Rechter: Universiteit mag surveillancesoftware blijven inzetten tijdens tentamen

De Universiteit van Amsterdam mag surveillancesoftware blijven inzetten bij tentamens. De rechtbank in Amsterdam zei dat donderdag in een zaak die studenten tegen de universiteit hadden aangespannen.

Verschillende studentenraden van de UvA hadden eerder deze maand een zaak aangespannen tegen de onderwijsinstelling. Die draaide om de inzet van 'proctoring', een manier om via software toezicht te houden tijdens tentamens. De studenten zeggen dat de software veel te ver gaat; die neemt de webcam en microfoon van de computer over, en kan soms lezen wat er in de browser gebeurt.

De studenten wilden via de rechter afdwingen dat de UvA zou stoppen met de proctoringsoftware. Volgens de studenten is het gebruik ervan tegen de privacywet. De software zou meer doen dan noodzakelijk om tentamenfraude te bestrijden, er zijn minder ingrijpende alternatieven beschikbaar, en de universiteit zou de noodzaak niet goed hebben aangetoond, zeiden de studenten.

De rechter is het daar niet mee eens. Alternatieven zoals Zoom zijn volgens de rechter niet bruikbaar op de schaal waarop de UvA tentamens afneemt, waardoor er wel degelijk een noodzaak is. Bovendien vindt de rechter dat de UvA de gegevens alleen gebruikt om fraude vast te stellen, en voldoet de universiteit aan eisen zoals de bewaartermijn.

De rechter zegt dat de uitbraak van het coronavirus een goede reden is om de proctoring in te zetten. Daarmee is er een noodzaak, wat nodig is om aan de AVG te voldoen. Aangezien de universiteit zich aan de privacywet houdt mag de instelling door blijven gaan met de inzet.

De UvA-studenten zijn niet de enigen die bezwaar hebben tegen de inzet van de software. Eerder klaagden Tilburgse studenten daar ook over. Inmiddels heeft ook de Autoriteit Persoonsgegevens gezegd onderwijsinstellingen te controleren op de inzet van de software.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

11-06-2020 • 17:03

258

Submitter: anandus

Reacties (258)

258
240
143
33
2
78
Wijzig sortering
Naast dat de privacy discutabel is gaan de Universiteiten er hier van uit dat je op een door hen gedefinieerd tijdstip in huis een ruimte hebt waar je ongestoord kan werken.

De druk van iemand die plotseling binnen kan lopen, dat je verbinding weg kan vallen, je laptop vast kan lopen of dat een random applicatie opeens een pop-up geeft zorgt al voor een significante vermindering van prestatie.

Invasive proctoring software voegt hier alleen maar extra stress aan toe.
Ik ben zelf van dichtbij betrokken geweest bij de organisatie van examens op een hogeschool.

In de betrokken hogeschool werd vooraf een bevraging gestuurd naar alle studenten met een aantal vragen rond de mogelijkheden om examens thuis af te leggen: heb je een laptop, heb je een webcam, heb je een rustige ruimte, heb je stabiel internet,... Afhankelijk van de antwoorden in combinatie van de vereisten van elk examen werd er beslist of een student dat examen al dan niet van thuis uit zou kunnen doen. Indien niet, werd de student gevraagd om dat examen op de campus af te leggen.

Hoewel een heleboel studenten hadden aangegeven dat ze niet alle faciliteiten hadden om het examen van thuis uit online te doen, zijn maar een heel klein percentage daarvan effectief naar de campus gekomen. Ze hebben dus op eigen initiatief gekozen om het examen alsnog thuis te doen (of ze hebben het examen helemaal niet gedaan).... Dat wil dus zeggen dat ze de mogelijkheid hebben gekregen om naar de campus te komen en daar onder toezicht hun examen af te leggen, maar ze hebben toch zelf gekozen om het thuis (al dan niet met proctoring software) af te leggen... Wat mij betreft hebben ze dus geen recht van klagen (in deze specifieke hogeschool)
Ze hebben dus op eigen initiatief gekozen om het examen alsnog thuis te doen (of ze hebben het examen helemaal niet gedaan)....
Dat is in coronatijd relatief. Vooral de mensen die kwetsbaar zijn (en die zijn er onder jongeren) hebben eigenlijk geen keus.
Anoniem: 1330988 @maxboone11 juni 2020 20:13
Dat vind ik nogal vergezocht. Als je tijdens je studie niet ergens ongestoord kunt studeren dan heb je sowieso een probleem. Als student ben je grotendeels zelf verantwoordelijk voor het creeren van een goede omgeving zonder afleidingen. Als je bij je ouders woont dan moet dat prima mogelijk zijn op je slaapkamer en woon je op kamers dan heb je ook gewoon een priveruimte. Toen ik op kamers woonde, was het echt not-done om zomaar bij iemand naar binnen te lopen en dat vind ik niet meer dan normaal.

Als dit alles je al stress oplevert en softwarematige monitoring tijdens een tentamen de stress niveaus daardoor over een grens heentilt dan heb je volgens mij externe hulp nodig. Dat kan hulp zijn in de vorm van het inrichten van je leef- en leerruimte(s). Dat kan ook hulp zijn op mentaal vlak. Dat is allemaal niet erg maar dan moet je dat wel als zodanig (h)erkennen en ernaar handelen en de neiging onderdrukken om het allemaal aan factoren te wijten die er feitelijk niks mee te maken hebben.
Normaal gesproken worden die studieplekken geleverd door de universiteit. Zelf studeer ik ook altijd op de universiteit. Mijn kamer was dus pre-corona niet ingericht om te studeren.

De stress is the begrijpen. In tegendeel tot een normale baan of bij promoveren, hangt alles af van dat ene moment. Het verschil is dat een student wordt uitbetaald in studiepunten, terwijl je bij een normale baan wordt uitbetaald in held. Stel ik zou jouw werkgever zijn, en ik zou aan het einde van een halfjaar jou een toets laten maken. Als je deze toets niet haalt (om wat voor reden, ziekte, black-out, stress) dan betaal ik jou niet uit.

Mijn universiteit regelt het anders, en zorgt er voor dat er extra locaties worden geregeld, zodat alle studenten hun tentamens kunnen maken, terwijl tegelijkertijd de nodige afstand behouden blijft. Dit vindt ik persoonlijk een between, maar helaas ook duurdere aanpak.
Ik ben het er wel mee eens. Je kamer is je eigen domein, daar mag je doen wat je wilt zonder dat mensen gaan roepen dat je hulp nodig hebt. Heb je wel eens zo'n tentamen gedaan? Je mag nergens boeken, papier oid hebben liggen, dus ook niet aan de muren, want dan zijn ze bang dat je er spiekbriefjes in verstopt.

Toen ik studeerde stond mijn (kleine) studentenkamer vol. Echt vol. En de muren hingen ook vol. Met posters, periodiek systeem en andere handige informatie. Als ik mijn kamer destijds had moeten inrichten om zo'n tentamen te kunnen doen, dan zou ik minimaal 2 uur bezig zijn geweest om alles weg te halen. Ja, dat levert wel extra stress op. Je hebt een tentamen dus dan wil je daar mee bezig zijn, niet met randzaken zoals je kamer opruimen. En dan, alles weer terug ophangen tot het volgende tentamen? De instelling dringt hier op een onacceptabele manier mijn privedomein binnen.

Eigenlijk komt het erop neer dat de instelling eist dat je een geschikte ruimte hebt waar je tentamens kunt doen. Maar wacht, daar betaalde je die instelling juist voor...
Als ik mijn kamer destijds had moeten inrichten om zo'n tentamen te kunnen doen, dan zou ik minimaal 2 uur bezig zijn geweest om alles weg te halen.
Wat is 2 uurtjes opruimen, om het hele komende jaar rustig tentamen te kunnen doen?
Zit je me nu te trollen?

Want je bedoelt dus dat ik het hele jaar mijn kamer niet zo kan inrichten als ik het wil, omdat ik af en toe een tentamen moet doen? Of, als ik dat perse wel wil, iedere keer als ik een tentamen heb uren moet besteden aan het herinrichten van mijn kamer?

Terwijl ik de instelling al heb betaald om die tentamenruimte te leveren?
Zit je me nu te trollen?
Nee. Ik vind dat je enigzins verwend doet.
Ik zit al maanden thuis te werken, op een niet echt geschikte plek, en heb daar niet om gevraagd.
Heel vervelend, dagelijks.
En jij klaagt over af en toe tentamen doen en daar 2 uurtjes voor moeten opruimen.
Want je bedoelt dus dat ik het hele jaar mijn kamer niet zo kan inrichten als ik het wil, omdat ik af en toe een tentamen moet doen?
Mogelijk. Als de nieuwe werkelijkheid is dat er vaker thuis tentamen gedaan moet worden, dan zal je daar je omgeving op moeten inrichten, of je kamer op moeten selecteren.

Niet elke kamer is mogelijk geschikt om op universitair niveau tentamens in te kunnen doen.
Er komt meer verschil tussen de kamerbehoeften van hbo/wo en praktische opleidingen die weinig tentamens maar veel stages hebben.
Studentenhuizen zouden bijvoorbeeld een tentamenkamer kunnen inrichten, etc.
Dit uitzonderlijke geval vraagt aanpassing van ons allemaal.

[Reactie gewijzigd door Zynth op 26 juli 2024 09:15]

Waar moeten studentenhuizen een tentamen kamer inrichten, ben je wel eens in een studentenhuis met kamers van 10 m² geweest?

Verder stellen we ons niet aan, we eisen gewoon dat het tentamen wordt aangepast aan de omgeving waarin wij ons bevinden.

Een uur langer over een tentamen kunnen doen om te compenseren voor uitvallen van internet en deze op een essay-achtige manier opstellen streept een groot risico op fraude weg.

Vervolgens stel je (een selectie van) de studenten kort mondeling wat vragen te stellen ter verificatie van originaliteit, twijfel -> fraudemelding examencommissie.
Ja, we hebben natuurlijk allemaal de recourses die de machtigste man van de wereld heeft. Vooral studenten wel...
Daarvoor hebben we een Universiteitsbibliotheek.

Verder hoeft het je niet over de grens heen te tillen, maar het beleid benadeelt disproportioneel de mensen die het wat slechter hebben.

Dit moet je niet willen vind ik.
Tsja, we moeten allemaal een beetje inleveren en water bij de wijn doen in een uitzonderljike globale crisis, helaas ook de studenten. Op zich is het natuurlijk al best wel fijn dat je nog progressie kan boeken en de scholen niet geheel gesloten zijn. Dat is ook wat waard.

Mijn wederhelft is bijvoorbeeld docent, en die moeten keihard extra werken om het rond te krijgen dat studenten zo min mogelijk vertragingen oplopen. Maar hoor je dan, nou wat fijn zeg dat u dat allemaal voor ons over heeft en misschien zelf ook best wel gestressed bent in de huidige situatie en met zoveel mensen in contact te komen? Nope. Nou is dat verder normaal hoor: je moet ver van het onderwijs blijven als je op grote schaal erkenning en waardering zoekt, dat haal je uit de kleine momenten van die ene student die dolblij is dat hij door proctoring toch z'n jaar wist te halen. Daar doe je het in het algemeen voor. De trap na van dit soort rechtszaken leg je naast je neer.

[Reactie gewijzigd door Zoijar op 26 juli 2024 09:15]

Graag zou ik hier toch nog even iets aan toe willen voegen, veel studenten hebben in deze tijd namelijk wel degelijk respect voor de inspanningen van de docenten. Een docent kiest de proctoring software ook niet uit, die beslissing ligt (uit eigen ervaring) een stuk hoger in de hiërarchische piramide.

