Erasmus Universiteit verplicht ondanks kritiek twee camera's bij onlinetentamens

Studenten aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam moeten vanaf deze week twee camera's gebruiken bij onlinetentamens. Naast de standaard webcam moeten studenten een telefoon of tablet achter zich plaatsen. De maatregel om spieken te voorkomen krijgt veel kritiek.

Donderdag vinden de eerste tentamens met de verplichte tweede camera plaats, schrijft Erasmus Magazine. Honderden studenten ondertekenden een kritische brief, gestuurd aan het College van Bestuur, en ook de Universiteitsraad is tegen het gebruik van de extra camera. Studenten zien de maatregel als een inbreuk op hun privacy en de Universiteitsraad stelt dat de tweede camera 'gevoelens van stress en ongemak bij studenten kan vergroten'. Ook zijn er zorgen dat tentamens ongeldig worden verklaard als er technische problemen optreden.

De plannen voor het inzetten van twee camera's werden halverwege januari gemaakt. Volgens de universiteit zijn extra maatregelen nodig om spieken tegen te gaan en is er momenteel geen andere optie dan het gebruik van een tweede camera. De monitoring via de webcam met proctoringsoftware die de universiteit gebruikt, zou eenvoudig omzeild kunnen worden, waardoor een tweede camera nodig is.

Studenten pleiten voor alternatieve tentamenvormen in plaats van proctoring. Het College van Bestuur staat daar wel voor open, maar ziet voor de komende tentamenperiode geen andere mogelijkheid dan het gebruik van twee camera's.

Sinds vorig jaar is er veel te doen om proctoringsoftware en andere methoden waarmee universiteiten studenten die thuis tentamens afleggen, in de gaten willen houden. Studenten van de Universtiteit van Amsterdam spanden een rechtszaak aan tegen het gebruik van surveillancesoftware, maar de rechter besliste dat de inzet daarvan gerechtvaardigd is. De Autoriteit Persoonsgegevens zei vorig jaar te onderzoeken of onderwijsinstellingen de privacy van studenten waarborgen.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

08-02-2021 • 16:00

257 Linkedin

Submitter: Kid Jansen

Reacties (257)

-12570245+1108+229+34Ongemodereerd101
Wijzig sortering
Het is wel interessant hoe universiteiten blijven steken in het oude denken. Door toetsen te gebruiken waarvoor je kan stampen wordt informatie maar beperkt onthouden. Het is enkel kort voor de toets leren, en vlak na de toets weer vergeten. Dat is ook het soort toets waarbij afkijken een ding is.

Een veel efficientere manier van leren zou zijn om te stoppen met dit soort toetsen, en over te gaan op toetsen die meer op verslagen lijken. Daarbij is spieken eigenlijk geen issue, en wordt informatie veel beter onthouden. De reden dat universiteiten dat niet doen? Het opstellen van toetsen kost meer inzet van de docenten, en het nakijken kost significant meer tijd.

De scholen wegen dus de privacy van de student met de eigen efficiency, en de eerste delft daarbij het onderspit.
Alhoewel ik het zeker eens ben met je dat toetsen die begrip in plaats van parate kennis testen beter zijn, maar hoe je het ook doet blijf je toezicht nodig hebben. Ook als je begrip test heb je het probleem dat je studenten zult hebben die het door iemand anders laten oplossen. Een thesis schrijven klinkt goed binnen jouw systeem, echter ken ik op z'n minst twee studenten die hun master thesis hebben laten schrijven door een extern persoon.

Ik denk dus echt niet dat het eerlijk is om te stellen dat scholen privacy afwegen tegen efficiëntie, sowieso is Nederland niet bepaald gefocust op 'parate kennis' vergeleken met de meeste Europese landen, dus die gehele aanval klinkt me wat bizar in de oren. De vorm die examens nemen is simpelweg 1 discussie die vooral inderdaad gaat om retentie en efficientie, en het al dan niet hebben van privacy tijdens het nemen van een examen is een andere zelfstandige discussie. Het is mogelijk om een systeem te hebben met geen privacy en enkel het schrijven van essays, en het is mogelijk om een systeem te hebben met enkel parate kennis met perfecte privacy. Die twee zaken staan compleet los van elkaar.

Ik denk oprecht dat ik een redelijk grote voorstander ben van privacy maatregelen, maar als ik me bedenk dat zowel op m'n middelbare school als op de universiteit praktisch iedereen wel cheatte (bijv. toen er een lijst van alle mogelijke vragen beschikbaar werd en de pakkans nihiel was gebruiktte zover ik het weet letterlijk het hele jaar hem) dan heb ik eerder het idee dat scholen veel te weinig doen tegen cheatten.

[Reactie gewijzigd door David Mulder op 8 februari 2021 16:39]

Ik vind proctoring helemaal niks, daarom heb ik bij mijn vakken die tentamen optie ook van tafel geveegd. Het is wel goed om drie dingen te realiseren (zeg ik als universitair docent Informatica):
1) veel tentamens worden wel aangepast naar essays of opdrachten (maar niet allemaal, en daar worden bovenstaande voor geregeld);
2) werkdruk: studenten aantallen zijn afgelopen 10-15 jaar verdubbeld terwijl er even veel geld naar het hoger onderwijs gaat (zie o.a. WO-in-actie). En als ik voor mezelf praat: een alternatief tentamen maken voor een vak van 200 studenten per jaar (opdrachten en essay), en dan ook nog nakijken (duurt vele malen langer dan standaard open vragen), inclusief kleine kinderen thuis met minder opvang, is een uitdaging (ik druk mijzelf zeer voorzichtig uit).
3) accreditatie/visitatie: er zijn strikte regels ivm problemen van opleidingen in het verleden. Daardoor is het nogal eens lastig dit soort dingen aan te passen.

Persoonlijk vind ik het leukste om het kwartje te zien vallen bij een student. Tentamens en de show er om heen is alleen maar frustrerend: ik zie vooral dat veel kwartjes _niet_ zijn gevallen.

[Reactie gewijzigd door bvgastel op 8 februari 2021 19:27]

In jouw geval heb je ook nog een Nano en een Pico die voor afleiding zorgen (zo heetten ze toch?). ;)
Natuurlijk heb je in essentie gelijk, maar je doet wel alsof er een simpele oplossing is terwijl dat niet realistisch is.

Natuurlijk zijn er andere opties, maar zoals je al zegt: die kosten veel tijd. En het is nu eenmaal niet zo dat er zo veel docenten zijn (mogelijk heb je het meegekregen, de gigantische problematiek rondom docenten). Dus ja, het is een betere optie, maar waar moet je dan niet mensen vandaan halen? Los van het feit dat ze er niet zijn, dat kost ook geld, geld wat niet iedere instelling zomaar heeft liggen.

Ik vind dat je heel erg doet alsof ze het uit onwil doen, ze zijn zo lui en willen geen inzet tonen. Maar dat vind ik echt te kort door de bocht en heel erg te min doen over docenten, die waarschijnlijk net zo hard hun inzet hebben als jij dat doet op je werk (of studie). Want een opleiding als Bedrijfskunde aan de EUR start ieder jaar met 1000 studenten, om daar 'even' naar een ander model te schakelen is wel meer voor nodig dan de 'inzet' waarvan jij insinueert dat die mist.

Daarnaast zijn opleidingen gekeurd op basis van een curriculum, als je dat helemaal omgooit in 1x loop je best wel het gevaar dat de kwaliteit van je opleiding in het geding komt. En een paar studenten die klagen over privacy kun je van herstellen, maar kwaliteit van onderwijs blijft je heel lang achtervolgen.

Is alles goed te praten, nee. Moeten we daarom er maar niet over discussiëren, ook zeker niet. Maar ik snap wel dat het voor universiteiten en hogescholen lastig is, want die willen zodra dat kan natuurlijk vooral terug naar op locatie toetsen. Daarmee houd je namelijk de kwaliteit van je onderwijs, zonder dat je daar tegen gigantische logistieke problemen aanloopt.
'Het oude denken' stel je natuurlijk als een negatief iets, maar soms is dat gewoon de realiteit. Niet alles hoeft nieuw, andere toetsvormen zijn goed, maar hebben nogal wat haken en ogen. En zeker in de huidige problematiek is het niet zo dat je 'even' een grote groep mensen aanneemt om dat op te lossen zonder in te leveren op de kwaliteit.
Helemaal mee eens. Het goed aanpassen van een toetsvorm kost nu eenmaal tijd, omdat het moet voldoen aan een aantal eisen. Zoals in het artikel als staat: het CvB van de EUR staat daar wel open voor maar daar is nu de tijd niet voor. Ik denk dat op een heleboel onderwijsinstellingen de kwaliteit van de toetsing omlaag is gegaan sinds corona, de EUR maakt hier nu een duidelijk andere keuze in.

Ter informatie: een goede toetsvorm moet valide, betrouwbaar, effectief, transparant en uitvoerbaar zijn (zie ook bijvoorbeeld hier).

Geen toetsvorm is daarom perfect. Als je 100% zeker wilt weten dat een student de stof beheerst en kan toepassen, geef je ze (als voorbeeld) allemaal een unieke opdracht, die ze onder toezicht maken (zodat je weet dat ze het zelf maken) en bespreek je daarna met iedere student de opdracht (zodat je weet dat ie het echt snapt en niet feiten gestampt heeft). En je zorgt natuurlijk dat iedere opdracht wel precies toetst wat er moet worden getoetst. Maar dan heb je veel meer docenten nodig dan er nu zijn om de opdrachten te maken en vooral na te bespreken. Daarmee is deze toetsing (meestal) niet uitvoerbaar

Als je alle studenten een meerkeuze geeft die ze thuis mogen maken weet je niet of ze die zelf gemaakt hebben, of het hebben uitbesteed. En of ze het snappen of gewoon heel veel geoefend hebben. Maar dan ben je wel lekker snel klaar met nakijken (kan automatisch) en heb je geen gezeik met privacy enzo.
De reden dat universiteiten dat niet doen? Het opstellen van toetsen kost meer inzet van de docenten, en het nakijken kost significant meer tijd.
Je doet alsof dit een significant punt is. Het maken van een enkele toets kost je al snel een voltijd week. Het nakijken van een gemaakt tentamen in de huidige vorm kost vaak ongeveer minimaal zoveel. Als je bedenkt dat studenten recht hebben om (afhankelijk van de instelling) binnen 3 weken hun resultaat te hebben, en dat een docent vaak meerdere vakken tegelijk geeft, kan je zelf de rekensom wel maken dat er hiermee vrij vlot, vrij weinig tijd meer over is.

Waar je dan op uitkomt is het maken van groepen, en deze groepen een opdracht laten uitvoeren. Probleem hierbij is dan wel weer dat je niet de kwaliteit van de individuele studenten kan beoordelen, iets wat je toch echt wel wilt.

Ik denk dat "gewone" tentamens/examens niet vlot gaan verdwijnen, maar mogelijk krijg je in de toekomst de optie: of thuis doen (met camera), of op locatie; vergelijkbaar met examen manieren van PearsonVUE.
Ik had in mijn HBO opleiding Elektrotechniek ook redelijk veel open boek tentamens, dat zijn degene waar ik het meeste van onthouden heb. Je was gewoon genoodzaakt de stof te begrijpen, anders haalde je nooit het tentamen in de gestelde tijd. Lijkt me dat dit toch wel moet kunnen voor meer opleidingen?
Open boek tentamens zijn voor een deel zeker een oplossing ten opzichte van kennistoetsen die nu thuis moeten worden gemaakt. Het probleem is echter niet zozeer dat de vraag nu anders gesteld en nagekeken moet worden (ook dat is onhandig, maar dat is nog redelijk te organiseren), maar dat je als docent en universiteit eigenlijk de garantie wil dat iemand het tentamen zelf heeft gemaakt en zonder vorm van proctoring kan dat niet.

Met open boek tentamens en plagiaat detectie voorkom je redelijk dat iets opzoeken of afkijken zin heeft, maar niets belet een groepje studenten om samen de vragen te beantwoorden en die antwoorden vervolgens ieder in eigen woorden op te laten schrijven, of een oudere jaars (of iemand die het hertentamen niet hoeft te doen) vragen om het tentamen voor hen te maken.

