat je je informatiebeveiliging gewoon op orde moet hebben en het lijkt me duidelijk dat er strenge eisen moeten zitten aan het verzamelen, opslaan en verwerken van dit soort gegevens. Je moet wel de garantie hebben dat alleen die informatie verzameld wordt die daadwerkelijk nodig is.
Ik vind die beredenering toch wel een beetje vreemd, specifiek UM is al jaren van bekend dat het aantal studenten groeit. Dit gebeurd ook niet uit het niets, dit is het gevolg van jaren marketing in het buitenland (wat tonnen per land kost overigens) en geleidelijk zie je dus het aantal groter worden. Echter universiteiten (maar ook gemeentes) reageren heel passief, zo zie je inderdaad dat de voorzieningen niet meegroeien, zij het op de universiteit zelf maar ook studentenkamers. Sterker nog Maastricht geeft jaarlijks 120 vergunningen af, iedere vergunning staat voor 1 kamer, dus dit komt bij lange na niet mee met de groei van de universiteit.

Op een lokaal niveau kun je dan wel allemaal leuke tools inzetten echter dit is water bij de wijn doen en het gevolg van passief opereren. Wel de profijten in de pocket steken, maar niet investeren in daadwerkelijke groei.

Persoonlijk vind ik het overigens schandalig dat specifiek univeristeiten lak hebben aan de privacy van studenten. Dit voorbeeld staat niet op zichzelf, we zijn dat universiteiten aan alle kanten aan de privacy van hun studenten tornt. Dit is naar mijn inziens toch wel extra kwalijk waar een universiteit juist een veilige omgeving zou moeten waarborgen waar de studenten zich kunnen ontplooien. Plekken met de slimste koppen lijken maar wat vaak de luie oplossing toe te passen.
Waarom wil je weten hoeveel mensen aanwezig zijn in een zaal?
In de laatste 1,5 jaar toch vooral vanwege roostering i.v.m. corona.
Als bijvoorbeeld blijkt dat een zaal door x-aantal personen wordt gebruikt, maar die zaal een capaciteit heeft van 5x en daar ook op geanticipeerd werd qua aantal (verwachte) deelnemers, "verspil" je 80% van de plaatsen. Met het schuiven in het rooster kan dan een andere groep, college, vak of wat dan ook blij worden gemaakt.

Praktijkvoorbeeldje:
Toen ik een aantal weken geleden nog grotendeels fysieke colleges had (Universiteit Utrecht), kwamen er regelmatig personen handmatig tellen in de zalen. Deurtje open, smartphone in de hand, tellen, invoeren en weer weg.
Bij een vak zaten we aan het begin van de periode netjes met een stuk of 20 personen in een ruimte van ik denk 30 à 35. Na een week of 4 waren we nog over met een stuk of 5. Zo werden wij samengevoegd met een andere groep (zelfde verhaal) en voila, een lokaal vrij.
Op die manier kunnen er na een aantal weken heel wat lokalen worden vrijgemaakt, want de opkomst keldert altijd bijzonder hard naarmate de periode vordert (tenminste, mijn ervaring bij faculteit Bétawetenschappen), zeker in coronatijd.
Die ruimtes kunnen dan misschien worden gebruikt voor de "gigantische" vakken (bijv. eerstejaars, veel deelnemers) die bij aanvang van de periode alles online moesten volgen omdat er op dat moment geen ruimte was voor fysiek onderwijs.

[Reactie gewijzigd door TheTinusNL op 25 juli 2024 14:32]

Anoniem: 91634 @david-v9 december 2021 18:02
Misschien iets met corona waarbij er een maximale aantal mensen in een ruimte bepaald is.
Misschien iets met corona waarbij er een maximale aantal mensen in een ruimte bepaald is.
Kunnen docenten dan zelf niet meer tellen? Het zijn immers classroom scanners.
Dit. Bespaar je heel veel geld, moeite en sores en laat docenten gewoon een telling maken..
Totdat je van honderden docenten formuliertjes krijgt en die allemaal handmatig moet verwerken. Moet je weer extra personeel voor aannemen etc. Kan me wel wat voorstellen bij geautomatiseerde telling.