Zelf heb ik enorm veel virtueel contact met begeleiders en docenten, en dat bevalt prima en gaat best soepel. Is het ideaal? Nee, natuurlijk niet, maar dat is het (zoals je zelf zegt) ook niet voor de docent.
Een rechtzaak zoals deze is dan natuurlijk ook helemaal niet op de docent(en) gericht!

En over de rechtzaak zelf, tja, had ook weinig kans van slagen verwacht. Zeker als je met Zoom als alternatief komt. Het is ook niet simpel om voor duizenden studenten een veilige online omgeving te creëren én zo goed mogelijk fraude tegen te gaan. Maar eye tracking software? Waarschuwingen dat er diepgewortelde windows processen draaien op de achtergrond? Privacy stond, zelfs in deze tijden, niet heel hoog op de prioriteiten lijst.
Ik vraag me af wat de universiteit doet als je geen webcam hebt. Of als de software niet werkt op je computer.
In principe wordt er dan samen gekeken naar een oplossing. Dat kan zijn dat je een laptop van een vriend/vriendin/collega/etc. moet lenen. De software waar ik mee bekend ben draait alleen op Windows, geen iOS en GNU/Linux, dus daar moet ook rekening mee worden gehouden.

Er wordt vanuit mijn universiteit ook aangegeven dat je niet verplicht bent om de desbetreffende tentamens te maken, je kan tenslotte ook wachten tot ze weer op campus gegeven worden. Maar dan zit je dus wel met studie vertraging.

Verder zoals Peter86 zegt, eerlijk gezegd nog geen student tegengekomen die uiteindelijk niet het tentamen kon maken.
Ik eigenlijk ook wel. Heb jij het al gevraagd of opgezocht?
Een laptop en webcam wordt beschikbaar gesteld door de universiteit. Geef zelf les en nog niet een student tegengekomen zonder webcam. Daarnaast ook tijdens de les webcams aan om nog enige interactie te hebben
Je legt me woorden in de mond, ik heb enorm veel respect voor de docenten in deze tijd. We helpen zelf als studenten nu ook mee in het administratieve proces en denken actief mee aan oplossingen.

Wanneer een docent proctoring besluit te gebruiken, dan betekent dat eigenlijk dat de tentamenvorm niet verandert - dus de docent doet juist geen inspanning om deze aan te passen - dus (transistief) de docent is daar niet vergelijkbaar met jouw wederhelft.

Ik snap dat we wat kunnen verwachten, maar het gaat hier niet alleen om willen maar ook om kunnen.

Het is een situatie waarbij studenten met een goede thuissituatie en een goed studentenhuis disproportioneel wedijveren, studenten die het wat minder hebben thuis verliezen hier nogal veel op.
We praten hier over een tentamen... je mag best verwachten van jouw familie of huisgenoten dat ze jou niet storen tijdens het maken van een tentamen.
Dat mag je verwachten, maar dat is niet realistisch. Als je kleine kinderen in huis hebt, huisdieren, autistische of onhandelbare kinderen kun je niet verwachten dat het 2 uur doodstil blijft in huis. Een huis is nu eenmaal geen omgeving om een tentamen te maken. Ik vind het al irritant als de buurman het gras maait terwijl ik me ergens op moet concentreren.

Ik heb weer een nieuwe workaround. Wat nu als je hoorapparaten draagt? Een 2e beeldscherm in een andere kamer in huis en een huisgenoot die de antwoorden voor je opzoekt en influistert via de ringleiding van je hoorapparaat? Ik bedoel er alleen maar mee, mensen die echt willen frauderen vinden wel een manier...
Je gaat ervan uit dat alle studenten nog thuis wonen, dat is ook niet realistisch. Dat voorbeeld dat je geeft geldt nog meer voor volwassenen die werken, die moeten zelfs zorgen voor hun kinderen...

Dan weet ik ook een leuke ‘workaround’. Zullen we anders alle beveiligingen op internet uitzetten? Want als mensen je willen hacken, dan hacken ze jou toch.
Of nog beter, laten we anders geen deuren of ramen dicht doen. Want als iemand wilt inbreken, dan komen ze toch binnen...
We hebben het hier over tentamens niet een wekelijks SO-tje. Als jij niet in staat bent om aan te geven dat jij een belangrijk iets hebt, moet ook niet het bedrijfsleven in gaan. Ik vind al die excuses van waarom niet gewoon onzin, wil jij slagen? Een maal per maand moet ik factureren, hing eerst een briefje aan de deur maar al mijn collega's weten ondertussen 1ste dinsdag na een volle week van de maand ... niet storen.
Dat mag je verwachten, maar daar moet je niet vanuitgaan.

Je benadeelt namelijk disproportioneel hard de mensen die een slechtere thuissituatie hebben of minder middelen hebben, terwijl ook zij net zo veel collegegeld betalen.
Man, wat heb jij een aanpassingsvermogen. Waarom zou een stukje software meer stress opleveren dan een opzichter die tijdens het tentamen door de zaal loopt en kijkt of jij geen spiekpapiertje hebt of afkijkt bij je buurman?

Ik heb al heel vaak dit soort online examens gedaan. Stelt helemaal niets voor. Je hoeft echt niet je hele kamer te strippen en als er een keer per ongeluk een telefoon afgaat of iemand binnenloopt, dan is dat geen enkel probleem.

Wel is het zo dat als er een vermoeden is dat jij fraudeert, de video/audio even nagekeken/afgeluisterd kan worden om bewijs van schuld/onschuld te vinden.

Wees blij dat dit soort mogelijkheden er zijn. De universiteit had ook kunnen zeggen 'vette pech, overmacht, voorlopig geen tentamens, wacht maar op een vaccin'.

N.B. Bij veel onderwijsinstellingen kun je zelfs tentamen doen op een tijdstip van jouw voorkeur! Probeer dat maar eens te regelen op een fysieke locatie op de universiteit.
Dat hebben enkele docenten ook gedaan, en dat is prima. Liever dat dan de verplichting om een tentamen via een weg af te leggen waar je onevenredig benadeeld bent t.o.v. mensen met betere middelen.

Het zijn ook extremen die je schetst die afdoen van de discussie. Proctoring is praktisch hetzelfde als niks doen, hierbij wordt de stof inhoudelijk namelijk niet aangepast.

"Bij veel onderwijsinstellingen kun je zelfs tentamen doen op een tijdstip van jouw voorkeur! Probeer dat maar eens te regelen op een fysieke locatie op de universiteit."

Dit is hier (via proctoring) niet het geval, en waarom zou je dat willen bij een fysiek tentamen. Bij proctoring wordt verwacht dat je het hele tentamen op dat moment faciliteert, bij een fysieke locatie hoef je er alleen te zijn. Vermoed dat jij het hebt over proctoring a la Pearson VUE of EXIN?

"Wees blij" is sowieso een bagger argument, waarom zou je je bij de status quo neerleggen als het beter kan?

----

Do note, ik ben zelf in de gevallen dat reproductie essentieel is geen tegenstander van proctoring. Ik wil alleen aangeven dat het wel zwaarwegend moet zijn.

[Reactie gewijzigd door maxboone op 26 juli 2024 09:15]

Als webcam en microfoon overnemen het enige is valt mij dat nog mee.

In de VS moest ik Respondus Lockdown Browser installeren, die wil admin rechten en blokkeert letterlijk alles. Geen enkele keyboard shortcut werkt meer, je kan je browser niet uit. Je moest voor je examen je omgeving scannen (filmpje maken van je omgeving, met je webcam).

Leek mij dat deze rechtzaak verloren was voordat hij begonnen was. Het is toch logisch dat zoiets gaat gebeuren? Anders wordt er 100% zeker massaal gefraudeerd bij de examens en worden dingen samen gedaan waar dat niet mag. Dan wordt op een gegeven moment de waarde van je diploma minder en zit iedereen er mee.

Het enige waar ik mij druk om maak zijn de applicaties die gebruikt worden. De ToS van die apps moet echt goed onderzocht worden voor gebruik vind ik. Hoe veilig is de app? Hoe lang worden gegevens bewaard? Ik heb liever dat er dan geen Amerikaans programma wordt gebruikt.

[Reactie gewijzigd door keranoz op 23 juli 2024 01:56]

Het gaat natuurlijk niet alleen om de webcam. Vanwege de rechten die zo'n programma moet hebben kan hij ook op je schijven kijken en dus ook je history, bookmarkt en bestanden doorneuzen.

Het is niet gezegd dat dat ook daadwerkelijk gebeurt, maar je kunt gewoon wachten op het volgende bericht: "Proctoringsoftware doorzocht ook bestanden" of nog erger. Elk systeem heeft wel ergens een lek en vroeg of laat maakt iemand daar misbruik van.

De universiteit zou eigenlijk niet mogen eisen dat je deze software op je eigen device moet draaien. Als de uni een device levert waar de software al op staat en wat beheerd wordt, dan sluit je in ieder geval uit dat je onbekende (buitenlandse) partijen toegang moet geven tot al je bestanden alleen omdat je toevallig een opleiding volgde in coronatijd. Ik snap dat het lastig is voor scholen om dat op korte termijn te realiseren, maar als dit langer verplicht blijft dan zou de instelling hier wel iets mee moeten.

Maar dan hebben we het nog niet over de andere problemen die dit veroorzaakt. Er wordt dus blijkbaar van je verwacht dat je hier een aparte kamer voor hebt, want je moet ook alles waar je mee/op kunt schrijven verwijderen uit de kamer om te voorkomen dat je spiekbriefjes gebruikt. Ik denk niet dat elke student zomaar beschikt over zo'n ruimte. Hij betaalt juist de onderwijsinstelling om in dat soort dingen te voorzien...

Het verbaast me eigenlijk dat de rechter hier zo makkelijk in meegaat. Hij had toch ook een termijn kunnen instellen? Voor nu kon het niet anders vanwege de plotselinge crisis, maar voor volgend studiejaar moet een betere oplossing komen, zoiets?

Ik voorzie alweer een nieuwe handel opkomen: Proctorproof bureau, met opbergvakjes voor je spiekbriefjes die niet zichtbaar zijn. Of antiproctorsoftware, die bijvoorbeeld een virtuele webcam aanmaakt met een virtuele kamer die helemaal in orde is en waar hij jouw beeld op projecteert. Dit wordt een compleet nieuw kat- en muisspel :)

[Reactie gewijzigd door PhilipsFan op 26 juli 2024 09:15]

Het gaat natuurlijk niet alleen om de webcam. Vanwege de rechten die zo'n programma moet hebben kan hij ook op je schijven kijken en dus ook je history, bookmarkt en bestanden doorneuzen.
Geldt dit niet voor elk programma dat je op je computer installeert? Op je tablet en telefoon zit dit doorgaans redelijk dicht gespijkerd, maar dat geldt bij mijn weten niet op je normale Windows/Apple/Linux computer. Daarnaast dragen de eisers zelf de programma's Zoom live proctoring en Proctor Exam aan. Ik vermoed dat deze op dit punt niet minder rechten hebben.