De studenten die ik spreek zeggen allemaal dat ze dit soort streken niet uithalen, maar dat ze wel studenten "van andere opleidingen" kennen die dat wel doen. Dat kun je als universiteit accepteren met het excuus dat Corona nu eenmaal dingen wat anders maakt, maar ik begrijp de EUR wel dat ze daar actie tegen willen ondernemen.
Ik heb bij de Rijksuniversiteit Groningen het afgelopen jaar drie types tentamens gehad:
 • Mondeling, waarbij het de docent door je antwoorden wel ongeveer duidelijk was of je het begreep. Hij vroeg door wanneer je niet duidelijk was.
 • Open boek met uitgebreide antwoorden, plagiaat scanner werd toegepast op antwoorden. Hier zou je als student inderdaad samen vragen kunnen beantwoorden, mocht je dat willen. Wel zouden er willekeurig enkele studenten uitgekozen worden om een mondeling te hebben, al weet ik niet of dit daadwerkelijk gedaan is.
 • Open boek met multiple choice, waarbij de vragen een willekeurige volgorde hadden. Samenwerken zou in principe kunnen, maar het nut hiervan is dus beperkt.
Het is een blijft lastig om goed te doen, vooral bij grote vakken. Ik merk dat veel kleinere vakken het houden bij het schrijven van papers of presenteren van delen van de stof, daarmee voorkom je veel van de problemen.
Probeer 1 en 2 maar eens met 500+ studenten. En enkel MC is niet altijd voldoende om kennis te peilen. Het is echt een lastig probleem :/
 • Helaas blijkt uit onderzoek dat er veel onzekerheid is over de validiteit van mondelinge tentamens. Vooral bij het toetsen van grote groepen studenten. Hoe groter de groep, hoe groter de variatie aan vragen noodzakelijk is. Het is ingewikkeld, en eigenlijk bijna ondoenlijk om te garanderen dat alle toetsvragen even moeilijk zijn.
 • Groot probleem bij open boek tentamens of open boek & multiple choice tentamens is dat je als docent/onderwijsinstelling nooit zeker weet of de student zelf deelneemt aan het tentamen. De belangen zijn immers groot, studeren is zonder vertraging al duur genoeg... Het is niet uit te sluiten dat studenten de hulp inschakelen van ouderejaars. Bij herkansingen is het risico op identiteitsfraude nog groter, omdat een deel van de studenten het vak reeds succesvol heeft afgesloten...
Helaas komt identiteitsfraude ook steeds vaker voor bij het schrijven van papers en thesissen. Vraag en aanbod worden online bij elkaar gebracht... Het is zeer ingewikkeld om te bewijzen dat een student zijn (uniek) werk niet zelf heeft vervaardigd.

[Reactie gewijzigd door 2fastTG op 9 februari 2021 12:53]

Idem voor m'n HBO Informatica opleiding (in 1997), toen was ook dat je bij vrijwel ieder vak gewoon het boek mocht gebruiken want "later tijdens je werk kan dat ook gewoon"
Precies, als je de materie niet snapt, gaat een boek ook niet helpen....
Openboek of niet, dan heb je nog steeds twee cameras nodig om te kijken of de student niet geholpen wordt door een tweede persoon
Plus zelfs met 2 camera's heb je nog steeds dode hoeken.. een telefoontje of een appje open in de hoek van je scherm is lastig waar te nemen..
Ja, de student wil toch examen doen.
Student zijn gewoon te slim om niet goed gecontroleerd te worden

[Reactie gewijzigd door amigob2 op 8 februari 2021 16:56]

ze hebben vast nog wel ergens een hok op de campus waar je zonder camera, maar met begeleider examen kan doen. Dan denk ik dat mensen liever een anonieme camera dan een persoon op zich hebben staan kijken
Zeuren is makkelijk... Zoals boven aangekaart, zijn er geen geweldige oplossingen op korte termijn mogelijk. Hoe zou jij het dan allemaal oplossen?
Het is aan de school om een op;lossing te geven de deze beschikbaar te stellen.

Had laatst ook oude telefoon gebruikt om het beeld te streamen. Het verbaasde mij al hoe snel de batterij leeg was. Ik kan me best voorstellen als je met een examen bezig bent je niet na moet gaan denken of alles wat jou in de gaten houd ook wel werkt. Wat als de accu keeg is je examen nog bezig is. Voor sommigen begint de stress dan al. Anderen maken zich er niet druk over.
Opleidingen zijn lastig te vergelijken. Erasmus heeft een aantal bachelors die bizar groot zijn. Handmatig nakijken is niet te doen en meerkeuze is dan een aantrekkelijke oplossing.

(ik vind dit argument trouwens niet helemaal een redelijk argument, gezien er veel geld gaat naar universitaire opleidingen gaat lijkt het mij best redelijk als daarvoor de capaciteit ook komt voor meer individuele begeleiding)

Andere reden voor meerkeuze is dat het het meest objectieve cijfer geeft. Beoordelingen van open vragen hebben snel een subjectief karakter.

Dat het met filosofie wel kan, is omdat filosofie kleinschaliger is. Filosofie is ook vaak verliesgevend. Hbo opleiding zijn weer heel anders gefinancierd.

[Reactie gewijzigd door 11supplier op 8 februari 2021 16:31]

Hoezo handmatig is niet te doen? Ze krijgen gewoon 6000 euro per student per jaar (voor EU komt er ook geld indirect binnen van de overheid)
De meeste (alle?) Nederlandse onderwijsinstellingen draaien niet om winst. Als je kijkt naar het jaarverslag van een random universiteit, bv Uni Twente, dan zie je op pagina 116 dat ze in 2019 nagenoeg nul draaien (800k in de plus op een 'omzet' van 362M). En dat is ook de bedoeling, ze moeten het onderwijs (en onderzoek) zo efficient mogelijk geven en uitvoeren.
Maar dat geeft ook wel aan dat opeens van alle studenten voor alle vakken opeens alles handmatig nakijken totaal onmogelijk is. Dit is een relatief kleine universiteit, ze hadden toen 'slechts' 11.740 studenten. Als we aannemen dat de meeste vakken 5 EC studielast zijn, bij 60 EC per jaar, zou dat al zo'n 12 'verslagen' per jaar per student zijn. Ik geef het je te doen dat na te kijken of alleen al het docenten-team op te zetten. :o
En waar maakte je dat tentamen? Thuis of onder toezicht bij de onderwijsinstelling?
Ik kan alleen vanuit mijn eigen vakgebied (filosofie) spreken, maar ik ben inderdaad van mening dat hier een heilloze weg wordt ingeslagen. Bij kleinere tentamens kan je met essay-vragen werken, of essays laten schrijven, of tijdens het semester toetsen, of nog andere dingen -- maar het is gemakkelijk om te voorkomen dat je een spiekgevoelige eindtoets moet geven. Bij hele grote vakken is het soms bijna noodzakelijk om multiple-choice te gebruiken. (Natuurlijk kan je het voorkomen door meer mankracht in te zetten, maar dat kan lastig te regelen zijn.) Maar ook dan zijn er alternatieven. Zo heb ik een van mijn tentamens een open-boek-groepstentamen gemaakt. De vragen zijn moeilijker, meer doordenkers, en de studenten mogen er in kleine groepjes samen mee stoeien. Heel leerzaam.

Ik kan me voorstellen dat er vakgebieden zijn waarin je echt per se strak op individuele kennis moet toetsen; misschien geneeskunde? Hoewel je ook daar vraagtekens bij zou kunnen hebben. Maar in het algemeen gesproken ben ik het met de klagende studenten hier eens!
Ik kan me voorstellen dat er vakgebieden zijn waarin je echt per se strak op individuele kennis moet toetsen; misschien geneeskunde? Hoewel je ook daar vraagtekens bij zou kunnen hebben. Maar in het algemeen gesproken ben ik het met de klagende studenten hier eens!
De geneeskunde is qua dit vergelijkbaar met IT. Iedereen zou uit het hoofd kunnen leren hoe een netwerkkabel afgeknepen kan worden naar de TIA-568B standaard, maar waarom zou je? Als je het een keer gedaan hebt en je hebt de Google skills, dan weet je hoe het moet en hoe je die kennis opnieuw kan opzoeken in de toekomst. De volgorde van de draden hoeft daarom ook nooit op een tentamen gevraagd te worden. Wat een IT'er wel kan leren zijn bijvoorbeeld zaken als business management & requirements engineering. Daar heb je veel meer aan, en dat haal je niet zomaar (enkel) uit een boek.

In de geneeskunde is dit hetzelfde. Een arts moet ten eerste weten hoe die met zijn patiënten moet omgaan. Alles specifiek voor het vakgebied moet hij/zij kunnen, maar dat iets zeldzaams even opgezocht moet worden is niets mis mee zolang de arts dat maar correct weet te interpreteren.
Ik ben dan wel benieuwd hoe jij zal reageren als je arts bij iedere visite even op het equivalent van stackoverflow zijn diagnose gaat copy pasten. Heb je er dan ook nog vertrouwen in?

Sommige dingen moet je gewoon uit het hoofd kennen en moet een vorm van "muscle memory" zijn. Zeker in een beroep waar je onverwacht met enorme druk moet omgaan (spoed afdeling, intensieve zorgen... ) en je bovendien ook pottenkijkers moet kunnen verdragen.

Voor sommige types kennis is iets uit het hoofd leren gewoon kritisch en is dat ook gewoon een goede vorm van examineren.

De tijdsdruk en bijhorende stress zijn soms net zo belangrijk dan het eigenlijke onderwerp.

[Reactie gewijzigd door bomberboy op 8 februari 2021 19:21]

Ik ben dan wel benieuwd hoe jij zal reageren als je arts bij iedere visite even op het equivalent van stackoverflow zijn diagnose gaat copy pasten. Heb je er dan ook nog vertrouwen in?
Ja. ;)
Blij dat iemand de voordelen ziet. Ik vind het ook prima. Echter, de meeste mensen willen dat een arts uit zijn hoofd diagnoses stelt. Dus die vaardigheid blijft belangrijk voor zijn patiënten.
Nee hoor. De meeste mensen willen dat er een juiste diagnose wordt gesteld. Het is niet erg, en heel normaal als je aangeeft dat je het nog gaat uitzoeken en er later op terugkomt. Ik weet ook niet alles uit mijn hoofd, maar weet wel waar ik het kan opzoeken. De kunst is ook om dan vervolgens een beslissing te nemen. Dat laatste vinden veel mensen ook lastig, zeker als de gevolgen groot zijn.
Kennis is maar beperkt nodig. Kennis is gemakkelijk op te zoeken.
Als arts heb je juist heel veel parate kennis nodig. Je hebt daar vaak geen tijd om uitgebreid onderzoek te doen. Gelukkig leer je veel door ervaring, maar huisartsen moeten bijvoorbeeld artikelen blijven lezen om op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen en onderzoeken.
Toch kun je uit die volgorde van de bedrading van die connector leuke vragen halen. Bijvoorbeeld waarom blauw in het midden zit.
Het is wel interessant hoe universiteiten blijven steken in het oude denken. Door toetsen te gebruiken waarvoor je kan stampen wordt informatie maar beperkt onthouden. Het is enkel kort voor de toets leren, en vlak na de toets weer vergeten. Dat is ook het soort toets waarbij afkijken een ding is.
Dat gevoel deel ik met je. Waarom geen verslag, of een mondeling? Dat mag je na een jaar on-line les (want dat hebben de Uni's met gemak wel!) langzaam aan wel gaan verwachten dat dat een beetje georganiseerd begint te raken.

Kun je misschien ook eens kijken hoe goed het daadwerkelijk toepassen van stof door een student gebeurt, in plaats van zijn vermogen tot reproductie. Op universiteir niveau hoort zowieso de gedachte te zijn dat zaken opgezocht moeten kunnen worden en dat de vaardigheid van toepassen veel belangrijker is..

[Reactie gewijzigd door J_van_Ekris op 8 februari 2021 16:44]

Ik geef wel eens ICT-trainingen en daarbij wordt op meerdere manieren getoetst:
1) Schriftelijke toetsen. Afhankelijk van de stof MC, open vragen of berekeningen, al dan niet gecombineerd.
2) Projectverslagen die mondeling beoordeeld worden.
3) Praktijktoetsen.

Het is en-en, niet of. Alle studenten krijgen alle drie de toetsvormen en moeten die ook alle drie met een voldoende afsluiten.

Een student die goed kan schrijven kan een prachtig projectverslag opleveren. Bij de mondelinge beoordeling kan je er dan achter komen dat de student vooral veel copy-paste, al dan niet in eigen bewoordingen, heeft gedaan. En feitelijk dus weinig van de stof snapt.
Persoonlijk vind ik deze vorm van beoordelen erg leuk (je hebt een goed contact met de student) maar het kost echt heel, heel veel tijd. Verslagen zijn ook nodig omdat ze later voorstellen aan opdrachtgevers moeten kunnen voorbereiden, presenteren en zichzelf en hun voorstel moeten kunnen verkopen. Maar de meeste techneuten willen liever gewoon met de techniek bezig zijn. En ik heb meerdere verslagen gelezen van andere studierichtingen waarvan de schrijvers mij achteraf gewoon bekenden dat ze het hele verslag bij elkaar geluld hadden en er desondanks een hoog cijfers voor had gekregen. De beoordelaars waren er gewoon van uit gegaan dat wat er in stond waar was en verdere controle niet nodig was. Nadat ik dat besprak met een van die universitaire docenten was het argument "je moet er op kunnen vertrouwen dat het waar is". Dat vond ik heel, heel erg zwak. Er werd verder ook geen actie op ondernomen.