Het probleem is vooral psychologisch. Mensen zien een camera en voelen zich bespied en wanneer er slecht over gecommuniceerd wordt, wordt de afkeer alleen maar groter.
Ook docenten zijn vermoedelijk net in staat om digitaal een getal in te voeren…..daar heb je geen dure camera’s voor nodig. Het is niet zo dat als camera’s niet gewenst zijn dat je wordt teruggeworpen naar kleitabletten….
Ouderwetse presentielijst doet ook wonderen.
Die ouderwetse lijst kan niet de ventilatie aansturen bijvoorbeeld, hoe meer mensen hoe meer ventilatie. Tuurlijk na invoer in een digitaal formulier kan er mogelijk veel, maar hier sla je een stap mee over.
Anoniem: 421923 @Sograd9 december 2021 19:16
dit dus.
Maar het is natuurlijk weer een gevalletje 'we moeten modern doen dus automatisering/camera's'.

Hoeveel mensen er in het gebouw zijn kunnen ze meten door te kijken hoeveel pasjes er zijn gebruikt. Misschien niet bij uitklokken, geen idee.

In de zaal zelf is dat echter eenvoudig in te schatten. Door gewoon te tellen.
Soms is de simpelste oplossing de beste.

Maar misschien moest het geld op omdat ze volgend jaar anders minder budget krijgen?
Maar misschien moest het geld op omdat ze volgend jaar anders minder budget krijgen?
Al dan niet in combinatie met ‘subsidie krijg je wel op de duurdere hardware’ waardoor die variant uiteindelijk het goedkoopste was en/of ‘duurdere hardware maar dit bedrijf sponsort ons’ en daardoor is het met installatie en onderhoud erbij uiteindelijk voordeliger. etc
Windesheim ging het om planning. Ruimte is schaars door grote hoeveelheid studenten. Geld voor uitbreiding komt er niet, dus je moet roeien met de riemen die je hebt. Voorbeeld is een ruimte die voor 60 personen gereserveerd is, maar er komen er maar 30 opdagen. Dan kan het volgende keer in een kleiner lokaal.
Er zijn genoeg redenen te bedenken en met dit soort klantentellers (want ze worden overal in de retail gebruikt, let er maar eens op) kun je vrij nauwkeurig de stroom van mensen bepalen, alsmede geslacht en kind / volwassene. In tijde van Covid-19 is het niet eens zo slecht om de stroom van mensen te meten en daar op in te spelen, juist beter om massa's en opstoppingen te voorkomen :)
Dus jij geeft ook al aan, ze zijn voor meter bedoeld als simpele Koppenteller.

En betere, covid is niet de algemene reden om dit soort systemen maar in te voeren.
Je vraagt je af of de studenten van te voren wisten. Of dat er beraad is gepleegd? Zou een hoop moeite gescheeld hebben...

(en nee, dan bedoel ik niet de Universiteitsraad)

[Reactie gewijzigd door stefanhendriks op 25 juli 2024 14:32]

Een paar weken terug was er een artikel in het universiteitsblad (Mare), sindsdien wist 99% pas wat die dingen waren, als studenten ze al hadden opgemerkt.
Een week daarna kwam er een mail vanuit het bestuur, waar in stond dat ze de volgende keer beter zullen communiceren; over de scanners zelf stond eigenlijk helemaal niks.
Anoniem: 407969 @Boele0099 december 2021 19:25
Er worden aan de lopende band allerlei processen en systemen ingevoerd, verbeterd, uitgefaseerd etc. Wanneer moet een organisatie daar wel en niet breed over communiceren? Sturen op "gevoel" van studenten is echt niet zo makkelijk. En dan hebben we t hier over een systeem wat helemaal geen persoonsgegevens opslaat.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 407969 op 25 juli 2024 14:32]

Maar camera's zijn wel een forse inbreuk op de privacy. Het wel of niet opslaan van persoonsgegevens verandert daar weinig aan.
Anoniem: 407969 @JKL-NL9 december 2021 21:15
Dat vind ik pas wanneer of iemand er de hele dag naar kijkt of als je opnames maakt, zoals bij CCTV. Dit zijn niet dat soort type camera's maar sensoren die een camera-achtige manier gebruiken om beelden realtime te verwerken in tellingen. En de tellingen worden opgeslagen. Er zit niemand met met dit proces mee te kijken en de beelden worden niet opgeslagen en zijn dus ook niet achteraf te raadplegen. De sensoren hangen zelfs helemaal niet op een handige manier om persoonsgegevens te kunnen vastleggen. Dan moet je ze in een zodanige hoek plaatsen dat je mensen goed in het gezicht kun bekijken.