Voor zover ik de uitspraak heb doorgelezen lijkt het bezwaar te rusten op dat de gebruikte opties "room scan, eye tracking, sound recording en data-analyse." verder gaan dan nodig is voor het "tegengaan van fraude". Daarnaast is er geen verwerkingsovereenkomst, geen duidelijkheid waar de data wordt opgeslagen, of de verwerker zich aan EU regels houdt, en pas in juli 2020 is er een audit plaats vindt.
Geldt dit niet voor elk programma dat je op je computer installeert?
Uiteraard. Maar andere software die je installeert heb je zelf uitgekozen. Omdat je de maker vertrouwt of om een andere reden.

Deze software heb je niet zelf uitgekozen, dat doet de instelling. En je kunt het ook niet weigeren, want dan haal je je tentamens niet. Ik vind dat de instelling dan op z'n minst ook een device moet bijleveren. Zij kiezen de software, die heeft niks te zoeken op mijn device.

En dat staat dan nog helemaal los van het punt dat mijn onderwijsinstelling (of een door hen uitgekozen derde (buitenlandse) partij) ook helemaal niks te zoeken heeft in mijn woning.
Niet om het één of ander, maar ik denk dat ik niet de enige ben die nu een door de werkgever voorgeschreven stuk software op z'n privé-computer heeft draaien omdat thuiswerken tijdens de lockdown op een andere manier niet mogelijk was. Niet iedereen heeft een laptop van de baas...

Gelukkig niet zo invasive als proctoring software, maar om nou te zeggen dat ik die software zelf zou uitkiezen gaat toch wat ver... En weigeren kan ook niet, want dan kun je je werk niet doen.
Weigeren is altijd een optie, de vraag is alleen of je het lef ook hebt.

En als je baas dat niet leuk vind dan sleept hij je toch maar voor de rechter als het echt zo raar moet gaan?
Je hebt gewoon basale rechten waar je beroep op mag doen.

[Reactie gewijzigd door w4v3g0d op 26 juli 2024 09:15]

Simpel, de baas heeft te zorgen voor hardware. Bovendien is het niet nodig. Met VMware kun je gewoon veilig inloggen op een werk Windows desktop, beheerd door het bedrijf met alle software beschikbaar. Zo doe ik dat nu al drie maanden, onder linux, zonder gezeur en veilig voor zowel baas als werknemer.
Anoniem: 310408 @PhilipsFan11 juni 2020 19:40
Wel, daar was de rechter het dus niet mee eens. Die vond de buitengewone omstandigheden reden om dit toe te staan. Als een student daar echt onoverkomelijke bezwaren tegen heeft staat het hem vrij om zijn studie uit te stellen. De regels daaromtrent zijn OOK opgerekt door de omstandigheden. Daarnaast is al enkele malen aangetoond dat studenten misbruik maken van de mogelijkheden.

Als werkgever dwing ik mijn medewerkers ook bepaalde software te installeren als ze met hun BYOH hardware willen werken. Zo gebruiken we Skype en Teams, bepaalde beveiligings software etc.

In je post doe je nogal wat aannames. Welke buitenlandse partij heb je het precies over?
Wel, daar was de rechter het dus niet mee eens. Die vond de buitengewone omstandigheden reden om dit toe te staan. Als een student daar echt onoverkomelijke bezwaren tegen heeft staat het hem vrij om zijn studie uit te stellen. De regels daaromtrent zijn OOK opgerekt door de omstandigheden. Daarnaast is al enkele malen aangetoond dat studenten misbruik maken van de mogelijkheden.
Je studie moeten uitstellen omdat je niet wilt dat iemand anders de baas is over jouw pc. Dat is dus waar het op neerkomt. Of extra kosten maken voor een apart device om je tentamens op te maken. Ik weet niet of dat redelijk is.
Als werkgever dwing ik mijn medewerkers ook bepaalde software te installeren als ze met hun BYOH hardware willen werken. Zo gebruiken we Skype en Teams, bepaalde beveiligings software etc.
Je zegt het zelf al: "als ze met hun BYOH willen werken". Ik neem aan dat dit dus een keuze is voor de werknemers. Als ze dat niet willen (of ze hebben uberhaupt geen device in huis dat ze daarvoor kunnen gebruiken) dan neem ik aan dat jij als werkgever voor een device zorgt, want anders kan de medewerker zijn werk niet doen en dat is nog veel duurder voor jou.

Dat is hier ook het verschil. Als je begint aan een opleiding, dan zal er vast ergens staan dat je een Windows pc nodig hebt. Prima. Maar er staat vast nergens dat je de volledige controle over die pc moet overgeven aan een derde partij, die de instelling mag uitkiezen, en als je dat niet wilt, je geen tentamens kunt doen.
In je post doe je nogal wat aannames. Welke buitenlandse partij heb je het precies over?
De fabrikant van de proctoring-software, maar dat doet er verder niet toe. Het gaat erom dat je de controle over je pc moet overgeven aan een partij die je niet zelf hebt uitgezocht.
Volgens mij is de student gewoon klant van de universiteit. Als jij een apart apparaat wil hebben dan ga je er een kopen... Of moet de universiteit er een voor je kopen en de kosten bij je collegegeld tellen?
Volgens mij is de student gewoon klant van de universiteit.
Onjuist. Geslaagde studenten en gepromoveerden zijn producten waar een universiteit per stuk geld van ontvangt van de overheid.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 26 juli 2024 09:15]

Ja, het is zwaar gesubsidieerd, gelukkig (anders krijg je Amerikaanse toestanden)... Maar dat verandert weinig aan dat ik het vreemd vind om maar hardware te eisen om "je werk te kunnen doen". Nee, jij wil iets van de universiteit, en daarvoor is een van de eisen dat je een computer hebt waar je dit op kunt doen. Wil je dat niet op dezelfde systeem doen als waar je je privé dingen op doen dan heb je dus een losse nodig.
Als je baas dit soort dingen van je eist dan zou je een punt hebben, je doet immers dingen voor die baas, niet voor jezelf (buiten dat je betaald wordt). Dan moet de baas ook de middelen leveren. Bij een school of universiteit is dat niet van toepassing wat mij betreft.
Ja, het is zwaar gesubsidieerd, gelukkig (anders krijg je Amerikaanse toestanden)... Maar dat verandert weinig aan dat ik het vreemd vind om maar hardware te eisen om "je werk te kunnen doen".
Dat claim ik nergens. Mijn punt ging enkel in op dat een student een product is, niet een klant. Producten hebben geen inspraak, in tegenstelling tot een klant.
Onzin. Als student neem jij een product/dienst af en dus ben je klant (zie woordenboek, bijv. DvD).

Je dacht toch niet dat iemand die tekenles neemt of een setje kleurpotloden koopt daarmee ineens product van de onderwijsinstelling is geworden?
Voor linux gebruikers is er firejail. Beetje offtopic, maar doe er je voordeel mee.
Mijn eerste gedachte zou zijn, hoe goed werkt deze spyware als je een tweede pc verbergt achter de eerste? Met spraakbesturing ofzo. Dan denk je gewoon hardop.
Anoniem: 310408 @mischaatje211 juni 2020 19:43
Tuurlijk kan dat, en dan haal je een tentamen zonder de stof te kennen. Kan je bij het bieren lekker over opscheppen. Geweldig begin van een carrière.
Bij proctoring moet je standaard met je webcam een rondje maken om heel de ruimte te laten zien, precies om dat te voorkomen
Privacy? Als je enkele zakelijk examens wilt halen is dit de enige oplossing, je hoeft niet in te zoomen op van alles en nog wat maar het haalt dat geintje er redelijk uit.
Rondje maken kan, maar ook dat is niet perfect.
De video kan vooraf zijn opgenomen.
Met onopvallende smartglasses kun je zowel een beeldscherm en microfoon in je bril hebben.
Veel te moeilijk joh, mijn buuf heeft gewoon een gordijn rondom haar bureau gehangen. In haar geval om de zooi in huis te verbergen voor collega’s, maar kan ook prima om je rommelhok tentamen proof te maken.
Werkt die software eigenlijk wel als je win in een VM draait? Ik zou niet eens een fysieke win bak hebben
Ja, het kan wel werkend te krijgen zijn in een VM, maar dan moet je wel even op deze lijst van strings letten:
OkarBan in 'nieuws: Rechter: Universiteit mag surveillancesoftware blijven in...

[Reactie gewijzigd door OkarBan op 26 juli 2024 09:15]

Het is toch niet meer dan normaal dat je kamer clean en leeg is.

Dat doen we allemaal in de ict sector al jaren tijdens examens als je die thuis maakt. Full webcam audio en pc controle. Snap ook niet hoe je anders een examen kunt maken als je dingen op kunt zoeken.
Het is natuurlijk nogal een verschil tussen iemand die werkt en waarschijnlijk niet meer op kamers woont en iemand die nog studeert en de enige rustige ruimte de eigen kamer is.

Ik heb nu een aparte werkkamer, en heb wel eens een proctored examen gedaan in die kamer. Er is in die kamer niets persoonlijks te zien. Maar toen ik een kamer had toen ik studeerde, had ik niet zo een apart kamertje, maar was het 1 kamer die woonkamer, slaapkamer, keuken in een was. Dan zou ik met een proctored examen dus eigenlijk mijn hele hebben en houden moeten laten zien. Dat vind ik toch wel een verschil.
Nou en. Denk je werkelijk dat zij het interessant vinden om te zien dat jouw vaat nog op het aanrecht staat? of je vuile onderbroek op de grond ligt? of er porno aan de muur hangt?

Als je werkelijk overal problemen van wilt maken, dan kun je altijd besluiten om niet mee te doen. Je *hoeft* namelijk geen tentamen te doen.
Ik denk niet dat het ze interesseert, maar het gaat ze ook niets aan en ze hoeven het niet te weten.

En je moet wel degelijk tentamen doen, anders kan je de opleiding niet afronden, dus eigenlijk is het slikken of stikken.
Dus de uni moet dus duizenden devices gaan aanschaffen en uitgeven aan studenten om tentamens te kunnen maken of minder en dan de tentamens over maanden uitstrijken omdat de devices dan ook weer ingenomen moten worden, gedesinfecteerd etc en dan heb ik het nog niet over al de extra reisbewegingen die nodig zijn waarop weer eventuele besmettingen kunnen ontstaan. Op school de tentamens doen is ook niet te doen als iedere student 10 vierkante meter moet hebben (ook hier weer de reisbewegingen). Je kan zo maar een paar studenten in een lokaal zetten en als je maar 20% van je gebouwcapaciteit mag gebruiken kun je de rest van de coronatijd alleen maar examens plannen in de gebouwen. dat is niet te doen.
Dat hoeft de proctoring software niet meer te doen, daar heeft Microsoft al telemetrie voor geinstalleerd.
Ik voorzie alweer een nieuwe handel opkomen: Proctorproof bureau, met opbergvakjes voor je spiekbriefjes die niet zichtbaar zijn. Of antiproctorsoftware, die bijvoorbeeld een virtuele webcam aanmaakt met een virtuele kamer die helemaal in orde is en waar hij jouw beeld op projecteert. Dit wordt een compleet nieuw kat- en muisspel :)
Zoiets installeren en vervolgens aan de zijkant van je laptop enkele gebruiksvriendelijke bedieningsknoppen bevestigen die niet via de laptop zelf communiceren: knop om de spiegeltv aan en uit te schakelen voor wanneer je de kamer moet tonen en twee knoppen om door de sides met leerstof te bladeren kan voldoende zijn. Spiegels verboden? Knutsel een flatscreenstandaard in elkaar die perfect in je raamkozijn past en in plaats van een aan/uit knop gebruik je een knop die bv. een foto of video toont van wat je door het venster zou zien.
Dat komt omdat veel rechters geen verstand hebben van computers, veel rechters weten bijvoorbeeld niet wat een IP-adres is.
Anoniem: 310408 @M3m3011 juni 2020 19:41
De rechter in deze was gespecialiseerd in dit onderwerp en er is geen enkele reden om aan te nemen dat hij niet in staat was hier uitspraak over te doen.
Proctor Exam bewaard de data binnen de EU.
Die software moest ik op mijn hogeschool ook installeren als we tentamens moesten afleggen op school zelf. Dit is een 2 tot 6 jaar geleden. En in Nederland. Maar de webcam bleef uit.