Bij een praktijktoets kan je juist weer heel snel toetsen of iemand het vak ook echt beheerst. Staat er een uur voor zo'n praktijktoets dan zie je dat sommigen in 30 minuten het 100% werkend op kunnen leveren en anderen het volle uur nodig hebben om net een voldoende te halen. Meestal zijn dat open boek praktijktoetsen. Een student die de stof beheerst maar een detail vergeten is weet waar dat ongeveer staat. De student die onvoldoende ervaring heeft gaat het echt niet lukken binnen de tijd uit 1500 pagina's zich dat alsnog eigen te maken.

Richtingen als Business & Management leggen juist weer vooral de nadruk op verslagen.
Waaruit heb jij de conclusie kunnen trekken dat er uitsluitend toetsten worden gebruikt? De meeste universiteiten hebben zelfs regels dat maximaal 70% van het eindcijfer uit een tentamen mag bestaan. Bij mij was het iig zo dat over tijd steeds minder van het cijfer door een tentamen werd bepaald. In het begin van de opleiding waar je nog vrij algemene begrippen krijgt is een tentamen een prima methode om kennis te toetsen. Tuurlijk, je kan het voor het tentamen er in stampen, maar bij het volgende vak ga je het weer gebruiken, en daarna weer, tot het parate kennis is.

Het nadeel van een grote opdracht is dat je nooit heel brede kennis kunt toetsen. Je gaat altijd delen van de stof er uit moeten laten (of het wordt een heel oppervlakkige opdracht die het doel niet dient). Daarom is het juist bij een master wel vaak zo dat je met een grote opdracht werkt met heel veel diepgang.
De scholen wegen dus de privacy van de student met de eigen efficiency, en de eerste delft daarbij het onderspit.
Privacy is geen magisch woord dat het maakt dat dit niet moet kunnen. Lijkt me vrij evident dat wanneer je normaal een tentamen zou maken dit expliciet betekend dat je beperkt wordt in je vrijheid (e.g. je moet het op een specifieke locatie en tijd komen maken) zodat er controle is over de omgeving. Als wegens omstandigheden dit niet centraal kan gebeuren zal de nieuwe omgeving enigszins gecontroleerd zijn.
Dit is een makkelijke lijn om in te gaan, echter mijn inziens niet juist. Het is zelfs stemmingmakerij. Je stelt dat toetsen waarbij geproctored wordt een oude manier van denken is en suggereert dat het alleen toetsen met leerwerk betreft. Echter, als je een toets opstelt als een inzicht/vaardigheden toets, heeft proctoring nog steeds waarde.

[Reactie gewijzigd door _memo_ op 8 februari 2021 19:16]

Een project met assessments zou denk ik veel beter werken. Laat studenten zelf maar uitleggen hoe het werkt.
Of nog belangrijker, waarom het niet werkt. Ik heb studentenprojecten gezien van iets wat niet werkte, en de studenten wisten precies uit te leggen waarom het niet werkte, wat zij ervan geleerd hebben, en hoe zij het volgende keer beter zouden doen. Die kregen dan ook een voldoende, want een onderdeel van het leven is immers ook fouten maken, daarvan 'leren' en daarmee 'leren' leven. ;)

Dus terug naar de bronvraag: wat is het doel van naar school gaan? Enkel dingen uit het hoofd stampen? Of is het doel leren leren, en dat daadwerkelijk toepassen?

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 8 februari 2021 16:34]

Bij veel studies maakt het tentamen maar een deel van het eindcijfer uit en worden er ook verslagen en voordrachten gevraagd. De tentamens kunnen niet helemaal weggelaten worden omdat dat de enige mogelijkheid is om iedereen op één standaard wijze te ondervragen en te beoordelen.
De angst voor fraude lijkt mij bij de Erasmus universiteit buitengewoon groot en ik vind het inschakelen van een tweede camera absoluut buitenproportioneel. Het is een inbreuk op de privacy en het vertrouwen. Vooraf even een kort beeld van de werkplek en directe omgeving moet voldoende zijn. Verder blijkt wel uit de oogbewegingen of er gespiekt wordt.
Dus een tweede camera vind je inbreuk op privacy, maar dan stel je voor om mensen van spieken te beschuldigen op basis van oogbewegingen???
De oogbewegingen had ik maar als voorbeeld genomen. Die kunnen een indicatie vormen en samen met andere bewegingen kan men best een goede inschatting maken of men aan het frauderen is of niet.
Een papiertje met wat kreten zal dan misschien niet als fraude gezien worden, maar zodra je er een boek, tablet of telefoon naast je laptop legt valt dat echt wel op.
Extra camera's en devices inschakelen maakt de kans op technische storingen alleen maar groter. Die angst is ook wel terecht. In december zijn er nog tentamens ongeldig verklaard vanwege een landelijke storing in het systeem. Daar hebben honderden studenten op minimaal drie universiteiten onder te leiden gehad.
Ik vind het middel gewoon buitenproportioneel en de privacy van de student wordt totaal ondergeschikt gemaakt aan het opsporen van mogelijke fraude.

Wil jij 24/7 gevolgd worden door een camera omdat je mogelijk een misdaad begaat?
Nee. Net zoals ik ook niet 24/7 opgesloten wil worden in een ruimte.
Maar opgesloten zitten in een tentamen lokaal is ook normaal tijdens de 3 uur dat je een tentamen doet.

Klagen over cameras bij een tentamen is makkelijk. Een goede oplossingen verzinnen om fraude te vermijden is veel moeilijker.

En wat betreft technische storingen. Als de stroom uitvalt in een gebouw dan kun je daar ook geen tentamens houden. Dan zijjn ook honderden studenten de dupe.

Tijdens de duur van het examen heb je inderdaad dan minder privacy. Maar je kunt zelf je examenplek zodanig inrichten dat er niets in beeld is dat je niet in beeld wilt hebben.
Dat is vervelend, maar je wilt toch ook niet in een situatie komen dat niemand jouw papiertje nog waarde vind hebben omdat je uit het Corona jaar komt?

Op dezelfde manier zou je kunnen klagen dat je geen privacy hebt in een tentamen lokaal. Daar zit iemand je ook de volledige tijd in de gaten te houden.
In een examen/tentamen lokaal zit je in een neutrale omgeving en worden er geen beelden opgeslagen. Bij online tentamens zit je in een privé omgeving en worden de beelden wel opgeslagen. Ik vind de verschillen en inbreuk op de privacy dermate groot dat je de video surfailance tot het noodzakelijke minimum moet beperken. Met één camera kan je al voldoende controle uitoefenen om de kans op fraude te minimaliseren.
Een universitaire studie duur minimaal drie jaar. Misschien zijn er een paar studenten die een klein deel van de vakken niet helemaal eerlijk hebben gehaald, maar dat maakt het papiertje echt niet minder waard.

Jij hecht kennelijk meer aan maximum controle en minder aan privacy dan ik en mijn drie kinderen die daadwerkelijk met die controles te maken hebben op verschillende universiteiten.
Jij hecht kennelijk meer aan maximum controle en minder aan privacy dan ik en mijn drie kinderen die daadwerkelijk met die controles te maken hebben op verschillende universiteiten.
En dat is dus precies wat er steeds in deze discussie mis gaat.

Je legt mij woorden in de mond die ik nooit gezegd heb.
ipv samen te denken over hoe je voor beide partijen acceptable controle kan inrichten begin jij over: "jij wilt maximum controle"
Dat is niet waar en daar heeft niemand wat aan. Dat lijdt er alleen maar toe dat een goede oplossing nog langer duurt.
Ik leg je geen woorden in de mond. Ik trek gewoon een voorzichtige conclusie uit te antwoorden die jij geeft. Je wijst alle alternatieven van de hand en noemt een papiertje uit het corona jaar zelfs minder waard.

Ik geef gewoon aan dat de kans op het plegen van fraude beperkt is. Ja je kan een spiekbriefje naast je beeldscherm plakken, maar men kan ook gewoon één A4-tje als spiekbriefje toestaan en de normering iets zwaarder maken. Een heel boek of telefoon valt ook met één camera op.
Het nog zwaarder belasten van de thuisnetwerken en het overhoor systeem werkt alleen meer storingen in de hand. Als ik hier twee studenten elk met twee camera's aan het werk heb, dan krijgt ook mijn upload het moeilijk en zal ik mijn video vergadering uit moeten stellen en op moeten passen dat ik geen grote bestanden upload. Dan heb ik een goede Ziggo-aansluiting. In studentenhuizen is een storing dan nog sneller te verwachten.
Naast de kans op storing wordt de privacy gereduceerd tot nul. In een examenlokaal zie je de surveillant nog rondlopen en kan je zien wanneer je bekeken wordt. Bij opname zie je dat niet en kan je zelfs achteraf nog worden bekeken gedurende 100% van de tijd. Dat ook nog met twee camera's doen vindt ik overdreven. Het opslaan van de beelden vind ik eigenlijk al te ver gaan. De huidige controle is daarmee al een bedreiging voor de privacy en strenger dan bij een regulier tentamen in een zaal. De waarde van "het papiertje" wordt voornamelijk bedreigd door de grote beperking in de praktijk lessen en opdrachten!

Dat je überhaupt het gebruik van een tweede camera durft te overwegen of wilt verdedigen vindt ik een belediging van de studenten, buiten proportioneel en een minachting voor de privacy. Een vlieg sla je dood met een vliegenmepper, niet door er met een kanon op te schieten.
Gelukkig zijn er ook opleiders die dit inzien. De Hogeschool Rotterdam heeft voor de opleiding Bedrijfskunde een nieuw curriculum ingevoerd waar nagenoeg geen schriftelijke kennistoetsen meer worden afgenomen:
Bij de opleiding Bedrijfskunde beschouwen we je als aankomende professional in een zakelijke omgeving. Bij de toetsing staat het opleveren van relevante beroepsproducten centraal. Een beroepsproduct kan een rapport of een advies zijn, maar soms toetsen we ook met een ‘assessment’: in een rollenspel of in een reflectie pas je jouw kennis en vaardigheden toe in concrete cases (opdrachten). Ook schriftelijke toetsen staan in het teken van het op te leveren beroepsproduct. Zo leer je in vier jaar overtuigen, incasseren, reageren, aanpassen en improviseren.
Bron: https://www.hogeschoolrot...or/bedrijfskunde/voltijd/

[Reactie gewijzigd door Ruubie op 8 februari 2021 16:19]

Ik weet niet aan wat voor universiteiten jij denkt maar de meeste tentamens die ik maak gaan niet over simpel kennis copy-pasten maar het daadwerkelijk toepassen van die kennis (naast de papers en dergelijke die je moet maken natuurlijk). Een "toets" is niet een begrip waar maar één soort toetsing aan vastzit. Het is dus niet alleen niet copy-pasten maar daadwerkelijk begrijpen en toepassen naast alle andere manieren waarop je je allang hebt moeten bewijzen.

[Reactie gewijzigd door EpPart op 8 februari 2021 16:23]

Precies. Tijdens mijn opleiding (HBO) waren de meerderheid van 'toesten' individuele projecten waar je dagen of weken aan werkte. Veel leerzamer dan informatie uit het hoofd stampen omdat je leert en meteen toepast. Ideale manier van werken, helemaal nu met Corona.
In de opleiding die ik volg heb ik in principe 3 vakken, waarbij 1 vak totaal is afgestapt van toetsen. Ik heb daar enkel verslagen voor door het blok heen, en op het einde van het blok een presentatie/eindgesprek. Wij zijn het eerste jaar waarin ze dat doen, en het bevalt enorm goed.
Het is wel interessant hoe universiteiten blijven steken in het oude denken. Door toetsen te gebruiken waarvoor je kan stampen wordt informatie maar beperkt onthouden. Het is enkel kort voor de toets leren, en vlak na de toets weer vergeten. Dat is ook het soort toets waarbij afkijken een ding is.
Je suggereert dat dit soort toetsen de hoofdmoot uitmaken en geloof niet dat dat klopt. Er zijn ongetwijfeld voorbeelden te vinden van 'stamp-tentamens' waar dat te vermijden is. Maar er zijn nou eenmaal in veel vakgebieden een aantal pure kennisvakken die je wel wel op kennis moet toetsen. Ook zijn er vakken die zo massaal gekozen worden dat ze niet anders te toetsen zijn met de beschikbare menskracht.

De efficiency waarmee een universiteit moet werken is geen eigen keuze, ze moeten het (grotendeels) doen met de met de middelen die ze toegewezen kregen, en die middelen stijgen al lang niet zo hard als de studenten aantallen plus inflatie. Een extra blik docenten opentrekken omdat er een pandemie is is er niet bij, als je die docenten al vinden kon.