Dat een camera anno 2021 per definitie inbreuk maakt vind ik te kort door de bocht. Dan zou een smartphone dat ook doen en nog 100 andere systemen, programma's of hardware waarin camera-achtige sensoren in verwerkt zitten.


Als je dan graag commotie wil maken, doe dat dan over camera's en systemen die wél persoonsgegevens op grote schaal verwerken.
Ik snap wat je bedoelt, maar laat me even een stukje uit de brief citeren:
Annetje Ottow: ‘We hebben vandaag een brief van de Universiteitsraad (UR) ontvangen waarin ook de UR aandacht vraagt voor de ontstane onrust, en dan “niet alleen voor de feitelijke privacy, maar ook voor het gevoel van privacy”. En die zorgen van studenten en medewerkers nemen we serieus, en daarom zetten we de scanners uit.’
Dan maakt het dus niet uit of er wel of niet iemand meekijkt, de aanwezigheid van de camera's geeft in dit geval een vervelend gevoel, en daar kan ik me wel in vinden.

[Reactie gewijzigd door JKL-NL op 25 juli 2024 14:32]

Dit is precies hoe het imho werkt. Dezelfde mensen die hun verjaardag / geboortedatum, inclusief foto’s / video van vrienden en familie, met adresboekje en al op facebook zetten, grijpen dan ineens toch naar het argument van privacy.

Dit effect zie je ook bij ‘onveilige wijken’ vs ‘veilige wijken’ die vooral als zodanig worden erváren, maar qua statistieken niet onderdoen voor elkaar. Een wat mensvriendelijkere inrichting, betere verlichting etc, doet dan vaak wonderen voor de veiligheid.. tenminste zo lijkt het als je de enquêtes van voor/na vergelijkt. In werkelijkheid gaat het meer om beleving / gevoel.
Dezelfde mensen die hun verjaardag / geboortedatum, inclusief foto’s / video van vrienden en familie, met adresboekje en al op facebook zetten, grijpen dan ineens toch naar het argument van privacy.
Dat is wel erg kort door de bocht. Allerlei mensen hebben om uiteenlopende redenen problemen met de manier waarop het universiteitsbestuur dit heeft aangepakt. Ik zie niet waarom je die grote diverse groep zo weg zou willen zetten als een stelletje hypocriete onbenullen.
Dat was ook niet de opzet maar je ziet wel vaak sterk het effect dat hoe het onderwerp gebracht wordt, bepalend is voor de reactie van het publiek. Als alleen al het woord privacy in de kop staat, gaan mensen al lezen met de verwachting dat die geschonden is, want dat is de enige context waarin het woord gebruikt wordt. Ze zoeken dan eigenlijk al bij voorbaat bevestiging van dat vermoeden. Het woord privacy lokt in de praktijk altijd dezelfde (Pavlov)-reacties uit.
Als ze onrust wilden voorkomen, hadden ze daadwerkelijk eenvoudige sensoren kunnen gebruiken, in plaats van camera's die enkel door softwarematige beperkingen (met zwakke beveiliging) zich voordoen als eenvoudige sensoren. Dat was waarschijnlijk nog een stuk goedkoper geweest ook.