En inderdaad, die kon een hoop vergrendelen, en je was behoorlijk de Sjaak als de software was gecrashed, want dan werden de veranderingen die doorgevoerd waren niet teruggedraaid.

Vreselijk stukje software
Er is gewoon een helpdesk beschikbaar die studenten helpt als dit gebeurd, mits niets geks, word je na een belletje gewoon weer toegelaten.

Als je na drie tentamens nog niet de moeite hebt genomen om even een tijdelijk draadje naar je pc/laptop te leiden dan wordt het uiteraard minder gemakkelijk.

Vooraf wordt ook duidelijk vermeld dat bedraad internet stabieler is en dat je moet zorgen voor een stabiele internetverbinding enz.
Was dit een reactie op mij bedoeld? Lijkt er namelijk niet op...
je kan toch gewoon een tweede pc gebruiken of mis ik iets?
Anoniem: 138647 @bilbob11 juni 2020 17:55
ja dat kan, maar de examen-babysitter ziet dan dat je vaak je ogen afwendt van het scherm en dan is het fertig. Exam invalid.
Die gasten hebben echt wel door wat je aan het doen bent.
zelfde scherm gebruiken en die omschakelen naar andere pc?
Ben niet voor fraude ofzo maar wel heel geïnteresseerd hoe eea te omzeilen is.
Tja des te langer deze software draaiende wordt gehouden op zo veel mogelijk hogescholen en universiteiten, des te 'slimmer' zal het programma worden in het herkennen van fraude. Iemand zal bijvoorbeeld een red flag krijgen als hij 10 a 15 seconde helemaal niks doet (omdat de muis en het toetsenbord niet gebruikt worden op computer A maar op B ). Lijken me hele ingewikkelde zaken voor examencommissies e.d..

[Reactie gewijzigd door rubenkemp op 26 juli 2024 09:15]

De examen babysitter ziet op dat moment ook je sociale situatie (arm?), kan je ouders horen ruziemaken over racistische kwesties, overspel, abortus,.. Wie weet ziet die een verkeersbord gejat door je broer in je kamer en ziet die dat als een reden om je slechter te quoteren of dit de leraarskamer rond te sturen.

Ik ben allesbehalve fan van deze 'scan van je omgeving' en overname van je computer.

Waarschijnlijk zijn er dan nog ouders die hun kinderen de grote kuis laten doen midden in de examenperiode ipv hun te laten leren. Dat zou ik thuis nog verwacht hebben 🙄
Ben jij dan nog geen elitaire leerkrachten tegengekomen? Of dronken leerkrachten die kunnen uitvliegen tot een vuist te bollen maar die niet te werpen? Ze zijn heus wel subjectief bij het quoteren en zulke mensen hoeven niet te weten of je een computer met RGB op je rommelige kamer hebt "het leven is niet enkel spelletjes, hij had maar beter moeten studeren" of opgeruimde kamer met viool "wat doet die zijn best toch, die gaat het ver schoppen, ik geef 'm een extra kans".

Bovendien ben ik geen fan van controlerende software. Heb je ergens een pornoafbeelding laten slingeren (wat op zich minder erg is) of een screenshot van het ingevulde huidige examen automatisch gedownload hebt van je whatsapp desktop app groepschat zonder dit te zien? Wat als die software actieve 'documenten' uploadt in de volgende versie en je autoupdater die groepschat app opent om gewoon op 'ok' te drukken. Dan kan je in heel wat problemen komen door nergens op te drukken.

Examens hoor je gewoon af te leggen in een gecontroleerde omgeving. Een heel pak leerlingen zal proberen te spieken op die leeftijd. Zelfs als goede leerling wil je de grijze zone hulpmiddelen van je foute medeleerlingen wel hebben om evenwaardig 'kans te maken'.
Je moet dus je webcam ronddraaien om te laten zien dat er geen tweede pc in de ruimte is. (Ik zeg niet dat dat waterdicht is...)
Je moet dus je webcam ronddraaien om te laten zien dat er geen tweede pc in de ruimte is. (Ik zeg niet dat dat waterdicht is...)
en als je je officiële pc in VM draait ben je er toch al bijna?
Van de proctorio website: "Virtual machines and proxy connections will not work."
Een aantal onderzoekers van de Radboud universiteit hebben het geprobeerd en het werkt wel: zie artikel
Lol, vaag. Ik weet wat ik kan doen bij een tentamen wat ik moet maken met de proctoring software :P nahh just kidding, gelukkig regelen ze het bij mijn opleiding wel beter door ipv een tentamen een essay te schrijven + een bash opdracht + een mondelinge toelichting. Ik vind dat er wel betere oplossingen zijn dan die software en velen zijn met mij
Dat schijnt proctoringsoftware te kunnen detecteren.
Ja, met de simpele windows task manager, en dan onder cpu "vm: yes" misschien, maar niet als je goed je best doet:)
Je moet dan denk ik wel aardig je best doen, ik mag toch aannemen dat ze bijv. ook de hardware aanwezig in het systeem loggen, daaruit moet normaliter vrij snel op te maken zijn dat het een virtueel systeem betreft.

Volgens mij heeft bijv. een vSphere VM standaard een 440BX chipset voor Pentium II als "hardware", iets dat niet lekker overeen komt met een 9900K oid en zo zijn er nog tal van zaken binnen de device manager waar je volgens mij aardig wat werk in moet steken wil je een systeem echt niet laten triggeren als VM zou de andere partij ook maar enige moeite doen in deze detectie.

Natuurlijk kan je "quick and dirty" de ROM's aanpassen zodat je niet overal duidelijk VMware e.d. hebt staan, maar om echt 100% niet te detecteren te zijn als VM lijkt me nog aardig lastig.
En dan nog als je elke zoveel tijd geen input hebt maar wel lekker op je keyboard aan het rammen bent valt wel op.

Of als je camera ziet dat je scolled maar er zijn geen scroll balken etc.

Maar ik snap niet waarom cursisten dat risico willen nemen, eenmaal aan examen fraude en je komt er nooit meer van af.

Vertrouw je de software niet mak je toch gewoon even een dual boot systeem of boot van usb etc.
Dat lijkt mij inderdaad ook, nu is het alweer een tijdje geleden dat ik voor het laatst heb geprobeerd te "spieken", maar ik kan me nog wel herinneren van de middelbare school dat het weinig zin had. Juist de zaken die op je spiekbriefje stonden vergat je niet meer ;)
Oude laptop slopen en er 2 Raspberry's inbouwen. Knop voorzien aan de zijkant van de laptop die de monitor hardwarematig kan switchen tussen de 2 raspberry's. Op die spiekraspberry zet je dan een pdf met de leerstof in beeld waardoor je scrolt via 2 knoppen aan de zijkant van de laptop. Je zorgt natuurlijk ook dat je een pen en papier hebt liggen waarmee je zogezegd de vragen in klad beantwoord (maar eigenlijk schrijf je ze gewoon over). Zo hoef je niet constant te switchen en valt het nog minder op.
Zo'n intel NUC-stick of een all-in-one lijken me dan bijna niet te traceren, tenzij deze software kan zien wat voor inputs de monitor heeft...
Veel mensen kunnen net 1 laptop betalen... laat staan 2.
Er zijn laptops beschikbaar voor het maken van toetsen.
Je webcam staat aan en je moet je mobiel op je gericht hebben. 2e pc of papier op of onder het bureau mag niet. spieken wordt zeer lastig.
kijk maar eens wat je allemaal moet doen voordat je het examen mag starten. google maar eens op proctorExam bv.
Dan heb ik liever dat de opleiding een "laptop" aanbied voor tijdens Examens. Kunnen ze software opzetten wat ze willen, kijken, horen, (Proeven/voelen) wat ze willen.. Na examen laptop uit en de deur uit..
IK zelf zou, met de wetenschap van nu, helemaal geen clientsoftware van een overheidsinstelling cq school extra op mijn laptop/computer willen hebben tijdelijk. Zou er bijna iets simpels tijdelijks voor kopen..
Elke windows 8 en hoger heeft gewoon vm support. Als je zoon hekel hebt aan de software draai je toch gewoon even een vm met die software er in.

Ik snap het probleem niet zo
Het gaat niet om mij, maar om de gemiddelde schoolgaander die examen moet doen.
Die gaan niet, als ze nog niet weten hoe, midden in de blokperiode ook nog VM op W10 eigen maken om een evt examen op VM te doen.
We hebben nu dit "voorval" van Corona, en er zal in de toekomst vast weer een ander voorval voordoen en dan moeten scholen (en/of andere instanties die examens afnemen) voorbereid zijn om dat snel op een simpele manier uit te rollen. Dan kan je ook denken aan een apparaat wat buiten de input voor het examen; geen andere input toelaat. Dit om dan weer fraude tegen te gaan. Dus geen USB input of iets in die richting.
maar dat is juist wat ze nu gedaan hebben snel en simple stukje software uitrollen dat overall werkt en zeer fault tollerant is zonder allerlei fratsen
“Op jouw eigen pc” en niet op “hun” pc.
Zit wel een verschil in..
School wil (begrijpelijk) software tegen spieken/onregelmatigheden tijdens een examen.
“Ik” wil best meewerken daaraan, maar niet met software op mijn pc/laptop.
Ik heb geen webcam, want hebt t voor mij privé niet nodig. Dus wil de school dat ik software draai waarbij geluid/omgeving/software gecontroleerd wordt; geef maar de hardware daarvoor, en niet alleen software voor op mijn pc.
En ik kan best snappen dat schoolgaanders (en/of ouders) daar ook zo over denken; en dus weerstand bieden
Dat willen ze best doen als jij 1500 meer schoolgeld gaat betalen.

Je kunt niet verwachten dat men zoveel devices in bruikleen gaat geven voor examens only. Tevens gaat het hier wel om jouw opleiding en toekomst , een beetje investeren idvv een webcam is teveel gevragen?

Kwamlocatie kun je ook gewoon bij je ouders, vrienden weet ik veel waar gaan zitten of hun pc gebruiken als je een rustigere omgeving nodig hebt.

Je kunt ook je buro een stukje van de muur af zetten en aan de andere kant gaan zitten dan zien ze ook niks.

Ik vind het allemaal maar een hoop gezeur idh dat ze minder strenge examens krijgen, ze moeten zich bedenken dat het hun toekomst is, als er corona was in de tijd dat wij examen deden was er geen computer mogelijk heid. Jullie hebben nu een luxe probleem en toch blijft men zeuren.
Wat ik gek vind, is dat als we meer controle verliezen iedereen hemel en aarde beweegt en schrijft dat die controle onnodig is, en inbreuk op privacy.. en nu in de crisis het maar allemaal OK moet worden gevonden.
Die laptops kan best over meerdere jaren worden uitgesmeerd door Opleiders. Het hoeft nl niet het beste van het beste te zijn. Het moet een programma draaien, en een webcamfuntie hebben. Je hoeft er geen games op te spelen. Examen doen, inleveren, uitlezen, volgend examen ergens anders etc etc.
En ja, je kan met de achtergrond naar een blinde muur gaan zitten. Maar dat neemt niet weg dat je geen controle hebt over wat dat programma (allemaal op de achtergrond) meer doet dan noodzakelijke om die taak uit te voeren.
"Als ik examen zou moeten doen, moet ik geconcentreerd zijn voor dat examen. Als ik twijfel over of het wel allemaal veilig is, kan ik niet geconcentreerd examen doen. Want ook mijn foto's en bankgegevens staan op die pc."
En we kunnen wel moraalridderig gaan spreken over VM, want niet iedereen die op 16-20jarige leeftijd examen gaat doen heeft daar verstand van.