Wat misschien wat toevoegt aan de discussie: TU Delft biedt sinds kort een on-campus alternatief aan voor het (beperkte) aantal proctored tentamens. Tijdens de afgelopen tentamenperiode hebben daar 44 studenten gebruik van gemaakt, op een populatie van rond de 25.000.
Helaas is het tegenwoordig een probleem dat we ook gewoon studies hebben die niet meer dan alleen stampen zijn :/

Ik heb zelf electrical engineering gedaan en toegegeven, daar doet ook niet elke docent even veel zijn best, maar had daar ook met regelmaat open boek tentamens of zelfs bring all you want tentamens. Kon je wel verder helpen (want zonder je boek naar dat tentamen was ook recept om te falen) maar als je de essentie van het vak gemist had was er 0 kans dat je het haalde.
Er is weinig mis met het oude denken als je de eigenschappen hebt om te stampen heb je de eigenschappen om complexe stof tot je te nemen en behouden tot wanneer je het nodig hebt. Bijkomende voordeel is dat veel dingen die je ineens weer nodig heb ken je ergens achterin je hoofd nog wel en helpt je een aardig eind op weg wanneer je het nodig hebt. Dat gezegd hebbende zie je dat dit soort stampers vaak meer moeite hebben met praktische oplossingen vinden dan de zogenaamde doeners en voor beide valt in veel gevallen wat te zeggen. De een is niet beter dan de ander, alleen wel in doen of stampen.
De kennis die je opdoet op een universiteit hoeft vaak niet te blijven hangen. Wat voornamelijk getoetst wordt is of je een grote hoeveelheid informatie efficient en effectief kunt uitnutten. Ik heb heel veel vakken gehad waar ik echt niets meer van zou bakken op een tentamen, maar dat is het doel dan ook niet geweest. M.a.w. op een universiteit leer je leren en niet zozeer leer je weten.
Ik kan je vertellen dat het niet zo is voor engineering, wiskunde en overige natuurwetenschappen.

Op de uni krijg je toetsen die je uit je hoofd kan leren. Je mag al blij zijn met een toepassing, meestal moet je laten zien dat je inzicht waarom je iets doet en hoe je dat combineerd met andere onderwerpen.
Het is wel interessant hoe universiteiten blijven steken in het oude denken. Door toetsen te gebruiken waarvoor je kan stampen wordt informatie maar beperkt onthouden. Het is enkel kort voor de toets leren, en vlak na de toets weer vergeten. Dat is ook het soort toets waarbij afkijken een ding is.
Wat een onzin! Ik heb 30 jaar geleden de Duitse naamvallen moeten stampen, en ik kan ze tot vandaag de dag blindelings opnoemen. Stampen is stampen, en het heet niet voor niets zo: je stampt het in je geheugen en het blijft daar. Dus hoe bedoel je "blijft beperkt onthouden"?

[Reactie gewijzigd door mgroen op 9 februari 2021 10:30]

Sure, maar dat dekt maar een deel van de lading. Er zijn ook zogenaamde toelatingstoetsen (om een minimum niveau te waarborgen) en juist daar is het erg zinvol om te frauderen. Verder is het misschien voor de Masters nog interessant maar verder zou je best op een andere manier het niveau van studenten kunnen bepalen.
En de weging is niet hetzelfde. Bij een toets wel🙏
Het gaat erom dat er voldoende studenten hun laptop met spiekbriefjes hadden vol gehangen zodat op de camera niets te zien is en met een rondje door de kamer van de laptop er nog steeds niet te zien is.
Tja die piepen nu het eerste als ze gepakt worden met spieken ;)
Ik ben één van de studenten die het genoegen heeft om op deze manier tentamen te mogen maken. Er valt van alles over te zeggen, maar de problemen zitten hem met name in:
 • Er is erg veel mis met ProctorExam op zich. Ik heb al meerdere keren opmerkingen ingestuurd over basic punten waar simpelweg niets mee gedaan wordt. Denk dan aan dingen als 'Toon nuttige foutmeldingen', of 'Geef tijdens het tentamen niet continu geluidjes omdat je helpdesk-software aandacht wil'. Heel veel studenten hebben problemen met de proctoring en er lijkt echt geen donder aan gedaan te worden.
 • ProctorExam krijgt het niet eens voor elkaar om de privacy-informatie in de App Store in te vullen, en daar moet ik mijn gegevens heen sturen? https://apps.apple.com/nl/app/proctorexam/id889034501
 • ProctorExam host z'n spul bij AWS en Google Cloud. Sinds Privacy Shield de deur uit is, is de grondslag daarvan nogal discutabel. Als Nederlandse toko met Nederlandse klanten is het eigenlijk belachelijk dat je hier niet als prioriteit 1 een betere oplossing voor verzint.
 • De EUR verwacht dat je je telefoon op anderhalvemeter afstand schuin achter je zet, en dat ook je scherm zichtbaar is. Ook moet je telefoon aan de lader, want ja, anders gaat je batterij leeg. Hoe je dat praktisch moet realiseren is verder maar je eigen probleem.
 • Er is volgens mij nog geen enkele keer daadwerkelijk fraude aangetoond met al deze tooling, en vele andere universiteiten kunnen het prima met 1 camera af. Verder lijkt alles ervan uit te gaan dat de student fraudeert, wat natuurlijk een insteek is die uberhaupt al fout is. Slagingspercentages zijn dit jaar bizar laag, zo laag dat het BSA is verlaagd en extra herkansingen worden toegekend. Dus welke fraude hebben we het hier precies over?
 • Er zijn tentamens geweest die wél gewoon op de campus waren. De ruimte is er dus prima en de overheid biedt ook de ruimte om de tentamens gewoon op de campus te doen. Maar de EUR lijkt hier niet aan te willen en in plaats daarvan maar te kiezen voor draconische maatregelen.
Al met al gaat het gewoon veel te ver en schieten de middelen compleet het doel voorbij.

[Reactie gewijzigd door MikeN op 8 februari 2021 18:46]

En ik ben een van de docenten die proctored tentamens afneemt (met Proctorio, gelukkig niet met ProctorExam, want dat is voor docenten ook een horrorervaring) :D
Er is volgens mij nog geen enkele keer daadwerkelijk fraude aangetoond met al deze tooling...
Het primaire doel is ook niet fraude aantonen, maar fraude voorkomen. Als er dus geen fraude is aangetoond kan dat ook betekenen dat het fraude voorkomen dus prima werkt. Overigens heb ik afgelopen jaar van 1 student het tentamen ongeldig laten verklaren (dat doet de examencommisie, ik als docent heb die bevoegdheid niet), dus er kan wel degelijk fraude worden aangetoond.
en vele andere universiteiten kunnen het prima met 1 camera af.
Het grappige is dat onze examencommissie eist (al vanaf het begin van de coronacrisis) dat proctoring gebeurt met 2 cameras (want 1 camera is inderdaad redelijk makkelijk te omzeilen), maar omdat Proctorio dat technisch niet aankan wordt proctoring met 1 camera gedoogd.
Verder lijkt alles ervan uit te gaan dat de student fraudeert, wat natuurlijk een insteek is die uberhaupt al fout is.
Tsja, daarvoor verwijs ik je naar eerdere artikelen op Tweakers.net waar bleek dat er toch genoeg studenten bereid zijn om te frauderen bij een niet-proctored examen.

EDIT: leesbaarheid
EDIT2: Ik wilde eerst even kort reageren, maar aangezien de reactie waar ik op reageer nu een spotlight reactie is, wil ik toch wat uitgebreider reageren:

Ik hoop van harte dat deze periode snel voorbij is, en we weer op een "normale" manier tentamens kunnen afnemen. Ik zie in veel andere reacties de opmerking dat universiteiten zich er makkelijk vanaf maken. Ik snap het gevoel, maar in mijn optiek is dat zeker niet zo:
 • Er wordt vaak gezegd dat er dan maar andere vormen gevonden moeten worden voor de tentamens. Dit lijkt te suggereren dat het toetsen van de leerdoelen alleen tijdens het tentamen wordt gedaan. Zou dat het geval zijn, dan is dat inderdaad een slechte zaak. Bij mijn vak is het tentamen 60% van het eindcijfer, 20% is een open boek scripting test (maar daarvan wil je toch ook wel graag weten of een student niet met anderen communiceert), en 20% is een case study. Die 40% gaat dan met name op praktische/toepassingsgerichte skills, het tentamen gaat vooral over de theorie en de interpretatie. Hoe moet ik dan het tentamen vervangen door iets anders als ik ook al die andere componenten heb?
 • Het is niet zo dat de universiteit een blik met docenten kan opentrekken. Ook voor de coronacrisis waren er al veel onvervulde docent vacatures (en ja, werken in je vrije tijd, zie volgend punt, gecombineerd met een niet-marktconform salaris is ook niet zo aantrekkelijk, laten we eerlijk zijn)
 • Beetje een sob story :P , maar ik wordt geacht mijn tijd 50/50 aan onderzoek/onderwijs te besteden. Als je je daar strict aan houdt dan is je onderwijs bagger. Besteed je meer tijd aan onderwijs, dan loopt je onderzoek en je academische carriere schade op. Door de coronacrisis heb ik de inhoud van mijn vakken moeten omzetten naar een vorm die geschikt is om op afstand te doen en dit heeft veel tijd gekost. De enige keus die je dan hebt is om je avonden en weekenden door te werken. Dat is opzich niet erg (voor even), want ik vind mijn vak geven ontzettend leuk, maar ik (en mijn vrouw en peuter) leveren hiervoor wel flink wat in.

[Reactie gewijzigd door GerhardBurger op 8 februari 2021 21:40]

Er is altijd een afweging tussen het doel en de middelen. Subsidiariteit en proportionaliteit. Dat is zoek. Mijn commentaar richt zich niet op de docenten, die doen allemaal hun best. Het gaat mij om twee dingen:
 • De techniek is niet op orde. En hoeveel feedback ik daar ook op lever, er komt geen verandering in. Als je die basis niet op orde kan krijgen terwijl er simpele fixes mogelijk zijn, dan is dat gewoon pure onwil. Gezien ik zelf 95% van de Nederlandse universiteiten als klant heb, denk ik dat ik hier wel enigszins een inschatting van kan maken (waarbij ik deze posts overigens op persoonlijke titel maak).
 • De problemen worden naar de student geschoven. Er zijn tentamens op de campus mogelijk, de instellingen hebben hier nu al een jaar de tijd voor gehad om dat in orde te maken. Dat had gewoon geregeld kunnen worden. Sterker nog, ik heb eind oktober, op de piek van de tweede golf, nog gewoon een tentamen gehad op de campus. Er is wat dat betreft geen enkele reden dat proctoring noodzakelijk is. En als je dan al proctoring doet, dan maak je met 2 camera's het probleem 2x zo groot. Als bij mij die proctortooling weer eens een onbegrijpelijke foutmelding geeft tijdens het tentamen gaat mijn adrenalineniveau al door het dak, laat staan dat je een foutmelding krijgt terwijl je geen afgestudeerde informaticus bent. Tot slot is de communicatie ronduit brak, het voornaamste communicatiekanaal is het Erasmus Magazine, de officiële informatie uit de faculteit volgt steeds weken later.
Maar goed, er gaat toch geen donder veranderen. Ik ben intussen benieuwd of ik ooit nog reactie krijg op de vraag of ik het tentamen ook op de campus mag maken, die ik twee weken geleden heb gesteld...

[Reactie gewijzigd door MikeN op 8 februari 2021 22:35]

Ja, ik snap je frustratie. Wat betreft je eerste punt heb ik daar ook ervaring mee, maar ja Proctorio (wat wij gebruiken) is van een Amerikaans bedrijf en die negeren ongeveer alle (feature) requests die wij doen :( Dan is er dus geen sprake van onwil bij de universiteit maar ook een gedeelte onmacht (maar misschien deels ook wel door gebrekkige (gehaaste) afspraken).
2e punt is inderdaad gek, die mogelijkheid moet er (nu) inderdaad zijn, want er is ook een uitzondering voor in de coronamaatregelen. Bij onze opleiding zijn nu eigenlijk alle tentamens hybride; dat houdt in dat standaard het tentamen op de campus is, en kan/mag/wil je niet aanwezig zijn op de campus dan kan je deelnemen aan het (gelijktijdige) proctored tentamen.