Het lijkt er meer op dat het universiteitsbestuur gevallen is voor modewoorden als Artificial Intelligence en onder die invloed overhaast een slechte (wellicht illegale) aankoop heeft gedaan, zonder eerst rustig na te denken, betrokkenen te raadplegen en studenten te informeren.
Anoniem: 407969 @thomas_n9 december 2021 21:57
Zover ik weet is de beveiliging niet zwak maar wekt de media die indruk door een menselijke fout in het proces uit te vergroten. De audit zal dit moeten uitwijzen.
In een andere reactie heb ik al aangegeven dat er wel degelijk een vergelijking is gemaakt met ander type sensoren en bovendien is de aanwezigheid van AI totaal géén factor geweest om voor dit type te kiezen.
Dat klinkt aannemelijk. Ik ben wat dat betreft dan ook benieuwd wat de audit gaat opleveren.
De van Dale geeft definitie van camera , als "foto- of filmtoestel: een digitale camera die opnamen op schijf vastlegt"

Met dit apparaat kan je geen opname maken, en die opslaan naar schijf of bekijken. De sensor staat rechstreeks in verbinding met de AI chip die het beeld vertaald naar meta-informatie. Er is geen mogelijkheid om dat beeld af te tappen.
Wikipedia zegt het volgende:
Een camera is in ruime zin een apparaat dat een invallend lichtsignaal omzet naar een chemische blauwdruk of een elektronisch signaal.
Het opslaan van de data hoeft niks te zeggen over of iets een camera is.

Het is maar net welke definitie je wil hanteren, dus laten we alsjeblieft niet zo flauw gaan doen met details.
Met die definitie is gewoon een infraroodsensor al een "camera". Die meet dat er een lichtstraal wordt onderbroken en doet dat bijvoorbeeld een poortje open.

Maar dat zou ik toch geen camera noemen.
Met dit apparaat kan je geen opname maken, en die opslaan naar schijf of bekijken. De sensor staat rechstreeks in verbinding met de AI chip die het beeld vertaald naar meta-informatie. Er is geen mogelijkheid om dat beeld af te tappen.
Dat is in dit geval slechts een softwarematige beperking. Bovendien was de beveiliging dermate slecht dat het niet ondenkbaar is dat een kwaadwillende het privacyniveau terug zou kunnen schakelen naar "0", waarna een livefeed van de camerabeelden beschikbaar komt. Die beelden opslaan is dan natuurlijk een kleine stap.

Dat privacyniveau was eerder wellicht zelfs standaard ingeschakeld, zo schreef de Mare:
In een gearchiveerde kopie van de inlogpagina uit augustus staat: ‘<privacy-mode> 0 </privacy-mode>’. Als dat inderdaad het actuele privacyniveau is van de Xovis-camera’s zou dat betekenen dat in ieder geval op dat moment de camera’s op het laagste, onbeperkte privacyniveau stonden. Volgens Xovis betekent dit: ‘No restrictions. Live video image stream and tracked persons paths are shown.’
Dit zijn camera's, die met een zwakke softwarebeveiliging terugschakelen naar het niveau van "sensoren".
Even advocaat van de duivel spelen. Als jij een supermarkt in loopt hangen er ook camera's en daarvan ben jij ook niet van te voren ingelicht toen dat voor het eerst gebeurde. Er kwam een sticker op het raam dat er beveiliging was en dat was het wel.
Als je een paar honderd zichtbare camera's ophangt (ongeacht wat ze doen, zo komen ze over), moet je daarover communiceren. Als men dat niet kan bedenken is er iets grondig mis in hun organisatie.
Nee, er heeft vooraf geen communicatie over plaatsgevonden. Ze hingen er na de zomer. Pas later werd duidelijk waarvoor precies.
Hoe weet je dat ze uit staan? En niet toch stiekem aan ondanks hun “belofte” Die dingen weghalen lijkt een betere optie.

[Reactie gewijzigd door HKLM_ op 25 juli 2024 14:32]