En voor de goede ik heb ook lang geleden examen gedaan, maar voor mijn werk moet ik nog steeds met regelmaat diverse examens afleggen. En die doe ik bij een Opleider, op hun pc/laptop. En als die daar een laptop hebben, kan ik die vanwege Corona met een bruikleenovereenkomst ook gewoon thuis gebruiken voor een examen. (Waar een wil is, is een weg..)

[Reactie gewijzigd door Deadslim77 op 26 juli 2024 09:15]

Maar hier heb je toch meteen de Key te pakken

"Maar dat neemt niet weg dat je geen controle hebt over wat dat programma (allemaal op de achtergrond) meer doet dan noodzakelijke om die taak uit te voeren"

Als het programa hier gewoon aan voldoet is het toch goed.

requirements zijn vrij simple
  • Local admin
  • Lock op alle apps
  • scannen van running processes
Niet meer en niet minder.
Ik heb uit meerdere bronnen vernomen dat diep proctoring rommel niet zomaar werkt in een vm. Daar is vast omheen te werken, maar dat maakt het voor het gros van de studenten niet makkelijker om iets tegen die proctoring zooi te doen.
Als dat niet mag draai je gewoon even dual boot. Simple en snel,
Dat is ongetwijfeld een optie ggeweest zijn. Masr da's een forse kostenpost voor 40.000 man. En levertijd...maandje of drie?
Helemaal mee eens. HP en andere hebben al leverproblemen doordat intel moeilijk processors levert.
en dan nog de kosten en als corona voorbij is zit je te kijken met al die laptops.
We lopen nu ipc met alles waar we aan denken, achter de feiten aan. Laten we constructief denken in deze case..
Het lijkt mij perfect in een virtual machine te installeren en dan browse/surf je daarbuiten gewoon waar/hoe je wil ... het filmpje in het begin van de omgeving zal daar ook niet echt verschil bij maken.

Waterdicht gaan ze het nooit krijgen vermoed ik. Zelfs al kunnen ze detecteren dat ze in een vm draaien is het nog altijd perfect mogelijk om een computer onder de bureau te verstoppen, een scherm met meerdere inputs of side-by-side view (ultrawide) ... zoveel extra opties om vals te spelen.

Het lijkt mij dat de inhoud meer toegespitst moet worden op intelligent nadenken en niet zo zeer kennis die te google'n is vragen. Dat toont sowieso een dieper begrip van de stof die ze moeten kennen.
Waarschijnlijk kan deze software zien dat het in een VM zit.
Het is redelijk goed te verbergen dat je in een VM draait met wat config aanpassingen in je hypervisor. Er staan online meerdere goede video’s hoe je dit kan doen. Het wordt meestal in de scam baiting community gedaan zodat scammers niet doorhebben dat ze niet echt iemand aan het scammen zijn.
De reeks technieken voor aanpassingen aan de hypervisor om te verbergen dat je in een VM bent werd al in 2006 als BluePill geïntroduceerd:
https://en.wikipedia.org/wiki/Blue_Pill_(software)
Deze techniek zou wel je computer wat trager maken en zou daarom via timing attacks gedetecteerd kunnen worden.

Een andere reeks technieken draait erom om de anti-vm methodes uit het programma aan te passen, zodat de check of je geen VM draait altijd door het programma positief doorstaan wordt.
Helaas, volgens de protorio website: "Virtual machines and proxy connections will not work."
Dan draai je toch gewoon even dual boot.
Dat ben ik niet met je eens. In sommige gedachtes over onderwijs moet alles getoetst worden. Welk doel heeft het toetsen? Het behalen van een vinkje? Controle of een student het materiaal beheerst? Dat laatste kun je op tal van andere mogelijkheden ook vaststellen; met plezier kijk ik naar Agora Roermond. Geen vakken, geen cijfers en een diplomagarantie. Voor mijn vak; informatica voortgezet onderwijs, gebruik ik minder en minder toetsen. De kenniselementen komen niet voorbij het korte termijngeheugen en kunnen daardoor moeilijk toegepast worden. Fraude komt uit een ander bron voort, het is de makkelijk weg, en levert nog minder inzicht op.

Ik had de hoop dat juist het hoger onderwijs hier slimmer mee overweg kon gaan, er zijn immers geen centrale eindexamens.
Er lijkt een probleem te zijn met de pagina die je linkt.
Van die site: "Uiteindelijk doe je net als op elke school een aantal toetsen voor een cijfer. Deze toetsen vormen het schoolexamen, daarna doe je mee aan het landelijk eindexamen. Je schoolexamencijfers en je eindexamencijfer vormen samen de cijfers voor op je diploma."

Uiteindelijk moet je dus toch gewoon toetsen maken en de voorgeschreven stof beheersen. De weg daar naartoe is wellicht anders, maar naar mijn inzicht niet bepaald beter. Zeggen dat je een onderwerp bestudeerd hebt betekent helemaal niets als je solliciteert. Genormeerde leerstof met bijbehorende gestandaardiseerde toets heeft juist waarde zodat anderen (bijv. werkgevers) gekwalificeerd kunnen inschatten in hoeverre iemand iets beheerst.
Zeggen dat je een onderwerp bestudeerd hebt betekent helemaal niets als je solliciteert.
Liever iemand die zegt een onderwerp bestudeerd te hebbe (en er ook over kan vertellen) dan iemand die alleen een papiertje heeft gehaald, zonder inzicht.
Geen toetsen doen en alleen op niveau testen is geen garantie voor mij als werkgever dat ik iemand krijg die inzetbaar is.
Een HBO opleiding wiskunde, elektronica of informatica is net even iets anders dan een HBO opleiding in één of andere pretsector.
Aan de andere kant een programmeertaal leren is ook maar je geheugen volstoppen met vergankelijk feitenmateriaal en ik ken ook hoogbegaafden die nutteloos zijn in een "normale" baan.
Hoe ga je dan uiteindelijk iemand objectief testen op inzetbaarheid, dat kan allen met toetsen aangepast aan de werkomgeving of het vakgebied ben ik bang.
Het ging (als ik de interviews vooraf met studenten begreep) ook met name om het feit dat er een 'room scan' gemaakt moest worden, het gevoel dat men onterecht als fraudeur zou kunnen worden aangemerkt en dat men geen alternatief bood (wat met corona logisch is). Overigens was één van de verweren van de UvA ook dat andere universiteiten, waaronder Harvard, het óók deden waardoor zij het ook mochten.
Alsof de Universiteit zo geïnteresseerd is in hoe de kamers er van iedere student uit ziet.
Dit is puur en alleen om te controleren dat er nergens spiekbriefjes hangen, meer niet.
hebben ze tenminste ook een keer een goede reden om hun kamer op te ruimen ;-).
Maar toch is het goed dat de rechterlijke toets er nu is geweest, want het stelt ook voorwaarden aan de toekomst, omdat de noodzaak wegvalt zodra het virus weg is. Dan kunnen onderwijsinstellingen niet door blijven gaan hiermee omdat het werk makkelijk/efficiënt is, ze kunnen het niet bij willekeurige partijen in slaan als die partijen niet aan de regels voldoen, een ze moeten ook aantoonbaar houden dat alternatieven heb goede vervanging zijn.
Een normale pc heeft geen webcam en microfoon dus kan jet niet eens gebruiken zonder extra kosten te maken.
Wat ik het ergste vind is dat de gegevens op een server in het buitenland komt (VS).
Wat doen zij ongezien met die gegevens?
Daarnaast gaat het niemand wat aan wat er in huis staat dus je moet extra kosten maken om alles om de webcam af te schermen en geluidsproof te maken.
En wordt er ergens aangegeven wat de software op de pc kan zien of moet je overal eerst extern een backup maken zodat er geen persoonlijke gegevens meer op de pc staan?
Na verwijdering. Is dan alles van de software verwijderd of blijven er resten achter?
Als ze zelf de hardware leveren waarop de software moet draaien? Dit soort software moet je niet willen op je eigen hardware, dan mag je na ieder tentamen je systeem formatteren en herinstalleren en al je wachtwoorden wijzigen.

Het lijkt me een bewust geinstalleerde versie van BackOrifice van vroeger.

Je kan natuurlijk ook gewoon niet van die gestandaardiseerde tentamens afnemen. Maar bijvoorbeeld een essay laten maken, of een van de vele andere manieren die beheersing van de stof beter toetsen.
Oracle biedt nu ook de mogelijkheid om van thuis uit certificaties te behalen. Daar moet je ook je omgeving eerst filmen, webcam aan en micro aan. Nu weet ik niet of je daar tegenwoordig ook software moet installeren om je zo in de gaten te houden
Je kan dit toch triviaal omzeilen lijkt me door de software gewoon in een VM te draaien? Of wordt ook daadwerkelijk van je vereist dat er een webcam en microfoon beschikbaar worden gesteld?

Overigens, dat lijkt me alsnog kinderlijk eenvoudig te omzeilen, dagje daarvoor een filmpje maken en dat aan je VM aanbieden als webcam, klaar. Als je echt van plan bent de boel te belazeren kan ik me niet voorstellen dat dit echt helpt. Het voelt een beetje als schijnveiligheid en ik vraag me af of er ook fraude mee opgespoort is.
De broncode geeft wat hints dat er wordt gewerkt aan detectie van virtual machines en virtuele camera's.
Dit is een hint dat het wat meer tijd en moeite kan gaan kosten en straks misschien alleen de echte fanatiekelingen het nog kunnen omzeilen:

Virtuele camera detectie strings:

Rc="virtual camera;virtual webcam;virtual device;virtual driver;webcammax capture;fake webcam;openni;sparkocam;ispy;vlc capture;ucanvcam;manycam;magiccamera;splitcam;ip camera;mjpeg camera;xsplitbroadcaster;scanner mouse;logmein;hava video device;hava remote video device;hava video crossbar;hava remote video crossbar;vmware;pg camera for windows store apps;pg splitter;cyberlink webcam splitter;hp webcam splitter;cyberlink web camera filter;vdp source;vixs puretv;dxtory video;hp web camera filter;airparrot;camera plus;asus virtual;virtualbox;corel camera;corelscreencapture;live! cam virtual;iglasses;bytescout;blackmagic;arcsoft;decklink video capture;camtwist;professional financial camera;decklink video capture;webcam sharing manager;srp5702;00) depth;00 depth;droidcam source 3;droidcam source 2;droidcam source 1;droidcam source mini (240p);thinkvantage virtual camera;arcsoft webcam sharing manager;tridef smartcam;splashtop;ishowu;Hauppauge WinTV".split(";"),

Virtuele Machine detectie strings:

Pc=["vmware","virtualbox","parallels access sound","parallels audio controller"]

Ik merk hierbij op dat voor nu, deze Parallels VM Audio Drivers dus niet altijd standaard geïnstalleerd zijn in een Parallels Windows installatie en hun detectie dus kan falen om deze reden. Hetzelfde geldt voor het wijzigen van de namen van de virtuele camera's.