Verder snap ik dat studenten gestresst worden van die 2e camera. Ik ben het wel met @Vince_ eens dat dat juist gunstig kan uitpakken voor studenten. Ik ga er eigenlijk altijd van uit dat een student eerlijk is, maar soms zie je een student heel vaak naar beneden kijken tijdens het tentamen. Dan wil ik best geloven dat hij niet z'n mobieltje heeft gepakt, maar met een 2e camera weet ik dat zeker. Ik denk dus juist dat het vaak studenten zal vrijpleiten in een twijfelsituatie. Maar goed, het is wel veel gedoe voor de student ja :(
Gezien ik zelf 95% van de Nederlandse universiteiten als klant heb, denk ik dat ik hier wel enigszins een inschatting van kan maken
Nu wordt ik toch wel nieuwsgierig ;)
Groeten van de TUD waar we, in elk geval bij mijn faculteit, uberhaupt geen proctoring hebben. En van wat ik binnen mijn opleiding gezien heb is daar ook geen misbruik van gemaakt.
De EUR verwacht dat je je telefoon op anderhalvemeter afstand schuin achter je zet, en dat ook je scherm zichtbaar is. Ook moet je telefoon aan de lader, want ja, anders gaat je batterij leeg. Hoe je dat praktisch moet realiseren is verder maar je eigen probleem.
Dit vind ik wel echt het grootste probleem om eerlijk te zijn (technische problemen zijn natuurlijk ook vervelend, daar niet van). Waar ik zit met mijn computer heb ik achter me geen stopcontact en geen kabel lang genoeg om daar te komen. Daarnaast heb ik überhaupt geen anderhalf meter achter me, laat staan ruimte om een telefoon neer te zetten. Dus wat dit voor mij zou betekenen als ik dit moest doen (ben gelukkig in 2019 afgestudeerd, dus heb hier geen last van gehad), is dat ik mijn werkplek moet verplaatsen naar wel genoeg ruimte is en als daar ook geen stopcontact is nog maar even een verlengkabel aanschaffen.

Een 2e camera is tot daar aan toe, maar laat dan de student wel in elk geval een beetje vrij in waar deze staat (met misschien als eis dat het scherm en jezelf te zien moet zijn ofzo).
Wij werken ook met ProctorExam en ik mag een deel van de ondersteuning voor mijn rekening nemen. Tja, ik kan je vertellen dat werkelijk niemand gelukkig wordt van deze situatie. Behalve natuurlijk de leverancier die lekker kan cashen.
Mijn vriendin had vorige week tentamen via deze methode. Ze heeft inderdaad best wat stress hiervan gehad.

De batterij van haar telefoon ging erg snel leeg (examen duurde twee uur), dus ze moest er "even" een oplader bij pakken.

Ook kwamen andere notificaties nog gewoon binnen op haar telefoon tijdens het gebruik van deze app. Tijdens het examen had ze dan ook iemand die haar eerst op whatsapp belde en later op haar mobiel. Je telefoon even rustig op vliegtuig modus zetten tijdens je examen zit er niet in...
Ik mag er toch vanuit gaan dat de universiteit de nodige faciliteiten aanlevert om normaal een tentamen te doen. Zou niet wenselijk zijn hier voor een prive telefoon te gebruiken. Hier mag best kritisch naar gekeken worden.
Normaal is momenteel niet wat we normaalgesproken normaal noemen :) We verkeren in een uitzonderijke situatie waar bij er allerlei oplossingen worden gezocht én gerealiseerd om te voorkomen dat studenten vertraging oplopen. Ik ben het met je eens dat dit geen fijne oplossing is maar uit ervaring (ik zit in de medezeggenschapsraad van een HO instelling) blijkt dat er soms gewoon geen andere oplossing is. Faciliteiten (lees camera's) claimen van een onderwijsinstelling lijkt me in deze uitzonderlijke situatie dan niet erg realistisch.
Normaal is momenteel niet wat we normaalgesproken normaal noemen :)
Je snapt gelukkig wel, dat dat argument beide kanten op gaat? :9
Sws bizar dat het vereiste spul niet aangeleverd wordt, je het allemaal zelf maar uit moet zoeken, en dan wordt privacy helemaal uit de deur gegooid want "Normaal is momenteel niet wat we normaalgesproken normaal noemen :)"
Beetje kortzichtig 8)7
Ik geloof dat je het iets te eenzijdig ziet. Het is een bijzondere situatie, het is een klein wonder dat onderwijs überhaupt nog doorgang heeft gezien de huidige situatie, vraag het maar aan een cafe eigenaar. Ik geef ook aan dat lang niet alle oplossingen even geslaagd zijn. Mijn opmerking kortzichtig noemen is wellicht wat euh..... kortzichtig :)
Ik snap je punt, maar dat bepaalde eisen eenzijdig gesteld worden is op zich prima, mits de klant daarvoor gecompenseerd wordt (ergo faciliteiten geleverd worden zodat er aan de nieuwe eisen voldaan kan worden).

Hoe zit het met de studenten die geen smartphone hebben? of een smartphone hebben die een bepaalde OS draait die niet ondersteunt word? De situatie mag dan wel uitzonderlijk zijn, maar in mijn ogen kan een bijzondere situatie niet direct het argument zijn om bepaalde zaken overboord te gooien. Ik vind dat als studenten niet gebruik wensen te maken van de oplossing(en) die nu geboden worden, de universiteit met een alternatief dient te komen. Ja dat gaat lastig worden, maar anderzijds een leuke uitdaging om samen met de student uit te komen. Ik vraag me oprecht af in hoeverre dit besproken is in overleg met de studentenraad en andere stakeholders.

EDIT:
als ik zou terugdenken aan mijn studententijd, had ik dus met al mijn huisgenoten in de GK tentamens zitten maken. Dat zou een grote chaos zijn geweest. Ten eerste veel te weinig ruimte om uberhaupt allemaal genoeg afstand te bewaren. :) Verder zou het internet er om de haverklap uitvallen als we met zoveel tegelijkertijd met tig camera's aan tentamens moesten maken. Ik zou in de tijd wel wat meer aan mijn hoofd hebben als ik een tentamen maak, dan wil ik niet nog denken aan oei gaat mijn internet het redden of wat als mijn huisgenoten naast me zitten hetzelfde tentamen te maken en dus zichtbaar in beeld zijn.

[Reactie gewijzigd door karstnl op 8 februari 2021 22:22]

Ik snap jouw punt en zie de bezwaren ook. Ik werk zelf bij een HO instelling mijn instelling heeft er voor gekozen om niet aan proctoring te doen. Ze willen zoveel als mogelijk zaken nog fysiek plaats te laten vinden, ook daar voelen sommige studenten én medewerkers zich soms ongemakkelijk bij. Proctoring als luie oplossing is inderdaad niet sjiek en wellicht zelfs ongewenst en ik ben het met je eens dat je altijd moet zoeken naar beter alternatieven maar vergeet niet dat soms het alternatief is dat het examen niet kan worden afgenomen met studievertraging als gevolg. In dat licht is de optie om toch op een wellicht verre van ideale wijze te kunnen examineren beter dan niets.
Als lid van de Ondernemingsraad en gemeenschappelijke vergadering heb je wat meer inzicht in de lastige keuzes die soms gemaakt moeten worden en leer je de mogelijkheden en onmogelijkheden ook beter kennen. Het financieel compenseren van een smartphone i.v.m. last resort proctoring valt onder de onmogelijkheden.. Op grote schaal examineren m.b.v.m. proctoring in plaats van het zoeken naar alternatieven valt wat mij betreft ook onder 'onmogelijk' i.v.m. de grote maatschappelijke en sociale impact op onze studenten.
Het lijkt me niet dat een universiteit of andere opleiding van haar klanten (studenten/leerlingen) kan eisen hoe die hun privemiddelen inzetten bij een test. Als ze vinden dat er te weinig controle is dan horen ze daarbij de juiste middelen te leveren en er niet zomaar vanuit te gaan dat een student wel over de geschikte extra middelen beschikt en daarvoor zelfs de eigen middelen volledig ter beschikking stelt. Als ik dit soort verhalen lees krijg ik de indruk dat een universiteit of andere opleiding niet geschikt is om zich in de klanten te verdiepen en kennelijk meer voor het eigen gemak en kosten aan het gaan is.
Als ik dit soort verhalen lees krijg ik de indruk dat een universiteit of andere opleiding niet geschikt is om zich in de klanten te verdiepen en kennelijk meer voor het eigen gemak en kosten aan het gaan is.
Studenten zijn niet de klanten van universiteiten. De overheid is de klant, die een universiteit betaalt voor elke geslaagde student.

Studenten zijn het product.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 8 februari 2021 16:38]

De overheid is een (grote)geldschieter, dat is niet hetzelfde als (betalende) studenten geen klant zouden. De universiteit levert de diensten direct aan de studenten en de statuten en wetgeving geven ook aan dat universiteiten daarbij plichten naar de studenten hebben en de studenten rechten hebben. Dat je meent dat een universiteit ze meer als product zou behandelen wil nog niet zeggen dat ze dat zijn.
meestal betaalt het product niet aan de fabriek om gecreëerd te worden.
de klant betaalt, om een product te verkrijgen. het product hier is kennis.
dat de overheid er nou baat bij heeft dat er meer knappe koppen in het land zijn is weer een ander verhaal.
Toch betaal je als student collegegeld en geld voor je boeken. Als student ben je dan op zijn minst toch een beetje klant.
Uiteindelijk betaald die student dat later ook weer via belastingen terug, dan voor andere studenten. Nu betalen zijn ouders dat via belastingen. Uiteindelijk wordt de overheid ook door ons betaald.
De opleiding eist ook niet dat je die opleiding bij hen komt volgen. Meestal staan er wel bepaalde verplichte items op de boekenlijst, (of zoiets als een geschikte laptop met bepaalde minimum eisen). Als je die niet aanschaft zal men het ook niet boeien, maar dit zijn bijzondere tijden dus iedereen moet aanpassen, bedrijven, oudjes, docenten, maar dus ook de studenten. Veel studenten begrijpen dat en gaan er zeer professioneel mee om. Enkeling loopt te mekkeren en zoekt het nieuws. Veel mensen hier begrijpen blijkbaar ook niet dat het belangrijk is dat ook de oude HBO/Uni nog steeds goed bekend staat, want ze staan hoe dan ook vaak wel op je CV, je zult na dat inHolland gedoe maar een diploma van hen gehaald hebben zeg maar, blijft altijd een bijgevoel aan kleven.

[Reactie gewijzigd door jopiek op 8 februari 2021 18:41]

Dat is geen sterk argument voor de huidige houding van de universiteit. Het is namelijk niet alsof studenten vooraf wisten dat de universiteit zich zo zou opstellen. Het is ook niet zo dat je even makkelijk van universiteit kan wisselen, en dat is zeker niet realistisch als de tentamens voor de deur staan.

Je vergelijking met boeken gaat wat dat betreft al scheef. Daarbij is het niet nauwelijks te vergelijken omdat de aanschaf van boeken of andere middelen nauwelijks direct invloed heeft op je privacy of die van je omgeving.

Daarbij zijn je argumenten over klagen en vermeende steun nogal slecht (niet) onderbouwd. Je kan zo van alles gaan beweren om een mening te geven, maar dat maakt het niet meer dan een mening. Het maakt de argumenten van de studenten die wel klagen er zelfs niet minder relevant door. Het feit dat er ook studenten zijn die niet klagen wil namelijk niet zeggen dat de klachten onterecht zijn.
Je zou je misschien af kunnen vragen of studenten zich niet beter uit kunnen schrijven en 'na COVID' terug zouden kunnen komen. Wettelijk blijven je credits staan.

Ik vergelijk overigens niks met boeken (lees: je begrijpt me verkeerd), op de boekenlijst (die dus ten onrechte zo heet, iets met legecy en zo), staan dus ook bijv. laptop of andere middelen (bijv. penselen voor de kunstacademie, of in theorie een basis 3D printer voor product ontwerpen). Wij hebben aantal opleiding waarvoor ze bepaalde ontwikkelbordjes aan moeten schaffen bijvoorbeeld. Die boekenlijst kan wel meewegen in studiekeuze natuurlijk.

Ik onderbouw idd ook niet, Tweakers is ook geen IEEE of zo dus ik heb die behoefte hier ook niet echt. Alleen: ik merk het op om me heen op, ook in de klassen / projecten waarbij ik met studenten te maken heb. En wij laten ze voor tentamens gewoon fysiek naar school komen dus daarom gebruiken we niet zulke tools, maar wellicht zijn er studenten die liever online tentamens met tools zouden willen doen, maar die optie bieden we gewoon niet.
En hoe hou je met die vraag dat studenten zich misschien maar moeten aanpassen rekening met de behoefte en omstandigheden van de studenten? Hoe zorgt je vraag dat een universiteit haar verantwoordelijkheid voldoende neemt en het niet onterecht ten op kosten is van de studenten?

Bij de vergelijking lijkt het je te gaan om verwachtingen die studenten mogen hebben en eisen die een universiteit zou moeten kunnen stellen. Maar in plaats van op kritiek in te gaan lijkt je te proberen dat (te blijven) ontwijken. Dat lijkt je ook weer met de laatste opmerking te doen door er het IEEE bij te betrekken.

Een discussie waarbij je liever niet op de inhoud en kritiek in gaat en er opzettelijk omheen probeert te praten vraag ik me af wat je motivatie is. Dan heb je kennelijk meer interesse in het verkondigen van een mening. Dan heeft discussie gewoon geen zin en het geeft je niet makkelijk gelijk dat een ander niet zou moeten klagen of maar moet veranderen.

[Reactie gewijzigd door kodak op 8 februari 2021 22:09]

Het heeft niks met klanten te maken maar met onze grondwet waarin staat dat iedereen vrijheid van onderwijs heeft. Dit speelde ook bij de vele laptop projecten die men destijds is gestart: ze konden op geen enkele wijze de laptops verplicht stellen en computerzalen opheffen vanwege dat stukje grondwet.