371 camera's verwijderen omdat een project "on hold" staat? Ik zou er een plakkertje op doen :)
Als ik er student was, zou ik tot collectief afplakken oproepen. 400 camera's .. welk ethische besef lag hieraan ten grondslag? Dat camera's inmiddels overal hangen wil niet zeggen dat het middel erger dan de kwaal mag zijn.
Ja het zijn camera's maar (die kans is groot) de geleverde software slaat niks op behalve de 'finished data' zoals het aantal mensen en eventueel geslacht / kind / volwassene (al is dat niet heel erg van belang op een Uni). Het woord camera's is dan ook niet echt goed gekozen. Ja, qua hardware zijn het camera's maar de kans is >90% dat je niet eens toegang hebt tot de ruwe data uit de sensor.
Als mensen "camera's" lezen denken velen blijkbaar automatisch aan observatie en opnames. Maar de wereld staat niet stil. De buitenruimte, voertuigen en andere plekken hangen tegenwoordig voor met camera-achtige sensoren die voor vanalles behalve het opnemen van beeldmateriaal worden ingezet. Ik heb er dan nog steeds moeite met de verkeerde interpretatie én de volstrekte willekeur van de commotie.
Of er zijn mensen die toch wat rillingen krijgen van te pas en te onpas camera's ophangen. Want waarom zulke geavanceerde camera's neerhangen voor zoiets simpels?
Ik vind de commotie volledig terecht.
Kom je nog wel eens buiten? De straat hangt vol camer's. Ringdeurbellen, camera's van de parkeerwachters, kentekencamera's van de verboden in te rijden zone, camera van de parkeergarage, politiecamera in winkelstraten/uitgaansgebied. Sensors van auto's zijn in een deel van de gevallen camera's. Zelfs in bossen hangen wild camera's.
Ik zou niet de persoon willen zijn die lijmresten van de plakkers van 371 camera's moet verwijderen.
Er kan vast iemand een mooi passend kapje produceren met een 3D printer.
Nee want er bestaat alleen lijm die resten na laat. :z
Dat weet je niet, maar wat als ze ze weghalen weet je dan wel zeker dat er geen verborgen camera's opgehangen zijn?

Op een bepaald moment moet je ook wel ergens in kunnen vertrouwen, en als je je universiteit gewoon helemaal niet vertrouwd heb je er imo ook helemaal niks te zoeken :)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 25 juli 2024 14:32]

en als je je universiteit gewoon helemaal niet vertrouwd heb je er imo ook helemaal niks te zoeken :)
Wat een onzin. Soms heb je weinig keuze als je een bepaalde opleiding wil volgen.
Nee want scholen zijn altijd zo veilig geweest met persoonsgegevens en privacy e.d. :z
Nee zeker niet maar hier heb je het over vertrouwen in de zin dat ze glashard zitten te liegen (ze zeggen dat ze uitstaan maar dat is niet zo), niet vertrouwen op het niet/wel maken van fouten, daar kan je natuurlijk nooit helemaal op vertrouwen daar zijn we gelukkig allemaal mensen voor :)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 25 juli 2024 14:32]

Alleen gaat de onrust volgens de universiteit over op beweringen kunnen vertrouwen. Dan kan je niet zomaar stellen alsof het dus maar niet over fouten gaat. Je kan eerder stellen dat bewering niet genoeg is en er dus wel duidelijk hoort te zijn of ze werkelijk uit staan en blijven. Anders gaat dat stellen dat het voorlopig uit staat niet om de achtergrond van de zorg maar enkel het beweren. Privacy is daarbij ook een plicht om aan te tonen dat er op vertrouwd kan worden, dus aantoonbaar maken dat men fouten werkelijk aan het voorkomen is.
Och, die camera's die hangen er sowieso door alle gebouwen. Check maar eens om de hoek bij alle recepties.
De POE varianten gaan van de stroom af, de andere worden met een script uitgezet
Ook komt er een externe audit, als dan blijkt dat de camera's alsnog aan blijken te staan... dan heb je de poppetjes aan het dansen.
Die dingen weghalen lijkt een betere optie.
Of een stukje gekleurde tape over de lens plakken. Kan de conciërge zo even doen.
Studenten zullen de komende tijd vast met grote regelmaat nieuwe stickers op die camera's plakken, net zo lang tot ze weg zijn. ;)
Ik kan mij niet vinden in de toon van de andere comments. Als je de brief leest hekelt de universiteitsraad de communicatie, niet de implementatie van het systeem. Het Mare artikel haalt een hoop zaken aan die aan de hand zouden kunnen zijn (de privacy mode etc), maar weinig feiten over de inrichting. Het systeem telt zo te lezen een stap na de camera output pas en verwerpt de rest van de gegevens, er is geen reden om te twijfelen aan de uitleg van de universiteit daarover. Als dat het geval was geweest had die brief er ook heel anders uit gezien.