[Reactie gewijzigd door OkarBan op 26 juli 2024 09:15]

Goed onderzoek verricht! Interessant, dat zal het voor 'niet technische' studenten inderdaad wel een stuk lastiger maken.. dan maar een losse tablet naast je computer om te cheaten? :-)
Volgens mij kan je opgedragen worden om de camera rond te bewegen in je kamer. Dan moet je wel wat filmpjes klaar hebben liggen waar je live tussen kunt wisselen zonder dat het er verdacht uitziet...
Ja maar het lijkt me dat als je zelf 100% in het proces betrokken wordt het toch niet meer om 'spy' software gaat?

Maar inderdaad, het lijkt mij ook een stuk makkelijker om gewoon op een interactieve manier de situatie van studenten te monitoren tijdens het tentamen. De browser monitoren? Waarom zou je? Als ze via een browser hulp zoeken of met mensen willen communiceren doen ze dat toch gewoon via een losse tablet buiten beeld? Of ga je ze verbieden om weg van het scherm te kijken?
Ik meen dat ze inderdaad zeggen op te letten of studenten veel wegkijken van het beeldscherm. En ze kunnen op elk moment eisen dat je de camera naar bepaalde dingen laat kijken. Maar inderdaad lijkt het me zoals wel vaker een schijnoplossing: met een beetje nadenken kun je alsnog spieken. Je kunt b.v. een kartonnen bord vol informatie bovenop je scherm monteren (dus in het verlengde van het scherm, precies beginnende boven je camera).
Anoniem: 1367158 @BasSchouten12 juni 2020 07:00
misschien begrijp ik het niet goed maar een printer of een stylus met klei-tablet kan in dit geval wonderen doen ? toen de wereld jong was en ik amper 150 viel er niet te spieken op een iThing anyway - so whats new ?
Ik snap de heisa (denk ik) want het gaat over iets dat HELEMAAL niet zou kunnen onder standaard omstandigheden ( 3rd parties mee - peaken op je scherrem thuis of in je huur-thuis ) mr in dit geval indien niet zou veronderstellen dat iedereen elliott ness is en een voorbeeldig student .

Ik zou me vooral zorgen maken over precedent-itis , die dingen werken meestal in levels met drempels en dit is er 1tje want nadien "is het toch al es gedaan" (en niemand was eraan gestorven enzo)

tenzij ze willen vervolgen over het recht om te spieken kan ik die rechter zijn ding voor 1s begrijpen maar normaalgezien kan dit dus helemaal niet en ik zou mijn pc nadien niet scannen maar formatteren of een de SSD in de microwave steken en vervangen met een nieuwe lol
Hopelijk is dit een aanleiding voor docenten om niet meer op de ouderwetse manier tentamens af te nemen, waarbij iemand geacht wordt van alles uit z'n hoofd te leren, want dit is wat mij betreft geen goede maatstaf voor iemand vaardigheden. Ik denk dat het tegenwoordig veel belangrijker is dat je goed met je mogelijkheden (zoals op internet snel en gericht informatie opzoeken) omgaat, en dat het ook precies die skills zijn die je bij veel banen moet toepassen. Het is natuurlijk voor een docent lekker makkelijk om een groot deel van het tentamen in te vullen met kennis vragen, want voor inzicht vragen moeten de docenten daadwerkelijk zelf ook goed nadenken, maar het zou mooi zijn als tentamens met de tijd meegaan en gewoon open boek en internet toestaan.
1000x dit. Dit hele probleem zou niet bestaan als men gewoon open boek tentamens zou afnemen. Scheelt iedereen een hoop stress, tijd, geld en gedoe. Waarom worden er nog tentamens afgenomen op basis van 'stampen' terwijl die vaardigheid echt bijna niet meer nodig is in de hedendaagse maatschappij en praktijk op de werkvloer?
Ik merk dat mijn geheugen vooral goed is in het onthouden waar of hoe ik de informatie heb gevonden, niet de informatie zelf. Dus ik onderschrijf deze stelling.
Tsja, het hele systeem mag dan aan de AVG voldoen. Ik vraag me af of dit geen buitengewoon zware / te verregaande inbreuk is op de persoonlijke levenssfeer. Ook lijkt het me goed dat bij zulk soort zware middelen er eerst een onafhankelijk onderzoek wordt gedaan naar wat er nou echt met jouw gegevens wordt gedaan. De universiteit bewaart ze niet te lang, maar wáár worden die gegevens bewaard? Wie heeft er verder nog meer toegang tot die gegevens?

Het lijkt juridisch helemaal dichtgetimmerd, maar eigenlijk lever je wel alles in, dat mag dan ook weer niet. Er is wel een alternatief, maar dat is eigenlijk geen keuze. Mensen die de examens graag op locatie willen maken stuiten op een muur van onwil en ook nog eens mogelijke studievertraging.
Tsja, het hele systeem mag dan aan de AVG voldoen
Dat is ook nog maar de vraag

De UvA beroept zich op de verwerkingsgrondslag gegeven in AVG Art 6.1e:
de verwerking is noodzakelijk voor de vervulling van een taak van algemeen belang of van een taak in het kader van de uitoefening van het openbaar gezag dat aan de verwerkingsverantwoordelijke is opgedragen;
De rechter is daar in mee gegaan, maaruh... sinds wanneer is het afnemen van tentamens een geval van een taak van algemeen belang of uitoefening van openbaar gezag? Lijkt me dat een hoger gerechtshof hier wel eens hee---l anders over zou kunnen oordelen.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 26 juli 2024 09:15]

Dat staat in het vonnis, sectie 4.9:
In dit geval is de publieke taak van de UvA geregeld in, dan wel te herleiden naar een wettelijke taak, namelijk haar taak om onderwijs te verzorgen, examens af te nemen en diploma’s te verstrekken, waarbij de kwaliteit van dat onderwijs en van de te verstrekken diploma’s is gewaarborgd. Deze taak is uitgewerkt in de WHW, en de bevoegdheid om gegevens te verwerken in het kader van examens is nader uitgewerkt in de OER en in de Regels en richtlijnen van de examencommissie.
De UvA heeft als wettelijke taak diploma's geven aan wie deze verdiend heeft. Dat doet zij als overheidsinstelling (bestuursorgaan, A orgaan in het jargon) en dat is dus een publieke taak.
De vraag of het systeem en het gebruik volledig voldoet aan de AVG is inderdaad nog de vraag. Vergeet niet dat het hier om een kort geding gaat, daar is geen mogelijkheid voor een volledige en integrale evaluatie van de situatie. Ik mis enkele elementen die de rechter niet heeft toegelicht of heeft gewogen. Waarschijnlijk vanwege het spoedeisende karakter van de zaak.

Maar de grondslag is naar mijns inziens wel juist. De universiteit heeft de publieke taak om voor onderwijs te zorgen. De rechter licht dat ook toe:
Deze taak is uitgewerkt in de WHW, en de bevoegdheid om gegevens te verwerken in het kader van examens is nader uitgewerkt in de OER en in de Regels en richtlijnen van de examencommissie.
WHW = Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek

Tot slot, klein dingetje, dit is nog maar de voorzieningenrechter. De bodemprocedure moet nog (mits voortgezet) plaatsvinden. Dan pas zal het naar een (hoger) gerechtshof gaan.
Full disclosure: ik ben docent aan een universiteit.

Ter verduidelijking, voor zover ik weet zijn onder de WHW de universiteiten zelfstandige bestuursorganen, en graadverlening is een taak die zij bij wet opgelegd uitvoeren. Daar schrijft de wet ook regels over voor, waaronder de verplichting om de kwaliteit te borgen. Fraude tegengaan is daar een essentiëel onderdeel van.

Omdat het een uitoefening door een ZBO van een bij wet opgelegde taak is, is het voor zover ik begrijp dus niet het "algemeen belang" dat hier het kernpunt is, maar het "uitoefening van openbaar gezag".

Deze interpretatie zie ik o.a. gestaafd door deze zinsnede in dit artikel van Pels-Rijcken, een juristentoko:
"Het uit artikel 1 van de Wet Arob overgenomen definitie-element «met enig openbaar gezag bekleed» betekent dat het moet gaan om een orgaan met een publiekrechtelijke bevoegdheid tot het bepalen van de rechtspositie (de rechten en/of verplichtingen) van andere rechtssub­jecten.". Een universiteit die een graad verleent tikt beide punten aan.

[Reactie gewijzigd door MacGyverNL op 26 juli 2024 09:15]

Waarom worden tentamens niet gewoon op de normale manier afgenomen? Bij een tentamen zitten mensen al een eindje van elkaar vandaan, dus het hanteren van de anderhalve meter regel is een fluitje van een cent.
De huidige reden die ze bij de TU Eindhoven geven is:
De overheid heeft bepaald dat de universiteiten hun onderwijsactiviteiten alleen mogen laten beginnen en eindigen tussen 11.00 -15.00 uur en na 20.00 uur.
Dit vanwege vrijwel elke student met het OV komt en er dan te veel drukte ontstaat. En daarbinnen lukt het ze niet om een planning te maken zodat er alsnog niet duizenden studenten op hetzelfde tijdstip op de TU moet zijn.
Omdat tot 1 juni samenkomsten van meer dan 3 personen verboden waren. Een gemiddeld tentamen heeft zeker wel meer dan 3 studenten die deelnemen.
Je kan met 300 man in een vliegtuig... dan kan je ook met 100 man een examen doen.
Op die regel bestonden meerdere uitzonderingen, zoals vliegtuigen en OV. Ik vraag me af waarom dan ook niet een uitzondering voor tentamens.
Het probleem zit 'm meer in de grote hoeveelheid mensen die tegelijk tentamen doen. Ik had soms tentamens met honderden mensen tegelijk in een grote hal. Tijdens het tentamen hou je wel afstand, maar je moet die zaal ook eerst in. Dan is het erg lastig om afstand te houden. En je moet er naartoe, als 200 studenten tegelijk met dezelfde bus of tram gaan dan is dat ook niet vertrouwd.

Bij ons op kantoor staan de bureaus ook ver genoeg uit elkaar. Als iedereen gewoon de hele dag bleef zitten dan hadden we automatisch genoeg afstand. Probleem is dat er niet genoeg loopruimte is om zoveel afstand te houden. Dus als je even koffie haalt kom je te dicht langs anderen.
En het heeft ook te maken met de hoeveel de luchtbehandeling in het lokaal kan verwerken.
Bij het tentamen wel. Het probleem zijn de bottlenecks voor het tentamen (studenten die tijdens een tentamen een lokaal betreden heeft veel weg van fans die naar het podium rennen zodra de concertzaal opengaat) en het vervoeren van 30.000 studenten naar hun tentamen locaties.
Bij de ingang is die afstand lastiger te borgen, daarnaast mogen studenten niet zomaar met het OV. Dus hoe regel je de toestroom?

De UvA doet dit alleen bij tentamens met meer dan 150 deelnemers. Ik heb daar ook gestudeerd en de tentamenzalen hebben twee of drie deuren en daar voor is een kleine hal waar 150 man geen afstand kan houden.
Voor mij persoonlijk zou ik denken oké tijdelijk wat privacy opgeven ipv dat er straks door mensen getwijfeld word aan je diploma/cijfers.
Dat is toch zonde van die jaren studeren.