Dat wat de universiteiten en hogescholen willen met dat proctoring en 2e camera lijkt mij wel erg veel op die laptops lijken. Dan lijkt het me dus ook dat de universiteiten/hogescholen dan ook maar voor de juiste infra en apparatuur zorgen zodat eenieder mee kan doen aan de tentamens. Dat is gewoon onderdeel van het onderwijs namelijk. Ik ben benieuwd in hoeverre dit juridisch ook klopt.

Daarnaast doet mij dit denken aan nog iets, iets wat recentelijk in het nieuws was en eigenlijk nog steeds is: de toeslagenaffaire. Mensen werden bij voorbaat al als fraudeur bestempeld en zodanig behandeld. Er was daar geen menselijk element meer te vinden.

[Reactie gewijzigd door ppl op 8 februari 2021 18:05]

Bij klanten noemde ik niet voor niets ook de term studenten / leerlingen. Het gaat mij er om dat er een relatie is en een universiteit niet de enige is die in die relatie iets te wensen of zelfs eisen heeft.

Ik denk niet dat je het enkel kan zien als iets ongewenst dat een student bij een tentamen toezicht heeft. Daar lijken de studenten op zich ook geen bezwaar tegen te hebben. Het gaat er niet perse om dat iemand bij voorbaat verdacht is maar dat je samen ook genoeg zekerheid moet bieden dat het eerlijk verloopt. Daar horen zelfs eisen bij, zodat niet iedereen op eigen houtje maar gaat beslissen wat eerlijk is. Een student wil als het goed is ook niet zomaar zelf te kunnen bepalen wat eerlijk is, net zoals een universiteit dat naar mijn mening niet zelf kan bepalen. Wat ik in de maatregelen mis is dat de universiteit werkelijk moeite doet om het redelijk te houden en waar dat dan uit zou blijken. Dan is redelijkheid al snel vooral een bewering met een afwezige basis. Een universiteit zou dat beter moeten beseffen, dat is juist een plaats waar je niet zomaar wat beweringen hoort te doen maar ook redelijke onderbouwing hoort te leveren als je dan toch een mening hebt.
Ook kwamen andere notificaties nog gewoon binnen op haar telefoon tijdens het gebruik van deze app.
Je kan notificatiegeluiden toch uitzetten? Overigens zou die applicatie dat eigenlijk moeten onderdrukken, maar die zijn niet echt geschreven met gebruiksvriendelijkheid in het achterhoofd.
Ja, dit lijkt me gewoon een kwestie van op stil zetten en trillen uit. Dan heb je in elk geval dat probleem opgelost. Ik ben het er zeker mee eens dat het eigenlijk niet kan hoe het nu loopt, maar dit "probleem" is niet echt een probleem naar mijn mening.
Ja, koop nog even een extra telefoon om tentamen te maken, kost niks voor een student. Do not disturb komt iemand die 2 keer belt doorheen, telefoonaccu's zijn niet gemaakt op 2 a 3 uur filmen. Webcams zijn überhaupt niet leverbaar onder de 50 euro sinds maart.

Dingen worden stressvol wanneer iedere afwijking als fraude en dus studievertraging kan worden gezien. Als universiteit hoor je een tentamen ook te faciliteren ipv je na een jaar nog steeds op 'maar corona is moeilijk' te beroepen.

Ik heb zelf ook ervaring met proctoring, gelukkig woon ik ruim en heb ik stabiel internet (en een stabiele laptop), gezien er bij ieder tentamen vele studenten tijd verliezen door vastlopende proctor-software, internet dat uitvalt etc.
Hoe krijg je het voor elkaar om de universiteiten als slachtoffer te zien in deze situatie, echt hoe naief kun je zijn :+
Je denkt veel te veel in problemen en niet in oplossingen.
Wauw. Verwacht je serieus dat iemand verder leest, als je daarmee je reactie begint? Ik in ieder geval niet :+
De universiteit ziet de student bij voorbaat als een fraudeur. En vervolgens verwijt je mensen die hier op wijzen dat zij teveel denken in problemen? Wauw.
Als het goed is zijn voor het examen herhaald e-mails verzonden met instructies, waaronder dat je smartphone aangesloten moet zijn aan het stroom.
Op zich ben ik het eens dat hoe het hier aan toe gaat niet kan, maar je noemt nu wel 2 dingen die geen problemen hoeven te zijn.
De batterij van haar telefoon ging erg snel leeg (examen duurde twee uur), dus ze moest er "even" een oplader bij pakken.
Het was van te voren bekend dat dit moest. Ze had dus ook gewoon van te voren de telefoon aan de lader kunnen hangen (blijkbaar was dit zelfs in een mail gezet, maar dat kan ik niet bevestigen).
Ook kwamen andere notificaties nog gewoon binnen op haar telefoon tijdens het gebruik van deze app. Tijdens het examen had ze dan ook iemand die haar eerst op whatsapp belde en later op haar mobiel. Je telefoon even rustig op vliegtuig modus zetten tijdens je examen zit er niet in...
Je telefoon op stil zetten en trillen uit en je hebt hier geen last meer van.

Again, ik ben het er mee eens dat dit ver van ideaal is. Ik kan me best voorstellen dat het stressvol kan zijn, maar de dingen die je noemt leest voor mij ook een beetje als slechte voorbereiding om eerlijk te zijn. Nogmaals, het is eigenlijk aan de school om te zorgen dat het goed gaat, maar je mag van een student aan een universiteit ook wel verwachten dat ze zelf een beetje goed voorbereiden, helemaal aangezien dit niet een last minute aankondiging was.
Ze had gelukkig ook een oplader in de buurt liggen die ze kon pakken. Maar de hele procedure was voor haar vooraf niet bekend voor dit examen en wat er praktisch ging gebeuren.

Telefoon stond op stil maar je ziet nog wel een notificatie melding binnen komen.

Tuurlijk je kan je op alles voorbereiden, maar dan moet je wel weten op wat precies.

Volgende keer gaat ze ook inderdaad een oude telefoon gebruiken waar alleen de proctor app op staat. Maar dit inderdaad ver van ideaal.
Bijna een jaar nadat ook universiteiten geconfronteerd werden met een andere manier van tentamens maken lijkt het me onredelijk dat ze zoveel lasten bij de studenten leggen.
In plaats van zelf de verantwoordelijkheid te nemen die ze hebben leggen ze de lasten en verantwoordelijkheid daarover vooral bij de studenten.
Je zorgt kennelijk zelf maar voor een geschikte ruimte om een tentamen te kunnen maken, ongeacht je omstandigheden. Je zorgt kennelijk zelf maar voor een geschikte tweede camera, ongeacht je omstandigheden. Dit lijkt me na een jaar niet meer redelijk, als het in de eerste plaats al redelijk zou zijn dat ze die problemen vooral bij de studenten leggen.
Ik denk dat we in deze situatie alleen maar blij kunnen zijn dat de examens door kunnen gaan. Ongeacht hoe dat wordt gerealiseerd. De student is er bij gebaard dat hij/zij een examen/tentamen kan doen en zo door kan naar een volgende studie of beginnen met een baan. Ga dan niet lopen zeuren over je privacy of hoe je kamer eruit ziet. Want als je in een gymzaal zit heb je ook geen privacy.
Tevreden zijn dat de tentamens door kunnen gaan hoort wel ergens uit te blijken. De universiteit lijkt daar niet heel erg veel duidelijkheid in te willen geven of je wel tevreden mag zijn met wat ze eisen of zelfs dat het door gaat.
Dat bijna iedereen, zowel bij de universiteit, studenten en zelfs toekomstige studenten, er bij gebaad is dat tentamens door gaan bewijst niet dat deze oplossing gepast is. En met klagen dat anderen zouden zeuren toon je dat ook niet aan.
De opmerking dat je in de gymzaal geen privacy hebt is niet relevant. Het punt is namelijk welke privacy je inlevert, niet dat je privacy inlevert. Bij een gymzaal of andere voorziening van de universiteit lever je de privacy in die je meebrengt. Je neemt gewoonlijk niet je studentenkamer of zelfs huishouden mee naar die voorzieningen, men verwacht daar ook niet dat je je eigen apparatuur vol met persoonsgegevens van anderen ter beschikking te stelt aan deelname in een tentamen.
Daarbij komt nog dat je niet eens weet wat de andere kant doet met die video verbinding. Vaak moet de student alles laten zien, maar de examinatoren? Je kunt ook altijd opnames maken, het gebruikte platform kan beeldanalyse doen, technisch toeleveranciers daar kunnen erbij. Heel bijzonder hoe gigantische privacyinbreuk op haast nul wordt gewaardeerd als je de online discussie verder zo leest.

Privacy is een grondrecht, dat iemand normaal in een gymzaal rondloopt om tentamenfraude te voorkomen is in het grote plaatje een bijkomstigheid. Het is wachten op een groot schandaal rondom deze beelden, net als met de persoonsgegevens die verder uitlekken. Nu is vaak de kous af met een instituut dat een boete of zelfs maar waarschuwing krijgt. Het echte slachtoffer, degene wiens privacy probleem leidt tot identiteitsdiefstal of andere ellende, die krijgt echter niet een deel van de boete. Die moet het maar zien te rooien. Want het is niet 100% aantoonbaar dat de schade een direct gevolg was van dat specifieke datalek. De persoonlijke gevolgen ervan blijven echter.

Je ziet die universiteitsraden nu al vanuit de ivoren toren verkondigen dat ze 'in redelijkheid alle belangen gewogen hebben' en 'deze gevolgen niet te overzien waren geweest'. Die hoeven zelf niet in de examenstress verplicht met 2 camera's via een dubieus platform dagelijks urenlang op de livestream.
Een gymzaal is niet mijn slaapkamer. Daar hangt, staat en ligt zooi die school niets aangaat. Moet toch gescand worden, mijn kamer, want er wordt per definitie van onbetrouwbaarheid uitgegaan. En nee, ik ga niet voor elk tentamen mijn kamer voor de helft legen.

De hogescholen en universiteiten maken het zichzelf te makkelijk via deze methode. Als student is het bijzonder stressvol omdat je je 1) bekeken voelt in je privé-omgeving en 2) technische problemen als een zwaard van Damocles boven je hoofd hangen. Ik had laatst een tentamen waarbij ik de toets nog niet officieel begonnen had, maar wel al in de toetsomgeving zat en proctorio al meekeek. Ik merkte bij een laatste check toen nog op een tabblad van Chrome open te hebben staan. Bleek een pop up te zijn met de melding dat proctorio meekijkt. Die kon niet uit. Toen ik daar met mijn muis overheen ging, werd in even terugverwezen naar mijn bureaublad. Wordt ongetwijfeld als verdacht gedrag geregistreerd, kon er niks aan doen, maar kan nu wel weken met die onzekerheid rondlopen. Slaat nergens op natuurlijk. We zitten een jaar in deze zooi en nog wordt dit als de enige methode gezien. Het alternatief is namelijk ‘toetsen wanneer dit weer op school kan’ en dat is geen alternatief, al doet school van wel.

[Reactie gewijzigd door Soccer98 op 9 februari 2021 06:32]

Dan doe je volgend jaar toch examen, of wanneer de traditionele ouderwetse manier weer kan? Maar laat degene wel examen doen die wel graag verder willen.
Slaat natuurlijk nergens op. Het is dus of je privacy voor een aanzienlijk deel opgeven of studievertraging oplopen. Dat is geen keuze. Tevens ziet het gros van de studenten deze vorm van controleren wegvallen. Leraren zijn er ook geen fan van.

[Reactie gewijzigd door Soccer98 op 9 februari 2021 09:22]

Aanzienlijk deel van je privacy.. je kan ook overdrijven.
Naja, zo te zien ben ik niet de enige die dat vindt. Het is nogal wat dat je in principe bekeken wordt op je eigen kamer. Dat is dan toch daar aan toe, maar dat een wildvreemde (waarvan je niet weet wie het is) je hele kamer kan zien, lijkt me onwenselijk. Het is wel je persoonlijke omgeving en wat anders dan een gymzaal op school.

En dan benoem ik niet eens waar het programma bij kan op mijn laptop. Downloads, internetgeschiedenis, etc. Gaat ze geen hol aan.

[Reactie gewijzigd door Soccer98 op 9 februari 2021 10:10]

Een student neemt vast ook wel eens een wildevreemde mee voor een onenight stand. Die ziet dan toch ook de kamer en waarschijnlijk nog wel meer prive dingen.... tsja, je kan overal een probleem van maken. Maar het uiteindelijke doel is dat je de studie wilt halen zonder vertraging. Dan moet je soms dingen slikken. Straks ga je nog zeggen dat de school maar moet zorgen voor een aparte internet verbinding, want dan wil je je internet verbinding niet delen met school.