En dan moet je het afwegen tegen het nut ervan. Studenten in mijn stad hielden zich niet aan de corona regels, er waren veel feestjes en borrels op het universiteitsterrein. En al stelde je een maximum aantal bezoekersdan verzamelde de meute zich als nog op een kluitje bij elkaar bij de bar. Als je als universiteit je verantwoordelijkheid wil nemen zonder iedereen naar huis te sturen lijkt een systeem als deze mij een prima oplossing. Ik zou dan ook de aanbevelingen uit die brief opvolgen, een externe audit eroverheen jassen en de boel weer aanzetten na de kerstvakantie.
Anoniem: 407969 @Bene9 december 2021 18:58
De grootste commotie is ontstaan door het beeld dat is gecreëerd (door de Mare) dat t systeem veel privacy inbreuk maakt. Maar dat zou t alleen doen als alle functies aan ZOUDEN staan. Veel mensen hebben dat "zouden" verkeerd geïnterpreteerd. Het resultaat mag duidelijk zijn: veel onrust, herstelwerkzaamheden, verloren uren en effort die we als universiteit graag besteden aan het verbeteren van onderwijs en huisvesting van t onderwijs.... Had ook anders gekund.
Eens, het onderzoek van de Mare baseert zich voornamelijk op een enkele camera die verkeerd geconfigureerd was. Ze hebben voor zover ik kan lezen nooit inzage gekregen in de complete omgeving en volgens de woorden van de universiteit hebben de rest van de camera's allemaal op een hoge privacysetting gestaan en is het getoetst aan de AVG.

Waar ik wel een goed argument in zie is dat de universiteit er blijkbaar voor kiest om met een voorhamer een spijker in te slaan. Als je alleen wilt tellen hoeveel mensen er in een zaaltje zitten kan je dit ook af met een infraroodlampje inplaats van een dubbelloops camera.
Mis, die tests zijn gedaan en die IR lampjes zijn, los dat die techniek stokoud is, lang niet zo nauwkeurig als deze manier van tellen. Men moet de organisatie niet zo onderschatten. Er is echt wel onderzoek gedaan en alles heeft een (goede) reden.
Kortom zo een project is veel omvattend en complex. Zonder een goed beeld te hebben wat wel en niet is gedaan en besloten is het wachten op onrust als je halve waarheden de wereld in helpt.
We hadden een heel wat beter beeld kunnen hebben als het universiteitsbestuur open en transparant was geweest over deze kwestie. De ophef roepen ze daarmee toch echt over zichzelf af.
Stokoud maakt natuurlijk niet uit, als het doel gediend wordt en er niets mis mee is waarom zou je dan investeren in een veel duurder en complexer product? Als je kiest voor een ai-driven camerasysteem wanneer je alleen inzage in zaalbezetting of beweging door een gebouw wilt hebben, sla je de plank mis. Misschien is IR niet nauwkeurig, maar mogelijk wel voldoende om te dienen als personenteller die af en toe niet 100% weet hoeveel mensen er in een zaaltje zitten maar aardig "in the ballpark" komt. Het scheelt dat je dan waarschijnlijk niet eens met de AVG te maken krijgt.

Er zijn absoluut halve waarheden de wereld in geholpen en het verhaal wordt behoorlijk uit proportie getrokken maar ik denk dat de waarheid ergens in het midden ligt.

[Reactie gewijzigd door PizZa_CalZone op 25 juli 2024 14:32]

Ai-driven is een interessant klinkende term. Er zijn geen harde definities voor te geven, maar het klinkt generaties moderner dan ‘IR-lampjes’. Sterker nog het klinkt als Terminator en dat werkt in dit geval als olie op het vuur. Het was vooral niet handig vqua communicatie en de media smult van dit soort berichten. Er was een interview op Radio1 en het haalde het NOS-Journaal. Zelfs als het dummy-camera’s waren geweest, had de uni nog bakzeil moeten halen, om niet als een hork over te komen.
Ik denk dat de commotie is ontstaan door de slechte communicatie van de universiteit.
Er is niet vooraf gecommuniceerd dat er overal camera's opgehangen zouden worden?