Als ik nu vaak tegen mensen zeg, ik had mijn studie ook aan de Inholland kunnen doen dan hoor ik vaak. “ gelukkig heb je dat niet gedaan, daar werd veel aan diploma fraude gedaan” toch wel een ding wat is blijven hangen.
Probleem is dat dit soort zaken niet vaak tijdelijk zijn.

Nu komt de uni erachter dat deze tool bespaart op de personeelskosten, en dan blijft het zo.

Alle 9/11 maatregelen zouden ook tijdelijk zijn.
Alleen dit kan ook vooruit gang zijn niet alleen voor scholen maar ook voor studenten.

En er zit ook nog wel een verschil tussen een uni en een overheid.
Dit gebeurt niet alleen bij de overheid.

Wat denk je van alle geldautomaten die plotseling verdwenen zijn vanwege plofkraken? Ook gewoon een besparing.

Zelfscankassa's om rijen te vermijden? Is nu in sommige winkels de enige mogelijkheid.

[Reactie gewijzigd door Oeroeg op 26 juli 2024 09:15]

Mogen bedrijf gewoon zelf weten wat ze doen? Los van de plofkraak, geld automaten kosten geld als dit niet meer opweegt tegen de baten is het logisch dat ze dit verwijderen dit was sowieso wel gebeurd.
Ik zeg niet dat ze dat niet mogen, dat is een andere discussie. Ik zeg alleen dat dit soort maatregelen vaak het nieuwe normaal wordt.
Alleen je kan normale bedrijven niet vergelijken met publieke en semi publieke instellingen.

En het nieuwe normaal hoeft niet se erg te zijn, het kan ook vooruitgang zijn.
Niet alleen personeelskosten maar ook lokalen bijvoorbeeld. Online studenten nemen geen tafel en stoel in beslag.
Nou in dit geval kan ik je gerust stellen: proctoring is dermate duur dat de meeste universiteiten dat zo snel mogelijk weer afschaffen :)

(Ik informeer even bij onze opleidingsdirecteur of ik een concreet getal mag noemen ;) )
Voor mij persoonlijk zou ik denken oké tijdelijk wat privacy opgeven ipv dat er straks door mensen getwijfeld word aan je diploma/cijfers.
Nogal een vals dilemma, er zijn echt wel meer mogelijkheden.
Voor de UvA dus niet ;-)
Ze zeggen dat het wordt verwijderd... tja... dat beweerde Facebook ook in die verkrachtingszaak.. ware het niet dat de backups NIET werden gewist.
m.a.w. hoe erg kan je zulke voorwaarden serieus nemen? Ook bij VPN's zeggen wij dat je de 'no logs' policy niet 100% moet geloven.
Waarom zouden wij dat dus wel geloven?
Geen idee waar je het over hebt?
Chantal uit werkendam (weet niet of zij daar nog steeds woont natuurlijk) werd verrast met een opgenomen 18+ filmpje waar zij natuurlijk niet blij mee was omdat deze blijkbaar was gelekt.
Facebook beweerde niets meer van de dader te hebben... na juridisch getouwtrek was er voldoende data van de dader aanwezig op de servers van FB.
https://www.bndestem.nl/o...r=https://www.google.com/
Ja en verdere relevantie op mijn comment?

Ik weet niet wat jij verder doet maar ik klap mijn laptop dicht als ik klaar ben.
Gent gebruikten ze software die minder strikt was bij de examens voor ingenieur.
Zoiets is nog steeds geen reden om voor de software te kiezen. Met de software voorkom je fraude, alleen impact je enorm de privacy. Je kan ook andere oplossingen zoeken, of tot de conclusie komen dat het gewoon niet mogelijk is.

Er wordt soms te makkelijk er maar vanuit gegaan dat het resultaat (tentamens) moeten doorgaan, met als voorwaarde de meeste gemakkelijke, efficiënte en goedkope oplossing. Nadelen worden alleen overwogen zolang het resultaat nog bereikt kan worden. Dit is niet zoals het hoort!
Er wordt soms te makkelijk er maar vanuit gegaan dat het resultaat (tentamens) moeten doorgaan, met als voorwaarde de meeste gemakkelijke, efficiënte en goedkope oplossing.
Er wordt soms te makkelijk er maar vanuit gegaan dat er betere opties zijn, als je die hebt dan hoor ik die graag!
Ik kan je verzekeren dat de universiteit tienhonderdduizenden euros kwijt is aan proctoring, en dat het allesbehalve makkelijk en efficient is. Het educatiepersoneel (mijzelf inclusief) draaien veel (onbetaalde) overuren om alle vakken om te zetten naar een vorm die voldoet aan de regels die afgesproken zijn met de overheid; dus zo veel mogelijk online, zo min mogelijk met het OV, en als het niet anders kan met 1.5 meter afstand. Dit is al een enorme logistieke uitdaging, en dan moet de kwaliteit ook nog gewaarborgd blijven. Andere creatieve (en reële) vormen van toetsing bedenken en langs de examencommissie krijgen is voor veel vakken niet haalbaar.

Daarnaast is alles wat je doet sowieso fout:
- Lectures van te voren opnemen -> "Ik betaal geen collegegeld om naar een filmpje te gaan kijken" (serieus |:( )
- Alternatieve vorm van toetsen -> "Ja maar, met een traditionele toets had ik vak wel gehaald"
- Toets uitstellen -> "Nu heb ik studievertraging, mag ik even vangen"

Iedereen op onze faculteit gaat ook het liefst terug naar het "oude normaal", maar in de huidige situatie levert iedereen helaas in...

(Voor het nieuwe collegejaar is het overigens de bedoeling dat er weer op de traditionele manier getoetst wordt, maar mocht het nodig zijn in verband met een nieuwe coronagolf dan kan er omgeschakeld worden naar proctoring. Het is opzich ook wel een kans om na te denken hoe we onderwijs en toetsing anders kunnen inrichten, en dat gebeurt nu ook volop, maar dat kost tijd en is dus niet 1,2,3 geregeld.)

[Reactie gewijzigd door GerhardBurger op 26 juli 2024 09:15]

Ik heb er alle begrip voor dat docenten ook in een lastig parket geplaatst worden, en dat iedereen wat in moet leveren. Maar de inbreuk op de privacy die hier van studenten gevraagd wordt, is disproportioneel groot.

Veel studenten hebben één ruimte - hun "kamer". Met proctoring, en al helemaal de vormen die een tweede camera afdwingen, wordt letterlijk hun hele privésfeer geregistreerd. Die proctoringsoftware heeft ook niets in hun browsergeschiedenis te zoeken. Toch kan die daar wel bij.

Daarnaast zijn er online tentamenomgevingen die bijvoorbeeld al bijhouden wanneer antwoorden ingevuld worden, en of er gekopieerd en geplakt wordt. Die worden ook bij digitale tentamens op locatie gebruikt. Dat lijkt me een veel geschikter alternatief.

Er wordt echt te makkelijk gedaan over wat deze studenten maar even prijs mogen geven. Het zal mij niet verbazen als we nog binnen een jaar ontdekken dat bewaartermijnen overschreden worden, een datalek ontstaat, of een ander probleem achteraf geconstateerd wordt - een beetje zoals Zoom overkwam toen het plotseling in de schijnwerpers stond.
Lijkt me eerlijk gezegd makkelijk op te lossen door studenten gewoon de keuze te geven tussen nu tentamen met proctoring, of later gewoon tentamen. De meeste zullen proctoring dan wel accepteren.

Lijkt me dat voor een groot deel van studenten een paar maanden wachten met tentamens niet perse het einde van de wereld is, zeker als er wat versoepelingen zijn om met de vertraging te helpen.

En voor het handjevol dat dan overblijft dat en geen proctoring accepteerd en het wel kritiek is om nu tentamen te doen is dan vast nog wel een 1.5 meter oplossing te vinden.

Aan de andere kant, het lijd is al geleden want ze mogen weer open, dus zoveel maakt het nu niet meer uit.

[Reactie gewijzigd door KSU4reqY op 26 juli 2024 09:15]

Er wordt soms te makkelijk er maar vanuit gegaan dat er betere opties zijn, als je die hebt dan hoor ik die graag!
Bij wat verdiepende onderwerpen op een research universiteit kun je ook een soort researchopdracht maken. Je geeft een lijst met onderwerpen waarbij studenten een literatuurstudie of kleine programmeeropdracht uit moeten voeren. Vervolgens leveren ze een PDF in met een zelfgemaakte selectie van die opdrachten en bij twijfel behoud de docent het recht om studenten mondeling te ondervragen over hun ingeleverde werk. Voor de docent hoeft het niet veel extra werk te zijn (afhankelijk van het soort vak en hoeveel studenten het niet serieus nemen waardoor je alsnog mondelingen moet houden), van de coronaregels heb je geen last gezien het allemaal vanuit huis kan en qua plagiaatvrees is het niet anders dan andere opdrachten die thuis gemaakt mogen / moeten worden. Alleen het aanpassen nadat de regels van het vak al bekend zijn (bijvoorbeeld een schriftelijk tentamen vervangen door zo'n huiswerkopdracht) kan regeltechnisch moeilijker zijn, maar dat lijkt me geen reden om het niet te (willen) doen. En voor sommige basisvakken werkt het natuurlijk niet, calculus sommen zijn makkelijker samen te maken dan een literatuurstudie van de voor- en nadelen van state of the art numerieke methodes voor PageRank, bij dat laatste val je snel door de mand als je grotendeels dezelfde bronnen / redenaties gebruikt als medestudenten.

Ik heb zelf vakken met deze aanpak gevolgd, zowel voor als tijdens de coronacrisis en zowel docenten als studenten leken mij heel tevreden. Als student heb je wat keuze in welke opdrachten je maakt en kun je er meer de tijd voor nemen (in mijn geval waren de vragen meer dan een maand voor de deadline bekend) waardoor je meer leert (literatuurvaardigheden, schrijfvaardigheden, planningsvaardigheden). Docenten hoeven in principe niet veel meer te doen dan normaal gezien ze strikte eisen kunnen stellen (goed leesbare PDF, paginalimiet).
Daarnaast is alles wat je doet sowieso fout:
- Lectures van te voren opnemen -> "Ik betaal geen collegegeld om naar een filmpje te gaan kijken" (serieus |:( )
- Alternatieve vorm van toetsen -> "Ja maar, met een traditionele toets had ik vak wel gehaald"
- Toets uitstellen -> "Nu heb ik studievertraging, mag ik even vangen"
Daarom moet je voor zo'n aanpassing wel goedkeuring van het bestuur (van de faculteit / universiteit) hebben, en misschien ook in overleg met de studentenraad. Dan zijn dat gewoon de nieuwe regels die door iedereen goedgekeurd zijn en kun je daar als docent naar verwijzen. Bij een gewoon calculus tentamen gaat toch ook niemand klagen dat je de verkeerde vragen gesteld had?
Het is echter ook erg afhankelijk hoeveel ondersteuning je studenten moet geven, wil je de opdracht van genoeg niveau laten zijn (wat je vaak op master niveau, met kleinere studenten aantallen, wel wilt).

Binnen onze onderzoeksgroep wordt ook een vak op zo'n manier gegeven (voor 30-35 studenten per jaar), en de studenten vinden het inderdaad wel erg prettig. Echter wordt er wel een half dozijn aan PhDs bij betrokken om de studenten te begeleiden binnen een mini onderzoeksproject. Wat ik zo hoor is elke PhD een paar uur per week, per groep, bezig om dat in goede banen te leiden. Als je dat gedurende 8-10 weken moet doen is dat niet insignificant, vooral als je wel met master vakken te maken hebt waar wel 50 - 80 studenten zitten.

Mondeling tentamens zijn in mijn ervaring met name nuttig als je of twijfelt aan een student zijn kennis, of als je echt hele kleine groep studenten hebt (bvb 20) en het dus meer tijd kost om een nieuw schriftelijk tentamen voor te bereiden. Met 20 studenten die je 45m - 1h per stuk spreekt, valt dat nog te overzien. Als je echter ook nog verslagen moet doornemen, plus eventueel opdracht/project begeleiding, lijkt mij dat wel een significante werklast.

[Reactie gewijzigd door Hans1990 op 26 juli 2024 09:15]

Het is echter ook erg afhankelijk hoeveel ondersteuning je studenten moet geven, wil je de opdracht van genoeg niveau laten zijn (wat je vaak op master niveau, met kleinere studenten aantallen, wel wilt).

Binnen onze onderzoeksgroep wordt ook een vak op zo'n manier gegeven (voor 30-35 studenten per jaar), en de studenten vinden het inderdaad wel erg prettig. Echter wordt er wel een half dozijn aan PhDs bij betrokken om de studenten te begeleiden binnen een mini onderzoeksproject. Wat ik zo hoor is elke PhD een paar uur per week, per groep, bezig om dat in goede banen te leiden. Als je dat gedurende 8-10 weken moet doen is dat niet insignificant, vooral als je wel met master vakken te maken hebt waar wel 50 - 80 studenten zitten.
In mijn geval ging het om ruim 100 studenten, ook een mastervak. Dit was puur ter vervanging van de eindtoets (2 ECTS), naast een al lopend groepsproject (waar ook geen vaste begeleiding bijzat). Er was geen vaste begeleiding, maar je kon natuurlijk wel een vraag mailen, tijdens de live stream vragen of via een forum vragen (waar studenten en docent kunnen reageren). Voor zover ik weet was er maar één docent bij betrokken, die deed de live streams, maakte de vragen (een a4'tje met brede onderzoeksonderwerpen) en keek alles na. Dat is inderdaad niet insignificant, maar hoeft niet veel meer werk te zijn dan het nakijken van berekeningen en pseudocode die in een paar uur in slechte handschriften neergekalkt zijn. ;)

Niveau is natuurlijk een dingetje, maar in de praktijk denk ik dat de meesten toch wel een goede literatuurstudie proberen te doen waarin ze ook recentere research meenemen. Vergelijk je dat met de stof die in een gewoon tentamen zou hebben gezeten dan is dat al snel beter. Om iets wiskundig of algoritmisch op een tentamen te doen moet het al vrij simpel zijn, je moet er redelijk zeker van zijn dat studenten het algoritme kennen en de data waar het op toegepast moet worden moet enorm simpel zijn. Vanuit huis en met weken de tijd kun je iets simpels implementeren met behulp van bestaande code (die je citeert) of de obstakels en breakthroughs van een aantal papers beschrijven zonder het zelf te hoeven repliceren.

Maar goed, misschien verschilt het ook erg per vak(gebied) of zoiets werkbaar is of niet.
Ja, bij 400 studenten op meer als 40k studenten. Dit zijn dan nog eens 1ste jaar studenten in een moeilijke richting. Je kan er van uit gaan dat sowieso minstens 50% van die studenten het tweede jaar niet halen. Daarbij is de druk hoog om te presteren, "iedereen kijkt af" (i.e. groepsdruk) en het academisch gevoel dat de studenten hebben om niet te spieken of plagiaat te plegen is nog niet echt aanwezig.
Je kan je ook afvragen of je wel slim genoeg bent om burgerlijk te doen als je denkt dat ze achter zo'n massaal gespiek niet achter komen. (Zeker met de plagiaat software en databanken die er tegenwoordig bestaat)
Daarbij moet je ook wel een gebrek aan mensenkennis hebben, als je verwacht dat er op 400 man niemand gaat klikken. Er zijn altijd studenten die goede punten halen zonder te moeten spieken en die zullen zeer teleurgesteld zijn dat ze nu fysiek examen moeten afleggen. Een deel daarvan gaat hun mond zeker niet houden.

Het belangrijkste dat je hier uit kan leren is, dat ondanks dat de examens niet fysiek plaatsvonden, het spieken toch is ontdekt. Net zoals dit bij een fysiek examen ook opvalt als er massaal gespiekt wordt.
Nu moet iedereen een examen (op locatie) afleggen, omdat ze hebben valsgespeeld. Dat zal ook een belangrijke les zijn voor de studenten.
Juridisch gezien een heldere uitspraak. Denk dat men op de universiteiten opgelucht ademhaalt. Maar waar ik persoonlijk zeer benieuwd naar ben is a) of de werkelijkheid van hoe veilig de gegevens van studenten zijn, echt zo veilig en zorgvuldig is als op papier wordt aangevoerd en b) wat er gaat gebeuren op het moment dat er géén coronacrisis meer is. Je zou haast verwachten dat er dan opnieuw gedonder over zal komen, al zal het dan tegelijkertijd makkelijker zijn als universiteit om aan de enkeling die bezwaar maakt een alternatief te bieden.
Quote uit de uitspraak (link staat in het artikel):
De UvA heeft voldaan aan alle regels en beginselen van de AVG. De grondslag voor de gegevensverweking ligt in artikel 6 lid 1 sub e AVG. De UvA heeft een in de wet geregelde publieke taak en in verband met Covid-19 is er noodzaak om online proctoring in te zetten bij het afnemen van tentamens die vanuit huis worden gemaakt. Van een onrechtmatige inbreuk op de privacy is dan ook geen sprake.
Als de beperkingen ivm Covid-19 zijn opgeheven vervalt dus de noodzaak om proctoring in te zetten (dan kunnen de tentamens namelijk gewoon in de collegezalen worden afgenomen) en mag het niet meer.
Quote uit de uitspraak (link staat in het artikel)
Goh; best interessant als je de werkelijke redenering dan ziet:
De grondslag voor de gegevensverweking ligt in artikel 6 lid 1 sub e AVG. De UvA heeft een in de wet geregelde publieke taak en in verband met Covid-19 is er noodzaak om online proctoring in te zetten bij het afnemen van tentamens die vanuit huis worden gemaakt.
Die uitspraak is op z'n zachtst gezegd curieus. Art 6.1 sub e stelt namelijk:
de verwerking is noodzakelijk voor de vervulling van een taak van algemeen belang of van een taak in het kader van de uitoefening van het openbaar gezag dat aan de verwerkingsverantwoordelijke is opgedragen;
Nou kan het aan mij liggen, maar het afnemen van een tentamen is noch een taak van algemeen belang; noch een taak in het kader van openbaar gezag. Lang niet alle bij wet geregelde publieke taken vallen daaronder.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 26 juli 2024 09:15]

Goed opgeleide mensen afleveren lijkt me wel degelijk een taak van algemeen belang.
Maar is (deze manier van) toetsen onderdeel van goed opleiden? Met deze studenten (in dit studiejaar)?
Onderwijs is wel degelijk een algemeen belang. Omdat een tentamen afleggen een inherent onderdeel is van onderwijs....do the math.
En zoals ik hier uitleg is het waarschijnlijk wél een uitoefening van openbaar gezag.
Zoals ik hier heb uitgelegd zal het waarschijnlijk prima onder algemeen belang vallen.
Gegevensverweking, nou inderdaad! :+
Zonder corona vervalt de noodzaak en daar is toch deze uitspraak op gebaseerd.
Dan zal weer gewoon examen afgenomen worden.
Ja, deze uitspraak is dan zeker niet meer 'geldig' om het zo te zeggen. Maar universiteiten waren al langer bezig met het experimenteren van dit soort methodes. Corona heeft het proces alleen in een stroomversnelling gebracht. Daarnaast is het zo dat tentamenzalen nu al stampvol zitten en docenten klagen over een hoge werkdruk. Een online tentamen afnemen kan voor beide zaken een oplossing zijn. Vandaar dat het dus interessant zal zijn om te zien of deze praktijk zal worden doorgezet post-corona en of er dan nieuwe argumenten (van beide kanten) ten tonele verschijnen.
Anoniem: 138647 @arbraxas11 juni 2020 17:59
Corona heeft het alleen meer in de spotlight gebracht. Bedrijven als Pearson Vue bieden dit al langer aan. Is voor mij een een goede zaak want ik zit al tijden thuis met een gebroken poot, kan niet weg maar MOET examens doen van leveranciers vanwege partner-status. We zouden als bedrijf echt een probleem hebben gehad als ik de 4 online, proctored examens niet had kunnen doen (downgrade partner status met alle gevolgen van dien).

Ik ben er blij mee. En ik loop de boel niet te besodemieteren zoals deze Studies eigenlijk graag hadden willen doen dus gaan ze huilend naar de rechter. Gelukkig heeft die rechter goed door wat voor publiek voor het stond.
Als die zo erg van jou (1 persoon) afhangt zijn er te weinig mensen geselecteerd voor die cursussen.
@PcDealer Dat hoeft natuurlijk niet, want @Anoniem: 138647 heeft het over "downgrade partner status". Kan me prima voorstellen dat bedrijven de "gold partner" reserveren voor bedrijven die hun kennisexamens bijtijds laten afronden door 100% van het personeel in bepaalde functies. Haal je minder, dan wordt je gedemoveerd tot silver of bronze partner.
Anoniem: 1350842 @Baps11 juni 2020 18:03
Alleen zodra deze situatie weg is zijn de tentamens niet meer online, dat is juist het hele punt. Universiteiten zien ook echt wel dat de kwaliteit van onderwijs achteruit gaat online, maar de realiteit is even zo. Zodra offline weer kan zullen (hopelijk) de meeste universiteiten die kans wel aanpakken.
Ik vind dat nogal een privacy dingetje zulke software. En ik zou VirtualBox installeren en daarmee een OS installeren van waaruit ik het tentamen ga maken. Omgeving uit, mee kijk software uit. En er is een extra bonus, wat ze kunnen niet buiten het gast OS zien wat er gebeurt.
Ze kunnen wel zien dat het in een gast OS draait en dan het tentamen blokkeren omdat er een zeer goede kans op fraude bestaat.
Beter gewoon dual boot, ben je ook van het gezeur af.
Alleen weten veel mensen niet wat een dual boot is.
Wordt door de software op gecheckt, gaat niet in een VM.
Maar je kunt de software aanpassen zodat het wel werkt in een virtuele machine, zoals ze dat blijkbaar ook in het malware analyse vak doceren in Amsterdam...

[Reactie gewijzigd door OkarBan op 26 juli 2024 09:15]

Dat is wel top, maar als je dat doet - kan dat niet worden gemarkeerd als fraude als het niet lukt?
Dat is een goede vraag.
Let even goed op alle kleine hints die hier worden gegeven, zodat het dus wel lukt:
OkarBan in 'nieuws: Rechter: Universiteit mag surveillancesoftware blijven in...

En inspecteer de andere gedeeltes van de broncode goed.
En als het je toch niet lukt eruit te komen, dan is de kans groot dat de software gewoon niet zal werken.
Anoniem: 138647 @EvilItSelf11 juni 2020 18:05
Ja ja jij denkt dat die gasten op hun achterhoofd gevallen zijn. Ze zien aan je bios dat het een VM is. Trappen ze niet in. Bovendien zien je aan je gedrag dat je zit te switchen, weg zit te kijken etc.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.