En ik snap dat dit niet de oplossing is voor in de toekomst, maar het is een bijzondere periode waarin we nu leven. Niemand wil dat dit het nieuwe normaal is, dat komt wel weer.
Dat is, op zijn zachtst gezegd, een opmerkelijk standpunt. Er is een groot verschil tussen iemand uitnodigen in je kamer en onder dwang je privé sfeer openbaren.

[Reactie gewijzigd door emphy op 9 februari 2021 10:57]

Ik concludeer dat met die vergelijking je er te makkelijk over denkt of het feit dat je het zelf geen probleem vindt één-op-één projecteert op de ander. Dat moet je natuurlijk zelf weten, jouw goed recht uiteraard. Alleen er is een reden dat heel erg veel anderen er wel een probleem mee hebben en de beargumentatie is wel te billijken. Corona moet niet het excuus van alles zijn en dat vind ik aangaande dit onderwerp net iets te erg daar naar neigen.

[Reactie gewijzigd door Soccer98 op 9 februari 2021 11:14]

Op zich een gekke redenatie... 1 camera is te makkelijk te omzeilen want de software is klote.... Dus 2 camera's.

Daarnaast als jij in een studentenhuis zit en er zijn een aantal studenten tegelijk een tentamen aan het doen kan dat best nog wel eens een probleem worden zeker als bij haperingen in je verbinding je tentamen ongeldig wordt verklaart.

Met de tweede camera krijg je natuurlijk wel veel meer mee van de persoon zijn persoonlijke leefomgeving, zeker bij studenten die over het algemeen niet direct ruimbemeten wonen. Er zijn natuurlijk een hoop dingen die gewoon legaal zijn die achter de voordeur plaatsvinden die je niet perse open en bloot op camera wil hebben. Om over dingen die illegaal zijn maar niks met het tentamen te maken hebben maar te zwijgen.
Dit wordt wel heel erg gevoelig voor technische problemen zo. Ik ben benieuwd wanneer zich hier de eerste problemen mee gaan voordoen.

En je moet je telefoon nog op een of andere manier neerzetten en hopen dat hij niet omvalt.
Die zijn er al geweest, precies op deze universiteit ook. Er waren vermoedens van fraude, helaas bleken de schermopnames van het tentamen maken weg, daardoor is besloten de tentamens frauduleus te verklaren (geen bewijs == schuld, dus) en moesten ze opnieuw. Inclusief diploma's ongeldig verklaard.
Achteraf is dat weer teruggedraaid, uiteindelijk is alleen het tentamen van 1 student die daadwerkelijk had gefraudeerd ongeldig verklaard.

Hier het bericht daarover: https://www.erasmusmagazi...sl-toch-geldig-verklaard/

[Reactie gewijzigd door MikeN op 8 februari 2021 19:57]

Jij zal er als jurist wellicht anders tegen aan kijken, maar ik kan er ergens wel in komen dat geen bewijs schuld is als het gaat over iets als een diploma. Zodra je namelijk diploma's gaat weggeven waarvan je niet kunt garanderen dat ze legitiem zijn is je onderwijsinstelling op de weg naar buiten.

Ik zeg niet dat de beslissing 100% juist was, maar het is niet zo kant en klaar als het lijkt vind ik.
Dan zeg je alleen wel, als de computer Fraude zegt dan noemen we het fraude. Ondanks dat we niet weten waar dat op gebaseerd is. Ik vind dat raar. Moet niet normaal de surveillant even opschrijven wat je deed? Of de plagiaatbeschuldiging aangetoond met een vergelijking met je bronnen?

Voor mij kan het gewoon niet door de beugel als je zegt, we hebben een signaal maar het bewijs is kwijt dus je bent schuldig. Als je werkgever dat doet? "Beste @groool we hebben een ernstige klacht gekregen van een klant, helaas is de mail weg dus je hebt seksuele intimidatie gepleegd en bij deze ben je ontslagen."
Maar als ik in een zaal tentamen maak is daarna ook niet meer vast te stellen of ik gespiekt heb, dan is een vermoeden echt niet genoeg om mijn tentamen of zelfs dat van iedereen ongeldig te verklaren.
Dat is er zeker wel, daar worden namelijk op veel universiteiten opnames van gemaakt of live meegekeken en je zal niet de eerste zijn die op basis van die opnames wordt geschorst van de opleiding.

En het ligt er natuurlijk wel aan op welke schaal het vermoeden is. Als het namelijk gaat over 1 persoon ben ik het met je eens. Maar 200 man die dezelfde spelfout maakt is nog steeds een vermoeden, maar je bent het er hopelijk mee eens dat het een vermoeden is wat wel meer insinueert.

Ik zeg ook niet dat het altijd goed is, maar de situatie is natuurlijk wel 100% van belang. Vaak wordt hier gedaan alsof alles bekend is, maar we hebben het over heel weinig informatie. In mijn reactie geef ik zelfs aan dat ik niet zeg dat er één kant goed is en ik denk dat het belangrijk is dat iedereen dat in discussies doorheeft.
Geen bewijs = schuld doet me nogal denken aan Amerikaanse toestanden...
Echter heeft de universiteit door eigen falen dat probleem veroorzaakt, dat ze dat falen nu andermans probleem proberen te maken is gewoon ronduit onredelijk.
Er waren vermoedens van fraude, helaas bleken de schermopnames van het tentamen maken weg, daardoor is besloten de tentamens frauduleus te verklaren (geen bewijs == schuld, dus) en moesten ze opnieuw. Inclusief diploma's ongeldig verklaard.
Ontstaat daar niet een verwijtbare situatie naar de universiteit toe? Want zij zijn diegene die de opnames onterecht vernietigd hebben en vervolgens door hun handelen een diploma moeten intrekken. Zeker bij ongeldig verklaren van een diploma kan dit voor de betrokkene behoorlijke (financiele) gevolgen hebben omdat dat zich kan doorvertalen naar de inkomenssituatie.

[Reactie gewijzigd door J_van_Ekris op 8 februari 2021 16:56]

Waarom hebben studenten de behoefte aan privacy ten tijden van een tentamen? Die hebben ze op de uni dan toch ook niet? Ik snap dat je dan eventueel de kamer kan zien maar; dan lijkt me toch dat je voor je tentamen een alternatief kan zoeken?
Er is ook nog is de vraag wat die software allemaal uitsteekt op jouw pc, en welke andere data er wordt bijgehouden.

Nog even daarbuiten gelaten dat je waarschijnlijk verplicht wordt tot Windows en iOS/Android gebruik. Iets wat je mogelijk niet wilt. Voor mij zou het een probleem zijn, gezien ik op Linux voor de PC en Sailfish OS op de telefoon zit. Krijg je dan van de universiteit dergelijk materiaal in bruikleen?
Bij tentamens op locatie is het enkel de surveillant die je in de gaten houdt, terwijl de opgenomen beelden van online tentamens in principe voor lange tijd (onbedoeld) kunnen worden opgeslagen en (onbedoeld) worden verspreid of uitgelekt. De belofte dat dat niet gebeurt is leuk en aardig, maar biedt natuurlijk geen enkele garantie.
Bovendien krijgen studenten bij de EUR (overigens ook andere universiteiten) niet te horen wie de beelden bekijkt en wordt er bij de FAQ's niet duidelijk waar de proctors zich bevinden (thuis/op kantoor), wel dat het personeel niet per se voor de EUR werkt
De definitieve beoordeling van de beelden is altijd aan medewerkers van de EUR. Voor de eerste fase van beoordeling kunnen surveillanten vanuit de leverancier en/of onderaannemers van de leveranciers worden ingezet. Het is technisch mogelijk om medewerkers van de EUR te trainen en in te zetten voor het volledige proces. Dit zal echter eerst tijd en opbouw van expertise vragen.
Dus eigenlijk is er geen duidelijke garantie dat een proctor geen creepshots kan nemen van studenten in hun thuisomgeving (en let's face it, dat beleid van VOG's checken is ongeveer even waterdicht als dat van de GGD'en).

[Reactie gewijzigd door field33P op 8 februari 2021 20:12]

Mocht je bang zijn voor creepshots doe je een koltrui aan en neem je de camera niet mee als je gaat plassen.

Kom @field33P. Er zijn heel wat valide argumenten te bedenken. Maar creepshots van een omgeving waar je zelf controle over hebt, waar je zelf ziet wat je met de camera deelt en waarbij je over een papier gebogen zit om een examen te maken. Je kan het ook wel erg ver doortrekken.

[Reactie gewijzigd door darkpluisje op 8 februari 2021 18:33]

Genoeg mensen die geen zin hebben in dat er ongevraagd foto's van ze genomen worden die tot overmaat van ramp zonder toestemming verspreid worden. Er zijn vast mensen die erop kicken dat een foto in zo'n situatie genomen is. En verder: volgens mij is het niet de bedoeling dat je een bivakmuts op hebt tijdens het tentamen.
Maa, je snapt dat slechts een zeer beperkte groep mensen (examinatoren, leraren etc.) jouw webcam kunnen zien hé? Geen andere klasgenootjes oid.

Daarbij lijkt me voor het verspreiden van een foto, als dit al aan de hand is, vooral de front camera het meest nuttig. Laat nu net daar geen probleem mee gevonden worden. Nu er een extra achter camera toegevoegd moet worden ontstaat pas deze privacy ophef. Dus ik heb echt moeite om te rijmen hoe dit maar iets met creepy-shots te maken zou hebben. Hoe zie jij dat voor je? Wat is er specifiek aan de achter camera waardoor dit nu een probleem is?
Lees de link nog maar eens, een paar reacties erboven. Die webcam is zichtbaar voor de proctors, die niet per sé werkzaam zijn voor de Erasmus Universiteit Rotterdam. De privacy van de student is dus overgeleverd aan de grillen van de (onder)aannemers van de universiteit, die mogelijk wel of geen werkend VOG-beleid hebben (getuige de GGD, en zelfs dat is niet waterdicht). Er is geen garantie dat een of andere viezerik geen screenshots neemt van vrouwelijke studenten in hun privéomgeving, en dat is gewoon een fetish van sommigen. De privacy-ophef was er voorheen al, maar de eisen van de universiteiten worden steeds onredelijker.
Wat had je zelf in gedachten dan? Stel je zit in een studentenhuis. Tentamen maken op het toilet?
Dan ruim je die keuken op en ga je daar zitten en vraag je je huisgenoten om even 1 a 2 uur rekening met je te houden?
En dan hebben jij en je 10 huisgenoten opeens tentamenweek, waarin in totaal dus 20-30 tentamens van elk 2-3 uur afgenomen moeten worden tijdens kantooruren. Dan kijk je al naar 40-90 uur 'even rekening houden' binnen een 40-urige week. Want je mag ook niet in een ruimte zitten waar andere mensen aanwezig zijn. In een studentenhuis zal je tentamens echt gewoon op je kamer moeten maken helaas, of, als je die mogelijkheid hebt, bij je ouders thuis.
Ouderlijk huis misschien?
Vader en moeder lief moeten thuiswerken en hebben ook hun meetings, belletjes, etc.

"Nee, pap en mam, jullie zorgen maar dat je stil bent."
Ik neem even aan dat je ouders ook verschillende kamers hebben. En je ook altijd nog oordoppen in kan doen als je concentratie zo minimaal is dat een geluid direct zorgt dat je voor je examen zou zakken.

Edit; Piepschuimen oordopjes dus. Geen telefoon oortjes.

[Reactie gewijzigd door darkpluisje op 8 februari 2021 18:33]

Op mijn universiteit wordt oordoppen indoen gezien als een mogelijke poging tot fraude, aangezien het ook draadloze oortjes zouden kunnen zijn :P .
In dit geval bedoel ik gewoon van die ouderwetse, piepschuimen dingen die bedoelt zijn om geluid buiten te houden ;)
Van mij hoeft mijn school niet te zien hoe mijn kamer eruit ziet hoor. Dat is toch echt mijn persoonlijke dingetje.
maar, dan is natuurlijk ook de vraag, wie kan er allemaal naar je kijken en wat gebeurt er met de beelden. worden deze opgeslagen of niet.
Persoonlijk(geen student) zou ik het heel onprettig vinden als iemand mij via een webcam kan zien terwijl dat andersom niet het geval is.
Tja, ik vind examen doen ook onprettig... maar het zal toch moeten gebeuren. Het leven is nu eenmaal niet altijd pret.
Studenten kunnen ook gewoon on campus een toets komen maken, het is dus een keuze en aan die keuze zitten voorwaarden.
En on campus zijn ook vaak camera's in de toetsruimtes.
Het zou voor een Uni (en de studenten) niet heel goed zijn om toetsen fraudegevoelig te maken en zo de waarde van het uiteindelijke papiertje te verlagen.