Ook de volgende quote van het Mare fact check artikel is best wel gek:
Toen Mare om verduidelijking vroeg, was het antwoord dat ‘uitsluitend de leverancier de privacyinstellingen kan aanpassen en dit uitsluitend in opdracht van de universiteit kan doen’.
En dan te bedenken dat twee camera's dus extern te bereiken waren.
Hoe kan de leverancier dit aanpassen? Kan dit alleen op locatie? Of hebben ze ook remote toegang?

Ik denk dat als je zulke systemen gaat invoeren dat je heel transparant moet zijn.
Gezien de reputatie van overheidsinstellingen met ICT en beveiliging, en hoe er met gevoelige data wordt omgegaan door ambtenaren (denk aan zwarte lijsten bij de Belastingdienst en hoe bij de politie databases worden misbruikt voor persoonlijke doeleinden), zou ik me er als student aan U Leiden niet beter onder voelen wanneer wordt aangegeven dat men braaf het systeem beperkt tot een bepaalde privacy instelling. Hoe is dat te garanderen? Er is naar mijn idee terecht ongenoegen en zorgen geuit over zo’n systeem.
Daarom is het handig dat je, waar gepast, vertegenwoordigers van de betrokkenen om input moet vragen bij een gegevensbeschermingseffectbeoordeling. Dan is de kans groot dat je voor invoering erachter komt dat de studenten er niet blij mee zijn.
Volwassenen behandelen als een stel domme cavia's valt nooit in goede aarde.
Het helpt niet dat we een bijzonder recalcitrant volkje zijn. ;-)
Ik vind dit toch wel bijzonder.
Vaak (niet voor iedereen!):
Zodra het mensen niets oplevert, is privacy opeens een enorm probleem, vaak ook bij bedrijven die je over het algemeen kunt vertrouwen dat ze niet evil zijn (bekwaam is een 2e)

Krijgen ze er iets voor terug, dan staan veel mensen vooraan om hun privacy op te geven met “gratis” diensten als gmail, android OS en facebook. Juist bij bedrijven die minder te vertrouwen zijn want evil en een goede business case hebben waarom ze je data willen.

Nee nu gaat een uni weer veel geld uitgeven aan een third party audit ipv aan onderwijs…
Alleen gaat je vergelijking mank omdat hier niets te kiezen is. Dus zelfs het aluhoedje, gewapend met sailfish OS gaat gemonitoord worden
Daar heb je helemaal gelijk in :)
Tegelijk zijn er naast privacy veel meer zaken waar je geen keuze in hebt bij deelnemen aan een opleiding.

Maar mijn punt was meer dat ik veel mensen dus hypocriet vind rondom privacy.
Als je graag je privacy opgeeft voor gratis dienst die het gaat vermarkten, dan snap ik niet waarom het een probleem is privacy op te geven aan een bedrijf wat je vertrouwt. Schijnbaar heb je er dus principieel geen problemen mee…
Mijn punt is dat dat dat dus een vreselijke generalisatie is en blijkbaar toch meer mensen er problemen mee hebben als jij denkt...........

Maar de betekenis van keuzevrijheid is dan ook behoorlijk verwaterd de laatste 2 jaar.

[Reactie gewijzigd door arbraxas op 25 juli 2024 14:32]

Het is ook een enorme generalisatie en niet geldig voor iedereen.
Ik dacht dat die nuance wel aanwezig was maar anders bij deze :)
Vals dilemma: alsof dat de enige opties zijn.
Dus als je als universiteit maar niets weet over onrust is het prima om je daar pas op te baseren als daar publiek genoeg aandacht voor is? Wat is dan het doel van privacy?
Anoniem: 407969 9 december 2021 18:29
Artikel van de Mare staat vol onjuistheden en verkeerd gewekte suggesties. Ik zou Tweakers aanraden alle stukken en berichtgeving van de universiteit zelf te analyseren voordat nog meer publicatie volgt hierover.
Wanneer de universiteit antwoord had gegeven op vragen van Mare, had hun artikel vollediger en correcter kunnen zijn. Nu waren ze op eigen onderzoek en giswerk aangewezen. Het lijkt me een mooie les voor het unversiteitsbestuur om voortaan meer openheid te geven, als ze dergelijke artikelen willen voorkomen.
De manier waarop je reageert in je berichten onder dit nieuwsbericht wekken de indruk dat jij aan dit systeem werkt, als dat zo is zou het je sieren om dan ook specifiek te zijn in wat het Mare artikel fout heeft.

Want even de tijdlijn. De universiteit is zonder daar de studenten of medewerkers over te informeren overgegaan tot het installeren van die camera's in alle gebouwen een jaar (!) geleden, en zijn pas begonnen met informeren nadat Mare aankondigde er een artikel over te publiceren. Dat is dit artikel:
https://www.mareonline.nl...ameras-en-die-zien-alles/

De meer technische Tweakers kunnen vast iets zinnigs zeggen over hoe problematisch de verschillende technische onderdelen uit dat artikel zijn (zoals gebruik van MD5-algoritme, wat er qua informatie in de html pagina staat), maar feit blijft dat de inlogpagina openbaar toegankelijk was waar dat niet de bedoeling was, en dat de privacy setting van minstens één camera lager was dan de universiteit heeft gecommuniceerd. Dan heb je je zaken dus niet op orde.

Als de universiteit inderdaad alleen mensen wil tellen is in zee gaan met een bedrijf dat volgens de Mare de slogan heeft ‘Way more than people counting’ natuurlijk qua beeldvorming al niet heel handig, maar het laat ook de vraag stellen of je al die functionaliteit wel nodig hebt. Dat vervolgens alleen het bedrijf dat de cameras levert de mogelijkheid heeft om de privacy settings aan te passen is meer dan onwenselijk.

Vervolgens wordt er wel gezegd dat er wordt gekeken of het privacy niveau kan worden verhoogd. Maar dat doe je normaal natuurlijk niet pas als je die dingen al in alle gebouwen hebt opgehangen en er logischerwijs geen weg terug meer is (want er is al veel geld uitgegeven).

Als je zoiets serieus wil invoeren ga je met de universiteitsraad in gesprek over een test, probeer je die apparatuur uit in een gebouw waar je verschillende type ruimtes hebt (collegezaal, lab, kleinere zalen), test je dan alles qua privacy, en pas als je dan zeker weet dat je de privacy op de hoogste stand kunt zetten en alsnog iets aan de data hebt, ga je het uitrollen op de hele campus, met direct een communicatiestrategie naar studenten en medewerkers.
Kijk ook eens naar alle video deurbellen, want die kunnen ook volgen, data doorsturen naar China etc. Een simpele consument kijkt echt niet eerst naar de impact van privacy
Maar oh zo handig! /S

Consument gaat nu eenmaal voor gemak.
Ik vind het ook geen goede vooruitgang
Kijk eens naar de klantentellers en wat voor data eruit komt en wat je als bedrijf (dus als eindgebruiker) te zien krijgt. Vrijwel niks. Als je wat verder onderzoek doet zie je dat de ruwe data (van de camera's zelf) niet eens opgeslagen wordt en dus vrijwel gelijk weg gegooid wordt.
De hogeschool waar ik werk is ook bezig met het onderzoeken van de mogelijkheden in het kader van 'smart buildings'. Vooral met als doel om de ruimtes zo optimaal mogelijk te benutten, maar ook met oog op welzijn, gezondheid, besparing van energie en bijvoorbeeld slim(mer) roosteren en plannen. Daarvoor heb je natuurlijk sensoren nodig die bepaalde dingen meten, zoals temperatuur, luchtvochtigheid, luchtkwaliteit, aanwezigheid en bezetting,

Zover ik weet zijn bij ons studenten actief betrokken bij het onderzoek. Niet alleen als gebruikers van de ruimtes, maar ook in het kader van hun studies, om zo ervaring op te doen met "echte projecten". Ik doe daarom even de aanname dat borging van privacy zeker hoog op de agenda staat, het gaat tenslotte over henzelf en hun collegastudenten.

Maar goed, assumptions are the mother of all ******* ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.