[Reactie gewijzigd door MrRobot op 8 februari 2021 16:12]

Volgens mij zijn de scholen gesloten, dus veel succes met je toets op de campus doen.
Van de Erasmus Universiteit Website: https://www.eur.nl/nieuws...plaatsvinden-op-de-campus

Zijn er tentamens die plaatsvinden op de campus?
Ja. Fysieke tentamens gaan gewoon door zoals gepland, volgens de landelijke richtlijnen. Hiermee willen we zo veel mogelijk studievertraging voorkomen. Uiteraard leven we hierbij de coronaregels van het RIVM en met een goede reden is het altijd mogelijk het tentamen online te doen.
Sommige tentamens (van bijv filosofie) zijn on-campus. Tentamens van bijv. Economie zijn online zonder mogelijkheid deze fysiek af te leggen
Als ik dat bij mijn laatste tentamen had gedaan, had mijn pa het huis niet ingekund omdat hij dan in dezelfde ruimte zou zijn als ik. Beetje verregaand denk ik.
Ten eerste is het belangrijk om stil te staan waarom er überhaupt geproctored wordt?
1. Om fraude te voorkomen (en studenten zijn creatief genoeg om telkens iets nieuws te vinden)
2. Om de kwaliteit van de toetsing te waarborgen (en te zorgen dat het diploma van waarde blijft).
3. Om ondanks de Coronamaatregelen (niet op de campus mogen komen) toch continuïteit te kunnen bieden aan het onderwijs.

De universiteiten en hogescholen worden veelal afgeschilderd als de boeman, maar uiteraard is dit een noodgreep vanwege het thuisonderwijs en het feit dat er niet op de campus getoetst kan worden. Daarnaast zijn er al tal van tentamens omgebouwd tot zogeheten 'take home tentamens' of 'open boek tentamens' met open vragen waarbij niet geproctored hoeft te worden. Dit kost echter meer tijd om te ontwerpen en daarnaast veel meer nakijklast. Bij sommige massale vakken is een multiple choice tentamen zo veel sneller om het kaf van het koren te scheiden.

Daarnaast biedt het een aantal voordelen om dit met een tweede camera te doen:
1. Je hebt een backup voor als de webcam uitvalt (idem dito andersom), waardoor de kans op ongeldig verklaren wegens verdacht gedrag drastisch afneemt.
2. Je hebt meer bewegingsvrijheid als student, omdat een mogelijk verdachte beweging door een tweede camera geverifieerd kan worden als zijnde onschuldig.

De privacy zorgen van studenten begrijp ik uiteraard, maar reken maar dat universiteiten hier ook bovenop zitten. Proctorbeelden worden niet door jan en alleman bekeken, maar alleen door examencommissies als daar voldoende aanleiding (cq verdacht gedrag) toe is.

[Reactie gewijzigd door Vince_ op 8 februari 2021 16:26]

Meerdere universiteiten verbieden Zoom ivm zogenaamde privacyrisico's, maar het dubbel filmen van studenten in een thuisomgeving is geen enkel probleem. Leuk dat er een deel van de tentamens een take home examen zijn en spijtig dat dit tot extra nakijklast leidt, maar dit zijn nog altijd aanzienlijk minder zwaarwegende (praktische) bezwaren dan massaal de privacy van studenten met voeten treden. Wat je feitelijk gesteld is dat de prioritering van onderwijzers en ondersteunend personeel voor gaat aan de privacy van duizenden studenten. Het gebrek aan creativiteit en inzet van docenten die dan maar naar het middel van een plat meerkeuze tentamen grijpen boven het privacybelang van duizenden individuen stellen. Eens te meer het bewijs dat privacy het eerste is dat het raam uitvliegt bij het minste beetje praktisch bezwaar.

Het argument dat mogelijke fouten in verregaande surveillance op te lossen zijn door een nog verder gaande surveillance in te stellen d.m.v. een tweede camera gaat volledig aan het punt voorbij.
Idealiter heb je als Universiteit of Hogeschool gewoon een 'live' tentamen op de campus of waar dan ook. Dit is nu gezien de huidige maatregelen niet mogelijk en dus is de vraag: Wat is het alternatief?

- Alle tentamen omzetten naar open boek tentamen is geen optie want er is simpelweg geen tijd en geld voor om dit te realiseren.
- Alle tentamens uitstellen tot het weer 'live' mogelijk is? Dat gaan studenten niet pikken, want dan krijg je een logistieke nachtmerrie in een later deel van je studie + vertraging.

Punt is dus niet dat de privacy te grabbelen wordt gelegd, maar dat er wordt gezocht naar een manier om het voor beide kanten toch door te laten gaan. Is proctoring de meest fijne en ideale setting? nee zeker niet, maar wat is een beter en realistisch haalbaar alternatief?

[Reactie gewijzigd door Vince_ op 8 februari 2021 16:44]

Andersom: Waar trekken we de grens? Waarom geen 5 camera's of een hartslagmeter?

Er is geen tijd en geld voor open boek, omdat we daar geen tijd en geld voor maken. Universiteiten draaien uiteindelijk om onderzoek en niet om onderwijs, wat niets anders dan een beleidskeuze is.

Het niet live maken van tentamens is wederom niets anders dan een beleidskeuze vanuit de overheid. De Eredivisie vindt gewoon doorgang, basisscholen zijn open en er mogen mensen bij huwelijken zijn. We staan dus in verschillende settings het bijeenkomen van mensen toe en kiezen er voor om tentamens in persoon te verbieden. Je zou op zijn minst mensen gewoon naar de tentamenhal laten komen (desnoods in meerdere etappes) en een sneltest aanbieden als alternatief. Mocht je dat niet willen, kan je alsnog thuis het privacyonvriendelijke tentamen te doen. Nog steeds niet ideaal, maar je put in ieder geval alle mogelijkeden uit inplaats van een groep waarvan je weet dat ze geen alternatief hebben als een voetveeg te gebruiken.
Zoom verbieden ipv privacy is toch een heel ander verhaal dan het gebruiken van een 2e webcam.

Je verbiedt Zoom omdat onrechtmatige mensen mogelijk hebben tot de videostream, dus een veiligheidsoverweging.

De 2e webcam zou een privacy probleem zijn omdat je meer van je prive omgeving laat zien. Mits dit via een veilig omgeving alleen bij de juiste mensen terecht komt heb je het hier dus over een andere vorm van privacy schending, namelijk het delen van meer dan nodig.
Ik besef me dat het een ander issue is; ik haal het er bij omdat universiteiten geen enkele moeite lijken te hebben met het feit dat ze naar een van de zwaarst mogelijke middelen grijpen ihkv tentamens, maar bij een uiteindelijk zeer beperkt privacy risico bij Zoom (laten we wel zijn, als je kijkt naar het lijstje deelnemers zie je snel genoeg of er mensen tussen zitten die daar niet horen) wél bereid zijn om privacy te beschermen. What's next? Over een maand verzint men dat er een derde en vierde camera links en rechts van iedere student moet?
En zelfs als er een 'ongenode gast' zo'n stream van een hoorcollege joint: er worden daar (hopelijk :+ ) geen staatsgeheimen besproken.
Die derde en vierde camera dan ook met ultrasoonsensor. Tevens kleren uit, want wie weet wat er onder verstopt zit. Alle huisgenoten ook, wie weet zitten daar nog fraudeurs bij. Dan kan het bevolkingsonderzoek ook meteen doorgaan zo, ideaal. Van tevoren even iedereen het paspoort zonder verdere afscherming in beeld, plus alle bankgegevens en blockchain wallets, om na te gaan of er geen verdachte financiële transacties plaatsvinden.

Oh nee wacht, dit waren universiteiten, niet de fraudebestrijding bij de belastingdienst ;)
Mensen, mensen, mensen, wat voor maatschappij zijn we verworden als we zulke maatregelen nemen vanwege 'fraude'. Het lijkt maar niet duidelijk door te kunnen dringen bij mensen die erover gaan dat in dit soort zaken het middel vaak erger is dan de kwaal 8)7

[Reactie gewijzigd door OruBLMsFrl op 8 februari 2021 19:28]

Ik vind dat inderdaad ook bijzonder om te zien, dat er eigenlijk alleen maar wordt gekeken naar 'die arme studenten' (ben er zelf een van) maar er wordt gedaan alsof alle universiteiten het maar moeten regelen, los van het feit dat het echt niet altijd kan qua personeel, geld en middelen.
Dat is natuurlijk lekker Nederlands, roepen hoe het beter kan met minimale kennis van de sector, maar maakt de discussie wel heel lastig.
Ik lees nergens in de kritiek dat studenten zich niet bewust zijn van de redenen, of zelfs tegen de controles zijn. Wat ik lees zijn klachten die komen uit de eenzijdige eisen van de universiteit en niet terug lezen dat een universiteit werkelijk bovenop de nadelen zit.

Je kan wel beweren dat een universiteit bovenop zorgen over privacy zit maar dat moet dan wel ergens uit blijken. Ik lees alleen geen enkel argument waaruit dat blijkt, en daarmee lijkt men dus niets aan de zorgen te doen.

Een noodgreep is voor een situatie waarbij er echt geen andere mogelijkheden zouden zijn. Maar doordat een universiteit er niet open over is waar de problemen in zouden zitten dat er geen andere mogelijkheden zijn zet dat wel aan het denken. Zeker als de situatie al bijna een jaar bestaat en de universiteit de plicht heeft om niet zomaar verantwoordelijkheid over middelen en eisen en zelfs waar de omgeving aan moet voldoen bij de student te leggen. Dan lijkt het meer te gaan over geen belang hebben om iets anders te willen, geld te besparen of niet in staat zijn om zich als universiteit redelijk naar studenten op te stellen.

Als studenten een geschikte plek nodig hebben om een tentamen te maken dan mag op zijn minst verwacht worden dat de universiteit blijkt geeft daar genoeg moeite voor te doen, of anders redelijk in de kosten tegemoet te komen. Het is niet primair de taak van de student en de omgeving om een geschikte plaats voor een tentamen te regelen. Als een universiteit eisen stelt aan proctoring, zoals beschikbaar stellen van privemiddelen die daar niet voor bedoeld zijn, dan hoort de universiteit daar in de eerste plaats duidelijk te laten zien dat ze zelf die middelen willen verzorgen of daarbij helpen, of anders voldoend tegemoed komen in de kosten en hinder. Ook dat lijkt nergens uit te blijken.
Wat de universiteit lijkt te doen is de verantwoordelijkheid nemen om zelf zo min mogelijk extra kosten te maken door de lasten naar de studenten en de omgeving te verplaatsen. Daar lijkt weinig redelijks meer aan als het al een jaar duurt en de universiteit nauwelijks open of meewerkend lijkt te zijn.
Van te voren opnemen en via OBS Studio met de VirtualCam plugin afspelen???
1. Je hebt een backup voor als de webcam uitvalt (idem dito andersom), waardoor de kans op ongeldig verklaren wegens verdacht gedrag drastisch afneemt.
Of heb je juist twee keer zoveel kans dat er een camera uitvalt waardoor je examen ongeldig wordt verklaard?
Ik snap het probleem niet zo, ga gewoon je tentamen maken en wees blij dat ze oplossingen bieden zodat je het nog mag doen. Als je niet wil dat ze de fotos van je vriendin/vriend zien of een rommelige kamer te zien krijgen.. Zorg er dan voor dat die fotos niet in beeld zijn en ruim je kamer op. Ze kunnen ook zeggen, doe het jaar maar over of wacht maar tot dat je tentamens weer mag doen op de manier zoals we gewend zijn.
Een onpopulaire mening maar ik ken genoeg mensen die er inderdaad zo tegenaan kijken! Ik snap ook niet zo goed waarom dit wordt gemind aangezien dit een mening is die onder behoorlijk wat studenten wordt gedeeld (uit eigen ervaring/gesprekken).
Je data gaat naar gare Amerikaanse bedrijven, wordt evt doorverkocht etc.
Tenzij je je posters afplakt weten ze muzieksmaak, hobbies, kledingkeuzes, type woning, grootte van bed enzo allemaal. Allemaal aan het algoritme gevoerd. Lekker voor die mensen die proberen om hun digitale presence schoon te houden. Ik zelf ben er niet heel strict in, maar het afdwingen van je beeldmateriaal doorsturen naar gare bedrijven is echt heel slecht.
Als een ander ergens geen problemen mee heeft, betekent niet dat de ander daar dan ook geen problemen mee moet hebben.
Ik hoorde vorige week al een interessante casus van een student die gereformeerd was en buiten een laptop die nodig is voor het onderwijs verder geen smartphone, latop of tablet heeft. Benieuwd wat ze in die casus doen want het lijkt me niet wenselijk dat de universiteit in dat geval gaat eisen dat iemand een smartphone/tablet gaat aanschaffen...
Die uitzonderlijke gevallen mogen naar de universiteit komen en het tentamen op locatie maken, met webcam van de uni op ze gericht.
Dat had ik zelf nog niet bedacht en is zeker interessant. Ik neem aan dat voor deze enkele gevallen de school vast in staat een webcam in bruikleen te verschaffen. Laptop heeft zelf al een webcam, dus usb kabeltje er tussen en klaar is kees

[Reactie gewijzigd door darkpluisje op 8 februari 2021 16:37]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee